EmB-2200 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EmB-2200 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT"

Átírás

1 EmB-2200 NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 53 Dátum:

2 TARTALOMJEGYZÉK EmB A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások Biztonsági előírások A szerszámgép emelése, mozgatása Villamos alkatrészek biztonsági előírásai Tápkábel csatlakoztatása Földelés csatlakoztatása Környezeti feltételek A szerszámgép biztonsági előírásai Üzembe helyezés előtti óvintézkedések: Rendszeres üzemi ellenőrzés Bejáratás Előkészületek Üzemeltetés Technológiai művelet megszakítása Megmunkálás befejezése Karbantartási előkészületek Karbantartás Karbantartás utáni tennivalók A szerszámgép veszélyes részei Figyelmeztető jelzések Biztonsági felszerelések A szerszámgép gyári táblája A gépkezelő pozíciója A szerszámgép felépítése Műszaki adatok Műszaki adatok A szerszámgép felszereltsége Zajszint A szerszámgép fő egységei A szerszámgép befoglaló méretei Asztal méretei lökete, teherbírása Szerszámozás Beszerelhető szerszám maximális mérete, tömege A szerszámgép szállítása, üzembe helyezése A szerszámgép mozgatása A szerszámgép mozgatása dobozban A szerszámgép mozgatása kicsomagolt állapotban Előkészületek a szerszámgép telepítéséhez Követelmények a telepítési területtel szemben NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 53 Dátum:

3 A szerszámgép alapozása Környezeti feltételek Szétszerelés és tisztítás A szerszámgép szintezése és pontossági beállítások Szintezés A főorsó furat és az asztal felső síkjának merőlegessége X-Y-Z tengely egyenességének beállítása Tápkábelek bekötése Pneumatikarendszer csatlakoztatása a hálózatra A szerszámgép mechanikus alkatrészei Orsóház Főhajtómű Szerszámbehúzó mechanizmus Mellékhajtások X tengely mellékhajtás Y tengely mellékhajtás Z tengely mellékhajtás Pneumatikarendszer Pneumatikarendszer kapcsolási rajz Pneumatikarendszer csőhálózat A pneumatikarendszer üzemi nyomásának beállítása Kenési utasítások A főorsócsapágyak kenése A szánok vezetékeinek és a golyósorsók kenése A golyósorsó csapágyak kenése További egységek kenése Az ellensúly tartólánc és a lánckerék csapágy kenése Nyomásfokozó henger kenése Kenési pontok Központi kenőrendszer Kenési táblázat Karbantartási utasítások NCT Ipari Elektronikai Kft. 3 / 53 Dátum:

4 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK 1.1. Biztonsági előírások A szerszámgépet csak a kezelési és a biztonsági utasítások ismerete esetén működtetheti. A szerszámgép számos biztonsági felszereléssel, biztonsági funkcióval rendelkezik, amely a gépkezelő és karbantartó személyzet biztonságát szolgálják, a személyi sérülések illetve anyagi károk elkerülését. Azonban mindig tartsa szem előtt, hogy a biztonsági felszerelések nem helyettesítik a körültekintő üzemeltetést. A szerszámgép biztonságos kezelését jelen gépkönyvben, illetve a vezérlő gépkönyvében találja meg A szerszámgép emelése, mozgatása A szerszámgép emelését mozgását lehetőleg villástargoncával végezze. Emelés előtt szerelje le a hűtő-kenő folyadék tartályát. A szerszámgép mozgatásakor nem csúszhat el az emelőberendezés alátámasztási vagy felfüggesztési pontjain, különben sérülhet a gépágy, rosszabb esetben akár le is zuhanhat a szerszámgép. Ha valamilyen okból kifolyólag nem használhat targoncát, mozgassa a szerszámgépet daruval, ekkor ügyeljen arra, hogy a szerszámgép vízszintesen áll a hevederen belül, emelés, mozgatás közben kerülje a hirtelen irányváltásokat, rázkódásokat. Biztonsági készülékek 1. A gép emeléséhez használt emelőeszközök (daru, villástargonca) maximális teherbírása haladja meg a szerszámgép és az emelőkészülék (pl. heveder) együttes tömegét. Ha nincs információja az emelőberendezés teherbírásáról, vegye fel a kapcsolatot a berendezés gyártójával, fogalmazójával. A szerszámgép mozgatását csak az adott emelőberendezés használatához engedéllyel rendelkező szakképzett kezelő végezheti, különben személyi sérülések, anyagi károk keletkezhetnek. (a szerszámgép tömegét a 2.2. pontban, az emelési utasítást a 3.1. pontban közöljük) 2. Daru használatakor a sérülések elkerülése érdekében kizárólag az EmB-2200 szerszámgéphez tervezett hevederfeszítő készülék alkalmazható. 3. Bármely emelési módszer alkalmazásakor a mozgatás megkezdése előtt emelje meg a gépet 5 cm magasságba, ellenőrizze a szerszámgép egyensúlyát. Ellenkező esetben a szerszámgép kibillenhet az egyensúlyából, személyi sérülést, anyagi károkat okozva ezzel. 4. A szerszámgép emelését-süllyesztését óvatosan, egyenletes lassú sebességgel végezze, ha túl nagy gyorsulással ereszti le a szerszámgépet, lengés léphet fel, aminek hatására a szerszámgép kibillenhet az egyensúlyából, személyi sérülést, anyagi károkat okozva ezzel. 5. A szerszámgép emelésekor süllyesztésekor, mozgatásakor a függő teher alatt illetve annak közvetlen közelében senki sem tartózkodhat a baleset megelőzése érdekében. 6. Az emelőberendezést csak szakképzett gépkezelők működtethetik, akik a szükséges tanfolyamot elvégezték és sikeres gyakorlati vizsgát tettek. 7. A szerszámgép emelése vagy mozgatása előtt távolítson el mindent a környezetéből, biztosítsa a könnyű hozzáférhetőséget a szerszámgéphez. Emelés előtt ne tartózkodjon senki a szerszámgép környezetében. NCT Ipari Elektronikai Kft. 4 / 53 Dátum:

5 1.3. Villamos alkatrészek biztonsági előírásai A szerszámgép biztonságos üzemeltetéséhez vegye figyelembe az alábbiakat: Tápkábel csatlakoztatása 1. Használjon az előírt áramerősségnek megfelelő, vagy annál nagyobb keresztmetszetű kábelt. 2. Ne csatlakoztassa a tápkábelt a hálózatra, ha a névleges feszültség alacsonyabb az előírtnál. 3. Ne csatlakoztassa a tápkábelt arra a hálózatra, amelyre mágneses zavarforrások (ívhegesztő berendezés, nagyfrekvenciás indukciós kemence) szintén csatlakoztatva vannak. 4. A tápkábelt kizárólag szakképzett villanyszerelő kötheti a hálózatra Földelés csatlakoztatása Legalább 14 mm 2 keresztmetszetű kábelt alkalmazzon, amelynek az ellenállása kevesebb, mint 100 Ω. A földelőkábel feleljen meg az AWG 5. számú és az SWG 6. számú előírásoknak egyaránt. A szerszámgépet egyedileg földelje le egy független földelőpálcához, a földelést a következőek figyelembe vételével végezze el: 1. Csatlakoztasson egy egyedi földelőkábelt a földelőkapocshoz, hogy megakadályozza az elvezetni kívánt áram bejutását a vezérlőbe, ahol súlyos károkat okozhat a perifériákban. 2. Egy betonacél rúd ellenállása kevesebb, mint 100 Ω, ezért gyakran használják földelőpálca gyanánt. Betonacél földelőpálca alkalmazásakor a következők szerint járjon el: 3. Mivel az ívhegesztőgépek és a nagyfrekvenciás indukciós kemencék komoly mágneses zavarokat tudnak generálni, ezért ne csatlakoztassa a szerszámgépet közös betonacél földelőpálcára, vagy közös földelőkapocshoz. 4. Használjon olyan csatlakozókat, amelyek kibírják a szerszámgép névleges teljesítményét, valamint képesek egyidőben működni. 5. Ha külön földelőkábeleket alkalmaz, a lehető legrövidebb kábelszakaszokat kösse be. 6. Méréssel állapítsa meg a földelés tényleges ellenállását, ha egy önálló szerszámgépet csatlakoztat egy földelőpálcára, az ellenállásának 100 Ω alatt kell lennie. 7. A szükséges földelés: Ha több eszközt köt egymástól függetlenül egyedi földelőkapcsokhoz, akkor ügyeljen arra, hogy a földelőkábel ellenállása kevesebb legyen, mint 100 Ω, és a bekötést az 1. ábra szerint végezze! Közös földelés esetén, ha több eszközt köt be párhuzamosan a földelőkapocshoz akkor a 2. ábrát kövesse, és a földelőkábelek ellenállásnak 100 Ω alatt kell lennie! TILOS a gépeket sorosan kötni a földelőkapocshoz, ahogy azt a 3. ábrán látja! NCT Ipari Elektronikai Kft. 5 / 53 Dátum:

6 Környezeti feltételek A gép üzembe helyezésének meg kell felelnie a következő feltételeknek, de arra ügyeljen, hogy a feltételek változhatnak a napszaktól és az évszaktól függően. 1. Hálózati feszültség: a névleges feszültség 85% 110%-a. 2. Hálózati frekvencia: a névleges frekvenciától való ±1Hz eltérés engedhető meg. 3. Környezeti hőmérséklet: 0 C 45 C. 4. Relatív páratartalom: 90% alattinak kell lennie, hőmérsékletváltozástól függetlenül, illetve nem következhet be párakicsapódás. 5. Környezet: a szerszámgépet nem szabad poros környezetbe helyezni, továbbá nem érintkezhet korrozív gázokkal, lúgokkal, savakkal és egyéb káros anyagokkal. Ne tegye ki a szerszámgépet rezgésnek, közvetlen napfénynek, vagy sugárzásnak. A felsorolt hatások mindegyike csökkenti a szerszámgép élettartamát, rontja a megmunkálási pontosságát. 6. Amennyiben nincs lehetősége a feltételeknek megfelelni, lépjen kapcsolatba cégünkkel! 1.4. A szerszámgép biztonsági előírásai Üzembe helyezés előtti óvintézkedések: Lehetséges veszélyek! A szerszámgép használata előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy a kábelek szigetelése sértetlen, ellenkező esetben halálos áramütéshez vezethet. Figyelmeztetés! 1. A szerszámgép kezelését csak a gépkönyvben leírt munkafolyamatok, műveletek szem előtt tartásával végezheti. 2. A szerszámgép kezelésekor viseljen védőruhát, olajálló bakancsot, védőszemüveget. 3. A vezérlő és a munkatér védőburkolata legyen mindig felszerelve, a villamosszekrény ajtaja mindig legyen zárva. Óvintézkedések! 1. A földön fekvő kábeleket bújtassa kábelcsatornába, ne érintkezzen fémforgáccsal, illetve egyéb éles és elektromosan vezető tárggyal, így elkerülhető a szigetelés sérülése és a rövidzárlat veszélye. 2. A csarnokban megfelelő teljesítményű és stabilitású hálózati táplálást kell kialakítani az összes elektromos fogyasztó egyenletes működtetésének biztosítására. 3. A szerszámgép kicsomagolását követően a használatba vétel előtt, illetve hosszabb tárolást követően tisztítsa és kenje meg gépolajjal az összes mozgó alkatrészt, a kenőszivatytyút működtesse többször, manuálisan, amíg a mozgó alkatrészek felületén megjelenik a gépolaj. 4. Az alkalmazható viszkozitású, típusú, márkájú gépolajokról a szerszámgépen lévő feliratokon, illetve a 6.9. alfejezetben talál hivatkozást. 5. Ellenőrizze a kapcsolók és üzemmódváltó karok állapotát. 6. A szerszámgép bekapcsoláskor kövesse az alábbi sorrendet: Kapcsolja be a csarnok főkapcsolóját Fordítsa a főáramkör nem biztosítóbetétes kapcsolóját ON vagy 1 állásba (a gép áram alatt van visszajelző lámpa bekapcsol) Nyomja meg a zöld NCT Ipari Elektronikai Kft. 6 / 53 Dátum:

7 ON bekapcsoló gombot a vezérlőpulton Nyomja meg a vészstop gombot Fordítsa el a pneumatikarendszer kapcsolóját. 7. A hidraulikarendszer és a központi kenőrendszer használata előtt ellenőrizze az olajszinteket a tartályokban, meghatározott időközönként egészítse ki a készletet a meghatározott fajtájú olajokkal. 8. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szintet, ha nem éri el a minimális szintet, egészítse ki a készletet a maximális szintig Rendszeres üzemi ellenőrzés Figyelmeztetés! Mielőtt megvizsgálná a gépet, bizonyosodjon meg róla, hogy a gép ki van kapcsolva, és áramtalanítva van. Rakjon ki figyelmeztető feliratokat jól látható helyekre, hogy megakadályozza az illetéktelen beindításból származó baleseteket! Ellenőrzések 1. Pontosan olvassa le a nyomásmérőt és állapítsa meg, hogy a beállított nyomás beállítás megfelelő-e. 2. Ellenőrizze a motort és más alkatrészeket, hogy nem adnak-e ki szokatlan hangokat. 3. Ellenőrizze a mozgó, illetve az egymáson elgördülő alkatrészek kenését Bejáratás Ha a gépet huzamosabb ideig kivonja a termelésből, a szerszámgép újbóli használatba vételekor nem szabad a gépet azonnal beindítani, mert a mozgó alkatrészek kenés hiányában egymáson súrlódnak, összerágódnak. További veszélyforrás a hőtágulásból eredő pontossági romlás. Ezért az új, vagy huzamosabb ideig félreállított szerszámgépet mindig be kell járatni technológiai művelet előtt. A főorsó forgassa alacsony fordulatszámmal néhány percig, majd fokozatosan emelje a fordulatszámot. Figyelmeztetés! 1. A szerszámgép újraindítása előtt a tengelyeket óvatosan, manuálisan állítsa vissza a referenciapontjukba. 2. Automatikus üzemmódban történő bejáratást követően a munkadarab figyelembe vételével határozza meg a forgácsolási paramétereket, állítsa be a gazdaságos forgácsolósebességnek megfelelő fordulatszámot, a megfelelő X, Y, Z irányú mellékmozgásokat, lehetőleg percig folyamatos üzemeltetést produkáljon. 3. A bejáratás során járja végig a szerszámgép összes lehetséges mozgásformáját, manuális és automatikus ciklusban egyaránt. 4. A szerszámgép automatikus ciklusban történő bejáratása előtt az összes mozgó elemet állítsa a nullpontjába, kis sebességgel, valamint ellenőrizze a programban előforduló parancsokat. Ha a mozgó egységek a parancsok szerint működnek, ellenőrizze, hogy a szerszám nem ütközik a szánrendszerrel vagy a munkadarabbal, ami anyagi kárhoz vezet. NCT Ipari Elektronikai Kft. 7 / 53 Dátum:

8 Előkészületek Figyelmeztetés! 1. Ne tegyen forgácsolószerszámokat, vagy egyéb más tárgyakat az orsószekrényre, a munkaasztalra, vagy a forgácseltávolító garatra, hogy elkerülje a baleseteket. 2. A sérül, kopott forgácsolószerszámok károsíthatják a munkadarabokat, ezért a technológiai folyamat indítása előtt ellenőrizze a szerszámok állapotát, és szükség szerint cseréje őket! 3. Gondoskodjon a munkatér megfelelő megvilágításáról, a munkafolyamathoz és a karbantartási műveletekhez elég fényt biztosítson! 4. A forgácsolószerszámokat és egyéb eszközöket a szerszámgépkörnyezetében kell tárolni úgy, hogy azok ne akadályozzák a mozgást. 5. A technológia felszerszámozásakor ügyeljen arra, hogy a szerszámok, készülékek beszerelhetők legyenek a szerszámbefogó készülékekbe, a munkatér méretei lehetővé tegyék az alkalmazását, ne lépjen fel ütközésveszély. Hagyjon elegendő biztonsági távolságot a szerszám és a munkadarab között. A felszerszámozásról a 2.8. alfejezetben olvashat bővebben. Vigyázat! 1. Forgácsolószerszám beszerelése után mindig végezzen próbaforgácsolást, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a szerszámmal nincs probléma. 2. Ellenőrizze, hogy a munkadarab befogható-e a szerszámgép munkaterébe, hogy elkerülje az ütközést Üzemeltetés Figyelmeztetés! 1. Ne viseljen kesztyűt a gép működtetése közben, a balesetveszély elkerülése érdekében. 2. Hosszú hajú gépkezelő mindig fogja össze a haját, különben a forgó főorsó bekaphatja és kitépheti a haját. 3. Az emeléshez használt drótkötelek, emelőszerkezetek teherbírása haladja meg a szerszámgép tömegét Villástargoncát, darut, illetve minden egyéb emelőberendezést csak kezelői bizonyítvánnyal rendelkező személyek működtethetik. 5. Villástargonca, daru, illetve minden egyéb emelőberendezés használatakor legyen nagyon körültekintő, kerülje el az ütközéseket. 6. Nagyméretű munkadarabot legalább két személy mozgassa, hogy elkerüljék a vészhelyzeteket. 7. Technológiai folyamat előtt a munkadarabot biztonságosan, pontosan fogja be befogókészülékbe. 8. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gép megállt, mielőtt a forgácsolási területre állítja a hűtő-kenő folyadék szórófejét. 9. Ne érjen hozzá a forgó munkadarabhoz, főorsóhoz, szerszámhoz vagy egyéb mozgó alkatrészhez. 10. Ne távolítsa el a védőburkolatot engedély nélkül. NCT Ipari Elektronikai Kft. 8 / 53 Dátum:

9 11. A forgácsokat tilos kézzel eltávolítani, mert megvágja a kezét, használjon kefét. 12. A szerszámot csak álló főorsóból szerelheti ki. 13. Poros környezetben a kezelő viseljen védőmaszkot! Ha a gép grafit munkadarabot vagy olyan anyagot munkál meg, amely forgácsolásakor erős porszennyezést okoz, a kezelő viseljen védőmaszkot és kapcsolja be a porelszívót, mert a poros környezet káros az egészségre. Óvintézkedések 1. A technológiai folyamat során szigorúan tilos a védőburkolat ajtók kinyitása. 2. Nagy fogásvételű technológia esetén akadályozza meg a forgácsok összegyűlését, mert nagy fogásvétel esetén a forgácsok erősen felhevülnek, így tűzveszélyt jelentenek Technológiai művelet megszakítása Figyelmeztetés! Technológiai művelet befejezésekor elhagyja a szerszámgép környezetét, kapcsolja le a vezérlő tápegységét és a szerszámgép tápegységét Megmunkálás befejezése Tennivalók 1. Miután a munkafolyamatot befejezte, távolítsa el a felgyülemlett forgácsokat, tisztítsa meg a szerszámgépet, a munkatérajtókat, a szánok összecsúszó burkolatait, majd kenje meg gépolajjal a szerszámgép összes mozgó alkatrészét, valamint a festetlen fémfelületeket a korrózióvédelem érdekében. 2. A szerszámgép vagy készülék tisztítása előtt mindig kapcsolja le a vezérlő és a szerszámgép tápegységét egyaránt, a szerszámgéphez egyedi áramforrását feszültségmentesítse, majd tegyen ki egy táblát, ami arra figyelmeztet, hogy a szerszámgépen jelenleg karbantartási munkálatokat végeznek, az esetleges félreértések elkerülése végett. 3. Állítsa az összes tengelyt a mozgástartomány középpontjába, majd a szerszámgép összes beállítását állítsa vissza alapértelmezett állásba. 4. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék, hidraulikaolaj, kenőolaj minőségét, ha szennyezettek, cserélje le a teljes készletet. 5. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék, hidraulikaolaj, kenőolaj szintjét, ha alacsony, egészítse ki a készletet. 6. Tisztítsa meg a hűtő-kenő folyadék-, hidraulikaolaj- és kenőolajszűrőket. 7. A megmunkálás befejezése és a szerszámgép elhagyása előtt mindig kapcsolja le a vezérlőn és a villamosszekrényen lévő tápkapcsolót egyaránt, valamint fordítsa el a szerszámgéphez tartozó egyedi kapcsolót is. NCT Ipari Elektronikai Kft. 9 / 53 Dátum:

10 Karbantartási előkészületek Figyelem! 1. A karbantartási munkálatokat csak a művezető jóváhagyásával végezheti el. 2. Figyelmesen olvassa el és tanulmányozza a karbantartási útmutatóban szereplő biztonsági előírásokat, ellenőrző méréseket. 3. A karbantartás előtt készítse elő a szükséges cserealkatrészeket és fogyóeszközöket (alátétek, tömítőgyűrűk, O-gyűrűk, csapágyak, kenőolaj, kenőzsír, stb.). 4. Figyelmesen olvassa el és tanulmányozza a karbantartási útmutatóban található műveleteket, az egyes karbantartási műveleteket az ütemterv szerint meghatározott időközönként kell elvégezni Karbantartás Vigyázat! 1. Karbantartás előtt kapcsolja le a vezérlőn és a villamosszekrénynél lévő tápkapcsolót, valamint a szerszámgép egyedi tápkapcsolóját, tegyen ki figyelmeztető feliratokat, nehogy illetéktelenek bármit módosítsanak a szerszámgépeken. 2. A szerszámgép tápegységének felkapcsolása, vagy bármely karbantartási művelet veszélyforrásokat rejt magában, ezért karbantartás előtt mindig kapcsolja le a szerszámgép tápegységének főkapcsolóját Figyelmeztetés! 1. A villamos berendezések karbantartását csak villamossági szakemberek végezhetik, tapasztalat híján ne végezze el a javításukat, vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel. 2. A végállások, illetve a mozgások véghelyzetének módosítása szigorúan tilos, ez a mozgatást biztosító mechanizmusokra is igaz. 3. Ha lépcsőn, létrán tartózkodik, semmiképpen ne álljon a szerszámgép tetejére, vagy a burkolatokra, mert nincsenek szilárdságilag méretezve. Elektromos, elektronikus alkatrészek, fogyóeszközök (pl. biztosítók, kábelek) közül csak megbízható gyártók termékeit használja Karbantartás utáni tennivalók Figyelem! 1. Karbantartás után a kiszerelt szerszámokat, befogókészülékeket szerelje vissza a helyükre, az eltávolított vagy kicserélt alkatrészeket kezelje elkülönítve. 2. Karbantartás után tisztítsa meg a szerszámgépet és annak környezetét, ezen kívül mindig tartsa tisztán és rendben a munkakörnyezetet a kényelmes és biztonságos munkavégzés biztosítása érdekében. 3. Karbantartás után az eltávolított vagy kicserélt alkatrészeket, fáradt olajat tárolja egy elkülönített tárolóban, majd a hatályos hulladékkezelési szabályozásoknak megfelelően gondoskodjon a hulladékról. Vigyázat! 1. A karbantartónak ellenőriznie kell, hogy a szerszámgép alkalmas a biztonságos üzemeltetésre. NCT Ipari Elektronikai Kft. 10 / 53 Dátum:

11 2. A karbantartási és az ellenőrzési adatokat őrizze meg, esetleges későbbi hivatkozási alapként. 3. Ha a karbantartó nem tudja folytatni a karbantartást és az ellenőrzést valamilyen rendellenességből kifolyólag, azonnal lépjen kapcsolatba cégünkkel. Ne szerelje szét a szerszámgépet, ha nem biztos a probléma okát illetően A szerszámgép veszélyes részei A kezelőnek ismernie kell az összes mozgó vagy forgó alkatrész elhelyezkedését, különösen a nagy fordulatszámmal forgó alkatrészeket, különben elég egy gondatlan mozdulat (pl.: véletlenül hozzáér egy gombhoz) ami beláthatatlan következményekkel jár, személyei sérülést, anyagi károkat okozhat. Éppen ezért a szerszámgép tervezésekor a gyártó az összes mozgó vagy forgó alkatrészt biztonsági védőburkolattal eltakarta. A védőburkolat azonban nem helyettesíti a gondos, megfontolt kezelést. Tanulmányozza a kezelői kézikönyvet, sajátítsa el a kezelési és karbantartási fogásokat, mindig tartsa szem előtt a biztonsági előírásokat, legyen tisztában a szerszámgép felépítésével, működésével, vészhelyzet esetén azonnal nyomja meg a vészstop gombot. A nyilak a jelzett tengelyirányú mozgásokat, a hajlított nyilak a tengelyek körüli elfordulásokat jelzik. A kezelő és a karbantartó személyzet ügyeljen rá, hogy a beállított mozgások az elmozdulási tartományokon belül legyenek. Az alábbi rajzon látható villám szimbólumok jelzik a nagyfeszültségű egységeket. A kezelő és a karbantartó személyzet ne nyissa ki a villamosszekrény ajtaját az áramütés veszélye miatt. NCT Ipari Elektronikai Kft. 11 / 53 Dátum:

12 1.6. Figyelmeztető jelzések NCT Ipari Elektronikai Kft. 12 / 53 Dátum:

13 1.7. Biztonsági felszerelések 1. Vészleállító gomb 2. Mellső biztonsági ajtó reteszelő 3. Jobb oldali biztonsági ajtó reteszelő 4. Bal oldali biztonsági ajtó reteszelő NCT Ipari Elektronikai Kft. 13 / 53 Dátum:

14 1.8. A szerszámgép gyári táblája 1.9. A gépkezelő pozíciója NCT Ipari Elektronikai Kft. 14 / 53 Dátum:

15 2. A SZERSZÁMGÉP FELÉPÍTÉSE 2.1. Műszaki adatok 1. A szerszámgép alkalmas nagy fordulatszámú megmunkálásra, a fő részei: gépágy, szán, oszlop, orsóház, hajtóművek, vezérlő, villamosszekrény, kenőrendszer, pneumatikarendszer, biztonsági védőburkolat, forgácsszállító konvejor, porelszívó. Alkalmas a következő anyagú munkadarabok megmunkálására: acél, öntöttvas, réz, alumínium, különféle fémek (kivéve a magnézium), ötvözetek, nem alkalmas olyan munkadarabok megmunkálására, melyeknél forgácsolás hatására nagy mennyiségű por, korróziót okozó folyadék vagy gáz szabadul fel, vagy komoly környezetszennyezést, személyi sérülést okoz. 2. Ez a szerszámgép számítógépes számjegyvezérléssel (CNC) és szervomotoros hajtással rendelkezik, képes rendkívül pontos technológiai műveletek elvégzésére, van lehetőség automatizált megmunkálására, így a termelékenység növelésére és a kezelők biztonságának fokozására egyaránt. A kezelőknek azonban a szerszámgép, illetve egyes alkatrészeinek felépítésével és működésével tisztában kell lenniük, csak így érvényes a magasabb biztonsági szint Műszaki adatok Tétel, mértékegység X/Y/Z löket [mm] 2200/1000/800 X/Y/Z vezetékek száma/ típusa Adat 2/6/2 / Csúszóvezeték Asztal méretei [mm] T-horony méretei (hornyok száma x méret x távolság) Főorsóhomlok és asztal felső síkjának távolsága [mm] Főorsó forgástengely és állvány csúszóvezeték távolsága [mm] 1050 Asztal maximális teherbírás [kg] 3000 X/Y/Z gyorsjárati sebesség [m/min] 15/15/12 Forgácsolási előtolás [m/min] 1 10 Szerszámtár kapacitása/típusa 24/karos Főorsókúp BT50 Főorsó fordulatszám [1/min] 6000 Főmotor teljesítmény [kw] 11/15 Főhajtómű típusa Főorsó kenése Hálózati teljesítményfelvétel [kva] 35 Pneumatikarendszer üzemi nyomás [bar] 6 Szerszámgép magasság [mm] 3530 Tartományváltós Szerszámgép alapterület [mm] Szerszámgép tömeg [kg] Az adatok előzetes tájékoztatás nélküli módosításának jogát fenntartjuk. Zsírkenésű (élettartamkenés) NCT Ipari Elektronikai Kft. 15 / 53 Dátum:

16 2.3. A szerszámgép felszereltsége Alapfelszereltség Rendelhető tartozékok 1. Menetmarás 1. Főorsó klímaberendezés 2. RS-232 felület 2. Nagynyomású vízsugár forgácseltávolításra 3. Automatikus 3. Villamosszekrény klímaberendezés 4. Automatikus kenőrendszer 4. Szerszámon keresztüli hűtés (CTS) 5. Munkatérlámpa 5. Spirális forgácsszállító 6. Állapotjelző lámpa 6. Olajlefölöző 7. Villamosszekrény hőcserélő 7. Hevederes forgácsszállító 8. Teljesen zárt védőburkolat/ kihelyezett kézikerék 8. Szerszámtartón keresztül kivezetett kenés 9. Szintezőcsavarok, szintezőtalpak 9. Kaparós forgácsszállító 10. Szerszámok, szerszámosláda 10. Olajköd kenés szivattyú 11. Kezelési útmutató 11. W-tengely 12. DRO 13. Transzformátor 2.4. Zajszint Zajszint ISO 7960 szerint mérve A súlyozású hangnyomás, baloldalt [db], 1pW A súlyozású hangnyomás, a gépkezelő pozíciójában [db], 20 µpa Üresjáratban Működés közben A hivatkozott táblázat a zajkibocsátásra vonatkozik, nem tér ki az egészségügyi határértékekre. Abban az esetben, amennyiben a sugárzás függ a kibocsátás mértékétől, a táblázat nem használható, mert szükségesek további mérések is. A munkadarab besugárzási foka függ a zaj sugárzási idejétől és egyéb körülményektől (pl. zajszint a szerszámgép környezetében). A besugárzási fok országonként változhat. A közölt adatok munkavédelmi szempontból hasznosak. NCT Ipari Elektronikai Kft. 16 / 53 Dátum:

17 2.5. A szerszámgép fő egységei 1 Gépágy 6 Szerszámtár 2 Szánrendszer 7 Védőburkolat 3 Asztal 8 Vezérlő 4 Orsóház 9 Villamosszekrény 5 Állvány 2.6. A szerszámgép befoglaló méretei NCT Ipari Elektronikai Kft. 17 / 53 Dátum:

18 2.7. Asztal méretei lökete, teherbírása 1. Asztal maximális teherbírása: 3000 kg 2. Asztal méretei (T-horonnyal): NCT Ipari Elektronikai Kft. 18 / 53 Dátum:

19 NCT Ipari Elektronikai Kft. 19 / 53 Dátum:

20 2.8. Szerszámozás A szerszámgépbe BT50 szerszámozásnak megfelelő szerszámokat lehet beszerelni. BT50 szerszámbefogó: NCT Ipari Elektronikai Kft. 20 / 53 Dátum:

21 Beszerelhető szerszám maximális mérete, tömege EmB-2200 A szerszám kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy a szerszám méretei a táblázatban megadott értékeken belül legyenek. Ha ez nem teljesül, a szerszám leütheti a munkadarabot vagy valamely opcionális felszerelést. A megadott értékektől a szerszám visszahúzás, előtolás, illetve szerszámcsere helyszükséglete miatt sem lehetséges eltérni. Szerszám maximális tömeg 15 kg A: Szerszám maximális hossz 300 mm B: Szerszám maximális átmérő 125 mm (szerszámtár tele), 200 mm (szomszédos szerszámhelyek üresek) NCT Ipari Elektronikai Kft. 21 / 53 Dátum:

22 3. A SZERSZÁMGÉP SZÁLLÍTÁSA, ÜZEMBE HELYEZÉSE 3.1. A szerszámgép mozgatása A szerszámgép mozgatása dobozban Villástargonca használata a bedobozolt szerszámgép mozgatásához 1. Mivel a bedobozolt szerszámgép tömege 22 tonna, legalább 25 tonna teherbírású villástargoncát használjon (lásd 2.2. alfejezet) a biztonság érdekében. 2. Határozza meg előre a szállítási útvonalat, és minden akadályt távolítson el a targonca útjából. Szállítás közben senki nem tartózkodhat a targonca környezetében. A szállítók óvatosan végezzék a szerszámgép mozgatását, kerüljék az ütközésveszélyes helyzeteket. 3. A villástargonca használatakor ügyeljen a villák megfelelő helyzetére, a szerszámgép és a villástargonca tömegközéppontja essen egy vonalba, így a borulásveszélyt elkerüli. 4. A villástargoncával ne emelje magasra a szerszámgépet, mert az egész mozgó egység tömegközéppontja magasra kerül, amitől jóval borulékonyabbá válik, így balesetveszélyes. 5. A szerszámgép takarja a látóteret, ha ez a manőverezést lehetetlenné teszi szűk helyeken, inkább tolasson a villástargoncával, ekkor vegye igénybe tolatássegéd közreműködését. Manőverezéskor a lehető leglassabban mozogjon a villástargoncával. NCT Ipari Elektronikai Kft. 22 / 53 Dátum:

23 Daru használata a bedobozolt szerszámgép mozgatásához 1. Mivel a bedobozolt szerszámgép tömege 22 tonna, legalább 25 tonna teherbírású darut használjon (lásd 2.2. alfejezet) a biztonság érdekében. 2. Daruval történő emeléskor acélsodrony vagy acéllánc használata javasolt, a kiválasztáskor ellenőrizze a szilárdságát, elbírja-e a bedobozolt szerszámgép tömegét. Használat előtt ellenőrizze a sodrony vagy lánc nem sérült-e, a biztonság érdekében. 3. Daru használatakor ügyeljen a horog és az acélsodrony a megfelelő pozíciójára, valamint arra, hogy a darugém és a teher tömegközéppontja essen egy vonalba, így elkerülhető a felborulás veszélye, a személyi sérülés, anyagi kár. 4. Mozgatás közben senki ne tartózkodjon a daru hatásvonalában, a szerszámgép mozgatása során ne maradjon semmi a függő teher alatt, ezért a szerszámgép mozgatása előtt tervezze meg az útvonalat, majd ürítse ki teljesen. 5. A darusebesség ne legyen gyors, vegye figyelembe a gyorsítások, lassítások során bekövetkező lengést. A szerszámgép mozgatásakor a kezelőn kívül tartózkodjon néhány segéd a daru környezetében, hogy szükség esetén be tudjanak avatkozni. NCT Ipari Elektronikai Kft. 23 / 53 Dátum:

24 A szerszámgép mozgatása kicsomagolt állapotban EmB-2200 Villástargonca használata a bedobozolt szerszámgép mozgatásához 1. Mivel a kicsomagolt szerszámgép tömege 22 tonna, legalább 25 tonna teherbírású villástargoncát használjon (lásd 2.2. alfejezet) a biztonság érdekében. 2. Határozza meg előre a szállítási útvonalat, és minden akadályt távolítson el a targonca útjából. Szállítás közben senki nem tartózkodhat a targonca környezetében. A szállítók óvatosan végezzék a szerszámgép mozgatását, kerüljék az ütközésveszélyes helyzeteket. 3. A villástargonca használatakor ügyeljen a villák megfelelő helyzetére, a szerszámgép és a villástargonca tömegközéppontja essen egy vonalba, így a borulásveszélyt elkerüli. 4. A villástargoncával ne emelje magasra a szerszámgépet, mert az egész mozgó egység tömegközéppontja magasra kerül, amitől jóval borulékonyabbá válik, így balesetveszélyes. 5. A szerszámgép takarja a látóteret, ha ez a manőverezést lehetetlenné teszi szűk helyeken, inkább tolasson a villástargoncával, ekkor vegye igénybe tolatássegéd közreműködését. Manőverezéskor a lehető leglassabban mozogjon a villástargoncával. NCT Ipari Elektronikai Kft. 24 / 53 Dátum:

25 NCT Ipari Elektronikai Kft. 25 / 53 Dátum:

26 3.2. Előkészületek a szerszámgép telepítéséhez EmB-2200 A szerszámgép kiszállítása előtt tervezze meg és ürítse ki a szállítási útvonalat, jelölje ki a szerszámgép végleges telepítési helyét. Az üzemeltetési terület kijelölésekor vegye figyelembe a szerszámgép helyigényét, hagyjon elegendő helyet az ajtók kinyitására, biztosítson megfelelő mozgásteret a szerszámgép kezelőinek, karbantartóinak. A szerszámgép megmunkálási pontosságának, valamint a tervezett élettartamának biztosításához, kérjük, vegye figyelembe az alábbiakban közölt ajánlásokat a szerszámgép alapterület-igénye, az alapozás konstrukciója tekintetében, illetve biztosítsa a kívánt környezeti körülményeket. Amennyiben nem képes a követelményeket biztosítani, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. A szerszámgép szállítását, szintezését, üzembe helyezését, működtetését, és karbantartását kizárólag szakképzett személyek végezhetik Követelmények a telepítési területtel szemben 1. A gép külső méretei a felszereltségétől függően változnak. A szabványos méreteket a 2.6. pontban olvashatja. 2. A szerszámgép kiszállítása előtt 30 nappal ki kell jelölni a végleges telepítési helyét, ezért a területen végezzen méréseket, ellenőrizze, hogy a szerszámgép helyszükségletén túl az adott területen elvégezhetők a karbantartási munkálatok. Ha nem készül el az alapozás határidőre, illetve a helyszükségletet nem sikerül biztosítani, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot cégünkkel, segítünk megtalálni a megoldást A szerszámgép alapozása A szerszámgép teljes életciklusában állandó geometriai pontosságának biztosításához az alapozási munkálatokat végezze el a megmunkálógépek alapozására vonatkozó szabványok szerint. Ha az alapozás rossz minőségű, technológiai művelet során a szerszámgép működése során rezgések következhetnek be, legrosszabb esetben a szerszámgép el is mozdulhat, ami rontja a megmunkálási pontosságot. Az alapozást képező betont a szerszámgép kiszállítása előtt legalább 10 nappal öntse ki, hogy a betonnak legyen elegendő kötésideje, ne szenvedjen deformációt a szerszámgép tömegétől és a fellépő forgácsolóerőktől. Az alapozás munkafolyamatai: 1. Az alapozási rajznak megfelelő alapterületen végezzen földmunkát, ássa ki az ábrán feltüntetett mélységig, majd szórja be kőágyazattal. 2. Injektáljon betont a kiásott területre, a zsaluzáskor vegye figyelembe az alapozócsavarok számára fenntartott fészkeket. 3. A beton megkötését követően helyezze az alapozótalpakat az üres fészkekbe. 4. Helyezze a szerszámgépet az alapozótalpakra, alulról fűzze be az alapozócsavarokat, a szintezőlapkákat, a szintezőcsavarokat, valamint az előfeszítő alátéteket és anyákat. Ellenőrizze a szerszámgép helyzetét, majd húzza meg a szintezőcsavarokat és a rögzítőanyákat. 5. Injektáljon betont az alapozócsavarok fészkeibe, ügyeljen rá, hogy a frissen felhordott réteg felszíne azonos magasságú legyen az alapozással, 7-10 nap alatt megköt a beton, ezután végezze el a szerszámgép precíz szintezését. NCT Ipari Elektronikai Kft. 26 / 53 Dátum:

27 Alapozási rajz: EmB-2200 NCT Ipari Elektronikai Kft. 27 / 53 Dátum:

28 Környezeti feltételek A gép üzembehelyezésének meg kell felelnie a következő feltételeknek, de arra ügyeljen, hogy a feltételek változhatnak a napszaktól és az évszaktól függően. 1. Hálózati feszültség: a névleges feszültség 85% 110%-a. 2. Hálózati frekvencia: a névleges frekvenciától való ±1Hz eltérés engedhető meg. 3. Környezeti hőmérséklet: 0 C 45 C. 4. Relatív páratartalom: 90% alattinak kell lennie, hőmérsékletváltozástól függetlenül, illetve nem következhet be párakicsapódás. 5. Környezet: a szerszámgépet nem szabad poros környezetbe helyezni, továbbá nem érintkezhet korrozív gázokkal, lúgokkal, savakkal és egyéb káros anyagokkal. Ne tegye ki a szerszámgépet rezgésnek, közvetlen napfénynek, vagy sugárzásnak. A felsorolt hatások mindegyike csökkenti a szerszámgép élettartamát, rontja a megmunkálási pontosságát. 6. Amennyiben nincs lehetősége a feltételeknek megfelelni, lépjen kapcsolatba cégünkkel! NCT Ipari Elektronikai Kft. 28 / 53 Dátum:

29 3.3. Szétszerelés és tisztítás 1. A szerszámgép szállítása közben a gép mozgó alkatrészeinek elmozdulását megakadályozandó, pirosra festett rögzítőelemekkel támasztják meg. Miután a szerszámgépet a telepítési helyére állította, távolítsa el ezeket a rögzítőelemeket. 2. A szerszámgép kiszállítása előtt az összes festetlen fémfelületet megkenjük gépolajjal a korrózióvédelem érdekében. A szerszámgép megérkezése után takarítsa le a gépolajat a mozgó alkatrészek érintkező felületeiről, de ne törölje le azokról az elcsúszó vagy elforduló alkatrészekről, amelyek nem érintkeznek más alkatrészekkel! 3. Sűrített levegővel tilos a por eltávolítása, mert a légáram befújhatja az egymáson elcsúszó vagy elforduló felületek közötti hézagba a szennyeződéseket. 4. Tilos szerves oldószerek használata a szerszámgép bármely alkatrészének tisztításakor. 5. Távolítsa el a szárítószereket, melyeket a munkatérbe vagy az elektromos szekrénybe helyeztünk a párásodás megelőzése érdekében A szerszámgép szintezése és pontossági beállítások A gép szintezését és a pontosságát óvatosan kell beállítani, mert a legelső beállítás nagy hatással van a gép pontosságára és élettartamára! Szintezés 1. Mozgassa az asztalt és a hossz-szánt minden lépés során végig a teljes löket mentén, helyezzen el az asztalon egymással merőlegesen, az X és az Y irányra párhuzamosan 2 db, 200 mm hosszú libellát (alkohollal töltött vízmérték ). 2. A szintezőcsavarok (M32) állításával tudja szabályozni az asztal vízszintességét. Az X és Y irányú vízszintességet tudja beállítani a T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7 és T8 jelű szintezőcsavarokkal, először állítsa mindegyiket a legalacsonyabb helyzetbe. A T9, T10, T11, T12, T13, T14, T15 és T16 jelű szintezőcsavarokat a következő körben kell állítani, a gépágy lehajlásából eredő hibák felszámolására. X és Y irányban a vízszintességtől legfeljebb 0,02 mm/1000 mm hibával térhet el az asztal. Ha a vízszintességet a kellő tűréssel beállította, húzza meg az (M32) rögzítőanyákat, a meghúzás után ellenőrizze, hogy a vízszintesség nem esett a tűréshatáron kívülre, ezután húzza meg az M16 anyát. Ismét ellenőrizze, hogy a vízszintesség nem esett a tűréshatáron kívülre, ekkor a szintezés befejezettnek tekinthető. NCT Ipari Elektronikai Kft. 29 / 53 Dátum:

30 NCT Ipari Elektronikai Kft. 30 / 53 Dátum:

31 A főorsó furat és az asztal felső síkjának merőlegessége EmB A főorsóhomlokba fogjon be egy készüléket, abba pedig egy mutatós mérőórát. 2. Állítsa a mutatós mérőórát a főorsó furattól mm távolságra (az elforduláskor bejárt kör átmérője legyen legalább 300 mm). 3. Mozgassa a Z tengelyt, amíg a mérőóra mutatója eléri az asztal felszínét. 4. Lassan forgassa meg a főorsót, mérje meg a maximális eltérést, ha a tűrésmezőn kívül esik, a szintezőcsavarral végezze el a beállítást a megfelelő irányba. Az Y és Z tengelyek által bezárt szög a kezelő oldaláról mérve 90 -nál ne legyen nagyobb X-Y-Z tengely egyenességének beállítása 1. Használjon mutatós mérőórát és gránit derékszöget, illetve gránit négyzet etalont a mérésekhez. 2. A gránit etalont szerelje az asztalra. 3. A mérőórát rögzítse a főorsófuratba, a tapintóját finoman illessze a gránit etalon mérőfelületéhez. 4. Mozgassa az X, Y és Z tengelyek irányában az asztalt illetve a főorsót, mérje meg a mérőóra maximális kitérését, ha nem fér bele a tűréstartományba, utánállítás szükséges. A mérést az alábbi képek illusztrálják. NCT Ipari Elektronikai Kft. 31 / 53 Dátum:

32 3.5. Tápkábelek bekötése 3.6. Pneumatikarendszer csatlakoztatása a hálózatra NCT Ipari Elektronikai Kft. 32 / 53 Dátum:

33 4. A SZERSZÁMGÉP MECHANIKUS ALKATRÉSZEI 4.1. Orsóház Főhajtómű EmB-2200 A főmotor kétsebességes, kétfokozatú hajtóművön keresztül hajtja a főorsót. Lehet kapcsolni magas és alacsony sebességi fokozatot, ebben a sorrendben 1:1, illetve lassító áttételen keresztül hajtja a főorsót. NCT Ipari Elektronikai Kft. 33 / 53 Dátum:

34 Szerszámbehúzó mechanizmus A főorsóba befogott szerszámot a visszahúzó mechanizmus segítségével lehet kioldani. A főorsó hátsó végére van szerelve a nyomásfokozó henger, amely működtetéskor meglöki a behúzórudat, ami így kioldja a szerszámbefogót, majd légáramlat segítségével megtisztítja a szerszámkúpot és a befogót a szennyeződésektől. A főorsóba befogott szerszámot a tányérrugók által kifejtett rugóerő tartja pozícióban behúzórúdon keresztül. A hidraulikus nyomásfokozó működtetésekor a behúzórúd a szerszámkúp behúzógombájára ráfeszül, a szerszámkúp hézagmentesen illeszkedik a főorsókúpra, amely kúpos tengely-agy kötés önzáró jellege miatt nyomatékátvitelre alkalmas. NCT Ipari Elektronikai Kft. 34 / 53 Dátum:

35 4.2. Mellékhajtások X tengely mellékhajtás Az X tengelyirányú erőátvitelt váltakozó áramú szervomotor hajtja. A motortengelyre szerelt tengelykapcsoló közvetlenül a golyósorsót hajtja és ezen keresztül a munkaasztalt, így az asztalt X irányban a hosszszánon képes mozgatni. A szállítás előtt a gépet szigorú tesztelésnek vetik alá. Az X irányú mellékhajtás átállítást, kalibrálást csak és kizárólag szakképzett és tapasztalt technikusok végezhetik, hogy a szerszámgép pontossága és a csapágyak ne sérüljenek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 35 / 53 Dátum:

36 Y tengely mellékhajtás Az Y tengelyirányú erőátvitelt váltakozó áramú szervomotor hajtja. A motortengelyre szerelt tengelykapcsoló közvetlenül a golyósorsót hajtja és ezen keresztül a hosszszánt, így az hosszszánt Y irányban a gépágyon képes mozgatni. A szállítás előtt a gépet szigorú tesztelésnek vetik alá. Az Y irányú mellékhajtás átállítást, kalibrálást csak és kizárólag szakképzett és tapasztalt technikusok végezhetik, hogy a szerszámgép pontossága és a csapágyak ne sérüljenek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 36 / 53 Dátum:

37 Z tengely mellékhajtás Az Z tengelyirányú erőátvitelt váltakozó áramú szervomotor hajtja. A motortengelyre szerelt tengelykapcsoló közvetlenül a golyósorsót hajtja és ezen keresztül az orsóházat, így az orsóházat Z irányban az állványon képes mozgatni. A szállítás előtt a gépet szigorú tesztelésnek vetik alá. Az Z irányú mellékhajtás átállítást, kalibrálást csak és kizárólag szakképzett és tapasztalt technikusok végezhetik, hogy a szerszámgép pontossága és a csapágyak ne sérüljenek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 37 / 53 Dátum:

38 5. PNEUMATIKARENDSZER 5.1. Pneumatikarendszer kapcsolási rajz Ssz. Megnevezés Méret Db. Megjegyzés 1. Szűrő nyomásszabályzó szelep 3/8 1 (MACP300-10A) 2. Olajozó berendezés 3/8 1 (MACP300-10A) 3. Elektromágneses szelep 3/8 1 SHAKO (PU220AR-03) 4. Elektromágneses szelep ¼ 1 SHAKO (PU220AR-02) 5. Fojtószelep ¼ mm 6. Nyomásérzékelő ¼ 1 Schieber (1 10 bar) 7. Elektromágneses szelep 3/8 1 INLEEO (IS-2252) 8. Lefúvató 1/8 2 INLEEO (BSL-01) NCT Ipari Elektronikai Kft. 38 / 53 Dátum:

39 5.2. Pneumatikarendszer csőhálózat 5.3. A pneumatikarendszer üzemi nyomásának beállítása A szerszámgép pneumatikarendszerének csővezetékeiben 6 bar körüli nyomás uralkodik, miután a szelepbe beépített páraszűrőn áthaladt. Ha a nyomás 5 bar alá süllyed, és ez az állapot tartósan, 2-3 másodpercnél tovább is fennáll, az NC vezérlés vészjelet generál, és a képernyőn a 1011 AIR PRESSURE LOW (légnyomás alacsony) hibaüzenet jelenik meg. Ellenőrizze a tápegység nyomását, nyomja meg a RESET billentyűt, így a műveletet folytathatja. NCT Ipari Elektronikai Kft. 39 / 53 Dátum:

40 6. KENÉSI UTASÍTÁSOK EmB-2200 Az egymáson elcsúszó felületek között kenést kell alkalmazni a relatív sebesség hatására bekövetkező súrlódás csökkentésére, a keletkezett hő elvezetésére, a kopás mérséklésére. A megfelelő kenés javítja a siklási tulajdonságokat, ezáltal csökken az energiafogyasztás, javul a megmunkálási pontosság és a termelékenység, a szerszámgép élettartama nem csökken. Ezért rendkívül fontos, hogy a kenőolajszintet rendszeresen ellenőrizze, ha szükséges, utántöltse, valamint az előírt csereperiódusokat betartsa. A megfelelő kenőolaj kiválasztását és az előírt csereperiódusokat a 6.7. táblázat részletezi. Probléma, kérdés esetén, kérjük, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel A főorsócsapágyak kenése A főorsócsapágy kenését kiváló minőségű kenőzsír biztosítja, hosszú üzemidejű, magas fordulatszámon, magas üzemi hőmérsékleten alkalmazható, tömítettségéből adódóan nem lehet számítani kenőzsír szivárgásra. A főorsócsapágy kenése élettartamkenés jellegű, így a kenőanyag cseréjére csak főorsócsapágy cseréjekor van szükség, ami gondatlan, hibás felhasználás eredménye. 1. Ha a szerszámgépet huzamosabb ideig (5 napnál tovább) pihenteti, technológiai művelet előtt a főorsócsapágyat melegítse be, járassa a főorsót legalább 1 óráig, ebből az első fél órát alacsony fordulatszámon forgassa. 2. Ha a főorsó forgatásakor a főorsócsapágy zajos, azonnal állítsa le a szerszámgépet, vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel, szakképzett szervizes kollégáink elvégzik a szükséges vizsgálatokat, méréseket. A szerszámgépet, illetve a főorsót ne próbálja meg egyedül szétszerelni, az ilyen próbálkozásokért cégünk nem vállal felelősséget A szánok vezetékeinek és a golyósorsók kenése A szerszámgép üzemeltetésekor felmerülő kenési igényeket központi kenőrendszer végzi, így az X, Y és Z-irányú szánok vezetékeinek kenését is. Beállítható a kenésidő, illetve a kenési periódus (kenések között eltelt idő) egyaránt. A kezelő feladata, hogy rendszeresen ellenőrizze az olajszintet, illetve a gyanús zajokat. A központi kenőrendszer felépítését a 6.6. alfejezet közli. NCT Ipari Elektronikai Kft. 40 / 53 Dátum:

41 6.3. A golyósorsó csapágyak kenése A golyósorsó csapágyak zsírkenésűek, olajtömítéssel vannak ellátva, ZZ típusú, porvédő fedeles golyóscsapágyak használatosak. Ha a kenőzsír szennyezett, a csapágyat le kell szerelni a tengelyvégről, szerelje szét a csapágyat, tisztítsa meg, kenje meg, szerelje össze, majd szerelje fel újra a tengelyvégre További egységek kenése Az ellensúly tartólánc és a lánckerék csapágy kenése Az ellensúly lánc és a lánckerék csapágy kenéséhez kenőzsírt használjon. Az kenőzsír bevezető a lánckerék csapágy közepén található. A kenőzsírt töltse fel legalább évente egyszer. Kenje meg az ellensúly láncot is. (Lásd a következő oldali ábrán.) NCT Ipari Elektronikai Kft. 41 / 53 Dátum:

42 Nyomásfokozó henger kenése 1. Normál üzemi körülmények között a nyomásfokozó henger a saját olajtartályából fogyasztja a szükséges kenőanyagot, a kenőanyag készlete körülbelül működtetés (szerszám kioldás/befogás) után fogy el. 2. Normál üzemi körülmények között az évenként esedékes karbantartás keretében szivatytyúzza ki a maradék olajat a tartályból (ne szedje szét az olajtartályt, mert megsérülhet), cserélje ki a teljes készletet frissre. 3. Ha az olajat nem cseréli huzamosabb ideig, megfeketedik, amitől csökken a kenőrendszer üzemi nyomása és a szerszámgép élettartama is. Ezért nagyon fontos, hogy a kenőolajat havonta ellenőrizze. 4. Normális körülmények között az olaj nem fogyhat el 2-3 nap alatt, ha ez mégis bekövetkezik, az olajtartály tömítetlenségéből adódik. Ekkor cserélje ki az olajtartályt. Ha a túlzott olajfogyasztást nem tömítetlenség okozza, azonnal cserélje ki a nyomásfokozó hengert, különben a főorsó meghibásodását okozza. Ha a nyomásfokozó henger hibájára utaló jeleket tapasztal, vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel. NCT Ipari Elektronikai Kft. 42 / 53 Dátum:

43 6.5. Kenési pontok NCT Ipari Elektronikai Kft. 43 / 53 Dátum:

44 NCT Ipari Elektronikai Kft. 44 / 53 Dátum:

45 NCT Ipari Elektronikai Kft. 45 / 53 Dátum:

46 NCT Ipari Elektronikai Kft. 46 / 53 Dátum:

47 NCT Ipari Elektronikai Kft. 47 / 53 Dátum:

48 6.6. Központi kenőrendszer Ssz. Típus Megnevezés Db. 1. PKD6 T-elágazás 2 2. PB6 Persely PA6 Hollandi anya JD6 Egyenes csőcsatlakozó 2 5. PH4-1 Csőkönyök 3 NCT Ipari Elektronikai Kft. 48 / 53 Dátum:

49 Ssz. Típus Megnevezés Db. 1. PG01 Lezáró dugó 1 2. PB6 Persely 3 3. PA6 Hollandi anya 3 4. PH601 Csőkönyök 1 5. HBL-5 Elosztó 1 6. PB4 Persely PAN4 Hollandi anya 7 8. PA4 Hollandi anya 7 9. PH4-1 Csőkönyök HBL-4 Elosztó 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 49 / 53 Dátum:

50 Ssz. Típus Megnevezés Db. 1. JD6 Egyenes csőcsatlakozó 1 2. PB6 Persely 9 3. PA6 Hollandi anya 9 4. PH601 Csőkönyök 7 5. HBL-4 Elosztó 3 6. PAN4 Hollandi anya PB4 Persely PAN4 Hollandi anya PA4 Hollandi anya HBL-5 Elosztó PG01 Lezáró dugó 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 50 / 53 Dátum:

51 Ssz. Típus Megnevezés Db. 1. PA6 Hollandi anya 1 2. PB6 Persely 9 3. PH601 Csőkönyök 9 4. HBL-4 Elosztó 7 5. PAN4 Hollandi anya 3 6. PB4 Persely PA4 Hollandi anya PH4-1 Csőkönyök PG01 Lezáró dugó JD6 Egyenes csőcsatlakozó HBL-5 Elosztó 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 51 / 53 Dátum:

52 6.7. Kenési táblázat Kenési pont Jellemző Főorsócsapágy X, Y, Z golyósorsó csapágy Magas hőállóság Magas hőállóság Kenőanyag Zsír Zsír Zsír Kenési pont Pneumatikarendszer Jellemző Kenés Olajcsere Olajtartály térfogat Ajánlott típusok 1. ISO VG32 viszkozitás 2. Korrózió-állóság, oxidációs- és habképzési hajlama kicsi 3. Kiváló stabilitás, nem hajlamos a degradálódásra Olajzó végzi a kenését Időnként végezzen utántöltést Gördülővezeték, golyósorsó 1. ISO VG32 viszkozitás 2. Nagyerejű olajfilm 3. Kis súrlódás 4. Kis elhasználódási hajlam 5. Stabilitás magas hőmérsékleten 6. Korrózióállóság Automatikus, központi kenés Időnként végezzen utántöltést Ellensúly tartólánc lánckerék és -csapágy Nyomásfokozó henger 1. ISO VG68 viszkozitás 2. Korrózióállóság, oxidációs-, habképzési és emulgálási hajlama kicsi Időnként végezzen utántöltést, évente cserélje a készletet Hűtő-kenő folyadék 1. Jó hővezetés 2. Kiváló kenési tulajdonságok Cirkulációs kenés Szükség esetén 55 cm 3 3 liter 300 liter 1. MOBIL RARUS ESSO TERESSO S32 3. CASTROL HYSPIN VG32 4. SHELL TONNA S32 1. MOBIL VACTRA 1 2. ESSO FEBIS K32 3. CASTROL MAGNA GC32 4. SHELL TONNA T32 1. MOBIL RARUS ESSO TERESSO S32 3. CASTROL HYSPIN VG32 4. SHELL TONNA S32 1. MOBIL RARUS ESSO TERESSO S32 3. CASTROL HYSPIN VG32 4. SHELL TONNA S32 A főorsó tartományváltó és a klímaberendezés azonos minőségű olajat igényel: MOBIL DTE LIGBT SHELL TELLUS 32 ESSO NUTOH32 CASTROL HYSPIN AWS32 NCT Ipari Elektronikai Kft. 52 / 53 Dátum:

53 7. KARBANTARTÁSI UTASÍTÁSOK EmB-2200 Naponta elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Mindig tartsa tisztán a szerszámgép környezetét. A műszak végeztével távolítsa el a felgyülemlett forgácsot, kenje meg korróziógátló olajjal az asztalt és az összes mozgó felületet. 2. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szintjét, ha szükséges, egészítse ki a készletet. Tisztítsa meg a szűrőhálót. 3. Mindig tartsa tisztán a főorsókúpot. Megmunkálás után a lefúvatóval fúvassa le. 4. Sorkapocs, kábelcsatlakozó kilazulásakor, szikrázás, illetve egyéb elektromos hiba esetén azonnal állítsa le a szerszámgépet és vegye fel a kapcsolatot a szervizzel. 5. Ha megmunkálás közben gyanús zajt észlel, azonnal állítsa le a szerszámgépet. 6. Ellenőrizze a levegőelőkészítő egység tartályát, hogy a lecsapódott pára kiürül, különben a pneumatikus hálózatban korróziót okozhat. Hetente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Ellenőrizze a szerszámtár szerszámtárcsájának forgását. 2. Ellenőrizze a szerszámtár mozgását előre-hátra. 3. Ellenőrizze a szerszámbehúzó mechanizmus működését. 4. Ellenőrizze a főorsó forgását, különös tekintettel a zajokra. 5. Ellenőrizze mozgó alkatrészek kenését. 6. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szivattyújának működését. 7. Tisztítsa meg az villamosszekrény szűrőhálóját, biztosítsa a villamosszekrény megfelelő légáramlását. Félévente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Ellenőrizze a főorsó elfordulását, és a főorsócsapágy hézagát. 2. Ellenőrizze a vezetékek kenését. 3. Ellenőrizze az elektromos csatlakozók, sorkapcsok és kapcsolók állapotát. 4. Ellenőrizze a villamos átütési szilárdság értékét, a mért értéket vegye fel jegyzőkönyvbe. 5. Tisztítsa meg a hűtő-kenő folyadék tartály szűrőhálóját. Évente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Ellenőrizze a szerszámgép vízszintességét. 2. Ellenőrizze az X, Y, Z tengelyek pozícionálási pontosságát és a golyósorsó-anyag pár holtjátékát. 3. Ellenőrizze a vezérlőpult gombjainak helyes működését. 4. Ellenőrizze a villamosszekrény csatlakozóinak állapotát. 5. Ellenőrizze az ellensúly tartólánc állapotát és az állvány rögzítőcsavarját, majd kenje meg zsírral a láncot. 6. Ellenőrizze a szerszámtár csapágyát, zsírozza meg. 7. Tisztítsa meg a villamosszekrényt, alkohollal zsírtalanítsa a felületeket. NCT Ipari Elektronikai Kft. 53 / 53 Dátum:

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2015. 09. 21. TARTALOMJEGYZÉK EmB-1100 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági

Részletesebben

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 45 Dátum:2013.02.28. 1.FEJEZET: A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások 1-1 Biztonsági előírások A szerszámgépet

Részletesebben

EmB-2200 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

EmB-2200 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv EmB-2200 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 51 Dátum:2013.02.28. 1.FEJEZET: A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások 1-1 Biztonsági előírások A szerszámgépet

Részletesebben

EmB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/46 Dátum: 2013.12.02. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4 1.1. Biztonsági előírások... 4 1.2.

Részletesebben

EmB-1800 és EmB-2000

EmB-1800 és EmB-2000 EmB-1800 és EmB-2000 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 46 Dátum:2013.12.02. TARTALOMJEGYZÉK 1. A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások... 4 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

MCB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

MCB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT MCB-1600 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT 2015.06.16.NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 47 Dátum: 2013.09.04. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/46 Dátum: 2014.07.21. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/44 Dátum: 2014.06.24. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kiadás dátuma: 2009-04-06 1 / 33 NCT Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETÉS, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...3 1.1. ELŐSZÓ A FELHASZNÁLÓHOZ...3

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 66 Dátum: 2012. 07.06 TARTALOMJEGYZÉK 1 A szerszámgépre vonatkozó biztonsági utasítások... 3 1-1 Biztonsági utasítások...

Részletesebben

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.:

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.: KMC-3127 KMC-3127 NCTIpari Elektronikai Kft. 1/16 Dátum: 2015. 11. 20. TARTALOMJEGYZÉK KMC-3127 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 3 2. A GÉP ISMERTETÉSE... 4 2.1. A gép rendeltetése és üzemideje... 4 2.2. A gép

Részletesebben

EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD

EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS A megmunkálás pontosságát és a gép jelentősen befolyásolja az időszakos karbantartás is, melyet ez az útmutató foglal össze. A gépet csak

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv VL-1200 Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 54 Dátum: 2013.06.14. TARTALOMJEGYZÉK 1 A szerszámgépre vonatkozó biztonsági utasítások... 3 1-1 Biztonsági utasítások...

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

EmL MEGMUNKÁLÓKÖZPONT CSALÁD IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS

EmL MEGMUNKÁLÓKÖZPONT CSALÁD IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS NCT Ipari Elektronikai Kft. /45 Dátum: 203..29. A megmunkálás pontosságát és a gép jelentősen befolyásolja az időszakos karbantartás is, melyet ez az útmutató foglal össze. A gépet csak rendeltetésszerűen

Részletesebben

Ultrahangos párásító

Ultrahangos párásító Ultrahangos párásító 100318 1003183 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Elülső agy/hátsó agy (standard típus)

Elülső agy/hátsó agy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-06 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Elülső agy/hátsó agy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP NCT Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 7. JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP KEZELŐI KÉZIKÖNYV Kiadás dátuma: 2009-03-24 1 / 44 NCT Kft. TÁRGYMUTATÓ I. FEJEZET: BEVEZETÉS ÉS BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT MUNKAASZTAL: X/Y/Z ELMOZDULÁS: A.T.C.: GÉP ALAPTERÜLET forgácsszállító/kihordó szalaggal: A GÉP SÚLYA: GENOVA 20-AS TÍPUSÚ SZERSZÁMTÁR ATC. Karos típusú automatikus szerszámcserélõ

Részletesebben

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN MODELLEK : 0201W KÓD : 25-40 180 0202W KÓD : 25-60 180 0302W - KÓD : 32-60 180 FELHASZNÁLÓK TÁJÉKOZTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT Mindegyik gépet olyan gyárban gyártjuk, ahol állandó hômérsékletet és páratartalmat tartunk fenn. Maximumot a Maximartól! CNC EXPORT KFT H-8152 Kőszárhegy Fő út

Részletesebben

EXLED-001 (HT-F62413A-10)

EXLED-001 (HT-F62413A-10) LED VILÁGÍTÁS Biztonsági előírások és használati utasítás EXLED-001 (HT-F62413A-10) Köszönjük, hogy ezt a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt a használati utasítást

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

Klarstein konyhai robotok

Klarstein konyhai robotok Klarstein konyhai robotok Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. 1.

Részletesebben

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset Z1000/1500 Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus)

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-05 Kereskedői kézikönyv Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 Túra HB-T670

Részletesebben

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója Fontos biztonsági üzenetek Olvassa el alaposan az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt üzembe helyezi,

Részletesebben

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG HU EN DE BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK A berendezés használata előtt figyelmesen olvassa el a használai útmutatóban található utasításokat!

Részletesebben

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal SABIANA SKYSTAR kazettás fan coil berendezések airtronics 1. oldal 2. oldal ALKALMAZÁS: FONTOS: A berendezés telepítése előtt gondosan olvassa el ezt a kézikönyvet A SkyStar berendezéseket kereskedelmi

Részletesebben

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék)

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) (Hungarian) DM-HB0005-03 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP Art. 8220-8225 FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

Szerelés és használati utasítások

Szerelés és használati utasítások Szerelés és használati utasítások PickUp daru SX 2000 - A ŐRIZZE MEG EZT AZ ÚTMUTATÓT A KÉSŐBBIEKRE DARU SX 2000 - A az érvényes szabványok követelményeivel összhangban tervezve és gyártva, hogy biztosítva

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást.

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. Kompresszor Használati utasítás A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. MAC610 További információkért forduljon a legközelebbi meghatalmazott márkakereskedohöz vagy forgalmazóhoz.

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII LED-es függőlámpa hu Szerelési útmutató 88346HB54XVII 2017-07 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata Használati útmutató Flipcut TM A szerszám használata MEGJEGYZÉS: Az alábbiakban részletezett műveleti sorrend a furat elején a kúpsüllyesztés, a furat végén pedig a visszasüllyesztés hagyományos pengével,

Részletesebben

C40 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C40 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C40 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba F45HC F50HC Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire A termékek

Részletesebben

Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz

Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz Leírás AZ szelepmozgatókat, és külsõ menetes VMV szelepekhezhasználjuk. A szelepmeghajtó motorok klíma konvektorhoz, légfûtõ és léghûtõ készülékek szelepeire

Részletesebben

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 1 BENINCÁ BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék 20 éves gyártási

Részletesebben

AMV 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz. Tartozékok. Frekvencia. Típus Műk.fesz. Rend.sz. AMV V~ 082H3020 AMV V~ 082H3021

AMV 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz. Tartozékok. Frekvencia. Típus Műk.fesz. Rend.sz. AMV V~ 082H3020 AMV V~ 082H3021 Kivitel Alkalmazás, Illeszthetõség Típusválaszték, tartozékok szelepmeghajtó motorokat VL 2, VL és VFS 2 szelepekhez használjuk DN 65-től DN 100 méterig, VF szelepekhez DN 65-től DN 150 méterig használjuk.

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv ELETTRONIC DIVISION Felhasználói Kézikönyv PM1-300,400,600 SZÁRNYASKAPU MOZGATÓ MOTOR FIGYELEM!! Telepítés előtt kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet! TARTALOMJEGYZÉK A CSOMAG TARTALMA... 2

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs BIZTONSÁGI ELŐIRÁSOK Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót FIGYELEM- A párátlanító kizárólag háztartási

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

CNC Függőleges megmunkálóközpont

CNC Függőleges megmunkálóközpont GO98 AKCIÓ a Bemutatóteremből egyenesen az Ön üzemébe CNC Függőleges megmunkálóközpont HSM-116A Mozgástartomány X tengely 1,100mm Y tengely 650mm Z tengely 600mm GO98 SZERSZÁMGÉPEK HSM-116A Oldal: 1-12

Részletesebben

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset-Con Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

Műanyag cső hegesztő WD W

Műanyag cső hegesztő WD W Műanyag cső hegesztő WD050411500 1500W WD050411500 Köszönjük, hogy WIDO termék vásárlása mellett döntött. Biztosak vagyunk abban, hogy értékelni fogja a termék minőségét, és teljes mértékben elégedett

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1 Szerelési kézikönyv Digitális nyomásmérő készlet BHGP6A BHGP6A Digitális nyomásmérő készlet Szerelési kézikönyv Tartalomjegyzék Oldal Felszerelés Tartozékok... Felszerelés... Munkaeljárás... Működési ellenőrzés...

Részletesebben

EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/60 Dátum: 2014.02.18. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 4 1.1. Biztonsági utasítások...

Részletesebben

Lumination LED világítótestek

Lumination LED világítótestek GE Lighting Solutions Felszerelési útmutató Lumination LED világítótestek Függesztett LED-es armatúra (EP14 sorozat) Jellemzők Hosszú élettartam (50 000 óra névleges élettartam) 5 év jótállás IP30 Száraz

Részletesebben

SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS

SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS Használati utasítás Elektromos tűzhelyekhez SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS Szabványoknak való megfelelőség A gyártó kijelenti, hogy a berendezés megfelel a CEE 90/396 szabványnak, 22/97 előírásnak,

Részletesebben

Párátlanító. Kezelési kézikönyv

Párátlanító. Kezelési kézikönyv Párátlanító Kezelési kézikönyv 1 TARTALOM GDN20AV-K4EBA1A GDN40AW-K3EBA1A TARTALOM Általános tudnivalók:...3 A berendezés részei:...3 A berendezés működtetése:...4 További funkciók:...6 Cseppvíz elvezetés:...7

Részletesebben

I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V.

I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V. 1 I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V. Egyéb biztonsági figyelmeztetések... 4 VI. Karbantartás... 5 VII. Hibaelhárítás...

Részletesebben

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 1 KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 2 AZ Ön N1 és 1P KÁVÉDARÁLÓJA - AZ Ni és 1P kávédaráló különösképpen megfelelő berendezés kávézók, szállodák, éttermek, étkezdék és kávékereskedések

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 BNC-1600 és BNC-1800 típusú CNC

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 BNC-2200 és BNC-2600 típusú CNC

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

KENYÉRPIRÍTÓ R-210. Használati útmutató. Kenyérpirító R-210

KENYÉRPIRÍTÓ R-210. Használati útmutató. Kenyérpirító R-210 Használati útmutató KENYÉRPIRÍTÓ R-210 Mielőtt a készüléket használatba venné, kérjük, hogy az alábbi használati utasítással részletesen ismerkedjen meg. Az elektromos készüléket a jelen útmutató utasításai

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620 Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ! Használati utasítás A készülék első használata előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi használatra! A használati útmutató az alábbi

Részletesebben

Használati útmutató Tartalom

Használati útmutató Tartalom Használati útmutató Tartalom Általános ismertetés... 2 Belső akkumulátor tesztelése...2 Jármű indítása... 2 Belső akkumulátor töltése...2 Az akkumulátorra nincs garancia... 3 Javaslatok, figyelmeztetések...

Részletesebben

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12 Használati útmutató RIZSFŐZŐ RC-12 Mielőtt a készüléket használatba venné, kérjük, hogy az alábbi használati utasítással részletesen ismerkedjen meg. Az elektromos készüléket a jelen útmutató utasításai

Részletesebben

EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/69 Dátum: 2014.07.15. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 6 1.1. Általános biztonsági előírások...

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások Ventilátor 10029404 Kedves vásárló, Gratulálunk a termék megvásárlásahoz.kérjük, olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat és fordítson különös figyelmet a figyelmeztetésekre a hibák elkerülése végett.a

Részletesebben

SC-32 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV

SC-32 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV SC-32 NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 29 Dátum: 2013.09.27. Tartalomjegyzék 1. PONTOSSÁGI JEGYZŐKÖNYV... 3 2. BIZTONSÁG... 4 2.1. Biztonsági utasítások... 4 2.2. Figyelmeztető táblák elhelyezkedése...

Részletesebben

Használati útmutató. VDP1500SM Professzionális füstgenerátor

Használati útmutató. VDP1500SM Professzionális füstgenerátor Használati útmutató VDP1500SM Professzionális füstgenerátor 1. Bemutatkozás Fontos környezetvédelmi előírások: A készüléket csak a kijelölt veszélyes hulladék gyűjtőbe vagy lerakóba helyezze el. Kérjük,

Részletesebben

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem!

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem! A termék leírása részére. Magyarázat a rajzhoz Biztonsági utasítások a motoron VIGYÁZAT! A motorok szénmonoxidot termelnek, A szénmonoxid belégzése rosszullétet, eszméletvesztést, vagy halált okozhat.

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

T80 ventilátor használati útmutató

T80 ventilátor használati útmutató T80 ventilátor használati útmutató 1. Tápkábel és 2. Motor állvány 3. Kondenzátor 4. Motor dugvilla 5. Hátsó borítás 6. Légbefúvó 7. Csapágy 8. Áramköri lap 9. Kapcsolódoboz 10. Kapcsoló fedél 11. Kapcsológomb

Részletesebben

LFM Használati útmutató

LFM Használati útmutató Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 LFM Használati útmutató Oldalak 1 1.ábra 2.ábra Oldalak 2 3.ábra

Részletesebben

SC-32 CNC eszterga Gépkönyv

SC-32 CNC eszterga Gépkönyv SC-32 CNC eszterga Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 36 Dátum:2013.05.02. Pontossági jegyzőkönyv Ssz. Mért Ábra Tűrés [mm] Mérési eredmény [mm] 1 Főorsókúp radiális ütés 0,005 2 Főorsóhomlok radiális

Részletesebben

CA légrétegződést gátló ventilátorok

CA légrétegződést gátló ventilátorok CA légrétegződést gátló ventilátorok MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2019.03.20. - 2 - A CA típusjelű ventilátorokat nagy légterű, nagy belmagasságú, ipari, kereskedelmi és szolgáltató

Részletesebben

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 65 Dátum:2013.02.14. TARTALOMJEGYZÉK NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 65 Dátum:2013.02.14. 1. Biztonsági utasítások 1-1 Általános biztonsági

Részletesebben

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9 Tartalomjegyzék 1. Alkalmazás 5 2. Leírás 5 2.1. LAGF sorozatú zsírpumpák 5 2.2. LAGG sorozatú zsírpumpák 5 2.3. LAGT 180 kocsi 6 3. Műszaki adatok 6 4. Kezelési utasítás 7 4.1. Általános előkészületek

Részletesebben

BENINCÁ BILL. Használati és üzembe helyezési utasítás. Figyelmeztetés

BENINCÁ BILL. Használati és üzembe helyezési utasítás. Figyelmeztetés 1 BENINCÁ BILL Használati és üzembe helyezési utasítás Figyelmeztetés A szerelés elkezdése előtt, olvassa el, ezen tájékoztatót. Tilos az eszközt az előírtak ellenére, más célra használni. A felhasználót

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ Tartalomjegyzék Oldalszám 1. Biztonsági figyelmeztetés...2 2. Termékjellemzők...3 3. Műszaki jellemzők...3 4. A készülék felépítése...4

Részletesebben

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII Függőlámpa hu Szerelési útmutató 91060AB4X4VII 2017-04 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat és az esetleges

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 96228HB43XVIII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 96228HB43XVIII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 96228HB43XVIII 2018-01 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére figyelme - sen olvassa el a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések:

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések: GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

DM-HB (Hungarian) Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI. Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800

DM-HB (Hungarian) Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI. Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 (Hungarian) DM-HB0003-04 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91712HB54XVII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91712HB54XVII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 91712HB54XVII 2017-06 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megol - dásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat

Részletesebben

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA Szünetmentes áramforrások Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA 1. Bemutatás Az UPS más néven szünetmentes áramforrás megvédi az ön elektromos berendezéseit, illetve a hálózat kimaradása

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

7. Próbagyártás ASIAN PLASTIC

7. Próbagyártás ASIAN PLASTIC 7. Próbagyártás 7.1 Gyártás előtti ellenőrzési pontok Bármilyen ismert eltérést vagy hibát ki kell javítani a gép beindítása előtt. Sz. Ellenörző pontok Ellen- Megj. őrizve 1. Távolítsa el a rozsdagátló

Részletesebben

Kézi- és villamos működtető mechanizmusok (hajtások) a KM-típusú kompakt megszakítókhoz. Műszaki ismertető

Kézi- és villamos működtető mechanizmusok (hajtások) a KM-típusú kompakt megszakítókhoz. Műszaki ismertető Kézi- és villamos működtető mechanizmusok (hajtások) a KM-típusú kompakt megszakítókhoz Műszaki ismertető TRCON udapest Kft. KM-típusú megszakító-sorozata által nyújtott műszaki szolgáltatások körét bővítik

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. 2 utas szelepkészlet/3 utas szelepkészlet klímakonvektor egységekhez EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

Szerelési kézikönyv. 2 utas szelepkészlet/3 utas szelepkészlet klímakonvektor egységekhez EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 utas szelepkészlet/ utas szelepkészlet klímakonvektor EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 utas szelepkészlet/ utas szelepkészlet klímakonvektor A felszerelés előtt olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet.

Részletesebben

Használati utasítás szeletsütőkhöz

Használati utasítás szeletsütőkhöz Használati utasítás szeletsütőkhöz FTH-30 E, EL / FTR-30 E, EL / FTH-C-30 E, EL / FTR-C-30 E, EL / FTH- 60 E,EL / FTHR-60 E, EL / FTHC-60 E, EL / FTHR-C-60 E, EL / FTH-90 E,EL / FTH-C-90 E, EL Szabványoknak

Részletesebben

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése TARTALOM 1. Kollektor összeállítása 2 2. Rendszer összeállítása 5 3. Víztartály feltöltése 5 4. Kollektorkör feltöltése 6 Figyelem! A telepítés

Részletesebben

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez SHV Ø 500 PLUS EHV Ø 500 LRGE SHV Ø 630 SPE EHV Ø 630 LRGE SHL Ø 630 SPE GYÁRTÓMŰVI NYILTKOZT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben