VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv"

Átírás

1 VD 510 S Függőleges tengelyű CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 66 Dátum:

2 TARTALOMJEGYZÉK 1 A szerszámgépre vonatkozó biztonsági utasítások Biztonsági utasítások A szerszámgép biztonságos emelése Elektromos egységekre vonatkozó biztonsági utasítások A szerszámgép kezelésére vonatkozó biztonsági utasítások A szerszámgép veszélyes zónái Figyelmeztető jelzések Biztonsági kapcsolók elhelyezkedése A szerszámgép gyári táblája A gépkezelő elhelyezkedése A szerszámgép felépítése A szerszámgép jellemzői Műszaki adatok A szerszámgép tartozékai A szerszámgép zajszintje A szerszámgép főbb alkatrészei A szerszámgép befoglaló méretei A gépasztal méretei, löketei A szerszámbefogó méretei A szerszámgép mozgatása és telepítése A szerszámgép emelése Telepítési előkészületek Szétszerelés és tisztítás Vízszintezés, pontossági beállítások A főkapcsoló bekötése Csatlakoztatás a hidraulika- és pneumatikaegységekre A szerszámgép mechanikus egységei Főhajtómű Mellékhajtóművek Szerszámtár Pneumatikarendszer Pneumatikarendszer elvi vázlat Pneumatikarendszer kapcsolási rajz Pneumatikarendszer nyomásának beállítása Kenés Főorsócsapágyak kenése Szánvezetékek és golyósorsók kenése Golyósorsócsapágyak kenése Egyéb alkatrészek kenése Kenési pont A központi kenőrendszer felépítése Kenési táblázat Karbantartás és javítás Karbantartási műveletek Darabjegyzék NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 66 Dátum:

3 1 A szerszámgépre vonatkozó biztonsági utasítások 1-1 Biztonsági utasítások VIGYÁZAT! Kérjük, csak a gépkönyv alapos tanulmányozását és a benne foglalt biztonsági tudnivalók tudomásul vételét követően használja a szerszámgépet. A szerszámgép a gépkezelő és a karbantartó személyzet védelme érdekében különféle biztonsági felszerelésekkel van ellátva, azonban tisztában kell lennie a biztonsági utasításokkal. 1-2 A szerszámgép biztonságos emelése A szerszámgép emelését lehetőleg villástargoncával végezze. Emelés előtt szerelje le a hűtőkenő folyadék tartályát. Az alátámasztási pont ne mozduljon el, mert a szerszámgép megsérülhet. Daru használatakor ügyeljen arra, hogy a szerszámgép egyensúlyban legyen a hevederben, kerülje a hirtelen mozgásokat, rázkódást, ütközéseket. Vegye figyelembe: 1. A választott teheremelő berendezés teherbírása haladja meg a szerszámgép tömegét. Ha nincs tisztában az teheremelő berendezés teherbírásával, vegye fel a gyártóval a kapcsolatot. Az emelést csak gyakorlott kezelő végezze, különben személyi sérülés vagy anyagi kár keletkezhet. 2. Daru használatakor kizárólag a VD510 S szerszámgéphez mellékelt hevedert használja és csak a kijelölt emelési pontokban. Más heveder alkalmazásakor a szerszámgép megsérülhet. 3. Emelje fel a szerszámgépet a padlószinttől mért 5 cm magasságra, ellenőrizze a függő teher egyensúlyát, mert ha a szerszámgép alátámasztása nem megfelelő, kieshet a hevederből. 4. A szerszámgép emelését és süllyesztését óvatosan, kis sebességgel végezze. 5. Ügyeljen rá, hogy a szerszámgép emelésekor vagy süllyesztésekor ne tartózkodjon senki a függő teher és a teheremelő drótkötél környezetében. 6. Ügyeljen rá, hogy a szerszámgép emelésekor vagy süllyesztésekor ne tartózkodjon senki a függő teher alatt. 7. A teheremelő berendezést csak az adott géptípus kezelésére kioktatott, kezelői vizsgával rendelkező személy használhatja. 8. A szerszámgép emelése előtt távolítson el mindent a szerszámgép környezetéből. A mozgatási útvonalon nem maradhat akadály, illetve ott emberek nem tartózkodhatnak. 1-3 Elektromos egységekre vonatkozó biztonsági utasítások A CNC szerszámgép üzemeltetéséhez vegye figyelembe az alábbiakat: NCT Ipari Elektronikai Kft. 3 / 66 Dátum:

4 1-3-1 Huzalozás 1. Csak az előírt keresztmetszetű kábeleket használhatja, amelyek a névleges áramerősséget elviselik. 2. A szerszámgépet tilos csatlakoztatni az előírtnál nagyobb feszültségű tápegységre. 3. Ne csatlakoztassa a szerszámgépet a közös hálózatra zavarkeltő gépekkel, pl. hegesztő áramforrás, nagyfrekvenciás induktor. 4. A tápkábeleket a tápegységre csak szakképzett villanyszerelő csatlakoztathatja Földelés Földelőkábelnek legalább 14 mm 2 keresztmetszetű, legfeljebb 100Ω ellenállású kábelt használjon. A szerszámgépet ideális esetben csatlakoztassa egyedi földelésre. Ha ez nem lehetséges, a közös földelést az alábbi szempontok figyelembe vételével alakítsa ki: 1. Csatlakoztasson több egyedi kábelt a földelőpálcára, így a földelőáram nem folyhat át a vezérlőn, ami a perifériákat tönkreteheti. 2. Fektessen a földbe egy legfeljebb 100Ω ellenállású betonacél rudat, amit földelőpálcaként használhat. 3. A szerszámgép földelőkábelét ne csatlakoztassa közös földelőpálcára elektromágneses zavarforrás, pl. hegesztő áramforrás, nagyfrekvenciás induktor, stb. 4. A szerszámgép névleges villamos teljesítményének megfelelő kapcsokat 5. Ha egyedi földelőkábelt használ, a lehető legrövidebb kábelt alkalmazza. 6. Mérje le külön a földelőkábel ellenállását, 100Ω-nál nem lehet magasabb. 7. Több szerszámgép földelési lehetőségei: megoldható, hogy mindegyik szerszámgép egyedi földelőpálcára csatlakozzon, ekkor ügyeljen rá, hogy mindegyik földelőkábel ellenállása kisebb legyen 100Ω-nál. Párhuzamos kapcsolás: több földelőkábelt csatlakoztathat a földelőpálcára, a (2) ábrán látható elrendezésben, a kábelek ellenállása 100Ω-nál kisebb legyen. Szigorúan tilos az egyes földelőkábelek sorba kapcsolása és a közös ág csatlakoztatása a földelőpálcához, ahogy a (3) ábrán látható Környezeti feltételek A szerszámgép telepítési helyének meg kell felelnie az alábbi követelményeknek: 1. Tápfeszültség: névleges feszültség 80% ~ 110%-a. 2. Tápfeszültség frekvencia: névleges feszültség ±1% 3. Környezeti hőmérséklet: 0 C ~ 45 C. 4. Relatív páratartalom: 90% alatt, a hőmérséklet függvényében változhat, de pára nem csapódhat le. 5. Környezet: kerülje a port, korrozív gázokat (pl. savak), ne tegye ki a szerszámgépet közvetlen napsütésnek vagy hősugárzásnak, mert rontja a megmunkálási pontosságot. 6. Ha bármely követelmény nem teljesül, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. NCT Ipari Elektronikai Kft. 4 / 66 Dátum:

5 1-4 A szerszámgép kezelésére vonatkozó biztonsági utasítások Figyelmeztetés bekapcsolás előtt A szerszámgép bekapcsolása előtt ellenőrizze az összes kábel és huzal szigetelését, ha bármely sérült, áramütést okozhat! VIGYÁZAT! 1. Ismerkedjen meg a szerszámgépen végrehajtható műveletekről. 2. Viseljen munkavédelmi ruházatot és olajálló cipőt, védőszemüveget. 3. Zárja be a vezérlő, a villamosszekrény ajtaját és a munkatérajtókat. FIGYELEM! 1. Gondoskodjon a földön vezetett kábelek védelméről, mert a földre hulló fémforgács megsérti a szigetelését, és rövidzárlatot okoz. 2. Az üzemcsarnok hálózati tápellátásának elegendő teljesítményűnek kell lenni ahhoz, hogy biztosítsa az összes berendezés számára szükséges stabil tápfeszültséget. 3. Új szerszámgép kicsomagolását követően, de még az első használatát megelőzően, vagy hosszabb időre leállított szerszámgép ismételt üzemeltetése előtt az összes mozgó alkatrészt le kell tisztítani és megkenni kenőolajjal, működtesse több alkalommal a kenőszivattyút, hogy minden kenési pontban megjelenjen a kenőolaj. 4. A kenőolaj viszkozitásáról a gyári táblán és a 6-7 fejezetben tájékozódhat. 5. Ellenőrizze az összes kapcsoló és kezelőelem hibátlan működését. 6. A szerszámgép bekapcsolása: Kapcsolja be az üzemcsarnok főkapcsolóját. Fordítsa a főkapcsolót ON vagy 1 állásba (a visszajelző lámpa kigyullad). Nyomja meg a zöld ON gombot a CNC vezérlőn. Nyomja meg a vészleállító gombot. Nyomja meg a pneumatikus tápegység bekapcsoló gombját. 7. Hidraulikus tápegység és központi kenőrendszer használatakor ellenőrizze az olajszintet az olajtartályban, időnként töltse után a készletet a jelzett szintig, a meghatározott típusú olajjal. 8. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék mennyiségét, ha a szint a minimumjelzés alatt van, töltse fel a maximumszintig Rendszeres ellenőrzések VIGYÁZAT! A szerszámgép vizsgálata előtt kapcsolja le a tápegységet és ellenőrizze, hogy a gép nincs áram alatt. Mindig vegye figyelembe a szerszámgépen található figyelmeztető jelzéseket. FIGYELEM! 1. Ellenőrizze az egyes hálózatok nyomását, olvassa le a manométert. 2. Ellenőrizze a motort és a mozgó alkatrészeket zajosságát. 3. Ellenőrizze a mozgó és forgó alkatrészek kenését. NCT Ipari Elektronikai Kft. 5 / 66 Dátum:

6 1-4-3 Bejáratás Ha a szerszámgépet hosszabb időre leállította, a szerszámgép ismételt üzembe helyezésekor, illetve új szerszámgép első üzembe helyezésekor nem szabad azonnal mozgatni a szánokat, megmunkálást végezni, mert a vezetékek berágódhatnak az elégtelen kenés miatt. A fő probléma a hirtelen melegedés miatt bekövetkező hődeformáció, ami tönkreteszi a szerszámgép pontosságát. A bejáratást hatására a szerszámgép alkatrészei precizitása nő. A bejáratáskor a főorsót forgassa alacsony fordulaton és a szánokat mozgassa kis sebességgel, ezután növelje a fordulatszámot és sebességeket. FIGYELEM! 1. A szerszámgép leállítását követő újraindításkor lassan és manuálisan térjen vissza az összes tengelyirányban a referenciapontba. 2. Automatikus üzemmódban a munkadarabra vonatkozó technológiai paramétereket figyelembe véve válassza meg az előtolások és a főorsó fordulatszám értékét, majd 10~20 percig folyamatosan üzemeltesse a szerszámgépet. 3. A bejáratás során a szerszámgéppel az összes mozgást végezze el, ellenőrizze, hogy a szerszámgép működése megfelelő, kivéve automatikus üzemmódban. 4. Mielőtt elvégezné a bejáratást automata üzemmódban, minden mozgó alkatrészt kis sebességgel állítson vissza a referenciapontba, ellenőrizze a program mondatok helyességét. A mondatok futtatása előtt ellenőrizze, hogy nem léphet fel ütközés Előkészületek VIGYÁZAT! 1. Ne hagyjon forgácsolószerszámokat vagy egyéb eszközöket a főorsón, asztalon, teleszkópos burkolaton a gépkezelő biztonsága érdekében. 2. Cserélje ki a törött, kicsorbult szerszámokat, mert tönkreteszik a munkadarabokat. 3. Gondoskodjon a munkatér megfelelő megvilágításáról a biztonság érdekében. 4. A szerszámokat és egyéb eszközöket a gép környezetében tartsa a megfelelő tárolóban, tartsa a útvonalat jól járhatóan. 5. A szerszámokat a szerszámgép forgácsteljesítményének és az adott technológiának megfelelően válassza ki, ügyeljen arra, hogy ne ütközzenek a munkatérben a munkadarabbal vagy egyéb gépelemmel. Az összes szerszámra meg kell határozni a biztonsági távolságot, előtolást. A szerszámok megengedett méreteiről a 2-8 fejezetben tájékozódhat. FIGYELEM! 1. A szerszám beszerelését követően végezzen próbaforgácsolást, hogy kiszűrje a gyártási hibás darabokat. 2. Mielőtt beszerelné, ellenőrizze, hogy a munkadarab elfér a szerszámgép munkaterében, nem lép fel ütközés a löketek során Megmunkálás VIGYÁZAT! 1. A szerszámgép kezelésekor ne viseljen kesztyűt. 2. Hosszú hajviselet esetén fogja össze a haját. NCT Ipari Elektronikai Kft. 6 / 66 Dátum:

7 3. Csak megfelelő teherbírású horgot, drótkötelet használjon. 4. A teheremelő berendezéseket (daru, villástargonca, stb.) csak érvényes vizsgával rendelkező kezelhető működtethető. 5. A szerszámgép mozgatását óvatosan végezze, kerülje az ütközéseket, 6. Nagyméretű munkadarab egyszerre többen mozgassanak a biztonság érdekében. 7. A technológiai művelet során a munkadarabot biztonságosan készülékbe kell befogni. 8. A hűtő-kenő folyadék fúvókáját csak álló főorsó mellett állíthatja a forgácsolási pozícióra. 9. Forgó munkadarabhoz, főorsóhoz vagy egyéb gépelemhez tilos kézzel hozzányúlni. 10. Engedély nélkül tilos eltávolítani a védőburkolatot. 11. A szerszámról a fémforgácsot tilos kézzel eltávolítani, használjon kefét a sérülésveszély elkerülése érdekében. 12. A szerszám kiszerelése előtt várja meg, hogy a főorsó megálljon. 13. Ha poros környezetben dolgozik, viseljen védőruházatot. Ha a szerszámgéppel grafitot vagy egyéb porózus munkadarabot munkál meg, viseljen porvédő maszkot, kapcsolja be az porleválasztót, mert poros környezetben dolgozni káros az egészségre. FIGYELEM! 1. A megmunkálás közben tilos kinyitni a munkatérajtókat. 2. Nagy forgácsteljesítményű technológia során gondoskodjon a megfelelő forgácselvezetésről, különben a felgyülemlett forgács miatt felhevülhet a munkatér, eltörhet a szerszám Megmunkálás megszakítása VIGYÁZAT! A megmunkálás befejezésekor és a szerszámgép elhagyásakor kapcsolja ki a vezérlőt és a szerszámgép főkapcsolóját Megmunkálás befejezése FIGYELEM! 1. A megmunkálás befejezése után távolítsa el a felgyülemlett forgácsokat, tisztítsa meg a szerszámgépet és a készüléket, törölje le a munkatérajtókat és ablakokat, tisztítsa meg a teleszkópos burkolatokat, a mozgó alkatrészeket és a fényezetlen fémfelületeket kenje meg szánkenő olajjal, amely a levegő páratartalma által okozott korróziótól védi meg a felületeket. 2. A szerszámgép és a készülék tisztítása előtt kapcsolja ki a vezérlőt és szerszámgép főkapcsolóját, ezen kívül kapcsolja le a szerszámgépet az elektromos hálózatról, helyezzen el egy KARBANTARTÁS ALATT BEKAPCSOLNI TILOS! feliratú figyelmeztető táblát, így megelőzheti a baleseteket. 3. Állítsa vissza az összes tengelyt a referenciapontba, állítsa vissza a szerszámgép összes funkcióját alaphelyzetbe. 4. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék, hidraulikaolaj, kenőolaj elhasználódását, emulgeálását, ha elhasználódtak, emulgeálódtak (szennyezettek), cserélje le a teljes készletet. 5. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék, hidraulikaolaj, kenőolaj szintjét, ha alacsony, egészítse ki a készletet. 6. Tisztítsa meg a hűtő-kenő folyadék, hidraulikaolaj, kenőolaj szűrőjét. NCT Ipari Elektronikai Kft. 7 / 66 Dátum:

8 7. A megmunkálás befejezése és a szerszámgép elhagyása előtt kapcsolja ki a vezérlőt, a szerszámgép főkapcsolóját és a szerszámgéphez tartozó kapcsolót a műhelyben Karbantartási előkészületek FIGYELEM! 1. Karbantartási munkálatokat csak a csoportvezető engedélyével lehet végezni. 2. Legyen tisztában a gépkönyvben leírt utasításokkal, mérésekkel, óvintézkedésekkel. 3. Karbantartás előtt készítse elő a fogyóalkatrészeket, csereanyagokat (olajtömítés, O- gyűrű, csapágy, olaj, zsír, stb.). 4. Karbantartás előtt figyelmesen olvassa el a karbantartási útmutatót, értelmezze a karbantartási műveleteket, végezze el azokat az útmutatóban leírtak szerint Karbantartás VÉSZHELYZETEK: 1. Karbantartás előtt kapcsolja ki a vezérlőt és szerszámgép főkapcsolóját, ezen kívül kapcsolja le a szerszámgépet az elektromos hálózatról, helyezzen el egy KARBANTARTÁS ALATT BEKAPCSOLNI TILOS! feliratú figyelmeztető táblát, így megelőzheti a baleseteket. 2. Bármely karbantartási vagy szerelési művelet során ellenőrizze a főkapcsoló kikapcsolt állapotát. VIGYÁZAT! 1. Az elektromos egységek karbantartását csak szakképzett villanyszerelő végezheti. Engedély nélkül ne végezzen szerelési munkálatot. 2. A szerszámgép mechanikus egységeit szigorúan tilos a 3. Tilos a szerszámgép tetejére, vagy arra helyezett fellépőre állni. Ilyen esetekben használja a padlóra állított létrát vagy állványt. Csak jó minőségű, ellenőrzött elektromos alkatrészeket, biztosítókat, kábeleket, huzalokat használjon Karbantartást követő munkálatok VIGYÁZAT! 1. A karbantartás végeztével gyűjtse össze a felhasznált szerszámokat, készülékeket, kiszerelt, eltávolított alkatrészeket, majd pakolja el a megfelelő helyre. 2. A karbantartás végeztével tisztítsa meg a munkaterületet, a kényelmes, biztonságos munkaterület érdekében tisztítsa meg a padlót és tartson rendet. 3. A karbantartás végeztével a fáradt olajat, kiszerelt alkatrészeket távolítsa el a szerszámgép közeléből a kijelölt hulladékgyűjtő helyre. FIGYELEM! 1. A karbantartó személyzet ellenőrizze a szerszámgép biztonságos működését. 2. A karbantartás során végzett vizsgálatok eredményeit vegye jegyzőkönyvbe. 3. Ha a karbantartó személyzet hiányosságra bukkan, azonnal vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel, ne próbálkozzanak egyedül a javítással. NCT Ipari Elektronikai Kft. 8 / 66 Dátum:

9 1-5 A szerszámgép veszélyes zónái A gépkezelőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a szerszámgép mozgó és forgó (különösen a nagy fordulatszámon forgó főorsó) egységeinek véletlen elindításával (pl. figyelmetlenségből vagy véletlenül megnyomott gombok a vezérlőn) veszélyt jelentenek. Ezért a mozgó és forgó egységek köré védőburkolatot szereltek, amelyek ugyan nem tudják megakadályozni az emberi mulasztásokat, de a személyi sérülések elkerülhetők. A biztonságos kezelés érdekében a gépkezelő és a karbantartó személyzetnek tisztában kell lennie a veszélyes zónák NCT Ipari Elektronikai Kft. 9 / 66 Dátum:

10 elhelyezkedésével. A nyilak és a kör alakú nyilak a nagy sebességgel mozgó és forgó egységek mozgás- és forgásirányát jelölik. A gépkezelő felelőssége, hogy helyes mozgásparamétereket állítson be. 1-6 Figyelmeztető jelzések NCT Ipari Elektronikai Kft. 10 / 66 Dátum:

11 1-7 Biztonsági kapcsolók elhelyezkedése 1. Mellső ajtó biztonsági kapcsoló 2. Vészkapcsoló 1-8 A szerszámgép gyári táblája MANFORD MACHINERY CO., LTD No. 18, Hsin Jen Road Sec 1, ~ NCT Ipari Elektronikai Kft. 11 / 66 Dátum:

12 1-9 A gépkezelő elhelyezkedése 2 A szerszámgép felépítése 2-1 A szerszámgép jellemzői 1. Ez a típus nagysebességű megmunkálásra alkalmas, a fő részei: gépágy, szán, asztal, állvány, orsóház, hajtóművek, villamosszekrény, CNC vezérlő, kenőrendszer, pneumatikarendszer, védőburkolat, forgácskihordó, porleválasztó. A szerszámgép alkalmas acél, öntöttvas, réz, alumínium, különféle ötvözetek megmunkálására, azonban erősen porképző, gyúlékony anyag (pl. magnézium) nem munkálható meg, mert személyi sérülést vagy anyagi kárt okozna. NCT Ipari Elektronikai Kft. 12 / 66 Dátum:

13 2. A szerszámgép CNC vezérlővel és szervóhajtásokkal van felszerelve, a pozícionálási pontosság és egyúttal a termelékenység növelése és a megmunkálás automatizálása, a gépkezelő biztonsága érdekében. A gépkezelőnek azonban tisztában kell lennie a biztonsági kockázatokkal, meg kell tanulnia a szerszámgép kezelését, a figyelmeztető táblák tartalmát be kell tartania. 2-2 Műszaki adatok Tétel Mért.egys. Érték X/Y/Z irányú löket mm 510/406/330 Vezeték típusa Lineáris gördülővezeték Asztal méret mm 650 x 400 T horony mérete (hornyok száma x méret x mm 3 x 14 x 125 távolság Főorsóhomlok és asztal felső síkjának távolsága mm 170~500 Főorsó középvonalának távolsága az állvány mm 460 vezetéktől Munkadarab max. tömege kg 250 X/Y/Z gyorsjárati sebesség m/perc 48/48/60 Forgácsolási előtolás m/perc 1~12 Szerszámtár kapacitás 14 db Max. szerszámátmérő (szomszédos szerszámmal) mm Ø80 Max. szerszámátmérő (szomszédos szerszám mm Ø160 nélkül) Max. szerszámhossz mm 200 Szerszám max. tömeg kg 3 Szerszámtár max. teherbírás kg 25/14 szerszám Főorsókúp BT30 Főorsó fordulatszám ford/perc (15000/20000 opció) Főmotor teljesítmény kw 2,2/3,7 Főhajtómű Direkt hajtás Főorsó kenés Zsírkenés Táphálózat teljesítmény KVA 12 Szerszámgép magasság mm 2320 Alapterület igény mm 1600x2150 Szerszámgép tömeg kg 2600 NCT Ipari Elektronikai Kft. 13 / 66 Dátum:

14 2-3 A szerszámgép tartozékai Alaptartozékok Rendelhető tartozékok 1 Teljesen zárt védőburkolat 1 4. tengely 2 2 Főorsó klímaberendezés 3 Hűtőrendszer 3 Transzformátor 4 Villamosszekrény hűtő 4 Automatikus feszültségszabályzó 5 Automatikus kikaőcsolás 5 Forgácseltávolítás nagynyomású vízsugárral 6 Automatikus kenőrendszer 6 Olajlefölöző 7 Halogén munkatérlámpa 7 Olajköd leválasztó 8 RS-232 felület 8 Automatikus szerszámbemérő 9 9 Automatikus munkadarab bemérő 10 Y tengely mentén: forgácskihordó 10 Automatikus palettacserélő 11 Főorsó kifúvatás 12 Szintezőtalpak és csavarok 13 Szerszám, szerszámláda 14 Gépkönyv 2-4 A szerszámgép zajszintje ISO 7960 szerinti zajkibocsátás Súlyozott zajszint a gépkezelő Üresjáratban Forgácsolás közben pozíciójában [db] A mérés az ISO 3746 szabvány mérési utasításai szerint készült. A táblázat a kibocsátásra vonatkozik, nem alkalmas a gépkezelő terhelésének vizsgálatára, bár van összefüggés a kibocsátás és az észlelés között. NCT Ipari Elektronikai Kft. 14 / 66 Dátum:

15 2-5 A szerszámgép főbb alkatrészei 1 Gépágy 2 Állvány 3 Szán 4 Asztal 5 Orsóház 6 Szerszámtár 7 Védőburkolat NCT Ipari Elektronikai Kft. 15 / 66 Dátum:

16 X EME RG Y X1 STOP % ENC Y X10 Z X F0 70 X Y % 90 Z % TH L IGHT FORWD SBK M01 CW CW JOG BLOW CHIP DRN STOP CCW RAPID ON OFF BDT COOLT CCW O.T JOG VD 510 S 2-6 A szerszámgép befoglaló méretei VD510 NCT Ipari Elektronikai Kft. 16 / 66 Dátum:

17 2-7 A gépasztal méretei, löketei Asztal max. teherbírás: 250 kg 2-8 A szerszámbefogó méretei A szerszámgéphez alkalmas szerszámozási rendszer: BT30 NCT Ipari Elektronikai Kft. 17 / 66 Dátum:

18 2-8-1 BT30 szerszámozás NCT Ipari Elektronikai Kft. 18 / 66 Dátum:

19 2-8-2 Szerszám maximális mérete és tömege A szerszám kiválasztásakor vegye figyelembe az alábbi táblázat értékeit, ellenőrizze, hogy mikor ütközne a munkadarabbal vagy a tartozékokkal. A szerszám kielemésekor, előtolásakos és cseréjekor biztonsági távolságot kell definiálni. Szerszám max. tömeg Szerszámtár max. teherbírás Szerszám max. hossz Szerszám max. átmérő 3 kg 25 kg / 14 szerszám 200 mm 80 mm NCT Ipari Elektronikai Kft. 19 / 66 Dátum:

20 3 A szerszámgép mozgatása és telepítése 3-1 A szerszámgép emelése A bedobozolt szerszámgép mozgatása Mozgatás villástargoncával: 1. A szerszámgép tömege dobozzal körülbelül 3 tonna, ezért 3 tonnánál nagyobb teherbírású villástargoncát szükséges használni. 2. A szerszámgép mozgatása során az útvonalon nem tartózkodhat senki, minden akadályt távolítson el. Kerülje el az ütközést, ezért a mozgatás előtt gondoskodjon a terület kiürítéséről. 3. Villástargonca használatakor ügyeljen rá, hogy a doboz súlypontja középen, a villák között helyezkedjen el, a borulásveszély elkerülésére. 4. Nem szabad túl magasra emelni a dobozt, mert villástargonca súlypontja túl magasan lesz, ezért borulásveszély lép fel. 5. Ha akadályt észlel, tolasson vissza. Kérjen segítséget a manőverezéshez, aki a villástargonca előtt, a doboz által kitakart helyen segít. A villástargoncát a lehető legkisebb sebességgel mozgassa. Mozgatás daruval: 1. A szerszámgép tömege dobozzal körülbelül 3 tonna, ezért 3 tonnánál nagyobb teherbírású darut szükséges használni. 2. A lánc vagy drótkötél teherbírásának meg kell haladnia a 3 tonnát, különben a lánc vagy drótkötél elszakad, és a rakomány lezuhan. 3. Daru használatakor a horgot és a drótkötelet úgy állítsa be, hogy a teher súlypontja az emelőerővel (a horog iránya) egy vonalba essen, különben a teher kibillen a hevederből. NCT Ipari Elektronikai Kft. 20 / 66 Dátum:

21 4. A szerszámgép mozgatása során az útvonalon nem tartózkodhat senki, minden akadályt távolítson el. Kerülje el az ütközést, ezért a mozgatás előtt gondoskodjon a terület kiürítéséről. 5. A darut a lehető leglassabban mozgassa. A biztonság kedvéért a daru mögött álljanak az emberek A szerszámgép mozgatása kicsomagolás után Mozgatás villástargoncával: 1. A szerszámgép tömege doboz nélkül körülbelül 2.6 tonna, ezért 2.6 tonnánál nagyobb teherbírású villástargoncát szükséges használni. 2. A szerszámgép mozgatása során az útvonalon nem tartózkodhat senki, minden akadályt távolítson el. Kerülje el az ütközést, ezért a mozgatás előtt gondoskodjon a terület kiürítéséről. 3. Villástargonca használatakor ügyeljen rá, hogy a teher súlypontja középen, a villák között helyezkedjen el, a borulásveszély elkerülésére. 4. Nem szabad túl magasra emelni a terhet, mert villástargonca súlypontja túl magasan lesz, ezért borulásveszély lép fel. 5. Ha akadályt észlel, tolasson vissza. Kérjen segítséget a manőverezéshez, aki a villástargonca előtt, a teher által kitakart helyen segít. A villástargoncát a lehető legkisebb sebességgel mozgassa. NCT Ipari Elektronikai Kft. 21 / 66 Dátum:

22 3-2 Telepítési előkészületek A telepítés előtt 10 nappal a telepítési területet elő kell készíteni. A szerszámgép megmunkálási pontosságának és üzemidejének biztosítása céljából vizsgálja meg a szerszámgépet terhelő környezeti hatásokat, végezzen méréseket. Ha az alábbiakban megfogalmazott követelményeket nem lehet teljesíteni, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel Telepítési területtel kapcsolatos követelmények 1. A szerszámgép befoglaló méreteit vegye alapul (lásd 2-6 fejezet). 2. A szerszámgép körbejárásához, pl. karbantartás esetén hagyjon legalább 50 cm szabad helyet körben, biztosítson elegendő helyet a szerszámgép mozgatásához. Ha ez nem teljesíthető, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel Alapozás kivitelezése A szerszámgép megmunkálási pontosságának állandó szinten tartásához készítsen jó minőségű alapozást. Ha az alapozás nem elég vastag, a szerszámgép rezgéseit nem képes elnyelni. Az alapozás elkészítése után legkorábban 10 nappal telepítheti a gépet a telepítési helyére. A műveleti sorrend a következő: 1. Az alapozási rajz alapján ássa ki az alap gödrét, töltse fel kövekkel az alját. 2. Öntse ki betonnal az alapot, a szintezőcsavarok helyét hagyja szabadon. 3. Miután a beton megkötött, fektesse a talpakat a helyükre. 4. Helyezze a szerszámgépet a talpakra, alulról fűzze be az L-alakú elemeket a szintezőtalpakon, a szintezőcsavarokon, az alátéteken és a rögzítőanyákon keresztül. Ellenőrizze a szerszámgép vízszintességét, húzza meg a rögzítőanyákat és a szintezőanyákat. 5. Öntse ki betonnal az alapozócsavarok helyét, ügyeljen rá, hogy a beton szintje azonos legyen az alapozással. Várjon 10 napot, hogy megkössön a beton, majd végezze el a szerszámgép vízszintezését. NCT Ipari Elektronikai Kft. 22 / 66 Dátum:

23 Alapozási rajz: NCT Ipari Elektronikai Kft. 23 / 66 Dátum:

24 3-2-3 Környezeti feltételek A szerszámgép telepítési helyének meg kell felelnie az alábbi követelményeknek: 1. Tápfeszültség: névleges feszültség 80% ~ 110%-a. 2. Tápfeszültség frekvencia: névleges feszültség ±1% 3. Környezeti hőmérséklet: 0 C ~ 45 C. 4. Relatív páratartalom: 90% alatt, a hőmérséklet függvényében változhat, de pára nem csapódhat le. 5. Környezet: kerülje a port, korrozív gázokat (pl. savak), ne tegye ki a szerszámgépet közvetlen napsütésnek vagy hősugárzásnak, mert rontja a megmunkálási pontosságot. 6. Ha bármely követelmény nem teljesül, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. 3-3 Szétszerelés és tisztítás 1. A szerszámgép szállításakor a mozgó alkatrészeket pirosra festett rögzítőelemekkel biztosítják az elmozdulás ellen, a szerszámgépet csak a rögzítőelemek eltávolítása után lehet mozgatni. 2. A szerszámgép kiszállítása előtt konzerváló olajjal lett lekenve a korrózióvédelem érdekében. A szerszámgép megérkezése után a mozgó alkatrészek egymáson elmozduló felületeiről törölje le a konzerváló olajat, majd kenje meg kenőolajjal a fényezetlen felületeket. 3. Por és egyébszennyeződés eltávolítása tilos sűrített levegővel, mert beragadhatnak az egymáson elmozduló felületek közé és tönkreteszik, megkarcolják a csúszófelületeket. 4. Szerves oldószer használata tilos a szerszámgép tiszítására. 5. Távolítsa el a szerszámgép munkaterében és a villamosszekrényben található páramentesítőket. NCT Ipari Elektronikai Kft. 24 / 66 Dátum:

25 3-4 Vízszintezés, pontossági beállítások A szerszámgép szintezését a lehető legprecízebben kell elvégezni, mert alapvető fontosságú a szerszámgép megmunkálási pontossága szempontjából Vízszintesség beállítása 1. Mozgassa az asztalt és a szánt a löketük középpontjába, helyezzen el az asztal közepén 2 db 200 mm-es precíziós szintezőt, melyek legyenek egymásra merőlegesek és párhuzamosak az X és Y tengelyekkel. 2. A szintezőcsavar (M32) állításával tudja állítani az asztal vízszintességét. T1, T2, T3 és T4 csavarokkal állítsa be X és Y tengely mentén vízszintesre az asztalt, a vízszintességtől 0.02 mm/1000 mm térhet el. A csavarok kezdetben a legalsó pozícióban álljanak. A T5 és T6 segédcsavarok. Húzza meg az ellenanyákat (M32) majd ellenőrizze a vízszintességet, ha nem szükséges állítani rajta, húzza meg az (M16) anyákat. Végül ellenőrizze ismét a vízszintességet,ezzel a szintezés befejezettnek tekinthető. NCT Ipari Elektronikai Kft. 25 / 66 Dátum:

26 3-4-2 A főorsó és az asztal felső síkjának merőlegessége 1. Fogja be a főorsóba a mutatós mérőórát a főorsóba. 2. Állítsa a mérőórát sugárirányban mm-re a főorsó középvonalától (kb. 300 mm átmérőre). 3. Mozgassa a Z-tengelyt, amíg a mérőóra tapintója eléri az asztalt. 4. Forgassa meg lassan a főorsót, mérje meg a legnagyobb kitérést. Ha az eltérés nagyobb a tűrésnél, állítsa a szintezőcsavarok segítségével. Minden tengely irányában meg kell határozni az eltérést, az ábrán látható elrendezésben az Y és Z irányok, a gépkezelő felé A 3 tengelyirányú mozgás egyenességének beállítása 1. A méréshez használjon mutatós mérőórát és gránit négyszögetalont vagy háromszög etalont. 2. Illessze az etalont a szerszámgép asztalára. 3. Szerelje be a mérőórát a főorsóba, úgy, hogy a mérőóra tapintója merőleges legyen a főorsó középvonalára, érintse a tapintóját az etalonhoz. 4. Nullázza a mérőórát a tengelyek elejénél és végénél, mozgassa végig a mérőórát X, Y és Z tengelyek mentén, mérje meg a legnagyobb eltérést, ha az eltérés nagyobb a tűrésnél, további vizsgálatok szükségesek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 26 / 66 Dátum:

27 3-5 A főkapcsoló bekötése A bekötést csak a tápegység feszültségmentesített állapotában végezheti el, a kapcsok a villamosszekrény ajtajának kinyitása után hozzáférhetőek. 3-6 Csatlakoztatás a hidraulika- és pneumatikaegységekre Csatlakoztassa a sűrített levegős hálózatra a pneumatikaegységet, amely a szerszámgép hátulján található (az ábrán látható, ellenőrizze a nyomásmérőn a pneumatikarendszer nyomását. NCT Ipari Elektronikai Kft. 27 / 66 Dátum:

28 4 A szerszámgép mechanikus egységei 4-1 Főhajtómű Főhajtás Közvetlen hajtás: a főorsót a főmotor közvetlenül, azaz hajtómű beiktatása nélkül, a motor tengelyét és a főorsót kapcsoló tengelykapcsolón keresztül hajtja. NCT Ipari Elektronikai Kft. 28 / 66 Dátum:

29 4-1-2 Főorsó szerszám rögzítő/oldó mechanizmus A főorsóba fogott szerszám rögzítését és oldását az ábrán látható visszahúzó kar végzi, amely szögemelős kialakításával továbbítja a nyomásfokozó alternáló mozgását, az emelőkar viszonynak megfelelő áttétellel. A nyomásfokozó működtetésekor a főorsó lefúvatót is működteti, ezzel kitisztítja a főorsókúpot és a szerszámtartót. A szerszámot az előfeszített tányérrugók által kifejtett erő húzza be, amelyet a szerszámbehúzó rúdon keresztül fejt ki, a behúzó ráfeszül a szerszámtartó behúzógombájára, így a szerszámtartó megfeszül a főorsókúpon. NCT Ipari Elektronikai Kft. 29 / 66 Dátum:

30 Behúzóerő állítása Az (1) jelű 8 db csavar lazításával a szerszám visszahúzó kar ütközője állítható, így a tányérrugók előfeszítése változik. Ha erre volna szükség, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. NCT Ipari Elektronikai Kft. 30 / 66 Dátum:

31 4-2 Mellékhajtóművek X tengely mellékhajtás Az X golyósorsót tengelykapcsolón keresztül, közvetlen hajtással hajtja meg az AC szervomotor. A golyósorsó forgatásával az asztal a szán vezetéke által kijelölt kényszerpályán mozog X irányban. A szerszámgép kiszállítása előtt a mellékhajtást beállították, működésre kész állapotban van, ezért kérjük ne kísérelje meg szétszerelni, mert a mellékmozgás pontossága romlik és a csapágyak tönkremehetnek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 31 / 66 Dátum:

32 4-2-2 Y tengely mellékhajtás Az Y golyósorsót tengelykapcsolón keresztül, közvetlen hajtással hajtja meg az AC szervomotor. A golyósorsó forgatásával a szán a gépágy vezetéke által kijelölt kényszerpályán mozog Y irányban. A szerszámgép kiszállítása előtt a mellékhajtást beállították, működésre kész állapotban van, ezért kérjük, ne kísérelje meg szétszerelni, mert a mellékmozgás pontossága romlik és a csapágyak tönkremehetnek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 32 / 66 Dátum:

33 4-2-3 Z tengely mellékhajtás A Z golyósorsót tengelykapcsolón keresztül, közvetlen hajtással hajtja meg az AC szervomotor. A golyósorsó forgatásával az orsóház az állvány vezetéke által kijelölt kényszerpályán mozog Z irányban. A szerszámgép kiszállítása előtt a mellékhajtást beállították, működésre kész állapotban van, ezért kérjük, ne kísérelje meg szétszerelni, mert a mellékmozgás pontossága romlik és a csapágyak tönkremehetnek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 33 / 66 Dátum:

34 4-3 Szerszámtár Szerszámtár hajtó- és pozícionáló mechanizmus 1. Szerszámtár forgató mechanizmus: egy motor a hozzá kapcsolódó hajtóművön keresztül forgatja a szerszámokat tartalmazó tárcsát a megfelelő szerszám kiválasztásához. 2. A szerszámtárban a szerszám kiválasztását és pozícionálását egy beépített érzékelő segítségével végzi Szerszámtár mozgató mechanizmus A szerszámtár mozgató mechanizmus egy többcsuklós lengőkaron és egy húzórugón keresztül mozgatja a szerszámtárat. Az orsóház süllyesztésekor és emelésekor a főorsóra szerelt bütykös tárcsa vezérli a szerszámtár különböző szerszámcsere fázisait. 5 Pneumatikarendszer 5-1 Pneumatikarendszer elvi vázlat NCT Ipari Elektronikai Kft. 34 / 66 Dátum:

35 5-2 Pneumatikarendszer kapcsolási rajz Tétel Méret Mennyiség 1 Levegőelőkészítő egység 1 2 Cső 5x8x4500 mm 1 3 Cső 5x8x4500 mm 1 4 Cső 6x10x4000 mm 1 5 Cső 5x8x300 mm 1 6 Elektromágneses szelep 1/4 2 állású, 2 utas 1 7 Gyorscsatlakozó 8 1/4 1 8 Fojtószelep 1/4" 1 9 Csőkönyök, gyorscsatlakozóval 8 1/ Csőkönyök, gyorscsatlakozóval 10 3/ Pneumatikarendszer nyomásának beállítása A pneumatikarendszer üzemi nyomása 6 bar a páralecsapató után. Ha az üzemi nyomás 2-3 másodpercnél tovább 5 bar alá csökken, a vezérlő vészjelzést küld, a képernyőn megjelenik a 1011 pneumatikanyomás alacsony hibaüzenet, nyomja meg a RESET-et a folytatáshoz. NCT Ipari Elektronikai Kft. 35 / 66 Dátum:

36 6 Kenés Két test relatív elmozdulásakor kölcsönös súrlódás lép fel az érintkező felületükön, ez mozgó gépelemeknél különösen káros, nagyobb energiát kell befektetni a mozgatáshoz, erős kopás lép fel, a súrlódó felületek felmelegednek, rosszabb esetben össze is rágódhatnak. Mindezek hátrányok kiküszöbölésére illetve hatásuk csökkentésére kenést kell alkalmazni, így a csökken az energiafelhasználás, javul a szerszámgép pontossága, növekszik az élettartama. Ezért, kérjük, tartsa figyelemmel a kenőegység olajtartályában az olajszintet. A megfelelő olaj kiválasztását, tulajdonságait, kenési periódust a 6-7 fejezet tartalmazza. 6-1 Főorsócsapágyak kenése Emelt minőségű kenőzsír alkalmazása szükséges a főorsócsapágyak zsírzásához, mert hosszú üzemidőt kell teljesítenie, el kell viselnie a magas hőmérsékletű és fordulatszámú üzemet, hiszen a zsír nem távozhat el a csapágyakból. Ezért, a főorsócsapágyakat általános esetben nem szükséges időszakosan kenni, a karbantartási költségek csökkentése érdekében a főorsócsapágyak élettartamkenést kapnak. 1. Ha a szerszámgépet hosszabb üzemszünet (5 napnál több) után ismét üzemelteti a szerszámgépet, a főorsócsapágyakat be kell járatni, ezért körülbelül 1 óráig járassa a főorsót alacsony fordulatszámon, majd körülbelül 30 percig járathatja magasabb fordulatszámon, utána elkezdheti a megmunkálást. 2. Ha a működtetés közben a főorsó zajosan jár, azonnal vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel, ne kísérelje meg egyedül szétszerelni az orsóházat. 6-2 Szánvezetékek és golyósorsók kenése A szánvezetékek és az X, Y és Z golyósorsók kenését központi kenőrendszer látja el. A kenőrendszer automatikusan, az előre beállított ciklus szerint végzi a kenéseket. A gépkezelő folyamatosan ellenőrizze az olajszintet a tartályban, valamint ügyeljen a zajokra is. A központi kenőrendszer felépítését a 6-6 fejezet tartalmazza. NCT Ipari Elektronikai Kft. 36 / 66 Dátum:

37 6-3 Golyósorsócsapágyak kenése A golyósorsók csapágyai a golyósorsók motor felőli és az ellentétes végén találhatók, zsírkenésűek és olajtömítéssel vannak felszerelve. Ha a kenőzsírt cserélni kell, a csapágyat le kell szerelni és ki kell tisztítani, ehhez a művelethez vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. NCT Ipari Elektronikai Kft. 37 / 66 Dátum:

38 6-4 Egyéb alkatrészek kenése Szerszámbehúzó kar kenése A kar csapágya zsírkenésű és tömítéssel van felszerelve. Ha a kenőzsírt cserélni kell, a csapágyat le kell szerelni és ki kell tisztítani, ehhez a művelethez vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. 6-5 Kenési pont Az automatikus kenőrendszer tápegységének elhelyezkedése az ábrán látható. A megfelelő olaj kiválasztását, tulajdonságait, kenési periódust a 6-7 fejezet tartalmazza. NCT Ipari Elektronikai Kft. 38 / 66 Dátum:

39 NCT Ipari Elektronikai Kft. 39 / 66 Dátum:

40 6-6 A központi kenőrendszer felépítése Ssz. Típus Megnevezés Db. Ssz. Típus Megnevezés Db. 1 PA-6 Anya 9 7 PB-4 Csőtoldat 30 2 PB-6 Csőtoldat 9 8 PAN-4 Anya 15 3 PH-601 Könyökelem 3 9 PH4-1 Könyökelem 15 4 PB-6 Olajelosztó 3 10 PA-4 Anya 15 5 PH-401 Könyökelem 3 11 CTS Arányos elosztó 12 6 CSS Arányos elosztó 3 12 PKD6 T-elágazás 2 NCT Ipari Elektronikai Kft. 40 / 66 Dátum:

41 6-7 Kenési táblázat Kenési pont Főorsócsapágy Golyósorsócsapágy Szerszámbehúzó kar csapágy Elvárás Magas hőállóság Magas hőállóság Magas hőállóság Kenés Zsírkenés Zsírkenés Zsírkenés Csereperiódus Ajánlott típus Kenési pont Szán és golyósorsó Hűtő-kenő folyadék Elvárás - ISO VG32 viszkozitás - kiváló hővezetés - nagy erősségű olajfilm - kiváló kenési - kis súrlódás tulajdonságok - nagy kopásállóság - kémiai stabilitás nagy hőmérsékleten - korrózióállóság Kenés Automatikus kenőrendszer Cirkulációs gyűjtővel Csereperiódus Időnkét utántölteni Szükség szerint Tartály térfogat 3 liter 140 liter Ajánlott típus - MOBIL VACTRA 1 - ESSO FEBIS K32 - CASTROL MAGNA GC32 - SHELL TONNA T32 - MOBIL RARUS ESSO TERESSO S32 - CASTROL HYSPIN VG32 - SHELL TONNA S32 NCT Ipari Elektronikai Kft. 41 / 66 Dátum:

42 7 Karbantartás és javítás 7-1 Karbantartási műveletek Naponta elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Tartsa a szerszámgépet mindig tisztán, a műszak végén tisztítsa meg a szerszámgép munkaterét, kenje meg kenőolajjal az asztalt és az egymáson elcsúszó felületeket. 2. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szintjét, ha szükséges, egészítse ki a készletet. Tisztítsa meg rendszeresen a szűrőt. 3. Mindig tartsa tisztán a főorsókúpot. Megmunkálás után tisztítsa meg a főorsókúpot. 4. Azonnal állítsa le a szerszámgépet, ha a kapocstáblából kilazul egy kábel, szikrázik, erősen melegedik és vegye fel a kapcsolatot cégünkkel. 5. Ha zajt észlel a megmunkálás során, azonnal állítsa meg a szerszámgépet. 6. Rendszeresen ellenőrizze a pneumatikarendszer és ürítse le az előkészítő egységében felgyülemlett vizet, nehogy pára jusson a csövekbe. Hetente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Ellenőrizze a szerszámtár (ATC) tárcsájának megfelelő forgását. 2. Ellenőrizze a szerszámtár (ATC) megfelelő előre-hátramenetét. 3. Ellenőrizze a szerszám rögzítés/oldás folyamatát. 4. Ellenőrizze a főorsó működését, nem zajos-e. 5. Ellenőrizze a mozgó alkatrészek kenését. 6. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szivattyú működését. 7. Tisztítsa meg a villamosszekrény hűtőventillátor levegőszűrőjét. Félévente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Ellenőrizze a főorsó radiális ütését, ha nem megfelelő, ellenőrizze a főorsócsapágy hézagát. 2. Ellenőrizze a mozgó alkatrészek kenését. 3. Ellenőrizze az elektromos csatlakozókat, kapcsolókat, kivezetéseket. 4. Ellenőrizze a villamos átütési szilárdságot, az eredményt vegye jegyzőkönyvbe. 5. Tisztítsa meg a hűtő-kenő folyadék szűrőjét. Évente elvégzendő karbantartási munkálatok 1. Állítsa be újra a szerszámgép vízszintességét, így biztosíthatja a szerszámgép megmunkálási pontosságát. 2. Ellenőrizze az X, Y és Z tengelyek pozícionálási pontosságát és az egyenességtől való eltérését. 3. Ellenőrizze a vezérlő összes funkciójának működését. 4. Ellenőrizze a villamosszekrény csatlakozóit, nincsenek beégve vagy kilazulva. 5. Ellenőrizze az ellensúly tartólánc állapotát, az állvány rögzítőcsavar feszességét, végül zsírozza meg a tartóláncot. 6. Ellenőrizze a szerszámtár forgástengelyét és csapágyát, majd zsírozza meg. 7. Távolítsa el a port a villamosszekrényből, alkohollal törölje tisztára. 8. Tisztítsa meg a hűtő-kenő folyadék tartályát és szűrőjét, majd cserélje le a teljes hűtő-kenő folyadék készletet. NCT Ipari Elektronikai Kft. 42 / 66 Dátum:

43 8 - Darabjegyzék Y-mellékhajtómű (XVD510-BB1602) NCT Ipari Elektronikai Kft. 43 / 66 Dátum:

44 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-B001 Gépágy 1 2 YSR M20X1.0 Csapágyanya M20x VD510-B008 Radiális-axiális csapágyház 1 4 HCAP-M06025 M6x HWD-M6 M6 alátét 4 6 VD510-B010 Y mellékmotor felfogó 1 7 HCAP-M10050 M5x HWD-M10 M10 alátét 4 9 HPD :48 kúpos szeg 2 10 C041-VD510-YR251 Y golyósorsó 1 11 HCAP-M06025 M6x HWD-M6 M6 alátét 5 13 VD510-B006 Y ütköző 1 14 HPD :48 kúpos szeg 2 15 VD510-B003 Y 1 16 HCAP-M08040 M8x HWD-M8 Alátét 4 18 BR-6204ZZ 6204ZZCM csapágy 1 19 HSTW-S20 S20 Seeger-gyűrű 1 20 VD510-P014 Csapágyház fedél 1 21 HCAP-M06010 M6x VD510-C010 Csapágyház alátét 2 23 HCAP-M05020 M5x HWD-M5 M5 alátét VL084-T007 Csapágyfedél HCAP-M06030 M6x HWD-M6 M6 alátét C032-VD510-YH25 Y lineáris gördülővezeték T064 Szintezőcsavar T065 Szintezőanya 6 31 VL102-T049 Szintezőtalp 6 32 VD510-P011 Energiavezető alaplemez 1 33 HCAP-M06010 M6x VD510-B009 Energiavezető 1 35 HCAP-M06010 M6x10 4 NCT Ipari Elektronikai Kft. 44 / 66 Dátum:

45 X-mellékhajtómű (XVD510-BT1601) NCT Ipari Elektronikai Kft. 45 / 66 Dátum:

46 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-T002 Asztal 1 2 VD510-T001 Keresztszán 1 3 HCAP-M06025 M6x HWD-M6 M6 alátét 16 5 HSET08015 M8x15 anya 4 6 VL084-T053 Olajleeresztő fedél 1 7 HWA-M6 M6 alátét 2 8 HCAP-M06015 M6x VD510-P009 Y energiavezető burkolat 1 10 VD510-T007 X ütköző 1 11 C041-VD510-XR250 X golyósorsó 1 12 VD510-B006 Y ütköző 1 13 HCAP-M06030 M6x HWD-M6 M6 alátét 5 15 VD510-T006 X 1 16 BR-6204ZZ 6204ZZCM csapágy 1 17 HSTW-S20 S20 Seeger-gyűrű 1 18 HWD-M6 M6 alátét 4 19 HCAP-M06020 M6x VD510-P015 X csapágyház burkolat 1 21 HCAP-M06010 M6x HCAP-M05020 M5x HWD-M5 M5 alátét VL084-T007 Szeg (T-1) HCAP-M06030 M6x HWD-M6 M6 alátét C032-VD510-XH25 X lineáris gördülővezeték 2 28 YSR M20x1.0 Csapágyanya M20x VD510-B008 Csapágyház 1 30 HCAP-M06030 M6x HWD-M6 M6 alátét 4 32 VD510-P010 X energiavezető burkolat 1 33 HWA-M6 M6 alátét 4 34 HCAP-M06010 M6x VD510-T008 X energiavezető 1 36 HCAP-M05010 M5x10 4 NCT Ipari Elektronikai Kft. 46 / 66 Dátum:

47 Z-mellékhajtómű (XVD510-CP2001) NCT Ipari Elektronikai Kft. 47 / 66 Dátum:

48 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-C001 Állvány 1 2 C032-VD510-ZH31 Z lineáris gördülővezeték 2 3 VL084-T007 Szeg (T-1) 24 4 HWD-M5 M5 alátét 24 5 HCAP-M05025 M5x HWD-M8 Alátét 24 7 HCAP-M08030 M8x HCAP-M10035 M10x HWD-M10 M10 alátét 1 10 VD510-C008 Z csapágyház 1 11 VD510-C006 Motor alaplemez ütköző 1 12 C041-VD510-ZR320 Z golyósorsó 1 13 HWD-M8 Alátét 5 14 HCAP-M08025 M8x H081-0G Olajleeresztő 1 16 VD510-C002 Z ütköző 1 17 HCAP-M05015 M5x VD510-C010 Csapágyház alátét 2 19 HPD :48 kúpos szeg 2 20 HWD-M8 Alátét 4 21 HCAP-M08040 M8x BR-6205ZZ Csapágy 1 23 HSTW-S25 S25 Seeger-gyűrű 1 24 VD510-C003 Csapágyház fedél 1 25 HCAP-M05010 M5x HCAP-M20055 M20x HWD-M20 Alátét 6 NCT Ipari Elektronikai Kft. 48 / 66 Dátum:

49 Szerszámbehúzó (XVD510-HF3002) NCT Ipari Elektronikai Kft. 49 / 66 Dátum:

50 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-H101 Állvány 1 2 HWD-M8 M8 alátét 16 3 HCAP-M08035 M8x HCAP-M06025 M6x VD510-H019 Szerszámbehúzó forgástengely 1 6 VD510-H020 Szerszámbehúzó kar 1 7 B080-CF10VB Csapágy 2 8 HBBD-M10 M10 anya 2 9 BR-RNA 4902 RNA4902 csapágy 2 10 VD510-H006 Szerszámbehúzó csapágy 1 11 BR-NAST20ZZ NAST20ZZ csapágy 1 12 HSET-M05010 M5x VD510-H008 Szerszámbehúzó fedél 1 14 HCAP-M08020 M8x HCAP-M06035 M6x VD510-H013 Rugó 1 17 VD510-H007 Felfogó 1 18 HWD-M10 M10 alátét 2 19 HCAP-M08030 M8x VD510-C009 Y energiavezető 1 21 HCAP-M06010 M6x VD510-P013 Z burkolat 1 23 HCAP-M06015 M6x HWA-M6 M6 alátét 2 25 VD510-P025 Burkolat 3 26 HCAP-M05010 M5x DL0210N02T Átalakító 3/8 * 1/4" 2 28 VD510-H018 Elosztó 1 29 AA0003T05L Átalakító 3,8x5, JA0303T03T Átalakító 3 31 S Műanyag olajcső 3/8 *10 mm*6 mm 3 NCT Ipari Elektronikai Kft. 50 / 66 Dátum:

51 VD 510 S Forgácskihordó (XVD510-SW1000) NCT Ipari Elektronikai Kft. 51 / 66 Dátum:

52 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-P003 Spirális forgácsszállító 1 2 HSET M5x HSET M8x VD510-P006 Lánckerék tengely 1 5 HKE-1R x H082-G G65 O-gyűrű 1 7 VD510-P001 Motor alaplemez 1 8 HWA-M8 M8 alátét 4 9 HCAP-M08030 M8x H081-SC SC30x42x4.5 olajleeresztő 1 11 H082-G G55 O-gyűrű 1 12 VH102-P007 Csapágypersely 1 13 HWA-M6 M6 alátét 6 14 HCAP-M06015 M6x BR-6005ZZ 6005ZZ csapágy 1 16 HSTW-S25 S25 Seeger-gyűrű 1 17 HSET M6x VH102-P005 Lánckerék 1 19 VD510-P002 Lánc # P 1 20 VH102-P004 Lánckerék 1 21 HBBD-M8 M HWA-M8 M8 alátét 4 23 HCAP-M08030 M8x VL055-P004 Motor 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 52 / 66 Dátum:

53 Szerszámtár (XVD510-TS1141) NCT Ipari Elektronikai Kft. 53 / 66 Dátum:

54 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 C021-B314T-VD5100 Automatikus szerszámcserélő (ATC) 1 2 VD510-H017 Állvány burkolat 1 3 HCAP-M10035 M10x HWA-M10 M10 alátét 3 5 B137-C032 Lapos alátét 2 6 HWD-M6 M6 alátét 4 7 HCAP-M06020 M6x VD510-CT03 Szerszámtár alaptest 1 9 HCAP-M16050 M16x HWA-M16 M16 alátét 6 11 VD510-H016 Szerszámtár vízszintes állítóelem 1 12 HWA-M10 M10 alátét 4 13 HCAP-M10040 M10x HPD-0638 Illesztőszeg 2 15 HCAP-M08035 M8x HWA-M8 M8 alátét 2 17 HCAP-M10035 M10x HWD-M10 M10 alátét 4 19 HCAP-M08025 M8x HWA-M8 M8 alátét 6 21 VD510-H009 Szerszámtár függőleges állítóelem 1 22 HCAP-M12040 M12x HWA-M12 M12 alátét 8 24 VD510-H010 Szerszámtár állvány 1 25 HCAP-M08085 M8x HBBD-M8 M VD510-H011 Állítóelem 1 28 HCAP-M08035 M8x HWA-M8 M8 alátét 2 30 HBBD-M12 M12 anya 2 31 VD510-H022 Rugó 1 32 VD510-H023 M12x1.75 csavar 2 NCT Ipari Elektronikai Kft. 54 / 66 Dátum:

55 Szerszámtár (XVD510-TS1142) NCT Ipari Elektronikai Kft. 55 / 66 Dátum:

56 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 C021-B314T-VD5101 Automatikus szerszámcserélő (ATC) 1 2 VD510-H017 Állvány burkolat 1 3 HCAP-M10035 M10x HWA-M10 M10 alátét 3 5 B137-C032 Lapos alátét 2 6 HWD-M6 M6 alátét 4 7 HCAP-M06020 M6x VD510-CT03 Szerszámtár alaptest 1 9 HCAP-M16050 M16x HWA-M16 M16 alátét 6 11 VD510-H016 Szerszámtár vízszintes állítóelem 1 12 HWA-M10 M10 alátét 4 13 HCAP-M10040 M10x HPD-0638 Illesztőszeg 2 15 HCAP-M08035 M8x HWA-M8 M8 alátét 2 17 HCAP-M10035 M10x HWD-M10 M10 alátét 4 19 HCAP-M08025 M8x HWA-M8 M8 alátét 6 21 VD510-H009 Szerszámtár függőleges állítóelem 1 22 HCAP-M12040 M12x HWA-M12 M12 alátét 8 24 VD510-H010 Szerszámtár állvány 1 25 HCAP-M08085 M8x HBBD-M8 M VD510-H011 Állítóelem 1 28 HCAP-M08035 M8x HWA-M8 M8 alátét 2 30 HBBD-M12 M12 anya 2 31 VD510-H022 Rugó 1 32 VD510-H023 M12x1.75 csavar 2 NCT Ipari Elektronikai Kft. 56 / 66 Dátum:

57 VD 510 S Teleszkópos burkolatok (XVD510-TS2101) NCT Ipari Elektronikai Kft. 57 / 66 Dátum:

58 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-T032 X vezeték jobb oldali teleszkópos burkolat 1 2 VD510-T033 X vezeték bal oldali teleszkópos burkolat 1 3 VD510-T034 X vezeték burkolat állvány (jobb és bal) 4 4 VD510-T036 Asztal mellső burkolat 1 5 VD510-T037 Asztal hátsó burkolat 1 6 VD510-T020 Y vezeték mellső teleszkópos burkolat (jobb és bal) 2 7 VD510-T022 Y vezeték mellső burkolat (jobb és bal) 2 8 VD510-T038 Y vezeték mellső burkolat (közép) 1 9 VD510-T024 Y vezeték oldalsó burkolat 2 10 VD510-T026 Y vezeték hátsó burkolat (jobb és bal) 2 11 VD510-T031 Y vezeték hátsó teleszkópos burkolat (közép) 1 12 VD510-T021 Y vezeték mellső burkolat állvány (jobb és bal) 2 13 VD510-T035 Y vezeték középső burkolat 1 14 VD510-H012 Z vezeték harmonikaburkolat 1 15 HCAP-M06012 M6x HWA-M6 M6 alátét HCAP-M04010 M4x HWA-M4 M4 alátét 16 NCT Ipari Elektronikai Kft. 58 / 66 Dátum:

59 Főhajtómű (XVD510-WT1300) NCT Ipari Elektronikai Kft. 59 / 66 Dátum:

60 Ssz. Tételszám Megnevezés Db. 1 VD510-H002 Motor állítható távtartó 1 2 VD510-H003 Főmotor alaplemez 1 3 HCAP-M06025 M6x HWD-M6 M6 alátét 4 5 HAAH-M10050 M10x HWA-M10 Alátét 4 7 SJ-V11-02ZT Főorsó 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 60 / 66 Dátum:

EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmR-1200M-4H BILLENŐFEJES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/60 Dátum: 2014.02.18. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 4 1.1. Biztonsági utasítások...

Részletesebben

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 45 Dátum:2013.02.28. 1.FEJEZET: A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások 1-1 Biztonsági előírások A szerszámgépet

Részletesebben

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2015. 09. 21. TARTALOMJEGYZÉK EmB-1100 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági

Részletesebben

GÉPKÖNYV. EmL-510 EmL-610 EmL-850 EmL-1020 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓ KÖZPONTOK. Gépszám: Gyártási év:

GÉPKÖNYV. EmL-510 EmL-610 EmL-850 EmL-1020 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓ KÖZPONTOK. Gépszám: Gyártási év: NCT Ipari Elektronikai Kft 1148 Budapest, Fogarasi út 7. EmL-510 EmL-610 EmL-850 EmL-1020 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓ KÖZPONTOK GÉPKÖNYV Gépszám: Gyártási év: Kiadás dátuma: 2009.01.05. 1. oldal NCT Kft.

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kiadás dátuma: 2009-04-06 1 / 33 NCT Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETÉS, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...3 1.1. ELŐSZÓ A FELHASZNÁLÓHOZ...3

Részletesebben

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FŰRÉSZTÁRCSA ÉS FÚRÓ ÉLEZŐ MF127

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FŰRÉSZTÁRCSA ÉS FÚRÓ ÉLEZŐ MF127 GARANCIALEVÉL??? 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 6 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM:

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM: FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK AZ ÖN ÉS MÁSOK BIZTONSÁGA RENDKÍVÜL FONTOS. A jelen útmutatóban és magán a készüléken is fontos biztonsági üzenetek szerepelnek, amiket mindig el kell olvasni és be kell tartani.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KOMBINÁLT GÉP 5 az 1-ben UC-200

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KOMBINÁLT GÉP 5 az 1-ben UC-200 GARANCIALEVÉL??? 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 6 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Termék: S150 ELEKTROMOS SZENNYVÍZLEFOLYÓ TISZTÍTÓ EPC02150

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Termék: S150 ELEKTROMOS SZENNYVÍZLEFOLYÓ TISZTÍTÓ EPC02150 GARANCIALEVÉL??? 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 6 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 4.1 Munkakörnyezet... 3 4.2 Elektromos biztonság... 3 4.3 Személyi biztonság... 3 4.4 Az elektromos

Részletesebben

DREHMO Standard hajtások gépkönyve

DREHMO Standard hajtások gépkönyve DREHMO Standard hajtások gépkönyve Az üzemeltetési leírás vezérlő és szabályozó hajtóművekre érvényes Többfordulatú és lineáris hajtóművek szerelési utasítása, üzemeltetési leírása, szerviz leírása MEGJEGYZÉS

Részletesebben

SB108 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OSZCILLÁLÓ SZALAGCSISZOLÓ GARANCIA KARTYA

SB108 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OSZCILLÁLÓ SZALAGCSISZOLÓ GARANCIA KARTYA GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS MASTROWELD MIG-190N, MIG-250AI, MIG-250S, MIG-250B, MIG250, MIG-315

HASZNÁLATI UTASÍTÁS MASTROWELD MIG-190N, MIG-250AI, MIG-250S, MIG-250B, MIG250, MIG-315 HASZNÁLATI UTASÍTÁS MASTROWELD MIG-190N, MIG-250AI, MIG-250S, MIG-250B, MIG250, MIG-315 Biztonsági megjegyzések Figyelmesen olvassa el a kézikönyvet, mielőtt használni kezdi a berendezést Ezen kézikönyv

Részletesebben

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz - 1 - I. Bevezetés A Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D és B1-17D olyan négy kerék meghajtású, többcélú kerti traktor, ami a kertészetek,

Részletesebben

FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ. Általános biztonsági szabályok

FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ. Általános biztonsági szabályok FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az alábbi előírások szó szerinti követését a személyi biztonság érdekében. A termék

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÚRÓGÉP AUTOMATIKUS ELŐTOLÁSSAL Z5035 B

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÚRÓGÉP AUTOMATIKUS ELŐTOLÁSSAL Z5035 B HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÚRÓGÉP AUTOMATIKUS ELŐTOLÁSSAL Z5035 B Tisztelt vásárló, köszönjük, hogy a KH Trading s.r.o. cég termékét választotta. Cégünk kész Önnek szolgálatait felajánlani a termék megvétele

Részletesebben

LAPOSTIPLIMARÓ. Használati utasítás

LAPOSTIPLIMARÓ. Használati utasítás MAKITA LAPOSTIPLIMARÓ 3901 Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

gyümölcsbetakarító rázógép

gyümölcsbetakarító rázógép LIPCO Kezelési útmutató HSA típusú gyümölcsbetakarító rázógép Gyártja:Lipco GmbH Forgalmazza: BARTIFARM KFT Am Fuchsgraben 5 b 6345 Nemesnádudvar D-77880 Sasbach Petőfi út 89 Tel: 49 7841 209 440 Tel:

Részletesebben

8 ÜZEMANYAG ÉS OLAJOZÁS... 6. 8.1 Üzemanyag... 6 8.1.1 A benzin és az olaj keverékének aránya 40:1... 7 9 MŰKÖDTETÉS... 7

8 ÜZEMANYAG ÉS OLAJOZÁS... 6. 8.1 Üzemanyag... 6 8.1.1 A benzin és az olaj keverékének aránya 40:1... 7 9 MŰKÖDTETÉS... 7 1 ALKALMAZÁS... 3 2 ALKATRÉSZEK ÁTTEKINTÉSE (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 SPECIFIKUSAN A BOZÓTIRTÓRA VONATKOZÓ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 4 6 AZ ÜZEMANYAG BIZTONSÁGOS KEZELÉSÉRE

Részletesebben

FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230. Használati utasítás

FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230. Használati utasítás MAKITA FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230 Használati utasítás KETTŐS SZIGETELÉS SPECIFIKÁCIÓK Típus LC1230 A fűrészlap átmérője 305 mm Furat (főtengely) átmérője 25,4 mm Üresjárati sebesség (percenkénti fordulatszám)

Részletesebben

SZERELÉSI KÉZIKÖNYV FUQ71CVEB FUQ100CVEB FUQ125CVEB. MODELLEK (4-utas kifúvás, mennyezetre erősített típus)

SZERELÉSI KÉZIKÖNYV FUQ71CVEB FUQ100CVEB FUQ125CVEB. MODELLEK (4-utas kifúvás, mennyezetre erősített típus) SZERELÉSI KÉZIKÖNYV SPLIT RENDSZER Klímaberendezések MODELLEK (-utas kifúvás, mennyezetre erősített típus) FUQ7CVEB FUQ00CVEB FUQCVEB OLVASSA EL FIGYELMESEN AZ ALÁBBI UTASÍTÁSOKAT ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT.

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

POWXQ8125 HU 1 JELZÉSEK... 2 2 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 2 3 HASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÓVINTÉZKEDÉSEK... 4

POWXQ8125 HU 1 JELZÉSEK... 2 2 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 2 3 HASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÓVINTÉZKEDÉSEK... 4 1 JELZÉSEK... 2 2 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 2 2.1 Munkakörnyezet... 2 2.2 Elektromos biztonság... 2 2.3 Személyi biztonság... 3 2.4 Az elektromos működtetésű szerszámok helyes használata.... 3

Részletesebben

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás APY-09CS és APY-12CS Hordozható klímaberendezés Használati utasítás Köszönjük, hogy kiváló minőségű klímaberendezésünket választotta. A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Részletesebben

ADIABATIKUS EVAPORÁCIÓS HŰTŐBERENDEZÉSEK

ADIABATIKUS EVAPORÁCIÓS HŰTŐBERENDEZÉSEK ADIABATIKUS EVAPORÁCIÓS HŰTŐBERENDEZÉSEK Comfort és Basic változatok SZERELÉSI ÚTMUTATÓ 2013.09.02. TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1. TULAJDONSÁGOK... 4 1.1 A ColdAIR típusú, evaporatív hűtőberendezés...

Részletesebben

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Ez a dokumentum a Kelet-Agro kft szellemi tulajdona. A leírás bármelyik része, vagy egésze csak a Kelet-Agro kft írásos engedélyével másolható vagy

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARHÚZÓ GÉP. Használati utasítás BTW250 BTW251

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARHÚZÓ GÉP. Használati utasítás BTW250 BTW251 AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARHÚZÓ GÉP Használati utasítás BTW250 BTW251 Normál csavarok Nagy szakítószilárdságú csavarok 2 Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez 1. Piros rész 2. Gomb 3. Blokkakkumulátor

Részletesebben

Mechanizált átalakító készlet összeszerelési útmutató, PC-1300/1600 számára

Mechanizált átalakító készlet összeszerelési útmutató, PC-1300/1600 számára Mechanizált átalakító készlet összeszerelési útmutató, PC-1300/1600 számára Használati útmutató (HU) 0558008706 BIZTOSÍTSA, HOGY EZ AZ INFORMÁCIÓ ELJUT A BERENDEZÉS KEZELŐJÉHEZ.A SZÁLLÍTÓTÓL KÜLÖN PÉLDÁNYOKAT

Részletesebben

BNC-446 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV. FIGYELMEZTETÉS! A géppel dolgozó minden személynek tudnia kell, hogy hogyan működtesse a gépet biztonságosan.

BNC-446 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV. FIGYELMEZTETÉS! A géppel dolgozó minden személynek tudnia kell, hogy hogyan működtesse a gépet biztonságosan. BNC-446 FIGYELMEZTETÉS! A géppel dolgozó minden személynek tudnia kell, hogy hogyan működtesse a gépet biztonságosan. NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/88 Dátum: 2015. 03. 03. TARTALOMJEGYZÉK 1. BIZTONSÁGI

Részletesebben

1 ALKALMAZÁS...3. 1.1 A kezelő biztonsága...3. 1.2 Tiltott alkalmazások...3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)...3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA...3

1 ALKALMAZÁS...3. 1.1 A kezelő biztonsága...3. 1.2 Tiltott alkalmazások...3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)...3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA...3 1 ALKALMAZÁS...3 1.1 A kezelő biztonsága...3 1.2 Tiltott alkalmazások...3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)...3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA...3 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK...4 4.1 Munkavégzési hely...4 4.2 Személyes biztonság...5

Részletesebben

QYB1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HIDRAULIKUS NYOMÁSFOKOZÓ GÉP QYB1

QYB1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HIDRAULIKUS NYOMÁSFOKOZÓ GÉP QYB1 GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 W2000 825215 Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 210 1.1 Biztonsági előírások... 210 1.2 A szimbólumok magyarázata... 213 1.3 Rendeltetésszerű használat... 214 2. Általános

Részletesebben

400/10/50 N #50015. Deutsch English Français. Čeština. Slovenščina. Nederlands Italiano. Svenska. Hrvatski. Româneşte Български Bosanski

400/10/50 N #50015. Deutsch English Français. Čeština. Slovenščina. Nederlands Italiano. Svenska. Hrvatski. Româneşte Български Bosanski 400/10/50 N #50015 Deutsch English Français Dansk Čeština Slovenčina Nederlands Italiano Norsk Svenska Magyar Hrvatski Slovenščina Româneşte Български Bosanski Srpski Copyright Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse

Részletesebben

Általános biztonsági óvintézkedések Magyar

Általános biztonsági óvintézkedések Magyar Általános biztonsági óvintézkedések Általános biztonsági óvintézkedések Magyar 1 Általános biztonsági óvintézkedések 1 Általános biztonsági óvintézkedések 1.1 A dokumentum bemutatása Az eredeti dokumentum

Részletesebben

Ø 260x50mm 2800W 1750W II/ 3400min -1 2900 min -1. 522x315mm Súly 22,5 kg 28,5 kg. 522x315mm

Ø 260x50mm 2800W 1750W II/ 3400min -1 2900 min -1. 522x315mm Súly 22,5 kg 28,5 kg. 522x315mm 633079A Műszaki adatok NRP 90 NRP 90 Névleges feszültség 230V 400V A merőlegesen mért marási ék mélység Max. 85mm Max. 85mm Lapozófej marás mélység terjedelem max. 90 mm max. 90 mm Elfordítási tartomány

Részletesebben

SOLARTUBE TL 23 36 45

SOLARTUBE TL 23 36 45 SOLARTUBE SÖTÉTEN SUGÁRZÓ FŰTŐKÉSZÜLÉK TL 23 36 45 MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2013.10.14. - 2 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 3. oldal MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK 4. oldal - FŰTÉSI

Részletesebben

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó Kezelési útmutató - Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...4 1.1. Rendeltetése... 4 1.2. Célcsoport... 4 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 4 2. Az Ön biztonsága

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el:

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el: Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük, tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

UNIVERSAL 2P MIG hegesztıgép. Használati utasítás

UNIVERSAL 2P MIG hegesztıgép. Használati utasítás UNIVERSAL 2P MIG hegesztıgép Használati utasítás 1 Gratulálunk, hogy gondosan megtervezett termékünket választotta. Annak érdekében, hogy a leghasznosabban alkalmazhassa a készüléket, kérjük, figyelmesen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HORDOZHATÓ INDÍTÓ BERENDEZÉS, KOMPRESSZORRAL KM0505 GARANCIALEVÉL

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HORDOZHATÓ INDÍTÓ BERENDEZÉS, KOMPRESSZORRAL KM0505 GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

7 KÜLÖNLEGES BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK KÖRFŰRÉSZEKHEZ 6 8 ÖSSZESZERELÉS... 6. 8.1 A vágási mélység beállítása (1. ábra)... 6 8.2 A fűrészlap cseréje...

7 KÜLÖNLEGES BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK KÖRFŰRÉSZEKHEZ 6 8 ÖSSZESZERELÉS... 6. 8.1 A vágási mélység beállítása (1. ábra)... 6 8.2 A fűrészlap cseréje... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 MINI KÖRFŰRÉSZ ALKATRÉSZEINEK ÁTTEKINTÉSE (A. ÁBRA)... 3 3 GÉRVÁGÓ TALP ALKATRÉSZEINEK ÁTTEKINTÉSE (B. ÁBRA). 3 4 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 5 JELZÉSEK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

Részletesebben

5. Telepítés ASIAN PLASTIC

5. Telepítés ASIAN PLASTIC 5. Telepítés 5.1 Rögzítő anyagok eltávolítása A biztonsági ajtókat szállítás előtt kötéllel rögzítik. Telepítés előtt távolítsa el a köteleket. kötél kötél 5.1 Ábra - Rögzítő kötelek Forgalmazó: Extrémplast

Részletesebben

EKS 110. Használati utasítás 11.09 - 11.14

EKS 110. Használati utasítás 11.09 - 11.14 EKS 110 11.09 - Használati utasítás U 51171377 11.14 Megfelelőségi nyilatkozat Jungheinrich AG, Am Stadtrand 35, D-22047 Hamburg Gyártó vagy a Közösségben működő képviselője Típus Opció Sorozatszám Gyártási

Részletesebben

Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. G-Serie G-Series. Seitenkanal Side Channel

Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. G-Serie G-Series. Seitenkanal Side Channel Kiadás: 12.2009 610.44436.77.000 Üzemeltetési útmutató Magyar Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6 G-Serie G-Series Seitenkanal Side Channel Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

GBS 80 #94066 Magyar HU 38 Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse 6 - D-74549 Wolpertshausen - Deutschland

GBS 80 #94066 Magyar HU 38 Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse 6 - D-74549 Wolpertshausen - Deutschland GBS 80 #94066 Magyar HU 38 Eredeti használati utasítás FÚRÓÉLEZŐ KÖSZÖRŰ Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse 6 - D-74549 Wolpertshausen - Deutschland 1 3 2 6 1 8 2 9 3 7 5 4 4 5 6 7 Bevezetés Annak érdekében,

Részletesebben

i-miev Mentési Kézikönyv

i-miev Mentési Kézikönyv i-miev Mentési Kézikönyv Bevezetés Az utasok mentése során egy balesetet szenvedett járműből, illetve a sérült jármű kezelésekor ennek az utasításnak az előírásait kell követni. Ha nem tartja be ezeket

Részletesebben

IMPEX szelepes baromfi önitató rendszer

IMPEX szelepes baromfi önitató rendszer TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu www.tart-tech.hu IMPEX szelepes baromfi önitató rendszer Szerelési segédlet

Részletesebben

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 HU MAGYAR 1 ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETŐ jelzés Ha nem tartják be pontosan

Részletesebben

Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B. Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1. Tartalom

Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B. Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1. Tartalom Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1 Tartalom 1 Biztonságtechnikai javaslatok 2 A készlet tartalma 3 Beszerelés előtt ellenőrizendő 4 Összeszerelés

Részletesebben

Csiszoló zsiráf Modell: DED7743

Csiszoló zsiráf Modell: DED7743 Csiszoló zsiráf Modell: DED7743 DEDRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS Garancia Kártyával Érvényes: 2013. január 1. után vásárolt termékekre Csiszolófej Hosszabbító kar zár Csiszológép hosszabbító kar Fordulat sebesség

Részletesebben

HU Használati utasítás DM85

HU Használati utasítás DM85 HU Használati utasítás DM85 Gratulálunk, hogy megvásárolta az ECOVACS ROBOTICS DEEBOT terméket! Reméljük, hogy sok évig elégedett lesz termékünkkel. Bízunk abban, hogy új robotjának megvásárlása segítséget

Részletesebben

Kezelési utasítás AMAZONE. ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402. ZA-XW Perfect 502. Műtrágyaszóró

Kezelési utasítás AMAZONE. ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402. ZA-XW Perfect 502. Műtrágyaszóró Kezelési utasítás AMAZONE ZA-X Perfect 602 ZA-X Perfect 902 ZA-X Perfect 1402 ZA-XW Perfect 502 Műtrágyaszóró MG2814 BAG0044.5 09.15 Printed in Germany Az első üzembevétel előtt kérjük, olvassa el és tartsa

Részletesebben

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el:

Az füzet áttanulmányozása során Különböző veszélyességi fokozatokkal fog találkozni, amelyeket a következő jelzéssel láttunk el: Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük, tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

T10/T20/T40/T44 TOJÓKETREC

T10/T20/T40/T44 TOJÓKETREC TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu www.tart-tech.hu Használati utasítás T10/T20/T40/T44 TOJÓKETREC üzemeltetéséhez

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 info@bonair-bg.hu

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP NCT Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 7. JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP KEZELŐI KÉZIKÖNYV Kiadás dátuma: 2009-03-24 1 / 44 NCT Kft. TÁRGYMUTATÓ I. FEJEZET: BEVEZETÉS ÉS BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

OPEL ASTRA Kezelési útmutató

OPEL ASTRA Kezelési útmutató OPEL ASTRA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 47 Tárolás... 72 Műszerek és kezelőszervek... 91 Világítás... 137 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZS 2000-E 3 4 FZS 2000-E 5 Tartalom 37 HU Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy cégünk elektromos szegélynyírójának megvásárlása mellett döntött. Mielőtt használatba venné, kérjük,

Részletesebben

FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TIPUSSZÁM: 401S-BM /Yorker Basic KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI HASZNÁLATRA ÖSSZESZERELÉS ELŐTT OLVASSA EL A JELEN ÚTMUTATÓT AZ ÚTMUTATÓT ŐRIZZE MEG FIGYELEM! Az útmutatások

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

POWX0073LI HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX0073LI HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

ESE 220/320. Használati utasítás 03.10 - 11.14 ESE 220 ESE 320

ESE 220/320. Használati utasítás 03.10 - 11.14 ESE 220 ESE 320 ESE 220/320 03.10 - Használati utasítás 51264328 11.14 ESE 220 ESE 320 U Megfelel ségi nyilatkozat Jungheinrich AG, Am Stadtrand 35, D-22047 Hamburg Gyártó vagy a Közösségben m köd képvisel je Típus Opció

Részletesebben

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05 Remeha P 320 Olaj/gáz tüzelésű kazánok Magyar 19/10/05 GÉPKÖNYV - Tartalom Bevezetés...................................................................................3 Leírás......................................................................................4

Részletesebben

502333-95 H DW716 2 3 4 5 I2 7 52 51 J1 14 54 53 55 48 14 20 J2 54 55 J3 57 56 58 48 57 59 56 J4 58 J5 61 1 12 1 60 2 3 5 4 53 J6 K 6 45 30 38 L M 7 3 N O1 O2 P1 A P2 Q1 7 Q2 Q3 8 GÉRFŰRÉSZ Szívből gratulálunk

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

Modello ML25. Matricola XXXX Anno di costruzione XXX. GIRI MAX 700 made in Italy

Modello ML25. Matricola XXXX Anno di costruzione XXX. GIRI MAX 700 made in Italy OFFICINE CARPI SRL Poviglio-RE-italy- ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV AZ ML 20 ML 25 ML 300 TÍPUSÚ SZIVATTYÚKHOZ TARTALOMJEGYZÉK 0. BEVEZETÉS 3. TELEPÍTÉS 6. MEGHIBÁSODÁS, SZÉTSZERELÉS 1. AZONOSÍTÓ,

Részletesebben

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók Hűtővitrin HU Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A hűtővitrin háztartási alkalmazásra, italok 0

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GÉPJÁRMŰ MULTIMÉTER EM128 GARANCIALEVÉL. Termék: Gépjármű multiméter EM128 Típus: EM128. Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GÉPJÁRMŰ MULTIMÉTER EM128 GARANCIALEVÉL. Termék: Gépjármű multiméter EM128 Típus: EM128. Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást!

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! Professor Kisméretű sütő PT250B Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! A készüléket kizárólag otthonában, háztartásbeli célokra alkalmazza!

Részletesebben

Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez

Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez 1 Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez Gyártó: DECA SA San Marino Forgalmazó: Hód-Welding Kft 6800 Hódmezővásárhely Könyves u. 29 Tel: +36 62 534 830 Használati utasítás SW ponthegesztő

Részletesebben

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel Pagonyné Mezősi Marietta Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

haladhatja meg a 600 V-ot. Az egyes mérési tartományok kerámikus nagyteljesítményű biztosítókkal

haladhatja meg a 600 V-ot. Az egyes mérési tartományok kerámikus nagyteljesítményű biztosítókkal A termék megfelel a nemzeti és az európai törvényi követelményeknek. termékelnevezések a mindenkori tulajdonos védjegyei. Minden jog fenntartva. Az útmutatóban található cégnevek és Conrad Szaküzlet 1067

Részletesebben

AVANTI TEHERFELVONÓ. Felhasználói és szerelési kézikönyv SHARK Modell

AVANTI TEHERFELVONÓ. Felhasználói és szerelési kézikönyv SHARK Modell AVANTI TEHERFELVONÓ Felhasználói és szerelési kézikönyv SHARK Modell Kiadva: 8. CE kiadás: 2009 decembere Gyártó: AVANTI Wind Systems A/S Høgevej 19 3400 Hillerød Denmark P: +45 4824 9024 F: +45 4824 9124

Részletesebben

Beszerelési és beüzemelési kézikönyv

Beszerelési és beüzemelési kézikönyv SOLARTHERMIE - SOLAR THERMAL - SOLAR TÉRMICA- SOLAIRE THERMIQUE - SOLARE TERMICO Beszerelési és beüzemelési kézikönyv Digitális szolár vezérlés 2 bemenet, 1 kimenet 719450 HU 719.450 Z01 06.33 Subject

Részletesebben

Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF

Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S FIGYELEM! Saját biztonsága

Részletesebben

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének g) pontjában

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu www.nct.hu Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 TB-25 tip.,

Részletesebben

WESTPOINT MOBIL KLÍMA

WESTPOINT MOBIL KLÍMA WESTPOINT MOBIL KLÍMA WPK15 WPK15H WPK15RC WPK15HRC HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék megfelelő és biztonságos használata érdekében gondosan olvassa el ezt a használati útmutatót és az abban foglaltakat maradékta

Részletesebben

Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 65 Dátum:2013.02.14. TARTALOMJEGYZÉK NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 65 Dátum:2013.02.14. 1. Biztonsági utasítások 1-1 Általános biztonsági

Részletesebben

H Összeszerelési és üzemeltetési útmutató

H Összeszerelési és üzemeltetési útmutató Version: Stand: Ausgabe: 3134hu #340_2010 01/10ut H Összeszerelési és üzemeltetési útmutató Munkakezdés előtt, kérjük, olvassa el!..a jelen útmutatóban foglaltak figyelmen kívül hagyása kedvezőtlenül befolyásolhatja

Részletesebben

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ WREN 07IBT, 1IBT, 3IBT, 5IBT, 8IBT, 10IBT, 20IBT, 25IBT, 35IBT ÉS 50IBT NÉGYSZÖGKIHAJTÁSÚ HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCSOKHOZ Olvassa el ezt

Részletesebben

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL atmocraft VK 654/9 654/9 HU; PL Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmocraft Gázüzemű fűtőkazán HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben

HU: Telepítési kézikönyv és kezelési utasítás. Modellszám: YBC0960420 luxlift 12kg-os modell

HU: Telepítési kézikönyv és kezelési utasítás. Modellszám: YBC0960420 luxlift 12kg-os modell HU: Telepítési kézikönyv és kezelési utasítás Modellszám: YBC0960420 luxlift 12kg-os modell Tartalom Biztonsági óvintézkedések...2 Telepítési kézkönyv...5 1. Az alkatrészek megnevezései...5 2. Alapvető

Részletesebben

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató Strangszabályozó- és elzárószelep BOA-Control/BOA-Control IMS Üzemeltetési útmutató Impresszum Üzemeltetési útmutató BOA-Control/BOA-Control IMS Minden jog fenntartva. A tartalmak a gyártó írásos hozzájárulása

Részletesebben

Ütve csavarhúzó gép H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S TW1000

Ütve csavarhúzó gép H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S TW1000 Ütve csavarhúzó gép TW1000 KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA ŐRIZZE

Részletesebben

POW1010 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3

POW1010 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság... 4 5.4 Az

Részletesebben

Útmutató CRX101F, CRX151F, CRX251F, CRX401F, CRX0628F, CRX1026F csőmotorokhoz Hajtóművel működtetett redőnyökhöz

Útmutató CRX101F, CRX151F, CRX251F, CRX401F, CRX0628F, CRX1026F csőmotorokhoz Hajtóművel működtetett redőnyökhöz MASCO KFT. CHAMBERLAIN CRXxxxF csőmotorok 1 Útmutató CRX101F, CRX151F, CRX251F, CRX401F, CRX0628F, CRX1026F csőmotorokhoz Hajtóművel működtetett redőnyökhöz Chamberlain GmbH Alfred-Nobel-Str. 4 D-66793

Részletesebben

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal 1 A h szivattyú használata 2 1.1 A kezel felület bemutatása... 2 1.2 A kezel felület használata... 2 1.3 Be- és kikapcsolás... 3 1.4 A h mérséklet

Részletesebben

MAKITA CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás

MAKITA CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás MAKITA CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6827 Használati utasítás Szimbólumok Az alábbiakban a géppel kapcsolatosan használt szimbólumokat soroljuk fel. Gondoskodjon arról, hogy a gép használatba vétele előtt tisztában

Részletesebben