EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT"

Átírás

1 EmP-700 NAGYSEBESSÉGŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/69 Dátum:

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK Általános biztonsági előírások A szerszámgép emelése és mozgatása daruval Elektromos biztonság Kábelezés Földelés Környezeti feltételek A szerszámgép biztonságos üzemeltetésére vonatkozó előírások Bekapcsolás előtti állapot Napi rendszeres ellenőrzés Bejáratás Előkészületek Működtetés Leállítás Megmunkálás befejezése Biztonsági berendezések Karbantartási előkészületek A szerszámgép karbantartása Karbantartást követő tevékenységek A szerszámgép veszélyes zónái Figyelmeztető jelzések a szerszámgépen A szerszámgép gyári táblája A SZERSZÁMGÉP MŰSZAKI LEÍRÁSA A szerszámgép rövid ismertetése Zajszint Műszaki adatok Az elektromos berendezésekre vonatkozó műszaki adatok A táphálózat Egyéb adatok és előírások A szerszámgép tartozékai A szerszámgép alaptartozékai A szerszámgép rendelhető tartozékai A szerszámgép pontossága A szerszámgép jellemző méretei A szerszámgép főbb részei A főorsót meghajtó motor jelleggörbéi A munkaterület és a munkadarab tömege NCT Ipari Elektronikai Kft. 2/69 Dátum:

3 2.11. A munkaasztal méretei A szerszámtartó méretei BT40 szerszámtartó DIN40 szerszámtartó CAT40 szerszámtartó A szerszámtartó jellemző méretei A SZERSZÁMGÉP TELEPÍTÉSE A telepítés helyszíne A szerszámgép rögzítése A szerszámgép állandó jellegű rögzítése A szerszámgép szintezése szintezőtalpakkal (nem állandó jellegű rögzítés) A szerszámgép szintezése és pontossági beállítása A főorsó tengelyvonala és az asztal felső síkja merőlegességének mérése Az egyenesség beállítása a három tengely irányában A telepítés után végrehajtandó ellenőrzések Az áram alá helyezés előtt végrehajtandó ellenőrzések Az áram alá helyezés után végrehajtandó ellenőrzések A SZERSZÁMGÉP MOZGATÁSA A szerszámgép telepítési helyének megválasztása A szerszámgép mozgatása A szállítóládába csomagolt szerszámgép mozgatása A szállítóládába nem csomagolt szerszámgép mozgatása A szerszámgép fő részeinek rögzítése szállításhoz A szán rögzítése A munkaasztal rögzítése Az orsóház rögzítése A kezelőpanel rögzítése Az automatikus szerszámcserélő rögzítése Egyéb rögzítések A szállítási rögzítőelemek eltávolítása Az X és Y tengely rögzítőelemeinek eltávolítása Az orsóház Z tengely rögzítőelemének eltávolítása A szerszámtár rögzítőelemének eltávolítása A kezelőpanel rögzítőelemének eltávolítása A SZERSZÁMGÉP FŐ MECHANIKUS EGYSÉGEI Az orsóház rendszer Az erőátviteli mechanizmus A szerszámot rögzítő és kioldó mechanizmus A főorsót pozicionáló mechanizmus A főorsó cseréje A befogópatron cseréje A szerszámnyomás beállítása Az előtolás mechanizmusa NCT Ipari Elektronikai Kft. 3/69 Dátum:

4 X tengely irányú előtolás Z tengely irányú előtolás Y tengely irányú előtolás Az Y és Z tengely vonatkozású hajlékony kábelek elhelyezkedése A szerszámtár (máltai keresztes) A közlőmű és a pozicionáló mechanizmus A szerszámtár keresztirányban mozgató mechanizmusa A szerszámcsere lépései Hibaelhárítás a szerszámcsere funkcióval kapcsolatosan Az automatikus szerszámcserélő általános karbantartása A teljesen zárt védőburkolat A GÉPRÉSZEK CSERÉJE ÉS KARBANTARTÁSA A tengelykapcsoló cseréje Csapágycsere A végcsapágybak cseréje A motorrögzítő kereten levő végcsapágy cseréje A golyósorsó cseréje A KENŐRENDSZER A kenés fontossága A főorsó csapágy kenése A lineáris vezeték kenése Az X, Y és Z tengely golyósorsók zsírkenése Az automatikus szerszámcserélő A szerszámgép kenési helyei Kenőolajok és jellemzőik A főorsó nyomásfokozó henger kenése Alaptípus Karos típus A PNEUMATIKARENDSZER A pneumatikarendszer kapcsolási rajza A pneumatikarendszer csővezetékei A pneumatikarendszer forgácsmentesítő csővezetékei A tisztítókészülék és annak működése A HŰTŐ-KENŐ FOLYADÉK RENDSZER A hűtő-kenő folyadék tartály A hűtő-kenő folyadék rendszer működése A hűtő-kenő folyadék rendszer vázlata ÁLTALÁNOS KARBANTARTÁS Naponta elvégzendő karbantartási munkálatok Hetente elvégzendő karbantartási munkálatok Félévente elvégzendő karbantartási munkálatok Évente elvégzendő karbantartási munkálatok NCT Ipari Elektronikai Kft. 4/69 Dátum:

5 11. ALKATRÉSZJEGYZÉK Főorsóegység Mellékmozgások Gépágy és munkaasztal NCT Ipari Elektronikai Kft. 5/69 Dátum:

6 1. A SZERSZÁMGÉPRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK 1.1. Általános biztonsági előírások Ezt a szerszámgépet különböző biztonsági eszközökkel tervezték meg annak érdekében, hogy ne következzen be a kezelő vagy a karbantartó személy sérülése vagy a mechanikus géprészek károsodása. A szerszámgép üzemeltetését és kiszolgálását megelőzően a kezelő és karbantartó személy gondosan olvassa el e gépkönyv VESZÉLY!, VIGYÁZAT! és FIGYELEM! jelzéssel ellátott részeit, továbbá sajátítsa el ezeknek a biztonsági eszközöknek a működtetését és karbantartását. Ezen kívül, a kezelő és karbantartó személy ne gondolja azt, hogy az említett biztonsági eszközökre mindig és mindenhol teljes mértékben támaszkodhat. VESZÉLY! 1. Az áramütés okozta súlyos sérülések elkerülése érdekében, ne érintse az erősáramú dobozt, a csatlakozódobozt, a transzformátort, a motort és bármely más nagyfeszültségű csatlakozó alkatrészeit. 2. Az áramütés okozta sérülések elkerülése érdekében, ne érintse nedves kézzel a kapcsolót. VIGYÁZAT! 1. Ha bizonyos munka elvégzése kettő vagy több személy együttműködését igényli, akkor minden egyes tevékenységre egyezményes jelzést kell meghatározni, kivéve ha a tevékenységre vonatkozóan már van általánosan használatos jelzés. 2. A kiömlött hűtő-kenő folyadék vagy olaj csúszásveszélyt jelent, ezért balesetet okozhat. Ezért mindig tartsa szárazon és tisztán a műhely padlózatát. 3. Bármely kapcsoló működtetése előtt legyen tisztában a szerszámgép általa kiváltott működésével. 4. A szerszámgép telepítési helyét úgy válassza meg, hogy megfelelő nagyságú és veszélymentes munkaterület álljon rendelkezésre. 5. Feltétlenül jegyezze meg azt, hogy hol helyezkedik el a vészleállítás nyomógombja; veszélyhelyzet kialakulásakor ne kelljen azt keresnie. 6. Ha a szerszámgéphez közel helyez el tárgyat a munkaasztalon, akkor az szemmel látható helyen legyen annak érdekében, hogy semmilyen más tárgyat ne lökjön le a munkaasztalról. 7. Mielőtt kicserélné bármelyik géprész biztosítóját, győződjön meg arról, hogy a szerszámgép működése le lett állítva, és az áram le lett kapcsolva. FIGYELEM! 1. Ne módosítsa a beállítási paramétereket. Ha szükségessé válik azok módosítása, akkor jegyezze fel az eredeti beállítási értékeket, hogy azokat később vissza lehessen állítani. 2. Az elektromos vezérlőpanel, a kezelőpanel, a vezérlő stb. károsodásának elkerülése érdekében a szerszámgép szerelési helyét úgy alakítsa ki, hogy ne következhessen be áramütés. 3. Biztosítót kizárólag azonos osztályú és paraméterű biztosítóval cseréljen. 4. Csak ajánlott hidraulikaolajat, kenőolajat, zsírt vagy más azonos minőségű termékeket használjon. 5. Ha az áramellátás alacsony szintű vagy nem stabil, feltétlenül kapcsolja le a főáramkör biztosító nélküli megszakítóját. NCT Ipari Elektronikai Kft. 6/69 Dátum:

7 6. Ne szennyezze be, ne takarja le, vagy ne távolítsa el a VESZÉLY!, VIGYÁZAT! és FIGYELEM! feliratú címkéket. Ha új címkére van szüksége, vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel A szerszámgép emelése és mozgatása daruval Ennek a megmunkálóközpontnak a fő részei az orsóház, a szerszámtár, a fő géposzlop, a munkaasztal, a szán, a gépágy, a kezelőpanel, a pneumatikarendszer, a kenőrendszer, a villamosszekrény és a vezérlő. Ezeket elektromos vezetékek, pneumatika- és hidraulikacsövek kötik össze. A szerszámgép egyetlen gépágyra épül, erre van felszerelve a szán, a munkaasztal, a szerszámcserélő és a védőburkolat. A hűtő-kenő folyadék tartály külön csomagot képez és könynyen mozgatható. A szerszámgépet csak az ajánlott módokon mozgassa. Mielőtt daruval vagy emelővillás targoncával mozgatná a becsomagolt szerszámgépet, figyelmesen olvassa el az alábbiakban leírtakat, és járjon el körültekintően, hogy elkerülje a rázkódást és ütközést. VESZÉLY! 1. A szerszámgép összes tömege 5,8 6,3 tonna. Vegye figyelembe, hogy a szállításhoz és a mozgatáshoz alkalmazott eszközök további 2 tonnával növelik ezt az értéket. Ha nem tudja biztosan, hogy mekkora az emelőberendezés teherbíró képessége, vegye fel a kapcsolatot az emelőberendezés gyártójával. Ha nincs tisztában minden körülménnyel, akkor ne végezze az emelést és mozgatást, mert ellenkező esetben személyi sérüléssel, és mind a szerszámgép mind az emelőberendezés károsodásával járó baleset következhet be. 2. Ennek a szerszámgépnek az emeléséhez csak a szerszámgépet gyártó cég által biztosított függesztőkeretet használja. Tilos bármilyen más függesztőkeret használat, mert az személyi sérüléssel, és mind a szerszámgép mind az emelőberendezés károsodásával járó balesetet okozhat. Használata előtt ellenőrizze a függesztőkeretet, győződjön meg arról, hogy az utolsó használat óta nem keletkeztek rajta sérülések. 3. A becsomagolt szerszámgép emeléséhez használni kívánt sodronykötél legalább 7 tonna teherbírású legyen. Ellenkező esetben a sodronykötél szakadása következtében személyi sérüléssel, valamint a szerszámgép és az emelőberendezés károsodásával járó baleset következhet be. VIGYÁZAT! 1. Emelje fel a szerszámgépet a padlószinttől mért 5 cm magasságra, és ellenőrizze, hogy a függő teher egyensúlyban van-e. Az ellenőrzés elmulasztása személyi sérülést vagy anyagi gépkárosodást okozhat. 2. Lassan emelje és mozgassa a szerszámgépet. Az emelési és süllyesztési sebesség hirtelen változtatása következtében a szerszámgép csomag megcsúszhat, ami személyi sérülést vagy anyagi gépkárosodást okozhat. 3. A balesetek elkerülése érdekében, az emelés során SENKI ne tartózkodjon a teher tetején, a teher alatt vagy ahhoz túl közel. 4. A balesetek elkerülése érdekében, győződjön meg arról, hogy az emelés és mozgatás során senki és semmilyen jármű nem tartózkodik a teher alatt. FIGYELEM! 1. A balesetveszély minimálisra csökkentése érdekében, az emelőberendezést csak az arra kiképzett személy működtesse. NCT Ipari Elektronikai Kft. 7/69 Dátum:

8 2. Az emelés megkezdése előtt ellenőrizze, hogy vannak-e személyek vagy akadálytárgyak a munkaterületen és annak közelében. A tárgyakat távolítsa el, a személyeket küldje el a helyszínről. 3. A tevékenység során ne állítsa le az emelési mozgásokat. Kerülje a túl gyors mozgatást, mert az kiegyensúlyozatlanságot eredményezhet, az pedig súlyos baleseteket okozhat Elektromos biztonság Kábelezés 1. A kábeleket csak szakképzett villanyszerelő csatlakoztassa ehhez a szerszámgép. 2. Az alkalmazott elektromos kábelek paraméterei egyezzenek meg vagy legyenek jobbak, mint amit az elektromos dokumentáció előír. 3. Ne csatlakoztassa ennek a szerszámgépnek az erősáramú kábeleit olyan áramforrásra, amelyen hirtelen feszültségesés léphet fel. 4. Ne csatlakoztasson olyan erősáramú kábeleket, amelyek zavarójeleket generálhatnak a szerszámgép erősáramú paneljén Földelés A földelőkábel keresztmetszete legalább 14 mm 2 legyen. A földelőkábel ellenállása legyen kisebb 100 Ω-nál (AWG NO.5). A szerszámgépet csatlakoztassa egyedi földelőpálcához, és ha ez nem lehetséges, a földelést az alábbi szempontok figyelembe vételével alakítsa ki: 1. Egyedileg csatlakoztassa a szerszámgép földelőkábelét a saját földelőkapcsához. Ezzel a megoldással megakadályozható az, hogy külső földelőáram jusson a szerszámgépbe. Ilyen befolyó áram súlyosan károsíthatná a szerszámgépet. 2. Földelőpálcaként használjon acélrudat, mivel annak ellenállása kicsi (kisebb 100 Ω-nál). A csatlakoztatáskor tartsa szem előtt a következőket: a. Ne ossza meg e szerszámgép földelőkapcsát más berendezésekkel, mint amilyen például a hegesztőberendezések vagy a nagyfrekvenciás berendezések; győződjön meg arról, hogy a földelőkapocs névleges teljesítménye összeegyeztethető a szerszámgép névleges teljesítményével. b. Mindig a lehető legrövidebb szigetelt földelőkábelt használjon. c. Méréssel állapítsa meg a földelési ellenállás értékét, mintha csak egy szerszámgépet csatlakoztatna, az ellenállásnak 100 Ω-nál kisebbnek kell lennie. Ha több szerszámgép csatlakozik párhuzamosan a földelőpálcára a (2) ábrán látható elrendezésben, akkor a kábel ellenállása legyen egyenlő vagy kisebb 100 Ω-nál. Tilos a (3) ábrán látható sorba kapcsolás. NCT Ipari Elektronikai Kft. 8/69 Dátum:

9 Környezeti feltételek A szerszámgép telepítési helye feleljen meg az alábbi követelményeknek; változás azonban lehetséges az évszakok váltakozásából adódóan: 1. Tápfeszültség: a névleges feszültség 90% 110%-a. 2. Tápfeszültség frekvencia: a névleges frekvencia ±1 Hz 3. Környezeti hőmérséklet: 0 C 45 C. 4. Relatív páratartalom: 90% alatt; a hőmérsékletváltozások okozta páralecsapódás nem megengedett. 5. Környezet: A szerszámgépet soha ne érjék nagy mennyiségben por és korróziót okozó anyagok. Ne tegye ki a szerszámgépet közvetlen napsütésnek vagy hősugárzásnak. A környező gépek által keltett szokásostól eltérő rezgések is befolyásolhatják a szerszámgép működését A szerszámgép biztonságos üzemeltetésére vonatkozó előírások Bekapcsolás előtti állapot VESZÉLY! A szerszámgép bekapcsolása előtt mindenképpen ellenőrizze a vezetékek és kábelek szigetelésének sértetlenségét; a sérült szigetelés áramveszteséget és áramütést okoz. VIGYÁZAT! 1. A szerszámgép kezelését csak a gépkönyvben leírt munkafolyamatok, műveletek teljes ismeretében végezze. 2. A szerszámgép kezelésekor viseljen védőszemüveget, olajálló védőbakancsot, védőruhát és egyéb védőeszközöket. Ruhájának ujja legyen begombolva, nyakkendője ne lógjon szabadon, cipőfűzője legyen megkötve. Ne működtesse a szerszámgépet, ha gyógyszeres kezelés alatt áll, ha bármilyen narkotikumot vagy alkoholt fogyasztott. 3. Zárja be a szerszámgép minden ajtaját és védőborítását, a kezelőpanelt és villamosszekrényt. FIGYELEM! 1. Védje a földön fekvő kábeleket a forró és éles forgácsoktól, amik áramütést okozhatnak. 2. Győződjön meg arról, hogy a hálózat biztosítja-e a szerszámgép és tartozékai működését. 3. A szerszámgép kicsomagolását követően, de még a használatba vétel előtt, illetve hoszszabb üzemszünetet követően tisztítsa meg és kenje le az összes csúszófelületet. Működtesse a kenőrendszert mindaddig, míg a kenőolaj meg nem jelenik az összes mozgó alkatrészen. 4. Mindig a szerszámgépen lévő címkéken, illetve a gépkönyvben előírt típusú kenőzsírt vagy kenőolajat használjon.. 5. A szerszámgép bekapcsoláskor kövesse az alábbi sorrendet: Állítsa bekapcsolt helyzetbe a csarnok főkapcsolóját Fordítsa a főáramköri megszakítót BEKAPCSOLVA (ON) vagy 1 helyzetbe (kigyullad a szerszámgép áram alá helyezett állapotát jelző lámpa) Nyomja meg a vezérlőpulton levő zöld BEKAPCSOLÁS (ON) gombot a kijelző és a vezérlő bekapcsolásához Nyomja meg a vészleállító gombot a rendszer indításához. NCT Ipari Elektronikai Kft. 9/69 Dátum:

10 6. Rendszeresen ellenőrizze az olajszintet az olajtartályban; szükség szerint végezzen utántöltést. 7. Rendszeresen ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék szintjét a tartályban; szükség szerint végezzen utántöltést Napi rendszeres ellenőrzés VIGYÁZAT! Mielőtt elkezdené a szerszámgép bármelyik részének ellenőrzését, feltétlenül győződjön meg arról, hogy le lett kapcsolva a hálózati táplálás, és hogy látható helyeken el lettek helyezve figyelmeztető jelzések. Ne érintse a hajtótárcsákat vagy ne nyúljon át azokon, vagy ne állítsa a szíjfeszességet, ha az áram még be van kapcsolva. Ha mégis ezt teszi, súlyos sérülést szenvedhet. FIGYELEM! 1. Rendszeresen ellenőrizze a mutatott nyomásértékeket, és hasonlítsa össze azokat az előírt értékekkel. 2. Rendszeresen ellenőrizze, hogy keltenek-e rendellenes zajt a motorok, a fogaskerekes hajtómű, vagy más mozgó vagy forgó géprészek. 3. Ellenőrizze, hogy kap-e megfelelő kenést minden mozgó vagy forgó géprész. 4. Állítsa be a hajtószíj feszességet a karbantartási utasításban megadott értékre. 5. Győződjön meg arról, hogy minden védőborítás és biztonsági berendezés megfelelően van-e felszerelve Bejáratás Az öntött géprészek hirtelen hőtágulása a csúszó géprészek deformálódását okozhatja, ami lerontja a szerszámgép pontosságát. Mielőtt munkadarab forgácsolásába kezdene, különösen ha a szerszámgép hosszabb időre volt leállítva, hagyjon elegendő időt a szerszámgép bemelegedéséhez, lassan növelve a fordulatszámot kicsiről nagy értékre FIGYELEM! 1. Automatikus üzemmódban a munkadarabra vonatkozó technológiai paramétereket figyelembe véve válassza meg az előtolások és a főorsó fordulatszám értékét, majd percig folyamatosan üzemeltesse a szerszámgépet. 2. Automatikus üzemmódban bejáratva a gépet ellenőrizze a szerszámgépen az összes mozgás megfelelőségét. 3. Mielőtt elvégezné a bejáratást automata üzemmódban, minden csúszó géprészt kis sebességgel állítson vissza a referenciapontba, és ellenőrizze a csúszó géprészekre vonatkozó programutasítások helyességét; továbbá hogy a végrehajtás a programutasításnak megfelelően történik, és nem lép fel olyan zavar, ami a gépen ütközést és súlyos károsodást okozhat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 10/69 Dátum:

11 Előkészületek VIGYÁZAT! 1. Ne hagyjon semmilyen tárgyat az orsóházon, a munkaasztalon, a vezetékeken, a szánon, a védőburkolatokon stb.. 2. Ne használjon törött vagy kicsorbult forgácsolószerszámokat. 3. Gondoskodjon a munkatér megfelelő megvilágításáról. 4. A szerszámokat és egyéb eszközöket a gép környezetében tartsa a megfelelő tárolóhelyen. Tartsa a tisztán és rendben a szerszámgépet és a munkaterületet. 5. Mindig ellenőrizze, hogy az előírt szerszám van-e a program szerinti szerszámtartóban. Csak az ajánlott forgácsolószerszámokat használja. Ha nem előírt forgácsolószerszámokat használ, az baleseteket okozhat. FIGYELEM! 1. Rendszeresen, havonta legalább egyszer ellenőrizze, hogy megfelelő kenést kap-e minden zsírkenésű géprész, mint amilyenek az X, Y és Z tengelyű golyósorsók és lineáris vezetékek; szükség szerint pótolja a kenőzsírt. Gyakrabban pótolja a kenőzsírt, ha az üzemórák száma az átlag fölé emelkedik, vagy ha a munkakörülmények romlása miatt más kategóriájú zsírt kell alkalmazni. Vitás esetben vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel. 2. Csak a karbantartási utasításban ajánlott kenőzsírt használjon. Ha a munkakörülmények vagy a technológia változása miatt nem tud dönteni, akkor vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel. 3. A karbantartási utasításban ajánlott típusú és hosszúságú forgácsolószerszámot használjon. Vitás esetben vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel. 4. A beállítások helyességének ellenőrzéséhez először mindig könnyített paraméterekkel végezzen forgácsolást, s csak ezt követően térjen át az előírt paraméterekkel végzett megmunkálásra Működtetés VIGYÁZAT! 1. A szerszámgép üzemeltetésekor ne viseljen kesztyűt, mert az balesetből eredő súlyos sérüléseket okozhat. 2. Ne tartózkodjon a munkaterület közelében rendezetlen vagy hosszú hajjal. A balesetek elkerülése érdekében viseljen sapkát, ha szükséges. A szabadon lógó ruházatot, mint amilyen a nyakkendő, begombolatlan ruhaujj, összehúzatlan dzseki és hasonlók, a mozgó géprészek könnyen elkaphatják, ami rendkívül súlyos sérülésekkel járhat. 3. Nagyméretű munkadarabot kellően sok személlyel és megfelelő emelőberendezéssel mozgasson. 4. Emelővillás targoncát, darut vagy más egyéb emelőberendezést csak kezelői jogosítványnyal rendelkező személy működtessen. 5. Bármilyen emelőberendezés működtetésekor legyen körültekintő, hogy ne sérüljön se a szerszámgép, se a munkadarab. 6. Terhek mozgatását mindig megfelelő emelőberendezéssel és megfelelő számú személlyel végezze. NCT Ipari Elektronikai Kft. 11/69 Dátum:

12 7. Rögzítse szilárdan és megfelelően a munkadarabot a befogóeszközben, mielőtt megkezdené a munkadarab megmunkálását. 8. A hűtő-kenő folyadék fúvókáját csak akkor állítsa a forgácsolási pozícióra, ha megállította a főorsót. 9. Ne nyúljon forgó vagy mozgó tárgyakhoz, vagy ne nyúljon át azok felett. 10. Ne távolítson el vagy ne csatlakoztasson le semmilyen biztonsági berendezést vagy védőburkolatot. 11. A forgácsolószerszámról a fémforgácsot mindig megfelelő eszközzel, sohase kézzel távolítsa el. 12. Forgácsolószerszámot csak akkor helyezzen be a tokmányba vagy más szerszámtartó eszközbe, illetve vegyen ki abból, ha a szerszámgép teljesen leállt. 13. Mialatt munkát végez, mindig viseljen megfelelő védőruházat és védőeszközöket. Ha poros környezetben dolgozik, kapcsolja be a porelszívót; viseljen védőmaszkot és szemvédőt, ha grafitból vagy olyan anyagból készült munkadarabot forgácsol, amelyből porszerű forgács képződik. FIGYELEM! 1. A megmunkálás közben soha ne nyissa ki a munkatérajtókat. 2. Nagy forgácsteljesítményű technológia alkalmazásakor során ügyeljen arra, hogy ne halmozódjon fel nagy mennyiségű forgács, mert az tűzveszélyt jelent, s a szerszámgép vagy a munkadarab károsodását okozza Leállítás VIGYÁZAT! A megmunkálás befejezésekor és a szerszámgép felügyelet nélküli elhagyásakor kapcsolja le a kezelőpanelen a főkapcsolót és a hálózati megszakítót Megmunkálás befejezése FIGYELEM! 1. A megmunkálás befejezése után kapcsolja le a hálózati táplálást. Tisztítsa meg a gépet és környezetét, tegyen mindent a helyére. Kenje le rozsdagátló olajjal a gépágyat és az összes mozgó géprészt a rozsda és a por elleni védelmük érdekében. 2. A szerszámgép vagy tartozékai tisztításának vagy bármilyen karbantartási tevékenységnek a megkezdése előtt kapcsolja le a hálózati táplálást, kétszer is ellenőrizze, hogy a gép teljesen leállt, és jól látható helyen helyezzen el egy KARBANTARTÁS ALATT BEKAPCSOLNI TILOS! feliratú figyelmeztető táblát. 3. Állítsa vissza az összes tengelyt a referenciapontba. 4. Ellenőrizze a vezetéktörlőket, és ha sérültek vagy töröttek, akkor cserélje ki azokat. 5. Ellenőrizze a kenőolaj és a hidraulikaolaj minőségét, és ha elszennyeződtek, vagy emulgeálódtak, akkor végezze el cseréjüket. 6. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék minőségét, és ha elszennyeződött, akkor végezze el cseréjét. 7. Szükség szerint tisztítsa meg a kenőolajat, a hidraulikaolajat és a hűtő-kenő folyadékot, és végezze el utántöltésüket. NCT Ipari Elektronikai Kft. 12/69 Dátum:

13 8. Ha felügyelet nélkül hagyja a szerszámgépet, kapcsolja le a táplálás összes kapcsolóját és a főáramköri megszakítókat Biztonsági berendezések A szerszámgépet teljesen zárt védőburkolat fedi. Az acélból készült mellső ajtók biztonsági reteszelő áramköri megszakítóval vannak ellátva. A bal oldali ajtót reteszelő kapcsoló, a jobb oldali ajtót és a villamosszekrényt reteszelő fogantyú és csavarok rögzítik. A villamosszekrény ajtaját ezen kívül a főáramköri megszakító is védi. A vezérlő programozási kódok úgy lettek megírva, hogy korlátozva legyenek az elmozdulási úthosszak. A vészleállítás nyomógombja a kezelőpanel homloklapján helyezkedik el. A vezérlő szoftverkódjaiban lettek meghatározva a kölcsönös reteszelési kapcsolatok, ez akadályozza meg azt, hogy a főorsó, a forgácsolószerszámok és a forgó vagy mozgó géprészek egymásba ütközzenek Karbantartási előkészületek FIGYELEM! 1. A szerszámgép karbantartását mindig a gyártó előírásai szerint hajtsa végre. 2. Teljes mértékben értse a gépkönyvben ismertetett összes biztonsági előírást. 3. Készítse elő az összes szükséges tartalék alkatrészt, így az alátéteket, O-gyűrűket, tömítéseket stb. 4. Teljes mértékben értse a gépkönyvben leírt összes karbantartási műveletet. 5. Kövesse a karbantartási műveletek lépéseit, és a tevékenység befejezését követően készítse el a karbantartási jegyzőkönyvet A szerszámgép karbantartása VESZÉLY! Bármilyen karbantartási tevékenységnek a megkezdése előtt kapcsolja le a hálózati táplálást, kétszer is ellenőrizze, hogy a gép teljesen leállt, és jól látható helyeken helyezzen el egy KARBANTARTÁS ALATT BEKAPCSOLNI TILOS! feliratú figyelmeztető táblát. VIGYÁZAT! 1. Az elektromos egységek karbantartását vagy beszerelését csak szakképzett villanyszerelő végezze. 2. A gyártó engedélye nélkül ne távolítson el vagy ne módosítson semmilyen véghelyzetkapcsolót, vagy azokkal kapcsolatos géprészt. 3. Mindig használjon létrát, ha a szerszámgép magasabb géprészein kell munkát végeznie. 4. Beszerelésüket megelőzően mindig ellenőrizze az elektromos alkatrészek, így a biztosítók, vezetékek stb. minőségét. NCT Ipari Elektronikai Kft. 13/69 Dátum:

14 Karbantartást követő tevékenységek VIGYÁZAT! 1. A karbantartás befejezését követően mindig tisztítsa meg a munkaterületet és a szerszámgépet. 2. Tartsa tisztán, szárazon és rendben a szerszámgépet és a munkaterületet. 3. A karbantartás végeztével távolítsa el az összes fel nem használt alkatrészt, hulladékanyagot és szerszámot. FIGYELEM! 1. A karbantartó személyzet ellenőrizze, hogy a szerszámgép az előírásoknak megfelelően működik. 2. Mindig készítsen jegyzőkönyvet az elvégzett karbantartási munkákról és vizsgálatokról. 3. Ha a karbantartás végrehajtása során bármilyen rendellenességet tapasztal, vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel A szerszámgép veszélyes zónái A szerszámgépen nagy sebességgel forgó vagy mozgó géprészek miatt veszélyes helyzet alakulhat ki a szabálytalan üzemeltetés vagy figyelmetlenség következtében. Ezért a mozgó vagy forgó géprészeket védőburkolatok fedik, hogy azokhoz a gépkezelőn kívül mások ne férhessenek hozzá. A biztonságos kezelés és a balesetek elkerülése érdekében, a gép üzemeltetésére vonatkozó ismereteken túlmenően, a gépkezelőnek és a karbantartó személyzetnek ismernie kell a veszélyes zónák elhelyezkedését. A fenti ábrán az egyenes és kör alakú nyilak a szerszámgép nagy sebességgel mozgó és forgó géprészeit jelölik. A gépkezelő és a karbantartó személyzet nagy körültekintéssel tevékenykedjen ezeknek a géprészeknek a mozgástartományában a sérülések elkerülése érdekében. NCT Ipari Elektronikai Kft. 14/69 Dátum:

15 A jelölés a szerszámgépen belüli nagyfeszültségű berendezésre utal. Csak szakképzett villanyszerelő számára engedélyezett a hozzáférés ezekhez a területekhez. Legyen tudatában az áramütés veszélyének Figyelmeztető jelzések a szerszámgépen NCT Ipari Elektronikai Kft. 15/69 Dátum:

16 1.7. A szerszámgép gyári táblája NCT Ipari Elektronikai Kft. 16/69 Dátum:

17 2. A SZERSZÁMGÉP MŰSZAKI LEÍRÁSA 2.1. A szerszámgép rövid ismertetése EmP-700 Ezt a megmunkálóközpontot olyan munkadarabok megmunkálására tervezték, amelyek anyagának forgácsolása során nem keletkezik por, korróziót okozó vagy gyúlékony közeg (ezt feltétlenül vegye figyelembe magnéziumötvözet esetében). Ez a szerszámgép automatikus üzemmódban működik. (Ezeken a szerszámgépeken a biztonsági szint és a munkafolyamat hatékonysága magas, ezért nagy figyelemmel olvassa el a kezeléssel kapcsolatos összes kézikönyvet.) Ne használja a szerszámgépet mindaddig, míg nem tudja azt, hogyan kell üzemeltetni és leállítani, és nem ismerte meg az összes biztonsági berendezést Zajszint Az ezen a szerszámgépen a legtöbb nemzetközi szabvány által előírt feltételek szerint mért zajszint értéke kisebb, mint 85 dba. Azonban a gyártók által nem befolyásolható tényezők miatt a zajszint nagyobb lehet, mint 85 dba. Az aktuális munkakörülmények (a munkadarab anyaga, a szerszám alkalmassága, az alkalmazott hűtő-kenő folyadék stb.) eltérhetnek a nemzetközi szabványokban előírtaktól. A hallássérülés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében használjon megfelelő fülvédőt, ha a zajszintet kellemetlennek találja Műszaki adatok Megnevezés Érték Az X/Y/Z irányú löket [mm] 700/510/410 A vezeték típusa Lineáris vezeték A munkaasztal méret [mm] A főorsóhomlok távolsága az asztal felső síkjától [mm] A főorsó középvonalának távolsága az állvány vezetéktől [mm] 550 A munkaasztal teherbíró képessége [kg] 500 X/Y/Z gyorsjárati sebesség [mm min 1 ] 36/36/36 Az X/Y mellékmotorok típusa Az X/Y mellékmotorok névleges nyomatéka [Nm] 15,8 Az X/Y mellékmotorok névleges fordulatszáma [min 1 ] 2500 A Z mellékmotor típusa Az X/Y mellékmotorok névleges nyomatéka [Nm] 15,8 Az X/Y mellékmotorok névleges fordulatszáma [min 1 ] 2500 NCT Ai28 Forgácsolási előtolás [mm min 1 ] 1 12 A (máltai keresztes) szerszámtár kapacitása [db] 16 Maximális szerszámátmérő (szomszédos szerszámmal) [mm] Maximális szerszámátmérő (szomszédos szerszám nélkül) NCT AiB28 (fékes) Ø100 Ø130 Maximális szerszámhossz [mm] 250 Maximális szerszámtömeg [kg] 6 NCT Ipari Elektronikai Kft. 17/69 Dátum:

18 Megnevezés Érték Főorsókúp BT40 A főorsó fordulatszáma [min 1 ] A főmotor típusa NCT AiS100LW15-26H A főmotor maximális teljesítménye [kw] 20 A főmotor maximális fordulatszáma [min 1 ] Behúzógomba JIS 40P A főorsó meghajtása Közvetlen A főorsó kenése Zsírkenés A főorsó hűtése Klíma berendezéssel A főorsócsapágy belső átmérője [mm] 100 A T horony mérete (hornyok száma méret távolság) X/Y/Z szervomotorok teljesítménye (Z szervomotor fékkel) [kw] 4/4/7 A szerszámgép megközelítő magassága [mm] 2810 A szerszámgép megközelítő befoglaló méretei [mm] A szerszámgép megközelítő tömege [kg] 5800 Függőleges hűtő-kenő folyadék szivattyú teljesítménye [kw] 0, Az elektromos berendezésekre vonatkozó műszaki adatok A táphálózat A tápfeszültség: 3 fázis, 220 V A tápfeszültség frekvenciája: 60 Hz A tápfeszültség ingadozásának tartománya: a 220 V feszültség %-a A frekvenciaingadozás tartománya: Hz Egyéb adatok és előírások A környezet hőmérséklete essen a 0 45 C tartományba. A relatív páratartalom legyen kisebb 90%-nál (páralecsapódás nélkül). A környezet hőmérséklete és relatív páratartalma legyen állandó. Ne tegye ki a szerszámgépet vagy az elektromos berendezéseket korróziót okozó vagy más káros anyagok hatásának. Ne tegye ki a szerszámgépet vagy az elektromos berendezéseket por hatásának. Ne tegye ki a szerszámgépet vagy az elektromos berendezéseket mágneses mező vagy statikus elektromos mező hatásának. NCT Ipari Elektronikai Kft. 18/69 Dátum:

19 2.5. A szerszámgép tartozékai A szerszámgép alaptartozékai 1 Menetfúrás 10 Főorsó olajhűtő 2 RS232 interfész 11 Főorsó oldalpermetező 3 Automatikus kikapcsolás 12 Kihelyezett kézikerék 4 Automatikus kenőrendszer 13 Teljesen zárt védőburkolat 5 Munkatérlámpa 14 Automatikus szerszámcserélő (máltai keresztes, 16 szerszámos) 6 Program fény 15 CNC vezérlőrendszer 7 Villamosszekrény hőcserélő 16 Szintezőtalpak és csavarok 8 Hűtő-kenő folyadék rendszer 17 Szerszám, szerszámláda 9 Főorsó permetező A szerszámgép rendelhető tartozékai 1 Digitális eredménykijelzés 2 Szerszámhosszúság mérés 3 Hűtő-kenő folyadék áramoltatás a főorsón keresztül 30 bar nyomással 4 Olajlefölöző 5 Spirálos forgácskihordó forgácsvödörrel 6 Villamosszekrény klímaberendezés 7 Forgácseltávolítás nagynyomású vízsugárral (hátsó) 8 Forgácseltávolítás nagynyomású vízsugárral (bal és jobb oldali) min 1 fordulatszámú közvetlen főorsóhajtás / min 1 fordulatszámú motororsó 11 Egyéb 2.6. A szerszámgép pontossága Megnevezés Szabvány X Y Z Megjegyzés Pozicionálási pontosság JIS 0,005 0,005 0,005 Ismétlési pontosság JIS ±0,0025 ±0,0025 ±0,0025 NCT Ipari Elektronikai Kft. 19/69 Dátum:

20 2.7. A szerszámgép jellemző méretei EmP-700 NCT Ipari Elektronikai Kft. 20/69 Dátum:

21 2.8. A szerszámgép főbb részei Tétel Megnevezés Sorozatszám 1 Gépágy VF700-T001 2 Géposzlop VF700-C001 3 Szán VF700-C002 4 Főorsófej VF700-H101 5 Munkaasztal VF700-T002 6 Automatikus szerszámcserélő C025-B416U-VF Zárt védőburkolat VF700-P001 8 Sűrítettlevegő-rendszer VL102-AS05A NCT Ipari Elektronikai Kft. 21/69 Dátum:

22 2.9. A főorsót meghajtó motor jelleggörbéi EmP-700 NCT Ipari Elektronikai Kft. 22/69 Dátum:

23 2.10. A munkaterület és a munkadarab tömege EmP-700 A munkadarab tömege ne haladja meg az 500 kg-ot. NCT Ipari Elektronikai Kft. 23/69 Dátum:

24 2.11. A munkaasztal méretei NCT Ipari Elektronikai Kft. 24/69 Dátum:

25 2.12. A szerszámtartó méretei BT40 szerszámtartó NCT Ipari Elektronikai Kft. 25/69 Dátum:

26 DIN40 szerszámtartó NCT Ipari Elektronikai Kft. 26/69 Dátum:

27 CAT40 szerszámtartó NCT Ipari Elektronikai Kft. 27/69 Dátum:

28 2.13. A szerszámtartó jellemző méretei EmP-700 NCT Ipari Elektronikai Kft. 28/69 Dátum:

29 3. A SZERSZÁMGÉP TELEPÍTÉSE 3.1. A telepítés helyszíne EmP-700 Egy nem kellően szilárd alapozat rezgéseket fog okozni, ami rontani fogja a szerszámgép pontosságát és a megmunkálás minőségét. A gépágyon keletkező repedések és sérülések következtében meglazulnak a szerszámgép ágyát rögzítő csavarok, ami szintén rontani fogja a szerszámgép pontosságát és a megmunkálás minőségét. Hogy ez ne következzen be, az alapzatot a szerszámgépre megadott adatok figyelembe vételével alakítsa ki. Minden szerszámgép eltérő alapzatot igényel, ezért az alapozás kialakítása előtt gondosan tanulmányozza az alapozási rajzot A szerszámgép rögzítése A szerszámgép állandó jellegű rögzítése A szerszámgép megérkezése előtt kezdje meg az alapozási munkát az alapozási rajznak megfelelően. Ennek lépései a következők: 1. Ássa ki az alapzat árkait, majd szórjon az aljára követ. 2. Mielőtt kitöltené az árkokat betonnal, ne feledkezzen meg az L-alakú rögzítőrudak számára fenntartott 8 db fészekről. Ügyeljen arra, hogy a sík felületek egy szintben legyenek. 3. A beton megkötését követően helyezze az L-alakú rögzítőrudakat és a szintezőtalpakat az említett fészkekbe. 4. Emelje fel a szerszámgép 200 mm magasságba. Tegye a helyükre a szintezőcsavarokat a rögzítőanyákkal együtt. 5. Egymás után helyezze fel az L-alakú rögzítőrudakra a szintezőtalpakat, szintezőcsavarokat és rögzítőanyákat. Ezután lassan eressze le az alapzatra a szerszámgépet. 6. A szerszámgép helyzetbe állítása közben a munkaasztal és a szán álljon munkaútjának közepén. A szintezőcsavarokkal állítsa be a szerszámgép szintezettségét ±0,02 mm értékre. A szintezőcsavarok rögzítéséhez húzza meg a biztosítóanyákat. 7. Az M16 méretű anyával állítsa be az L-alakú rögzítőrudakat úgy, hogy mm-rel túlnyúljanak az M16 csavaron. A beállítást követően öntse körbe betonnal az L-alakú rögzítőrudakat. Ügyeljen arra, hogy a frissen felhordott réteg azonos szintben legyen az alapzattal. 8. Várjon 7 10 napot, míg a beton megköt, majd végezze el a szerszámgép pontossági beállítását A szerszámgép szintezése szintezőtalpakkal (nem állandó jellegű rögzítés) Ha nem állandó jelleggel akarja rögzíteni a szerszámgép az alapzathoz, akkor a szintezéshez használja a szintezőtalpakat. Helyezze a szintezőtalpakat a 8 szintezőcsavar alá. A szintezés ideje alatt a szintezőcsavarok tartsák meg a szintezőtalpakat. A beállítás menetét a alfejezet ismerteti. Ha nem kellően szilárd az alapzat, az negatívan befolyásolja a megmunkálás pontosságát. NCT Ipari Elektronikai Kft. 29/69 Dátum:

30 A szerszámgép szintezése és pontossági beállítása 1. Miután helyére állította a szerszámgépet, az alapzat alatti szintezőblokkokkal végezze el a vízszintesbe állítást. 2. Helyezze le a szintezőcsavart a gépalapon keresztül az alapzatcsavar középső furatába, majd húzza meg a hatlapfejű csavart. NCT Ipari Elektronikai Kft. 30/69 Dátum:

31 3. Mozgassa a munkaasztalt és a szánt a saját löketének középső helyzetébe, majd helyezzen el a munkaasztal közepén két 200 mm hosszú szintezőt (libellás szintezőt) úgy, hogy X, illetve Y irányba mutassanak. 4. Az M32 szintezőcsavarok állításával tudja beállítani a kiinduló vízszintességét. Először az X és Y irányú vízszintességet állítsa be a (T5), (T6), (T7) és (T8) szintezőcsavarokat elfordítva mindaddig, míg a vízszintességtől való eltérés X és Y irányban 0,02 mm/ 1000 mm értéknél kisebb nem lesz. Ezt követően húzza meg az M32 csavarokat, a meghúzás után győződjön meg arról, hogy a szintezők továbbra is a beállított értéket mutatják. Mindezek után húzza meg a (T1), (T2), (T3), (T4) szintezőcsavarokat és az M32 anyákat. Végül ellenőrizze, hogy a beállított pontosságú vízszintesség nem változott, ezzel a szintezés befejezettnek tekinthető. 5. Állítsa be az Y és Z tengelyek merőlegességét (lásd a következő alfejezet ábráját). 6. A beállításhoz használjon mérőórát és háromszögű gránitetalont. 7. Óvatosan helyezze a gránitetalont a munkaasztal közepére úgy, hogy mérőfelülete felfelé nézzen, majd rögzítse a mérőórát a főorsó alatt. 8. Mozgassa a Z tengelyt felfelé és lefelé a függőleges pontosság ellenőrzéséhez. Ha az eltérés nagyobb a megengedett értéknél, akkor végezze el a beállítást a gépágy hátsó részén levő (T1) és (T2) állítócsavarokkal A főorsó tengelyvonala és az asztal felső síkja merőlegességének mérése 1. Fogjon be egy mérőórát a főorsóba. 2. Állítsa be a mérőóra tapintócsúcsát úgy, hogy a főorsótól mért távolsága mm (az elforduláskor bejárt kör átmérője kb. 300 mm) legyen. 3. Mozgassa a Z tengelyt mindaddig, míg a mikrométer tapintócsúcsa el nem éri az asztal felületét. 4. Lassan forgassa körül a főorsót, és jegyezze fel a mutatott legnagyobb értéket. Ha az nagyobb a megengedett értéknél, akkor végezze el a finombeállítást végrehajthatja a gépágy hátsó részén levő állítócsavarokkal.. 5. A megengedett pontossági érték akkor érvényes, ha a gépkezelő felé mutató Y és Z irányok közötti szög kisebb 90 -nál Az egyenesség beállítása a három tengely irányában 1. A beállításhoz használjon mérőórát és háromszögű gránitetalont. 2. Óvatosan helyezze a gránitetalont a munkaasztal közepére úgy, hogy mérőfelülete felfelé nézzen. 3. Rögzítse a mérőórát a főorsó alatt. NCT Ipari Elektronikai Kft. 31/69 Dátum:

32 4. Mozgassa az X, Y és Z tengelyeket a háromszögű etalon mellső és hátsó végeinek nullázáshoz, majd mozgassa az X, Y és Z tengelyeket, és jegyezze fel a mutatott legnagyobb értékeket. Ha azok nagyobbak a megengedett értéknél, akkor ismételje meg a beállítást. 5. Szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy bármely géprész mozgásai keresztezik-e egy másik géprész mozgásait. 6. Ellenőrizze, hogy van-e bármilyen szerelési rendellenesség a golyósorsók vagy a golyósorsó csapágyak beépítésénél A telepítés után végrehajtandó ellenőrzések Az áram alá helyezés előtt végrehajtandó ellenőrzések 7. Ellenőrizze, hogy a hálózati paraméterek megegyeznek a szerszámgépre előírt értékekkel. 8. Ellenőrizze, hogy minden vezeték, csatlakozódugó, adapter és csatlakozóaljzat megfelel-e a helyi előírásoknak. 9. Győződjön meg arról, hogy minden földelt csatlakozóaljzat szabályosan lett-e bekötve. 10. Ellenőrizze, hogy a szükséges megszakítók be lettek szerelve a betáplálási oldalon, és megfelelnek a helyi előírásoknak. 11. Győződjön meg arról, hogy el lett távolítva a szerszámgépről a szállításhoz rajta elhelyezett minden tartó, akasztó vagy emelő eszköz. 12. Ellenőrizze, hogy vannak-e a munkaasztalon meglazult alkatrészek vagy más elemek. 13. Ellenőrizze, hogy vannak-e a vezetékborításon vagy a védőburkolaton belül meglazult alkatrészek vagy más elemek. 14. Győződjön meg arról, hogy megbízhatóan meg lett húzva az összes rögzítőcsavar. 15. Győződjön meg arról, hogy megbízhatóan rögzítve lett a szerszámgép összes tartozéka. 16. Győződjön meg arról, hogy megfelelően csatlakoztatva és rögzítve lett a hidraulikarendszer, a pneumatikarendszer és a kenőrendszer összes tömlője és csővezetéke. 17. Győződjön meg arról, hogy minden borítás, védőburkolat és biztonsági ajtó az előírásoknak megfelelően lett felszerelve és csatlakoztatva, s hogy akadástól mentesen mozgatható. 18. Ellenőrizze, hogy a kenőolaj és a hűtő-kenő folyadék tartályai, és a zsírzási pontok fel lettek töltve az előírt szintig. 19. Győződjön meg arról, hogy megbízhatóan rögzítve lett az összes véghelyzetkapcsoló és ütköző, s hogy egyik sem mozog. 20. Győződjön meg arról, hogy személyek és tárgyak nincsenek a gép belső terében. 21. Olvassa el ismét a gépkönyvet annak érdekében, hogy tisztában legyen az összes indítási, üzemeltetési és leállítási tevékenységgel, és minden egyes nyomógomb funkciójával. NCT Ipari Elektronikai Kft. 32/69 Dátum:

33 Az áram alá helyezés után végrehajtandó ellenőrzések EmP Győződjön meg a táplálást be- és kikapcsoló gomb előírás szerinti működéséről. 2. Győződjön meg arról, hogy a hűtő-kenő folyadék szivattyú az előírt irányba forog-e, és hogy a nyomásmérők mutatói felfelé mutatnak-e. Ha a mutatók nem felfelé mutatnak, vagy nem áramlik a hűtő-kenő folyadék, akkor kapcsolja ki az áramot, és ellenőrizze a bekötés helyességét; a helyzetnek megfelelően szüntesse meg a hibát. 3. Ellenőrizze a vészleállító gomb működőképességét. 4. Szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy megfelelően működik-e a hűtő-kenő folyadék szivattyú, és hogy van-e kenőzsír vagy kenőolaj minden kenést igénylő helyen. Kenőzsír vagy kenőolaj adagolásakor lassan mozgassa az X, Y és Z tengelyeket. 5. Győződjön meg az X, Y és Z tengelyek véghelyzetkapcsolóinak a működőképességéről. 6. Futtasson végig egy tesztprogramot a szerszámgép és az összes funkció előírás szerinti működésének ellenőrzéséhez. NCT Ipari Elektronikai Kft. 33/69 Dátum:

34 4. A SZERSZÁMGÉP MOZGATÁSA 4.1. A szerszámgép telepítési helyének megválasztása EmP Ne telepítse a szerszámgépet nagy mértékű rezgéseket keltő berendezések (például nagyméretű légkompresszorok vagy lyukasztógépek) közelébe. 2. Ne tegye ki a szerszámgépet és vezérlőjét napsugárzás, nedvesség, olajpára, erős hő vagy más hasonló környezeti szennyezés közvetlen hatásának. 3. A szerszámgépet olyan helyen telepítse, ahol nem éri szálló por, korróziót okozó permet vagy gáz stb A szerszámgép mozgatása A szállítóládába csomagolt szerszámgép mozgatása Mozgatás emelővillás targoncával 1. A szállítóládába csomagolt szerszámgép tömege körülbelül 5,8 6,2 tonna, ezért használjon 7 tonnánál nagyobb teherbírású emelővillás targoncát. 2. A szállítóláda befoglaló mérete mm. Biztosítsa azt, hogy senki és semmi ne legyen a mozgatási útvonalon. 3. Az emelővillás targoncát csak arra kiképzett személy kezelje. A kezelő a mozgatás során kerülje a rángatásokat. 4. A váratlan helyzetek kezelése érdekében a mozgatás során mindig legyen a helyszínen egy másik személy is. NCT Ipari Elektronikai Kft. 34/69 Dátum:

35 Mozgatás daruval EmP A szállítóládába nem csomagolt szerszámgép mozgatása Mozgatás emelővillás targoncával 1. A szállítóládába nem csomagolt szerszámgép tömege körülbelül 5,8 6,2 tonna, ezért használjon 7 tonnánál nagyobb teherbírású emelővillás targoncát. 2. A szállítóládába nem csomagolt szerszámgép befoglaló mérete mm. Biztosítsa azt, hogy senki és semmi ne legyen a mozgatási útvonalon. 3. Az emelővillás targoncát csak arra kiképzett és gyakorlott személy kezelje. A kezelő a mozgatás során kerülje a rángatásokat. 4. A váratlan helyzetek kezelése érdekében a mozgatás során mindig legyen a helyszínen egy másik személy is. NCT Ipari Elektronikai Kft. 35/69 Dátum:

36 Mozgatás daruval 1. Az emeléshez használjon speciális függesztőkeretet, továbbá mm átmérőjű két sodronykötelet és összekötőelemeket, amelyeknek teherbírása legalább 8 tonna legyen. Ezek egymással szemben keresztben helyezkedjenek el. A mellső oldali sodronykötél hossza 2400 mm, a hátsó oldali sodronykötél hossza 760 mm legyen, a teljes hossz 5500 mm. Két-két összekötőelemet kell használni mind a mellső, mind a hátsó oldalon. 2. A mellső oldali összekötőelemeket a gépágy mellső részén levő M36 méretű két emelőszemhez, míg a hátsó oldali összekötőelemeket a géposzlop tetején levő M36 méretű két emelőszemhez kell csavarral rögzíteni. 3. Az emelődarut csak arra kiképzett és gyakorlott személy kezelje A szerszámgép fő részeinek rögzítése szállításhoz A szán rögzítése Annak érdekében, hogy a szán ne mozduljon el és ne romoljon pontossága, lassan mozgassa a szánt X tengelyű löketének közepére, helyezzen el fatömböket a szán mellső részének mindkét oldalán, és rögzítse a szánt a gépágyhoz A munkaasztal rögzítése Annak érdekében, hogy a munkaasztal ne mozduljon el és ne romoljon pontossága, lassan mozgassa a munkaasztalt X tengelyű löketének közepére, helyezzen el fatömböket a munkaasztal mindkét végén, és rögzítse a munkaasztalt a gépágyhoz Az orsóház rögzítése Annak érdekében, hogy az orsóház ne mozduljon el és ne romoljon pontossága, mozgassa a munkaasztalt, a szánt és az ellensúlyt a főorsó középső helyzetébe. Helyezzen fatömböt a munkaasztal tetejére, majd a kézikereket negatív irányba forgatva lassan engedje le (Z tengely) az orsóházat, míg el nem éri a fatömböt. NCT Ipari Elektronikai Kft. 36/69 Dátum:

37 EmP A kezelőpanel rögzítése A rögzítéshez helyezzen egy alátétlapot a panel forgócsapja alá Az automatikus szerszámcserélő rögzítése Mozgassa az automatikus szerszámcserélőt hátsó helyzetébe, majd ebben a helyzetben való megtartásához rögzítsen egy biztosítólemezt a bal felső részén Egyéb rögzítések Rögzítsen megbízhatóan minden laza géprészt és elemet a védőburkolaton és a szállítóládán belül A szállítási rögzítőelemek eltávolítása Az X és Y tengely rögzítőelemeinek eltávolítása 1. Szerelje le az X és Y tengely teleszkópikus védőborítását. 2. Lazítsa meg az (1) és (3) rögzítőelemek csavarjait. 3. Távolítsa el az X és Y tengely rögzítőelemeit Az orsóház Z tengely rögzítőelemének eltávolítása 1. Először szerelje fel a Z tengely motort, állítsa szintbe a tengelykapcsoló egytengelyűség jelét. 2. Szerelje fel a Z tengely motort, hozza fedésbe a tengelykapcsolónak a Z tengely motor végén levő egytengelyűség jelét a tengelykapcsolónak a Z tengely golyósorsó végén levő egytengelyűség jelével, majd húzza meg erősen a két süllyesztettfejű csavart. NCT Ipari Elektronikai Kft. 37/69 Dátum:

38 3. Ha nincs elég hely arra, hogy meghúzza erősen a két süllyesztettfejű csavart (M8 35), akkor csatlakoztassa a hálózati kábelt és a Z tengely motor jelkábelét, majd a kézikereket pozitív irányban forgatva az orsóház lassú emeléséhez fordítsa el a tengelykapcsolót olyan helyzetbe, amelynél a süllyesztettfejű csavar kifelé néz, s így könnyen meghúzható; ezután végezzen 180 -os elfordítást ugyanebben az irányban, és húzza meg a másik süllyesztettfejű csavart is. 4. A süllyesztettfejű csavarok meghúzásakor váltakozva húzzon a csavarokon azonos erővel a teljes meghúzottság eléréséig. 5. Hatlapfejű csavarokkal rögzítse a nyomásfokozó hengert a vezetékelosztó szekrény tetején. 6. A kézikerék pozitív irányban való forgatásával emelje felfelé az orsószekrényt és ezzel távolítsa el a (2) fatömbtől, ami így már eltávolítható. 7. Ezzel eltávolította az összes X, X és Z tengelyű rögzítőelemet A szerszámtár rögzítőelemének eltávolítása 1. Lazítsa meg a rögzítőelem csavarjait. 2. Távolítsa el a biztosítólemezt A kezelőpanel rögzítőelemének eltávolítása 1. Lazítsa meg a kezelőpanel rögzítőelemének csavarjait. 2. Távolítsa el a rögzítőelemet. NCT Ipari Elektronikai Kft. 38/69 Dátum:

39 EmP A SZERSZÁMGÉP FŐ MECHANIKUS EGYSÉGEI 5.1. Az orsóház rendszer Az erőátviteli mechanizmus A közvetlen erőátvitel fő elemei a főorsó és a főorsót meghajtó motor. A főorsó legnagyobb fordulatszáma / min 1. A szerszám rögzítését és kioldását az ábrán szemléltetett tányérrugó, behúzórúd és pneumatikarendszer végzi. A tányérrugó által kifejtett szerszámrögzítő erő körülbelül 9800 N A szerszámot rögzítő és kioldó mechanizmus A főorsó kioldó mechanizmusát hidraulikus nyomásfokozó henger működteti, ez tolja el a belső orsó tetején levő hengert. Ezt követően elmozdul a hengerblokk, ami mozgásba hozza a behúzórudat és a befogópatront, s így kilazul a szerszámtartó végén levő gomba. Ezzel egyidejűleg a kiáramló sűrített levegő megtisztítja a kúpos furatot és a szerszámtartót. A főorsó rögzítő mechanizmusát pneumatikus nyomásfokozó henger és tányérrugó működteti, általuk mozdul el a behúzórúd. Az elmozduló befogópatron reteszeli a szerszámtartó végén levő gombát, így a szerszám rögzül a főorsó orrkúpjában. NCT Ipari Elektronikai Kft. 39/69 Dátum:

40 A főorsót pozicionáló mechanizmus A főorsó pozicionálás érzékelője követi a főorsó forgómozgását, és pozicionáló jelet ad ki a főorsót meghajtó motor vezérlőjére annak érdekében, hogy a főorsót nagy pontossággal az elvárt helyzetbe állítsa A főorsó cseréje 1. Helyezzen egy olajfelfogó edényt a (12) munkaasztalra. 2. Távolítsa el a (1) süllyesztettfejű csavarokat. 3. Tartsa meg függesztett helyzetben a (2) motort (a (6) tengelykapcsolórészek automatikusan különválnak). 4. Távolítsa el a (3) felső motorcsatlakoztató peremet, a (4) hűtő-kenő folyadék karmantyút és az (5) alsó motorcsatlakoztató peremet. 5. Helyezze a (7) főorsóház tartóbakot az asztalra, és hozza szintbe a (9) főorsót. 6. Lazítsa meg a (8) M süllyesztettfejű csavarokat, közülük hetet távolítson el, egyet pedig hagyjon a helyén, a mellső oldalon. 7. A kézikerékkel Z tengely irányban mozgassa lefelé negatív irányban a (10) főorsóházat, és lassan engedje le a (9) főorsó mellső végét a (7) főorsóház tartóbak tetejére. 8. Távolítsa el a nyolcadik (8) M süllyesztettfejű csavart is. 9. Ismételje meg 7. pontban ismertetett mozgatást a (9) főorsónak a főorsóház tartóbakra való engedéséhez. A (9) főorsó és a (7) főorsóház tartóbak között tartson 10 mm távolságot. 10. A főorsó elfordításával vagy gumikalapáccsal végzett enyhe ütögetésével érje el, hogy a (9) főorsó elváljon a (10) főorsóháztól, és felfeküdjön a (7) főorsóház tartóbakon. Ezután a kézikerékkel mozgassa felfelé a (10) főorsóházat, majd ismételje a fenti műveletet NCT Ipari Elektronikai Kft. 40/69 Dátum:

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2015. 09. 21. TARTALOMJEGYZÉK EmB-1100 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági

Részletesebben

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.:

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.: KMC-3127 KMC-3127 NCTIpari Elektronikai Kft. 1/16 Dátum: 2015. 11. 20. TARTALOMJEGYZÉK KMC-3127 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 3 2. A GÉP ISMERTETÉSE... 4 2.1. A gép rendeltetése és üzemideje... 4 2.2. A gép

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

Szerelés és használati utasítások

Szerelés és használati utasítások Szerelés és használati utasítások PickUp daru SX 2000 - A ŐRIZZE MEG EZT AZ ÚTMUTATÓT A KÉSŐBBIEKRE DARU SX 2000 - A az érvényes szabványok követelményeivel összhangban tervezve és gyártva, hogy biztosítva

Részletesebben

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kiadás dátuma: 2009-04-06 1 / 33 NCT Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETÉS, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...3 1.1. ELŐSZÓ A FELHASZNÁLÓHOZ...3

Részletesebben

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT MUNKAASZTAL: X/Y/Z ELMOZDULÁS: A.T.C.: GÉP ALAPTERÜLET forgácsszállító/kihordó szalaggal: A GÉP SÚLYA: GENOVA 20-AS TÍPUSÚ SZERSZÁMTÁR ATC. Karos típusú automatikus szerszámcserélõ

Részletesebben

EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmR-1020 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/46 Dátum: 2014.07.21. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG HU EN DE BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK A berendezés használata előtt figyelmesen olvassa el a használai útmutatóban található utasításokat!

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP

GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP GD-600 H/NC NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/57 Dátum: 2014.05.05. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 2. FIGYELMEZTETŐ CÍMKÉK... 6 3. MŰSZAKI ADATOK... 14 4. A SZERSZÁMGÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE...

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT EmL-800 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/44 Dátum: 2014.06.24. TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági előírások...

Részletesebben

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT Mindegyik gépet olyan gyárban gyártjuk, ahol állandó hômérsékletet és páratartalmat tartunk fenn. Maximumot a Maximartól! CNC EXPORT KFT H-8152 Kőszárhegy Fő út

Részletesebben

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset Z1000/1500 Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

CNC Függőleges megmunkálóközpont

CNC Függőleges megmunkálóközpont GO98 AKCIÓ a Bemutatóteremből egyenesen az Ön üzemébe CNC Függőleges megmunkálóközpont HSM-116A Mozgástartomány X tengely 1,100mm Y tengely 650mm Z tengely 600mm GO98 SZERSZÁMGÉPEK HSM-116A Oldal: 1-12

Részletesebben

Műanyag cső hegesztő WD W

Műanyag cső hegesztő WD W Műanyag cső hegesztő WD050411500 1500W WD050411500 Köszönjük, hogy WIDO termék vásárlása mellett döntött. Biztosak vagyunk abban, hogy értékelni fogja a termék minőségét, és teljes mértékben elégedett

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16 (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230 TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Önzáró elektromechanikus motor. Motor áramellátása 24 V DC. Működés garantálva 115 fokig. Nagyobb nyitási szögre használja a speciális kiegészítő alkatrészeket a felszerelésnél.

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS VMC-688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. /36 Dátum: 204.2.7. TARTALOM. LEVEGŐELLÁTÁS... 4 2. OLAJELLÁTÁS... 5 2.. Alkalmazható olajok... 5 2.2. A hűtő-kenő folyadék...

Részletesebben

ELT-1310 Körbecímkéző gép. Használati útmutató. (a kép illusztráció)

ELT-1310 Körbecímkéző gép. Használati útmutató. (a kép illusztráció) ELT-1310 Körbecímkéző gép Használati útmutató (a kép illusztráció) Figyelmeztetés Mielőtt elkezdené kezelni a gépet, olvassa el a teljes kezelési utasítást. Győződjön meg róla, hogy a gép le van földelve.

Részletesebben

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást.

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. Kompresszor Használati utasítás A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. MAC610 További információkért forduljon a legközelebbi meghatalmazott márkakereskedohöz vagy forgalmazóhoz.

Részletesebben

Elülső agy/hátsó agy (standard típus)

Elülső agy/hátsó agy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-06 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Elülső agy/hátsó agy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP Art. 8220-8225 FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv

MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv MCB-850 Függőleges CNC megmunkálóközpont Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 45 Dátum:2013.02.28. 1.FEJEZET: A szerszámgéppel kapcsolatos biztonsági előírások 1-1 Biztonsági előírások A szerszámgépet

Részletesebben

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus)

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-05 Kereskedői kézikönyv Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 Túra HB-T670

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1 Szerelési kézikönyv Digitális nyomásmérő készlet BHGP6A BHGP6A Digitális nyomásmérő készlet Szerelési kézikönyv Tartalomjegyzék Oldal Felszerelés Tartozékok... Felszerelés... Munkaeljárás... Működési ellenőrzés...

Részletesebben

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei 2. Telepítési szempontok Az érzékelő telepítési helyének kiválasztásakor kerülje az alábbi területeket:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6688F Digitális Szigetelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 3 5. Mérési

Részletesebben

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 (Hungarian) DM-SL0003-00 Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői képzettséggel nem rendelkező

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset-Con Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG Borhűtő FIGYELEM! HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! TARTALOM A BORHŰTŐ RÉSZEI... 3 TECHNIKAI ADATOK... 4 FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 ÜZEMBE

Részletesebben

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv Fontos biztonsági tanácsok, óvintézkedések Az edzőkerékpárt a maximális biztonság jegyében terveztük és készítettük el. Ettől függetlenül bizonyos biztonsági óvintézkedéseket

Részletesebben

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék)

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) (Hungarian) DM-HB0005-03 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója Fontos biztonsági üzenetek Olvassa el alaposan az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt üzembe helyezi,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 1 BENINCÁ BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék 20 éves gyártási

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 4100 Digitális Földelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. Előlap és

Részletesebben

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 1 KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 2 AZ Ön N1 és 1P KÁVÉDARÁLÓJA - AZ Ni és 1P kávédaráló különösképpen megfelelő berendezés kávézók, szállodák, éttermek, étkezdék és kávékereskedések

Részletesebben

LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120.

LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120. LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120.12CT 1 MŰKÖDÉS A légfüggöny lényege, hogy különválasztja egy helyiség levegőjét

Részletesebben

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése TARTALOM 1. Kollektor összeállítása 2 2. Rendszer összeállítása 5 3. Víztartály feltöltése 5 4. Kollektorkör feltöltése 6 Figyelem! A telepítés

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

BMC-SOROZAT CNC PORTÁLMARÓGÉP

BMC-SOROZAT CNC PORTÁLMARÓGÉP BMC-SOROZAT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2014.03.28. TARTALOMJEGYZÉK 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4 2. A GÉP ISMERTETÉSE... 5 2.1. A gép rendeltetése és üzemideje... 5 2.2. A gép háromnézeti képe...

Részletesebben

Klarstein Herakles

Klarstein Herakles Klarstein Herakles 10020774 10027718 10027719 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Szerelési útmutató HU - Tartalomjegyzék 1 Általános információ 2 1.1 Általános információ 2 1.2 Biztonsági előírások 2 1.3 Megfelelőségi nyilatkozat 2 1.4 Műszaki adatok

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16R (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv ELETTRONIC DIVISION Felhasználói Kézikönyv PM1-300,400,600 SZÁRNYASKAPU MOZGATÓ MOTOR FIGYELEM!! Telepítés előtt kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet! TARTALOMJEGYZÉK A CSOMAG TARTALMA... 2

Részletesebben

Hometronic golyóscsap HAV 20, 25, 32. Szerelés és működtetés

Hometronic golyóscsap HAV 20, 25, 32. Szerelés és működtetés Hometronic golyóscsap HAV 20, 25, 32 Szerelés és működtetés Alkalmazás Alkalmazás A HAV típusú motoros mozgatású Hometronic golyóscsap ivóvíz vezetékek nyitására zárására szolgál. Vezérlését a Hometronic

Részletesebben

Lumination LED világítótestek

Lumination LED világítótestek GE Lighting Solutions Felszerelési útmutató Lumination LED világítótestek Függesztett LED-es armatúra (EP14 sorozat) Jellemzők Hosszú élettartam (50 000 óra névleges élettartam) 5 év jótállás IP30 Száraz

Részletesebben

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk!

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk! Léghűtő berendezés Használati útmutató Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatatót, az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül

Részletesebben

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Csuklókaros kapumotor 900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG MUNKA ESZKÖZÖK 3 TECHNIKAI ADATOK MÉRETEK 4 A KAR RÖGZÍTÉSE A KAPUHOZ ÖSSZESZERELÉS 5 KIOLDÁS CSATLAKOZÁSOK A

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások Ventilátor 10029404 Kedves vásárló, Gratulálunk a termék megvásárlásahoz.kérjük, olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat és fordítson különös figyelmet a figyelmeztetésekre a hibák elkerülése végett.a

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

BOB21M/ME BOB30M/ME Használati és üzembe helyezési utasítás Telepítőknek

BOB21M/ME BOB30M/ME Használati és üzembe helyezési utasítás Telepítőknek 1 BOB21M/ME BOB30M/ME Használati és üzembe helyezési utasítás Telepítőknek 2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz , , , , , ,

H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz , , , , , , H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz. 1460476, 1460474, 1436525, 1436526, 1460477, 1460475, 1463527 Ez a használati útmutató kizárólag ezekhez a termékekhez tartozik.

Részletesebben

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DANUBE INTERNATIONAL DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP GYÁRI SZÁM: Levélcím: 2220 Vecsés Bulcsú u. 13. E-mail:

Részletesebben

Indukciós áramlásmérő MAG típus. Beépítési és beüzemelési útmutató

Indukciós áramlásmérő MAG típus. Beépítési és beüzemelési útmutató Indukciós áramlásmérő MAG típus Beépítési és beüzemelési útmutató 1. Mérőcső 1.1 Hidraulikus kialakítás A mérőcső beépítésénél figyelembe kell venni a következő szabályokat a. Mérőcső előtt 5-10 névleges

Részletesebben

Paperfox A-1000 Áttekercselő Kezelési utasítás. v1.1. 2009.04.25.

Paperfox A-1000 Áttekercselő Kezelési utasítás. v1.1. 2009.04.25. Paperfox A-1000 Áttekercselő Kezelési utasítás v1.1. 2009.04.25. A Paperfox A-1000 Áttekercselő alkalmazási területe A Paperfox A-1000 áttekercselő alkalmas automatikus mosóművel rendelkező ofszet nyomdagépek

Részletesebben

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ...

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonsá... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu

Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu PAPERFOX vágás, lyukasztás, hajtogatás Figyelmeztetés a) A gépet csak zárt helyiségben használja (műhely, üzlet). b) A gép használatbavétele előtt olvassa

Részletesebben

PÁRAELSZÍVÓ

PÁRAELSZÍVÓ PÁRAELSZÍVÓ1 10028655 BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK Általános - Ez a használati utasítás arra szolgál, hogy megismerkedjen a készülék működésével. Őrizze meg ezt a használati útmutatót, hogy bármikor segítségül

Részletesebben

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések:

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések: GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

ACK4 Láncos ablakmozgató motor

ACK4 Láncos ablakmozgató motor 1 ACK4 Láncos ablakmozgató motor Telepítési telepítési útmutató Kérjük figyelmesen olvassa el a dokumentumot, mert helytelen beüzemelés okozta meghibásodásért a forgalmazó nem vállalja a garanciát! Amennyiben

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS Kedves Vásárló, Gratulálunk az új szaunájához. Biztosak vagyunk abban, hogy évekig élvezni fogja a szauna összes előnyét. Kérjük, hogy mindenek előtt gondosan olvassa át

Részletesebben

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP MAGYAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP A berendezés elindítása előtt kérjük ismerkedjen meg részletesen az alábbi útmutatóval és őrizze meg az esetleges későbbi felhasználás céljából. www.lge.com

Részletesebben

OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV

OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV FORGALMAZÓ: GEMSYS EUROPE Kft. www.gemsys.hu BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK A készülék egyszemélyi használatra készült Működési folyamat közben ne végezzen egyéb

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR Termék száma: 1330 HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS: Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a terméket egy egyenes, csúszásmentes felületre helyezze. Ez elengedhetetlen a biztonságos

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620 Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

Tasakcímkéző berendezés. Használati útmutató

Tasakcímkéző berendezés. Használati útmutató Tasakcímkéző berendezés Használati útmutató Figyelmeztetés Mielőtt elkezdené kezelni a gépet, olvassa el a teljes kezelési utasítást. Győződjön meg róla, hogy a gép le van földelve. Tartsa a munkaterületet

Részletesebben

Klarstein konyhai robotok

Klarstein konyhai robotok Klarstein konyhai robotok Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. 1.

Részletesebben

Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz

Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz Szelepmeghajtó motorok három-pont szabályozáshoz Leírás AZ szelepmozgatókat, és külsõ menetes VMV szelepekhezhasználjuk. A szelepmeghajtó motorok klíma konvektorhoz, légfûtõ és léghûtõ készülékek szelepeire

Részletesebben

SM2000 SM2000M SM2000T

SM2000 SM2000M SM2000T SM 2000 Modellek és leírások SM 2000 Elektromechanikus fogaskerekes motor olajkádban 2000 Kg-os kapukig száraz mechanikus tengelykapcsolóval, elektromos fékkel és manuális vészkioldóval. Tartozékok: kondenzátor,

Részletesebben

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP NCT Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 7. JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP KEZELŐI KÉZIKÖNYV Kiadás dátuma: 2009-03-24 1 / 44 NCT Kft. TÁRGYMUTATÓ I. FEJEZET: BEVEZETÉS ÉS BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 TMV-710C és -710A Nagysebességű

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa használati útmutató általános biztonsági tudnivalók 1. Mielőtt a hálózati áramkörhöz csatlakoztatjuk a ventilátort, szakítsuk meg az áramkört a központi biztosítékszekrényben

Részletesebben

THESI KONYHAI RENDSZEREK

THESI KONYHAI RENDSZEREK KONYHAI RENDSZEREK THESI TELEPÍTÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők Telepítés és üzembe helyezés előtt Figyelem! A keverőcsaptelep telepítése előtt a bekötő csővezetékeket át kell öblíteni,

Részletesebben

SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS

SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS Használati utasítás Elektromos tűzhelyekhez SPT-60 ELS SPT-90 ELS SPT-90/5 ELS Szabványoknak való megfelelőség A gyártó kijelenti, hogy a berendezés megfelel a CEE 90/396 szabványnak, 22/97 előírásnak,

Részletesebben

Nominális AC teljesítmény 1200 W 1550 W Max AC teljesítmény 1200 W 1700 W Max kimeneti áramersség 6,1 A 8,6 A Nominális AC feszültség /

Nominális AC teljesítmény 1200 W 1550 W Max AC teljesítmény 1200 W 1700 W Max kimeneti áramersség 6,1 A 8,6 A Nominális AC feszültség / Technikai adatok Bemenet (DC) SB 1200 SB 1700 Max DC teljesítmény 1320 W 1850 W Max DC feszültség 400 V 400 V Max bementi áramersség 12,6 A 12,6 A MPP tracker-ek száma 1 1 Sztrineg maximális száma 2 2

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

Beltéri kandalló

Beltéri kandalló Beltéri kandalló 10030731 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. MŰSZAKI

Részletesebben

Aroma diffúzor

Aroma diffúzor Aroma diffúzor 10029718 10029719 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, az esetleges károk elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül hagyása miatt

Részletesebben

T80 ventilátor használati útmutató

T80 ventilátor használati útmutató T80 ventilátor használati útmutató 1. Tápkábel és 2. Motor állvány 3. Kondenzátor 4. Motor dugvilla 5. Hátsó borítás 6. Légbefúvó 7. Csapágy 8. Áramköri lap 9. Kapcsolódoboz 10. Kapcsoló fedél 11. Kapcsológomb

Részletesebben

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ! Használati utasítás A készülék első használata előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi használatra! A használati útmutató az alábbi

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

EXLED-001 (HT-F62413A-10)

EXLED-001 (HT-F62413A-10) LED VILÁGÍTÁS Biztonsági előírások és használati utasítás EXLED-001 (HT-F62413A-10) Köszönjük, hogy ezt a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt a használati utasítást

Részletesebben