Sajtóközlemény január 23.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sajtóközlemény. 2013. január 23."

Átírás

1 Sajtóközlemény Előzetes számadatok 2012-re A világgazdasági növekedés visszaesése lassítja a Bosch csoport növekedését A vállalat 2013-ban a jövedelmezőségre, növekedésre és megbízhatóságra koncentrál január 23. Az éves árbevétel 1,6 százalékkal, 52,3 milliárd euróra nőtt Az adózás előtti eredmény az árbevétel mintegy 2 százaléka volt az előre nem tervezett terhek miatt Intézkedések a jövedelmezőség javítása érdekében Megerősítést nyert a vállalati stratégia Stuttgart A világgazdasági növekedés visszaesése lassította a Bosch csoport növekedését. Az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások vezető szállítójaként ismert vállalat 2012-ben 1,6 százalékkal, 52,3 milliárd euróra növelte éves árbevételét. Az árbevétel visszafogott növekedése, valamint a nehézségekkel küzdő napenergia részleg előre láthatóan 1 milliárd euró értékű vesztesége jelentős hatással volt a Bosch pénzügyi eredményeire. Az előzetes számítások alapján az adózás előtti eredmény (EBIT) az árbevétel mintegy 2 százalékát teszi ki. A 2012-es üzleti év alakulásával az enyhe árbevétel-növekedés és pozitív szabad cash flow ellenére sem lehetünk elégedettek nyilatkozta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. Ennek megfelelően a társaság 2013-ban a jövedelmezőség javítására koncentrál anélkül, hogy elhanyagolná jövőbeli beruházásait. Üzleti nehézségek szinte minden területen A világgazdasági növekedés visszaesése a Bosch csoport minden üzletágában éreztette hatását. A Gépjárműtechnika legtöbb területe fejlődést mutatott. Különösen sikeres volt a közvetlen benzinbefecskendező rendszerekhez kapcsolódó üzleti tevékenység, ami 50%-os növekedést ért el. Ezzel szemben a dízelrendszer üzletág jelentős veszteséget könyvelt el, főleg a gyengélkedő európai piac, és a szintén Robert Bosch Kft Budapest Gyömrői út ferenc.ficzere@hu.bosch.com Tel.: Fax: Dr. Ficzere Ferenc Kommunikációs igazgató Bosch csoport

2 gyenge kínai haszongépjármű-szektor miatt. Az Ipari technika üzletágat a gépgyártás visszaesésének negatív hatása és a napenergia-termékek piacán érzékelhető 40 százalékos árzuhanás befolyásolta. A kevésbé ciklikus gyógyszer- és élelmiszeripari csomagolástechnika területén kedvezőbbek az eredmények. A Fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletágon belül működő termotechnika és háztartási gépek szektor számára nagy terhet jelentett a Dél-Európában tapasztalható nehéz gazdasági helyzet. Eltérően fejlődő régiók Régiónkénti bontásban vizsgálva szembetűnőek az Európában tapasztalható nehézségek, itt ugyanis az árbevétel 2 százalékkal elmaradt az előző évihez képest. Észak-Amerikában az árbevétel 17 százalékos növekedése biztató teljesítmény, miközben Dél-Amerikában ugyanez a mutató 16 százalékos visszaesést jelez. Az ázsiai-csendes-óceáni térség szerény, 5 százalékos növekedést realizált. Árbevételhez igazított létszám-növekedés A Bosch 2012-ben korlátozta a dolgozói létszám további bővítését, és azt a árbevétel növekedéséhez igazította január 1-jéig a Bosch csoport munkavállalóinak létszáma világszinten mindössze 1 százalékot meghaladó mértékben, főre nőtt. A Németországban alkalmazott munkaerő létszáma gyakorlatilag változatlan maradt, ez megközelítően munkatársat jelent. Visszafogott növekedési várakozások 2013-ra A Bosch az idei évre a globális GDP 2,8 százalékos növekedését várja. Bár az előrejelzés nem tér ki rá, de a társaság jelentős kockázatokkal is számol különös tekintettel az európai államadóság-válságra. A vállalat várakozásai alapján a Bosch csoport 2013-ra az előző évinél valamivel jobb, de korántsem jelentős árbevétel-növekedésre számít. Átfogó intézkedések a jövedelmezőség javítása érdekében A jövedelmezőség javítását célzó rövid távú intézkedésként a Bosch átfogó lépéseket tett állandó költségei csökkentésére, hogy a vállalat rugalmasabban alkalmazkodjon az üzleti környezet változásaihoz. A tőkeberuházásokra, beszerzésekre és befektetésekre a Bosch szigorú 2. oldal / 5.

3 határokat húzott. Mivel a vállalat számára kulcsfontosságú európai piacon az elkövetkező években csupán gyenge gazdasági növekedés várható, ezért a Bosch felülvizsgálja európai szervezeti struktúráit. Ezenkívül a vállalat a kereslet akár ideiglenes visszaesésére is a lehető legrugalmasabban akar reagálni. Ebből a célból 2012 decemberében megállapodás született a központi üzemi tanáccsal az időszakos válságok kezeléséről. A megállapodás megteremti annak alapját, hogy a társaság akár 20 százalékos árbevétel-visszaesést is rugalmasan tudjon kezelni anélkül, hogy a rövidebb munkaidőre vonatkozó (törvényileg biztosított) lehetőségekhez kellene folyamodnia. A napenergia szektor stratégiai átszervezése kapcsán minden lehetséges megoldást mérlegelnek. Megerősítést nyert a vállalati stratégia A Bosch meggyőződése, hogy stratégiája sikeresen illeszkedik az olyan globális megatrendekhez, mint az energiahatékonyság, a környezetvédelem, az erőforrások megőrzése, valamint a biztonság és kényelem. Ennek megfelelően a társaság az elmúlt évben számos új terméket, szolgáltatást és üzleti modellt vezetett be, mint például a Drivelog portált a gépkocsitulajdonosok számára, a berendezések távdiagnosztizálására alkalmas rendszert, vagy az internet alapú biztonsági megoldásokat ben a Bosch számos termékével ért el komoly sikereket, többek között a hangvezérelt navigációs rendszerrel, az elektromos meghajtású kerékpárral, az első beépített bittáras akkumulátoros csavarozóval, és a közvetlen benzin-befecskendezéssel. A vállalat kutatás-fejlesztési kiadásai meghaladják az árbevétel 8 százalékát, amivel a Bosch már évek óta a világ legjelentősebb K+F vállalatai közé tartozik. A környezet védelmére és az erőforrások megőrzésére hivatott technológiák és termékek a Bosch kutatás-fejlesztési költségeinek több mint 45 százalékát, árbevételének pedig több mint 40 százalékát teszik ki. Figyelembe véve a széndioxidkibocsátás világméretű problémáját és a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzéseket, helyes a Bosch elkötelezettsége, hogy a közlekedési, épülettechnológiai és ipari szegmensben áttérjen a fosszilis energiahordozók használatáról mondta Denner. Ezzel egy időben a vállalat tovább erősíti ázsiai jelenlétét. Tavaly például egy helyi beszállító céggel alapított vegyes vállalaton keresztül a társaság megjelent az elektromos robogók kínai piacán. A Bosch külön figyelmet fordít az adott 3. oldal / 5.

4 piacokra szabott termékekre, ezért több fejlesztési munkát telepít Kínába, Indiába és Vietnámba. Hálózatépítés az innovatív és lenyűgöző megoldások érdekében A dinamikusan fejlődő üzleti környezetben a Bosch még több figyelmet fordít a piaci trendekre, hogy korán felismerje az új irányvonalakat, és azokra gyorsan reagáljon. Csak akkor tudunk innovatív és hasznos megoldásokat létrehozni, ha még jobban ismerjük vevőink elvárásait fejtette ki Denner. A Bosch csoport épp ennek megfelelően alakítja át szervezeti felépítését: január elején a vállalat létrehozta az Energiaés épülettechnika elnevezésű, negyedik üzletágát. Az új üzletág a biztonsági rendszerek, a termotechnika és a napenergia divíziók, illetve a 2011-ben létrehozott Bosch Energy and Building Solutions elnevezésű leányvállalat tevékenységeit fogja össze. A területek közötti szorosabb együttműködés és hálózatépítés további üzleti lehetőségeket eredményez. Ezt a célt szolgálja a User Experience elnevezésű, újonnan létrehozott vállalati osztály is, ami mérnökök, számítógépes szakemberek, pszichológusok, prototípus specialisták és ipari formatervezők segítségével azon dolgozik, hogy a különböző üzletágak termékei fokozottan felhasználó-központúak legyenek. Vállalatvezetés és együttműködés a rugalmasság jegyében A rugalmasság és a megújulás érdekében a vállalatvezetési és együttműködési gyakorlatok továbbfejlesztésére van szükség. Ezért a Bosch szeretné aktívabban bevonni munkatársait a vállalati kezdeményezésekbe, és jobban megismerni véleményüket. A társaság célja, hogy dolgozói számára olyan vonzó munkakörülményeket és karrierlehetőséget nyújtson, amelyeknek köszönhetően a munkatársak saját képességeikkel és készségeikkel hozzájárulhatnak a vállalat innovációs erejének és versenyképességének növeléséhez. A vezetői, szakértői és projektalapú karrierutak számos lehetőséget kínálnak az előrelépésre és a személyes fejlődésre. A tervek szerint a jövőben egyre több feladatot kaphatnak majd úgynevezett virtuális projektcsoportok, amelyek nagyfokú kezdeményezőkészséggel és kreatív szabadsággal dolgozhatnak. A Bosch ennek szellemében bővíti Enterprise 2.0 elnevezésű, intranet alapú belső közösségi médiatevékenységét. A közösségi médiaeszközök segítségével 4. oldal / 5.

5 ma már mintegy 5000 munkatárs vesz részt a 26 különféle változást elősegítő vállalati projekt valamelyikében. További információ: dr. Ficzere Ferenc kommunikációs igazgató Bosch csoport Telefon: (+36 1) A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások, kiemelten a gépjármű-, az energia- és az épület-technológia, valamint az ipari technológia és a fogyasztási cikkek terén aktív, vezető nemzetközi szállítója. Az előzetes eredmények alapján több mint munkatárssal 52,3 milliárd euró árbevételt ért el 2012-ben. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő több mint 350 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch körülbelül 150 országban van jelen. Ez az egész világra kiterjedő fejlesztési, gyártási és értékesítési hálózat a további növekedés alapfeltétele. A Bosch ben mintegy 4,5 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre, és világszerte több mint 4700 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai innovatív és hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az "Életre tervezve szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2011-es üzleti évben a hazánkban 10 leányvállalattal rendelkező cég teljes forgalma 508 milliárd forint, magyarországi forgalma amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek 134 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2012 elején 8000 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez kiterjedt kereskedő és szervizhálózat a teljes országot lefedi. További információért látogasson el honlapunkra: 5. oldal / 5.

A 2009. üzleti év nehéz indulása Üzleti területenként változó kép A Bosch továbbra is nagyon stabil pénzügyi alappal rendelkezik

A 2009. üzleti év nehéz indulása Üzleti területenként változó kép A Bosch továbbra is nagyon stabil pénzügyi alappal rendelkezik Sajtóközlemény A globális recesszió miatt csökkenő árbevétel és nyereség Fehrenbach: Szigorúan tartjuk magunkat a vállalati stratégiához Tízmilliárd euró a jövőbe fektetve 2009. április 23. PI 6661 RB

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2008 05.08. PI 6234 RB Pr/Vi

Sajtóközlemény. 2008 05.08. PI 6234 RB Pr/Vi Sajtóközlemény Világszerte folytatódnak a pozitív előrelépések: A Bosch eléri értékesítési és bevételi céljait Jó kezdet 2008-ban / széleskörű növekedési spektrum 2008 05.08. PI 6234 RB Pr/Vi 2007: az

Részletesebben

Sajtóközlemény. Bosch éves sajtótájékoztató Hálózatba kapcsolt technológia a jobb életminőségért 2013-ra jobb eredmény várható. 2013. április 18.

Sajtóközlemény. Bosch éves sajtótájékoztató Hálózatba kapcsolt technológia a jobb életminőségért 2013-ra jobb eredmény várható. 2013. április 18. Sajtóközlemény Bosch éves sajtótájékoztató Hálózatba kapcsolt technológia a jobb életminőségért 2013ra jobb eredmény várható 2013. április 18. Nagy különbség az üzleti szektorok és a térségek árbevételében

Részletesebben

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Tartalom 1 A 2014-es üzleti év a Bosch csoportnál Javier González Pareja 2 A 2014-es üzleti év a magyarországi Bosch csoportnál Torma Krisztina 3 Javier 2014-es

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2015. április 29.

Sajtóközlemény. 2015. április 29. Sajtóközlemény Éves sajtótájékoztató 2015. Jó évkezdet a Bosch minden üzletágban növelte árbevételét Stabil gazdasági és technológiai háttér a jövőbeni tevékenységekhez 2015. április 29. A vállalat a kedvezőtlen

Részletesebben

Jól indult az új üzleti év A 2009-es évet követően a Bosch komoly fellendülést vár Fehrenbach: 2010-ben már pozitív lesz az egyenleg

Jól indult az új üzleti év A 2009-es évet követően a Bosch komoly fellendülést vár Fehrenbach: 2010-ben már pozitív lesz az egyenleg Sajtóközlemény Jól indult az új üzleti év A 2009-es évet követően a Bosch komoly fellendülést vár Fehrenbach: 2010-ben már pozitív lesz az egyenleg 2010. április 21. Az Ázsia / Csendes-óceáni térség keresletnövelő

Részletesebben

Kápráztassa el szomszédait és díszítse nappaliját csodálatos karácsonyi hópelyhes ablakdekorációval!

Kápráztassa el szomszédait és díszítse nappaliját csodálatos karácsonyi hópelyhes ablakdekorációval! Sajtóközlemény Kápráztassa el szomszédait és díszítse nappaliját csodálatos karácsonyi hópelyhes ablakdekorációval! 2010. november 3. Csodálatosan megvilágított karácsonyi ablakkal megmutathatja környezetének,

Részletesebben

Kreatív kaspót készíthet az ablakába négy lépésben a Dremel segítségével

Kreatív kaspót készíthet az ablakába négy lépésben a Dremel segítségével Sajtóközlemény Kreatív kaspót készíthet az ablakába négy lépésben a Dremel segítségével 2010. július 20. Tegye erkélyét, ablakpárkányát, teraszát vagy belső udvarát olyan hellyé, ahol egyedi tervezésű

Részletesebben

A szervezeti innováció alapjai. EPCOS Kft. A TDK Group Company SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014

A szervezeti innováció alapjai. EPCOS Kft. A TDK Group Company SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014 A szervezeti innováció alapjai EPCOS Kft. SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014 Világpiaci szinten vezető elektronikai vállalat Alapítás éve, székhelye: 1935. Tokió Tokyo Denki Kagaku TDK Létszám:

Részletesebben

Tavaszi autóvásárlás Nyolc Bosch technika, amely gazdaságosabbá teszi az új autókat

Tavaszi autóvásárlás Nyolc Bosch technika, amely gazdaságosabbá teszi az új autókat Sajtóközlemény Tavaszi autóvásárlás Nyolc Bosch technika, amely gazdaságosabbá teszi az új autókat 2014. február 18. Stefan Seiberth: A Bosch fejlesztései minden egyes kilométeren üzemanyagot takarítanak

Részletesebben

Bosch csoport. Éves sajtótájékoztató 2014. május 22.

Bosch csoport. Éves sajtótájékoztató 2014. május 22. Bosch csoport Éves sajtótájékoztató 2014. május 22. 1 Bosch csoport A Bosch csoport tulajdonosi szerkezete Üzletrész (%) Szavazati jog (%) Robert Bosch GmbH 1 Bosch család 7 Robert Bosch Industrietreuhand

Részletesebben

Sajtóközlemény. Csillogó karácsonyi fények saját kezűleg Lépésről lépésre a Dremellel. 2011. október 10.

Sajtóközlemény. Csillogó karácsonyi fények saját kezűleg Lépésről lépésre a Dremellel. 2011. október 10. Sajtóközlemény Csillogó karácsonyi fények saját kezűleg Lépésről lépésre a Dremellel 2011. október 10. Készítsen vidám, különleges, csillogó karácsonyi izzósort saját kezűleg. Szép színárnyalatú csillogó

Részletesebben

Készítsen fényűző karácsonyi szalvéta dekorációt különböző anyagok színes kavalkádjával!

Készítsen fényűző karácsonyi szalvéta dekorációt különböző anyagok színes kavalkádjával! Sajtóközlemény Készítsen fényűző karácsonyi szalvéta dekorációt különböző anyagok színes kavalkádjával! Kövesd az idei karácsonyi trendet és ünnepelj különböző kultúrák, korszakok és művészeti irányzatok

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2016. január 5.

Sajtóközlemény. 2016. január 5. Sajtóközlemény CES 2016 (január 6-9.), Las Vegas Amikor az autó segít a konyhában: a Bosch az okos hálózatban bízik Okos megoldások a nagyobb komfort és biztonság érdekében 2016. január 5. Dr. Volkmar

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Sajtóközlemény. Készítsen fantáziadús trónszéket Gyereknapra! Lépésről lépésre a Bosch-sal. 2011. március 21.

Sajtóközlemény. Készítsen fantáziadús trónszéket Gyereknapra! Lépésről lépésre a Bosch-sal. 2011. március 21. Sajtóközlemény Készítsen fantáziadús trónszéket Gyereknapra! Lépésről lépésre a Bosch-sal 2011. március 21. Lepje meg a gyerekeit egy varázslatos és egyedi ajándékkal! Ezzel a fantáziadús trónszékkel egy

Részletesebben

Sajtóközlemény. GfK: több mint 10 százalékkal emelkedett az egy főre jutó vásárlóerő Magyarországon

Sajtóközlemény. GfK: több mint 10 százalékkal emelkedett az egy főre jutó vásárlóerő Magyarországon Sajtóközlemény 2017. november 16. 2016.11.16. Tisza Andrea T: +36 30 619 3361 andrea.tisza@ext.gfk.com GfK: több mint 10 százalékkal emelkedett az egy főre jutó vásárlóerő Magyarországon Változatlanul

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

PR április 8. PC-alapú vezérléstechnika - a piaci növekedés garanciája, és az Ipar 4.0 alappillére

PR április 8. PC-alapú vezérléstechnika - a piaci növekedés garanciája, és az Ipar 4.0 alappillére 1/5 Oldal PC-alapú vezérléstechnika - a piaci növekedés garanciája, és az Ipar 4.0 alappillére Túl az 500 millió Eurós határon a Beckhoff Automation forgalma 17 %-al nőtt 510 millió eurós forgalom, ami

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Sajtóközlemény azonnal közölhető! Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Budapest, 2017. június 27. Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei 2014-2020 között Tartalom A helyszín Miskolc Megyei Jogú Város kiemelt fejlesztési központ Eredményeink - röviden Mit várunk a rendezvénytől? Miskolci jövőkép

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője 2011. február 25. MFB Invest tőkefinanszírozás Az MFB Invest Zrt. a Magyar Fejlesztési

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA 100% magántulajdon Tagvállalat 1 Tagvállalat 2 PPD d.o.o. ENNA csoport tagvállalat Tagvállalat 3 Tagvállalat X 278 Svájci leányvállalat Szlovén leányvállalat

Részletesebben

Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció

Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció Regionális gazdaságtan I. 4. Gyakorlat Innováció Innovációs mutatók az új tag- és a tagjelölt országokban, 2003 1 Magyarország innovációs mutatói az új tag, illetve jelölt országok (NAS-13) átlagához képest,

Részletesebben

ÉVES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BOSCH CSOPORT 2016.

ÉVES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BOSCH CSOPORT 2016. ÉVES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BOSCH CSOPORT 2016. A magyarországi Bosch csoport TORMA KRISZTINA 2 A magyarországi Bosch csoport BÉRYNÉ KÁROLYI MARIANNA 3 A magyarországi Bosch csoport JAVIER GONZÁLEZ PAREJA 4

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag A dokumentumról Célok Piaci szereplők Társadalmi szereplők Közszféra Távlatos fejlesztési üzenetek a magyar társadalmi és gazdasági szereplők lehető legszélesebb

Részletesebben

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 Sajtóközlemény Készítette: Kopint-Tárki Budapest, 2014 www.kopint-tarki.hu A Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi indexe

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK 2004rbgr-ww_h. A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben

Sajtóinformáció. RBHU/MK 2004rbgr-ww_h. A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben Sajtóinformáció RBHU/MK 2004rbgr-ww_h A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben Már a 2003-as év is kielégítő eredményeket hozott Az elektronikus stabilitási program

Részletesebben

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében 1. Identified driving factors of enhancing the effectiveness of network-based cooperations Inno-CropFood

Részletesebben

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30.

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30. Féléves sajtótájékoztató 2008 július 2008. július 30. Ingatlanpiaci befektetések Magyarországon Féléves sajtótájékoztató 2008. július 2008. július 30. A befektetési piac növekedése 2007-ben elért rekord

Részletesebben

A Bosch Miskolcon. A kiemelt fejlesztési központok lehetőségei - Miskolc, 2014.05.27

A Bosch Miskolcon. A kiemelt fejlesztési központok lehetőségei - Miskolc, 2014.05.27 A kiemelt fejlesztési központok lehetőségei - Miskolc, 2014.05.27 A kiemelt fejlesztési központok lehetőségei - Miskolc, 2014.05.27. 1 Hatvan: Robert Bosch Elektronika Kft. Gyártás Autó-elektronika Eger:

Részletesebben

Közép-Dunántúli Régió

Közép-Dunántúli Régió Az innováció-orientált társadalom és gazdaság értelmezése a Közép- Dunántúli Régióban 1 Kovács Tamás Programigazgató Közép-Dunántúli RFÜ Veszprém, 2006. május 31. 2 Terület Lakosság Népsűrűség Városi népesség

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési kerete

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési kerete A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési kerete A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló. prioritás azonosító jele neve keretösszege (Mrd Ft) GINOP-..-8

Részletesebben

Sajtóközlemény. Önmagukat vezető autók Műszakilag öt éven belül megvalósítható az autópálya-robotpilóta. 2015. szeptember 21.

Sajtóközlemény. Önmagukat vezető autók Műszakilag öt éven belül megvalósítható az autópálya-robotpilóta. 2015. szeptember 21. Sajtóközlemény Önmagukat vezető autók Műszakilag öt éven belül megvalósítható az autópálya-robotpilóta 2015. szeptember 21. Az automatizált vezetés különösen megbízható technikát igényel A Bosch tesztjárműveivel

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 208. évre szóló éves fejlesztési kerete. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló. prioritás azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

IMPLEMENTING INNOVATION IN TRADITIONAL ENERGY EUROPEAN. MET Magyarország Zrt. bemutatkozó prezentáció MARKETS

IMPLEMENTING INNOVATION IN TRADITIONAL ENERGY EUROPEAN. MET Magyarország Zrt. bemutatkozó prezentáció MARKETS IMPLEMENTING INNOVATION IN TRADITIONAL EUROPEAN ENERGY MARKETS MET Magyarország Zrt. bemutatkozó prezentáció Vezérigazgatói üzenet Alapértékünk és egyben sikerünk kulcsa, hogy olyan testreszabott üzleti

Részletesebben

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Ágazat nemzetközi megatrendjei EU országai 5 fő energiapiaci trenddel és folyamattal számolnak levegőszennyezés és a bekövetkező

Részletesebben

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése Az ERSTE Bank Hungary Nyrt. 26. évi konszolidált beszámolója az összevont konszolidált tevékenység összegzését tartalmazza,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai

A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai Nyíregyháza, 2017. május 9. Dr. Biczó Imre László NGM szakértői koordinátor Az előadás tartalma Irinyi Terv Körkörös gazdaság - hulladékgazdálkodás

Részletesebben

A munkaerőhiány vállalati percepciója

A munkaerőhiány vállalati percepciója A munkaerőhiány vállalati percepciója Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai 218. január 1/14 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk A magyar gazdaság növekedési modellje az elmúlt években finanszírozási szempontból alapvetően megváltozott: a korábbi, külső

Részletesebben

A logisztika kihívásai a 21. században

A logisztika kihívásai a 21. században A logisztika kihívásai a 21. században fókuszban a forradalmian új, innovatív technológiák megjelenése és alkalmazása a logisztikai megoldásokban Dr. Karmazin György, Ph.D. Szolnoki Főiskola, főiskolai

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA 2017 KIVONAT IPACKCHEM CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA Tevékenységünk EGYESÜLT KIRÁLYSÁG FRANCIAORSZÁG BRAZÍLIA OROSZORSZÁG MAGYARORSZÁG DÉL AFRIKA Az IPACKCHEM csoport

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország 4 17 2 ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarországi Munkaerő-piaci Előrejelzés A 17. negyedik negyedévre vonatkozó magyarországi ManpowerGroup

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés Magyarország 2 17 A 17 második negyedévére vonatkozó magyarországi ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzés 7 munkaadóból álló, reprezentatív mintán végzett megkérdezésen

Részletesebben

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára Kutatási és Technológiai Innovációs Alap - 2012 Új innovációs pályázatok az ÚSZT keretében Kiemelt figyelem a K+F+I témájú pályázatokra. 5 pályázati konstrukció Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA ANYAVÁLLALATUNK - PPD d.o.o. Import részesedés Horvátországban 100% magántulajdonban lévő horvát vállalkozás A legnagyobb földgáz importőr a 2016/2017-es

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10.

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10. PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY 2017. ÁPRILIS 10. MI A PAKTUM? A helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi alapú együttműködése a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása

Részletesebben

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21.

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21. Sajtóközlemény Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel 2012. szeptember 21. Minden gyermek izgatottan készül a Karácsonyra, a Szentestére. Tegye idén még varázslatosabbá

Részletesebben

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban)

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban) 199 1992 1994 1996 1998 2 22 24 26 28 1 Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához Készítette: Erdős Katalin Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A KONZUM NYRT. 2011. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. 1988-ban alakult a Konzum Áruház Szövetkezeti Közös Vállalat jogutódaként. Kezdetben a cég meghatározó profilja a kereskedelem,

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

A Gebrüder Weiss terjeszkedési stratégiája 2014-ben is eredményesnek bizonyult

A Gebrüder Weiss terjeszkedési stratégiája 2014-ben is eredményesnek bizonyult Sajtóközlemény A Gebrüder Weiss terjeszkedési stratégiája 2014-ben is eredményesnek bizonyult Növekedés az összes üzletág területén / 1,24 milliárd euró nettó forgalom / magas színvonalú és nagy volumenű

Részletesebben

Nő a beruházási kedv a hazai mezőgazdaságban Egyre optimistábbak a magyar gazdák

Nő a beruházási kedv a hazai mezőgazdaságban Egyre optimistábbak a magyar gazdák Sajtóközlemény azonnal közölhető! Nő a beruházási kedv a hazai mezőgazdaságban Egyre optimistábbak a magyar gazdák Budapest, 2017. július 17. Tavaly a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások közel 70%-a

Részletesebben

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN Pitó Enikő, KFI igazgató SZTE KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓBAN REGIONÁLIS SZINTEN -FÓKUSZBAN

Részletesebben

Új kihívások az uniós források felhasználásában

Új kihívások az uniós források felhasználásában Új kihívások az uniós források felhasználásában Tematika Háttér és alapfogalmak OP forráselosztás VEKOP, GINOP Pénzügyi eszközök Támogatás intenzitás Pályázatok Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok:

Részletesebben

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Az Innocare Innovációs Központ tevékenységi köre Vállalkozások K+F+I tevékenységének menedzselése K+F+I tevékenység előkészítése és megvalósítása Befektetési

Részletesebben

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései,,a siker fenntartásáért nap, mint nap meg kell küzdeni csak a hanyatlás megy magától (Enyedi, 1998) Dr. Káposzta József A TERÜLETI KÜLÖNBSÉG TEOLÓGIAI

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

Az aktuális üzleti bizalmi index nagyon hasonlít a 2013. decemberi indexhez

Az aktuális üzleti bizalmi index nagyon hasonlít a 2013. decemberi indexhez VaughanVaughanVaughan Econ-Cast AG Rigistrasse 9 CH-8006 Zürich Sajtóközlemény Econ-Cast Global Business Monitor 2014. december Stefan James Lang Managing Partner Rigistrasse 9 Telefon +41 (0)44 344 5681

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN Pomázi Gyula 2019.06.20. 2 Szakpolitikai és fejlesztéspolitikai paradigma váltás 3 A gazdaság versenyképességének további fokozása mögötti

Részletesebben

A gazdaságstatisztika szerepe a munkaerőpiaci folyamatok elemzésében a Visegrádi Négyek körében. Dr. Lipták Katalin

A gazdaságstatisztika szerepe a munkaerőpiaci folyamatok elemzésében a Visegrádi Négyek körében. Dr. Lipták Katalin A gazdaságstatisztika szerepe a munkaerőpiaci folyamatok elemzésében a Visegrádi Négyek körében Dr. Lipták Katalin egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Budapest, 2017. szeptember

Részletesebben

A 2014-es téli előrejelzés szerint teret nyer a fellendülés

A 2014-es téli előrejelzés szerint teret nyer a fellendülés EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY Brüsszel/Strasbourg, 2014. február 25. A 2014-es téli előrejelzés szerint teret nyer a fellendülés Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint a legtöbb tagállamban

Részletesebben

A logisztika kihívásai a 21. században

A logisztika kihívásai a 21. században A logisztika kihívásai a 21. században Dr. Karmazin György, Ph.D. Szolnoki Főiskola, főiskolai adjunktus BI-KA Logisztika Kft., alapító-tulajdonos II. EPAL RAKLAP SZIMPÓZIUM 2015. május 28. Az előadás

Részletesebben

LOKÁLIS KAPCSOLATOK

LOKÁLIS KAPCSOLATOK LOKÁLIS KAPCSOLATOK 2018.02.28. JÖVŐKÉPÜNK: megváltoztatja a [vásárlókét] [kollégákét] [partnerekét] életet ÉRTÉKEINK BIZALOM KIVÁLÓSÁG NYITOTTSÁG 2 meggyőződésünk Az Auchannál azt gondoljuk, hogy A kereskedő

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Tartalom A Jövő Internetről röviden a várható fejlődés Az EU Jövő Internet stratégiája Hazai pályázatok A Platform

Részletesebben