Tárgyalás- és előadástechnika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyalás- és előadástechnika"

Átírás

1 Tárgyalás- és előadástechnika 2. óra Előadástechnika 2. Csordás Geng- Neuman Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz

2 AZ ELŐZŐ RÉSZ TARTALMÁBÓL 2

3 PPT, PREZI, PDF Vizuális-technikai szemléltetés Verbális és nem verbális kommunikáció

4 PPT 4

5 5 EGY LEHETSÉGES DIASOR STRUKTÚRA (15 PERCES ELŐADÁS) 1. Címdia: cím, személyes adatok, előadás apropója, dátum, logó (1 dia) 1. Előadás-áttekintés: miről lesz szó? (1 dia) 2. Tézised, kérdésed, problémád (1 dia) 3. A háttér felvázolása: hol állt a világ nélküled, előtted? (1-2 dia) 4. Eredményeid részleteiben, az elvégzett munka mennyiségének és minőségének megjelenítése (2-3 dia) 5. Konklúzió, eredmények lényege tömören összefoglalva, válasz a kiinduló kérdésre (1 dia) 6. Munkád/eredményeid következményei, használhatósága, jelentősége, nyitott kérdések (köszönetnyilvánítás után +1 dia tartalék) 7

6 6 Mindenképp legyen! Cím: ne legyen általános (pl. háttér), hanem konkrét, rövid, frappáns + hosszabb, informatív alcím! Kezdő dia: legyen rajta minden fontos adat: előadás címe, apropója, név, cím, egyetem és logója, dátum stb.! Előadás vázlatát áttekintő dia: szükséges, viszont valóban csak áttekintő jellegű (fő pontok, de alpontok nem kellenek). Elméleti, szakirodalmi keret: nem kell a teljes bibliográfia, de lássák a legfontosabb releváns irodalmakat (+ állításaikat), amiket használtál, mindezt szépen, tudományosan, plágiummentesen!

7 7 Megjelenés Betűméret: általában ne legyen 18-asnál kisebb, mert az alig olvasható, legyen inkább nagyobb! Sorok: szellősen, ne folyjanak össze! Jellemzően ne legyen összefüggő szöveg, viszont az egy-egy szavas mondat is kevés. Ne legyen benne elgépelés és helyesírási hiba! Tegyünk rá oldalszámozást! Színek: nézzük meg, kivetítve olvashatóak-e a betűk!

8 8 Megjelenés Érdemes egy betűtípust használni, a mérettel lehet játszani. Használjunk belső címoldalakat, hogy a figyelmet ismét magunkra irányítsuk, amíg mi beszélünk! A hallgatóság mindkét agyféltekéjét aktivizálhatod, a racionális balt a mondandóddal, az érzelmi jobbat pl. képekkel.

9 9 Szemléltető eszközök Tartalmak, amikkel alátámasztjuk a mondanivalónkat: statisztikák, tények, idézetek, ábrák kulcsszavak és kulcsmondatok, definíciók Mindig jelöljük meg a forrást! (Saját grafikon vagy valakitől átvettük.) A szemléltető eszközök csak támogatják az előadást, de mi vagyunk továbbra is az előadók! Tehát: ne a kivetített slide-hoz beszéljünk, hanem a közönséghez! Ne a slide-ból próbáljuk megtudni, mit is akarunk mondani!

10 10 Ne használjunk túl sok színű háttérképet, mert nem fog látszani a szöveg! Próbálkozhatunk más színű felirattal is!

11 11 Ne válasszunk olyan hátteret, ami kikészíti a közönségünk szemét!

12 12 Romantikus lelkünket se a prezentációnkban mutassuk meg!

13 13 Nem jó, ha sok a funkció nélküli kép, ráadásul ki is takarják a szövegünk felét. Rossz, ha az infók kicsik, és nem látszik belőlük semmi sem. 13

14 14 Nem kell a ppt összes lehetőségét egy diasoron belül megvalósítani! Ha össze-vissza beúsznak a szövegek, az nem mindenkit dob fel Sokakat kifejezetten idegesít, és komolytalanná teszi a pptt. Pláne, ha többféle animációt használsz egy diasoron, egy dián belül. Ha mindenütt animálsz, akkor elvész a figyelemfelkeltő jelleg. Csak néhány kiemelt ponton (max. 3), figyelmi görbe szerint (lásd később!) használd!

15 15 Kontrasztos színek használata Ne bízzunk a projektorok jó minőségében! Ami a gépen szépen látszik, kivetítve nem biztos, hogy fog! Ábráknál, különböző színekkel operáló grafikonoknál is figyeljünk erre!

16 Prezi 16

17 17 Prezi Előnyei 1. Fiatalos, jópofa, érdekes, igényes. Kiválóan alkalmas struktúrák és összefüggések szemléltetésére, összetett, sok kérdéskört érintő problémák ábrázolására szemben a lineáris vezetésű PPT-vel. Kicsinyítés/nagyítás funkció: egy-egy ábra, táblázat részleteire jól rá lehet közelíteni. Fénykép, videó, hanganyag, táblázat, akár PPT is: könnyen beilleszthetők, a képek szerkeszthetők is. Számos Prezi sablon és beépíthető ábra, ikon áll rendelkezésre.

18 18 Prezi Előnyei 2. Figyelemfelkeltő. Alapverziója ingyenes és web-alapú, semmilyen programot nem kell letölteni ahhoz, hogy használhasd. Mivel web-alapú, ezért könnyedén elhelyezheted, megoszthatod blogokon, weboldalon is. Csoportmunka esetén könnyű párhuzamosan, közösen szerkeszteni. A megjelenésnek csak a fantáziánk szab határt: használjunk bártan üres hátteret, és alakítsunk ki saját sablonokat témánkhoz és az alkalomhoz illően.

19 19 Prezi Hátrányai 1. Meg kell tanulnod használni a teljes programot, mielőtt beleveted magad a prezentációk gyártásába. A szemnek (és a gyomornak) kicsit megterhelő, ahogy minden forog. Az animációk könnyedén megzavarhatják, eltéríthetik a hallgatóságot. Könnyen belekavarodhat az előadó a diákba. Nem annyira egyszerű egy-egy részre visszalépni, mint egy sima PPT esetében.

20 20 Prezi Hátrányai 2. Az ingyenes Prezi fiókban minden munkád nyilvános. Ahhoz, hogy priváttá tudd tenni, fizetős (vagy oktatói ) fiók kell. Ahhoz, hogy internet nélkül, offline módban is szerkeszthesd a Prezit, meg kell vásárolni egy asztali alkalmazást. Ha lemented a Prezit, offline már nem szerkesztheted ha változtatni kell pl. egy elírást, online kell megtenni, majd újra lementeni. Nem lehet kinyomtatni az előadást, és a gyári sablonok szerkesztésére sincs lehetőség. Ha nem használsz elég nagy felbontású képeket, akkor ráközelítve csúnya pixeles lesz.

21 21 Jó tanácsok: Csak akkor, ha valóban szükséges! Egy lineáris struktúrát követő prezentáció esetében a Prezi használata nem indokolt, és ezt például negatívan is értékelhetik. Itt is érvényes a kevesebb több elve: nem kell minden technikai lehetőséget kiaknázni! Csak akkor használj Prezit, ha értesz is hozzá!

22 22 PDF 1.Előnyei: bárhol, bármin lejátszható, minden megoldható benne, és elkerülhető általa a Prezi és a PPT minden hibája. 2. Hátránya: Befagyasztja az animációkat.

23 23 ELŐADÁS 1. Használd arra a prezentációt, hogy megerősítse (ne megismételje) amit mondasz, témától függően hasson érzelmileg is. 2. Készíts jegyzeteket a prezentációhoz, arról amit el akarsz alatta mondani (beépített jegyzetelő vagy nyomtatott papír). 3. Írj egy kísérő dokumentumot, hand outot többlet infóval, lábjegyzettel, amit kioszthatsz az előadás előtt-után! Ezt akár előre bejelentheted, hogy a hallgatóknak ne kelljen jegyzetelniük, s így teljes mértékben tudjanak az előadásodra figyelni. 2 3

24 24 VÁZLAT ÉS HANDOUT Nyersanyag: elmélet, gyakorlat, vizualizáció, órai ötlet, régi/új olvasmány, filmélmény, történet, stb. Valamiből valamit: az átalakítás csodát csinál. Vázlat: segítség magadnak. Mit akarsz mondani, mi után és hogyan instrukciók az előadáshoz/ felolvasáshoz. Ha gond van a technikával, akkor is el tudd mondani az előadást: fejből, a vázlat segítségével. Handout: a közönségnek. Összefoglaló emlékeztető, amire akár jegyzetelni is tudnak. Csak az előadásod főbb pontjait tartalmazza (adataid, elérhetőséged, kutatási téma, tételmondat, módszer, eredmények). Bonyolult táblázatot, grafikont is kiadhatsz handout formájában, ami segíti, hogy jól lássák a részleteket, amiket a vetítés nem enged meg.

25 25 Vetítés közben iktass ki minden zavaró tényezőt!

26 VERBÁLIS ÉS NEM VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ A verbális kommunikáció csatornái A nem verbális kommunikáció eszközei, működése, jellemzői, funkciói, csatornái

27 27 27 Verbális kommunikáció Késők, beszélők, külső zajok, technikai bakik, időkényszer stb. Ha valamire nem tudsz válaszolni, mert nem értesz hozzá, ne kamuzz! Szemkontaktus, interakció, diszkusszió. Amit át akarsz adni, az egész előadás célja. Célcsoport ismeretei, felkészültség a témában.

28 28 28 Verbális kommunikáció Roman Jakobson 6 beszédfunkció: 1. referenciális = ismerettovábbítás: az előadás tartalma, az üzenet, amit át akarsz adni. 2. emotív = érzelmi jelleg: az érzelem, amit közvetítesz, és amit ki akarsz váltani. 3. konatív = akarat közvetítése: cselekvésre buzdítás. 4. fatikus = kapcsolatteremtés: megszólítás, kérdés, figyelemfelhívás. 5. poétikai = esztétikai hatás: választékosság, kellem fülnek és szemnek. 6. metanyelvi = nyelvi megformáltság: tartalom és forma egysége, kimunkáltsága, érthetősége, világossága.

29 29 Nem verbális eszközök Ha megvan a tartalom, amit mondani szeretnél, és hozzá a vizuálistechnikai szemléltetés is, akkor lehet kezdeni a gyakorlást! Ennek egyik fontos eleme, hogy tisztában legyünk a nem verbális kommunikáció jellemzőivel, funkciójával és elemeinek működésével. Ne feledd: ha tartalmilag rendben van az előadás, azt erősítheti/gyengítheti a nem verbális kommunikáció. De: ha csak a nem verbális kommunikáció van rendben, akkor baj van, mert a semmit azzal sem fogod tudni eladni!

30 30 30 Nem verbális kommunikáció Jellemzői: régebbi kommunikációs forma, mint a verbális. közvetlenebb, automatikusabb, gyorsabban feldolgozható. egyből reagálunk rá (tudatosan és nem tudatosan egyaránt). kevésbé követjük figyelemmel. kevesebb tudatos kontroll irányul rá. hatásosabban kommunikálja az attitűdöket és az érzelmeket.

31 31 31 A nem verbális kommunikáció funkciói Társas helyzet kezelése Én bemutatása Érzelmi állapotok kommunikációja Attitűdök kommunikációja Csatornavezérlés

32 32 Nem verbális kommunikáció csatornái 32 Vokalitás Testbeszéd Arckifejezés, mimika Testtartás és mozgás Szemkontaktus - tekintet Érintés Szaglás Gesztusok és emblémák Proxemika (térközszabályozás) Fizikai jellemzők Fizikai megjelenés Mesterséges dolgok (a self kiterjesztései) Artikuláció Hangerő Hangsúly Hanglejtés Hangszín Dinamika Gyorsaság Tempó Szünet

33 33 Nem verbális kommunikáció csatornái Vokalitás Artikuláció: tisztán, érthetően kell beszélni, nem elnyelni a szavak végét! Hangerő: ne hidd azt, hogy kiabálsz! A leghátsó sorokba is el kell érnie a hangodnak! Hangsúly: jelöld ki a főbb pontokat, nyomatékosíts! Hanglejtés: legyen kellenően kifejező, de ne énekelj, ne legyen mesterkélt! Hangszín: ki mivel született. Dinamika: ne legyen monoton a beszéd! Gyorsaság: ne hadarj! Tempó: legyen bizonyos üteme, tagoltsága a beszédnek! Szünet: ne ööö-zz! Nyugodtan tarts kis szüneteket, akár hatásszünetet is, nem fogod elveszíteni a közönséget!

34 34 Nem verbális kommunikáció csatornái Testbeszéd Arckifejezés, mimika: póker arc ne látszódjon, ha nem szimpatikus a közönség, a kérdező, a kérdés, vagy ha nem vagy elégedett magaddal, nem szereted a témád! Testtartás és mozgás: nem kell egy helyben állni, nyugodtan mozogj, járkálj, de figyelj, hogy ne szédüljenek el bele! A zsebre dugodt kéz nem szimpatikus. Szemkontaktus tekintet: járd be a szemeddel a termet, a közönséget! Fontos a szemkontaktus de ez nem azt jelenti, hogy egy-egy embert hosszan fixírozol!

35 35 35 Nem verbális kommunikáció csatornái 3. Testbeszéd Érintés: ne! Magadat se igazgasd, másokat se tapogass előadás közben! Szaglás: előadás előtt szellőztess a teremben! Ha előadás közben fullasztó a levegő, mert sokan vagytok, nyugodtan kérd meg, hogy nyissanak ajtót, ablakot. Gesztusok és emblémák: ne állj vigyázban! Gesztikulálj, ha segíti a magyarázatot, de mértékkel! Kerüld a megosztó, provokatív, oda nem illő jelzéseket a ruházatodon!

36 36 Nem verbális kommunikáció csatornái 36 Proxemika (térközszabályozás): Ne állj bele a másik arcába! Ha viszont a hallgatóság a terem végébe húzódik, kérd meg őket, hogy üljenek előrébb vagy menj utánunk! Nyugodtan járkálj, a kérdezőhöz lépj közelebb, járd be a teret! Ha a berendezés akadályoz (pl. egy pulpitus beszorít a sarokba), tedd arrébb, állj el onnan oda, ahol kényelmesen érzed magad. Figyelj, hogy mindeközben ne takard ki a vetítést és te se állj háttal a közönsgégnek!

37 37 Nem verbális kommunikáció csatornái 37 Fizikai jellemzők Fizikai megjelenés: alkalomhoz illő öltözékben, de kényelmesen és tisztán. Mesterséges dolgok (a self kiterjesztései): vigyázz, hogy kiegészítőid illjenek az alkalomhoz! Gondold végig, hogy pl. a napszemüveg, kalap, ékszer, kitűző stb., amit hétköznap viselsz, odaillik-e, kell-e előadás közben!

38 38 38 Nem verbális kommunikáció: példák

39 39 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET! Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Geng Vikor: geng.viktor@gmail.com Neuman Péter: peter.neuman@filozofia.bme.hu Szabó Krisztina: kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Tanács János: tanacs@filozofia.bme.hu

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Verbális és nem verbális kommunikáció Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu BME GTK Filozófia és Tudománytörténet

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2 MIÉRT LESZ HASZNOS?

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

ELŐADÁS-TECHNIKAI KISOKOS

ELŐADÁS-TECHNIKAI KISOKOS BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék ELŐADÁS-TECHNIKAI KISOKOS Szabó Krisztina és Szemere Alexandra Budapest, 2014. december 3. 2 PPT, PREZI, PDF Vizuális-technikai szemléltetés Adatok 3 Cím:

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat Keretezés/framing Keretezés/framing Az országot titokzatos járvány fenyegeti,

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Keretezés/framing 2 Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és

Részletesebben

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 5. óra

Érveléstechnika-logika 5. óra Érveléstechnika-logika 5. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Keretezés, framing 2 Keretezés,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika. 6. óra

Érveléstechnika-logika. 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing 2 Keretezés A framingnél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre a kommunikátor

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre

Részletesebben

Prezentációs készségfejlesztés

Prezentációs készségfejlesztés Prezentációs készségfejlesztés Az emberi agy születésünkkor kezd működni, s nem áll meg egészen addig a pillanatig, míg föl nem állsz és nyilvánosság előtt nem kezdesz el beszélni. /Sir George Jessel/

Részletesebben

ESSZÉÍRÁS június

ESSZÉÍRÁS június ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola Tanácsok bemutatók készítéséhez Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola témakör időtartam Előkészületek a prezentáció célja (ismeretátadás, értékesítés ) hallgatóság száma hallgatóság érdeklődési köre

Részletesebben

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15.

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. 1 Kommunikáció a társas kapcsolat alapja - információátadás - üzenet/közlő/befogadó

Részletesebben

Prosperitas műhely 2. Prezentációkészítés és a konferenciacikk felépítése. Solt Katalin Király Gábor

Prosperitas műhely 2. Prezentációkészítés és a konferenciacikk felépítése. Solt Katalin Király Gábor Prosperitas műhely 2. Prezentációkészítés és a konferenciacikk felépítése Solt Katalin Király Gábor A valóság rétegei 4/16/14 2 www.123rf.com Rendszer Határ 4/16/14 3 Top- down megközelítés A rendszer

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Poszterek tervezése és készítése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez A poszter szerepe Az írott kommunikáció formája Összefoglaló információk Képi és szöveges elemek Figyelem felkeltése Eredményközlés

Részletesebben

A prezentáció menete:

A prezentáció menete: Prezentáció A főszerep az előadóé. Az előadó akkor tekintheti magát felkészültnek az előadásra, ha azt a diasorozata nélkül is meg tudná tartani. (Még profi helyen is előfordul, hogy a prezentációt valamilyen

Részletesebben

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak Kongresszusi előadás Jótanácsok kezdőknek és profiknak A tudományos előadás a kongresszusi prezentáció az információ átadásának semmivel sem pótolható módja egyaránt bővíti az előadó és a hallgatóság ismereteit,

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011 Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011 A prezentáció előkészítése Tájékozódjunk! (Hol? Kiknek? Hogyan?) Fogalmazzuk meg a célokat! Gép nélkül! Tervezzünk! Hagyjunk

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY Mitől lesz sikeres a prezentációnk? FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA Miről lesz szó? 2 1. A prezentáció 2. A felkészülés 3. A prezentálás (előadás) felépítése 4. Gyakori hibák 5. Stressz

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2010. szeptember 18. Ebben a vázlatban arról írok, hogyan válhatnak a dinamikus geometriai programok a matematika tanítás hatékony segítőivé. Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok A pozícióvédő tárgyalási modell, ellenségeskedés, rivalizálás Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Órai példafeladat

Részletesebben

akadálymentesen i e Tervezés

akadálymentesen i e Tervezés akadálymentesen i da X y S L e autizmus spektrumzavarral élők számára használj egyszerű színeket komplementer színeket írj egyszerűen Tedd! bonyolult kifejezéseket használj egyszerű mondatokat és felsorolásokat

Részletesebben

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok 1/53 B ITv: MAN 2017.09.28 Hogyan kezdjünk hozzá? Készítsünk egy mappát, legyen a neve mondjuk: Web Ez lesz a munkakönyvtárunk, ide kerül majd minden létrehozott

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés E elearning tananyag Témák 1. Téma és tartalom 2. Prezentáció készítése 3. Eszközök és használatuk 4. Megjelenés, kommunikáció, testbeszéd 5. Hallgatóság

Részletesebben

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba 11. Előadás Gondolkodnivalók Sajátérték, Kvadratikus alak 1. Gondolkodnivaló Adjuk meg, hogy az alábbi A mátrixnak mely α értékekre lesz sajátértéke a 5. Ezen α-ák esetén határozzuk meg a 5 sajátértékhez

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése

Poszterek tervezése és készítése Poszterek tervezése és készítése Hogyan készítsünk hatékony nyomtatott bemutatót? Szakmai kommunikáció A jó poszter készítése A poszter sem azonos az eredeti anyaggal # Kivonat # A célnak megfelelten tervezett

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése.

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése. Kommunikáció. Témacsoportok A kommunikáció fogalama Metakommunikáció Kommunikáció a jogvédelmi munkában. A kommunikációs képesség játszotta a legnagyobb szerepet az emberiség fejlődésében A kommunikáció

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 1. óra Bevezetés. Előadástechnika 1. Csordás Geng - Neuman Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz 2 MIRŐL LESZ SZÓ? Hogyan: ültessük át nagy

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011. február 19. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) ugyanez egyben: Enter Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori sajátosságoknak megfelelő tárgyi tevékenységnek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER AZ ONLINE VIDEÓK GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁSBA TÖRTÉNŐ BEVEZETÉSE

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER AZ ONLINE VIDEÓK GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁSBA TÖRTÉNŐ BEVEZETÉSE AZ ONLINE VIDEÓK GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁSBA TÖRTÉNŐ BEVEZETÉSE Málnalevél Patika Kft. PÁLYÁZÓ Málnalevél Patika Kft. Képviselő: Kocsisné dr. Balogh Annamária www.malnalevelpatika.hu www.facebook.com/malnalevelpatika

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában

A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában Készítette: Dátum: 2008. 06. 06. A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában A kommunikáció fogalma: A szó eredete szerint: communis (mn.) közös, általános communitas (fn.) közösség; communico (ige) közöl,

Részletesebben

Játék hanggal és testtel

Játék hanggal és testtel Játék hanggal és testtel BALESET-SZIMULÁCIÓS KÉPZÉS Az érzelem Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza.

Részletesebben

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV 2013 június Preferált Etreme Digital logó A felsorolt logók közül bármelyik használható fehér vagy világos háttéren, online vagy offline anyagoknál. Amennyiben a logóra

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Hallottad? A telefonos kommunikációról Budapest, 2012. 11. 24.

Részletesebben

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hogyan tartsunk kiselőadást?

Hogyan tartsunk kiselőadást? Dr. Tóth Csaba: Hogyan tartsunk kiselőadást? Rövid előadások előkészítése, lebonyolítása, értékelése Óravázlat Csak belső használatra! Első változat: 2009.05.05. Utolsó módosítás: 2016.05.12. BME MIT TCs

Részletesebben

Kommunikációs csatornák 2009. november 12. Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó

Kommunikációs csatornák 2009. november 12. Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HATÉKONY ALKALMAZÁSÁNAK MÓDSZEREI Kommunikációs csatornák AZ EMBERI LÉT KAPCSOLATAI Személyek, tárgyak, szerepek és az információ A kommunikáció szót sokféle dologra, jelenségre

Részletesebben

Szövegértés évfolyam

Szövegértés évfolyam Szövegértés 9-12. évfolyam Az előadás menete 1. 2. 3. 4. Néhány gondolat a kompetenciamérésről A bemeneti mérés tapasztalatai Mit jelent a szövegértés? Melyek a szövegértést és a szövegalkotást fejlesztő

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

11_Teszt_Próbavizsga

11_Teszt_Próbavizsga 11_Teszt_Próbavizsga A szabványok kijelölése, megalkotása nem része minőségbiztosítás egészének. Jelölje be a helyes válaszokat! Az elektronikus tananyagok szabványosítás vonatkozik a technikai paraméterekre

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály)

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) 1. Egészítsd ki a táblázatot a kommunikációs folyamat tényezőivel! valóság (világ) beszédhelyzet adó (beszélő) kód (nyelv) üzenet (közlemény) vevő (hallgató) 7 p. 2.

Részletesebben

Embléma ARCULATI KÉZIKÖNYV

Embléma ARCULATI KÉZIKÖNYV Embléma 1 ARCULATI 2 Embléma 3 Az airled emblémával együtt kell használni az ERDF finanszírozásra vonatkozó mondatot*. Amennyiben CE+EU logóval használatos, akkor a szöveget a 3 logó teljes hosszában fel

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE Microsoft Windows operációs rendszereken: XP, Vista, Seven (Office): -PowerPoint (2003, 2007, 2010) Linux alapú operációs rendszereken pl. Ubuntu, RedHat(OpenOffice.org): -Impress

Részletesebben

Útmutató a BSc szakdolgozatok összefoglalójának megszerkesztéséhez

Útmutató a BSc szakdolgozatok összefoglalójának megszerkesztéséhez Útmutató a BSc szakdolgozatok összefoglalójának megszerkesztéséhez Az összefoglaló célja: A szakdolgozat, a kutatómunka rövid, lényegretörő összefoglalása, mások számára érthető és az érdeklődést felkeltő

Részletesebben

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak?

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Géczy László Óbudai Egyetem NIK Ez a kedvenc ábrám. A kedvenc ábrám azt hiszem, megmutatja a célt. Megmutatja, hogy a célt az igazi multimédiával

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 18. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

Információ megjelenítés Diagram tervezés

Információ megjelenítés Diagram tervezés Információ megjelenítés Diagram tervezés Statisztikák Háromféle hazugság van: hazugságok, átkozott hazugságok és statisztikák A lakosság 82%-a nem eszik elég rostot. 3-ból 2 gyerek az USA-ban nem nem tudja

Részletesebben

UX az iparban. Kutatás és terméktervezés nehezített pályán. Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás

UX az iparban. Kutatás és terméktervezés nehezített pályán. Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás UX az iparban Kutatás és terméktervezés nehezített pályán Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás freelancer startupoktól multikig gyáraktól NGO-kig

Részletesebben

<X Y SZAKKÖZÉPISKOLA>

<X Y SZAKKÖZÉPISKOLA> Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 522 01 0000 00 00 Erősáramú elektrotechnikus Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0900-06 Informatikai,

Részletesebben

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok.

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Cikkek, könyvek, előadások mellett egyéb kommunikációs feladatok is fontosak. Üzleti/hivatalos

Részletesebben

Az Arkánum Medhotel fejlődése

Az Arkánum Medhotel fejlődése Az Arkánum Medhotel fejlődése Hogyan véssük be egy új hotel nevét a köztudatba 2015-ben? Péter Krisztina Link Consulting Kft. PR is storytelling for your business. Patrick Goodness, The Goodness Company

Részletesebben

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak.

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak. 1. szakasz - tanítási módszerek 1. A tananyagrészek elején megkapják a diákok az összefoglalást, jól látható helyen kitéve vagy a füzetükbe másolva mindig elérhetően, hogy követni tudják. 2. A tanárok

Részletesebben

Kliensoldali rendszerkövetelmények

Kliensoldali rendszerkövetelmények Az elearning öltöztet!?! Koncz Zsuzsanna módszertani szakértő Neting Informatika Kft. Öltözködési tanácsok tananyag bemutatása Technikai információk Navigáció, ikonok, jelölések A tananyag tartalma, felépítése,

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 10. óra Retorika és logika Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK A vita elemzése: retorika és logika 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Ötlet Mit? (pl. online tortarendelés) Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? (pl. egy grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti

Részletesebben

Tananyagfejlesztés. Ki? Miért? Minek? Kinek?

Tananyagfejlesztés. Ki? Miért? Minek? Kinek? Tananyagfejlesztés Ki? Miért? Minek? Kinek? Témák Mi a tananyag? Különböző megközelítések A tananyagfejlesztés tartalmának, szerepének változása Tananyag a kompetencia alapú szakképzésben Feladatalapú

Részletesebben

KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL!

KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL! KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL! Mi a célja a kommunikációnak? Ki a célközönség? Hozzájuk milyen média vezet el? Időbeli tervezés: Előtte? Közben? Utána? Mi segíti a kommunikációmat? Story-telling, liftbeszéd,

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL

PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL 1. Mekkora legyen a betű? PowerPoint előadását mindig a hátsó sorban ülő nézőknek készítse! A diák szövege akkor olvasható, ha betűk 30-as pontméretnél nem kisebbek.

Részletesebben

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén Az álláskeresés és önéletrajz 2 * Álláskeresés Kell világos stratégia, mit keresek? Hol vannak ezek? Kreativitás! Folyamatos munkaerő-piaci figyelés. Önértékelés Erősségek, gyengeségek: Lehetőségek, veszélyek

Részletesebben

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Tudásbővítés közvetlen célcsoport részére 1. nap 10:00 10:10 A program levezetőjének bemutatkozása 10:10 10:50 Résztvevő szervezetek bemutatkozása, ki vagyok,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

ARCULATTERVEZÉS ARCULATTERVEZÉS Ajánlott alapelemei: Mikro arculat Kisarculat Komplett arculat

ARCULATTERVEZÉS ARCULATTERVEZÉS Ajánlott alapelemei: Mikro arculat Kisarculat Komplett arculat ARCULATTERVEZÉS tervezési árlista Az ARCULATTERVEZÉS abban jelent többet az egyszerű Logótervezésnél, hogy az elkészített logót egy, hozzá és a céghez illeszkedő grafikai környezettel is felruházzuk meghatározva

Részletesebben

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány offline kampány fogadalom kampány Előkészítő kampányok Felvezető kampány Karácsonyi kampány 18 nap karácsonyig 17 / 18 nap az offline vásárlásig 13 nap az online szállítási határidőig Karácsony 2017 Közösségi

Részletesebben

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok.

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. HIVATALOS/ÜZLETI LEVÉL Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Öt alapvetõ cél: 1. Informálni akarunk. 2. Megmagyarázni valamit (magyarázkodni).

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

VIII. Szervezeti kommunikáció

VIII. Szervezeti kommunikáció BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VIII. Szervezeti kommunikáció Szervezési- és vezetési elméletek 2013 Május 27 Gál Márk doktorandusz Közigazgatási

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT?

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? ÓBUDAI EGYETEM KGK HTTP://TIG.KGK.UNI-OBUDA.HU/TDK MIÉRT ÍRJ TDK-T? Hasznos tapasztalatokat szerzel! Kiélheted a kreativitásod! Továbbvihető szakdolgozatnak! Kapcsolatokat

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben