Vázolja fel a szennyes övezet technológiai műveleteit! Vázolja fel a tiszta övezet technológiai műveleteit!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vázolja fel a szennyes övezet technológiai műveleteit! Vázolja fel a tiszta övezet technológiai műveleteit!"

Átírás

1 1 Kérdések a telepítéssel kapcsolatban: Sorolja fel a vágó- és húsfeldolgozó üzem telepítésének főbb irányelveit! Mi a szennyes övezet fogalma? MI a tiszta övezet fogalma? Sorolja be az egyes üzemrészeket a tiszta és szennyes övezetbe? Sorolja fel a húsipari vállalaton belüli anyagmozgatás fő irányelveit! Milyen követelményeket állítanak fel az épületekkel szemben Milyen követelmények vannak az épületek, a padozat és falak tekintetében? Milyen körülményeket kell figyelembe venni egy húsfeldolgozó üzem telepítésénél? Hasonlítsa össze az egyszintes és többszintes üzemet technológiai higiénia és anyagmozgatási szempontból! Vázolja fel a szennyes övezet technológiai műveleteit! Vázolja fel a tiszta övezet technológiai műveleteit! Beszállítás - Érkeztetés - Minősítés Milyen előírások érvényesek az állattartásra? Hogyan készíti elő az állatokat a szállításra? Milyen szabályok vonatkoznak az állatszállításra? Milyen követelményeket írnak elő a járművel szemben? Milyen stresszek érik az állatokat a beszállítás során? Milyen ajánlásokat ismer a jármű haladásával kapcsolatban? Milyen ajánlásokat ismer az időjárással kapcsolatban? Milyen adminisztratív papírok szükségesek az állatok szállításához és érkezetéséhez Mi az úti apadó? Mekkora az élőállatok szállásigénye? Mekkora élőállat szállást kell tervezni a vágóüzemekhez Mi a pihentetés célja? Mennyi a minimális pihentetési idő? Mi az itatás jelentősége a p9ihentetés alatt? Mi a különbség a kötött és kötetlen tartású állatok kezelése között? Mikor indulhat a beszállító kocsi új állatcsoportért? Vágóállatok minősítése Milyen szubjektív minősítési módszereket ismer? Milyen sertésfajtákat ismer, és azok hogyan viszonyulnak a minősítéshez? Milyen szarvasmarha fajtákat ismer, és azok hogyan viszonyulnak a minősítéshez? Osztályozza a setéseket súlykategóriák szerint! Mennyi a tömegkorrekció az egyes sertéseknél? Mit nevezünk szopós malacnak, malacnak, választott malacnak, hízósertésnek, kocának, kannak, kanlott sertésnek, vágósertésnek, tőkesertésnek, fehér hús és húsjellegű sertésnek, sonkasertésnek, baconnsertésnek, zsír- és zsírjellegű sertésnek, tenyésztésbe fogott sertésnek? Objektív minősítés Milyen szubjektív minősítési módszereket ismer? Hol vannak a mészárosfogások? Milyen objektív minősítési módszereket ismer sertésnél? Hol vannak a mérési helyek a kétpontos minősítésnél? Hol vannak a mérési pontok a Fat-O-méteres minősítésnél? Milyen szabályok vonatkoznak a súlymérésre? Milyen objektív minősítési módszereket ismer szarvasmarháknál? Jellemezze az EUROP rendszert? Mi a különbség az EUROP rendszer és a régi objektív sertésminősítés között?

2 2 Kábítás Mi a kábítás célja és feladata? Hogyan kell kialakítani a felhajtó útvonalat? Milyen kábítás rögzítési módokat és berendezéseket ismer? Ismertesse a kábítási eljárások felosztását! Hogyan hat a tarkóütés és a homlokütés? Miért nem szabad pálcázni? Hogyan hat az elektromos kábítás Ismertesse az elektromos kábítás fő paraméter tartományait Mi a feladata/hatása a feszültségnek, áramerősségnek és a kábítási időnek a kábítás során? MI befolyásolja az állattest ellenállását? Hogyan számolja ki a szükséges kábítási paramétereket Mi az elektromos kábítás elvégzésének jó gyártási gyakorlata? Marad e levegő a CO 2 -os kábítás során a sertés számára? Milyen kábítási hibákat ismer Az agy mely részeit kell bénítani a kábítás során? Sorolja fel a kábítási módokat! Sorolja fel a mechanikus kábítási módokat! Sorolja fel az elektromos kábítás fajtáit! Hol a legkönnyebb a mechanikus kábítást elérni? Határozza meg a homlokütés helyét! Melyek az elektromos kábítást befolyásoló tényezők? Írja fel az elektromos kábítás fő paraméter tartományait! Mi a feladata a feszültségnek az áram erősségnek az elektromos kábítás során Mi a multiplex bevérzés és mi okozza azt? Mi a túlkábítás és a rákábítás Milyen intézkedéseket tesz a jó kábítás elérése érdekében? Mennyi töltésmennyiségnek kell áthaladnia az állattesten a jó kábításhoz? Szúrás és elvéreztetés Mi a szúrás célja? Mennyi a vágóállatok vérmennyisége és kitermelési normája? Milyen alvadás gátló anyagokat ismer, milyen koncentrációjú oldatot készít és milyen százalékban alkalmazza? Melyek a humáncélú vérvétel szabályai? Milyen tisztítási előírások vannak a vérvételnél? Mi a CIP tisztítás és milyen fázisai vannak Mikor kell elvégezni a szúrást? Mi a különbség a vízszintes és függőleges és kombinált testhelyzetű szúrás között? Mi a szúrás és véreztetés jó gyártási gyakorlata Milyen szúrási hibák fordulhatnak elő Mennyi idő telhet el a kábítástól a szúrásig? Miért kell két késes szúrást alkalmazni? Milyen szúrási és véreztetési módokat ismer? Mik a steril, humáncélú vérvétel szabályai? A szőrlazítás és szőreltávolítás műveletei MI a testmosás célja és feladata Mi a szőrlazítás célja és feladata Milyen forrázási módokat ismer Milyen berendezések állnak rendelkezésre a forrázáshoz Melyek a forrázás fő paraméterei Mit nevezünk lágy forrázásnak, és hogyan érjük el? Hogyan lehet csökkenteni a forrázáshoz szükséges vízmennyiséget Hogyan lehet megvalósítani a részleges forrázást? Melyek a forrázás mikrobiológiai problémái? Mi a forrázás jó gyártási gyakorlata:

3 3 Hogyan tud meggyőződni a megfelelő forrázásról? Hogyan tartja fenn a forrázás hatását? Mi a kopasztás célja és feladata? Milyen kopasztó gépeket ismer? Mi kell a hatékony szőreltávolításhoz? A hatékony szőreltávolításhoz szükséges, hogy: Melyek a fogadó asztali műveletek? Milyen testfelület tisztítási berendezéseket ismer? Mi a különbség a perzseléses és a lelángolásos tisztítási technológia között? Bőrfejtés és bőrfejtéses sertésvágás technológiája Mikor érdemes a bőrfejtést alkalmazni? MI a bőrfejtés célja és feladata? Milyen elővágási vonalakat vannak a bőrelőfejtésnél? Hogyan üzaemel a Foltányi féle folyanmatos bőrfejtő? Melyek a bőrfejtés hibái Mi a jó feldolgozási gyakorlat a bőrfejtés során? Mi a bőrványolás? Mi a különbség a lehúzásos és bőrfejtéses tecchnológia között Tiszta övezeti műveletek Bontás Honnantól számítjuk a tiszta övezetet? Melyek a bontás lépései? A szegyhasítást mikor kell elvégezni késsel és mikor szegyhasító fűrésszel? Mi a kuláré pisztoly, hogyan kell működtetni, milyen előnnyel jár az alkalmazása? Miért kell a kulárét elkötni? Mi a szinkronpálya szerepe Milyen bélkivételi hibákat ismer? Hasítás Mi a hasítás célja feladata? Milyen hasítási módokat ismer, milyen előnyökkel járnak? Melyek a jó hasítás ismérvei? Mi tud tenni a higiénia érdekében a hasítás során? Állatorvosi vizsgálat Sorolja fel az állatorvosi vizsgálat elemeit! Milyen ítéleteket hozhat az állatorvos, és mi ilyenkor a teendő? Milyen bélyegzőket ismer és azokat hova kell nyomni a testen? Soroljon fel néhány többször előforduló megbetegedést! Mit jelent a párolós hús elnevezés? Miért gyűjtjük az organoterápiás szerveket és melyek azok Hogyan kezeli a fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas bélgarnitúrákat és belsőségeket? Szalonna leeresztés Hányféle szalonna leeresztési módot ismer? Melyik szalonnaleeresztési módra törekszik és miért? A külső lepucolásnál milyen új eszközt alkalmaznak, mi ennek a hatása? Miért kell kivágni az ablakot Milyen kitermelődő szalonnaféleségeket ismer? Milyen kihozatali változatokat ismer, mekkora a kihozatal nagyságrendje? Marhavágás Hogyan tudja megállapítani a szarvasmarhák korát? Mi a definíciója az alábbi elnevezéseknek: Borjú, Szopós borjú, választott borjú, tejfogas növendék szarvasmarha, tejfogas növendék üsző, tejfogas növendék bika: tejfogas növendék tinó, növendék szarvasmarha: növendék üsző: növendék tehén, növendék bika, növendék tinó, üsző, tehén, bika, tinó, kifejlett szarvasmarha, kifejlett tehén: kifejlett Bika, kifejlett tinó, öreg szarvasmarha: öreg tehén: öreg bika: öreg tinó:

4 4 Szarvasmarhák beszállítása átvétele és minősítése Milyen specialitások fordulnak elő a szarvasmarha esetében a rtartás, beszállítás, érkeztetés során a sertésekhez képest? Mekkora a szarvasmarhák helyigénye? Mit nevezünk kihozatalnak a szarvasmarhákjnál? Mekkora az élő állapotban minősített szarvasmarhák kihozatali nagyságrendje? Mitől függ a kihozatal nagysága? Mekkora az úti apadó nagysága szarvasmarhák esetén Mekkora az un. etalon szarvasmarha élő tömege? Szarvasmarha vágás technológiája Milyen kábítási módokat alkalmaznak a szarvasmarháknál? Miért nem alkalmaznak vegyi és elektromos kábítást? Hogy lehet a legkönnyebben elvégezni a szarvasmarhák kábítását? Mekkora a szintkülönbség a véreztető és feldolgozó magaspálya között? Hogyan végzi a szúrást és a véreztetést a szarvasmarhánál? Mi a rodingolás? Sorolja fel a bőrfejtés műveleteit, az előfejtési határvonalakkal Mi a szerepe az EFA bőrfejtő késeknek? Hasonlítsa össze a hagyományos és a mai bőrfejtő berendezések működését? Miért jó a fejet hamar eltávolítani a vágás során Hogyan és mikor távolítja el a patákat/lábvégeket? MI a különbség a bél belsőség kivétel műveleteknél a sertésvágáshoz képest? Milyen hasítási módokat és berendezéseket alkalmaznak a szarvasmarháknál? Marha féltest külső-belső tisztítása során milyen előírásokat kell betartani? Milyen szarvasmarha objektív minősítő módszereket ismer? Mi az akadálya ma egy objektív marhaminősítésnek? Milyen a vágástechnológiát érintő intézkedéseket hoztak a BSE kórral kapcsolatban? A húsok hűtése Melyek a hűtés céljai és feladatai? Milyen hűtési módokat ismer, melyek azok jellegzetes paraméterei? Mi a lassú hűtés, a gyors hűtési módok előnyei és hátrányai? Milyen hűtési követelmények érvényesek az egyes húsfélékre és belsőségekre? Milyen kémiai, fizikai és biokémiai változások játszódnak a halál beállta után és a hűtés alatt az állattestben? Mi a káló/hűlési veszteség? Hogyan lehet csökkenteni a hűlési veszteséget Milyen jelenségek játszanak szerepet a hideg rövidülésben? Hogyan kerülhetjük el a hideg rövidülést? Mi az ATP szerepe a hús érésében? Milyen húsromlási jelenségeket ismer a különböző hőmérséklettartományokban? Mi a fülledés-szagos érlelődés oka, és fő fajtái? Mi a hullamerevség, mikor és hogyan lép fel? Mi a tau-rigor? Mi a meleghús és a hideghús fogalma? Melyek a hús puhaságát befolyásoló tényezők? Hogyan lehet mesterségesen puhítani a húst? MI a ph 1 és ph 2 érték? Hogyan alakul a ph érték az érleléshűtés alatt, milyen karakterisztikus csoportok vannak? Melyek a PSE és DFD húsérés előnyei és hátrányai? Mit ajánlana a különbözően érlelődött húsok feldolgozására? Milyen lehetősége van a mikrobiológiai becslésekre a hűtés alatt? Hogyan számolná ki a hűtés alatt a hőmérsékletváltozásokat? Hogyan számítja át az eltarthatóságot a hűtőtárolása során, ha változik a tárolási hőmérséklet? A hűtőlánc szerepe a hűtve tárolt hústermékeknél. Ismertesse az eltarthatóság fenntartásának szabályait!

5 5 A hús fagyasztása Mi a fagyasztás célja Vázolja fel a fagyasztási számításokat, az alkalmazási feltételeik bemutatásával (Plank, Hayakawa, Ilcali stb.) Melyek a gyors, közepes és lassú fagyasztás sebességi értékei. Mi a különbség a gyors és lassú fagyasztás között minőségi szempontból? Mi a drip? Miből ered az átkristályosodás és milyen veszéllyel jár? Milyen fizikai és kémiai és mikrobiológiai változások játszódnak le a fagyasztás alatt? Miért nincs állandó fagyáspontja egy élelmiszernek? Mikor tekintjük fagyottnak az élelmiszert? Miért nem megyünk 18 C alá a termékhőmérséklettel a fagyasztás és a fagyasztva tárolás során? Mit jelent az *, **, *** csillagos jelzés a fagyasztókon? Meddig lehet eltartani a húsokat és hústermékeket Hasonlítsa össze a hűtött és a fagyasztott hús jellemzőit! Hogyan csökkenthető a káló a fagyasztás során? Mi a hűtőlánc a fagyasztott termékek esetében? Mit nevezünk gyakorlati tárolhatósági időtartamnak (PSL)? Mit fejez ki a Q 10 hőmérsékleti hányados? Mit jelent a TTT rövidítés? Milyen fagyasztási módokat és berendezéseket ismer? Jellemezze a fagyasztási módokat! Melyek a felengedtetés szabályai? Hasonlítsa össze a felengedtetési módokat, gyorsaság, mikrobiológiai stabilitás és költség szempontok alapján! Melléktermék feldolgozás Vérfeldolgozás Ismertesse az állati vér makro összetételét! Miért érdemes feldolgozni a vért humáncélú felhasználásra, és mi a döntő tényező a folyamatban? Ismertessen néhány vérfeldolgozási eljárást azok fő paramétereivel és berendezéseivel! Melyek a vérplazmagyártás jó gyártási gyakorlatai? Milyen vérplazma készítményeket ismer? Milyen sűrűvér feldolgozási technológiákat ismer? Bélfeldolgozás Ismertesse a bélrendszer részeit és adja felhasználási lehetőségeit! Milyen bél kerülhet feldolgozásra? Melyek a bélkitermelés nagyságrendi normái? Ismertesse a bélüzemmel szembeni főbb követelményeket! Mutassa be a gyomor feldolgozásának három módját! Melyek a sertés vékonybél feldolgozó gépsor fő részei? Milyen szabályokat kell betartani a vékonybél feldolgozó gépsornál? Hogyan kell feldolgozni a sertés vakbelet? Hogyan kell feldolgozni a sertés vastagbelet? Hogyan kell feldolgozni a sertés végbelet? Mennyire különbözik a szarvasmarha emésztő garnitúra feldolgozása a sertésétől? Mit nevezünk fehér bélnek? Hogyan osztályozzák a vékonybeleket, vastag beleket? Mi a kaliberezés? Mit nevezünk egy köteg bélnek vékonybél és vastagbél esetén? Mi adja meg a kötegminősítését? Milyen béltartósítási módokat ismer? Mennyiben különbözik a bélsó az asztali sótól? Melyek a sózás jó gyártási gyakorlatai? Mi a vadvíz? Mi a szerepe a sótükörnek?

6 6 Hányszor kel átsózni a belet? Milyen hőmérsékletet tartunk a sózóban? Írja le a bél szárítás folyamatát! Mikor alkalmazna savas béltartósítást, milyen savak alkalmasak erre milyen koncentrációban Foglalja össze a leggyakoribb bélhibákat! Hogyan dolgozzuk fel a setés gyomrot és a marha pacalt? Belsőség feldolgozása Hogyan kell feldolgozni a belsőségeket Hogyan kell feldolgozni a belsőségeket a belső elválasztású mirigyeket? Szalonna/fehéráru feldolgozás Értékelje a szír mai táplálkozás élettani megítélését húsipari szempontból! Ismertesse a szalonnaféléket és testtáji határaiat! Ismertesse a táblamunka fő műveleteit! Mit nevezünk papszeletnek, és mire használhatjuk fel? Melyek a: szalonna formázási, szélezési követelményei? Melyek az ipari szalonnával szembeni követelmények? Mit nevezünk szélezett szalonnának Ismertesse a száraz zsírolvasztás menetét! Hogyan tudja felgyorsítani az olvasztást? Miért kell betartani a 130 C-os hőmérsékleti határt a száraz zsírolvasztás során? Ismertesse az olvasztás utáni zsírkezelési műveleteket! Milyen avasodásgátlókat ismer, mennyi ezek adagolási mennyisége? Mi az Ansatz (alátét zsír) szerepe a kristályosításnál? Mutassa be a zsír csomagolási lehetőségeit és berendezéseit! Hogyan tárolja a zsírt, milyen romlási jelenségeket ismer? Milyen zsírok kerülnek eleve műszaki felhasználásra? Mutassa be a nedves zsírolvasztás menetét, fő paramétereit és gépegységeit! Hasonlítsa össze a nedves és száraz zsírolvasztási eljárást Mivel szorította ki az Alfa-Laval nedves zsírolvasztó a konkurrenseit? Miért nevezhető környezetvédőnek az Alfa-Laval nedves zsírolvasztó vonal? Mi az alapja a fotocellás zsír víztartalom ellenőrzésnek? Mi a jó gyártási gyakorlat a nedves zsírolvasztás során: Hova helyezné a fázishatár lyuksorozatot a tányéros centrifugánál? A hús feldolgozása Darabolás csontozás-kivágás Csoportosítsa a húsipari nyersanyagokat az élelmiszerkönyv szerint! Jellemezze az egyes húsalapanyagokat az élelmiszerkönyv szerint! Mit jelentenek a következő jelölések s-80k, M-70? Mi a BEFFE rövidítés jelentése? Ismertesse a szarvasmarha kereskedelmi bontását! Ismertesse a szarvasmarha ipari bontását! Ismertesse a sertés kereskedelmi bontását! Ismertesse a sertés ipari bontását! Ismertesse a bőrös félsertés felvágását és a húsrészek előformázási műveleteit Ismertesse más országoknak a magyartól eltérő csontozási darabolási módszereit! Jellemezze a kereskedelembe kerülő húsokat! Írja le a az ipari felhasználásra kerülő húsok jellemzőit! Mit jelent a negyedelés, ötödölés, pisztolyra vágás, kilencedre vágás? Mit nevezünk velős csontnak, vörös csontnak fehér csontnak, húsos csontnak? Osztályozza a marhahúsokat konyhatechnikai szempontból! Hogyan szeleteli az egyes húsrészeket? Milyen csontozási módszereket ismer, hasonlítsa össze azokat! Milyen gépesített csontozási eljárásokat ismer? Milyen a szeparátorhús összetétele

7 7 Hogyan kezelni és tárolni a szeparátorhúst? Milyen mértékben ajánlott a szeparátorhús termékekhez felhasználása? Mi a kivágás és húsosztályozás célja? Milyen ín eltávolítási módszereket és gépeket ismer? Milyen húsosztályozási rendszereket ismer (GEHA, HÚR, I-III osztály stb.)? A hús összetétele A hús táplálkozásélettani megítélése A tömegkeverés számítási lehetőségei Mutassa be a tömegkeverés jelentőségét a gazdaságos töltelékesáru gyártásban! Melyek a tömegkeverés jó gyártási gyakorlat alapelvei? Milyen előnyökkel jár az elősózás? Milyen analitikai módszerek használhatók a tömegkeverés ellenőrzésére? Mutasson be példákat a statisztikai ellenőrzésre! Hogyan tudja felhasználni a számított analitikai értékeket az összetétel számításban? Mutassa be a Pearson-féle kereszt számítást az összetétel kialakításban! Mutassa be a Pearson-féle kereszt számítást a hozzáadott vízmennyiség számításban! Mutassa be a Pearson-féle kereszt számítást a a főzési vesztésg és a szárítási veszteség figyelembevételére! Alkalmazza a mátrix számítást az összetétel meghatározásban! Ismertesse a lineáris programozás menetét, a minőségmegőrzés lehetőségeit Aprítás és gépei Keverés Melyek az aprítás céljai? Milyen aprító berendezéseket ismer Adja meg az egyes berendezések nagyságrendi aprítási határméreteit! Milyen darálófajtákat ismer,és hol alklamazza azt a technológiában Mi határozza meg a jó minőségű darálást? Ismertesse a daráló részeit! Milyen ajánlásokat adna a jó minőségű darálás elvégzéséhez? Ismertesse a kockázók szerkezetét és aprítási elvét! Hol alkalmazná a kockázót a technológiában Hogyan lehet szeletelni, csíkokat kialakítani a kockázó esetében? Milyen hőmérsékleten kell darálni és kockázni? Ismertesse a kutter részeit és feladatait! Hasonlítsa össze a szárazáru és vörösáru kuttert Milyen technológiai különbség áll fenn a kutterezésben a szárazáru és vörösáru gyártás során? Melyek a kutterezés fő paraméterei Sorolja fel a kuterezés részműveleteit! A levegő bekeveredést hogyan tudja kompenzálni a kutterezés során? Milyen kutterfajtákat ismer? A műszaki feltételek/körülmények hogyan befolyásolják a kutterezés minőségét? Milyen finomaprító gépeket ismer, és azokat hogyan alkalmazza a pépkészítésben? Milyen pépkészítési technológiákat ismer a késes kutterek területén? Milyen folyamatos pépgyártási technológiák állnak ma rendelkezésre? MI a húspép? Mutassa be a húspépgyártás technológiai szempontjait (összpép eljárás, szakaszos pép eljárás, zsíros pép eljárás, generál pép, száraz pép, börke és ínpép, vízkötés, zsírkötés, feltáróképesség, előemulzió)! Ismertesse a pépgyártási adalékanyagokat és hatásmechnizmusukat! Hogyan tudja megadni az optimális kutterezési időt? Milyen számításokat tud alkalamzni a pépgyártás során? Mi a keverés célja és feladata Hogyan hat a keverés a minőségre Milyen keverőgépeket ismer és hogyan alkalmazza azokat a technológiában? Mi határozza meg az anyagok keverési sorrendjét

8 8 Mikor fejezi be a keverést szemrevételezés, idő és statisztikai méréskiértékelés alapján? Hogyan tud kis mennyiségeket elkeverni nagyméretű keverőben? Mi a forrópont elmélet, és jelentősége a fűszerezés során? Füstölés Melyek a hideg, meleg és forrófüstölés paraméterei Jelent-e egészségügyi problémát a füstölés Melyek a jó füstképzés szabályai Hogyan akadályozza meg a belobbanást Milyen füstgenerátor típusokat ismer Hőkezelés Milyen hőkezelés leállítási elveket ismer Melyek a főzés fő paraméterei Milyen főzőberendezéseket ismer Milyen hűtési módszereket alkalmaznak a főzés után Hány fokon adható át a raktárnak a visszahűtött termék Melyek voltak Bigelow et al. főbb tézisei Ismertesse a Ball módszer lényegét Ismertesse a Ball módszer paraméter meghatározási lehetőségeit Milyen autokláv típusokat ismer Szárazárugyártás Ismertesse a főbb árucsoportokat és adja meg jellemzőit Melyek a hűtés és a fagyasztva szikkasztás paraméterei Melyek a pasztakészítés fő paraméterei Ismertesse a füstölés és az érlelés fő paramétereit Milyen érlelő berendezéseket ismer, írja le fő működési elvüket Hogyan alakul a mikróbaszám az érlelés alatt Hogyan alakulnak a kémiai összetevők az érlelés alatt Mi a kérgesedés (randosodás) és hogyan lehet elkerülni Hogyan alakítja k a penészréteget Pácolás Ismertesse a főbb árucsoportokat, és adja meg jellemzőit! Ismertesse a bőrös sertés pácba felvágásának folyamatát! Melyek a nyers pácoltáru gyártás fő paraméterei? Melyek a főtt pácolt áru gyártás fő paraméterei? Hogyan készít páclevet? Mekkora lehet a pácolóban a hőmérséklet? Milyen páclé koncentráció tartományt használnak a gyakorlatban Mennyi az egyes termékek pácolási ideje Hogyan tudja felgyorsítani a pácolási folyamatot? Pácolt áruk főzésének jellemzői Pácolt áru összetétel ellenőrzési módszerei Milyen adalékanyagokat használnak a pácoltáruk gyártásánál A nitrit kérdés és a pácolt termékek egészségügyi megítélése Előfőzött alapanyagú termékek Csoportosítsa az előfőzött alapanyagú termékeket Ismertesse a hagyományos májas készítés technológiáját Ismertesse a főzőkutteres májas készítés technológiáját Ismertesse az előfőzött alapanyagú termékek fő burkolóanyagait Előfőzött alapanyagú termékek hőkezelésének paraméterei

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Húsipari termékgyártó szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 03 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

Foglalkozási napló. Húsipari termékgyártó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Húsipari termékgyártó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Húsipari termékgyártó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 541 03) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Sertéshús-feldolgozás

Sertéshús-feldolgozás Sertéshús-feldolgozás - Szakképzés az élelmiszeriparban - Pataki Tamás Budapest, 2016.02.16. Országos Képzési Jegyzék 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet: Hús- és baromfiipari technikus (2001-ig) Élelmiszer-ipari

Részletesebben

Eszes Ferenc: Húsipari technológia

Eszes Ferenc: Húsipari technológia 1 Beszállításnál a max távolság lehetőleg ne haladja meg a 25-50 km-t Ajánlott szállítási idő max. 3 óra Vágóállatok helyigénye Sertések: kb. 0,4-0,6-0,8 m 2 Szarvasmarha: 1,2-2,0 m 2 Felhajtó rampa lejtése

Részletesebben

(A kiadványainkhoz faxon történő írásos megrendelés útján juthatnak hozzá, számlázási és postacím pontos megjelölésével.)

(A kiadványainkhoz faxon történő írásos megrendelés útján juthatnak hozzá, számlázási és postacím pontos megjelölésével.) OHKI kiadványok http://www.ohki.hu/kiadvanyaink/index.htm (A kiadványainkhoz faxon történő írásos megrendelés útján juthatnak hozzá, számlázási és postacím pontos megjelölésével.) Faxos megrendeléshez

Részletesebben

Dr. Zsarnóczay Gabriella (NAIK-ÁTHK) MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV, CSONTOKRÓL MECHANIKUSAN LEFEJTETT HÚS

Dr. Zsarnóczay Gabriella (NAIK-ÁTHK) MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV, CSONTOKRÓL MECHANIKUSAN LEFEJTETT HÚS Dr. Zsarnóczay Gabriella (NAIK-ÁTHK) MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV, CSONTOKRÓL MECHANIKUSAN LEFEJTETT HÚS Élelmiszeripari Körkép 2016 HÚSFELDOLGOZÁS 2016. október 20. A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV HÚSKÉSZÍTMÉNY ELŐÍRÁSA

Részletesebben

Húsipar I. A hús jelentősége, fajtái. A hús jelentősége, fajtái. A hús jelentősége, fajtái. Élelmiszeripari technológia

Húsipar I. A hús jelentősége, fajtái. A hús jelentősége, fajtái. A hús jelentősége, fajtái. Élelmiszeripari technológia Húsipar I. 2018.05.23. Élelmiszeripari technológia 04.18. Húsfeldolgozás Húsnak nevezzük a vágott, melegvérű állatnak azon részeit, amelyek izomszövetből állnak és emberi fogyasztásra alkalmasak A hús

Részletesebben

Baromfi: Fehér: csirke, pulyka, Vörös: kacsa, liba, Vadhús: vörös (vaddisznó, fácán, strucc?) Hal és tenger gyümölcsei (rákfajták!

Baromfi: Fehér: csirke, pulyka, Vörös: kacsa, liba, Vadhús: vörös (vaddisznó, fácán, strucc?) Hal és tenger gyümölcsei (rákfajták! Húsipar I. 2017.elmaradt. A hús jelentősége, fajtái Baromfi: Fehér: csirke, pulyka, Vörös: kacsa, liba, Húsipar jelentősége: Húsipar 30% export Értékesítés (MrdFt) 534 2,6/cég Gyártó cég 195 Halfeldolg.

Részletesebben

38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok

38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 541 01 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok

38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 38. HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 541 01 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 541 01 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A szükségletek fogalma, csoportosítása A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata 2. A kereslet fogalma, a keresletet befolyásoló tényezők A kínálat fogalma,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A feladat Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Vázolja

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Az etetés néhány

Részletesebben

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK Idegen nyelvi kompetenciák felmérése: Az egyes feladatok mellé segédanyagként annak tartalmához kötődő mintegy 400-500

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet 15/1998. (IV. 3.) FM rendelet a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról 1 Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. -ának (2)

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 157. szám 38633 A vidékfejlesztési miniszter 136/2011. (XII. 22.) VM rendelete a vágósertések vágás utáni minõsítésérõl és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról

Részletesebben

KISOKOS. Élelmiszer. azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft.

KISOKOS. Élelmiszer. azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft. Élelmiszer KISOKOS azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft. 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. M/II. 5 Tel.: 70/409-8312, 62/555-832 www.haccprendszerkiepites.hu haccpszeged@gmail.com Útmutató az

Részletesebben

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait!

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! 2. Határozza meg a szíjgyártó-nyerges tárgyak, tárgy-együttesek

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. dr. Torma András 2011.09.13. Tartalom 1. Technológiák anyagáramai, ábrázolásuk 2. Folyamatábrák 3. Technológiai mérőszámok 4. Technológia telepítésének feltételei 5. Technológia

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat!

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat! 2 A képzés tananyaga: Konyhatechnika és vendéglátási ismeretek Háztartási és háztartásgazdasági ismeretek Egészségügy és gondozás Idegenforgalom és idegenvezetés (A tantárgyak elnevezése korábbi tételsorokhoz

Részletesebben

Bőrgyártó anyagismeret

Bőrgyártó anyagismeret Bőrgyártó anyagismeret 1. Ismertesse a kémiai reakciók fogalmát és lefolyásuknak feltételeit! 2. Jellemezze a kémiai reakciókat irányuk, sebességük és részecskeátmenetük alapján! 3. Jellemezze a bázisokat

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: Szintvizsga időtartama:

Részletesebben

A VÁGÓÁLLATOK LEÖLÉSÉNEK ÉS LEVÁGÁSÁNAK ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYAI

A VÁGÓÁLLATOK LEÖLÉSÉNEK ÉS LEVÁGÁSÁNAK ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYAI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A VÁGÓÁLLATOK LEÖLÉSÉNEK ÉS LEVÁGÁSÁNAK ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYAI Mikó Józsefné Jónás Edit A 2013. JANUÁR 1. ELŐTT

Részletesebben

HÚSIPARI SZAKMUNKÁS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

HÚSIPARI SZAKMUNKÁS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés HÚSIPARI SZAKMUNKÁS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HÚSIPARI SZAKMUNKÁS Feladatok és

Részletesebben

- Szakképzés az élelmiszeriparban-

- Szakképzés az élelmiszeriparban- Baromfi feldolgozás - Szakképzés az élelmiszeriparban- Bereczkiné Kardeván Kinga Budapest, 2016.02.04. Országos Képzési Jegyzék 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet: Baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás Hús-

Részletesebben

Kis mennyiség meghatározása alaptermékek és ebből előállított termékek vonatkozásában

Kis mennyiség meghatározása alaptermékek és ebből előállított termékek vonatkozásában 1. melléklet az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelethez Kis mennyiség meghatározása alaptermékek és ebből előállított termékek vonatkozásában Heti* maximális mennyiség Éves maximális mennyiség** Termék vagy

Részletesebben

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások Kontakt Kapás László Alkalmazástechnika - Élelmiszeripar Élelmiszeripari Mérnök Tel.: 06 (70) 3351-144 laszlo.kapas@messer.hu Cryogen Rapid -gyors hűtés és fagyasztás

Részletesebben

1119 Budapest, Fehérvári út

1119 Budapest, Fehérvári út V a l a m e n n y i, h ú s i p a r i s z a k k é p z é s t f o l y t a t ó i s k o l a I g a z g a t ó j á n a k S z é k h e l y é n Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! A Földművelésügyi Minisztérium felhívása

Részletesebben

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN SZERVES HULLADÉK FELDOLGOZÁS Az EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé bizonyos magas

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma: 2012. A naplókat készítette: HACCP Tanácsadó Kft. 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. H/III-7 Megjegyzés: A naplók a HACCP Tanácsadó Kft. által készített HACCP

Részletesebben

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Szakács mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 054-09/1 Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei () Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

V E V I N F O R M Á C I Ó

V E V I N F O R M Á C I Ó V E V I N F O R M Á C I Ó Furatokkal könnyített kutter kések felhasználása vörösárú és szárazárú gyártásához Alkalmazott szabadalmak: DE 196 54 733 Kutter kések DE 198 23 412 Vágó-kever gépek kése, különösen

Részletesebben

Tartalom A SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI SZAKMACSOPORTONKÉNT... 4 HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ... 4 Alkalmazott matematika... 4

Tartalom A SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI SZAKMACSOPORTONKÉNT... 4 HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ... 4 Alkalmazott matematika... 4 Tartalom A SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI SZAKMACSOPORTONKÉNT... 4 HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ... 4 Alkalmazott matematika... 4 Gazdasági és kereskedelmi ismeretek... 4 Húsipari gépek... 9 Húsipari technológia...

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gyakorlat áttekintése Húskészítmények gyártásának jó higiéniai gyakorlata vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

2015. 02. 20. Kometa 99 Zrt. KAPOSVÁR SAJTÓKÖZLEMÉNY

2015. 02. 20. Kometa 99 Zrt. KAPOSVÁR SAJTÓKÖZLEMÉNY 2015. 02. 20. Kometa 99 Zrt. KAPOSVÁR SAJTÓKÖZLEMÉNY ÚJ KORSZERŰ KÁBÍTÓBERENDEZÉS BESZERZÉSÉRE E KÉSZÜL A KOMÉTA 99 ZRT. KAPOSVÁRI HÚSÜZEME AZ ÁLLATJÓLÉT ÉS A HÚSMINŐSÉG JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A GOP-2011-1.1.1

Részletesebben

A 49. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 49. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 49. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Szintvizsga időtartama: 150 perc Elérhető maximális pontszám: 100

Részletesebben

Tőkehús,belsőség,húskészítmény. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Követelmény. kg kg kg 500. kg 3 880

Tőkehús,belsőség,húskészítmény. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Követelmény. kg kg kg 500. kg 3 880 Megnevezés, előírt paraméterek Tőkehúsok: Sertés comb, csont nélkül Sertés karaj Sertés oldalas Hasított félsertés húzott fej láb nélkül Me. beszerzés mennyisége (12 hónapra) kg 8 200 kg 1 800 kg 500 kg

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Édesipari termékgyártó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 541 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Élelmiszerek szabályszerű előkészítése

Élelmiszerek szabályszerű előkészítése Élelmiszerek szabályszerű előkészítése Néhány gondolat a vendéglátás termelése során felhasznált alapanyagok előkészítéséhez, szakács,cukrász pincér és vendéglős szakmákban. Kiss László Az áruk előkészítése

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 2. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv (régi 2-5210 számú irányelv) Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2002. (2. kiadás) 2 I. Általános

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY 1. a) A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó b) SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó Szakmai programkövetelmény azonosító száma:

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 341 01 Eladó szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi Egészség és Biztonság 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját,

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Melyek azok a fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságok, amelyek

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. 1. 1. Ezen irányelv az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII törvény 17. (2) bekezdésének b) ja

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI MINŐSÉGI MAGYAR SERTÉSHÚS VÉDJEGY MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI 2009.május 2 A Minőségi Magyar Sertéshús tanúsítási rendszer szakmai követelményei A Minőségi Magyar Sertéshús

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016. (VII. 19.) FM rendelettel kiadott szakmai és

Részletesebben

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként:

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Ételkészítési ismeretek A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. -ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

Az egyes kiskereskedelmi vállalkozásoknak szóló útmutatást megelőzően először áttekintést nyújtunk az úgynevezett előfeltételi programokról.

Az egyes kiskereskedelmi vállalkozásoknak szóló útmutatást megelőzően először áttekintést nyújtunk az úgynevezett előfeltételi programokról. Útmutató az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekhez az élelmiszer-kiskereskedelmi kisvállalkozások számára: a veszélyek azonosítása, rangsorolása és ellenőrzése a húsboltokban, vegyesboltokban,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Gyógyszer készítménygyártó Vegyipari technikus

Gyógyszer készítménygyártó Vegyipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

TEMPIX COMPANY. A Tempix cég bemutatása

TEMPIX COMPANY. A Tempix cég bemutatása A TEMPIX MAGYARORSZÁGON 4 TEMPIX COMPANY A Tempix cég bemutatása A céget 2002-bem alapították. A világszabadalmat Henry Norrby és Mats Nygårdh készítették el. A céget Jon Halvarsson üzletember alapitotta.

Részletesebben

Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek

Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek Vágóállatokból készíthető ételek Életszakasz és nem szerint A házi állat neve szarvasmarha sertés juh Újszülött egyed szopós borjú szopós malac szopós bárány

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető Előzmények 1990- BSE Reformok az Európai Unió élelmiszer politikájában egyik alappillér a

Részletesebben

Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban

Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban Dr. Friedrich László Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő-és Állatitermék

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Melyek azok a főbb hegesztési eljárások, melyek alkalmasak műanyagok (polimerek) kötésére? 2.) Mely tulajdonságok teszik lehetővé a műanyagok hegesztését? 3.) Ismertesse a műanyagok

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés. 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés. 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

NYF-MMFK Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam

NYF-MMFK Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam II. évfolyam CSOMAGOLÁS, RAKTÁROZÁS MG2514 Meghirdetés féléve: 5. félév 5. 14 1 1 14 14 Összesen: 14 14 MG1303; MG1401; MG1406 A termékfeldolgozó szakirány kiegészítő tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági

Részletesebben

Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola HELYI TANTERV. Húsipari termékgyártó

Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola HELYI TANTERV. Húsipari termékgyártó Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola Kaposvár HELYI TANTERV ÉLELMISZERIPARI SZAKMACSOPORT Húsipari termékgyártó SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Három évfolyamos oktatás esetén OKJ száma: 34 541 03 2013 ÉRVÉNYES:

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében 9.2.2015 B8-0097/1 1 D preambulumbekezdés D. mivel a becslések szerint az adott tagállamtól függıen a levágott állatok húsa teljes mennyiségének 30 50%-át élelmiszer-összetevık elsısorban darált hús, húskészítmények

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28.

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása EEA Grants Norway Grants HULLADÉKCSÖKKENTÉS Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem HU09-0015-A1-2013 1 Beruházás oka A vágóhidakról kikerülő baromfi nyesedék

Részletesebben

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ-09-960614-87 Célja: a szisztematikus zavar-feltárás, nyomozás. A tervezett működési körülményektől eltérő állapotok azonosítása,

Részletesebben

Képzési tájékoztató. 11. Képzés költsége vizsgadíjjal: Ft/fő ( Ft képzési díj Ft vizsgadíj)

Képzési tájékoztató. 11. Képzés költsége vizsgadíjjal: Ft/fő ( Ft képzési díj Ft vizsgadíj) 1. Szakképesítés megnevezése: ARANYKALÁSZOS GAZDA 2. A szakképesítés azonosító száma (OKJ): 31 621 02 Nyilvántartásba vételi száma: E-000249/2014/A002 alapfokú iskolai végzettség B vagy T vagy C+E jogosítvány

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: Bőrdíszműves

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: Bőrdíszműves MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Bőripari anyagok jellemzői, szabás és előkészítő

Részletesebben

VIII. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I III. hónap

VIII. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I III. hónap VIII. évfolyam, 2. szám, 2015 Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA 2015. I III. hónap Vágóhidak élőállat vágása Vágóhidak élőállat vágása VIII. évfolyam, 2. szám, 2015 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

KF-II-6.8. Mit nevezünk pirolízisnek és milyen éghető gázok keletkeznek?

KF-II-6.8. Mit nevezünk pirolízisnek és milyen éghető gázok keletkeznek? Körny. Fiz. 201. november 28. Név: TTK BSc, AKORN16 1 K-II-2.9. Mik egy fűtőrendszer tagjai? Mi az energetikai hatásfoka? 2 KF-II-6.. Mit nevezünk égésnek és milyen gázok keletkezhetnek? 4 KF-II-6.8. Mit

Részletesebben

PRÓBAVERZIÓ. Húskészítmények hústartalmának mennyiségi jelölése és a hústartalom mennyiségének meghatározása

PRÓBAVERZIÓ. Húskészítmények hústartalmának mennyiségi jelölése és a hústartalom mennyiségének meghatározása PRÓBAVERZIÓ Útmutató Húskészítmények hústartalmának mennyiségi jelölése és a hústartalom mennyiségének meghatározása 2010. december Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Húskészítmények Szakbizottsága Jóváhagyva

Részletesebben

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz.

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz. Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék gyűjtőátrakó telep Kővágószőllős 0/46 hrsz. HACCP terv Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék

Részletesebben

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 2. fólia 3. fólia Külső anyagmozgatás elemei Szállítás. közúti, vasúti, vízi, légi,

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gyakorlat áttekintése Sertés-, juh- és szarvasmarha másodlagos feldolgozásának jó higiéniai gyakorlata

Részletesebben

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus 54 521 06 Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás A szakmai program a 30/2016 (VIII 31) NGM rendelet és módosításai alapján

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben