NYF-MMFK Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYF-MMFK Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam"

Átírás

1 II. évfolyam CSOMAGOLÁS, RAKTÁROZÁS MG2514 Meghirdetés féléve: 5. félév Összesen: MG1303; MG1401; MG1406 A termékfeldolgozó szakirány kiegészítő tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termények, illetve a feldolgozott termékek korszerű csomagolási és raktározási módszereinek, gyakorlati kérdéseinek megismertetése. Specifikus cél, hogy a hallgatók kellő jártasságot szerezzenek a feldolgozóipar csomagolóeszközeiben, a csomagolás gépeiben, valamint betekintés nyújtsunk a nyersanyagok, a félkész-, illetve késztermékek tárolási technológiáiba, kiegészítve a raktáron belüli anyagmozgatással. Képesek legyenek a csomagoló-tároló részlegek szakmai irányítására. Az élelmiszeripari csomagolás célja, feladatai, követelményei. A különféle csomagolószerek jellemzése, előállítása (üveg, fém, műanyag, papír és egyéb csomagolószerek). A csomagolás technológiája (a csomagolószerek tisztítása, az élelmiszerek adagolása, töltés, a csomagolás zárása, címkézés). Gyűjtő- és szállítási csomagolás (technológia és gépesítés, egységrakomány-képzés). A tárolás és raktározás elvi kérdései az élelmiszeriparban, gyakorlati alkalmazások. Raktáron belüli anyagmozgatás. Nyersanyagok átmeneti tárolása. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - Varsányi I.: Élelmiszeripari csomagolástechnika. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Integra-Projekt Kft., Budapest, Ringbauer E.: Anyagmozgatás az élelmiszeriparban. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, Szenes E.-né: Csomagolás az élelmiszeripari kisüzemben. Integra-Projekt Kft., Budapest, Folyóiratok: Élelmezési Ipar, Konzervújság Tanterem (30 fő)

2 FELDOLGOZÁS GÉPEI I. MG2512 Meghirdetés féléve: 5. félév Összesen: MG1305; MG1406 A termékfeldolgozó szakirány legfontosabb tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékfeldolgozás során, illetve az élelmiszeripari technológiákban alkalmazott gépek és berendezések főiskolai szintű megismertetése az érdekelt hallgatókkal. Specifikus cél, hogy a hallgatók sajátítsák el az egyes élelmiszeripari gépekben lejátszódó folyamatokat, a különféle szerkezeti kialakításokat, a gépüzemeltetés kérdéseit különös tekintettel a konzerviparra. Képessé váljanak a feldolgozó üzemek műszaki irányítására. A mechanikai műveletek rendszerezése. Az előkészítő-műveletek gépei (a mosás, hámozás, magozás gépesítése). A lényerés elve, présgépek. Az ülepítés és szűrés berendezései. Az aprítás, szitálás, keverés gépei és berendezése. Termikus műveletek. Hőcserélők méretezése, készülékei. A bepárlás és készülékei. A lepárlás elve és berendezései. Az extrakció és berendezései. Konzervgyári feldolgozó gépsorok (gyümölcsbefőttek, zöldségkonzervek gyártósora). Gyümölcslé- és sűrítménygyártó berendezések, léfeldolgozó üzemek. Zöldséglevek és sűrítmények gyártó berendezései. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Mezőgazd. Kiadó, Szabó-Csury-Hidegkuti: Élelmiszeripari műveletek és gépek. Mezőgazd. Kiadó, Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Inegra-Projekt Kft., Kerekes B.: Termékfeldolgozás. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, Ábrahám T.: A betakarítástól a csomagolásig. Mezőgazd. Kiadó, Budapest, Tanterem (30 fő); Élelmiszeripari gépek labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)

3 FELDOLGOZÁS GÉPEI II. MG2614 Meghirdetés féléve: 6. félév Összesen: MG2512 A termékfeldolgozó szakirány legfontosabb tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékfeldolgozás során, illetve az élelmiszeripari technológiákban alkalmazott gépek és berendezések főiskolai szintű megismertetése az érdekelt hallgatókkal. Specifikus cél, hogy a hallgatók sajátítsák el az egyes élelmiszeripari gépekben lejátszódó folyamatokat, a különféle szerkezeti kialakításokat, a gépüzemeltetés kérdéseit különös tekintettel a konzerviparra. Képessé váljanak a feldolgozó üzemek műszaki irányítására. Az élelmiszeripari szárítás elvi kérdései. A szárítóberendezések felépítése, csoportosítása, a szárítás anyag- és hőmérlege. A zöldség- és gyümölcsszárító berendezések gyakorlati kivitele. Egyéb élelmiszeripari szárítóberendezések. Speciális élelmiszer-feldolgozó rendszerek gépesítése (tejipar, húsipar, sütőipar, stb.) Az aszeptikus tartósítás berendezései, gépei. A hűtés és gyorsfagyasztás elve, berendezései. A minőségbiztosítás műszaki kérdései. A szőlőfeldolgozás gépei és eszközei. Borászati gépek és berendezések. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Mezőgazd. Kiadó, Szabó-Csury-Hidegkuti: Élelmiszeripari műveletek és gépek. Mezőgazd. Kiadó, Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Inegra-Projekt Kft., Kerekes B.: Termékfeldolgozás. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, Ábrahám T.: A betakarítástól a csomagolásig. Mezőgazd. Kiadó, Budapest, Tanterem (30 fő); Élelmiszeripari gépek labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)

4 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék FOLYAMATIRÁNYÍTÁS MG2616 Meghirdetés féléve: 6. félév MG1404; MG1506 Dr. Szesztai György főiskolai docens A mezőgazdasági gépész üzemmérnök hallgatók ismerjék meg a mezőgazdasági termékek feldolgozásánál alkalmazott korszerű technológiák irányítástechnikai rendszerének elemeit, ezek gazdaságos felhasználásának feltételeit. Előadások: Feldolgozástechnológiák jellemző paramétereinek érzékelői: elektromos és nem elektromos jelek érzékelése. Egységes jeltartományú távadók, jelátalakítók. Hőtechnikai, klímatechnikai érzékelők, távadók. Közegek szintjének, áramlástechnikai jellemzőinek érzékelői, távadói. Gyakorlatok: Anyagok fizikai jellemzőinek mérése, jeladók vizsgálata. Programozható logikai vezérlők alkalmazása élelmiszeripari technológiákban. Számítógépes folyamatirányító technológia gépi berendezései: illesztések, végrehajtó és jeladó elemek. A valósidejű operációs rendszer jellemzői, technológiai irányítás tervezése, programozása. Folyamatirányító számítógép-struktúrák, szolgáltatások. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - Dr. Boros A.:Villamos mérések a gépészetben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1978 Fekete A.: Méréstechnika és automatizálás az élelmiszergazdaságban. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1996 Ginzburg A. Sz.: az élelmiszerek szárítástechnológiája. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979 Bánhidi L. és tsa.-i: Automatika mérnököknek. Tankönyvkiadó, Budapest, 1992

5 TARTÓSÍTÁSTECHNOLÓGIA I. MG 2513 Meghirdetés féléve: 5. félév Összesen: MG1305 A termékfeldolgozó szakirány másik nélkülözhetetlen tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékek feldolgozása során alkalmazott tartósítástechnológiák elsajátítása, az alapvető élelmiszeripari, feldolgozási, gyártási műveletek megismertetése. Specifikus cél, hogy a hallgatók kellő jártasságot szerezzenek a konzerv- és hűtőipar, az erjedésipar, illetve az egyéb speciális feldolgozóiparok technológiai rendszereiben. A hallgatók képesek legyenek adott üzemrész technológiai irányítására. A termékfeldolgozás általános technológiai kérdései (áruátvétel, tárolás, stb.). A konzervipari technológiák rendszerezése. Előkészítő műveletek (a tisztítás, mosás, hámozás, magozás, stb. technológiái). A termékek válogatása és osztályozása. A jellegformálás műveletei (aprítás, előfőzés, húzatás). Lényerési eljárások, létisztítás. Befejező műveletek (töltés, zárás, stb.). A különféle tartósító eljárások áttekintése. Gyümölcsbefőttek gyártása. Zöldségkonzervek előállítása (konkrét gyártástechnológiák). Almalé- és sűrítménygyártás, rostos ivólevek, szörpök. A velő- és dzsemgyártás technológiája. Paradicsomlé- és sűrítménygyártás. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Mezőgazd. Kiadó, Budapest, Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Integra-Projekt Kft., Simon L.: Termékfeldolgozás I-II. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, Tanterem (30 fő); Termékvizsgáló labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)

6 TARTÓSÍTÁSTECHNOLÓGIA II. MG 2615 Meghirdetés féléve: 6. félév Összesen: MG2513 A termékfeldolgozó szakirány másik nélkülözhetetlen tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékek feldolgozása során alkalmazott tartósítástechnológiák elsajátítása, az alapvető élelmiszeripari, feldolgozási, gyártási műveletek megismertetése. Specifikus cél, hogy a hallgatók kellő jártasságot szerezzenek a konzerv- és hűtőipar, az erjedésipar, illetve az egyéb speciális feldolgozóiparok technológiai rendszereiben. A hallgatók képesek legyenek adott üzemrész technológiai irányítására. Az élelmiszeripari szárítás általános technológiai jellemzői. Gyümölcsszárítási technológiák, a zöldségfélék szárítással való tartósítása. A dohány szárítása. Speciális élelmiszeripari technológiák (tejfeldolgozás, húskonzervek, sütőipari technológiák, stb.). Az aszeptikus tartósítás technológiája. Élelmiszerek tartósítása gyorsfagyasztással. Minőségbiztosítás az élelmiszeriparban. A szőlőfeldolgozás technológiái (a fehérszőlő feldolgozása, a kékszőlő feldolgozása). Borászati technológiák (különféle borok előállítása, a pezsgőgyártás). 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - Mezőgazd. Kiadó, Budapest, Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Integra-Projekt Kft., Simon L.: Termékfeldolgozás I-II. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, Tanterem (30 fő); Termékvizsgáló labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja:

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja: Agrárinformatikai rendszerek I. MG2524 Meghirdetés féléve: 5. félév Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód): MG1207; MG1404 Tantárgyfelelős neve: Dr. Ormos László Tantárgyfelelős

Részletesebben

HIDRAULIKUS ÉS PNEUMATIKUS RENDSZEREK

HIDRAULIKUS ÉS PNEUMATIKUS RENDSZEREK Tantárgy neve: HIDRAULIKUS ÉS PNEUMATIKUS RENDSZEREK MG2502 Meghirdetés féléve: 5. félév heti óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 5. 14 1 1 14 14 Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel

Részletesebben

TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 541 06 0000 00 00

TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 541 06 0000 00 00 TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 541 06 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

42. TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. 3.2 Szakképesítés-elágazások Nincsenek

42. TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. 3.2 Szakképesítés-elágazások Nincsenek 42. TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 541 06 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév 2004/2005. tanév 1. TANTÁRGY CÍME: ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN A TANTÁRGY KÓDJA: NEGT A113 KREDIT 4. 2+0 ELŐADÁS

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája. Szerző: Stégerné Máté Mónika

Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája. Szerző: Stégerné Máté Mónika Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája Szerző: Stégerné Máté Mónika Almafeldolgozás lehetőségei Nyersanyag fogadás Lé Püré/velő Darabos Darabolás Préselés Előfőzés Passzírozás Válogatás, magozás Tisztítás,

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint:

Részletesebben

A 95. sorszámú Tartósítóipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 95. sorszámú Tartósítóipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 95. sorszámú Tartósítóipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 09 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki 2. Az alapképzési

Részletesebben

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest, 2013. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGUS

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: LEMAT205 ELMÉLET 9+0 GYAKORLAT 0+5

Részletesebben

Aszeptikus technológia

Aszeptikus technológia Élelmiszeripari technológia Zöldség-gyümölcs termesztés Aszeptikus rendszer Zöldség-gyümölcs fogyasztók Aszeptikus technológia nyersanyag Félkész előállítás Aszeptikus félkész tárolás Kiszerelés kisfogyasztói

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam ALKALMAZOTT SZÁMÍTÁSTECHNIKA MG2613 Meghirdetés féléve: 6. 6. 11 1 1 11 11 Összesen: 11 11 Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős beosztása: MG1108; MG1207 Dr. Végső Károly főiskolai docens A tantárgy

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

Hőkezelés az élelmiszeriparban

Hőkezelés az élelmiszeriparban Hőkezelés az élelmiszeriparban A HŐKEZELÉS CÉLJAI A sejtközi gázok eltávolítása, gyümölcsök és zöldségek húzatása Fagyasztás előtt, kellemes íz kialakítása, főtt állomány, enzim bénítás, előfőzés Gyümölcs

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Édesipari termékgyártó szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 01 Évfolyam: 1/9. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft.

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK DR. SZAKÁCSNÉ DR. FÖLDÉNYI RITA EGYETEMI DOCENS TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0015 Felsőoktatási együttműködés

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Oktatói önéletrajz. Dr. Barta József. Karrier. egyetemi docens. Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék. Felsőfokú végzettségek:

Oktatói önéletrajz. Dr. Barta József. Karrier. egyetemi docens. Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék. Felsőfokú végzettségek: Dr. Barta József egyetemi docens Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1966-1971 Gödöllői Agrártudományi Egyetem, mezőgazdasági gépészmérnök Tudományos fokozatok,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Barta József

Oktatói önéletrajz Dr. Barta József egyetemi docens Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1966-1971 Gödöllői Agrártudományi Egyetem, mezőgazdasági gépészmérnök Tudományos fokozatok, címek:: 1977,

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam Tantárgy neve: INFORMATIKÁVAL TÁMOGATOTT MINŐSÉGMENEDZSMENT Tantárgy kódja: GM 2503 Meghirdetés féléve: 5. Össz-óraszám (elm. + gyak.): 28 5. 14 1 1 14 14 Összesen: 14 14 Előfeltétel (tantárgyi kód): GM

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI. MESTER (MSc) SZAK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI. MESTER (MSc) SZAK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI MESTER (MSc) SZAK Budapest 2012 A felsőoktatási intézmény neve, címe: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV Nyíregyházi Főiskola Gyártórendszerek tervezése c. tan- 2009/2010. tanév, II. félév GM.III. évfolyam Gyak.jegy, 2 kredit tárgy Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék Tanítási

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

MLBKT OKTATÓI TAGOZAT Logisztikai szakirányú BSc képzés a BME-n

MLBKT OKTATÓI TAGOZAT Logisztikai szakirányú BSc képzés a BME-n MLBKT OKTATÓI TAGOZAT Logisztikai szakirányú BSc képzés a BME-n Dr. Bóna Krisztián adjunktus TARTALOMJEGYZÉK A szervezetről A képzési struktúráról 3. 5. A tárgyakról A jövő BSc-je 24. 8. 1 A SZERVEZETRŐL

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2004-05. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam FOLYAMATTERVEZÉS B Tantárgy kódja: GM 2505 Meghirdetés féléve: 5. Össz-óraszám (elm. + gyak.): 28 5. 14 1 1 14 14 Összesen: 14 14 Előfeltétel (tantárgyi kód): GM 1302 Tantárgyfelelős neve: Dr. Végső Károly

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP2-4.2.1-4.2.2-18 A felhívás célja a mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztését célzó tevékenységek támogatása. A Kormány célul tűzte ki

Részletesebben

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Terméktervező Intézet Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, illetve Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 341 01 Eladó szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi Egészség és Biztonság 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját,

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari anyagismeret labor Nincs kötelezően

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2006-07. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Édesipari termékgyártó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Édesipari termékgyártó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 541 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

ÉLELMISZERMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (ÉMB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

ÉLELMISZERMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (ÉMB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI ÉLELMISZERMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (ÉMB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: élelmiszermérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Pék szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 05 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A METALLUX ZRT. RÖVID ISMERTETÉSE

A METALLUX ZRT. RÖVID ISMERTETÉSE A METALLUX ZRT. RÖVID ISMERTETÉSE A Metallux Zrt. fő tevékenysége egyedi felületkezelő, szennyvízkezelő berendezések tervezése és kivitelezése. Foglalkozunk továbbá különböző műanyagos, lakatos munkákkal

Részletesebben

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

2. egyetem matematika tantárgycsoport (matematika); fizika tantárgycsoport (fizika);

2. egyetem matematika tantárgycsoport (matematika); fizika tantárgycsoport (fizika); Ssz. Végzettség szintje Tantárgy 1. főiskola 18. Vendéglátás-turisztika szakmacsoport tantárgyai (ételkészítési ismeretek); 18. Vendéglátás-turisztika szakmacsoport tantárgyai (termelés elmélete); XXVII.

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Általános élelmiszer-ismeretek,

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Általános élelmiszer-ismeretek, A 10044-12 azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem tantárgy 1 1. A 10044-12 azonosító számú, Élelmiszer,

Részletesebben

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest 2013 Nyomtatott kommunikáció

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 85. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 05 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

ajánlott féléve Tantágy neve Előfeltétel kódja tanszék/i

ajánlott féléve Tantágy neve Előfeltétel kódja tanszék/i Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépészmérnöki alapszak "A" típusú tantárgyak Gépüzemeltetési szakirány mintatanterve 2009. szeptember 01. Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - Mechanika

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM

Részletesebben

HAZAI LAPSZEMLE Összeállította: Boross Ferenc

HAZAI LAPSZEMLE Összeállította: Boross Ferenc HAZAI LAPSZEMLE Összeállította: Boross Ferenc Örsi Ferenc - Homoki Péter - Vu Nam Phong: Metilglioxál képzôdése és meghatározása karamell mintákban Élelmezési Ipar, 48 (1994) 2, 37-41 Gerely Péter: A csomagolástervezés

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban február 11.

Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban február 11. Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban 2016. február 11. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar

Részletesebben

Funkciói. Védelem Racionalizáló>Rögzítés,tárolás Kommunikációs Marketing

Funkciói. Védelem Racionalizáló>Rögzítés,tárolás Kommunikációs Marketing A csomagolás Fogalma A csomagolás hétköznapi értelemben kettős: Egyrészt jelenti azoknak a műveleteknek az összességét, amelyekkel kialakítják az áru burkolatát Másrészt jelentheti a burkolatot alkotó

Részletesebben

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/ Nappali tagozat, 4 félév; Levelező tagozat, 4 félév; A szak képzési célja: olyan mérnökök képzése, akik képesek a gépek, gépészeti berendezések és folyamatok koncepciójának kidolgozására, modellezésére,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak I EGYETEM 2017/2018. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42438 Valószínűségszámítás és Mat. Statisztika 2.500,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari Nincs kötelezően előírt

Részletesebben

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 2. fólia 3. fólia Külső anyagmozgatás elemei Szállítás. közúti, vasúti, vízi, légi,

Részletesebben

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA Teljes kreditértékkel Mesterszak beszámítható alapképzési szak GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Marketing Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak I EGYETEM 2016/2017. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari Nincs kötelezően

Részletesebben

Gyógyszer készítménygyártó Vegyipari technikus

Gyógyszer készítménygyártó Vegyipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból 1. A munkaeszközök, illetve gépek biztonságával foglalkozó fontosabb jogszabályok és szabványok. A nemzeti szabvány és a honosított

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 541 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

A KASZK Európában NEMZETKÖZI STRATÉGIA

A KASZK Európában NEMZETKÖZI STRATÉGIA A KASZK Európában NEMZETKÖZI STRATÉGIA ERASMUS+ Stratégiai célok, prioritások Az FM KASZK és tagintézményeinek Pedagógiai Programjában rögzített célja, hogy mind pedagógia-módszertani, mind szakmai tekintetben

Részletesebben

ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÁS

ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÁS ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÁS - Szakképzés az élelmiszeriparban - Pataki Tamás Budapest, 2016.02.11. Országos Képzési Jegyzék 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet: Gyógynövénytermesztő és -feldolgozó Zöldség-

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (Nyíregyháza, Kótaji

Részletesebben

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Gépészmérnöki alapszak előtanulmányi követelményei Érvényes 2009/2010-es tanévtől 2009.0.18 Szakirány Tantárgy neve Tárgykód Előkövetelmény 1. Előkövetelmény 2. Előkövetelmény 3. 1 Törzsanyag Gépészmérnöki

Részletesebben

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Kohómérnök MSc-képzés Nappali tagozat ÖNTÉSZET SZAKIRÁNY Miskolc,

Részletesebben

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy A 10044-12 azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy 1 1. A 10044-12 azonosító számú, Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 2. TANTÁRGY KÓDJA, ÓRASZÁMA: NMGAG013 ELMÉLET

Részletesebben

DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN. Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14.

DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN. Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14. DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14. AZ SZTE MÉRNÖKI KARÁNAK BEMUTATÁSA 1962-2007-ig Élelmiszeripari Főiskola 2007. Január 1. Mérnöki Kar 21 előadó

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE A FELDOLGOZÁSBAN VP3-4.2.1-4.2.2-18 A felhívás célja a mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztését célzó tevékenységek támogatása. A Kormány célul tűzte ki

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY. A) Kompetenciák. 1. Szaknyelv alkalmazása

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY. A) Kompetenciák. 1. Szaknyelv alkalmazása ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY Az élelmiszer-ipari alapismeretek érettségi vizsga célja annak eldöntése, hogy a vizsgázó elsajátította-e a kerettantervi

Részletesebben

1. Irányítástechnika. Készítette: Fecser Nikolett. 2. Ipari elektronika. Készítette: Horváth Lászó

1. Irányítástechnika. Készítette: Fecser Nikolett. 2. Ipari elektronika. Készítette: Horváth Lászó A mechatronikai technikus képzés átvilágítására és fejlesztésére irányuló projekt eredményeképp az egyes tantárgyakhoz új, disszeminációra alakalmas tanmeneteket dolgoztunk ki. 1. Irányítástechnika. Készítette:

Részletesebben

Nyomtatott kommunikáció szakmérnök. levelező szakirányú továbbképzési szak

Nyomtatott kommunikáció szakmérnök. levelező szakirányú továbbképzési szak Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Nyomtatott kommunikáció szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési szak Indítási kérelem Budapest 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. A SZAKLÉTESÍTÉSI

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban

Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban VP3-4.2.1-4.2.2-18 1. A pályázat célja A felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek

Részletesebben

Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata

Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata Tudományos Diákköri Konferencia Előadás 2013 Előadó: Szilágyi Artúr II. éves Előkészítéstechnikai mérnök MSc hallgató Konzulens: Dr. Mucsi Gábor egyetemi

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam (OKJ száma: 34 521 05) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

54 524 01 0010 54 03 Élelmiszerminősítő laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus 2/36

54 524 01 0010 54 03 Élelmiszerminősítő laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus 2/36 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben