A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA."

Átírás

1 Települési Önkormányzatok Szövetsége. A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA. Integrációs, Szervezeti és Finanszírozási lehetőségek. Budapest Szeptember 26. Danka Lajos TÖOSZ Közlekedéspolitikai Tanácsnok.

2 Az előadás felépítése. Történelmi áttekintés. (A Közösségi közlekedés átalakítása.) Nemzetközi tapasztalatok, modellek: Angol. Német. Francia. Hazai eredmények. Javaslatok. Elérendő célok.

3 Történelmi áttekintés. A közösségi közlekedés kialakulása.( A postajáratok beindulásától az 1750-es évektől a kiegyezésig 1867-ig.) A vasúti közlekedés fénykora.(az első világháború kitöréséig.) A leépülés.(a második világháború utánig.) Újjáépítés és a szocialista rendszer. (Rendszerváltásig.) A vasúti szállítás mesterséges visszaszorítása központi, intézkedésekkel. A közúti és kötöttpályás személy- és árú szállítás külön vállalatokba szervezése így az irányítási rendszer szétválasztása. A rendszerváltástól a közösségi közlekedés reformjáig. (2002.) A közlekedési vállalatok privatizálása. Teherfuvarozás, kamionos szállítás, közúti személyszállítás. A közösségi közlekedésben dolgozók létszámának drasztikus csökkentése. A MÁV esetében 120 ezer főről 30 ezerre. A nem a főtevékenységhez kapcsolódó munkák kiszervezése és privatizációja. A közösségi közlekedés átalakítása. ( )

4 Nemzetközi tapasztalatok. Vállalat típusok. Teljesen privatizált közösségi közlekedés. Anglia. British Rail. Még az infrastruktúra kezelőt (Railtrack) is privatizálták. Az átalakítás eredményeként széthullott a közlekedési rendszer. Az eleinte javuló szolgáltatások a hosszú távú beruházások hiányában rohamosan romlottak. A közlekedés biztonság csökkent. Ennek megakadályozására két hivatalt is létrehoztak az ORR-t ( Office of Rail Regulation) a vasúti szabályzó hivatalt, és az OPRAF-ot (Office of Passenger Rail Franchising) a vasúti utasok kiszolgálását ellenőrző hivatalt. Az utóbbi időben, látva a sikertelenséget a visszaállamosítás igénye merült fel.

5 Nemzetközi tapasztalatok. Vállalat típusok. Szervezetileg szétválasztott külön álló vállalatok. (Holding) Egymással szorosan együttműködő, egy tulajdonosi szereplővel rendelkező szervezetek. Németország. Deutsche Bahn AG. Nem tisztán különálló vállalatok, egy speciális többlépcsős holding. A konszern a holding menedzsmentből és öt vállalati területből áll, amelyek élén egy-egy irányító testület áll. A hátrányok kompenzálására előtérbe került a regionális koordináció. A DB a legnagyobb kamionos és buszos szállítóvállalat Németországban.

6 Nemzetközi tapasztalatok. Vállalat típusok. Integrált vállalat. Nemzeti vasút és buszvállalat. A szerves történelmi fejlődéssorán kialakult általános forma, ami minden európai államban hasonló fejlődésen ment át. Jelenleg tisztán már nem létezik. Francia. SNCF (Société Nacionale des Chemins de fer Francais) Ez sem tiszta integrált forma, egységes vállalati rendszer, elkülönült menedzsment és ellenőrző szervezettel benlétrehozták a Franciaországi Vasúthálózat Közintézményt (Réseau Ferré de France). Az RFF. viseli a felelősséget az infrastruktúráért. Külön választott minőségi távolsági vasút központi megrendeléssel, és regionális szolgáltatás az SNCF Regionális Igazgatóságán keresztül önkormányzati megrendeléssel.

7 A hazai közlekedés átalakításának eredményei napjainkig. A XXI. Század elejére a magyar közlekedés teljesen széttöredezetté vált. A közúti közlekedés: A taxi szolgáltatásokat magánvállalkozók illetve egy-egy magán taxi cég látja el. Az önkormányzatok a szállítási igényeiket pályázaton nyert falubuszokkal elégítik ki. Buszos közúti személyszállítási igény kielégítését nagyrészt az egykori megyei Volánok jogutódai ként létrejött Volán Vállalatok látják el egymástól független irányítással,( szemben a Nyugat-Európai gyakorlattal ahol a vasúttársaságok a legnagyobb buszos szolgáltatók). Van amelyik megyében három Volán társaság is található. Ezen kívül vannak még a városi cégek által üzemeltetett közlekedési vállalatok, valamint a magán szolgáltatók. A közúti teherfuvarozást hasonló szervezeti rendszer jellemzi, annyi különbséggel hogy jelentős forgalmat bonyolítanak le a külföldi kamionos vállalkozások átmenő forgalommal (főleg 2004 május 1. után).

8 A hazai közlekedés átalakításának eredményei napjainkig. A Kötött pályás közlekedésnél más volt a helyzet 2002-ig. A kiegészítő szolgáltatásokat ugyan kiszervezték, azonban a szervezeti egység drasztikusan nem változott meg. Az árufuvarozást és a személyszállítást valamint az infrastruktúra fenntartást is egy vállalati szervezet látta el, bár a területi vezetői szinteket gyengítették, önálló gazdálkodásukat megszüntették re áttértünk az önállóan gazdálkodó szakági vállalati rendszerre. Külön vállalat látja el a személyszállítást, a vontatási tevékenységet, a karbantartást. Az árufuvarozást pedig eladták az osztrák államvasutaknak, valamint ezen a területen megjelentek a privát vasutak december 31-el a területi egységek utolsó hivatalos egyeztető szervezetét is megszüntették. A területi szakági vezetők informális egyeztetésén múlik az együttműködés. Ezeknek a változtatásoknak az eredményeként, a szolgáltatás színvonalának és a vállalat gazdálkodásának javulnia kellett volna.

9 A MÁV költségtérítési igényének változása Működési költség M Ft Összes bevétel M Ft Állami költségtérítés M Ft Forrás: MÁV Konszolidált éves beszámoló /Heinczinger István vezérigazgató KTE. előadása Bükfürdő.

10 Az MÁV átalakítás hatása az eredményre. Eredmény Évek Forrás: MÁV Konszolidált éves beszámoló/ saját gyűjtés és előadás Sopron

11 MÁV Zrt. hatékonyságjavulása. Forrás: HVG 2009/43. szám, 63. oldal Magyar Gazdaság

12 Javaslatok. A szennyező fizet elv teljes körű érvényesítése, ehhez az externális költségeket internálni kell. A nagyvárosokban csökkenteni kell az egyéni közlekedést. Első körben a kamionoknál, majd a nehéz tehergépjárműveknél a futott km alapján fizetendő útdíj bevezetése. Ezeket a forrásokat egyrészt a közúti-, másrészt a kötöttpályás infrastruktúra karbantartására, modernizációjára kell fordítani. A közlekedésnek egy egységes rendszerét kell kidolgozni, ahol megvan a szerepe az egyéni közlekedésnek, (csatlakozva a közösségi közlekedéshez), a falubusz hálózatnak, a közúti- és a kötöttpályás közösségi közlekedésnek. Létre kell hozni a Nemzeti Közlekedési Holdingot, azonban nem egy központosított vállalatot, hanem önállóan gazdálkodó regionális egységeket összefogó rendszerként, amelybe regionálisan-, vagy megyei szinten csatlakoznak be a volán vállatok.

13 Javaslatok a struktúrára. A nemzetközi és országos szolgáltatások megrendelője az állam a holdingtól, aki a szolgáltató. A regionális- és helyi megrendelők a megyei- és helyi önkormányzatok, a szolgáltatók pedig a holding regionális igazgatóságai. Ezek szolgálnák ki az elővárosi utazási igényeket is. A megrendelések optimális kiszolgálásáról ezen igazgatóságok vezetése önállóan döntene. A kötöttpályás infrastruktúra ennek megfelelő fejlesztéséhez szükséges az egységes országos infrastruktúrakezelő regionális rendszerének a holdinghoz igazítása, önálló, regionális döntési- és irányítási vezetői szinttel.

14 Javaslatok a regionális igazgatásra. A regionális igazgatás finanszírozásnak három lábát kell kialakítani: A jegy árbevételek. - Az utasoktól. Önkormányzati támogatás. - Az államtól átvett forrásokból. Közlekedési hozzájárulás. - Vállalkozásoktól adó formájában az önkormányzatokon keresztül. Ugyanakkor a vállalati buszjáratokat meg kell szüntetni.(tesco,.stb.)

15 Elérendő célok. A Magyar közlekedés hosszú távú fenntarthatósága az utas igények maximális kiszolgálása mellett. A Nyugat-Európai közlekedési anomáliák elkerülése. A meglévő infrastruktúra optimális kihasználása. A közlekedők igényeinek megfelelő szolgáltatás struktúra kialakítása. Rugalmas alkalmazkodás a helyileg felmerülő igényekhez. A döntési láncok rövidítése, gyors és költséghatékony döntési mechanizmus, és működés. Optimális munkamegosztás a közlekedési ágak között. A rendelkezésre álló források optimális felhasználása.

16 Települési Önkormányzatok Szövetsége. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Logisztika és szállítmányozás SZTK. Levelező tagozat

Logisztika és szállítmányozás SZTK. Levelező tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR Logisztika és szállítmányozás SZTK Levelező tagozat A VASÚTI TEHERKOCSIK GAZDASÁGOS KIHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI, A MASPED RAILOG KFT. GYAKORLATÁBAN, A VASÚTI

Részletesebben

A VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS FEJLESZTÉSI TENDENCIÁI EURÓPÁBAN

A VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS FEJLESZTÉSI TENDENCIÁI EURÓPÁBAN VEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ A VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS FEJLESZTÉSI TENDENCIÁI EURÓPÁBAN VÁLOGATÁS A NEMZETKÖZI SZAKIRODALOMBÓL 2004. Közreadja a MÁV Rt. ÜGYKEZELÉSI ÉS DOKUMENTÁCIÓS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET MÁV Rt.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT.

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT. BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON

ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON VEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON VÁLOGATÁS A NEMZETKÖZI SZAKIRODALOMBÓL 2003. 1 Közreadja a MÁV Rt. ÜGYKEZELÉSI ÉS DOKUMENTÁCIÓS HIVATAL MÁV Rt. Dokumentációs Központ

Részletesebben

Magyarország jelentése

Magyarország jelentése NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Magyarország jelentése az elkövetkezendő ötéves időszakra szóló nemzeti ITS-intézkedésekről, a 2010/40. sz. ITS Direktíva 17. cikk (2) bekezdés előírásának megfelelően,

Részletesebben

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal!

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! II ELŐSZÓ Az emelkedő életszínvonal a mobilitás és az áruszállítási igények növekedését eredményezi. A közlekedés a gazdasági fejlődésnek

Részletesebben

GKI Gazdaságkutató Zrt.

GKI Gazdaságkutató Zrt. GKI Gazdaságkutató Zrt. A magyarországi szállítási, szállítmányozási és logisztikai piac elemzése, valamint a versenyhelyzet és versenyképesség feltérképezése a szállítási szektorban és annak alágazataiban,

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ A REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK FEJLESZTÉSÉNEK GAZDASÁGI ELEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TIBOLDI TIBOR

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ A REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK FEJLESZTÉSÉNEK GAZDASÁGI ELEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TIBOLDI TIBOR SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ A REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK FEJLESZTÉSÉNEK GAZDASÁGI ELEMZÉSE DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TIBOLDI TIBOR GÖDÖLLŐ 2008 A DOKTORI ISKOLA megnevezése: Gazdálkodás- és Szervezéstudományok

Részletesebben

59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER

59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER 59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER FELELÔS KIADÓ: Kerékgyártó Attila fôigazgató FELELÔS SZERKESZTÔ: Dr. Koren Csaba SZERKESZTÔK: Fischer Szabolcs Dr. Gulyás András Dr. Petôcz

Részletesebben

Az új városvezetés. a rend és a fejlődés szolgálatában az első 10 hónap eredményei. 2011. augusztus

Az új városvezetés. a rend és a fejlődés szolgálatában az első 10 hónap eredményei. 2011. augusztus Az új városvezetés a rend és a fejlődés szolgálatában az első 10 hónap eredményei 2011. augusztus Kiadja: Budapest Főváros Önkormányzata Felelős kiadó: Tarlós István Felelős szerkesztő: dr. György István

Részletesebben

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika XIX. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2011. NOVEMBER Sikeres konferencia 7. oldal Air cargo bázis Budapesten 31. oldal Székesfehérvári raktáravató 32. oldal Mag. Elmar

Részletesebben

Vállalkozások fejlődése az erdőgazdálkodásban

Vállalkozások fejlődése az erdőgazdálkodásban Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola Erdővagyon-gazdálkodás (E3) Program DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Vállalkozások fejlődése az erdőgazdálkodásban

Részletesebben

Gazdaságpolitikai változások az ezredforduló Hollandiájában II. rész: Közlekedéspolitika, közlekedési infrastruktúra, tömegközlekedés

Gazdaságpolitikai változások az ezredforduló Hollandiájában II. rész: Közlekedéspolitika, közlekedési infrastruktúra, tömegközlekedés Somai Miklós: Gazdaságpolitikai változások az ezredforduló Hollandiájában II. rész: Közlekedéspolitika, közlekedési infrastruktúra, tömegközlekedés (2003. december/2004. január) 1.Célok, kompetenciák,

Részletesebben

Tartalmi felépítés. I. Bevezető: helyzetértékelés az önkormányzati rendszer megújításának célrendszere

Tartalmi felépítés. I. Bevezető: helyzetértékelés az önkormányzati rendszer megújításának célrendszere 1 Tartalmi felépítés I. Bevezető: helyzetértékelés az önkormányzati rendszer megújításának célrendszere II. Az önkormányzati állami feladatok áttekintése, csoportosítása, szétválasztása: oktatással kapcsolatos

Részletesebben

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 9-10. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. március 10.

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 9-10. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. március 10. Nemzetközi Szállítmányozási Kft. 1037 Budapest, Montevideo utca 4. Telefon: 430-8500 Telefax: 430-8599 MAGYAR KÖZLEKEDÉS Alapítva: 1870 www.magyarkozlekedes.hu Nemzetközi Szállítmányozási Kft. 1037 Budapest,

Részletesebben

SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY

SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY Budapest, 2014. június 15. Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... 2 2. Az önkormányzati feladatokról és intézményekről

Részletesebben

MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez

MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez MMK Közlekedési Tagozat 2011. november hó MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez Készítette: Molnár László okl.

Részletesebben

JUHÁSZ ANIKÓ SERES ANTAL STAUDER MÁRTA A KERESKEDELEM KONCENTRÁCIÓJA

JUHÁSZ ANIKÓ SERES ANTAL STAUDER MÁRTA A KERESKEDELEM KONCENTRÁCIÓJA JUHÁSZ ANIKÓ SERES ANTAL STAUDER MÁRTA A KERESKEDELEM KONCENTRÁCIÓJA Szerkesztő Seres Antal Juhász Anikó Seres Antal Stauder Márta A KERESKEDELEM KONCENTRÁCIÓJA A könyv a T 042469-es számú, A kereskedelem

Részletesebben

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak)

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) A különböző vasúti hálózatok (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) vonali és hálózati hatékonysága, illetve a versenyképesség értelmezése a vasútnál hazai tapasztalatok

Részletesebben

A LOGISZTIKAI MENEDZSMENT SZEREPE A VÁLLALATI VERSENYKÉPESSÉG BIZTOSÍTÁSÁBAN. - A logisztika alprojekt zárótanulmánya -

A LOGISZTIKAI MENEDZSMENT SZEREPE A VÁLLALATI VERSENYKÉPESSÉG BIZTOSÍTÁSÁBAN. - A logisztika alprojekt zárótanulmánya - ZÁRÓTANULMÁNYOK GELEI ANDREA A LOGISZTIKAI MENEDZSMENT SZEREPE A VÁLLALATI VERSENYKÉPESSÉG BIZTOSÍTÁSÁBAN - A logisztika alprojekt zárótanulmánya - A tanulmánysorozat Z1. kötete BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

Vasúti pályák környezeti állapotának elemzése

Vasúti pályák környezeti állapotának elemzése Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Környezetpotenciál-elemzés program Vasúti pályák környezeti állapotának elemzése KOREN EDIT Sopron 2005 Témavezető: Dr. Pájer

Részletesebben

PDF Create! 5 Trial. www.nuance.com POSTALOGISZTIKA WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA WSUF. Dr. Potóczki György

PDF Create! 5 Trial. www.nuance.com POSTALOGISZTIKA WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA WSUF. Dr. Potóczki György WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA WSUF Dr. Potóczki György POSTALOGISZTIKA Budapest 2012 Tartalomjegyzék oldal I. ELŐSZÓ...3 II. A LOGISZTIKÁRÓL ÁLTALÁBAN, A POSTALOGISZTIKA POZICIONÁLÁSA...5 III. IV. ORSZÁGOS

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS AJKAY ADRIÁN Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron 2011 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN GAZDÁLKODÁS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA KÖZÖSSÉGI GAZDÁLKODÁSTAN PROGRAM

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS.

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Levelező tagozat A VASÚT-KÖZÚT KOMBINÁLT FUVAROZÁS HELYZETE ÉS ARRA HATÁSSAL BÍRÓ TÉNYEZŐK

Részletesebben

MINISZTERI KÖSZÖNTŐ. Kóka János Miniszter

MINISZTERI KÖSZÖNTŐ. Kóka János Miniszter I MINISZTERI KÖSZÖNTŐ A közlekedés az országok gazdaságának stratégiai fontosságú eleme, amely szorosan kapcsolódik a gazdasági és társadalmi élet szinte minden területéhez. Jelenleg Magyarországon a közlekedés,

Részletesebben

Tartalom. Szerzõink. Szerkesztõbizottság: Dr. Udvari László elnök Dr. Ivány Árpád fõszerkesztõ

Tartalom. Szerzõink. Szerkesztõbizottság: Dr. Udvari László elnök Dr. Ivány Árpád fõszerkesztõ LIV. évfolyam 5. szám 161 KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI SZEMLE a Közlekedéstudományi Egyesület tudományos folyóirata VERKEHRSWISSENSCHAFTLICHE RUNDSCHAU Zeitschrift des Ungarischen Vereins für Verkehrwissenschaft

Részletesebben

5. elrendeli a gazdasági programnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közlönyében való közzétételét.

5. elrendeli a gazdasági programnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közlönyében való közzétételét. Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. április 28. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 45/2011. (IV. 28.) határozata

Részletesebben

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 11 12. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. március 24.

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 11 12. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. március 24. Nemzetközi Szállítmányozási Kft. 1037 Budapest, Montevideo utca 4. Telefon: 430-8500 Telefax: 430-8599 MAGYAR KÖZLEKEDÉS Alapítva: 1870 www.magyarkozlekedes.hu pannoncont Nemzetközi Szállítmányozási és

Részletesebben

A KIS- ÉS NAGY SZÁLLÍTMÁNYOZÓ CÉGEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A JELENLEGI PIACI HELYZET ALAPJÁN

A KIS- ÉS NAGY SZÁLLÍTMÁNYOZÓ CÉGEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A JELENLEGI PIACI HELYZET ALAPJÁN Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány A KIS- ÉS NAGY SZÁLLÍTMÁNYOZÓ CÉGEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A JELENLEGI PIACI HELYZET ALAPJÁN

Részletesebben

BIZTOSÍTÁSI ISMERETEK - VÁLLALKOZÁSOK BIZTOSÍTÁSA

BIZTOSÍTÁSI ISMERETEK - VÁLLALKOZÁSOK BIZTOSÍTÁSA TÓTH GÁBOR BIZTOSÍTÁSI ISMERETEK - VÁLLALKOZÁSOK BIZTOSÍTÁSA 2007. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3. 2. A biztosítási tevékenység kialakulása 6. 3. Gazdálkodás, kockázat, kockázatkezelés 13. 4. A biztosítás,

Részletesebben