(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 47. Melléklet: 48.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 47. Melléklet: 48."

Átírás

1 E/ECE/324 }Rev.1/Add.47Rev.4 E/ECE/TRANS/ november 6. ENSZ- EGB 48. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 47. Melléklet: 48. számú Elõírás 4. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA VILÁGÍTÓ ÉS FÉNYJELZÕ KÉSZÜLÉKEK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20- án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF VEHICLES WITH REGARD TO THE INSTALLATION OF LIGHTING AND LIGHT-SIGNALLING DEVICES Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: a 02 sorozatszámú módosítások 7. kiegészítését hatályba lépett február 26-án a 02 sorozatszámú módosítások 8. kiegészítését hatályba lépett augusztus 12-én az eredeti változat 2. kiegészítésének 1. helyesbítését március 10-tõl (csak francia) a 02 sorozatszámú módosítások 9. kiegészítését hatályba lépett november 13-án a 02 sorozatszámú módosítások 10. kiegészítését hatályba lépett június 23-án Hibajavítás 1 (csak angol)), 2, 3 (csak francia) és 4 az Elõírás 3. felülvizsgált változatához a 02 sorozatszámú módosítások 11. kiegészítését hatályba lépett november 9-én 1. helyesbítés a 02 sor. számú módosítások 8. kiegészítéséhez a május 9-én kelt C.N TREATIES-2 számú jegyzék szerint a 02 sorozatszámú módosítások 12. kiegészítését hatályba lépett január 18-án a 02 sorozatszámú módosítások 13. kiegészítését hatályba lépett július 4-én 1. helyesbítés az Elõírás 3. felülvizsgált változatához a április 7-én kelt C.N TREATIES-1 számú jegyzék szerint a 02 sorozatszámú módosítások 14. kiegészítését hatályba lépett október 9-én a 03 sorozatszámú módosítások hatályba lépett október 10-én a 03 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett február 2-án a 03 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítését hatályba lépett június 12-én a 03 sorozatszámú módosítások 3. kiegészítését hatályba lépett június 12-én a 03 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítésének 1. helyesbítését hatályba lépett nov. 14-én a 03 sorozatszámú módosítások 4. kiegészítését hatályba lépett július 11-én a 04 sorozatszámú módosítások hatályba lépett augusztus 7-én a 04 sorozatszámú módosítások 1. helyesbítését - hatályba lépett augusztus 7-én a 04 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett október 15-én a 04 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítés 1. helyesbítsét hatályba lépett október 15-én a 04 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítését hatályba lépett július 22-én a 04 sorozatszámú módosítások 3. kiegészítését hatályba lépett október 24-én a 03 sorozatszámú módosítás - 1. helyesbítését hatályba lépett november 11-én a 04 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítés 1. helyesbítését hatályba lépett november 11-én a 04 sorozatszámú módosítások 4. kiegészítését hatályba lépett A magyar változat James Mérnökiroda Kft. Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB a november 6-án kelt E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.47/Rev.4 számú angol nyelvû kiadványában.

3 3. oldal 48. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA A VILÁGÍTÓ ÉS FÉNYJELZÕ KÉSZÜLÉKEK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL ELÕÍRÁS 1. Alkalmazási terület Meghatározások Jóváhagyás kérése Jóváhagyás Általános követelmények Különleges követelmények Jármûtípus vagy világító és fényjelzõ készülékeinek módosítása és a jóváhagyás kiterjesztése Jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártás Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártmány esetére Gyártás végleges beszüntetése Jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálat, valamint a jóváhagyó hatóság neve és címe Átmeneti rendelkezések... MELLÉKLETEK: Oldal 1. Melléklet: Értesítés valamely jármûtípus jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, vagy elutasításáról, vagy vissza-vonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából a 48. számú Elõírás szerint 2. Melléklet: Jóváhagyási jel kiviteli mintái 3. Melléklet: Lámpa felülete, referencia-tengelye és referencia-középpontja, valamint geometriai láthatósági szögek 4. Melléklet: Piros fények láthatósága elõrefele és a fehér fények láthatósága hátrafelé 5. Melléklet: Azok a terhelési állapotok, amelyeket a tompított fényszóró fénykévéjének függõleges beállításakor számításba kell venni 6. Melléklet: Tompított fénykéve irányváltozásának mérése a terhelés függvényében 7. Melléklet: Jelen Elõírás bekezdésében hivatkozott kezdeti beállítás jelölése 8. Melléklet: Jelen Elõírás bekezdésében hivatkozott fényszóró beállító-készülék vezérlõ szerkezete 9. Melléklet: Jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzése 10. Melléklet: Fényforrás kiválasztásainak példái 11. Melléklet: Jármû hátuljának és oldala feltûnõ jelöléseinek láthatósága.

4 4. oldal 48. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA A VILÁGÍTÓ ÉS FÉNYJELZÕ KÉSZÜLÉKEK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET A jelen Elõírás M, N jármûkategóriákra és pótkocsijaikra (O kategória) 1/ vonatkozik a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából. 2. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás alkalmazásában: 2.1. "Jármû jóváhagyása" kifejezés valamely jármû típusának jóváhagyását jelenti a világító és fényjelzõ készülékek száma és beépítése szempontjából "Jármû típusa a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából" kifejezés olyan jármûveket jelent, amelyek nem különböznek egymástól a bekezdésben felsorolt lényeges jellemzõk tekintetében. Nem "más típusú jármûvek" azok a jármûvek, amelyek a bekezdés értelmezése szerint különböznek ugyan egymástól, de nem olyan mértékben, hogy megváltoztatnák a jármûtípusra elõírt lámpa fajtáját, számát, elhelyezését és geometriai láthatóságát, a tompított fénykéve beállítási értékének megváltoztatását, továbbá azok a jármûvek sem, amelyekre a nem kötelezõ lámpákat felszerelték, vagy azok hiányoznak; a jármû méretei és külsõ formája; a világító és fényjelzõ készülékek száma és elhelyezése; a tompított fénykéve beállítását szabályozó rendszer; a jármû felfüggesztési rendszere "Keresztirányú sík" a jármû hosszirányú középsíkjára merõleges függõleges síkot jelent "Üres (terheletlen) jármû" vezetõ, személyzet, utasok és terhelés nélküli, de tüzelõ-anyaggal teljesen feltöltött és pótkerékkel, valamint a jármûhöz tartozó szerszámokkal ellátott jármûvet jelent "Megterhelt jármû" a gyártó nyilatkozata szerint mûszakilag megengedhetõ legnagyobb tömeggel megterhelt jármûvet jelent; a gyártó köteles meghatározni a tengelyek közötti tömegelosztást is a jelen Elõírás 5. Mellékletében leírt módszer szerint "Készülék" olyan elemet vagy az elemek olyan összességét jelenti, amely egyetlen vagy többféle funkció ellátására szolgál; "Világítási feladat" jelenti a készülékkel kibocsátott fényt, ami megvilágítja az utat és a tárgyakat a jármû mozgásának irányában "Fényjelzõ feladat" jelenti a készülékkel kibocsátott vagy visszavert fényt, ami más úthasználóknak ad vizuális információt a jelenlétrõl, azonosításról és/vagy a jármû mozgásának megváltozásáról "Lámpa" olyan készüléket jelent, amelynek rendeltetése az út megvilágítása vagy fényjelzés adása más úthasználóknak. A hátsó rendszámtábla-lámpákat és a fényvisszaverõket hasonlóképp 1/ A Jármûszerkezetekrõl szóló közös határozat (R.E.3), (utoljára a 4. Kiegészítéssel módosított TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2. dokumentum) 7. Melléklete szerint.

5 5. oldal tekintsék lámpának. A jelen Elõírás céljára a fényt kibocsátó hátsó rendszámtáblák és az utasajtómegvilágítás rendszere a 107. számú Elõírás rendelkezései szerint az egy szintes, a kétszintes vagy a csuklós M2 és M3 kategóriás jármûveken nem minõsülnek lámpának Fényforrás / "Fényforrás" a sugárzás egy vagy több olyan látható elemét jelenti, amelyeket egy vagy több átlátszó burkolattal valamint mechanikus és elektromos csatlakozásra szolgáló aljzattal szereltek össze. A fényforrást alkothatja olyan különleges fény-megvezetõ nyílás, mint a megosztott világító vagy fényjelzõ rendszer része, amely nem rendelkezik beépített külsõ lencsével "Cserélhetõ fényforrás" olyan fényforrást jelent, amelyet úgy terveztek, hogy beilleszthetõ és eltávolítható készüléke tartójából szerszám nélkül "Nem cserélhetõ fényforrás" olyan fényforrást jelent, ami csak annak a készüléknek a kicserélésével cserélhetõ, amelyhez a fényforrást rögzítették. Fényforrás-modul esetében: fényforrás, amely csak annak a fényforrás-modulnak a kicserélésével cserélhetõ, amelyhez a fényforrást rögzítették; fényforrás-modul esetében: a fényforrás, ami csak annak a fényforrás modulnak kicserélésével cserélhetõ, amelyhez a fényforrást rögzítették; alkalmazkodó elsõ világítási rendszer (AFS) esetén: a fényforrás, ami csak annak a világító egységnek a kicserélésével cserélhetõ, amelyhez a fényforrást rögzítették "Fényforrás-modul" a készülék olyan optikai része, amely jellemzõ arra a szerkezetre, egy vagy több nem cserélhetõ fényforrást tartalmaz és csak szerszám(ok) használatával távolítható el készülékébõl. A fényforrás-modult úgy tervezik, hogy tekintet nélkül a szerszám(ok) használatára nem cserélhetõ ki semmilyen cserélhetõ fényforrással "Izzószálas fényforrás" (izzószálas lámpa) olyan fényforrás, ahol a látható sugárzás eleme hõsugárzást elõállító egy vagy több fûtött izzószál "Gázkisüléses fényforrás" olyan fényforrás, ahol a látható sugárzás eleme kisütött villamos ív, ami elektromos lumineszcenciát (villózás) állít elõ "Világító dióda (Light-emitting diode (LED) fényforrás" esetében a látható sugárzás kibocsátására szolgáló elemet egy vagy több injekciós lumineszcenciát/injekciós fluoreszcenciát keltõ szilárdtest érintkezési hely alkotja "LED modul" a kizárólag LED-eket tartalmazó fényforrás modult jelenti "Elektronikus fényforrás-vezérlõ berendezés" egy vagy több alkatrész a tápegység és a fényforrás között a fényforrás feszültségének és/vagy elektromos áramának vezérlésére "Ballaszt" elektronikus fényforrás-vezérlõ berendezést jelent a tápegység és a fényforrás között a gázkisüléses fényforrás elektromos áramának stabilizálására "Gyújtóelektróda" olyan elektronikus fényforrás-vezérlõ berendezés, ami elindítja a gázkisüléses fényforrás villamos ívét "Változó fényerõsség-szabályozás" azt a készüléket jelenti, ami automatikusan szabályozza a hátsó fényjelzõ készülékeket, amelyek változó fényerõt állítanak elõ jeleik nem változó észlelésének biztosításához. A változó fényerõ ellenõrzés a lámpa része, vagy a jármû része, vagy / Felvilágosításért lásd a 3. Mellékletet

6 6. oldal megoszlik a jármû és a lámpa között "Egyenértékû lámpák" olyan lámpákat jelentenek, amelyeknek ugyanaz a funkciójuk, és amelyek engedélyezettek abban az országban, ahol a jármûvet nyilvántartásba vették; az ilyen lámpák jellemzõi eltérhetnek azon lámpáktól, amelyekkel a jármû jóváhagyáskor fel volt szerelve, feltéve, hogy kielégítik a jelen Elõírás követelményeit "Független lámpák", a referencia tengely irányában külön átvilágított felületekkel, 2/ külön fényforrásokkal és külön lámpatestekkel rendelkezõ készülékek; "Csoportosított lámpák", a referencia tengely irányában külön átvilágított felületekkel, 2/ és külön fényforrásokkal, de közös lámpatestekkel rendelkezõ készülékek; "Kombinált lámpák", a referencia tengely irányában külön átvilágított felületekkel 2/, de közös fényforrással és közös lámpatesttel rendelkezõ készülékek; Kölcsönösen összeépített lámpák", külön fényforrásokkal vagy különbözõ feltételek között mûködõ (például : optikai, mechanikus vagy elektromos különbségek) egyetlen fényforrással, a referencia tengely irányában teljesen vagy részben közös átvilágított felülettel 2/ és közös lámpatesttel 3/ rendelkezõ készülékek; "Egyetlen funkciójú lámpa" egy készüléknek azt a részét jelenti, amely egyetlen világítási vagy fényjelzési funkciót lát el; "Rejthetõ lámpa" olyan lámpát jelent, ami üzemen kívüli helyzetben részben vagy teljesen elrejthetõ; ez létrehozható mozgatható fedéllel, a lámpa elmozdításával vagy bármilyen más alkalmas módon; az "eltüntethetõ lámpa" kifejezés különösen olyan lámpa megjelölésére szolgál, ami elmozogva, a kocsiszekrényen belülre kerül; "Távolsági fényszóró" olyan világító készüléket jelent, amely a jármû elõtt az utat nagy távolságra világítja meg; "Tompított fényszóró" olyan világító készüléket jelent, amely a jármû elõtt az utat úgy világítja meg, hogy nem okoz indokolatlan kápráztatást, illetve kényelmetlenséget a szembejövõ jármûvek vezetõinek vagy más úthasználóknak; A "fõ tompított fényszóró", a kanyar bevilágítására szolgáló infravörös (IR) és/vagy kiegészítõ fényforrások nélkül biztosított tompított fényt jelenti "Irányjelzõ lámpa" olyan lámpát jelent, amely más úthasználóknak azt jelzi, hogy a vezetõ a jármû haladási irányát jobbra vagy balra megváltoztatni szándékozik; Az irányjelzõ lámpát vagy lámpákat a 97. számú Elõírás rendelkezései szerint is használhatják "Féklámpa" olyan világító készüléket jelent, amely a jármû mögötti más úthasználóknak azt jelzi, hogy a gépjármûvezetõ az üzemi féket mûködésbe hozta. A féklámpát mûködésbe hozhatja a lassítófék vagy hasonló szerkezet is; "Hátsó rendszámtábla megvilágító készülék" olyan világító készüléket jelent, amelynek rendeltetése a hátsó rendszámtábla részére fenntartott hely megvilágítása; állhat több optikai elembõl is; 2/ 3/ A hátsó rendszámtáblát megvilágító készülékek és az 5. és a 6. kategóriájú irányjelzõk esetében, a fénykibocsátó felület használandó. / A példák, amelyek lehetõvé teszik a lámpák kölcsönös egybeépítésével kapcsolatos döntést, a 7. Rész 3. Mellékletben találhatók.

7 7. oldal "Elsõ helyzetjelzõ lámpa" olyan világító készüléket jelent, amely elölrõl nézve jelzi a jármû jelenlétét és szélességét; "Hátsó helyzetjelzõ lámpa" olyan világító készüléket jelent, amely hátulról nézve jelzi a jármû jelenlétét és szélességét; "Fényvisszaverõ" olyan készüléket jelent, amelynek rendeltetése a jármû jelenlétét jelezni a jármûtõl független fényforrás fényének visszaverésével az e fényforrás közelében tartózkodó megfigyelõ számára. A jelen Elõírás szerint a következõk nem fényvisszaverõk: fényvisszaverõ tulajdonságú rendszámtáblák; a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállítására vonatkozó Európai Egyezményben (ADR) megemlített fényvisszaverõ tulajdonságú jelzések; más fényvisszaverõ táblák és jelölések, amelyeket azért használnak, hogy bizonyos jármûkategóriák vagy bizonyos üzemi módszerek tekintetében megfeleljenek a nemzeti követelményeknek a 104. számú Elõírás szerint D vagy E osztályként jóváhagyott és más célokra használt fényvisszaverõ anyagok a nemzeti követelmények szerint, pl. hirdetések "Tiszta láthatóság jelölése" készülék, ami a jármûhöz nem kapcsolódó fényforrásból kisugárzó fény visszaverõdésével növeli a jármû feltûnõségét, amikor a fényforráshoz közel elhelyezkedõ megfigyelõ oldalról és hátulról nézi "Kontúr-jelölés" tisztán látható jelölés, ami mutatja a jármû vízszintes és függõleges méreteit (hosszúság, szélesség és magasság) "Teljes kontúr-jelölés" kontúr-jelölés, ami folytonos vonallal mutatja a jármû körvonalát "Részleges kontúr-jelölés" kontúr-jelölés, ami folytonos vonallal mutatja a jármû vízszintes méreteit, és a felsõ sarkok függõleges méreteit "Vonalas jelölés" tisztán látható jelölés, ami folyamatos vonallal mutatja a jármû vízszintes méreteit (hosszúság és szélesség) "Elakadás-jelzés" a jármû valamennyi irányjelzõ lámpájának egyidejû mûködtetését jelenti annak jelzésére, hogy a jármû idõlegesen különleges veszélyt jelent a többi úthasználó számára; "Elsõ ködlámpa, az úttest megvilágítását javító lámpa, köd vagy hasonló korlátozott látáskörülmények esetén "Hátsó helyzetjelzõ ködlámpa" olyan készülék, amely sûrû ködben a jármûvet hátulról jobban láthatóvá teszi "Hátrameneti lámpa" olyan világító készülék, amely a jármû mögött az utat megvilágítja és figyelmezteti a többi úthasználót, hogy a jármû hátramenetben van, vagy hátramenetre készül; "Várakozást jelzõ lámpa" olyan világító készülék, amely felhívja a figyelmet a beépített területen tartózkodó jármû jelenlétére. Ilyen esetben az elsõ és a hátsó helyzetjelzõ lámpákat helyettesíti; "Méretjelzõ lámpa" a jármû legszélsõ széle közelében és a tetejéhez lehetõ legközelebb elhelyezett olyan lámpát jelent, amelynek az a rendeltetése, hogy tisztán jelezze a jármû teljes szélességét. Bizonyos jármûvek és pótkocsik esetében ez a lámpa a jármû mellsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpáinak kiegészítésére szolgál azzal a céllal, hogy külön felhívja a figyelmet a jármû terjedelmére; "Oldalsó helyzetjelzõ lámpa" olyan készülék, amely a jármû jelenlétét oldalról nézve jelzi;

8 8. oldal "Nappali menetjelzõ lámpa" menetirányban elõre nézõ olyan lámpát jelent, amelynek az a rendeltetése, hogy a jármûvet jobban láthatóvá tegye nappali vezetés közben; "Bekanyarodási lámpa" olyan lámpát jelent, ami kiegészítõ módon megvilágítja az útnak a jármû elsõ sarkához közel esõ azt az oldalát, ahova a jármû be fog fordulni "Objektív fényáram : a cserélhetõ fényforrás vagy fényforrás modul fényáramának tervezési értéke. Teljesüljön, meghatározott tûrésértékeken belül, amikor a cserélhetõ fényforrást vagy a fényforrás modult, a megjelölt feszültségen azzal a tápárammal táplálnak, amit a fényforrás adatlapján vagy a fényforrás modulra vonatkozó mûszaki leírásban megállapítottak "Alkalmazkodó elsõ világítási rendszer" (vagy "AFS") olyan, a 123. számú Elõírás szerint jóváhagyott világító készüléktípust jelent, eltérõ jellemzõkkel rendelkezõ fénysugarat biztosítva az automatikus alkalmazkodáshoz a tompított fény, és ha alkalmazzák a fényszóró fény változó használati feltételeinél "Világító egység" fénykibocsátó alkatrészt jelent, amit arra terveztek, hogy biztosítsa, vagy részt vegyen egy vagy több, az AFS által nyújtott mellsõ világítási feladatban "Elhelyezési egység" oszthatatlan házat jelent (lámpatest), ami egy vagy több világító egységet tartalmaz "Világító mód" vagy "mód" a mellsõ világítási feladat állapota az AFS által nyújtott mellsõ világítási feladatban, amint azt a gyártó meghatározza és különleges jármûhöz és környezeti feltételekhez való alkalmazkodásra szánja "Rendszer-szabályozás" az AFS-nek azt a részét jelenti, ami felfogja a jármûtõl származó szabályozási jeleket, és automatikusan szabályozza a világító egység mûködését "AFS szabályozó jel" (V, E, W, T) a bemenetet jelenti az AFS-be a jelen Elõírás bekezdése szerint "Semleges állapot" az AFS-nek azt a részét jelenti, amikor a C osztályú tompított fény ("alap tompított fény") vagy a fényszóró, ha van) meghatározott módját biztosítják és nem alkalmaznak AFS jelet A "külsõ kisegítõ lámpa" olyan lámpa, amely a jármûvezetõ és az utas ki/beszállásánál vagy a rakódási mûveletek megkönnyítéséhez kiegészítõ világítást biztosít 2.8. A "világító készülék", a "fényjelzõ készülék" vagy egy fényvisszaverõ "fénykibocsátó felülete", azt a felületet jelenti, amelyet a készülék gyártója a jóváhagyás iránti kérelméhez csatolt rajzon közöl, lásd a 3. Mellékletet (Lásd pl. az 1. és a 4. Részt); Ezt a következõ feltételek szerint kell közölni: a) abban az esetben, ha a külsõ lencse textúrált, a fénykibocsátó felület legyen teljesen vagy részben a külsõ lencse külsõ felülete b) abban az esetben, ha a külsõ lencse nem textúrált, a külsõ lencse figyelmen kívül hagyható és a fénykibocsátó felület legyen olyan, ahogyan a rajzon fel van tüntetve, lásd a 3. Mellékletet (Lásd pl. az 5. Részt); A "texturált külsõ lencse" vagy a "texturált külsõ lencse területe" egy teljes külsõ lencsét vagy egy külsõ lencse részét jelenti, amelyet úgy terveztek, hogy módosítsa vagy befolyásolja a fényforrás(ok)ból eredõ fény terjedését, úgy, hogy a fénysugarakat jelentõs mértékben térítsék el az eredeti iránytól "Világító felület" (lásd a 3. Mellékletben); "Világító készülék megvilágító felülete" (2.7.9., , , és ) jelenti a

9 9. oldal "vetítõ lencse" tükre teljes nyílásának derékszögû vetületét, vagy a "vetítõ lencse" elliptikus tükrû fényszórója esetében a keresztirányú síkon. Ha a világító készüléknek nincs tükre, a bekezdés meghatározását alkalmazzák. Ha a lámpának a fényt kibocsátó felülete csak a tükör teljes nyílásán át terjed, akkor csak ennek a résznek a vetületét vegyék figyelembe. Tompított fényszóró esetében a világító felületet a "levágás" átlátszó vonala határolja a lencsén. Ha a tükör és a lencse egymáshoz képest állítható, a közepes beállítást használják. AFS felszerelése esetén: ahol a világító funkciót két vagy több egyszerre mûködõ világító egység teljesíti a jármû adott oldalán, az egyedi világító felületek együtt véve képezik a meghatározásra kerülõ világító felületet (pl. az alábbi bekezdés ábráján, a 8, 9, és 11 világító egységek egyedi világító felületei együtt, és számításba véve adott helyzetüket, azt a világító felületet jelentik, amit a jármû jobb oldalára meghatároznak) "Nem fényvisszaverõ fényjelzõ készülékek világító felülete" ( , , és ) a lámpa vonatkoztatási tengelyére merõleges síkban és külsõ fénykibocsátó felületével érintkezõ derékszögû vetületét jelenti. Az ebben a síkban elhelyezkedõ ernyõ széleit e vetület határolja, amelyek mindegyike az összes fényerõsségbõl csak 98 %-ot hagy állandósulni a vonatkoztatási tengely irányában. A világító felület alsó, felsõ és oldalsó határainak megállapítására csak az ernyõ vízszintes vagy függõleges széleit használják azért, hogy ellenõrizzék a jármû külsõ széleinek távolságát és magasságát a talaj felett. A világító felület más alkalmazásainál, pl. távolság két lámpa vagy feladat között, ennek a világító felület kerületének alakját használják. Az ernyõ maradjon párhuzamos, de más irányítás használata megengedhetõ. Olyan fényjelzõ készülékek esetében, amelyek világító felülete vagy teljesen vagy részben más feladatot is tartalmaz, vagy van nem világító felülete is, a világító felületet magával a fényt kibocsátó felülettel vegyék figyelembe (Lásd, pl. a 3. Melléklet, 2., 3., 5. és 6. Részeket) "Fényvisszaverõ világító felülete" ( bekezdés) amint azt a kérelmezõ az alkatrész jóváhagyási eljárása során bejelenti a fényvisszaverõhöz a fényvisszaverõ derékszögû vetülete a vonatkoztatási tengelyére merõleges és a fényvisszaverõk optikai rendszerének legszélsõ részeiként bejelentett síkokkal határos síkban és párhuzamos annak tengelyével. A készülék alsó, felsõ és oldalsó széleinek meghatározásához csak a vízszintes és függõleges síkokat kell figyelembe venni "Átlátható felület" adott megfigyelési irányban a gyártó vagy megfelelõen meghatalmazott képviselõje kérése szerint a következõket jelenti: vagy a világító felület határának a lencse külsõ felületére kivetített (a-b); vagy a fénykibocsátó felület (c-d) ortogonális vetülete a megfigyelési irányra merõleges és a lencse legszélsõ pontját érintõ síkra. A látható felület alkalmazására különbözõ példák találhatók a jelen Elõírás 3. Mellékletében. Csak a változó fényerõt elõállító fényjelzõ készülék esetében, annak látható felületét, ami a bekezdésben meghatározottak szerint változó lehet, tekintse a változó fényerõsségszabályozást ha ilyet alkalmaznak minden körülmények között megengedettnek "Referencia tengely" a lámpa azon jellemzõ tengelyét jelenti, amelyet a lámpa gyártója határoz meg, és amely fényméréseknél referencia irány (H = 0, V = 0 ) a láthatósági mezõ szögeinek meghatározásához, és a lámpa elhelyezésének meghatározásához a jármûvön; "Referencia középpont" a referencia tengely és a külsõ fénykibocsátó felület döféspontját jelenti;

10 10. oldal ezt a lámpa gyártója határozza meg "Geometriai láthatósági szögek" azt a legkisebb térszögû zónát határozzák meg, amelyen belül a lámpa látható felületének láthatónak kell lennie. Ezt a térszögû zónát az a gömbcikk határozza meg, amelynek középpontja egybeesik a lámpa referencia középpontjával, és amelynek egyenlítõje párhuzamos az útfelülettel. Ezeket a gömbcikkeket a referencia tengelytõl kiindulva kell meghatározni. A β vízszintes szög a hosszúságnak, míg az α függõleges szög a szélességnek felel meg. A geometriai láthatósági szögeken belül nem lehet semmiféle olyan akadály, ami gátolja a végtelenbõl megfigyelt lámpa látható felületének bármely részébõl a fény terjedését. Ha a méréseket a lámpához közelebb végzik, úgy a megfigyelési irányt párhuzamosan el kell tolni ugyanolyan pontosság elérése céljából. A geometriai láthatósági szögeken belüli olyan akadályokat nem kell figyelembe venni, amelyek már a lámpa jóváhagyásakor is meg voltak. Ha a lámpa beépítésekor a lámpa látható felületének valamelyik részét eltakarja a jármû valamilyen más része, úgy bizonyítani kell, hogy a lámpának az akadályok által el nem takart része még kielégíti a készülékre, mint optikai egységre a jóváhagyásakor elõírt fény-tani értékeket (lásd a jelen Elõírás 3. Mellékletét). Ha azonban a geometriai láthatóság függõleges szögét a vízszintes alá 5 szögre csökkentik (a talaj felett kevesebb, mint 750 mm-re levõ lámpák), a felszerelt optikai egység fénymérési mezejét a vízszintes alá 5 -kal csökkenthetik "Legszélsõ oldalsík" a jármû bármelyik oldalán azt a síkot jelenti, amely párhuzamos a jármû hosszirányú középsíkjával és érinti a jármû legszélsõ szélét, figyelmen kívül hagyva a következõ kinyúlásokat: a gumiabroncsok talajjal érintkezõ pontjuk közelébe esõ része és az abroncsnyomás-mérõk csatlakozásai; a kerekekre szerelt csúszásgátlók; visszapillantó tükrök; oldalsó irányjelzõ lámpák, mellsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpák, méretjelzõ lámpák, parkoló lámpák és fényvisszaverõk; a jármûre erõsített vámzárak, továbbá e vámzárak rögzítõ és védõ szerelvényei; az utastéri ajtóknak a 2.7. bekezdés szerint az M 2 és M 3 jármûkategóriákra meghatározott világító berendezései "Külsõ fõméretek" A "teljes szélesség", a fenti bekezdésben meghatározott két függõleges sík közötti távolság; A "teljes hosszúság", a jármû hosszanti középsíkjára merõleges két függõleges sík közötti távolság, amely érinti a az elülsõ és hátsó külsõ szélét, függetlenül azoktól a kinyúlásoktól, amelyeket: (a) a közvetett rálátást biztosító felszerelések; (b) a hátsó körvonaljelzõ lámpák; (c) a kapcsolószerkezetek okoznak, gépjármûvek esetében. Pótkocsiknál a teljes hosszúság -ba és minden hosszúságmérésbe be kell számítani a vonórudat, kivéve, ha a számításból kifejezetten kizárják Egyes és többszörös lámpák

11 11. oldal "Egyes lámpa" jelenti: (a) (b) (c) a készüléket vagy a készülék egy részét, amelynek egy világító vagy fényjelzõ feladata van, egy vagy több fényforrása és egy olyan átlátszó felülete a vonatkoztatási tengely irányában, ami lehet folytonos, vagy két, vagy több külön részbõl összetett, vagy bármilyen két független lámpa összeállítása, akár azonosak, akár nem, de azonos a funkciójuk és mindkettõt D lámpatípusként hagyták jóvá és úgy szerelték fel, hogy: (i) látható felületüknek a vetülete a vonatkoztatási tengely irányában az említett látható felületeknek a referenciatengely irányába esõ vetületeit körülvevõ legkisebb négyszögnek legalább 60 %-át foglalja el, vagy (ii) a távolság két egymáshoz közelesõ/érintõleges különálló rész között nem több mint 15 mm, ha a vonatkoztatási tengelyre merõlegesen mérik, vagy bármilyen két független fényvisszaverõ összeállítása, akár azonosak, akár nem, amelyeket külön-külön hagytak jóvá és úgy szereltek fel, hogy: (i) látható felületüknek a vetülete a vonatkoztatási tengely irányában az említett látható felületeknek a referenciatengely irányába esõ vetületeit körülvevõ legkisebb négyszögnek legalább 60 %-át foglalja el, vagy (ii) a távolság két egymáshoz közelesõ/érintõleges különálló rész között nem több mint 15 mm, ha a vonatkoztatási tengelyre merõlegesen mérik "Kettõs lámpa" vagy "páros lámpa" szalag vagy sáv alakú egyetlen látható felületet jelent, ha az ilyen szalag vagy sáv szimmetrikus a jármû hosszirányú középsíkjára és mindkét oldalon legfeljebb 0,4 méterre van a jármû külsõ szélétõl és legalább 1,8 méter hosszú. Az ilyen felület megvilágítását legalább két olyan fényforrás biztosítsa, amelyek a fénykibocsátó felület széléhez a lehetõ legközelebb vannak elhelyezve. A fénykibocsátó felületet számos, egymás mellett fekvõ elem is alkothatja, ha ezeknek az egyedi fénykibocsátó felületeknek a keresztirányú síkra esõ vetületei az említett egyes fénykibocsátó felületek vetületeit körülvevõ legkisebb négyszög területének legalább 60 %-át elfoglalják; Az ugyanazon irányban világító "két lámpa közötti távolság" a referencia tengely irányában látható két felület közötti legrövidebb távolságot jelenti. Ha a két lámpa közötti távolság bizonyíthatóan kielégíti a jelen Elõírás követelményeit, úgy a látható felületek pontos széleit nem kell meghatározni "Mûködés-visszajelzõ" olyan fény- vagy akusztikai jelzést vagy bármilyen más egyenértékû jelet jelent, amely azt mutatja, hogy valamely készüléket bekapcsoltak és az megfelelõen mûködik, vagy sem; "Bekapcsolást visszajelzõ" olyan jelzõlámpát vagy bármilyen más olyan egyenértékû jelzést jelent, ami mutatja, hogy valamely készüléket bekapcsoltak, de azt nem jelzi, hogy az megfelelõen mûködik-e, vagy sem; "Választható lámpa" olyan készüléket jelent, amelynek alkalmazása a gyártó döntésére van bízva; "Talajszint" azt a felületet jelenti, amelyen a jármû áll, és amelynek lényegében vízszintesnek kell lennie "Mozgatható részek" kifejezés olyan felépítményelemeket vagy más jármûrészeket jelent, amelyeknek helyzete billentéssel, elfordítással vagy elcsúsztatással változtatható szerszám használata nélkül. Nem tartoznak ezek közé a billenthetõ tehergépkocsi-vezetõfülkék "Mozgatható rész szokásos használati helyzete" kifejezés valamely mozgatható résznek a szokásos használathoz, és álló jármûnél az a helyzet, amelyet gyártó megjelöl;

12 12. oldal "Jármû szokásos üzemi feltételei" kifejezés a következõket jelenti: Gépkocsi esetében, amikor a jármû járó motorral mozgásra kész és a mozgat ható részei a bekezdésben meghatározott szokásos használati helyzetben vannak; Pótkocsi esetében, amikor a pótkocsi a bekezdésben elõírt feltételû vontató gépkocsihoz van kapcsolva és mozgatható részei a bekezdésben meghatározott szokásos használati helyzetben vannak; "Jármû várakozási (parkolási) helyzete" kifejezés a következõket jelenti: Gépkocsi esetében, amikor a jármû áll, motorja nem mûködik és mozgatható részei a bekezdésben meghatározott szokásos használati helyzetben vannak; Pótkocsi esetében, amikor a pótkocsi a bekezdésben leírt feltételû vontató gépkocsihoz van kapcsolva és mozgatható részei a bekezdésben meghatározott szokásos használati helyzetben vannak "Kanyar-világítás" olyan világítást jelent, amely fokozottan megvilágítja az útkanyart Páros olyan lámpa készleteteket jelent, amelyek a jármû bal és jobb oldalán ugyanazt a funkciót ellátják Páros készlet olyan lámpa készleteteket jelent, amelyek a jármû bal és jobb oldalán ugyanazt a funkciót ellátják, és a fénytani követelményeket ugyanúgy teljesítik, mint a párosak.

13 13. oldal A berendezés által kibocsátott fény színe A "fehér" jelenti a kibocsátott fénynek azokat a színkoordinátáit (x,y) 4/ amelyek az alábbi határértékek által meghatározott színérték tartományon belül vannak: W 12 Zöld értékhatár: y = 0, ,640 x W 23 Sárgás zöld értékhatár: y = 0,440 W 34 Sárga értékhatár: x = 0,500 W 45 Pirosas bíbor értékhatár: y = 0,382 W 56 Bíbor értékhatár: y = 0, ,750 x W 61 Kék értékhatár: x = 0,310 A következõ metszéspontokkal: x Y W 1 : 0,310 0,348 W 2 : 0,453 0,440 W 3 : 0,500 0,440 W 4 : 0,500 0,382 W 5 : 0,443 0,382 W 6 : 0,310 0, A "szelektív sárga" a kibocsátott fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 4/ amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színtartományon belül vannak: SY 12 Zöld értékhatár: y = 1,290 x 0,100 SY 23 A spektrális hely SY 34 Vörös értékhatár: y = 0, ,580 x SY 45 Sárgás fehér értékhatár: y = 0,440 SY 51 Fehér értékhatár: y = 0,940 - x A következõ metszéspontokkal: x y SY 1 : 0,454 0,486 SY 2 : 0,480 0,519 SY 3 : 0,545 0,454 SY 4 : 0,521 0,440 SY 5 : 0,500 0, A "borostyán-sárga"a kibocsátott fénynek azokat a színkoordinátáit (x,y) 4/ jelenti, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színérték tartományon belül találhatók: A 12 Zöld értékhatár: y = x 0,120 A 23 A spektrális hely A 34 Vörös értékhatár: y = 0,390

14 14. oldal A 41 Fehér értékhatár: y = 0, x A következõ metszéspontokkal: x y A 1 : 0,545 0,425 A 2 : 0,560 0,440 A 3 : 0,609 0,390 A 4 : 0,597 0, A "vörös" a kibocsátott fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 4/, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színérték tartományon belül vannak: R 12 Sárga értékhatár: y = 0,335 R 23 A spektrális hely R 34 a bíbor vonal (lineáris kiterjedése a bíbor színtartományban a spektrális elhelyezés két határértéke, a vörös és a kék között). R 41 Bíbor értékhatár: y = 0,980 x A következõ metszéspontokkal: x y R 1 : 0,645 0,335 R 2 : 0,665 0,335 R 3 : 0,735 0,265 R 4 : 0,721 0,259 4/ CIE Kiadvány 15.2, 1986, kolorimetria, a CIE 1931 szabvány kolorimetriás figyelõ.

15 15. oldal A szerkezet visszavert fényének éjszakai színe kivéve a 88. Elõírás szerinti fényvisszaverõ gumiabroncsokat A "fehér" jelenti, a visszavert fénynek azokat a színkoordinátáit (x,y) 4/ amelyek az alábbi határértékek által meghatározott színérték tartományon belül vannak: W 12 Kék értékhatár: y= x W 23 Lila értékhatár: y=0.489x W 34 Sárga értékhatár: y= x W 41 Zöld értékhatár: y=1.442x a következõ metszéspontokkal: x y W W W W A "sárga" a visszavert fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 4/ amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színtartományon belül vannak: Y 12 Zöld értékhatár: y=x Y 23 A spektrális hely Y 34 Vörös értékhatár: y=0.200x Y 41 Fehér értékhatár: y= x a következõ metszéspontokkal: x y Y Y Y Y A "borostyán-sárga"a visszavert fénynek azokat a színkoordinátáit (x,y) 4/ jelenti, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színérték tartományon belül találhatók: A 12 Zöld értékhatár: y=1.417x A 23 A spektrális hely A 34 Vörös értékhatár: y=0.390 A 41 Fehér értékhatár: y= x 4/ CIE 15.2 kiadvány, 1986, Kolorimetria, a CIE 1931 szabvány kolorimetriás figyelõ. a következõ metszéspontokkal: x y A A A A

16 16. oldal A "vörös" a visszavert fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 3/, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színérték tartományon belül vannak: R 12 Sárga értékhatár: y=0.335 R 23 A spektrális hely R 34 A bíbor vonal R 41 Bíbor értékhatár: y= x a következõ metszéspontokkal: x y R R R R A szerkezet visszavert fényének nappali színe A "fehér" jelenti, a visszavert fénynek azokat a színkoordinátáit (x,y) 3/ amelyek az alábbi határértékek által meghatározott színérték tartományon belül vannak: W 12 Lila értékhatár y = x W 23 Sárga értékhatár y =0.740 x W 34 Zöld értékhatár y =x + 0,050 W 41 Kék értékhatár y =0.570 x a következõ metszéspontokkal: x y W W W W " A "sárga" a visszavert fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 3/, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színtartományon belül vannak: Y 12 Vörös értékhatár y = x Y 23 Fehér értékhatár y = x Y 34 Zöld értékhatár y =1.342 x Y 41 A spektrális hely a következõ metszéspontokkal: x y Y Y Y Y A "vörös" a visszavert fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 3/, amelyek a következõ értékhatárok

17 17. oldal által meghatározott színérték tartományon belül vannak: R 12 Vörös értékhatár y = x R 23 Bíbor értékhatár y = x R 34 Sárga értékhatár y = R 41 A spektrális hely a következõ metszéspontokkal: x y R R R R " A fluoreszkáló szerkezet nappali színe A "vörös" a visszavert fénynek azok a színkoordinátái (x,y) 3/, amelyek a következõ értékhatárok által meghatározott színérték tartományon belül vannak: FR 12 Vörös értékhatár y = x FR 23 Bíbor értékhatár y = x FR 34 Sárga értékhatár y = x FR 41 A spektrális hely a következõ metszéspontokkal: x y FR 1 0,690 0,310 FR 2 0,595 0,315 FR 3 0,569 0,341 FR 4 0,655 0, JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. Valamely jármûtípus jóváhagyását a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából a gyártó, illetve annak megfelelõen meghatalmazott képviselõje kérheti Minden jóváhagyási kérelemhez mellékeljék három példányban az alább felsorolt okmányokat és mûszaki részleteket: a jármûtípus leírását a fenti bekezdésben említett jellemzõk szempontjából, a terhelésre vonatkozó korlátozásokkal együtt, különösen beleértve a csomagtér megengedett legnagyobb terhelését; a gyártó által elõírt világító és fényjelzõ készülékek jegyzékét; ez a jegyzék az egyes feladatokra több készüléktípust is tartalmazhat. Minden típust megfelelõen azonosítani kell (feltüntetve az alkatrészt, a típus-jóváhagyási jelet, a gyártó megnevezését stb.); azon kívül a jegyzék minden feladatra tartalmazhatja: a következõ kiegészítõ megjegyzést is: "vagy egyenértékû készülékek";

18 18. oldal a teljes világító és fényjelzõ készülék elhelyezési rajzát, amely feltünteti a különbözõ készülékek helyét a jármûvön; és ha szükséges, a jelen Elõírás követelményei teljesülésének ellenõrzéséhez mindegyik lámpáról rajzot, illetve rajzokat, amelyek a fenti 2.9. bekezdésben meghatározott világító felületet, a 2.8. bekezdésben meghatározott fénykibocsátó felületet, a bekezdésben meghatározott referencia tengelyt, a bekezdésben meghatározott referencia középpontot mutatják. Hátsó rendszámtábla megvilágító készülékhez ( bekezdés) ez az információ nem szükséges A kérelemben közöljék a látható felület (2.10. bekezdés) meghatározására alkalmazott módszert Ahol AFS-t szereltek fel a jármûre, a kérelmezõ terjessze be a következõ tájékoztatást nyújtó részletes leírást: világító feladatok és módok, amelyekhez az AFS jóváhagyásra kerül, a kapcsolódó AFS vezérlõ jelek és mûszaki jellemzõik, amint azt a 123. számú Elõírás 10. melléklete meghatározza a rendelkezések, amelyeket az automatikusan alkalmazkodó mellsõ világítási feladathoz és módokhoz használnak a jelen Elõírás bekezdése szerint, különleges felvilágosítások, ha vannak, a fényforrások felügyeletéhez és a fény vizuális megfigyeléséhez, iratok a jelen Elõírás bekezdése szerint a csoportosított vagy egyesített, vagy kölcsönösen egybeépített lámpák az AFS-ben, világító egységek, amelyeket arra terveztek, hogy a jelen Elõírás bekezdésének követelményeit teljesítsék a készülékekre a fenti 2.7.9, , , és bekezdésekben vonatkozó elektromos áramellátási feltételek leírása, beleértve, amennyiben van ilyen, egy speciális áramellátású/elektronikus fényforrás szabályozására vagy szabályozható fényerõsségére vonatkozó információt A fenti bekezdésben elõírt teljes világító és fényjelzõ készülékkel ellátott és a jóváhagyandó jármûtípusra jellemzõ egy üres jármûvet át kell adni a jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatnak A jelen Elõírás 1. Mellékletét képezõ Értesítést csatolják a típus-jóváhagyási dokumentációhoz. 4. JÓVÁHAGYÁS 4.1. Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra átadott jármû típusa a jegyzékben felsorolt valamennyi készülék tekintetében kielégíti a jelen Elõírás követelményeit, úgy a jármûtípust jóvá kell hagyni Mindegyik jóváhagyott típushoz jóváhagyási számot kell rendelni. A szám elsõ két számjegye (jelenleg 04, a 04. módosítássorozatnak megfelelõen) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírás legújabb jelentõs mûszaki módosítását magában foglaló módosítássorozatot jelölje. Ugyanazon Szerzõdõ Fél nem rendelheti ugyanazon jóváhagyási számot egy másik jármûtípushoz, sem pedig azonos, a fenti bekezdésben említett jegyzékben nem megnevezett berendezéssel felszerelt jármûtípushoz, ezen Elõírás 7. bekezdésének a rendelkezései alapján Valamely jármûtípus, illetve jármûrész jelen Elõírás szerinti jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, vagy elutasításáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket az Elõírás 1. Mellékleteként csatolt mintának megfelelõ nyomtatványon.

19 19. oldal 4.4. Minden olyan jármûvön, ami megfelel a jelen Elõírás szerint jóváhagyott típusnak, a jóváhagyási értesítésen megadott, könnyen hozzáférhetõ helyen jól láthatóan fel kell tüntetni a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 5/ veszi körül; a bekezdésben elõírt körtõl jobbra a jelen Elõírás száma, melyet "R" betû, majd kötõjel és a jóváhagyási szám követ Ha a jármû megegyezik egy olyan jármûtípussal, amelyet az Egyezményhez csatolt egy vagy több más Elõírás szerint ugyanabban az országban hagytak jóvá, amelyik a jelen Elõírás szerinti jóváhagyást is megadta, a bekezdésben elõírt jelképet nem kell megismételni; ilyen esetben az összes olyan Elõírás számát és kiegészítõ jeleit, amelyek szerint a jóváhagyást megadták ugyanabban az országban, amelyik a jelen Elõírás szerint is megadta a jóváhagyást, a bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán függõleges oszlopokban kell feltüntetni A jóváhagyási jel jól olvasható és kitörölhetetlen legyen. 4.7 A jóváhagyási jelet a gyártó által felszerelt adattáblán vagy ahhoz közel kell elhelyezni. 4.8 A jelen Elõírás 2. Melléklete példákat mutat be a jóváhagyási jel elrendezésére. 5. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 5.1. A világító és fényjelzõ készülékeket úgy kell felszerelni, hogy a 2.24., és bekezdésben meghatározott szokásos üzemi feltételek között és azon rezgések ellenére, amelyeknek a jármû rendeltetésszerû üzem közben ki lehet téve, azok megõrizzék a jelen Elõírásban lefektetett jellemzõiket és biztosítsák, hogy a jármû kielégítse a jelen Elõírásban elõírt követelményeket. Különösen ki kell zárni a lámpák nem szándékos elállítódásának lehetõségét A , és bekezdésben említett világító lámpákat úgy kell felszerelni, hogy 5/ 1 = Németország 19 = Románia 37 = Törökország 2 = Franciaország 20 = Lengyelország 38 = üres 3 = Olaszország 21 = Portugália 39 = Azerbajdzsán 4 = Hollandia 22 = Orosz Föderáció 40 = Macedónia 5 = Svédország 23 = Görögország 41 = üres 6 = Belgium 24 = Írország 42 = Európai Közösség * / 7 = Magyarország 25 = Horvátország 43 = Japán 8 = Cseh Köztársaság 26 = Szlovénia 44 = üres 9 = Spanyolország 27 = Szlovákia 45 = Ausztrália 10 = Jugoszlávia 28 = Fehérorosz Köztársaság 46 = Ukrajna 11 = Egyesült Királyság 29 = Észtország 47 = Dél-Afrika 12 = Ausztria 30 = üres 48 = Új-Zéland 13 = Luxemburg 31 = Bosznia-Hercegovina 49 = Ciprus 14 = Svájc 32 = Lettország 50 = Málta 15 = üres 33 = üres 51 = Koreai Köztársaság 16 = Norvégia 34 = Bulgária 52 = Malajzia 17 = Finnország 35 = üres 53 = Thaiföld 18 = Dánia 36 = Litvánia */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

20 20. oldal irányításuk könnyen állítható legyen Abban az esetben, ha a fényszórók olyan megoldásokkal vannak felszerelve, amelyekkel megelõzik, hogy más úthasználóknak kényelmetlenséget okozzanak egy olyan országban, ahol a forgalom az út ellenkezõ oldalán halad, mint ott, ahová a fényszórót tervezték, az ilyen megoldásokat a jármû használója speciális eszköz (amely más, mint amivel a jármûvet ellátták 6/ ) használata nélkül érje el, várakozó helyzetû jármûvel. A jármû gyártója részletes utasításokkal lássa el a jármûvet Valamennyi fényjelzõ készüléknél, beleértve az oldalfalakon beépítetteteket is, a jármûre felszerelt helyzetben a lámpa referencia tengelye párhuzamos legyen a jármûnek az úton való felfekvési síkjával, továbbá oldalsó fényvisszaverõk esetében a referencia tengely merõleges legyen a jármû hosszirányú középsíkjára, míg az összes többi fényjelzõ készülék esetében az említett középsíkkal párhuzamos legyen. A megengedett tûrés mindegyik irányban ± 3. Azon kívül feleljenek meg ha ilyenek vannak a gyártó beépítésre elõírt követelményeinek Külön elõírások hiányában a lámpák magasságát és a fénysugár beállítási irányát a jármû üres és vízszintes felületre állított helyzetében ellenõrizzék a 2.24., , és bekezdésben meghatározott feltételek között, és ahol AFS- szereltek fel, a rendszer semleges állapotában Külön követelmények hiányában a páros lámpákat: a jármû hosszirányú középsíkjához viszonyítva szimmetrikusan építsék be; ez a megállapítás a lámpa külsõ geometriai alakjára és nem a 2.9. bekezdésben hivatkozott világító felületének peremére vonatkozik; egymással szimmetrikusak legyenek a jármû hosszirányú középsíkjához viszonyítva; ez a követelmény nem vonatkozik a lámpa belsõ szerkezeti kialakítására; ugyanazon fotometriai követelményeknek kell megfelelniük és fénymérési jellemzõik lényegében legyenek azonosak. Ez ne vonatkozzon az F3 kategóriába tartozó dupla elsõ ködlámpákra lényegében azonos fénytani jellemzõik legyenek Aszimmetrikus külsõ alakú jármûveknél a fenti követelményeket a lehetõségek szerint teljesítsék Csoportos, egyesített vagy egybeépített lámpák A lámpák lehetnek csoportosak, egyesítettek vagy egybeépítettek azzal a feltétellel, hogy mindegyik lámpa feleljen meg a szín, elhelyezés, iránybeállítás, geometriai láthatóság, elektromos csatlakozások és más rájuk vonatkozó követelményeknek Egy lámpa fotometriás és kolorimetriás követelményeinek teljesülniük kell, ha minden más funkció, ami miatt ezt a lámpát csoportosították, kombinálták vagy kölcsönösen összeépítették KI van kapcsolva. Mindazonáltal, ha egy mellsõ vagy hátsó helyzetlámpa egy vagy több más funkció(k) céljából kölcsönösen összeépített, mindenegyes ilyen eltérõ funkció színnel kapcsolatos követelményét teljesíteni kell, amikor a kölcsönösen összeépített funkció(k) és a mellsõ vagy hátsó helyzetlámpák BEkapcsolt állapotban vannak. 6/ Ez nem vonatkozik célorientált tárgyakra, amelyekkel a fényszórót kívülrõl kiegészítették

21 21. oldal A féklámpák és az irányjelzõ lámpák nem építhetõk össze kölcsönösen Ha a féklámpákat és az irányjelzõlámpákat csoportosították, teljesítsék a következõ feltételeket: minden vízszintes vagy függõleges egyenes, amely átmegy a vonatkoztatási tengelyre, ezen feladatokra kijelölt átlátszó felülete vetületeire merõleges síkon, ne metsszen kettõnél több olyan határvonalat, amely elválasztja a különbözõ színek szomszédos területeit; az átlátszó felületeik a referencia tengely irányában, figyelembe véve a fénykibocsátó felületeik körvonala által határolt területet, ne essenek egybe Ha a szimpla lámpa átlátszó felülete két vagy több különálló részbõl áll, teljesítse a következõ követelményeket: Vagy a külsõ lencse külsõ felületét érintõ és a referencia tengelyre merõleges síkon a különálló részek teljes területének külsõ vetülete ne foglaljon el a legkisebb négy oldallal körbevett térbe írt említett vetület 60 százaléknál kevesebbet, vagy a két szomszédos/érintõ különálló rész között a távolság ne haladja meg a 15 mm-t, amikor azt a vonatkoztatási tengelyre merõlegesen mérik A legnagyobb talajszint feletti magasságot a legmagasabb ponttól, és a legkisebb magasságot a referencia tengely irányában látható világító felület legalacsonyabb pontjától kell mérni. Tompított fényszóró esetében a talajszinthez viszonyított legkisebb magasságot az optikai rendszer (pl. fényszórótükör, lencse, vetítõ lencse) valóságos fénykilépésének legalacsonyabb pontjától kell mérni, függetlenül annak felhasználásától. Ha a (legnagyobb és legkisebb) talajszint feletti magasság nyilvánvalóan kielégíti az Elõírás követelményeit, úgy a világító felület pontos széleit nem kell meghatározni. Az elhelyezést szélesség tekintetében a referencia tengely irányában látható felület azon peremétõl határozzák meg, amely a legtávolabb van a jármû hosszirányú középsíkjától akkor, amikor azt a teljes szélességhez viszonyítják, és a referencia tengely irányában látható felület belsõ peremétõl akkor, amikor a lámpák közötti távolságot állapítják meg. Ha az elhelyezés szélesség tekintetében nyilvánvalóan kielégíti az Elõírás követelményeit, úgy a felületek pontos széleit nem kell meghatározni Külön utasítás hiányában a lámpa fénytani jellemzõit (pl. fényerõsség, szín, látható felület, stb.) szándékosan ne változtassák a lámpa mûködésbe helyezésének idõtartama alatt Az alábbi bekezdésnek megfelelõ irányjelzõ lámpák, a jármû veszélyre figyelmeztetõ jelzése, borostyán-sárga oldaljelzõ lámpák és a vészmegállás-jelzés villogó lámpák legyenek bármely lámpa fénytani jellemzõi változhatnak: (a) (b) (c) a környezõ fénnyel kapcsolatban; mint más lámpák mûködésbe lépésének következménye, vagy amikor a lámpát arra használják, hogy más világító feladatot biztosítson, feltéve, hogy a fénytani jellemzõk változása megfelel a lámpára vonatkozó mûszaki elõírásoknak.

22 22. oldal A 2.7. bekezdésben meghatározott lámpa nem bocsáthat ki elõrefelé megtévesztésre alkalmas piros fényt, és a 2.7. bekezdésben meghatározott lámpa nem bocsáthat ki megtévesztésre alkalmas fehér fényt hátrafelé. A jármû belsejében felszerelt világítóberendezéseket nem kell figyelembe venni. Kétség esetén ezt a követelményt a következõképpen kell leellenõrizni: A piros fény elölrõl való láthatósága céljából, a leghátsó oldalsó helyzetjelzõ lámpa kivételével, a piros fényû lámpa látható felületének nem szabad közvetlenül láthatónak lennie az olyan megfigyelõ számára, aki a 4. melléklet szerinti 1. zónában mozog A fehér fényû lámpa hátulról való láthatósága esetén, kivéve a tolató lámpákat és a jármûre, a láthatóság céljából felszerelt fehér színû jelzéseket, a fehér lámpa látható felületének nem szabad közvetlenül láthatónak lennie az olyan megfigyelõ számára, aki a jármû mögött 25 méterre elhelyezkedõ keresztirányú sík 2-es zónájában mozog (lásd a 4. Mellékletet); A megfigyelõ szemei által áttekinthetõ 1 és 2 zóna határai a következõk: magasságban: két olyan vízszintes sík, amelyek 1 m-re, illetve 2,2 m-re vannak a talajszint felett; szélességben: a jármû hosszirányú középsíkjától kifelé elõre, illetve hátrafelé 15 szöget bezáró két olyan függõleges sík, amelyek metszik a jármû teljes külsõ szélességét határoló és a jármû hosszirányú középsíkjával párhuzamos függõleges síkokat az érintkezési pontban vagy pontokban; ha több érintkezési pont van, úgy a legelsõ az elsõ síknak és a leghátsó a hátsó síknak felel meg A elektromos csatlakozásokat úgy kell kialakítani, hogy az elsõ és a hátsó helyzetjelzõ lámpákat, a hátsó körvonaljelzõ lámpákat (ha vannak), az oldaljelzõ lámpákat (ha vannak), a hátsó rendszámtábla megvilágító lámpát csak egyszerre lehessen BE- és KIkapcsolni. Ez a feltétel nem vonatkozik arra az esetre : ha az elsõ és a hátsó helyzetjelzõ lámpák BE vannak kapcsolva, valamint, ha az oldaljelzõ lámpák az említett lámpákkal, mint a várakozást jelzõ lámpákkal csoportosítva vannak, vagy kölcsönösen össze vannak velük építve; ha az oldaljelzõ lámpák villogását megengedik az elsõ helyzetjelzõ lámpákra, ha funkciójukat a lenti bekezdés rendelkezései értelmében helyettesítik Az elektromos csatlakozásokat úgy alakítsák ki, hogy a távolsági, és tompított fényszórók, valamint az elsõ ködlámpák csak akkor legyenek bekapcsolhatók, ha az elõzõ bekezdésben felsorolt lámpák is be vannak kapcsolva. Mindazonáltal e követelmény nem vonatkozik a távolsági és a tompított fényszórókra, ha az azokkal adott figyelmeztetõ fényjelzés a tompított vagy távolsági fényszóró rövid idejû ismétlõdõ felgyújtása vagy a tompított és a távolsági fényszóró rövid idõtartamú váltakozó felgyújtása.

23 23. oldal A tompított fényszórók és/vagy a távolsági fényszórók és/vagy az elsõ ködlámpák helyettesíthetik az elsõ helyzetjelzõ lámpák funkcióját, feltéve, hogy: elektromos csatlakozásuk olyan, hogy bármelyik ilyen világító készülék meghibásodása esetén az elsõ helyzetjelzõ lámpák mûködése automatikusan helyreáll, és a helyettesítõ lámpa/funkció, az adott helyzetjelzõ lámpa tekintetében, teljesíti a követelményeket: és (a) (b) a bekezdés szerinti elsõ helyzetjelzõ lámpára elõírt geometrikus láthatóságot illetõen; és a fényeloszlási szögeknek megfelelõ minimális fotometrikus értékeket illetõen a fenti bekezdésben jelzett követelmények szerinti megfelelés bizonyítására elegendõ bizonyíték áll rendelkezésre a helyettesítõ lámpa vizsgálati jelentéseiben Visszajelzõ lámpák (ellenõrzõ lámpák) Ahol a jelen Elõírás "bekapcsolást jelzõ lámpa" alkalmazását írja elõ, helyette "mûködést visszajelzõ lámpa" is alkalmazható Rejthetõ lámpák Kivéve a távolsági és a tompított fényszórókat, valamint az elsõ ködlámpákat, amelyek elrejthetõk, ha üzemen kívül vannak, a többi lámpa elrejtése tilos A rejtõ készülék(ek) mûködését befolyásoló bármilyen meghibásodás esetén, a lámpáknak használati helyzetükben kell maradniuk, ha már üzemben vannak, vagy használati helyzetbe legyenek hozhatók szerszámok igénybevétele nélkül A lámpákat egyetlen vezérlõ elemmel lehessen használati helyzetbe hozni és bekapcsolni; ez viszont nem zárja ki azt a lehetõséget, hogy használati helyzetbe lehessen hozni azokat bekapcsolás nélkül is. Mindazonáltal a csoportosított távolsági és tompított fényszórók esetében a fent említett vezérlõ elem csupán a tompított fényszóró mûködtetéséhez szükséges A vezetõülésbõl a vezetõnek ne legyen lehetõsége szándékosan megállítani a bekapcsolt világító készülékek mozgását használati helyzetük elérése elõtt. Ha fennáll az a veszély, hogy a lámpák mozgása elõidézheti más úthasználók vakítását, biztosítani kell, hogy csak akkor lehessen azokat bekapcsolni, amikor elérték végleges használati helyzetüket A világító készülék -30 C és +50 C közötti hõmérsékleti tartományban 3 sec-on belül érje el használati helyzetét, a vezérlõ elem mûködtetésének kezdeti pillanatától számítva A lámpák által kibocsátott fények színei a következõ legyenek: távolsági fényszóró fehér tompított fényszóró fehér elsõ ködlámpa fehér vagy szelektív sárga hátrameneti lámpa fehér irányjelzõ lámpa borostyán-sárga

24 24. oldal elakadásjelzõ lámpa borostyán-sárga féklámpa piros vészmegállás jelzés: borostyánsárga vagy piros hátsó rendszámtábla megvilágító lámpa fehér elsõ helyzetjelzõ lámpa fehér hátsó helyzetjelzõ lámpa piros hátsó ködlámpa piros várakozást jelzõ lámpa elõl fehér, hátul piros; borostyán-sárga, ha kölcsönösen egybeépítették az irányjelzõ lámpával, vagy az oldalsó helyzetjelzõ lámpával oldalsó helyzetjelzõ lámpa borostyán-sárga, azonban a leghátsó oldalsó helyzetjelzõ lámpa lehet piros, ha csoportosították vagy egyesítették, vagy kölcsönösen egybeépítették a hátsó helyzetjelzõ lámpával, a méretjelzõ lámpával, a hátsó ködlámpával, a féklámpával vagy csoportosítva van vagy a fényt kibocsátó felület közös a hátsó hátsó fényvisszaverõvel. méretjelzõ lámpa elöl fehér, hátul piros nappali menetjelzõ lámpa fehér hátsó fényvisszaverõ nem háromszögletû piros hátsó fényvisszaverõ háromszögletû piros elsõ fényvisszaverõ, nem háromszögletû azonos a beesõ fény színével / oldalsó fényvisszaverõ, nem háromszögletû borostyán-sárga; azonban a leghátsó oldalsó fényvisszaverõ piros lehet, ha a hátsó helyzetjelzõ lámpával, a hátsó méretjelzõ lámpával, a hátsó ködlámpával, a féklámpával, a leghátsó piros, oldalsó helyzetjelzõ lámpával vagy a hátsó fényvisszaverõvel csoportosították, vagy a közösen átvilágított felület része. kanyarodási lámpa fehér tiszta láthatóság jelölése: fehér vagy sárga az oldalon, piros vagy sárga hátul; 7/ alkalmazkodó elsõ világítási rendszer (AFS): fehér. külsõ kisegítõ helyzetlámpa fehér A lámpák darabszáma A jármûbe beépített lámpák darabszáma legyen egyenlõ a jelen Elõírás bekezdéseinek 2. alpontjában meghatározott számmal, illetve számokkal A jármûre felszerelt lámpák száma legyen egyenlõ a jelen Elõírás egyedi jellemzõiben megállapított számmal Kivéve az és és bekezdések rendelkezéseit, a lámpák mozgatható elemekre is felszerelhetõek A hátsó helyzetjelzõ lámpák, hátsó irányjelzõk és hátsó fényvisszaverõk, akár háromszögletûek, 7/ / Nevezik fehér vagy színtelen fényvisszaverõnek is. Semmi nem akadályozza az ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felet abban, hogy területén fehér tiszta láthatósági jelölés használatát engedélyezze hátul.

25 25. oldal akár nem, csak abban az esetben szerelhetõk mozgatható részekre, ha a mozgatható elemek valamennyi rögzített helyzetében a mozgatható elemeken lévõ lámpák kielégítik az azokra a lámpákra vonatkozó valamennyi elhelyezési, geometriai láthatósági és fénytani követelményt. Ha a fenti funkciók két "D" jelzésû lámpából álló összeállítással (lásd a bekezdést) biztosíthatók, akkor e lámpák közül csak az egyik elégítse ki a fent említett követelményeket Egyetlen mozgatható elem, akár rászereltek fényjelzõ készüléket, akár nem, bármelyik rögzített helyzetében sem takarhatja el a következõ fényjelzõ készülékek látható felületének több mint 50 %-át: elsõ és hátsó irányjelzõk, elsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpák és fényvisszaverõk, a kérdéses készülék referenciatengelyében megfigyelve. Ha ez nem valósítható meg, akkor: az Értesítõn (1. Melléklet pontja) egy megjegyzéssel tájékoztatni kell a többi Szerzõdõ Fél hatóságát arról, hogy referencia tengely irányában látható felületnek több, mint 50 %-át a mozgatható elemek eltakarhatják; az bekezdésben említett esetben a jármûben elhelyezett figyelmeztetéssel tájékoztassák az üzemeltetõt, hogy a mozgatható elemek bizonyos helyzetében, illetve helyzeteiben a többi úthasználót külön kell figyelmeztetni a jármû jelenlétére az úton, pl. elakadásjelzõ háromszöggel vagy más olyan készülékekkel, amilyeneket a nemzeti követelmények elõírnak Amikor a mozgatható elemek a bekezdésben meghatározott "szokásos használati helyzet"- en kívüli más helyzetben vannak, akkor a rájuk szerelt készülékek ne okozzanak indokolatlan kényelmetlenséget a többi úthasználónak Amikor a lámpát mozgatható elemre építették, és a mozgatható elem szokásos használati helyzetben van (lásd a bekezdést), a lámpának mindig vissza kell térnie a gyártó által elõírt helyzet(ei)be a jelen Elõírásnak megfelelõen. Tompított fényszórók és elsõ ködlámpák esetében, ez a követelmény teljesül, ha a mozgatható elemet tízszer egymás után kimozdítva és visszatérítve szokásos helyzetébe, e lámpák felerõsítéséhez viszonyított hajlásszögének számértéke a mozgatható elem minden egyes mozgási ciklusa után mérve nem tér el 0,15 %-nál nagyobb mértékben a tíz mért számérték átlagától. Ha ezt a számértéket túllépik, úgy a bekezdésben elõírt mindegyik határértéket ennek a túllépésnek a mértékével módosítani kell, hogy csökkentsék a hajlásszög megengedett tartományát a jármû 6. Melléklet szerinti ellenõrzõ vizsgálata elõtt A fényvisszaverõk kivételével, egy lámpa, amennyiben nem hozható mûködésbe csak egy fényforrás és/vagy biztosító beszerelésével, még olyan esetben sem kívánatos, ha azon megtalálható a jóváhagyási jel A lámpákat a jármûre úgy szereljék fel, hogy a fényforrást a jármû gyártójának utasítása szerint, helyesen cserélhessék, különleges, nem a gyártó által biztosított szerszámok használata nélkül. A gyártó lássa el a jármûvet a cserével kapcsolatos részletes leírással. Ez a bekezdés nem vonatkozik a következõkre: a) Nem cserélhetõ fényforrással jóváhagyott készülékek; b)a 99. számú elõírás szerint jóváhagyott fényforrással rendelkezõ készülékek A hátsó helyzetjelzõ lámpa fényjelzõ funkciójának ideiglenes, teljesen üzembiztos cseréje megengedhetõ, amennyiben a hiba esetén helyettesített funkció, szín, erõsség és elhelyezés tekintetében azonos a megszûnt funkcióval, és ha a csere-készülék mûködõképes marad és folytatja eredeti biztonsági feladatának teljesítését. A csere ideje alatt, a mûszerfalon elhelyezett visszajelzõ lámpa (lásd ennek az elõírásnak a bekezdését) jelezze az ideiglenes csere

26 26. oldal elõfordulását és a javítás szükségességét Ahol AFS-t szereltek fel, azt minõsítsék egyenértékünek egy pár tompított fényû fényszóróval és ha fényszóró funkciót lát el tekintsék egyenértékünek egy pár fõ fényszóróval Hátsó irányjelzõ lámpákat, hátsó helyzetjelzõ lámpákat, féklámpákat (kivéve az S4 kategóriás féklámpákat) és hátsó ködlámpákat engedhetnek meg olyan változó fényerõsség-szabályozással, amelyek egyszerre válaszolnak a következõ külsõ behatás legalább egyikére: köd, hóesés, esõ, permet, porfelhõ, fénykibocsátó felület szennyezõdése, feltéve, hogy elõírt fényerõsségviszonyukat megtartják az átmeneti változás alatt. Éles fényerõsség-változás ne legyen megfigyelhetõ az átmenet alatt. S4 kategóriás féklámpa elõállíthat változó fényerõsséget más lámpáktól függetlenül. A vezetõnek legyen lehetõsége beállítani a fenti feladatokat állandó kategóriájuknak megfelelõ fényerõsségre és visszatérni automatikusan változó kategóriához A kérelmezõ, igazolja a típusjóváhagyásért felelõs mûszaki szolgálat felé, hogy a fenti 2.7.9, , , és bekezdésekben megjelölt készülékekre érvényes elektromos energiaellátási feltételek, miközben a jármû elektromos rendszere állandó feszültségértékek mellet üzemel, ahogyan az a kérelmezõ által meghatározott adott gépjármû kategóriát jellemzi, megfelelnek az alábbi rendelkezéseknek: A feszültség a készülékek csatlakozásánál, amelyeket a jóváhagyási dokumentum szerint külön tápegység/elektronikus fényforrás vezérlõberendezés segítségével vizsgáltak, vagy másodlagos üzemelési módban vagy a kérelmezõ által kért feszültségen, ne haladja meg azt a feszültségértéket, amit az adott készülékekre vagy funkciókra a jóváhagyás szerint meghatároztak Minden, az elektromos energiaellátás feltételeit nem érintõ bekezdés által nem érintett esetben, a feszültség, a készülék(ek) vagy funkció(k) csatlakozásainál ne haladja meg több mint 3%-al a 6,76 V-ot (6 voltos rendszer), a 13,5 V-ot (12 voltos rendszer) vagy a 28 V-ot (24 voltos rendszer)." Az és az berendezések szerinti rendelkezések ne vonatkozzanak elektronikus fényforrás-vezérlõ berendezést tartalmazó készülékekre, vagy ha a készülék része a változó fényerõsség szabályozó A típus jóváhagyási dokumentációhoz csatoljanak egy jelentést, amely leírja a megfelelõség igazolására használt módszereket és az elért eredményeket. 6. KÜLÖNLEGES KÖVETELMÉNYEK (98 és 112. számú Elõírások) 6.1. Távolsági fényszóró Jelenléte Kötelezõ motoros jármûveken. Tilos pótkocsikon Darabszám Kettõ vagy négy, a 31., a 98. vagy a 112. Elõírás szerint jóváhagyással rendelkezõ, az A osztályú fényszórók kivételével. N3 kategóriájú jármûveknél:

27 27. oldal Két további fõ fényszórót szerelhetnek fel: Olyan jármûre, amelyen már négy rejthetõ fényszóró van, további két olyan kiegészítõ fényszóró beépítését engedélyezhetik, amelyek csak a nappali közlekedésben adható, rövid idejû fényjelzés céljára szolgálnak (lásd az bekezdést) Elrendezés Nincsenek egyedi követelmények Elhelyezés Szélességben: nincsen egyedi követelmény Magasságban: nincsen egyedi követelmény Hosszirányban: a jármû elsõ részén. Követelmény, hogy a kibocsátott fény ne zavarja a gépjármûvezetõt sem közvetlenül, sem közvetve a visszapillantó tükrökökön keresztül és, vagy más fényvisszaverõ felületein keresztül a jármûnek Geometriai láthatóság A világító felület láthatóságát beleértve a megfigyelés irányában láthatólag meg nem világított zónák láthatóságát is, biztosítani kell abban a széttartó térben, amelyet a világító felület kerületét érintõ és a fényszóró referencia tengelyéhez legalább 5 szögben hajló egyenesek határolnak Irányulás A geometriai láthatósági szögek kiinduló pontja: a világító felületnek a fényszórólencse külsõ részét érintõ keresztirányú síkra vetített körvonala. Elõre Nem több mint egy fõ fényszóró a jármû mindegyik oldalán úgy mozoghat, hogy az útkanyar bevilágítását eredményezze Elektromos kapcsolás A fõ fényszórókat vagy egyszerre, vagy párban kapcsolhatják be. Ha még két külön fõ fényszórót szerelnek fel, amit a bekezdés csak N3 kategóriás jármûveknél enged meg, egyszerre csak két pár világíthat. Átváltva a tompított fényrõl az országúti fényre, legalább egy pár fõ fényszóró legyen bekapcsolva. Átváltva a tompított fényrõl az országúti fényre, mindegyik fõ fényszóró legyen egyszerre kikapcsolva A tompított fényszórók a távolsági fényszórókkal egyidejûleg bekapcsolva maradhatnak Visszajelzõ Bekapcsolás-jelzõ alkalmazása kötelezõ Egyéb követelmények Az egyidejûleg bekapcsolható távolsági fényszórók maximális fényereje nem lehet nagyobb, mint cd, amely 100-as referencia értéknek felel meg Ezt a maximális fényerõt az egyes fényszórókon feltüntetett maximális fényerõk összege adja. Mindegyik "R" vagy "CR" jelû fényszórónak "10" referencia értéket kell adni Tompított fényszóró (98. és 112. számú Elõírások) Jelenléte Kötelezõ gépkocsin, pótkocsin tilos Darabszám Kettõ, a 31., a 98. vagy a 112. Elõírás szerint jóváhagyással rendelkezõ, az A osztályú fényszóró

28 28. oldal kivételével Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: a referencia tengely irányából látható felületnek az a része, amely legtávolabbra van a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legkülsõ szélétõl. A vonatkoztatási tengely irányából látható felületek belsõ szélei a legalább 600 mm-re legyenek egymástól. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, ha a jármû teljes szélessége kevesebb 1300 mm-nél Magasságban: legalább 500 mm-re és legfeljebb 1200 mm-re a talajszint felett. N3G kategóriás jármûveknél (terepjárók 10/ ) a legnagyobb magasság 1500 mm-ig növelhetõ Hosszirányban: a jármû elején. E követelmény akkor kielégített, ha a kibocsátott fény nem zavarja a gépjármûvezetõt sem közvetlenül, vagy közvetve a visszapillantó tükrön keresztül legyen, vagy közvetve a közvetett láthatóságot biztosító berendezéseken keresztül Geometriai láthatóság Ezt a fenti 2.13 bekezdésben tárgyalt α és β szög határozza meg: α = felfelé 15 és lefelé 10 β = kifelé 45 és befelé 10. Minthogy nincsenek olyan a tompított fényszóróktól megkövetelt fénytani értékek a teljes geometriai látómezõben, a fennmaradó térben minimum 1 cd szükséges a típusjóváhagyáshoz. Válaszfalak vagy egyéb szerelvények jelenléte a fényszóró közelében nem okozhat olyan másodlagos effektusokat, amelyek zavarólag hathatnak más úthasználókra Irányítottság Elõrefelé Függõleges irányítottság A tompított fény sötét-világos határvonalának kezdeti lefele irányuló hajlásszögét, amelyet az üres jármûvön, csak a vezetõülésben ülõ személlyel kell beállítani, meg kell határozni a gyártó által meghatározott érték 0,1 % pontosságán belül, és világosan olvasható és kitörölhetetlen módon fel kell tüntetni a 7. számú mellékletben bemutatott jelképpel minden jármû fényszórója mellett vagy a jármû gyártójának adattábláján. Ennek a lefele irányuló hajlásszögnek az értékét a bekezdés szerint kell meghatározni A tompított fényszóró referencia tengelyének irányából látható felület alsó peremének méterben kifejezett beépítési magassága (h) függvényében üres jármûvön mérve, a tompított fény világos/sötét határvonalának függõleges hajlásszöge, az 5. Mellékletben közölt valamennyi terhelési állapotban, a következõ határértékek közötti és a kezdeti beállítás a következõ értékû legyen: h < 0,8 határértékek kezdeti beállítás 0,8 h 1,0-0,5 % és 2,5 % között - 1,03 %és 1,5 % között 10/ Amint azt a jármûszerkezetekrõl szóló Közös Határozat (R.E.3) (TRANS/WP.29/78/Rev.1) meghatározza.

29 29. oldal határértékek kezdeti beállítás vagy pedig a gyártó szándéka szerint: határértékek kezdeti beállítás - 0,5 % és - 2,5 % között - 1,0 % és - 1,5 % között - 1,0 % és - 3,0 % között - 1,5 % és - 2,0 % között A jármû típusjóváhagyás iránti kérésekor ez esetben közölni kell, hogy a két alternatíva közül melyiket választották. h > 1,0 határértékek kezdeti beállítás -1,0 % és - 3,0 % között -1,5 % és - 2,0 % között N3G kategóriás jármûveknél (terepjárók) ha a fényszórók magassága 1200 mm felett van, a világos-sötét határ függõleges lehajlásának határértékei: -1,5 % és -3,5 %, a kezdeti beállítás: -2 % és - 2,5 % A fenti határértékeket és a kezdeti beállítási értékeket az alábbi diagram ábrázolja: Fényszóró szintkiegyenlítõ készüléke Olyan esetben, amikor a fényszóróhoz szintkiegyenlítõ készülék szükséges a és bekezdések követelményeinek teljesítéséhez, ez a készülék automatikus legyen Kézzel vagy folyamatosan, vagy szakaszosan beállítható szerkezetek azonban megengedhetõk azzal a feltétellel, hogy legyen olyan megállítási helyzetük, amelynél a lámpa visszatéríthetõ a bekezdésben meghatározott eredeti hajlás-irányába a szokásos beállító csavarokkal vagy hasonló eszközzel. Az ilyen kézi szabályozó szerkezetek a vezetõülésbõl legyenek mûködtethetõk.

30 30. oldal A folyamatos mûködésû beállító szerkezeteken legyenek olyan referencia jelek, amelyek jelzik azokat a terhelési állapotokat, amikor a tompított fény más beállítása szükséges. Az olyan beállító szerkezeteken, amelyek szakaszosan állíthatók, a beállítási helyzetek száma annyi legyen, hogy a jelen Elõírás 5. Mellékletében meghatározott minden terhelési állapotban a bekezdésben elõírt értékek tartományának megfeleljenek. Ezeknél a szerkezeteknél az 5. Melléklet olyan terhelési állapotait, amelyeknél a tompított fény beállítása szükséges, szintén világosan meg kell jelölni a beállító készüléknél A és bekezdésekben leírt szerkezetek hibája esetén a tompított fény ne foglaljon el olyan helyzetet, amelyben a tompítás kevesebb, mint volt akkor, amikor a hiba a szerkezetben elõfordult Mérési eljárás A kezdeti lehajlás beállítása után a tompított fény függõleges lehajlását százalékban kifejezve statikus helyzetben mérjék meg az 5. Mellékletben meghatározott minden terhelési állapotnál A tompított fény lehajlásának változását mint a terhelés függvényét a 6. Mellékletben megállapított vizsgálati eljárás szerint kell mérni Vízszintes irányulás Egy vagy mindkét tompított fényszóró változtatható úgy, hogy az útkanyart megvilágítsa feltéve, hogy ha az egész fénysugarat vagy a levágás töréspontját mozgatják, a levágás töréspontját nem metszi a jármû súlyponti pályájának vonala a jármû elejétõl olyan távolságra, amely nagyobb, mint a megfelelõ tompított fényszóró szerelési magasságának százszorosa Elektromos kapcsolás A tompított fényszóróra váltó kezelõszerv egyidejûleg kapcsolja ki valamennyi távolsági fényszórót. A tompított fényszórók a távolsági fényszórókkal egyidejûleg bekapcsolva maradhatnak. A 99. számú Elõírás tompított fényszóróinak gáztöltésû fényforrása az országúti fényszóró mûködésekor maradjon bekapcsolva. Egy kiegészítõ fényforrás, vagy egy vagy több LED modul, amit a tompított fényszórókon belül vagy egy olyan lámpában (kivéve a fõfényszórót) helyeznek el, amelyet a megfelelõ tompított fényszórókkal egyesítettek vagy kölcsönösen egybeépítettek, mûködésbe hozható kanyarvilágítás céljából, amennyiben a jármû súlyponti pályája vonalának vízszintes görbületi sugara 500 m vagy kevesebb. Ezt a gyártó számítással vagy a típusjóváhagyásért felelõs hatóság által elfogadott más módon bizonyítsa. A tompított fényszórókat ON (be) vagy OFF (ki) automatikusan kapcsolhatja. Ezeket a tompított fényszórókat azonban mindig lehetséges legyen kézzel ON vagy OFF állásba kapcsolni.

31 31. oldal Visszajelzõ A visszajelzõ választható Akár felvillanó, akár nem, egy vizuális visszajelzés kötelezõ: (a) abban az esetben, amikor az egész fénynyaláb vagy a világos-sötét határvonal töréspontját mozgatják a kanyarvilágításhoz, vagy (b) a fõ tompított fény céljából egy vagy több LED modult használnak. Mûködnie kell: (a) a világos-sötét határvonal töréspontja elmozdulásának hibás mûködése esetén, vagy (b) ha a fõ tompított fényt eredményezõ LED modul(ok) közül bármelyik meghibásodik. A hiba fennállásáig tartósan mûködjön. Átmenetileg érvényteleníthetõ, de mûködjön ismételten, valahányszor a motor beindító és megállító eszközt be és kikapcsolják." Egyéb követelmények Az bekezdés követelményeit ne alkalmazzák tompított fényszórókra. Olyan objektív fényárammal rendelkezõ fényforrással ellátott tompított fényû fényszórót, amely nem haladja meg a 2000 lument, csak a 45. számú Elõírás szerinti fényszórótisztító készülékkel együtt szerelhetnek fel. 4/ Azon felül, a függõleges eltérésre tekintettel a fenti bekezdés rendelkezéseit ne alkalmazzák. A lument meghaladó objektív fényáramú fényforrással vagy LED modul(okk)al rendelkezõ tompított fényszórókat kizárólag a 45. számú Elõírás 8/ szerinti fényszórótisztító berendezés(ekk)sel együttesen szereljék fel. Függõleges dõlés szempontjából a fenti bekezdés rendelkezéseit ne alkalmazzák olyan tompított fényszórókra, amelyeknél: (a) LED modul(ok)tól származik a fõ tompított fény, vagy (b) olyan fényforrás szolgáltatja a fõ tompított fényt, amelynek az objektív fényárama meghaladja a lument. Gáztöltésû fényforrással rendelkezõ tompított fényszórót csak fényszórótisztító készülékkel párosítva használhatnak a 45. számú Elõírás szerint. 11/ Ezen felül figyelemmel a függõleges hajlásra a bekezdés rendelkezéseit ne alkalmazzák, amikor ezeket a fényszórókat felszerelik. Csak a 98. vagy 112 számú elõírásoknak megfelelõ tompított fényszórót használhatnak az útkanyar megvilágítására. Ha az útkanyar megvilágítását a teljes fénysugár vízszintes vagy a levágás töréspontjának mozgatásával valósítják meg, azt csak akkor lépjen mûködésbe, ha a jármû elõre mozog; ezt ne alkalmazzák, ha a levágás töréspontját jobbra forduláshoz használják a jobboldali közlekedési forgalomban (balra fordulás a baloldali közlekedésnél) ELSÕ KÖDFÉNYSZÓRÓ (19. számú Elõírás) Jelenléte Gépkocsin választható, tilos pótkocsikon Száma Kettõ Elrendezés Nincs különleges követelmény.

32 32. oldal Elhelyezés Szélességben: a referencia tengely irányából látható felületnek az a pontja, ami legtávolabbra esik a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legkülsõ szélétõl Magasságban: Minimum: Maximum: A talajszint felett legalább 250 mm-re. Az M1 és az N1 kategóriájú jármûvek esetén: a talajszint felett legfeljebb 800 mm-re. Az összes többi jármûkategóriánál, kivéve az N 3 G (terepjáró) 12/ kategóriájú jármûveket: nem magasabban, mint mm-rel a talajszint felett. Az N 3 G kategóriába tartozó jármûvek esetében: a maximális magasság mm-re növelhetõ. A látható felületen a referenciatengely irányában azonban egyetlen pont sem lehet magasabban, mint a látható felületen a tompított fényszóró vonatkozatási tengelyének irányában lévõ legmagasabb pont Hosszúságban: a jármû elején. Ez a követelmény akkor kielégített, ha a kibocsátott fény nem zavarja a gépjármûvezetõt, sem közvetlenül, vagy közvetve a visszapillantó tükrön keresztül legyen, vagy közvetve a közvetett láthatóságot biztosító berendezéseken keresztül Geometriai láthatóság A bekezdés szerint, és ß szögek által meghatározva. = 5 felfelé és lefelé, ß = 45 kifelé és 10 befelé. Mivel az elsõ ködlámpákra elõírt fotometriás értékek nem fedik le a teljes látómezõt, típusjóváhagyási célokból, a fennmaradó területre vonatkozóan egy cd minimális értékre van szükség. Az elsõ ködlámpák közelében lévõ válaszfalak vagy egyéb eszközök ne eredményezzenek a többi úthasználónak kényelmetlenséget okozó mellék hatásokat. 12/ Ahogyan ezt a Jármûvek felépítésérõl szóló közös határozat 7. Melléklete(R.E.3), (legutóbb a 4. Módosítással módosított TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2 jelû dokumentum) meghatározza

33 33. oldal Irány Elõrefelé Függõleges irány A B osztályba tartozó elsõ ködlámpáknál, amit a vezetõülésben elhelyezkedõ személlyel terhelt, üres jármûnél mérnek, az ernyõzés szöge úgy legyen beállítva, hogy függõleges irányú dõlése legyen 1,5 százalékos vagy kevesebb Az "F3" osztályba tartozó elsõ féklámpáknál: az ernyõzési szög lefelé irányuló dõlését, amit a vezetõülésben elhelyezkedõ személlyel terhelt, üres jármûnél állítanak be, a gyártó egytizedes pontossággal határozza meg és tüntesse fel jól olvashatóan és kitörölhetetlenül mindenegyes jármûvön, akár az elsõ ködlámpa közelében, vagy a gyártó által elhelyezett táblán, vagy azzal a jellel együtt, amelyre a bekezdés, a jelen Elõírás 7. Mellékletben feltüntetett szimbólummal utal. Ennek a jelzett lefele irányulásnak az értékét a bekezdésnek megfelelõen határozzák meg az elsõ ködlámpa hivatkozási tengelyének irányában látható felület alsó szélének méterben (h) meghatározott szerelési magasságától függõen, amit a vezetõülésben elhelyezkedõ személlyel terhelt, üres jármûnél mérnek, a megjelölt fénynyaláb metszet függõleges dõlésének a következõ érték(ek)kel kell rendelkeznie: h 0.8 Határértékek: -1,0 % és -2.5 % között Kezdeti célérték: -1,5 % és -2.0 % között h > 0.8 Határértékek: -1,5 % és -3,0 % között Kezdeti célérték -2.0 % és -2,5 % között Az elsõ ködlámpa beállító berendezése Ha az elsõ ködlámpát olyan (a) fényforrássa(okka)l szerelték fel, amely(ek)nek a teljes objektív fényárama meghaladja a lument, automatikusan teljesüljenek a bekezdés szerinti követelmények a jelen Elõírás 5. Mellékletében meghatározott valamennyi terhelési feltétel mellett." Ha az elsõ ködlámpát ellátták beállító berendezéssel, ami függetlenül vagy más megoldásokkal csoportosítva teljesíti a jármû elsõ világítási és fényjelzõ funkcióit, az olyan legyen, hogy a függõleges dõlés, a jelen Elõírás 5. Mellékletében meghatározott valamennyi terhelési feltétel mellett, maradjon a bekezdésben elõírt határértékek között Ha az F3 kategóriába tartozó elsõ ködlámpa része a tompított fényszórónak vagy egy AFS rendszernek, a bekezdés követelményei érvényesüljenek a tompított fény részét képezõ elsõ ködlámpa használata során.

34 34. oldal Ebben az esetben, a bekezdésben meghatározott beállítási határértékek érvényesíthetõk akkor is, ha ezt az elsõ ködlámpát ily módon használják A beállító berendezés arra is használható, hogy az elsõ ködlámpa dõlését automatikusan hozzáigazítsák az adott környezeti feltételekhez, feltéve, hogy a bekezdésben, a lefele irányuló dõlésre vonatkozó határértékeket nem lépik túl A beállító berendezés meghibásodása esetén, az elsõ ködlámpa nem kerülhet olyan pozícióba, amelyben az ernyõzés dõlésszöge kisebb mértékû annál, mint amikor a berendezés meghibásodott Elektromos kapcsolás Az elsõ ködfényszórók bekapcsolása és kikapcsolása legyen a távolsági és tompított fényszóróktól, a tompított fényszóró vagy a fõ- és tompított fényszórók bármilyen kombinációjától független, hacsak az elsõ ködfényszórót nem más világítási feladat részeként használják az AFS-ben, azonban az elsõ ködlámpa feladatának bekapcsolása elsõbbséget élvez azon feladat elõtt amelyhez a ködlámpát részként használják Visszajelzõ A bekapcsolást jelzõ visszajelzõ kötelezõ. Nem villogó független feltûnõ fény Egyéb követelmények Abban az esetben, ha a 19. számú Elõírás 1. Mellékletének pontja szerinti kommunikációs lapon pozitív jelzés található, az F3 osztályú elsõ ködlámpa beállítása és fényerõssége automatikusan alkalmazható az adott környezeti feltételekre. A fényerõsséget vagy a beállítást érintõ bármely változtatást automatikusan végezzék el és oly módon, hogy az ne okozzon semmilyen kellemetlenséget a jármûvezetõnek illetve a közlekedés többi résztvevõjének HÁTRAMENETI LÁMPA (23. számú Elõírás) Jelenlét Szám Kötelezõ gépjármûveken és O2, O3 és O4 kategóriába tartozó pótkocsikon. Választható O1 kategóriás pótkocsikon Egy készülék kötelezõ, és egy második választható az M1 kategóriás gépjármûveken és minden más olyan jármûvön, amelynek hossza nem haladja meg a 6000 mm-t Két készülék kötelezõ és kettõ választható minden jármûvön, amelynek hossza meghaladja a 6000 mm-t, kivéve az M1 kategóriás jármûveket Erendezés Elhelyezés Nincs különleges követelmény Szélességben: nincs különleges követelmény Magasságban: nem kevesebb, mint 250 mm, és nem több, mint 1,200 mm a talaj felett Hosszúságban: a jármû végén. Ha azonban elhelyezték, a bekezdésben említett két választható készüléket a jármû oldalára, vagy hátuljára szereljék a és bekezdések követelményeinek megfelelõen Geometriai láthatóság

35 35. oldal és ƒ szögekkel meghatározva a bekezdés szerint. = ƒ = 15 felfele és 5 lefele, 45 jobbra és balra, ha csak egy készülék van, 45 kifele és 30 befele, ha kettõ van. A bekezdésben említett két választható készülék vonatkoztatási tengelye ha azokat a jármû oldalára szerelték fel irányuljon oldalirányba vízszintesen 10 ± 5 elhajlással a jármû hosszirányú középsíkjához viszonyítva Irányulás Hátrafele. A bekezdésben említett választható két készülék esetében, ha a jármû oldalára szerelték, a bekezdés fent említett követelményeit ne alkalmazzák. Ezeknek a készülékeknek a vonatkoztatási tengelye azonban kifele irányuljon a vízszintestõl hátrafele legfeljebb 15 -kal a jármû hosszirányú középsíkjához viszonyítva Elektromos üzemi kapcsolás A lámpa csak akkor gyulladhasson ki, ha a hátrameneti fokozat be van kapcsolva, és ha a motor indítását és leállítását vezérlõ kapcsoló olyan állásban van, hogy a motor mûködése lehetséges. Nem szabad sem kigyulladnia, sem égve maradnia, ha a fenti feltételek közül bármelyik nem teljesült Azon felül, a bekezdésben említett két választható készülék elektromos csatlakozásai olyanok legyenek, hogy ezek a készülékek csak akkor világítsanak, ha az bekezdésben említett lámpákat bekapcsolták. A jármû oldalára szerelt készülékeket bekapcsolhatják a jármû lassú manõvereinél elõre mozgásban 10 km/óra legnagyobb sebességig, feltéve, hogy a következõ feltételek teljesülnek: (a) (b) a készülékeket mûködésbe hozzák, és kézzel kikapcsolják külön kapcsolóval, ha így mûködésbe hozták, ezek világítva maradhatnak a hátrameneti fokozat kikapcsolása után, (c) ezeket automatikusan kapcsolják ki, ha a jármû elõremeneti sebessége meghaladja a 10 km/órát, tekintet nélkül a külön kapcsoló helyzetére; ebben az esetben ezek maradjanak kikapcsolva, amíg szándékosan ismét nem kapcsolják be Visszajelzõ Választható Egyéb követelmények Nincs IRÁNYJELZÕ LÁMPA (6. számú Elõírás) Jelenléte (lásd az alábbi Ábrát) Kötelezõ. Az irányjelzõ lámpák típusai (1, 1/a, 1/b, 2/a, 2/b, 5 és 6) kategóriákba sorolnak, amelyek egy jármûn való beépítése "A" és "B" szerelési elrendezésû. Az "A" elrendezés valamennyi gépjármûre vonatkozik. A "B" elrendezés csak pótkocsikra vonatkozik Száma A szerelési elrendezés szerint Elrendezések (lásd az alábbi Ábrát)

36 36. oldal "A": két elsõ irányjelzõ lámpa, amelyek a következõ kategóriába tartoznak: 1 vagy 1a, vagy 1b, ha e lámpa vonatkoztatási tengelye irányában a látható felület széle és a tompított fényszóró és/vagy az elsõ ködlámpa, ha van, vonatkoztatási tengelye irányából látható felület széle között a távolság legalább 40 mm; 1/a, vagy 1/b, ha e lámpa vonatkoztatási tengelye irányából látható felülete széle és a tompított fényszóró és/vagy elsõ ködlámpa, ha van, vonatkozási tengelye irányából látható felület széle között a távolság nagyobb 20 mm-nél, de kisebb 40 mm-nél; 1/b Elhelyezés ha e lámpa vonatkozási tengelye irányában látható felület széle és a tompított fényszóró és/vagy elsõ ködlámpa, ha van, vonatkozási tengelye irányában látható felületének széle között a távolság kevesebb vagy egyenlõ 20 mm-rel; két hátsó irányjelzõ (2a vagy 2b kategória); két választható lámpa (2a vagy 2b kategória) minden M2, M3, N2, N3 kategórián. két oldalsó 5 vagy 6 kategóriás irányjelzõ lámpa (minimum követelmények): 5 minden M1 kategóriás jármûre; N1, M2 és M3 kategóriás jármûvekre, amelyek hossza nem lépi túl a 6 métert. 6 minden N2 és M3 kategóriás jármûre, a 6 méternél hosszabb N 1, M 2 és M 3 kategóriás jármûvekre. Oldalanként maximum három választható 5. kategóriás vagy egy választható 6. kategóriás készülék a 9 méternél hosszabb M 2, M 3, N 2 és N 3 típusokon. Minden esetben megengedett az 5 kategóriás oldalsó irányjelzõ lámpák helyettesítése 6 kategóriás oldalsó irányjelzõ lámpákkal. Ahol elsõ irányjelzõ lámpák (1, 1/a, 1/b kategóriák) és oldalsó irányjelzõ lámpák (5 vagy 6 kategória) feladatait egyesítõ lámpákat szerelnek fel, két további oldalsó irányjelzõ lámpa (5 vagy 6 kategóriás) szerelhetõ fel a bekezdés láthatósági követelményeinek kielégítése céljából. "B": Két hátsó irányjelzõ lámpa (2a vagy 2b kategória). két választható lámpa (2a vagy 2b kategória) minden jármûvön az O2, O3 és O4 kategóriában. Oldalanként maximum három választható 5. kategóriás vagy egy választható 6. kategóriás készülék a 9 méternél hosszabb O 2, O 3 és O 4 jármûtípusokon. Ahol AFS-t szerelnek fel a kategória kiválasztásához meghatározásra kerülõ távolság a távolság az elsõ irányjelzõ lámpa és a legközelebbi olyan világító egység között, ami legközelebbi helyzetében hozzájárul vagy elõállít tompított fényt Szélességben: a jármû külsõ széle és az irányjelzõ referencia tengelye irányából látható felületének a jármû hosszirányú középsíkjától legtávolabb esõ külsõ széle közötti távolság nem lehet nagyobb 400 mm-nél.

37 37. oldal A referencia tengelyek irányából látható két felület belsõ széle közti távolság legalább 600 mm legyen. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, ha a jármû teljes szélessége kevesebb, mint 1300 mm Magasságban: a talajszint felett Az 5 és 6 kategóriás oldalsó irányjelzõk fénykibocsátó felületének magassága: legalább 350 mm legyen M1 kategóriás jármûveknél, és 500 mm minden más kategóriás jármûnél, mindkettõt a legalacsonyabb ponttól mérve, és legfeljebb 1500 mm, a legmagasabb ponttól mérve Az 1, 1/a, 1/b, 2/a és 2/b kategóriás irányjelzõk magassága az 5.8. bekezdés szerint mérve ne legyen kevesebb, min 350 mm vagy több, mint 1500 mm Amennyiben a jármû konstrukciója nem teszi lehetõvé a fent elõírt módon mért szélsõ számértékek betartását, úgy ezek a számértékek 2300 mm-re növelhetõk 5 és 6 kategóriás oldalsó irányjelzõk esetében és a választható hátsó lámpák 2100 mm-re az 1, 1/a, 1/b, 2/a és 2/b kategóriás irányjelzõknél If optional lamps are installed, they shall be placed at a height compatible with the applicable requirements of paragraph , the symmetry of the lamps, and at a vertical distance as large as the shape of the bodywork makes it possible, but not less than 600 mm above the mandatory lamps Hosszirányban (lásd az alábbi Ábrát). Az 5 és 6 kategóriás oldalsó irányjelzõ fénykibocsátó felülete és a jármû teljes hosszának mellsõ határát jelzõ keresztirányú sík közötti távolság az 1800 mm-t ne haladja meg. Azonban ez a távolság ne legyen több, mint mm: (a) M 1 és N 1 jármûkategóriákra; (b) az összes többi jármûkategóriára, ha a jármûszerkezet képes a minimális láthatósági szögek teljesítésére. A választható 5. kategóriás oldalsó irányjelzõ lámpák legyenek egymástól egyenlõ távolságra felszerelve a jármû hosszában. A választható 6. kategóriás oldalsó irányjelzõ lámpát szereljék fel a pótkocsi hossza mentén az elsõ és az utolsó negyed közötti területre Geometriai láthatóság A vízszintes szögeket lásd az alábbi ábrán. Függõleges irányú szögek: 15 a vízszintes felett és alatt az 1, 1/a, 1/b, 2/a, 2/b és 5 kategóriás irányjelzõknél. A vízszintes fölött a függõleges szög azonban 5 szögre csökkenthetõ, ha az irányjelzõ lámpák talajszint feletti magassága nem kisebb 2100 mm-nél. A 6 kategóriás irányjelzõ lámpák esetében 30 a vízszintes felett és 5 a vízszintes alatt. A vízszintes feletti függõleges szög 5 -ra csökkenthetõ, ha a választható lámpák talajszint feletti magassága mm-nél kisebb.

38 38. oldal ÁBRA (lásd a 6.5. bekezdést) Categories 5 or 6 30 Arrangement A * 80 5 * Categories 1, 1a or 1b 45 Categories 2a or 2b d Az M1 és N1 jármûkategóriákra, 45 befele az 1, 1a illetve 1b kategóriájú irányjelzõ lámpáknál, amelyeknél az átlátszó felület alsó szélének a talajszint feletti magassága 750 mm-nél kevesebb, 20 -ra csökkenthetõ a lámpa referencia tengelyét magába foglaló vízszintes sík alatt. Arrangement B Categories 2a or 2b (*) Az oldalsó irányjelzõ hátrafele láthatóságának "holt teréhez" megadott 5 szög értékének felsõ határa d 1,80 m (M1 és N1 kategóriás jármûveknél d 2,50 m).

39 39. oldal vagy, a gyártó választása szerint, M1 és N1 kategóriás jármûvekhez (**): Elsõ és hátsó irányjelzõk, valamint az oldalsó irányjelzõk vízszintes szögeit lásd az alábbi ábrán: Categories 1, 1a or 1b 45 Categories 2a or 2b Front side-marke r d Side Direction indicator Amber rearmost side -marke r - A 45 fokos érték befele az 1, 1a illetve 1b kategóriájú irányjelzõ lámpáknál, amelyeknél az átlátszó felület alsó szélének a talajszint feletti magassága 750 mm-nél több, 20 -ra csökkenthetõ a lámpa referencia tengelyét magába foglaló vízszintes sík alatt. Függõleges szögek: 15 a vízszintes felett és alatt. A függõleges szög a vízszintes alatt csökkenthetõ 5 -ra, ha a lámpák a talaj felett 750 mm-nél kisebb magasságra vannak. (**) Az oldalsó irányjelzõ hátrafele láthatóságának "holt teréhez" megadott 5 szög értékének felsõ határa d 2,50 m). Ahhoz, hogy láthatónak tekintsék, a lámpa rendelkezzen a legalább 12,5 cmˆ átlátszó felület korlátlan láthatóságával, kivéve az 5. és 6. kategóriás oldalsó irányjelzõket. Minden fényvisszaverõ olyan világító felületének területét, amely nem enged át fényt, zárjanak ki a láthatóságból Irányulás A gyártó elõírásainak megfelelõen, ha ilyenek vannak Elektromos kapcsolás Az irányjelzõ lámpák az összes többi lámpától függetlenül bekapcsolhatók legyenek. A jármû egy és ugyanazon oldalán lévõ összes irányjelzõt egy vezérlõ kapcsolóval kell be- és kikapcsolni, és ugyanolyan fázisban villogjanak. A 6 méternél kisebb hosszúságú M1 és N1 kategóriás jármûveken a fenti bekezdésnek megfelelõ elrendezéssel a borostyán sárga oldalsó irányjelzõ lámpák (ha ilyeneket felszereltek) szintén ugyanolyan frekvenciával (fázisban) villogjanak, mint az irányjelzõ lámpák Visszajelzõ lámpa A mûködés-visszajelzõ lámpa alkalmazása kötelezõ az 1, 1a, 1b, 2a és 2b. kategóriájú irányjelzõ lámpákhoz. Lehet optikai vagy akusztikai vagy mindkettõ. Optikai visszajelzõ esetén villogó lámpának kell lennie, ami bármely irányjelzõ hibás mûködése esetén, legalább vagy kialszik, vagy villogás nélkül égve marad, vagy észlelhetõ frekvenciaváltozást mutat. Ha a mûködésellenõrzõ visszajelzõ csak hangjelzést ad, akkor annak jól hallhatónak kell lennie és jelentõs

40 40. oldal frekvenciaváltozást kell mutatnia legalább akkor, ha ezek közül az irányjelzõ lámpák közül bármelyik meghibásodik. Aktiválása történjen a 6. számú Elõírás bekezdésében említett jelzés szerint vagy más megfelelõ módon. Ha a gépkocsi pótkocsi vontatására szolgáló eszközökkel van felszerelve, a vontató gépkocsit optikai mûködés visszajelzõvel kell ellátni a pótkocsi irányjelzõ lámpáihoz, kivéve azt az esetet, ha a vontató jármû visszajelzõje lehetõvé teszi az egész jármûszerelvény bármelyik irányjelzõ lámpája meghibásodásának észlelését. Gépjármûveken és pótkocsikon a választhatóan elhelyezett irányjelzõk esetében, a visszajelzõ lámpa mûködése ne legyen kötelezõ Egyéb követelmények A fény villogási frekvenciája 90 ± 30 legyen percenként. Az irányjelzõ-kapcsoló bekapcsolását legfeljebb 1 sec késedelmi idõvel kövesse a fény kigyulladása és legfeljebb 1,5 sec idõkésedelemmel a fény elsõ kialvása. Ha gépkocsit felszerelték pótkocsi vontatásához szükséges eszközökkel, az irányjelzõ kapcsolója képes legyen mûködtetni a pótkocsi irányjelzõit is. Az egyik irányjelzõ lámpa hibája esetén kivéve a rövidzárlatot a többi irányjelzõ lámpának továbbra is villogjanak, viszont a villogási frekvencia ilyen feltételek között az elõírttól eltérõ is lehet ELAKADÁSJELZÕ Jelenléte Kötelezõ. Ezt a jelzést az irányjelzõ lámpák egyidejû mûködtetésével kell adni, a fenti 6.5. bekezdés követelményeinek megfelelõen Szám A bekezdés elõírása szerint Elrendezés A bekezdés rendelkezése szerint Elhelyezés Szélességben A bekezdés elõírásai szerint Magasságban A bekezdés szerint Hosszirányban A bekezdés szerint Geometriai láthatóság A bekezdés szerint Irányulás A bekezdés szerint Elektromos kapcsolatok A jelzést olyan külön kézi vezérléssel üzemeltessék, ami lehetõvé teszi az irányjelzõ lámpák fázisban villogását A veszélyre figyelmeztetõ jelzést automatikusan mûködésbe hozhatják a jármû balesetbe kerülésekor vagy a vészmegállás-jelzés mûködésbe lépésekor, amint azt a bekezdés

41 41. oldal meghatározza. Ilyen esetekben kézzel kikapcsolható m-nél rövidebb M1 és N1 jármûveken a fenti bekezdésnek megfelelõ a borostyánsárga oldaljelzõ lámpák, ha felszerelték, szintén villogjanak az irányjelzõ lámpákkal együtt ugyanazzal a frekvenciával (fázisban) Visszajelzõ Bekapcsolást visszajelzõ készülék alkalmazása kötelezõ. Ez olyan villogó jelzõlámpa lehet, amely együtt mûködhet a bekezdésben elõírt visszajelzõvel vagy visszajelzõkkel Egyéb követelmények Ugyanazok, mint a bekezdésben elõírtak. Ha a gépkocsi pótkocsi vontatására alkalmas készülékkel van felszerelve, az elakadásjelzõ vezérlõkapcsolója képes legyen mûködtetni a pótkocsi irányjelzõ lámpáit is. Az elakadásjelzõnek akkor is funkcionálnia kell, ha a motor indítását és leállítását vezérlõ kapcsoló olyan állásban van, ami kizárja a motor mûködését FÉKLÁMPA (7. számú Elõírás) Jelenléte Szám S1 vagy S2 kategóriás készülékek: S1 vagy S2 kategóriás készülékek: kötelezõ minden jármûkategórián. kötelezõ M1 és N1 kategóriás jármûveken, kivéve az alváz-vezetõfülke kiviteleket és a nyitott rakfelületû N1 kategóriás jármûveket. Választható minden más jármûkategóriánál. Két S1 vagy S2 kategóriás készülék és egy S3 vagy S4 kategóriás készülék minden jármûkategórián Kivéve azt az esetet, ahol S3 vagy S4 kategóriás készüléket szereltek fel, két választható S1 vagy S2 kategóriás készülék elhelyezhetõ az M2, M3, N2, N3, O2, O3, és O4 kategóriákon." Csak, amikor a jármû hosszirányú középsíkja nincs rögzített karosszéria-lemezen, hanem a jármû egy vagy két mozgatható részével van elválasztva (pl. ajtók), és nincs elegendõ tér egyetlen S3 vagy S4 kategóriás készülék elhelyezésére a jármû hosszirányú középsíkjában ilyen mozgó alkatrész felett, vagy két S3 vagy S4 kategóriás készülék "D" típusa elhelyezhetõ, vagy egy S3 vagy S4 kategóriás készülék elhelyezhetõ kívül a hosszirányú középsíkon kívül jobbra vagy balra Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: M1 kategóriás jármûveknél: az S1 vagy S2 kategóriás készülékeknél a vonatkoztatási tengely irányában a látható felületen az a pont, amely a legtávolabb van a jármû hosszirányú középsíkjától, ne legyen 400 mm-nél messzebb a jármû külsõ szélétõl; a vonatkoztatási tengely irányában a látható felületek belsõ szélei között a távolságra nincsenek külön követelmények. Minden más jármûkategóriánál: az S1 vagy S2 kategóriás készülékeknél a vonatkoztatási tengely irányában a látható felületek belsõ szélei között a távolság legalább 600 mm legyen. Ezt a távolságot 400 mm-re lehet csökkenteni, ha a jármû teljes szélessége 1300 mm-nél kevesebb. S3 vagy S4 kategóriás készüléknél: a vonatkoztatási középpont helyezkedjen el a jármû

42 42. oldal hosszirányú középsíkján. Olyan esetben azonban, ahol az S3 vagy S4 kategóriás készüléket elhelyezik a bekezdés szerint, ezeket a hosszirányú középsíkhoz lehetõ legközelebb állítsák be, ennek a síknak mindegyik oldalán. Olyan esetben, ahol egy S3 vagy S4 kategóriás lámpa kívülesése a hosszirányú középsíktól megengedett a bekezdés szerint, ez a kívülesés ne haladja meg a 150mm-t a hosszirányú középsíktól a lámpa vonatkoztatási középpontjáig Magasságban S1 vagy S2 kategóriás készülékek esetében: a talajszint felett legalább 350 mm és legfeljebb 1500 mm (2100 mm, ha a felépítmény alakja miatt lehetetlen betartani az 1500 mm-es értéket). S3 kategóriás készülékeknél a látható felülete alsó szélét érintõ vízszintes sík: vagy legfeljebb 150 mm-re legyen a hátsó ablaküveg szabad felületének alsó szélét érintõ vízszintes sík alatt, vagy legalább 850 mm-re legyen a talajszint felett. Az S3 kategóriás készülék látható felületét alulról érintõ vízszintes sík az S1 vagy S2 kategóriás készülékek látható felülete felsõ szélét érintõ vízszintes sík felett legyen S1 és S2 kategóriás készülékekre: a talaj felett legalább 350 mm, ne több mint 1500 mm (210 mm, ha a karosszéria alakja lehetetlenné teszi az 1500 mm betartását, és ha nem helyeznek el választható lámpákat). Ha választható lámpákat szerelnek fel, helyezzék el ezeket a szélességi követelményeknek megfelelõen, és függõleges távolságra oly terjedelemben, amint a felépítmény ezt lehetõvé teszi, de ne kevesebbre, mint 600 mm a kötelezõ lámpák felett S3 vagy S4 kategóriás készülékeknél, az átlátszó felület alsó szélét érintõ vízszintes sík legyen: vagy legfeljebb 150 mm-re az üveg vagy hátsó ablak-üvegezésnek kitett sík alsó szélét érintõ vízszintes sík alatt, vagy legalább 850 mm-re a talaj felett. Az S3 vagy S4 kategóriás készülék átlátszó felületének alsó szélét érintõ vízszintes sík legyen a S1 vagy S2 kategóriás készülékek átlátszó felületének felsõ szélét érintõ vízszintes sík felett Hosszirányban S1 vagy S2 kategóriás készülékek: a jármû hátsó részén. S3 vagy S4 kategóriás készülékek: nincs különleges követelmény Geometriai láthatóság Szög a vízszintes síkban: Irányulás Hátrafelé. Szög a függõleges síkban: S1 vagy S2 kategóriás készülékeknél 45 a jármû hossz-tengelyétõl jobbra és balra. S3 vagy S4 kategóriás készülékeknél: 10 a jármû hossztengelyétõl jobbra és balra S1 vagy S2 kategóriás készülékeknél 15 a vízszintes felett és alatt. Mindazonáltal a vízszintes sík alatti szög 5 -ra csökkenthetõ, ha a lámpa elhelyezési magassága 750 mm-nél kevesebb. S3 vagy S4 kategóriás készülékeknél:10 a vízszintes felett és 5 a vízszintes alatt Elektromos kapcsolás A féklámpáknak ki kell gyulladniuk, ha az üzemi féket mûködtetik. A féklámpáknak nem kell mûködni, ha a motor indítását és leállítását vezérlõ gyújtáskapcsoló olyan állásban van, ami

43 43. oldal kizárja a motor mûködését. A féklámpát mûködtetheti a lassítófék vagy hasonló készülék is Visszajelzõ Választható. A visszajelzõ lámpa, ha van, olyan mûködés-visszajelzõ, nem villogó jelzõ-lámpa legyen, amely kigyullad a féklámpa meghibásodása esetén Egyéb követelmények S3 vagy S4 kategóriás készülék kölcsönösen nem építhetõ össze semmilyen más lámpával S3 vagy S4 kategóriás készülék a jármûvön kívül vagy belül elhelyezhetõk Ha azt a jármûvön belülre szerelik fel: a kibocsátott fény a visszapillantó tükrön visszatükrözve vagy a jármû egyéb felületén (pl. hátsó ablakon) keresztül nem zavarhatja a gépjármûvezetõt HÁTSÓ RENDSZÁMTÁBLA MEGVILÁGÍTÓ LÁMPA (4. számú Elõírás) Jelenléte Kötelezõ Szám Annyi, hogy a készülék megvilágítsa a rendszámtábla helyét és/vagy egy hátsó rendszámtábla lámpa(k) Elrendezés Olyan legyen, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Elhelyezés Szélességben: olyan, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Magasságban: olyan, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Hosszirányban: olyan, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Geometriai láthatóság Olyan, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Irányulás Olyan, hogy biztosítsa a rendszámtábla helyének megvilágítását Elektromos kapcsolás Az 5.11 bekezdés szerint. Hátsó rendszámtábla-lámpa esetében és olyan hátsó rendszámtábla esetében, ami maga bocsátja ki a fényt, az együtt felszerelt mindkét készüléknek csak egyikét lehessen mûködésbe hozni Visszajelzõ Választható. Ha van, ezt a funkciót az elsõ és a hátsó helyzetjelzõ lámpák visszajelzõje lássa el Egyéb követelmények Ha a rendszámtábla megvilágító lámpa kombinálva van a hátsó helyzetjelzõ lámpával, és ez utóbbi egybe van építve a féklámpával vagy a hátsó ködlámpával, akkor a hátsó rendszámtábla megvilágító lámpa fénytani jellemzõi módosulhatnak a féklámpa vagy a hátsó ködlámpa világítása idején ELSÕ HELYZETJELZÕ LÁMPA (7. számú Elõírás) Jelenléte

44 44. oldal Szám Kettõ. Kötelezõ minden gépkocsin. Pótkocsikon 1600 mm szélességen felül kötelezõ. Választható az olyan pótkocsikon, amelyek szélessége nem haladja meg az 1600 mm-t Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: a referencia tengely irányából látható felületnek az a pontja, amely a legtávolabb esik a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re legyen a jármû legszélsõ szélétõl. Pótkocsi esetében a referencia tengely irányból látható felületnek az a pontja, amely legtávolabbra esik a jármû hosszirányú szimmetriasíkjától, legfeljebb 150 mm-re legyen a jármû legszélsõ szélétõl. A referencia tengelyek irányából látható két felület belsõ szélei közötti távolság legalább 600 mm legyen. Mindazonáltal ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, amennyiben a jármû teljes szélessége kevesebb 1300 mm-nél. A két, a vonatkoztatási tengely irányában látható felület belsõ szélei között a távolság: M1 kategóriás jármûveknél: nincs külön követelmény. Minden más jármûkategóriánál: legalább 600 mm legyen. Ezt a távolságot 400 mm-re lehet csökkenteni, ha a jármû teljes szélessége 1300 mm-nél kevesebb Magasságban: a talajszint felett legalább 350 mm és legfeljebb 1500 mm (a maximum 2100 mm lehet O1 és O2 kategóriás jármûveknél, vagy minden más olyan jármû-kategóriánál, ahol a jármû felépítményének alakja miatt az 1500 mm-t nem lehet betartani) Hosszirányban: nincsen különleges követelmény Ha a mellsõ helyzetjelzõ lámpát egy másik lámpával kölcsönösen egybeépítettek, úgy a másik lámpa referencia tengelyének irányából látható felületét kell felhasználni az elhelyezési követelmények ( bekezdés) teljesítésének ellenõrzésénél Geometriai láthatóság Két mellsõ helyzetjelzõ lámpából álló egység láthatósági szögei a vízszintes síkban 45 befelé és 80 kifelé. Az M 1 és N 1 kategóriás jármûveknél, ha a lámpák átlátszó felülete alsó szélének a talajszint feletti magassága 750 mm-nél több, a 45 befele 20 -ra csökkenthetõ a lámpa referencia tengelyét magába foglaló vízszintes sík alatt. Pótkocsik esetében a belsõ szög 5 -ra csökkenthetõ. Láthatósági szögek a függõleges síkban: 15 a vízszintes sík alatt és felett. A függõleges szög a vízszintes alatt 5 -ra csökkenthetõ, amennyiben a lámpa a talajszint felett kevesebb, mint 750 mm magasan van M1 és N1 kategóriás jármûveknél a bekezdés változataként a gyártó vagy meghatalmazott képviselõje kívánságára, és csak ha oldalsó irányjelzõt helyeztek el a jármûvön: A vízszintes szög: 45 kifele és 45 befele. Ha a lámpák átlátszó felülete alsó szélének a talajszint feletti magassága 750 mm-nél kevesebb, a 45 befele 20 -ra csökkenthetõ, a lámpa referencia tengelyét magába foglaló vízszintes sík alatt.

45 45. oldal Irányulás Elõre. Függõleges szög: 15 a vízszintes sík alatt és felett. A függõleges szög a vízszintes alatt 5 -ra csökkenthetõ, ha a lámpa a talajszint felett kevesebb, mint 750 mm magasan van. Azért, hogy látható legyen, a lámpát legalább 12,5 cm 2 tisztán látható felülettel kell ellátni. Minden olyan fényvisszaverõ készülék világító felületének területét, amely nem enged át fényt, nem szabad figyelembe venni Elektromos csatlakozások Az bekezdés szerint. Mindazonáltal, ha az elsõ helyzetjelzõ lámpát kölcsönösen összeépítették az irányjelzõvel, az elsõ helyzetjelzõ lámpa elektromos csatlakozása a jármû kérdéses oldalán vagy a vele kölcsönösen összeépített részé olyan lehet, hogy ki lehessen kapcsolni az irányjelzõ mûködtetésének teljes idõtartamára (BE és KI ciklusra egyaránt) Visszajelzõ A bekapcsolás visszajelzése kötelezõ. Ez a visszajelzõ ne legyen villogó fényû. Ha a mûszerfal világítása csak a mellsõ irányjelzõ lámpákkal egyidejûleg kapcsolható be, úgy a visszajelzõ alkalmazása nem kötelezõ Más követelmények Kanyar módot biztosító AFS felszerelése esetében az elsõ helyzetjelzõ lámpa együtt fordulhat azzal a világító egységgel, amivel kölcsönösen egybeépítették HÁTSÓ HELYZETJELZÕ LÁMPA (7. számú Elõírás) Jelenléte R1 vagy R2 kategóriás készülékek: Kötelezõ Szám Kettõ Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: a referencia tengely irányából látható felületnek az a pontja, amelyik legtávolabbra esik a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. A referencia tengelyek irányából látható felületek belsõ szélei közötti távolság legalább 600 mm legyen. Mindazonáltal ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, amennyiben a jármû teljes szélessége kevesebb 1300 mm-nél. A két, a vonatkoztatási tengely irányában látható felület belsõ szélei között a távolság: M1 kategóriás jármûveknél: nincs külön követelmény. Minden más jármûkategóriánál: legalább 600 mm legyen. Ezt a távolságot 400 mm-re lehet csökkenteni, ha a jármû teljes szélessége 1300 mm-nél kevesebb Magasságban: a talajszint feletti magasság legalább 350 mm és legfeljebb 1500 mm legyen (a maximum lehet 2100 mm is, amennyiben a jármû felépítményének alakja lehetetlenné teszi az 1500 mm betartását) Hosszirányban: a jármû hátsó részén Geometriai láthatóság

46 46. oldal Láthatósági szög a vízszintes síkban: 45 befelé és 80 kifelé. Láthatósági szög a függõleges síkban: 15 a vízszintes sík alatt és felett. A vízszintes alatti függõleges szög 5 -ra csökkenthetõ, amennyiben a lámpa a talajszint felett kevesebb, mint 750 mm magasan van M1 kategóriás jármûveknél a bekezdés változataként a gyártó vagy meghatalmazott képviselõje kívánságára, és csak ha oldalsó irányjelzõt helyeztek el a jármûvön: Irányulás Hátrafelé. A vízszintes szög: 45 kifele és 45 befele. Függõleges szög: 15 a vízszintes sík alatt és felett. A függõleges szög a vízszintes alatt 5 -ra csökkenthetõ, ha a lámpa a talajszint felett kevesebb, mint 750 mm magasan van. Azért, hogy látható legyen, a lámpát legalább 12,5 cm 2 tisztán látható felülettel kell ellátni. Minden olyan fényvisszaverõ készülék világító felületét, amely nem enged át fényt, nem szabad figyelembe venni Elektromos csatlakozások Az bekezdés szerint: Mindazonáltal, ha a hátsó helyzetjelzõ lámpát kölcsönösen összeépítették az irányjelzõvel, a hátsó helyzetjelzõ lámpa elektromos csatlakozása a jármû kérdéses oldalán vagy a vele kölcsönösen összeépített részé olyan lehet, hogy KI lehessen kapcsolni az irányjelzõ mûködtetésének teljes idõtartamára (BE és KI ciklusra egyaránt) Visszajelzõ A bekapcsolás visszajelzése kötelezõ. Ezt a mellsõ helyzetjelzõ lámpa visszajelzõjével kell kombinálni Egyéb követelmény Nincs HÁTSÓ HELYZETJELZÕ KÖDLÁMPA (38. számú Elõírás) Jelenléte F1 vagy F2 kategóriás készülékek: Kötelezõ Szám Egy vagy kettõ Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: ha csak egy hátsó ködlámpa van, annak helye a jármûnek azon az oldalán legyen, amely ellentétes a jármûvet nyilvántartó országban elõírt közlekedési iránnyal. A lámpa referencia középpontja elhelyezkedhet a jármû hosszirányú középsíkjában is Magasságban: a talajszint felett legalább 250 mm-re és legfeljebb 1000 mm-re. Az N3G kategóriás jármûveknél (terepjárók) a legnagyobb magasság 1200 mm-ig növelhetõ Hosszirányban: a jármû hátsó részén Geometriai láthatóság

47 47. oldal Irányulás hátrafelé. Ezt a bekezdésben jelzett α és β szögek határozzák meg: α= 5 felfelé és lefelé, β = 25 jobbra és balra Elektromos kapcsolás Olyan legyen, hogy a hátsó ködlámpát csak akkor lehessen bekapcsolni, ha be vannak kapcsolva a távolsági fényszórók, a tompított fényszórók vagy az elsõ ködlámpák; a hátsó ködlámpa, illetve hátsó ködlámpák a többi lámpától függetlenül kikapcsolható(k) legyen(ek); az egyiket az alábbi két változat közül biztosítani kell: a hátsó ködlámpa, illetve hátsó ködlámpák mindaddig folyamatosan mûködjenek, amíg a helyzetjelzõ lámpákat ki nem kapcsolják és azután a hátsó ködlámpa, illetve hátsó köd-lámpák kikapcsolt állapotban maradjanak, amíg azt, illetve azokat szándékosan újból be nem kapcsolják; az alábbi bekezdésben kötelezõen elõírt visszajelzõ kiegészítéseként legalább akusztikai figyelmeztetést kell adni arra az esetre, ha gyújtást kikapcsolták, vagy a gyújtáskulcsot kihúzták, és a gépjármûvezetõ ajtaja nyitva van, akár be, akár ki vannak kapcsolva a fenti bekezdésben felsorolt lámpák, és amíg a hátsó ködlámpa kapcsolója "bekapcsolt" állásban van A , és a bekezdések rendelkezéseinek kivételével, a hátsó ködlámpá(k) mûködését más lámpák be- vagy kikapcsolása nem befolyásolhatja Egy vontató gépjármû hátsó ködlámpá(i) automatikusan kikapcsolhatók ha egy pótkocsit rákapcsolnak és a pótkocsi hátsó ködlámpá(i)ját aktiválják Visszajelzõ Bekapcsolás visszajelzõ alkalmazása kötelezõ. Ez egy független, nem villogó visszajelzõ lámpa legyen Egyéb követelmények A hátsó ködlámpa és a féklámpák közötti távolság minden esetben 100 mm-nél nagyobb legyen VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPA (77. vagy 7. számú Elõírás) Jelenléte Választható olyan gépjármûveken, amelyeknek hossza nem haladja meg a 6 métert, szélessége pedig nem a 2 métert. Alkalmazása az összes többi jármûvön tilos Szám Elrendezés szerint Elhelyezés Szélességben: a referencia tengely irányából a látható felületnek az a pontja, amely legtávolabbra esik a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. Továbbá, ha két lámpa van felszerelve, azok a jármû egy-egy oldalán legyenek Magasságban: M1 kategóriás jármûveknél: nincs külön követelmény. Minden más jármûkategóriánál: a talaj felett legalább 350 mm és legfeljebb 1500 mm (2100 mm,

48 48. oldal ha a jármû felépítményének alakja miatt lehetetlen a méretet 1500 mm-en belül tartani) Hosszirányban: nincs különleges követelmény Geometriai láthatóság A vízszintes szög: 45 kifelé, elõre és hátrafelé. A függõleges szög: 15 a vízszintes sík felett és alatt. Mindazonáltal a vízszintes sík alatti függõleges szög 5 -ra csökkenthetõ, ha a lámpa magassága nem éri el a 750 mm-t Irányulás Olyan legyen, hogy a jármû kielégítse az elõre és hátrafelé láthatóság követelményeit Elektromos kapcsolatok A kapcsolat tegye lehetõvé, hogy a várakozást jelzõ lámpa(ák) a jármû ugyanazon oldalán minden más lámpától függetlenül mûködjenek. A várakozást jelzõ lámpa(ák) és, ha alkalmazzák, az elsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpák az alábbi bekezdés szerint, képesek legyenek mûködni még akkor is, ha a készülék, ami indítja a jármûvet, olyan helyzetben van, ami lehetetlenné teszi a motor mûködését. Olyan készülék, ami automatikusan mûködésképtelenné teszi ezeket a lámpákat az idõ függvényében, tilos Visszajelzõ Bekapcsolás-visszajelzõ választható. Ha van, ne lehessen azt összetéveszteni az elsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpa visszajelzõjével Egyéb követelmények Ez a lámpa funkciója úgy is biztosítható, hogy egyidejûleg bekapcsolják a jármû ugyanazon oldalán lévõ mellsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpákat MÉRETJELZÕ LÁMPA (7. számú Elõírás) Jelenléte R1 vagy R2 kategóriás készülékek: Kötelezõ olyan jármûveken, amelyeknek szélessége meghaladja a 2,10 m-t. Választható olyan jármûveken, amelyeknek szélessége 1,80 m és 2,10 m között van. Olyan vontatókon, amelyek csupán alvázra épített vezetõfülkébõl állnak, a hátsó méretjelzõ lámpa alkalmazása választható Szám Kettõ elölrõl és kettõ hátulról látható. Választható: további lámpák szerelhetõk fel a következõképpen: (a) kettõ elölrõl látható; (b) kettõ hátulról látható Elrendezés Nincsen különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: Elöl és hátul a lehetõ legközelebb a jármû legszélsõ széléhez. Ezt a feltételt kielégítettnek kell tekinteni, ha a referencia tengely irányából látható felület azon pontja, mely a legtávolabbra van a jármû hosszirányú középsíkjától, legfeljebb 400 mm-re van a jármû legszélsõ szélétõl Magasságban: Elöl, gépkocsikon: a lámpa referencia tengelye irányából látható felület felsõ szélét érintõ vízszintes sík ne legyen lejjebb, mint a szélvédõ üveg átlátható zónájának felsõ szélét érintõ

49 49. oldal vízszintes sík. Elöl, pótkocsikon és félpótkocsikon: a legnagyobb magasságban, ami összeegyeztethetõ a jármû szélességi, szerkezeti és üzemelési elõírásokkal, valamint a lámpák szimmetriájára vonatkozó követelményekkel. Hátul: A jármû szélességére, szerkezetére és üzemelési elõírásaira, és a lámpák szimmetriájára vonatkozó követelményeknek megfelelõ legnagyobb magasságban. Mind a választható, mind a kötelezõ (ami érvényes) lámpák legyenek magasságban annyira elválasztva, amennyire ez kivihetõ és feleljenek meg a jármû szerkesztési/üzemelési és a lámpák szimmetriájára vonatkozó követelményeknek Hosszirányban, nincs különleges követelmény. Az elölrõl látható kiegészítõ lámpák, ahogyan ezt a bekezdés meghatározza, legyenek a hátsó részhez annyira közel, amennyire ez kivihetõ. Azonban, a távolság a kiegészítõ lámpák és a jármû hátsó része között ne legyen 400 mm-nél több Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 80 kifelé. Függõleges szög: 5 a vízszintes sík felett és 20 a vízszintes sík alatt Irányulás Olyan legyen, hogy lámpák kielégítsék az elõre és hátrafelé láthatóság követelményeit Elektromos kapcsolás Az bekezdés szerint Visszajelzõ Alkalmazása választható. Amennyiben mégis van, annak funkcióját a mellsõ és hátsó irányjelzõ lámpák visszajelzõje lássa el Egyéb követelmények Amennyiben az összes többi követelmény teljesül, a jármû ugyanazon oldalán elölrõl és hátulról látható, kötelezõ vagy választható lámpák, egy berendezésbe egyesíthetõk. Két, hátulról látható lámpa csoportosítható, kombinálható vagy kölcsönösen egybeépíthetõ az 5.7. bekezdésnek megfelelõen. A hátsó körvonaljelzõ lámpa helyzete a megfelelõ helyzetjelzõ lámpához viszonyítva olyan legyen, hogy a szóban forgó két lámpa megfelelõ referencia tengelyeinek irányából látható felületei egymáshoz legközelebbi pontjainak a keresztirányú függõleges síkra esõ vetülete közötti távolság legalább 200 mm legyen HÁTSÓ, NEM HÁROMSZÖG ALAKÚ FÉNYVISSZAVERÕ (3. számú Elõírás) Jelenléte Gépkocsikon kötelezõ. Pótkocsikon választható, feltéve, hogy más hátsó fényjelzõ készülékekkel csoportosították Szám Kettõ, amelyek teljesítménye elégítse ki a 3. számú Elõírás IA vagy IB osztályú fényvisszaverõ készülékekre vonatkozó követelményeit. Kiegészítõ fényvisszaverõ készülékek és anyagok alkalmazása megengedett azzal a feltétellel, hogy azok hátrányosan ne befolyásolják a kötelezõ világító és fényjelzõ készülékek hatásosságát Elrendezés

50 50. oldal Elhelyezés Nincsen különleges követelmény Szélességben: a világító felületnek a jármû hosszirányú középsíkjától legtávolabb esõ pontja legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. A fényvisszaverõk belsõ szélei legalább 600 mm-re legyenek egymástól. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, ha a jármû teljes szélessége nem éri el az 1300 mm-t. A két, a vonatkoztatási tengely irányában látható felület belsõ szélei között a távolság: M1 kategóriás jármûveknél: nincs külön követelmény. Minden más jármûkategóriánál: legalább 600 mm legyen. Ezt a távolságot 400 mm-re lehet csökkenteni, ha a jármû teljes szélessége 1300 mm-nél kevesebb Magasságban: A talajszint felett, legalább 250 mm illetve legfeljebb 900 mm (legfeljebb 1200 mm, ha akármelyik hátsó lámpá(kkal)val van csoportosítva, mm ha a felépítmény alakja miatt nem lehet tartani a 900 mm illetve az mm értéket) Hosszirányban: a jármû hátsó részén Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 30 befelé és kifelé. Függõleges szög: 10 a vízszintes sík felett és alatt. A vízszintes sík alatti függõleges szög azonban 5 -ra csökkenthetõ, ha a fényvisszaverõ 750 mm-nél kisebb magasságra van a talaj felett Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 30 befelé és kifelé. Függõleges szög: 15 a vízszintes sík felett és alatt Irányulás Hátra. A vízszintes sík alatti függõleges szög azonban 5 -ra csökkenthetõ, ha a fényvisszaverõ beépítési magassága nem éri el a 750 mm-t Egyéb követelmények A fényvisszaverõ világító felületének lehetnek közös részei a jármû hátsó részén elhelyezett bármelyik más lámpa látható felületével HÁTSÓ, HÁROMSZÖGLETÛ FÉNYVISSZAVERÕ (3. számú Elõírás) Pótkocsikon kötelezõ. Gépkocsikon tilos Szám Kettõ, amely teljesítménye elégítse ki a 3. számú Elõírás IIIA vagy IIIB kategóriás fényvisszaverõire vonatkozó követelményeket. Kiegészítõ fényvisszaverõ készülékek és anyagok alkalmazása megengedett azzal a feltétellel, hogy azok hátrányosan ne befolyásolják a kötelezõ világító és fényjelzõ készülékek hatásosságát Elrendezés A háromszög csúcsa felfelé álljon Elhelyezés Szélességben: a világító felületnek a jármû hosszirányú középsíkjától legtávolabbra esõ pontja

51 51. oldal legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. A fényvisszaverõk belsõ szélei legalább 600 mm-re legyenek egymástól. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ abban az esetben, ha a jármû teljes szélessége nem éri el az 1300 mm-t Magasságban: A talajszint felett, legalább 250 mm illetve legfeljebb 900 mm (legfeljebb 1200 mm, ha akármelyik hátsó lámpá(kkal)val van csoportosítva, mm ha a felépítmény alakja miatt nem lehet tartani a 900 mm illetve az mm értéket) Hosszirányban: a jármû hátsó részén Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 30 befelé és kifelé. Függõleges szög: 15 a vízszintes sík felett és alatt. A függõleges szög 5 -ra csökkenthetõ, vízszintes sík alatt, ha a fényvisszaverõ talajszint feletti magassága nem éri el a 750 mm-t Irányulás Hátra Egyéb követelmények A háromszög világító felülete közös része lehet a hátul elhelyezett bármely lámpa átlátszó felületének MELLSÕ, NEM HÁROMSZÖGLETÛ FÉNYVISSZAVERÕ (3. számú Elõírás) Jelenléte Pótkocsikon kötelezõ. Kötelezõ olyan gépkocsikon, amelyeknek minden elõre irányuló lámpája és fényszórója elrejthetõ. Más gépkocsikon választható Szám Kettõ, amelyek teljesítménye elégítse ki a 3. számú Elõírás IA vagy IB osztályú fényvisszaverõ készülékekre vonatozó követelményeit. Kiegészítõ fényvisszaverõ készülékek és anyagok alkalmazhatók, ha nem befolyásolják hátrányosan a kötelezõ világító és fényjelzõ készülékek hatásosságát Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: a világító felületnek a jármû hosszirányú középsíkjától legtávolabbra esõ pontja legfeljebb 400 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. Pótkocsi esetében a világító felületnek a jármû hosszirányú középsíkjától legtávolabbra esõ pontja legfeljebb 150 mm-re lehet a jármû legszélsõ szélétõl. A fényvisszaverõk belsõ szélei legalább 600 mm-re legyenek egymástól. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, ha a jármû teljes szélessége nem éri el az 1300 mm-t. A két, a vonatkoztatási tengely irányában látható felület belsõ szélei között a távolság: M1 kategóriás jármûveknél: nincs külön követelmény. Minden más jármûkategóriánál: legalább 600 mm legyen. Ezt a távolságot 400 mm-re lehet csökkenteni, ha a jármû teljes szélessége 1300 mm-nél kevesebb Magasságban: a talajszint felett legalább 250 mm és legfeljebb 900 mm (1500 mm abban az esetben, ha a jármûfelépítmény alakja nem teszi lehetõvé a 900 mm betartását) Hosszirányban: a jármû elsõ részén.

52 52. oldal Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 30 befelé és kifelé Irányulás Elõre. Pótkocsik esetében a belsõ szög 10 -ra csökkenthetõ. Ha a pótkocsi szerkezete miatt ez a szög nem elégíthetõ ki a kötelezõ fényvisszaverõkkel, úgy kiegészítõ fényvisszaverõket kell beépíteni, szélességi elhelyezési korlátozás nélkül (lásd a bekezdést); ezek a kötelezõ fényvisszaverõkkel együtt biztosítsák a szükséges láthatósági szöget. Függõleges szög: 10 a vízszintes sík felett és alatt. A vízszintes sík alatt a függõleges szög azonban 5 -ra csökkenthetõ, ha a fényvisszaverõ magassága a talaj felett 750 mm-nél kisebb Egyéb követelmények A fényvisszaverõ készülék világító felületének lehetnek közös részei a jármû elején elhelyezett bármilyen más lámpa látható felületével OLDALSÓ, NEM HÁROMSZÖGLETÛ FÉNYVISSZAVERÕ (3. számú Elõírás) Jelenléte Kötelezõ: Választható: minden olyan gépjármûvön, amelynek hossza meghaladja a 6 m-t; minden pótkocsin. minden olyan gépjármûvön, amelynek hossza nem haladja meg a 6 m-t Szám Annyi legyen, hogy kielégítsék a hosszirányú elhelyezésre vonatkozó követelményeket. E készülékek teljesítménye elégítse ki a 3. számú Elõírás IA vagy IB osztályú fényvisszaverõ készülékekre vonatkozó követelményeit. Kiegészítõ fényvisszaverõ készülékek és anyagok alkalmazása megengedett azzal a feltétellel, hogy azok ne befolyásolják hátrányosan a kötelezõ világító és fényjelzõ készülékek hatásosságát Elrendezés Nincsen különleges követelmény Elhelyezés Szélességben: nincsen különleges követelmény Magasságban: A talajszint felett, legalább 250 mm illetve legfeljebb 900 mm (legfeljebb 1200 mm, ha akármelyik hátsó lámpá(kkal)val van csoportosítva, mm ha a felépítmény alakja miatt nem lehet tartani a 900 mm illetve az mm értéket vagy, ha a bekezdésnek megfelelõen a berendezés nincs kötelezõen elõírva) Hosszirányban: legalább egy fényvisszaverõt a jármû középsõ harmadában kell felszerelni; a legelsõ fényvisszaverõ legfeljebb 3 m-re legyen a jármû elejétõl. Két szomszédos fényvisszaverõ közötti távolság ne legyen több 3 m-nél. Ezt azonban nem kell alkalmazni az M1 kategóriás jármûvekre. Ha a jármû szerkezeti kialakítása miatt lehetetlen betartani ezt a követelményt, úgy ez a távolság 4 m-re növelhetõ. Olyan gépjármûveken azonban, amelyeknek hossza nem haladja meg a 6 m-t, elegendõ a jármû hosszának elsõ harmadán belül egy oldalsó fényvisszaverõ készüléket, és/vagy egyet, annak az utolsó harmadán belül felszerelni. Az M 1 jármûkategóriák esetében, amelyeknek a hossza meghaladja a 6 m-t, de nem haladja meg a 7 m-t, elegendõ, ha az elejétõl 3 méternél nem távolabb szerelnek fel egy oldalsó fényvisszaverõt és egyet a jármû hosszának az elsõ harmadán belül..

53 53. oldal Geometriai láthatóság A vízszintes szög: 45 elõre és hátrafelé Irányulás Oldalra A függõleges szög: 10 a vízszintes sík felett és alatt. A vízszintes sík alatt a függõleges szög azonban 5 -ra csökkenthetõ, ha a fényvisszaverõ 750 mm-nél kisebb magasságra van a talaj felett Egyéb követelmények Az oldalsó fényvisszaverõ készülék világító felületének lehetnek közös részei bármelyik más oldalsó helyzetjelzõ lámpa világító felületével OLDALSÓ HELYZETJELZÕ LÁMPA (91. számú Elõírás) Jelenlét Kötelezõ: minden olyan jármûvön, amelynek hossza több mint 6 m, kivéve az olyan jármûveket, amelyeknek csak alváza és erre épített vezetõfülkéje van. SM1 típusú oldalsó helyzetjelzõ lámpa alkalmazása valamennyi jármûkategóriánál kötelezõ; SM2 típusú oldalsó helyzetjelzõ lámpák azonban alkalmazhatók M1 kategóriás jármûveken. Ezen kívül, minden M1 és N1 kategóriás olyan jármûvön, amelyek hossza kevesebb 6 méternél oldalsó helyzetjelzõ lámpát kell használni, ha a bekezdésnek megfelelõ elsõ helyzetjelzõ lámpák és a bekezdésnek megfelelõ hátsó helyzetjelzõ lámpák csökkentett geometriai láthatósági követelményeit elégítik ki. Választható: minden egyéb jármûvön. Ezeken SM1 vagy SM2 típusú oldalsó helyzetjelzõ lámpák alkalmazhatók Legkisebb szám oldalanként Annyi legyen, hogy a hosszirányú elhelyezésre vonatkozó elõírásokat kielégítse Elrendezés Nincs külön követelmény Elhelyezés Szélességben: nincs külön követelmény Magasságban: a talajszint felett legalább 250 mm és legfeljebb 1500 mm (2100 mm, ha a felépítmény alakja miatt az 1500 mm nem tartható) Hosszirányban: legalább egy oldalsó helyzetjelzõ lámpát a jármû középsõ harmadába kell felszerelni; a legelsõ oldalsó helyzetjelzõ lámpa legfeljebb 3 m-re legyen a jármû elejétõl. Két szomszédos oldalsó helyzetjelzõ lámpa közötti távolság ne legyen több 3 m-nél. Ha a jármû szerkezeti kialakítása miatt lehetetlen betartani ezt a követelményt, úgy ez a távolság 4 m-re növelhetõ. A leghátsó oldalsó helyzetjelzõ lámpa és a jármû hátsó vége közötti távolság ne legyen több 1 méternél. Az olyan jármûvekre azonban, amelyeknek a hossza nem haladja meg a 6 m-t, és a vezetõfülkékre, elegendõ, ha egy oldalsó helyzetjelzõ lámpát szerelnek fel a jármû hosszának elsõ harmadában és/vagy az utolsó harmadában. Az M 1 jármûkategóriák esetében, amelyeknek a hossza meghaladja a 6 m-t, de nem haladja meg a 7 m-t, elegendõ, ha a jármû elejétõl 3 méternél nem távolabb egy, és a jármû hosszának utolsó harmadán belül egy oldalsó oldaljelzõ lámpát szerelnek fel.

54 54. oldal Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 45 elõre és hátrafelé, mindazonáltal azokon a jármûveken, amelyekre oldalsó helyzetjelzõ lámpák felszerelése választható, ez a számérték 30 -ra csökkenthetõ. Ha a jármûvet oldalsó helyzetjelzõ lámpákkal látják el, amelyeket a bekezdésnek megfelelõ elsõ és hátsó irányjelzõ lámpák és/vagy a és a bekezdésnek megfelelõ helyzetjelzõ lámpák csökkentett geometriai láthatósági követelményeinek kielégítésére használnak, a szögek a jármû eleje és vége fele 45 és a jármû közepe felé 30 (lásd a fenti bekezdés ábráját). Függõleges szög: Irányulás Oldalra. 10 a vízszintes sík felett és alatt. A vízszintes sík alatti függõleges szög értéke 5 -ra csökkenthetõ olyan oldalsó helyzetjelzõ lámpák esetében, amelyeknek talajszint feletti magassága nem éri el a 750 mm méretet Elektromos kapcsolás A 6 méternél rövidebb M1 és N1 kategóriás jármûvek borostyán sárga oldalsó helyzetjelzõ lámpái beköthetõk villogó módban feltéve, hogy ez a villogás ugyanolyan fázissal és frekvenciával történik, mint az irányjelzõ lámpák villogása a jármû azonos oldalán. Minden más jármûkategóriánál: nincs külön követelmény Visszajelzõ Alkalmazása választható. Ha van, akkor funkcióját az elsõ és hátsó helyzetjelzõ lámpákhoz szükséges visszajelzõ készülék lássa el Egyéb követelmények Ha a leghátsó oldalsó helyzetjelzõ lámpát hátsó ködlámpával és/vagy féklámpával egybeépített hátsó helyzetjelzõ lámpával egyesítik, úgy az oldalsó helyzetjelzõ lámpa fénytani jellemzõi módosulhatnak a hátsó ködlámpa vagy féklámpa bekapcsolásakor NAPPALI MENETJELZÕ LÁMPA (87. sz. Elõírás) 14// Alkalmazás Kötelezõ gépjármûveken. Tilos pótkocsikon Szám Kettõ Elrendezés Nincs különleges követelmény Elhelyezés Keresztirányban: a referenciatengelyek irányában a látható felületek belsõ szélei között a távolság legalább 600 mm legyen. Ez a távolság 400 mm-re csökkenthetõ, amennyiben a jármû teljes szélessége mm-nél kisebb Magasságban: a talajszint felett legalább 250 mm és legfeljebb 1500 mm Hosszirányban: a jármû elsõ részén. Ezt a követelményt kielégítettnek kell tekinteni, ha a 14/ / A 87. sz. Elõírást nem alkalmazó Szerzõdõ Felek, a nemzeti jogszabályok alapján, tilthatják (az bekezdés szerinti) a nappali menetjelzõ lámpa alkalmazását

55 55. oldal kibocsátott fény nem zavarja a gépjármûvezetõt sem közvetlenül, vagy közvetve a visszapillantó tükrön keresztül legyen, vagy közvetve a közvetett láthatóságot biztosító berendezéseken keresztül Geometriai láthatóság Vízszintes szög: 20 kifelé és befelé. Függõleges szög: 10 felfelé és lefelé Irányulás Elõre Elektromos kapcsolás A nappali menetlámpák automatikusan legyenek BEkapcsolva, ha a motort elindító és/vagy leállító berendezés olyan állásban van, amely lehetõvé teszi a motor mûködését. Azonban a nappali lámpák KIkapcsolt állapotban maradhatnak miközben az automata váltó, parkoló vagy üres állásban van, mialatt a rögzítõ fék be van kapcsolva vagy miután a vezérlõrendszert aktivizálták, de a jármûvet elõször hozták mozgásba. A nappali menetlámpák automatikusan legyenek KIkapcsolva, amikor az elsõ ködlámpákat vagy fényszórókat BEkapcsolják, kivéve azt az esetet, ha az utóbbiakat arra használják, hogy felvillanó figyelmeztetõ jelzéseket adjanak. 15/ Emellett az bekezdésben említett lámpák nincsenek BEkapcsolva, amikor a nappali menetlámpák BEkapcsolt állapotban vannak Ha az elsõ irányjelzõ lámpa és a nappali menetlámpa közötti távolság 40 mm, a jármû megfelelõ oldalán a nappali menetlámpa elektromos csatlakozásai olyanok lehetnek, hogy az vagy (a) KI van kapcsolva, vagy (b) csökkentett fényereje van az elsõ irányjelzõlámpa teljes mûködési idõtartamára (mind a BE, mind a KI ciklusra) Ha egy irányjelzõ lámpa kölcsönösen össze van építve egy nappali menetlámpával, a jármû megfelelõ oldalán a nappali menetlámpának olyan elektromos csatlakozása legyen, hogy legyen Kikapcsolva a az irányjelzõ lámpa mûködésének teljes idejére (mind a BE, mind a KI ciklusra) Visszajelzõ Választható zárt áramkörû visszajelzõ KANYARODÁSI LÁMPA (119. számú Elõírás) Jelenléte Választható gépjármûvekhez Száma Kettõ Elrendezése Nincs különleges követelmény Helyzete Szélességben: a jármû középsõ hosszirányú síkjának mindegyik oldalán egy kanyarlámpát kell elhelyezni.

56 56. oldal Hosszúságban: elölrõl ne legyen távolabb, mint 1000 mm Magasságban: minimum: maximum: legalább 250 mm a talaj felett, legfeljebb 900 mm a talaj felett. Az átlátszó felületen azonban egyetlen pont se legyen magasabban a vonatkoztatási tengely irányában, mint a legmagasabb pont az átlátszó felületen a tompított fényszóró vonatkoztatási tengelyének irányában Geometriai láthatóság A bekezdésben megállapított α és β szögekkel van meghatározva. α = 10 felfele és lefele β = 30 kifele Irányulás Olyan, hogy a lámpa a geometriai láthatóság követelményeinek feleljen meg Elektromos kapcsolás A kanyarodási lámpáknak úgy kell csatlakozniuk, hogy ne lépjenek mûködésbe csak akkor, ha a fõfényszórókat vagy a tompított fényszórókat ugyanakkor már BEkapcsolták A kanyarodási lámpa a jármû egyik oldalán csak akkor kapcsolható BE automatikusan, amikor az irányjelzõt a jármû ugyanazon oldalán BEkapcsolták és/vagy amikor az elkormányzási szög az egyenes iránytól eltér a jármû ezen oldala felé Amikor a hátrameneti lámpa BE van kapcsolva, mindkét kanyarodási lámpa egyidejûleg bekapcsolható, a kormánykerék vagy az irányjelzõ helyzetétõl függetlenül. Ebben az esetben, a kanyarodási lámpák legyenek KI kapcsolva, amikor a hátrameneti lámpa BE van kapcsolva." Visszajelzõ Nincs Egyéb követelmények A kanyarodási lámpát ne lehessen mûködésbe hozni 40 km/óra sebesség felett TISZTA LÁTHATÓSÁG JELÖLÉSEI Jelenlét Tiltott: M1 és O1 kategóriába tartozó jármûveken Kötelezõ: hátul: teljes kontúr-jelölés a 2100 mm-t meghaladó szélességû jármûveken az alábbi kategóriákban: N2, 7.5 tonnát meghaladó maximális tömeggel és N3 (alváz-vezetõfülke, nem teljes jármû és félpótkocsi vontatója kivételével) O3 és O oldalon: részleges kontúr-jelölés a 6000 mm hosszúságot meghaladó jármûveken a következõ kategóriákban: N2, 7,5 tonnát meghaladó legnagyobb tömeggel és N3 (alváz-vezetõfülke, nem teljes jármû és félpótkocsi vontatója kivételével))

57 57. oldal O3 és O vonalas jelölés félpótkocsis vontató vezetõfülkéjén, amelynek hosszúsága meghaladja a 6000 mmt. */ * / Ezt a rendelkezést a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatályba lépésének hivatalos idõpontja után 5 évig alkalmazzák Ahol azonban az alak, a szerkezet, a kivitel vagy üzemi követelmények lehetetlenné teszik a kötelezõ kontúr-jelölés elhelyezését, a jelölõ vonal elhelyezhetõ Választható: minden más jármûkategórián, amit másként nem határoztak meg a fenti és bekezdésekben, részleges kontúr-jelölést alkalmazhatnak a kötelezõ jelölõ vonal helyett és teljes kontúr-jelölés alkalmazható a kötelezõ részleges kontúr-vonal helyett Szám: Jelenlét szerint Elrendezés Helyzete Szélesség A tisztán látható jelölés a lehetõ leggyakorlatiasabban a vízszinteshez és függõlegeshez közeli legyen, megfelelõen a jármû alakjának, szerkezetének, kivitelének és üzemi követelményeknek A tisztán látható jelölés a jármû széléhez a lehetõ legközelebb legyen A tisztán látható jelölés elemeinek összesített vízszintes hosszúsága amint a jármûre felszerelték legalább a jármû teljes szélességének 80 százalékával legyen egyenlõ, kizárva az egyedi elemek bármely vízszintes átfedését Ha azonban a gyártó bizonyítani tudja a típus-jóváhagyásért felelõs hatóság megelégedésére, hogy lehetetlen betartani a fenti bekezdésben említett értéket, az összes hosszúság 60 százalékra csökkenthetõ, vagy ha erre nincs mód különösen komplikált jármû konstrukciók illetve alkalmazások esetében, legalább 40 százalékra és ezt tüntessék fel az értesítésben és a vizsgálati jelentésben. 16/ Hosszúság A tisztán látható jelölés a jármû végéhez a lehetõ legközelebb legyen és érje el a jármû mindegyik végét 600 mm-en belül (vagy a vontató vezetõfülkéjét félpótkocsis egység esetében) gépjármûveknél a jármû mindegyik végét, vagy vontató-félpótkocsis egységnél a vezetõfülke mindegyik végét, pótkocsiknál a jármû mindegyik végét (kivéve a vonórudat) A tisztán látható jelölés elemeinek összesített vízszintes hosszúsága amint a jármûre felszerelték legalább a jármû teljes szélességének 80 százalékával legyen egyenlõ, kizárva az egyedi elemek bármely vízszintes átfedését: 16/ Ezt a rendelkezést a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatályba lépésének hivatalos idõpontja után 5 évig alkalmazzák.

58 58. oldal gépjármûveknél a jármû hosszúsága, vagy vontató-félpótkocsis egységnél a vezetõfülke hosszúsága, pótkocsiknál a jármû hosszúsága (kivéve a vonórudat) Ha azonban a gyártó bizonyítani tudja a típus-jóváhagyásért felelõs hatóság megelégedésére, hogy lehetetlen betartani a fenti bekezdésben említett értéket, az összes hosszúság 60 százalékra csökkenthetõ, vagy ha erre nincs mód különösen komplikált jármû konstrukciók illetve alkalmazások esetében, legalább 40 százalékra és ezt tüntessék fel az értesítésben és a vizsgálati jelentésben. **/ ** / Ezt a rendelkezést a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatályba lépésének hivatalos idõpontja után 5 évig alkalmazzák Magasság Vonalas jelölés és kontúr-jelölés alacsonyabb elemei: A lehetõ legalacsonyabban a tartományon belül: Minimum: Maximum: nem kevesebb, mint 250 mm a talaj felett. nem több, mint 1500 mm a talaj felett. A 2100 mm maximális szerelési magasság azonban elfogadható, ahol a mûszaki feltételek megakadályozzák az 1500 mm maximális érték teljesítését vagy, ha szükséges, a , , és bekezdések követelményeinek teljesítését, vagy a vonalas jelölés vagy a kontúr-megjelölés alacsonyabb elemeinek vízszintes elhelyezését Kontúr-megjelölés felsõ elemei Láthatóság A lehetõ legmagasabban, de a jármû felsõ szélétõl 400 mm-en belül. A tiszta láthatóság jelölését minõsítsék láthatónak, ha a jelölés világító felülete legalább 80 %, amikor az alább meghatározott megfigyelési sík bármely pontjában elhelyezkedõ megfigyelõ látja hátsó tiszta láthatóság jelölésénél (lásd 11. Melléklet 1. ábráját) a megfigyelési sík merõleges a jármû külsõ szélétõl 25 m-re elhelyezkedõ jármû hosszirányú középvonalára és határolja: magasságban a talaj felett 1 m és 3,0 m magasan levõ két vízszintes sík, szélességben két függõleges síkkal, amelyek kifele 15 szöget alkotnak a jármû függõleges középsíkjával, és amelyek átmennek a jármû teljes szélességét határoló hosszirányú középsíkjával párhuzamos síkok metszéspontján, és a jármû hossztengelyére merõleges síkon, ami a jármû végét határolja az oldalsó tiszta láthatóság jelölésénél (lásd 11. Melléklet 2. ábráját) a megfigyelési sík párhuzamos a jármû külsõ szélétõl 25 m-re elhelyezkedõ hosszirányú jármû-középvonallal és határolja: magasságban a talaj felett 1 m és 3,0 m magasan levõ két vízszintes sík, szélességben két függõleges síkkal, amelyek a jármû függõleges a hossztengelyére merõleges síktól kifele15 szöget alkotnak, és amelyek átmennek a jármû teljes hosszát és a jármû külsõ szélét határoló, a hossztengelyére merõleges síkok metszéspontján Irányítás

59 59. oldal Oldalra: Hátulra: A lehetõ legközelebb a jármû hosszirányú középsíkjával párhuzamosan, megfelelõen a jármû alakjának, szerkezetének, kivitelének és üzemi követelményeknek. A lehetõ legközelebb a jármû keresztirányú középsíkjával párhuzamosan, megfelelõen a jármû alakjának, szerkezetének, kivitelének és üzemi követelményeknek Más követelmények A tiszta láthatóság jelölését minõsítsék folytonosnak, ha a távolság két szomszédos elem között a lehetõ legkisebb és nem haladja meg a két szomszédos elem közül a legrövidebb hosszának az 50 százalékát. Ha azonban a gyártó, a típusjóváhagyásért felelõs hatóságot meggyõzi arról, hogy az 50 százalékos értéket lehetetlen betartani, a két szomszédos elem közötti távolság meghaladhatja a rövidebbik elem 50 százalékát, és a lehetõ legkisebbnek kell lennie és 1000 mm-nél nem lehet több részleges körvonal-megjelölés esetében mindegyik felsõ sarkot egymásra 90 -os és legalább 250 mm hosszú levõ két vonallal írják le A jármû hátuljára szerelt két tiszta láthatósági jelölés és mindegyik féklámpa között a távolság legyen nagyobb 200 mm-nél Ahol a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 70. számú Elõírásnak megfelelõ hátsó megjelölõ táblát felszerelik, ezeket minõsítsék hátul a gyártó választása szerint a tiszta láthatóság jelölése részének a tiszta láthatóság jelölés hosszának és a jármû oldalához való közelség kiszámításakor A jármûvön a tiszta láthatóság jelölésére kijelölt hely legalább 60 mm széles megjelölés elhelyezését tegye lehetõvé ALKALMAZKODÓ MELLSÕ VILÁGÍTÓ RENDSZEREK (AFS) Jelenlét Szám Ahol alább másként nem határozzák meg, a jelen Elõírás fényszóróra (6.1. bekezdés) és a tompított fényszóróra (6.2. bekezdés) vonatkozó követelményeit alkalmazzák at AFS vonatkozó részére. Választható motoros jármûveken. Tilos pótkocsikon. Egy Elrendezés Elhelyezés Nincs különleges követelmény. Az AFS-t a rákövetkezõ vizsgálati eljárást megelõzõen semleges állapotába állítsák be Szélességben és magasságban: adott világítási feladathoz vagy módhoz az alábbi bekezdéseken keresztül bemutatott követelményeket azok a világító egységek teljesítsék, amelyeket egyszerre látnak el

60 60. oldal árammal ehhez a feladathoz vagy a feladat módjához a kérelmezõ leírása szerint. All dimensions refer to the nearest edge of the apparent surface(s) observed in the direction of the reference axis, of the lighting unit(s) Két, szimmetrikusan elhelyezett világító egységet a és vonatkozó bekezdéseinek követelményeinek megfelelõen helyezzenek el. "Két szimmetrikusan elhelyezett világító egységen" azt értsék, hogy két világító egység van, egy a jármû mindegyik oldalán úgy elhelyezve, hogy látható felületeik (mértani) súlypontjai ugyanabban a magasságban vannak és ugyanolyan távol a jármû hosszirányú középsíkjától, mindegyik 50 mm tûrésen belül; fénykibocsátó felületeik, világító felületeik és fénykibocsátásuk azonban különbözhetnek Kiegészítõ világító egységek ha vannak vagy a jármû oldalán helyezkedjenek el nem lépve túl a legközelebbi világító egységtõl a 140 mm-t 17/ vízszintes irányban (E az ábrán) és 400 mm-t függõleges irányban alul és felül (D az ábrán); A fenti bekezdésben leírt kiegészítõ világító egységeket 250 mm-nél alacsonyabban (F az ábrán) sem magasabban, mint a jelen Elõírás bekezdése (G az ábrán) mutatja, ne helyezzék el a föld felett; Továbbá, szélességben: minden tompított fényû világítási módnál: legalább egy világító egység látható felületének külsõ széle a jármû mindegyik oldalán ne legyen 400 mm-nél többre a jármû legkülsõ szélétõl (A az ábrán); és, a látható felület belsõ széle a vonatkoztatási tengely irányában ne legyen kisebb távolságra, mint 600 mm. Ezt ne alkalmazzák azonban M1 és N1 jármûkategóriáknál, minden más gépjármûkategóriánál ez a távolság csökkenthetõ 400 mm-re, ahol a jármû teljes szélessége kevesebb, mint 1300 mm Hosszúságban: az AFS minden világító egységét elõre szereljék fel. Ezt a követelményt tekintsék megfelelnek, ha a kibocsátott fény nem okoz kényelmetlenséget a vezetõnek sem közvetlenül, sem közvetve hátsó visszapillantó tükrön és/vagy a jármû más tükrözõ felületén keresztül Geometriai láthatóság Irányítás A jármû mindegyik oldalán, mindegyik világítási feladathoz és módhoz biztosítsák: az elõírt geometriai láthatóság szögei a hozzátartozó világítási feladathoz a jelen Elõírás és bekezdések szerint feleljenek meg legalább a világító egységek egyikénél, amit egyszerre látnak el árammal a mondott feladat és mód(ok) teljesítéséhez a kérelmezõ leírása szerint. Egyedi világító egységek használhatók különbözõ szögekre vonatkozó követelmények teljesítéséhez. Elõre. Az AFS-t a következõ vizsgálati eljárást megelõzõen állítsák semleges helyzetbe, egyszerû tompított fényt bocsátva ki Függõleges irányítás: 17/ / További "két szimmetrikusan elhelyezett világító egység" esetében a vízszintes távolság 200 mm lehet (C a rajzon).

61 61. oldal Az egyszerû tompított fény "levágásának" kezdeti lefele irányuló hajlását a beállításra kerülõ terheletlen jármûvön, egy személlyel a vezetõülésben 0,1 százalék pontossággal határozza meg a gyártó és jelezze tisztán olvashatóan és kitörülhetetlen módon minden jármûvön, vagy az elsõ világítási rendszerhez közel vagy a gyártó adattábláján a 7. Mellékletben bemutatott jelképpel. Ahol a gyártó eltérõ lefele irányuló hajlást határoz meg különbözõ világító egységekhez, amelyek az egyszerû tompított fény levágását biztosítják vagy abban részt vesznek, a lefele irányuló hajlásnak ezeket az értékeit 0,1 százalék pontossággal határozza meg a gyártó és jelezze tisztán olvashatóan és kitörülhetetlen módon minden jármûvön, vagy az elsõ világítási rendszerhez közel vagy a gyártó adattábláján úgy, hogy minden érintett világító egységet félreérthetetlenül azonosíthassanak Az egyszerû tompított fény "levágása" vízszintes részének lefele hajlása maradjon a jelen Elõírás bekezdésében bemutatott határokon belül a jelen Elõírás 5. Melléklete jármûvének minden statikus terhelési körülményei között, és a kezdeti beállítás a meghatározott értékek között legyen ha a tompított fényt több különbözõ világító egységbõl keltik, a fenti bekezdés szerint a rendelkezéseket alkalmazzák mindegyik fénysugárnak mondott "levágására" (ha van), amit arra terveztek, hogy a szög-zónába sugározzon, amint azt az értesítési nyomtatvány 9.4. pontja mutatja a 123. számú Elõírás 1. Mellékletében szereplõ mintának megfelelõen Fényszóró szintállító készüléke Olyan esetben, ahol a fényszóró szintállító készülék szükséges a bekezdése követelményeinek teljesítésére, a készülék automata legyen Ennek a készüléknek a meghibásodása esetén, a tompított fény ne vegyen fel olyan helyzetet, amelyben a levágás kevesebb, mint volt akkor, amikor a készülék hibája bekövetkezett Vízszintes irányulás: Mindegyik világító egységnél a levágási vonal, ha van, könyökének törésénél, ha az ernyõre vetítik, essen egybe az említett világító egység vonatkozási tengelyén átmenõ függõleges vonallal. 0,5 fok tûrést ahhoz az oldalhoz, ami a forgalmi irány oldala, engedjenek meg. Más világító egységeket állítsanak be a gyártó jellemzõi szerint, amint azt a 123. számú Elõírás 10. melléklete meghatározza Mérési eljárás: A fény irányának kezdeti beállításának beszabályozása után ellenõrizzék a tompított fény függõleges hajlását, vagy ahol alkalmazható minden világító egység olyan függõleges hajlását, ami biztosítja a levágást, vagy a fenti bekezdés szerint részt vesz az egyszerû tompított fény levágásában, a jármû minden terhelési állapotában a jelen Elõírás és bekezdésének jellemzõi szerint Elektromos csatlakozás Fõ fény (fényszóró) világítása (ha AFS biztosítja) (a) (b) (c) a fõ fényhez a világító egységet mûködésbe hozhatják vagy egyidejûleg, vagy párban. A tompított fényrõl fõ fényre történõ átváltásnál a fõ fényhez legalább egy pár világító egységet hozzanak mûködésbe. A fõ fényrõl tompított fényre történõ átváltásnál a fõ fényhez minden világító egységet hozzanak mûködésbe egyidõben. A tompított fény bekapcsolva maradhat ugyanakkor, amikor a fõ fény. Ahol négy elrejthetõ világító egységet szereltek fel emelt helyzetük akadályozza meg bármely

62 62. oldal kiegészítõ fényszóró egyidejû mûködését, ha ezeket közbensõ megvilágításából álló rövid idõtartamú fényjelzésekhez szánták nappali fénynél (lásd bekezdést) Tompított fény világítása (a) (b) (c) A kapcsoló a tompított fény átváltásához kapcsoljon le minden fõ fényszórót vagy helyezzen egyidejûleg mûködésen kívül minden fõ fényhez tartozó AFS világító egységet. A tompított fény bekapcsolva maradhat ugyanakkor, amikor a fõ fény. Tompított fényhez való gáztöltésû fényforrással felszerelt világító egység esetében, a gáztöltésû fényforrás maradjon bekapcsolva a fõ fény mûködése alatt A tompított fény be- és kikapcsolása automatikus lehet, azonban a jelen Elõírás bekezdésében levõ" elektromos kapcsolástól" függõen AFS automatikus mûködése A rendelkezésre álló osztályokon és az AFS világító feladatainak módjain belül és között a váltást, amint alább meghatározzák, automatikusan teljesítsék és úgy, hogy kellemetlenséget, se a jármûvezetõnek, se más úthasználónak ne okozzanak. A következõ feltételeket alkalmazzák a tompított fény osztályainak és módjaiknak mûködtetéséhez és ahol alkalmazható a fõ fénynél A C osztályú tompított fény módját hozzák mûködésbe, ha másik tompított fény-osztály módját nem hozhatják mûködésbe A tompított fény E-mód(ok) osztálya ne mûködjön, hacsak a következõ feltételek közül egyet vagy többet automatikusan nem érzékelnek (V-jelet alkalmaznak): (a) (b) (c) (d) utak építési területe és a jármû sebessége nem lépheti túl a 60 km/órát, rögzített útmegvilágítással ellátott utak és a jármû sebessége nem lépheti túl a 60 km/órát, az 1 cd/m 2 útfelület fényességet és/vagy a 10 lux vízszintes út-megvilágítást folyamatosan túllépik, a jármû sebessége nem lépi túl az 50 km/órát A tompított fény E-mód osztálya(i) ne mûködjön (mûködjenek), hacsak a jármû sebessége nem haladja meg a 70 km/órát és a következõ feltételek közül egyet vagy többet automatikusan érzékelnek: (a) Az út jellemzõi megfelelnek az autópálya állapotának 18/ és/vagy a jármû sebessége meghaladja a 110 km/órát (E jelet alkalmaznak). (b) Tompított fény E-mód osztálya esetében, ami a rendszer jóváhagyási iratai / értesítési lapjai szerint megfelel a 123. számú Elõírás 3. Melléklete 6. Táblázata "adat-készletének, csak: E1 adatkészlet: a jármû sebessége meghaladja a 100 km/órát (E1 jelet alkalmaznak) E2 adatkészlet: a jármû sebessége meghaladja a 90 km/órát (E2 jelet alkalmaznak) E3 adatkészlet: a jármû sebessége meghaladja a 80 km/órát (E3 jelet alkalmaznak) A tompított fény W-mód osztálya(i) ne mûködjön (mûködjenek), hacsak nem kapcsolják ki az elsõ ködlámpát, ha van, és a következõ feltételek közül egyet, vagy többet automatikusan érzékelnek (W-jelet alkalmaznak): 18/ Útépítési eszközökkel elválasztott forgalmi irányokat, vagy a szembejövõ forgalom megfelelõ oldaltávolságát azonosítsák. Ez feltételezi a túlzott vakítás csökkentését a jármûvek fényszóróitól az ellentétes forgalomban.

63 63. oldal (a) (b) az út nedvességét automatikusan érzékeli; az ablaktörlõt bekapcsolják és folyamatosan, vagy automatikusan vezérelt mûködés van legalább két percig C, V, E, vagy W osztályú módban a tompított fényt ne módosítsák a mondott osztályok kanyarmódjára (T-jelet alkalmaznak a mondott tompított fény osztály jelével együtt a fenti bekezdések szerint), hacsak legalább egy a következõ jellemzõk közül (vagy egyenértékû jel) nem értékelhetõ: (a) (b) a kormány-elfordulás szöge; a jármû súlypontja középpontjának pályája. Továbbá a következõ elõírásokat alkalmazzák: (i) aszimmetrikus levágás vízszintes mozgása oldalirányban a jármû hosszirányú tengelyétõl, ha van, csak akkor megengedett, ha a jármû elõre mozog 19/ és olyan legyen, hogy a levágás könyökének törésén átmenõ hosszirányú függõleges sík ne messe a jármû súlypontja középpontja pályájának vonalát a jármû elejétõl olyan távolságra, ami 100- szor nagyobb a megfelelõ világító egység szerelési magasságánál; (ii) egy vagy több világító egységet kiegészítõleg csak akkor láthatnak el árammal, amikor a jármû súlypontja középpontja pályájának görbéje 500 m vagy kevesebb Mindig legyen lehetséges, hogy a vezetõ beállítsa az AFS-t semleges helyzetbe és visszaállítsa azt automatikus mûködésre Visszajelzõ: A jelen Elõírás bekezdésének és (a fényszóróra) és a bekezdésének (a tompított fényre) rendelkezéseit alkalmazzák az AFS megfelelõ részeire Az AFS-hez észlelhetõ hibajelzõ kötelezõ. Ez ne legyen villogó. az AFS ellenõrzõ jelére figyelemmel lépjen mûködésbe mindig hiba érzékelésekor, vagy amikor a hibajelet veszi a 123. számú Elõírás 5.9. bekezdése szerint. Maradjon bekapcsolva, amíg a hiba fennáll. Idõlegesen megszûnhet, de ismétlõdjön mindig, amint a készülék indul és leáll, amikor a motort indítják és leállítják Visszajelzõ, ami mutatja, hogy a vezetõ a rendszert a 123. számú Elõírás 5.8. bekezdése szerint állította be, választható Egyéb követelmények Csak egy AFS-t engedjenek meg a fényszóró-tisztító készülékkel (készülékekkel) együtt a 45. számú Elõírás szerint legalább azokhoz a világító egységekhez, amelyeket a 123. számú Elõírás 1. Mellékletének megfelelõ értesítési nyomtatvány 9.3. pontjában említenek, ha ezeknek az egységek fényforrásainak teljes objektív fényárama meghaladja az oldalanként 2000 lument, és ami hozzájárul a C osztályú (egyszerû) tompított fényhez AFS automata mûködési követelményei megfelelõségének ellenõrzése Kérelmezõ bizonyítsa a típusjóváhagyásért felelõs hatóságnak elfogadható tömör leírással vagy más módon: (a) az AFS ellenõrzõ jelek megfelelõségét i) a jelen Elõírás bekezdésében szükséges leírás szerint, és 19/ Ezt a rendelkezést ne alkalmazzák tompított fényû világításra, amikor kanyar-világítást állítanak elõ éjjel, jobbra forduláskor jobboldali forgalomban )balra forduláskor bal oldali forgalomban).

64 64. oldal ii) az AFS típus-jóváhagyási irataiban meghatározott vonatkozó AFS ellenõrzõ jelekhez, és (b) az automatikus üzemi követelmények megfelelõségét a fenti bekezdéseken keresztül Annak ellenõrzése, vajon a bekezdés szerint az AFS automatikus üzemelése nem okoz-e bármilyen kényelmetlenséget, a mûszaki szolgálat végezzen vizsgálati vezetést, ami minden olyan helyzetet tartalmaz, ami a kérelmezõ leírásának alapján a rendszerellenõrzésnél lényeges. Mondják meg vajon minden mód, amit mûködésbe hoznak, teljesül-e és kikapcsol-e a kérelmezõ leírása szerint. Nyilvánvaló hibás mûködést, ha van ilyen, kifogásoljanak (pl. túlzott szögelmozdulás vagy törés) A világító egységek összesített fényerõssége, amit egyidõben láthatnak el árammal a fõ fény (fényszóró) világításának vagy módjainak biztosítására, ha vannak, ne haladja meg a candelát, ami megfelel 75 vonatkoztatási értéknek. Ezt a maximális fényerõt úgy nyerik, hogy összeadják az egyedi vonatkoztatási jeleket a több telepítési egységen, amelyeket egyszerre használnak a fõ fény biztosítására A 123. számú Elõírás 5.8. bekezdésének rendelkezései szerint azt az eszközt, amely lehetõvé teszik a jármû idõleges használatát olyan területen, ami ellentétes vezetési irányú azzal, mint amire a jóváhagyás szól, részletesen magyarázzák el a használati utasításban.

65 65. oldal KÜLSÕ KISEGÍTÕ LÁMPA Jelenlét Opcionális a gépjármûveken Szám Nincs különleges követelmény Elrendezés Nincs különleges követelmény Helyzet Nincs különleges követelmény Geometriai láthatóság Nincs különleges követelmény Orientáció Nincs különleges követelmény Elektromos kapcsolatok Nincs különleges követelmény Mûködés-visszajelzés Nincs különleges követelmény Más követelmények Ne lépjen a külsõ kisegítõ lámpa mûködésbe, csak ha a jármû álló helyzetben van és a következõ feltételek közül egy vagy több teljesül: (a) a motor áll, vagy (b) nyitva van a jármûvezetõ vagy egy utas felõli ajtó, vagy (c) nyitva van a csomagtartó ajtaja.

66 66. oldal 11 A B 3 C D E G F 5 6 Lighting units being simultaneously energized for a given lighting mode: No. 3 and 9: (two symmetrically placed lighting units) No. 1 and 11: (two symmetrically placed lighting units) No. 4 and 8: (two additional lighting units) Lighting units not being energized for said lighting mode: No. 2 and 10: (two symmetrically placed lighting units) No. 5: (additional lighting unit) No. 6 and 7: (two symmetrically placed lighting units) horizontal dimensions in mm: A 400 B 600, or, 400 if vehicle overall width < 1300 mm, however no requirement for category M1 and N1 vehicles C 200 E 140 vertical dimensions in mm: D 400 F 250 Egy AFS világító egységinek látható felületei 1 11 (példa)

67 67. oldal 7. JÁRMÛTÍPUS VAGY VILÁGÍTÓ ÉS FÉNYJELZÕ KÉSZÜLÉKEK BEÉPÍTÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSA ÉS A JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE 7.1 A jármû típusának, illetve a világító és fényjelzõ készülékei elhelyezésének vagy a fenti bekezdésben említett jegyzéknek bármilyen módosításáról értesítsék a jármû típusát jóváhagyó hatóságot. Ez a hatóság ilyenkor a következõket teheti: Vagy úgy találja, hogy a végrehajtott módosításoknak nincs számottevõen kedvezõtlen hatásuk, és így a jármû még mindenképpen kielégíti az elõírt követelményeket, vagy újabb vizsgálati jegyzõkönyvet kér a mûszaki vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálattól A jóváhagyás megerõsítésérõl vagy elutasításáról a módosítások feltüntetésével értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a fenti 4.3. bekezdés szerint A jóváhagyás kiterjesztését engedélyezõ illetékes hatóság adjon külön sorozatszámot a jóváhagyás kiterjesztésérõl készített értesítésnek, és tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Mellékletében elõírt értesítéssel. 8. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL EGYEZÕ KIVITELÛ GYÁRTÁS A gyártási eljárások azoknak az elõírásoknak feleljenek meg, amelyeket az Egyezmény 2. Függelékében (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) határoztak meg A jelen Elõírás szerint jóváhagyott minden jármûvet úgy gyártsanak, hogy az egyezzen meg a jóváhagyott típussal és elégítse ki a fenti 5. és 6. bekezdés követelményeit A jóváhagyás birtokosa különösen: Biztosítsa, hogy megfelelõ eljárások álljanak rendelkezésre a gyártás minõségének minden szempontból hatékony ellenõrzésére a fenti 5. és 6. bekezdésben lefektetett követelmények kielégítése érdekében Biztosítsa, hogy minden jármûtípusnál lefolytassák legalább a jelen Elõírás 9. Mellékletében elõírt vizsgálatokat vagy azokat a fizikai ellenõrzéseket, amelyekbõl egyenértékû adatok nyerhetõk Az illetékes hatóság lefolytathat a jelen Elõírásban elõírt bármilyen vizsgálatot. Ezeket a vizsgálatokat szúrópróbaszerûen kiválasztott mintadarabokon kell lefolytatni, anélkül, hogy fennakadásokat idéznének elõ a gyártó szállítási kötelezettségeinek teljesítésében Az illetékes hatóság törekedjen arra, hogy évente egyszer ellenõrzõ vizsgálatot végezzen. Ez azonban az illetékes hatóság döntése, és annak függvénye, hogy mennyire bízik azokban az intézkedésekben, amelyek biztosítják a jóváhagyott típussal egyezõ gyártmány hatásos ellenõrzését. Ha kifogásolható eredményt tapasztalnak, az illetékes hatóság tegyen meg minden szükséges intézkedést a jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártás lehetõ leggyorsabb helyreállítására. 9. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTMÁNY ESETÉRE 9.1. A jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípustól a jóváhagyás megvonható, ha az nem elégíti ki a

68 68. oldal követelményeket vagy a jóváhagyási jellel ellátott jármû nem felel meg a jóváhagyott típusnak Ha az Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavon egy elõzõleg kiadott jóváhagyást, azonnal értesítse errõl azokat a Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák, a jelen Elõírás 1. Mellékletében levõ mintának megfelelõ értesítéssel. 10. GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott valamely jármûtípus gyártását, errõl értesítse a jóváhagyási hatóságot. Ez a hatóság az ilyen értesítés kézhezvétele után tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Mellékletekében elõírt értesítõben. 11. JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOKÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLAT, ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁG NEVE ÉS CÍME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket.

69 69. oldal 12. ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK Az alábbi átmeneti intézkedések ellenére, azok a Szerzõdõ Felek, akiknél a jelen Elõírás alkalmazása a legújabb sorozatszámú módosítások hatálybalépése után lép érvényre, nem kötelesek elfogadni a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításai értelmében megadott jóváhagyásokat A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek nem utasíthatják el a jóváhagyások kiterjesztését a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításaira Amíg az ENSZ Fõtitkárát másként nem értesítik, Japán kijelenti, hogy a világító és fényjelzõ berendezések beszerelését illetõen, az M 1 és N 1 kategóriájú jármûvek vonatkozásában csak annak az Egyezménynek a kikötései kötelezik, amelynek a jelen Elõírás a mellékletét képezik A 03 sorozatszámú módosítások hivatalos hatálybalépését követõen, a jelen Elõírást alkalmazó egyetlen Szerzõdõ Fél sem utasíthatja el, hogy megadja a jóváhagyást a 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás szerint A 03 sorozatszámú módosítások hatálybalépése után 12 hónappal, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adhatják meg a jóváhagyásokat, ha a jóváhagyandó jármûtípus megfelel a 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó Elõírás követelményeinek A jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatálybalépését követõ 36 hónapig, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek nem utasíthatják el a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításai szerint jóváhagyott jármûtípusnak a nemzeti vagy regionális jellegû jóváhagyását A jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatálybalépése után 36 hónappal, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek visszautasíthatják annak a jármûnek a nemzeti vagy regionális regisztrációját (elsõ forgalomba helyezés), amely nem felel meg a 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeinek A jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatálybalépése után 60 hónappal, a jelen Elõírás szerinti jóváhagyások érvényüket veszítik, kivéve azoknak a jármûtípusoknak az esetét, amelyek megfelelnek a 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeinek A fenti illetve intézkedések ellenére, az Elõírásnak a 03 sorozatszámú módosítások által nem érintett korábbi sorozatszámú módosításai értelmében megadott típus-jóváhagyások érvényben maradnak, és az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleknek továbbra is el kell fogadniuk azokat A 03 sorozatszámú módosítások 3. Kiegészítésének hatálybalépése után 36 hónappal, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adhatják meg a jóváhagyásokat, ha a jóváhagyandó jármûtípus teljesíti a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak 3. számú Kiegészítését.

70 70. oldal A 04 sorozatszámú módosítások hivatalos hatálybalépésével kezdõdõen, egyetlen, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél sem utasíthatja el, hogy megadja a jóváhagyást a 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás szerint A 04 sorozatszámú módosítások hivatalos hatálybalépését követõen, az M 1 és N 1 jármûkategóriák esetében 30 hónappal, és más jármûkategóriáknál 48 hónappal, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adják meg a jóváhagyásokat, ha a jóváhagyandó jármûtípus megfelel a 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeinek A 04 sorozatszámú módosítások hivatalos hatálybalépését követõen, az M 1 és N 1 jármûkategóriák esetében 30 hónapig, és más jármûkategóriáknál 48 hónapig, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek továbbra is adják meg a jóváhagyásokat azoknak a jármûtípusoknak, amelyek megfelelnek a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításai szerinti követelményeknek Maradjanak határozatlan ideig érvényben azok a jóváhagyások, amelyeket megadtak az M 1 és N 1 jármûkategóriákra 30 hónappal, és más jármûkategóriákra 48 hónappal azt követõen, hogy a 04 sorozatszámú módosítások és az ilyen jóváhagyások összes kiterjesztése hivatalosan hatályba lépett, beleértve azokat, amelyeket azt követõen adtak meg a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításai szerint. Ha a korábbi sorozatszámú módosítások szerint jóváhagyott jármûtípus teljesíti a 04 sorozatszámú módosítást tartalmazó jelen elõírás követelményeit, a jóváhagyást megadó Szerzõdõ Félnek értesítenie kell errõl a jelen elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél nem utasíthatja el, hogy nemzeti illetve regionális típusjóváhagyásban részesítse a jelen Elõírás 04 sorozatszámú módosításai értelmében jóváhagyott jármûvet A fenti átmeneti rendelkezések ellenére, azok a Szerzõdõ Felek, amelyeknél a 112. számú Elõírás a jelen Elõírás 04 sorozatszámú módosításainak a hatálybalépési idõpontját követõen lép érvényre, nem kötelesek a jóváhagyásokat elfogadni, ha a jóváhagyandó jármûtípus nem teljesíti a jelen Elõírás 04 sorozatszámú módosításait tartalmazó és bekezdések szerinti követelményeket a 112. Elõírás tekintetében A bekezdés, az M 1 és N 1 jármûkategóriákra vonatkozóan 30 hónappal, és más jármûkategóriák esetében 48 hónappal a 04 sorozatszámú módosítások hatálybalépése után lép érvénybe A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek továbbra is hagyják jóvá azokat a jármûtípusokat, amelyek nem teljesítik a 04 sorozatszámú módosítások 2. Kiegészítésének bekezdését, amennyiben azok a 98. számú Elõírás (9. Kiegészítés elõtti) vagy a 112. Elõírás (8. Kiegészítés elõtti) szerint jóváhagyott fényszórókkal vannak felszerelve A 04 sorozatszámú módosítások 3. Kiegészítésének hatálybalépése után 36 hónappal, az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adják meg a jóváhagyásokat, ha a jóváhagyandó jármûtípus megfelel a 3. Kiegészítéssel módosított 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeinek Az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek nem utasíthatják el, hogy a jóváhagyások kiterjesztéseit megadják a jelen Elõírás összes korábbi érvényben maradt változata szerint.

71 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 71. oldal

72 72. oldal 1. Melléklet ÉRTESÍTÉS [legnagyobb méret: A4 ( mm)] E...1/ Kiadta: a jóváhagyó hatóság neve... jármûtípus: JÓVÁHAGYÁSÁRÓL 2/ JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából a 48. számú Elõírás szerint A jóváhagyás száma: 1. A jármû gyári vagy kereskedelmi jele: 2. A jármû típusa a gyártó megadása szerint: 3. A gyártó neve és címe: 4. A gyártó esetleges képviselõjének neve és címe: 5. A jóváhagyásra való átadás kelte: 6. A jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat: 7. A vizsgálati jegyzõkönyv kelte: 8. A vizsgálati jegyzõkönyv száma: A kiterjesztés száma: 9. A jóváhagyásra átadott jármûre felszerelt világító és fényjelzõ készülékek rövid leírása: 9.1. Távolsági fényszórók van/nincs 2/ 9.2. Tompított fényszórók van/nincs 2/ 9.3. Elsõ ködlámpák van/nincs 2/ 9.4. Hátrameneti lámpák: van/nincs 2/ 9.5. Elsõ irányjelzõk: van/nincs 2/ 9.6. Hátsó irányjelzõk: van/nincs 2/ 9.7. Oldalsó irányjelzõk: van/nincs 2/ 9.8. Elakadásjelzõ: van/nincs 2/ 9.9. Féklámpák: van/nincs 2/ Hátsó rendszámtábla megvilágító készülék: van/nincs 2/ Elsõ helyzetjelzõ lámpák: van/nincs 2/ Hátsó helyzetjelzõ lámpák: van/nincs 2/ Hátsó ködlámpák: van/nincs 2/ Várakozást jelzõ lámpák: van/nincs 2/ Méretjelzõ lámpák: van/nincs 2/ Hátsó fényvisszaverõk, nem háromszögletû: van/nincs 2/ Hátsó fényvisszaverõk, háromszögletû van/nincs 2/ 1/ 2/ Annak az országnak a megkülönböztetõ száma, amelyik a jóváhagyást kiadta / kiterjesztette / elutasította /visszavonta (lásd az Elõírás jóváhagyásra vonatkozó rendelkezéseit). A nem kívánt szövegrész törlendõ, vagy ismételjük az "igen"-t vagy "nem"-et.

73 73. oldal Elsõ fényvisszaverõk, nem háromszögletû: van/nincs 2/ Oldalsó fényvisszaverõk, nem háromszögletû: van/nincs 2/ Oldalsó helyzetjelzõ lámpák: van/nincs 2/ Nappali menetet jelzõ lámpa: van/nincs 2/ Alkalmazkodó elsõ világító rendszer (AFS): igen / nem 2/ Kanyarodási lámpa: van/nincs 2/ Tiszta láthatóság jelölése: hátul oldalt Teljes kontúr-jelölés: igen / nem 2/ igen / nem 2/ Részleges kontúr-jelölés: igen / nem 2/ igen / nem 2/ Vonalas jelölés: igen / nem 2/ igen / nem 2/" Vészmegállás-jelzés: igen / nem 2/ Alkalmazkodó elsõ világító rendszer (AFS): van/nincs 2/ Egyenértékû lámpák: van/nincs 2/ Megengedett terhelés a csomagtartóban: 10. MEGJEGYZÉSEK A mozgatható elemekre vonatkozó esetleges információk: A látható felület meghatározására alkalmazott módszer: a világító felület 2/, vagy a fénykibocsátó felület 2/ határa Egyéb információk (a jobb- vagy balkormányos jármûvekre érvényes): AFS-re vonatkozó észrevételek (jelen Elõírás és bekezdése szerint): Észrevételek figyelemmel a borítás feltünõ jelölésének kiterjedésére, ha az kisebb, mint a és bekezdések által szükséges legkisebb érték 80 %-a Az áramellátási feltételekre vonatkozó megjegyzések (az elõírások és 5.27 bekezdései szerint). 11. A jóváhagyási jel helye a jármûvön: A jóváhagyás esetleges kiterjesztésének indoklása: A jóváhagyást megadták / elutasították / kiterjesztették / visszavonták 2/ 14. A kiállítás helye: Kelte: Aláírás: A fenti jóváhagyási számmal ellátott következõ iratok kérésre esetén rendelkezésre állnak: -

74 74. oldal 2. Melléklet A JÓVÁHAGYÁSI JEL KIVITELI MINTÁI "A" minta (lásd jelen Elõírás 4.4. bekezdését) 04 a = 8 mm min. A jármûvön feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 48. számú Elõírás szerint. A jóváhagyási szám azt jelzi, hogy a jóváhagyás a 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 48. számú Elõírás követelményeivel összhangban történt. B Minta (lásd a jelen Elõírás 4.5. bekezdését) 04 a = 8 mm min. A jármûvön feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust a világító és fényjelzõ készülékek beépítése szempontjából Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 48. számú Elõírás és a 33. számú Elõírás 1/ szerint. A jóváhagyási szám azt jelzi, hogy az adott jóváhagyások idõpontjában a 48. számú Elõírást a 04 sorozatszámú kiegészítésekkel módosították, miközben a 33. számú Elõírás még nem változott.

75 75. oldal 3. Melléklet LÁMPAFELÜLET-, TENGELY-, VONATKOZTATÁSI KÖZÉPPONT-, VALAMINT GEOMETRIAI LÁTHATÓSÁGI SZÖG-PÉLDÁK A példákon, bizonyos elrendezések láthatók, amelyek az elõírások megértését segítik elõ, és nem szándékoznak korlátozni a tervezést. A Mellékletben látható példák JELMAGYARÁZATA: 1. Világító felület 2. Vonatkoztatási tengely 3. Vonatkoztatási középpont 4. Geometriai láthatósági szög 5. Fénykibocsátó felület 6. Világító felületen alapuló látható felület 7a. Fénykibocsátó felületen alapuló látható felület a 2.8.a bekezdés szerint (külsõ lencsével) 7b. Fénykibocsátó felületen alapuló látható felület a 2.8.b bekezdés szerint (külsõ lencse nélkül) 8. A láthatóság iránya IO Belsõ optikai rész LG Fényirányító L Külsõ lencse S Fényforrás X Ennek a funkciónak nem része F1 1. funkció F2 2. funkció 1. RÉSZ EGY FÉNYJELZÕ BERENDEZÉS AMELY NEM FÉNYVISSZAVERÕ - FÉNYKIBOCSÁTÓ FELÜLETE Fénykibocsátó felületen alapuló látható felület 2. RÉSZ - EGY FÉNYJELZÕ BERENDEZÉS AMELY NEM FÉNYVISSZAVERÕ VILÁGÍTÓ

76 76. oldal FELÜLETE

77 77. oldal Ernyõk; az ernyõk egyéb helyzetei is lehetségesek Világító felület Az összes lehetséges ernyõhelyzetbõl adódó világító felület, Pl. a maximális és a minimális terület meghatározására. 3. RÉSZ PÉLDÁK A VILÁGÍTÓ FELÜLETEN ALAPULÓ LÁTHATÓ FELÜLETRE KÜLÖNBÖZÕ GEOMETRIAI LÁTHATÓSÁGI IRÁNYOKBAN

78 78. oldal Világító felületen alapuló látható felület Világító felületen alapuló látható felület Világító felületen alapuló látható felület 4. RÉSZ - PÉLDÁK A FÉNYKIBOCSÁTÓ FELÜLETEN ALAPULÓ LÁTHATÓ FELÜLETRE KÜLÖNBÖZÕ GEOMETRIAI LÁTHATÓSÁGI IRÁNYOKBAN

79 79. oldal Fénykibocsátó felületen alapuló látható felület + Fénykibocsátó felületen alapuló látható felület 5. RÉSZ PÉLDA VILÁGÍTÓ FELÜLETRE, ÖSSZEHASONLÍTVA A FÉNYKIBOCSÁTÓ FELÜLETTEL EGY-FUNKCIÓS LÁMPA ESETÉBEN (Lásd a jelen Elõírás bekezdéseit)

80 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 80. oldal Fényforrás-példák, ahol a külsõ lencse mögött fényszórótükröt helyeztek el: 1. Példa: 2. Példa (Befoglalták a külsõ lencsét) (Kiiktatták a nem texturált külsõ lencsét) Példák fényforrásra, mikor a fényszórótükröt a külsõ lencse mögött belsõ lencsével szerelték fel: 3. Példa: 4. Példa (Tartalmazza a külsõ lencsét) (Nem tartalmazza a nem-texturált külsõ lencsét) Példák olyan fényszórótükörrel rendelkezõ fényforrásra, amely egy külsõ lencse mögött részleges belsõ lencsével rendelkezik: 5. Példa: 6. Példa

81 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 81. oldal (tartalmazza a külsõ lencsét) (nem foglalja magába a nem-texturált külsõ lencsét) Példa a külsõ lencse mögött elhelyezett fényvezérlõ optikára: 7. Példa: Section Az az eset, amikor kizárt a nem-texturált lencse, "7b" a látható felület a 2.8. b. bekezdés szerint. Példa egy fényvezérlõ optikára vagy egy külsõ lencse mögött elhelyezett fényszórótükörre: 8. Példa: Section Az az eset, amikor kizárt a nem-texturált lencse, "7b" a látható felület a 2.8. b. bekezdés szerint, és F1 ne legyen átlátható F2-nek

82 82. oldal Példa fényszórótükörrel rendelkezõ fényforrásra egy olyan területtel együtt, amely nem része ennek a funkciónak, egy külsõ lencse mögött: 9. Példa: Az az eset, amikor a nem-texturált külsõ lencsét kizárták, a "7b" a 2.8. b. bekezdés szerint a látható felület

83 83. oldal 6. RÉSZ PÉLDÁK A FÉNYKIBOCSÁTÓ FELÜLET MEGHATÁROZÁSÁRA ÖSSZEHASONLÍTVA A VILÁGÍTÓ FELÜLETTEL (Lásd a jelen Elõírás és bekezdéseit) Megjegyzés: A visszavert fény hozzájárulhatott/hozzájárulhat a fénykibocsátó felület meghatározásához A. Példa: DEKLARÁLT VONATKOZTA- TÁSI TENGELY Egyszerûség kedvéért, a lencse felületét laposnak mua KIVETÍTETT NÉZET Deklarált fénykibocsátó Világító felület felület a 2.8.a. bekezdés szerint Élek a és b c és d B. Példa: DEKLARÁLT VONATKOZTATÁ SI TENGELY Egyszerûség kedvéért, a lencse felületét laposnak mutatja KIVETÍTETT NÉZET Deklarált fénykibocsátó felület a Világító felület 2.8.a. bekezdés szerint Élek a és b c és d C. Példa:

84 84. oldal Példa a világító felület meghatározására, együtt egy olyan területtel, amely nem része a funkciónak: DEKLARÁLT VONATKOZTA- TÁSI TENGELY X nem része ennek a funkciónak Surface of the lens Shown flat for convenience KIVETÍTETT NÉZET Világító felület Élek a és b D. Példa: Példa a fénykibocsátó felület meghatározására a 2.8.a bekezdésnek megfelelõen, egy olyan területtel együtt, amely nem része a funkciónak. X nem része ennek a funkciónak Surface of the lens Shown flat for convenience KIVETÍTETT NÉZET E. Példa: Élek Deklaráltan fénykibocsátó felület a 2.8.a. szerint c-d és e-f Példa a látható felület meghatározására egy olyan területtel együtt, amely nem része a funkciónak és nem egy texturált külsõ lencse (a 2.8.b szerint):

85 85. oldal DEKLARÁLT VONATKOZTA- TÁSI TENGELY X, nem része ennek a funkciónak Egyszerûség kedvéért, a lencse felületét laposnak mutatja KIVETÍTETT NÉZET Élek A 2.8.b. bekezdésnek megfelelõen, a kinyilvánított fénykibocsátó felület. Például c -d és e -f 7. RÉSZ KÉT FUNKCIÓ KÖLCSÖNÖS ÖSSZEÉPÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS DÖNTÉST ELÕSEGÍTÕ PÉLDÁK Texturált külsõ lencse és közbeiktatott fal: Nincs kölcsönösen összeépítve ==================================================================== Texturált külsõ lencsével:

86 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 86. oldal Kölcsönösen összeépítve ==================================================================== Az az eset, amikor a nem-texturált külsõ lencsét kizárják: Nincs kölcsönösen összeépítve ===================================================================

87 87. oldal

88 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 88. oldal Az az eset, amikor a nem-texturált külsõ lencsét kizárják: Nincs kölcsönösen összeépítve Nincs kölcsönösen összeépítve Az az eset, amikor a külsõ lencsét (texturált vagy nem texturált formában) belefoglalják: Kölcsönösen összeépítve

89 ENSZ-EGB 48. számú Elõírás 89. oldal Kölcsönösen összeépítve ==================================================================== Az az eset, amikor a külsõ lencsét (texturált vagy nem-texturált formában) belefoglalják: Kölcsönösen összeépítve ==================================================================== Az az eset, amikor a nem-texturált külsõ lencse ki van zárva, "7b" a látható felület a 2.8. bekezdéssel összhangban és F1 ne kegyen látható F2-nek: F1 nincs kölcsönösen összeépítve F2vel ====================================================================

90 90. oldal Az, az eset, amikor a nem-texturált külsõ lencsét, ki van vagy nem zárják ki: Kölcsönösen összeépítve ====================================================================

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

L 323/46 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.12.6. A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ EGB eredeti szövegei rendelkeznek. Az előírás státusa és hatálybalépésének időpontja

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.6/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 2006. augusztus 14.. ENSZ-EGB 7. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0038 (NLE) 6620/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 10 ENT 43 MI 154 UNECE 4 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 49. Melléklet: 50.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 49. Melléklet: 50. E/ECE/324 }Rev.1/Add.49/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. július 16. ENSZ-EGB 50. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az érintett ENSZ-EGB elıírás

Az érintett ENSZ-EGB elıírás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...)

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) EURÓPAI BIZOTTSÁG 9.00 TERVEZET 2010. március 31. Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) a gépjárművek és pótkocsijaik hátsó rendszámtáblái felszerelésének helyére és rögzítésének módjára vonatkozó

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.6.15. COM(2010)310 végleges 2010/0169 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA ( ) az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága 1., 3., 4., 6., 7., 8.,

Részletesebben

Törvényi előírások az EGB 48 szabályozás szerint

Törvényi előírások az EGB 48 szabályozás szerint Törvényi előírások az EGB 48 szabályozás szerint Gépjárművekre és pótkocsikra 2 3 A világításra vonatkozó előírások általános áttekintése Egy jármű világítással történő optimális (utólagos) felszereléséhez

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2009. június 9. (OR. en) 2007/0270 (COD) PE-CONS 3688/08 CODIF 135 ENT 231 CODEC 1161 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 5. Melléklet: 6. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 5. Melléklet: 6. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.5/Rev.3 E/ECE/TRANS/505 2001. július 10. ENSZ-EGB 6. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505} } Rev.2/Add.112/Rev.2 2007. március 28. ENSZ-EGB 113. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL

Részletesebben

Tartalmaz minden olyan szöveget, amely az alábbi időpontig érvényes volt:

Tartalmaz minden olyan szöveget, amely az alábbi időpontig érvényes volt: 2009.1.31. L 31/35 A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti szövegei bírnak. Ennek az előírásnak a státusza és hatálybalépésének időpontja az ENSZ-EGB TRANS/WP.29/343

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.3/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2006. szeptember 19. ENSZ-EGB 4. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 123. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 111. Melléklet: 112.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 111. Melléklet: 112. E/ECE/324 }Rev.2/Add.111/Rev.1 E/ECE/TRANS/505} 2006. október 5. ENSZ-EGB 112. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.12.2007 COM(2007) 840 végleges 2007/0284 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE a kerekes mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok világító

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 2006. augusztus 14. ENSZ-EGB 19. számú El írás

1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 2006. augusztus 14. ENSZ-EGB 19. számú El írás 1/81 E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505}Rev.1/Add.18/Rev.5 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12. Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12. Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE) ECO 126 ENT 262 MI 655 UNECE 16 JAVASLAT Küldi: az Európai Bizottság Dátum: 2012.

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 97. Melléklet: 98.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 97. Melléklet: 98. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.97/Rev.1 2005. július 8. ENSZ-EGB 98. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert

vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert Nem engedélyezett járműátalakítások felderítése műszaki vizsgán A gépjármű világítás és jelzőberendezések területén Előadó: Mikulás Róbert Jármű átalakítása A jogalkotó a a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 17.11.2008 COM(2008) 690 végleges 2008/0213 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a kerekes mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1.

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Mechanikus kapcsoló a traktor és a vontatmány között : olyan

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény Lighting Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény PowerBalance, surface mounted Ha irodák LED-es világítótestekkel történő megvilágításáról van szó, az emberek általában szívesen fektetnek

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010 E/ECE324 Rev.1/Add.45/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2005. november 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 112. Melléklet: 113. Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505} } Rev.2/Add.112/Rev.2 2007. március 28. ENSZ-EGB 113. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327.

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327. EU előírások: Irányelv 70/157 Zajszint és kipufogó berendezések Pótalkatrész kipufogó berendezés 70/220 Károsanyag kibocsátás, légszennyezés Műszaki terület 715/2007 692/2008 Károsanyag-kibocsátás 70/221

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet: Brüsszel, 2009.06.23.. A BIZOTTSÁG.../ /EK IRÁNYELVE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak Lighting Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak TrueLine, felületre szerelt Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra van szükségük, amely megfelel

Részletesebben

TERMÉK INFORMÁCIÓ Full-LED hátsó kamionlámpa 2VD / 2VP 012 381-xxx

TERMÉK INFORMÁCIÓ Full-LED hátsó kamionlámpa 2VD / 2VP 012 381-xxx TERMÉK INFORMÁCIÓ Full-LED hátsó kamionlámpa VD / VP 0 8-xxx Minden funkció LED-es, heavy-duty követelményekhez Cserélhető, optika nélküli lámpabura Innovatív dinamikus irányjelző TERMÉKJELLEMZŐK Részletek/előnyök:

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 7. Melléklet: 8. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 7. Melléklet: 8. számú Elõírás E/ECE/324 }Add. 7/Rev. 4 E/ECE/TRANS/505 2002. június 7. ENSZ-EGB 8. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

03/12 2007/11 C,G,J régi 38. Hátsó ködlámpa 00/16 2013/10 B,G,J 39. Sebességmérő műszer 00/05 2002/12 C,G,J 40. Motorkerékpár

03/12 2007/11 C,G,J régi 38. Hátsó ködlámpa 00/16 2013/10 B,G,J 39. Sebességmérő műszer 00/05 2002/12 C,G,J 40. Motorkerékpár Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és Környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU és ENSZEGB Közúti Jármű Koordinációs Központ ENSZ gépjármű

Részletesebben

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését:

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését: Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 83. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések járművek jóváhagyására vonatkozóan a kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében a motor üzemanyagigénye

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2004 Petíciós Bizottság 2009 10.06.2008 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Dirk Emmermann, német állampolgár által benyújtott 0949/2007 számú petíció a 107. sz. UNECE előírás alapján

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.4.3. C(2019) 2327 final NNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének, valamint

Részletesebben

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak Lighting TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak TrueLine, süllyesztett Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

30. Melléklet: 31. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

30. Melléklet: 31. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.30/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1992. december 29. ENSZ-EGB 31. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT. Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság IDEIGLENES 2003/0226(COD) 15.10.2004 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Közlekedési és Idegenforgalmi

Részletesebben

b) úgy alakítottak ki, hogy a kerekesszékben helyet foglaló mozgáskorlátozott személy szállítására alkalmas legyen, továbbá c) az autóbusz

b) úgy alakítottak ki, hogy a kerekesszékben helyet foglaló mozgáskorlátozott személy szállítására alkalmas legyen, továbbá c) az autóbusz 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben, valamint a közlekedési,

Részletesebben

Pentura Mini LED ultravékony szabadonsugárzó

Pentura Mini LED ultravékony szabadonsugárzó Lighting ultravékony szabadonsugárzó A egy rendkívül vékony szabadonsugárzó, amely a LED-es technika energiamegtakarítási előnyei mellett kiváló világítást is biztosít: erős, egyenletes fényeloszlású,

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása

Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása Lighting Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása ColorGraze QLX Powercore Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

ClearFlood valódi LEDes megoldás sport- és térvilágításhoz

ClearFlood valódi LEDes megoldás sport- és térvilágításhoz Lighting ClearFlood valódi LEDes megoldás sport- és térvilágításhoz ClearFlood ClearFlood fényvetők kínálatában megtalálja minden alkalmazáshoz a szükséges teljesítményt. modern LED-eket és igen hatékony

Részletesebben

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Lighting Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális távolságról képes megvilágítani

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 140/8 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/829 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2018. február 15.) a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a mezőgazdasági és erdészeti járművek jóváhagyására vonatkozó

Részletesebben

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Lighting Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása ColorGraze MX Powercore Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben