TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) III. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) III. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér."

Átírás

1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) III. rész

2 A használatra vonatkozó tűzvédelmi szabályok meghatározása alapvetően a 28/2011. (IX. 6.) BM rendeletben foglaltak szerint kerültek meghatározásra. A zenés, táncos rendezvények működése esetén a főszabályként a 23/2011. (III. 8) Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni. A tulajdonosnak, üzemeltetőnek, helyiség bérlőinek, az épületben tartózkodó személyeknek meg kell ismerniük és meg kell tartaniuk, illetőleg meg kell tartatniuk a tulajdonukban, használatukban lévő épületek, helyiségek, gépek berendezések, eszközök és anyagok használatára és működésére vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat. Az építményt és annak valamennyi helyiségét csak az érvényes használatbavételi engedélyben megállapított rendeltetésének megfelelően szabad használni. Ettől eltérni csak a rendeltetési mód változás tárgyában kiadott jogerős engedély birtokában lehet. A használatbavételi engedéllyel nem rendelkező helyiségekben, építményekben mindennemű tevékenység folytatása TILOS! ÁLTALÁNOS TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYOK 1. Propán-bután gázpalack az épületben nem alkalmazható, nem tárolható. 2. Csak megfelelő műszaki állapotú villamos- és gázberendezés használható. 3. Minden rendeltetéstől eltérő használatot külön eljárás keretében engedélyeztetni kell. 4. A tűzvédelmet szolgáló berendezéseket üzemképes állapotban kell tartani, ellenőrzésükről gondoskodni és azt dokumentálni kell. 5. Az Akvárium Klub minden helyiségére vonatkozóan nem szabad éghető anyagot oly mennyiségben és módon tárolni, azzal olyan tevékenységet folytatni, amely a klub, illetve az épület rendeltetésszerű használatától eltér, ezzel tűzveszélyt, tüzet vagy robbanást okozhat. 6. Az épület közműaknáiban, szerelő- és szerelvényaknáiban mindennemű anyag tárolása tilos. Azok nyílászáró szerkezeteit zárva kell tartani. Az aknák födémszerkezetét megbontani tilos, bennük utólagosan cső- kábel vezetéket elhelyezni tűzvédelmi hatóság előzetes engedélyével és a födémek megfelelő tűzgátló tömítése mellett lehet. 7. Az épületben nem szerelőaknában függőlegesen vezetett éghető anyagú csővezetékek, kábelek utólagos beépítése tűzvédelmi hatóság engedélyével végezhető a megfelelő tűzállósági lehatárolás és tűzgátló födémtömítés elvégzése mellett.

3 8. A klub helyiségeiből való eltávozás előtt meg kell győződni arról, hogy a visszahagyott körülmények nem rejtenek-e magukban tűzveszélyt (pl. nyitva maradt gáz, égő cigarettavég, stb.) 9. A klub helyiségeiben a főrendeltetéshez alkalomszerűen kapcsolódó tevékenységen túlmenően A és B tűzveszélyességi osztályba tartozó tevékenységet folytatni tilos! 10. A klub helyiségeiben fokozottan tűz és robbanásveszélyes osztályba sorolt anyagot (pl. PB-palack, benzin, hígító stb.) tárolni tilos! 11. A klub közvetlen utcára nyíló szellőzőnyílása vagy ablaka alatt éghető, tűzveszélyes anyagot tárolni nem szabad. A klub lejárata, ablaka, és a terepszintnél mélyebben lévő nyílások előtt gázüzemű autókkal parkolni tilos. 12. Menekülésre, közlekedésre számításba vett területek még ideiglenes jelleggel sem használhatók anyagtárolásra. A közlekedési és menekülési útvonalakat állandóan szabadon és tisztán kell tartani. 13. Az Akvárium Klub közmű nyitó- és záró szerkezeteit jól láthatóan meg kell jelölni. 14. Az épület helyiségeiben és szabadterén a villamos berendezés kapcsolóját, a közmű nyitó- és zárószerkezetét eltorlaszolni nem szabad. IRODA HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 1. Az időszakosan használható elektromos berendezéseket / hősugárzó / felügyelet nélkül hagyni tilos, használat után pedig a hálózatról le kell választani. Az irodákban kávéfőző gép használata után azt a hálózatról azonnal le kell választani. Csak kifogástalan berendezés használható. 2. Könyveket, iratokat csak rendezett állapotban, polcokon szabad tárolni. A tárolásnál biztosítani kell, hogy a hő fejlesztő készüléktől min. 50 cm távolság biztosított legyen./ pl. : világító berendezés / 3. A kijárati ajtót addig bezárni, amíg a helyiségben emberek tartózkodnak, tilos.

4 VENDÉGTEREK, FOGYASZTÓTEREK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 1. A közlekedési utakat és kijáratokhoz vezető utakat eltorlaszolni, leszűkíteni még átmenetileg sem szabad. A kijáratokat kulccsal lezárni addig, amíg vendégek tartózkodnak a helyiségben, nem szabad. 2. A kézi tűzoltó-készülékeket állandóan tisztán, hozzáférhetően, üzembiztos állapotban kell tartani. A készülékeket csak rendeltetésszerűen - tűz esetén - szabad igénybe venni. 3. A szabály szerint szerelt fűtőberendezésen kívül egyéb fűtő, melegítő berendezést használni tilos! 4. Az épületben és a teraszon egyaránt PB üzemű fűtő melegítő berendezés használata TILOS! 5. Takarításkor - a tisztítás tűzveszélyes anyaggal TILOS - az ajtókat nyitva kell tartani. Elektromos tisztítógépet csak teljes kiszellőztetés után szabad használni. Benzines tisztítást alkalmazni tilos! 6. Az elektromos kapcsolókat, kapcsolószekrényeket, kapcsolótáblákat, az azokhoz vezető utakat eltorlaszolni nem szabad, azokon anyagot, árut, vagy egyéb dolgot tárolni tilos! 7. Az elektromos fő- és szakaszkapcsolók ki-bekapcsolt állását, a biztosítékok hova tartozását felirattal jelölni kell. 8. Elektromos gépet, berendezést - meghibásodás esetén - (szikrázás, égett szag, melegedés, stb.) azonnal áramtalanítani kell. A hiba elhárításáig az elektromos gépet, berendezést használni, áram alá helyezni tilos! 9. A szórakozóhely és az üzlet helyiségeit naponta ki kell takarítani, a hulladékot el kell távolítani. 10. Az elektromos gépeket, berendezéseket munkaidő után - a csatlakozó kihúzásával lehetőség szerint áramtalanítani kell, a hűtőgépek kivételével.

5 11. A telefonok mellé ki kell tenni a mentők, tűzoltók, rendőrség telefonszámát (104,105,107) valamint a 112 általános segélyhívó számot. 12. Az asztalokon az esetlegesen elhelyezett gyertyákat olyan tálba, tartóba kell helyezni, hogy az eldőlés esetén se jelentsen gyújtási veszélyt a környezetére. 13. A vendégek asztaltól való távozása után a gyertyát el kell oltani, a láng illetve a parázslás megszűnéséről meg kell győződni. 14. Az elektromos készülékek, technológiai eszközök kábelezést kímélni kell, azokat erő kihatásnak kitenni tilos. Sérülésük esetén javításra intézkedni kell. 15. Az ünnepek alkalmával fényfüzér, dísz világítás kihelyezése engedélyezett, de csak kifogástalan műszaki állapotú és a hazai szabványoknak megfelelő engedélyezett típusú alkalmazható. 16. Tűz esetén a helyiséget azonnal ki kell üríteni, az oltást porral oltó készülékkel meg kell kezdeni. 17. A tűzoltó készülékeket mindenki által jól látható és hozzáférhető helyen kell tárolni. 18. A tűzvédelmi berendezéseket eltorlaszolni, eltávolítani nem szabad, a berendezések megrongálódása esetén pótlásukról azonnal gondoskodni kell. ZENÉS RENDEZVÉNY TARTÁSÁRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 1. A rendezvények alkalmával a biztonsági személyzetet tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni, az oktatás megtörténtét dokumentálni kell. Fokozott figyelmet kell fordítani a tűzriadó tervben foglaltakra. 2. A zenés rendezvény idején a biztonsági személyzetnek különös figyelmet kell fordítania a szórakozó vendégekre és a vendég terekre. Egy esetleges tűz esetén a tűzriadó tervben foglaltak szerint haladéktalanul meg kell kezdeni a kiürítést. 3. A rendezvényen egyszerre egy időben az épületben tartózkodók száma semmilyen körülmények közt nem haladhatja meg a kiürítés számításban részletezett létszámot

6 4. Pontosan kimutatható nyilvántartást kell vezetni a rendezvényen résztvevők létszámáról, a nyilvántartásra alkalmas kimutatás lehet az eladott belépőjegyek száma, amennyiben az alapján a részvevők száma pontosan meghatározható. 5. A rendezvény ideje alatt szigorúan tilos a nyílt láng használata az asztalokon is - (tűzi játék, gyertyák gyújtása.. stb). 6. Semmilyen olyan jellegű belső átalakítást nem szabad végezni, mely hátrányosan érintheti a hő és füst elvezetésre számításba vett nyílászárókat, a közlekedési és menekülési útvonalakat, a kijáratok megközelíthetőségét és a hatásos nyílásfelületét, minden olyan átalakítást tilos engedély nélkül végezni mely a létesítmény tűzvédelmi helyzetét hátrányosan érinti. 7. Belső díszletek kialakítása, változtatása esetén a területileg illetékes tűzvédelmi hatósággal történő egyeztetés szükséges. 8. A zenei berendezéseket csak műszakilag kifogástalan, üzemképes állapotban szabad használni. RAKTÁRAK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 1. A közlekedési és menekülési útvonalakat eltorlaszolni, leszűkíteni még átmenetileg sem szabad. 2. A raktár helyiségekben a rendeltetéstől, általános használattól eltérő anyagok tárolását nem szabad végezni. 3. A göngyöleget, rekeszeket, ládákat csak akkora magasságban és oly módon szabad raktározni, hogy az egy esetlegesen keletkező tűz esetén a menekülést nem akadályozza, eldőlés lehetőségét ki kell zárni. 4. A tűzoltó készülékeket mindenki által jól látható és hozzáférhető helyen kell tárolni. 5. A tűzvédelmi berendezéseket eltorlaszolni, eltávolítani nem szabad, a berendezések megrongálódása esetén pótlásukról azonnal gondoskodni kell.

7 KÖZLEKEDÉSI ÉS MENEKÜLÉSI ÚTVONALAK 1. A közlekedési és menekülési útvonalakat leszűkíteni, eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad. Kiemelten fontos a közlekedési útvonalak tisztán és szárazon tartása, mivel egy esetleges tűz keletkezése esetén a menekülést nehezíthetik az eldobott üvegek, tárgyak a kifolyt italok az útvonalakat csúszóssá tehetik. 2. A villamos berendezések kapcsolóját, a közmű nyitó és záró szerkezeteit, tűzoltó készüléket és tűzvédelmi berendezéseket eltorlaszolni tilos! 3. Az ajtók megközelíthetőségét biztosítani kell, azokat lezárni amíg a helyiségben tartózkodnak nem szabad. KAZÁNHÁZ HELYISÉG 1. A csatlakozó vezetéket, fogyasztói berendezéseket rendeltetésszerű állapotban kell tartani, rendeltetésszerűen kell üzemeltetni, a szükséges ellenőrzést és karbantartásokat a gyártói előírások alapján rendszeresen el kell végeztetni, minden vonatkozó előírást be kell tartani. 2. A kazánház helyiségben a technológiához nem tartozó anyagok tárolása TILOS! 3. A gázfogyasztó készülék helyiségénél a helyiségből és a helyiségen kívülről jól megközelíthető helyen szabványos, vagy jogszabály szerint engedélyezett, ABC tűzosztályú tüzek oltására alkalmas porral oltó tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani. A szükséges tűzoltó készülékek száma és nagysága az alábbi: [kw] össz-hőterheléshez 1[db] 12 [kg]-os, [kw] össz-hőterheléshez 2 [db] 12 [kg]-os, [kw] össz-hőterheléshez 4 [db] 12 [kg]-os, 5800 [kw] össz-hőterhelésen felül 1 [db] 50 [kg]-os és 4 [db] 12 [kg]-os készülék.

8 ZENÉS TÁNCOS ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK, VÁSÁROK TARTÁSA SZABAD TÉREN 1. A vonatkozó jogszabályban (23/2011. (III. 8.) Korm, rendeletben foglalt engedély birtokában tartható. TŰZVESZÉLYES FOLYADÉKOK HASZNÁLATA FELÚJÍTÁS ÉS KARBANTARTÁS ESETÉN 1. Tűzveszélyes folyadék alkalomszerű használatakor a munkahelyen csak a szükséges mennyiségben szabad tárolni. 2. Az edényeket a használat után azonnal le kell zárni. 3. A munkavégzés során a helyiséget folyamatosan szellőztetni kell, kizárólag jól szellőztetett helyiségben szabad munkát folytatni. 4. A kiömlő veszélyes folyadékot haladéktalanul fel kell itatni, a felitatott folyadékot veszélyes hulladékként kell kezelni, a rá vonatkozó szabályok betartása mellett. 5. A tűzveszélyes folyadék kisebb kiszerelésben történő lefejtését csak szabadban szabad végezni. Lefejtés után az edényeket le kell zárni és a tűzveszélyes folyadékok számára kialakított raktár-helyiségben kell tárolni. 6. Tűzveszélyes folyadékokkal (lakkok, festékek stb) történő felújítás, karbantartás csak akkor végezhető, amikor nem tartózkodnak vendégek az épületben. KONYHA 1. A közlekedési utakat, bejáratokat mindig szabadon kell tartani. Árut, göngyöleget csak úgy szabad elhelyezni, hogy az a közlekedést ne akadályozza. 2. A tűzhelyeket csak használatukat ismerő személy kezelheti.

9 3. A beépített biztonsági rendszereket, hőfokkorlátozókat kiiktatni tilos, meghibásodás esetén javíttatni szükséges. A javítás elvégzéséig a berendezés nem használható. 4. A főző- sütő-melegítő berendezések használata során a tűzhely kezelési utasításnak megfelelően kell eljárni. 5. PB gáztűzhely használata még ideiglenesen is tilos! 6. A villamos üzemű berendezéseket, a hűtőszekrények kivételével, használat után áramtalanítani kell. 7. Éghető edényfogó használatakor fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a tűzhely hőjétől tűz ne keletkezzen. 8. A konyhai edényzetben túlhevülésből keletkező tűz esetén a tüzet fedéssel vagy tűzoltó készülékkel el kell oltani. A tűz oltására víz használata tilos! A konyha közelében tűzoltó készülék készenlétben tartása szükséges. 9. A tűzhely használatakor azt felügyelet nélkül hagyni tilos. 10. Fokozott figyelmet kell fordítani a közlekedési útvonalakra, egy esetleges tűz keletkezése esetén a konyha irányába menekülő emberekre kell számítani. ÉTTEREM - KÁVÉZÓ HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 1. A közlekedési utakat és kijáratokhoz vezető utakat eltorlaszolni, leszűkíteni még átmenetileg sem szabad. A kijáratokat kulccsal lezárni addig, amíg vendégek tartózkodnak a helyiségben, nem szabad. 2. A kézi tűzoltó-készülékeket állandóan tisztán, hozzáférhetően, üzembiztos állapotban kell tartani. A készülékeket csak rendeltetésszerűen - tűz esetén - szabad igénybe venni. 3. A szabály szerint szerelt fűtőberendezésen kívül egyéb fűtő, melegítő berendezést használni tilos!

10 4. Az épületben és a teraszon egyaránt PB üzemű fűtő melegítő berendezés használata TILOS! 5. Takarításkor - a tisztítás tűzveszélyes anyaggal TILOS - az ajtókat nyitva kell tartani. Elektromos tisztítógépet csak teljes kiszellőztetés után szabad használni. Benzines tisztítást alkalmazni tilos! 6. Az elektromos kapcsolókat, kapcsolószekrényeket, kapcsolótáblákat, az azokhoz vezető utakat eltorlaszolni nem szabad, azokon anyagot, árut, vagy egyéb dolgot tárolni tilos! 7. Az elektromos fő- és szakaszkapcsolók ki-bekapcsolt állását, a biztosítékok hova tartozását felirattal jelölni kell. 8. Elektromos gépet, berendezést - meghibásodás esetén - (szikrázás, égett szag, melegedés, stb.) azonnal áramtalanítani kell. A hiba elhárításáig az elektromos gépet, berendezést használni, áram alá helyezni tilos! 9. Az étterem helyiségeit naponta ki kell takarítani, a hulladékot el kell távolítani. 10. Az elektromos gépeket, berendezéseket munkaidő után - a csatlakozó kihúzásával lehetőség szerint áramtalanítani kell, a hűtőgépek kivételével. 11. A telefonok mellé ki kell tenni a mentők, tűzoltók, rendőrség telefonszámát (104,105,107) valamint a 112 általános segélyhívó számot. 12. Az asztalokon az esetlegesen elhelyezett gyertyákat olyan tálba, tartóba kell helyezni, hogy az eldőlés esetén se jelentsen gyújtási veszélyt a környezetére. 13. A vendégek asztaltól való távozása után a gyertyát el kell oltani, a láng illetve a parázslás megszűnéséről meg kell győződni. 14. Az elektromos készülékek, technológiai eszközök kábelezést kímélni kell, azokat erő kihatásnak kitenni tilos. Sérülésük esetén javításra intézkedni kell. 15. Az ünnepek alkalmával fényfüzér, dísz világítás kihelyezése engedélyezett, de csak kifogástalan műszaki állapotú és a hazai szabványoknak megfelelő engedélyezett típusú alkalmazható.

11 16. Tűz esetén a helyiséget azonnal ki kell üríteni, az oltást porral oltó készülékkel meg kell kezdeni. 17. A tűzoltó készülékeket mindenki által jól látható és hozzáférhető helyen kell tárolni. 18. A tűzvédelmi berendezéseket eltorlaszolni, eltávolítani nem szabad, a berendezések megrongálódása esetén pótlásukról azonnal gondoskodni kell. BERUHÁZÁS, FELÚJÍTÁS, REKONSTRUKCIÓ SORÁN KÖVETENDŐ ALAPVETŐ ELJÁRÁS Idegen kivitelező esetén 1. A tervezőtől és a kivitelezőtől tűzvédelmi nyilatkozatot kell kérni arról, hogy a tervdokumentáció készítése, illetve a kivitelezés végrehajtása során a tervező és kivitelező a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat maradéktalanul betartotta-e. Amennyiben eltért, annak mi volt az oka, és milyen engedélyek alapján tette. 2. A nyilatkozat beszerzéséért az ügyvezető, vagy az általa a lebonyolítással megbízott személy felelős. 3. Amennyiben a kivitelező nem rendelkezik, vagy hitelt érdemlően nem tudja a fentieket igazolni, úgy a kivitelezés nem kezdhető meg, amennyiben megkezdődött le kell állítani a tevékenységet. Saját kivitelezés esetén 1. A lebonyolítással megbízott személy a tervezés megkezdése előtt köteles olyan részletezettséggel leírni az építmény rendeltetését, használatának sajátos körülményeit, hogy abból egyértelműen meghatározható legyen: a; az építményben folyó tevékenység, b; a létesítményben állandó vagy ideiglenes tartózkodó személyek száma, c; a tűzjelzés lehetősége, d; a tárolt, felhasznált, folyamatos tevékenységhez szükséges éghető anyagok mennyisége, tűzvédelmi jellemzői.

12 2. A felsoroltakon túl a tervező rendelkezésére kell bocsátani minden olyan adatot és információt, ami a tervezendő építmény tűzvédelmi értékelése során jelentőséggel bírhat. 3. A tervdokumentáció átvételekor meg kell győződni arról, hogy az tűzvédelmi szempontból megfelel-e az előírásoknak. Ennek érdekében az alábbiakat feltétlenül ellenőrizni kell: a) a tervezői nyilatkozatot, b) az építési engedélyeket, c) az egyeztetések során készített jegyzőkönyveket, emlékeztetőket, d) az alkalmazási engedélyeket, e) szakértői véleményeket, f) tűzvédelmi műszaki leírások meglétét, g) a jogszabályi, szabványi hivatkozások helyességét, h) a műszaki megoldások szabályosságát. Alvállalkozók, külső kivitelezők tűzveszélyes tevékenysége 1. Az alvállalkozókkal, külső kivitelezőkkel kötött vállalkozási szerződésben meg kell követelni a külső engedélykiadó írásos megbízását. 2. Az alvállalkozók, külső kivitelezők által végzett tűzveszélyes tevékenység engedélyezését az alvállalkozó, külső kivitelező engedélykiadója végzi. A szabályzat mellékletében foglalt engedély alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység végzésére dokumentációt ki kell tölteni, melyet az ügyvezető ellenőriz a tevékenység megkezdése előtt. 3. A kiadott engedélyt az ügyvezetővel ellenjegyeztetni kell. 4. Az alvállalkozók, külső kivitelezők által kiadott engedélyt ellenjegyzés nélkül érvénytelennek kell tekinteni. 5. Az alvállalkozók, külső kivitelezők által kiadott engedélyek egy hétig érvényesek és maximálisan kétszer hosszabbíthatók. Az engedélyek hosszabbítását az ügyvezető végzi a terület ismételt átvizsgálása mellett.

13 6. Tűzjelzés alkalmával minden tűzveszéllyel járó tevékenységet azonnal meg kell szüntetni és a munka csak a jelzés lefújását követő terület ismételt átvizsgálása után az ügyvezető ismételt a tevékenységhez történő írásos hozzájárulásával folytatható. TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ESZKÖZÖK 1. Az épületben az ott keletkezhető tüzek oltására alkalmas MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott A B C típusú tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. a. 1-1 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék a kiszolgáló pultokban b. 1 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék az elsősegély nyújtó helyiségben c. 1 db CO val oltó tűzoltó készülék a villamos kapcsolóhelyiségben d. 1 db CO -val oltó tűzoltó készülék a színpadon e. 2 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 12 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék a gáz kazánházban f. 1 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék a ruhatárban g. 1 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék az étteremben h. 1 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék az éttermi konyhában i. 2 db MSZ EN 3 szabvány szerint gyártott 6 kg töltetsúlyú porral oltó tűzoltó készülék a multifunkcionális térben 2. A tűzoltó készülékek használatát minden dolgozónak ismerni kell! 3. A tűzoltó készülékeket időszakosan felül kell vizsgáltatni. A felülvizsgálatot porral oltó tűzoltó készülékeknél évente, CO val oltó tűzoltó készülékek esetében ½ évenként egyszer szakemberrel kell elvégeztetni és a megfelelőségét igazoltatni. A készenlétben tartó által végzendő ¼ évenkénti felülvizsgálatot az üzletvezetők, az ügyvezető vagy külön megállapodás értelmében a tűzvédelmi szaktanácsadó végzi és dokumentálja. 4. A tűzoltó készülékeket eltorlaszolni tilos. 5. A tűzoltó készülékek meghibásodása, sérülése esetén haladéktalanul intézkedni kell a cseréjéről.

14 TŰZJELZÉS ÉS/VAGY TŰZOLTÁS 1. A szabályzat IV. részben foglaltak szerint. TŰZVÉDELMI JELZŐTÁBLÁK ÉS FELIRATOK Az épületben szabványos tűzvédelmi jelzőtáblákkal kell jelölni: 1. A nyílt láng használatára vonatkozó tilalmakat 2. A dohányzási tilalmat 3. A fővonalú telefonkészülék mellett a tűzoltóság hívószámait Jól láthatóan meg kell jelölni: 1. Az elektromos főkapcsoló helyét 2. A közművek elzáró szerelvényeinek helyét 3. A menekülési útvonalakat 4. A tűzoltó készülékek és tűzvédelmi berendezések helyét 5. Felirattal jelölni kell az biztosítékok és csoportosan elhelyezett kapcsolók hovatartozását. Fogalom meghatározások: IDŐSZAKOS TŰZVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLATOK (Kivonatos részek a 28/2011 (IX. 6.) BM. Rendeletből) 1. Karbantartás: műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, melyek célja, hogy a tűzoltó készülék eredeti állapotát megtartsa, vagy abba azt úgy állítsa vissza, hogy képes legyen az eredeti funkcióit ellátni. 2. Karbantartó személy: az a természetes személy, aki a karbantartást elvégzi. 3. Karbantartó szervezet: karbantartó személyt alkalmazó, tűzoltó készülék karbantartást végző, javító műhelyt fenntartó vállalkozás. 4. Készenlétben tartó: az a személy vagy szervezet, amely jogszabály által tűzoltó készülék készenlétben tartására kötelezett.

15 5. OKF azonosító jel: egyedileg sorszámozott és a sorozatszám első három karaktere által a karbantartó szervezetet azonosító, hamisítás elleni védelemmel ellátott (hologramos) matrica, melyet a karbantartó szervezetek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKF) által kijelölt forgalmazótól vásárolhatnak meg. A készenlétben tartó feladatai 13. (1) A készenlétben tartó vagy képviselője a rendszeresen, legalább negyedévente ellenőrzi, hogy a tűzoltó készülék a) az előírt telepítési helyen van, b) rögzítése biztonságos, c) látható, d) magyar nyelvű használati utasítása a tűzoltó készülékkel szemben állva olvasható, e) használata nem ütközik akadályba, f) valamennyi nyomásmérő vagy jelző műszerének jelzése a működési zónában található, g) hiánytalan szerelvényekkel ellátott, h) fém vagy műanyag plombája, karbantartást igazoló címkéje sértetlen és ép, i) zárópecsétje sértetlen, j) felülvizsgálata esedékes-e, és k) állapota kifogástalan, üzemszerű. (2) A vizsgálatot a karbantartó szervezet is végezheti. (3) Ha a készenlétben tartó az ellenőrzés során hiányosságot észlel, gondoskodik azok megszüntetéséről. 14. (1) A készenlétben tartó gondoskodik a készenlétben tartott tűzoltó készülékek 1. melléklet 1. táblázatban meghatározott időközönkénti karbantartásáról, a részben vagy teljesen kiürült (kiürített) tűzoltó készülékek újratöltéséről. (2) A 13. (1) bekezdésben meghatározott időszakot tűzvédelmi hatóság döntése esetén 1 hónapra kell lerövidíteni, ha azt környezeti körülmény vagy egyéb veszély indokolja. Biztonsági intézkedések 15. Karbantartás idején a készenléti helyeken a karbantartás alatt álló, a helyszínen nem javítható, és a selejt tűzoltó készülék pótlásáról a készenlétben tartó gondoskodik. 16. (1) A tűzoltó készülék szétszerelésekor a karbantartást végző személy működési próbával győződik meg arról, hogy a tűzoltó készülék tartályában vagy szerelvényében van-e nyomás. (2) A tűzoltó készülék szétszerelésekor a gyártó által előírt befogó szerkezetet kell alkalmazni, majd az elsütőfejet vagy a szelep szerkezetet lassan meglazítani, és amíg a nyomásleeresztő hornyon hajtóanyag távozik, addig tilos a szerelvényeket teljesen kicsavarni. (3) A tűzoltó készülék szétszerelésekor, ha a tűzoltó készülékben visszamaradt túlnyomást nem sikerül megszüntetni, tilos a további szerelést folytatni, amíg a gyártó által kiadott biztonsági intézkedéseknek nem tettek eleget.

16 (4) A szén-dioxiddal oltó vagy egyéb nagy nyomással működő tűzoltó készülékek és a hajtóanyag palackok szelepei befogás nélkül nem távolíthatók el. (5) Szén-dioxiddal vagy gázzal oltó tűzoltó készülékek karbantartása kizárólag jól szellőztetett környezetben történhet. (6) A tűzoltó készülékek szétszerelésekor a karbantartó személy gondoskodik arról, hogy a tűzoltó készülékről esetleg elszabaduló alkotóelemek, szerelvények sérülést ne okozzanak. A tűzoltó készülékek élettartama és a karbantartási időközök: A tűzoltó készülék típusa Alapkarbantartás 1 (2. függelék) Középkarbantartás 1 (3. függelék) Teljes körű karbantartás 1 (4. függelék) A tűzoltó készülék élettartama 1 Porral oltó, vizes oltóanyagbázisú habbal és vízzel oltó 1 év 5 és 15 év 10 év 20 év 3 Törőszeges porral oltó 2 1 év 15 év 10 év 20 év 4 Gázzal oltó 1 év - 10 év 20 év 5 Valamennyi szén-dioxiddal oltó 1 év - 10 év Az MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltó 6 készülék hat hónap - 5 év (szén-dioxiddal oltó kivételével) 1 A kötelező ellenőrzési és javítási ciklusidők tűrési ideje 2 hónap. A vonatkozó szabályozás szerint 20 év, de legkésőbb ig 3 2 Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket - újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz Karbantartási igazoló naplóban rögzítendő adatok:... A készenlétben tartó neve:... Az ellenőrző vizsgálatokat végző neve(i): A tűzoltó készülékek ellenőrzési és javítási nyilvántartása A karbantartó(k) neve(i): Sorszám... A tűzoltó készülék készenléti helye Vizsgálatot végző aláírása: A vizsgálat dátuma (negyedév) Típusa gyári száma I. II. III. IV. Javítás szükséges Megjegyzés

17 MUNKAIDŐ BEFEJEZÉSE Munkaidő befejezésével az alábbiak szerint kell eljárni: 1. A helyiségekből a hulladékot el kell távolítani 2. Elektromos fogyasztók kikapcsolt állapotát ellenőrizni kell 3. Elektromos eszközök áramtalanítása 4. A helyiségek általános ellenőrzése 5. Helyiségek épület bezárása TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK, ESZKÖZÖK Tűzoltó készülékek: 1. Az épületben a fentebb felsoroltak szerint 1-1 db 6 kg töltetsúlyú MSZ-EN 3 szabvány szerint gyártott A B C típusú az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. 2. A tűzoltó készülékek kezelését minden dolgozónak ismerni kell. 3. A tűzoltó készülékeket a fentiekben előírt időszakonként felül kell vizsgáltatni: a. 3 havonta készenlétben tartói ellenőrzés b. 12 havonta alapellenőrzés szakvállalat 4. A tűzoltó készülékeket eltorlaszolni tilos, hozzáférhetőségét, jól láthatóságát mindig biztosítani kell. A jó észlelhetőség érdekében a tűzoltó készülékek felett jelzőtáblát kell elhelyezni, melyen piktogram utal a tűzvédelmi felszerelésre.

18 5. Tűzoltó készüléket 1,3 m talpmagasságnál magasabban elhelyezni tilos. 6. A tűzoltó készülékekről nyilvántartást kell vezetni. TŰZVÉDELMI IRATOK Minden tűzvédelmi iratot a létesítmény irodájában kell őrizni. 1. Tűzvédelmi szabályzat 2. Tűzriadó terv 3. Tűzvédelmi oktatási napló (új belépők a munkába állás előtt, ismétlődő évenként) 4. Tűzoltó készülék és tűzvédelmi berendezések nyilvántartása (készenlétben tartó által 3 hónaponta, felülvizsgáló által évenként) 5. Tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatának dokumentumai (irányfény világítás készenlétben tartó által hetente, felülvizsgálat 6 hónaponta) 6. Elektromos berendezések és a villámvédelmi rendszer felülvizsgálati jegyzőkönyvei. (felülvizsgálat: 6 évenként) 7. Kémények felülvizsgálatának jegyzőkönyvei (felülvizsgálat: 4 évenként) 8. Tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványok (szakvizsga: 5 évenként) 9. Kivitelezői nyilatkozatok, lépcső tűzvédő festékkel történő kezelésére vonatkozó nyilatkozat. 10. Tűzjelző berendezés karbantartási napló (napi ellenőrzés, dokumentálás, 6 hónaponként felülvizsgáló) 11. Vészlámpa karbantartási napló (hetente készenlétben tartó, 6 hónaponként felülvizsgáló) 12. Gáz csatlakozó és fogyasztói berendezések felülvizsgálati jegyzőkönyvei (gyártói előírás szerint, de legalább 5 évenként)

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz Az új OTSZ: 9/2008(II.22) ÖTM rendelet Tűzoltó készülékekről: 6 Élettartam és selejtezés. 6.1. A tűzoltó készülékek, és alkatrészek élettartama a következők kivételével nem haladhatja meg a 20 évet: a)

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Változások műszaki követelményekben

Változások műszaki követelményekben Változások műszaki követelményekben (2008. március) Szabados László tű. szds. 1 9/2008. (II.22.) ÖTM r. OTSZ 1. rész TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE

TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE BUDAPEST XVIII., CSÁTH GÉZA UTCA 1-3, VISNYOVSZKY LAJOS UTCA 2-4 A tűzvédelmi házirendben foglaltakat a lakástulajdonosok, a lakások és egyéb rendeltetésű

Részletesebben

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint Országos Tűzvédelmi Konferencia, 2014. október 2. Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens Legalább egy darab tűzoltó készülék Hatályos előírások

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám Tűzvédelmi Szabályzat A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. számú Tűzvédelmi Törvény 19. (1.) bekezdése, a 30/1996. (XII.6.) számú BM rendeletének

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások

OTSZ 5.0 használati előírások OTSZ 5.0 használati előírások Visegrád, 2014. október 03. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX.

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek célja a tűzoltó készülék

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1114 Budapest, Villányi út 11-13. (A Központi Tűzvédelmi Szabályzat része) Készítette: Perennius Kft. Boros Brigitta Biz. sz.: 134/182/2012 felsőszintű képz. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér.

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész ÜGYVEZETŐI UTASÍTÁS A TŰZVÉDELEMRŐL! A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996.évi

Részletesebben

Tűzoltó készülék karbantartó műhelyek hatósági ellenőrzésének folyamata, tapasztalatai

Tűzoltó készülék karbantartó műhelyek hatósági ellenőrzésének folyamata, tapasztalatai Tűzvédelmi FőosztF osztály Piacfelügyeleti Osztály Tűzoltó készülék karbantartó műhelyek hatósági ellenőrzésének folyamata, tapasztalatai Szabados László tű. őrnagy Visszatekintés MSZ 1040-4:1986 (4 oldal)

Részletesebben

Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ Babits Mihály Kulturális Központ Piactér F pavilon Készítette: Árendás László tűzvédelmi szaktanácsadó Dátum: 2015. november 30. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA...

Részletesebben

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1 NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1-2010- Sárvár, 2010. szeptember 6. Tűzriadó Tervet jóváhagyom: Intézményvezető 1a módosított 30/1996 (XII.6.) BM rendelet 4. -a alapján. Tűzjelzés: 1) A helyszíntől

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Tv. 22. -ban, valamint

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft.

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER Ingatlan Kft. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezető rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.:

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: J Ó V Á H A G Y O M! Salgótarján, 2012. szeptember 15. Bobrovics Árpád Ig. Elnök TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ÉS TŰZRIADÓ

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

2 Általános elıírások. 3 A készenlétben tartó feladatai

2 Általános elıírások. 3 A készenlétben tartó feladatai 2 Általános elıírások a) tőzoltó készülék karbantartást kizárólag a hatóság által regisztrált karbantartó szervezet végezhet, b) A karbantartó szervezet irányítja és felel a karbantartó személy(ek) munkájáért,

Részletesebben

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia Hotel Marina-Port Balatonkenese 2018. április 26 27. Oltóberendezések tervezése, kivitelezése és dokumentálása a gyakorlatban,

Részletesebben

54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai. Magyar Közlöny 166. szám

54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai. Magyar Közlöny 166. szám 54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai Magyar Közlöny 166. szám előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 1. oldal 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. (2) bekezdésének

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. Bevezető II. Általános előírások III. Új OTSZ, új fogalmak IV. Tűzoltó készülékek V. A szükséges tűzoltó készülékek megállapítása

Tartalomjegyzék I. Bevezető II. Általános előírások III. Új OTSZ, új fogalmak IV. Tűzoltó készülékek V. A szükséges tűzoltó készülékek megállapítása Tartalomjegyzék I. Bevezető 12 II. Általános előírások 13 III. Új OTSZ, új fogalmak 15 1. Kockázati osztályba sorolás 15 2. Kockázati egységek 16 3. Önálló rendeltetési egység 17 4. Kockázati osztályok

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ A tűzvédelemről szóló 1996. évi XXXI. törvény valamint az 54/2014.(XII.5) BM rendelet kötelezővé teszi a hallgatók részére is a szükséges tűzvédelmi ismeretek oktatását, elsajátítását.

Részletesebben

felülvizsg lvizsgálatalata

felülvizsg lvizsgálatalata Tűzoltó készülékek forgalmazása, karbantartása, tűzoltt zoltó vízforrások felülvizsg lvizsgálatalata Tűzvédelmi szolgáltat ltatók k szakmai továbbk bbképzése 2013. június 5-6. 5 Szabados László tű. őrnagy

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő

OTSZ 5.0 használati előírások. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő OTSZ 5.0 használati előírások előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX. fejezet ÉGHETŐ FOLYADÉKOK ÉS

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 10. sz. melléklet Jálics Ernő Általános és Szakképző Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Diákotthon, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó 7530 Kadarkút, Fő u. 1. TŰZVÉDELMI

Részletesebben

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi TŰZVÉDELMI ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTT KÉPZÉS Tisztelt Asszonyom/Uram! Bizonyára már Ön is értesült a kollégáktól illetve a médiából, hogy a tűzvédelem területén 2015. március 5-től új korszak kezdődött,

Részletesebben

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA ddd Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. november 15. Siófok, Hotel Magistern Sinkó László Hesztia Kft. kereskedelmi igazgató Bevezető 12. Tűzvédelmi

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Neszmély Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tűzvédelmi Szabályzat 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII. 19.) Kt. sz. határozattal HATÁLYBALÉPÉS SZABÁLYAI A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A tűz elleni védekezésről szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésében, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 33/1999. (IX.24.) BM rendelettel módosított 30/1996. (XII.6.) BM sz. rendeletben

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA Dunaújváros 2014. 1. kiadás 0. módosítás 2 (27). oldal Dunaújvárosi Főiskolai Szenátusa a 44-2013/2014. (2014.04.01) sz. számú határozatával 2014.

Részletesebben

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM 218. A villámvédelmi berendezés norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása

Részletesebben

Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal?

Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal? Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal? (2016.02.28). A kötelező és ajánlott társasházi vizsgálatokat az alábbiakban foglalhatjuk össze: Kémény vizsgálatok

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0.

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. ÉPÍTŐIPARI FÓRUM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Glöckl Antal tű. őrnagy Hatósági osztályvezető Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2016. október 05.

Részletesebben

Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája

Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája Szervezeti és Működési Szabályzat Mellékletek Névváltozás miatt módosítva: 2015. szeptember1. Dominó Csaba igazgató Székesfehérvári SZC Széchenyi

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma dolgozói és tanulói tűzvédelmi feladataikat a tűz elleni védekezésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS Isztiméri orvosi rendelő átalakítása-bővítése 8045 Isztimér, Köztársaság u. 100. (HRSZ 34) építési engedélyhez Isztimér orvosi rendelő átalakítás-bővítés tűzvédelmi műleírás 1 / 7 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

10. RÉSZ A TŰZVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGEK

10. RÉSZ A TŰZVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGEK 10. RÉSZ A TŰZVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGEK Segédanyag az OMKT Kft.- n folyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. december Szerkesztő: Duruc József A tűzvédelmi célokat szolgáló,

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE A közlekedők kialakítása Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Törvény 18, valamint

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

ISKOLÁK TŰZVÉDELME. Bata Ádám tűzoltó őrnagy

ISKOLÁK TŰZVÉDELME. Bata Ádám tűzoltó őrnagy ISKOLÁK TŰZVÉDELME Bata Ádám tűzoltó őrnagy Tűzvédelmi feladatokat ellátó személyre vonatkozó követelmények. Tűzvédelemmel kapcsolatos eszközök, felszerelések berendezések ellenőrzés, időszakos felülvizsgálat,

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FINOMHANGOLÁSA THT-TTOE KONFERENCIA

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FINOMHANGOLÁSA THT-TTOE KONFERENCIA AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FINOMHANGOLÁSA THT-TTOE KONFERENCIA ÉRCES FERENC TŰ. EZREDES MEGELŐZÉSI ÉS ENGEDÉYLEZÉSI SZOLGÁLATVEZETŐ BUDAPEST, 2019. ÁPRILIS 3. 2015. március 5. új szemlélet a tűzvédelemben

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2112 Veresegyház, Fő út 106. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. KÉSZÍTETTE: NAS Kft. VERESEGYHÁZ TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS KÖTELEZETTSÉGEK 3. 1. A jogalapja 3. 2. A Szabályzat célja 3. 3. Hatályba lépés 4.

Részletesebben

A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására

A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. Összeállította: Kuba Róbert Az OKF Tűzvédelmi Főosztály felkérése alapján Szövetségünk

Részletesebben

Fókuszban a zenés, táncos szórakozóhelyek ellenőrzése

Fókuszban a zenés, táncos szórakozóhelyek ellenőrzése Fókuszban a zenés, táncos szórakozóhelyek ellenőrzése Az új év kezdetén számtalan helyen fordulhat elő utószilveszteri, pótszilveszteri zenés, táncos összejövetel megrendezése, ahol a műsor részeként előfordulhat

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA Füst- és csappantyúk karbantartásának alapfogalmai o ciklusidő: két egymást követő ellenőrzés, felülvizsgálat vagy

Részletesebben

JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK Ellenőrzési és Karbantartási Terve

JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK Ellenőrzési és Karbantartási Terve IKTATÓSZÁM:59-12/2018 JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK Ellenőrzési és Karbantartási Terve Kocsord, 2018.03.01. Katona Károlyné óvodavezető 1 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet rendelkezik a játszótéri

Részletesebben

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy az Egyetemet hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy, hogy az

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat

Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat Tárgy: Utasítás Érvényes: 2011.06.21-től visszavonásig Minden érintett személyekre (ügyfél, alvállalkozó, bérlő,külsős cég,saját dolgozókra ) Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat Hung Log Two

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK Rendezvény neve: POP Pont Ott Parti a felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapításának napja Ideje: 2012. JÚLIUS 24. (15.30-22 óra között) Helyszíne, leírása: Margitszigeti Atlétikai

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzések száma vizsgált témakörönként: Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Kéményseprő-ipari

Részletesebben

Az I. sz. Belklinika tűzvédelmi utasítása MU021.B1

Az I. sz. Belklinika tűzvédelmi utasítása MU021.B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Az I. sz. Belklinika tűzvédelmi utasítása MU021.B1 Készítette: Szakácsi János tűzvédelmi megbízott Jóváhagyta: Prof.

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia 1, TŰZTERJEDÉS ELLENI VÉDELEM. -Tűztávolság, Tűzszakaszok 2, TŰZOLTÓI BEAVATKOZÁS -Biztonsági világítás, biztonsági jelzések 3, BEÉPÍTETT TŰZJELZŐ ÉS TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK. 4, CO ÉRZÉKELŐK

Részletesebben