Műszaki diagnosztika. Endoszkópia. Olajvizsgálat. Rezgésdiagnosztika. Repedésvizsgálat. Akusztika. Roncsolásmentes anyagvizsgálatok.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Műszaki diagnosztika. Endoszkópia. Olajvizsgálat. Rezgésdiagnosztika. Repedésvizsgálat. Akusztika. Roncsolásmentes anyagvizsgálatok."

Átírás

1 Műszaki diagnosztika Diagnosztika Gépészeti berendezések üzem közben végzett állapotfelmérése meghatározott paraméterek alapján Endoszkópia Rezgésdiagnosztika Olajvizsgálat Akusztika Repedésvizsgálat Termográfia Roncsolásmentes anyagvizsgálatok

2 Segédanyagok Diagnosztika Dömötör Ferenc Rezgésdiagnosztika I-II II. Nagy István Műszaki diagnosztika I-II II. Lakatos István Műszaki diagnosztika

3 Diagnosztika Diagnosztika DIA31G33 21k3 Üzemfenntartás I. UZM31G33 21k3 Üzemfenntartás II. UZM32G33 21k4 Gépjavítás I. GPJ31G33 22é3 Gépjavítás II. GPJ32G33 21k3

4 Diagnosztika Záróvizsga-kérdések (üzemfenntartás) 1. Az üzemfenntartás, a karbantartás, a terotechnológia fogalma, körfolyamata. A karbantartás célrendszere, kapcsolata a termeléssel. 2. A gépek kiválasztásának létesítési és üzemeltetési követelményei; a gépek kiválasztásának módszerei. ÁKN elemzés, Kesselring, KIPA módszer. 3. Vezetői döntés szempontjai: a gépberuházás, a lízing és kölcsönzés esetén.

5 Diagnosztika A gépek üzembe helyezése előtti feladatok; üzembe helyezési eljárás, próbaüzemeltetés, bejáratás. A teljesítménytartalék és a karbantartás. Az elhasználódás jelei. A teljesítménytartalék fogalma, helyreállítása. 5. A fenntartási ciklusrend kialakítási módjai, a ciklusidők meghatározási elve az elhasználódás alapján. A karbantartás szempontjából mit tekintünk elhasználódásnak? 6. A karbantartási rendszerek szervezeti csoportosítása; a központosított, gyáranként önálló és a vándorkarbantartás lényege, sajátosságai.

6 Diagnosztika A karbantartási rendszerek módszer szerinti csoportosítása. Az időszakos (ciklikus-periódikus) karbantartás lényege. A TMK rendszer, ciklusrendek és a TMK rendszer feladatai. 8. A géppark csoportosítása a termelésben betöltött szerepük, fontosságuk szerint. A műszaki állapotvizsgálat alapján végzett megelőző karbantartás lényege, sajátosságai. 9. A karbantartást figyelembe vevő gépszerkesztés főbb szempontjai: ismertese a tervezés, a karbantartás és a költségek viszonyát, majd ábrával szemléltesse az üzemkészség megbízhatóság és a karbantarthatóság összefüggéseit!

7 Diagnosztika A karbantartást figyelembe vevő gépszerkesztés főbb szempontjai: ismertese a tervezés, a karbantartás és a költségek viszonyát, majd ábrával szemléltesse az üzemkészség megbízhatóság és a karbantarthatóság összefüggéseit! 10. Ismertesse a külső (idegen) és belső (saját) karbantartás előnyeit, hátrányait, valamint a karbantartást befolyásoló tényezőket! Sorolja fel a karbantartási szerződések típusait, és röviden mondja el, hogy mit kell egy szerződésnek magába foglalnia! 11. Sorolja fel és jellemezze a fenntartás gazdaságosságát, hatékonyságát meghatározó tényezőket, csoportosítsa az üzemfenntartási stratégiában betöltött szerepük alapján a vállalati gépparkot (konstrukció; fenntartási rendszer; gép- és járműállomány összetétele; üzem- és munkaszervezés; javítási módszerek; személyi és tárgyi feltételek; fenntartó bázisok műszaki felszereltsége, technológiai színvonala).

8 Diagnosztika A szabvány, a szabványosítás fogalma. A szabványok fajtái. A szabványok osztályozása. A nemzeti szabvány alkalmazása. 13. A kockázat, a veszély fogalma. Az üzemfenntartás szerepe a szavatossági kockázatok csökkentésében. A többtényezős kockázati módszer lépései. 14. Az internetes és távkarbantartás koncepciója, a szakmai továbbképzés igénye 15. Az emberi tényező jelentősége a munkabalesetekben. Emberi hibák, tévedések. A négytényezős rendszer. Az emberhez igazodó technika és szervezet. A vezetők és a felelősség. 16. Munkabiztonság; a nem megfelelő ember-gép kapcsolatok veszélyei a nagy kockázatú termelési rendszerekben.

9 Diagnosztika A karbantartás és a gazdasági verseny. Karbantartás a gazdasági verseny feltételei között. Élettartam nyereség új karbantartási koncepció. A karbantartás kontrollingjában alkalmazott mutatók. 18. Lean japán vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer lényege, legfontosabb szempontjai. 19. A Megbízhatóság Központú Karbantartás (Reliabity Centred Maintenance, RCM) alapja, hét alapkérdése, alkalmazók igényei, fellépő hibák és követelményei, karbantartási kritériumok, a feladat kiválasztása, az RCM elemzési folyamata.

10 Diagnosztika A Teljes körű Hatékony Karbantartás ( Total Productive Maintenance TPM) fogalma, kapcsolata a TQM-mel. A berendezés általános hatékonyságának mérése (OEE), a 6 klasszikus veszteségforrás. 21. A TPM klasszikus Nakajimai felfogásának 5 építőköve(pillére), atpm dóm ésatpmszervezetek. 22. CMMS; a Számítógépes Karbantartás Menedzsment Rendszer lényege, főbb részei. Bevezetésének lehetőségei, feltételei.

11 Diagnosztika A karbantartás ára elkerülhetetlen költség? Szükségszerű rossz? Az üzemfenntartás feladata a gazdaságos termelőképesség fenntartása. Hogyan mérhető, mérhető-e a karbantartási tevékenységek haszna? Miért költsünk drága diagnosztika eszközökre, azok nélkül is mennek a gépek.

12 Diagnosztika A váratlan meghibásodások súlyos gazdasági következményekkel járhatnak balesetek; környezeti károk; alkatrészek, gépek, alapanyagok, épületek tönkremenetele (mechanikai sérülés, vagy a technológiai folyamat leállásából adódó károsodás); termeléskiesés.

13 Diagnosztika A profi diagnosztika költséges a karbantartásért felelős vezetőknek küzdeni kell a menedzsmenttel a vállalaton belül annak érdekében, hogy kellő pénz biztosítsanak a karbantartásra (diagnosztikai eszközök, szakképzett karbantartó szakemberek, felújítások, új gépek beszerzése) be kell mutatni, hogy a karbantartásra és a korszerűsítésre költött pénz megtérül nehéz helyzetben legkönnyebb a karbantartáson spórolni ( az utódok meg ) a korszerű vállalatirányítási módszerek az üzemfenntartást az értéktermelés részének tekintik

14 Diagnosztika Jó döntéseket csak a megfelelő időpontban rendelkezésre álló megfelelő minőségű információ birtokában lehet hozni Az üzemfenntartási, ezen belül a karbantartási tevékenység a vállalati folyamatok mindegyikével összefügg, ezért a karbantartási és felújítási tervek készítésekor és a napi döntésekben is nagyon szempontot kell figyelembe venni, Ennek megfelelően nagyon sok adattal kell dolgozni ezen a területen. Elsődlegesek a termelésben résztvevő berendezések állapotára vonatkozó műszaki adatok, valamint a tartalék alkatrészekre, karbantartási eszközökre, a karbantartó személyzetre vonatkozó információk.

15 Diagnosztika Hatékony, a vállalat érdekeit szem előtt tartó karbantartási tevékenységhez azonban más információk is kellenek: üzleti terv; pénzügyi adatok; marketing adatok; raktárkészletre vonatkozó információk; információk a műszaki fejlesztésekről; benchmarking; szakmai fórumok, továbbképzések. Az adatokat már egy közepes termelő vállalat esetén is célszerű számítógéppel kezelni: CMMS.

16 - egy reklámanyag az internetről - Diagnosztika CMMS = Computerized Maintenance Management System = számítógéppel támogatott karbantartás-irányítási rendszer Hivatkoznak rá Enterprise Asset Management = vállalati eszközmenedzsment, illetve CMMIS = Computerized Maintenance Management Information System = számítógéppel támogatott karbantartás-irányítási és információs rendszer néven is.

17 Diagnosztika A CMMS feladata A CMMS feladata, hogy számítógépes nyilvántartás végezzen a vállalat karbantartási tevékenységéről naprakész adatok alapján, hatékony eszközt nyújtson a karbantartási költségek csökkentésére, a termelékenység és így a profit növelésére. A rendszer segítségével elkészíthető elemezések és kimutatások megbízható segítségként állnak rendelkezésre a döntéshozók számára. A feladatok ellátáshoz elengedhetetlen egy hatékony, a karbantartási szokásoknak megfelelően kialakított CMMS használata.

18 Diagnosztika Egy jó CMMS rendszer segítségével nyomon követhetjük, hogy melyek azok a területek, amik több karbantartási munkát igényelnek; könnyedén tudunk tervezett megelőző karbantartásokat elrendelni; diagnosztikai feladatokat szervezhetünk, a trendek alapján pedig előrelátó módon karbantartási feladatokat és költségeket tervezhetünk be; nyomon követhetjük a karbantartók munkáját, optimalizálhatjuk a rendelkezésre álló erőforrások kihasználását; a hatékony karbantartás menedzsment eredményeképpen maximalizálhatjuk a berendezések rendelkezésre állását, ezáltal minimalizálhatjuk az esetleges termeléskiesést; az elkerült veszteséget profitként könyvelhetjük el.

19 A jó CMMS szoftver Diagnosztika nem igényel túlzott informatikai erőforrásokat; könnyedén kezelhető a számítógép kezeléséhez nem szokott karbantartók számára is; igényes megjelenésű; könnyedén kezelhető, átlátható felhasználói felülettel rendelkezik; a karbantartók részéről minimális adminisztrációt igényel, mégis minden szükséges információt nyilvántart és rendelkezésre bocsát; segítségével egyszerűen tervezhetők és ütemezhetők a karbantartási feladatok; jelentések, kimutatások készítésével segíti a karbantartási vezetők és döntéshozók munkáját; képes adatokat exportálni és importálni, ezáltal elkerülhetők a többszörös adminisztrációs terhek.

20 Karbantartási stratégiák Diagnosztika HELYREÁLLÍTÓ KARBANTARTÁS működtetés meghibásodásig RÖGZÍTETT (MEREV) CIKLUSÚ KARBANTARTÁS tervszerű megelőző karbantartás (TMK); szabvány vagy törvény által előírt karbantartás ÁLLAPOTFÜGGŐ KARBANTARTÁS rendszeres (időszakos) állapotfelmérés folyamatos állapotfelügyelet online diagnosztikai rendszer automata védelmi rendszer

21 Diagnosztika A helyreállító karbantartási stratégia jellemzői az 1950-es évekig volt általános általában a gépkezelő végezte a javítást is a meghibásodások váratlanul következtek be (a termelési folyamat nem tervezhető pontosan) az érzékszervekkel való diagnosztizálásnak meghatározó szerepe van a kezelőnek érteni kell a géphez, folyamatosan a gép mellett kell lennie és figyelnie kell a működésért a helyreállítás időtartama általában hosszú tartalék alkatrészekből jelentős raktárkészlet szükséges

22 Diagnosztika A merev ciklusú karbantartási stratégia jellemzői cél: olyan javítási rendszer kidolgozása, mely az alkatrészek igénybevételének és várható élettartamának ismeretében, megelőző jelleggel törekszik a meghibásodások kiküszöbölésére, az előírt időtartam alatt az üzemelés zavartalanságának biztosítására; melynél a javítások időpontja és időtartama tervezhető; melynél a gépeket a lehető legrövidebb időre kell kivonni a termelésből a javítások megfelelő szervezésével; melynél a javítások minősége biztosítható; mellyel biztosítható a berendezések folyamatos korszerűsítése

23 Diagnosztika A merev ciklusú karbantartási stratégia jellemzői a beavatkozások tervezése statisztikai alapon történik: a gép / alkatrész működése során szerzett tapasztalatok alapján felvett kádgörbe a meghatározó korai meg- hibásodások hasznos élettartam kijáratás, elhasználódás

24 Diagnosztika A merev ciklusú karbantartási stratégia jellemzői a beavatkozások közti időtartamok meghatározottak (idő vagy üzemidő / teljesítmény alapján) a leállások tervezettek a beavatkozások függetlenek a tényleges állapottól Megjegyzés Designing Out Maintenance elv: minden egyszerre romlik el, nincs értelme komolyabb karbantartásnak

25 Diagnosztika A merev ciklusú karbantartási stratégia kritikája a kádgörbe sokféle lehet, a megfelelő kiválasztása nem garantált; a kádgörbe jellemző adatai függnek az üzemeltetés módjától, a határok nem állapíthatók meg pontosan; csak sok gép hasonló gép üzemeltetése esetén van értelme; a leggyengébb láncszem nehezen azonosítható; a beavatkozások jelentős arányban fölöslegesek (pl. csapágy csere), az alkatrészek élettartamának kihasználása nem megfelelő; a beavatkozások ( javítások ) gyakran növelik a meghibásodás valószínűségét; bonyolult berendezések esetén alacsony hatékonyságú (pl. repülőgépek)

26 Diagnosztika Az állapotfüggő karbantartási stratégia jellemzői képzett szakembereket igényel; a korszerű diagnosztika eszközök / rendszerek drágák; a költség a karbantartásnál, a haszon a termelésnél jelentkezik; együttműködést, mérlegelést, odafigyelést, plusz döntéseket, felelősségvállalást igényel (a TMK kényelmével szemben); a gazdaságosan diagnosztizálható berendezések, és a megfelelő módszer kiválasztása felelős döntést igényel; vezetési-szervezési kompetencia problémákat vethet fel (külső-belső karbantartás váltogatása)

27 Diagnosztika Állapotfüggő karbantartás alkalmazása esetén a termelési folyamatban csak képzett, megfelelő diagnosztika eszközöket használó diagnosztikai szakemberek tudnak felelős döntéseket hozni. A diagnosztikai eredmények alapján dönteni kell arról, hogy be kell-e avatkozni, és ha igen, mikor? A döntéseknek általában komoly pénzügyi hatása van.

28 Diagnosztika A berendezések besorolása és a gazdaságos karbantartási módszer kiválasztása kulcsfontosságú berendezések jelentős szerepű berendezések átlagos szerepű berendezések alárendelt szerepű berendezések állapotfüggő karbantartás tervszerű megelőző karbantartás helyreállító karbantartás a gazdaságos üzemeltetés alapja a módszerek helyes megválasztása

29 Diagnosztika A 3 hagyományos rendszer kritikája a műszaki állapotra koncentrál, nem veszi figyelembe az emberi tényezőket: ki hogyan végzi a munkáját, mitől lesz jobb a teljesítménye nem foglalkozik az információk elemzésével nem foglalkozik a vevői igényekkel a karbantartás a saját (és nem a vállalat) szemszögéből tekint arra, hogy mit és mikor javítson meg: ha elromlik // ha eljön az ideje // ha megmérem és rossznak bizonyul nem kapcsolódik a vállalati stratégiához a karbantartásnak nincs önálló stratégiája

30 Diagnosztika Karbantartási módszerek, elvek fejlődése

31 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei LEAN azt kell előállítani, amit a (belső és külső) vevő kíván, minden egyéb tevékenység veszteséget eredményez Két alapelv: 1. meg kell becsülni a dolgozókat 2. a rendszerből, folyamatokból el kell távolítani minden olyan tényezőt, ami veszteséget okoz (pl. fölösleges tevékenységek, kihasználatlan idők, kihasználatlan tudás, ember/gép túlterhelés, kommunikációs akadályok, szabályozatlanság, folyamattervezési hiányosságok,)

32 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei RCM (Reliability Centered Maintenance) célok: az adott pillanatban elvárt funkciók biztosítása (nem kell minden eredetileg tervezett funkciót feltétlenül biztosítani) a hibák következményeinek elkerülése (bonyolult rendszerek esetén akár több ezer hibalehetőség van, nem lehet garantálni, hogy ezek egyike sem következik be) a módszer elindításának motivációja: bonyolult rendszerek, pl. repülőgépek megbízhatóságának biztosításában a TMK nem hatékony

33 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei Az RCM folyamata funkciók és teljesítményelvárások azonosítása a lehetséges hibák és azok következményeinek azonosítása a megelőzési feladatok megtervezése

34 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei TPM (Total Productive Maintenance) // teljeskörű hatékony karbantartás // termelékenységközpontú karbantartás A TPM olyan karbantartási rendszer, melynek célja a termelékenység folyamatos növelése, a kényszerleállások és meghibásodások nélküli termelés. Zéró tolerancia a balesetek, az emberi hibázások, a géphibák és a veszteségek tekintetében. Kiinduló pont: 1930-as évek, Bell laboratórium, de Japánban teljesedett ki, mint a TQM szerves része.

35 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei TPM A TQM elvek alkalmazása során vált világossá, hogy a termelés (műszaki megfontolások) alapján ütemezett karbantartás (TMK) önmagában meg képes az elvárt minőség biztosítására. A TPM a TQM szemlélet alapján felépített karbantartási rendszer, melynek hatékonysága a dolgozók bevonásából, az ember-gép kapcsolat optimalizálásából, a termelés és a karbantartás partneri viszonyából ered. A karbantartást egyenrangú értékteremtőnek fogadja el.

36 Diagnosztika A karbantartás menedzselésének korszerű elvei TPM A TPM alapjai: JIT, 5S A TPM 5 pillére: veszteségforrások eliminálása a karbantartási program (terv) fejlesztése autonóm karbantartás kialakítása tréning, motiváció berendezések fejlesztése (visszacsatolás a tervezéshez)

Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft.

Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. A.A. Stádium Kft 1984-1991 - 1996 2 alapító - 17 fős cég

Részletesebben

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere.

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. Karbantartási filozófiák a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. TPM Total Productive Maintanance Teljeskörű hatékony karbantartás, Termelésbe integrált

Részletesebben

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Új felállás a MAVIR diagnosztika területén VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Állapotfelmérés, -ismeret 1 Célja: Karbantartási, felújítási, rekonstrukciós döntések megalapozása, Üzem

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

szervezés a nyomdaiparban ( K képzés)

szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) 1/31 Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Karbantartás-szervezés szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) 2/31 Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő

Részletesebben

Számítógéppel segített karbantartás menedzsment

Számítógéppel segített karbantartás menedzsment Számítógéppel segített karbantartás menedzsment Témák Mi is az a CMMS szoftver? Kiknek készültek a CMMS szoftverek? Milyen előnyt jelent a használatuk? Mi a különbség a szoftverek között? Szoftverhasználat

Részletesebben

Mi a karbantartás feladata. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft.

Mi a karbantartás feladata. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. Mi a karbantartás feladata Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. A karbantartás hagyományos értelmezése A karbantartás feladata a berendezések képességeinek

Részletesebben

Papp Tibor Karbantartási menedzser Sinergy Kft.

Papp Tibor Karbantartási menedzser Sinergy Kft. Gázmotor üzemeltetés új kihívásai a Virtuális Erőmű (VE) korszakban, az üzemeltető tapasztalatai Balatonfüred, 2015. március 26. Papp Tibor Karbantartási menedzser Sinergy Kft. Gázmotor üzemeltetés új

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Alapvető karbantartási stratégiák

Alapvető karbantartási stratégiák Alapvető karbantartási stratégiák MBA képzés 2009 Erdei János 4. Tervszerű karbantartás teljesítőképess pesség 00% Teljesítm tménytartalék-diagram kiesési si ciklikus állapotfüggő teljesítménymaradék t

Részletesebben

Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. TPM-klub, Kecskemét,

Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. TPM-klub, Kecskemét, Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. TPM-klub, Kecskemét, 2016.02.22 A vállalati termelési rendszerek Lean, TPM és hasonló fejlesztő környezetek Közös jellemzőik erőforrás felhasználás szempontjából Plusz erőfeszítést

Részletesebben

Az OEE fogalma és mérése egy OEE projekt tapasztalatai

Az OEE fogalma és mérése egy OEE projekt tapasztalatai Az OEE fogalma és mérése egy OEE projekt tapasztalatai A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba TPM-klub, Budapest 2013. október 8. Bemutatkozás A.A. Stádium Kft. 1984 alapítva műszaki diagnosztika 1996 termelékenység-fejlesztés

Részletesebben

Költséghatékony karbantartás tervezése: Hogyan kezeljük a nem várt költségeket?

Költséghatékony karbantartás tervezése: Hogyan kezeljük a nem várt költségeket? Költséghatékony karbantartás tervezése: Hogyan kezeljük a nem várt költségeket? Előadó: Páll István Z. ny. villamosmérnök, mérnök-közgazdász MIKSZ - Karbantartás Felmérési Munkacsoport EFNMS - Maintenance

Részletesebben

Az Egyszerűsített RCM elemzés szerepe a karbantartási tervek kialakításánál. Péczely Csaba A.A. Stádium Kft.

Az Egyszerűsített RCM elemzés szerepe a karbantartási tervek kialakításánál. Péczely Csaba A.A. Stádium Kft. Az Egyszerűsített RCM elemzés szerepe a karbantartási tervek kialakításánál Péczely Csaba A.A. Stádium Kft. Bemutatkozás A.A. Stádium Kft. 1984 alapítva műszaki diagnosztika 1996 termelékenység-fejlesztés

Részletesebben

Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása

Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása Wesser Csaba MIKSZ, Eszköz- és Szoftver Tagozat elnöke üzemek üzemeltetőinek 2017.

Részletesebben

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap Programfüzet Helyszín: Dátum: Savoyai Kastélyszálló 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 95. 2014. február 26. 9.30 14.45 óra Mezıgazdasági

Részletesebben

A (nem megfelelően tervezett) nagyjavítás hatásai

A (nem megfelelően tervezett) nagyjavítás hatásai A (nem megfelelően tervezett) nagyjavítás hatásai PNYME Karbantartási konferencia 2018.01.25-26. Péczely György ügyvezető A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu +36 20 330 5545 Mit érthetünk nagyjavítás

Részletesebben

Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. extra TPM-klub, Kecskemét,

Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. extra TPM-klub, Kecskemét, Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. extra TPM-klub, Kecskemét, 2016.06.23. Miről lesz szó? Vállalati termelési rendszerek Szervezeti egységek és Bevonásukban tapasztalt közös nehézségek Javaslatok a nehézségek

Részletesebben

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása BME Járműgyártás és -javítás Tanszék Javítási ciklusrend kialakítása A javítási ciklus naptári napokban, üzemórákban vagy más teljesítmény paraméterben meghatározott időtartam, amely a jármű, gép új állapotától

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

Székely Bence Daruline Kft.

Székely Bence Daruline Kft. Székely Bence Daruline Kft. Emelőgép jellemző életciklusa Értékesítés Modernizáció / Csere Üzembe helyezés Betanítás Teljes felújítás (GO) Időszakos vizsgálatok Szükséges javítások Gyártó által előírt

Részletesebben

Képzések és Workshopok

Képzések és Workshopok Tudással a termelékenységért, a megbízható üzemelésért és a biztonságért! Képzések és ok 2017. évi tematikák Cím: 6723 Szeged, József Attila sgt. 130. Tel: 62/431-927, E-mail: tpm@aastadium.hu Több mint

Részletesebben

Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél Fekete Gábor A.A. Stádium Kft.

Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél 2015.11.26. Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. A.A. Stádium Kft. 2 % 18 % 80 % 5 senior + 1 junior tanácsadó + 1 módszertanos + 2 háttérember 18

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA MEE VÁNDORGYŰLÉS 2010. Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd tamus.adam@vet.bme.hu, cselko.richard@vet.bme.hu

Részletesebben

TPM-Klub Knorr-Bremse VJR Hungária Kft. 2014. december 2.

TPM-Klub Knorr-Bremse VJR Hungária Kft. 2014. december 2. TPM-Klub Knorr-Bremse VJR Hungária Kft. 2014. december 2. Nincs súlya a karbantartásnak, pedig kellene vs. Tervezett karbantartás: RCM elvek szerint szervezett, erős diagnosztikai támogatással Elméleti

Részletesebben

Érzésektől a mérésekig Evolúció egy magyarországi tradicionális nagyvállalatnál. Péczely Csaba A.A. Stádium Kft.

Érzésektől a mérésekig Evolúció egy magyarországi tradicionális nagyvállalatnál. Péczely Csaba A.A. Stádium Kft. Érzésektől a mérésekig Evolúció egy magyarországi tradicionális nagyvállalatnál Péczely Csaba A.A. Stádium Kft. Bemutatkozás A.A. Stádium Kft. 1984 alapítva műszaki diagnosztika 1996 termelékenység-fejlesztés

Részletesebben

KARBANTARTÁSI STRATÉGIÁK VASÚTI KITÉRŐKÖN. Lőkös László 2015. október 15.

KARBANTARTÁSI STRATÉGIÁK VASÚTI KITÉRŐKÖN. Lőkös László 2015. október 15. KARBANTARTÁSI STRATÉGIÁK VASÚTI KITÉRŐKÖN Lőkös László 2015. október 15. Kitérő karbantartás A vasúti pályák egyik legköltségesebb és egyben a forgalombiztonságra legérzékenyebb elemei a kitérők. Napjainkban

Részletesebben

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az út amin jár(hat)unk. Nagy István gyártási osztályvezető, MIR megbízott Vasúti Berendezések Kft. A hazai kötöttpályás közlekedés első

Részletesebben

TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása

TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2007. 04. 26-28. TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Az élettartam kiterjesztés kérdései A turbógenerátorok üzemi élettartamának meghosszabbítása,

Részletesebben

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc 9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc Mi a lean? A lean menedzsment a TPS (Toyota Product System) módszer európai és amerikai szemléletre

Részletesebben

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Áttekintés A Rendszer jelentősége Állapotjellemzők MérőTranszformátor Állapot

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Infrastruktúra-menedzsment Informatikai szolgáltatások menedzsmentje Konfigurációkezelés Gyorssegélyszolgálat

Részletesebben

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Tartalom 1. Injekció gyártó üzem átvilágítás 2. Termelés Követő Rendszer Előzmények 2014-ben 5 kiemelt hatékonyságjavítási program indult vállalati szinten az IFUA

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

Copyright Delta-3N Kft.

Copyright Delta-3N Kft. Karbantartási tanácsadó szolgáltatások PdM & RBM Remote Delta-3N Kft. DLI Engr Corp - 1 DLI Engr Corp - 2 Karbantartási Tanácsadó Szolgáltatások A PdM & RBM Remote szolgáltatási csomagok keretén belül

Részletesebben

MUNKAANYAG. Völgyi Lajos. Mit kell tenni, hogy működjenek az. élelmiszeripari gépek és berendezések. karbantartása, biztonságos működtetése

MUNKAANYAG. Völgyi Lajos. Mit kell tenni, hogy működjenek az. élelmiszeripari gépek és berendezések. karbantartása, biztonságos működtetése Völgyi Lajos Mit kell tenni, hogy működjenek az élelmiszeripari gépek és berendezések karbantartása, biztonságos működtetése A követelménymodul megnevezése: Gyártás előkészítése és befejezése A követelménymodul

Részletesebben

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz 1. Az ipari piac sajátosságai 2. A beszerzési döntés folyamata 3.

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft.

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelmi informatika Tevékenységi területek HULLADÉK TERMELŐK Veszélyes

Részletesebben

our future our clients + our values Szeptember 16. MEE vándorgyűlés 2010

our future our clients + our values Szeptember 16. MEE vándorgyűlés 2010 MEE vándorgyűlés 2010 our clients + our values our future Az átviteli hálózati munkairányítási és eszközgazdálkodási rendszer megvalósítása 2010. Szeptember 16. A WAM projekt és azon belül az Eszközgazdálkodás

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Infrastruktúra-menedzsment Informatikai szolgáltatások menedzsmentje Konfigurációkezelés Gyorssegélyszolgálat

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2009. 10. 14-16. TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Az élettartam kiterjesztés kérdései A turbógenerátorok üzemi élettartamának meghosszabbítása,

Részletesebben

A villamos energia ellátás javítása érdekében tett intézkedések az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál

A villamos energia ellátás javítása érdekében tett intézkedések az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál A villamos energia ellátás javítása érdekében tett intézkedések az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál Igények és lehetőségek új egyensúlya 61. MEE Vándorgyűlés Debrecen 2014.09.10-12 Csank András 1. OLDAL Igények

Részletesebben

Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap

Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap CHINOIN Zrt.- a Sanofi vállalata 2013.09.12. dr. Péczely György A.A. Stádium Kft. Tartalom A gyógyszeripar kihívásai Lehetséges

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET xát transzformátor, megszakító és mérőváltó állapot tényező szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET Kiindulás amink van: Primer diagnosztikai és karbantartási stratégiák Egymásra épülő,

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András LOVAS PRAXIS -néhány gondolat a praxismenedzsmentről- 2018 Mátraháza dr. Bába András Lovas praxisok - táskás praxisok, néhány kivételnél kezelő központ - nagy terület, sok futott km jól felszerelt autókkal

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben

A karbantartás-menedzsment korszerű irányzatai és módszerei

A karbantartás-menedzsment korszerű irányzatai és módszerei A karbantartás-menedzsment korszerű irányzatai és módszerei Péczely Csaba tanácsadó, A.A. Stádium Kft. tpm@aastadium.hu Hogyan fejleszthetnénk karbantartásunkat? Milyen eszközöket és hogyan érdemes alkalmazni?

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA 1. előadás Alapfogalmak, fenntartási rendszerek. Dr. Szabó József Zoltán egyetemi docens MECHATRONIKAI ÉS AUTÓTECHNIKAI INTÉZEZT

SZERVÍZTECHNIKA 1. előadás Alapfogalmak, fenntartási rendszerek. Dr. Szabó József Zoltán egyetemi docens MECHATRONIKAI ÉS AUTÓTECHNIKAI INTÉZEZT SZERVÍZTECHNIKA 1. előadás Alapfogalmak, fenntartási rendszerek Dr. Szabó József Zoltán egyetemi docens MECHATRONIKAI ÉS AUTÓTECHNIKAI INTÉZEZT FÉLÉVI ISMERTETŐ A félév elfogadásának követelménye : Gyakorlati

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

bölcsesség tudás információ adat értékvonal INFORMÁCIÓGAZDÁLKODÁS

bölcsesség tudás információ adat értékvonal INFORMÁCIÓGAZDÁLKODÁS INFORMÁCIÓGAZDÁLKODÁS Gazdaságossági számítások Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 Az információ drága, de hülyének lenni sem olcsó. (Pázmándi Gyula) 2 Mi hiányzik az utolsó sorból?

Részletesebben

Tárgyi eszköz-gazdálkodás

Tárgyi eszköz-gazdálkodás Tárgyi eszköz-gazdálkodás Gazdálkodás, gazdaságosság, kontrolling Termelési eszközök és megtérülésük A tárgyi eszközök értéküket több termelési perióduson belül adják át a készterméknek, miközben használati

Részletesebben

Karbantartási stratégiák hatása a termelékenységre

Karbantartási stratégiák hatása a termelékenységre Karbantartási stratégiák hatása a termelékenységre Karbantartás?! Hatékonyság?! Császi László Festo AM Kft. Festo Didactic Hargitai TPM-Klub 12.11.2007 1 KARBANTARTÁS?! HATÉKONYSÁG?! Megválaszolandó kérdések:

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Előadás címe: 5S bevezetése

Előadás címe: 5S bevezetése TPM Klub 2004. December 2. Előadás címe: 5S bevezetése Előadó: Kesztler Róbert 1 Revision : 1.0 Miről is lesz szó? 1. Röviden a Grundfos filozófiájáról 2. Világszínvonalú gyártás 3. 5S és a TPM kapcsolata

Részletesebben

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22 Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből Mező Csaba 2009.01.22 Cél 2006/32 EK irányelv Célok Biztosítani a lehetőségét az energiahordozók (gáz, villamos energia, hőmennyiség, víz)

Részletesebben

5S Tréning. A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása

5S Tréning. A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 5S Tréning A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 1 Az 5S a termelékenység alapja Az 5S jelentősége Profit kézbentartása Költség Termelés Minőség Határidő Működés Berendezés Készlet Szabványosítás,

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

Tartalom. Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok. Bevezetés. Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt. Adatbázis szerkezet

Tartalom. Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok. Bevezetés. Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt. Adatbázis szerkezet Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok Vinczellér Gábor AAM Technologies Kft. Tartalom 2 Bevezetés Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt Adatbázis szerkezet Adatbázis feltöltés

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3.1 A vállalkozás eszközei és szerepük a gazdálkodásban A vállalkozás tevékenysége ellátásához felhasznált eszközeit a számviteli törvény a következő csoportokba rendezi:

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév 1 Bevezettük az ISO-t, aztán foglalkoztunk a TQM-mel, belevágtunk a SixSigmába, most pedig Leanezünk..?????? Módszer? Divat???? Vezetési eszköz? Gondolkodás mód?????? 2 3 Dr. Topár József 1 1. generáció

Részletesebben

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén.

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. Képzés megnevezése: LEAN Menedzsment Koordinátor Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. A résztvevő

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél Fekete Gábor A.A. Stádium Kft.

Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. Forgácsolási Szakmai Nap a Knorr-Bremse VJR Hungária Kft-nél 2015.11.26. Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. Előzmények A BPW Hungária Kft. - Szombathely Fő profil: merev és kényszerkormányzott pótkocsi futómű

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor,

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, VINÇOTTE HUNGARY ISO 31000 2015 Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, peter.lajos@vincotte.hu Safety, quality & environmental services Ha valamit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni,

Részletesebben

ÜGYNÖKSÉG EMELŐBERENDEZÉSEK EMELŐBERENDEZÉSEK KARBANTARTÁSA SZERVIZ

ÜGYNÖKSÉG EMELŐBERENDEZÉSEK EMELŐBERENDEZÉSEK KARBANTARTÁSA SZERVIZ ÜGYNÖKSÉG EMELŐBERENDEZÉSEK EMELŐBERENDEZÉSEK KARBANTARTÁSA SZERVIZ KÖZPONT A VÁLLALAT ÉS TELEPHELYEI ELMAS S.R.L. B-dul Griviţei nr.1y RO - 500177 Braşov J08/840/1991 C.U.I. RO 1115033 C.S. 4.100.000

Részletesebben

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar (www.leancenter.hu) Tömpe László Címzetes egyetemi docens Senior lean/tpm tanácsadó Minden jog fenntartva! Versenyképesség Támogató folyamatok

Részletesebben

Termelőberendezések állapotvizsgálata

Termelőberendezések állapotvizsgálata ÜZEM ENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEK 3.07 Termelőberendezések állapotvizsgálata Tárgyszavak: termelőberendezés; állapotvizsgálat; karbantartási stratégiák; rendelkezésre állás. Berendezés * kifejezésen a vegyiparban

Részletesebben

Elkötelezettség és megtartás menedzsment

Elkötelezettség és megtartás menedzsment Elkötelezettség és megtartás menedzsment Szűcsné Szaniszló Zsuzsa telefon: +36 30 486 91 91 e-mail: zsuzsa.szaniszlo@dse.hu Virág Imre telefon: +36 20 974 98 96 e-mail: imre.virag@dse.hu Az elkötelezettség

Részletesebben

2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató. Biztonsági kultúra és kommunikáció

2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató. Biztonsági kultúra és kommunikáció 2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató Biztonsági kultúra és kommunikáció MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelenleg egy atomerőmű működik az országban a hazai villamosenergia-termelés több

Részletesebben

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu INTELLIGENS GÖRÉNYEZ G NYEZÉS Meghibásod sodások sok kezelése, karbantartási filozófi P I P E C O N T R O L Mérnöki Iroda Kft 8600 Siófok, Dózsa György u. 27/b Tel.: (+36) 84-506 702, Fax: (+36) 84-506

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Utazás a Panoramic Power világába

Utazás a Panoramic Power világába Utazás a Panoramic Power világába Az energiafogyasztás megismerése Terméksorozat 2017. szeptember Panoramic Power az energiával kapcsolatos tudásban rejlő hatalom Energia a teljesítményhez A Panoramic

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL FONTOS ELŐÍRÁS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ 2012/27 EU DIREKTÍVÁBAN ÉS A 2015. ÉVI

Részletesebben

A kormányzati informatika konszolidációja. Vályi-Nagy Vilmos. Helyettes államtitkár

A kormányzati informatika konszolidációja. Vályi-Nagy Vilmos. Helyettes államtitkár A kormányzati informatika konszolidációja Vályi-Nagy Vilmos Helyettes államtitkár Milyen legyen a kormányzati informatika tevékenység? Finanszírozható Gyorsan reagáló Hatékony, eredményes, racionális Transzpare

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁS

SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁS 6. óra SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁS Tárgy: Szolgáltatás menedzsment Kód: NIRSM1MMEM Kredit: 5 Szak: Mérnök Informatikus MSc (esti) Óraszám: Előadás: 2/hét Laborgyakorlat: 2/hét Számonkérés: Vizsga, (félévi

Részletesebben

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata.

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata. CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány innovációmenedzsment IMP 3 rove innovációmenedzsment munkafolyamata 1. Felmérés, átvilágítás, kezdeti értékelés az AT Kearney ( és Fraunhofer inst. által kidolgozott EU standard

Részletesebben

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak Közművek és térinformatika Tartalom Bevezetés A kísérletezés időszaka Az elterjedés időszaka Generációváltás Merre tartunk? Térinformatika alkalmazási területei a közműveknél Műszaki tevékenységek Hálózattervezés

Részletesebben

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe A, Szekszárd-Bóly-Pécs üzemeltetésére alakult külföldi tulajdonú ALAGÚT TECHNIKUS Az üzemmérnökségen és az autópályán található alagutakban telepített biztonságtechnikai és forgalomszabályozási rendszer,

Részletesebben

Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2004. 04. 28-30. Nagyteljesítményű turbógenerátorok állapot és diagnosztikai vizsgálatainak rendszere KTT

Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2004. 04. 28-30. Nagyteljesítményű turbógenerátorok állapot és diagnosztikai vizsgálatainak rendszere KTT Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2004. 04. 28-30. Nagyteljesítményű turbógenerátorok állapot és diagnosztikai vizsgálatainak rendszere 1 A turbógenerátorok sajátosságai Nagy, összetett igénybevételek

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Kockázat alapú karbantartás kialakítása a TPM rendszerben

Kockázat alapú karbantartás kialakítása a TPM rendszerben Kockázat alapú karbantartás kialakítása a TPM rendszerben Előadásanyag Összeállította: Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. 6723 Szeged, József Attila sgt. 130. Tel.: 62/431-927 aastadium@aastadium.hu www.aastadium.hu

Részletesebben