Vakcina tanoda III. évfolyam első forduló. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vakcina tanoda III. évfolyam első forduló. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:"

Átírás

1 Vakcina tanoda III. évfolyam első forduló HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

2 *1. 28 éves fiatalember az USA-ba megy ösztöndíjjal tanulni. Kérik tőle a kanyaró, rubeola, mumpsz elleni oltások 10 évnél nem régebbi igazolását. Szükséges-e MMR vakcinával oltani? A jó válasz kiválasztásához azt kell tudni, hogy hazánkban az oltási naptár szerint mikor oltanak utoljára MMR oltóanyaggal? igen nem Helyes válasz. Válasz: Igen, oltani kell. Magyarországon 1999 óta kapnak a 11 évesek MMR emlékeztető oltás. Ha 21 évesnél fiatalabb lenne, akkor lehetne eltekinteni az MMR oltástól. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

3 *2. 51 éves, elhízott, krónikus szívbeteg háziorvosánál jelentkezik, mert az oltási könyvében a pneumococcus oltás mellett az áll, hogy 5 évig érvényes. Az oltást 7 éve kapta. Mi a teendő? A helyes válasz megadásához azt kell tudni, hogy melyik oltást kaphatta a páciens (a könyvben benne van! vagy Pneumo 23, vagy Pneumovax 23), és hogy változott-e a poliszacharida vakcina előirata? Beírásnak megfelelően be kell oltani 5 évente Nem kell oltani, csak 65 éves kora után Helyes válasz. Válasz: a krónikus betegek pneumococcus elleni immunizációjával kapcsolatban változott a szakmai javaslat. 65 éves kor alatt egyetlen oltás szükséges, amit 65 éves kor felett javasolt ismételni, szintén egyetlen alaklommal. A két oltás között teljen el legalább 5 év. Újdonság: 18 év feletti krónikus betegek, immunhiányosok, léphiányosok az invazív pneumococcus fertőzésének megelőzésére a konjugált pneumococcus oltóanyag (Prevenar 13) megjelenése óta új szakmai javaslat született. ( /bakteriális oltóanyagok). A súlyos pneumococcus fertőzés megelőzéséről lakossági tájékoztató is készül minden évben, amit a térítésmentes influenza elleni oltóanyagokkal egyidőben kapnak meg a háziorvosok. Letölthető és kinyomtatható a lakossági tájékoztatók oldalról is. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

4 *3. 56 éves nagymama Ausztráliába megy 2 hét múlva a lányához 6 hónapra. Több gyermek van a családban, Ausztráliában pertusszisz járvány van. Kell-e oltani a nagymamát? A helyes válasz megadásához több dolgot kell tudni: olthatták-e gyermekkorában? Van-e hosszútávú védettség akár oltás, akár az átvészelt pertusszisszal szemben, van-e olyan oltóanyag, ami felnőtteknek is adható? Nem szükséges, mert oltották gyermekkorában Nincs jelentősége az oltásnak, mert gyermekkorában nem kapott, most meg egy oltás nem védi Javasolt az oltás Helyes válasz. Válasz: Magyarországon 1954 óta oltják a gyermeket pertusszisz tartalmú oltóanyaggal (Di-Per-Te). Az 56 éves nagymama már többször kapott oltást. Ennek védőhatása azonban már jelentősen gyengült, emiatt érdemes emlékeztető oltást kapnia. Csak pertusszisz elleni oltóanyag nincs! Felnőttek számára az Adacel (dtap) vagy Boostrix (dtap)+/- polio alkalmazható. Ezek azért is kedvezőbbek, mert tetanusz elleni komponenst is tartalmaznak. Az 56 éves nagymamának egy emlékeztető oltás adandó, mely 2-3 nap múlva már megfelelő védettséget biztosít. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

5 *4. 18 hónapos kori Pentaxim oltás helyett Verorab oltást kap a gyermek. Mi a teendő? A helyes válasz megadásához az alábbit kell tudni: milyen oltás jár 18 hónapos korban a kisdednek? Mire jó a Verorab oltóanyag? Milyen hiba csúszott az előkészítésbe? Oltóanyagcsere esetén mi a teendő? Minél hamarabb pótolni kell a Pentaxim oltást és oltási balesetnek be kell jelenteni. Ha már kapott egy veszettség elleni oltást, kapja meg az oltási sorozatot. Legalább egy hónapot kell várni a Verorab és a Pentaxim oltás között. Helyes válasz. Válasz: A kor szerinti oltás rend szerint a DTaP+IPV+Hib oltás esedékes ben ez a Pentaxim nevű oltóanyaggal történik. Ezt bármilyen időközzel pótolni kell. Mindkét oltóanyag (Pnetaxim és Verorab) inaktivált, azaz egyidőben vagy bármilyen időközzel alkalmazhatóak. A Verorab oltóanyag veszettség megelőzésére szolgál. Nem szokott a rendelő hűtőjében lenni, hacsak valaki oltási sorozatának következő adagját nem az orvos hűtőszekrényében tárolják. Ha így van (feliratozni kellett volna), akkor most hiányzik az esedékes következő adag! Az esemény oltási balesetnek számít, jelentendő, és jegyzőkönyvet kell felvenni arról, hogy a szülőt (oltottat) is tájékoztatták a tévedésről és az esetleg várható oltási reakcióról. A veszettség elleni oltási sorozat folytatása indokolatlan. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

6 *5. 30 éves nő érdeklődik: olvasta, hogy az egyik HPV oltóanyagnak már kétadagos oltási sora is létezik. Ezt szeretné beadatni magának, mert így kevesebb a költsége. Mit válaszolhat erre az orvos? A helyes válaszhoz tudni kell: kinek ajánlott a 2 adagos oltás? A kétadagos oltási rendet csak a 9-14 évesek oltására javasolják. 30 éveseknek már nem adunk HPV oltást Helyes válasz. Válasz: a 30 éves páciens esetében nem alkalmazható a kétadagos oltási rend. A Silgard vakcina esetén 9-13, illetve a Cervarix oltás esetén 9-14 évesek számára lehetséges a kétadagos oltás (hasonlóképpen a hepatitis B oltáshoz). A két oltás között 6 hónapnak kell eltelni. Iskolai oltás keretében kapják a 12. életévüket betöltött VII. osztályos lányok az oltást 2014 októbertől. A 30 éves nő, bármelyik oltóanyagot is választja (Cervarix vagy Silgard), három adag szükséges, hó vagy hó időközzel. HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

7 *6. Hepatitis A beteg környezetében lévő 8 hónapos várandós nő a fertőzés megelőzésére milyen oltást kaphat? A helyes válaszhoz tudni kell, hogy milyen lehetőségek vannak? A rendelkezésre álló oltóanyag adható-e gravidának? Mennyi időn belül kell oltani? Semmilyent, az inkubációs időben nem oltunk. Aktív védőoltást, amit legkésőbb a kontaktustól számított 14 napon belül be kell adni. Minél hamarabb 16 % gammaglobulint (0.02 ml/kg) és aktív védőoltást is kaphat. Ez utóbbit a kontaktustól számított 14 napon belül be kell adni. Helyes válasz. Válasz: Hepatitis A fertőzés veszélye esetén aktív és passzív védőoltás is adható (adandó) várandósoknak. A régebbi ajánlások szerint 16% Humán gammaglobulint adtak a gravidáknak. Tekintettel arra, hogy a hepatitis A elleni oltóanyag inaktívált vírusokat tartalmaz, ennek sincs kontraindikációja, sőt tartósabb és hatékonyabb védelmet biztosít (ha időben beadják). A terhessége 8. hónapjában lévő nő megbetegedés veszélye esetén oltható elölt vírust tartalmazó oltóanyaggal. Ezt az is indokolhatja, hogy a hepatitis A járványok elnyújtottak szoktak lenni, azaz a veszély több hónapig is fennállhat, míg a 16% Human gammaglobulin védőhatása 4-6 hétnél nem hosszabb. Az anya aktív immunizációja révén az újszülött is védett lesz néhány hónapos koráig. Jelenleg Havrix 1440 és Avaxim néven van oltóanyag gyógyszertári forgalomban (vényköteles). HU/VAC/0057/14 Az anyag lezárásának dátuma:

8 Vakcina tanoda III. évfolyam második forduló HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

9 *1. Oltóanyag (nem BCG) beadását követően az ugyanazon oldalon lévő axilláris nyirokcsomó megduzzadt. Jelentendő nemkívánatos eseménynek minősül? A jó válasz megadásához az oltónyagok leiratát és a bejelentendő oltást követő nemkívánatos eseményeket kell ismerni. Minden oltás utáni esemény jelentendő. Nem az oltással összefüggő. Az oltással összefüggő lehet, de nem jelentendő. Helyes válasz. Válasz: Egyes oltóanyagok alkalmazási előiratában szerepel a regionális lymphadenopathia, mint nem gyakori (>1/1000-<1/100) reakció, általában az oltást követő napjától. Tehát a jelzett axillaris nyirokcsomóduzzanat valószínűleg összefügg a védőoltással. Ugyanakkor fel kell hívni a páciens figyelmét arra, hogy a nem gyakori előfordulást mérlegelve nem zárható ki a véletlen időbeli egybeesés sem, ezért a nyirokcsomó duzzanat alakulását ellenőrizni kell. Növekedése, vagy 2,5 hónapnál hosszabb fennállása esetén további vizsgálatok (pl: finomtű biopszia) elvégzése mérlegelendő. Az oltást követő nemkívánatos eseményekkel kapcsolatos módszertani levelet a vagy a honlapon lehet olvasni. HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

10 *2. Hepatitis A kontaktus miatt 16%-os gammaglobulint kapott a 14 hónapos gyermek. A 15 hónapos kori oltások lennének esedékesek. Oltható-e a kisded? Erre a kérdésre kötelező válaszolni. A jó válasz megadásához tudni kell, hogy milyen típusú a 15 hónapos korban esedékes oltás, és hogy milyen hatással van rá az immunoglobulin. Nem, mert a hepatitis A inkubációs idejében van. MMR elleni oltással nem, de pneumococcus elleni oltását megkaphatja. Oltható, mert sem az MMR sem a Prevenar oltás hatását nem befolyásolja az immunoglobulin. Helyes válasz. Válasz: A kisded 15 hónapos korban esedékes MMR oltását halasztani kell. Az MMR oltóanyag három élő gyengített vírust tartalmaz. Vérkészítmények, immunglobulinok az élő vírusvakcinák hatékonyságát csökkenhetik. A 16% human gammaglobulin gyűjtött vérből készült, a benne lévő immunglobulinok neutralizálják az oltóvírusokat. Ezt használjuk ki, amikor nem oltott egyéneknek hepatitis A és morbilli kontaktus esetén 16% gammaglobulint adunk passzív védelem érdekében. A 16 % gammaglobulin hatása rövid, 6-10 hét, de a biztonság érdekében legalább 3 hónapig sem MMR, sem varicella elleni oltás nem adható. Amennyiben a gyermek abba a korosztályba esik, akik 15 hónapos korban kapják a pneumococcus elleni oltást (a június 30. után születettek esetén 12 hónapos korban jár a 3. pneumococcus elleni oltás), akkor pneumococcus elleni oltását megkaphatja. Táblázat foglalja össze a vérkészítmények és az élővírus vakcinák beadása közötti minimális időt.

11 Készítmények Mosott vörösvértest koncentrátum Tetanusz immunglobulin Hepatitis A immunglobulin Hepatitis B immunglobulin Rabies immunglobulin Varicella immunglobulin Kanyaró kontaktus miatt immunglobulin Vörösvértest massza Teljes vér Plazma /Thrombocyta szuszpenzió Intravénás immunglobulin Javasolt időköz 0 hónap 3 hónap 4 hónap 5 hónap 6 hónap 7-11 hónap HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

12 *3. Mely fertőző betegségek, illetve kórokozók ellen kötelező a védőoltás hazánkban 14 éves kor alatt? A jó válasz megadásához az oltási naptárt kell ismerni. A helyes válasz megadásához több dolgot kell tudni: olthatták-e gyermekkorában? Van-e hosszútávú védettség akár oltás, akár az átvészelt pertusszisszal szemben, van-e olyan oltóanyag, ami felnőtteknek is adható? TBC, morbilli, rubeola, diftéria, tetanusz, pertussis, rota TBC, hepatitis B, Haemophilus influenzae b, morbilli, pertussis, tetanusz, pneumococcus, influenza, varicella TBC, hepatitis B, Haemophilus influenzae b, morbilli, rubeola, mumpsz, diftéria, pertussis, tetanusz, poliomyelitis, pneumococcus Helyes válasz. Válasz: a 2014 éves oltási naptár szerint a "C" válasz a helyes. Újszülött korban (legkésőbb 6 hónapos korig) adják a BCG (TBC elleni) oltást. 2 hónapos kortól (Di-Te+aP+Hib-IPV) + 13 valens pneumococcus elleni oltást kapnak a csecsemők. 3 hónapos korban a második Di-Te+aP+Hib-IPV oltást kapják, melyet 4 hónapos korban ismét kiegészítenek a pneumococcus vakcinával. 15 hónaposan az első MMR és utolsó pneumococcus elleni immunizáció történik. 18 hónaposan kapják az utolsó Hib komponenst is tartalmazó Di-Te-aP+Hib oltást. A 6 évesek dt-ap-ipv tartalmú vakcinát kapnak, ez az utolsó alkalom, hogy IPV van a kombinációban. 11 évesen kapják a dtap és a második MMR oltást. 12 évesen a két adagos hepatitis B elleni immunizáció kezdődik.

13 A ÉVI OLTÁSI NAPTÁR Folyamatos oltások Oltás Életkor Megjegyzés Kötelező Önkéntes BCG 0-4 hét szülészeti intézményben DTPa + IPV + Hib + PCV13 2 hónap 2 hónap a és között született csecsemők önkéntes PCV13 védőoltásban részesülhetnek, a után született csecsemők számára a PCV13 védőoltás kötelező DTPa + IPV + Hib 3 hónap DTPa + IPV + Hib + PCV13 4 hónap 4 hónap PCV13 MMR 15 hónap 15 hónap a és között született csecsemők önkéntes PCV13 védőoltásban részesülhetnek, a után született csecsemők számára a PCV13 védőoltás kötelező a és között született, önkéntesen alapimmunizálásban részesült gyermekek emlékeztető oltása DTPa + IPV + Hib DTPa + IPV 18 hónap 6 év

14 *Kampányoltások MMR revakcináció dtap emlékeztető oltás Kötelező 11 év 11 év Önkéntes szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők) október hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők) Hepatitis B 12 év a 2013/2014. tanévben, március hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők) II. oltása a 2014/2015. tanévben, szeptember hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők) I. oltása HPV 12 év (leányok) az I. oltás október hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők) *Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak BCG =Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag DTPa = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag IPV = inaktivált poliovírus vakcina PCV13 = 13-valens konjugált pneumococcus vakcina MMR = morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina dtap = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára HPV = humán papillamavírus elleni oltóanyag (forrás: OEK Epinfo Módszertani levál a évi Védőoltásokról) HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

15 *4. Mi a változás a évi oltási naptárban? A jó válasz megadásához a évi az oltási naptárt kell ismerni. Kötelező oltások közé került a HPV oltás Kötelező, korszerinti oltás lett a pneumococcus elleni oltás krónikus betegeknek Kötelező lett a pneumococcus elleni oltás, és felajánlandó a HPV Helyes válasz. Válasz: Kötelező oltás lett az eddig választható pneumococcus elleni oltás (Prevenar 13). Az alapimmunizáció két oltásból áll, 2 hónap időközzel, 2 és 4 hónapos korúaknak. Azon csecsemők illetve kisdedek számára, akik a kötelező oltási program keretében kapják a pneumococcus elleni vakcinát, a booster oltás 12 hónapos korban lesz esedékes. A HPV oltás a VII. osztályos, 12 évüket betöltött leányoknak kötelezően felajánlandó vakcina. A térítésmentes vakcina a Cervarix, mely a humán papillomavírus 2 típusának (16-os és 18-as) tisztított fehérjéit tartalmazza. Az oltás a magas kockázatú HPV okozta méhnyakrák és a méhnyakrákot megelőző állapot megelőzésére szolgál. HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

16 *5. Saját macskája harapta meg a Budapesten élő 25 éves férfit. Az állat lakásban él, epilepsziás roham közben harapta meg a gazdáját. A roham után elpusztult az állat, elhamvasztották. A seb a 3. napon fertőzés tüneteit mutatta. Sebészeten ellátták, veszettség elleni oltást javasoltak. Mi indokolt ilyen jellegű sérülésnél? A helyes válasz megadásához szükséges ismerni a veszettség elleni oltás indikációját, az állatharapás kockázatát és a tetanusz elleni emlékeztető oltás indikációját. Veszettség elleni oltási sorozat szükséges, mert nem megfigyelhető az állat Tetanusz emlékeztető oltás kell és antibiotikus védelem Antibiotikus védelem szükséges Helyes válasz. Válasz: Jelen esetben az állat veszettsége kizárható: lakásban tartották, viselkedése az epilepsziás rohamnak tulajdonítható. Tetanusz emlékeztető oltás szükséges, mert 11 éves korában kapta az utolsó tetanusz tartalmú oltását, hacsak azóta más okból nem oltották. Az állati harapáskor igen sok kórokozó (főleg anaerob) kerül a sebbe. A seb fertőtlenítése mellett, ha gyulladásos tünetek kezdődnek, amoxicillin/klavulánsav kombinácó adása indokolt. A veszettség elleni oltás indikációját az OEK Módszertani levél védőoltásokról VII. fejezete tárgyalja. E szerint veszettség elleni posztexpozíciós oltás megkezdése indokolt, amennyiben igazoltan veszett (laboratóriumi vizsgálat során a veszettség tényét kétséget kizáró módon megállapították)

17 állattal való kontaktus (fedetlen bőr harapása, kisebb karmolás vagy bőrsérülés vérzés nélkül, sérült bőr / nyálkahártya benyálazása) történt veszettségre gyanús (a betegség tüneteit mutató, vagy tünetmentes, de veszettségre gyanús állat marta meg, vagy minden természetellenesen viselkedő, illetve emberre támadó vadon élő emlős, beleértve a denevért is) állattal való kontaktus (fedetlen bőr harapása, kisebb karmolás vagy bőrsérülés vérzés nélkül, sérült bőr / nyálkahártya benyálazása) történt nem megfigyelhető (ismeretlen, nem azonosítható, elkóborolt, elpusztult, kiirtották) háziállattal való kontaktus, mint egyszeres vagy többszörös fedetlen bőrön áthatoló harapásos vagy karmolásos sérülés vagy a sérült nyálkahártya benyálazása történt bármely expozíció (benyálazás sérült bőrön, nyálkahártyán, horzsolás, karmolás, harapás) esetén, ha az egészséges állat a megfigyelés ideje alatt veszettségre gyanússá válik, elkóborol, elpusztul, kiirtják, a védőoltási sorozatot azonnal meg kell kezdeni inokulált állati csalétekkel történő érintkezés sérült bőrrel / nyálkahártyával, friss sebbel veszett állat tejét az állat megbetegedése előtti 5. naptól kezdődően nyersen, hígítatlanul fogyasztották és sérült nyálkahártya feltételezhető (a szájban seb, hámhiány volt) A veszettség elleni oltás nem indokolt, amennyiben: az expozíciót (bőrön, nyálkahártyán benyálazást, horzsolást, karmolást, harapást) okozó kutya, macska egészséges, és 14 napig megfigyelhető, az expozíciót okozó állat tenyésztési és tartási körülményei kizárják az állat veszettség fertőzöttségét (lakásban tartott házi kedvenc, laboratóriumban tenyésztett/tartott, állatkerti állat stb.), az állattal való kontaktus nem jár sérüléssel, benyálazással, vagy a kontaktus indirekt (köztes tárgy érintésével) történt, veszett tehén tejét a veszettség megbetegedés gyanújának felmerülése előtt hőkezelés vagy egészséges tehén tejének elegyítése vagy más élelmiszerrel történő elegyítése után fogyasztották. Forrás: OEK Epinfo Módszertani levél a évi védőoltásokról, aug. 08. ) HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

18 *6. Iskolai oltás keretében 2 adagos sémával oltják a lányokat a HPV okozta méhnyakrák ellen. A családban van még egy 14 és fél éves lány. Ő már kiesik az iskolában oltandók közül. Szülő kérdezi, hogy neki is lehetne-e 2 adagos oltás? A jó válasz megadásához ismerni kell az oltóanyag (Cervarix) alkalmazási előírását. aktív szexuális élet megkezdése előtt lehet 2 adagos oltás csak az iskolai oltásra, a VII. osztályosokra vonatkozik ez az oltási rend igen, mert a Cervarix oltóanyag két adagos oltási sora a 15. évüket be nem töltött lányok esetében alkalmazható Helyes válasz. Válasz: Cervarix (HPV 16, 18 ellen) oltóanyag két adagos oltási sora 9 éves kortól, a 14 évüket betöltő lányoknál alkalmazható, azaz 15. születésnap előtt megkezdett oltásokra érvényes. A Silgard (HPV 6, 11, 16, 18 ellen) oltóanyag esetében 9 éves kortól a 13 éves kor betöltéséig (14. születésnap) alkalmazható ez a séma. HU/VAC/0004/15 Az anyag lezárásának dátuma:

19 Vakcina tanoda III. évfolyam harmadik forduló HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

20 *1. 30 éves páciensnél krónikus hematológia betegség miatt tervezett splenectomia lesz. Védőoltások tekintetében van-e teendő? A helyes válaszhoz azt kell tudni, hogy a splenectomia milyen fertőzésekre predisponálja a pácienst, és ezeket az oltásokat mikor kell beadni. Tetanusz elleni emlékeztető oltás kell. Műtét előtt nem szabad oltani. Legalább 2 héttel a műtét előtt kell oltani pneumococcus és meningococcus ellen. Helyes válasz. Válasz: Legalább 2 héttel a műtét előtt oltani kell pneumococcus és meningococcus ellen. Lehetőleg a 4 komponensű konjugált meningococcus oltást ( Nimenrix vagy Menveo) és a 13 valens konjugált pneumocuccus oltást ( Prevenart 13) adjuk. Ez utóbbit 2 hónappal később ki lehet egészíteni a 23 valens poliszacharida pneumococcus oltással ( Pneumo 23). Ha anyagi szempontok is döntőek, akkor a C csoportú meningococcus elleni oltóanyag (NeisVac, Menjugate vagy Meningitec) és a 23 valens poliszacharida pneumococcus ( Pneumo 23) lehet az alternatíva. Ha a műtét előtt már nincs 2 hét az oltásokra, akkor a beavatkozás után minél hamarabb például a kórházból való távozás napján javasolt oltani, de addig a beteg antibiotikus profilaxisa indokolt a fent említett tokos baktériumok ellen.

21 HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

22 *2. 2 éve még az szerepelt a módszertani levélben, hogy a Haemophilus influenzae b ellen is immunizálni kell a léphiányos pácienseket. Mi az oka a változásnak? Erre a kérdésre kötelező válaszolni. A helyes válaszhoz tudni kell, hogy milyen változás történt a H. influenzae b előfordulásával kapcsolatban, és hogy mikortól oltjuk a gyermekeket a fertőzés ellen. Nincs oltóanyag. A jelenlegi járványügyi helyzetben nincs rá szükség. Oltva vannak ellene a gyermekek csecsemőkorukban Helyes válasz. Válasz: A jelenlegi járványügyi helyzetben nincs szükség az oltásra. Az összes (nem csak b csoportú) H. influenzae meningitis előfordulása jelentősen csökkent az 1999 ben bevezetett oltások óta ban 6, 2012-ben 4 esetet jelentettek, ez utóbbiból 2 fordult elő 5 éves kor alatt, és nem tipizálható H. influenzae okozta.

23 HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

24 *3. Pylorus stenosis gyanúja miatt vizsgálják a 6 hetes hányogatós csecsemőt. A mater oltáspárti. Kéri a rotavírus elleni oltást is, de az orvos tanácstalan, beadhatja-e? A helyes válasz megadásához ismerni kell a pylorus stenosis tüneteit, korszerinti előfordulását és megoldásának módját. Tudni kell, hogy a rotavírus elleni oltóanyag beadásának mi a módja, mik a kontraindikációk és mi az oltási sorozat befejezésének felső korhatára. Nem oltható, mert gastro-intestinális betegsége van. Nem oltható, mert a pylorus stenosis elzáródásra hajlamosít. Gyakori hányások esetén az oltóanyagot is kihányhatja a csecsemő, tehát amíg a hányás oka nem tisztázódik és az okot nem szüntetik meg, addig nem oltható. Helyes válasz. Válasz: a gyakori hányások esetén az oltóanyagot is kihányhatja a csecsemő, tehát amíg a hányás oka nem tisztázódik és az okot nem szüntetik meg, addig nem oltható. Azaz, bármi oka legyen is a hányásnak, hányós gyereknek orális vakcinát nem érdemes adni. Ha heveny vírusinfekció, vagy köhögés miatt hányogat, a tünetek egyhülése után oltható. A pylorus stenozis diagnózisa UH vizsgálattal könnyen felállítható és a műtét azonnal javulást eredményez. Kétféle orális rotavírus vakcina van hazánkban forgalomban. Mindkettőt 6 hetes kortól lehet adni. A Rotarix két dózisú, legalább 4 hét időközzel kell adni és a második adagot legkésőbb 24 hetes korig be kell adni. A Rotateq oltóanyag 3 adagú, egy-egy hónap időközzel kell alkalmazni, a sorozatot 32 hetes korig be kell fejezni. A fenti esetben, ha szakszerűen, gyorsan és időben megtörténik a beavatkozás, akkor lesz idő bármelyik oltóanyag beadására. A kórtörténet nem képez ellenjavallatot a többi oltás esetén.

25 HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

26 *4. Herpes labiális miatt rendszeresen alkalmazott acyclovir tartalmú kenőcs befolyásolja-e a varicella elleni oltást? A helyes válaszhoz tudni kell, hogy bár a herpes labialis kórokozója ugyanabba a családba tartozik, mint a varicella zoster bárányhimlőt okozó vírus, ugyanakkor a herpes szimplex és a varicella zoster vírus semmilyen antigén rokonságban nem áll egymással. Gyengíti a hatását. Nem érdemes oltani, mert a herpesek miatt védett varicella ellen. Nem befolyásolja. Helyes válasz. Válasz: az acyclovir tartalmú kenőcs az oltás hatékonyságát nem befolyásolja. Bár a herpes labialis kórokozója ugyanabba a családba tartozik, mint a varicella zoster bárányhimlőt okozó vírus, ugyanakkor a herpes szimplex és a varicella zoster vírus semmilyen antigén rokonságban nem áll egymással. Tehát, sem az átvészelt herpes labialis nem véd varicella ellen, sem fordítva, a varicella (oltás vagy betegség) nem véd herpes ellen. Az acyclovir mindkét betegség antiviralis szere, de a bőrre alkalmazott készítmények hatóanyaga minimális, szisztémás hatása egyáltalán nincs.

27 HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

28 *5. MMR oltással egyidőben oltanák varicella ellen a gyermeket. Már kiváltották a varicella elleni oltóanyagot, de a beadás előtt arról tájékoztatja az orvost a mama, hogy terhességi tesztje pozitív. Mi a teendő? A helyes válaszhoz tudni kell, hogy várandós könyezetében élők olthatók-e élő ágenst tartalmazó vakcinákkal? Nem oltható a gyermek, mert a mama várandós. Be kell oltani a mamát is varicella ellen A varicella elleni oltás beadható a gyermeknek, a mama várandóssága nem kontraindikáció. Helyes válasz. Válasz: az oltás beadható. Várandós könyezetében élők olthatók élő ágenst tartalmazó vakcinákkal (MMR, varicella, sárgaláz). Sőt, varicellán át nem esett, vagy előzőleg nem oltott kismamákat közvetve ilyen módon tudunk védeni attól, hogy saját gyermeküktől bárányhimlőt kapjanak. Ideális esetben még a gyermekvállalás előtt ki kell kérdezni a jövendőbeli szülőket arról, hogy átestek-e a betegségen vagy védőoltásban részesültek-e? A bárányhimlő mellett férfiaknák a mumpsz vírus elleni, nőknél a rubeola vírus elleni védettség is fontos lehet.

29 HU/VAC/0005/15 Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

30 Vakcina tanoda III. évfolyam negyedik forduló HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

31 *1. Kanyarójárvány van Berlinben. A 64 éves nagymama telefonál, hogy az unokája is kanyarós lett. Mi a teendője? A helyes válaszhoz tudni kell, hogy mióta van kanyaró elleni oltás Magyarországon, és mi a teendő, ha valaki kanyarós beteg kontaktja. Ha gyermekkorában átesett kanyarón, akkor életreszóló a védettsége, ha nem, akkor azonnal jelentkezzen az ottani orvosánál Jöjjön haza Teendő nincs, Magyarországon 15 hónaposan és 11 évesen is kapnak MMR oltást a gyermekek Helyes válasz. Válasz: ha a nagymama gyermekkorában átesett kanyarón, akkor életreszóló a védettsége, ha nem akkor azonnal jelentkezzen az ottani orvosánál. Magyarországon 1969 óta oltanak kanyaró ellen. Akkor a 9 hónaposok kaptak oltást ben egy hazai oltottak körében fellépő kanyarójárvány kapcsán bizonyosodott be, hogy túl korán kapták az oltást a csecsemők (az anyai ellenanyagok neutralizálták az oltóvírust). Emiatt 12, majd 15 hónapos korra tették át az oltást óta 11 éves korban is kapnak a gyermekek MMR oltást. A fentiek alapján a nagymama kisgyermekkorában nem kapott oltást, de életkorából adódóan nagy valószínűséggel átvészelte a betegséget és az is elképzelhető, hogy járványos időszak alatt kampányoltás részeként vakcinálták. Ha valakinek nem volt kanyarója és nem is kapott oltást, abban az esetben MMR vakcinával oltható az expozíciót követően minél hamarabb, de legfeljebb 6 napon belül ( a magyar Védőoltási Módszertani levél alapján). A évi Védőoltási Módszertani levél az alábbiakban rendelkezik a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltásokról:

32 Kanyaró megbetegedés előfordulása esetén a beteg környezetében élő, hónapos kisgyermekek, továbbá a 15 hónaposnál idősebb és 45 évesnél fiatalabb, oltási dokumentációval nem rendelkező, valamint a korábban újraoltásra kötelezett, de revakcinációban nem részesült személyeket az expozíciót követő 6 napon belül élő, attenuált kanyaróvírus tartalmú oltóanyaggal kell oltani. Gyermek- és ifjúsági közösségben kanyaró megbetegedés előfordulása esetén a revakcináció szükségességéről, illetve annak kiterjesztéséről az OEK Járványügyi osztályával történt előzetes egyeztetést követően kell dönteni. Az oltásokat MMR vakcinával kell elvégezni. A kanyarós beteg fogékonynak tekinthető környezetében az expozíciót követő 6 napon belül passzív immunizálásban részesítendők (0,25 ml/ttkg 16%-os humán gamma-globulin) a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, illetve azon 45 évesnél fiatalabb, kanyarón át nem esett, kanyaró ellen nem oltott személyek, akiknél az aktív immunizálás ellenjavallt. HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

33 *2. 3 hónapos csecsemő tévedésből Prevenar 13 oltást is kapott a DTPa+Hib+IPV mellett. Mi a teendő? Erre a kérdésre kötelező válaszolni. A helyes válaszhoz tudni kell, milyen oltási rend szerepel az oltóanyag leiratában, és mi a teendő, ha eltérünk a leirattól? Semmi, úgy is 2 oltás kell egy éves kor alatt Be kell jelenteni oltási balesetnek, és 4 hónaposan is meg kell kapnia az oltást Majd oltjuk 4 hónaposan is Helyes válasz. Válasz: be kell jelenteni oltási balesetnek és 4 hónaposan is meg kell kapnia az oltást. Az oltóanyag leiratától való eltérés oltási balesetnek tekintendő. Erről, a várható oltási reakcióról és a későbbi teendőkről is tájékoztatni kell az oltottat/szülőt. Ilyen esetben a szorosabb páciens-orvos kapcsolat is javasolt. Az oltási baleset tényét jelenteni kell: oldalról letölthető az űrlapon, amit a területileg illetékes NSzSz (ÁNTSZ) felé en vagy postai úton jelenteni kell. Speciális esetben telefonon is értesíteni kell az illetékeseket. A pneumococcus elleni alapimmunizációt régebben 2, 3, 4 hónapos korban adtuk. A 2, majd 4 hónaposan adott oltás immunológiai hatása egyenlőnek bizonyult a 3 oltáséval, így lehetett a dózist csökkenteni. Az intervallum azonban fontos, emiatt kell 4 hónapos korban is megkapni a fenti csecsemőnek a pneumococcus elleni védőoltást. Megnyugtató lehet a szülő számára, ha az orvos elmagyarázza, hogy baj nem történt, hiszen régen így oltottunk.

34 HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

35 * 3. Afrikai szülők itt nevelkedő 18 hónapos kisfia utazik a nagyszülőkhöz Kamerunba (Közép-Afrika nyugati régiójában van), ahová a sárgaláz elleni oltás kötelező (ezt a szülők is tudják). Betegség miatt elmaradt a 15 hónapos kori oltása. 5 hét van az indulásig. Mi a teendő? A helyes válasz megadásához tudni kell, hogyan viszonyulnak az élő/élő az élő/elölt ágenst tartalmazó oltóanyagok, mikorra várhatóak az oltási betegségek, mennyi idő kell a védelem kialakulásához. Az már a szakember dolga, hogy a járványügyi helyzetnek és a kisded korának megfelelő utazási oltásokat megkapja. Megkapja a sárgaláz elleni oltást, és hazaérkezés után pótoljuk a kor szerinti oltásokat Megkapja a 15 hónapos kor szerint esedékes MMR + pneumococcus elleni oltást, és elküldjük az OEK Nemzetközi Oltóközpontjába a többi oltásra Az oltási terv elkészítésére és az oltások beadására az OEK Nemzetközi Oltóközpontjába küldjük a kisdedet (SOS), mert többféle kor szerinti és utazási, élő és elölt vakcinának a beadását kell megtervezni és kivitelezni Helyes válasz Válasz: az oltási terv elkészítésére és az oltások beadására az OEK Nemzetközi Oltóközpontjába küldjük a kisdedet (SOS): 1097 Budapest Albert F. u. 3/a, rendelés h-k-sz-cs: 9-13 ó). Beutaló nem szükséges, de hozza a gyermek az oltási könyvét! Az utazás feltétele: a kor szerinti oltások megléte a kötelező - sárgaláz - elleni oltás Javasolt továbbá: a régióban jelenleg járványosan előforduló A csoportú meningococcus elleni oltás és a hepatitis A elleni oltás

36 Az élő ágenst tartalmazó oltóanyagok egyidőben, vagy egy hónap időközzel adhatók. Azaz ki kell kérni a háziorvostól az MMR oltást és az oltóközpontban a sárgaláz elleni oltással egyidőben beadják (minél hamarabb!!). Ezzel egy napon adható a hepatitis A+B (Twinrix gyermek) oltás első adagja, és a meningococcus elleni vakcina (konjugált négykomponensű). Egy hónap múlva megkapja a háziorvosától az elmaradt Pentaxim, a pneumococcus és a második hepatitis A+B oltást. NAGYON feszített a tempó, reméljük interkurrens betegség nem zavarja meg az oltási tervet. HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

37 *4. Milyen előnye van az élő attenuált oltóanyagoknak? Hamar lebomlik Olcsó A természetes fertőzést utánozzák, betegség súlyos tünetei, illetve szövődményei nélkül Helyes válasz Válasz: az élő, attenuált vírussal való oltás után a természetes fertőzéshez hasonló folyamat zajlik le. A kanyaró, mumpsz, rubeola, varicella és a sárgaláz elleni oltások után, az oltottak 10-15%-ában van ún. oltási betegség, mely enyhe tünetekkel jár és kezelést nem igényel. Az immunológiai folyamatok is hasonlóak a természetes fertőzéshez és tartós ellenanyagválaszt eredményeznek. HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

38 *5. Miért kell két oltás az MMR (kanyaró-rubeola-mumpsz) és a varicella elleni oltásból? Rövid ideig tart a védettség Nem minden oltottban alakul ki védettség, a második oltás ennek az esélyét növeli Helyes válasz Válasz: az oltottak 15-20%-ában nem indul meg ellenanyagválasz, emiatt pl. a varicella elleni oltásból 6 hét időközzel kettőt javasolnak, az MMR oltást pedig egyes országokban 4 éves korban, Magyarországon 11 éves korban megismétlik, hogy akinek nem alakult ki védettsége az első oltás után, annak sikeres legyen a második után. HU/VAC/0036/15b Az anyag lezárásának dátuma: Az anyag felülvizsgálatának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

39 Vakcina tanoda III. évfolyam ötödik forduló HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

40 1. 11 éves gyermek édesanyja elmondása szerint 5 éves kor táján kapott MMR oltást külföldön. Az oltási könyvbe nincs bejegyezve az oltás ténye. Iskolai oltás keretében kaphat e MMR oltást? A helyes válaszhoz tudni kell, hogy mi a szerepe az ismételt MMR oltásnak, és hogy van-e kockázata az extra dózisnak? nem, mert súlyos reakció lehet elfogadjuk a szülő információját, nem oltjuk igen, a gyermek oltandó Helyes válasz. Válasz: igen, a gyermek oltandó. Az első MMR oltást követően nem minden vakcinált egyénben alakul ki a védettség. Ezt bizonyítja, hogy kanyaró járvány során azok is megbetegedhetnek, akik egyszer oltva voltak. Egy második MMR oltás célja, hogy azoknál is kialakuljon immunválasz, akik az első oltásra nem reagáltak ellenanyagtermeléssel. A második oltást hazánkban 2005 óta 11 éves korban adják. Tekintettel arra, hogy írásos bizonyíték nincs a fenti gyermek esetén, most 11 évesen meg kell kapnia az MMR-t. Extra dózisú oltástól nem lesz semmi baja, hiszen ha cirkuláló ellenanyagok vannak, akkor azok neutralizálják az oltóvírust, ha nem, akkor most fog a védettség kialakulni.

41 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

42 2. Háziorvos kérdezi, hogy helyes-e, ha kollégája az asszisztensével adatja be az influenza elleni oltásokat? Erre a kérdésre kötelező válaszolni. A helyes válaszhoz tudni kell, hogy van-e olyan rendelet, ami a szakdolgozók, orvosi jellegű munkájára vonatkozik? törvényellenes oltást bármilyen egészségügyi személyzet adhat bizonyos feltételekkel delegálható az oltás beadása Helyes válasz. Válasz: bizonyos feltételekkel delegálható az oltás beadása. A 66/2011. (XII. 13.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozó, orvosi elrendelésre önállóan is ellátható tevékenységek felelősségi, szakmai, szakképesítési és szakképzettségi feltételeiről szól. Ebben orvosi tevékenységi körbe tartozó feladatok is lehetnek, ha ehhez megfelelő felkészítést és írásbeli felhatalmazást kap. A szakmai vezetőnek meg kell győződnie arról, hogy a feladatot megfelelően el tudja látni. A tevékenység szakszerű kivitelezéséért elsősorban a szakdolgozó felelős. A fentiek elsősorban a régóta ismert páciensek emlékeztető oltásaira illetve az évente esedékes influenza elleni oltára vonatkozhatnak. Minden egyéb szabály betartandó, amit az oltás biztonságos alkalmazásához szükséges.

43 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

44 3. Mit nevezünk immunosenescenciának a védőoltások viszonylatában? A helyes válaszhoz egy kicsit latinul kell tudni. az immunológia esszenciáját az immunrendszer feledékenységét az immunrendszer elöregedését Helyes válasz. Válasz: az immunrendszer elöregedését értjük a szó alatt (latin szó: senescere). Az idősödő szervezetben, különösen 65 éves kortól az immunvédekezés fokozatosan csökken, amit immunosenescenciának nevezünk. Ennek következtében az idős populációt csökkent immunitású csoportnak kell tekinteni. A csökkent immunitás kimutatható a primer vakcinációra és a booster dózisra adott fiatalokéhoz képest csökkent ellenanyag válaszban. Ennek alapján egyes vakcinák esetében felmerült az is, hogy az időskori védettséget éves korban adott vakcinával kellene biztosítani. Új adjuvánsok hozzáadásával és az emelt antigén dózissal javítható az idősek immunválasza.

45 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

46 4. Az orvosi rendelőben hétfőn veszik észre, hogy áramszünet volt. Mi legyen a hűtőben tárolt, felmelegedett oltóanyagokkal? A helyes válaszhoz ismerni kell a hűtőlánc megszakadása esetén előírt intézkedéseket, melyet az OEK Módszertani Levele védőoltásokról című, évente frissített kiadványa tartalmaz. meg kell semmisíteni a nem élő vakcinák beadhatók, az élő vakcinákat ki kell dobni elkülöníteni, a mért hőmérsékletet rögzíteni és jelenteni a területileg illetékes ÁNTSZ felé az eseményt Helyes válasz. Válasz: az oltóanyagokat elkülönítve és megjelölve - a lehető legrövidebb időn belül megfelelő hőmérsékleten kell elhelyezni. Haladéktalanul jelenteni kell az eseményt a járási/kerületi Népegészségügyi Intézetnek és állásfoglalást kérni az oltóanyagok további felhasználhatóságáról. Jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek tartalma: A hűtőlánc megszakadás észlelésének pontos időpontja, az észlelt hőmérséklet értéke. A hűtőlánc megszakadás észlelése előtti utolsó hőmérséklet monitorozás pontos időpontja, a monitorozott hőmérséklet értéke. A hűtőlánc megszakadás feltételezett oka. Az érintett oltóanyagok neve, mennyisége, gyártási száma és lejárati ideje. A leolvadás körülményeinek kivizsgálása, a megtett intézkedések.

47 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

48 5. Ki dönt a hűtőleolvadás során arról, hogy a felmelegedett oltóanyagokat fel lehet-e használni? A helyes válaszhoz ismerni kell az OEK Módszertani Levele védőoltásokról című, évente frissített kiadványának ide vonatkozó (XI.) fejezetét. az oltóorvos a biztosító az OEK Immunbiológiai Készítmények Minőségellenőrző Főosztálya Helyes válasz. Válasz: A hűtőlánc megszakadás gyanúja miatt érintett oltóanyagok további felhasználása vagy leselejtezése kizárólag az Országos Epidemiológiai Központ által írásban kiadott állásfoglalás alapján történhet meg! Az oltóanyagokat bevizsgálják, és amennyiben minőségi romlás nem állapítható meg, az oltóanyagok továbbra is felhasználhatóak.

49 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

50 6. Mi a közös az alábbi nevekben? Szent Balázs, Szent Borbála, Szent Erasmus, Szent Egyed, Szent Margit, Szent Pantaleon, Szent Vitus, Árpádházi Szent Erzsébet? A helyes válaszhoz nagyon műveltnek kell lenni (vagy az interneten utánanézni). egyetemeket neveztek el róluk magyar szentek betegek szent segítői Helyes válasz. Válasz: hatásos gyógymódok híján szentekhez fohászkodtak a gyógyulni vágyók. Minden szentnek saját legendája van gyógyulásával vagy gyógyító tevékenységével kapcsolatban. Festmények, zenei művek, meseszerű történetek örökítik meg a nevükhöz fűződő csodákat. Szent Balázs a gégebetegségben szenvedők védőszentje (Balázsolás, Magyarországon is ismert szokás Szent Borbálához imádkoztak a hirtelen haláltól félők Szent Erasmushoz fohászkodtak a görcsök és bélbetegségek gyógyításáért Szent Egyed az epilepszia, az elmebaj, a meddőség és a megszállottság ellen védett Szent Margit a terhes és szülő nők védőszentje Szent Pantaleon a tüdővész ellen védett, tüdővészben szenvedők gyógyítója Szent Vitus az epilepsziások gyógyítója (vitustánc) Árpádházi Szent Erzsébet a leprások védőszentje, gyógyítója. Kultúrák, vallások földrajzi régiók szerint sok száz szent neve ismert.

51 HU/VAC/0059/15a Az anyag lezárásának dátuma: Amennyiben termékeink alkalmazása során Nemkívánatos eseményt észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com címen vagy a +36/ telefonszámon! Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8). További információért forduljon képviseletünkhöz! GlaxoSmithKline Kft Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) Fax: (+36)

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2013.

Részletesebben

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02. I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.15 - ) A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2 Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL Epinfo 3 ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2015.

Részletesebben

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10.

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10. Védőoltások DTPa, MMR, IPV 2018. március 10. DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról. 2014. EüK.12. szám közlemény 3

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról. 2014. EüK.12. szám közlemény 3 Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS 1. Lázas betegség hatályos: 2014.08.26 2014. EüK.12. szám közlemény 3 A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2004. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2015. évi védőoltásokról 1. 2015. EüK. 5. szám közlemény

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2015. évi védőoltásokról 1. 2015. EüK. 5. szám közlemény Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2015. évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS 1. Lázas betegség 2015. EüK. 5. szám közlemény (hatályos: 2015.03.27 - ) A Védőoltási Módszertani Levél a

Részletesebben

23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2016. február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2016.

Részletesebben

21. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM augusztus 08. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

21. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM augusztus 08. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 21. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2014. augusztus 08. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2014.

Részletesebben

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások célja Egyéni: fogékonyság csökkentése egyes fertőző betegségekkel szemben Közösségi: a járványfolyamat megszakítása Nyájimmunitás a populáció egy részének beoltása

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS II. OLTÁSOKKAL KAPCSOLATOS KONTRAINDIKÁCIÓK

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS II. OLTÁSOKKAL KAPCSOLATOS KONTRAINDIKÁCIÓK EMMI módszertani levele a 2017. évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998.

Részletesebben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele. a évi védőoltásokról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele. a évi védőoltásokról A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2019. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi

Részletesebben

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1 EMMI módszertani levele a 2017. évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998.

Részletesebben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele. a évi védőoltásokról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele. a évi védőoltásokról A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2019. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi

Részletesebben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a évi védőoltásokról EüK 8. szám közlemény 2. hatályos

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a évi védőoltásokról EüK 8. szám közlemény 2. hatályos A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2019. évi védőoltásokról 2019. EüK 8. szám közlemény 2 hatályos 2019.05.20 - I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a

Részletesebben

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2013.

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2 Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL Epinfo 3 ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2012.

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a évi védőoltásokról EüK. 3. szám EMMI útmutató

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a évi védőoltásokról EüK. 3. szám EMMI útmutató Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS 1. Lázas betegség hatályos: 2018.02.12 2018. EüK. 3. szám EMMI útmutató A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek

Részletesebben

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról 1 I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998.

Részletesebben

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról

EMMI módszertani levele. a évi védőoltásokról EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998.

Részletesebben

Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról

Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Bevezetés Oltásokkal kapcsolatos kontraindikációk A védõoltásoknak abszolút kontraindikációja nincs. Általános oltási

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani levele a évi védőoltásokról. hatályos:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani levele a évi védőoltásokról. hatályos: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani levele a 2017. évi védőoltásokról 2017. EüK. 7. szám EMMI közlemény I. BEVEZETÉS hatályos: 2017.04.20 A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek

Részletesebben

Oltóanyagok tárolásával kapcsolatos minőségirányítási tevékenységek. Lukácsné Veress Enikő őrnagy Március 03. Mályi

Oltóanyagok tárolásával kapcsolatos minőségirányítási tevékenységek. Lukácsné Veress Enikő őrnagy Március 03. Mályi Oltóanyagok tárolásával kapcsolatos minőségirányítási tevékenységek Lukácsné Veress Enikő őrnagy 2014. Március 03. Mályi Oltóanyag (vakcina) megnevezése Oltóanyagok Indikáció / immunizálás Megjegyzés Avaxim

Részletesebben

MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK

MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK 0-5 éves. 15-25 éves Meningitis epidemica megbetegedések korcsoportonként 0 25 éves!!!!!!!!!!!!! Forrás: OEK MEGELŐZÉSI STRATÉGIÁK

Részletesebben

20. évfolyam 28. szám 2013. július 19. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

20. évfolyam 28. szám 2013. július 19. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 20. évfolyam 28. szám 2013. július 19. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások teljesítése, 2012 325 Fertőző betegségek adatai 336 E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l

Részletesebben

Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról

Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról ÚJ Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Bevezetés Oltásokkal kapcsolatos kontraindikációk A védõoltásoknak abszolút kontraindikációja nincs. Általános

Részletesebben

23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2016. február 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2016.

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 57.

Részletesebben

A munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások

A munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások Biológiai tényezők okozta kockázatok a munkahelyen Foglalkozás-egészségügyi Fórum Budapest, 2017. szeptember 13. A munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások Dr. Csohán Ágnes A munkakörhöz kapcsolódó védőoltások

Részletesebben

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON)

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) A VAKCINÁK FONTOSSÁGA ÉS TUDOMÁNYOS HÁTTERE I. HARC A FERTŐZÉSEK ELLEN A SZERENCSÉS KIVÁLASZTOTTAK

Részletesebben

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+ 1. A GYÓGYSZER NEVE Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy adag (0,5 ml,előkészített) vakcina

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI 16. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2009. március 20. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2009. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 Országos

Részletesebben

15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2008. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 ORSZÁGOS

Részletesebben

14. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2007. január 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

14. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2007. január 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 14. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2007. január 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2007. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 Epinfo

Részletesebben

MÓDSZERTANI LEVÉL A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL

MÓDSZERTANI LEVÉL A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL GYERMEKGYÓGYÁSZAT MÓDSZERTANI LEVÉL A 2006. ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL I. Bevezetés Országos Epidemiológiai Központ Kivonatos közlés Jelen módszertani levél a fertõzõ betegségek megelõzése céljából szükséges védõoltások

Részletesebben

15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 15. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2008. február 25. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2008. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 ORSZÁGOS

Részletesebben

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10.

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10. VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA 2018. MÁRCIUS 10. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS GÜMŐKÓR, TÜDŐTUBERKULÓZIS MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS Pálcák, melyek gombafonal szerűen rendeződnek myco- Erősen hidrofób sejtfal:

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2013. évi védıoltásokról

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2013. évi védıoltásokról I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2013. évi védıoltásokról hatályos: 2013.02.04 - A Védıoltási Módszertani Levél a fertızı betegségek és a járványok megelızése érdekében

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele. a 2012. évi védıoltásokról

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele. a 2012. évi védıoltásokról I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2012. évi védıoltásokról hatályos: 2012.03.26 - A Védıoltási Módszertani levél a fertızı betegségek és a járványok megelızése érdekében

Részletesebben

12. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2005. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

12. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2005. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 12. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2005. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2005.

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2011. évi védıoltásokról

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2011. évi védıoltásokról I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2011. évi védıoltásokról Hatályosság: 2011.02.28 - A Védıoltási Módszertani levél a fertızı betegségek és a járványok megelızése érdekében

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 Epinfo ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL Összeállította: dr. Csohán Ágnes osztályvezető főorvos Közreműködtek: dr. Molnár

Részletesebben

23. évfolyam 31. szám augusztus 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

23. évfolyam 31. szám augusztus 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 23. évfolyam 31. szám 2016. augusztus 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások teljesítése, 2015 369 Tájékoztatás engedélyezett fertőtlenítőszerekről 382 Fertőző betegségek adatai 384 E p

Részletesebben

10. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2003. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

10. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2003. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 10. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2003. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2003. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere?

Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere? Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere? Dr. Mészner Zsófia Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Gyermekegészségügyi Intézet Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent

Részletesebben

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József HGYE XX. őszi konferencia Budapest, 2014. november 15. Az előadást az MSD támogatta. Az itt közölt információk az előadó nézeteit tükrözik,

Részletesebben

19. évfolyam 22. szám 2012. június 8. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

19. évfolyam 22. szám 2012. június 8. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 9. évfolyam. szám 0. június 8. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások, 0 57 Fertőző betegségek adatai 69 E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p HAZAI INFORMÁCIÓ VÉDŐOLTÁSOK,

Részletesebben

7. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM január 20. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

7. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM január 20. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 7. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2000. január 20. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2000. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI

Részletesebben

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei Dr. Krisztián Erika Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Jegyzői értekezlet 2013. november 13. Amiről szó

Részletesebben

Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont

Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont Családi utazás Bolgár tengerpart, 3 hét all inclusive + gyermek

Részletesebben

Vakcináció és védőoltások

Vakcináció és védőoltások Vakcináció és védőoltások Dr. Mészáros Ágnes Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014 Magyarország: kötelező oltási rendszer Mi a jelentősége, miért hasznos? átoltottság paper shot fészek

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cervarix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Humán papillomavírus vakcina [16-os és 18-as típus] (rekombináns, adjuvánssal adszorbeált) Mielőtt

Részletesebben

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday Védőoltások Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után Bevezető Ez a tájékoztató a gyermekének közvetlenül az első születésnapja

Részletesebben

Vakcináció. Az immunrendszer memóriája

Vakcináció. Az immunrendszer memóriája Vakcináció Prechl József Az immunrendszer memóriája Csak olyan inger következtében alakul ki amely az adaptív immunrendszer válaszát is kiváltja = limfociták szükségesek hozzá Sejtek fennmaradása: memória

Részletesebben

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban Külföldre utazók védőoltása (nemzetközi utazással kapcsolatos tanácsadást, valamint

Részletesebben

Vakcináció és védıoltások

Vakcináció és védıoltások Vakcináció és védıoltások Dr. Mészáros Ágnes Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2013 Cél: fertızések miatti megbetegedés, rokkantság, halál megelızése Ismétlés Oltóanyagok Szövıdmények

Részletesebben

Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában

Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában Onozó Beáta HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2014-2016. 2017. ÁPRILIS 20-21 Autoimmun betegeket fokozott infekcióhajlam jellemzi!

Részletesebben

47/2007. (OT 30.) ORFK utasítás. a Rendőrség Védőoltási Szabályzatáról

47/2007. (OT 30.) ORFK utasítás. a Rendőrség Védőoltási Szabályzatáról 47/2007. (OT 30.) ORFK utasítás a Rendőrség Védőoltási Szabályzatáról Szám: 5-1/47/2007. TÜK Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 57-58. -aiban, a fertőző betegségek és a járványok megelőzése

Részletesebben

A védőoltásokról és az influenza járványról

A védőoltásokról és az influenza járványról A védőoltásokról és az influenza járványról Dr NemesZsuzsanna 10/09/09 2006. január 1-jétől hatályos oltási rend Életkor Oltás 0-6 hét BCG 2 hónap DTPa+Hib+IPV 3 hónap DTPa+Hib+IPV 4 hónap DTPa+Hib+IPV

Részletesebben

Tisztelt Kollégák! Budapest, Június 25. Dr. Jelenik Zsuzsanna osztályvezetõ fõorvos OEK Nemzetközi Oltóközpont

Tisztelt Kollégák! Budapest, Június 25. Dr. Jelenik Zsuzsanna osztályvezetõ fõorvos OEK Nemzetközi Oltóközpont Tisztelt Kollégák! Hosszú évtizedek gyakorlata változott meg a védõoltások bõvülésével. A gyermekkorban esedékes oltások mellett, egyre gyakrabban van igény és indok a felnõttek vakcinálására. Ezt a folyamatot

Részletesebben

A külföldi munka vállalástól a párnapos hivatalos tárgyalásig

A külföldi munka vállalástól a párnapos hivatalos tárgyalásig A külföldi munka vállalástól a párnapos hivatalos tárgyalásig Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont A foglalkozás egészségügyi orvos Változó/

Részletesebben

Kórházi járványügyi osztály

Kórházi járványügyi osztály Dr Böröcz ö Karolina Kórházi járványügyi osztály OEK módszertani levél 2003 febr 07 EPINFO különszám Összefoglalja f l lj azon ismereteket, t amelyekkel l a kockázatok megbecsülhetők Ismerteti a hatékony

Részletesebben

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató MENJUGATE vakcina gyártó: Novartis Vaccines and Diagnostics Hatóanyag: Meningococcus c, tisztított polysaccharid antigen, konjugált Kiszerelés: 1x0,5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8905/01 Nagyobb kép Fogyasztói

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció felnőtteknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben felnőtteknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL GYERMEKGYÓGYÁSZAT AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2010. ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL Kivonatos közlés I. Bevezetés A Védõoltási Módszertani levél a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Synflorix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (adszorbeált) Mielőtt gyermeke megkapja ezt a

Részletesebben

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Vakcinák 2011. / 9 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Bevezetés Fertőzéses megbetegedések elleni küzdelem Himlő, diphteria, tetanus, poliomyelitis, kanyaró, szamárköhögés, mumpsz, rubeola A

Részletesebben

Járványtan II Védőoltások

Járványtan II Védőoltások Járványtan II Védőoltások A védőoltások története I. Varioláció: himlő ellen Közép-Ázsiában (India) a X. századtól Angliában 1721-től alkalmazták 1796: Jenner tehénhimlővel oltott a himlő ellen (immunizáció)

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont).

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont). 1. A GYÓGYSZER NEVE Boostrix Polio szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben diphtheria, tetanus, pertussis (acelluláris összetevő) és (inaktivált) poliomyelitis vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

22. évfolyam 33-34. szám 2015. augusztus 28. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

22. évfolyam 33-34. szám 2015. augusztus 28. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 22. évfolyam 33-34. szám 2015. augusztus 28. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások teljesítése, 2014 391 Tájékoztatás engedélyezett fertőtlenítőszerekről 406 Fertőző betegségek adatai 407

Részletesebben

A felnőttkori védőoltások

A felnőttkori védőoltások Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A felnőttkori védőoltások Kávészünet-14 Hotel Azúr Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály Siófok, 2012. 05. 11.

Részletesebben

pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált)

pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált) EMA/90006/2015 EMEA/H/C/001104 EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált) Ez a dokumentum a -ra vonatkozó európai nyilvános értékelő

Részletesebben

IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA. Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK**

IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA. Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK** IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK** TAPASZTALATI TÉNYEK Gondozásnak ritkán része: Védettség ismerete Immunizáció

Részletesebben

Útmutató a varicella kezeléséhez

Útmutató a varicella kezeléséhez ÚJ Útmutató a varicella kezeléséhez Szerkesztõségi irányelv Bevezetés A bárányhimlõ az esetek többségében a klinikai kép alapján kórismézhetõ, nagy contagiositasú, kizárólag humán herpeszvírus okozta fertõzés.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Synflorix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (adszorbeált) Mielőtt gyermeke megkapja ezt a

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő)

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 1. A GYÓGYSZER NEVE Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Feloldást követően 1 adag (0,5 ml)

Részletesebben

21. évfolyam 30. szám 2014. augusztus 01. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

21. évfolyam 30. szám 2014. augusztus 01. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 21. évfolyam 30. szám 2014. augusztus 01. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások teljesítése, 2013 357 Tájékoztatás szakmai rendezvényről 371 Fertőző betegségek adatai 372 E p i d e m i o l

Részletesebben

Salmonella typhi (Ty2 törzs) Vi poliszacharidja

Salmonella typhi (Ty2 törzs) Vi poliszacharidja 1. A GYÓGYSZER NEVE Typherix oldat injekcióhoz előretöltött fecskendőben Hastífusz elleni poliszacharid vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A vakcina egy adagjának (0,5 ml) tartalma: Salmonella

Részletesebben

Esélyegyenlőség a védőoltások területén

Esélyegyenlőség a védőoltások területén Esélyegyenlőség a védőoltások területén Dr. Krisztián Erika FMK NSZSZ megyei járványügy osztályvezető Egészségügyi Alapellátási Szakmai Nap 2012.06.07. Miről lesz szó? Történeti áttekintés a kezdetektől

Részletesebben

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE C Terhes Gabriella, Nagy Kamilla, Sárvári Károly Péter, Urbán Edit SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai

Részletesebben

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben.

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben. Influenza Mi az influenza? Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor pl. valaki köhög. Tünetei a következők: 1-2 napig tartó

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Td-pur szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben tetanusz/diftéria adszorbeált vakcina tartósítószer nélkül, 5 éven felüliek számára Mielőtt beadják

Részletesebben

17. évfolyam 40. szám 2010. október 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

17. évfolyam 40. szám 2010. október 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 17. évfolyam 40. szám 2010. október 15. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Védőoltások, 2009 497 Szakmai tájékoztatás (influenza oltóanyagok) 503 Fertőző betegségek adatai 504 Epidemiológiai Információs

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő vírus) Mielőtt beadják Önnek ezt a vakcinát,

Részletesebben

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára Előzmények A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és

Részletesebben