Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Nefrológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő: 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott A és B feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait primer glomerulonephritisben (GN) szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - glomerulus felépítése, szűrőrétegei, funkciója - glomerularis kórfolyamatok főbb okai, patomechanizmusa - primer glomerulonefritiszek fogalma, klinikai megnyilvánulásai - heveny GN-ek típusai - szakápoló szerepe a GN-ek diagnosztikájában, kezelésében, ápolásában 1. B. Határozza meg a kezelési mód megválasztása kapcsán a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait a peritonealis dialízis (PD) vonatkozásában, illetve a vesepótló eljárások modalitás váltásának különböző szituációiban! - PD, mint alternatív kezelési mód alátámasztása, szakmai evidenciái - a PD választásának beteg számára adott helyzetei, lehetőségei, kontraindikációi - a PD alkalmazásának korlátai, a modalitás-váltás feltételei és indokai - a hemodialízis módszer váltásának feltételei, indokai - a nefrológiai szakápoló szerepe a HD-PD módszerváltás folyamatában Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait szisztémás betegségekhez társuló glomerulonephritisben szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - immunrendszer szervei, humoralis és celluláris elemek működése, szerepe - immunválasz jellemzői, típusai, túlérzékenységi reakciótípusok (I-IV) - autoimmunitás fogalma, jelentősége a glomerulonephritisek kialakulásában - immunkomplex glomerulonephritisek - az immunrendszer, a veseelégtelenség és a dialízis kapcsolata 2. B. Ismertesse a peritonealis dialízis módszereit és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! Határozza meg az önálló oldatcserére nem képes betegek peritonealis dialízisének lehetőségeit! - alkalmazásuk indoka, a kezelés indításának lehetőségei optimális és nem-optimális körülmények között - a segítő(k) edukálása, betanítása, tréningje, a kezelés végzése, ellenőrzése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. A. Jellemezze a krónikus glomerulonephritisek (GN) egyes megjelenési formáit és a nephrosis szindrómát! - krónikus GN-ek oka, klinikai megjelenési formái és kezelési lehetőségei - nephrosis szindrómát okozó kórképek - tünetegyüttes patomechanizmusa, jellemzői - GN eredetű nephrosis szindróma diagnosztikája, kezelési elvei 3. B. lsmertesse a peritonealis folyadék-, és oldott anyagtranszportot, kinetikát meghatározó folyamatokat! Határozza meg az automata peritonealis dialízis (APD) kezelési módokat és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - a peritonealis barrier elemei - APD készülék szerepe a peritonealis dialízis, mint kezelési mód terjedésében és fenntartásában - APD kezelési módok és indikációjuk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. A. Ismertesse és jellemezze a dehidrációval járó kóros állapotokat! Határozza meg azok kezelési lehetőségeit! - homeosztázis fogalma, összetevői - a szervezet folyadékterei közötti anyagmozgás mechanizmusai - dehidrációk típusai, okai, jellemzői és kezelésük módja 4. B. Ismertesse a peritonealis dialízis adag tervezésének szempontjait és a szolgáltatott dialízis adag mérését! Határozza meg a megfelelő PD adag-tartománytól való eltérés indokát, és lehetőségét! - a megfelelő (adekvát) PD adag fogalma, összetevői, tartománya - a maradék veseműködésre (MVF) ható tényezők - a hasüregből kifolyó (nettó, drenált) oldat térfogatát meghatározó tényezők - hashártya kinetika és a szolgáltatott dialízis adag vizsgálatára használatos módszer, az eredmények értékelési szempontjai, vizsgálattal kapcsolatos szakápolói kompetenciák Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. A. Ismertesse és jellemezze a hiperhidrációval járó kóros állapotokat! Határozza meg azok kezelési lehetőségeit! - szervezet folyadékterei - fiziológiás, kóros folyadékok - napi folyadékegyenleg összetevői, rendkívüli veszteségek - hiperhidrációk típusai, okai, jellemzői és kezelésük módja 5. B. Ismertesse az elégtelen PD drenázs és az elégtelen PD ultrafiltráció differenciálási, illetve megoldási lehetőségeit, és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - az elégtelen PD ultrafiltráció okai, diagnosztikája, megoldási lehetőségei - az elégtelen PD-drenázs katéter eredetű okai, a mechanikus eredetű drenázs akadállyal kapcsolatos teendők - az elégtelen PD-drenázs nem-katéter eredetű okai, a leak fogalma, típusai, megoldásának módjai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. A. Foglalja össze a krónikus vesebetegségben kialakuló leggyakoribb sav-bázis kisiklások okait, következményeit, kezelési módját! - a ph fogalma, szabályozása, a sav-bázis háztartás egyensúlya, paraméterei - a szervezet sav-bázis egyensúlyát fenntartó mechanizmusok - acidózis és alkalózis típusok jellemzői és tünetei - metabolikus acidózis okai, megelőzése és kezelése 6. B. Határozza meg a különböző a peritonealis dializáló oldatok alkalmazásának, időzítésének és benntartási idejének összefüggéseit az egyes hashártya transzport-típusokkal! - a peritonealis dializáló oldatok típusai, azok főbb jellemzői - lassú/gyors/átlagos transzporterek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. A. Ismertesse a vesék és húgyutak gyakoribb fejlődési rendellenességeit! - nephrogén fejlődési rendellenességek - ureterogén fejlődési rendellenességek - a vesék veleszületett polycystás elfajulása, kórlefolyása, szövődményei 7. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló szerepét és feladatait a hasi katéter implantációs műtét körüli időszakban! Emelje ki a lehetséges nehézségeket az együttműködő osztályok és a beteg oldaláról! - a hasi katéter szakaszai, a hasi katéter implantáció módszerei - a hasi katéter implantáció előtti tervezés szempontjai, a műtéti előkészítés szakápolói feladatai - a műtét alatti és az azt követő első két posztoperatív hét szakápolói feladatai - a hasi katéter implantáció és a korai posztoperatív szak peritonealis dialízis sebészi/sebészi megoldást igénylő szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. A. Ismertesse a heveny vesekárosodások (VK) etiológiai felosztását és azok kiváltó okait! Foglalja össze az anuriás heveny VK egyes szakaszainak ellátásához kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! - a vesefunkció megítélésére használt diagnosztikus kritériumrendszer - a vesefunkció jellemzése heveny VK-ban - az anuriás heveny VK szakaszainak jellemzése és kezelése 8. B. Nevezze meg a peritonealis dialízis szövődményeit! Határozza meg azok okát, diagnosztikus kritériumait, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - a hasi katéter implantáció sebészi szövődményei - a hasi katéterrel kapcsolatos gyulladásos szövődmények - a peritonealis dialízis anyagcsere szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. A. Ismertesse az urológiai kezelést igénylő vesekőbetegség tüneteit, a kezelés lehetőségeit és az ellátáshoz kapcsolódóan a szakápoló szerepét, feladatait! - a vesekőképződéshez vezető állapotok, hajlamosító tényezők - a vesekövek típusai, a megelőzés és edukálás lehetőségei - az alkalmazható étrendi és gyógyszeres kezelési módok, urológiai kezelés lehetőségek 9. B. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait PD-peritonitisben szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! Foglalja össze a felmerülő betegellátási és szervezési feladatokat a peritonealisan dializált beteg kórházi felvételével és ellátásával kapcsolatosan! - a PD infektív szövődményei - a PD-peritonitis okai, keletkezési módja - a megelőzés lehetőségei - a PD-peritonitis ellátására vonatkozó diagnosztikus és terápiás ajánlások Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait interstitialis nephritisben (ISN) szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - húgyúti infekciók formái, jellemzői - az ISN típusai, tünetei, kezelése 10. B. Ismertesse az otthoni hasi dialízis oktatásának, tréningjének menetét! Foglalja össze a kezelés biztonságos indításával kapcsolatosan nefrológiai szakápolói feladatokat! - a beteg és segítője által készség szinten elsajátítandó ismeretek, az elsajátítás mérése, az ellenőrzés szempontjai - a peritonealis dialízisre készülő beteg első otthoni vizitjének szempontjai - az otthoni PD kezelés feltételei, a biztonságos indítás kritériumai, a re-tréning és szövődmények kapcsolata Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11. A. Jellemezze a krónikusan dializált betegek körében előforduló daganatos megbetegedéseket! Határozza meg a daganatos betegségek és a veseelégtelenség, valamint a dialízis összefüggéseit! - vesék és húgyutak gyakoribb daganatai, azok tünetei, kezelése - vesevesztés és dialízis - daganatok okozta uréter obstrukció és dialízis 11. B. Ismertesse a peritonealisan dializált beteg rendszeres otthoni kontrolljának szempontjait! Határozza meg a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait a beteg együttműködésének fenntartásában! Nevezze meg a peritonealisan dializált beteg súlynövekedésének okait! - a PD beteggel és közvetlen környezetével, segítőivel történő kapcsolattartás módszerei - a nefrológiai szakápoló szerepe az otthoni kezelés támogatásában - a peritoneálisan dializált beteg rendszeres, havi kontrolljának szempontjai - a súlynövekedés lehetséges okainak elkülönítése, kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait diabetes mellitusban szenvedő betegek ápolása, gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - diabetes mellitus megjelenési formái, kórtani alapjai és jellemzői - a kezelés, gondozás és edukálás lehetőségei 12. B. Ismertesse a krónikus hemodialízis alvadásgátlásának napi gyakorlatához kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! - a vér-membrán interakció nyomán kialakuló folyamatok, jelenségek, és azok hatása a betegre - dializáló rendszer bioinkompatibilitásának tényezői - a krónikus hemodialízis alvadásgátlás alkalmazott módszerei, ellenőrzése, veszélyei, mellékhatásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13. A. Jellemezze a diabéteszes nephrophatia megjelenési formáit, egyes szakaszait! - a diabetes mellitus lehetséges szövődményei - a diabéteszes nephrophatia szűrése, megelőzési és kezelési lehetőségei - a nefrológiai szakápoló kompetenciái a kórkép predialízis, illetve dialízis szakában 13. B. Hasonlítsa össze a hemodialízis (HD) és peritonealis dialízis (PD) ultrafiltrációfolyamatát azok hatásmódja, hatásfoka és a keringési rendszerre gyakorolt hatása alapján! Ismertesse a nefrológiai szakápolói szerepét és feladatait az ultrafiltráció (UF) tervezésében és kivitelében! - UF tervezésének szempontjai, korlátai és veszélyei - pozitív és negatív nyomások a dializátorban, kuf és a volumen kontrollált UF fogalma - a test vízterei és az UF mérték összefüggése, CV hatások, UF-profil és Na-profil, fogalma Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14. A. Ismertesse a krónikus vesebetegség predialízis szakának főbb kezelési elveit! Határozza meg a nefrológiai szakápoló betegoktató és edukáló szerepét, feladatait a krónikus vesebetegek ellátásában! - a krónikus vesebetegség (VB) fogalma, szakaszai, azok jellemzői - a nefrológiai ellátás, gondozás szerepe, lehetőségei a predialízis szakban - a betegoktatás és edukáció fogalma, jelentősége, formái 14. B. Hasonlítsa össze a hemodialízis (HD), hemofiltráció (HF) és hemodiafiltráció (HDF) kezelési módok kinetikáját, hatásmódját, alkalmazásuk indokait! Foglalja össze a nefrológiai szakápoló lehetséges kompetenciáit az indikáció felállításában! - a dialízis fogalma, összetevői, transzportfolyamata - a különböző tényezők eltérő szerepe a HD, HF és HDF kezelésben Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15. A. Hasonlítsa össze a peritonealisan dializált beteg diétájának előírásait a hemodializált betegeknek ajánlott étrenddel! Ismertesse a dializált diabéteszes betegek dietoterápiás kezelésének, étrendjének sajátosságait és a kapcsolódó szakápolói teendőket! - a krónikus vesebetegség (dialízis szak) étrendi kezelésének főbb irányelvei - a szakápolói kontroll, az edukálás lehetőségei 15. B. Ismertesse a gyógyszer kinetika változásait, sajátosságait a dialízist igénylő krónikus vesebetegségben! Határozza meg ezek jelentőségét a dializált betegek gyógyszeres kezelésének tervezésében! - farmakodinámiai szempontok - gyógyszeradagolás szempontjai krónikus veseelégtelenségben - gyógyszeradagolás szempontjai a vesepótló kezelések során - vesepótló kezelésekkel összefüggő gyógyszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16. A. Ismertesse a hypertonia gyógyszeres és nem-gyógyszeres kezelésének lehetőségeit, és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - vérnyomás szabályozása, hypertonia formái, kialakulása - az elsődleges hypertonia okozta vesekárosodás mechanizmusa, tünetei, következményei - a nefrológiai ellátás-gondozás szerepe, lehetőségei 16. B. Hasonlítsa össze az adekvát HD és adekvát PD számításának, értékelésének módját, a Kt/V összefüggés alkalmazásának korlátait! Foglalja össze a kapcsolódó szakápolói teendőket! - a dializáló membrán jellemzői, a dializátorok klírenszének fogalma, összetevői - az ellenáram-elv fogalma és a hemodialízis hatásfokára gyakorolt hatása - a megfelelő dializátor-hatásfok elérésével kapcsolatos szakápolói kompetenciák - a hemodialízis hatásfokát befolyásoló tényezők, az adekvát dialízis kritériumai - Kt/V képlet értelmezése, az időfaktor és a reziduális veseműködés önálló szerepe Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17. A. Jellemezze a vérképzés krónikus vesebetegségben kialakuló zavarát! Hasonlítsa össze a hemodializált és peritoneálisan dializált betegek anémia kezelését és a kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! - renalis anémia kialakulásának kórélettani alapjai - a vérvesztés forrásai, az anémia nem vérképzés eredetű okai - EPO-készítmények és azok adagolása, alkalmazása 17. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló szerepét és feladatait az extrakorporális (EC) keringés, illetve a hemodializáló rendszer víz-oldalának helyes működtetésében és a hibák felismerésében! - az egytűs (SN) és a kéttűs hemodialízis lényege és indoka - a hemodializáló rendszer vér-oldalának működési egységei, hibalehetőségei - a hemodializáló rendszer víz-oldalának működési egységei, hibalehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18. A. Jellemezze a vasanyagcsere krónikus vesebetegségben kialakuló zavarát! Foglalja össze a vashiány kezelési lehetőségeit és a kapcsolódó nefrológiai szakápolói kompetenciákat! - a vasháztartás zavara krónikus vesebetegségben - a vasháztartás elmei, monitorozása, a vashiány indikátorai - a vasterápia lehetőségei, a parenterális vaspótlás módja, a hatás mérése - a parenterális vasbevitel szervezése és a beadás kontrollja a predialízis és dialízis szakban 18. B. Ismertesse a hemodializáló oldat összetevőit, azok szerepét az urémiás anyagcserezavar kezelésében és a kezelés mellékhatásainak csökkentésében! Hasonlítsa össze a HD és a PD oldat összetételét és hatásmódját! - a dialízisre használt víz minőségi előírásai, a pirogénmentesség fogalma, vizsgálata - reverz-ozmózis (RO) fogalma, működése, minőségi követelményei - a RO-vízelőkészítő-rendszer elemei, gyakori hibalehetőségei - a nefrológiai szakápoló alapfokú vízrendszer-működtetői feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19. A. Jellemezze a kalcium-foszfor anyagcsere krónikus vesebetegségben kialakuló zavarát! Foglalja össze a renális Ca-, P-anyagcserezavar diétás és gyógyszeres kezelését, a kapcsolódó szakápolói kompetenciákat! - renális Ca-, P-anyagcserezavar és a szekunder HPT összefüggése, tényezői - a Ca-, P-anyagcsere monitorozása - a renális Ca-, P-anyagcserezavar kezelésének lehetőségei, indikátorai - az étrendi és gyógyszeres edukálás elemei, a gyógyszerismeret, és az együttműködés kontrollja 19. B. Hasonlítsa össze az AV-fisztula hagyományos és gomblyuk-punkciójának előnyeit és hátrányait! Jellemezze a nefrológiai szakápoló szerepét és feladatait a fisztula hosszú távú használhatóságának fenntartásában! - a hemodialízis AV-fisztulák típusai, jellemzői - az AV-fisztulák kialakításának és használatának feltételei, lehetséges szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20. A. Jellemezze az ischaemiás szívbetegség (ISZB) és a krónikus vesebetegség, valamint a dializált állapot összefüggését! - az ISZB fogalma, kórképei, korszerű diagnosztikai, kezelési és megelőzési lehetőségei - vesebetegségre jellemző/ dialíziskezeléssel összefüggő rizikófaktorok, kockázati tényezők - az ISZB felismerésének és kezelésének jelentősége krónikus vesebetegségben/dializált állapotban - az ISZB-től fenyegetett betegek edukálása, a megelőzés és kezelés támogatása 20. B. Hasonlítsa össze a tartós nagyvéna kanülök és az AV-fisztulák alkalmazásának előnyeit és hátrányait! Jellemezze a nefrológiai szakápoló szerepét és kompetenciáit a tartós HD kanülök hosszú távú használhatóságának fenntartásában! - az ideiglenes és tartós HD kanülök típusai, jellemzői - a HD kanülök alkalmazásának feltételei, lehetséges szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21. A. Jellemezze a gyulladásos szívbetegségek és a krónikus vesebetegség, valamint a dializált állapot összefüggéseit! - gyulladásos szívbetegségek megjelenési formái, okai, jelentősége krónikus vesebetegségben - a pericardialis folyadékgyülem okai, tünetei, kezelése, dialízis összefüggései - az endocarditis és a dializált állapot kapcsolata, diagnózisa, megelőzése, kezelése - a nefrológiai szakápolói betegmegfigyelési/monitorizálási feladatai, azok jelentősége 21. B. Ismertesse a beteg hemodialízis kezelés körüli megfigyelésének legfontosabb szempontjait! Foglalja össze a szakápoló kapcsolódó, az észlelésre és intervencióra vonatkozó feladatait! - HD kezelés gyakoribb szövődményei, azok okai, megelőzésük módja - HD kezelés ritkább, súlyos szövődményei, azok okai, megelőzésük módja - HD kezelést követő időszak lehetséges veszélyekei, szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22. A. Jellemezze a thromboembóliás kórképek és a krónikus vesebetegség, valamint a dializált állapot összefüggéseit! - thromboembóliás kórképek hajlamosító tényezői, megjelenési formái, azok oka, diagnózisa, kezelése, megelőzési lehetőségei krónikus vesebetegségben, dialízisben - a pitvarfibrillációs arrhythmia és az artériás thromboembolia összefüggése, kezelése - tartós alvadásgátlás szakápolói feladatai 22. B. Határozza meg a nefrológiai szakápolói plazmaferezissel és a hemoperfúzióval kapcsolatos szerepét, feladatait! - hemaferezis definíciója, formái - a plazmaferezis kezelés lényege, célja, indikációi, technikái - a hemoperfúzió lényege, indikációi, feltételei a beteg oldaláról - a két kezelési mód helye, alkalmazási területe a nefrológiai ellátást igénylő kórképek ellátásában Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23. A. Jellemezze a pangásos szívelégtelenség (PSZE) és a krónikus vesebetegség, valamint a dializált állapot összefüggéseit és a kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! - a PSZE fogalma, okai, tünetei, kapcsolata a krónikus vesebetegséggel - étrendi, gyógyszeres és eszközös-műtéti kezelés lehetőségei - a PSZE és dialízis kapcsolata 23. B. Ismertesse az élődonoros veseátültetés irányelveit! Foglalja össze a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait az élődonoros veseátültetés előmozdításában! - szervdonációval kapcsolatos szakmai és jogi szabályozás - élődonor-kivizsgálás menete, a vesedonáció ellenjavallatai - az eljárás lehetséges szakmai és szervezési előnyei - a vesék alkalmasságát befolyásoló tényezők - az élődonoros veseátültetés műtétének menete, lehetséges kimenetele, esetleges szövődményei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24. A. Jellemezze a krónikus vesebetegségben előforduló gyakori vírusfertőzéseket! Foglalja össze megelőzésük és kezelésük lehetőségeit, és a kapcsolódó szakápolói feladatokat! - a vírusfertőzések kialakulása, megjelenési formái, azok diagnosztikus, kezelési és megelőzési lehetőségei - dializált betegek gyakori vírusinfekciói, azok jellemzői, diagnosztikája, védőoltások - vírusfertőzött/vírushordozó betegek ellátása, dialízisének speciális teendői 24. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló feladatait a transzplantációs (TX) listára vétel folyamatában, illetve a listán levő betegek állapotának kontrollálásában! - a transzplantációs várólista jelentősége, a transzplantációs alkalmasság kritériumai - a listára vétel típusai, a listára vétel menete - a transzplantációs listán levő betegekkel kapcsolatos teendők, a betegek és az őket ellenőrző team kötelességei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25. A. Ismertesse a krónikus vesebetegekben kialakuló szeptikus állapotok megjelenési formáit! Foglalja össze jellemzőiket, megelőzésük, kezelésük lehetőségeit, és a kapcsolódó nefrológiai szakápolói teendőket! - a szepszis, illetve a szeptikus állapot régi és új értelmezése, kórokozói - az általános gyulladásos reakció (SIRS) fogalma, patomechanizmusa, általános és keringési következményei, szövődményei 25. B. Ismertesse a nem-élőből származó vese allokációjának folyamatát, szabályait! Határozza meg az immunológiai egyeztetés menetét! - az allokáció minimális feltételei, további szempontjai - az OVSZ Szervkoordinációs Irodán át zajló folyamat lépései - Eurotransplant szerepe, a csatlakozás adta lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26. A. Foglalja össze a vese-tűbiopszia szerepét, jelentőségét a vesebetegségek diagnosztikájában! - a vese-tűbiopszia indikációi, kontraindikációi, vizsgálati módszerei - a biopsziás anyagból nyerhető információk és szerepük a terápia vezetésében - a beavatkozás szövődményei, a megelőzés lehetőségei 26. B. Vázolja fel a nem élődonoros veseátültetés menetét és a kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! Ismertesse a veseátültetés lehetséges szövődményeit! - a TX-várólistán levő beteg veseátültetésre való felkészítésének alapvető szempontjai - a nem élődonoros veseátültetés perioperatív szakának szakápolói feladatai - a megkéső graft-funkció és a graftban visszatérő vesebetegség okai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27. A. Sorolja fel és jellemezze a vesebetegségek diagnosztikájára használatos vizsgálati módszereket! Ismertesse a fehérjeürítés vizsgálatának módszereit, jelentőségét! Értékelje a glomerularis filtráció mérésére használt módszereket! - a vese működésének laboratóriumi vizsgálata (vér-, vizeletvizsgálatok) - a vesék radiomorfológiai és funkcionális vizsgálómódszerei - a nefrológiában alkalmazott képalkotó eljárások 27. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló transzplantációs utógondozásban betöltött szerepét, feladatait! Ismertesse a veseátültetett beteg gondozásának főbb irányelveit! - a veseátültetések eredményét, a graftok és betegek életkilátásait befolyásoló tényezők - a veseátültetés lelki hatásai, a vesetranszplantált betegeknél előforduló lelki zavarok - a graft-elfogadás folyamatának támogatási lehetőségei - a vesetranszplantált betegek tápláltságának és anyagcseréjének jellemzői, a veseátültetéssel kapcsolatos anyagcsere- és endokrin változások Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28. A. Fogalmazza meg a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait a vesepótló kezelésben részesülő betegek komplex rehabilitációjában! - az életminőség fogalma és mérése, vesebetegek életminőségét befolyásoló tényezők - a rehabilitáció fogalma és értelmezése, befolyásoló tényezői 28. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló feladatait a dialízis programba visszakerülő rejektált beteg ellátásában! - a graft túlélést befolyásoló tényezők - rejekció típusai, hatásuk a graft működésére, a rejektált beteg állapotának jellemzői - a rejekció miatt ismét dialízisre került beteg újabb transzplantációjának lehetősége, a listára vétel menete Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29. A. Jellemezze a nefrológiai szakápoló a betegjogok érvényesítésében elvárt magatartását! Határozza meg ezzel összefüggő feladatait a dialízis kezeléssel kapcsolatban! - a leggyakoribb jogi és etikai problémák - a helyes szakmai kommunikációjának elemei - kritikus helyzetek fogalma, példái 29. B. Hasonlítsa össze a peritoneálisan dializált betegek transzplantációs programját, ellátásuk sajátosságait a preemptív veseátültetésben részesülő betegekével! - jelentőség, listára vétel, előnyök-hátrányok - a transzplantációs programok eredményességének mérési lehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30. A. Emelje ki a nefrológiai szakápoló dialízis központokban végzett feladatai közül azokat, amelyek elengedhetetlenek a minőségi betegellátás és a betegbiztonság megvalósulásához! - fertőzések megelőzése, kezelői higiéné, infekciókontroll - a dialízis készülékek üzemeltetése, a berendezések beépített biztonsági elemei - HD kezelés indításával kapcsolatos nefrológiai szakápolói teendők, a kezelés indításának feltételei - a HD kezelés befejezésével kapcsolatos szakápolói teendők 30. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló szerepét és feladatait a transzplantációs várólistáról ideiglenesen lekerült betegek követésében, alkalmasságuk aktualizálásában! - a transzplantáció folyamatának alapfogalmai - a vesetranszplantáció feltételei, indikációi - a transzplantáció ideiglenes és tartós ellenjavallatai, alkalmatlanságot okozó állapotok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 Szakképesítés: Nefrológiai szakápoló Engedélyszám: /2017/EHUMAP AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait primer glomerulonephritisben (GN) szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - glomerulus felépítése, szűrőrétegei, funkciója - glomerularis kórfolyamatok főbb okai, patomechanizmusa - primer glomerulonefritiszek fogalma, klinikai megnyilvánulásai - heveny GN-ek típusai - szakápoló szerepe a GN-ek diagnosztikájában, kezelésében, ápolásában - Bowman-tok, endothel, bazális membrán, mesangium, macula densa, méret szelektív szűrés, töltés szelektív szűrés, fehérjeürítés, glomerularis filtráció - immunológiai, anyagcsere, vagy hemodinamikai tényezők, gyulladásos, metabolikus, hemodinamikai, mérgezés és fertőzés okozta károsodások, nephron károsodás, kompenzáló értágulat, glomerularis hypertonia, fokozott filtráció, másodlagos szöveti elváltozások, fokális/szegmentális/globális glomerulosclerosis, tubulointerstitialis gyulladás, fibrosis, proteinuria, hypertonia, tovább romló veseműködés - heveny nephritis szindróma, PSGN, RPGN, vasculitisek - diagnosztikai, terápiás és szakápolási specialitások 1. B. Határozza meg a kezelési mód megválasztása kapcsán a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait a peritonealis dialízis (PD) vonatkozásában, illetve a vesepótló eljárások modalitás váltásának különböző szituációiban! - PD, mint alternatív kezelési mód alátámasztása, szakmai evidenciái - a PD választásának beteg számára adott helyzetei, lehetőségei, kontraindikációi - a PD alkalmazásának korlátai, a modalitás-váltás feltételei és indokai - a hemodialízis módszer váltásának feltételei, indokai - a nefrológiai szakápoló szerepe a HD-PD módszerváltás folyamatában

34 - PD kezelt betegek jobb, ill. HD-vel azonos túlélése, az AV fisztula és a hasi katéter azonosan alacsony szövődmény rátája, használhatósága, géphez, kórházhoz való kötöttség érzése enyhébb, az evidencia alapú, meggyőző tanácsadás a betegek dialízis módszer-választásához - predialízis gondozás, HD-ben akutan indított beteg, régóta kezelt problémás HDbeteg; organikus kontraindikációk: kiterjedt alhasi, kismedencei műtét, abdominális téraránytalanság (relatív), gyulladásos bélbetegség, súlyos légzésfunkciós zavar, kezelhetetlen alsóvégtagi nagyérszűkület; pszichoszociális kontraindikáció (gyakoribb): a beteg elutasítja, a család, környezet nem támogatja, alapvető komforttényezők hiánya (relatív) - PD alkalmasság feltételei, beteg beleegyezése, a beteg és a hozzátartozó motiváltsága, a helyzet felismerése, beteg és hozzátartozó edukálása, együttműködés a nefrológussal, szóbeli és eszközös bemutatás, video és írásos anyagok, találkozás betegtársakkal, támogató, ismertető, tisztázó szerep, a beteg és hozzátartozó megismerése, megnyerése - tartósan 1.5-ig csökkenő Kt/V és/vagy elégtelen UF teljesítmény; aluldializáltság klinikai jelei; katéter eltávolítást igénylő állapotok, re-implantáció lehetősége nélkül; a segítőlehetőség megszűnése (hiánya vagy kiégése), a PD kivitelének akadályai; - elégtelen vérhozam, az ércsatlakozás visszatérő szövődményei, aluldializáltság - az elégtelen PD indikátorok észlelése, beteg és segítő tájékoztatás, edukálás, HD átállás szakápolói támogatása, szervezése, kiégés megelőzése, motiváció fenntartása, asszisztálás

35 2. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait szisztémás betegségekhez társuló glomerulonephritisben szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - immunrendszer szervei, humoralis és celluláris elemek működése, szerepe - immunválasz jellemzői, típusai, túlérzékenységi reakciótípusok (I-IV) - autoimmunitás fogalma, jelentősége a glomerulonephritisek kialakulásában - immunkomplex glomerulonephritisek - az immunrendszer, a veseelégtelenség és a dialízis kapcsolata - elsődleges és másodlagos nyirokszervek, immunglobulinok, antigén, antitest, komplement, citokinek, IC, granulocyták, mononuklearis sejtek, T-, és B-lymphocyták, makrophagok - veseelégtelenségben csökkent immunválasz, mononuklearis sejtek, komplement kóros membrán-aktivációja a hemodialízisben, citokin képződés, béta-2-mikroglobulin - SLE-hez társuló lupus nephritis, IgA-nephropathia, membranosus glomerulonephritis - immun fluoreszcens vizsgálat (immunlerakódás a glomerulusokban), vesebiopszia - SLE: változatos vesetünetek (enyhe proteinuriától a gyorsan súlyosbodó GN-en át a veseelégtelenségig) - mikroszkópos haematuria, nephritises üledéklelet, proteinuria/nephrosis szindróma, csökkent veseműködés, hypertonia - tüneti kezelés (renalis és extrarenalis), immunszuppresszív kezelés, betegtájékoztatás, pontos vizeletgyűjtés és gyógyszeradagolás, az ödémás beteg ápolási standardja, fehérje dús diéta 2. B. Ismertesse a peritonealis dialízis módszereit és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! Határozza meg az önálló oldatcserére nem képes betegek peritonealis dialízisének lehetőségeit! - alkalmazásuk indoka, a kezelés indításának lehetőségei optimális és nem-optimális körülmények között - a segítő(k) edukálása, betanítása, tréningje, a kezelés végzése, ellenőrzése

36 - CAPD, NIPD, CCPD (kézi és automatás PD módok), kinetikai, életviteli és szociális indikációk - optimális és nem optimális indítási feltételek a hasi anatómia, a beteg kézügyessége, együttműködése, ill. kísérőbetegségei alapján - a betegek állapotának, szociális környezetének, lehetőségeinek felmérése, tanácsadás a PD alkalmazás optimalizálásához - asszisztált PD a beteg otthonában (segítővel CAPD, vagy APD) - intermittáló APD dialízisközpontban, vagy kórházban

37 3. A. Jellemezze a krónikus glomerulonephritisek (GN) egyes megjelenési formáit és a nephrosis szindrómát! - krónikus GN-ek oka, klinikai megjelenési formái és kezelési lehetőségei - nephrosis szindrómát okozó kórképek - tünetegyüttes patomechanizmusa, jellemzői - GN eredetű nephrosis szindróma diagnosztikája, kezelési elvei - a proteinuriával járó idült GN, későn felismert, csökkent veseműködésű betegeknél - hypertonia, proteinuria, dohányzás, testsúlyfelesleg, dyslipidaemia progresszió, veseparenchyma végleges pusztulása - összetett vesevédő kezelés - lipidcsökkentő kezelés, statin, sóban és fehérjében szegény étrend, a dohányzás abbahagyása, normális testsúly elérése - minimal change nephropathia, fokális szegmentális glomerulosclerosis (elsődleges, másodlagos), membranosus glomerulopathia (autoimmun betegségek, fertőző betegségek, gyógyszerek), IgA-nephropathia - albuminvesztés, onkotikus nyomás, fokozott folyadékkiáramlás az interstitialis térbe, hypovolaemia, fokozott ADH-szekréció, tubularis nátrium- és vízvisszaszívódás, hyperlipidaemia, szív- és érrendszeri szövődmények - glomerulus kapilláris kacsok károsodása, súlyos proteinuria (>3,5 g/nap), ödéma, hypoproteinaemia, hyperlipidaemia - vesebiopszia, részletes szövettani vizsgálat - proteinuria, ödéma és hyperlipidaemia csökkentése, antikoaguláns kezelés 3. B. lsmertesse a peritonealis folyadék-, és oldott anyagtranszportot, kinetikát meghatározó folyamatokat! Határozza meg az automata peritonealis dialízis (APD) kezelési módokat és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - a peritonealis barrier elemei - APD készülék szerepe a peritonealis dialízis, mint kezelési mód terjedésében és fenntartásában - APD kezelési módok és indikációjuk - egyrétegű mesothel, submesothelialis kötőszövet kapillárisokkal, endothel réteggel - három pórus rendszer, eltérő transzport csatornák, diffúzió, ozmózis, kolloid és krisztalloid ultrafiltráció, ozmózis, elkülönülő nátrium- és víztranszport - önálló oldatcserére nem képes betegek PD kezelése, anuriás betegek dialízis adagjának

38 növelése, gyors transzporter betegek hatásos ultrafiltrációja (UF), NIPD, CCPD, hibrid- APD - részvétel a szociális és kinetikai indokok felderítésében, a PD módszerek edukálása, tréningje, az otthoni körülmények kialakítása, kórházi feltételek biztosítása, PD kivitele

39 4. A. Ismertesse és jellemezze a dehidrációval járó kóros állapotokat! Határozza meg azok kezelési lehetőségeit! - homeosztázis fogalma, összetevői - a szervezet folyadékterei közötti anyagmozgás mechanizmusai - dehidrációk típusai, okai, jellemzői és kezelésük módja - isovolaemia, isoionia, isotonia, isohydria - a szervezet folyadékterei, membránok, pórusok, ozmózis, diffúzió, ultrafiltráció, ozmoreguláció, volumenreguláció - a nátrium és vízegyensúly zavarai, hipertóniás/hipotóniás dehidrációk, testnedvek fokozott vesztése: hormonhiányos állapotok, renalis/extrarenalis folyadékvesztés, gyomor-bél betegségek, hányás, hasmenés, verejtékezés, ozmotikus diuresissel járó állapotok, akut vérvesztés, égési sérülés - bőr hűvös, a pulzus szapora, a vérnyomás és a vizeletmennyiség csökken - növekedett/változatlan összvíztartalom, intravascularis hypovolaemia: vénás pangás, a kapilláris rendszer hypoxiás/toxikus károsodása - tachycardia, oliguria, azotaemia - valódi hyponatraemia: vízmérgezés, effektív intravascularis hypovolaemia, fokozott antidiuresis (ADH-túltermelés) - apátia, letargia, hányinger, hányás, fejfájás, dezorientáció/zavartság, epileptiform görcsroham, stupor, coma - hypernatraemia: csökkent szomjúságérzet/akadályozott a folyadékfogyasztás, nem elégséges a vízfelvétel a nagyfokú renalis/extrarenalis vízvesztés pótlására, túl gyors sóbevitel (hipertóniás infúzió), ozmotikus diuresis, ketonuria (diabetes mellitus), mannitol kezelés, vízvesztés (renalis: diabetes insipidus, nephrogen diabetes insipidus; extrarenalis: verejtékezés) - elsősorban központi idegrendszeri tünetek - hypovolaemiás hypernatraemia: hipotóniás folyadékvesztés (hasmenés főként gyermekekben) - oliguria és koncentrált vizelet - hypervolaemiás hypernatraemia: hipertóniás sóoldat infúziója, tengervízivás (baleset), NaHCO 3 -kezelés után (acidosisban) szomjúság, vérnyomás-emelkedés, nagy vizelet- Na + -koncentráció, növekedett ADH-szint - infúziós terápiás lehetőségek, plazmapótszerek, transzfúziós terápia

40 4. B. Ismertesse a peritonealis dialízis adag tervezésének szempontjait és a szolgáltatott dialízis adag mérését! Határozza meg a megfelelő PD adag-tartománytól való eltérés indokát, és lehetőségét! - a megfelelő (adekvát) PD adag fogalma, összetevői, tartománya - a maradék veseműködésre (MVF) ható tényezők - a hasüregből kifolyó (nettó, drenált) oldat térfogatát meghatározó tényezők - hashártya kinetika és a szolgáltatott dialízis adag vizsgálatára használatos módszer, az eredmények értékelési szempontjai, vizsgálattal kapcsolatos szakápolói kompetenciák - az előírt heti Kt/V-hez szükséges oldatmennyiség, peritonealis és összes (MVF-al együtt) - MVF-ra ható tényezők: hidráltság, vese perfúzió, nephrotoxinok, AGE, egyes gyógyszerek - testsúly, maradék veseműködés, perit. kinetika, diéta, heti KN- és kreatinin klírensz, Kt/V számítás, Kt/V alsó határ 1.7, eltérés max. -0.2, kellő UF telj. és szoros kontroll mellett, PD-HD kombináció - PET, 3.86%-os oldattal, a vizsgálat menete, nátrium-hígulás és a 240 perces UF térfogata - heti peritonealis és összes Kt/V, kreatinin-klírensz, maradék VF-mérés, 24 órás dializátum adatok - a vizsgálatok szakszerű kivitele, minták továbbítása, a vizsgálat értékelése, a rendszeres adekvát PD oldatcserék biztosítása, a MVF megóvása

41 5. A. Ismertesse és jellemezze a hiperhidrációval járó kóros állapotokat! Határozza meg azok kezelési lehetőségeit! - szervezet folyadékterei - fiziológiás, kóros folyadékok - napi folyadékegyenleg összetevői, rendkívüli veszteségek - hiperhidrációk típusai, okai, jellemzői és kezelésük módja - összvíztér, intracellularis, extracellularis, intravasalis, interstitialis, transcellularis - fiziológiás: liquor, nyál, emésztőnedvek, ízületi folyadék; kóros: ödéma, ascites, ileus, pleuralis/pericardialis folyadék - napi folyadékegyenleg: bevitel, kiadás, oxidációs víz, perspiratio insensibilis - láz, izzadás, meleg, tracheostoma, hörgőváladék leszívása, hyperventillatio - hypervolaemiák, növekedett kapilláris hidrosztatikus nyomás, a plazma csökkent onkotikus nyomása, generalizált ödéma - hormonális eredetű hypervolaemia: elsődleges hyperaldosteronismusban fokozott renalis Na + - és vízvisszatartás, extracellularis és intravascularis hypervolaemiával, a vérnyomás növekedésével (daganatos és gyulladásos betegségekben) - súlyos vesebetegségekben (csökkenő GFR és ennek következtében a diuresis) változatlan vízfelvétel mellett ödéma és intravascularis hypervolaemia alakul ki - isotoniás hyperhydratio kiválasztási zavarok (veseelégtelenség), a folyadékháztartás komplex regulációs zavara (szívelégtelenség), csökkent kolloid ozmotikus nyomás (hypoproteinaemia), isotoniás oldatok túlzott bevitele csökkent folyadék-, és Na + - bevitel, sze. albumin-szubsztitúció, diuretikum - hypertoniás hyperhydratio: veseelégtelenség, hypertoniás oldatok túlzott bevitele jelentős szomjúságérzet, hőmérsékletemelkedés, görcsök, kóma forszírozott diuresis, hemofiltráció, dialízis - hypotoniás hyperhydratio: szívelégtelenség, elektrolitmentes oldatok fokozott bevitele gyengeség, hányás, tudatzavar, convulsio, kóma, bradycardia diuretikumok, teljes elektrolit-tartalmú oldatok infúziója - kóroktól függően a vízhajtó kezelés, illetve a só-, és vízfelvétel korlátozása

42 5. B. Ismertesse az elégtelen PD drenázs és az elégtelen PD ultrafiltráció differenciálási, illetve megoldási lehetőségeit, és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - az elégtelen PD ultrafiltráció okai, diagnosztikája, megoldási lehetőségei - az elégtelen PD-drenázs katéter eredetű okai, a mechanikus eredetű drenázs akadállyal kapcsolatos teendők - az elégtelen PD-drenázs nem-katéter eredetű okai, a leak fogalma, típusai, megoldásának módjai - bruttó (ozmotikus) ultrafiltráció, kapilláris resorptio, nyirokfelszívódás, fokozott glükóz felszívódás, csökkenő peritonealis felszín, fokozott nyirokdrenázs, PET, Na-, és víztranszport-vizsgálat, oldatminőség és benntartási időmódosítás, APD, elégtelen drenázs és UF szakápolói differenciálása, diagnosztikus ápolási teendők - katéter megtöretés, kimozdulás, behüvelyezés, kontrasztos katéter röntgenfelvétel, hashajtás, átmeneti Tidal-technika, LC revízió/repozíció/re-implantáció, drenázs akadály észlelése, szakápolás differenciálása, konzílium kezelés végzése, perioperatív ápolás - gyors transzporter állapot, fokozott nyirokdrenázs, leak (ES, sc., pleuralis), PD szünet, katéter re-implantáció, rekesz-rések zárása (eszközei, pleuroscopia), leak felismerése, konzílium, terápia kivitelezése, beteg megfigyelése, észlelése, katéter re-implantáció, pleura műtét, perioperatív ápolás

43 6. A. Foglalja össze a krónikus vesebetegségben kialakuló leggyakoribb sav-bázis kisiklások okait, következményeit, kezelési módját! - a ph fogalma, szabályozása, a sav-bázis háztartás egyensúlya, paraméterei - a szervezet sav-bázis egyensúlyát fenntartó mechanizmusok - acidózis és alkalózis típusok jellemzői és tünetei - metabolikus acidózis okai, megelőzése és kezelése - isohydria, a vér puffer rendszerei - zavarok: acidosis, alkalosis fokozott bevitel/termelődés, vesztés, visszatartás, hígulásos - kompenzáció: vese hidrogénürítés (ammónia, urea, tejsav), foszfát puffer; tüdő hypoventillatio/hyperventillatio, agytörzsi, aortaív és carotis receptorok; máj aminosavak, bikarbonát - metabolikus acidosis tejsav acidosis, diabeteses ketoacidosis, veseelégtelenség, mellékvesekéreg-elégtelenség, bikarbonátvesztés (bél, vese) hyperventillatio, légzés mélysége fokozódik, hyperkalaemia, szívritmuszavarok (tachycardiás hajlam), vasodilatatio (hypotonia hajlam), kálcium-, és foszforháztartás zavarai, inzulinrezisztencia, hányinger, hányás, kóma oki terápia, perzisztáló zavarnál alkalizáló terápia 6. B. Határozza meg a különböző a peritonealis dializáló oldatok alkalmazásának, időzítésének és benntartási idejének összefüggéseit az egyes hashártya transzporttípusokkal! - a peritonealis dializáló oldatok típusai, azok főbb jellemzői - lassú/gyors/átlagos transzporterek - eltérő ozmolalitású glükóz- és nem glükóz alapú oldatok - lassú transzporterek: nagy térfogatú oldatok, alacsony ozmolaritás, hosszú benntartás - gyors transzporterek: átlagos oldat térfogat, magas ozmolaritás, rövid benntartás - átlagos transzporterek: benntartási idő és ozmolalitás változó, hidráltság függvénye

44 7. A. Ismertesse a vesék és húgyutak gyakoribb fejlődési rendellenességeit! - nephrogén fejlődési rendellenességek - ureterogén fejlődési rendellenességek - a vesék veleszületett polycystás elfajulása, kórlefolyása, szövődményei - agenesia, aplasia, hypoplasia (különböző fokú), veseciszták (soliter, multilocularis), patkóvese, kettős vese, vándorvese - kettős vesemedence és urether, ureterokele, vesicoureteralis reflux, nyitott hólyag, hólyag diverticulum - a veleszületett öröklődő polycystás vesebetegség (infantilis, adult), öröklődés nemhez nem kötődik, tubulussejtek kóros proliferációja, membrán mátrixtermelés, folyadéktermelés, lassan romló vesefunkció, nemritkán hasi fájdalom, vérvizelés, esetleg ciszta-gennyedés, vagy az állapotot kísérő hypertensio 7. B. Határozza meg a nefrológiai szakápoló szerepét és feladatait a hasi katéter implantációs műtét körüli időszakban! Emelje ki a lehetséges nehézségeket az együttműködő osztályok és a beteg oldaláról! - a hasi katéter szakaszai, a hasi katéter implantáció módszerei - a hasi katéter implantáció előtti tervezés szempontjai, a műtéti előkészítés szakápolói feladatai - a műtét alatti és az azt követő első két posztoperatív hét szakápolói feladatai - a hasi katéter implantáció és a korai posztoperatív szak peritonealis dialízis sebészi/sebészi megoldást igénylő szövődményei - intraperitonalis és extraperitonalis szakasz, tunnel, dakron-gyűrűk, transzfer-cső - kijelölés, ülő helyzet, öv vonal felett-alatt, körzőzés, túlsúlyos betegek exit site (ES) lokalizációi - részvétel az ES kijelölésében, betegelőkészítés, vizsgálatok, edukálás, preoperatív antibiotikum adása - megfelelő intraoperatív drenázs, műtét után a katétert immobilizáló kötés kontrollja, posztoperatív drenázs próba, oldat észlelés, ES kontroll, varratszedés, steril kötéscsere, rendszeres beteg tréning, otthoni kötéscsere oktatása - műtő és sebészeti osztályos ápoló-orvos kapcsolattartás, szakmai előírások elfogadtatása - primer seb-, és leak-szövődmények, katéter dislocatio és behüvelyezés, sérvek

45 - betegmegfigyelés, felismerés, műtéti és perioperatív kezelési (HD, APD) szervezése

46 8. A. Ismertesse a heveny vesekárosodások (VK) etiológiai felosztását és azok kiváltó okait! Foglalja össze az anuriás heveny VK egyes szakaszainak ellátásához kapcsolódó nefrológiai szakápolói feladatokat! - a vesefunkció megítélésére használt diagnosztikus kritériumrendszer - a vesefunkció jellemzése heveny VK-ban - az anuriás heveny VK szakaszainak jellemzése és kezelése - cardiovascularis insuffitientia (prerenalis): poszttraumás/posztoperatív/kardiogén sokk; hypovolaemia: vérzés, víz- és elektrolit-veszteség, égés; szeptikus sokk; veseartéria, ill. véna trombosis/embolia - ún. belgyógyászati vesebetegségek (renalis): glomerularis betegségek, tubularis nefrózis, interstitialis nephritis, vascularis laesio, host versus graft reakció, krónikus vesebetegség akut exacerbatiója; nephrotoxinok: nehézfémsók, szerves oldószerek, mérgek, gyógyszerek, kontrasztanyag - uréterelzáródás: kő, tumor, retroperitonealis haematoma, fibrosis, iatrogén ártalom; alsó húgyúti károsodás: prostata hypertrophia, kismedencei neoplasma - RIFLE-kockázatbecslő-rendszer - intenzív obszerváció, volumenpótlás, testsúly, folyadékegyenleg, óradiuresis, szérum elektrolitok, kreatinin, BUN, ph, hemoglobin monitorozása, Astrup, vesepótló eljárások, pszichés támogatás 8. B. Nevezze meg a peritonealis dialízis szövődményeit! Határozza meg azok okát, diagnosztikus kritériumait, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit és azokhoz kapcsolódóan a nefrológiai szakápoló szerepét, feladatait! - a hasi katéter implantáció sebészi szövődményei - a hasi katéterrel kapcsolatos gyulladásos szövődmények - a peritonealis dialízis anyagcsere szövődményei - primer seb- és leak- szövődmények, katéter dislocatio és behüvelyezés, sérvek - ES-infekció, tunnel infekció, ES-gyulladás diagnosztikus kritériumai, helyi és szisztémás antibiotikum kezelés, jó sebészi kialakítás, jó otthoni kötözés kritériumai, katéter immobilizáció, ezek edukálása, kontrollja - glükóz, hyperglykaemia, hyperlipidaemia, GDP, AGE szerep, glükózterhelés csökkentése, diétás edukálás, UF igény csökkentése, glükózmentes-oldat használata, MVF kímélet

47 9. A. Ismertesse az urológiai kezelést igénylő vesekőbetegség tüneteit, a kezelés lehetőségeit és az ellátáshoz kapcsolódóan a szakápoló szerepét, feladatait! - a vesekőképződéshez vezető állapotok, hajlamosító tényezők - a vesekövek típusai, a megelőzés és edukálás lehetőségei - az alkalmazható étrendi és gyógyszeres kezelési módok, urológiai kezelés lehetőségek - kristályképződés a vizeletben, ph, koncentráció, infekció, tubularis funkció, vizeletpangás, oxalát-, foszfát-, húgysavkövek - folyadékbevitel és diéta, lúgosítás, kálium szerepe, étrendi és gyógyszeres edukálás, előkészítés az urológiai beavatkozásokra, észlelés, vesekólika, haematuria, lefolyási akadály, kőürítés, ESWL, kőextrakció 9. B. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait PD-peritonitisben szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! Foglalja össze a felmerülő betegellátási és szervezési feladatokat a peritonealisan dializált beteg kórházi felvételével és ellátásával kapcsolatosan! - a PD infektív szövődményei - a PD-peritonitis okai, keletkezési módja - a megelőzés lehetőségei - a PD-peritonitis ellátására vonatkozó diagnosztikus és terápiás ajánlások - exit site-, tunnel infekció, PD-peritonitis - transzluminalis, periluminalis, endogén (hasi szervek, hematogén), ESI, infekciók szerepe - ES megfelelő kialakítása és gondozása, jó oldatcsere technika, infekciós gócok megszüntetése, részvétel a gócok felszámolásában, perioperatív teendők, jó tréning és re-tréning, beteg edukálás, beavatkozásoknál antibiotikum profilaxis, ES gyógyulásáig steril nővéri kötözés, szárazon tartás, immobilizálás, obstipáció elkerülése, orrváladék tenyésztés, kezelés (mupirocin), - ES-, és PD-oldat tenyésztés módja, empirikus és célzott antibiotikus kezelés lépései, műtéti indikáció - beteg, PD oldat, drenázs észlelése, kórházi PD szervezési feladatok - anyagok, eszközök, dokumentáció kórházi meglétének biztosítása, az oldatcsere körülményeinek kialakítása, kontrollja, átmeneti asszisztálása - kapcsolattartás a felvevő osztállyal, ápolási-szervezési kompetenciák megosztása,

48 szinkronizálás a PD-vel, gyógyszeres kezelés és vizsgálatok, PD adaptálása

49 10. A. Ismertesse a nefrológiai szakápoló feladatait interstitialis nephritisben (ISN) szenvedő betegek ápolása-gondozása kapcsán, a különböző életkori sajátosságok figyelembe vételével! - húgyúti infekciók formái, jellemzői - az ISN típusai, tünetei, kezelése - alsó és felső húgyúti infekciók, szignifikáns bacteriuria, Gram-negatív baktériumok, urethritis, cystitis, pyelonephritis, immun-eredetű ISN, tubulopathiák, analgetikum nephropathia - ISN: glomerulonephritis következménye, kialakulhat heveny tubularis necrosis után, okozhatja tubulopathia, ill. szisztémás betegségek (SLE, Sjögren-szindróma, sarcoidosis, Wegener-granulomatosis), vagy átültetett vese kilökődési reakciója, társulhat artéria renalis szűkületéhez, vagy a diffúz arteriosclerosishoz - heveny forma - gyógyszerekkel kapcsolatos allergiás reakció; idült forma - nem gyógyuló heveny gyulladás, glomerulusokat, tubulusokat és/vagy ereket károsító idült betegségekhez társuló fibroticus reakció, vizeletelvezető rendszer tartós elzáródása (pl. köves eredet, tumor, prostatahyperplasia, retroperitonealis fibrosis), nehézfémek; ischaemiás eredetű interstitialis nephritis - tanácsadás a megelőzéshez, az antibiotikumos kezelés támogatása, steril anyagvétel és kezelés, másodlagos zsugorvese kialakulásának megelőzése 10. B. Ismertesse az otthoni hasi dialízis oktatásának, tréningjének menetét! Foglalja össze a kezelés biztonságos indításával kapcsolatosan nefrológiai szakápolói feladatokat! - a beteg és segítője által készség szinten elsajátítandó ismeretek, az elsajátítás mérése, az ellenőrzés szempontjai - a peritonealis dialízisre készülő beteg első otthoni vizitjének szempontjai - az otthoni PD kezelés feltételei, a biztonságos indítás kritériumai, a re-tréning és szövődmények kapcsolata - többlépcsős, ismeret- és készségfejlesztő komplex tréning: szájmaszk-, kézfertőtlenítés-, oldatcserék technikája, jegyzőkönyv vezetése- kilépési hely (exit site=es) kötözése, szövődmények felismerése - havi vizit - fizikális vizsgálat, ES ellenőrzés- vérkép (EPO, vas), retenciós szintek, kezelés hatékonysága- ionok, Ca-, P-anyagcsere, metabolikus paraméterek, vizelet, PD oldat, UF, hidráltsági állapot, RR, gyógyszeregyeztetés, -felírás, társbetegségek, TXalkalmasság követése

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés ráépülés azonosító száma: 55

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Tartalom KDIGO ajánlás tükrében Krónikus vesebetegségek funkcionális osztályozása

Részletesebben

A 50. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 50. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 50. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 55

Részletesebben

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata Dr. Igaz Péter Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika A vesebetegségek vezető tünetei 1. Általános tünetek: gyengeség, fáradtság, étvágytalanság,

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat április 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat április 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer élettana

A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer funkciói kiválasztó funkció (anyagcsere végtermékek, ammónia, urea, hormonok, gyógyszerek... a szervezet számára értékes anyagok konzerválása

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi Dr. Studinger Péter 2019. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika http://bel1.semmelweis.hu A nefrológiai

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai H-1. A vesemûködés alapjai 1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai 1. Homeosztázis A belsô környezet kémiai stabilitásának megôrzése az egyes komponensek koncentrációjának szabályozása által. Jellegzetesen

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem

A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem Nagy Judit Rheumatológia és rehabilitáció határterületei Harkány,. Vázlat - CKD (krónikus vesebetegségek) mint népegészségügyi probléma - CKD egységesített

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Homeosztázis A szervezet folyadékterei

Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis Homeosztázis: a folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett

Részletesebben

A víz és elektrolitháztartás zavarai, köszvény Temesszentandrási György III.Belklinika 2017.04.19. Isotoniás dehydratio Isotoniás körülmények közötti EC natrium és vízvesztés Okai: renalis:

Részletesebben

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A mentőegység által 45 éves keringési rendszer megbetegedésében szenvedő, kritikus állapotú férfi beteg érkezik az intenzív osztályra. Tanítsa meg a pályakezdő ápolótársának milyen eszköz nélküli

Részletesebben

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája.

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája. A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája Szarka@mail.bme.hu Fő funkciói: 150 g páros szerv. Tömege 40%-át erek és vér adja 1. Hulladékanyagok kiválasztása 2. Extracelluláris folyadék térfogatának, összetételének

Részletesebben

Krónikus vesebeteg gondozás célja, dialízis modalitások. Dr. Boros Tímea SZTE SZAKK I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum

Krónikus vesebeteg gondozás célja, dialízis modalitások. Dr. Boros Tímea SZTE SZAKK I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Krónikus vesebeteg gondozás célja, dialízis modalitások Dr. Boros Tímea SZTE SZAKK I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum A vesebetegség népbetegségnek számít. 900.000 vesebeteg van

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem Sav-bázis és vérgáz elemzés Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem A H + potenciája H + nmol/l H + potenciája: ph (pondus Hydrogenii) Sörensen, 1909 ph = -lg H + -lg 40 = 7.40 40 A H + potenciája H + nmol/l

Részletesebben

Folyadék-elektrolyt háztartás

Folyadék-elektrolyt háztartás Folyadék-elektrolyt háztartás Ökrös Ilona B-A-Z Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Miskolc Debrecen, 2006.12.06. Fizikai alapfogalmak I. Atom: az anyag legkisebb része, az adott anyagra jellemző

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Izotópvizsgálatok urológiában Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Vesevizsgálatok Statikus vizsgálat: veseszcintigráfia + számítógépes arányképzés. Dinamikus vizsgálat: kamera-renográfia + Furosemid-diuresis

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese mőködése Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese homeosztatikus mőködése Miért van feltétlenül szükség a renális szabályozásra? Hıszabályozás verejtékezés Kihívások és megoldások Táplálkozás akcidentális

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Hypertonia diabetesben 1-es típusú diabetes 2-es típusú diabetes Nephropathia diabetica albuminuria (intermittáló

Részletesebben

Az akut vesekárosodás (AVK) korszerű diagnosztikája és kezelése

Az akut vesekárosodás (AVK) korszerű diagnosztikája és kezelése Az akut vesekárosodás (AVK) korszerű diagnosztikája és kezelése Varga Andrea dr. - Zakar Gábor dr. B.Braun Avitum 9. Dialízisközpont és Szent György Kórház, Nefrológiai részleg Székesfehérvár Belgyógyászat

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnıtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnıtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban. Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI

A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban. Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI Hypernatraemia Nagy mennyiségű és/vagy nem pótolt hyposmoláris folyadékvesztés Diabetes insipidus

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Intenzív betegellátás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Intenzív betegellátás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK LEHETSÉGES FELADATAI AZ IDŐSELLÁTÁSBAN Dr. Balogh Zoltán Ph.D. Egymást Értő Szakemberek Szociális Klaszter Egyesület Ünnepi Konferenciája

Részletesebben

A plazmaferezis szerepe immunológiai. Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege

A plazmaferezis szerepe immunológiai. Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege A plazmaferezis szerepe immunológiai etiológiájú vesebetegségekben Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege 1189 PEX kezelés indikációja

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-6/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2332-06 Diabetológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 6195-6/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2332-06 Diabetológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Új kolléganő betanítására kérte meg vezetője. Feladata az 1. típusú diabetesszel kapcsolatos és a diabetes szövődményeként jelentkező alsó végtagi kritikus állapotokhoz kapcsolódó ismeretek

Részletesebben

Szellemi fogyatékos betegek dialízis kezelésével szerzett tapasztalataink

Szellemi fogyatékos betegek dialízis kezelésével szerzett tapasztalataink Szellemi fogyatékos betegek dialízis kezelésével szerzett tapasztalataink Dr. Polner K., Dr. Haris Á., Prof. Dr. Vas I., Dr. Rahme M., Dr. Repetics S.*, Dr. Zakarné M.E., Szente A.* Főv. Önk. Szt. János

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat június 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat június 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK

HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK Prof. Dr. Kiss István Geriátriai Tanszéki Csoport Semmelweis Egyetem, ÁOK, II.sz. Belgyógyászati Klinika Dél-budai Nephrologiai Központ Szent Imre Egyetemi Oktatókórház,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A vese szerepe 1. A vízterek (elsősorban az extracelluláris tér) állandóságának biztosítása

Részletesebben

Fábiánné Gelsi Eleonóra

Fábiánné Gelsi Eleonóra Az intenzív osztályos ellátás szempontjai plazmaferezissel kezelt betegeink kapcsán Fábiánné Gelsi Eleonóra Témavezető: Prof. Dr. Soltész Pál, Szabóné Törő Anna Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. február 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. február 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Dr. Balogh Zoltán FESZ XVII. Kongresszus - Cserkeszőlő, 2017. szeptember 15. Ápolók és orvosok száma 1000 lakosra vetítve Ápoló

Részletesebben

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból 25 January 2018 EMA/PRAC/35603/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból A PRAC 2018. január 8-11-i ülésén

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A szervezet folyadékterei, Homeostasis

A szervezet folyadékterei, Homeostasis A szervezet folyadékterei, Homeostasis Bányász Tamás Az emberi test mint nyílt rendszer 1. Nyílt rendszerek: A szervezet anyag- és energiaforgalmat bonyolít a környezettel 2. Homeostasis: A folyamat, mely

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Dr. Polner Kálmán Főv. Önk. Szt. János Kh. És Észak-budai Egyesített Kórházai Szent Margit Kórház th., Nephrologia Budapest Orvosi

Részletesebben

ph jelentősége a szervezetben

ph jelentősége a szervezetben PH fogalma Sav-bázis egyensúly ph = -log [H+] ph=7 => 10-7 Mol H + (100 nmol/l) ph=8 => 10-8 Mol H + (10 nmol/l) Normal plazma ph: 7.35-7.45; 7.45; (H+: 45-35 nmol/l) Acidózis: ph7.45

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011.

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. Szövődmények Meghatározás: a műtéti eljárás alatt vagy után jelentkező klinikai eltérés az elvárt normális események folyamatától,

Részletesebben

Dialízis kezelés előzményei: VESEPÓTLÓ KEZELÉSEK ÉTRENDJE. A dialízis kezelés lényege: A vesepótló kezelést meg kell kezdeni: Mindig egyénre szabott:

Dialízis kezelés előzményei: VESEPÓTLÓ KEZELÉSEK ÉTRENDJE. A dialízis kezelés lényege: A vesepótló kezelést meg kell kezdeni: Mindig egyénre szabott: VESEPÓTLÓ KEZELÉSEK ÉTRENDJE Dialízis kezelés előzményei: 1914. állatokon próbálják ki, 1926. emberen (technikai nehézség miatt) sikertelen, 1946. Kolff (NL) művese építés (celofán, heparin), 1950. Magyarországon

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Cukorbetegként is stabilan két lábon

Cukorbetegként is stabilan két lábon Cukorbetegként is stabilan két lábon Sipos-Kolarovszki Erzsébet Diabetológiai szakápoló Varga Tünde Emese Intézetvezető főnővér XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Balatonfüred, 2018. Cukorbetegség

Részletesebben

H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete

H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete A. aff. A. eff. H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete Bowman-tok Tubulusfolyadék Podocyta-nyúlványok Proximalis tubulus Mesangialis sejtek Basalis membrán Glomeruluskapilláris Endothelsejt

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 ph- a H ion koncentráció negativ tizes alapú logaritmusa ph= - Log 10 [ H + ] Normál értéke: 7,35-7,45 (H + 35-45 nmol/l) Az élettel kompatibilis: 20-160 nmol/l (ph 6,8-7,7) 2 3 A

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Az akut vesekárosodás (Acute Kidney Injury AKI)

Az akut vesekárosodás (Acute Kidney Injury AKI) Az akut vesekárosodás (Acute Kidney Injury AKI) Dr. Remport Ádám Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Nephrológia 2017.10.19. A történet: az akut veseelégtelenség (AVE) Kórházi előfordulása:

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Etiológia Döntően gyermekkori előfordulás T sejt mediált autoimmun folyamat

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3717-10 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3717-10 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2396-06 Nefrológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2396-06 Nefrológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 62 éves nephrosis szindrómás férfi (Ts: 96 kg, Tm: 172 cm) soron kívül jelentkezik a nefrológiai szakrendelésen, fokozódó lábdagadás, dyspnoe miatt. Egy éve áll nefrológiai gondozás alatt. II.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Izotópvizsgálatok urológiában Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Vesevizsgálatok Statikus vizsgálat: veseszcintigráfia + számítógépes arányképzés. Dinamikus vizsgálat: kamera-renográfia + Furosemid-diuresis

Részletesebben