Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása"

Átírás

1 Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása A gépjárművek költségelszámolását a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozóknál lényegesen befolyásolja, hogy a gépjármű személygépjárműnek vagy egyéb járműnek minősül, így célszerű elsődlegesen ennek tisztázása. A személygépjármű fogalma Az Szja-törvény rendelkezéseinek alkalmazásában személygépkocsinak kell tekinteni a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjárművet, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, illetve a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor. A személygépkocsivá minősítés független attól, hogy a beszerzés számláján milyen vámtarifaszám szerepel. Nincs jelentősége annak sem, hogy a jármű forgalmi engedélyében mi szerepel. Saját tulajdonú járművek Az Szja-törvény a költségelszámolás tekintetében különbséget tesz a saját és a nem saját tulajdonú járművek között.

2 Saját tulajdonú járműként kizárólag az egyéni vállalkozó és a házastársa tulajdonában levő jármű vehető figyelembe. Az egyéni vállalkozó a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolhatja, melyet az adó megállapításához való jog elévüléséig köteles megőrizni. A gépjárművek költségei A vállalkozói tevékenység érdekében működtetett gépjárművek üzemeltetése során számos költség merülhet fel. Leggyakrabban előforduló költségek: az üzemanyag felhasználás költségei; a fenntartással, javítással és felújítással kapcsolatos költségek 1 ; egyéb működési költségek; a bérleti díj, lízingdíj; úthasználati díjak; az értékcsökkenési leírás. Az egyéni vállalkozói tevékenységhez használt járművek költségelszámolására vonatkozó szabályokat főként az Szja-törvény 11. számú mellékletének III. fejezete tartalmazza. A költségelszámolás bizonylatai Költségelszámolás útnyilvántartás alapján Az egyéni vállalkozó a jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához főszabály szerint útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Ha az egyéni vállalkozó több gépjárművet használ, akkor gépjárművenként kell külön útnyilvántartást vezetni. 1 Ide sorolható költségek különösen: a karbantartás, a műszaki felülvizsgálat, a mosás költségei; a kötelező felelősségbiztosítás és egyéb biztosítások díjai; a gépjárműadó és egyéb hatósági díjak.

3 Ha az egyéni vállalkozó a gépjárművet a vállalkozási tevékenység mellett más tevékenységével (munkaviszony, önálló tevékenység) összefüggésben is használja, akkor a gépjárműre útnyilvántartást kell vezetni, de jelezni kell, hogy az egyes utak mely tevékenységgel összefüggésben merültek fel. Ilyen esetben az egyéni vállalkozó nem érvényesíthet költséget azokra az útnyilvántartásokban feltüntetett utakra, amelyekre a munkáltatójától bevételnek nem számító utazási költségtérítést kapott. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni: a gépjármű típusát; a gépjármű forgalmi rendszámát; a fogyasztási normát; az év első és utolsó napján a kilométeróra állását; havonta a kilométeróra állását, ha a költségelszámoláshoz ez szükséges. Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell továbbá: az utazás időpontját; az utazás célját (honnan-hova történt az utazás); a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését; a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát. Az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyagvásárlás időpontját és költségeit is. Az útnyilvántartás helyettesíthető a menetlevél vezetésével is, ha az tartalmazza azokat az adatokat, amelyeket az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell. Ellenőrzési tapasztalat Biztosítási üzletkötő útnyilvántartás vezetése mellett használja saját tulajdonú Ford 1,6-os személygépkocsiját. Havonta átlagban km-t számol el az APEH által közzétett ESZ 98-as üzemanyag ár figyelembevételével. Adóellenőrzés során bemutatott számítógépen nyilvántartott futásteljesítményét bemutatta. A nyilvántartás adatai szerint minden nap hétvégén is utazik, az esetek többségében napi km-es távolságokat tesz meg.

4 A vizsgálat során az útnyilvántartást mind a felvezetett utak valóságnak megfelelősége, mind a tartalmi követelményeknek történő elégségessége is ellenőrzésre került. Az üzletkötő az útnyilvántartás vezetése során egyetlen esetben sem tüntette fel a személyautó nyitó illetve záró kilométeróra állását, amely, azonban alapkövetelménye a nyilvántartásnak. A vizsgálat az Szja-tv. 11. számú melléklet elszámolási szabályai alapján, mely megköveteli az Szja-tv. 5. számú mellékletének megfelelő tartalmú útnyilvántartás vezetését a hiányos futásteljesítmény naplóra tekintettel az elszámolható gépjárműköltséget 500 km-es átalányban állapította meg április hó Elszámolt üzemanyag Norma szerint (Liter) Üzemanyagár Adóhatóság által megállapított Különbség Adóvonzat (16% szja+35% osztalékadó) , Költségelszámolás útnyilvántartás nélkül Átalány kilométer alkalmazása Ha az egyéni vállalkozó nem kíván a személygépkocsi-használatról útnyilvántartást vezetni, akkor az Szja-törvény 11. számú mellékletének III/11. pontja lehetőséget ad arra, hogy átalányösszeget számoljon el személygépkocsi-használat címén. Személygépkocsi használat címén havi 500 kilométer út számolható el, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától. Az 500 km átalány alapul vételével elszámolható az üzemanyag felhasználás költsége és az általános személygépkocsi normaköltség. Ilyen esetben értékcsökkenési leírás nem érvényesíthető. Fontos! Ezt az elszámolási módszert csak a teljes adóévre illetőleg az adóéven belül az egyéni vállalkozói tevékenység teljes időtartamára lehet alkalmazni.

5 Példa Az egyéni vállalkozó a évre vonatkozóan úgy dönt, hogy a vállalkozói tevékenységhez használt személygépkocsi használatról nem kíván útnyilvántartást vezetni. A személygépkocsi alapnorma átalány mértéke 8 l/100 km. A személygépkocsi ESZ-98 típusú üzemanyaggal működik. Az üzemanyag APEH által közzétett ára 266 Ft/l. Ebben az esetben személygépkocsi használat címén átalányösszegként elszámolható a január hónapra: Üzemanyag-felhasználás 500 km 8 l/100 km 266 Ft/l Ft Általános személygépkocsi normaköltség 500 km 9 Ft/km Ft Cégautó adó megfizetése február 1-jétől az egyéni vállalkozó a cégautóadó megfizetése ellenére sem jogosult arra, hogy útnyilvántartás nélkül számoljon el költséget a személygépkocsival kapcsolatban. A személygépkocsi költségelszámolása útnyilvántartás alapján, kizárólag üzleti céllal megtett utakra történhet. Az egyéni vállalkozó nem számolhat el költséget azokra az utakra, melyekre a munkáltató munkábajárás címén, illetve munkáltatója, kifizetője kiküldetési rendelvénnyel fizetett költségtérítést. Az üzemanyag felhasználás költségei Az egyéni vállalkozó az üzemanyag-felhasználás költségeit az útnyilvántartás (vagy kilométer átalány, vagy cégautó adó megfizetése esetén a futásteljesítmény) szerint megtett kilométerek után legfeljebb az üzemanyag-fogyasztási norma mértékéig számolhatja el. Az egyéni vállalkozó választhat, hogy az így meghatározott üzemanyag mennyiség költségét az APEH által közzétett áron, vagy a számlákban szereplő tényleges áron határozza meg.

6 Az egyéni vállalkozó választása mindig az adóév egy negyedévére érvényes, vagyis a módszer választása mindig a negyedév végével módosítható. Fontos! Az üzemanyag-felhasználás költségei azonos feltételekkel számolhatóak el személygépkocsi és egyéb jármű, illetve saját és nem saját tulajdonú jármű esetén. A vállalkozó külföldön tett üzleti útjának üzemanyagköltségét ugyanúgy kell elszámolni, mint a belföldi útét. Az üzemanyag árának meghatározása Az egyik választási lehetőség szerint az üzleti céllal megtett útra az üzemanyag-fogyasztási normával és az APEH által közzétett árral kell meghatározni az üzemanyag költséget. Az üzemanyagárakat az APEH negyedévente teszi közzé. Az üzemanyagköltség meghatározása tehát a következő: útnyilvántartás szerint megtett út fogyasztási norma APEH ár 100 A fenti módszertől eltérően a vállalkozónak lehetősége van arra is, hogy az üzemanyag árát az üzemanyag vásárlásról kiállított számlák alapján határozza meg. Az elszámolható üzemanyag mennyisége ekkor sem lehet több, mint az útnyilvántartás szerinti üzleti útra számított fogyasztási normára eső üzemanyag-mennyiség. Ez a módszer adminisztrációs terheléssel jár, ugyanakkor számottevő előnyt az APEH ár alkalmazásához képest nem lehet elérni. A számítás menete a következő: útnyilvántartás szerint megtett út fogyasztási norma számla szerinti ár 100 Fogyasztási norma Az üzemanyag-fogyasztás normáit a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásá-

7 nak igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) kormányrendelet tartalmazza. A rendelet mellékletében szereplő gépjármű típusokra a rendelet által előírt normákat kell alkalmazni akkor is, ha a jármű üzemanyag felhasználásának bemért értéke eltérő. A kormányrendelet alapján választható alapnorma, amely gépjármûtípusonként határozza meg a fogyasztást, vagy lökettérfogattól függő átalánynorma. Az alapnormát korrekciós tételekkel lehet módosítani, mint pl. hegymenet, városi forgalom, téli üzemeltetés, akadályozott forgalom, terep, száraz földút, légkondicionáló berendezés üzemeltetése. A járművezető szakoktatók az alapnormát 1,8-as szorzóval alkalmazhatják. Az átalánymérték alkalmazása esetén korrekciós tényező figyelembevételére nincs lehetőség. A vállalkozó a választott normától adóéven belül nem térhet el. A rendelet mellékletéből hiányzó gépjárműtípusok alapnormájaként a gyártó által megjelölt mértéket kell figyelembe venni, vagy szakértő által megállapított fogyasztási adatot kell alkalmazni. A kenőanyag felhasználás ellenértékeként bizonylat nélkül elszámolható az üzemanyag felhasználási alapnorma 7 ezreléke (0,007) és a motorolaj árának szorzata. A motorolaj és hajtómûolaj cseréjéhez felhasználható mennyiség a gyártó által megjelölt mennyiség lehet. A fenntartási, javítási és felújítási költségek Az egyéni vállalkozó a gépjárművek fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos költségeket eltérő szabályok alapján érvényesítheti személygépkocsi és egyéb jármű esetén.

8 A személygépkocsi fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos költségek Tételes költségelszámolással A személygépkocsi fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos költségeket az egyéni vállalkozó tételes költségelszámolással érvényesítheti. Ebben az esetben a költségek csak számlák alapján számolhatóak el. Ha azonban az egyéni vállalkozó a munkáltatójától kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás címén bevételnek nem számító költségtérítést és/vagy saját gépjárművel történő munkába járás címén költségtérítést kap, akkor ezzel a futásteljesítménnyel csökkenteni kell az üzemi célú használatot. Példa Ha az éves futásteljesítmény km volt, és a munkáltató kiküldetési rendelvény alapján km után fizetett költségtérítést az egyéni vállalkozónak, akkor a km üzleti célból megtett út költsége számolható el. A fenntartással, javítással és felújítással kapcsolatos költségek kizárólag az útnyilvántartás szerint, az üzemi (üzleti) használattal arányosan számolhatóak el költségként. A fenntartással, javítással és felújítással kapcsolatos költségek bármely módon történő elszámolására nem saját tulajdonú személygépjármű esetén csak akkor van lehetőség, ha a szerződés alapján a költségek az egyéni vállalkozót terhelik. Személygépjármű-normaköltség szerinti elszámolással Ha az egyéni vállalkozó a vállalkozási tevékenységhez saját tulajdonú személygépjárművet használ, akkor a tételes költségelszámolás helyett választhatja a személygépjármű-normaköltség szerinti elszámolást.

9 A személygépjármű-normaköltség szerinti elszámolás kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a gépjármű személygépjárműnek és az egyéni vállalkozó saját tulajdonú gépjárművének minősül. A személygépjármű-normaköltség alkalmazása esetén az üzemanyag felhasználás költségén kívül valamennyi fenntartási, javítási és felújítási költség helyett kilométerenként 9 Ft személygépjármű-normaköltséget lehet elszámolni. A költségelszámolás alapja e módszer alkalmazásánál is az útnyilvántartás. Fontos! Ha az egyéni vállalkozó a 9 forint/kilométer személygépjármű-normaköltség elszámolását választja, akkor értékcsökkenési leírást nem érvényesíthet. A 9 Ft/km személygépjármű normaköltség elszámolása esetén kizárólag a fenntartás, javítás és felújítás ténylegesen felmerülő költségeit kell elszámoltnak tekinteni. Azon kiadások, melyek a használattal összefüggésben merülnek fel (pl. úthasználati díj, parkolási díj, garázsbérlet, parkolóbérlet stb.), a 9 Ft/km személygépjármű normaköltségen felül elszámolhatóak. Választás költségelszámolási módszerek között Az egyéni vállalkozónak választási lehetősége van a két költségelszámolási módszer között. Választása azonban egész évre vonatkozik, a két módszert egy adóéven belül vegyesen nem lehet alkalmazni. Ha az egyéni vállalkozó a vállalkozási tevékenységhez egyidejűleg több saját tulajdonú személygépjárművet használ, akkor a választás valamennyi általa használt személygépjárműre vonatkozik. Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg használ saját és nem saját tulajdonú személygépkocsit a vállalkozói tevékenységéhez, akkor az Szja-törvény kizárja a saját tulajdonú személygépkocsira a személygépjármű normaköltség szerinti elszámolást.

10 Ha az egyéni vállalkozó a személygépkocsi(k) mellett egyéb jármű költségét is elszámolja, akkor az összes saját tulajdonú személygépkocsijára még egységesen alkalmazhatja a személygépjármű normaköltség szerinti elszámolást. Egyéb jármű (nem személygépkocsi) fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos költségek Az egyéni vállalkozó az egyéb járművek fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos költségeket tételes költségelszámolással, kizárólag számlák alapján érvényesítheti. Ha az egyéb jármű kizárólag üzemi (üzleti) célú járműnek minősül, akkor a költségek teljes egészében elszámolhatóak. Ha az egyéb jármű nem minősül kizárólag üzemi (üzleti) célú járműnek, akkor a költségek az útnyilvántartás alapján, az üzemi (üzleti) célú használat arányában számolhatóak el. A fenntartással, javítással és felújítással kapcsolatos költségek elszámolására nem saját tulajdonú jármű esetén csak akkor van lehetőség, ha a szerződés alapján a költségek az egyéni vállalkozót terhelik. Egyéb működési költségek A gépjárműveknek az egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó használata során felmerülhetnek olyan költségek is, amelyek nem a gépjármű üzemben tartását szolgálják. Ilyen költségek lehetnek: a garázsbérleti díj, a parkolóház bérlet díja; a parkolási díj, az őrzési díj; a kompdíj, a hídpénz. Ezen működési költségek abban az esetben számolhatóak el, ha az üzemi (üzleti) tevékenységgel összefüggésben merülnek fel. Ezt a körülményt az egyéni vállalkozónak kell igazolnia.

11 Az egyéni vállalkozó a személygépkocsi egyéb működési költségeit teljes egészében elszámolhatja, ha a személygépkocsi az egyéni vállalkozói tevékenység tárgyát képezi (pl. bérbeadás), és azt az egyéni vállalkozó sem a személyes munkavégzésével, sem személyes használattal összefüggésben nem üzemelteti. Egyéb esetekben a személygépkocsi (mivel nem kizárólag üzleti célú tárgyi eszköz) működési költségei az útnyilvántartás szerinti üzleti használattal arányosan számolhatóak el. Egyéb gépjármű (nem személygépkocsi) esetén a működési költségek abban az esetben számolhatóak el teljes egészében, ha a gépjármű kizárólag üzleti célt szolgáló járműnek minősül. Ha az egyéb gépjármű (nem személygépkocsi) nem minősül kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek, akkor a működési költségek az útnyilvántartás szerinti üzleti használattal arányosan számolhatóak el. Bérleti díj és lízingdíj Ha az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységhez olyan nem saját tulajdonú járművet használ, amely után bérleti díjat vagy lízingdíjat fizet, akkor az Szja-törvény rendelkezéseinek figyelembevételével ez a díj költségként érvényesíthető. Ha az egyéni vállalkozó által használt gépjármű személygépkocsinak minősül, akkor a bérleti díj vagy lízingdíj címén megfizetett összeg teljes egészében akkor elszámolható, ha a személygépkocsi az egyéni vállalkozói tevékenység tárgyát képezi (pl. bérbeadás), és azt az egyéni vállalkozó sem a személyes munkavégzésével, sem személyes használattal összefüggésben nem üzemelteti. Egyéb esetekben a személygépkocsi bérleti vagy lízing díja címén megfizetett összegből legfeljebb a vállalkozói bevétel 1 százalékának megfelelő öszszeg vehető figyelembe költségként. Fontos! A költségként elszámolható összeg több személygépkocsi esetén sem haladhatja meg a vállalkozói bevétel 1 százalékát.

12 Egyéb gépjármű (nem személygépkocsi) esetén a bérleti vagy lízingdíj abban az esetben számolható el teljes egészében, ha a gépjármű kizárólag üzleti célt szolgáló járműnek minősül. Ha az egyéb gépjármű (nem személygépkocsi) nem minősül kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek, akkor a bérleti díj vagy lízingdíj az útnyilvántartás szerinti üzleti használattal arányosan számolható el. Úthasználati díj Az egyéni vállalkozó az úthasználat díját az úthasználatra jogosultság (érvényesség) időszakában a díjköteles útszakaszon történt üzleti célú futásteljesítmény arányában számolhatja el költségként. Úthasználati díj elszámolása Az úthasználati díj elszámolása a korábbi szabályozáshoz képest jelentősen megváltozik. A személygépkocsit a cégautóadó megfizetésével nem lehet kvázi kizárólag vállalkozási célra használt személygépkocsivá tenni. A megváltozott cégautóadó szabályok ráadásul a cégautóadó fizetési kötelezettséget általánossá teszik. Ezért február 1-től az egyéni vállalkozó a személygépjárművel kapcsolatban költséget csak tételesen számolhat el az útnyilvántartással alátámasztott üzleti utakra, vagy havonta 500 km átalányt. Az úthasználati díj költségét minden esetben arányosítani kell az üzleti használathoz. A nem üzleti úthoz kapcsolódó felhasználást költségként nem lehet érvényesíteni, ebből következően vállalkozói kivétként sem kell elszámolni a magáncélú használatra eső részt. Az úthasználati díj elszámolásának a módja, hogy az egyéni vállalkozó részletes útnyilvántartást vezet a díjköteles útszakaszon megtett utakról, melyen

13 belül külön megjelöli az üzleti és a magáncélból megtett útszakaszt, és az úthasználatra jogosító bérlet, jegy árából az üzleti célból megtett utakra jutó összeget számolja el költségként. Ha a havi 500 kilométer átalányt választotta az egyéni vállalkozó, de úthasználati díjat kíván költségként elszámolni, köteles a díjköteles útszakaszokról nyilvántartást vezetni. Értékcsökkenési leírás A gépjárművek értékcsökkenési leírásának elszámolását meghatározza, hogy személygépjárműről van-e szó, illetve milyen célokat szolgál. A személygépkocsi nem minősül kizárólag üzleti célú járműnek. Ezért ha személygépkocsi nem a vállalkozás tárgya, akkor a személygépkocsi beszerzési költségének elszámolására csak átalány-amortizáció formájában van lehetőség. Átalányamortizáció egy alkalommal, a használatba vétel évében számolható el. Mértéke a személygépkocsi beszerzési árának tíz százaléka, legfeljebb az éves bevétel egy százaléka. Több személygépkocsi beszerzése esetén is legfeljebb egy személygépkocsi után vonható le az átalányamortizáció. Fontos! A használatbavétel évében az átalányamortizáció elszámolása mellett a fenntartási költségek érvényesítésére nem alkalmazható a 9 Ft/km normaköltség, csak tételes költségelszámolás. A használatbavétel éve az az év, amikor a vállalkozó, őstermelő személygépjárművet megvásárolja, és azt vállalkozásában használja, üzembe helyezi, illetve kezdő egyéni vállalkozó, őstermelő esetében a tevékenység megkezdését megelőző három éven belül beszerzett személygépkocsi a kezdés évében. A személygépkocsiról nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásban szerepeltetni kell azonosításra alkalmas módon a jármű megnevezését, a beszerzési, előállítási árát, mint nyilvántartási értéket és a használatbavétel időpontját.

14 Fontos! A személygépkocsi átalányamortizációja a tárgyi eszközök után elszámolható, szintén legfeljebb a vállalkozói bevétel, származó bevétel egy százalékáig terjedő átalányamortizáción felül érvényesíthető. Kizárólag üzleti célú jármű beszerzési költsége A kizárólag üzleti célú jármű beszerzésének költségét értékcsökkenési leírás formájában lehet érvényesíteni. Az amortizáció mértéke évi 20 százalék. Alapja a beruházási költség. Beruházási költségnek minősül: vásárlás esetén a beszerzési ár, melynek részét képezi a beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók az áfa kivételével, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.); saját előállítás esetén az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának megállapításánál a levonható általános forgalmi adó összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható általános forgalmi adó viszont az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít. Az értékcsökkenés bizonylata csak számla lehet abban az esetben, ha a járművet számlaadásra kötelezett adóalanytól szerezték be. Ha az eladó számla adására nem volt kötelezett, akkor az adásvételi szerződés megfelelő bizonylat. Egyösszegű a költségelszámolás akkor, ha a vállalkozó, az e tevékenységéhez kapott vissza nem térítendő támogatást járművásárlásra használja fel, legfeljebb a támogatás mértékéig. Az ezt meghaladó beszerzési árra az általános amortizációs szabályokat kell alkalmazni. Két év alatt írható le az a jármű, amelynek a beszerzési, előállítási értéke nem haladja meg a kétszázezer forintot. Ha a jármű üzembe helyezésére év köz-

15 ben kerül sor, akkor az első évi leírás csak a hátralévő idő arányában érvényesíthető. A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó a korábban még használatba nem vett műszaki gépek, berendezések és a személygépkocsi kivételével a járművek között nyilvántartott tárgyi eszköznek az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét, az üzembe helyezés adóévében, jogosult egy összegben költségként elszámolni, amenynyiben a járművet a területfejlesztés kedvezményezett térségeinek jegyzékéről szóló kormányrendelet szerint a területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetű 48 kistérség 1 valamelyikében helyezi üzembe. Az értékcsökkenési leírásként így figyelembe vett összegnek 1 százaléka jármű esetében 3 százaléka az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában, ha a beruházás elsődleges mezőgazdasági termelést szolgál, az EK- Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra történő alkalmazásáról szóló 1857/2006/EK rendeletben foglalt támogatásként vehető igénybe, minden más esetben az egyéni vállalkozó választása szerint az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak vagy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásnak minősül. Ha ugyanazon tárgyi eszközre több szabály is alkalmazható, akkor a módszerek között választani lehet, de a választott és egyszer már alkalmazott módszertől a későbbi években nem lehet eltérni. Az év előtt megkezdett értékcsökkenési leírást a megkezdett módszerrel kell folytatni a teljes elszámolásig. Ha a fentiekben említett feltételek nem állnak fenn, akkor az egyéni vállalkozó a saját tulajdonú személygépkocsi esetén az értékcsökkenési leírást kizárólag átalány formájában érvényesítheti. 1 A területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetű 48 kistérség jegyzékét a 311/2007. (XI.17.) Korm. rendelet tartalmazza.

16 Elszámoltnak kell tekinteni a járművek amortizációját kivéve személygépkocsi azokra az évekre, amikor az egyéni vállalkozó a jövedelmét az átalányadóra, tételes átalányadóra vonatkozó szabályok szerint állapította meg. Nem kizárólag üzleti célú jármű beszerzésének költsége A nem kizárólag üzleti céllal használt haszonjármű beszerzésének költsége átalány-amortizációval számolható el, a használatbavétel évében. Mértéke a beszerzési ár 50 százaléka, legfeljebb az éves vállalkozói/őstermelői bevétel egy százalékáig (a tárgyi eszközökre vonatkozó szabályok szerint). Ha az adóévben több, nem kizárólag üzleti céllal vásárolt tárgyi eszköz használatbavétele történik, akkor az átalányként elszámolt összeg együtt sem haladhatja meg a bevétel egy százalékát. Fontos! A tárgyi eszközök átalány-amortizációja mellett a személygépkocsira vonatkozó átalány-amortizáció is elszámolható. Így adóévenként összesen a bevétel két százaléka számolható el ilyen címen. Nem saját tulajdonú gépjármű értékcsökkenési leírása Ha az egyéni vállalkozó nem saját tulajdonú személygépkocsit vagy egyéb járművet használ az egyéni vállalkozói tevékenységéhez, akkor értékcsökkenési leírás nem érvényesíthető. Ellenőrzési tapasztalatok Erdőgazdálkodásban használt gépek üzemanyag felhasználása Fakitermeléssel foglalkozó egyéni vállalkozó tevékenysége keretein belül traktort, illetve több benzin üzemű láncfűrészt is használ. Az üzemanyag felhasználásához gépnaplót vezet, melyben rögzíti a tevékenységhez aznap igénybe vett gépeket, illetve azok kezelőjét, és a kitermelt fa mennyiségét.

17 A benzin illetve a traktorhoz használt gázolaj elszámolása számla alapján történik. Adóhatósági ellenőrzés során bemutatta mind a gépüzem naplót, mind az azokat alátámasztó vállalkozói szerződéseket illetve bevételi számlákat, melyeken szereplő fa mennyiségét a megrendelő visszaigazolta. Az ellenőrzés során az APEH által meghatározott üzemanyagár és az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyagfogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló jogszabály szerinti üzemanyag- és kenőanyag-felhasználás mértéke alapján kimutatható érték és a költségek között elszámolt üzemanyag jelentős eltérést mutatott. Az ügyfél nyilatkozata alapján ez abból adódik, hogy a fakitermeléshez kapcsolódnak olyan részmunkák pl. aljnövényzet, bozótirtás -, mely tényleges famennyiséget nem eredményez, de amely a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen. Az ellenőrzés figyelemmel az Szja-tv. 11. számú mellékletére kimondta, hogy a költségként érvényesített üzemanyag mennyisége abban az esetben sem több a norma szerint elszámolható üzemanyag mennyiségnél, ha esetlegesen a fogyasztás ezt meghaladja március hónapra erdészeti közelítő eszköz esetében Kitermelt fa mennyisége (m 3 ) Elszámolt üzemanyag Norma szerint (Liter/ m 3 ) Üzemanyagár Adóhatóság által megállapított Különbség Adóvonzat (16% szja+35% osztalékadó) , március hónapra motorfűrész esetében Kitermelt fa mennyisége (m 3 ) Elszámolt üzemanyag Norma szerint (Liter/ m 3 ) Üzemanyagár Adóhatóság által megállapított Különbség Adóvonzat (16% szja+35% osztalékadó) ,

18 Útnyilvántartás hiányosságának következménye Biztosítási üzletkötő útnyilvántartás vezetése mellett használja saját tulajdonú Ford 1,6-os személygépkocsiját. Havonta átlagban km-t számol el az APEH által közzétett ESZ 98-as üzemanyag ár figyelembevételével. Adóellenőrzés során bemutatott számítógépen nyilvántartott futásteljesítményét bemutatta. A nyilvántartás adatai szerint minden nap hétvégén is utazik, az esetek többségében napi km-es távolságokat tesz meg. A vizsgálat során az útnyilvántartást mind a felvezetett utak valóságnak megfelelősége, mind a tartalmi követelményeknek történő elégségessége is ellenőrzésre került. Az üzletkötő az útnyilvántartás vezetése során egyetlen esetben sem tüntette fel a személyautó nyitó illetve záró kilométeróra állását, amely, azonban alapkövetelménye a nyilvántartásnak. A vizsgálat az Szja tv. 11. számú melléklet elszámolási szabályai alapján, mely megköveteli az Szja tv. 5. számú mellékletének megfelelő tartalmú útnyilvántartás vezetését a hiányos futásteljesítmény naplóra tekintettel az elszámolható gépjárműköltséget 500 km-es átalányban állapította meg április hó Elszámolt üzemanyag Norma szerint (Liter) Üzemanyagár Adóhatóság által megállapított Különbség Adóvonzat (16% szja+35% osztalékadó) , Deviza árfolyam-ingadozásának hatása a személygépkocsi értékcsökkenésének elszámolására Példa Taxis egyéni vállalkozóként személygépkocsit lízingelek, a személygépkocsi kizárólag taxizáshoz használom. A taxit devizahitel felvételével vásároltam

19 2008. évben. Az elmúlt időben a deviza árfolyama jelentősen ingadozott, ezért nem tudom, hogy az értékcsökkenés alapját hogyan állapítsam meg. Az szja-tv. nem tartalmaz külön szabályt a külföldi pénznemben felvett üzleti hitelek forintra történő átszámítása során keletkező árfolyam különbözetek esetére, amikor a forintban törlesztett tőke és az eszközökre, szolgáltatásokra fordított, költségként elszámolható kiadás között eltérés mutatkozik, ezért azt az általános hatályos rendelkezések alapján kell/lehet kezelni. Ez a következőket jelenti: A kamat tekintetében az árfolyam-változásoknak nincs jelentősége, mivel az üzleti devizahitel esetében bármilyen árfolyamon is történik az átszámítás, a forintosított kamat elszámolható költségként. Ha a devizahitel teljes tőkerészére forintban visszafizetett összeg kevesebb, mint a folyósításkor átszámított forint összeg, a különbözet olyan árfolyamnyereség, amely az szja-tv. alapján adómentes (az átváltás ugyanis önmagában nem üzletszerű tevékenység keretében történik, még akkor sem, ha a hitel üzleti). Jelenleg a törvény nem ír elő emiatt bevétel-növelő korrekciót. Ha a devizahitel teljes tőkerészére forintban visszafizetett összeg több, mint a folyósításkor átszámított forint összeg, a különbözet olyan többlet-kiadás, amely általános esetben a magánszemély vesztesége, üzleti hitel esetében ha felhasználása teljes egészében vállalkozási célra történt a vállalkozási tevékenység érdekében (mint a tevékenységhez szükséges eszközök, szolgáltatások megszerzése miatt felmerült járulékos kiadás) a törlesztés befejezésének évében vagyis amikor az árfolyam-ingadozások miatt keletkezett különbözetek egyenlege megállapítható elszámolható költség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó amennyiben tárgyi eszköz megszerzése érdekében fizeti meg a lízingdíjat a számla szerinti beszerzési ár alapulvételével számolhatja el az értékcsökkenési leírást. A beszerzési ár összegét mivel azt külföldi pénznemben állapították meg és pénzintézetnél nem kerül sor átváltásra ebben az esetben az előző hónap 15. napján érvényes árfolyam alapulvételével kell megállapítani. A tárgyi eszköz analitikus nyilvántartásában jelölhető az az összeg, amelyet a futamidő végén esetleg többletköltségként lehet elszámolni.

20 A február 1. előtt cégautóadót fizető egyéni vállalkozó költségelszámolása Példa Egyéni vállalkozóként személygépkocsira kisvállalkozói kedvezményt vettem igénybe, vállalva a cégautóadó fizetési kötelezettséget a beszerzés évét követő negyedig adóév végéig február 1-ét követően milyen összegű cégautóadót kell fizetnem? Szerzett jogom sérül, hisz a jármű értékcsökkenését nem számolhatom el. Mivel hitelből történ a vásárlás, elszámolható-e a továbbiakban költségként a megfizetett hitel kamata, vagy sem? február 1-étől kezdődően cégautó adó fizetésére kötelezett az a magánszemély (egyéni vállalkozó), aki a tulajdonában levő személygépkocsival kapcsolatban költséget számol el. A személygépkocsi után 1600 cm 3 hengerűrtartalomig 7000 forint, az meghaladó hengerűrtartalom esetén forint cégautóadót kell fizetni. A gépkocsi vásárlásával kapcsolatban felmerült hitel kamata a hatályos törvények szerint a költségek között elszámolható február 1-étől az egyéni vállalkozó az új cégautóadó megfizetése mellett sem érvényesíthet értékcsökkenést. Az üzemeltetés költségei az üzleti utak arányában, útnyilvántartás alapján érvényesíthető. Átmeneti rendelkezés biztosítja azonban, hogy az új, Gjt-n alapuló cégautóadó megfizetési mellett az egyéni vállalkozó befejezheti a már február 1-ét megelőzően megkezdett értékcsökkenést, annak teljes befejezéséig. A kisvállalkozói kedvezmény igénybevételének feltétele volt ha azt személygépkocsi beszerzésére érvényesítették, hogy négy évig cégautóadót kell fizetni. Ennek a feltételnek már akarva sem tud megfelelni, hiszen az a cégautóadó már nem létezik. Mivel a jogi szabályozás eltérő rendelkezést nem tartalmaz, a kisvállalkozói kedvezmény feltételeinek már nem felel meg, ezért a kisvállalkozói kedvezmény kétszerese után 16 százalék vállalkozói adót kell fizetni.

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A személyi jövedelemadó törvény 1 a gépjárművek hivatali, üzleti

Részletesebben

Személygépjárművek költségelszámolása, cégautóadó. Előadó: Hága Hedvig

Személygépjárművek költségelszámolása, cégautóadó. Előadó: Hága Hedvig Személygépjárművek költségelszámolása, cégautóadó Előadó: Hága Hedvig Jogszabályi háttér Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény,(szja.) Társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996.

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014.

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014. A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek hivatali,

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2015

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2015 A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2015 A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2018.

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2018. A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2018. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2019.

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2019. A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2019. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. számú melléklet: Gépjármű-használati szabályzat Készítette: Nagy Gábor, elnök Jóváhagyta: Nagy Gábor, elnök 2010. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés... 3 II. A szabályzat

Részletesebben

Belföldi kiküldetési szabályzat

Belföldi kiküldetési szabályzat Testnevelési Egyetem Belföldi kiküldetési szabályzat A Szenátus elfogadta a 43/2015. számú határozatával. 2016. december 15-ig elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben. Módosító határozatok: 90/2016.

Részletesebben

A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeinek alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeinek alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeinek alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében I. A személyi jövedelemadó rendszerében 1 a gépjárművekkel kapcsolatos költségek

Részletesebben

Belföldi kiküldetési szabályzat

Belföldi kiküldetési szabályzat Testnevelési Egyetem Belföldi kiküldetési szabályzat Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 43/2015. sz. határozatával 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A szabályzat célja, tartalma A Testnevelési Egyetem (továbbiakban:

Részletesebben

Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása

Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása Támogatások elszámolása A támogatásokról nyilvántartást kell vezetni és év végén célszerű áttekinteni, hogy a támogatások

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. számú melléklet: Gépjármű-használati szabályzat Készítette: Nagy Gábor, elnök Jóváhagyta: Nagy Gábor, elnök 2010. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés... 3 II. A szabályzat

Részletesebben

BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Szervezet neve: Kocsis Sándor Sportközpont Címe: Adószáma: 15831440-2-42 Nyilvántartásba vevő: Magyar Államkincstár Nyilvántartási száma: 831444 Képviseletre jogosult személy:

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő MENTÁLHIGIÉNÉS EGYESÜLET 5601 Békéscsaba, Pf.: 303. Székhely: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. Telefon: 06/66/643-991, 06/30/684-5697 E-mail: menta@internet-x.hu Honlap: www.bekesmenta.hu

Részletesebben

SZEMÉLYGÉPKOCSI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT 2016

SZEMÉLYGÉPKOCSI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT 2016 SZEMÉLYGÉPKOCSI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT 2016 Szervezet neve: Magyar Birkózó Szövetség Címe: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Adószáma: 18158335-2-42 Képviseletre jogosult személy(ek) neve: Németh Szilárd

Részletesebben

DUNASZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEK SZABÁLYZATA

DUNASZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEK SZABÁLYZATA DUNASZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEK SZABÁLYZATA Hatályos:2017.augusztus 1. Dunaszentmiklós Község Önkormányzata belföldi kiküldetések szabályzatát a Közszolgálati tisztviselőkről

Részletesebben

Szabályzat. a saját gépjármű hivatalos célú használatáról

Szabályzat. a saját gépjármű hivatalos célú használatáról Szabályzat a saját gépjármű hivatalos célú használatáról 23./2015. (VII. 30.) sz. elnökségi határozattal elfogadva 2 3 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A szabályzat célja a törvényi változásoknak / 1995. évi CXVII.

Részletesebben

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Jászladány Nagyközségi Önkormányzat és intézményei, illetve Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás és intézményei KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2016. augusztus 30.-tól KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Az államháztartásról

Részletesebben

A POLGÁRŐRSÉG CSABASZABADI GÉPJÁRMŰ-ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

A POLGÁRŐRSÉG CSABASZABADI GÉPJÁRMŰ-ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A POLGÁRŐRSÉG CSABASZABADI GÉPJÁRMŰ-ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület (rövidített név: Polgárőrség Csabaszabadi) a személygépkocsival történő polgárőr szolgálat ellátását a

Részletesebben

BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDI HIVATALOS KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA

BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDI HIVATALOS KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Budapest, Köves út 2. BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDI HIVATALOS KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA Hatályos: 2012. január 1. napjától Jóváhagyta: Dr. Ari Lajos elnök A kiküldetéssel

Részletesebben

Kutya értékesítés adózása. Fehérné Polyák Beatrix

Kutya értékesítés adózása. Fehérné Polyák Beatrix Kutya értékesítés adózása Készítette: Dr. Dencső Istvánné Fehérné Polyák Beatrix I. Önálló tevékenység Adózási szabályok: Ki végzi a tevékenységet? - magánszemély: -- adószámos magánszemély, -- egyéni

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE 8. LECKE 31 5.6 VEVŐI, SZÁLLÍTÓI ANALITIKA A vevői követelésekről vagyis azokról az összegekről, amelyekkel a vevők tartoznak felénk valamint a szállítói tartozásokról vagyis amivel mi tartozunk beszállítóinknak

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata

Segesd Község Önkormányzata Segesd Község Önkormányzata 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Telefon:82/733-402 Telefax:82/598-001 E-mail: segesd@latsat.hu 5/2012. (IX.18.) számú polgármester utasítás Segesd Község Önkormányzata Kiküldetési

Részletesebben

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz Útmutató az SZJA- bevalláshoz Utmutató A magánszemély által értékpapír-kölcsönzés díjaként megszerzett összeg egésze jövedelemnek minõsül. Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem után az adó mértéke

Részletesebben

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő:

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő: 2010.10.01.-től hatályos alapnorma átalány A közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyagés kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékét a 60/1992.

Részletesebben

Szabályzat a. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről. Cegléd 2013.08.01.

Szabályzat a. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről. Cegléd 2013.08.01. Szabályzat a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről Cegléd 2013.08.01. A Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola

Részletesebben

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT BELFÖLDI KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT BELFÖLDI KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT BELFÖLDI KIKÜLDETÉS SZABÁLYZATA A Marcali Városi Kulturális Központ kiküldetési rendjét a 1992.évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról, a személyi jövedelemadóról

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata

Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata XXV-1/00002-1/2017. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. (5) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Elvárt adó - nyilatkozat

Elvárt adó - nyilatkozat Elvárt adó - nyilatkozat Megnevezés Az adóévben Az adóévet megelőző adóévben 2. adóévben Igen Nem Igen Nem Igen Nem Az adózás előtti eredmény nagyobb-e, mint a korrigált bevétel 2%-a? Igen esetén a további

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata

Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata Az Alkotmánybíróság foglalkoztatottak egyéb költségtérítésének szabályzata 1 XXV-1/00036-0/2014. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. (5) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA 1 MTA Nyelvtudományi Intézet GÉPJÁRMŐVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-tıl I. A GÉPJÁRMŐHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS

Részletesebben

Amit a cégautó adóról tudni érdemes

Amit a cégautó adóról tudni érdemes Amit a cégautó adóról tudni érdemes Cégautóadót kell fizetnünk abban az esetben, ha a személygépkocsink nem magánszemély tulajdonában áll, vagyis például egy társaság tulajdonában van ide nem értve a kizárólag

Részletesebben

BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT BELFÖLDI KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Szervezet neve: MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK KULTURÁLIS EGYESÜLETE CSONGRÁD MEGYEI HELYI CSOPORT (a továbbiakban: EGYESÜLET) Címe: 6721 SZEGED, OSZTRÓVSZKY UTCA 6. Adószáma: 18455405-1-06

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 19-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 19-i rendkívüli ülésére 16. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 19-i rendkívüli ülésére Tárgy: Dombóvár Város Önkormányzatának Gépjármű-üzemeltetési

Részletesebben

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL Miskolc 2016. 6.17. sz. Egyetemi Szabályzat SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL Miskolc 2012. 6.17. sz. Egyetemi Szabályzat SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Kiküldetési szabályzat

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Kiküldetési szabályzat Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Kiküldetési szabályzat Jóváhagyta: Pelle József igazgató Hatályos: az aláírás napjától. Érvényes visszavonásig. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Budapesti

Részletesebben

Költségszámítás. Gépkocsi-használat. Saját személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatáért fizetett költségtérítés

Költségszámítás. Gépkocsi-használat. Saját személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatáért fizetett költségtérítés Költségszámítás A Munka Törvénykönyve (a továbbiakban: Mt.) 153. -a értelmében: 153. (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni azt a költségét, amely a munkával kapcsolatos kötelezettségek

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Tolmács Község Önkormányzata GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2012. augusztus 1-től I. A GÉPJÁRMŰHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1. A szabályzat hatálya kiterjed a Tolmács Község

Részletesebben

Gépjármű és eszközhasználat szabályozása

Gépjármű és eszközhasználat szabályozása Nemesvámos-Veszprémfajsz Községek Körjegyzősége Gépjármű és eszközhasználat szabályozása (B-11) Jóváhagyta Nemesvámos Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Német

Részletesebben

R e k t o r Dr. Tulassay Tivadar Egyetemi tanár. REKTORI UTASÍTÁS a külföldre történő kiutazás rendjéről

R e k t o r Dr. Tulassay Tivadar Egyetemi tanár. REKTORI UTASÍTÁS a külföldre történő kiutazás rendjéről SEMMELWEIS EGYETEM R e k t o r Dr. Tulassay Tivadar Egyetemi tanár R- 1654/2007. REKTORI UTASÍTÁS a külföldre történő kiutazás rendjéről A Semmelweis Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) Rektora a külföldi

Részletesebben

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS Részletes feltételeit a 239/2009. (X.20.)

Részletesebben

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2018. 05. 17. Javaslat a 15. számú felnőtt háziorvosi körzet ellátása érdekében dr. Majorosi Emese útiköltségének megtérítésére

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Martonvásár, 2012. május 16. Bedő Zoltán főigazgató I. A GÉPJÁRMŰHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A

Részletesebben

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. január 1-tıl A szabályzat hatálya az önállóan mőködı és gazdálkodó Társulási

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA Budapest 2012. (2012. június 22-étől hatályos változat) A Budapesti Gazdasági Főiskola (továbbiakban: Főiskola, BGF, Intézmény) Szenátusa az államháztartásról

Részletesebben

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy részemre óvodapedagógusi/ tanítói/ tanári díszoklevelet kiállítani szíveskedjenek.

Részletesebben

8. Az Emlékérmet a miniszter vagy az általa kijelölt állami vezetõ a Minisztériumban adja át a soron következõ állami ünnepi rendezvény keretében.

8. Az Emlékérmet a miniszter vagy az általa kijelölt állami vezetõ a Minisztériumban adja át a soron következõ állami ünnepi rendezvény keretében. MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 152. szám 38843 (3) A hivatalvezetõ a feltételek hiányáról a polgármestert az ajánlás visszaküldésével írásban tájékoztatja, ha a) az ajánlás elkésett, hiányos vagy b) a tényállás

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Szőc Község Önkormányzata 8452, Szőc, Kossuth L.u. 41. Tel./Fax: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu TERVEZET Ügyiratszám: /2014 GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT A szabályzat a Szőc Község Önkormányzatának tulajdonában,

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2013. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó szabályok 2019.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó szabályok 2019. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó szabályok 2019. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK ÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK ÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK ÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Budapest, 2018 Szerző: Dr. Andrási Jánosné Sorozatszerkesztő Vágvölgyi Júlia ISBN 978-963-638-546-0 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN

Részletesebben

A CÉGAUTÓADÓ ÉS AZ AZZAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYES SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÉRDÉSEK

A CÉGAUTÓADÓ ÉS AZ AZZAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYES SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÉRDÉSEK A CÉGAUTÓADÓ ÉS AZ AZZAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYES SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÉRDÉSEK A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos adókötelezettséget.

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA Érvényes: 2013. augusztus 1-től A Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium intézményben

Részletesebben

A gépjármű zárt- és nyílt végű pénzügyi lízing,

A gépjármű zárt- és nyílt végű pénzügyi lízing, A gépjármű zárt- és nyílt végű pénzügyi lízing, valamint az operatív lízing összehasonlítása Összehasonlítási szempont 1. A szolgáltatás általános jellege 2. A szolgáltatás ÁFA törvény szerinti (speciális)

Részletesebben

SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSRŐL

SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSRŐL BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSRŐL HATÁLYBA LÉPÉSE: 2017.01.01. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Fülöpné

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény

Családi járulékkedvezmény Családi járulékkedvezmény 24/A. (1) Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított és - a családi kedvezményt megosztással érvényesít ő- biztosított házastársa, élettársa

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

Adóvilág 2010. május XIV. Évfolyam 06. szám

Adóvilág 2010. május XIV. Évfolyam 06. szám Adóvilág 2010. május XIV. Évfolyam 06. szám Támogatások elszámolása önálló tevékenység esetén Az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek körében a támogatások igénylésére jellemzôen az egyéni vállalkozók

Részletesebben

Szolgálati Gépjármű Használati Szabályzat

Szolgálati Gépjármű Használati Szabályzat 1 ELSZÁMOLÓH Z Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet Szolgálati Gépjármű Használati Szabályzat Hatályos: 2014. április 1. 2 I. BEVEZETŐ A Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet

Részletesebben

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége Lepsényi Mária adószakértő Választható adózási módok Szja tv. hatálya alatt tételes költségelszámolás, ide érteve a nyilatkozatot tévőt is, ha

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA BUDAPEST 2012 (2016. június 25. napjától hatályos változat) H-1149 Budapest, Buzogány utca 29-31. www.uni-bge.hu A Budapesti Gazdasági Egyetem (továbbiakban:

Részletesebben

GÉPJÁRMŰÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos 2014. január 1-től.

GÉPJÁRMŰÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos 2014. január 1-től. GÉPJÁRMŰÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Hatályos 2014. január 1-től. I. A gépjárműhasználattal kapcsolatos általános szabályok 1. A szabályzat hatálya kiterjed Füzesgyarmat Város Önkormányzat továbbá alkalmazottai

Részletesebben

7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával

7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával 7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával Tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az adóköteles jövedelem kiszámításához a bevételből kiindulva először az

Részletesebben

Tájékoztató önkéntes tartalékos katonák részére

Tájékoztató önkéntes tartalékos katonák részére MAGYAR HONVÉDSÉG KATONAI IGAZGATÁSI ÉS KÖZPONTI NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG Tájékoztató önkéntes tartalékos katonák részére Önkéntes tartalékos katonák járandóságai A Honvédek jogállásáról szóló 2012 évi

Részletesebben

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályzata

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályzata ... egyházi gazdálkodó szervezet neve, címe Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályzata Hatályos:.. Készítette:. gazdasági feladatokkal megbízott Jóváhagyta:..... A törvény által előírtak

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Ikt. sz.: GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT 2014 I. A GÉPJÁRMŰHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOSSZABÁLYOK 1. A szabályzat hatálya kiterjed a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (a

Részletesebben

c) az adóévben a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék címén költségként elszámolt és bevallott összeg eléri az adóévi átlagos állományi létszám és

c) az adóévben a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék címén költségként elszámolt és bevallott összeg eléri az adóévi átlagos állományi létszám és tir Iramán m. ggyűiés Nívatala 1 4:~7 :T-/4o. Élc etx. 2005 OKT 19. Költségvetési és pénzügyi bízottság T/17547/ Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszony, az Országgyűlés elnöke részére Budapest

Részletesebben

SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSEKRŐL

SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSEKRŐL Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. SZABÁLYZAT A KIKÜLDETÉSEKRŐL Készítette:.. Schläfferné Takács Veronika s.k. pénzügyi osztályvezető

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 3.sz. melléklet KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 Névszerinti nyilvántartást azokról a juttatásokról kell vezetni: a) amelyről

Részletesebben

News Flash. Március, A céges autókat érintő szabályok Magyarországon 2017-ben

News Flash. Március, A céges autókat érintő szabályok Magyarországon 2017-ben News Flash Március, 2017 A céges autókat érintő szabályok Magyarországon 2017-ben A céges autókat érintő szabályok Magyarországon 2017-ben Évről-évre egyre többen érdeklődnek a céges autókat érintő szabályok,

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a pedagógusminősítésben és a pedagógiai-szakmai ellenőrzésben részt vevő szakértők költségtérítésével kapcsolatban 2016.

TÁJÉKOZTATÓ a pedagógusminősítésben és a pedagógiai-szakmai ellenőrzésben részt vevő szakértők költségtérítésével kapcsolatban 2016. TÁJÉKOZTATÓ a pedagógusminősítésben és a pedagógiai-szakmai ellenőrzésben részt vevő szakértők költségtérítésével kapcsolatban 2016. november 3-tól 1. A költségtérítés igénylésének szabálya A pedagógusok

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA 1 Sárkeresztesi Közös Önkormányzati Hivatal GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2017. április 24 -től 2 Az államháztartásról

Részletesebben

Ellenőrzési jelentés

Ellenőrzési jelentés Alisca Comp Kft. Cégjegyz.sz: 17-09-000396 Adószám: 10361533-2-17 7163 Mőcsény Béke u. 85. Tel/: 74 / 317-642 Levelezési cím: 7100 Szekszárd Cinka u. 45. e-mail:audit1@tolna.net Iktatószám: 701-7/2017

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzatának. Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata

Németbánya Község Önkormányzatának. Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata Németbánya Község Önkormányzatának Gépjármű-üzemeltetési Szabályzata 2 Németbánya Község Önkormányzat - figyelemmel a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 17. sz. melléklete)

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 17. sz. melléklete) NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 17. sz. melléklete) Elfogadva: 2013. július 23., hatályba lép: 2013. július 25-én Módosítva: 2015. március

Részletesebben

LÍZING ÉS BÉRLET SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

LÍZING ÉS BÉRLET SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA LÍZING ÉS BÉRLET SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA ADÓTANÁCSADÓK EGYESÜLETE 2018. Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna Fogalmi meghatározás/1 A számviteli törvény és a Ptk fogalma eltér. A számviteli törvény a Hpt-re hivatkozik.

Részletesebben

2. oldal (4)1 Gépjármű igénybevétele esetén útiköltségként a gépjármű motorjának hengerűrtartalma szerint a külön jogszabályban meghatározott üzemanya

2. oldal (4)1 Gépjármű igénybevétele esetén útiköltségként a gépjármű motorjának hengerűrtartalma szerint a külön jogszabályban meghatározott üzemanya 1. oldal 14/2008. (VI. 27.) IRM rendelet a tanúk költségtérítéséről A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 604. -a (2) bekezdésének d) pontjában, a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III.

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2018.

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2018. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2018. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ JUTTATÁSOK, ADÓKÖTELES TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2010

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ JUTTATÁSOK, ADÓKÖTELES TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2010 4.sz. melléklet KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ JUTTATÁSOK, ADÓKÖTELES TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2010 Névszerinti nyilvántartást csak azokról a juttatásokról kell vezetni: a)

Részletesebben

A június 20.-án érvényben lévő jogszabályok alapján Lízingbevevő/ Bérbevevő

A június 20.-án érvényben lévő jogszabályok alapján Lízingbevevő/ Bérbevevő A 2016. június 20.-án érvényben lévő jogszabályok alapján Lízingbevevő/ Bérbevevő Az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 2011. december 31-ig hatályos 124.

Részletesebben

A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjármővek hivatali,

Részletesebben

A falusi turizmus adózása

A falusi turizmus adózása A falusi turizmus adózása - 2012 Fontosnak tartjuk, hogy szállásadók részére naprakész információval szolgálhassunk a falusi turizmus adózását illetõen. A NAV (régebben APEH) weboldalán részletesen megtalálható

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :18:19 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :18:19 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Cégautó adó Időállapot: 2016-01-01-2016-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-12-10 16:01:35 Tartalomjegyzék: 1. A cégautó adó 2. Adózás 3. Könyvviteli elszámolás 4. Iratminták,

Részletesebben

Termékbeszerzések és szolgáltatások esetén minden esetben a

Termékbeszerzések és szolgáltatások esetén minden esetben a A Natura 2000 fenntartási tervek készítéséhez nyújtott támogatás jogcím kifizetési kérelmében kötelezően benyújtandó dokumentumok 1. Személyi jellegű kiadások Az ügyfél köteles az egyes fenntartási tervek

Részletesebben

KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT 1051 Budapest, Arany János utca 1. Belföldi és külföldi kiküldetésének eljárásrendje 2013 Jóváhagyta: Dr. Monok István főigazgató ph. A kiküldetéssel

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása

T Á J É K O Z T A T Ó az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása T Á J É K O Z T A T Ó az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása A Magyar Közlöny 174. számában megjelent az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI törvény( a

Részletesebben