JAVASLAT A PSZÁF által kezdeményezett. A biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges,ügyfélszempontú javításáról szóló.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JAVASLAT A PSZÁF által kezdeményezett. A biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges,ügyfélszempontú javításáról szóló."

Átírás

1 JAVASLAT A PSZÁF által kezdeményezett A biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges,ügyfélszempontú javításáról szóló tanulmányhoz A javaslatot készítette: Unimex Hungary KFT Meiszter Zsolt biztosítási szaktanácsadó (PSZÁF II-134/2002) (biztosítási) gépjármű szakértő igazságügyi gépjármű szakértő (4269.) 9423 Ágfalva,Liget u.33. E.mail: A PSZÁF által feltett kérdések megválaszolása: 1., kérdés: Szükséges javítani, fejleszteni: -bővebb, egyszerűbb, gyorsabb,pontosabb kárbejelentési módokkal -a kárrendező központokhoz való ügyfelek általi hozzáférés, kapcsolattartás fejlesztésével,akár egy web-es felülten át,a korábban megkapott kárszám segítségével,ahol nyomon követhető a kárügy. -a biztosítók által kötelezően kiadott (PSZÁF által előírva) általános kárrendezési szabályzattal, ügyrenddel, amely pl. a biztosítók és a PSZÁF honlapján hozzáférhető lenne. -a kárügyben készült szakértői vélemények ügyfél általi hozzáférése

2 -felelősségi károknál lehetőség szakértő, szakértői iroda választására az ügyfélnek (ezzel a károsulthoz legközelebbi és a piacon legjobban felkészült szakértő, szakértői iroda készíthetné el a szakértői véleményt- jobb, gyorsabb, költség hatékonyabb kiszolgálás, pártatlanság felelősségi károknál, gyorsabb kárfordulók, ügyfél elégedettség, kevesebb panasz) Jelenleg jól működik: -meglévő elektronikus kárbejelentő rendszerek (csak az internet alapú, s néhány biztosító elérhető call centere) -elektronikusan szakértőknek küldött kárszemle megrendelések -elektronikus úton készített és a megrendelőknek elektronikus úton továbbított szakértői vélemények. 2-4.,kérdések: A kárügyek kb 2/3-ad része relatív mindenki számára egyszerűen átlátható esemény, így a korábban említett kárrendezési szabályzatban nagy pontossággal lehetne megadni a sima dologi károk (javítási költségek, értékcsökkenések, bérautók, totálkárok, szállítási költségek, stb) általános térítési feltételeit, valamint az egyszerűbb személyi sérüléses ügyekben is átláthatók és egységesek lennének a kárrendezés szabályai, feltételei. A szabályozás kialakításához szakértők és jogászok bevonása szükséges, oly módon, hogy a kiadott anyagok bizonyos időszakonként aktualizálásra kerülnének. 5-6., kérdések: A kárrendezési gyakorlat során alapvetően a biztosítók pénzügyi érdekei érvényesülnek kizárólag! Céljuk a minél kevesebb kártérítés megfizetése, illetve a jogos, s automatikusan járó igények eltitkolása. A pénzügyi és szakmai erőfölénnyel ez megtehető, mivel a biztosított és a károsult csak ritkán szenved káresetet, tehát nem járatos az ügyrendekben, igényekben. Ezen helyzet felszámolására, javítására szükséges a korábban már említett kárrendezési szabályzat, amely mintegy használati utasítás lenne az ügyfeleknek a biztosítókkal szemben, úgy mint a kereskedelemben is előírt TV használati utasítás. Szükséges a biztosítótól független és ügyfél által választható szakértői hálózat.

3 Szükséges a kárrendezési tanácsadói kategória (jelenleg biztosítási szaktanácsadó) bevezetése, s elfogadása a biztosítóknak. Szükséges a biztosítási jog folyamatos képzése. 7.,kérdés: Alapvetően ma a kártérítési összeg két dologtól függ. A kárrendező biztosítónak a szakértői felé előírt kárrendezési belső utasításoktól, valamint a szakértők szakmai képzettségétől. Ennek megváltoztatásához szükséges a biztosítóktól anyagilag, erkölcsileg független szakértői hálózat működtetése, és a szakértői tevékenységek regisztrációja, engedélyezése, továbbképzése, szakértői kamara felállítása! 8.,kérdés: Első lépesben szükséges egy független szakértői kamara létrehozása, vagy a meglévő igazságügyi szakértői kamarában egy tagozat létrehozása. Ezzel megvalósul a szakértők regisztrációja, követelményrendszerének felépítése, továbbképzése, s egységes érdekképviselete a biztosítók, ügyfelek felé! Szakértői tevékenységet önállón, vagy szakértői irodánál csak minimum főiskolai (műszaki, mérnöki) diplomával, önálló szakértőnél, szakértői irodánál, biztosító társaságnál szerzett, s igazolt minimum 3 év gyakorlat, majd vizsga, s kamarai regisztráció után lehessen végezni. A gyakorlati idő alatt a neve mellett használnia kellene a gyakornok szakértő megnevezést! A hatósági nyilvántartásban rögzíteni kell a szakértői díjak alulról (nem a biztosítók által fentről megszabott) megállapított tarifális rendszerét, s a ráfordítható időket, és költségeket az adott feladatra, mert a jelenlegi, biztosítók által megszabott és szakétői irodák által megfaragott szakértői tarifák mind felépítésükben és térítésükben messze elmaradnak a valós piaci viszonyoktól, a jelenlegi tarifák nem tartalmaznak mérhető elemeket!

4 9., kérdés: Egy kamara létrehozásával, a szakértők biztosítóktól való munkahelyi és anyagi függésének a megszüntetésével, valamint a szakmai továbbképzésekkel a szakértők az aktuális technikai színvonalnak megfelelő tudnak dolgozni! 10., kérdés: A szakértő pártatlanságával, szakmai felkészültségének növelésével hosszútávon piac (javítóipar) és ügyfélképes szakértői vélemények készülhetnek, s csökkennek a panaszok. Ez csak úgy valósul meg, ha jelenleg alkalmazott szakértői rendszer átalakul, ugyanis (ebben dolgozom én is) most a biztosító előírja a károk, javítások rögzítési, térítési módját, ezt a szakértőkkel akarja eladatni a javítók és az ügyfelek felé! Valamint a szakértőket felügyelő szakértői irodák vezetői is a szakértőikkel szemben állnak, a biztosító oldalán. Műszaki utasításokkal szembe mennek a jelenlegi gyártói javítási technológiákkal!! (Fényezések, avulások, műanyag elemek, járművek értékelése..stb). Lényeges, hogy jelenleg ezen rendszerüket a biztosítók és a biztosítóval szerződött szakértői irodák a szakértőik folyamatos mobbingolásával, valamint olyan pszichológiai vizsgálati módszerek alkalmazásával tudják fenntartani,melyet jelenleg a magyar társadalomban sem az állam-és közigazgatásban, sem az igazságszolgáltatásban dolgozóknál nem alkalmaznak! 11.,kérdés: Az aszimmetria kezdetektől adott a biztosító és az ügyfél között, mivel mindkét oldalon az érdekek eltérőek. Az utóbbi évtizedekben ez a biztosítók központosítási tevékenységével csak fokozódott. Megszűntek a kárügyintézéssel kapcsolatos személyes kontaktusok, csak zöld,s kék számokon intézhetjük ügyeinket! Ahhoz, hogy a biztosítókhoz precíz, hibátlan, jogos, szakember által kontrollált kárigények, kárrendezést segítő, gyorsító iratok érkezzenek az ügyfelektől, ezért szükség van járási, s akár városi szinteken is bevezetni a kárrendezési tanácsadó szerepkört! A jelenlegi biztosítói rendszer gyakorlatilag megszüntette a régen is meglévő klasszikus kárügyintézői munkát! A kárrendezési tanácsadó életképessé tétele érdekében a Bit.-ben törvényesíteni kell, hogy ezen szakemberek a kárrendezési folyamat elválaszthatatlan részei, s hogy költségeik is a kár részét képezik!

5 12.,kérdés: A kárrendezési tanácsadó szakmai felkészültségén, engedélyén múlik, hogy bevezetése után az ügyfelek és a biztosítók között a panaszok legnagyobb része megszűnik, mivel az ügyfelek az általuk felkeresett biztosítási szakembertől már az eset elején szakszerű, hiteles tájékoztatást kaphatnak az ügyintézés menetéről, előírásairól. A biztosító kárrendezői szakemberekkel tárgyalhatnak az ügyintézés folyamán. Ennek kiépítése, fenntartása csak egy egységes képzéssel, követelményrendszerrel és regisztrációval lehetséges. 13., kérdés: A kárrendezési tanácsadó és a szakértők képezési rendszerének különbözőnek kell lennie, mivel feladatuk is más a kárrendezési eljárásban. Mivel mindkét szakterületnek vannak azonban átfedései (jogi és műszaki oldalon), ezért a képzés során ezt majd érinteni kell, mivel a szakértőnek is tudnia kell a kártérítés folyamatát, valamint a tanácsadónak is ismerni kell a szakértés alapjait. A kárrendezési tanácsadók képzésében fontos dolgok a következők: biztosítási alapismeretek, jogi ismeretek, alapvető műszaki ismeretek. A kárrendezési tanácsadói önálló tevékenységhez fontos és elengedhetetlen minimum öt éves biztosítói gyakorlat! A szakértők képzésében az alap kiindulás a műszaki, mérnöki diploma megléte. Ezt kell fejleszteni a javítási technológiák ismeretével, s biztosítási alapismeretekkel, valamint a szakértői véleményekre vonatkozó ismeretekkel. 14., kérdés: A biztosítási szaktanácsadói kategória fenntartása, nevesítése a Bit-ben fontos, mivel ők nem csak kimondottan ügyfelekkel foglalkoznak, foglalkozhatnak, hanem biztosítón belül egyéb feladatokat is ellátnak. Talán fontos a kategória definíciójának pontosítása is. Ezen belül, vagy e mellett meg kell határozni és nevesíteni a Bit.-ben a kárrendezési tanácsadót.

6 15-18., kérdés: A kollektív kárképviselet létrehozása polgári törvény és biztosítási törvény oldaláról is fontos, illetve mindkét helyen nevesíteni kell. A létrehozását állami és magánszemélyek oldaláról is támogatni kell. Létrehozását és működését az élet és nem életbiztosítások díjának egy bizonyos részéből (lásd mint pl. baleseti adó) lehetne finanszírozni, működtetni. A kollektív kárképviselet jogintézményével és annak működésével egyszer s mindenkorra megvalósulhatna a teljes magyarországi kárrendezési felügyelet. Ágfalva, március 19. ***Hozzájárulok, hogy javaslatomat közzétegyék a PSZÁF honlapján!*** Meiszter Zsolt 9423 Ágfalva Liget u.33.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Projekt: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Dokumentum neve: File: A belső szervezeti egységek közötti együttműködés javítása SZFV_AROP_intranet_0_06 Verzió:

Részletesebben

Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete

Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete dr. Lacsny Márton: Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete lektorálta: dr. Mezey Róbert Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A jogi környezet általában... 3 3. Közjogi és magánjogi környezet

Részletesebben

Összefoglaló Jelentés a 2014. évi belső ellenőrzési tevékenységről. A. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása

Összefoglaló Jelentés a 2014. évi belső ellenőrzési tevékenységről. A. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása Rédics Község Önkormányzata képviselő-testületének 49/2015.(V.29.) határozata a 2014. évi belső ellenőrzésről Rédics Község Önkormányzati Képviselő-testülete a 2014. évi belső ellenőrzési tevékenységről

Részletesebben

ARHITEL PROJEKT MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

ARHITEL PROJEKT MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY ARHITEL PROJEKT MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY a Budapesti Ügyvédi Kamara részére 2012. február verzió: 1.3 Testületi döntést előkészítő bizalmas anyag, üzleti titok! 2 / 167 Dokumentum kontroll Projekt

Részletesebben

FELMERÜLŐ TÁRSADALMI IGÉNYEK FELMÉRÉSE ÉS A

FELMERÜLŐ TÁRSADALMI IGÉNYEK FELMÉRÉSE ÉS A FELMERÜLŐ TÁRSADALMI IGÉNYEK FELMÉRÉSE ÉS A FEJLESZTÉS ÁLTAL ÉRINTETT TEVÉKENYSÉGEKBE TÖRTÉNŐ BECSATORNÁZÁSA Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése I. ELŐZMÉNYEK Tét Város Önkormányzata

Részletesebben

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Készítette: Kovács Mária Mónika V. évfolyam Konzulens: Dr. Horváth M. Tamás egyetemi tanár Debrecen 2008.

Részletesebben

oııoıoııoııooııoııoııoıoııo

oııoıoııoııooııoııoııoıoııo ııo ıooııooıoıoııııoıooıoıııooıı ııoooıoııooııoııııooııooo ııoııoıoııooııoııoıooı oıoıııooıııoıoıııoo ooııooooııoıoııo ıooıoıııooııoo oıııoııııoo ııooııoı KIFÜ ıoııoı ııo oıoıııooıııoıoııı ııııooııooooııoıoııo

Részletesebben

Szikulai István A magyar gyermekvédelem fejlődésének kulcskérdései egy lehetséges szakmai stratégia lépései

Szikulai István A magyar gyermekvédelem fejlődésének kulcskérdései egy lehetséges szakmai stratégia lépései Szikulai István A magyar gyermekvédelem fejlődésének kulcskérdései egy lehetséges szakmai stratégia lépései A Gyermekvédelmi törvény hatálybalépése új alapokra helyezte a gyermekvédelmet, a gyermekvédelem

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV ISO 9001:2000 SZERINT Kiadta:... Hajós Éva igazgató A második kiadás dátuma: 2004. március 1. Nyilvántartott példány, folyamatos módosításokkal Csak tájékoztatásra szolgáló, nem felülvizsgált példány A

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének módosított ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének módosított ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) Hatályos: 2014. április hó 28. 2014. április hó 28-i küldöttközgyűlési módosítások..számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének módosított ügyvédi felelősségbiztosítási

Részletesebben

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés Dr. Benkő János Korrupciós kockázatelemzés és kezelés 1 Nem a legerősebb fajok képesek a túlélésre, és nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek a leginkább képesek reagálni a változásokra. Charles

Részletesebben

Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság. Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda. Know-How Fund

Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság. Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda. Know-How Fund FELELŐS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI AJÁNLÁSOK Készítette a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság az Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda közreműködésével, a Know-How Fund támogatásával. Budapest,

Részletesebben

ZALAEGERSZEGI POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ KONTROLLRENDSZERE ÁLTALÁNOS RÉSZ

ZALAEGERSZEGI POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ KONTROLLRENDSZERE ÁLTALÁNOS RÉSZ 4. számú melléklet 1 ZALAEGERSZEGI POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ KONTROLLRENDSZERE A Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal belső kontrollrendszerét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, (a továbbiakban

Részletesebben

SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY

SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 SOLTVADKERT VÁROS INTÉZMÉNYIRÁNYÍTÁSI MODELLJE TANULMÁNY Budapest, 2014. június 15. Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... 2 2. Az önkormányzati feladatokról és intézményekről

Részletesebben

AZ EURÓPAI UTAZÁSI BIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

AZ EURÓPAI UTAZÁSI BIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA PANASZKEZELÉS Általános Információ EUB ügyfélszolgálat: 1132 Budapest, Váci út 36-38. Tel.: +36 1 452 3580 www.eub.hu ugyfelszolgalat@eub.hu A szabályzat célja AZ EURÓPAI UTAZÁSI BIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI

Részletesebben

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felcím Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Terméktájékoztató és a törvénynek a gépjármű-felelősségbiztosításokra vonatkozó rendelkezései ALCÍM 1/22 Tisztelt Partnerünk! Köszönjük szíves érdeklődését.

Részletesebben

A Genertel Biztosító Zrt. Kötelező Gépjármű-felelősségbiztosítási Feltételei és Ügyféltájékoztatója 3. (Feltételek 3.)

A Genertel Biztosító Zrt. Kötelező Gépjármű-felelősségbiztosítási Feltételei és Ügyféltájékoztatója 3. (Feltételek 3.) A Genertel Biztosító Zrt. Kötelező Gépjármű-felelősségbiztosítási Feltételei és Ügyféltájékoztatója 3. (Feltételek 3.) A GENERTEL BIZTOSÍTÓ ZRT. KÖTELEZŐ GÉPJÁRMŰ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓJA

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV 2013. Iktatószám: KS/ELL/69/2013.

SEMMELWEIS EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV 2013. Iktatószám: KS/ELL/69/2013. SEMMELWEIS EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV 2013. Iktatószám: KS/ELL/69/2013. Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 5 II. A belső ellenőrzés hatókörét, feladatait és céljait meghatározó belső ellenőrzési

Részletesebben

Kivonat. Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02

Kivonat. Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02 IER301_KIV_V02 Oldal: 1 / 32 Kivonat Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02 Célja: Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. Név

Részletesebben

Szerző: Mátyus Mihály (prezentáció) További közreműködők: Löffler Marianne, Pádár Tivadar, Schindler Rózsa, Simonics István

Szerző: Mátyus Mihály (prezentáció) További közreműködők: Löffler Marianne, Pádár Tivadar, Schindler Rózsa, Simonics István Szerző: Mátyus Mihály (prezentáció) További közreműködők: Löffler Marianne, Pádár Tivadar, Schindler Rózsa, Simonics István Szakmai lektor: Birher Nándor Felnőttképzési szakértők továbbképzése, az új jogforrások

Részletesebben

Koordináció fejlesztése, kommunikációs kultúra beépítése a belső folyamatokba. Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala számára

Koordináció fejlesztése, kommunikációs kultúra beépítése a belső folyamatokba. Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala számára Koordináció fejlesztése, kommunikációs kultúra beépítése a belső folyamatokba Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala számára TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 1. A dokumentum célja... 3 2. Koordinációs

Részletesebben

Mi is az az építési napló?

Mi is az az építési napló? Mi is az az építési napló? Az építési napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható olyan hiteles dokumentum, amely

Részletesebben

Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben

Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben 2014 Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben Bevezetés Az egészségügyi ellátást az Európai Unió polgárainak

Részletesebben

KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT

KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT MINISZTERELNÖKSÉG KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT az Európai Unió 2014 tavaszán elfogadott közbeszerzési tárgyú új irányelveinek hazai jogba történő átültetésére és új közbeszerzési törvény elfogadására 2014.

Részletesebben

Szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata

Szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata ÁROP-1.A.5-2013 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés a konvergencia régiókban lévő önkormányzatok számára Szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata Tanácsadói Dokumentum

Részletesebben

A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT. 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról

A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT. 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT 01248/07/HU WP 136 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról Az elfogadás időpontja: június 20. Ez a munkacsoport a 95/46/EK irányelv 29. cikke

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ KONTROLL KÉZIKÖNYV 2010.

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ KONTROLL KÉZIKÖNYV 2010. PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ KONTROLL KÉZIKÖNYV 2010. 1 Tartalomjegyzék Általános bevezető... 6 Államháztartási Belső Kontroll Standardok... 10 1. KONTROLLKÖRNYEZET... 10 1.1. Célok és szervezeti felépítés...

Részletesebben

Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020

Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 Tartalom 1 Köszöntő... 4 2 Bevezetés... 6 3 Tervezési és végrehajtási alapelvek... 8 3.1 A tématerület pontos definiálása a tervezés során...

Részletesebben

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 3 II. A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP SZABÁLYOZÁSA... 5 1. A JOGI SZABÁLYOZÁS...

Részletesebben

Markhot Ferenc Kórház SZABÁLYZAT OLDAL: 1/47 DÁTUM: 12.06.13. Belső ellenőrzési kézikönyv KIADÁS: 001. Tárgyszó: Igazgatás Azonosító: 182-101-2/10

Markhot Ferenc Kórház SZABÁLYZAT OLDAL: 1/47 DÁTUM: 12.06.13. Belső ellenőrzési kézikönyv KIADÁS: 001. Tárgyszó: Igazgatás Azonosító: 182-101-2/10 Markhot Ferenc Kórház SZABÁLYZAT OLDAL: 1/47 DÁTUM: 12.06.13. Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. Iktatószám: Ü/559-1/10 Hatályba lépés: 2010.02.05. Belső ellenőrzési kézikönyv

Részletesebben