NAPSUGÁR ÓVODA MINSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAPSUGÁR ÓVODA MINSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA"

Átírás

1 Csokonai u Tel.: Fax.: NAPSUGÁR ÓVODA MINSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Intézmény neve: NAPSUGÁR ÓVODA Címe: 2440 Százhalombatta, Csokonai u. 50. Készítette: Magyarné Batha Márta Szcsné Buzás Ibolya Tarnai Istvánné Érvényes: ig Felülvizsgálata: 2 évenként legközelebb Fenntartóhoz történt benyújtás dátuma: Fenntartó jóváhagyta:

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3.o Óvodánk rövid bemutatása, a minségfejlesztés eddigi eredményei 3.o Szakmai, személyi feltételek 3.o Helyi nevelési programunk bemutatása 3.o A minségfejlesztés eddigi eredményei 4.o A fenntartói minségirányítási program óvodánkra vonatkozó elemei 5.o Közoktatási rendszer mködésével kapcsolatos fenntartói elvárások 5.o Óvodánkkal kapcsolatos fenntartói elvárások 7.o. 2. Óvodánk minségpolitikája 8.o Minségpolitikai Nyilatkozat 8.o A minségirányítás elvei 9.o Minségcélok, sikerkritériumok 10.o. 3. Óvodánk minségfejlesztési rendszere 14.o Az intézményvezetés feladatai, elkötelezettsége, felelssége 15.o Az óvodavezet feladatai, felelssége a jogszer mködés biztosításában 15.o Óvodánk szervezeti struktúrája 17.o A minségirányítás feladatai 18.o Az óvodavezet minségirányítási feladatai 18.o A minségfejleszt feladatai 18.o A minségfejlesztési team feladatai 19.o Az óvodánk tervezési rendszere 19.o A tervezés szintjei és dokumentumai 20.o Az óvoda mködésének rendszere 25.o Humán erforrások biztosítása és fejlesztése 25.o Egyéb erforrás biztosítása és fejlesztése 30.o Folyamatok mködtetése, folyamatos fejlesztése 30.o.

3 3.4. Óvodánk ellenrzési, mérési, értékelési rendje 33.o Az intézményi ellenrzés, értékelés átfogó rendszere 34.o Óvodánk bels ellenrzési-értékelési rendszere 35.o A gyermekek egyéni fejldésének mérése, értékelése 37.o A munkatársak értékelése 38.o Az óvoda mködésének értékelése 40.o Partneri igény és elégedettség mérése 41.o A HOP beválás vizsgálata 41.o Az irányított mértékelés területei és lebonyolításának folyamata 43.o Parterkapcsolatok mködtetése 43.o Partneri igény és elégedettség mérés 43.o Kommunikáció 43.o A mködés folyamatos javítása, fejlesztése 44.o Panaszkezelés 44.o Vezeti utasítás 45.o Intézkedési terv 45.o Intézményi dokumentumok rendszere 45.o Törvények, rendeletek 45.o Egyéb jogszabályok 46.o Dokumentumok 46.o Dokumentumok készítésének, jóváhagyásának rendje 48.o A pedagógiai dokumentumok egymásra épülése 49.o. 4. Érvényességi rendelkezések 49.o. 5. Legitimációs záradék 50.o. Mellékletek

4 1. BEVEZETÉS 1.1. Óvodánk rövid bemutatása, a minségfejlesztés eddigi eredményei Óvodánk Százhalombatta város Önkormányzat fenntartású intézménye, a Csokonai utca 50. szám alatt található. Óvodánk: 7 csoportos, 175 férhelyes, egy telephelyen mköd intézmény. Az intézmény részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, gazdálkodásának adminisztratív részét július 1-tl a GEI látja el Szakmai, személyi feltételek Az intézmény alkalmazottainak munkakör szerinti megoszlása: - Pedagógusok - Adminisztratív dolgozók - Szakképzett dajkák - Karbantartó Az óvoda alkalmazotti közössége a folyamatosan emelked társadalmi elvárásoknak, igényeknek igyekszik megfelelni. Minden dolgozó a törvényben megfogalmazott szakképesítéssel rendelkezik. A pedagógus álláshelyeken kinevezettek valamennyien felsfokú óvodapedagógusi diplomával rendelkeznek. Két óvónnk tanítói diplomával, 5 f pedig szakvizsgával rendelkezik Helyi Nevelési Programunk bemutatása A helyi nevelési programunk az egészséges életmód értékeire épít, mely magában foglalja a szomatikus és mentális nevelést, a helyes szokások kialakítását. Emellett kiemelt szerepet kap az érzelmi nevelés, amit a mvészeti tevékenységek sokaságával (támasztunk alá) valósítunk meg.

5 Fontosnak tartjuk az egész gyermeki személyiség egészséges, harmonikus sokoldalú fejldésének segítését az egyéni fejldési ütem figyelembevételével. Célunk a személyiség figyelembevételével a gyermek készségének, képességének, tudásának sokoldalú fejlesztése, egészségkultúrájának kialakítása, mveltségi igényének folyamatos fenntartása és kielégítése, a hátrányok leküzdése, kiegyensúlyozott gyermekké válás elsegítése. A gyermekek számára biztosítjuk az örömteli játék szabadságát, a játékon belüli fejlesztés lehetségeit, a differenciálást és a tehetséggondozást A minségfejlesztés eddigi eredményei Intézményünkben 2000/2001-es tanévtl kezdve foglalkozunk a minségfejlesztéssel. A Comenius 2000 minségfejlesztési modell alapján kezdtük meg minségfejlesztési rendszerünk kiépítését. 3 f óvodapedagógus végzett ilyen irányú tanfolyamot, illetve a szakvizsgázott óvodapedagógusok is részesültek ilyen irányú képzésben. A dolgozók tájékoztatása, bevonása folyamatosan megtörtént. Megalakult a minségfejlesztési team, megválasztottuk annak vezetjét és elkészítettük a Minségfejlesztési Szabályzatot. A team vezetésével intézményi helyzetértékelést végeztünk (bels intézménykép, klímateszt, nyitott önértékelés, küls intézménykép). A kapott eredményt összevetettük a pedagógiai programmal, következtetéseket vontunk le. Azonosítottuk közvetett és közvetlen partnereinket, rögzítettük a partnerek megkérdezésének idejét, módját, felelsöket. Felmértük igényeiket, elégedettségüket, majd a Swott analízis segítségével meghatároztuk óvodánk ersségeit, gyengeségeit, lehetségeinket, veszélyeinket, s intézkedési tervet készítettünk feladataink megvalósítására. A 2002/2003-as tanévtl folyamatvizsgálatokat is végeztünk, melynek keretében szabályoztuk a mindennapi testnevelés, a délutáni pihenés, a befogadás folyamatát. A minségfejlesztési rendszer alkalmazásának segítségével munkánk eredménye mérhetvé válik, óvodánk pedig mint szervezet, az önértékelés tükrében föllelheti saját kiválóságát, kialakíthatja önálló arculatát. A minségfejlesztési rendszer mködtetése jelenti az óvodánkban preferált értékek megvalósításának biztosítékát, - mind a gyermekek személyiség és teljesítmény fejlesztése

6 - mind az óvoda szervezeti mködésének javítása - mind pedig a partnerek elégedettségének vizsgálata tekintetében 1.2. A fenntartói minségirányítási program óvodánkra vonatkozó elemei Óvodánk a város közoktatási rendszerének szerves részét képezi. Fenntartónk, városunk önkormányzatának elvárása óvodánkkal szemben, hogy a városban él gyermekek óvodai nevelését magas színvonalon lássuk el, érzékenyen reagálva a közoktatás politikai, szakmai tartalmi kihívásokra, kell figyelmet fordítva az intézmény használók elégedettségére A közoktatási rendszer mködésével kapcsolatos fenntartói elvárások A közoktatási intézmények jogszeren, szakszeren, eredményesen és költség hatékonyan mködjenek, garantálják a gyermek/tanuló egyéni adottságaihoz, képességeihez mért fejldését, minségelv nevelését, a hozzáadott pedagógiai érték rendszeres mérésével, értékelésével alakuljon ki reális kép az intézményhasználók elégedettségérl, az adott intézmény mködésének hatékonyságáról, a közoktatási rendszer rugalmasan alkalmazkodjon a változásokhoz, figyelembe véve a helyi lehetségeket, adottságokat, a fenntartó teherbíró képességét, a közoktatási intézmények pályázati tevékenységének (forrásmenedzsment) fejlesztésével bvüljenek a mködési feltételek, a továbbképzésre és a tanórán kívüli tevékenységekre fordítható források, a közoktatási rendszerébe kerüléstl óvoda, iskola a rendszerbl való kikerülésig felsoktatás, munkába állás legyen nyomon követhet a gyermek tanulási útja, partner központú mködés legyen a jellemz, melynek alapja az intézmények minségfejlesztési rendszerének mködtetése, majd minségirányítási programja is az intézményekben stabil, innovatív neveltestületek mködjenek, továbbképzéssel, önképzéssel, távoktatás révén növelve kompetenciájukat,

7 valósuljon meg hatékony együttmködés a közoktatási intézmények között a gyermek mentális problémáinak kezelésében, a hátrány kompenzációban, a problémák megelzésében, a sajátos nevelési igény gyermek ellátásában, rendszeres kapcsolattartás valósuljon meg az egymásra épül intézmények között óvoda, általános iskola, mvészeti iskola, középiskola a szolgáltatás igénybe vevk érdekében, a szülkkel való kapcsolattartás során legyen biztosított a rendszeres tájékoztatás a közoktatás helyi kérdéseirl, a szolgáltatásokról, s a tanulmányi elrehaladásról, A közoktatási intézményekben dolgozók közéletében való részvételével javuljon az intézmények társadalmi megbecsültsége. Ersödjön az intézmények közötti szakmai együttmködés, a korrekt párbeszéd.

8 2. ÓVODÁNK MINSÉGPOLITIKÁJA 2.1. Minségpolitikai nyilatkozat Intézményünk elkötelezi magát egy emberközeli, valamennyi érdekelt által könnyen kezelhet és elfogadhat mködési forma kialakítására, amelynek központi elemét a következ képezi: Az idrl idre ismétld feladatok átgondolásával és javításával igyekszünk kielégíteni partnereink elvárásait, hogy a kiinduló / bemeneti / tényezket eredményekké / kimenetté / alakítsuk, lebontva a folyamatot több eljárásra. Megtartandó értéknek tekintjük, hogy az intézményünk által kialakított és megtartott sajátos arculatunkat ersítsük, amelyet a helyi nevelési programunk tükröz. Óvodai nevelésünk célja: sokoldalú képességfejlesztés segítségével a személyiség fejldésének biztosítása, a szocializáció elsegítése a gyermek óvodáskorának szebbé tétele érdekében. Fontosnak tartjuk a gyermek egészségkultúrájának, egészségvédelmének alakítását, a mvészetek iránti fogékonyság megalapozását, érzelmi életük gazdagítását. A hozzánk érkez gyermek, felntt látogató érezze meg óvodánk ders, meleg, biztonságot nyújtó légkörét. Elkötelezzük magunkat a fenntartói elvárásokkal összhangban kialakított norma- és értékrendszerünk megrzésére. Pedagógiai munkánkban differenciálással, egyéni bánásmód alkalmazásával biztosítjuk a gyermekek esélyegyenlségét. Felelsek vagyunk a ránk bízott gyermekek védelméért, érdekeik képviseletéért. Értéknek tekintjük nevelmunkánk eddigi eredményeit, pedagógusaink gyermekközpontú beállítódását, hasonló pedagógiai attitdjüket.

9 Feladataink eredményes megvalósulása érdekében igyekszünk magas színvonalon érvényre juttatni dolgozóink szakmai felkészültségét Intézményünkben minden dolgozó személyes felelsséget érez a minség megtartása és folyamatos fejlesztése iránt, a gyermekek mindenek felett álló érdekének, valamint közvetlen és közvetett partnereink elégedettségének érvényesítése céljából. A gyermeki és szüli elégedettség mérésekkel és ezekre szánt lépésekkel folyamatosan gondoskodunk szakmai megújulásunkról. Kiemelt feladatnak tekintjük a szervezeti kultúra folyamatos fejlesztését. Olyan értékelési rendszert kívánunk mködtetni, amely biztosítja az információk feltárását és elindítja a javítás folyamatát. Partnereink érdekében folyamatosan vizsgáljuk a gyermek fejldését és neveltségi szintjét, amelynek eredményeibl, tapasztalataiból minségileg kívánjuk javítani munkánkat. Célunkat akkor érjük el, ha a múlt jelen jöv összekapcsolódik és folyamatos. Igaz ez a személyekre és a munka eredményességére egyaránt A minségirányítás elvei Partnerközpontúság Eredményes, hatékony és rendszerszemlélet mködés, folyamatszabályozás Vezeti elkötelezettség A munkatársak képességeinek kibontakoztatása Szakmai hitelesség Külvilág iránti nyitottság

10 3.1. Az intézményvezetés felelssége és elkötelezettsége Az intézményvezetés mindig arra törekedett, hogy minségi munkavégzés valósuljon meg óvodánkban, ezért elkötelezett a MIP kidolgozásában és végrehajtásában. A minségpolitika teljesülése érdekében garantálja a partnerközpontú mködést, mely folyamatos fejlesztéssel teszi lehetvé a mindenkori elvárásokhoz való alkalmazkodást. Az intézmény törekszik az óvoda vonzerejének, megtartóerejének növelésére, arculatának formálására, imázsának megteremtésére, az Intézmény széleskör menedzselésére. A minségfejlesztési munkához az óvodavezetés egyre több munkatársat megnyert, akik szívesen vállalták ezt a feladatot, élvezik a többség bizalmát. A vezetés személyes példamutatással ersíti a minségi munkavégzést, elkötelezettséget vállal a rövid és hosszú távú minségcélok megvalósításáért a minségpolitikai irányelveknek megfelelen Az óvodavezet feladatai, felelssége, a jogszer mködés biztosításában Minségfejlesztési tevékenységünk tartalmi elemeit és folyamatát az alábbi jogszabályok, szabályozók, fenntartói rendelkezések és bels szabályzatok határozzák meg. Az 1993.évi LXXIX.tv. a közoktatásról, módosítása a Évi LXI.tv. 40. (10) (11), valamint a 129. (6) pontjai. A 3/2002.(II.15.) OM rendelet a közoktatás minségbiztosításáról és a minségfejlesztésrl Százhalombatta Város Önkormányzat minségirányítási programja

11 Az intézmény bels szabályzatai: Alapvet, általános dokumentumok Alapító okirat SZMSZ Házirend Alapvet, szakmai dokumentumok Nevelési program Minségirányítási program Továbbképzési program Az óvodavezet konkrét feladatait, jogkörét felelsségét a jogszabályokon túl az SZMSZ tartalmazza. Az óvodavezet feladatai a törvényes és jogszer mködés érdekében: Az óvoda mködését szabályozó dokumentumok, szabályzatok felülvizsgálata A jogszabályok és a folyamatos változások nyomon követése Információk továbbítása az érintettek felé (óvodán belüli információáramlás) A bels információs rendszer fejlesztése, a dokumentumok kezelése. A lehetségek maximális kihasználása a munkafeltételek folyamatos javításának érdekében. A megismerhetség biztosítása másolati példány segítségével. A jogszer mködés betartása a munkaköri leírások, a vezeti és fenntartói ellenrzés útján.

12 A minségirányítás feladatai Az óvodavezet minségirányítási feladatai Továbbra is biztosítani a minségirányítási program mködtetésének személyi feltételeit A minségfejlesztési vezet és minségfejlesztési team tagjainak megbízása, kompetenciájuk meghatározása Az OM 3/2002.(II.15.) rendelete alapján biztosítani számukra az anyagi elismerést Rendszeres ellenrzéssel, értékeléssel támogatni a program végrehajtását Motiválni, ösztönözni munkatársait, kihozni bellük a maximumot (elérhet követelmény szintek állításával) Rendszerszemlélet irányítás, a különböz részek és egészek összehangolása Olyan munkatársi közösség kialakítása, amely szintén elkötelezi magát az óvoda küldetése, jövképe, célkitzései iránt A minségfejlesztési vezet feladatai A minségfejlesztési vezett az óvodavezet bízza meg Feladata: az intézményben folyó minségfejlesztési munka irányítása, szervezése, végrehajtásának ellenrzése. Elkészíti a minség irányítási program adott évre vonatkozó munkatervét. Ellenrzi a munkaterv végrehajtását, errl tájékoztatja az óvodavezett. Szervezi és ellenrzi a minségfejlesztési teameket. Részt vesz a vezeti ellenrzésekben, értékelésekben. Felelssége kiterjed a határidk betartására, az elvégzett feladatok szakszerségére, a tájékoztatás megvalósítására.

13 A minségfejlesztési team feladatai A team összetételét az elvégzend feladatok határozzák meg. Munkájukat a minségfejlesztési vezet javaslatára, az óvodavezet megbízása alapján végzik. Aktívan részt vesznek a minségfejlesztési rendszer kiépítésében és mködtetésében. A csoport vezetjének távolléte esetén, ha szükséges, átveszik annak felelsségi körét. A minségfejlesztési csoport mködési szabályzata a 1.sz. Mellékletben található Óvodánk tervezési rendszere A tervezési feladatok meghatározásával és szabályozásával célunk az, hogy a munkánk Kiszámítható, átlátható, egymásra épül és ellenrizhet tevékenységekkel valósuljon meg. Célunk a fejlesztéselv (PDCA-SDCA) minségirányítás, a szakszer pedagógiai szolgáltatás, a pedagógiai eredményesség. A tervezés feladata: - célok, feladatok sikerkritériumok meghatározása - feladatkörökhöz tartozó kompetenciák meghatározása - folyamatszabályozás - szakmailag színvonalas pedagógiai munka biztosítása - bels szabályozók és stratégiai tervek idnkénti felülvizsgálata - küls szabályozókkal és stratégiai tervekkel való összevetés, felülvizsgálat

14 3.3. Az óvoda mködésének rendszere A humánerforrások biztosítása, fejlesztése A nevelési és minségbiztosítási program megvalósulásának feltétele a képzett, szakmai önmegvalósításra képes pedagógus. Az eredményességhez nélkülözhetetlen a pedagógus és nem pedagógus munkatársak együttmködése. A sikeres munka érdekében feladatunk az alábbi folyamatok intézményi szabályozása: a megfelel munkaer kiválasztása, betanítása a továbbképzési rendszerben az intézményi és az egyéni célok összekapcsolása ösztönz és elismer rendszer mködtetése feladatok meghatározása, egyéni hatáskörök kiterjesztése, pedagógusok együttmködése Kiválasztás és betanítási rend Intézményünk - a jogszabályok és az intézmény alapértékeinek figyelembevételével határozza meg a pedagógus és nem pedagógus alkalmazottak kiválasztásának szempontjait. Kiválasztás E folyamat során vizsgáljuk, hogy a jelölt rendelkezik-e a munkakör betöltéséhez szükséges feltételekkel: Alkalmasság Jogi alkalmasság Egészségügyi alkalmasság Pszichológiai alkalmasság Pedagógiai alkalmasság Feltétel Megfelel iskolai végzettség, erkölcsi bizonyítvány Érvényes egészségügyi könyv Stabil, kiegyensúlyozott személyiség H O P ismerete

15 A továbbképzési rendszer mködtetése A vezetés az intézmény hosszú távú érdekeinek figyelembevételével, a munkatársakkal egyetértve dönt a továbbképzésekrl. A továbbképzés folyamatával kapcsolatos alapkövetelmények: - A vonatkozó törvényi elírásoknak való megfelelés - A munkaer- alkalmazás személyi feltételeinek történ megfelelés - Folyamatos fejldés - A szakmai munka és az intézményi szolgáltatás színvonalának folyamatos emelése - A munkatársak szakmai fejldéssel kapcsolatos igényének kielégítése Óvodánkban a továbbképzések rendjét Továbbképzési programban rögzítettük. - Megjelöltük ebben a bels továbbképzések irányát Ehhez az ütemtervet évente készítjük a neveltestület véleményének és javaslatának figyelembevételével. - A küls továbbképzéseket az 5 évre készített továbbképzési program tartalmazza. Ezek figyelembevételével készítjük el évente a beiskolázási tervet. Alkalmazotti ösztönz rendszer mködtetése Jogszabályban biztosított lehetségek Minségfejlesztési munka, minségi munka végzés anyagi elismerése Továbbtanulással biztosított elmeneteli rendszer Jubileumi jutalom OM szakmai díjak, emlékplakettek, oklevelek Városunk Képviseltestülete által alapított címek, díjak, kitüntetések Tartósan magas színvonalú munkavégzés esetén rendkívüli elrelépés a bértáblában Bels ösztönz rendszer - Munkaközösség vezeti megbízás (tantestületi szavazással) - Minségfejlesztési csoportvezeti megbízás - Felelsi megbízások (pedagógus és nem pedagógus munkakörben) - Jutalmazás, anyagi és erkölcsi elismerések

16 Egyéb erforrás biztosítása és fejlesztése pénzügyi, gazdasági feltételek, kötelez eszközjegyzék tárgyi feltételek fejlesztési terve pályázatok, egyesület mködtetése szakszolgálatokkal való kapcsolattartás Folyamatok mködtetése, folyamatos fejlesztése Célunk: olyan dokumentált minségfejlesztési rendszer kiépítése és mködtetése, mely kiterjed az intézmény mindazon folyamataira, amelyek befolyásolhatják nevelési-oktatási tevékenységünket. Ennek során az intézményünk: Váljék képessé a folyamatainak azonosítására Szerezze meg a tudatos folyamattervezés képességét A partnerek elvárásai alapján úgy szabályozza folyamatait, hogy az intézményi célokat megvalósítsa Az intézmény mindennapi mködésébe tervezze be a folyamatszabályozás eredményeit Alakítsa ki folyamatainak mér és értékel rendszerét Rendszeresen értékelje az intézmény bels mködését A folyamatok javítása során alkalmazza a PDCA-SDCA ciklus elvét A minségirányítási rendszer kiépítésének és folyamatos mködésének lépései: Nyitott önértékelés (intézményi helyzetfelmérés) Az érdekelt felek azonosítása Az érdekelt felek igényeinek és elégedettségének mérése Az igények elemzése A célok és priorítások meghatározása Intézkedési tervek készítése Intézkedési tervek visszacsatolása Intézkedési tervek megvalósításának elemzése Korrekciós tervek készítése és megvalósítása Irányított önértékelés

17 Kulcsfolyamatok: Együttmköd partneri kapcsolat a családokkal, illetve az óvoda egyéb partnereivel Egészséges, biztonságos környezet biztosítása A tárgyi feltételek biztosítása, fejlesztése Az egészséges életmód szokásainak céltudatos alakítása A mentális egészség biztosítása A mvészeti tevékenységek komplexitásának érvényesítése Küls információs rendszer mködtetése Beiratkozás Beiskolázás Továbbképzési rendszer Minségügyi dokumentációk beépítése az óvoda dokumentációs rendszerébe Az óvoda hatékony és minségi mködését elsegít folyamat szabályozások kidolgozása Munkatársak kiválasztása Bels értékelési rendszer

18 3.4. Óvodánk ellenrzési, mérési, értékelési rendje Az óvodai ellenrzés célja: Óvodánk mködésének vizsgálata a hatályos jogszabályok és a helyi nevelési program alapján. Cél a minség és a hatékonyság biztosítása, - úgy, hogy nevelési elveinket megtartva intézményünk feleljen meg a törvénység, valamint a küls és bels partnerek elvárásainak. Az ellenrzés feladata: A nevelési program megvalósulásának vizsgálata A gyermek fejldésének ellenrzése, értékelése, mely magában foglalja a gyermek fejldésének nyomon követését. Feltárni az intézmény mködésének sikeres területeit, melyek önbizalmat adnak a dolgozóknak, ezáltal könnyebben leküzdhetvé válnak a hiányosságok. Láthatóvá váljék partnereink számára az óvodában folyó nevelmunka színvonala, hatékonysága, ezzel is elégedettségüket biztosíthatjuk. Segíteni a gyakorlati munka fejlesztését, hatékonyságát, eredményességét. Az óvodában az ellenrzés az éves szinten lebontott ellenrzési terv szerint történik. Az ellenrzés szabályai: Az ellenrzés megkezdése eltt legalább két nappal / a vezet ellenrzési tervnek megfelelen / az ellenrzés vezetjének egyeztetnie kell az ellenrzés idpontjáról, idtartamáról, formájáról, módszerérl. Az ellenrzés szempontsorát az ellenrzöttekkel ismertetni kell. Az ellenrzés során az ellenrzés megállapításait írásos feljegyzés formájában rögzíteni kell, melyet az ellenrzött aláírásával igazol. Az ellenrzésekrl, - ha felelsök végzik beszámolnak az óvodavezetnek.

19 A gyermekek egyéni fejldésének mérése, értékelése A mérést az értékelés eszközének tekintjük. Adatgyjtési funkciója van, világosan körülhatárolja az értékelés szempontjait. Cél: A mérések segítésével visszajelzéseket kapni arról, hogy gyakorlati munkánk mennyire volt eredményes, nevel fejleszt tevékenységünk révén mennyire sikerült kitzött céljainkat megvalósítani. Feladat: a célok és elért eredmények összevetése. A gyermekek fejldését folyamatosan figyelemmel kísérjük, mérjük, értékeljük nevelési céljaink megvalósítása során. Tapasztalatainkat személyiséglapokon ill. a csoportnaplóban rögzítjük. Itt történik a mérés, értékelés eredményeibl adódóan a fejlesztés feladatainak meghatározása, az eredmények rögzítése. A Személyiséglap tartalma: Anamnézis, diagnosztika A gyermek fejlettségének vizsgálata az óvodába lép gyermekek fejlettsége (beszoktatás végén) a gyermek fejldését mutató mérések (minden korcsoportban évente mérjük a neveltségi eredményeket) Kis és középs csoport: május. iskolára való felkészültség vizsgálata (nagycsoport: január 31-ig) A gyermek évenkénti fejldését kidolgozott szempontsor alapján vizsgáljuk, melynek területei: testi jellemzk anyanyelvi fejlettség érzelmi jellemzk értelmi akarati jellemzk szociális jellemzk a szülk tájékoztatásáról készült emlékeztet esetleges szakvélemény kimeneti mérés (iskolai élethez szükséges képességek megléte)

20 Mérési módszerek: Feltáró módszerek megfigyelés, beszélgetés, gyermek munkák elemzése, szociometria, képválogatás, kitalált mese folytatása, szituációs játék, személyiség tesztek, feladatlapok Feldolgozó módszerek Swott analízis, diagramok, intézkedési tervek A módszerek megválasztásának elvei: Méréseknél a lágy mérési módszereket részesítjük elnyben, hiszen ezek megvalósítása során elkerülhet a f veszély, az óvodák iskolásítása Beleágyazódik az egész napi óvodai életünkbe A gyermekek megfigyelése a természetes környezetében tevékenység közben, folyamatosan, ill. célzottan történik A gyermekek mérését saját óvóni, ill. a fejleszt pedagógus végzi A mennyiségi mutatók helyett inkább a minségi mutatókat részesítjük elnyben A munkatársak értékelése /Az értékelés szempontsora a 3-4.sz Mellékletben található / Az értékel tevékenység célja: A helyi nevelési programunkban meghatározott szakmai célkitzések összehasonlítása óvodánk pedagógiai tevékenységének eredményeivel. Megvédeni, biztosítani azoknak az értékeknek az állandóságát, amelyeket óvodánk dolgozói, a fenntartó és az óvodánkat használók elfogadtak programunkban. Az egyén viszonylatában célunk: egyéni és szervezeti célok harmonizálása egyén fejldésének támogatása önértékelés képességének fejlesztése adott idszak tevékenységének elemzése probléma és konfliktus megoldás

21 Az értékelés feladata: megersíteni a neveltestület és az egyén pedagógiai attitdjét, ráirányítani a figyelmet az ersségekre, feltárni a hibákat, ösztönözni a pedagógusokat a hibák kijavítására, a nevelmunka fejlesztésére, átlátható cél feladat és kritérium rendszer kiépítése. A bels értékelési rendszer mködtetésekor arra kell törekedni, hogy az óvodavezet pontosan meghatározza a teljesítés feltételeit, kritériumait. Az önértékelés szempontjainak meghatározása Az általános szempontokat az alapdokumentumokban (HOP, MIP) megfogalmazott elvárások alapján kell összeállítani, a speciális szempontokat a munkaköri leírások tartalmazzák. Az önértékelési kérdívet a minségfejlesztési csoport készíti el. Az önértékelés célcsoportjai: óvodavezetés óvodapedagógusok pedagógiai munkát segítk egyéb alkalmazottak Az értékel hatáskörrel az alábbi beosztású munkatársak rendelkeznek: óvodavezet óvodavezet helyettes munkaközösség vezet minségfejlesztési csoportvezet, egyéb óvodavezet által megbízott személy Az értékelés megvalósítása: Az értékelés folyamatában a célcsoport minden tagja önértékelést végez évente. Az adott szempontsor alapján az óvodavezet is értékeli az éves munkát. A hatáskörrel rendelkez vezetk is bekapcsolódnak a szakmai pedagógiai és intézményi munka értékelésébe. Tanévzáró nevelési értekezlet eltt az óvodapedagógusok értékelik az óvodavezett. Az eredményt a minségfejlesztési vezet ismerteti az óvodavezetvel.

22 Az óvoda mködésének értékelése Az óvodavezetés évente végzi az intézmény mködésének értékelését, melyen értékeli a kitzött célrendszer megvalósulását. Az átfogó értékelés célja: Megvizsgálni, hogy a mködtetett minségirányítási rendszer megfelel-e a minségirányítási programban megfogalmazottaknak, hogy az óvoda, ill. folyamatai milyen hatékonyan mködnek. Az értékelés szempontjai: Mködés gyakorlata megfelel-e Partneri elvárásoknak való megfelelés Szabályozásnak való megfelelés Hatékony mködés A mködés értékelését végzi: Óvodavezetés Bels ellenrzés Egyéb, megbízott munkatársak Az átvizsgálás bemen adatai: Vezeti ellenrzés eredményei A partnerektl származó visszajelzések Tanévzáró értékel értekezlet tevékenységének eredményei Javító fejleszt - megelz tevékenységek eredményei Korábbi értékelések során hozott intézkedések megvalósulása Az esetlegesen megváltozott körülmények A minségfejlesztési munka eredményei Az átvizsgálás tárgya: Minségirányítási program Minségfejlesztési rendszer mködése Beruházási, fejlesztési javaslatok véleményezése Nevelési terv véleményezése, beszámoltatás A nevelés hatékonysága HOP beválása

23 A partnerek reklamációjának bels vizsgálata A partneri elégedettség elégtelenség alakulása A minségjavító munkák beindítása, ellenrzése Megelz, helyesbít tevékenységgel kapcsolatos megoldási tervek megbeszélése, az elvégzett munka értékelése Ellenrzés értékelés visszacsatolás Az értékelésben hozott intézkedések végrehajtását a minségirányítási vezet folyamatosan ellenrzi Partneri igény és elégedettség mérése Célja: a partneri igény és elégedettségmérés folyamatának szabályozása, a partnerekkel való kommunikáció rendszerének mködtetése. A partnerek azonosítási jegyzéke és a partneri igény és elégedettség mérés folyamat- szabályozása az 5.sz Mellékletben található A HOP beválás vizsgálata A feladat elvégzése a pontban meghatározottak szerint történik. Összegz, irányított önértékelés 4 évenként. A program egy-egy részterületének fejleszt értékelése évenkénti ciklusban történik.

24 Az irányított önértékelés területei és lebonyolításának folyamata A teljes folyamatszabályozás a 6.sz. Mellékletben található 3.5. Partnerkapcsolatok mködtetése Célja: A partneri igény és elégedettség mérés folyamatának szabályozása, a partnerekkel való kommunikáció rendszerének mködtetése Partneri igény és elégedettség mérés Célja: a partneri igényeknek megfelel nevelési szolgáltatás nyújtása. Feladat: Az elkészült partner lista évenkénti felülvizsgálata A partnerek igényeinek, elégedettségének folyamatos mérése. Az eredmények elemzése alapján a mködés folyamatos javítása Kommunikáció Óvodán belüli információáramlás Az információk továbbításának bels szabályozása: az információk dönt többsége az óvodavezethöz érkezik az óvodavezet feladata ezek elosztása és továbbítása az érintettek felé, (érdekvédelem, szakmai tájékoztatások, kulturális események) az adott területekért felelsök saját hatáskörben intézkednek és továbbítják a közérdek információkat az intézkedésekrl, döntésekrl az óvodavezett minden esetben tájékoztatni kell. Az óvodai információáramlás folyamatát, formáit a 7.sz. Melléklet tartalmazza. Kommunikáció a partnerekkel. A partnerekkel való együttmködés érdekében partnerlistát állítottunk össze, a lista felülvizsgálata és módosítása minden nevelési év elején a team vezet feladata.

25 A partnerekkel történ kommunikáció részletes szabályozása a 8.sz. Mellékletben található. A partnerkapcsolatok mködtetésének fontos tényezje az új óvodások felvételének és a beiskolázás folyamatának szabályozása a törvényesség és a kiszámíthatóság érdekében. Ezek folyamatszabályozását részletesen a 9-10.sz. Melléklet tartalmazza Mködés folyamatos javítása, fejlesztése Célja: azoknak a problémáknak a gyors megoldása, illetve az értékelésekbl, elemzésekbl adódó feladatok, ütemezése, melyek folyamat közben biztosítják a korrekciót és az optimális mködést Panaszkezelés Formája: szóbeli, írásbeli. Folyamata: A panasz tudomásul vétele Az érintettek tájékoztatása Tények, információk gyjtése a panasszal kapcsolatban Tények ismeretében a megoldás feltérképezése A panaszos tájékoztatása a megoldási alternatívákról A megoldás elfogadtatása, kompromisszum kérés Az intézkedés ideje: A panasztevéstl számított 8 nap. Intézkedésre jogosult: Csoportszinten: óvodapedagógus (tájékoztatási kötelezettséggel az óvodavezet felé) óvodavezet Intézményi szinten: óvodavezet

26 Vezeti utasítás Formája: írásos intézkedés Tartalmi követelményei: A probléma megoldása érdekében az utasítás mindenki számára érthet, világos megfogalmazása Az utasítás hatálybalépésének meghatározása Tudomásul vétel igazolása aláírással Intézkedésre jogosult: óvodavezet Érvényesség: visszavonásig Intézkedési terv Formája: írásos Tartalma: Feladat meghatározása Érintettek, felelsök kijelölése Sikerkritériumok meghatározása Határidk kitzése Mérési mód Megvalósítás dokumentálása Érvényessége: rövid, közép és hosszú távú 3.7. Intézményi dokumentumok rendszere Törvények, rendeletek Az intézmény mködését az alábbi törvények, jogszabályok, rendeletek és dokumentumok határozzák meg: évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvérl (Mt.) évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról (Áht.) évi LXXIX. törvény a közoktatásról

27 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrl évi XXXI. törvény a tz elleni védekezésrl és a mszaki mentésrl és a tzoltóságról évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet a munkavédelemrl szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények mködésérl 30/1996. (XII.6.) BM rendelet a tzvédelmi szabályzat készítésérl 35/1996. (XII.29.) BM rendelet az Országos Tzvédelmi Szabályzat kiadásáról 277/1997. (XII.22.) Korm. Rendelet a pedagógus- továbbképzésrl, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevk juttatásairól és kedvezményeirl 217/1998. (XII.30.) Korm. Rendelet az államháztartás mködési rendjérl 25/2000. (IX.30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról 37/2001. (X.12. OM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól 3/2002. (II.15.) OM rendelet a közoktatás minségbiztosításáról és minségfejlesztésérl Egyéb jogszabályok: Önkormányzati rendeletek Önkormányzati Minségirányítási Program Dokumentumok 1) Alapdokumentumok Alapító Okirat Helyi Nevelési Program Minségirányítási Program 2) F szabályozó dokumentumok SZMSZ Vezeti pályázat Házirend

28 3.) Egyéb szabályozó dokumentumok - Bels Ellenrzési Szabályzat - Ügyviteli és iratkezelési Szabályzat - Kötelezettségvállalások rendje - Felesleges vagyontárgyak hasznosítása és selejtezése - Leltározási Szabályzat - Adatvédelmi Szabályzat - Utazási költségtérítési Szabályzat - Munkavédelmi Szabályzat - Tzvédelmi Szabályzat - H A C C P 4) GEI által készített és helyi kiegészítéssel alkalmazott dokumentumok - Bizonylati Szabályzat - Selejtezési Szabályzat - Számviteli Szabályzat 5) Érdekképviselet dokumentumai - Közalkalmazotti Szabályzat 6) Részterületek szabályozása - Éves munkaterv - Gyermekvédelmi munkaterv - Szakmai Közösség munkaterve - Szüli Közösség munkaterve - Óvodaszék éves terve - Minségfejlesztési terv - Továbbképzési Program - Csoportok éves tervei - Kulcsfolyamatok projekt terve (beiratkozás, beiskolázás, továbbképzés) 7) Nyilvántartások Óvodai törzskönyv Személyi anyagok (önéletrajz, kinevezés, végzettséget igazoló okmányok, bizonyítványok, aktuális munkaköri leírás, személyre szóló határozatok, aktuális átsorolások, a személyi munkáltató viszonyait tükröz iratok) Felvételi eljegyzés napló Felvételi és mulasztási napló

29 Óvodai csoportnapló Iskolai tankötelezettség megállapításához szükséges szakvélemény Óvodai elhelyezés megsznésével kapcsolatos dokumentumok 8) Munkautasítások Vezeti utasítás Munkaköri leírás Munkaközösség vezeti utasítások 9) Bizonylatok, Jegyzkönyvek, jelenléti ívek, mérési eredmények, feljegyzések Dokumentumok készítésének, jóváhagyásának rendje Fenntartói jóváhagyást igényl dokumentumok esetén 1) Bels egyeztetések az érintett csoportokkal (Óvodaszék, szüli szervezet, közalkalmazotti tanács, neveltestület, alkalmazotti közösség) az egyeztetést az óvodavezet a közoktatási törvény elírásai szerint végzi. 2) A HOP jóváhagyása eltt szakérti vélemény beszerzése szükséges. 3) Képviseltestület elé terjesztés. 4) Testületi határozat jóváhagyás. 5) Nyilvánosságra hozatal az érintettek felé. Felels: intézményvezet. Egyéb bels dokumentumok esetén: 1) Egyeztetés az érintett csoportokkal (közalkalmazotti tanács, neveltestület, alkalmazotti közösség) 2) A dokumentum elkészítése. 3) A dokumentum jóváhagyása (jegyzkönyv). 4) A dokumentum nyilvánosságra hozatala. Az iratkezelési szabályzat rendelkezik a dokumentumok kezelésérl, annak rendszerérl, mely rendelkezik az iratok tárolásáról, hozzáférhetségérl, védelmérl, megrzésérl, selejtezésérl, megsemmisítésérl.

30 A pedagógiai dokumentumok egymásra épülése Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja Óvodánk helyi nevelési programja Óvodánk minségfejlesztési programja Óvodánk éves munkaterve Óvodai munkaközösségünk programterve A gyermekcsoportok nevelési, tevékenységi programterve A gyermekek egyéni fejlettségét mér és fejlesztési feladatait (prevenció, korrekció) tartalmazó dokumentum. 4. Érvényességi rendelkezések Az intézményi minségirányítási program érvényességi ideje: szeptembertl a visszavonásig. A minségirányítási program módosításának lehetséges indokai: Törvényi változások Partneri igények változása A MIP nyilvánossága A elfogadás után a minségirányítási programot az alábbi módon tesszük, nyilvánossá: Az óvoda folyosóján lév faliújságon A dokumentum ezen felül hozzáférhet a vezeti irodában A hozzáférhetséget minden csoport faliújságán feltüntetjük. A minségirányítási program feljegyzéseinek kezelési rendje a 11.sz Mellékletben található.

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg:

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg: Csak úgy tudunk megfelelni gyorsan változó környezetünknek, ha folyamatosan tervezünk és ismerünk minden lehetséget, mely nyitva áll elttünk. Newt Gingrich A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI

Részletesebben

Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja

Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja Intézmény neve: Cseperedő Óvoda Székhelye: 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós u. 21. Az intézmény fenntartója: Csillebérci Cseperedő Alapítvány Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja Készítette:

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI MINSÉGFEJLESZTÉSI SZABÁLYZAT PROGRAM A MINSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT 8. MELLÉKLETE I. RÉSZ AZ EGYETEM SZERVEZETE ÉS MKÖDÉSI RENDJE SOPRON 2009 Változatszám:

Részletesebben

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 029120 Intézményvezető neve: Takácsné Oczela Csilla Intézményvezető oktatási azonosítója: 74385975176

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgylése a közoktatásról

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: 202461 Intézményvezető neve: Bendli Tiborné Intézményvezető oktatási azonosítója:

Részletesebben

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT Fenntartói értékelés 2016/2017.tanév Pillangó óvoda Pedagógiai-Szakmai munka fenntartói értékelése Pillangó Óvoda (9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 7.) Az intézmény

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV Intézmény neve: Szabolcsi Bence Zenei AMI OM azonosító: 039663 Intézmény vezető: Barta Dóra Intézkedési terv kezdő dátuma: 2017. december 12. Intézkedési terv befejező dátuma: 2022. december 11. 1. Pedagógiai

Részletesebben

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Hétszín Tagóvodája OM azonosító: 200911 Tagóvoda vezető neve: Szászhalmi Edit Oktatási azonosítója: 71428489821 A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018.05.05.

Részletesebben

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda OM azonosító: 200911 Csicsergő Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: Oktatási azonosítója: Koltainé Balogh Katalin 73984747401 A fejlesztési terv kezdő

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2200 Monor, 29 / 411 244 Petőfi S. u. 29. petofiovi@monornet.hu PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Zsember Ágnes óvodavezető Hatályba lépés időpontja: 2017. november 1. 1 Bevezetés: Az intézménnyel

Részletesebben

3. Az intézmény minségfejlesztési rendszere

3. Az intézmény minségfejlesztési rendszere 3. Az intézmény minségfejlesztési rendszere 3.1. A vezetés felelssége, elkötelezettsége A minség elérésében, bármilyen minségirányítási rendszerben gondolkodunk is, a szervezet vezetésének kulcsszerepe

Részletesebben

A Nyitnikék Óvoda Munkaterve a 2013/2014. nevelési évre elsősorban a 2011.CXC Nemzeti Köznevelési Törvény és annak módosításaiban meghatározott hatály

A Nyitnikék Óvoda Munkaterve a 2013/2014. nevelési évre elsősorban a 2011.CXC Nemzeti Köznevelési Törvény és annak módosításaiban meghatározott hatály Nyitnikék Óvoda 1203 Bp. Kossuth L.u.3. E-mail: nyitnikek@nyitnikek.axelero.net OM azonosító: 034710 PESTERZSÉBETI NYITNIKÉK ÓVODA 2013-2014. ÉVI MUNKATERVE Győrné Varga Kornélia Nyitnikék Óvoda vezetője

Részletesebben

Éves Önértékelési Terv os nevelési év

Éves Önértékelési Terv os nevelési év Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda 4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 14 Tel: 52/273-180, e-mail: ovodavezeto@egyovig.hu www.egyovig.hu OM azonosító: 200463 Éves Önértékelési Terv 2015-16-os nevelési év 1 2

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

A teljeskörű önértékelés célja

A teljeskörű önértékelés célja 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich út 24. Levélcím: 2440 Százhalombatta, Pf.:23. Telefon/fax:23/354-192, 23/359-845 E-mail: egyesisk@freemail.hu TELJESKÖRŰ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

Részletesebben

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány /ISO 10015:1999 (E) Quality Management - Guidelines for training/ Pappné Buzás Erika Az ISO 10015 fordítását végezte: Barabás Eszter

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2006 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen mköd önálló átfogó szervezeti egység, mely ellátja az egyetem igazgatási

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2 0 1 3.

H Á Z I R E N D 2 0 1 3. Búzaszem Nyugati Óvoda 4400 Nyíregyháza, Búza u. 7-17. sz. Tel./fax: (42) 512-940 Email: buzaszemovi@gmail.com H Á Z I R E N D 2 0 1 3. Nyíregyháza, 2013. március 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 2. AZ ÓVODA NYITVATARTÁSI

Részletesebben

Beszámoló a 2013-2014-es nevelési év Minőségfejlesztési munkáiról

Beszámoló a 2013-2014-es nevelési év Minőségfejlesztési munkáiról 2440 SZÁZHALOMBATTA Csokonai u. 50. Tel.: 06-23-354-465, Fax.: 06-23-354-475 E-mail: napsugar@mail.battanet.hu OM azonosító: 032790 Minőségi Nevelési - Oktatási Intézmény Beszámoló a 2013-2014-es nevelési

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján Intézmény neve: Baptista Szeretetszolgálat Gyöngyszem Óvodája Intézmény OM azonosítója: 201 839 Intézményvezető neve: Béresné Dobránszky

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

Intézményi Belső Önértékelési Rendszer Szabályzat

Intézményi Belső Önértékelési Rendszer Szabályzat Intézményi Belső Önértékelési Rendszer Szabályzat SZÁMÁRA) alapján írta és szerkesztett anyag (szerkesztette: www.ovodaiszakerto.hu) Oldal 1 Tartalomjegyzék 1. ALAPADATOK... 3 2. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR...

Részletesebben

ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN

ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN Összeállította: 2007. március Óvodavezető Bevezető Az oktatáspolitika folyamatos változásokon megy keresztül.

Részletesebben

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16.

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16. Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School Közzétételi lista 2014. október 16. 1 Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School nevelési oktatási intézményi Közzétételi listája A kormány 229/2012 (VIII.

Részletesebben

A KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA ŐRISZENTPÉTER MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI- ÉS INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA (KIEGÉSZÍTÉS)

A KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA ŐRISZENTPÉTER MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI- ÉS INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA (KIEGÉSZÍTÉS) A KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA ŐRISZENTPÉTER MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI- ÉS INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA (KIEGÉSZÍTÉS) ŐRISZENTPÉTER 2008 Készítette: Pátiné Horváth Ilona Szemerics Antalné Szépné László Valéria Anduska

Részletesebben

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE 8100 Várpalota, Gárdonyi G. u. 39. (88) 592-660/225 (88) 592-660/ 225 e-mail: varpalota.tobbcelu.tarsulas@varpalota.hu Iktatószám: 52-2/2012 Ügyintéző:

Részletesebben

Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ. Panaszkezelési szabályzata

Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ. Panaszkezelési szabályzata Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ Panaszkezelési szabályzata Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelés eljárási rendje A szabályozás célja: 1. A munkavégzés során a szülők, alkalmazottak

Részletesebben

igazgató (magasabb vezető)

igazgató (magasabb vezető) 1 / 5 2017. 08. 14. 8:23 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem ELTE Gyakorló Óvoda

Részletesebben

Intézkedési terv. Kiszombori Karátson Emília Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv. Kiszombori Karátson Emília Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézmény neve: 1) Pedagógiai folyamatok Az intézmény stratégiai dokumentumai összhangban vannak az adott időszak oktatáspolitikai céljaival és a fenntartó elvárásaival. A tervezés a nevelőtestület

Részletesebben

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata A CEGLÉDI TANKERÜLETI KÖZPONT SZENTLŐRINCKÁTAI IMRE SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata jóváhagyta: Horti Sándor igazgató érvényes: 2018-2019.

Részletesebben

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT Fenntartói értékelés 2015/2016.tanév Pillangó óvoda Pedagógiai-Szakmai munka fenntartói értékelése Pillangó Óvoda (9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 7.) Az intézmény

Részletesebben

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületében

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT CSODA- VÁR EGYSÉGES ÓVODA- BÖLCSŐDE PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Óvodavezető Kelt:. november 04. Oldal 1 A panaszkezelési rend az óvodában Az óvoda gyermekeit és szüleiket, gondviselőiket, valamint

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u. 20-22. 1. Helyzetelemzés: Iskolánk jogutódja az 1897-ben alapított Labanc utcai iskolának, 1984 óta működik az új épületben is. 1996

Részletesebben

MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA

MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalom 1. Bevezető 2 1. 1. Vizsgálati szempontok 2 1. 2. A fenntartó elvárásai 2 2. Az intézményi IMIP 3 2. 1. Jogszabályi megfelelés 3 2. 2. Szakértői javaslat figyelembevétele

Részletesebben

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.:

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.: Fenntartói értékelés az Angyalkert Magán Óvoda 2017-2018. évi működéséről, a pedagógiai program végrehajtásáról, az intézményben folyó szakmai munka eredményeiről Intézmény OM azonosítója:202749 Intézményvezető:

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: KÖZZÉTÉTELI LISTA A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: ARANY JÁNOS ÓVODA 2014/2015. NEVELÉSI ÉV Szervezeti, személyzeti

Részletesebben

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA,

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA BESZÁMOLÓ TISZAFÜRED 2016-2017. 1., Pedagógiai folyamatok Tervezés A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történt,

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2018.01.01 Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. Fogalmak, meghatározások... 3 2.1.Panasz felvétele... 4 2.2.Panaszok kezelése... 4 Eljárás rend:... 4 2.3. A tevékenységek szintjei, lépései...

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Komplex Intézményellenorzési és -értékelési Programja INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS IV-VI. fejezet az ÓVODÁK számára Dátum:... Készítette:...... Az intézmény

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

OM azonosító: Az intézkedési terv kezdő dátuma: Az intézkedési terv befejező dátuma:

OM azonosító: Az intézkedési terv kezdő dátuma: Az intézkedési terv befejező dátuma: Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Ákombákom Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: RÁCZ ANDREA OM azonosító: 200911 Oktatási azonosítója:72819765224 Az intézkedési terv kezdő dátuma: 2018.

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/6/5/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 27-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat fenntartásában

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018-2019. nevelési év Jogszabályi alapja a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok:

Részletesebben

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY az inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola 2365 Inárcs, Tolnay Lajos út 1. Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: Szegedi György közoktatási szakértő SZ024539 2011. április

Részletesebben

A i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Kiemelkedő területek. Értékelési terület

A i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Kiemelkedő területek. Értékelési terület A 2018.03.09-i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Értékelési terület Kiemelkedő területek 1. Pedagógiai folyamatok Az éves munkaterv összhangban

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 2016 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-7. ) 20/2012 (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

Mosonszolnoki Általános Iskola közzétételi listája

Mosonszolnoki Általános Iskola közzétételi listája Mosonszolnoki Általános Iskola közzétételi listája a) Felvételi lehetőségről szóló tájékoztató Iskolánkba felvesszük azt a tanköteles gyermeket, aki az iskola beiskolázási körzetébe (Mosonszolnok, Újrónafő)

Részletesebben

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 2013. 09. 01. Készítette: Kakuszi Imréné óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. Törvényi hivatkozás 3. oldal 2. A szabályzat területi, személyi hatálya 3. oldal 3.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! Vezetői Pályázat Napsugár Óvoda Tisztelt Képviselő Testület! Horváth Zsoltné s^akvksgázott óvodapedagógus a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. Törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Napsugár Óvoda 2440 Százhalombatta, Csokonai u. 50. Az intézmény OM azonosítója: 032790 Intézményvezető:.. Ph. Legitimációs eljárás Az alkalmazott közösségnevében

Részletesebben

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az önértékelés alapja Jogszabályok: - 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2013. május 29. Dr. Pavlek Tünde jegyző

Részletesebben

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Aszód Város Önkormányzatai Képviselı Testülete részére 2170 Aszód, Szabadság tér 9. Tárgy: Beszámoló az iskola Minıségirányítási

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.04.01 2012.11.30. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához m á j u s A projekt végrehajtásának előkészítése. Támogató

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM- azonosítója 032933 Intézményvezető:... Hingyiné Molnár Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestület nevében: Alkalmazotti közösség nevében:

Részletesebben

Alapító okirat (egységes szerkezetben)

Alapító okirat (egységes szerkezetben) Alapító okirat (egységes szerkezetben) 1.) Az intézmény neve: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Rövid neve: EESZI Törzsszáma: 638089 2.) Az intézmény székhelye: 6922 Földeák, Zárda u. 2. 3.)

Részletesebben

Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/ :37/ :

Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/ :37/ : Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/541-434 :37/541-433 : polgarmester@kerekharaszt.hu /2016. Előkészítésben közreműködött: Ludányi Brigitta köznevelési referens

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2015. 09.24-től A szabályzat és az önértékelés jogi alapja 1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény (64-65., 86-87 ) 2. A nevelési- oktatási intézmények

Részletesebben

Alapító okirat (egységes szerkezetben)

Alapító okirat (egységes szerkezetben) Alapító okirat (egységes szerkezetben) 1.) Az intézmény neve: Návay Lajos Általános Iskola Rövid neve: NLAI Törzsszáma: 638090 2.) Az intézmény székhelye: 6922 Földeák, Zárda u. 18-20. 3.) Az intézmény

Részletesebben

A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje

A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje Dr. Sass Judit Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet A kutatás célja A felsoktatásban

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat

Helyi értékelési szabályzat SZÁZHALOMBATTAI ÖNKORMÁNYZAT SZÁZHALOMBATTAI SZÁZSZORSZÉP ÓVODA OM: 032791 2440 Százhalombatta Posta köz.4. 1 Helyi értékelési szabályzat Hatályos: 2016. október 1. 2 A Százhalombattai Százszorszép Óvoda

Részletesebben

Intézkedési terv javaslat

Intézkedési terv javaslat Intézkedési terv javaslat Az intézkedési terv javasolt sablonja: Intézmény neve: Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézményvezető oktatási azonosítója: Intézkedési terv neve/azonosítója:

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV (2017)

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV (2017) Intézmény neve: Dr. Mester György Általános Iskola Elek OM azonosító: 201335 Intézmény vezető: Intézményvezető oktatási azonosítója: Intézkedési tervneve/azonosítója:t2013350012017aint Intézkedési terv

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók 1 A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.03.01 2012.10.31. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. A projekt végrehajtásának előkészítése, szakmai megvalósítók

Részletesebben

a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. Törvény 20/A. alapján Pályázatot hirdet munkakör betöltésére.

a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. Törvény 20/A. alapján Pályázatot hirdet munkakör betöltésére. A Szendr i Hétszínvirág Óvoda a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. Törvény 20/A. alapján Pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony id tartama: Határozatlan idej közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: KÖZZÉTÉTELI LISTA A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: ARANY JÁNOS ÓVODA 2015/16. NEVELÉSI ÉV Szervezeti, személyzeti

Részletesebben

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z j é t l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.hu 10-7/2011. Elterjesztés

Részletesebben

KISKÖZÖSSÉG ÓVODA 2010-2015

KISKÖZÖSSÉG ÓVODA 2010-2015 A KISKÖZÖSSÉG ÓVODA Intézményi Minőségbiztosítási Programja 2010-2015 Készítette: Ocskó Zoltánné óvodavezető Elfogadta: az intézmény alkalmazotti közössége, 2010. 08. 31-én Jóváhagyta: az intézmény fenntartójának

Részletesebben

Változások követése az óvodák működését érintő szabályozásban Frissített jogszabályi kisokos óvodáknak ( )

Változások követése az óvodák működését érintő szabályozásban Frissített jogszabályi kisokos óvodáknak ( ) Rozmis Attiláné Változások követése az óvodák működését érintő szabályozásban Frissített jogszabályi kisokos óvodáknak (2015.09.01.) Az elmúlt és az idei évben több ponton is megváltozott a köznevelést

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

MINSÉGBIZTOSÍTÁS 3-4. eladás COMENIUS 2000

MINSÉGBIZTOSÍTÁS 3-4. eladás COMENIUS 2000 MINSÉGBIZTOSÍTÁS 3-4. eladás COMENIUS 2000 Szakmai ismeretek II./3. Molnár György (egyetemi tanársegéd) E ép. 4. em. 4., Fakk: E 4. em. 7. Tel: 463-2698 E-mail: molnargy@eik.bme.hu 1 3-4. Óra felépítése

Részletesebben

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI 2014. február 15. HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Összeállította Geisztné Gogolák Éva igazgató Jóváhagyta: az iskola tantestülete 1. Jogszabályi háttér A 93/2009. (IV. 24.)

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

ÚJ MUNKATÁRSAK FELVÉTELÉRE ÉS BETANÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT

ÚJ MUNKATÁRSAK FELVÉTELÉRE ÉS BETANÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája PANASZKEZELÉSI REND ÚJ MUNKATÁRSAK FELVÉTELÉRE ÉS BETANÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZAT 1. A szabályzat

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV 2015-2020 EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM 3300 Eger, Széchenyi u. 19. 1. Jogszabályi háttér Sorsz. Azonosító Név Rövidítés 1. 2011.CXC:törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról 2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról A tz elleni védekezésrl, a mszaki mentésrl és a tzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényre, valamint a tzvédelmi szabályzat

Részletesebben

Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez

Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés keretében az intézmények ellenőrzését végző szakértők

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat A GRÁCIA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA 9027 GYŐR, PUSKÁS T. U. 8. 2015. 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Az intézmény neve és címe: Napköziotthonos Óvoda és Bölcsıde 5520. Szeghalom Petıfi u 1 sz.

Az intézmény neve és címe: Napköziotthonos Óvoda és Bölcsıde 5520. Szeghalom Petıfi u 1 sz. 1 1. BEVEZETÉS A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvényt módosító 2003. évi LXI. Törvény meghatározza minden közoktatási intézmény számára a minıségfejlesztési rendszer kiépítését és mőködtetését.

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉS ÜTEMTERVE

BELSŐ ELLENŐRZÉS ÜTEMTERVE Patay István Általános Iskola Nyírmada BELSŐ ELLENŐRZÉS ÜTEMTERVE (ÉVES TERVEZÉS) 2017/18-AS TANÉV BELSŐ ELLENŐRZÉS ÜTEMTERVE (1. félév) Helye: Patay István Általános Iskola Nyírmada Honvéd út 36-38. Ütemezés

Részletesebben

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tolna Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakszolgálata Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága 7100 Szekszárd, Szent István tér 15-17. Telefon/Fax: (74)510-188. Pf. 217. Ikt.szám:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének 2016. május 5-ei ülésére Iktatószám: 10-87/8/2016 Készítette: Kozma György hivatalvezető Szavazás módja: egyszerű

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 07-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 07-ei ülésére Budapest Főváros I. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 212/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 07-ei ülésére Tárgy: Intézmények átfogó tevékenységéről, intézményvezetők

Részletesebben

O vodai Belso O ne rte kele s. Inte zme nyi o ne rte kele s

O vodai Belso O ne rte kele s. Inte zme nyi o ne rte kele s 1 O vodai Belso O ne rte kele s Inte zme nyi o ne rte kele s TARTALOMJEGYZÉK 1. Intézményi alapdokumentumok alapján történő önértékelés... 3 1. Alapító okirat... 3 2 2. Pedagógiai program:... 7 3. SZMSZ...

Részletesebben

NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE

NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE Nyitnikék Óvoda 1203 Bp. Kossuth L.u.3. E-mail: nyitnikek@nyitnikek.axelero.net OM azonosító: 034710 NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE Gyırné Varga Kornélia Nyitnikék Óvoda vezetıje Elfogadva:

Részletesebben

Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2017/2018 nevelési év. 1. Szervezeti, személyzeti adatok. A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda

Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2017/2018 nevelési év. 1. Szervezeti, személyzeti adatok. A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA Kertvárosi Óvoda 2017/2018 nevelési év 1. Szervezeti, személyzeti adatok A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda 2800 Tatabánya, Bakony u. 1/A. Tel/fax: 06/34-426-448 e-mail: kertvarosi.ovoda.tb@gmail.com

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója:

INTÉZKEDÉSI TERV. Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: INTÉZKEDÉSI TERV Intézmény neve: Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 031585 Intézményvezető neve: Miksi Jánosné Intézményvezető oktatási azonosítója: 72798770861 i terv

Részletesebben

Vezetői ellenőrzési terv

Vezetői ellenőrzési terv Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 3525 Miskolc, Dayka G. u. 4. Tel.: 46/509-120; Tel./fax: 46/345-830 www.eklg-miskolc.sulinet.hu Kossuth Lajos

Részletesebben

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára 2013. szeptember 1. 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg a projekt megvalósításában részt vevők feladat-

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, június 25-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, június 25-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. június 25-i ülésére Tárgy:Fejlesztő pedagógus alkalmazása Az előterjesztést készítette: Hum József oktatási referens Előterjesztő: dr. Kelemen

Részletesebben

Belső ellenőrzési terve

Belső ellenőrzési terve Belső ellenőrzési terve A vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus és más munkakörben foglalkoztatottak ellenőrzése, értékelése az éves munkatervben ütemezett módon történik. Az intézmény egy tanévre

Részletesebben

MINSÉGBIZTOSÍTÁS 1. eladás

MINSÉGBIZTOSÍTÁS 1. eladás MINSÉGBIZTOSÍTÁS 1. eladás Szakmai ismeretek II./3. Molnár György (egyetemi tanársegéd) E ép. 4. em. 4., Fakk: E ép. 4. em. 7. Tel: 463-2698 E-mail: molnargy@eik.bme.hu 1 A tárgyról 4 alakalom összesen

Részletesebben