Készárukezelés, elméleti és gyakorlati kérdései. Pékakadémia október. 29

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készárukezelés, elméleti és gyakorlati kérdései. Pékakadémia október. 29"

Átírás

1 Készárukezelés, elméleti és gyakorlati kérdései Pékakadémia október. 29

2 Készárukezelés A termékek megsütésével a sütőipar feladata nem fejeződik be. A kemencéből kikerülő terméknek amíg eljut a fogyasztóhoz több műveleten kell keresztülmennie. Ezeket együttesen készárukezelésnek nevezzük. A készárukezelés műveletei: hűtés esetenkénti csomagolás tárolás szállítás A sütőipari termékek értékelése szempontjából feltétlenül szükség van néhány általános ismeretanyag összefoglalására is. Így foglalkozni kell a kenyér és a sütemény aromaanyagaival.

3 A készáruk jellemzése Íz- és aromaanyagok A sütőipari termékek ízét több évtizedes, sőt évszázados szokások és természeti adottságok alakították ki. Ma már egy-egy nyelvterület vagy népcsoport által kedvelt íz és aromatulajdonságok hagyománynak tekinthetők. Ezeken a kialakult érzékszervi jellemzőkön nehéz lenne változtatni, de annak különösebb értelme sem lenne. Arra kell törekedni, hogy a korszerű sütőipari termelőeszközökkel és eljárásokkal készülő áruk is olyan íz- és aromaanyagokkal rendelkezzenek, mint azok, amelyeket a régi, megszokott módon állítottak elő.

4 A készáruk jellemzése A termékek érzékszervi tulajdonságai között az aromák első helyen állnak. Érzékelésük ízléssel és szaglással egyidejűleg történik. A két értékelési mód elválaszthatatlan egymástól. A sütőipari termékeknél az íz- és aromaanyagok három forrásból származnak. a tésztába tett ízesítő és dúsító anyagoktól a kovász és tészta érése közben keletkező erjedési termékektől a tészta sülése közben hőhatására keletkező anyagoktól

5 A készáruk jellemzése Az ízesítő adalékok közül a só a leghatásosabb. A kenyereknél átlag 2% (m/m) só adagolással alapozzuk meg a megszokott kenyér ízt. Ha, a kenyér 1,5 %(m/m)- nál kevesebb sóval készül, akkor már "üres ízű" sótlan. A 2,5 % (m/m) -nál nagyobb sóadagolás már érezhetően felesleges sós ízt hoz létre.

6 A készáruk jellemzése A cukorral dúsított fehértermékekbe csak 0,8-1,2% (m/m) sót teszünk. Nagyobb adagolási arány kellemetlen, zavaros íz hatást hozna létre. A só felhasználást teljesen elhagyni egyik termék készítésénél sem lehet. A cukor ízesítő hatása közel sem olyan erőteljes, mint a só. A 15-20% (m/m) cukoradagolás sem okoz olyan értékű íz hatást, mint az 5% (m/m) só. A cukor mennyisége a tésztaérlelés alatt csökken, mert egy részét az élesztőgombák és egyéb mikroorganizmusok elerjesztik.

7 A készáruk jellemzése A tésztaképzésnél adagolt vagy felületre szórt fűszerek paprika, kömény, bors aromaanyagai a késztermékekben is felismerhetők és fűszeres jelleget adnak. A fehértermékek készítésénél használatos járulékos anyagok egy része nem kifejezetten ízesítő hatású (pl. tej, margarin) és mégis hozzájárul a termékek aroma-komplexumának kialakításához.

8 A készáruk jellemzése A tészta erjedési termékei közül a baktériumok által termelt tejsav és ecetsav aromakialakító hatása a legfontosabb. Tejsav: ecetsav Jelentőségük elsősorban a kenyéraroma kialakításánál van, azonban jelenlétük, ha kisebb mértékben is de a fehértermékekben is mindig kimutatható.

9 A készáruk jellemzése A tejsav és ecetsav aromaformáló hatása különböző. A tejsav gyakorlatilag nem illó sav, ezért inkább csak a kenyérbél ízére, sem mint szagára van befolyással. Az ecetsav viszont illó sav ezért jelenléte mind a kenyér ízén, mind a szagán felismerhető. Az általunk megszokott kenyéraroma kialakításához mindkét savra szükség van. Arányuk akkor kedvező, ha 3-4 rész tejsavra jut 1 rész ecetsav. Az arányt a kovász technológiai mutatóival bizonyos fokig befolyásolni lehet. a hígabb kovászokban több tejsav keletkezik, mint a keményekben. Az ecetsav arányának növelése kovászmag használatával érhető el.

10 A készáruk jellemzése Az élesztőgombák fő erjesztési terméke az etilalkohol és a széndioxid. Az aroma kialakításánál ezeknek az anyagoknak másodlagos szerepe van, mert a sütés során nagy részt elillannak. Csak az alkoholnak a jelenlévő szerves savakkal képzett etilésztereit lehet kisebb mennyiségben a kisült termékekben kimutatni.

11 A készáruk jellemzése A tejsavbaktériumok és az élesztőgombák a tésztában a tejsavon, ecetsavon, alkoholon és széndioxidon kívül csekély mennyiségű, de az aromaképzés szempontjából mégis jelentős, egyéb anyagokat is létrehoznak. Ezek a vegyületek elsősorban a szerves savak, alkoholok, észterek, aldehidek és ketonok közé tartoznak.

12 A készáruk jellemzése A kovászban keletkező savak: ecetsav, tejsav, hangyasav, vajsavak, borostyánkősav, piroszőlősav stb. A kovászban keletkező alkoholok : etilalkohol, propilalkohol, butilalkohol, amilalkohol, fenil-etilalkohol stb. A kovászban található észterek: hangyasav, ecetsav, tejsav és borostyánkősav észterei. A kovászban megtalálható aldehidek: formaldehid, acetaldehid, propionaldehid, piroszőlősav aldehidje, benzaldehid, fenilacetaldehid. A kovászban előforduló ketonok: aceton, metil-eitlketon, acetoin, diacetil.

13 A készáruk jellemzése A felsorolt erjedési melléktermékek valamennyien részt vesznek a sütőipari termékek aromájának létrehozásában. Valószínű, hogy ezeknek a vegyületeknek harmonikus összessége az, ami a jellegzetes aromakomplexumot létrehozza. Ez az összetettség a magyarázata annak, hogy a mesterséges vegyszer-elegyek adagolásával ez ideig nem sikerült maradéktalanul helyettesíteni a kovászérés alatt keletkező kenyéraromát.

14 A készáruk jellemzése A sülés közben keletkező aromaanyagok: azért jönnek létre, mert a tészta felülete a kemencében ra melegszik fel és ez a nagy hőmérséklet az alkotórészeket mélyrehatóan átalakítja. Általában dehidratáció, kondenzáció esetleg polimerizáció jön létre. Ezek a folyamatok rendszerint színreakcióval, pontosabban sárgulással és barnulással is együtt járnak.

15 A készáruk jellemzése A keményítőből képződő dextrinek és a cukorból kialakuló karamell-anyagok is hozzájárulnak a termékek aromájához. Fontos szerepe van a Maillard-reakció keretében képződő melanoid-vegyületeknek. Ezek barna színű anyagok hőhatásra aminosavakból és redukáló cukrokból ( hexózokból, pentózokból és triózokból) keletkeznek. Megfigyelték, hogy a egyes aminosavak (lizin, valinprolin, lencin, izolencin, hisztidin, argonin) tésztába keverés esetén a termék jobban barnul, ízre aromásabb lesz.

16 A készáruk jellemzése Sütés közben nem csak a tészta eredeti alkotórészei, hanem az erjedés közben keletkező vegyületek is átalakulnak. E két forrásból olyan savak, észterek, aldehidek és ketonok jönnek létre, amelyeket csak a késztermékekben lehet kimutatni.

17 A készáruk jellemzése Keletkező savak: itakonsav, levulinsav, fahéjsav, fenilecetsav. Keletkező észterek: etilészter : azonosították már a levulinsav, piroszőlősav, fahéjsav, fenilecetsav és atakonsav etilészterét is. A ketonok közül: a metil-butilketon és az etil-butilketon mutatható ki a kenyérhéjon. Az aldehidek közül: a furfurol a legfontosabb, de megemlíthető még : a piroszőlősav eldehidje, a fenilecetaldehid és a krotonaldehid.

18 A készáruk jellemzése Termikus hatásra keletkező kondenzációs termék a karamell aromája, maltol is, amely piránszármazék. A héjban keletkező aromaanyagok jelentős része diffúzó révén a termékek belső részébe is eljut. A sütőipari termékek aromakomplexuma rendkívül bonyolult és nagyrészt még ismeretlen összetételű. Mesterséges aromaadagolásról ipari méretekben egyenlőre szó sem lehet. Arra kell tehát törekedni, hogy a termékek megszokott, megkívánt íz- és aromaanyagait a rendelkezésünkre álló módon, tehát a megfelelő technológiai módszerek alkalmazásával hozzuk létre.

19 Hűtés A kemencéből kikerülő forró termékek mielőbbi lehűtése mind gazdasági, mind minőségi szempontból fontos művelet. Érvek a gyors hűtés mellett: A leggyakoribb kenyérbetegség a nyúlósodás ellen hatékony védelmet jelent. A nyúlósodást előidéző spórák, csak meleg kenyérben tudnak kicsírázni és elszaporodni. Javítja a fajlagos lisztfelhasználási arányt, tehát kevesebb liszt szükséges 100 kg kenyér vagy 1000 db fehértermék előállításához. (kb.1% érhető el.) A gyorsan lehűtött kenyér, sütemény szebb, jobban cserepesedik, a fogyasztók szívesebben vásárolják. Akkor végezzük helyesen, ha a termékek hőmérséklete mielőbb 25 C fok alá süllyed. A kenyereknél ez az idő a hűtés módjától függően: 1-3 óra, a fehértermékeknél perc.

20 Hűtés A hűlő kenyér tulajdonságai jellegzetes változásokon mennek keresztül. A hűlés folyamata 3 egymást követő szakaszra osztva tárgyalhatók. I. szakasz: A kenyér héjának hőmérséklete itt 100 C felett van, a bélzeté pedig 90 C felett. A héj kemény, merev, mert a víztartalma rendkívül kicsiny. A bélzetből távozó vízgőz a héjon keresztül eltávozik, nem puhítja fel a kenyér felszínét. Csak erőteljes ütődéstől törik a héja üvegszerűen. Ez a szakasz 5-15 percig tart, a hűtés erőteljességének függvényében.

21 Hűtés II. szakasz: Megváltozik a héj és a bélzet hőmérsékletének viszonya. A héj már C-os, a bélzet belső rétegei pedig még mindig C hőmérsékletűek. A távozó vízgőz a hűvösebb héjban lecsapódik. A héj nedvesség tartalma megnövekszik és ennek következtében rendkívüli módon megpuhul. A kenyér ebben a szakaszban mechanikai hatásokkal, nyomással szemben nagyon érzékeny. A II. szakasz a kisütést követő 1-3 órával fejeződik be.

22 III. szakasz: Hűtés akkor kezdődik, amikor mind a héj, mind a bélzet hőmérséklete 25 C alá csökken, vagyis a hőmérséklet a kenyér teljes keresztmetszetében kiegyenlítődik. A héj ismét szilárdabb, sérülésekkel szemben ellenállóbbá válik.

23 Hűtés A búza kenyerek, a kevésbé dúsított fehértermékek héja hűlés közben kicserepesedik. Ez a folyamat az I-II. hűlési szakasz határán következik be. Létrejöttét az idézi elő, hogy a hűlés alatt a bélzet és a héj között feszültség lép fel. A hűlés a héj és a bélzetnél eltérő sebességgel megy végbe, az összehúzódás, térfogat csökkenés mértéke is eltérő. Az egyenlőtlen mértékű és ütemű összehúzódás alakítja ki a feszültséget, amely a felszíni réteg megrepedéséhez, cserepesedéséhez vezet.

24 Hűtés A hűtés technikai megoldása lehet: kemencéhez csatlakozó hűtő alagutak külön hűtőhelységek A hűtést alacsony C-os hőmérsékletű közepes 70-80%-os nedvességtartalmú, gyorsan mozgó légárammal végzik.

25 Hűtés A kenyér hűtésénél eltávolítandó hőmennyisége (100 kg kenyérnél) Q= m c /t 2 -t 1 /kcal m=100kg kenyér c= 0,7 Kcal/kg C t 2 = 100 C t 1 = 25 C Q= 100 0,7 /100-25/ = 5250 Kcal

26 Hűtés Ennek a hőmennyiségnek a felvételéhez szükséges levegőmennyiség számítása. c= 0,25 kcal/kg C a nedves levegő fajhője m= 100 kg kenyér t 2 = 40 C levegő (kilépő) t 1 = 10 C-os levegő (kezdő) Q= m c /t 2 -t 1 / 5250= X 0,25 /40-10/ Kcal X= 5250/7,5 = 700 kg levegő 1 m 3 = 1,2 kg súlyú 700/1,2 = 583 m 3 levegő

27 Tárolás A termékek tárolását és hűtését egy műveletben végezzük, a tárolás alatt hűl kissé a termék. A tároló helységnek világosnak, jól szellőztethetőnek és könnyen tisztántarthatónak kell lenni, a tárolótér hőmérséklete C legyen. A termékek tárolása: kenyerek: lapján, fektetve polcokon, konténerben sütemények: tároló asztalokon kihűlésig ládákban szállításra előkészítve. finom pékáruk: karéjokban

28 Tárolás A sütőipari termékek tárolása közben kerül sor a termékek minőség-ellenőrzésére. Ellenőrizni kell: (gyártmánylap alján) az érzékszervi tulajdonságokat: alak, héj, bélzet íz és illat jellemzőit az összetételi jellemzőket: só-, zsír-, cukortartalom, savfok, homoktartalom értékeit. a fizikai követelményeket: térfogat, alaki hányadost a mennyiségi jellemzőket: a tömegtűrést, a darabszámot a termék jelölést a csomagolás módját a minőség megőrzési időt

29 Csomagolás A csomagolás elterjedésének okai: a csomagolt termék egészségesebb, a csomagolás megvédi a terméket a szennyeződéstől, mikrobiológiai fertőzéstől, védi a terméket a fizikai behatásoktól növeli a termék tárolhatóságát vonzóbbá teszi az árut racionalizálja a kereskedelmi árusítást.

30 Csomagolás A sütőipari termékek csomagolási módja az áru rendeltetésétől függ. Napi fogyasztásra szánt termékek csomagolásának egyetlen célja, az áru megvédése a szennyeződéstől. Az 1-2 napos csomagoláshoz használt burkolóanyaggal szemben követelmény, hogy az áru megőrizze a friss termék jellegzetességeit. A csomagoló anyag vízgőzáteresztő legyen. A napi fogyasztásra szánt termékeket vízgőzáteresztő fóliába általában celofánba célszerű csomagolni. A néhány hétig esetleg 1-2 hónapig megőrizni a termékek élvezhetőségét ezért vízgőzzáró fóliát kell használni. A készítményeket penészedéstől védeni kell.

31 Csomagolás Csomagolóanyagként a különböző polietilén fóliák alkalmazhatók. Hőkezelés szempontjából kedvezőbb tulajdonságú a polipropilén (PP) használata. Különleges lakkal bevont celofán is használható. Elterjedőben van az alumínium-fóliából préselt sütőformák, egyben csomagolóanyagok is. Szállítás: zárt teherautóval lehet csak sütőipari termékeket szállítani. Az árut rekeszekben, konténerekben, karéjokban tálcákra elhelyezve lehet szállítani.

32 Sütőipari termékek öregedése A búzalisztből készült friss termékek héja fényes, ropogós, bele lágy, rugalmas. Ezeket a sajátosságait azonban csak rövid ideig tartja meg. Eltartása közben hosszabb-rövidebb idő alatt tulajdonságai lényegesen megváltoznak. A héj elveszti fényét, lágyabb, szívósabb lesz, a bél keményebbé, morzsalékonnyá válik. Illata, zamata is romlik. Mindezek összessége azt eredményezi, hogy a termékek gyakran néhány órán belül abba az állapotba kerülnek, amelyet "elöregedettnek" nevezünk.

33 Sütőipari termékek öregedése Az öregedés oka: Régebben azt tartották, hogy az öregedés a száradással azonos folyamat, vagyis a leírt kedvezőtlen átalakulásokat a termék kiszáradása okozza. A tárolás módjától függően bekövetkezhet bizonyos mértékű vízveszteség. Megcáfolja az elöregedésnek a száradással történt azonosítását az a tapasztalat, hogy az elöregedett termék 60 C-nál magasabb hőmérsékletre hevítve rövid idő alatt visszanyeri frissességét, jóllehet ezalatt belőle számottevő vízmennyiség párolog el. A felfrissítést többször is megismételhetjük, de az elöregedés mindegyik művelet után gyorsabban és gyorsabban következik be és bizonyos ponton túl nem is sikerül. Ez a pont 30% víztartalomnak felel meg. Ha tehát a termék összes víztartalma 30% alá süllyed, felmelegítéssel már nem lehet frissítést elérni. Az okot tehát másutt kell keresnünk.

34 Sütőipari termékek öregedése A bélzetben a keményítő "retrogradációja" játszódik le, amelynek folyamán a termék sülése közben elcsirizesedett keményítő labilis, amorf szerkezete stabilabb kristályszerkezetté alakul át. A termék öregedése másként játszódik le a héjban, mint a bélzetben.

35 Sütőipari termékek öregedése Sülés közben 60 C fok körül megkezdődik a keményítő elcsirizesedése és a sikérfehérjék megalvadása. A csirizesedés vízfelvétellel, a fehérjék megalvadása vízleadással járó folyamat. A bélzet hőmérséklete nem emelkedik 100 c fok fölé, nem haladja meg a víz forráspontját. A héj hőmérséklete azonban tovább emelkedik és nagyobb mértékű vízveszteség közben mélyrehatóbb kémiai átalakulások következnek be. A kisülés után a héj gyorsabban hűl le szobahőmérsékletre, mint a bélzet. Megkezdődik a víz vándorlása a bélből a héj felé, a héj szívósabbá válik. A termék héját a bélzettől különválasztva a héj nem öregszik.

36 Sütőipari termékek öregedése A termékbélben a sülés közben lejátszódó vízfelvétellel ellentétes folyamat zajlik le. Az elcsirizesedett keményítőszemcsék zsugorodnak, elengedik a felvett víz egy részét. A sikérváz és a keményítőszemcsék között mikroszkopikus méretű repedések keletkeznek, ennek következménye, hogy az öregedő kenyérbél morzsalékossá válik.

37 Sütőipari termékek öregedése Az öregedést tehát nem a száradás okozza. A kenyérben a keményítő retrogradációja +60 C és -7 C között következik be. -2 és -3 C között leggyorsabban a termékek öregedése, viszont -30 C alatt és +60 C felett gyakorlatilag megszűnik. A sütőipari üzemekben tilos a termékek frissítése!

38 Az öregedés késleltetése A sütőipari termékek öregedését megakadályozni nem tudjuk, de ellensúlyozására, illetve lassítására van lehetőség. Az öregedés késleltethető: rozsliszt felhasználásával feltárt keményítőjű anyagok adagolásával zsiradékok, margarin adagolásával zsíradékemulgeáló vegyszerek, glicerin-, monosztrearát, diacetil-borkősavészter, kalcium.sztearoillaktilát vagy emulgeáló hatású vegyszereket tartalmazó komplex lisztjavító szerek felhasználásával keményítőszörp alkalmazásával mélyhűtéssel intenzív dagasztással (eleve lágyabb bélszerkezet alakul ki, így hosszabb ideig való tárolás után válik csak olyan rugalmatlanná, merevvé a bélszerkezet, mint a forgókaros dagasztógéppel készült termékek bélzete) citopánnal (valószínűleg egyrészt az intenzív dagasztás, másrészt a citopán gyártásakor feltárt liszt kedvező hatásai érvénysülnek).

39 Köszönöm a figyelmet! Werli József Magyar Pékszövetség

Kenyér. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér. Kenyérféleségek általános gyártástechnológiája. BMEVEBEA606, MBA606 - Kenyérgyártás 1

Kenyér. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér. Kenyérféleségek általános gyártástechnológiája. BMEVEBEA606, MBA606 - Kenyérgyártás 1 Élelmiszeripari technológia II/2. Kenyér 2018.04.18. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér Codex Alimentarius Hungaricus 2-81 számú irányelv: Sütőipari termékek Hagyomány Kenyér Azon sütőipari termékek,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények Certain bread and bakery products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2004. A Magyar

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok

A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok Kriston-Pócsik Józsefné A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok A követelménymodul megnevezése: Sütés A követelménymodul száma: 0534-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

Gyártmánylap. Tejes kifli 42-46 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Tejes kifli 42-46 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #8 Gabona és sütőipari termékek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #8 Gabona és sütőipari termékek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #8 Gabona és sütőipari termékek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a

Részletesebben

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

TTT-termékek. Funkcionális liszt és magvak.

TTT-termékek. Funkcionális liszt és magvak. TTT-termékek Funkcionális liszt és magvak www.aromatic.se Javítsa kenyere minőségét A TTT-termékek tiszta speciális hőkezelési eljárásnak alávetett búzából, rozsból, árpából vagy zabból készülnek, melynek

Részletesebben

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY Termék megnevezése Berényi kifli mákos, diós, meggyes, szilvadzsemes, túrós vagy gesztenyés Mákos, diós, meggyes, szilvás, túrós vagy gesztenyés töltelékkel töltött Előállító Összetevők

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

a borok finomításához

a borok finomításához a borok finomításához FINOMÍTÁS FINOMÍTŰS A kutatások mostanra sok, a borok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusra derítettek fényt, különösen olyanokra, melyek a finomítás során végbemenő színstabilizálást

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24.

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I. BEVEZETÉS.

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS.

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS. TERVEZET!!!!!!! Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás I. BEVEZETÉS. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52 Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

Gyártmánylap. Kuglóf 500 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Kuglóf 500 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Baracska 2. Az élelmiszer előállító hely neve, címe: Baracska

Részletesebben

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52 Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország 1/5 Termék megnevezése Termék származási országa BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország Gyártó megnevezése és címe Lesaffre Magyarország Kft 1222 Budapest Gyár u. 5-9 Telefon / Fax Tel: +36-1-22-66-311 Fax:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Tüzelőanyagok fejlődése

Tüzelőanyagok fejlődése 1 Mivel fűtsünk? 2 Tüzelőanyagok fejlődése Az emberiség nehezen tud megszabadulni attól a megoldástól, hogy valamilyen tüzelőanyag égetésével melegítse a lakhelyét! ősember a barlangban rőzsét tüzel 3

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2014. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

Az élelmiszeripar és az egészségmegőrzés lehetséges kapcsolódási pontjai

Az élelmiszeripar és az egészségmegőrzés lehetséges kapcsolódási pontjai Nestlé MDOSZ pályázat, 2005. III. helyezett Az élelmiszeripar és az egészségmegőrzés lehetséges kapcsolódási pontjai Miháldy Kinga Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet A csomagolás

Részletesebben

Louis Camille Maillard ( )

Louis Camille Maillard ( ) Maillard reakció Louis Camille Maillard (1878-1936) 1913-ban, PhD. tanulmányaiban közölte le, hogy ha egy cukor és amin elegyét hevítjük, egy idő után mindkét reakciópartner eltűnik az oldatból és új termékek

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Gyártmánylap. Túrós táska 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Túrós táska 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv (régi 2-5210 számú irányelv) Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2002. (2. kiadás) 2 I. Általános

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 5. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-5210 számú irányelv Jégkrémek 2. kiadás, 2007. 1. 1. Ezen irányelv az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII törvény 17. (2) bekezdésének b) ja

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

SZERVES KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK

SZERVES KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK SZERVES KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK Budapesti Reáltanoda Fontos! Sok reakcióegyenlet több témakörhöz is hozzátartozik. Szögletes zárójel jelzi a reakciót, ami más témakörnél található meg. Alkánok, cikloalkánok

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Búzakenyerek. A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Búzakenyerek. A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás Papné Szabó Ibolya Búzakenyerek A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 BÚZAKENYEREK

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13.

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. PILZE-NAGY KFT. Tevékenység: Laskagomba termesztés Laskagomba

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

100 o C víz forrása 212 o F 0 o C víz olvadása 32 o F T F = 9/5 T C Példák: 37 o C (láz) = 98,6 o F 40 o C = 40 o F 20 o C = 68 o F

100 o C víz forrása 212 o F 0 o C víz olvadása 32 o F T F = 9/5 T C Példák: 37 o C (láz) = 98,6 o F 40 o C = 40 o F 20 o C = 68 o F III. HőTAN 1. A HŐMÉSÉKLET ÉS A HŐ Látni fogjuk: a mechanika fogalmai jelennek meg mikroszkópikus szinten 1.1. A hőmérséklet Mindennapi általános tapasztalatunk van. Termikus egyensúly a résztvevők hőmérséklete

Részletesebben

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ Vas-karbon diagram: A vas olvadáspontja: a) 1563 C. b) 1536 C. c) 1389 C. Mennyi a vas A1-el jelölt hőmérséklete? b) 1538 C. Mennyi a vas A2-el jelölt hőmérséklete?

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17 Műanyagok tulajdonságai Horák György 2011-03-17 Hőre lágyuló műanyagok: Lineáris vagy elágazott molekulákból álló anyagok. Üvegesedési (kristályosodási) hőmérséklet szobahőmérséklet felett Hőmérséklet

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2019. (harmadik, módosított kiadás) I. Általános előírások

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar III. rész Tésztakészítési eljárások Werli József Elhangzott 2014. szeptember 3-án Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége).

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Bevezetés Hazánk legtöbb horgász- és halastaván jelentős

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1424-06/1 Cukrászati termékek készítéséhez alkalmas anyagok vizsgálata, alkalmazása Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Funkciói. Védelem Racionalizáló>Rögzítés,tárolás Kommunikációs Marketing

Funkciói. Védelem Racionalizáló>Rögzítés,tárolás Kommunikációs Marketing A csomagolás Fogalma A csomagolás hétköznapi értelemben kettős: Egyrészt jelenti azoknak a műveleteknek az összességét, amelyekkel kialakítják az áru burkolatát Másrészt jelentheti a burkolatot alkotó

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15.

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15. Tápérték jelölés KUTI BEATRIX Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 15. 1 A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU parlamenti

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Dr. Friedrich László Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

MUNKAANYAG. Barna Judit. A nedvesítő folyadék. A követelménymodul megnevezése: Anyagok előkészítése, nyomatok ellenőrzése és szállítása

MUNKAANYAG. Barna Judit. A nedvesítő folyadék. A követelménymodul megnevezése: Anyagok előkészítése, nyomatok ellenőrzése és szállítása Barna Judit A nedvesítő folyadék A követelménymodul megnevezése: Anyagok előkészítése, nyomatok ellenőrzése és szállítása A követelménymodul száma: 0965-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 Termikus szórással készült NiCrBSi rétegek utókezelése lézersugaras újraolvasztással Molnár András PhD hallgató témavezetők: Dr. Balogh András egyetemi docens

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

Hőtan 2. feladatok és megoldások

Hőtan 2. feladatok és megoldások Hőtan 2. feladatok és megoldások 1. Mekkora a hőmérséklete 60 g héliumnak, ha első energiája 45 kj? 2. A úvárok oxigénpalakjáan 4 kg 17 0C-os gáz van. Mekkora a első energiája? 3. A tanulók - a fizika

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL (BESILÓZÁS, ERJEDÉS, TÁROLÁS, KITÁROLÁS, ETETÉS) A kukoricaszilázs hazánkban a szarvasmarha tartás alap tömegtakarmánya. Mint

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

1. feladat Összesen 8 pont. 2. feladat Összesen 18 pont

1. feladat Összesen 8 pont. 2. feladat Összesen 18 pont 1. feladat Összesen 8 pont Az ábrán egy szállítóberendezést lát. A) Nevezze meg a szállítóberendezést!... B) Milyen elven működik a berendezés?... C) Nevezze meg a szállítóberendezést számokkal jelölt

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Többjáratú hőcserélő 3

Többjáratú hőcserélő 3 Hőcserélők Q = k*a*δt (a szoftver U-val jelöli a hőátbocsátási tényezőt) Ideális hőátadás Egy vagy két bemenetű hőcserélő Egy bemenet: egyszerű melegítőként/hűtőként funkcionál Design mód: egy specifikáció

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

Ernst Böcker GmbH & Co. KG

Ernst Böcker GmbH & Co. KG Ernst Böcker GmbH & Co. KG 1910-ben alapította a vállalatot Ernst Böcker, aki hamar kitűnt versenytársai közül az élesztőgyártás területéről hozott szakértelmével és kísérletező kedvével. Úttörő munkát

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék A gázkészülékek elhelyezésével kapcsolatos

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

2012. évi kenyér célellenőrzés

2012. évi kenyér célellenőrzés 2012. évi kenyér célellenőrzés Kenyérfogyasztás Magyarországon Az elmúlt 20 évben a pékárupiacon legnagyobb mennyiségi részesedést felmutató búzakenyér fogyasztása fokozatosan csökkent, ennek ellenére

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 Eredmények és tapasztalatok Bartyik Tünde Élelmiszer-biztonsági felügyelő NÉBIH Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság 2013. április 9. Kenyér célellenőrzés I.

Részletesebben