GYÓGYSZEREK MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSAI A. TRANSZPORT MECHANIZMUSOK OSZTÁLYOZÁSA MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYÓGYSZEREK MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSAI A. TRANSZPORT MECHANIZMUSOK OSZTÁLYOZÁSA MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSOK"

Átírás

1 GYÓGYSZEREK MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSAI A. TRANSZPORT MECHANIZMUSOK OSZTÁLYOZÁSA A gyógyszerek felszívódásuk, megoszlásuk és eliminációjuk során membránokon transzportálódnak keresztül. A transzport négy alapvető mechanizmus révén mehet végbe, amelyeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze. Ezek közül a membrán lipid mátrixán keresztüli diffúzió és a karrier mediált (szállítófehérje-függő) transzport kiemelt jelentőségű, a későbbiekben ezekről részletes leírást adunk. MEMBRÁNTRANSZPORT MECHANIZMUSOK vizes (ún. aquaporin) csatornákon át Csak kisméretű, elektromos töltés nélküli, hidrofil molekulák számára hozzáférhető pl. glicerin, urea, arzénessav A legtöbb gyógyszer szempontjából ELHANYAGOLHATÓ, hiszen a legtöbb gyógyszer nem képes ezeken a csatornákon átjutni DIFFÚZIÓ a lipid mátrixon keresztül A legtöbb gyógyszer esetében NAGYON FONTOS a felszívódásuk során (valamint a renális és a béltraktusbeli reabszorpciójuk során) és a vérből a szövetek felé történő megoszlásuk során SPECIALIZÁLT TRANSZPORT karrier mediált transzport Néhány gyógyszer esetében NAGYON FONTOS a béltraktusbeli felszívódásuk és sejtes felvételük során valamint nagyon sok gyógyszer és gyógyszer metabolit (savas konjugátumok) epével vagy renális tubuláris szekrécióval történő kiválasztásuk során vezikuláris transzport Főleg fehérjék számára elérhető (pl. LDL, transferrin), amelyeket a sejt receptor mediált endocitózis (EC) révén vesz fel. A legtöbb gyógyszer szempontjából ELHANYAGOLHATÓ! Néhány kivétel: B 12 vit-if: rec-med EC Folsav: rec-med.ec Aminoglikozidok: adszorptív EC MEGJEGYZÉS: A glomeruláris filtráció sok gyógyszer vizelettel történő kiválasztásában fontos mechanizmus (lásd 7. rész). Ebben a fejezetben mégsem fogjuk ismertetni, mert NEM membrán transzport mechanizmus. Glomeruláris filtráció során ugyanis a víz és a benne oldott anyagok NEM a sejtek membránján keresztül transzportálódnak, hanem a glomerulus jellegzetes, transzcelluláris vagy paracelluláris nyílásain át.

2 2 B. DIFFÚZIÓ A MEMBRÁN LIPID MÁTRIXÁN KERESZTÜL I. A DIFFÚZIÓ MEGHATÁROZÓI 1. A felület, amelyen keresztül a diffúzió zajlik. Minél nagyobb a felület, annál gyorsabb a diffúziós folyamat. Jelentősége lehet például tapaszokban, bőrön keresztül történő gyógyszeradagolás során, amikor a tapasz méretének változtatásával módosítható az adagolási ütem. 2. A koncentráció grádiens, vagyis a folyamat hajtóereje. A diffúzió irányát a koncentráció grádiens iránya szabja meg. A diffúzió ekvilibratív folyamat, vagyis addig van nettó anyagáramlás a membránon át, amíg a membrán két oldalán az adott vegyület koncentrációja ki nem egyenlítődik. 3. A vegyület lipid oldékonysága vagy lipofilitása. A vegyületnek oldódnia kell a lipid kettős rétegben, mialatt áthalad a membránon. II. A LIPID OLDÉKONYSÁG MEGHATÁROZÓI 1. Ionos töltést felvenni nem képes vegyületek esetén (pl. szteroidok, digitalis származékok): a. a OH-csoportok száma pl. digoxin (3 OH) sztrofantin (6 OH) b. az alkil csoportok száma/mérete tesztoszteron metiltesztoszteron c. a halogén (vagy nitro) csoportok száma hidrokortizon fludrokortizon MEGJEGYZÉS: A hidroxil csoportok növelik egy vegyület oldékonyságát vízben, miközben csökkentik lipid oldékonyságát. Ezzel szemben az alkil és halogén (vagy nitro) szubsztitúciók a lipid oldékonyságnak (lipofilitásnak) kedveznek, miközben csökken a vízoldékonyság (hidrofilitás). 2. Ionos töltést felvenni képes vegyületek (azaz szerves savak és bázisok) esetén: Az 1. a., b. és c. tényezőkön kívül a lipid oldékonyság legfontosabb meghatározója: AZ IONIZÁCIÓ MÉRTÉKE Savak ionizációja: R-COOH R-COO + H + Bázisok ionizációja: R-NH2 + H + R-NH3 + Az IONOSAN NEM TÖLTÖTT formák (R-COOH és R-NH2) lipofilek, tehát KÉPESEK átdiffundálni a lipid membránon. Az IONOSAN TÖLTÖTT formák (R-COO és R-NH3 + ) hidrofilek, vagyis NEM képesek a membránon átdiffundálni. Az ionizáció mértéke Függ a környező oldat ph értékétől a vegyület pka értékétől; pka = az a ph, amelyen a molekulák fele ionizált. Számítható a Henderson-Hasselbach egyenlet alapján. Ionosan tölthető gyógyszerek diffúziója a membránon át egyenesen arányos az ionos töltés nélküli (NI) és az ionosan töltött (I) molekulák arányával. Ezt az arányt a H-H egyenlet átrendezésével egyszerűen ki lehet számolni (a táblázat alsó sora): SAVAK esetén: BÁZISOK esetén: [nem ionizált] [nem ionizált] log = pka ph log = ph pka [ionizált] [ionizált] [NI] / [I] = 10 pka ph [NI] / [I] = 10 ph-pka

3 3 I. JELLEMZŐK C. KARRIER MEDIÁLT TRANSZPORT 1. Kapacitás (Tm, Km). Mivel a transzport fehérjék funkciójához kötött, az adott transzporter maximális sebessége egyben megszabja a folyamat maximumát is (Tm). Az enzimekhez hasonlóan a transzporterek esetében is van egy olyan szubsztrát koncentráció (Km), amely mellett a transzport sebessége a maximális sebesség fele. 2. Szelektivitás bizonyos szubsztrátok (ligandumok) felé. Mivel a fehérjék képesek különbséget tenni az egyes vegyületek között, ezek a transzporterek rendelkeznek kisebb-nagyobb mértékű szelektivitással. Egyes fehérjék szelektivitása szűk (vagyis csak egy-két vegyületet ismernek fel szubsztrátként), más fehérjéké kifejezetten széles (a szubsztrátokat inkább általános kémiai tulajdonságok alapján ismerik fel). 3. Szubsztrátok közötti kompetíció. Ugyanazon transzporter által szállított különböző vegyületek egymással versengenek a fehérje aktív centrumáért. 4. Hajtóerő ezen alapul a különböző transzporterek osztályozása. II. OSZTÁLYOZÁS 1. FACILITÁLT DIFFÚZIÓ a koncentráció grádiens hajtja ekvilibratív nukleozid transzporter (ENT), glükóz transzporterek (GLUT1-GLUT12) 2. AKTÍV TRANSZPORT a sejtben tárolt energia hajtja; mivel energia-befektetést igénylő transzport, a koncentráció grádiens ellen is végbemegy. a. Elsődleges aktív transzport ATP hidrolízis közvetlenül hajtja Multi-drug rezisztencia transzporterek vagy ABC transzporterek (export) MDR, MRP, BCRP transzporter családok b. Másodlagos aktív transzpoprt ATP-függő ion vagy potenciál grádiens hajtja Na + grádiens függő transzporterek (import) Na-függő aminosav transzporter (NAAT) Na-függő glükóz transzporter (SGLT) koncentratív nukleozid transzporter (CNT) Na-függő taurokolát transzporter (NTCP) Belül negatív membrán potenciál-függő transzporterek (import) szerves (organikus) kation transzporterek (pl. OCT, OCTN) c. Harmadlagos aktív transzport ATP-függő ion és oldott anyag grádiens hajtja szerves anion transzporterek (OAT; import) szerves anionokat transzportáló polipeptidek (OATP; import) peptid transzporterek (PEPT; import) divalens metál-ion transzporter (DMT; import) multidrug és toxin extrúziós transzporterek (MATE; export) MEGJEGYZÉS: A membrántranszportereket két szupercsaládba rendszerezik; ezek az ABC transzporterek (amelyek primer aktív transzporterek) és az SLC (solute carriers) transzporterek (amelyek facilitált diffúziót, valamint szekunder- és tercier aktív transzportot mediálnak). Ebben a jegyzetben a transzportereket az általánosan használt nevükön és nem a rendszertani nevükön (zárójelben) említjük; pl. MDR1 (= ABCB1); MRP2 (= ABCC2); OCT1 (= SLC22A1); OAT1 (= SLC22A6).

4 4 1. FACILITÁLT DIFFÚZIÓ JELLEMZŐK 1. Hajtóereje a koncentráció grádiens (mint a diffúzió esetén), de a facilitált diffúzióhoz kell a transzporter fehérje. A molekulákat a magasabb koncentráció felől szállítja az alacsonyabb koncentráció felé. A folyamat a koncentrációk függvényében mindkét irányba végbemehet (azaz a sejtbe be vagy onnan ki). 2. A facilitált diffúzió addig tart, amíg a membrán két oldalán a koncentrációk kiegyenlítődnek, beáll a dinamikus egyensúly (ekvilibrium). A facilitált diffúzió tehát ekvilibratív transzport (mint a diffúzió.) A facilitált diffúzió a hidrofil vegyületek számára fontos transzportforma, amelyek passzív diffúzió révén csak nagyon lassan jutnának át a membránon. Ekvilibratív nukleozid transzporter (ENT) Az ENT szerepet játszik az alábbi vegyületek transzportjában a sejtek és a vér között: Nukleozidok: prurin és pirimidin nukleozidok (pl. citidin uridin, inozin, adenozin) Nukleozid analógok, pl.: Antivirális gyógyszerek: zidovudin, stavudin, lamivudin, zalcitabin, abacavir, aciklovir, ganciklovir (ezek MRP4 szubsztrátok is) Daganatellenes szerek: floxuridin, citarabin, gemcitabin, clofarabin Metformin (antidiabetikum): a bélhámsejtek luminális membránjában levő ENT4 révén szívódik fel a bélből (az ENT4 nem szállít nukleozidokat) MEGJEGYZÉS: Van Na + -függő másodlagos aktív nukleozid transzporter is (koncentratív nukleozid transzporter; CNT). Glükóz transzporterek (GLUT1-GLUT12) A vérből minden sejt GLUT transzporterek segítségével veszi fel a glükózt, valamint egyes sejtek (pl. májsejtek, vese tubulussejtek) ezeken keresztül juttatják ki a glükózt a vérbe (a koncentráció grádienstől függ). Tipikus elhelyezkedések: GLUT1 a vörösvértestekben, GLUT2 a májsejtekben, GLUT4 a vázizomban, zsírsejtekben, hasnyálmirigy -sejtekben, GLUT9 a vese tubulussejtekben. Megjegyzés: A dehidroaszkorbát is GLUT transzportereken keresztül jut a sejtebe, ahol C vitaminná redukálódik. A GLUT9 a húgysavat is transzportálja. MEGJEGYZÉS: Vannak Na + -függő másodlagos aktív glükóz transzporterek is (SGLT) lásd később.

5 5 JELLEMZŐK 2.a. ELSŐDLEGES AKTÍV TRANSZPORT (export) 1. A primer aktív transzporterek transzmembrán fehérjék, amelyeknek van intracelluláris ATP kötő doménjük és ATPáz aktivitásuk. 2. Az ABC transzporterek hajtóerőként az ATP hidrolízis energiáját közvetlenül használják. 3. Az ABC transzporterek export fehérjék, ligandumaikat a sejtből kitranszportálják. 4. Működnek a koncentráció grádiens ellenében, vagyis koncentratív transzporterek. Az első ABC transzportereket olyan daganatokban találták, amelyek rezisztensek voltak számos daganatellenes gyógyszerrel szemben (pl. vinblastine és doxorubin). Ezek a daganatsejtek azért voltak rezisztensek, mert képesek voltak exportálni ( kipumpálni ) a gyógyszereket, így ezek koncentrációja a sejten belül a hatásos szint alá csökkent. Innen ered a multi-drog rezisztencia transzporter elnevezésük. E fehérjék prototípusa az MDR1 vagy más néven a P-glikoprotein (Pgp). a multi-drug rezisztencia transzporter fehérjék 3 családja: MDR (multi-drug resistance proteins) család, pl. MDR1 (vagy Pgp): jellemzően nagyméretű, bázikus molekulákat transzportál, valamint néhány semlegest (pl. digoxin). A Pgp expresszálódik: Bélhámsejtek luminális membránjában: a Pgp gyógyszereket exportál a bél lumenébe Májsejtek epekanalikuláris membrájában: a Pgp néhány gyógyszert az epébe exportál Vese proximális tubulussejtek luminális membrájában: a Pgp gyógyszereket (pl. digoxin) exportál a tubuláris folyadékba Agyi kapilláris endotélsejtek luminális membránjában: a Pgp sok gyógyszert visszapumpál a vérbe, így járulva hozzá a vér-agy gát működéséhez. A Pgp-nek sok gyógyszer a szubsztrátja. Ezeknek a gyógyszereknek azonban az agyi hatásaik elhanyagolhatók, mert nem érik a hatásos koncentrációt az agyban. Példák: Fexofenadin: szedatív hatás nélküli antihisztamin Loperamid: opioid, lassítja a bélmotilitást, de nincs fájdalomcsillapító hatása Vinblastine, doxorubicin: daganatgátlók, de agyi tumorok ellen nem! MRP (multi-drug resistance-associated proteins) család, pl.: MRP2: pl. a májsejtek epekanalikuláris membránjában. Az MRP2 nagy mólsúlyú, szerves sav jellegű gyógyszereket (pl. cefoperazon, metotrexát, sztatinok) és konjugátumokat (pl. bilirubin-diglükuronid, fenolftalein-glükuronid, ezetimibe-glükuronid, arzenit-triglutation) transzportál az epébe. MRP4: pl. májsejtek szinuszoidális membránjában és a vese tubulussejtek apikális (lumen felé néző) membránjában. Az MRP4 szerves sav jellegű gyógyszereket/metabolitokat transzportál májsejtekből a vérbe és a vese tubulussejtekből a tubuláris folyadékba (pl. metotrexát, húgysav, furosemid, klóramfenikolglükuronid, valproinsav-glükuronid). BCRP (breast cancer resistance protein) jellemzően nagyméretű, bázikus molekulákat (pl. mitoxantron, topotecan, prazosin, glibenklamid, sok tirozin-kináz gátló) transzportál valamint néhány savas jellegűt (pl. 17-ösztradiol-szulfát). A BCRP kifejeződik: Bélhámsejtek luminális membránjában: a BCRP gyógyszereket exportál a bél lumenébe Májsejtek epekanalikuláris membrájában: a BCRP (mint az MRP2) gyógyszereket (pl. sztatinok) exportál az epébe Vese proximális tubulussejtek luminális membrájában: a BCRP gyógyszereket exportál a tubuláris folyadékba Agyi kapilláris endotélsejtek luminális membránjában: a BCRP (mint a Pgp) gyógyszereket pumpál vissza a vérbe, így járulva hozzá a vér-agy gát működéséhez.

6 6 2.b. MÁSODLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 1. variáció: Na + -függő transzport (import) a NaK-ATPáz által generált, befelé irányuló Na + grádiens hajtja Ezek a transzporterek nem közvetlenül használják az ATP-ben tárolt energiát. A funkciójuk azonban a NaK-ATPáz-tól függ, amely egy primer (ATP-t közvetlenül használó) transzporter. Működési mechanizmus: Mivel a NaK-ATPáz (1) Na + ionokat juttat ki a sejtből, kialakul egy befelé irányuló Na+ grádiens, amely sokféle Na-függő transzportert (ún. Na + oldott anyag kotranszporter vagy szimporter) hajt (2). Epesav transzporter (NTCP, májsejtek szinuszoidális membránjában): epesavak (és -amanitin) felvétele a portális vérből a májsejtekbe Koncentratív nukleozid transzporter (CNT): purin és pirimidin nukleozidok felvétele a vérből a sejtekbe ( salvage ) Na-függő glükóz transzporter (SGLT) SGLT1 (bélhámsejtek luminális membránjában): glükóz felszívása a bél lumenéből; SGLT2 (vese proximális tubulussejtek luminális membránjában): glükóz visszavétele a tubuláris folyadékból. E transzporter gátlói (pl. canagliflozin) glükózuriát okoznak, antidiabetikus gyógyszerek Na-függő aminosav transzporterek: bélhámsejtek és vese proximális tubulussejtek membránjában. Aminosavak felvétele a bélből ill. visszavétele a tubuláris folyadékból (nemcsak fehérjeépítő aminosavak, hanem mások is; pl. DOPA, -metildopa, levotiroxin) Na-jodid-szimporter (NIS): I ionok (és más monovalens anionok, pl. SCN, ClO4 ) felvétele a vérből a pajzsmirigy sejtekbe. Neuronális monoamin transzporterek (NET, DAT, SERT): noradrenalin, dopamin, szerotonin visszavétele a szinaptikus résből a preszinaptikus sejtbe.

7 7 2.b. MÁSODLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 2. variáció: membránpotenciál-függő transzport (import) a NaK-ATPáz által generált, belül negatív membránpotenciál hajtja Ezen transzporterek funkciója szintén a NaK-ATPáz-tól függ. Működési mechanizmus: miközben a NaK-ATPáz (1) kijuttat 3 Na + iont, csak 2 K + iont vesz fel a sejtbe egy nettó pozitív töltés exportja. Ennek révén részben közvetlenül, részben közvetetten (K + csatornák nyitásakor K + ionok áramlanak ki a sejtből a koncentráció grádiensnek megfelelően, amelyet nem követ anionok exportja) felépül egy belül negatív membránpotenciál, amely a szerves kation transzporterek hajtóereje. Szerves kation transzporterek (OCT1, OCT2, OCT3), amelyek alacsony móltömegű szerves kationok felvételét közvetítik a vérből a sejtekbe. OCT1 a májsejtek bazolaterális (szinuszoidális) membránjában felelős a metformin felvételéért a májba, ahol ez az antidiabetikum gátolja a glükoneogenezist. OCT2 a vese proximális tubulussejtek bazolaterális membránjában felelős több gyógyszer tubuláris felvételéért (amely a tubuláris szekréciójuk első lépése): az antidiabetikum metformin (a sejtből a MATE1 juttatja ki), renális exkréció része a diuretikum amilorid (a sejtből a MATE1 juttatja ki), részben a kiválasztás része, részben így éri el a hatás helyét, a gyűjtőcsatornákat, ahol gátolja az epiteliális Na + csatornákat. a daganatgátló gyógyszer cisplatin, amely ennek következtében tubulussejt károsodást okozhat (a cisplatin terápia egyik nem-kívánt hatása) OCT3: sok szövetben (pl. máj, vese, placenta, bél, stb.) OCT szubsztrátok: H2 receptor antagonisták (cimetidin, ranitidin, famotidin), prokainamid, pindolol, metformin, amilorid, triamteren, cisplatin, imatinib. Az OCT3 részt vesz néhány kationos gyógyszer felszívódásában a bélből, valamint extraneuronális monoamin transzporter is.

8 8 2.c. HARMADLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 1. variáció: Na + - és KG-függő transzport (import) ATP-függő Na + ion és KG grádiensek hajtják Sok transzporter (pl. OAT, OATP, PEPT, DMT, MATE) ún. harmadlagos transzporter, mert a funkciójuk egy másodlagos aktív transzportertől függ, amelyé viszont egy elsődlegestől (NaK-ATPáz). Működési mechanizmus: Az OAT1 egy szerves anion -ketoglutarát (KG) cseretranszporter (exchanger), amelyet a kifelé irányuló KG grádiens hajt. Az KG grádienst főleg a Na + -KG kotranszporter (symporter) hozza létre, amelyet viszont a primer aktív transzporter NaK-ATPáz által generált, befelé irányuló Na + grádiens hajt. : a szerves anion transzporterek (OAT) Az OAT1 a vese proximális tubulussejtek bazolaterális membránjában kis mólsúlyú szerves savak felvételét végzi a sejtbe. Ezek a savas jellegű gyógyszerek vagy gyógyszer konjugátumok a sejtek apikális (luminális vagy kefeszegély) membránjában levő transzportereken keresztül jutnak a tubuláris folyadékba, pl. a primer aktív transzporter MRP4 vagy a tercier aktív transzporter OAT4 közvetítésével. Ez a kétlépéses folyamat képezi ezen vegyületek renális tubuláris szekréciójának mechanizmusát. Sav jellegű gyógyszerek: penicillinek, kacsdiuretikumok (furosemide), tiazid diuretikumok, stb. Gyógyszerek savas jellegű konjugátumai: klóramfenikol-glükuronid, valproinsav-glükuronid, benzoil-glicin (hippursav), szalicil-glicin (szalicilursav, ami az aszpirin fő metabolitja), stb.

9 9 2.c. HARMADLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 2. variáció: Na + - és GSH-függő transzport (import) ATP-függő Na + ion és GSH grádiensek hajtják Feltételezett működési mechanizmus: Az OATP fehérjék szubsztrát glutation (GSH) cseretranszporterek, amelyeket a kifelé irányuló GSH grádiens hajt. Az GSH grádienst főleg a sejten belül zajló GSH szintézis hozza létre, amelyet Na + -cisztein kotranszporter támogat a Cys felvételével. Az utóbbi transzportert viszont a primer aktív transzporter NaK-ATPáz által generált, befelé irányuló Na + grádiens hajt. A szerves anionokat transzportáló polipeptidek (OATP) E transzporterek neve megtévesztő, ugyanis nemcsak anionokat, hanem semleges vegyületeket, sőt kationokat is képesek transzportálni. Kifejeződnek májsejtek és vese proximális tubulussejtek bazolaterális valamint a bélhámsejtek kefeszegély membránjában. Májsejtekben (OATP1B1 és OATP1B3) Szerves savak felvétele a szinuszoidból a sejtbe: sztatinok, fibrátok, telmisartan, methotrexate. Ezek a gyógyszerek a májsejtben biotranszformálódhatnak és kiválasztódhatnak (akár változatlanul, akár metabolitként) az epébe (az MRP2-n keresztül) vagy a vissza a vérbe (az MRP3 és 4 révén). Ez utóbbi gyógyszerek/metabolitok végül a vesén át eliminálódnak. MEGJEGYZÉS: az OATP1B1 a sztatinokat a májba irányítja (a farmakológiai hatás fő helye), ahol gátolják a koleszterin szintézisét. Ez egyben mérsékli a vázizmok sztatin expozícióját, csökkentve a sztatinok vázizom toxicitását. Az OATP1B1 fehérjét kódoló gén mutációja vagy a transzportert gátló egyéb gyógyszerek (pl. gemfibrozil) rontják a sztatinok hepatikus felvételét, ezzel jelentősen fokozzák a miotoxikus hatásuk kockázatát. Szerves bázisok felvétele: rocuronium, rifampicin Semleges vegyületek felvétele: digoxin, digitoxin Hepatotoxikus ciklopeptidek felvétele (OATP1B3): a-amanitin (RNS-polimeráz II gátló), mikrocisztin (protein-foszfatáz gátló). A transzporter révén kerülnek ezek mérgek a májba, toxikus hatásuk fő helyére, ami fatális májelégtelenséghez vezethet. A vese proximális tubulussejtekben az OATP8 felelős a digoxin felvételéért, amely azután az apikális membránban levő MDR1 (Pgp) juttat a tubuláris folyadékba (a digoxin renális tubuláris szekréciója). Bélhámsejtekben az OATP2B1 felelős sok gyógyszer felszívódásáért (pl. fexofenadin, atenolol, aliskiren). Egyes gyümölcslevek (bergamottin és naringenin tartalmuk miatt), kiváltképp a grapefruitlé, gátolják a transzportert, megzavarják ezen gyógyszerek intesztinális felszívódását.

10 10 2.c. HARMADLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 3. variáció: Na + - és H + -függő transzport (import) ATP-függő Na + ion és ph grádiensek hajtják Működési mechanizmus Ezeket a transzportereket a befelé irányuló proton grádiens hajtja (pl. PEPT, PCFT, DMT). A H + grádiens extracelluláris Na + és intracelluláris H + ionok cseréjéből származik, amelyet egy cseretranszporter végez. Ezt a transzportert viszont a primer aktív transzporter NaK-ATPáz által generált, befelé irányuló Na + grádiens hajtja. Bél-lumen Peptid transzporter (PEPT) bélhámsejtek luminális membránjában a fehérjeemésztésből származó dipeptideket veszi fel a bél lumenéből, valamint egyes peptidomimetikus gyógyszereket (pl. ACE gátlók, egyes -laktám antibiotikumok felszívódás per os adást követően. Proton grádiens függő folsav transzporter (PCFT) a bélhámsejtek kefeszegély membránjában: Folát felvétele, a folsav bélből történő felszívódási folyamatának első lépése Hem felvétele, a hemhez kapcsolt vas bélből történő felszívódásának első lépése Divalens metálion transzporter (DMT) a bélhámsejtek kefeszegély membránjában felelős a kétvegyértékű, élettani szempontból fontos fémionok felszívódásáért, pl. Fe 2+ (nem hem-kötött), Ca 2+, Mg 2+, Mn 2+, Cu 2+, Zn 2+. Ugyanakkor toxikus fémionok is felszívódnak rajta keresztül, pl. Cd 2+, Pb 2+. MEGJEGYZÉS: Háromvegyértékű fémionoknak nincs élettani szerepe, így olyan transzporter sem alakult ki, amely ezek felszívódását segítené elő. Ez a magyarázata annak, hogy a ferro ionok (Fe 2+ ) felszívódnak a bélből, de a ferri ionok (Fe 3+ ) nem. Ugyancsak ez a magyarázata, hogy egyes, egyébként toxikus, fémvegyületek biztonságosan használhatók gyógyszerként, hiszen a bennük lévő háromvegyértékű fémion csak elenyésző mértékben képes a szervezetbe jutni (pl. az antacidum Al(OH) 3, a foszfátkötőként használt La 2(CO 3) 3 vagy a gyomorfekély ellen használható egyes Bi sók. A fémek közül a legveszélyesebb a Cd 2+, hiszen egyrészt erősebben mérgező mint akár az Pb 2+ vagy a Hg 2+, másrészt az emberi szervezetnek nincs hatékony eliminációs mechanizmusa. A kadmium felezési ideje az emberi testben év!

11 11 2.c. HARMADLAGOS AKTÍV TRANSZPORT 4. variáció: Na + - és H + -függő transzport (export) ATP-függő Na + ion és ph grádiensek hajtják Működési mechanizmus: A MATE H + -grádiens függő cseretranszporter (3), amely szerves kationokat exportál protonokért cserébe a tubulussejtek apikális membránján kereszttül. A ph grádiens extracelluláris Na + és intracelluláris H + ionok cseréjéből származik, amelyet Na + -H + egy másik cseretranszporter végez. Ezt a transzportert viszont a primer aktív transzporter NaK-ATPáz által generált, befelé irányuló Na + grádiens hajtja. Vér Tubulus lumen MATE (multidrug and toxin extrusion protein) transzporterek. Szerves kationokat exportálnak a kiválasztó sejtekből a megfelelő exkrétumokba, valamint a méhlepény trofoblaszt sejtjeiből az anyai vérbe: A vese tubulussejtekből a tubulus lumenébe, mint sok kationos gyógyszer tubuláris szekréciójának második lépése. (Ezeket a gyógyszereket a tubulussejt az OCT2-n keresztül veszi fel, így alakul ki az OCT2-MATE1 kiválasztási tengely. Májsejtekből az epekanalikulusokba Placenta trofoblaszt sejtekből az anyai vérbe. Itt az OCT3-MATE1 pár végzi a szerves kation gyógyszerek visszajuttatását a magzatból. MATE szubsztrátok: cimetidin, ranitidin, prokainamid, carbachol, pindolol, metformin, amilorid, triamteren, oxaliplatin, cisplatin (valamennyien kationok, az OCT2 szubsztrátjai is). Néhány ikerionos (zwitterion) vegyület (pl. cefalexin) is szubsztrát. MEGJEGYZÉS: Az oxaliplatin gyorsan exportálódik a vese proximális tubulussejtjeiből (PTC), ezért nem vesekárosító. A cisplatin exportja lassú, akkumulálódik a PTC-ben, és tubulus károsodást okoz. MATE gátlók: pirimetamin, levofloxacin, ciprofloxacin, mitoxantron, irinotecan.

Tubularis működések. A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) (Tanulási támpontok: 54-57)

Tubularis működések. A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) (Tanulási támpontok: 54-57) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Attila Nagy 2018 Tubularis működések (Tanulási támpontok: 54-57) 1 A transzport irányai Tubuláris transzportok

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Nagy Attila 2017 Transzepitheliális transzport (Polarizált sejt) 1 Transzepitheliális transzport A transzepitheliális

Részletesebben

Szívelektrofiziológiai alapjelenségek. Dr. Tóth András 2018

Szívelektrofiziológiai alapjelenségek. Dr. Tóth András 2018 Szívelektrofiziológiai alapjelenségek 1. Dr. Tóth András 2018 Témák Membrántranszport folyamatok Donnan egyensúly Nyugalmi potenciál 1 Transzmembrán transzport A membrántranszport-folyamatok típusai J:

Részletesebben

TRANSZPORTEREK Szakács Gergely

TRANSZPORTEREK Szakács Gergely TRANSZPORTEREK Szakács Gergely Összefoglalás A biológiai membránokon keresztüli anyagáramlást számos membránfehérje szabályozza. E fehérjék változatos funkciója és megjelenésük mintázata biztosítja a sejtek

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Nagy Attila 2015 Transzepitheliális transzport (Polarizált sejt) 1 Transzepitheliális transzport A transzepitheliális

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYI TÁPANYAG TRANSZPORTEREK az előadás áttekintése A tápionok útja a növényben Növényi tápionok passzív és

Részletesebben

Transzporterek vizsgálata lipidmembránokban Sarkadi Balázs MTA-SE Molekuláris Biofizikai Kutatócsoport, MTA-TTK Budapest

Transzporterek vizsgálata lipidmembránokban Sarkadi Balázs MTA-SE Molekuláris Biofizikai Kutatócsoport, MTA-TTK Budapest Transzporterek vizsgálata lipidmembránokban 2016. Sarkadi Balázs MTA-SE Molekuláris Biofizikai Kutatócsoport, MTA-TTK Budapest Membrántranszport fehérjék típusok, lipid-kapcsolatok A membránok szerkezete

Részletesebben

Membrántranszport. Gyógyszerész előadás Dr. Barkó Szilvia

Membrántranszport. Gyógyszerész előadás Dr. Barkó Szilvia Membrántranszport Gyógyszerész előadás 2017.04.10 Dr. Barkó Szilvia Sejt membránok A sejtmembrán funkciói Védelem Kommunikáció Molekulák importja és exportja Sejtmozgás Általános szerkezet Lipid kettősréteg

Részletesebben

Biofizika I. DIFFÚZIÓ OZMÓZIS

Biofizika I. DIFFÚZIÓ OZMÓZIS 1. KÍSÉRLET 1. kísérlet: cseppentsünk tintát egy üveg vízbe Biofizika I. OZMÓZIS 2012. szeptember 5. Dr. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet 1. megfigyelés: a folt lassan szétterjed és megfesti az egész

Részletesebben

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese mőködése Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese homeosztatikus mőködése Miért van feltétlenül szükség a renális szabályozásra? Hıszabályozás verejtékezés Kihívások és megoldások Táplálkozás akcidentális

Részletesebben

Membránszerkezet Nyugalmi membránpotenciál

Membránszerkezet Nyugalmi membránpotenciál Membránszerkezet Nyugalmi membránpotenciál 2011.11.15. A biológiai membránok fő komponense. Foszfolipidek foszfolipid = diglicerid + foszfát csoport + szerves molekula (pl. kolin). Poláros fej (hidrofil)

Részletesebben

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT Vig Andrea PTE ÁOK Biofizikai Intézet 2014.10.28. ÁTTEKINTÉS DIFFÚZIÓ BROWN-MOZGÁS a részecskék rendezetlen hőmozgása DIFFÚZIÓ a részecskék egyenletlen (inhomogén) eloszlásának

Részletesebben

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF 2006.09.13. 1 MÉREGHATÁS FELTÉTELE 1 kapcsolat (kémiai anyag biológiai rendszer) helyi hatás szisztémás Megfelelő koncentráció meghatározó tényező

Részletesebben

Hatóanyagok fizikai-kémiai tulajdonságai és a felszívódás összefüggése

Hatóanyagok fizikai-kémiai tulajdonságai és a felszívódás összefüggése Hatóanyagok fizikai-kémiai tulajdonságai és a felszívódás összefüggése Völgyi Gergely Semmelweis Egyetem, Gyógyszerészi Kémiai Intézet Továbbképző előadás 2014. október 4. A gyógyszer szervezetbeni sorsát

Részletesebben

Sejtek membránpotenciálja

Sejtek membránpotenciálja Sejtek membránpotenciálja Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan) Diffúziós potenciál, (Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet) A nyugalmi membránpotenciál: TK. 284-285. A nyugalmi membránpotenciál

Részletesebben

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének Kutatási előzmények Az ABC transzporter membránfehérjék az ATP elhasítása (ATPáz aktivitás) révén nyerik az energiát az általuk végzett

Részletesebben

Terápiarezisztencia-fehérjéket kódoló mrns kvantitatív kimutatása PCRtechnikával. nyirokcsomójában

Terápiarezisztencia-fehérjéket kódoló mrns kvantitatív kimutatása PCRtechnikával. nyirokcsomójában Terápiarezisztencia-fehérjéket kódoló mrns kvantitatív kimutatása PCRtechnikával lymphomás kutyák nyirokcsomójában Sunyál Orsolya V. évfolyam Témavezetık: Dr. Vajdovich Péter Szabó Bernadett SZIE-ÁOTK

Részletesebben

Membránpotenciál, akciós potenciál

Membránpotenciál, akciós potenciál A nyugalmi membránpotenciál Membránpotenciál, akciós potenciál Fizika-Biofizika 2015.november 3. Nyugalomban valamennyi sejt belseje negatív a külső felszínhez képest: negatív nyugalmi potenciál (Em: -30

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

Dr. Poór Miklós PTE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék 2017.

Dr. Poór Miklós PTE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék 2017. Dr. Poór Miklós PTE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék 2017. Farmakológia A farmakológia két aspektusa: Farmakokinetika: szervezet gyógyszer Farmakodinámia: gyógyszer szervezet Ezetimib (inaktív) Ezetimib-glükuronid

Részletesebben

VIZSGÁLATA FLOWCYTOMETRIA

VIZSGÁLATA FLOWCYTOMETRIA TERÁPIAREZISZTENCIA FEHÉRJ RJÉK K MŐKÖDÉSÉNEK M VIZSGÁLATA FLOWCYTOMETRIA ALKALMAZÁSÁVAL Szendi Eszter V. évfolyam Témavezetı: Dr. Vajdovich Péter TDK konferencia, 2008.11.26. Terápiarezisztencia alapvetı

Részletesebben

Szekréció és felszívódás II. Minden ami a gyomor után történik

Szekréció és felszívódás II. Minden ami a gyomor után történik Szekréció és felszívódás II Minden ami a gyomor után történik A pancreasnedv Víz Összetétele Proenzimek, enzimek Szabályozó molekulák HCO 3 - Egyéb elektrolitok Funkciói Valamennyi tápanyag enzimatikus

Részletesebben

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata AKI kíváncsi kémikus kutatótábor 2017.06.25-07.01. Témavezetők : Telbisz Ágnes, Horváth Tamás Kutatók : Dobolyi Zsófia, Bereczki Kristóf, Horváth Ákos Gyógyszerrezisztencia

Részletesebben

Biológiai membránok és membrántranszport

Biológiai membránok és membrántranszport Biológiai membránok és membrántranszport Biológiai membránok A citoplazma membrán funkciói: térrészek elválasztása (egész sejt, organellumok) transzport jelátvitel Milyen a membrán szerkezete? lipidek

Részletesebben

Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet.

Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet. Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet. Biológiai membránok passzív elektromos tulajdonságai. A sejtmembrán kondenzátorként viselkedik

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) Dr. Attila Nagy 2016 Kalcium és foszfátháztartás (Tanulási támpont: 63) A szabályozásban a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Részletesebben

FARMAKOKINETIKA. mit tesz a szervezet a gyógyszerrel a gyógyszer sorsa a szervezetben

FARMAKOKINETIKA. mit tesz a szervezet a gyógyszerrel a gyógyszer sorsa a szervezetben FARMAKOKINETIKA mit tesz a szervezet a gyógyszerrel a gyógyszer sorsa a szervezetben A farmakokinetika fázisai - ADME ABSZORPCIÓ: a gyógyszer felszívódása az alkalmazás helyéről a keringésbe DISZTRIBÚCIÓ:

Részletesebben

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Hidroxikarbonsavak α-hidroxi karbonsavak -Glikolsav (kézkrémek) - Tejsav (tejtermékek, izomláz, fogszuvasodás) - Citromsav (citrusfélékben,

Részletesebben

Tézis tárgyköréhez kapcsolódó tudományos közlemények

Tézis tárgyköréhez kapcsolódó tudományos közlemények Tézis tárgyköréhez kapcsolódó tudományos közlemények ABC transzporterek és lipidkörnyezetük kölcsönhatásának vizsgálata membrán koleszterin tartalom hatása az ABCG2 (BCRP/MXR) fehérje működésére Ph.D.

Részletesebben

Elektrofiziológiai alapjelenségek 1. Dr. Tóth András

Elektrofiziológiai alapjelenségek 1. Dr. Tóth András Elektrofiziológiai alapjelenségek 1. Dr. Tóth András Témák Membrántranszport folyamatok Donnan egyensúly Nyugalmi potenciál Ioncsatornák alaptulajdonságai Nehézségi fok Belépı szint (6 év alatt is) Hallgató

Részletesebben

Helyi érzéstelenítők farmakológiája

Helyi érzéstelenítők farmakológiája Helyi érzéstelenítők farmakológiája SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST Definíció Farmakokinetika: a gyógyszerek felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának és kiürülésének

Részletesebben

A diffúzió leírása az anyagmennyiség időbeli változásával A diffúzió leírása a koncentráció térbeli változásával

A diffúzió leírása az anyagmennyiség időbeli változásával A diffúzió leírása a koncentráció térbeli változásával Kapcsolódó irodalom: Kapcsolódó multimédiás anyag: Az előadás témakörei: 1.A diffúzió fogalma 2. A diffúzió biológiai jelentősége 3. A részecskék mozgása 3.1. A Brown mozgás 4. Mitől függ a diffúzió erőssége?

Részletesebben

Szerkesztette: Vizkievicz András

Szerkesztette: Vizkievicz András Fehérjék A fehérjék - proteinek - az élő szervezetek számára a legfontosabb vegyületek. Az élet bármilyen megnyilvánulási formája fehérjékkel kapcsolatos. A sejtek szárazanyagának minimum 50 %-át adják.

Részletesebben

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Integráció Csala Miklós Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Anyagcsere jóllakott állapotban Táplálékkal felvett anyagok sorsa szénhidrátok fehérjék lipidek

Részletesebben

BIOFIZIKA. Membránpotenciál és transzport. Liliom Károly. MTA TTK Enzimológiai Intézet

BIOFIZIKA. Membránpotenciál és transzport. Liliom Károly. MTA TTK Enzimológiai Intézet BIOFIZIKA 2012 10 15 Membránpotenciál és transzport Liliom Károly MTA TTK Enzimológiai Intézet liliom@enzim.hu A biofizika előadások temamkája 1. 09-03 Biofizika: fizikai szemlélet, modellalkotás, biometria

Részletesebben

térrészek elválasztása transzport jelátvitel Milyen a membrán szerkezete? Milyen a membrán szerkezete? lipid kettısréteg, hidrofil/hidrofób részek

térrészek elválasztása transzport jelátvitel Milyen a membrán szerkezete? Milyen a membrán szerkezete? lipid kettısréteg, hidrofil/hidrofób részek Biológiai membránok A citoplazma membrán funkciói: Biológiai membránok és membrántranszport térrészek elválasztása (egész sejt, organellumok) transzport jelátvitel Milyen a membrán szerkezete? lipidek

Részletesebben

Membránpotenciál. Nyugalmi membránpotenciál. Akciós potenciál

Membránpotenciál. Nyugalmi membránpotenciál. Akciós potenciál Membránpotenciál Vig Andrea 2014.10.29. Nyugalmi membránpotenciál http://quizlet.com/8062024/ap-11-nervous-system-part-5-electrical-flash-cards/ Akciós potenciál http://cognitiveconsonance.info/2013/03/21/neuroscience-the-action-potential/

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer élettana

A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer funkciói kiválasztó funkció (anyagcsere végtermékek, ammónia, urea, hormonok, gyógyszerek... a szervezet számára értékes anyagok konzerválása

Részletesebben

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős:

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: Kalcium anyagcsere A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: 2/13 szervetlen sók, főleg hidroxiapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH) formájában a belső vázat alkotja másrészt oldott állapotban az extracelluláris

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

BIOFIZIKA I OZMÓZIS Bugyi Beáta (PTE ÁOK Biofizikai Intézet) OZMÓZIS

BIOFIZIKA I OZMÓZIS Bugyi Beáta (PTE ÁOK Biofizikai Intézet) OZMÓZIS BIOFIZIKA I OZMÓZIS - 2010. 10. 26. Bugyi Beáta (PTE ÁOK Biofizikai Intézet) OZMÓZIS BIOFIZIKA I - DIFFÚZIÓ DIFFÚZIÓ - ÁTTEKINTÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA ONSAGER EGYENLET lineáris, irreverzibilis

Részletesebben

7. előadás: A plazma mebrán szerkezete és funkciója. Anyagtranszport a plazma membránon keresztül.

7. előadás: A plazma mebrán szerkezete és funkciója. Anyagtranszport a plazma membránon keresztül. 7. előadás: A plazma mebrán szerkezete és funkciója. Anyagtranszport a plazma membránon keresztül. A plazma membrán határolja el az élő sejteket a környezetüktől Szelektív permeabilitást mutat, így lehetővé

Részletesebben

A plazmamembrán felépítése

A plazmamembrán felépítése A plazmamembrán felépítése Folyékony mozaik membrán Singer-Nicholson (1972) Lipid kettősréteg Elektronmikroszkópia Membrán kettősréteg Intracelluláris Extracelluláris 1 Lipid kettősréteg foszfolipidek

Részletesebben

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai H-1. A vesemûködés alapjai 1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai 1. Homeosztázis A belsô környezet kémiai stabilitásának megôrzése az egyes komponensek koncentrációjának szabályozása által. Jellegzetesen

Részletesebben

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás.

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Részletes tematika (14 hetes szorgalmi időszak figyelembe vételével): 1. hét (2 óra) Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Kémiai alapjelenségek ismétlése, sav-bázis,

Részletesebben

Fémorganikus kémia 1

Fémorganikus kémia 1 Fémorganikus kémia 1 A fémorganikus kémia tárgya a szerves fémvegyületek előállítása, szerkezetvizsgálata és kémiai reakcióik tanulmányozása A fémorganikus kémia fejlődése 1760 Cadet bisz(dimetil-arzén(iii))-oxid

Részletesebben

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár.

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár. Az endoplazmatikus membránrendszer Részei: DER /durva (szemcsés) endoplazmatikus retikulum/ SER /sima felszínű endoplazmatikus retikulum/ Golgi készülék Lizoszómák Peroxiszómák Szekréciós granulumok (váladékszemcsék)

Részletesebben

Folyadékkristályok; biológiai és mesterséges membránok

Folyadékkristályok; biológiai és mesterséges membránok Folyadékkristályok; biológiai és mesterséges membránok Dr. Voszka István Folyadékkristályok: Átmenet a folyadékok és a kristályos szilárdtestek között (anizotróp folyadékok) Fonal, pálcika, korong alakú

Részletesebben

Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva

Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva E-mail: cseva@med.unideb.hu Általános reakciók az aminosav anyagcserében 1. Nitrogén eltávolítás: transzaminálás dezaminálás: oxidatív nem oxidatív

Részletesebben

OZMÓZIS. BIOFIZIKA I Október 25. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet

OZMÓZIS. BIOFIZIKA I Október 25. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet BIOFIZIKA I 2011. Október 25. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet Áttekintés 1. Diffúzió rövid ismétlés 2. Az ozmózis jelensége és leírása 4. A diffúzió és ozmózis orvos biológiai jelentősége Diffúzió

Részletesebben

3.2. A tubulusfal szerkezete

3.2. A tubulusfal szerkezete H3. Tubuláris funkciók 3.1. Transzepitheliális transzport mechanizmusa Transzcellularis útvonal Paracellularis útvonal Tight junction Lateralis intercelluláris tér Luminalis membrán / K + / K + / K + Basolateralis

Részletesebben

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 12. A gasztrointesztinális rendszer felépítése http://en.wikipedia.org/wiki/file:digestive_system_diagram_edit.svg

Részletesebben

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása Panyi György www.biophys.dote.hu Mesterséges membránok

Részletesebben

Nitrogéntartalmú szerves vegyületek. 6. előadás

Nitrogéntartalmú szerves vegyületek. 6. előadás Nitrogéntartalmú szerves vegyületek 6. előadás Aminok Funkciós csoport: NH 2 (amino csoport) Az ammónia (NH 3 ) származékai Attól függően, hogy hány H-t cserélünk le, kapunk primer, szekundner és tercier

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg:

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg: Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza meg: 1. Koncentráció

Részletesebben

Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció

Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció A citrátkör jelentősége tápanyagok oxidációjának közös szakasza anyag- és energiaforgalom központja sejtek anyagcseréjében elosztórendszerként működik:

Részletesebben

Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika

Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika Az ioncsatorna fehérjék szerkezete, működése és szabályozása. A patch-clamp technika Panyi György 2014. November 12. Mesterséges membránok ionok számára átjárhatatlanok Iontranszport a membránon keresztül:

Részletesebben

Az élő szervezetek felépítése I. Biogén elemek biomolekulák alkotóelemei a természetben előforduló elemek közül 22 fordul elő az élővilágban O; N; C; H; P; és S; - élő anyag 99%-a Biogén elemek sajátosságai:

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

Novák Béla: Sejtbiológia Membrántranszport

Novák Béla: Sejtbiológia Membrántranszport Membrántranszport folyamatok A lipid kettos réteg gátat jelent a poláros molekulák számára. Ez a gát alapveto fontosságú a citoszól és az extracelluláris "milieu" közti koncentráció különbségek biztosításában.

Részletesebben

rso vvt ghost hipotónia normotónia iso

rso vvt ghost hipotónia normotónia iso Membrán, transzport rso vvt ghost hipotónia normotónia iso ~50 membrán fehérje mutáció megváltozott morfológia Figure 4. Red cell morphology. Hereditary spherocytosis (HS; top panel); nonhemolytic hereditary

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYEK KÁLIUM TÁPLÁLKOZÁSÁNAK GENETIKAI ALAPJAI előadás áttekintése A kálium szerepe a növényi szervek felépítésében

Részletesebben

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Az idegsejtek kommunikációja a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Szinaptikus jelátvitel Terjedő szignál 35. Stimulus PERIFÉRIÁS IDEGRENDSZER Receptor

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna A vér folyékony kötőszövet Mesenchymális eredetű A vér élettana A) Szerepe: 1. transzport vérgázok, tápanyagok és végtermékek hormonok és vitaminok hőenergia víz szervetlen

Részletesebben

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Dr. Parádi István Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (istvan.paradi@ttk.elte.hu) www.novenyelettan.elte.hu A gyökér élettani folyamatai

Részletesebben

9. előadás Sejtek közötti kommunikáció

9. előadás Sejtek közötti kommunikáció 9. előadás Sejtek közötti kommunikáció Intracelluláris kommunikáció: Elmozdulás aktin szálak mentén miozin segítségével: A mikrofilamentum rögzített, A miozin mozgékony, vándorol az aktinmikrofilamentum

Részletesebben

3. Sejtalkotó molekulák III.

3. Sejtalkotó molekulák III. 3. Sejtalkotó molekulák III. Fehérjék, fehérjeszintézis (transzkripció, transzláció, posztszintetikus módosítások). Enzimműködés 3.1 Fehérjék A genetikai információ egyik fő manifesztálódása Számos funkció

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Epitheliális transzport

Epitheliális transzport Biológus Bsc. Sejtélettan II. Epitheliális transzport Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 05. Transzport szempontjából szimmetrikus és aszimmetrikus sejtek Szimmetrikus sejtek: - nincs

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK A membránok minden sejtnek lényeges alkotórészei. Egyrészt magát a sejtet határolják - ez a sejtmembrán vagy

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe Ásványi anyag Kalcium Legnagyobb mennyiségben ez az ásványi anyag van jelen a szervezetben Kb. egy átlagos felnőttben 1 kg kalcium

Részletesebben

4. Egy szarkomer sematikus rajza látható az alanti ábrán. Aktív kontrakció esetén mely távolságok csökkenése lesz észlelhető? (3)

4. Egy szarkomer sematikus rajza látható az alanti ábrán. Aktív kontrakció esetén mely távolságok csökkenése lesz észlelhető? (3) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest, 2009. jan. 6. Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések orvosi élettanból

Részletesebben

Vese. TT.-ok: Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet December 7.

Vese. TT.-ok: Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet December 7. Vese TT.-ok:52-58. Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet 2018. December 7. Áttekintés TT-ok @52#Mutassa be a filtrációs barriert: írja le a glomerularis barrier háromrétegű felépítését @53#Ismertesse

Részletesebben

A glükóz reszintézise.

A glükóz reszintézise. A glükóz reszintézise. A glükóz reszintézise. A reszintézis nem egyszerű megfordítása a glikolízisnek. A glikolízis 3 irrevezibilis lépése más úton játszódik le. Ennek oka egyrészt energetikai, másrészt

Részletesebben

Biotranszformáció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Biotranszformáció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Biotranszformáció Csala Miklós Semmelweis Egyetem rvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet direkt bilirubin hem (porfirin) X koleszterin X epesavak piruvát acil-koa citoplazma piruvát

Részletesebben

Biofizika I. OZMÓZIS. Dr. Szabó-Meleg Edina PTE ÁOK Biofizikai Intézet

Biofizika I. OZMÓZIS. Dr. Szabó-Meleg Edina PTE ÁOK Biofizikai Intézet Biofizika I. OZMÓZIS Dr. Szabó-Meleg Edina PTE ÁOK Biofizikai Intézet 2013.10.22. ÁTTEKINTÉS DIFFÚZIÓ BROWN-MOZGÁS a részecskék rendezetlen hőmozgása DIFFÚZIÓ a részecskék egyenletlen (inhomogén) eloszlásának

Részletesebben

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció A mérgek eloszlása a szervezetben Toxikológia V. előadás A mérgek eloszlása a szervezetben Biotranszformáció Akkumuláció A mérgek kiválasztása A mérgek általában azokban a szervekben halmozódnak fel, amelyek

Részletesebben

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba 6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI Dr. Varga Csaba Oldódási és kicsapódási reakciók a talajban Fizikai oldódás (bepárlás után a teljes mennyiség visszanyerhető) NaCl Na + + Cl Kémiai oldódás Al(OH) 3 + 3H

Részletesebben

A HEPATOBILIÁRIS TRANSZPORTEREK GENETIKAI POLIMORFIZMUSÁNAK TOXIKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI

A HEPATOBILIÁRIS TRANSZPORTEREK GENETIKAI POLIMORFIZMUSÁNAK TOXIKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI A HEPATOBILIÁRIS TRANSZPORTEREK GENETIKAI POLIMORFIZMUSÁNAK TOXIKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI JEMNITZ KATALIN MTA Természettudományi Kutatóközpont, Szerveskémiai Intézet Tox 2016, HAJDÚSZOBOSZLÓ 2016. október

Részletesebben

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL Dr. Krasznai Zoárd Tibor Debreceni Egyetem OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Debrecen, 2011. 10.17. Bevezetés

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

ph jelentősége a szervezetben

ph jelentősége a szervezetben PH fogalma Sav-bázis egyensúly ph = -log [H+] ph=7 => 10-7 Mol H + (100 nmol/l) ph=8 => 10-8 Mol H + (10 nmol/l) Normal plazma ph: 7.35-7.45; 7.45; (H+: 45-35 nmol/l) Acidózis: ph7.45

Részletesebben

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 ph- a H ion koncentráció negativ tizes alapú logaritmusa ph= - Log 10 [ H + ] Normál értéke: 7,35-7,45 (H + 35-45 nmol/l) Az élettel kompatibilis: 20-160 nmol/l (ph 6,8-7,7) 2 3 A

Részletesebben

a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció. Szinaptikus jelátvitel.

a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció. Szinaptikus jelátvitel. Az idegsejtek kommunikációja a. Szinaptikus jelátvitel b. eceptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Szinaptikus jelátvitel Terjedő szignál 35. Stimulus eceptor végződések Érző neuron

Részletesebben

A transzportfolyamatok és a sejtek közötti kommunikáció

A transzportfolyamatok és a sejtek közötti kommunikáció A transzportfolyamatok és a sejtek közötti kommunikáció A sejtmembrán protektív és szelektív barrier kompartmentalizáció: sejtfelszín és sejtorganellumok borítása 1926 szénhidrát 1943 zsírsav 1972 poláros

Részletesebben

Kémiai fizikai alapok I. Vízminőség, vízvédelem 2009-2010. tavasz

Kémiai fizikai alapok I. Vízminőség, vízvédelem 2009-2010. tavasz Kémiai fizikai alapok I. Vízminőség, vízvédelem 2009-2010. tavasz 1. A vízmolekula szerkezete Elektronegativitás, polaritás, másodlagos kötések 2. Fizikai tulajdonságok a) Szerkezetből adódó különleges

Részletesebben

Szervetlen kémiai laboratóriumi gyakorlat, oktatói lista 2015/2016, II. félév

Szervetlen kémiai laboratóriumi gyakorlat, oktatói lista 2015/2016, II. félév I. hét (febr. 8, 10, 11) Elektrokémia a szervetlen kémiában A továbbiakban számmal hivatkozott gyakorlatok és fejezetek dr. Lengyel Béla: Általános és szervetlen kémiai praktikumában találhatóak. 1.1,

Részletesebben

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Molekuláris sejtbiológia: Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Dr. habil Kőhidai László Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Sejtek szignalizációs kapcsolatai Sejtek szignalizációs

Részletesebben

1.ábra A kadmium felhasználási területei

1.ábra A kadmium felhasználási területei Kadmium hatása a környezetre és az egészségre Vermesan Horatiu, Vermesan George, Grünwald Ern, Mszaki Egyetem, Kolozsvár Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár (Korróziós Figyel, 2006.46) Bevezetés A fémionok

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA

SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA TARTALOMJEGYZÉK SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA A bilirubin konjugációjának és a konjugátumok transzport folyamatainak tanulmányozása primer kollagén szendvics és hagyományos rigid

Részletesebben

Mária. A pirimidin-nukleotidok. nukleotidok anyagcseréje

Mária. A pirimidin-nukleotidok. nukleotidok anyagcseréje Prof.. Sasvári Mária A pirimidin-nukleotidok nukleotidok anyagcseréje 1 A nukleobázisok szerkezete Nitrogéntartalmú, heterociklusos vegyületek; szubsztituált purin- és pirimidin-származékok purin Adenin

Részletesebben

Intracelluláris ion homeosztázis I.-II. Február 15, 2011

Intracelluláris ion homeosztázis I.-II. Február 15, 2011 Intracelluláris ion homeosztázis I.II. Február 15, 2011 Ca 2 csatorna 1 Ca 2 1 Ca 2 EC ~2 mm PLAZMA Na /Ca 2 cserélő Ca 2 ATPáz MEMBRÁN Ca 2 3 Na ATP ADP 2 H IC ~100 nm citoszol kötött Ca 2 CR CSQ SERCA

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Synlab Hungary Kft. Synlab Kecskeméti Környezetanalitikai Laboratórium (6000

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István MODELLMEMBRÁNOK (LIPOSZÓMÁK) ORVOSI, GYÓGYSZERÉSZI ALKALMAZÁSA 2015/2016 II. félév Időpont: szerda 17 30-19 00 Helyszín Elméleti Orvostudományi Központ Szent-Györgyi Albert előadóterme II. 3. Szerkezet

Részletesebben