Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 Sikeres vállalkozás alapjai

2 A gazdasági tevékenység fogalma Az a több szakaszos körfolyamat, amely magába foglalja az anyagi javak termelését, elosztását, cseréjét (forgalmazását) és fogyasztását (felhasználását). A gazdasági tevékenység é láncolatában l meghatározó szerepe a termelésnek van. A gazdasági tevékenységhez e e tartoznak a azok a tevékenységek is, amelyek nélkül a termelés, az elosztás, a csere és a fogyasztás nem volna megoldható (pl. a tervezés, a szervezés, a könyvelés).

3 A gazdasági tevékenység célja Minden ember arra törekszik, hogy szükségleteit minél teljesebb mértékben kielégíthesse. A szükségletek kielégítéséhez bizonyos javakat - élelem, l ruházat, lakás, autó(?) - meg kell szereznünk. A javak megszerzése érdekében dolgoznunk kell. A munkavégzés - önálló, vagy nem önálló tevékenység formájában, illetve gyakran a kettő kombinálásával - meghatározott helyen, meghatározott szervezeti keretek között történik. Ezeket a szervezeteket vállalkozásoknak nevezzük.

4 A gazdasági tevékenység célja II. A vállalkozások termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. Ennek érdekében ráfordításokat (nyersanyagokat, energiát, munkaerőt, gépi munkát stb.) használnak fel. Az előállított termékek és szolgáltatások pénzben kifejezett értékét termelési értéknek (vagy teljesítménynek), a ráfordítások pénzértékét termelési költségnek nevezzük. A termelési értékből levonva a termelési költséget t a vállalkozási lk á eredmény tk kapjuk. k Ezt nyereségnek, nek, ill. kevésbé szerencsés esetben --, ha előjele l negatív, veszteségnek k mondjuk: NYERESÉG (veszteség) = TERMELÉSI ÉRTÉK - TERMELÉSI KÖLTSÉG

5 A gazdasági tevékenység célja III. Egyéni vállalkozóknál lk többnyire egybeesik a tulajdonosi, a menedzseri és a munkavégző funkció. Az államot (adó) és a hitelezőket (kamat) leszámítva, mással nem kell osztozniuk a nyereségen. Azt részben - hosszabb távú érdekeiket követve - feltehetően újra befektetik a vállalkozásba, részben közvetlen fogyasztási szükségleteikre fordíthatják. Kézenfekvő tehát, ha a nyereség maximalizálására irányuló törekvésüket tekintjük gazdasági (vállalkozói) tevékenységük alapvető céljának.

6 A vállalkozói ötlet és a vállalkozó személyisége Képtelenebbnél képtelenebb vállalkozási ötletekkel találkozhatunk nap mint nap, melyeken legtöbbünk csak mosolyog, míg mások dollármilliókat keresnek k velük. Következő összeállításban 10 meglehetősen nevetségesnek tűnő online vállalkozás mutatkozik be röviden. Akad itt minden, álmikulástól szerzetesekig, csak egyvalami közös az ötletekben: egytől-egyig egyig gazdaggá tették merész kiagyalójukat.

7 Az egymillió dolláros weboldal - Már lerágott csont... Alex Tew kezdeményezése, é melynek keretében 1 millió pixelre osztotta fel weboldalát, ahol bárki vehetett magának egy pixelnyi felületet 1 dollárért. A kis négyzetek természetesen egytől-egyig egyig elfogytak, és azóta már hódít a második próbálkozás is, egy kisebb csavarral. A titokról részletesebben az alábbi linken:

8 Mikulást játszani évi 1 millió dollárért? Bejött az elmebeteg ötlet! Byron Reese nem érte be kevesebbel, minthogy álmikulássá váljon és szerezzen egy valódi, északi sarki, alaszkai postacímet. Ezt a nemes tevékenységet a SantaMail.org cégben végzi, mely gyakorlatilag megrendelésre északi sarki bélyeggel ellátott, díszes levelet elet küld a télapótól a címzett gyerekeknek. A szülők már az első üzleti évben, 2001-ben 10 ezer ilyen levelet rendeltek, az elmés alapító azonban rájött arra, hogy üzletága "kissé" szezonális, éppen ezért ma már szülinapi i köszöntést ö t is lehet a mikulástól rendelni, melynek köszönhetően a 2005-ös bevétel már elérte az 1 millió dollárt. A vállalkozó lk elmondása szerint ez a biznisz i egész évre ellátja munkával őt és alkalmazottait, mostanra azonban sikerült kiépíteni egy szigorú minőségellenőrzési rendszert, hogy a megugró g kereslet ne mehessen a színvonal rovására. Byron Reese arra a kérdésre, min töri még a fejét, több fórumon is sejtelmesen csak annyit mondott: "havat szeretnék szállítani a forró éghajlatú területekre". Lehet, hogy ezt is komolyan gondolja?

9 Doggles: ékszerezd fel a kutyád, természetesen a neten! Egy misét a doggles.com is megér, melynek segítségével bárki megvásárolhatja online házikedvence számára a legtrendibb cuccokat, napszemüvegeket, ékszereket és egyéb kézenfekvő termékeket. Akármekkora észvesztő hülyeségnek is hangzik, a kiagyalók ma már dollármilliomosok és világszerte számos üzlettel rendelkeznek.

10 Lézer-szerzetesek: évi 2,5 millió dollárért A LaserMonks.com hazánkban sem tartozik az ismeretlen vállalkozások közé, néhány szót azonban mindenképp megér a nyomtatópatronokat töltögető szerzetesek esete, akik 2005-ben 2,5 millió dollárt kaszáltak nemes tevékenységükkel és ügyfeleik sorában olyan társaságokat tudhatnak, mint a Morgan Stanley. Az ötletgazda, t Bernard McCoy atya szerint természetes t amit csinálnak, hiszen 900 évvel ezelőtt a szerzetesek tintát és papírt készítettek, így eredetileg is vállalkozók voltak. A LaserMonks.com oldal irodaszerek, elsősorban újratöltött nyomtatópatronok értékesítésével foglalkozik. A cég 2002-es bevétele 2000 dollár volt, mely 2005-re 2,5 millióra duzzadt. A kitaláló elsősorban a kolostor fenntartása érdekében igyekezett nyereséges tevékenységet találni, a 150 ezer dollárra becsült fenntartási költséget azonban azóta sokszorosan sikerült túllépni, a többlet pedig jótékony célokra megy. Az ötlet egyébként triviális módon született: Bernard McCoy saját példáján ébredt rá, hogy a nyomtatógyártók a tintapatronok irreális árazásával keresnek vagyonokat, és erre a problémára igyekezett megoldást találni. Később persze gombamód szaporodtak a patrontöltő cégek a neten, a nyomtatócégek pedig hiába pereltek, az ágazat mára megszilárdult. Ak kolostor honlapja mára már online imakérelmeket k ti is befogad dé és hamarosan az elektronikai cikkek széles skáláját szeretné árusítani. Hirdetésre minimálisat költenek, mely a médiavisszhang ismeretében érthető is. A 2006-os bevételt korábbi nyilatkozataiban 5 millió dollár fölé várta az atya.

11 Antenna-figurák: és ez még nem a jéghegy csúcsa... Az antennaballs.com honlap már első látásra is megmosolyogtató, ha azonban jobban belegondolunk, hogy az ötletgazda ebben az esetben autóantennára díszítésként tehető figurákat árul online, akkor még nehezebb elhinni, hogy ebből mára dollármilliókat keresett, pedig ez a helyzet.

12 Fitness kártyák: viszik, mint a cukrot A FitDeck.com megalapítója sem tétlenkedett sokat, létrehozott egy testedző gyakorlatokat tartalmazó kártyapaklit, melyet csaknem 19 dollárért árul online és éves szinten mintegy 5 millió dollárt kasszíroz vele.

13 HIV-randi: van rá kereslet A PositivesDating.com arra szakosodott, hogy HIV- pozitívaknak segítsen társat találni. Az alapítók 2006-ra dolláros bevételt reméltek korábbi nyilatkozataikban és két éven belül 50 ezer regisztrált tagra számítanak.

14 Pelenkatartó táska: korábban senki nem gondolt erre Christie Rein anyaként döbbent rá arra, hogy ha utazik kisgyermekével, akkor bajosan tudja úgy szállítani a pelenkát és törlőkendőt, hogy azok ne gyűrődjenek össze. Megoldásként kezdetben a hűtőláda kínálkozott, a hölgy azonban úgy gondolta, hogy ezt a gyakori problémát számos nő minden bizonnyal szívesebben megoldaná valami divatos kis táskával, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Férjével megalkották a 4-6 pelenka és egy csomag törlőkendő szállítására alkalmas táskát, melyből 2005-ben több mint 180 ezer dollár értékben adtak el. Ma már a táskák világszerte 120 butikban megtalálhatók és darabonként t15d dollárért lláét a diapeesandwipees.com oldalon is megvásárolhatók.

15 Pénzkeresés hátradőlve: domain-névadásnévadás A PickyDomains.com com abból igyekszik üzletet csinálni, hogy ma már rengeteg domain-név név foglalt, így korántsem egyszerű valakinek egy megfelelő nevet találni születendő weboldalához. A vállalat kockázatmentesen nyújt segítséget a tanácstalanoknak, fizetni ugyanis csak akkor kell, ha elégedett a megrendelő az eredménnyel és megtörténik a domain-regisztráció. És hogy a portál megalkotójának dolgoznia se kelljen, az oldalra befutó ajánlatkérésekre bárki megfogalmazhatja ötleteit, melyeket 30 napon keresztül csokorba gyűjtve kap meg a megrendelő. Amennyiben az egyik ötlet megtetszik neki, kifizet érte 50 dollárt, melynek felét megkapja a kitaláló, a másik fele pedig megmarad az oldal üzemeltetőjénél. Az oldal készítője a közeljövőben éves szinten 100 ezer dolláros nagyságrendű bevételre számít.

16 Műanyag szerencsecsontok: ez mindennek a teteje! A legnagyobbat talán a luckybreakwishbone.com kitalálója alkotta, melyhez félünk kommentárt fűzni. Legyen elég annyi, hogy műanyag szerencsecsontokat árulnak, melyből napi db-ot gyártanak és 2006-ban az éves bevétel állítólag az 1 millió dollárt közelítette.

17 A piackutatás A piackutatás egy olyan közgazdaságtani vizsgálat, amely általános áttekintést ad egy konkrét termék vagy termékcsoport értékesítési lehetőségeiről, a piacának változásáról. Az információkkal szemben használhatóságuk miatt többféle követelményt támasztunk: megbízhatóság(biztos forrás, pontos adatok), időszerűség g( (aktualitás), mérhetőség g( (statisztikai adatok), teljesség (információk köre), hozzáférhetőség. Az információszerzés módja lehet primer és szekunder. A primer információkat magunknak gyűjtjük, saját igényeinknek megfelelően megkérdezéssel, megfigyeléssel gy vagy kísérlettel. Előnyei, hogy saját szempontok alapján történik a gyűjtés, az információk frissek (aktualizáltak), hátrányuk, hogy beszerzésük költséges és időigényes (piackutató munka költségei). A szekunder információkat egyszer már valaki összegyűjtötte, feldolgozta l saját céljaira. Ezekhez az információkhoz iókh könnyebben hozzá lehet jutni, olcsóbbak és beszerzésük kevésbé időigényes, de hátrányuk, hogy nem mindig időszerűek, pontosak és nem a saját szempontok alapján vannak összegyűjtve, értékelve. Ilyenek például a statisztikai hivatalok felmérései, szakmai folyóiratok, kiadványok adatai, piackutató cégek publikált adatai. A piackutatásnál általában mindkét információtípust használják, ám a piackutatást mindig a szekunder információk összegyűjtésével érdemes kezdeni, ezután derül ki, hogy szükség van-e a primer információgyűjtésre.

18 Az üzleti terv elkészítése Az üzleti terv részei: 1.) Vezetői összefoglaló 2.) A vállalkozás általános bemutatása 3.) Marketing Terv 4.) Működési terv 5.) Vezetőség és szervezeti felépítés 6.) Pénzügyi terv 7.) Mellékletek

19 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ - A vállalkozás rövid bemutatása, története. Cég hitvalllása, filozófiája. - Termékek, szolgáltatások rövid bemutatása. - A vállalkozás piacon elfoglalt helye, versenytársak, piaci helyzetelemzés. Célpiacok. Marketing stratégia. A vállalkozás felépítése, működése. Önálló vállalkozás-e, franchise, leányvállalat? Kik a fő beszállítók. - A közeljövőt érintő célkitűzések, intézkedések, amiket meg kell tenni. - A vállalkozás pénzügyi helyzete. Miért van szükség tőkebevonásra? Hogyan kerül felhasználásra?

20 II. A VÁLLALKOZÁS ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 1.) A vállalkozás alapadatai -működési forma: önálló cég, franchise, leányvállalat, egyéb - tulajdonosok (név, cím) - törvényes képviselők (név, cím) - a vállalkozás pontos neve -a vállalkozás lk á székhelye, telephelyei l - a vállalkozás mikor lett bejegyezve - a vállalkozás fő tevékenysége - a vállalkozás melléktevékenységei - elérhetőségi adatok (telefon, fax, internet cím, e- mail cím, postacím) - a vállalkozás könyvvezetését végző cég neve -a vállalkozás lk á jogi képviseletét ellátó cég neve - egyéb, a vállalkozás működése szempontjából fontos tanácsadó cégek neve

21 II. A VÁLLALKOZÁS ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA II. 2.) A vállalkozás története a) már működő vállalkozás esetén: - a vállalkozás alapításának ideje és oka, mi céllal jött létre - cégfilozófia, a vállalat küldetése -a működésének története, áttörő sikerek, mélypontok - díjak, szakmai elismerések - folyamatban lévő ő fejlesztések, jövőre ő vonatkozó célkitűzések b) most induló vállalkozás esetén: - rögzíteni kell, hogy az üzleti terv megírását á mi ösztönözte: hitelfelvételi kérelem, befektető keresése, pályázat elnyerése, egyéb - miért érné meg a befektetőnek, hitelnyújtónak stb. a vállalkozás támogatása, hogyan profitálhat belőle -cégfilozófia, a vállalat küldetése, mit szeretne elérni

22 III. MARKETING TERV 1.) Ágazati áttekintés - az iparágat érintő társadalmi változások - technológiai változások, újítások - politkai környezet, jogszabályi keretek változása - demográfiai változások - gazdasági változások (makrogazdasági mutatók, kamatlábak, adók, lakossági fogyasztások és megtakarítások) - környezeti változók (időjárás, nyersanyagok, környezetszennyezés, környezetvédelem) - az iparágban tapasztalható trendek, azok hatása a vállalkozás tevékenységére, eredményességére - új vállalkozás esetén mennyire nehéz belépni a piacra, a már jelenlévő szereplők mennyire akadályozhatják a belépésünket, milyen magas költségekkel járhat ez

23 III. MARKETING TERV II. 2.) Termékek, szolgáltatások - a vállalkozás által kínált termékek és szolgáltatások fő jellemzői - milyen értéktöbblettel bír a termék / szolgáltatás a vásárló számára - hová vannak a termékek / szolgáltatások pozícionálva a versenytársakéhoz képest - miben különböznek a saját termékek / szolgáltatások a már piacon lévő hasonló termékékektől / szolgáltatásoktól - mennyire volt eddig sikeres a saját termék / szolgáltatás vagy a piacon lévő hasonló termék / szolgáltatás - további információk iók a vállalkozás lk á által l kínált termékekről, szolgáltatásokról: fotók, technikai specifikációk, diagarammok,

24 III. MARKETING TERV III. 3.) Piaci szegmentáció a) a célcsoport demográfiai jellemzői: -életkor - anyagi helyzet / jövedelem - nem - családi állapot - eltartottak száma - foglalkozás - lakóhely - átlagosan milyen értékben vásárol (Ft) - vásárlások gyakorisága b) a célcsoport pszichológiai jellemzői: - a célcsoport által követett életmód rövid leírása - milyen életmódbeli igényeket elégítenek ki a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások - mik a célcsoport vásárlási döntéseit legjobban befolyásoló tényezők - a piacon növekedés, csökkenés vagy stagnálás tapasztalható-e -mekkora a célpiac mérete - a célpiac hány százalékát tudja megszerezni a vállalkozás fél éven belül - a célpiac hány százalékát tudja megszerezni a vállalkozás 5 éven belül - léteznek-e e másodlagos célpiacok a vállalkozás számára (ha igen, mik a jellemzői)

25 III. MARKETING TERV IV. 4.) Versenytársak vizsgálata A legnagyob versenytársak elemzése a következő szempontok szerint: - a versenytárs által kínált termékek / szolgáltatások leírása - a versenytárs célcsoportjának körülírása, jellemzése -a versenytárs célcsoportjának vásárlási szokásai - a versenytárs árpolitikája, milyen árakkal dolgozik - a versenytárs marketing, reklámtevékenysége - a versenytárs erős és gyenge pontjai: miben jobbak ők és miben rosszabbak - mik azok a tényezők, amikkel át lehetne csábítani a versenytárs vásárlóit - mióta van a versenytárs a piacon, milyen a renoméja - kik a versenytárs beszállítói - milyen értékesítési csatornákat használ a versenytárs

26 5.) Marketing Mix a) Promóció: - online hirdetési módok -szórólapok óól - a vállalkozás által kiírt pályázatok, versenyek (PR) - DM levél - hirdetés a nyomtatott sajtóban - rádióban -televízióban - személyes eladás -szponzoráció - eladásösztönző akciók (ingyen termékminta, "egyet fizet, kettőt kap" stb)

27 b) Disztribúció: - a vállalkozás területi elhelyezkedés - marketing szempontból milyen előnyökkel bír a választott helyszín - disztribúciós szempontból milyen előnyökkel bír a választott helyszín - milyen költségvonzatai vannak a jelenlegi értékesítési módnak - a vállalkozás telephelyén kívül milyen módokon történik még az értékesítés - online - kereskedelmi hálózatokban - disztribútorokon keresztül - közvetítőkön keresztül - személyes eladással - egyéb

28 c) )Á Ár: - a vállalkozás által használt árképzési elvek - költségelvű árképzés - kereslettől függő árképzés - versenytársakhoz igazodó áké árképzés é - árdifferenciálás (felárak, árengedmények) áe - mekkora a célcsoport árérzékenysége (alacsony, közepes, magas) - a kínált termékeknél / szolgáltatásoknál milyen az ár-minőség viszonylat

29 d) Termékek / szolgáltatások: - a kínált termékek / szolgáltatások típusa - a termékéletgörbe melyik szakaszában helyezkednek el (bevezetés, növekedés, érettség, hanyatlás) - milyen termékfejlesztések folynak a vállalkozásnál - a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások egymáshoz való viszonya - azonos igényeket kielégítő termékek / szolgáltatások - egymást kiegészítő termékek / szolgáltatások - egymástól ától eltérő ltéő igényeket kielégítő termékek k / szolgáltatások - alkalmazott termék - piac stratégiák: - piackiaknázás - piacfejlesztés - termékfejlesztés - diverzifikáció - termékkivonás a piacról - a termékfejlesztések ütemezése - a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások milyen előnyöket nyújtanak a vásárlók számára

30 IV. MŰKÖDÉSI TERV 1)F 1.) Fejlesztési elemzés - a termékek / szolgáltatások fejlesztése milyen stádiumban van - mikorra várható a fejlesztés befejezése - a befejezésig milyen akadályokat kell leküzdenie a vállalkozásnak - milyen feladatok várnak még elvégzésre - kik vesznek részt a vállalkozáson kívül a fejlesztésben (alvállalkozó, partnercég) - a szabadalmaztatás megoldása, a szabadalmi jogok levédése

31 IV. MŰKÖDÉSI TERV II. 2.) Gyártási terv - a vállalkozás fő beszállítói - a beszállítók osztályozása (ár, szállítási feltételek, megbízhatóság) - milyen gyártási eljárásokat alkalmaz a vállalkozás ás - a gyártási / előállítási folyamat rövid bemutatása - a gyártási folyamathoz kapcsolódó költségek felsorolása - mik a kutatási és fejlesztési folyamatokhoz kötődő költségek k és határidők - milyen eszközigénnyel jár együtt a termékek / szolgáltatások előállítása - milyen helyigénnyel jár együtt a termékek / szolgáltatások á előállítása á (raktár, gyárüzem) - alvállalkozók részt vesznek-e e a gyártási folyamatban -milyen szervízhálózatot működtet a cég -jár-e terméktámogatás a termékekhez / szolgáltatásokhoz

32 V. VEZETŐSÉGI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉS 1.) Vezetőség, tisztségviselők - kik a vállalkozás alapítói - kik az aktív befektetők - kik azok az alkalmazottak, l k akik kulcsfontosságú szerepet játszanak a vállalkozás életében - kik az igazgatók -van-e tanácsadó testülete a vállalkozásnak lk á k - kik a külső / belső tanácsadók: jogi képviselet, könyvvezetés, pénzügyi tanácsadó - ábra mellékelése a szervezeti sémáról

33 V. VEZETŐSÉGI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉS II. 2.) Személyzeti politika és stratégia - az alkalmazottak felvételének az ütemezése - milyen módszert használ a vállalkozás az alkalmazottak l k kiválasztásánál á - igénybe vesz-e e vállalkozás külső céget az alkalmazottak a a a kiválasztásában ásába - milyen javadalmazási rendszert alkalmaz a vállalkozás - létezik-e e munkaerőképzés a vállalkozásnál

34 VI. PÉNZÜGYI TERV A pénzügyi tervben az alábbi kimutatásokat szokás szerepeltetni: - költségvetési terv (korábbi éveknél tervezett és tény adatok összehasonlítása) -cash-flow kimutatás tá - eredménykimuatás -mérleg - induló költségek felsorolása -működő költségek felsorolása - grafikon készítése a fedezeti pontról, megtérülési pontról - pénzügyi mutatók szerepeltetése

35 VII. MELLÉKLETEK A mellékletekben szerepeltethetünk grafikonokat, táblázatokat, fotókat a termékekről, technikai specifikációkat, a vezetőség életrajzát és minden olyan egyéb anyagot, ami kapcsolódik az üzleti terv anyagához, és azt illusztrálja.

36 A cégalapítás: a vállalkozás neve, telephelye és felszerelése A cégalapítás feltételei az új társasági törvény és cégtörvény alapján lényegesen egyszerűbbek, mint korábban. SZÉKHELY A cégalapítás feltételei között az egyik legfontosabb megfelelő székhely biztosítása. A székhelynek k alkalmasnak l k kell lennie arra, hogy az a cég bejegyzett irodájaként működjön, ott a cég megtalálható legyen. A cégalapítás feltétele l a székhellyel l kapcsolatban, hogy annak használatára a cég jogosult legyen. Ezért szükséges, hogy az ingatlan jogosultjai (tulajdonos, haszonélvező, stb.) hozzájárulásukat adják a cég székhelyenkénti használathoz a cégalapítás alkalmával.

37 TÖRZSTÕKE Vagyoni hozzájárulásnak a cég rendelkezésre bocsátása a cégalapítás feltétele. A vagyoni hozzájárulások összessége a törzstõke. A TÖRZSTÕKE MINIMUMA Kft esetében a törzstõke minimuma ,- Ft, betéti társaságkénti cégalapítás esetén nincs minimum meghatározva, akár 1.000,- Ft-os vagyoni hozzájárulással is alapítható betéti társaság. TÖRZSTÕKE ÖSSZETÉTELE CÉGALAPÍTÁS ESETÉN A vagyoni hozzájárulás állhat készpénzbõl vagy vagyontárgyakból (apport) A TÖRZSTÕKE SZOLGÁLTATÁSÁNAK HATÁRIDEJE CÉGALAPÍTÁS ALKALMÁVAL A vagyoni hozzájárulásnak legalább a felét a cégalapítás idejét megelõzõen a cég rendelkezésére kell bocsátani. Így cégalapítás kft formája esetén feltétel legalább ,- Ft rendelkezésre bocsátása, míg a fennmaradó rész egy éven belül bocsátandó a cég részére. Egyszemélyes Kft. esetében elegendõ ,- Ft összegû vagyoni hozzájárulás a társaság rendelkezésre bocsátása a cégalapítás elõtt. A TÖRZSTÕKE IGAZOLÁSA CÉGALAPÍTÁS ESETÉN A pénzbeli hozzájárulás rendelkezésre bocsátásának igazolása betéti társaság esetén banki igazolással történik, míg Kft. esetében a cégalapítás megtörténhet az ügyvezetõ nyilatkozatával is. Az apport rendelkezésre bocsátásának igazolása az ügyvezetõ nyilatkozatával történik.

38 CÉGNÉV A cégalapítás feltételei közé tartozik cégnév meghatározása, amely minimálisan vezérszóból és cégformára utaló toldatból áll. A vezérszó névkizárólagosságnak való megfelelése a cégalapítás feltételi közé tartozik, így a vezérszónak megkülönböztethetőnek kell lennie már bejegyzett társaságok nevétől. A névkizárólagosságnak nem felel meg az a vezérszó: -amely kizárólag írásjellel l vagy számmal különbözik már meglévő cégek nevének vezérszavától, - amely egy-két betűvel különbözik más cégnevek vezérszavától.

39 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban Járulékkulcsok, átnevezések, összevonások Beolvasztották a munkaerő-piaci alapba befolyó munkaadói járulékot a munkáltatói társadalombiztosítási tosítási (tb) járulék egészségbiztosítási ségbi járulékrészébe. Mértéke 3 százalék, amelyből 2 százalék egészségbiztosítási járulék és 1 százalék a munkaerő- piaci járulék. A tb-járulék (a volt munkaadói járulékkal l együtt számítva) 27 százalék maradt, de már nem sávos, így azt a teljes járulékalapra kell vetíteni. Beolvasztották a munkaerő-piaci alapba befolyó munkavállalói lói járulékot a biztosítotti i tb-járulék egészségbiztosítási járulékrészébe. Mértéke 7,5 százalék, amelyből 6 százalék egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék a munkaerő-piaci járulék. A változások hatásaképpen a járulékmértékek változatlanok, de az új összevont egészségbiztosítási járulékot más számlára kell utalni (legelőször február 12- én). Az új számlaszám: Sajnos megtévesztő módon az APEH listában a régi számlaszámot is megkülönböztetés nélkül szerepeltetik.

40 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban II. Limitek és mértékek A nyugdíjjárulék levonásának felső határa napi forint évi forint. Az egészségügyi szolgáltatási járulék (ESZJ) havi 4950-ra emelkedett. Ezt fizetik a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, belföldinek minősülő magánszemélyek (akiknek van érvényes lakcímkártyájuk) és nem eltartottak, és a nyugdíjas egyéni- és társas vállalkozó (a közreműködést társas vállalkozás esetén meg lehet szüntetni). A korkedvezmény-biztosítási járulékot fizető foglalkoztatók már 9,75 százalékot fizetnek (2011- től 13 százalékot). A passzív táppénz legfeljebb 30 napig tarthat (a korábbi 45 naphoz képest, től).

41 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban lk á III. Tevékenységre jellemző kereset (TJK) Egyidejűleg több társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag és az egyéni vállalkozó nyilatkozik arról, hogy melyik társas vállalkozásban választja a járulékminimum (TJK) megfizetését (január 31- ig). Ez a nyilatkozatot a havi járulékbevallásnak is tartalmaznia kell. A TJK szerinti járulékfizetést ajánlja a törvény, az egyéni vállalkozók és a tevékenységben személyesen és ténylegesen közreműködő társas vállalkozók számára. A limit alkalmazása korántsem kötelező, a sima minimálbér szerinti járulékfizetést az (amúgy is) elektronikusan beküldendő bevallásban kell bejelenteni, ami semmilyen extra intézkedést nem igényel. Az adóhatóság (ahogy az elmúlt, több mint 4 évben) fokozottabban ellenőrzi az elvárt elvárt járulékszint alatt teljesítőket. Az ellenőrzést a törvény írja elő, de a gyakorlatban ritka és eredménytelen, ráadásul az EVA alá tartozók esetében sok értelme sincs, hiszen az EVA alanynál minden bevételt az EVA által jövedelemmé lehet fordítani, az elvárt szintű járulékfizetésnek tehát az esetükben nincs is semmilyen racionalitása. A társas vállalkozói jogviszony bármikor megszüntethető és más olyan jogviszonnyá alakítható, amelyre a TJK nem érvényesül (pl. megbízott, vagy a munkáltatói-munkavállalói munkavállalói szerep elkülönülése esetén munkaviszony). A közreműködés nem szüntethető meg egyéni vállalkozásban (csak magának az egyéni vállalkozásnak a szüneteltetésével) és olyan vállalkozásokban, ahol azt törvény (pl. ügyvédi iroda), vagy más megállapodás kizárja (pl. OEP finanszírozási szerződés). A TJK helyett a minimálbért vallóknál az APEH fokozottabban ellenőrizhet (lásd fenn). Továbbra is a minimálbér duplája az elvárt járulékalap a munkavállalók esetében, de a munkáltató a bevallásában minimálbért is feltüntethet, vagyis a dupla minimálbér alkalmazása továbbra sem kötelező. A járulékfizetésre vonatkozó elvárt szintű szabályokat az EKHO alá tartozók nem alkalmazzák.

42 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban IV. A munkaerő-piaci járulék sajátosságai Ha munkavállalóként is biztosított egy egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó, akkor a munkaerő-piaci járulékot is meg kell fizetnie vállalkozóként legalább a minimálbér után, ha a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van. Nem kell munkaerő-piaci járulékot levonni a természetbeni juttatás, a jubileumi jutalom, a végkielégítés, g az újrakezdési támogatás, a szabadságmegváltás, a fizetés nélküli szabadság esetén. A nyugdíjas társas- és egyéni vállalkozó a kivétjéből továbbra is csak 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet, vagyis rá a munkaerő-piaci járulék nem vonatkozik.

43 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban V. Egyéni vállalkozó, egyéni cég Az egyéni vállalkozó továbbra is feltünteti a nyilvántartási (régi igazolványi) számát a számláin, hogy abból ne kelljen adót levonni. a nyilvántartási szám nem érinti az áfa szabályokat. Az egyéni cégben megszüntethető th tő a közreműködés, az egyéni vállalkozásban erre továbbra sincs lehetőség, így a biztosítási jogviszony egyéni vállalkozónál kizárólag a szüneteltetés időszakára szünetel január 1-től a felsőfokú végzettséggel rendelkezők által kiváltandó START kártya érvényességi é é ideje 2 évről 1é évre csökken.

44 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban VI. Egészségügyi hozzájárulás kulcsok, mértékek Megszűnik et követő vonatkozási időszakra a tételes eho (a vagyonadó eltörlése erre nincs hatással). A százalékos eho 11 százalékról 27 százalékra emelkedett, a reprezentációra és az üzleti ajándékra még a 2009-es 11 százalék érvényes. A 25 százalékos szja-kulcs alá került természetbeni juttatásokra tá az ehot nem kell megfizetni. i Az szja-bevallásban nem szereplő jövedelmek (pl forint alatti osztalék) is 14 százalék eho alá kerültek. A százalékos ehot 7,5 millió forint egészségbiztosítási é i járulék-köteles köteles jövedelem után már nem kell megfizetni (ez azonos 450 ezer forint százalékos eho összegével). Az mezőgazdasági g kistermelő is 27 százalék eho alá került (mert jövedelme önálló tevékenységű lett), de az őstermelő továbbra is a bevételének 0,75 százalékát, a fizető-vendéglátó a tételes átalányadója 20 százalék-át át fizeti meg eho-ként.

45 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban VII. Osztalék utáni eho szabályok Az osztalékalap után TJK megállapítására kötelezett egyéni vállalkozó a TJK mértékéig 27 százalék eho-t fizet az osztaléka után (14 százalék helyett). ett) Az osztalékalap továbbra is csak a tárgyévi beruházás értékcsökkenés feletti összegével csökkenhet. A társaságok adózását közelítenék az egyéni vállalkozókéra, lk így a nem EVA alany fel nem vett osztalékára 27 százalék ehot kell fizetni (a 14 százalék helyett), amelyet legelőször én kellene vallani. A szabály fel nem vett jövedelmet adóztat, vagyis alkotmányellenes (az ügy az AB döntésére é vár). Ha valaki munkaügyi kérdésekkel foglalkozik, ne felejtse el azt se, hogy továbbra is be kell jelenteni a foglalkozás- egészségügyi adatok változásait az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség helyi szerve felé február 15-ig.

46 Családi vállalkozások A családi vállalkozásnál álmodni sem lehet nagyszerűbb munkahelyet, hiszen ennek keretén belül lehet leginkább megvalósítani a karrier- és az életcélokat. Mind a gyerekek, mind a család idősebb tagjai megtalálhatják benne számításaikat feltéve, e ha szakszerűen működtetik, és mindenről papír készül. Az elmúlt évtizedben megdöbbentő változások mentek végbe világszerte a családi vállalkozásokban. Korábban a hangsúly a tulajdonos központi figuráján volt. Az ő értékei, személyisége és vezetési stílusa határozta meg elsősorban a vállalkozás egészét. Manapság már más a helyzet. Noha még mindig inkább a családfőként szereplő férfiak töltik be a vezető szerepet, a nők hatalmas előrelépést tettek a vállalkozóvá válás területén. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az üzleti és a családi élet egyre kevésbé különül el állítja Randel S. Carlock és John L. Ward A családi vállalkozás stratégiai tervezése című, nemrégiben megjelent könyvében.

47 Párhuzamos tervezés A szerzők állítják, amit más szakemberek is alátámasztanak, hogy a vállalkozások életciklusai szoros összefüggésben állnak a család és a benne élők egyéni életciklusával.új fogalmat ismertetnek meg velünk a párhuzamos tervezési folyamatot, amely egy merőben új módszer a vállalkozás személyes, pénzügyi és stratégiai céljainak a megfogalmazásában. g Ez a párhuzamos folyamat feltételezi, hogy a család és a vállalkozás egymástól függő rendszerek, így az egyik rendszerben bekövetkező bármely esemény befolyásolja a másikat. Például egy új családtag megjelenése gyermekszületéssel vagy házasságkötéssel, esetleg egy tartósan beteg családtag alapvetően befolyásolja a családi erőforrások elosztását. Ugyanígy kihatással van a családtagok életére egy új üzlet nyitása, egy know-how megvásárlása, vagy akár egy gazdasági recesszió is.a családi vállalkozások személyes kapcsolatból alakulnak át üzletivé. Ám ez a fajta átmenet nagyon sok tisztázatlan kérdést hordoz magában figyelmeztet Soltész Anikó, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány igazgatója egy korábbi tanulmányában. Sok vállalkozó panaszkodik arra, hogyan romlott meg a kapcsolata a szüleivel, l házastársával, á á gyerekeivel, testvéreivel, rokonaival. Általában azt is elmondják, teljesen megbíznak a másikban, jól is néznénk ki, ha az ember már a rokonaiban sem bízhatna meg! De ne feledjük: amit ma igaznak hiszünk, az nem biztos, hogy két év múlva is igaz lesz. Az értékrendszerünk, pénzviszonyaink nem olyan stabilak. Ezért alapszabály a családi vállalkozások esetében is, hogy a szóbeliség helyére az írásbeliségnek kell lépnie.fontos lenne a tulajdonostársak jelen estben a családtagok között előre meghatározni, kié az igazi felelősség, mi a jutalom, hogyan oszlik meg az üzleti haszon.

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva.

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. 1210-06 Modul (Szépségszalon létrehozása, gazdálkodása, marketingje) 4. pontjának részletes

Részletesebben

Üzleti terv kisvállalkozásoknak

Üzleti terv kisvállalkozásoknak Üzleti terv kisvállalkozásoknak Vállalkozás neve: Tervkészítés ideje: Az üzleti terv részei: 1. Vezetői összefoglaló 2. A vállalkozás általános bemutatása 3. Marketing Terv 4. Működési terv 5. Vezetőség

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING

VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING Üzleti terv Puskás Hajnalka 2012. október 12. ÜZLETI TERV SZÜKSÉGESSÉGE Meglévő vagy létrehozandó vállalkozás ismertetése Célok Elérésük módja Termék eladás módja Eszközök,

Részletesebben

Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz

Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz A saját farmom mindig zöldebb című pályamunkában részletesen be kell mutatni egy elképzelt, vagy már működő gazdaságot.

Részletesebben

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma.

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma. Polányi elosztási elmélete Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Bauer András Berács József Reciprocitás Redisztribúció Piac 2 A piaci csere A piaci csere nem az

Részletesebben

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ. 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintéző szakképesítés

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ. 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintéző szakképesítés Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintéző szakképesítés 1974-06 Üzleti terv készítése 5. vizsgarész 1. vizsgafeladatában meghatározott záródolgozat elkészítéséhez (leadott

Részletesebben

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv ÜZLETI TERV vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv 1 Rövid leírása a cégnek, a várható üzletmenet összefoglalása. Az üzleti terv céljai szerint készülhet: egy-egy ötlet

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1.

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. Melyek a kereskedelmi rendszer elemei történelmi perspektívából? Polányi (1984): A kereskedelmi tevékenységek során

Részletesebben

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013.

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. 1 koncepció meghatározza, hogy kiknek mit ad el, és hogyan teremt ebből pénzt a vállalkozás. StartUP Vállalkozásindítás

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

SZERVEZETI ALAPFORMÁK. A lineáris szervezet bővítésének lehetőségei

SZERVEZETI ALAPFORMÁK. A lineáris szervezet bővítésének lehetőségei SZERVEZETI ALAPFORMÁK A lineáris szervezet bővítésének lehetőségei Egyszerű, könnyen áttekinthető belső kapcsolatokkal rendelkező szervezet, alá és fölérendeltségi viszonyok egyértelműen rendezettek. Hátránya,

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz

Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Formai követelmények értékelése: A dolgozatnak saját alcímmel is rendelkeznie kell. A pályamunka

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II.

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Üzleti terv főbb szerepe Főbb célok, tennivalók kijelölése (sikeresség) Főbb területek feltárása

Részletesebben

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások Szombathely, 2013. május 6. Készítette: Berényiné Bosch Cecília 1 Alapítási, bejegyzési eljárás jogi szabályai

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7.

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások I-II. 1 Üzleti tervezés Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Anyagi és pénzügyi folyamatok 3 Értékesítés 6 1 Beszerzés 8 Szállító

Részletesebben

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma 4. AZ ÜZLETI TERV 4.2. Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma Az üzleti terv készítésének folyamata, fázisai, a célszerűen alkalmazandó elemzési és számítási módszerek eltérőek

Részletesebben

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán 1. Fejezet: Az eladásmenedzsment stratégiai szerepe 2/28/2010 1 A fejezet tartalma 1. A különböző eladási helyzetek 2. Az eladásmenedzsment helye a marketingstratégiában

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Szervezeti struktúrák gyakorlat

MENEDZSMENT ALAPJAI Szervezeti struktúrák gyakorlat MENEDZSMENT ALAPJAI Szervezeti struktúrák gyakorlat Daruka Eszter PhD hallgató 2012 ősz EGY KIS ISMÉTLÉS... Milyen szervezeti struktúrákról tanultunk? Milyen elvek mentén tudjuk megkülönböztetni az egyes

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület konferenciája Forrásteremtés, támogatások, pénzügyi akadályok és lehetőségek

Részletesebben

ÜZLETI TERV február

ÜZLETI TERV február ÜZLETI TERV 2017. február az üzleti terv foglalja össze az elkövetkezendő 2-5 évre előirányzott terveket, melyek reális elképzelésekre épülve alapozzák meg az üzletmenetet, a stratégiát úgy, hogy azt

Részletesebben

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése OBB-KLUB A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése 2015.09.21. A járulékkötelezettség megállapításának lépései: Jogviszony megállapítása Biztosítási jogviszony megállapítása Járulékalapot

Részletesebben

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni -

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Green Edge reklámügynökség integrált kommunikációs ügynökség vagyunk a projektek kezelését tervezéstől a kivitelezésig

Részletesebben

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok Pénzügy Bemutatkozás Az OFA Kooperáció program pénzügyi szakértője vagyok. Végzettségemet tekintve gazdasági mérnök és mérlegképes könyvelő. Ezen kívül 2003-ban a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja : a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. szeptember 11., Budapest Komplex képzés a családi vállalkozások növekedéséért, versenyképességéért

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007

Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007 Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007 Budapest, 2007 május 23. Soltész Anikó Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 22-24. Telefon: (1) 212 21 79; Fax: (1)

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási tevékenység lényege A vállalkozás azt jelenti: - hogy a gazdasági élet szereplője (vállalkozó) - saját vagy idegen tőke (pl:kölcsön) felhasználásával

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Szolgáltatások tervezése I.

Szolgáltatások tervezése I. Szolgáltatások tervezése I. A szolgáltatásmarketing tárgya Kétféle megközelítés Szolgáltatások alapsajátosságai Szolgáltatások minősége A szolgáltatásmarketing eszközrendszere: a 7 P A szolgáltatások a

Részletesebben

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat 7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát 1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát Szocho 27 %, Járulék 0 b) eléri a minimálbér 30 százalékát 10 % nyugdíjjárulék, 4 % természetbeni, 3 % pénzbeli,

Részletesebben

Foglalkoztatás- és szociálpolitika

Foglalkoztatás- és szociálpolitika Foglalkoztatás- és szociálpolitika Munkanélküliség 2008/09 I. félév Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Gazdaságilag aktív nem aktív népesség A gazdaságilag aktív népesség

Részletesebben

Marketing lehetőségek az egészségügyben

Marketing lehetőségek az egészségügyben Marketing lehetőségek az egészségügyben Fábián Zoltán Szabó Réka PR referens Lombfalvi Katalin minőségügyi előadó minőségügyi osztáyvezető Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Részletesebben

A Tbj. törvény 2010. évi változása

A Tbj. törvény 2010. évi változása A Tbj. törvény 2010. évi változása A 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre és fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni. A 19. (1) és (3) bekezdését a 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre

Részletesebben

Mi az üzleti terv? A tervezés folyamata-2. A tervezés folyamata

Mi az üzleti terv? A tervezés folyamata-2. A tervezés folyamata Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium 2017/2018. évi programja Üzleti terv készítése Előadó:

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Leggyakrabban felmerülő kérdések:

Leggyakrabban felmerülő kérdések: 1. Jobban koordinált tevékenységek 2. Meghatározza a várható fejlődést 3. Növeli a szervezet változásra való felkészültségét 4. Minimalizálja az előre nem látható eseményeket 5. Redukálja a konfliktusokat

Részletesebben

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi

Részletesebben

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás Témakörök A befektetésösztönzési stratégia A stratégiakészítés folyamata és tartalma Beavatkozások, kulcsprojektek Gyakorlati teendők a befektetők

Részletesebben

A gyógyszertárak szerződéses viszonyai

A gyógyszertárak szerződéses viszonyai A gyógyszertárak szerződéses viszonyai Dr. Sohajda Attila Magyar Gyógyszerészi Kamara SOTE GYTK rezidensképzés Budapest 2015. Szeptember 26. A szerződés fogalma, alapelvei A szerződés két vagy több természetes,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése: Nagyné Bauman Anita Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek A követelménymodul száma: 2219-06 A tartalomelem

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI PROJEKT ADATLAP

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI PROJEKT ADATLAP VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI PROJEKT ADATLAP Tapasztalatok szerint Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások, kevés kivételtől eltekintve, nem tudják kihasználni gazdasági adottságaikat és megvédeni saját

Részletesebben

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben?

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? 2012. január 23. 19:52 Forrás: Önadózó Szerző: Dr. Szabó Tibor Kategória: Járulékok A gazdasági társaságok ügyvezető tagjai jogviszonyát érintően

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

bizottsági módosító javaslato t

bizottsági módosító javaslato t i rw Irornáays.;i. 5/M 2 9 Érkezett : 2011 DE ' 1 5. Az Országgy ű lés Számvev ő széki és költségvetés i bizottsága Bizottsági módosító javasla t Kövér László úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben Tisztelt

Részletesebben

52 341 05 1000 00 00 Kereskedő Kereskedő

52 341 05 1000 00 00 Kereskedő Kereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit

1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit 1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit napjainkban, a marketing sajátosságait a kereskedelemben! 7.

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó A MARKETING ALAPJAI Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): www.uti.bme.hu 2011. ősz Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói Tk.1.fejezet MARKETING Csodafegyver Értékesítés A menedzsmenttudományok

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

Útmutató a vállalkozási elképzelés és a projektötlet megfogalmazásához, leírásához

Útmutató a vállalkozási elképzelés és a projektötlet megfogalmazásához, leírásához Vezetői összefoglaló (mutassa be az üzleti tervet, fejtse ki, miért érdemes éppen az Ön üzleti elképzeléseit támogatásban részesíteni max. 1200 karakterben!) Rövid állítások formájában összegezze azt,

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

A kereskedelem helye, szerepe

A kereskedelem helye, szerepe A kereskedelem helye, szerepe Kereskedelem: Egyrészt tevékenység, melynek során a termékek előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz. Másrészt szervezet, amelyhez azok a vállalatok tartoznak, amelyek fő

Részletesebben

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Konzulens: Dr. Szente Viktória Egyetemi docens Dr. Szakály Zoltán Egyetemi docens In-store minden

Részletesebben

Az üzleti terv lehetséges céljai

Az üzleti terv lehetséges céljai Az üzleti terv minden vállalkozás legfontosabb dokumentuma. Fő kritériuma, hogy legyen szakszerű és egyben közérthető. Lehetőleg optimista lelkesedést tükrözzön, derüljön ki belőle az ügy iránti elkötelezettség.

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat szervezete A vállalat szervezete A vállalat mérete Foglalkoztatottak létszáma Éves árbevétel Vállalat vagyona, tőkéje Földrajzi telepítése, környezete

Részletesebben

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ. 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintézı szakképesítés

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ. 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintézı szakképesítés Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ 52 344 02 0000 00 00 Vállalkozási ügyintézı szakképesítés 1974-06 Üzleti terv készítése 5. vizsgarész 1. vizsgafeladatában meghatározott záródolgozat elkészítéséhez (leadott

Részletesebben

SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban. Ábrahám Zsolt Juhász István

SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban. Ábrahám Zsolt Juhász István SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban Ábrahám Zsolt Juhász István MARKETINGESZKÖZÖK Két népszerű marketingeszköszről (STP és 4P) lesz szó STP Szegmentálás Targetálás Pozicionálás

Részletesebben

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána Helyünk a reklámpiacon Török Diána Magunkon kísérletezünk Print Online Rendezvények Rádió 103 milliárd. Békaperspektíva? Digitálist akarok! Fiatalokat akarok! Trendit akarok! Mérhetőt akarok! Olcsót akarok!

Részletesebben

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia.

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság Alapító okirat Alulírott alapító (részvényes), a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, szerződésminta alkalmazásával a következők szerint állapítja meg

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0062-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 30 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens 1. Projektötlet, előkészítés 2. Megvalósítás Támogatás 3. Fenntartás Helyzetelemzés: igények, szükségletek, megoldandó probléma feltárása Célstruktúra:

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/15 Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Az üzleti tervnek három funkciója van: egy terv, amely segít az üzlet vezetésében, egy eszköz arra, hogy a múlt eseményeit figyelembe

Részletesebben

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011.

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. MARKETINGTERVEZÉS Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. BEVEZETŐ Mielőtt a marketing terv készítés egyes lépéseit számba

Részletesebben

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak?

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 1. tétel: Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 2. tétel: 3. tétel: Milyen érdekegyeztetési fórumokat ismer? Mit

Részletesebben

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I.

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I. OTP Kockázati Tőke Alap I. BEFEKTETÉSI ELŐMINŐSÍTŐ ADATLAP I. A társaság adatai: 1. Alapadatok Teljes név: Székhely: Iparág: A fő tevékenység és TEÁOR kódja: Alapítás dátuma: Kapcsolattartó személy neve:

Részletesebben

73/2011. (IV. 28.) MÖK

73/2011. (IV. 28.) MÖK 73/2011. (IV. 28.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megye Önkormányzatának Közgyűlése jóváhagyja, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. a mellékelt Alapító Okirat szerint megalapítsa

Részletesebben

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció Schwarcz Tibor Oneline PR Marketingkommunikáció elhelyezése A marketing ( társadalmi és vezetési lépések láncolata, melyek során az egyének és csoportok

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával A társadalmi vállalkozásokat érintő pénzügyi tervezés 2013. február 22. Pénzügyi terv A pénzügyi

Részletesebben

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét képező szerződésminta alkalmazásával

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

PÉNZBELI ELLÁTÁSOK CSED,GYED 2015.

PÉNZBELI ELLÁTÁSOK CSED,GYED 2015. PÉNZBELI ELLÁTÁSOK CSED,GYED 2015. 2015. január 1-től megváltozott a pénzbeli ellátások rendszere. A rendszerbeli változások mellett az ellátások elnevezésében is történt módosulás. 2015-től a terhességi

Részletesebben