Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 Sikeres vállalkozás alapjai

2 A gazdasági tevékenység fogalma Az a több szakaszos körfolyamat, amely magába foglalja az anyagi javak termelését, elosztását, cseréjét (forgalmazását) és fogyasztását (felhasználását). A gazdasági tevékenység é láncolatában l meghatározó szerepe a termelésnek van. A gazdasági tevékenységhez e e tartoznak a azok a tevékenységek is, amelyek nélkül a termelés, az elosztás, a csere és a fogyasztás nem volna megoldható (pl. a tervezés, a szervezés, a könyvelés).

3 A gazdasági tevékenység célja Minden ember arra törekszik, hogy szükségleteit minél teljesebb mértékben kielégíthesse. A szükségletek kielégítéséhez bizonyos javakat - élelem, l ruházat, lakás, autó(?) - meg kell szereznünk. A javak megszerzése érdekében dolgoznunk kell. A munkavégzés - önálló, vagy nem önálló tevékenység formájában, illetve gyakran a kettő kombinálásával - meghatározott helyen, meghatározott szervezeti keretek között történik. Ezeket a szervezeteket vállalkozásoknak nevezzük.

4 A gazdasági tevékenység célja II. A vállalkozások termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. Ennek érdekében ráfordításokat (nyersanyagokat, energiát, munkaerőt, gépi munkát stb.) használnak fel. Az előállított termékek és szolgáltatások pénzben kifejezett értékét termelési értéknek (vagy teljesítménynek), a ráfordítások pénzértékét termelési költségnek nevezzük. A termelési értékből levonva a termelési költséget t a vállalkozási lk á eredmény tk kapjuk. k Ezt nyereségnek, nek, ill. kevésbé szerencsés esetben --, ha előjele l negatív, veszteségnek k mondjuk: NYERESÉG (veszteség) = TERMELÉSI ÉRTÉK - TERMELÉSI KÖLTSÉG

5 A gazdasági tevékenység célja III. Egyéni vállalkozóknál lk többnyire egybeesik a tulajdonosi, a menedzseri és a munkavégző funkció. Az államot (adó) és a hitelezőket (kamat) leszámítva, mással nem kell osztozniuk a nyereségen. Azt részben - hosszabb távú érdekeiket követve - feltehetően újra befektetik a vállalkozásba, részben közvetlen fogyasztási szükségleteikre fordíthatják. Kézenfekvő tehát, ha a nyereség maximalizálására irányuló törekvésüket tekintjük gazdasági (vállalkozói) tevékenységük alapvető céljának.

6 A vállalkozói ötlet és a vállalkozó személyisége Képtelenebbnél képtelenebb vállalkozási ötletekkel találkozhatunk nap mint nap, melyeken legtöbbünk csak mosolyog, míg mások dollármilliókat keresnek k velük. Következő összeállításban 10 meglehetősen nevetségesnek tűnő online vállalkozás mutatkozik be röviden. Akad itt minden, álmikulástól szerzetesekig, csak egyvalami közös az ötletekben: egytől-egyig egyig gazdaggá tették merész kiagyalójukat.

7 Az egymillió dolláros weboldal - Már lerágott csont... Alex Tew kezdeményezése, é melynek keretében 1 millió pixelre osztotta fel weboldalát, ahol bárki vehetett magának egy pixelnyi felületet 1 dollárért. A kis négyzetek természetesen egytől-egyig egyig elfogytak, és azóta már hódít a második próbálkozás is, egy kisebb csavarral. A titokról részletesebben az alábbi linken:

8 Mikulást játszani évi 1 millió dollárért? Bejött az elmebeteg ötlet! Byron Reese nem érte be kevesebbel, minthogy álmikulássá váljon és szerezzen egy valódi, északi sarki, alaszkai postacímet. Ezt a nemes tevékenységet a SantaMail.org cégben végzi, mely gyakorlatilag megrendelésre északi sarki bélyeggel ellátott, díszes levelet elet küld a télapótól a címzett gyerekeknek. A szülők már az első üzleti évben, 2001-ben 10 ezer ilyen levelet rendeltek, az elmés alapító azonban rájött arra, hogy üzletága "kissé" szezonális, éppen ezért ma már szülinapi i köszöntést ö t is lehet a mikulástól rendelni, melynek köszönhetően a 2005-ös bevétel már elérte az 1 millió dollárt. A vállalkozó lk elmondása szerint ez a biznisz i egész évre ellátja munkával őt és alkalmazottait, mostanra azonban sikerült kiépíteni egy szigorú minőségellenőrzési rendszert, hogy a megugró g kereslet ne mehessen a színvonal rovására. Byron Reese arra a kérdésre, min töri még a fejét, több fórumon is sejtelmesen csak annyit mondott: "havat szeretnék szállítani a forró éghajlatú területekre". Lehet, hogy ezt is komolyan gondolja?

9 Doggles: ékszerezd fel a kutyád, természetesen a neten! Egy misét a doggles.com is megér, melynek segítségével bárki megvásárolhatja online házikedvence számára a legtrendibb cuccokat, napszemüvegeket, ékszereket és egyéb kézenfekvő termékeket. Akármekkora észvesztő hülyeségnek is hangzik, a kiagyalók ma már dollármilliomosok és világszerte számos üzlettel rendelkeznek.

10 Lézer-szerzetesek: évi 2,5 millió dollárért A LaserMonks.com hazánkban sem tartozik az ismeretlen vállalkozások közé, néhány szót azonban mindenképp megér a nyomtatópatronokat töltögető szerzetesek esete, akik 2005-ben 2,5 millió dollárt kaszáltak nemes tevékenységükkel és ügyfeleik sorában olyan társaságokat tudhatnak, mint a Morgan Stanley. Az ötletgazda, t Bernard McCoy atya szerint természetes t amit csinálnak, hiszen 900 évvel ezelőtt a szerzetesek tintát és papírt készítettek, így eredetileg is vállalkozók voltak. A LaserMonks.com oldal irodaszerek, elsősorban újratöltött nyomtatópatronok értékesítésével foglalkozik. A cég 2002-es bevétele 2000 dollár volt, mely 2005-re 2,5 millióra duzzadt. A kitaláló elsősorban a kolostor fenntartása érdekében igyekezett nyereséges tevékenységet találni, a 150 ezer dollárra becsült fenntartási költséget azonban azóta sokszorosan sikerült túllépni, a többlet pedig jótékony célokra megy. Az ötlet egyébként triviális módon született: Bernard McCoy saját példáján ébredt rá, hogy a nyomtatógyártók a tintapatronok irreális árazásával keresnek vagyonokat, és erre a problémára igyekezett megoldást találni. Később persze gombamód szaporodtak a patrontöltő cégek a neten, a nyomtatócégek pedig hiába pereltek, az ágazat mára megszilárdult. Ak kolostor honlapja mára már online imakérelmeket k ti is befogad dé és hamarosan az elektronikai cikkek széles skáláját szeretné árusítani. Hirdetésre minimálisat költenek, mely a médiavisszhang ismeretében érthető is. A 2006-os bevételt korábbi nyilatkozataiban 5 millió dollár fölé várta az atya.

11 Antenna-figurák: és ez még nem a jéghegy csúcsa... Az antennaballs.com honlap már első látásra is megmosolyogtató, ha azonban jobban belegondolunk, hogy az ötletgazda ebben az esetben autóantennára díszítésként tehető figurákat árul online, akkor még nehezebb elhinni, hogy ebből mára dollármilliókat keresett, pedig ez a helyzet.

12 Fitness kártyák: viszik, mint a cukrot A FitDeck.com megalapítója sem tétlenkedett sokat, létrehozott egy testedző gyakorlatokat tartalmazó kártyapaklit, melyet csaknem 19 dollárért árul online és éves szinten mintegy 5 millió dollárt kasszíroz vele.

13 HIV-randi: van rá kereslet A PositivesDating.com arra szakosodott, hogy HIV- pozitívaknak segítsen társat találni. Az alapítók 2006-ra dolláros bevételt reméltek korábbi nyilatkozataikban és két éven belül 50 ezer regisztrált tagra számítanak.

14 Pelenkatartó táska: korábban senki nem gondolt erre Christie Rein anyaként döbbent rá arra, hogy ha utazik kisgyermekével, akkor bajosan tudja úgy szállítani a pelenkát és törlőkendőt, hogy azok ne gyűrődjenek össze. Megoldásként kezdetben a hűtőláda kínálkozott, a hölgy azonban úgy gondolta, hogy ezt a gyakori problémát számos nő minden bizonnyal szívesebben megoldaná valami divatos kis táskával, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Férjével megalkották a 4-6 pelenka és egy csomag törlőkendő szállítására alkalmas táskát, melyből 2005-ben több mint 180 ezer dollár értékben adtak el. Ma már a táskák világszerte 120 butikban megtalálhatók és darabonként t15d dollárért lláét a diapeesandwipees.com oldalon is megvásárolhatók.

15 Pénzkeresés hátradőlve: domain-névadásnévadás A PickyDomains.com com abból igyekszik üzletet csinálni, hogy ma már rengeteg domain-név név foglalt, így korántsem egyszerű valakinek egy megfelelő nevet találni születendő weboldalához. A vállalat kockázatmentesen nyújt segítséget a tanácstalanoknak, fizetni ugyanis csak akkor kell, ha elégedett a megrendelő az eredménnyel és megtörténik a domain-regisztráció. És hogy a portál megalkotójának dolgoznia se kelljen, az oldalra befutó ajánlatkérésekre bárki megfogalmazhatja ötleteit, melyeket 30 napon keresztül csokorba gyűjtve kap meg a megrendelő. Amennyiben az egyik ötlet megtetszik neki, kifizet érte 50 dollárt, melynek felét megkapja a kitaláló, a másik fele pedig megmarad az oldal üzemeltetőjénél. Az oldal készítője a közeljövőben éves szinten 100 ezer dolláros nagyságrendű bevételre számít.

16 Műanyag szerencsecsontok: ez mindennek a teteje! A legnagyobbat talán a luckybreakwishbone.com kitalálója alkotta, melyhez félünk kommentárt fűzni. Legyen elég annyi, hogy műanyag szerencsecsontokat árulnak, melyből napi db-ot gyártanak és 2006-ban az éves bevétel állítólag az 1 millió dollárt közelítette.

17 A piackutatás A piackutatás egy olyan közgazdaságtani vizsgálat, amely általános áttekintést ad egy konkrét termék vagy termékcsoport értékesítési lehetőségeiről, a piacának változásáról. Az információkkal szemben használhatóságuk miatt többféle követelményt támasztunk: megbízhatóság(biztos forrás, pontos adatok), időszerűség g( (aktualitás), mérhetőség g( (statisztikai adatok), teljesség (információk köre), hozzáférhetőség. Az információszerzés módja lehet primer és szekunder. A primer információkat magunknak gyűjtjük, saját igényeinknek megfelelően megkérdezéssel, megfigyeléssel gy vagy kísérlettel. Előnyei, hogy saját szempontok alapján történik a gyűjtés, az információk frissek (aktualizáltak), hátrányuk, hogy beszerzésük költséges és időigényes (piackutató munka költségei). A szekunder információkat egyszer már valaki összegyűjtötte, feldolgozta l saját céljaira. Ezekhez az információkhoz iókh könnyebben hozzá lehet jutni, olcsóbbak és beszerzésük kevésbé időigényes, de hátrányuk, hogy nem mindig időszerűek, pontosak és nem a saját szempontok alapján vannak összegyűjtve, értékelve. Ilyenek például a statisztikai hivatalok felmérései, szakmai folyóiratok, kiadványok adatai, piackutató cégek publikált adatai. A piackutatásnál általában mindkét információtípust használják, ám a piackutatást mindig a szekunder információk összegyűjtésével érdemes kezdeni, ezután derül ki, hogy szükség van-e a primer információgyűjtésre.

18 Az üzleti terv elkészítése Az üzleti terv részei: 1.) Vezetői összefoglaló 2.) A vállalkozás általános bemutatása 3.) Marketing Terv 4.) Működési terv 5.) Vezetőség és szervezeti felépítés 6.) Pénzügyi terv 7.) Mellékletek

19 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ - A vállalkozás rövid bemutatása, története. Cég hitvalllása, filozófiája. - Termékek, szolgáltatások rövid bemutatása. - A vállalkozás piacon elfoglalt helye, versenytársak, piaci helyzetelemzés. Célpiacok. Marketing stratégia. A vállalkozás felépítése, működése. Önálló vállalkozás-e, franchise, leányvállalat? Kik a fő beszállítók. - A közeljövőt érintő célkitűzések, intézkedések, amiket meg kell tenni. - A vállalkozás pénzügyi helyzete. Miért van szükség tőkebevonásra? Hogyan kerül felhasználásra?

20 II. A VÁLLALKOZÁS ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 1.) A vállalkozás alapadatai -működési forma: önálló cég, franchise, leányvállalat, egyéb - tulajdonosok (név, cím) - törvényes képviselők (név, cím) - a vállalkozás pontos neve -a vállalkozás lk á székhelye, telephelyei l - a vállalkozás mikor lett bejegyezve - a vállalkozás fő tevékenysége - a vállalkozás melléktevékenységei - elérhetőségi adatok (telefon, fax, internet cím, e- mail cím, postacím) - a vállalkozás könyvvezetését végző cég neve -a vállalkozás lk á jogi képviseletét ellátó cég neve - egyéb, a vállalkozás működése szempontjából fontos tanácsadó cégek neve

21 II. A VÁLLALKOZÁS ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA II. 2.) A vállalkozás története a) már működő vállalkozás esetén: - a vállalkozás alapításának ideje és oka, mi céllal jött létre - cégfilozófia, a vállalat küldetése -a működésének története, áttörő sikerek, mélypontok - díjak, szakmai elismerések - folyamatban lévő ő fejlesztések, jövőre ő vonatkozó célkitűzések b) most induló vállalkozás esetén: - rögzíteni kell, hogy az üzleti terv megírását á mi ösztönözte: hitelfelvételi kérelem, befektető keresése, pályázat elnyerése, egyéb - miért érné meg a befektetőnek, hitelnyújtónak stb. a vállalkozás támogatása, hogyan profitálhat belőle -cégfilozófia, a vállalat küldetése, mit szeretne elérni

22 III. MARKETING TERV 1.) Ágazati áttekintés - az iparágat érintő társadalmi változások - technológiai változások, újítások - politkai környezet, jogszabályi keretek változása - demográfiai változások - gazdasági változások (makrogazdasági mutatók, kamatlábak, adók, lakossági fogyasztások és megtakarítások) - környezeti változók (időjárás, nyersanyagok, környezetszennyezés, környezetvédelem) - az iparágban tapasztalható trendek, azok hatása a vállalkozás tevékenységére, eredményességére - új vállalkozás esetén mennyire nehéz belépni a piacra, a már jelenlévő szereplők mennyire akadályozhatják a belépésünket, milyen magas költségekkel járhat ez

23 III. MARKETING TERV II. 2.) Termékek, szolgáltatások - a vállalkozás által kínált termékek és szolgáltatások fő jellemzői - milyen értéktöbblettel bír a termék / szolgáltatás a vásárló számára - hová vannak a termékek / szolgáltatások pozícionálva a versenytársakéhoz képest - miben különböznek a saját termékek / szolgáltatások a már piacon lévő hasonló termékékektől / szolgáltatásoktól - mennyire volt eddig sikeres a saját termék / szolgáltatás vagy a piacon lévő hasonló termék / szolgáltatás - további információk iók a vállalkozás lk á által l kínált termékekről, szolgáltatásokról: fotók, technikai specifikációk, diagarammok,

24 III. MARKETING TERV III. 3.) Piaci szegmentáció a) a célcsoport demográfiai jellemzői: -életkor - anyagi helyzet / jövedelem - nem - családi állapot - eltartottak száma - foglalkozás - lakóhely - átlagosan milyen értékben vásárol (Ft) - vásárlások gyakorisága b) a célcsoport pszichológiai jellemzői: - a célcsoport által követett életmód rövid leírása - milyen életmódbeli igényeket elégítenek ki a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások - mik a célcsoport vásárlási döntéseit legjobban befolyásoló tényezők - a piacon növekedés, csökkenés vagy stagnálás tapasztalható-e -mekkora a célpiac mérete - a célpiac hány százalékát tudja megszerezni a vállalkozás fél éven belül - a célpiac hány százalékát tudja megszerezni a vállalkozás 5 éven belül - léteznek-e e másodlagos célpiacok a vállalkozás számára (ha igen, mik a jellemzői)

25 III. MARKETING TERV IV. 4.) Versenytársak vizsgálata A legnagyob versenytársak elemzése a következő szempontok szerint: - a versenytárs által kínált termékek / szolgáltatások leírása - a versenytárs célcsoportjának körülírása, jellemzése -a versenytárs célcsoportjának vásárlási szokásai - a versenytárs árpolitikája, milyen árakkal dolgozik - a versenytárs marketing, reklámtevékenysége - a versenytárs erős és gyenge pontjai: miben jobbak ők és miben rosszabbak - mik azok a tényezők, amikkel át lehetne csábítani a versenytárs vásárlóit - mióta van a versenytárs a piacon, milyen a renoméja - kik a versenytárs beszállítói - milyen értékesítési csatornákat használ a versenytárs

26 5.) Marketing Mix a) Promóció: - online hirdetési módok -szórólapok óól - a vállalkozás által kiírt pályázatok, versenyek (PR) - DM levél - hirdetés a nyomtatott sajtóban - rádióban -televízióban - személyes eladás -szponzoráció - eladásösztönző akciók (ingyen termékminta, "egyet fizet, kettőt kap" stb)

27 b) Disztribúció: - a vállalkozás területi elhelyezkedés - marketing szempontból milyen előnyökkel bír a választott helyszín - disztribúciós szempontból milyen előnyökkel bír a választott helyszín - milyen költségvonzatai vannak a jelenlegi értékesítési módnak - a vállalkozás telephelyén kívül milyen módokon történik még az értékesítés - online - kereskedelmi hálózatokban - disztribútorokon keresztül - közvetítőkön keresztül - személyes eladással - egyéb

28 c) )Á Ár: - a vállalkozás által használt árképzési elvek - költségelvű árképzés - kereslettől függő árképzés - versenytársakhoz igazodó áké árképzés é - árdifferenciálás (felárak, árengedmények) áe - mekkora a célcsoport árérzékenysége (alacsony, közepes, magas) - a kínált termékeknél / szolgáltatásoknál milyen az ár-minőség viszonylat

29 d) Termékek / szolgáltatások: - a kínált termékek / szolgáltatások típusa - a termékéletgörbe melyik szakaszában helyezkednek el (bevezetés, növekedés, érettség, hanyatlás) - milyen termékfejlesztések folynak a vállalkozásnál - a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások egymáshoz való viszonya - azonos igényeket kielégítő termékek / szolgáltatások - egymást kiegészítő termékek / szolgáltatások - egymástól ától eltérő ltéő igényeket kielégítő termékek k / szolgáltatások - alkalmazott termék - piac stratégiák: - piackiaknázás - piacfejlesztés - termékfejlesztés - diverzifikáció - termékkivonás a piacról - a termékfejlesztések ütemezése - a vállalkozás által kínált termékek / szolgáltatások milyen előnyöket nyújtanak a vásárlók számára

30 IV. MŰKÖDÉSI TERV 1)F 1.) Fejlesztési elemzés - a termékek / szolgáltatások fejlesztése milyen stádiumban van - mikorra várható a fejlesztés befejezése - a befejezésig milyen akadályokat kell leküzdenie a vállalkozásnak - milyen feladatok várnak még elvégzésre - kik vesznek részt a vállalkozáson kívül a fejlesztésben (alvállalkozó, partnercég) - a szabadalmaztatás megoldása, a szabadalmi jogok levédése

31 IV. MŰKÖDÉSI TERV II. 2.) Gyártási terv - a vállalkozás fő beszállítói - a beszállítók osztályozása (ár, szállítási feltételek, megbízhatóság) - milyen gyártási eljárásokat alkalmaz a vállalkozás ás - a gyártási / előállítási folyamat rövid bemutatása - a gyártási folyamathoz kapcsolódó költségek felsorolása - mik a kutatási és fejlesztési folyamatokhoz kötődő költségek k és határidők - milyen eszközigénnyel jár együtt a termékek / szolgáltatások előállítása - milyen helyigénnyel jár együtt a termékek / szolgáltatások á előállítása á (raktár, gyárüzem) - alvállalkozók részt vesznek-e e a gyártási folyamatban -milyen szervízhálózatot működtet a cég -jár-e terméktámogatás a termékekhez / szolgáltatásokhoz

32 V. VEZETŐSÉGI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉS 1.) Vezetőség, tisztségviselők - kik a vállalkozás alapítói - kik az aktív befektetők - kik azok az alkalmazottak, l k akik kulcsfontosságú szerepet játszanak a vállalkozás életében - kik az igazgatók -van-e tanácsadó testülete a vállalkozásnak lk á k - kik a külső / belső tanácsadók: jogi képviselet, könyvvezetés, pénzügyi tanácsadó - ábra mellékelése a szervezeti sémáról

33 V. VEZETŐSÉGI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉS II. 2.) Személyzeti politika és stratégia - az alkalmazottak felvételének az ütemezése - milyen módszert használ a vállalkozás az alkalmazottak l k kiválasztásánál á - igénybe vesz-e e vállalkozás külső céget az alkalmazottak a a a kiválasztásában ásába - milyen javadalmazási rendszert alkalmaz a vállalkozás - létezik-e e munkaerőképzés a vállalkozásnál

34 VI. PÉNZÜGYI TERV A pénzügyi tervben az alábbi kimutatásokat szokás szerepeltetni: - költségvetési terv (korábbi éveknél tervezett és tény adatok összehasonlítása) -cash-flow kimutatás tá - eredménykimuatás -mérleg - induló költségek felsorolása -működő költségek felsorolása - grafikon készítése a fedezeti pontról, megtérülési pontról - pénzügyi mutatók szerepeltetése

35 VII. MELLÉKLETEK A mellékletekben szerepeltethetünk grafikonokat, táblázatokat, fotókat a termékekről, technikai specifikációkat, a vezetőség életrajzát és minden olyan egyéb anyagot, ami kapcsolódik az üzleti terv anyagához, és azt illusztrálja.

36 A cégalapítás: a vállalkozás neve, telephelye és felszerelése A cégalapítás feltételei az új társasági törvény és cégtörvény alapján lényegesen egyszerűbbek, mint korábban. SZÉKHELY A cégalapítás feltételei között az egyik legfontosabb megfelelő székhely biztosítása. A székhelynek k alkalmasnak l k kell lennie arra, hogy az a cég bejegyzett irodájaként működjön, ott a cég megtalálható legyen. A cégalapítás feltétele l a székhellyel l kapcsolatban, hogy annak használatára a cég jogosult legyen. Ezért szükséges, hogy az ingatlan jogosultjai (tulajdonos, haszonélvező, stb.) hozzájárulásukat adják a cég székhelyenkénti használathoz a cégalapítás alkalmával.

37 TÖRZSTÕKE Vagyoni hozzájárulásnak a cég rendelkezésre bocsátása a cégalapítás feltétele. A vagyoni hozzájárulások összessége a törzstõke. A TÖRZSTÕKE MINIMUMA Kft esetében a törzstõke minimuma ,- Ft, betéti társaságkénti cégalapítás esetén nincs minimum meghatározva, akár 1.000,- Ft-os vagyoni hozzájárulással is alapítható betéti társaság. TÖRZSTÕKE ÖSSZETÉTELE CÉGALAPÍTÁS ESETÉN A vagyoni hozzájárulás állhat készpénzbõl vagy vagyontárgyakból (apport) A TÖRZSTÕKE SZOLGÁLTATÁSÁNAK HATÁRIDEJE CÉGALAPÍTÁS ALKALMÁVAL A vagyoni hozzájárulásnak legalább a felét a cégalapítás idejét megelõzõen a cég rendelkezésére kell bocsátani. Így cégalapítás kft formája esetén feltétel legalább ,- Ft rendelkezésre bocsátása, míg a fennmaradó rész egy éven belül bocsátandó a cég részére. Egyszemélyes Kft. esetében elegendõ ,- Ft összegû vagyoni hozzájárulás a társaság rendelkezésre bocsátása a cégalapítás elõtt. A TÖRZSTÕKE IGAZOLÁSA CÉGALAPÍTÁS ESETÉN A pénzbeli hozzájárulás rendelkezésre bocsátásának igazolása betéti társaság esetén banki igazolással történik, míg Kft. esetében a cégalapítás megtörténhet az ügyvezetõ nyilatkozatával is. Az apport rendelkezésre bocsátásának igazolása az ügyvezetõ nyilatkozatával történik.

38 CÉGNÉV A cégalapítás feltételei közé tartozik cégnév meghatározása, amely minimálisan vezérszóból és cégformára utaló toldatból áll. A vezérszó névkizárólagosságnak való megfelelése a cégalapítás feltételi közé tartozik, így a vezérszónak megkülönböztethetőnek kell lennie már bejegyzett társaságok nevétől. A névkizárólagosságnak nem felel meg az a vezérszó: -amely kizárólag írásjellel l vagy számmal különbözik már meglévő cégek nevének vezérszavától, - amely egy-két betűvel különbözik más cégnevek vezérszavától.

39 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban Járulékkulcsok, átnevezések, összevonások Beolvasztották a munkaerő-piaci alapba befolyó munkaadói járulékot a munkáltatói társadalombiztosítási tosítási (tb) járulék egészségbiztosítási ségbi járulékrészébe. Mértéke 3 százalék, amelyből 2 százalék egészségbiztosítási járulék és 1 százalék a munkaerő- piaci járulék. A tb-járulék (a volt munkaadói járulékkal l együtt számítva) 27 százalék maradt, de már nem sávos, így azt a teljes járulékalapra kell vetíteni. Beolvasztották a munkaerő-piaci alapba befolyó munkavállalói lói járulékot a biztosítotti i tb-járulék egészségbiztosítási járulékrészébe. Mértéke 7,5 százalék, amelyből 6 százalék egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék a munkaerő-piaci járulék. A változások hatásaképpen a járulékmértékek változatlanok, de az új összevont egészségbiztosítási járulékot más számlára kell utalni (legelőször február 12- én). Az új számlaszám: Sajnos megtévesztő módon az APEH listában a régi számlaszámot is megkülönböztetés nélkül szerepeltetik.

40 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban II. Limitek és mértékek A nyugdíjjárulék levonásának felső határa napi forint évi forint. Az egészségügyi szolgáltatási járulék (ESZJ) havi 4950-ra emelkedett. Ezt fizetik a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, belföldinek minősülő magánszemélyek (akiknek van érvényes lakcímkártyájuk) és nem eltartottak, és a nyugdíjas egyéni- és társas vállalkozó (a közreműködést társas vállalkozás esetén meg lehet szüntetni). A korkedvezmény-biztosítási járulékot fizető foglalkoztatók már 9,75 százalékot fizetnek (2011- től 13 százalékot). A passzív táppénz legfeljebb 30 napig tarthat (a korábbi 45 naphoz képest, től).

41 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban lk á III. Tevékenységre jellemző kereset (TJK) Egyidejűleg több társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag és az egyéni vállalkozó nyilatkozik arról, hogy melyik társas vállalkozásban választja a járulékminimum (TJK) megfizetését (január 31- ig). Ez a nyilatkozatot a havi járulékbevallásnak is tartalmaznia kell. A TJK szerinti járulékfizetést ajánlja a törvény, az egyéni vállalkozók és a tevékenységben személyesen és ténylegesen közreműködő társas vállalkozók számára. A limit alkalmazása korántsem kötelező, a sima minimálbér szerinti járulékfizetést az (amúgy is) elektronikusan beküldendő bevallásban kell bejelenteni, ami semmilyen extra intézkedést nem igényel. Az adóhatóság (ahogy az elmúlt, több mint 4 évben) fokozottabban ellenőrzi az elvárt elvárt járulékszint alatt teljesítőket. Az ellenőrzést a törvény írja elő, de a gyakorlatban ritka és eredménytelen, ráadásul az EVA alá tartozók esetében sok értelme sincs, hiszen az EVA alanynál minden bevételt az EVA által jövedelemmé lehet fordítani, az elvárt szintű járulékfizetésnek tehát az esetükben nincs is semmilyen racionalitása. A társas vállalkozói jogviszony bármikor megszüntethető és más olyan jogviszonnyá alakítható, amelyre a TJK nem érvényesül (pl. megbízott, vagy a munkáltatói-munkavállalói munkavállalói szerep elkülönülése esetén munkaviszony). A közreműködés nem szüntethető meg egyéni vállalkozásban (csak magának az egyéni vállalkozásnak a szüneteltetésével) és olyan vállalkozásokban, ahol azt törvény (pl. ügyvédi iroda), vagy más megállapodás kizárja (pl. OEP finanszírozási szerződés). A TJK helyett a minimálbért vallóknál az APEH fokozottabban ellenőrizhet (lásd fenn). Továbbra is a minimálbér duplája az elvárt járulékalap a munkavállalók esetében, de a munkáltató a bevallásában minimálbért is feltüntethet, vagyis a dupla minimálbér alkalmazása továbbra sem kötelező. A járulékfizetésre vonatkozó elvárt szintű szabályokat az EKHO alá tartozók nem alkalmazzák.

42 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban IV. A munkaerő-piaci járulék sajátosságai Ha munkavállalóként is biztosított egy egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó, akkor a munkaerő-piaci járulékot is meg kell fizetnie vállalkozóként legalább a minimálbér után, ha a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van. Nem kell munkaerő-piaci járulékot levonni a természetbeni juttatás, a jubileumi jutalom, a végkielégítés, g az újrakezdési támogatás, a szabadságmegváltás, a fizetés nélküli szabadság esetén. A nyugdíjas társas- és egyéni vállalkozó a kivétjéből továbbra is csak 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet, vagyis rá a munkaerő-piaci járulék nem vonatkozik.

43 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban V. Egyéni vállalkozó, egyéni cég Az egyéni vállalkozó továbbra is feltünteti a nyilvántartási (régi igazolványi) számát a számláin, hogy abból ne kelljen adót levonni. a nyilvántartási szám nem érinti az áfa szabályokat. Az egyéni cégben megszüntethető th tő a közreműködés, az egyéni vállalkozásban erre továbbra sincs lehetőség, így a biztosítási jogviszony egyéni vállalkozónál kizárólag a szüneteltetés időszakára szünetel január 1-től a felsőfokú végzettséggel rendelkezők által kiváltandó START kártya érvényességi é é ideje 2 évről 1é évre csökken.

44 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban VI. Egészségügyi hozzájárulás kulcsok, mértékek Megszűnik et követő vonatkozási időszakra a tételes eho (a vagyonadó eltörlése erre nincs hatással). A százalékos eho 11 százalékról 27 százalékra emelkedett, a reprezentációra és az üzleti ajándékra még a 2009-es 11 százalék érvényes. A 25 százalékos szja-kulcs alá került természetbeni juttatásokra tá az ehot nem kell megfizetni. i Az szja-bevallásban nem szereplő jövedelmek (pl forint alatti osztalék) is 14 százalék eho alá kerültek. A százalékos ehot 7,5 millió forint egészségbiztosítási é i járulék-köteles köteles jövedelem után már nem kell megfizetni (ez azonos 450 ezer forint százalékos eho összegével). Az mezőgazdasági g kistermelő is 27 százalék eho alá került (mert jövedelme önálló tevékenységű lett), de az őstermelő továbbra is a bevételének 0,75 százalékát, a fizető-vendéglátó a tételes átalányadója 20 százalék-át át fizeti meg eho-ként.

45 Társadalom- és egészségbiztosítás a vállalkozásban VII. Osztalék utáni eho szabályok Az osztalékalap után TJK megállapítására kötelezett egyéni vállalkozó a TJK mértékéig 27 százalék eho-t fizet az osztaléka után (14 százalék helyett). ett) Az osztalékalap továbbra is csak a tárgyévi beruházás értékcsökkenés feletti összegével csökkenhet. A társaságok adózását közelítenék az egyéni vállalkozókéra, lk így a nem EVA alany fel nem vett osztalékára 27 százalék ehot kell fizetni (a 14 százalék helyett), amelyet legelőször én kellene vallani. A szabály fel nem vett jövedelmet adóztat, vagyis alkotmányellenes (az ügy az AB döntésére é vár). Ha valaki munkaügyi kérdésekkel foglalkozik, ne felejtse el azt se, hogy továbbra is be kell jelenteni a foglalkozás- egészségügyi adatok változásait az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség helyi szerve felé február 15-ig.

46 Családi vállalkozások A családi vállalkozásnál álmodni sem lehet nagyszerűbb munkahelyet, hiszen ennek keretén belül lehet leginkább megvalósítani a karrier- és az életcélokat. Mind a gyerekek, mind a család idősebb tagjai megtalálhatják benne számításaikat feltéve, e ha szakszerűen működtetik, és mindenről papír készül. Az elmúlt évtizedben megdöbbentő változások mentek végbe világszerte a családi vállalkozásokban. Korábban a hangsúly a tulajdonos központi figuráján volt. Az ő értékei, személyisége és vezetési stílusa határozta meg elsősorban a vállalkozás egészét. Manapság már más a helyzet. Noha még mindig inkább a családfőként szereplő férfiak töltik be a vezető szerepet, a nők hatalmas előrelépést tettek a vállalkozóvá válás területén. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az üzleti és a családi élet egyre kevésbé különül el állítja Randel S. Carlock és John L. Ward A családi vállalkozás stratégiai tervezése című, nemrégiben megjelent könyvében.

47 Párhuzamos tervezés A szerzők állítják, amit más szakemberek is alátámasztanak, hogy a vállalkozások életciklusai szoros összefüggésben állnak a család és a benne élők egyéni életciklusával.új fogalmat ismertetnek meg velünk a párhuzamos tervezési folyamatot, amely egy merőben új módszer a vállalkozás személyes, pénzügyi és stratégiai céljainak a megfogalmazásában. g Ez a párhuzamos folyamat feltételezi, hogy a család és a vállalkozás egymástól függő rendszerek, így az egyik rendszerben bekövetkező bármely esemény befolyásolja a másikat. Például egy új családtag megjelenése gyermekszületéssel vagy házasságkötéssel, esetleg egy tartósan beteg családtag alapvetően befolyásolja a családi erőforrások elosztását. Ugyanígy kihatással van a családtagok életére egy új üzlet nyitása, egy know-how megvásárlása, vagy akár egy gazdasági recesszió is.a családi vállalkozások személyes kapcsolatból alakulnak át üzletivé. Ám ez a fajta átmenet nagyon sok tisztázatlan kérdést hordoz magában figyelmeztet Soltész Anikó, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány igazgatója egy korábbi tanulmányában. Sok vállalkozó panaszkodik arra, hogyan romlott meg a kapcsolata a szüleivel, l házastársával, á á gyerekeivel, testvéreivel, rokonaival. Általában azt is elmondják, teljesen megbíznak a másikban, jól is néznénk ki, ha az ember már a rokonaiban sem bízhatna meg! De ne feledjük: amit ma igaznak hiszünk, az nem biztos, hogy két év múlva is igaz lesz. Az értékrendszerünk, pénzviszonyaink nem olyan stabilak. Ezért alapszabály a családi vállalkozások esetében is, hogy a szóbeliség helyére az írásbeliségnek kell lépnie.fontos lenne a tulajdonostársak jelen estben a családtagok között előre meghatározni, kié az igazi felelősség, mi a jutalom, hogyan oszlik meg az üzleti haszon.

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a várható pénzügyi, pszichikai és társadalmi kockázatot,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Marketing tevékenység. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Marketing tevékenység. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul Homoky Viktor Marketing tevékenység A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul A követelménymodul száma: 1436-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-035-50 MARKETING TEVÉKENYSÉG ESETFELVETÉS

Részletesebben

Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak

Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak TARTALOMJEGYZÉK I. ÖSSZEGZÉS... 4 II. ÜZLETI TERVEZÉS... 18 II.1. A TEREVZÉS FOGALMA ÉS FUNKCIÓI... 18 II.2. AZ ÜZLETI

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

1. A vállalkozás értelmezése és a vállalkozási tevékenység jellemzői.

1. A vállalkozás értelmezése és a vállalkozási tevékenység jellemzői. 1 1. A vállalkozás értelmezése és a vállalkozási tevékenység jellemzői. 1.1. A vállalkozások gazdaságban betöltött szerepe A társadalmi gazdasági fejlődés biztosítékai a különböző vállalkozások. Ezek állítják

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. stratégiájának elemzése Belső konzulens neve és beosztása:

Részletesebben

Stratégiaalakítás, szervezet átalakítás és változáskezelés

Stratégiaalakítás, szervezet átalakítás és változáskezelés Stratégiaalakítás, szervezet átalakítás és változáskezelés tanulmány Budapest, 2009. november 1 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék 2 2 Stratégiai menedzsment 6 2.1 A stratégiai vezetés fejlődési fázisai

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment szak Nappali tagozat Szakdiplomácia szakirány A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ MTM AUTÓSISKOLA

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I. SZEGED 55/2008 mottó a környezet változásáról: Azok számára alakulnak jól

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben

HAMPEL GYÖRGY KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

HAMPEL GYÖRGY KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 0 DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS HAMPEL GYÖRGY KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2011 1 2 KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Vállalatgazdasági és Szervezési Tanszék A doktori iskola vezetője: DR. UDOVECZ

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?!

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! AVAGY A PRAKTIKER LEHETSÉGES MARKETING

Részletesebben

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Public Relations szakirány Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Készítette:

Részletesebben

A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban

A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vezetéstudományi Intézet A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban A Magyar Elektronikus Könyvtár Készítette:

Részletesebben

Stratégiai tervezés a szociális munkában

Stratégiai tervezés a szociális munkában Stratégiai tervezés a szociális munkában 1 2 Kőnig Éva (szerk.) Stratégiai tervezés a szociális munkában Debrecen, 2011 3 A kiadvány a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke, valamint

Részletesebben

VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL ÚJ SZOLGÁLTATÁS BEVEZETÉSE EGY KISVÁROSI KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATON

VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL ÚJ SZOLGÁLTATÁS BEVEZETÉSE EGY KISVÁROSI KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR SZI NEMZETKÖZI MARKETING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL ÚJ SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

A problémamegoldás elmélete

A problémamegoldás elmélete 1. oldal Fogalmak: - szintaktika: jelek egymás közötti kapcsolata - szigmatika: jelek és az objektum viszonya - szemantika: jelek és a tudati képmás viszonya - pragmatika: jelek és az ember viszonya(érzelmi

Részletesebben

A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK NÖVELÉSÉRE

A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK NÖVELÉSÉRE 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Marketing szakirány A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK

Részletesebben

Kompetencia áttekintés

Kompetencia áttekintés oldal 1 / 22 Kompetencia áttekintés Cél a kifejezés áttekintése, különböző szempontok alapján. Hozzáértés, szakmai, technical knowledge, theoretival knowledge Management magas elégedettség Marketing alacsony

Részletesebben

Bevezető STRATÉGIAI ISMERET EMBERI ISMERET

Bevezető STRATÉGIAI ISMERET EMBERI ISMERET 3 Bevezető A menedzsmentet általában, mint az emberi közösségekben, a közös célra irányuló munka megszervezésével, a problémák megoldásával és az együttműködés biztosításával kapcsolatos tevékenységeket

Részletesebben

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok!

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Előszó Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy milyet? És hogyan? Bonyolultnak tűnik Annyiféle lehetőség van,

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

VEZETŐI FUNKCIÓK ÉS FELADATOK FONTOSSÁGI SORRENDJÉNEK VIZSGÁLATA (felmérés, elemzés)

VEZETŐI FUNKCIÓK ÉS FELADATOK FONTOSSÁGI SORRENDJÉNEK VIZSGÁLATA (felmérés, elemzés) BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Műszaki Pedagógiai Tanszék Közoktatási Vezető Szakirányú Továbbképzési

Részletesebben

A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL

A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL Szent István Egyetem Gödöllő Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL Doktori (Ph. D) értekezés Készítette: Hágen István

Részletesebben

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés "Régi korok árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort..." Kölcsey Ferenc: Huszt A magyar könyvtárakban a menedzsment funkciói közül a tervezés és az irányítás szorul

Részletesebben

A VÁLLALATI PÉNZÜGYI TERVEZÉS ELMÉLETI ALAPJAI

A VÁLLALATI PÉNZÜGYI TERVEZÉS ELMÉLETI ALAPJAI A VÁLLALATI PÉNZÜGYI TERVEZÉS ELMÉLETI ALAPJAI A VÁLLALATI PÉNZÜGYI TERVEZÉS ELMÉLETI ALAPJAI Kovács Gábor Széchenyi István Egyetem Győr, 211 Kovács Gábor, 211 Kézirat lezárva: 211. január 31. ISBN Széchenyi

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben