Ahol megismerheted a milliomos észjárás minden titkát...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.milliomos-eszjaras.hu Ahol megismerheted a milliomos észjárás minden titkát..."

Átírás

1 7. FEJEZET A PÉNZ PSZICHOLÓGIÁJÁNAK TITKA avagy rögös út a pénzügyi rabszolgaságtól a pénzügyi függetlenségig A pénz egy olyan energia, ami fél, oda áramlik, ahol biztonságban érzi magát! - Egy japán közmondás Nálad mennyire érzi biztonságban magát? - Pongor-Juhász Attila A pénz nem minden... de fontossága közel áll az oxigénéhez. - Rita Davenport A meggazdagodás szép gondolat. Az emberek többsége számára azonban nem is marad több gondolatnál. Életünk pénzügyi helyzetünk javítása körül forog, ésnap mint nap rengeteg időt töltünk megélhetésünk biztosításával. Szomorú, hogy oly sok ember aki egész életében a pénz megkereséséért dolgozik végül csak keveset vagy semmit sem tud felmutatni. Minden nap az adósságaikon és a bankszámlájuk állapotán gondolkodnak, aggódnak, hogy milyen sokkal tartoznak, és álmodoznak arról, mi mindent szeretnének birtokolni. Sajnos, többnyire nem sokat tudunk pénzügyeink aktuális állapotáról. Könnyen lehet, hogy ezt a fejezetet fogod tartani az egész könyv egyik legfontosabb, leggyakorlatiasabb és legazonnalibb hatású részének. Az emberek többsége úgy igyekszik meggazdagodni, mintha egy húszcentis födémre próbálná felhúzni az Empire State Buildinget. * A pénzügyi tervezés kulcsfontossággal bír. Életbe vágóan fontos, mert még a világ legnyereségesebb cégeinek egyes vezetői sem feltétlenül sikeresek a pénz kezelésében. A pénz jó kezelése azt jelenti, hogy uralod a pénzügyi helyzetedet.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa (Bagolyvár kiadó, 2006)!

2 IGEN NEM Töltsd ki a pénzügyi egészség tesztet! Meg tudok élni három hónapig úgy, hogy nem kapok semmilyen pénzt, még a havi fizetésemet sem. A családom fenn tudná tartani a jelenlegi életszínvonalát még akkor is, ha én hosszabb időre munkaképtelenné válnék. A családom fenn tudná tartani a jelenlegi életszínvonalát még akkor is, ha én holnap meghalnék. A befektetési portfolióm és/vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlám az átlagon felüli hozamot eredményez. A végrendeletem teljes és naprakész. A házastársam pontosan tudja, mennyibe kerül nekünk a havi megélhetésünk. A házastársammal közösen írásban rögzítettük a pénzügyi terveinket. Az elmúlt évben legalább egy órát töltöttem azzal, hogy megterveztem a következő autónk vagy lakásunk megvásárlását, a következő vakációnkat vagy nagyobb esti kiruccanásunkat. Az elmúlt évben legalább egy órát töltöttem azzal, hogy a házastársammal megbeszéljük a pénzügyi jövőnket. A házastársam törődik a jövőnket megalapozó megtakarításokkal. Az előző évben mindent meg tudtunk vásárolni, amit megkívántunk. Ha a házastársam meghalna, van valakim, akihez tanácsért tudok fordulni minden pénzügyem tekintetében. Eredmény Ha a NEM válaszaid száma: 0-2: Pénzügyi egészséged jó állapotban van, a fő célod legyen a stratégiáid finomhangolása, hogy így is maradjon. Jobb félni, mint megijedni. 3-5: Pénzügyi egészséged átlagos, a fő célod legyen ennek a javítása. Építsd az erősségeidet és tanulj meg új technikákat, miközben más lehetőségeket is megvizsgálsz! Tekintsd át a gyengébb pontjaidat, és módosítsd ezeket! 6 vagy több: Pénzügyi egészséged rossz állapotban van. De ne keseredj el, nem vagy egyedül! A Milliomos észjárást tanulmányozók és alkalmazni kész emberek többsége ebbe a kategóriába tartozik. Általában csak minden tizedik emberről mondható el, hogy jó a pénzügyi egészségi állapota.

3 A pénz okos kezelése azt jelenti, hogy nálad minél több megmaradjon abból, amit megcsinálsz. Alapvetően okos szokások kialakításából és bebetonozásából áll. Íme a legfontosabb pénzkezelési okos szokások: Visszavonhatatlanul kötelezd el magadat arra, hogy jövedelmednek legalább 10 százalékát félreteszed! 1810-ben a skóciai Dumfriesshire megyében található Ruthful nevű faluban Henry Duncan tiszteletes létrehozta a Ruthwell Parókiai Baráti Társaságot. Napjainkban ezt az intézményt ismerik el első modern takarékbankként. A korábbi baráti társaságok jótékonysági célra szövetkeztek, például egy bajba jutott szomszéd közös megsegítésére. Ezzel ellentétben Duncan ruthwelli bankjában bárki elhelyezhetett pénzeszközöket saját hasznosításra. A ruthwelli intézmény nem annyira jótékonykodásra szolgált, mint inkább az egyéni megtakarítások biztonságban tartására. Az egyszerű jótékonykodás keretén belül a gondba jutott személynek könyörületből adnak segítséget, ám az emberek büszkesége vagy méltósága sokszor nem engedi, hogy elfogadják az adományt. A más baráti társaságok mögött húzódó jótékony szándékot megkerülve Duncan az önállóságot, az öngondoskodást, a büszkeséget és a méltóságot akarta ösztönözni. Duncan elsősorban lelkipásztor volt, és csak másodsorban bankár, ezért hát nemes szándéka arra irányult, hogy az embereknek idős korukban is legyen mire támaszkodniuk, és learathassák az önkéntes megtakarítás, a büszkeség, a méltóság, az öngondoskodás és a önállóság jutalmát. * A 10-es erő elve A 10-es erő elve azt bizonyítja, hogy milyen erő származhat minden jövedelmed 10 százalékának a megtakarításából. Képzeld csak el, hol tartana ma a pénzügyi helyzeted, ha félretettél volna 10 százalékot minden eddigi jövedelmedből. HŰHA! A statisztikák egyértelműen arra utalnak, hogy a népesség jelentős része szegénységben fogja tölteni nyugdíjas éveit. Ez gyalázat, és senkivel sem fordulhatna elő. Mindenki, aki dolgozik, használni tudja a 10 százalék erejét, amely a kamatos kamat erejével kombinálva gazdaggá teszi, amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje. Kérlek, most vedd elő a Milliomos észjárás Megvalósítási segédletet, és hajtsd végre az ott megfogalmazott 7/1 feladatot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Paul Zane Pilzer: God Wants You To Be Rich (Isten azt akarja, hogy gazdag légy, 1995).!

4 A fizetésnaptól-fizetésnapig szindróma Világszerte a családok közel 90 százaléka fizetésnaptól fizetésnapig alapon él. Valahogy mindig több a hónap, mint amennyi pénzünk van. Elmozdulhatsz a fizetésnaptól-fizetésnapig életmódtól és eljuthatsz a bőséghez, ha alkalmazod a 10-es erő elvét. Ennek a szindrómának az okozója nem a pénz hiánya. Meg tudom mutatni még a szerény fizetésű embernek is, hogyan legyen egy millió dollárja a bankban nyugdíjas korára, ha csak napi egy dollárt tesz félre. A fizetésnaptól-fizetésnapig helyzet azon képességek hiányának a tünete, amelyek a valódi, szilárd pénzügyi gazdagság felépítéséhez lennének szükségesek. Ismerek olyanokat, akik minden évben jelentős összegeket keresnek, ám minden évben TÖBBET KÖLTENEK, mint amennyit szereznek. Másrészt viszont azok, akik tudják kezelni a pénzüket, szilárd pénzügyi alapon állnak. Már ma kezdd el alkalmazni a 10-es erő elvét! FOGADALMAM A 10-ES ERŐ ELVÉNEK ALKALMAZÁSÁRA Én,, visszavonhatatlanul megfogadom, hogy a 10-es erő elve szerint fogok élni. Minden befolyó jövedelmemből, amit keresek, legalább 10 százalékot azonnal félreteszek magamnak. A mai naptól 100 százalékig tartom magamat ehhez az elvhez. Dátum: Aláírás

5 Az idő pénz Ha valaki azt ajánlaná neked, hogy vagy ad ma egy millió dollárt, vagy pedig ma egy centet, holnap a dupláját, holnapután annak a dupláját, és így tovább egy hónapon át, melyiket választanád? Nap Dollár 1. 0, , , , , , , , , , , , , , ,84 Nap Dollár , , , , , , , , , , , , , , ,12 Mint láthatod, csak az utolsó napi összeg több mint 5 MILLIÓ DOLLÁR. Ha beérnéd az első napi egy millióval, csak ehhez az utolsó napi összeghez képest is veszítenél ,12 dollárt. Rossz pénzügyi döntés! De nézd csak meg, mi történik, ha összeadod a táblázat utolsó hat napján kapott összegeket! Az idő a barátod. Használd fel, hogy segítsen a pénz kezelésében!

6 Addig nyújtózz, amíg a takaród ér! ÁLLJ ELLEN A PAZARLÁS KÍSÉRTÉSÉNEK! Ne költs többet egy hónapban, mint amennyit keresel! Ideális esetben ez azt jelenti, hogy készpénz-alapon élsz, és nem halmozol fel adósságot normális, napi kiadásaid fedezésére. Valamint azt is, hogy megvan benned a kellő önfegyelem, amellyel ellenőrzés alatt tartod a költekezésedet egészen addig, amíg további jövedelemre teszel szert vagy komolyabb vagyont halmozol fel. Nehéz takarékoskodni, amikor szomszédjaid folyamatosan vásárolnak mindenfélét, amit te nem engedhetsz meg magadnak. Névtelen szerző El kell döntened, hogy vagy TÖBB PÉNZT CSINÁLSZ, vagy KEVESEBBET KÖLTESZ. Ha követed a Milliomos észjárást, VALÓBAN több pénzt fogsz csinálni, de addig is vissza kell fognod a költekezésedet. A gazdagságodat az határozza meg, hogy hány napig tudod folytatni jelenlegi életstílusodat úgy, hogy nem kapsz fizetést. D-napnak nevezem azt a napot, amikor elfogy a pénzed. Ha ma abbahagynád a munkát, meddig húznád? Az emberek többsége egyetlen megoldást ismer: dolgozz keményen, takarékoskodj és vásárolj hitelből. * Robert T. Kiyosaki A havi bevétel és kiadás adatlappal határozd meg, hol tartasz most! A havi bevétel- és kiadásadatlap összeveti jelenlegi havi kiadásodat a jelenlegi havi jövedelmeddel, és ebből határozza meg a havi költségeidet. (Megjegyzés: érdemes kéthárom hónapon át vezetned a kiadásaidat, mielőtt pontosan meg tudod határozni a tényleges havi kiadásaidat.) A megélhetésed árának a meghatározásához vedd figyelembe, miből áll össze az ésszerű életszínvonal a jelenlegi jövedelmed szintjén. Kérlek, most vedd elő a Milliomos észjárás Megvalósítási segédletet, és hajtsd végre az ott megfogalmazott 7/2. feladatot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa (Bagolyvár kiadó, 2006)!

7 Találj pénzt oly módon, hogy bölcsebben kezeled a pénzügyeidet! Az emberek többsége nem jön rá, hogy az életben nem az számít, mennyi pénzt csinálsz, hanem az, mennyit tartasz meg. * Robert T. Kiyosaki Kerüld el a gyakori hibákat és átveréseket a pénzügyekben! Tanulj meg jobban gazdálkodni a már most meglévő pénzeddel! Ez a rész gyakorlatias tanácsokkal és stratégiákkal szolgál, amelyek révén rátalálhatsz jelenleg különböző hibák miatt elvesztett pénzekre. Sokaknak érdekük, hogy ezt az információt ne hozzák nyilvánosságra. Az alábbi felsorolás nem teljes, nem terjed ki mindenre, csak a leggyakoribb és legnyilvánvalóbb területekre szorítkoztam. Az a cél vezérelt, hogy tudatosítsam benned a pénzzel kapcsolatos tévedéseket és átveréseket. Megjegyzés: Nem vagyok pénzügyi tervező. Nem vagyok befektetési tanácsadó. Nem vagyok tőzsdei ügynök. Nem vagyok valamelyik befektetési alap üzletkötője. Idővel szükséged lehet, hogy olyan emberekhez fordulj, akiknek ez a hivatása. Erősen ajánlom, hogy tedd is meg! Kerüld el a gyakori hibákat és átveréseket a pénzügyek terén! Kiterjedt garanciák Sokakat felültetnek, amikor szórakoztató elektronikai gépeket, háztartási készülékeket vagy autót vesznek, és ehhez egyszeri vagy előfizetéses jellegű karbantartási szerződést és kiterjedt garanciát is vásárolnak. Ez száz százalékig a viszonteladó haszna, és brutálisan túl van árazva. Ha egy embernek származik is belőle előnye, legalább háromezren veszítenek rajta. Az értékesítők komoly jutalékot kapnak a kiterjedt garancia eladásáért. Hosszú távú finanszírozás Ha csak 24 hónapra veszel fel vásárlási hitelt, nem pedig 36 hónapra vagy még hosszabb időre, több ezer dollárt takaríthatsz meg.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa (Bagolyvár kiadó, 2006)!

8 Autóvásárlásnál a viszonteladói előkészítés Sose fizess túlárazott szállítási és viszonteladói előkészítési díjakat! Ezért dollárt is elkérnek, pedig az autót nem a viszonteladónak kell összeszerelnie. Ő csak annyit csinál, hogy lemossa a kocsit és teletölti a tankot. Ne fizess ilyesmiért! Menj másik eladóhoz! Szövetborítás az autóülésekhez Soha, soha, de soha ne fizess a viszonteladónak azért, hogy szövettel vonja be az autóüléseket! Hatalmas átverés. Hallottam olyanról is, aki 300 dollárt fizetett olyasmiért, ami a viszonteladónak még 2 dollárjába se került. Vásárolj egy adag Scotchgardot és csináld meg te magad! Autóvásárlási hitel Ne a viszonteladónál intézd az autóvásárlási hiteledet! Egy rátermett értékesítő, aki havi 5-10 ezer dollárt keres jutalékként a hiteleken, magas kamatot és különleges garanciákat fog Neked felszámolni. Ráadásul úgy adja elő, mintha az ő segítsége nélkül meg sem tudnád venni az autót. Simán találsz húsz másik helyet, ahol hiteleznek. Keresd meg a legjobb ajánlatot! Új autó Új autó vásárlása helyett bölcsebb lehet két-két és fél éveset venni, ugyanabból a márkából. Az új autó 25 százalékot veszít az értékéből abban a pillanatban, hogy kigurul a szalonból. A 20 ezres autó öt perc után már csak ezer dollárt ér. Rossz üzlet! Fizesse ki valaki más az értékcsökkenést és legyen neki gondja az esetleges garanciás javításokra! Vásárolj egy keveset futott autót, több ezer dollárt takarítasz meg! Életbiztosítás hitelre Ha hitelért folyamodsz egy banknál, az ügyintéző gyakran felajánlj egy biztosítást arra az esetre, ha történne veled valami, és akkor törlesztettnek tekintik a hitelt. Ezzel csak az a gond, hogy jelentősen túl van árazva. Az ilyen apró átverések akár évtizedeken át is kísérhetnek, és több ezer, sőt több tízezer dollárra is rúghatnak a végén.

9 Életbiztosítással kombinált jelzáloghitel Ez a biztosítás kifizeti helyetted a jelzáloghiteledet a halálod esetén. Ez azért átverés, mert ugyanazt az emelt árat fizeted a futamidő alatt, miközben a jelzálog összege csökken. Tegyük fel, hogy van egy 100 ezer dolláros jelzáloghiteled, amit biztosítasz. Ha húsz év múlva meghalsz és már csak 15 ezer dollárral tartozol, a biztosító 15 ezer dollárt fizet a jelzálogot nyújtó cégnek (nem neked). Te pedig húsz éven át fizetted a magasabb törlesztőt a 100 ezer után. Ajánlatosabb stratégia a jelzálog összegére szóló biztosítást kötni. Ha húsz év múlva meghalsz, és még van 15 ezer dollár jelzálogtartozásod, az örökösöd kap 100 ezret. Jelzálog Életed egyik legnagyobb kiadása a lakásodra felvett jelzáloghitel. Az egyik legnagyobb átverés a jelzálog értékcsökkenésével kapcsolatos, vagyis a törlesztés futamidejével. Általában 25 évvel számolnak. Ha viszont már 15 év alatt vissza tudod fizetni, egy 100 ezer dolláros jelzáloghitelen 80 ezer dollár kamatot takaríthatsz meg. Összeg Kamat Havi részlet Futamidő Összesen dollár 10% 908 dollár x 25 év = dollár dollár 10% 1060 dollár x 15 év = dollár Megtakarítás: dollár Nézz utána valamennyi hitelkártyád kamatlábának! Sokan döbbenten tapasztalják, hogy a Visa és a Mastercard hatalmas, évi százalékos kamatot számít fel a hitelkártyákra. Volt idő, amikor az ilyen kamatot uzsorakamatnak nevezték. Manapság azért terjedt el a magas kamatláb, mert a bankok tiszteletreméltó intézmények. Márpedig a bankok azért léteznek, hogy a tulajdonosoknak csináljanak pénzt. Ezt sose felejtsd el! PJA megjegyzése: Bár a hitelkártyával történő vásárlások elsősorban az USA-ban terjedtek el jelentős mértékben, ahol ezen plasztik lapok nagyon könnyű használatával túlköltekeznek a vásárlók és így adósodnak el. A gazdasági válság hatására, idehaza is egyre többen folyamodnak likviditásuk megőrzése végett hitelkártyához vagy folyószámlahitelhez. Ezért ha teheted kerüld el messzire a hitelkártyák használatát és/vagy a folyószámlahitel folyamatos felhasználását! Ha mégsem tudod, akkor legalább vedd figyelembe az alábbi javaslatokat, hogy minél hamarabb tudj kikerülni a pénzügyi rabszolgaságból!

10 A lehető leghamarabb fizesd vissza a hitelkártyádon felhalmozott tartozásokat! Érdemes lehet felvenni egy hitelt valamennyi, magas kamatlábbal dolgozó hitelkártyád mérlegének a konszolidálásra. Tegyük fel például, hogy a hitelkártyáddal történő 3 ezer dollárnyi áruházi vásárlásaid után 28,8 százalékos kamatot számítanak fel. Egy év alatt ez 864 dollárba kerül neked. Ha viszont ezt visszafizeted egy alacsonyabb, 10 százalékos személyi kölcsönből, akkor csak 300 dollárt kell hozzáadnod az eredeti 3 ezerhez. Ezzel 564 dollárt takarítasz meg. A magas kamatozású hitelkártyáidat cseréld le alacsonyabb kamatozásúakra, lehetőleg olyanra, amelyen nincs éves díj! Meg fogsz döbbenni, ha meglátod, mennyi pénzed megy el a magas kamatozású hitelkártyák miatt. Keress alacsonyabb kamatozású kártyákat! Egyre több cég kínál alacsony kamatozású kártyákat. Pénzmegtakarítás dollárban egy 12 százalékos hitelkártyával egy 21 százalékoshoz képest Átlagos összeg 21% kamat/év 12% kamat/év Megtakarítás Derítsd ki és jegyezd fel a türelmi időt valamennyi hitelkártyádra! Derítsd ki, hogy az egyes hitelkártyáidhoz melyik napon küldik meg a kimutatást. Egyes cégek napi türelmi időt adnak a kimutatás dátumához képest. Ha ezen perióduson belül kiegyenlíted a tartozásodat, nem terhelik rád a kamatot. Ezt az előnyt ki lehet használni nagyobb vásárlásoknál. Tegyük fel például, hogy meg akarsz venni egy 5 ezer dolláros zongorát, és tudod, hogy 21-én küldik meg az egyenleget. Melyik napon fogod megvenni? 17-én vagy 18-án? Ebben az esetben a zongora ára már másnap megjelenik az egyenlegedben. Várj 23-áig vagy 24-éig. Ha a kimutatás dátuma után vásárolsz, az csak a következő hónapban jelenik meg az egyenlegben napig kamat nélkül használhatod a pénzt. Ez jó üzlet. Utána pedig teljes egészében visszafizeted (ezt a részt már tudtad, ugye?)

11 Vegyél tudomást a tartozás problémájáról! Stephen Jonah Dallasban él, faxokkal és fénymásolókkal kereskedik, főként helyi középvállalatok számára értékesíti őket. Tavaly 86 ezer dollárt csinált ebből. Nem is rossz, ha figyelembe vesszük, hogy alig három éve végzett az egyetemen. Linda Ingles 42 éves, ingatlanügynök Vancouverben, az egyik legjobb a cégnél. Az ő adó előtti jövedelme 325 ezer dollár volt. Jonah-nak és Inglesnek van egy titka. Olyasmi, amit nem szeretne, ha bárki is megtudna róluk. Aminek köze van egy bizonyos, a pénztárcájukban található kis plasztik laphoz: a hitelkártyájukhoz. Hacsak nem történik gyorsan valami, Ingles csődbe megy. Nem valami vidám kilátás. Nemrég bővítette álmai házát. A csőd azt jelentené, hogy búcsút mondhat a háznak. Azt is jelentené, hogy el kell adnia a Mercedesét és a másik autóját is. Arról nem is beszélve, hogy mindez hatással lesz a hozzáállására, az pedig közvetlenül (és negatív módon) fog kihatni értékesítői teljesítményére. Napjainkban rengetegen belefulladnak az adósságok tengerébe. Ha te is a többséghez tartozol, valószínűleg téged is egyre jobban aggasztanak az adósságok. Sunyin közelítenek hozzád, aztán rád ugranak és fojtogatni kezdenek. Hogyan lehetsz nyertes az életben, ha belefulladsz az adósságokba? Íme, a tények: Rekordsebességgel veszünk fel kölcsönöket. Többel tartozunk, mint szinte bármikor a közelmúltban decemberében az amerikaiak adó utáni jövedelmének 18,8 százalékára rúgott a késedelmes tartozás. A Money Magazine jelentése szerint a közelmúltban csak az Egyesült Államokban a késedelmes tartozások (beleértve az autóvásárlási hiteleket és a hitelkártyaegyenlegeket) elérték az egy billió dollárt, ami azt jelenti, hogy az összeg harmadával nőtt két év alatt. A hitelkártya-késedelmek tavaly 3,3 százalékra rúgtak, ebben az évtizedben ez volt a második legmagasabb arány harmadik negyedévében két év óta legmagasabb volt a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztések késedelme. Sőt, míg az elmúlt tíz év alatt az átlagjövedelem stagnált, a háztartások tartozása (beleértve a jelzálogot) az évi diszkrecionális jövedelemhányad 80 százalékáról 93 százalékra emelkedett. Hitelt kapni könnyű, visszafizetni... nem könnyű.

12 A pénzügyi tervezési tanácsadók többsége szerint életkortól függően a havi törlesztéseid nem haladhatják meg a fizetésed százalékát (kivéve a jelzálog törlesztését). Ha 20 százalékot vagy többet fizetsz, mélyen benne vagy a veszélyzónában. Első szabály: ismerned kell az eszközök és a források közötti különbséget. A szegények és a középosztálybeliek forrásokat vásárolnak, amelyekről azt hiszik, hogy eszközök. Az eszköz az, ami pénzt tesz a zsebembe. Forrás az, ami pénzt vesz ki a zsebemből. * Robert T. Kiyosaki Az egészségtelenül élők, boldogtalanok és pénztelenek készpénzáramlása Állás Jövedelem Alacsony fizetés Kiadások Adó Élelmiszer Lakbér Öltözködés Szórakozás Közlekedés A költségek kifizetése után nem marad semmi. Eszközök Források Nem engedhetik meg maguknak, hogy eszközöket vásároljanak. Nem marad semmi pénzük, miután kifizették az összes költségüket. Robert T. Kiyosaki csodálatos kis könyve, a Gazdag papa, szegény papa nyomán.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa (Bagolyvár kiadó, 2006)!

13 A középosztály készpénzáramlása Állás Jövedelem Kiadások Közepes fizetés Adó Élelmiszer Lakbér Öltözködés Szórakozás Közlekedés A költségek kifizetése után marad valamennyi pénzt, amit jellemzően forrásokra költenek. Eszközök Források A középosztály nem rendelkezik valódi eszközökkel. A felesleges pénzüket mind olyasmire költik, ami pénzt vesz ki a zsebükből. Jelzáloghitelek Kölcsönök Hitelkártyák Autóhitel Szórakoztató eszközök Robert T. Kiyosaki csodálatos kis könyve, a Gazdag papa, szegény papa nyomán.

14 A boldogok, egészségesek és gazdagok készpénzáramlása Lehet, hogy van állásuk, de többségükben saját vállalkozásuk van, és legalább részben otthonról dolgoznak. Rendelkeznek több forrásból származó jövedelmekkel. Jövedelem Kiadások Több forrásból származó jövedelmek Jövedelem Adó Élelmiszer Lakbér Öltözködés Szórakozás Közlekedés Kordában tartják a költségeket. Korlátozzák a hitelben vásárlást, lehetőleg készpénzzel fizetnek. Megértik az önjutalmazás halasztásának a szükségességét. Eszközök Források Ingatlanok Kötvények Részvények Szellemi tulajdon Hatástöbbszörözött jövedelem Több forrásból származó jövedelem Robert T. Kiyosaki csodálatos kis könyve, a Gazdag papa, szegény papa nyomán.

15 Teremts rendet egy pénzkezelő rendszerrel! Mint mondják, a rend az univerzum első törvénye. A pénzügyi gondokkal küszködő emberek nagy része könnyen vissza tudja vezetni problémáinak forrását a rossz szervezésre és a hanyag nyilvántartásra. Amikor eljön az adóbevallás ideje, vagy amikor valakinek be kell mutatnod a pénzügyi helyzetedet, igencsak kínos, ha fiókokban, cipős dobozokban és egyéb változatos tárolóhelyeken kell kutakodnod. A rendszer és a megfelelő nyilvántartás hiánya idő- és pénzveszteséget okoz, a frusztráltságról nem is beszélve. Ha kialakítod a saját pénzkezelő rendszeredet, rövid idő alatt kontrollálni tudod a nyilvántartásodat, és aztán már csak minimális időt és munkát kell szentelned ennek a rendnek a fenntartására. Csupán a stressz csökkentése miatt megéri ez a gyakorlat mindenkinek, aki javítani szeretne pénzügyi helyzetén. Egy jó pénzkezelő rendszer sokórányi időt és nem kevés adót takarít meg, továbbá lehetővé teszi számodra, hogy percek alatt tökéletesen és pontosan átlásd a saját pénzügyi helyzetedet. A rendszernek köszönhetően:! pontosan tudni fogod, hol találod az anyagi helyzeteddel kapcsolatos fontos információkat;! maximalizálni tudod az adóból levonható összegeket;! bizonyítani tudod a veszteségeidet, ha kártérítési igény nyújtasz be a biztosítóhoz;! egy konkrét helyen tudod figyelni, hol tartasz célod elérésében;! azonnal elérhetők lesznek számodra az adóbevallással kapcsolatos információk;! azonnal igazolni tudod a kiadásaidat költségtérítéshez;! egy helyen fogod tudni tartani az összes fontos iratodat és az adózással kapcsolatos személyes adataidat;! a rendszerben azonnal megtalálod a garancialeveleket;! azonnal előkeresheted az információkat hitel- vagy jelzálog-igénylésekhez;! egy helyen tudod tartani a végrendeleteddel és a hagyatékodat érintő terveiddel kapcsolatos információkat; Kérlek, most vedd elő a Milliomos észjárás Megvalósítási segédletet, és hajtsd végre az ott megfogalmazott 7/3. feladatot!

16 Hogyan halmoztuk fel ezt az adóssághegyet? Erre meglepő a válasz. Különböző elképzelések vannak arról, hogy miért került az emberek többsége ilyen rettenetes anyagi helyzetbe. Hibáztathatnánk a hitelkártyatársaságokat, amiért ilyen könnyűvé tették a hitelhez jutást. Hibáztathatnánk a bankokat. Hibáztathatnánk a szüleinket, a tanárainkat és a munkaadóinkat. Millió dolgot mondhatnánk, de én inkább azt emelem ki, amit leszűrtem az évek során több ezer emberrel folytatott beszélgetéseimből. Lehet valami köze ahhoz, amit Stephen Covey az egyéniség etikájának nevez. Covey nemrég felfedezte, hogy társadalmunkban jelentős változás történt, és a jellem etikájának a helyét átvette az egyéniség etikája. Nem vagyok szakértője Covey munkásságának (ám melegen ajánlom valamennyi művét), de amennyiben a teljesítményre vonatkoztatjuk, ez teljesen helytálló megállapítás. Úgy tűnik, napjainkban nagy az igény arra, hogy egyéniséggé váljunk. A múltban azt tisztelték, akinek jó volt a jelleme. Most azonban számos területen az egyéniséghez fűződő külsőségek számítanak, amelyek nem belülről fakadnak. Szerezz egy nagy, drága autót, vedd meg a legjobb házat vagy luxuslakást, amit csak találsz! Vásárold meg a legjobb minőségű ruhákat és a legdivatosabb ékszereket! Ne aggasszon, hogy miből fogod majd kifizetni! Meg kell mutatnod a világnak, hogy valaki vagy! Arra viszont mérget vehetsz, hogy amikor visszaadod a banknak álmaid otthonának a kulcsát, mert nem bírod fizetni a részleteket, nem fogod valakinek érezni magadat. Gerry, tudna nekem segíteni? kérdezte egy tréningen az egyik fiatal résztvevő. Persze, feltéve, hogy egyenes választ akar hallani mondtam neki. Miről van szó? Nos, hát igazán remekül mennek az értékesítések, és ha minden jól megy, tudnék venni magamnak egy klassz, új BMW-t. A cégnél minden menőnek az van. Mit szól hozzá? Mondja, Mark, miért akar maga egy ilyen autót? Nos válaszolta szégyenlősen, gondolom azért, hogy beilleszkedjek közéjük. Rosszallóan néztem rá. Tudta, hogy nem vagyok oda az ötletért. Ja igen! Úgy gondolom, ez segíthet az értékesítésekben! vágta rá gyorsan. Segíthet az értékesítésekben? Hogyan? Hát, a havonta fizetendő 673 dolláros részlet arra fog ösztönözni, hogy még jobban hajtsak az értékesítésekre.

17 Itt két problémával is van gondunk. Egyfelől ez a a szomszédnak is van filozófia rengeteg gyomorfekélyért és öngyilkosságért is felelős. Szabadulj meg ettől a gondolkodástól! A szomszédok sem veled foglalkoznak, leköti őket, hogy önmagukra gondoljanak. Felejtsd el, hogy mások mit gondolnak! Imádom azt az autómatricát, amin az áll: Nevess csak bátran... készpénzért vettem! Másfelől pedig a törekvők között elterjedt az a buta nézet, miszerint az adósság munkára ösztönöz. Ébresztő! Ez nem igaz. Ez csak egy kifogás, hogy kielégítsd a fegyelmezetlen nem tudok várni! észjárásodat. Ha te így éled az életedet, ha nem vagy hajlandó ELŐBB befektetni, és csak utána learatni a jutalmat, őszintén sajnállak. Az élet bizony nehéz! Olyan dolgokat vásárolunk meg, amelyekre nincs szükségünk, olyan pénzből, amellyel nem rendelkezünk, hogy olyan embereknek imponáljuk, akiket nem kedvelünk. Névtelen szerző Ha mindent elköltesz, amit csak kapsz, a jövedelemnövekményednek automatikus következménye lesz a kiadásaid növekedése. Egyszerűen elmulatod a pénzedet írja Kiyosaki. Muszáj elolvasnod Gazdag papa, szegény papa című könyvét! Ez is Covey egyéniségi etika elméletét tükrözi. Nézz rám, fontos ember vagyok! Attól még nem vagy fontos, hogy hitelképes vagy! A platina fokozatú hitelkártya sem tesz különlegessé. Csak annyit jelent, hogy kaphatsz hitelt. Ez nem gazdagság, hanem adósság. Hamis. Felszínes. Nem kell neked ez a nyomás! Az a gond a pénzzel, hogy olyasmit csináltat meg veled, amiket nem akarsz megcsinálni. A Wall Street című filmből

18 Hogyan nyerheted meg az adósság elleni háborút? Legyen megfelelő a hozzáállásod az adóssághoz! Ha gödörben találod magadat... ne áss tovább! Robert T. Kiyosaki Úrrá lenni az adósságon elsősorban hozzáállás kérdése, és csak másodsorban cselekvés. Tisztán kell látnod, hogy mi is az adósság. Csapda! Egész egyszerűen egy ügyes technika, amely megöli a jövődet, tönkreteszi az egészségedet és tönkreteszi a házasságodat. Rabszolgaság. El kell jutnod odáig, hogy mélységesen lenézd. Különben túlságosan is vonzó. Mámorító. Emlékszem, egyszer bementem a bankba egy 20 ezer dolláros kölcsönért. Kijöttem egy 70 ezressel. Beszippantott a csapda. Én szegénységben nőttem fel. Gyerekkorunkban gyakorlatilag lehetetlen volt hitelhez jutni, de amikor ezt a 20 ezer dolláros kölcsönt kértem, a jövedelmem már az egekben járt. A bank megadta a kölcsönt, adott egy 20 ezer dolláros keretre szóló hitelkártyát és egy 30 ezer dolláros hitelkeretet. Elámultam. Ma már lenézem az adósságot. Az én hitelkártyáimon nincs adósság. Jelentős mértékben megváltozott az attitűdöm a kölcsönkéréssel kapcsolatban. (Ebben komoly szerepet játszott a feleségem, Anne!) Az adóssággal egyetlen gond van: vissza kell fizetni. Patrick Morley: The Man in the Mirror (Az ember a tükörben) Tárgyald újra az adósságodat a havi nyomás csökkentésére! A Money Magazine további tanácsai: * Ülj le tárgyalni a hitelezőiddel! A Money Magazine olvasói már hallották ezt a nótát, de érdemes még egyszer eljátszani. Meg fogsz lepődni, hogy manapság milyen könnyű barátságosabb feltételeket kicsikarni a hitelezőktől. A bankok és hitelkártyakibocsátók inkább hajlandók engedni a kamat mértékéből vagy a díjakból, mintsem hogy elveszítsenek egy ügyfelet mondja Edward F. Mrkvicka jr., a The Bank Book: How to Revoke Your Bank s License to Steal and Save up to $100,000 (A bankok könyve, avagy hogyan vond vissza bankod lopási engedélyét és takaríts meg akár 100 ezer dollárt) című könyv szerzője. És ugyanez áll a jelzáloghitelre, de még az autókölcsönökre is.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! * Gary Belsky: Win the War on Debt, Money Magazine, április!

19 Ha a szokásos kamatot fizeted a hitelkártya-tartozásodra, hívd fel a kibocsátóját, és fenyegesd meg azzal, hogy átmész egy alacsonyabb rátával dolgozó versenytársához. Ha nem hajlandó lépni, mondd azt, hogy akkor inkább máshol bankolsz. Ha tőkére van szükséged egy üzleti vállalkozáshoz, kövesd ezeket az ésszerű irányelveket! Sose hozd magadat veszélyes helyzetbe személyes készfizető kezesség adásával! Másképp fogalmazva, ne kötelezd el magadat személyesen a projekt értékén túl! Amennyiben meghiúsulna, a hitelező csak a megfinanszírozott projektet tudja biztosítékként behajtani. Tartsd magadtól távol a nyomást! Ne hidd, hogy az a tény, miszerint havonta magas összeget kell visszafizetned törlesztésként, ösztönözni fog! Ismerek nem egy kiváló embert, aki képtelen kikelni reggel az ágyból, annyira letaglózza az adósság és tartozás gondolata. Ha gondjaid vannak az adósság területén, tedd magadat számonkérhetővé és/vagy kérj segítséget! "Annyival magasabban élek a jövedelmi szintem felett, hogy szinte nem is találkozom saját magammal." E.E. Cummings Tapasztalatom szerint a személyes számonkérhetőség az egyik legfontosabb hajtóerő az életemben. Ha olyan területet fedezek fel az életemben, amelyet szeretnék jobban uralni, azonnal a számonkérő csoportom elé viszem. Minden csütörtök este összejövünk hat másik emberrel, akikkel segítünk egymásnak megtartani a fogadalmainkat. Ezekben a közös beszélgetésekben van valami, ami segít nekem úrrá lenni a dolgokon. Lehet, hogy pusztán csak az a tudat, hogy jövő csütörtökön nekem szegezik a kérdést.

www.milliomos-eszjaras.hu Ahol megismerheted a milliomos észjárás minden titkát...

www.milliomos-eszjaras.hu Ahol megismerheted a milliomos észjárás minden titkát... 7. FEJEZET A PÉNZ PSZICHOLÓGIÁJÁNAK TITKA avagy rögös út a pénzügyi rabszolgaságtól a pénzügyi függetlenségig A pénz egy olyan energia, ami fél, oda áramlik, ahol biztonságban érzi magát! - Egy japán közmondás

Részletesebben

Hetedik lecke A hitel

Hetedik lecke A hitel Hetedik lecke A hitel A pénz, a gazdagság, az egészség, a betegség, a testsúly mind eredmény. Okok és okozatok világában élünk. A hitel előnyei A szükséges dolgok most megvásárolhatók Csökkenti a készpénz

Részletesebben

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette:

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette: T E G Y Ü K O T T H O N O S A B B Á A P É N Z Ü G Y E I D E T Családi V A G Y O N T E R V E Z Ő készítette: www.iflgroup.hu HELLO Neked vannak pénzügyeid? Egyáltalán a Te kezeled a pénzedet, vagy a pénzed

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Fordította: Czimbalmos Árpád Magyar Gazdag Papa Klub www.richdadclub.hu www.magyargazdagpapaklub.hu Hogyan Szabadultunk Meg a Rossz

Részletesebben

Hatodik lecke A bankok

Hatodik lecke A bankok Hatodik lecke A bankok Útmutató tanároknak Ha a pénzszerzést vagy a siker elérését rossz indíték motiválja, például félelem, düh vagy a bizonyítási vágy, a pénz sosem tesz boldoggá. A tanulók okos és megfontolt

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Üdvözöljük az oldalon, ami fizet

Üdvözöljük az oldalon, ami fizet Üdvözöljük az oldalon, ami fizet Egy korszakalkotó aukciós rendszer igazságos bónusztervvel - a tagok építették a tagok részére Szövetkezetek A Szövetkezetek a tagok birtokában álló üzletek 100 millió

Részletesebben

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok 11. Tőkepiac Igaz-hamis állítások 1. Egy jövőbeni hozam jelenértéke annál kisebb, minél alacsonyabb a kamatláb. 2. Mindenképpen érdemes megvalósítani azt a beruházást, ahol a bevételek jelenértéke meghaladja

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja Lakásügyeink különszám Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja XiX. Évfolyam, 4. szám, 2011. augusztus www.otpbank.hu Mentôöv az adósoknak Mi az az Otthonvédelmi Akcióterv? Futamidô hosszabbítás, törlesztéscsökkentés

Részletesebben

5 +1 legnagyobb hitelkártya csapda

5 +1 legnagyobb hitelkártya csapda 5 +1 legnagyobb hitelkártya csapda A legtöbbe akkor eshetsz bele, ha már hitelkártya-tulajdonos vagy, de van köztük egy olyan is, amelynek szinte észrevétlenül lehetsz az áldozata, pedig TE nem akartál

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei 2010 március 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Az elmúlt egy-két évben jelentősen megemelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei, de a forint alapú hitelek

Részletesebben

árubemutatók kockázatai

árubemutatók kockázatai Az árubemutatók kockázatai Ön is kapott már meghívót kellemes buszos utazásra ingyenebéddel egybekötve? Esetleg azzal hívták Önt telefonon, hogy nyert egy utazást? Sok esetben teljesen más a megkeresések

Részletesebben

használata és kockázatai A hitelkártya Ön is kapott már bankjától kecsegtető hitelkártyaajánlatot? Esetleg rendelkezik is hitelkártyával?

használata és kockázatai A hitelkártya Ön is kapott már bankjától kecsegtető hitelkártyaajánlatot? Esetleg rendelkezik is hitelkártyával? A hitelkártya használata és kockázatai Ön is kapott már bankjától kecsegtető hitelkártyaajánlatot? Esetleg rendelkezik is hitelkártyával? Érdemes átgondolnia, mikor és mire használja ezeket a fizetőeszközöket,

Részletesebben

Válságkalauz. Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások. www.valsagkalauz.hu

Válságkalauz. Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások. www.valsagkalauz.hu Válságkalauz Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások Tartalom Családi költségvetés Családi takarékosság vagy 3 3 Hitelek Hitelfelvétel Emelt összegű diákhitel a rászorulóknak Mindenkit érhet baleset

Részletesebben

A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása

A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása Oldal 1 / 5 Ennek a témának azért szentelünk egy külön anyagot, mert sok kezdő, de még akár tapasztaltabb modell is alábecsüli a kamera szerepét! Sokan

Részletesebben

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program A Fiat Magyarország úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét inkább arra fordítja, hogy segítsen azoknak, akik svájci frank hitellel vásároltak autót és a nem várt árfolyam növekedés miatt,

Részletesebben

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %?

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? A pénz időértéke néhány feladat és megoldása 2019. február 21. I. 320.000 Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? PV=320.000 m=3 r =0,06 n= 4 12 FV = 320.000 (1 +

Részletesebben

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Feladat az osztálynak Párosítsátok az A oszlopban lévı szórészleteket a B oszlopban lévıkkel úgy, hogy értelmes szavakat kapjatok! A oszlop + B oszlop

Részletesebben

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett Warren Buffett, értékalapú befektető Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett 1. Mi az az értékalapú befektetés? Mi az értékalapú befektetés? Az értékalapú befektetés lényege,

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva . Jelenérték (PV, NPV), jövő érték (FV) Számítsa ki az alábbi pénzáramok jelen és jövőértékét. Az A,B,C ajánlatok három külön esetet jelentenek. 0% kamatlábat használjon minden lejáratra. Jövőértéket a.

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

Pénzügyi nagyokos Biztosítások Melyik Biztosító? Mennyit fizetek? Szükségem van rá

Pénzügyi nagyokos Biztosítások Melyik Biztosító? Mennyit fizetek? Szükségem van rá ! 1/! 6 IFL Biztosítások Melyik Biztosító? Mennyit fizetek? Szükségem van rá Életbiztosítás Balesetbiztosítás Egészségbiztosítás Lakásbiztosítás Jogvédelmi biztosítás KGFB Casco Biztosításokra összesen

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

Alaphang tréning 2. rész - Családreform

Alaphang tréning 2. rész - Családreform Alaphang tréning 2. rész - Családreform Munkafüzet 2. Alaphang tréning 2. Családreform 2. rész Ideje másképp látni a világot és a gyereked 2. lecke Mintamókus 2. 1. Eszközök és az ő forrásuk azaz kinek

Részletesebben

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése 2012 Összefoglaló tanulmány Készítette: Dr. Kovács Péter, egyetemi docens Dr. Kosztopulosz Andreász, egyetemi docens Dr. Révész Balázs, egyetemi docens Kiss

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V 6-3/2013. Készült: Tiszalök Város Önkormányzata képviselő-testületének 2013. január 21-én tartott rendkívüli nyílt ülésén. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Fedor László alpolgármester,

Részletesebben

Hasznos tippek betétlekötéshez

Hasznos tippek betétlekötéshez Hasznos tippek betétlekötéshez Frissítve: 2016.01.01. Szerző: BankRáció csapat Mi az a lekötött betét? Bankba tett pénz, amely gyakorlatilag a banknak nyújtott hitel. Azért cserébe, hogy a banknál hagyjuk

Részletesebben

kockázatai A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások

kockázatai A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások kockázatai Mennyiben jelenthet megoldást befektetési/megtakarítási céljai elérésére, nyugdíjas évei, illetve gyermekei anyagi biztonságára nézve a befektetési

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013.

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013. Fogyasztói Fizetési Felmérés 13. A felmérés hátteréről Külső felmérés a lakosság körében 10 000 válaszadó Adatgyűjtés: 13. május-június között, az adott ország anyanyelvén 21 országban (azokban az országokban,

Részletesebben

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

Amit a THM-ről tudni kell

Amit a THM-ről tudni kell Krázi Miklós: Amit a THM-ről tudni kell Legtöbbünket könnyen megtéveszthetik a reklámok, hiszen a hitellehetőségek hirdetéseinél csak a kamatot vagy a gyors hitelbírálatot nézzük. Nem vagyunk tisztában

Részletesebben

KÉRDÉS 1 KÉRDÉS 2 KÉRDÉS 3. Melyik állítás igaz? Kikre vonatkozik az Etikai Kódex? Mire van szükség egy pénzügyi terv elkészítéséhez?

KÉRDÉS 1 KÉRDÉS 2 KÉRDÉS 3. Melyik állítás igaz? Kikre vonatkozik az Etikai Kódex? Mire van szükség egy pénzügyi terv elkészítéséhez? RPT Minősítő Vizsga 1 / 8 KÉRDÉS 1 Melyik állítás igaz? a. Az etikai elvek: Jogszerű működés, Objektivitás, Transzparencia b. Az etikai elvek: Tisztesség, Méltányosság, Tanácsadói érdek elsődlegessége

Részletesebben

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg!

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Az anyagi függetlenség képlete A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Mi a pénz? A pénz alapvetően ENERGIA. Igaz? Mi az energia?

Részletesebben

17 stratégia a biztonsági pénztartalék képzéséhez, és miért kritikusan fontos ez?

17 stratégia a biztonsági pénztartalék képzéséhez, és miért kritikusan fontos ez? 1 / 5 2013.05.13. 11:12 A közösségről Bemutatkozás Kapcsolat Partnereink Kezdőlap Blog Cikkek Videók Idézetek Fórum Jótékonyság Jelentkezz a csapatunkba! Címlap» Cikkek 17 stratégia a biztonsági pénztartalék

Részletesebben

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM 5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM A válságban nem elég keményebben dolgozni, sokkal okosabban is kell. Vállalkozása a CRM stratégiai alkalmazásával nyereségesebbé válhat és hatékonyabban szolgálja

Részletesebben

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK 1. Határozza meg 700-nak a 13%-át! 91 2. Határozza meg 700-nak a 221%-át! 1547 3. B Határozza meg 8 000 Ft 72%-ának a 23%-át! 1325 Ft 4. B Mennyi a bruttó éves fizetése annak

Részletesebben

Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek

Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek Pénzügyek egyszer űű en, minde nn kinek Ferenczi Gábor Tartalomjegyzék: A közgazdasági, pénzügyi törvényekről3 Megtakarítás, befektetés, biztosítás, hitel3 Megtakarítások3 Befektetések4 Biztosítás5 Fogalmak:6

Részletesebben

Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: április 1-től

Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: április 1-től 6328 DUNAPATAJ ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: 2012. április 1-től A Teljes Hiteldíj Mutató meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok (83/2010.sz.

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 %

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 % H I R D E T M É N Y MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL 1. SZABOLCS viharkár hitel 2010 Érvényes: 2010.06.23. jegybanki alapkamat + 3 % Folyósítási

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnak a befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnaka befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE SZÓLÓ ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI ÜZLETSZABÁLYZATA MÓDOSÍTÁSÁRÓL

HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE SZÓLÓ ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI ÜZLETSZABÁLYZATA MÓDOSÍTÁSÁRÓL HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE SZÓLÓ ÁLTALÁNOS LAKOSSÁGI ÜZLETSZABÁLYZATA MÓDOSÍTÁSÁRÓL A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám: 01-10-041004) ezúton értesíti

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

A pénzbolt vásárlói Budapest, 2007. június 19. Dr. Orosz András

A pénzbolt vásárlói Budapest, 2007. június 19. Dr. Orosz András A pénzbolt vásárlói Budapest, 2007. június 19. Dr. Orosz András 1 Mit is gondolnak rólunk Legyél mindig kedves a bankárokkal. Legyél mindig kedves az alapkezelőkkel. Legyél mindig kedves a médiával. Ebben

Részletesebben

MINŐSÍTŐ VIZSGA REGISZTRÁLT PÉNZÜGYI TERVEZŐ TM 2008.06.19.

MINŐSÍTŐ VIZSGA REGISZTRÁLT PÉNZÜGYI TERVEZŐ TM 2008.06.19. MINŐSÍTŐ VIZSGA REGISZTRÁLT PÉNZÜGYI TERVEZŐ TM 2008.06.19. 1. KÉRDÉS Két életre szóló vagy garanciaidős járadékot akkor javasoljunk, ha a házaspár egyik tagjának halála esetén a túlélő félnek vagy családtagjainak

Részletesebben

A Liska-féle tulajdon

A Liska-féle tulajdon A Liska-féle tulajdon Megjelent: Mozgó Világ, Budapest, 2005. március. Több mint tíz éve hunyt el Liska Tibor (1925-1994), akit sokan az egyik legeredetibb közgazdasági gondolkodónak tartanak. Liska világmegváltási

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

IGÉNYLŐLAP A DÉL TAKARÉK SZÖVETKEZET ÁLTAL NYÚJTOTT TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖKHÖZ SZEMÉLYES ADATOK IGÉNYLŐ I. SZEMÉLYES ADATOK IGÉNYLŐ II.

IGÉNYLŐLAP A DÉL TAKARÉK SZÖVETKEZET ÁLTAL NYÚJTOTT TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖKHÖZ SZEMÉLYES ADATOK IGÉNYLŐ I. SZEMÉLYES ADATOK IGÉNYLŐ II. IGÉNYLŐLAP A DÉL TAKARÉK SZÖVETKEZET ÁLTAL NYÚJTOTT TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖKHÖZ Ügylet-azonosító*:... Kampánykód*:... Ügynök kódja*:... Ügyintéző kódja*:... Név:... SZEMÉLYES ADATOK IGÉNYLŐ I. Ügyfél-azonosító*:

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

Rövid távú modell Pénzkereslet, LM görbe

Rövid távú modell Pénzkereslet, LM görbe Rövid távú modell Pénzkereslet, Kuncz Izabella Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Kuncz Izabella Rövid távú modell Pénzkereslet, Mit tudunk eddig? Elkezdtük levezetni a rövid

Részletesebben

Rövid távú modell III. Pénzkereslet, LM görbe

Rövid távú modell III. Pénzkereslet, LM görbe Rövid távú modell III. Pénzkereslet, Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Rövid távú modell III. Pénzkereslet, Félév végi dolgozat 40 pontos vizsga május 23. hétf 10 óra május

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete.

... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete. Bérelj Magadtól! A következő oldalakon bemutatjuk Önnek, hogyan juthat lakáshoz, házhoz, tengerparti apartmanhoz, üzlethelyiséghez, autóhoz...... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete.

Részletesebben

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre HITEL HIRDETMÉNY 1 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre 1 Tartalom 1. Fogalomtár...3 2. Rulírozó-, és folyószámlahitel (VRULIROZÓ; VFOLYÓSZLA)...5 3. Rövid lejáratú hitel (éven belüli) (FORGÓÉBEL1;

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Meghívó nyílt napra. Kedves Meghívottam!

Meghívó nyílt napra. Kedves Meghívottam! Kedves Meghívottam! Meghívó nyílt napra Szeretettel meghívunk egy olyan nyílt napra, ahol a jövő biztosítékáról lesz szó, az ARANYRÓL. Gondoskodás önmagunkról, gyermekeinkről, a jövőről. Azért küldünk

Részletesebben

Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének

Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ 4 $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ Vesd $ $ $ $ $ be $ $ a $ $ tudásodat $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ élesben! Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének a feladata

Részletesebben

Könyvviteli számla, főkönyvi számla, akasztófa

Könyvviteli számla, főkönyvi számla, akasztófa Könyvviteli számla, főkönyvi számla, akasztófa A címben szereplő mindhárom kifejezés ugyanazt jelöli. Lényeg: a könyvviteli számla olyan kétoldalú kimutatás, melynek egyik oldalán a növekedéseket, a másik

Részletesebben

Eladná cégét, de tartozás terheli?

Eladná cégét, de tartozás terheli? Eladná cégét, de tartozás terheli? Oldjuk meg a problémát együtt! Kedves Cégtulajdonos! Előző cikkemben ugyan azt ígértem, hogy bemutatom, hogyan mentsünk meg egy céget, ha tartozás terheli. Azonban telefonon

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó?

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség A program a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával valósul meg. 2015. március Pénzügyi

Részletesebben

Hetedik lecke A hitel

Hetedik lecke A hitel Hetedik lecke A hitel Tanári útmutató A pénz, a gazdagság, az egészség, a betegség, a testsúly mind eredmény. Okok és okozatok világában élünk. A fogyasztók tág körben és gyakran használnak hitelt. Ahhoz,

Részletesebben

PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek. Készítette:

PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek. Készítette: PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére 10 ezer ember

Részletesebben

HVP gyakorló példák (2015-2016-1)

HVP gyakorló példák (2015-2016-1) HVP gyakorló példák (2015-2016-1) 1. Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap,

Részletesebben

Figyelmeztetés a kockázatokra:

Figyelmeztetés a kockázatokra: A jelen előadáson vagy videóban elhangzottak az előadó magánvéleményét tükrözik. Nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Megfelelési és alkalmassági teszt

Megfelelési és alkalmassági teszt Megfelelési és alkalmassági teszt Ajánlatszám: Tanácsadó neve, kódja: Szerződő neve: Anyja neve: Születési hely, idő: Tisztelt Ügyfelünk! Jogszabályi előírás alapján a biztosítási alapú befektetési termékek

Részletesebben

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM. Malonovszky László

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM. Malonovszky László 5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM A válságban nem elég keményebben dolgozni, sokkal okosabban is kell. Vállalkozása a CRM stratégiai alkalmazásával nyereségesebbé válhat és hatékonyabban szolgálja

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 %

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 % H I R D E T M É N Y MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL 1. SZABOLCS viharkár hitel 2010 Érvényes: 2010.06.23. jegybanki alapkamat + 3 % Folyósítási

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. július 26-án megtartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt. Alapszabálya

CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt. Alapszabálya CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya Elfogadta a Pénztár Közgyűlése 2015. december 18-án Hatályos 2015. december 19-től Tartalomjegyzék I. A Pénztárra

Részletesebben

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy 3. már létező vállalkozásod felfuttatásáról? Boér Tamás www.sikertervezes.com

Részletesebben

TÁRGYSOROZAT. 1) Döntés az Újfehértó-Bököny Viziközmű Beruházás megvalósításáról. /szóbeli előterjesztés/ Előadó: polgármester 2) Egyebek

TÁRGYSOROZAT. 1) Döntés az Újfehértó-Bököny Viziközmű Beruházás megvalósításáról. /szóbeli előterjesztés/ Előadó: polgármester 2) Egyebek Bököny Község Képviselő-testülete 2011. február 21-i rendkívüli üléséről 644-3/2011. a./ jegyzőkönyve b./ tárgysorozata c./ határozatai (30-32/2011.) TÁRGYSOROZAT 1) Döntés az Újfehértó-Bököny Viziközmű

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a teljes hiteldíj mutató számításáról ANNOUNCEMENT

HIRDETMÉNY. a teljes hiteldíj mutató számításáról ANNOUNCEMENT HIRDETMÉNY a teljes hiteldíj mutató számításáról ANNOUNCEMENT on the calculation of the annual percentage rate of charge Kihirdetve: Budapest, 2016. június 1. Promulgated on: 1 st June, 2016 Tisztelt Ügyfelünk!

Részletesebben

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek 2013.03.14. 05:27 Sokan uzsorakamatokat emlegetnek a devizahitelek kapcsán, pedig a kamatoknál sokkal inkább meghatározza a havi törlesztőrészleteket

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1 TELEFON +36 84 504100 FAX:+36 84 504 103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő: Siófok, 2014. december 15... Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet Hirdetmény Lakossági hitelek kondíciói és költségei Érvényesség: 2015. január 1.

Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet Hirdetmény Lakossági hitelek kondíciói és költségei Érvényesség: 2015. január 1. Közzététel napja: 2014.12.16 Jelen Hirdetmény 2015. január 1-től lép hatályba. Az újonnan meghirdetett kamat-, díj- és költségelemek valamint az aktuális teljes hiteldíj mutató (THM) értékek sötét háttérrel

Részletesebben

HIRDETMÉNY Lakossági Jelzáloghitel Hatályos: től

HIRDETMÉNY Lakossági Jelzáloghitel Hatályos: től HIRDETMÉNY Lakossági Jelzáloghitel Hatályos 2016.03.21-től Az Ügyleti kamat mértékének és összetevőinek adatai/alakulása Kamatok Megnevezés Piaci kamatozású forint hitel lakáscélra Piaci kamatozású forint

Részletesebben

ABAÚJ TAKARÉK Takarékszövetkezet Adószám: 10043622-2-05 Pénzforgalmi számlaszám: 11500119-10001909 Cégjegyzékszám: 05-02-000186

ABAÚJ TAKARÉK Takarékszövetkezet Adószám: 10043622-2-05 Pénzforgalmi számlaszám: 11500119-10001909 Cégjegyzékszám: 05-02-000186 ABAÚJ TAKARÉK Takarékszövetkezet Adószám: 10043622-2-05 Pénzforgalmi számlaszám: 11500119-10001909 Cégjegyzékszám: 05-02-000186 HIRDETMÉNY - LAKOSSÁGI HITELEK Érvényes: 2015. január 1-től A Takarékszövetkezet

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

EPC pénzügyek. Transparense projekt.

EPC pénzügyek. Transparense projekt. EPC pénzügyek Transparense projekt Energiahatékonysági projektek finanszírozása A következő pénzügyi lehetőségek állnak rendelkezésre egy energiahatékonysági intézkedés finanszírozására Kereskedelmi és

Részletesebben

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni.

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni. Mik azok a forrásköltségek pontosan, amire hivatkozva emelik a bankok a kamatokat, miközben a pl. svájci frank kamatok csökkennek? Az árfolyamveszteség pedig az enyém. A hitelintézetek önállóan határozzák

Részletesebben