FELADATOK A HEMOSZTÁZIS ALAPTESZTEK KÓROS EREDMÉNYE ESETÉN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELADATOK A HEMOSZTÁZIS ALAPTESZTEK KÓROS EREDMÉNYE ESETÉN"

Átírás

1 FELADATOK A HEMOSZTÁZIS ALAPTESZTEK KÓROS EREDMÉNYE ESETÉN Dr. Várnai Katalin Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Központi Laboratórium (Pest)

2 Hemosztázis A hemosztázis egy bonyolultan szabályozott rendszer, amelyben az érfal, a thrombocyták, a véralvadás és a fibrinolízis komponenseinek összehangolt működésével egyensúlyi állapot valósul meg. A fiziológiás és a patológiás állapotok megértésére több teória született, kezdve a klasszikustól (Morawitz 1904), a vízesés elméleten át (Macfarlane 1964, Davie és Ratnoff 1964) a legátfogóbb képet adó, sejt alapú modell kialakításáig (Hoffmann 1998). A vízesés elmélet a diagnosztikában még mindig nagyon jó eligazodást nyújt. Az elmélet alaptételei: az alvadási faktorok a plazmában inaktív formában keringenek, az aktiváció két úton indul: az intrinsic és extrinsic úton, a faktorok egymást követő proteolízissel aktiválódnak kötött sorrendben, és az exponenciálisan növekvő számú faktor trombin generációhoz vezet, amely hatására a folyékony fibrinogén gél állapotú fibrinné alakul. A rutin véralvadási vizsgálatok általában ennél a lépésnél végződnek.

3 Koagulációs elméletek múltban és a jelenben Klasszikus, négy tényezős teória (Morawitz 1904) Vízesés vagy kaszkád elmélet (Macfarlane 1964; Davie és Ratnoff 1964) Autokatalitikus elképzelés (Seegers és Barthels 1969) Átdolgozott véralvadási elmélet (Broze 1995) Sejt-alapú modell (Hoffman 1998) - egymást átfedő fázisok Indítás Felerősítés Kiterjesztés Stabilizáció 3

4 Koagulációs elméletek múltban és a jelenben Klasszikus, négy tényezős teória (Morawitz 1904) Vízesés vagy kaszkád elmélet (Macfarlane 1964; Davie és Ratnoff 1964) az alvadási faktorok a plazmában inaktív formában keringenek, az aktiváció két úton indul: az intrinsic és extrinsic úton, a faktorok egymást követő proteolízissel aktiválódnak kötött sorrendben, az exponenciálisan növekvő számú faktor trombin generációhoz, így a folyékony fibrinogén gél állapotú fibrinné alakulásához vezet. Autokatalitikus elképzelés (Seegers és Barthels 1969) Átdolgozott véralvadási elmélet (Broze 1995) Sejt-alapú modell (Hoffman 1998) - egymást átfedő fázisok 4

5 Koaguláció

6 Koaguláció

7 Koaguláció

8 Koaguláció

9 Koaguláció

10 Koaguláció

11 Sejt alapú modell Two main functions of TF: 1) to activate factor X to Xa 2) to activate factor IX to IXa

12

13 Hemosztatikus egyensúly

14 Hemofilia - thrombofilia Dade Behring Marburg GmbH

15 Hemosztázis vizsgálata A finoman hangolt egyensúly megbomlása vagy vérzékenységhez (hipokoaguláció) vagy trombózis készséghez (hiperkoaguláció) vezet. Bármely irányú eltérés kivizsgálása a rutin alaptesztekkel indul: Thrombocyta szám (vérkép, kenet) Protrombin idő (PI) Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI) Trombin idő (TI) Fibrinogén (Clauss módszer) A kóros értékek további vizsgálatokat indukálnak, amely az eltérés irányától függően, hipo- vagy hiperkoaguláció kivizsgálását jelenti. A beteg anamnézisének, klinikai tüneteinek, és az alkalmazott terápiának az ismerete lényeges segítséget nyújt a további vizsgálatok sorrendjében.

16 Vérzékenység vizsgálata Thrombocyta szám Mérsékelten csökkent thrombocyta szám ( G/L) és klinikai tünetek megléte esetén thrombocyta funkciós tesztek végezhetők: PFA100 (vérzési idő standardizált változata) (Collagen/Epinephrine és Collagen/ADP cartridge) Hagyományos aggregométer (optikai elven alapuló). Alacsony thrombocyta szám esetén ajánlott a kenet megtekintése, mikroaggregátumok vagy fragmentociták (DIC) felismerésére. Az alvadásgátló (EDTA) okozta pszeudothrombocytopenia kizárása fontos, hogy elkerüljük a felesleges vizsgálatokat.

17 in vivo hemosztázis és PFA-100 mérés Dade Behring Marburg GmbH

18 Koagulációs vizsgálatok Az alvadási szűrőtesztek az aktiváció egy-egy fázisán belüli eltérést jelzik az alvadási és fibrinolízis folyamatában. Az alaptesztek együttes elvégzése segít a további vizsgálatok kijelölésében. Megnyúlt PI vagy APTI esetén az első lépés a korrekciós vizsgálat elvégzése: beteg plazma és normál plazma 1 : 1 arányú keveréke. Ha a megismételt mérés értéke a normáléval megegyező, az egyes alvadási faktorokat kell meghatározni. Ha kóros marad, gátlótest irányába (LA vagy alvadási faktor ellenes gátló) végzünk meghatározásokat.

19 Megnyúlt APTI vizsgálati algoritmusa Dade Behring Marburg GmbH

20 Korrekciót követő eljárások Korrigálható PI és normál APTI esetén a VII. faktort, Korrigálható APTI és normál PI esetén VIII, IX, XI és XII faktorokat határozzuk meg. Csökkent VIII. faktor esetén von Willebrand betegség gyanúja is felmerülhet. A kivizsgálási algoritmus a vwf funkcionális és antigén mérését, a kollagén- és a VIII. faktor-kötőhely meghatározását, a multimerek analízisét, esetenként thrombocyta aggregációs mérést foglal magába. Korrigálható PI, APTI és normál TI mellett a közös aktivációs út faktorait határozzuk meg (II, V, VII, X). Májbetegség esetén az alvadási faktorok meghatározása felesleges. Kivételt képez a májtranszplantáció (V. faktor). Megnyúlt PI, APTI, és TI esetén a faktor meghatározások előtt a fibrinogén szintjének ellenőrzése szükséges. Az alacsony fibrinogén szint (0,3 g/l) vagy az elégtelen funkció valamennyi mérést befolyásolja. Dysfibrinogenémia elkülönítésére a fibrinogén funkcionális meghatározása mellett a kvantitatív meghatározás is szükséges. Megnyúlt TI-nél a nyomokban jelenlévő heparin kizárására reptiláz időt (RI) mérünk. Valamennyi szűrőteszt kórossá válhat DIC-ben, primer hiperfibrinolízisben; ilyenkor ismételt vizsgálatokkal követhető a folyamat, kiegészítve D-dimer, fibrin/fibrinogén degradációs produktum (fdp), fibrin monomer (FM) meghatározással.

21 vwd klasszifikáció Dade Behring Marburg GmbH

22 Sikertelen korrekció, gátlótest meghatározás Faktorellenes gátlótest esetén az inhibitor mennyiségi meghatározására a Bethesda módszert alkalmazzuk. A beteg plazmájának tovafutó hígítási sorát ismert VIII. faktor koncentrációjú plazmával mérjük össze, mindegyik hígításból VIII. faktor aktivitást mérünk azonnal és két órás, 37 ºC-on történő inkubálás után (azonnali, illetve progresszív gátlótest elkülönítése). 1 Bethesda egység (BU) az a gátlás, amely az ismert VIII. faktor aktivitást a felére csökkenti. Amelyik hígítási lépésnél találjuk az 50%-os csökkenést, annak a hígításnak a reciprok értéke adja a beteg gátlótest titerét. LA pozitivitás foszfolipid-protein ellenes antitest, amely kimutatásához az antigén heterogenitása miatt két, különböző összetételű szűrőtesztet kell alkalmazni. Leggyakrabban használt módszerek: a hígított Russell vipera méreggel végzett koaguláció és az LA-érzékeny APTI. Pozitív eredménynél a bizonyító tesztet is be kell állítani (hígítatlan Russell vipera méreg, illetve hexagonális foszfolipid). Vérzékenység körébe tartozhat a XIII. faktor defektusa, amelyet azonban a rutin tesztek nem érzékelnek.

23 Hemofilia - thrombofilia Dade Behring Marburg GmbH

24 Trombóziskészség vizsgálata Thrombocyta szám Magas, néha extrém thrombocyta szám (>1000 G/L, pl. myeloproliferatív kórképek) járhat fokozott funkcióval, de gyakrabban inkább csökkent működést jelent. Vizsgálatukra csak a hagyományos aggregométer ad lehetőséget, mivel a PFA 100 <500 G/L használható. Heparin terápia mellett ( nap) fellépő thrombocytopenia (<100 G/L vagy a kiindulási érték felére csökkenése) esetén HIT-II szűrő teszt beállítása indokolt.

25 Trombóziskészség: koagulációs vizsgálatok Rövidült PI, APTI, TI, emelkedett fibrinogén szint trombóziskészségre hívhatják fel a figyelmet. Ennek kivizsgálási menete: Természetes inhibitorok: antitrombin (AT), protein C (PC), protein S (PS) funkcionális meghatározása. Ha kóros, az antigén meghatározás is szükségessé válik az I. és II. típusú defektus elkülönítésére. APC rezisztencia az V. faktor Leiden mutációjának funkcionális meghatározása, de a jelenség mutáció nélkül, szerzetten is felléphet. Valamennyi alvadási faktor magas szintje (> 200%) trombózis rizikót jelenthet, így a faktor meghatározások (elsősorban VIII. faktor) is részei a kivizsgálásnak. Az akut fázis proteinek (fibrinogén, VIII. faktor, vwf) magas szintjét csak gyulladásos paraméter (CRP) egyidejű meghatározásával lehet értékelni. A D-dimer az alvadási és fibrinolitikus rendszer aktiválódását egyaránt jelzi. Protrombin G20210A polimorfizmusra csak molekuláris biológiai módszer áll rendelkezésre.

26 Thrombophilia vizsgálat Ajánlott : VTE Első, ismeretlen okkal <50év, átmeneti kockázattal (pl. műtét) kiváltó ok nélkül, bármely életkorban Ismétlődő VTE szokatlan helyen (felkar, agy, intra-abdominális erek: v. portae, linealis, hepatica trombózisnál JAK2 vizsgálat /MPD/, ill. CD55/CD59 expresszió /PNH/) Gyermekkorban thrombózis Terhesség, gyermekágy, OC, HRT alatt Újszülött purpura fulminans Coumarin terápia bevezetésekor bőrnekrózis Két vagy több váratlan magzat vesztés Ismert thrombophiliás tünetmentes családtagja (halmozott és fiatal kori thrombózisok), női családtag, terhesség vagy OC szedése

27 Thrombophilia vizsgálat Ellentmondásos: fiatal (<50év), dohányzó nő AMI-ban, első, provokált VTE >50év (tu és intravasculáris eszköz hiányában) VTE és SERM (szelektív estrogen receptor modulátor) vagy tamoxifen Váratlan súlyos praeeclampsia, placenta abruptio, intrauterin növekedés elmaradás Nem ajánlott: Általános populáció szűrés OC, HRT, SERM terápia indítás előtt, vagy alatta Tünetmentes prenatális, újszülött, vagy prepubertás rutin teszt Arteriális trombózis rutin kezdő vizsgálataként, kivéve váratlan, atherosclerosis nélkül, vagy fiatal kor

28 Thrombophilia vizsgálat - gyermekkor Ajánlott: Serdülőkorban spontán thrombózis Kisgyermeknél VTE vagy stroke Thrombózis kutatás (család) Egyéni elbírálás (elégtelen adat): VTE katéter mellett Tünetmentes gyermek pozitív családi anamnézissel Nem ajánlott: Tünetmentes gyermek magas rizikó Eltérő klinikai megjelenés: katéter-vte; vese, mesenterica, sinus thrombózis; stroke!

29 Thrombophilia diagnosztikai algoritmusa (VTE) Anamnézis, fizikai vizsgálat 1. - <50év - Ismétlődő thrombózis - Pozitív családi anamnézis - thrombózis szokatlan helyen 2. átmeneti rizikó: trauma, műtét, terhesség, gyermekágy, immobilizáció, eostrogen terápia 3. Ha csak a 2. feltétel található, az 1. nélkül További vizsgálat Ø Ha 1. vagy 1. és 2. feltétel jelen van Thrombophilia kivizsgálás

30 Thrombophilia kivizsgálás 1. elvégzendő tesztek 2. elvégzendő tesztek Globális tesztek: PI, APTI, TI, Fibr APCR/FVL - koagulációs teszt, FV hiányos plazma FII G20210A mutáció - DNS analízis AT - funkcionális, chromogen assay PC - funkcionális, chromogen assay PS - funkcionális, chromogen assay APA (LA, ACA, anti-β2-gp I) Homocystein plazma HC immunoassay FVIII - koagulációs teszt pozitív FVL DNS analízis AT Ag (immunoassay) PC Ag (immunoassay) PS Ag (free total)(immunoassay) Ismétlés 3 hónap múlva Ismétlés 3-6 hónap múlva Ha minden negatív, ritkább vizsgálatok Dysfibrinogenemia TI, RI Fibr Ag (immunoassay) (aktivitás/ag) S. Margetic Clin Chem Lab Med 2010;48 (Suppl 1):S27-S39

31 Thrombophilia diagnosztikai algoritmusa gyermekkorban Vizsgálati szint Teszt Vizsgálat elve Alap CBC Hematológiai automata ESR Westergren CRP Immunológiai Sickle cells Kenet (Hgb elfo) APTI, PI, TI Koaguláció AT Funkcionális: FXa PC Funkcionális: chromogen PS Immunológiai: free PS Ag FVL/ Prothrombin mutáció DNS Éhgyomri HC HPLC vagy immunológiai Lipoprotein(a) Immunológiai APA (LA, ACL, anti-β2-gp I) Koaguláció és immunológiai FVIII Koaguláció Kibővített Euglobulin lízis idő Funkcionális Plazminogén aktivitás Funkcionális Fibrinogén Clauss D-dimeer Immunológiai PAI Funkcionális vagy immunológiai PNH Flow cytometer F IX, XII, XI Koaguláció A. Trampus-Bajkija Clin Chem Lab Med 2010;48 (Suppl 1):S97-S104

32 A hemosztázis Koaguláció szűrőtesztjei általában sejtmentes plazmában mérik a fibrinképződést, és csak korlátolt információt adnak a hemosztázis egészének működéséről. A sejtes elemeket is tartalmazó globális tesztek, mint a trombin generációs teszt (endogén trombin potenciál) és a trombelasztográfia, közelebb visznek az in vivo folyamatokhoz. Nagyobb érzékenységet mutatnak hipo- és hiperkoaguláció irányában. A standardizáció javításával, minőségellenőrzési kontrollokba való vizsgálatában. bevonással helyük lehet a hemosztázis

Állatorvosi kórélettan Hallgatói előadások, 5. szemeszter

Állatorvosi kórélettan Hallgatói előadások, 5. szemeszter Állatorvosi kórélettan Hallgatói előadások, 5. szemeszter A védekező rendszerek kórélettana A haemostasis zavarai 2. - Coagulopathiák Kórélettani és Onkológiai Tanszék Állatorvos-tudományi Egyetem 1 Az

Részletesebben

TRADICIONÁLIS LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA

TRADICIONÁLIS LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA TRADICIONÁLIS LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA DR. ÓNODY RITA SZTE ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET 2013.09.20. A hemosztázis vizsgálata Összetett, több lépcsős folyamat: Anamnézis (egyéni és családi anamnézis,

Részletesebben

A véralvadás zavarai I

A véralvadás zavarai I A véralvadás zavarai I Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar 27.9.2009 koagmisks1.ppt Oliver Rácz 1 A haemostasis (véralvadás) rendszere Biztosítja a vérrög (véralvadék, trombus) helyi keletkezését

Részletesebben

Az alvadási rendszer fehérjéi. Kappelmayer János DE OEC, KBMPI

Az alvadási rendszer fehérjéi. Kappelmayer János DE OEC, KBMPI Az alvadási rendszer fehérjéi Kappelmayer János DE OEC, KBMPI Fehérje diagnosztika, Pécs, 2006 1. Az alvadási rendszer fehérjéinek áttekintése 2. Alvadási fehérje abnormalitások 3. Az alvadási rendszer

Részletesebben

Hemosztázis: klinikai laboratóriumi vonatkozások. dr. Várnai Katalin május

Hemosztázis: klinikai laboratóriumi vonatkozások. dr. Várnai Katalin május Hemosztázis: klinikai laboratóriumi vonatkozások dr. Várnai Katalin 2016. május 17-19. Hemosztatikus egyensúly A hemosztatikus rendszer érzékeny egyensúlyt tart fenn a véralvadás aktiváció-gátlás és a

Részletesebben

VÉRALVADÁSI ZAVAROK GYERMEKKORBAN. Dr. Csóka Monika egyetemi docens SE II.sz. Gyermekgyógyászati Klinika

VÉRALVADÁSI ZAVAROK GYERMEKKORBAN. Dr. Csóka Monika egyetemi docens SE II.sz. Gyermekgyógyászati Klinika VÉRALVADÁSI ZAVAROK GYERMEKKORBAN Dr. Csóka Monika egyetemi docens SE II.sz. Gyermekgyógyászati Klinika A véralvadási rendszer fejlődése Intrauterin kezdődik és kb. 6 hónapos korig tart Dr. M. Andrew 1980-as

Részletesebben

Hemosztázis laboratóriumi vizsgálata. Kristóf Katalin Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Mikrobiológiai Laboratórium

Hemosztázis laboratóriumi vizsgálata. Kristóf Katalin Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Mikrobiológiai Laboratórium Hemosztázis laboratóriumi vizsgálata Kristóf Katalin Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Mikrobiológiai Laboratórium Hemosztázis vizsgálata Anamnézis (egyéni és családi anamnézis, örökletes

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Beküldő intézmény/osztály azonosító kódja: Nem választott vérkészítmény igénylőlap

Részletesebben

A direkt hatású orális anticoagulánsok (DOAC) laboratóriumi vonatkozásai

A direkt hatású orális anticoagulánsok (DOAC) laboratóriumi vonatkozásai A direkt hatású orális anticoagulánsok (DOAC) laboratóriumi vonatkozásai Dr. Skrapits Judit Központi Laboratórium Markusovszky Oktató Kórház Szombathely MAÉT Kongresszus Szombathely, 2017.06.16. Prof.

Részletesebben

A véralvadás zavarai II

A véralvadás zavarai II A véralvadás zavarai II Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar Oliver Rácz Felosztás A. VÉRZÉKENYSÉG (HEMORRHAGIKUS DIATHESIS) A1. VÉRLEMEZKÉK ZAVARAI (kevés, vagy hibás) A2. KOAGULOPÁTIÁK A3. AZ

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas

A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas Fazakas János, Smudla Anikó Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika fibrinogén, PCC > 30 ml/kg FFP Faktorok:

Részletesebben

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Tıkés-Füzesi Margit PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézete, Pécs Aspirin(ASA) non responder betegek 30-40%a További kezelési

Részletesebben

A hemosztázis vizsgálata

A hemosztázis vizsgálata A hemosztázis vizsgálata A véralvadási rendszer fontos szerepet tölt be a szervezet homeosztázisának fenntartásában. Ezt a szerepét a vaszkuláris endothél, a trombociták, pro- és antikoaguláns fehérjék

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

KOAGULÁCIÓS FAKTOROK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

KOAGULÁCIÓS FAKTOROK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 KOAGULÁCIÓS FAKTOROK

Részletesebben

Kutatási beszámoló ( )

Kutatási beszámoló ( ) Kutatási beszámoló (2008-2012) A thrombocyták aktivációja alapvető jelentőségű a thrombotikus betegségek kialakulása szempontjából. A pályázat során ezen aktivációs folyamatok mechanizmusait vizsgáltuk.

Részletesebben

A VÉRALVADÁS EGYES LÉPÉSEINEK MODELLEZÉSE

A VÉRALVADÁS EGYES LÉPÉSEINEK MODELLEZÉSE A VÉRALVADÁS EGYES LÉPÉSEINEK MODELLEZÉSE A véralvadás végterméke a fibrin gél, amely trombin hatására keletkezik a vérplazmában 2-4 g/l koncentrációban levő fibrinogénből. A fibrinogén 340.000 molekulasúlyú

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Születési neve:... Anyja

Részletesebben

A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA

A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA A Véralvadás vizsgálata című gyakorlat tartalmazza 1) a teljes vér megalvasztása rekalcifikálással, 2) a fehérjeméréshez szükséges referenciasor készítése, 3) a fibrinogén jelenlétének

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Disszeminált intravaszkuláris coagulopathia

Disszeminált intravaszkuláris coagulopathia DIC Domján Gyula Disszeminált intravaszkuláris coagulopathia DIC: A koaguláció intravaszkuláris aktivációja Alvadási faktorok felhasználódása Fibrinolízis fokozódása Thrombosis és vérzés Mindig másodlagos

Részletesebben

A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI. 1. Táblázat. A hemosztázis egyensúlyának fenntartásában szereplő néhány faktor

A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI. 1. Táblázat. A hemosztázis egyensúlyának fenntartásában szereplő néhány faktor A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI BEVEZETÉS Prokoaguláns és antikoaguláns mechanizmusok egyensúlya biztosítja az érfalak sérülésekor a vérzés megállítását és a vér megfelelő fluiditását. Az I. Táblázat

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Haemostasis (vérzéscsillapodás)

Haemostasis (vérzéscsillapodás) Haemostasis (vérzéscsillapodás) Tanulási segédlet 14-16 Komponensei: Érfal Thrombocyta (vérlemezke) Vérplazma fehérjéi Véralvadék képződését elősegítő és azt gátló folyamatok egyensúlya! prokoaguláns reakciók

Részletesebben

Konvencionális haemosztázis labor diagnosztika (PI-INR, APTI, TI, Fibrinogén, D-dimer, AT, Faktor szintek) Tőkés-Füzesi Margit

Konvencionális haemosztázis labor diagnosztika (PI-INR, APTI, TI, Fibrinogén, D-dimer, AT, Faktor szintek) Tőkés-Füzesi Margit Konvencionális haemosztázis labor diagnosztika (PI-INR, APTI, TI, Fibrinogén, D-dimer, AT, Faktor szintek) Tőkés-Füzesi Margit 2014.03.07. Véralvadás Vérzés Thrombózis egyensúly - Vérerek - Thrombocyták

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN

PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN Dr. Sátori Anna Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Központi Laboratórium (Pest) 2011.04.21. Pre-analízis Minden olyan folyamatot magába foglal,

Részletesebben

MTHT XIV. Kongresszusának programja, szeptember , Mátraháza

MTHT XIV. Kongresszusának programja, szeptember , Mátraháza MTHT XIV. Kongresszusának programja, 2018. szeptember 27-29., Mátraháza Csütörtök (2018. szeptember 27.): 13.00-13.05 Megnyitó, köszöntő 13.05-13.30 Nyitóelőadás: Muszbek László 13.30-15.10 Trombózis,

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Minőségi indikátorok az analitikai szakaszban Dr. Kocsis Ibolya Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Központi Laboratórium

Részletesebben

A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI

A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI A HEMOSZTÁZIS KLINIKAI RENDELLENESSÉGEI BEVEZETÉS Prokoaguláns és antikoaguláns mechanizmusok egyensúlya biztosítja az érfalak sérülésekor a vérzés megállítását és a vér megfelelő fluiditását. Az I. Táblázat

Részletesebben

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként 252512 Laboratórium Térítési kategória: E elszámoláson alapuló nemzetközi szerződés, ill. közösségi szabály alapján történő ellátás (ideértve 2112 Karbamid meghatározása szérumban 54 4 4 216 21141 Kreatinin

Részletesebben

A hemosztázis élettani alapjai

A hemosztázis élettani alapjai A hemosztázis élettani alapjai Babik Barna Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Hemosztázis Tanfolyam 2013. szeptember 20-21. Szeged A hemosztázis élettani (?) alapjai

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálatok ABC sorrendben A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban

Laboratóriumi vizsgálatok ABC sorrendben A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban Laboratóriumi vizsgálatok ABC sorrendben A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban A vizsgálat megnevezése németpont/vizsgálat WHO kód Aktivált parciális tromboplasztin idő 267 28621 Allergénspecifikus

Részletesebben

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ Streptase 1 500 000 NE liofilizátum oldatos injekcióhoz/infúzióhoz streptokinase HATÓANYAG: Stabilizált tiszta sztreptokináz. A Streptase

Részletesebben

VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI

VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Ph.D. tézis Réger Barbara Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Doktori iskola vezetője: Prof. Dr. Kovács L. Gábor

Részletesebben

A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát. Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund

A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát. Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémia Intézet, Budapest Fehérjék

Részletesebben

Hogyan és mi módon? A laboros hozzájárulása a XXI. század betegellátásához. Kappelmayer János. MLDT elnök

Hogyan és mi módon? A laboros hozzájárulása a XXI. század betegellátásához. Kappelmayer János. MLDT elnök Hogyan és mi módon? A laboros hozzájárulása a XXI. század betegellátásához Kappelmayer János MLDT elnök Laboratóriumi hozzájárulás a gyógyítás folyamatához 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000-

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 1 THROMBOSISOK. ANTI-THROMBOTIKUS KEZELÉS ÉS ENNEK FOGÁSZATI

Részletesebben

VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI

VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI VELESZÜLETETT ÉS SZERZETT THROMBOSISKÉSZSÉG LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Doktori (PhD)-értekezés Réger Barbara Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Doktori iskola vezetője: Prof. Dr. Kovács

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben

Éles helyzetek a Haemostasis Laborban:

Éles helyzetek a Haemostasis Laborban: Éles helyzetek a Haemostasis Laborban: amikor a gyors és pontos diagnózison életek múlnak Bodó Imre Eset 1 82 esztendős férfibeteg. Anamnézis: tonsillectomia, 8 extractio; HTN, coronariabetegség, 2

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÜLÉST május 09-én (hétfôn) órakor a DAB székházban. (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) rendez, melyre tisztelettel meghívjuk.

TUDOMÁNYOS ÜLÉST május 09-én (hétfôn) órakor a DAB székházban. (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) rendez, melyre tisztelettel meghívjuk. Meghívó A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Debreceni Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottsága a DE ÁOK LMI Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék közremûködésével 2016. május 09-én

Részletesebben

DIC Guidelien-ok, panelek. Ahogy a laboratóriumból látjuk. Vajda Zoltán dr. Semmelweis Egyetem Labormedicina Intézet

DIC Guidelien-ok, panelek. Ahogy a laboratóriumból látjuk. Vajda Zoltán dr. Semmelweis Egyetem Labormedicina Intézet DIC Guidelien-ok, panelek. Ahogy a laboratóriumból látjuk Vajda Zoltán dr. Semmelweis Egyetem Labormedicina Intézet A score történeti áttekintése A dolog története, a dolog maga (L. Wittgenstein) A DIC

Részletesebben

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban OTKA Zárójelentés A téma megnevezése: Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus és a lipoproteinek, valamint egyes alvadási tényezők kapcsolata. Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus szerepe a cardiovascularis

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálatok WHO kód és Járóbeteg Szabályok szerint A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban

Laboratóriumi vizsgálatok WHO kód és Járóbeteg Szabályok szerint A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban Laboratóriumi vizsgálatok WHO kód és Járóbeteg Szabályok szerint A BKM Kórház Központi Klinikai Laboratóriumban WHO kód A vizsgálat megnevezése németpont Beküldői /vizsgálat kompetencia 21013 Homocisztein

Részletesebben

2011. 01. 27. A laboratórium feladata. Interferáló tényezők

2011. 01. 27. A laboratórium feladata. Interferáló tényezők Interferáló tényezők hatása a laboratóriumi eredmények értelmezésére Valczer Erzsébet Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet 2011. január 27. A laboratórium

Részletesebben

A VÉR BIOKÉMIÁJA VÉRKÉSZÍTMÉNYEK, PLAZMADERIVÁTUMOK A VÉR BIOKÉMIÁJA A VÉR ÖSSZETÉTELE VÉRKÉSZÍTMÉNYEK VÉRKÉSZÍTMÉNYEK

A VÉR BIOKÉMIÁJA VÉRKÉSZÍTMÉNYEK, PLAZMADERIVÁTUMOK A VÉR BIOKÉMIÁJA A VÉR ÖSSZETÉTELE VÉRKÉSZÍTMÉNYEK VÉRKÉSZÍTMÉNYEK VÉRKÉSZÍTMÉNYEK, PLAZMADERIVÁTUMOK Dr. Pécs Miklós Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék A VÉR BIOKÉMIÁJA Áramló folyadék, amely anyagokat

Részletesebben

Összes laborvizsgálat

Összes laborvizsgálat Összes laborvizsgálat Vérvétel díja 1 500 Ft 1 V. faktor Leiden- mutáció vérvétel 12. heti labor (induló/syphilis/hbsag) 18 000 Ft 17 ketoszteroid ürítés (Labor) 24. heti labor (OGTT)+ vércsop+ea. 9 900

Részletesebben

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN Bozóki-Beke Krisztina DE KK Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék Intenzív osztály és Terápiás Aferezis részleg

Részletesebben

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Citopeniák Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Anémia okai Fokozott pusztulás-vvt élettartam csökkenés (

Részletesebben

Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása

Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu I. Terápiás Aferezis Konferencia, 2012. nov. 10.

Részletesebben

KLINIKAI KÉMIAI, HEMATOLÓGIAI, IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÁRJEGYZÉKE KLINIKAI KÉMIA. (munkanap) Vércukor Terheléses vércukor (időpontonként)

KLINIKAI KÉMIAI, HEMATOLÓGIAI, IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÁRJEGYZÉKE KLINIKAI KÉMIA. (munkanap) Vércukor Terheléses vércukor (időpontonként) KLINIKAI KÉMIAI, HEMATOLÓGIAI, IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÁRJEGYZÉKE KLINIKAI KÉMIA Vércukor 200 1 Terheléses vércukor (időpontonként) 3000 1 0' 30' 60' 90' 120' 150' 180' 200 1 30' 200 1 60' 200 1 90' 200

Részletesebben

A Központi Laboratórium által szolgáltatott vizsgálatok

A Központi Laboratórium által szolgáltatott vizsgálatok A SEMMELWEIS EGYETEM LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET LABORATÓRIUMAI ÁLTAL SZOLGÁLTATOTT DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK JEGYZÉK A Központi Laboratórium által szolgáltatott vizsgálatok Telefon : 2100-278 /51559,

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS

OTKA ZÁRÓJELENTÉS NF-κB aktiváció % Annexin pozitív sejtek, 24h kezelés OTKA 613 ZÁRÓJELENTÉS A nitrogén monoxid (NO) egy rövid féléletidejű, számos szabályozó szabályozó funkciót betöltő molekula, immunmoduláns hatása

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II.

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 SZEMÉLYRE SZABOTT

Részletesebben

Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály

Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály Újszülöttkori sinusthrombosis előfordulási aránya, tünetei Incidencia 0-18 éves korban:

Részletesebben

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében 30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében Dr.Réti Marienn Egyesített Szent István és Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály Thrombotikus mikroangiopathiák ENDOTHEL INFEKCIÓK:

Részletesebben

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Nagy V. Endre Endokrinológia Tanszék Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. Belklinika A pajzsmirigybetegségek

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Akut mélyvéna thrombosis és pulmonális embólia: diagnosztika, terápia

Akut mélyvéna thrombosis és pulmonális embólia: diagnosztika, terápia Akut mélyvéna thrombosis és pulmonális embólia: diagnosztika, terápia A thrombosisok főbb típusai Vénás (MVT, PE = VTE) Artériás (AMI, stroke, TIA, akut PAD) Diffúz (DIC, HITT) Az akut MVT diagnosztikája

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 1 Miről lesz szó? AKUT KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG THROMBOSISOK.

Részletesebben

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

A HEPARIN INDUKÁLTA THROMBOCYTOPENIA (HIT) LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA DR. FEHÉR ADRIENNE SEMMELWEIS EGYETEM LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET

A HEPARIN INDUKÁLTA THROMBOCYTOPENIA (HIT) LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA DR. FEHÉR ADRIENNE SEMMELWEIS EGYETEM LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET A HEPARIN INDUKÁLTA THROMBOCYTOPENIA (HIT) LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA DR. FEHÉR ADRIENNE SEMMELWEIS EGYETEM LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET Platelet fall after surgery Andreas Greinacher, and Kathleen

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA Általános Laboratóriumi Diagnosztika és Molekuláris Vizsgálatok 1. Referencia tartomány, terápiás tartomány, cut off értékek 2. Szenzitivitás, specificitás, prediktív

Részletesebben

Vérzés és thrombosis. Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.november 17.

Vérzés és thrombosis. Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.november 17. Vérzés és thrombosis Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.november 17. A véralvadási-fibrinolítikus rendszer feladatai A vér az érpályában maradjon folyékony ( thrombosis) Érsérülés helyén dugó (thrombocyta,

Részletesebben

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek?

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Dr. Jávorszky Eszter, Kánnai Piroska Dr. Szőnyi László Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika, Budapest Anyagcsere szűrőközpont 2 Ritka

Részletesebben

A hemosztázis - kórélettana és diagnosztikája -

A hemosztázis - kórélettana és diagnosztikája - A hemosztázis - kórélettana és diagnosztikája - - Dr. Tánczos Krisztián - Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet XVI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus MSOTKE - MOT közös tudományos rendezvénye

Részletesebben

Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai. Dr. Oláh Zsolt. Témavezető: Dr.

Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai. Dr. Oláh Zsolt. Témavezető: Dr. Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai Dr. Oláh Zsolt Témavezető: Dr. Boda Zoltán DEBRECENI EGYETEM Laki Kálmán Doktori Iskola Debrecen, 2012 A heparin-indukálta

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Point of care diagnosztika I. ACT, INR, APTI, Multiplate: elméleti alapok, indikációk, kontraindikációk

Point of care diagnosztika I. ACT, INR, APTI, Multiplate: elméleti alapok, indikációk, kontraindikációk Point of care diagnosztika I. AC, INR, API, Multiplate: elméleti alapok, indikációk, kontraindikációk Babik Barna Szegedi udományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív erápiás Intézet Hemosztázis anfolyam

Részletesebben

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet Vizeletvizsgáló tesztcsík ~ 1950 Vizeletvizsgáló tesztcsík szerkezete POCT mozaikszó eredete

Részletesebben

Antepartum vérzések, DIC. Dr. Timmermann Gábor

Antepartum vérzések, DIC. Dr. Timmermann Gábor Antepartum vérzések, DIC Dr. Timmermann Gábor Antepartum vérzések I. Korai, 1. trimeszterbeli vérzések Fertőzés Kontakt vérzés Vetélés Extrauterin graviditas Polypus decidualis Trophoblast tumor Cervixcarcinoma

Részletesebben

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor HELLP szindróma A HELLP szindróma (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count) a praeeclampsia

Részletesebben

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna Haemostasis (vérzéscsillapodás) Szervezetünk erei külső és belső behatásokra sérülhetnek. Ez igen gyakori folyamat, a mikrovérzések rendszeresek, de jól működő vérzéscsillapodási

Részletesebben

Gyermekkori thromboemboliák klinikuma és kezelése

Gyermekkori thromboemboliák klinikuma és kezelése Gyermekkori thromboemboliák klinikuma és kezelése Dr. Kardos Mária Mohács Város Kórháza, Gyermekosztály A thromboemboliás megbetegedések csecsemő- és gyermekkorban viszonylag ritkán fordulnak elő. Szemben

Részletesebben

A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége

A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége Prof. Dr. Domján Gyula Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Népegészségtani Intézet Bevezetı gondolatok A VTE Magyarországon

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Unalmas telefonkönyv, vagy izgalmas krimi? A véralvadás élettana

Unalmas telefonkönyv, vagy izgalmas krimi? A véralvadás élettana Unalmas telefonkönyv, vagy izgalmas krimi? A véralvadás élettana Babik Barna Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Hemosztázis Továbbképző Kurzus Kecskemét, 2016 Mire ez

Részletesebben

A szervezet vízterei

A szervezet vízterei kapilláris membrán extracelluláris foly. (20%) A szervezet vízterei vérplazma (~5%) intersticiális folyadék (15%) sejtmembrán vese intracelluláris folyadék (40%) légutak bır tápcsatorna testtömeg% A szervezet

Részletesebben

PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07.

PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07. PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07. A laboratóriumi tevékenység három szakaszra bontható: Preanalitikai szakasz - laboratóriumon

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése

Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése Kiss Rudolf Szívgyógyászati Klinika 2014.11.07. Vérzés Vérzés transzfúzió - szövődmények Vérzés mértéke: Súlyos vérzés:

Részletesebben

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai Dr. Oláh Zsolt Témavezető: Dr. Boda Zoltán DEBRECENI EGYETEM LAKI KÁLMÁN DOKTORI ISKOLA Debrecen, 2012 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán!

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán! Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán! Ezúttal, szakítva a korábbi hagyományokkal, többek igényének helyt adva, a varietas delectat elvét

Részletesebben

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina Jelen esetbemutatás kizárólag oktatási célokat szolgál, a diák, videók bármilyen felhasználása kizárólag a Debreceni Egyetem OEC írásos engedélyével történhet. Epidemiológia:

Részletesebben

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán!

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán! Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság XII. Kongresszusán! Ezúttal, szakítva a korábbi hagyományokkal, többek igényének helyt adva, a varietas delectat elvét

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Súlyos haemostasis zavarok kezelésének új szempontjai: antikoaguláns stratégia antithrombin deficites terhességben, gyulladásos bélbetegséghez társuló thromboembolia és

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben