MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A TECHNOLÓGIAI ELÕTERVEZÉSBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A TECHNOLÓGIAI ELÕTERVEZÉSBEN"

Átírás

1 1 MIKÓ Balázs 1, Dr. SZEGH Imre 2, KUTROVÁCZ Lajos 3 MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A TECHNOLÓGIAI ELÕTERVEZÉSBEN 1 - doktorandusz; 2 - mûszaki tudományok kandidátusa, egyetemi docens; 3 - tanszéki mérnök Budapesti Mûszaki Egyetem, Gépgyártástechnológia Tanszék A cikk a technológiai elõtervezés bizonyos feladatainak automatizálására kifejlesztett, mesterséges intelligencia módszerekre alapuló megoldásait ismerteti. Kitér az eset-alapú tervezés, a mesterséges neurális hálók és a szabály-alapú következtetés alkalmazására. A technológiai elõtervezés automatizálásával több mint tíz éve foglalkozunk a BME Gépgyártástechnológia Tanszékén. Jelen kutatás az OTKA T számú projekt támogatásával folyik. 1. BEVEZETÉS A technológiai elõtervezés a technológiai tervezés legmagasabb szintje, a technológizálás stratégiája. A tervezési szint feladata: a gyártási folyamat elvi vázlatának összeállítása; becsült költség és normaadatok képzése a vállalatvezetés és a termelésirányítás részére; az elõgyártmány gyártás, az alkatrészgyártás és a szerelés technológiai folyamatainak tervezéséhez szükséges információk összeállítása; a gyártástervezés stratégiájának meghatározása. A technológiai elõtervezés a vállalatvezetéssel, a termelésirányítással, konstrukciós tervezéssel és a technológiai folyamattervezéssel tart kapcsolatot (Ábra 1.). Elõgyártmány gyártási folyamatainak tervezése Termelésirányítás Vállalatirányítás Technológiai elõtervezés Alkatrészgyártás folyamattervezése Konstrukciós tervezés Szerelés folyamattervezése Ábra 1. A technológiai elõtervezés kapcsolata a környezetével A technológiai elõtervezés eredményeit elsõsorban a technológiai tervezés alacsonyabb szintjei hasznosítják, de kulcsfontosságúak a konstrukciós tervezés, a

2 2 termelésirányítás, a készletgazdálkodás, a vállalatirányítás közép- és hosszútávú tervkészítõi részére is. Az eredmények jól hasznosíthatók ajánlati technológiák, árajánlatok, beruházási tervek kidolgozása során is. A kutatási feladat megoldása során a feladatok jellegébõl adódóan a mesterséges intelligencia módszerek alkalmazása látszott célravezetõnek. A mesterséges intelligencia kutatás ma már nagyon szerteágazó területekkel rendelkezik. Kutatásaink során az eset-alapú következtetés, a szabály-alapú következtetés és a mesterséges neurális hálók nyújtotta lehetõségeket vizsgáltuk. 2. ESET-ALAPÚ KÖVETKEZTETÉS A mérnöki gondolkodás egyik fontos jellemzõje, hogy a szakmaspecifikus ismeretek jelentõs részét a konkrét feladatok megoldása révén gyûjti össze. A "fontos" ismeretek idõvel egyre finomulnak, a kevésbé fontosak elhalványulnak. Az emberi gondolkodás ilyen megközelítését modellezi az eset-alapú következtetés módszere, amely a problémákat a korábban megoldott feladatok dokumentumainak visszakeresése és adaptálása révén oldja meg. E módszer alkalmazását a technológiai elõtervezésben egyrészt a gyorsan és dinamikusan változó gyártási környezet, másrészt a gyors válaszokat követelõ döntési helyzetek motiválják. A módszer hatékony alkalmazásának feltétele: az esetek célszerû kódolása; a megfelelõ technológiai terv gyors elõkeresése; a hasonlóság mértékének megállapítása; az egyszerû adaptálhatóság biztosítása; az esetbázis (technológiai tervek) folyamatos frissítése. Az eset-alapú következtetés folyamata (Ábra 2.) nagyon egyszerû. Tároljuk az egyedi eseteket, - az esetek konkrét megoldásaival reprezentálva - létrehozva ezzel az esetbázist. Az új feladat megoldása során elõszõr kiválasztjuk az esetbázisból a leginkább hasonlót, majd annak megoldását adaptáljuk az új esetre, végül az így keletkezett új tervezési eredményeket felvesszük az esetbázisba, ami a módszer tanuló konponensét jelenti ([2.]).

3 3 Új probléma Indexelés Visszakeresés Esetbázis Hasonló esetek Választás Javasolt megoldás Tanulás Adaptálás Ellenörzés Megoldás Ábra 2. Az eset-alapú következtetés folyamata Az esetalapú következtetést az alkatrészek vázlatos technológiai terveinek meghatározása során alkalmaztuk, amely számos elõtervezéssel kapcsolatos feladat alapja, de valószínûsíthetõ, hogy eredményesen hasznosítható az elõgyártmányok és a szerelés vázlatos technológiai terveinek elkészítésére is. 2.1 Az esetek reprezentálása Egy eset alapú következtetésre épülõ szakértõi rendszer fejlesztése során számos problémát meg kell oldani. Ez elsõ ilyen probléma az esetek reprezentálása. Egy eset leírása két részbõl áll. Egyrészt egy szituáció leírásából, másrészt ebben a szituációban alkalmazandó megoldásból. Vázlatos technológiai tervek elõállítása során a szituáció egy alkatrésznek felel meg, az alkalmazandó megoldás pedig az alkatrészhez tartozó technológiai tervnek.

4 4 A fõ kérdés, hogyan tudjuk egyszerûen, tömör formában reprezentálni az alkatrészeket. 1-4 K1 - V1 - V2 - V3 - V4 K2 - V1 - V2 - V K3 - V1 - V2 - V3 K4 - V1 - V K5 - V1 - V2 - V3 K6 - V1 - V2 K7 - V1 - V2 - V3 Ábra 3. Kérdésgráf (példa) Az alkatrészek leírása egy irányított gráf segítségével történik (Ábra 3.). Ez a gráf írja le az összes alkatrész technológiai tulajdonságait. A gráf csúcsai kérdéscsoportok formájában reprezentálják az egyedek lehetséges geometriai és technológiai sajátosságait. Adott alkatrész megmunkálási igénye a gráf egy lehetséges útvonalával adható meg, amely tömören az útvonalhoz tartozó csúcsok kódjaival írható le. Ezt nevezzük az alkatrész technológiai kódjának, ami nem más, mint az alkatrész megmunkálási igényét reprezentáló modell. A gráf bonyolultsága a vállalat alkatrészhalmazának összetettségétõl függ és mindíg a konkrét vállalat sajátosságainak figyelembevételével készül. Ezért oly módon lett megalkotva, hogy tehetõvé tegye tetszõleges bonyolultságú, szerkezetû és tetszõleges osztályozási szempontokat tartalmazó struktura kialakítását. A felhasználó a kérdésgráf segítségével, dialógus formájában állítja össze az alkatrészek megmunkálási igényét, a technológiai kódot. 2.2 A hasonlóság megállapítása A hasonlóság megállapításának sikere alapvetõen befolyásolja az egész eljárás sikerét, ezért a folyamat kulcs problémájának tekinthetõ. Kutatásaink során a probléma megoldására mesterséges neurális hálót alkalmaztunk, melynek részletes ismertetését a 3. fejezet tartalmazza.

5 5 2.3 Vázlatos technológiai tervek készítése konkrét alkatrészek technológiai tervei alapján Mint már említettük az eset-alapú tervezési elvet vázlatos technológiai tervek elõállítása során alkalmaztuk. Az elsõ tervezési feladat (Ábra 4.) az alkatrész megmunkálási igényének feltárása. Ez a már említett kérdésgráf segítségével történik, az eredménye pedig az alkatrész technológiai kódja Gyártandó alkatrészek Kérdésgráf Indexelés Technológiai kód Vállalati technológiai tudásbázis (konkrét technológiák esetbázisa) A technológiai analogon kiválasztása A technológiai terv editálása CAD adatbázis (konkrét alkatrészek) Technológiai terv Ábra 4. Technológiai tervek készítése konkrét tervek alapján Az alkatrész technológiai kódjának ismeretében keressük a hasonló technológiai megoldásokat, melyek közül a felhasználó választja ki a számára megfelelõt. Ezt követi a kiválasztott terv adaptálása, melyhez kényelmes, gyors editálási lehetõséget kell biztosítani. Mindkét tevékenységet segíti ha a technológus közben a számítógép képernyõjén látja az alkatrészek rajzait. Ez természetesen akkor valósítható meg, ha az alkatrészek rajzai CAD rendszerrel készültek és a rajzi fájlok rendelkezésre állnak. Végül az elkészült terv az esetbázishoz "fûzhetõ", gazdagítva ezzel a kész technológiák halmazát.

6 6 2.4 Vázlatos technológiai tervek készítése csoporttechnológiák alapján Az eset-alapú következtetés egy sajátos megközelítése a csoporttechnológia alkalmazása, vagy ahogy ezt a számítógépes tervezõrendszerek kapcsán említik, a variáns módszer felhasználása. A módszer alapgondolata az, hogy a technológiailag és geometriailag azonos jellegû munkadarabok egy csoportjára olyan tipizált megoldást dolgozunk ki, amely a csoport minden egyes tagjára nézve magában foglalja az egyedi megoldást is. Gyártandó alkatrész Kérdésgráf Indexelés Vállalati technológiai tudásbázis (csoporttechnológiák esetbázisa) Technológiai kód A csoport technológia kiválasztása CAD adatbázis (komplex alkatrészek) Automatikus adaptálás Csoporttechnológia editálása Vállalati technológiai tudásbázis (konkrét technológiák esetbázisa) Technológiai terv Ábra 5. Tervezés csoporttechnológiák segítségével A tervezés menetét az Ábra 5. szemlélteti. A tervezés menete hasonló az elõzõ fejezetben leírtakhoz. Az alapvetõ eltérés az esetbázis tartalmában rejlik. Míg az elõzõekben ismertetett módszer esetében az esetbázis a konkrét esetek technológiáit, addig a variáns módszernél a komplex alkatrészek csoporttechnológiáit tartalmazza. A tervezés itt is az alkatrész technológiai kódjának összeállításával kezdõdik. A technológiai kód segítségével határozható meg az aktuális alkatrész csoport. Ezt követi a csoporttechnológia adaptálása, amely történhet egy terv-editor segítségével a felhasználó által, vagy adaptálási szabályok alapján automatikusan.

7 7 3. MESTERSÉGES NEURÁLIS HÁLÓ ALKALMAZÁSA A mesterséges neurális hálók olyan számítási feladatok megoldására létrehozott párhuzamos adatfeldolgozást végzõ adaptív eszközök, melyek eredete az emberi agy mûködésének modellezésére vezethetõ vissza ([3.]). Felépítésüket tekintve egyszerû, általában adaptív elemek sûrûn összekapcsolt hálózata, és ezek hierarchikus szervezete. A neurális hálókat a hálók topológiája, a csomópontjainak karakterisztikája és az alkalmazott tanulási algoritmusok határozzák meg. Az általunk használt neurális háló csomópontjainak felépítését a Ábra 6. szemlélteti. X1 X2 w1 w2 S f(s) Y Xn wn Ábra 6. A mesterséges neurális háló csomópontjainak felépítése A csomópont súlyozva összegzi a bemenetein jelentkezõ értékeket, majd a súlyozott összeget egy f(s) nemlineáris függvény segítségével transzformáljuk. Nemlineáris függvényként az un. szigmoid függvényt alkalmaztunk. Ily módon egy csomópont kimenete a következõképpen határozható meg: 1 S = x i w i, Y = f ( S) = n + ( e S S o ) 1 ahol: x i : a csomópont bemenetei; w i : a bemenetek súlyai; Y: a csomópont kimenete. A mesterséges neurális háló tehát ilyen egyforma elemekbõl épül fel (Ábra 7.). Az általunk használt hálónak négy bemenete és egy kimenete van, melyeket egy közbensõ réteg köt össze. A bemeneti réteg minden eleme össze van kötve a közbensõ réteggel és a közbensõ réteg minden eleme össze van kötve a kimeneti réteggel.

8 8 S1 S2 S3 S S4 Ábra 7. A mesterséges neurális háló felépítése A csomópontokat összekötõ élekhez rendelt súlyokat (w i,j ) a háló tanítása során határoztuk meg. A tanítás során mintákat "mutattunk" a hálónak. A mintákat a bemenõ adataival és az elvárt kimeneti értékekkel definiáltuk. A tanulás során a súlyok értékét a back-propagation eljárás alapján a következõk szerint módosítjuk: E( w) wi, j ( n) = η * + α * wi, j ( n 1) w, ahol w i,j (n) : az n-edik lépésben a w i,j súly változtatása, w i,j (n-1) : az (n-1)-edik lépésben a w i,j súly változtatása, η : tanulási ráta, 0 < η< 1, konstans, α : momentum, 0 <= α < 1, konstans, E(w) : hiba, 1 2 E( w) = * ( t o( w ), 2 k t : megkivánt kimeneti érték, o : aktuális kimeneti érték. Kutatásaink során a neurális hálókat, mint már említettük, az eset-alapú tervezés egyik kulcsfontosságú problémájának megoldására - az esetek közötti hasonlóság meghatározására - alkalmaztuk. Az eseteket modellezõ technológiai kód alapján úgynevezett elsõdleges hasonlósági indexeket generáltunk, melyek külön-külön a két összehasonlítandó eset technológiai kódja közötti eltérés egy-egy jellemzõ értékét írja le. Az egyes indexek a következõ jellemzõket fogalmazzák meg: S 1 : a kódok hosszának különbsége, S 2 : a kódolás során elõfordult azonos kérdéscsoportok száma; S 3 : a közös kérdésgráf szakasz hossza; i, j

9 9 S 4 : a tartalmilag azonos kód elemek száma. A program futása során az új esethez tartozó technológiai kódot és az esetbázisban található esetek technológiai kódját hasonlítjuk össze (Ábra 8.). Elsõ lépésként meghatározzuk az elsõdleges hasonlósági indexeket, majd ezekbõl, a már betanított neurális háló segítségével, meghatározzuk a két eset közötti hasonlóság mértékét. A felhasználó ezen értékek figyelembevételével tudja kiválasztani a legjobban hasonló, adaptálásra alkalmas esetet. Technológiai kód Egy eset technológiai kódja Elsõdleges hasonlósági indexek elõállítása S1 S2 S3 S4 S Hasonlósági index Ábra 8. A hasonlóság megállapítása Mint láttuk a neurális háló használatának elõfeltétele a tanítás. Esetünkben a tanítás tanítási minták segítségével történt. Ezen minták tartalmazzák egyrészt az elsõdleges hasonlósági indexeket, másrészt a végsõ hasonlósági indexet. Ennek a mintának az elõállítás az esetbázist felhasználva automatikusan történik. A hasonlóság megállapítása során kiválasztunk két alkatrészt az esetbázisból és összehasonítjuk az alkatrészekhez tartozó technológiákat. Annál jobban hasonlít technológiai szempontból az egyik alkatrész a másikra, minél egyszerûbben elõállítható az egyik alkatrész technológiájából a másik alkatrész technológiája. 4. SZABÁLY-ALAPÚ KÖVETKEZTETÉS A szabály-alapú következtetés nagyon közel áll a mérnöki gondolkodás bizonyos formáihoz. A mérnök gyakran dönt ha - akkor típusú szabályok alapján. Ezt a gondolkodási folyamatot modellezi a szabály-alapú következtetés.

10 10 A szabály-alapú rendszerek tudásbázisa részben tényekbõl, részben szabályokból áll. A tények az általunk vizsgálni kívánt zárt világ leírására szolgálnak. A szabályok feltétel-akció párosok, ami valójában azt jelenti: ha a feltétel kielégül akkor az akciót végre lehet hajtani. A feltétel azon körülmények kifejezésére szolgál, melyek között a szabály egyáltalán aktivizálódhat. Az akció oldal adja meg, hogy mi történjen a szabály aktivizálódása nyomán. A szabálynak kétféle hatása lehet: részben módosíthatja a tényeket, részben input/output tevékenységet generálhat. Szabály-alapú rendszerekben az alapvetõ következtetési mód az elõreláncolás vagy adatvezérelt következtetés, melynek lényege tömören a következõ: ha a következtetõ mechanizmus talál olyan szabályt, melynek feltételeit a tények kielégítik, akkor végrehajthatja a szabályt, aminek hatására a tények módosulnak. Mindez ciklikusan addig folytatódik, míg van olyan szabály, amely "tüzelhet". A következtetés másik, gyakran alkalmazott módja az ún. hátraláncolt vagy célvezérelt következtetés. A következtetés egy célból indul ki és megvizsgálja, hogy a rendelkezésre álló tények alapján a cél igazolható-e. A mechanizmus elõszõr a cél alapján kiválaszt egy szabályt, melynek akció oldalán a cél állítása szerepel. Ezután ellenõrzi, hogy a tények kielégítik-e ezen szabály feltételeit. Ha egy feltételre nincs illeszthetõ tényállítás, akkor azt az igazolandó célokhoz csatoljuk. Ez a folyamat mindaddig tart, míg elõáll egy megoldás, vagy kiderül, hogy az adott cél az adott tények esetén nem teljesíthetõ. A gyakorlatban gyakran alkalmazzák a vegyes, mind elõre-, mind hátraláncoló üzemmódot. Ugyanis ha a mintaillesztés egy bizonyos tény hiánya miatt nem sikerül akkor ezt a tényt célként lehet kitûzni és hátraláncoló szabályok segítségével meg lehet próbálni a többi ténybõl levezetni. A tüzelési ciklusnak három fõ lépése van (Ábra 9.). Mintaillesztés Szabály bázis Adatbázis Kiválasztás Tüzelés Ábra 9. Szabály-alapú következtetési ciklus A mintaillesztés kijelöli mindazon szabályokat, melyek feltételei illeszkednek a tényekre. Ekkor nem pusztán a feltételek logikai ellenõrzése, hanem a feltételek közt szereplõ változók minden lehetséges módon való lekötése történik. Egy szabály többféle módon is illeszkedhet az adatbázisra, ezért valójában nem a szabályok tüzelnek hanem azok példányai.

11 Választáskor el kell dönteni, hogy a mintaillesztés során kijelölt szabálypéldányok közül melyik tüzeljen. A feladat megoldására többféle vezérlési stratégiát alkalmazhatunk. A leggyakrabban alkalmazott stratégiák a következõk: a legfrisebb tényekre illeszkedõ; a legspecifikusabb, azaz a legtöbb feltételt alkalmazó; a legnagyobb prioritású, ha a szabályokhoz prioritás rendelhetõ, vagy egy véletlenszerûen kiválasztott szabály tûzel. Egy szabály, lekötött változók mellett történõ, végrehajtását tüzelésnek nevezzük. A tüzelés során módosulnak a tények, vagy input/output tevékenységek aktivizálódnak. Feladataink megoldásához a LEVEL5 Object szabályalapú következtetõ keretrendszert alkalmaztuk, mely segítségével egyszerûen készíthetõk Windows operációs rendszer alatt futtatható alkalmazások. A keretrendszer tartalmazza mindazon eszközöket amelyek felhasználó barát környezetet biztosítanak egy objektumorientált program készítéséhez. Ezek az alábbiak: grafikus felhasználási felület szerkesztése; felhasználói objektumok létrehozása, szerkesztése; adatbázisok létrehozása, csatolása az alkalmazáshoz; intelligens szabályszerkesztõ; futás alatti nyomkövetés; a forráskód szöveges megjelenítése. A LEVEL5 Object hibrid következtetõ rendszer, így a különbözõ tudásábrázolási formáknak megfelelõ következtetési módok alkalmazhatók. A keretrendszer következtetésének üzemmódja lehet: szabályalapú célvezérelt; szabályalapú adatvezérelt; szabályalapú célvezérelt és adatvezérelt kombináció. A két alapvetõ következtetési forma a szabály-alapú célvezérelt és a szabályalapú adatvezérelt következtetés. A célvezérelt (hátraláncoló) következtetés szabályait RULE-oknak, az adatvezérelt (elõreláncoló) következtetés szabályait DEMONoknak nevezzük. A szakértõi rendszerek fejlesztõi felületét és következtetõ mechanizmusát a LEVEL5 Object keretrendszer eleve biztosítja, tulajdonképpen a keretrendszer egy programozási környezetnek tekinthetõ. A fejlesztés során csupán a tudásbázis és a felhasználó felület létrehozása a fejlesztõk feladata. A felhasználói felület kialakítását is jelentõsen támogatja a keretrendszer, így Windows-os környezet esetén a bemenõ adatok megadása és az eredmények közlése nagyon egyszerûen megtervezhetõ. 11

12 12 A probléma meghatározása Osztályok definiálása Példányok létrehozása Felhasználói képernyõk letrehozása Szabályok és démonok létrehozása Eljárások definiálása Tesztelés Ábra 10. Szakértõi rendszer fejlesztésének lépései Fejlesztõ munkánk során a prototípus rendszerekre érvényes fejlesztési modellt alkalmaztuk, mivel munkánk kutatási célú. A fejlesztés lépéseit mutatja az Ábra 10. ([1.]). Az elsõ lépés a probléma definiálása, amely során meghatározzuk, milyen feladat megoldására fejlesztjük a rendszerünket, milyen bemenõ adatokra támaszkodhatunk és milyen kimenõ információt várunk el. Tulajdonképpen megalkotjuk a rendszer koncepcióját. A következõ lépés a következtetés során használni kívánt objektumok frame-alapú leírása, létrehozása. Ennek során osztályokat hozunk létre, melyek leírják az ismert objektumokat. Minden osztály (class) rendelkezik egy névvel, valamint tulajdonságokkal (attribute), melyek különbözõ típusú változók lehetnek. Az egyes tulajdonságokhoz kapcsolhatunk eljárásokat is. Az osztályok definiálása után példányokat (instance) hozunk létre, ami során konkrét értékeket adunk egy osztály tulajdonságainak. A felhasználói képernyõket elõre definiált képernyõelemekbõl építhetjük fel. Íly módon elhelyezhetünk a képernyõn adatbeviteli- és kiíró mezõket, szövegeket, nyomógombokat, képeket, listákat, táblázatokat stb. Definiálhatjuk a képernyõk közötti kapcsolatokat. A <ha - akkor> szerkezetû szabályok és démonok jelentik a szakértõi rendszerünk tudását. Ezek definiálását egy szabály-szerkesztõ segíti, amely lehetõvé teszi a szabályok gyors, gépelés nélküli létrehozását.

13 13 A változók értékeinek figyelésére alkalmasak a WHEN NEEDED és WHEN CHANGED eljárások. Az elõbbivel értékmeghatározást definiálhatunk, míg az utóbbival értékváltozást figyelhetünk. A tesztelés során ellenörizhetjuk rendszerünk mûködését és korrigálhatjuk az egyes elemeit. A keretrendszer segítségével szakértõi rendszereket fejlesztettünk a gyártórendszerek kijelöléséhez, az elõgyártmányválasztáshoz, a csoporttechnológiák automatikus adaptálásához. Példaképpen tekintsük meg a gyártórendszerválasztás, szerszámgépválasztó moduljának felhasználói felületét (Ábra 11.). Ábra 11. A szerszámgép választó modul felhasználói felülete A szakértõi rendszer fejlesztése szempontjából legfontosabb feladat a tudásbázis összeállítása. A tudásbázis alapvetõen tényekbõl és szabályokból tevõdik össze. A tényeket osztályokba lehet szervezni. Példaképpen a megmunkáló központok osztály leírását mutatjuk be az alábbiakban:

14 14 CLASS Machining Center WITH Name STRING WITH Palett Size NUMERIC WITH Travel of X axis NUMERIC WITH Travel of Y axis NUMERIC WITH Travel of Z axis NUMERIC WITH Main Spindle Motor NUMERIC WITH Tool Shank STRING WITH Price NUMERIC WITH Tool Storage Capacity NUMERIC Ennek egy példánya: INSTANCE Machining Center 1 ISA Machining Center WITH Name := "H 415" WITH Palett Size := 400 WITH Travel of X axis := 560 WITH Travel of Y axis := 560 WITH Travel of Z axis := 510 WITH Main Spindle Motor := 11 WITH Tool Shank := "40" WITH Price := WITH Tool Storage Capacity := 30 A tudásbázis másik fontos eleme a szabályok halmaza. A szabályok a keretrendszer által felkínált "nyelv" segítségével nagyon egyszerûen definiálhatók. Példaképpen a megmunkáló központok kiválasztásához használt egyik demon tipusú szabályt mutatjuk be: DEMON Tool2 IF Tool Storage Capacity OF Customer Requirement > Tool Storage Capacity OF Suggested Machining Center AND Tool Storage Capacity OF Customer Requirement <= Tool Storage Capacity Option 1 OF Suggested Machining Center THEN Price of Tool Storage Capacity Option OF Suggested Machining Center := Price of Tool Storage Capacity Option 1 OF Suggested Machining Center 5. IRODALOM [1.] P.Harmon, B.Sawyer: Creating Expert Systems for Business and Industry; John Wiley and Sons, [2.] J.Kolodner: Case-Based Reasoning; Morgan Kaufmann, [3.] L.P.J. Veelenturf: Analysis and Applications of Artificial Neural Networks, Prentice Hall, 1995.

12.3. Az automatizált technológiai tervezés módszerei A variáns módszer

12.3. Az automatizált technológiai tervezés módszerei A variáns módszer 12.3. Az automatizált technológiai tervezés módszerei A technológiai tudás és a tervezési feladat egymáshoz rendeltetését, a feladatok típusait, a tervezési műveleteket, a megoldások környezetfüggőségét

Részletesebben

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr.

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr. Gépgyártástechnológia Tsz Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége 2003. december 11. 1 2 CEE-Product Groups Tartalom 1. Költségbecslési módszerek 2. MoldCoster

Részletesebben

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel Készítette: Szabó Gábor, 1996 Az Az IntelliCorp IntelliCorp stratégiája: stratégiája: Kifinomult, Kifinomult, objektum-orientált objektum-orientált környezetet környezetet biztosít biztosít tervezéséhez,

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

CSOPORTTECHNOLÓGIA TERVEZÉSÉNEK SZÁMITÓGÉPES TÁMOGATÁSA

CSOPORTTECHNOLÓGIA TERVEZÉSÉNEK SZÁMITÓGÉPES TÁMOGATÁSA 1 CSOPORTTECHNOLÓGIA TERVEZÉSÉNEK SZÁMITÓGÉPES TÁMOGATÁSA Mezei Sándor Mikó Balázs ifj. Mezei Sándor Summary With the help of this program wrote on the computer we can search for the geometric parameters

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Technológiai előtervezés automatizálása mesterséges intelligencia módszerek segítségével

Technológiai előtervezés automatizálása mesterséges intelligencia módszerek segítségével Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mikó Balázs Technológiai előtervezés automatizálása mesterséges intelligencia módszerek segítségével Doktori (PhD) disszertáció Témavezető: Dr. Szegh Imre

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 007/008 Az Előadások Témái Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció i stratégiák Szemantikus hálók / Keretrendszerek

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Bevezetés Termelési paradigma fogalma Paradigma váltások A CIM fogalmának

Részletesebben

Számítógépes képelemzés 7. előadás. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék

Számítógépes képelemzés 7. előadás. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Számítógépes képelemzés 7. előadás Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Momentumok Momentum-alapú jellemzők Tömegközéppont Irányultáság 1 2 tan 2 1 2,0 1,1 0, 2 Befoglaló

Részletesebben

Parametrikus tervezés

Parametrikus tervezés 2012.03.31. Statikus modell Dinamikus modell Parametrikus tervezés Módosítások a tervezés folyamán Konstrukciós variánsok (termékcsaládok) Parametrikus Modell Parametrikus tervezés Paraméterek (változók

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Versengéses és önszervező tanulás neurális hálózatokban

Intelligens Rendszerek Elmélete. Versengéses és önszervező tanulás neurális hálózatokban Intelligens Rendszerek Elmélete : dr. Kutor László Versengéses és önszervező tanulás neurális hálózatokban http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html Login név: ire jelszó: IRE07 IRE 9/1 Processzor Versengéses

Részletesebben

Neurális hálózatok bemutató

Neurális hálózatok bemutató Neurális hálózatok bemutató Füvesi Viktor Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet Miért? Vannak feladatok amelyeket az agy gyorsabban hajt végre mint a konvencionális számítógépek. Pl.:

Részletesebben

Intelligens irányítások

Intelligens irányítások Intelligens irányítások Fuzzy következtető rendszerek Ballagi Áron Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tsz. 1 Fuzzy következtető rendszer Fuzzy következtető Szabálybázis Fuzzifikáló Defuzzifikáló 2

Részletesebben

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Keresés képi jellemzők alapján Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Lusta gépi tanulási algoritmusok Osztályozás: k=1: piros k=5: kék k-legközelebbi szomszéd (k=1,3,5,7)

Részletesebben

A gyártástervezés feladata. CAM tankönyv. Technológiai terv elemei. Alapfogalmak, definíciók. A gyártástervezés területei. Alapfogalmak, definíciók

A gyártástervezés feladata. CAM tankönyv. Technológiai terv elemei. Alapfogalmak, definíciók. A gyártástervezés területei. Alapfogalmak, definíciók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent István Egyetem Typotex Kiadó TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 Óbudai Egyetem CAM tankönyv A gyártástervezés feladata A gyártástervezés feladata: Megtervezni

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 2. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Gyártórendszerek egyszerűsített irányítási modellje Zavaró

Részletesebben

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Megvalósítási folyamat lépései Mőanyag termék elıállítása 1 Fröccsöntı szerszám Megrendelı Termék dokumentáció

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

GráfRajz fejlesztői dokumentáció

GráfRajz fejlesztői dokumentáció GráfRajz Követelmények: A GráfRajz gráfokat jelenít meg grafikus eszközökkel. A gráfot többféleképpen lehet a programba betölteni. A program a gráfokat egyedi fájl szerkezetben tárolja. A fájlokból betölthetőek

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav08 Dr. Várady Tamás,

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Tel., Fax:1/666-5544,1/666-5545 http://nik.uni-obuda.hu/imri Az 2004-ben alakult IMRI (BMF)

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Gyakorlata. Neurális hálózatok I.

Intelligens Rendszerek Gyakorlata. Neurális hálózatok I. : Intelligens Rendszerek Gyakorlata Neurális hálózatok I. dr. Kutor László http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ir2.html IRG 3/1 Trend osztályozás Pnndemo.exe IRG 3/2 Hangulat azonosítás Happy.exe IRG 3/3

Részletesebben

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017.

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Vizuális feldolgozórendszerek feladatai Mesterséges intelligencia és idegtudomány Mesterséges intelligencia és idegtudomány Párhuzamos problémák

Részletesebben

Modellezés és szimuláció. Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Modellezés és szimuláció. Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék Modellezés és szimuláció Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék Kvantitatív forradalmak a földtudományban - geográfiában 1960- as évek eleje: statisztika 1970- as évek eleje:

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV Nyíregyházi Főiskola Gyártórendszerek tervezése c. tan- 2009/2010. tanév, II. félév GM.III. évfolyam Gyak.jegy, 2 kredit tárgy Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék Tanítási

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók

Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók Az alállomási kezelést támogató szakértői funkciók dr. Kovács Attila Szakértői rendszerek Emberi szakértő kompetenciájával, tudásával rendelkező rendszer Jellemzői: Számítási műveletek helyett logikai

Részletesebben

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához 1. Célkitűzések A pályázat célja egy virtuális immunológiai osztály kialakítása, amelynek segítségével a különböző betegségekkel

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

- Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban

- Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban I. Intelligens tervezőrendszerek - Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban Adat = struktúrálatlan tények, amelyek tárolhatók,

Részletesebben

Mesterséges neurális hálózatok II. - A felügyelt tanítás paraméterei, gyorsító megoldásai - Versengéses tanulás

Mesterséges neurális hálózatok II. - A felügyelt tanítás paraméterei, gyorsító megoldásai - Versengéses tanulás Mesterséges neurális hálózatok II. - A felügyelt tanítás paraméterei, gyorsító megoldásai - Versengéses tanulás http:/uni-obuda.hu/users/kutor/ IRE 7/50/1 A neurális hálózatok általános jellemzői 1. A

Részletesebben

I. LABOR -Mesterséges neuron

I. LABOR -Mesterséges neuron I. LABOR -Mesterséges neuron A GYAKORLAT CÉLJA: A mesterséges neuron struktúrájának az ismertetése, neuronhálókkal kapcsolatos elemek, alapfogalmak bemutatása, aktivációs függvénytípusok szemléltetése,

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmus-leíró eszközök Folyamatábra Irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll, egyetlen induló és befejező éle van, az

Részletesebben

Az MTA Cloud a tudományos alkalmazások támogatására. Kacsuk Péter MTA SZTAKI

Az MTA Cloud a tudományos alkalmazások támogatására. Kacsuk Péter MTA SZTAKI Az MTA Cloud a tudományos alkalmazások támogatására Kacsuk Péter MTA SZTAKI Kacsuk.Peter@sztaki.mta.hu Tudományos alkalmazások és skálázhatóság Kétféle skálázhatóság: o Vertikális: dinamikusan változik

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás. Döntések fuzzy környezetben Közelítő következtetések

Számítógépes döntéstámogatás. Döntések fuzzy környezetben Közelítő következtetések BLSZM-09 p. 1/17 Számítógépes döntéstámogatás Döntések fuzzy környezetben Közelítő következtetések Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék. Neurális hálók. Pataki Béla

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék. Neurális hálók. Pataki Béla Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék Neurális hálók Előadó: Előadás anyaga: Hullám Gábor Pataki Béla Dobrowiecki Tadeusz BME I.E. 414, 463-26-79

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

társadalomtudományokban

társadalomtudományokban Gépi tanulás, predikció és okság a társadalomtudományokban Muraközy Balázs (MTA KRTK) Bemutatkozik a Számítógépes Társadalomtudomány témacsoport, MTA, 2017 2/20 Empirikus közgazdasági kérdések Felváltja-e

Részletesebben

Az optimális megoldást adó algoritmusok

Az optimális megoldást adó algoritmusok Az optimális megoldást adó algoritmusok shop ütemezés esetén Ebben a fejezetben olyan modellekkel foglalkozunk, amelyekben a munkák több műveletből állnak. Speciálisan shop ütemezési problémákat vizsgálunk.

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

A hálózattervezés alapvető ismeretei

A hálózattervezés alapvető ismeretei A hálózattervezés alapvető ismeretei Infokommunikációs hálózatok tervezése és üzemeltetése 2011 2011 Sipos Attila ügyvivő szakértő BME Híradástechnikai Tanszék siposa@hit.bme.hu A terv általános meghatározásai

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Konzorciumi partnerek 1 Konzorcium Budpesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA BESZÉDTUDOMÁNY Az emberi kommunikáció egyik leggyakrabban használt eszköze a nyelv. A nyelv hangzó változta, a beszéd a nyelvi kommunikáció

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK adatvezérelt szkriptnyelv text processing, adat kiterjesztés, tagolt adatok automatizált soronkénti feldolgozása a forrásállományt soronként beolvassa

Részletesebben

Maximum kiválasztás tömbben

Maximum kiválasztás tömbben ELEMI ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Maximum kiválasztás tömbben Készítette: Szabóné Nacsa Rozália Gregorics Tibor tömb létrehozási módozatok maximum kiválasztás kódolása for ciklus adatellenőrzés do-while

Részletesebben

Az előadás célja. Információrendszer fejlesztés módszertana, Dr. Molnár Bálint egyetemi docens 1

Az előadás célja. Információrendszer fejlesztés módszertana, Dr. Molnár Bálint egyetemi docens 1 Az előadás célja A munkafolyamat ezés módszereinek és technikáinak bemutatása A munkafolyamat ezést körülvevő fejlesztési környezetnek és a munkafolyamat ezés főbb lépéseinek ismertetése Információrendszer

Részletesebben

Modellező eszközök, kódgenerálás

Modellező eszközök, kódgenerálás Modellező eszközök, kódgenerálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LEGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét és programozási eszközeit használva különböző dinamikus (időben változó) ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott

Részletesebben

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA 22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA A megoldandó feladatok, problémák modellezése során sokszor gráfokat alkalmazunk. A gráf fogalmát a matematikából ismertnek vehetjük. A modellezés során a gráfok több változata is

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

Software project management Áttekintés

Software project management Áttekintés Software project management Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék PMAN / 1 Miért szükséges? A software fejlesztési tevékenység Csoportmunkát igényel Jelentős erőforrásokat használ

Részletesebben

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem }

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } Funkcionális és logikai programozás { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } http://www.ms.sapientia.ro/~mgyongyi ` 1 Jelenlét: Követelmények, osztályozás Az első 4 előadáson

Részletesebben

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DR. GIMESI LÁSZLÓ Bevezetés Pécsett és környékén végzett bányászati tevékenység felszámolása kapcsán szükségessé vált az e tevékenység során keletkezett meddők, zagytározók,

Részletesebben

DLM PULSE - PREDIKTÍV TÁRGYALÁS TÁMOGATÓ ALKALMAZÁS DLM PULSE

DLM PULSE - PREDIKTÍV TÁRGYALÁS TÁMOGATÓ ALKALMAZÁS DLM PULSE DLM PULSE - PREDIKTÍV TÁRGYALÁS TÁMOGATÓ ALKALMAZÁS DLM PULSE A DLM Pulse innovatív testbeszéd kiértékelő megoldás virtuális tanácsadóként segíti az értékesítő munkáját az üzleti tárgyalás során. Könnyen

Részletesebben

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT MEZŐKÖVESD, 2014. február 23. Összeállította: Daragó Gábor 1 CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Koncepcióképzés. Általánosítás, absztrakció

Koncepcióképzés. Általánosítás, absztrakció Koncepcióképzés Általánosítás, absztrakció A kívánságok figyelmen kívül hagyása. A funkciókat és a feltételeket közvetlenül nem érintő követelmények elhagyása. A lényeges követelmények, feltételek, adatok

Részletesebben

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Készítette: Gipsz Jakab Neptun-azonosító: A1B2C3 E-mail: gipszjakab@vilaghalo.hu Kurzuskód: IP-08PAED Gyakorlatvezető

Részletesebben

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás A Mobil multimédiás kliens fejlesztői eszközkészlet létrehozása című kutatás-fejlesztési projekthez A dokumentum célja A dokumentum

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás. Genetikus algoritmusok

Számítógépes döntéstámogatás. Genetikus algoritmusok BLSZM-10 p. 1/18 Számítógépes döntéstámogatás Genetikus algoritmusok Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu BLSZM-10 p. 2/18 Bevezetés 1950-60-as

Részletesebben

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft.

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmodellezés Kereskedelmi Alkalmazásokban Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmenedzsment Adat -> Információ -> Tudás Intézményi tudásvagyon hatékony kezelése az üzleti célok megvalósításának

Részletesebben

Nagyságrendek. Kiegészítő anyag az Algoritmuselmélet tárgyhoz. Friedl Katalin BME SZIT február 1.

Nagyságrendek. Kiegészítő anyag az Algoritmuselmélet tárgyhoz. Friedl Katalin BME SZIT február 1. Nagyságrendek Kiegészítő anyag az Algoritmuselmélet tárgyhoz (a Rónyai Ivanyos Szabó: Algoritmusok könyv mellé) Friedl Katalin BME SZIT friedl@cs.bme.hu 018. február 1. Az O, Ω, Θ jelölések Az algoritmusok

Részletesebben

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT. CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.HU EGYSZERŰ KEZELHETŐSÉG ÁTTEKINTHETŐ LOGIKA A CRS Portál egy olyan, web alapú üzleti intelligencia (BI) megoldás, amely

Részletesebben

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED A közoktatásban folyó informatika oktatásával kapcsolatos elvárások Állami szereplő: Az informatikaoktatás

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. AWK programozás Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem AWK AWK: a pattern scanning and processing language mintaelemző-és feldolgozó nyelv bármilyen szövegből minták alapján

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

CLIPS (C Language Integrated Production System)

CLIPS (C Language Integrated Production System) CLIPS (C Language Integrated Production System) I. ALAPVETŐ TULAJDONSÁGAI szakértői rendszer fejlesztő eszköz (shell) 80-as évek közepe, NASA 1. prototípus 1985-ben (~ 2 hónap alatt), fejlesztések, bővítések

Részletesebben

Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 6. előadás

Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 6. előadás Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 6. előadás Tesztelési módszerek statikus tesztelés kódellenőrzés szintaktikus ellenőrzés szemantikus ellenőrzés dinamikus tesztelés fekete doboz módszerek fehér

Részletesebben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben Department of Distributed Systems Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály - Mátételki Péter matetelki@sztaki.hu

Részletesebben

Fotódokumentáció. Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049

Fotódokumentáció. Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049 Fotódokumentáció Projektazonosító: KMOP-1.1.1-08/1-2008-0049 Laborkísérletekhez használt reaktorrendszer előkészítése A laborkísérletek elvégzéséhez szükséges volt egy kisméretű FCR (food chain reactor

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 523 05 Távközlési technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Tartalomjegyzék 1. A RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA...3 1.1. Elvárt funkciók:...3 1.2. Specifikáció...3 1.3. Funkciók ismertetése...3 2. RÉSZLETES

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens CIM funkciók az IBM által javasolt modell szerint Az IBM által javasolt, erősen egyszerűsített

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 6. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék A minőségbiztosítás informatikája. Készítette: Urbán Norbert

Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék A minőségbiztosítás informatikája. Készítette: Urbán Norbert Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék A minőségbiztosítás informatikája Készítette: Urbán Norbert Szoftver-minőség A szoftver egy termelő-folyamat végterméke, A minőség azt jelenti,

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás?

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás? Bevezetés Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com xiii xiii xiv xiv xvi xvii xviii

Részletesebben

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens CARE Biztonságos CARE Biztonságos otthonok idős embereknek otthonok idős embereknek 2010-09-02 Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens 3D Érzékelés és Mobilrobotika kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Emerald: Integrált jogi modellező keretrendszer

Emerald: Integrált jogi modellező keretrendszer Emerald: Integrált jogi modellező keretrendszer Förhécz András Szőke Ákos Kőrösi Gábor Strausz György Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Multilogic Kft, Budapest Networkshop 2011 2011. április

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS A lágy számításról A könyv célkitűzése és felépítése...

TARTALOMJEGYZÉK. TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS A lágy számításról A könyv célkitűzése és felépítése... TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS...1 1. A lágy számításról...2 2. A könyv célkitűzése és felépítése...6 AZ ÖSSZETEVŐ LÁGY RENDSZEREK...9 I. BEVEZETÉS...10 3. Az összetevő

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben