ös tanév tavaszi vizsgaidőszak Komplex vendéglátó-üzletvezető vizsga Gyakorlati tételek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2014-2015-ös tanév tavaszi vizsgaidőszak Komplex vendéglátó-üzletvezető vizsga Gyakorlati tételek"

Átírás

1 ös tanév tavaszi vizsgaidőszak Komplex vendéglátó-üzletvezető vizsga Gyakorlati tételek 1. tétel A) Árubeszerzés, megrendelés összeállítása Ön egy vendéglő üzletvezetője, mondja el a most felvett üzletvezető helyettesének, hogy Ön milyen szempontokat vesz figyelembe az árubeszerzés szervezésénél, hogyan értékeli a szállítókat, beszéljen neki a különböző szállítási szerződésekről és azok tartalmáról és a szállítás bizonylatairól. Mutassa meg a szállítólevél kitöltését adott adatok ismeretében. - Árubeszerzés szervezése, árubeszerzés szempontjai, beszerzési források - A szállítók kiválasztásának szempontjai - A szállítási szerződés formái, általános tartalma - A szállítás és átvétel bizonylatai - Szállítólevél kitöltése meghatározott adatok ismeretében. B) Belső ellenőrzés Belső ellenőrzése keretében a kalkulációt ellenőrzi. Milyen szabályok szerint történhet az anyaghányad-nyilvántartás, a receptúra kialakítása és az étel árképzés? Készítse el megadott adatok alapján egy 10 adagos étel kalkulációs lapját! - Belső ellenőrzés (menedzseri) lényege - Kalkuláció - Anyaghányad nyilvántartás, receptúra, étel árképzés - Kalkulációs lap készítése 2. Tétel A) Vételezés összeállítása Ön egy étterem üzletvezetője, mondja el az üzletébe beosztott tanulóknak az áruvételezés folyamatát. Mutassa be egy éppen most érkező turistacsoport étel előrendelése alapján a nyersanyag vételezés szabályait, megadott számítási adatokkal, bizonylattal alátámasztva. - Áruvételezés folyamata, szabályai - Egy meghatározott létszámú turistacsoport érkezik. Adott étel rendelésénél számítsa ki az étel nyersanyag-szükségletét a megadott információk alapján. (pl. 1 adag készétel színhús tartalma, sütési súlyveszteség, tisztítási veszteség, elkészítés közbeni súlygyarapodást). - Számítsuk ki egy adag étel étlapárát, az étel 10 adagra vonatkozón megadott anyaghányada alapján, ha az üzlet megadott árrés-szinttel számol. (A részszámításokat egész számra kerekítse! A feladat elvégzéséhez készítsen táblázatot!) - Mennyi nyersanyagot kell vételezni a raktárból a turistacsoport által rendelt ételhez. A mennyiséget a hozzávalók figyelembevételével külön-külön állapítsa meg, és ez alapján a csatolt Vételezési jegyet töltse ki!

2 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 2 B) Belső ellenőrzés Belső ellenőrzése keretében üzletének készletmozgását ellenőrzi. Milyen szabályok szerint történhet az átlagkészlet meghatározása és a forgási sebesség kimutatása. Készítse el megadott adatok alapján üzletének árubeszerzési értékét és készletgazdálkodási adatait, illetve tervezze meg a következő időszak adatait! - Ellenőrzés (belső ellenőrzés) - Készletgazdálkodás - Átlagkészlet - Forgási sebesség - Készletgazdálkodás elemzése (Számítás) 3. Tétel A) Vendégpanaszok kezelése (szóban tett) Ön a Lilaakác étterem üzletvezetőjeként dolgozik. Mondja el a pályakezdő alkalmazottainak a vendégpanaszok kezelésének általános szabályait, mutassa be az egyes vendégtípusokat, azok jellemzőit. Az üzletbe éppen belépő vendégről az elsődleges jegyek alapján állapítsa meg annak jellemző tulajdonságait. Mondja el, hogyan kezelné a szóban kapott vendégpanasszal kapcsolatos szituációt. - Vendégpanaszok általános kezelése, mit szabad, mit nem szabad reklamáció esetén tenni - Vendégtípusok és azok jellemzői - Elsődleges jegyek, melyek utalnak a vendég jellemző tulajdonságaira - Vendégpanasz kezelés (megadott szituációk) B) Munkaidő-beosztás készítése Mint üzletvezetőnek egyik legfontosabb feladata az alkalmazottak számának meghatározása. Milyen szempontokat vesz figyelembe a létszám megállapításához? Miként veszi figyelembe tervezésénél a pihenőidőt, a szabadságot, az esetlegesen előforduló kieső betegnapokat? Az étteremben dolgozó 6 fő szakács részére készítsen lépcsőzetes munkakezdéssel munkaidő beosztást! - létszámgazdálkodás - munkaidő, pihenőidő, szabadság - munkaidő rendszerek - munkaidő-beosztás - munkaidő-beosztás készítése 4. Tétel A) Vendégpanaszok kezelése (írásban tett) Ön egy étterem üzletvezetője. Az utóbbi időben azt vette észre, hogy egyre több vendég elégedetlen és tesz észrevételt, egyre gyakrabban írásban is. Elhatározta, hogy kidolgozza üzletére azokat a standardokat, amelyek az üzemeltetést szabályozza. Az

3 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 3 írásbeli panaszok közül az egyik levélben érkezett, melynek egy példányát a vendég a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is elküldött, a másik esetben panaszát a vendég a vásárlók könyvébe írta. Ismertesse, hogy a panaszok kapcsán, mint üzletvezetőnek milyen feladatai vannak! - Üzleti standard tartalma - Üzletre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok - Az üzlet felettes szervei - A vásárlók könyve - Írásos vendégpanaszok kezelése, megadott szituációk alapján B) Munkaidő-beosztás készítése A főszezonra új dolgozót vesznek fel üzletükbe. Ismertesse vele a munkaviszony létesítésének feltételeit, munkaszerződés formáit, kötelező tartalmi elemeit, a próbaidő lehetőségét. Ön üzletvezetőként ellenőrizze a helyettese által készített munka-időbeosztást és az adott héten kitöltött jelenléti ívet! - munkaviszony létesítése - munkaszerződés formái és kötelező tartalma - munkaidő-beosztás - jelenléti-ív ellenőrzése 5. Tétel A) Munkamegbeszélés tartása Ön egy neves belvárosi magyar étterem vezetője. A hét minden napján vagy Ön, vagy valamelyik helyettese reggel 7 órakor a különböző részlegek vezetőinek megbeszélést tart, melyen értékelik az előző napot, megbeszélik az aznapi teendőket, és átgondolják a következő napi feladatokat. - az értekezlet funkciója - az előkészítés, levezetés követelményei Tervezze meg és mutassa be, hogy - milyen előkészületekre van szüksége - tartsa meg az értekezletet o Itt jelentse be, hogy az egyik kollega, akit már többször figyelmeztettek, mert ittas állapotban jelent meg a munkahelyen, tegnap este konfliktusba keveredett munkatársaival o ismételten ittas állapotban. Mi a teendője vele kapcsolatban? Válasszon ki egy munkatársat és bízza meg azzal a feladattal, hogy a ma újonnan érkező tanulónak (megszűnt az előző gyakorlati munkahelye) tartson balesetvédelmi oktatást. Hívja fel a figyelmet egy-két fontosabb dologra! - készítsen emlékeztetőt konkrétan erről az értekezletről - készítsen egy üres emlékeztetőt, mely kitöltése megkönnyíti a jövőben az adminisztrációt e téren Vegye figyelembe a megadott további információkat is!

4 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 4 B) Üzleti ételválaszték összeállítása Ön egy 50 vendég férőhelyes magyar étterem üzletvezetője. Mint üzletvezető gondolja végig, melyek üzletének ételválasztékát leginkább befolyásoló tényezői. Milyen szempontok alapján alakítaná a választék szélességét és mélységét? Állítsa össze vendéglátó-ipari üzletének ételválasztékát. - Ételválaszték kialakítását befolyásoló tényezők - Ételválaszték szélessége és mélysége - Étlapon megjelenő ételcsoportok sorrendje - Ételválaszték meghatározása (Az ételek kiválasztásakor, a választék megjelenési módjában, a választék szélességének és mélységének számszerű meghatározásakor harmonizáljon az üzlet típusával, jellegével.) 6. Tétel A) Dolgozók elszámoltatása Új pultos munkatársat vettek fel a Conga bárba. A helyi szokásokkal való megismertetés után, magyarázza el neki a standolás szükségszerűségét, majd azzal bízza meg új kollégáját, hogy a nap végén töltse ki a standívet néhány ital kapcsán. A dolgozó rendelkezésére bocsátja az előző napi összesítőt, és az itallap egy részletét. Ellenőrizze le, hogy új munkatársa helyesen töltött- e ki a standívet! A hibákat sorolja fel tételesen! A számszaki hibákat támassza alá számítással is! - Standolás fogalma, célja - Az elszámoltatás menete - Standív rovatainak tartalma - Standív kitöltése - ellenőrzése B) Üzleti italválaszték összeállítása Idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő vendéglátó egység vezetőjének kérésére alakítsa át az üzletben addig használt itallapot. Az üzlet ön által átalakított italválasztékának megjelenítését készítse el, és a vizsgabizottság részére történő bemutatás során szóban indokolja meg az itallapon alkalmazott változtatásait. - Itallap készítés szabályai - Meglévő italválaszték átalakítása - Itallapok elemzése 7. Tétel A) Dolgozók elszámoltatása Ön egy vendéglátó egység leendő üzletvezetője most találkozik először alkalmazottaival. Mondja el nekik elképzelését a leltározás fontosságáról, menetéről és a leltárfelelősségről. Üzletében elvégezték az éves vagyonmegállapító leltárt. Ismertesse az elszámoltatás bizonylatait, majd állapítsa meg a raktár leltáreredményét!

5 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 5 - Leltározás célja, fajtái - Leltározás folyamata - Leltárfelelősség - Raktár elszámoltatása - Elszámoltatás bizonylatai - Leltár-eredmény meghatározása konkrét számadatok alapján. B) Üzleti ételválaszték összeállítása Adjon tanácsot munkatársainak, milyen szempontok alapján célszerű összeállítani az étlapot. Beszéljen arról is, hogy milyen étlapfajtákat lehetne üzletükben bevezetni és, hogy melyek az étlap tartalmi és formai követelményei. Az Állandó étlapjuk betétlapjaként készítsen el egy hetes promóciós séf ajánlatot Ön által kiválasztott tavaszi, kora nyári időszakra. - Étlap összeállítás szempontjai - Étlapfajták - Étlap tartalmi és formai követelménye - Betétlap elkészítése 8. Tétel A) Munkamegbeszélés tartása Ismertesse a vezetői érvelés jellemzőit, a kompromisszum kötés előnyeit, és egy értekezlet megtartásának jellemző hibáit! Ön egy étterem vezetője. Minden hétfőn Ön, vagy valamelyik helyettese reggel 8 órakor a különböző részlegek vezetőinek megbeszélést tart, melyen értékelik az előző hetet, megbeszélik az aktuális heti teendőket, és átgondolják a következő heti feladatokat. Információ tartalom - Vezetői érvelés jellemzői - Kompromisszum kötés előnyei - Értekezlet tartás hibái Tervezze meg és mutassa be, hogy - milyen előkészületekre van szüksége - tartsa meg az értekezletet - az értekezleten térjen ki a rendes felmondás részleteire és a jövőbeni munkaátszervezésről, ami a két dolgozó kieséséből fog adódni (tegyen javaslatot, illetve kezdeményezzen vitát) - készítsen jegyzőkönyvet konkrétan erről az értekezletről Vegye figyelembe a megadott további információkat is! B) Üzleti italválaszték összeállítása Mint üzletvezető, arról ad tájékoztatást, hogy milyen szempontok szerint célszerű összeállítani az itallapot. Beszéljen arról is, hogy melyek a borlap összeállításának legfontosabb szempontjai! Ismertesse a borok felszolgálásához szükséges eszközöket is, illetve az italok fogyasztási hőmérsékletét. Készítsen el egy borlapot, ami a mellékelt

6 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 6 itallappal harmonizáljon. A borlap kifejezetten magyarországi áruválasztékot jelenítsen meg. - Itallap összeállítás szempontjai - A borlap összeállítás szempontjai - A borok felszolgálásának eszközei, fogyasztási hőmérséklet - Borlap készítés Az üzlet saját fehér-, és vörösbora mellett a magyarországi 22 borvidék közül legalább tízből tüntessenek fel borválasztékot, borvidékenként 2-2 féle terméket A formai kialakítása során külön helyen szerepeljenek a desszertborok és a habzó-, gyöngyöző borok. 9. Tétel A) Leltározás Ön a Lilaakác étterem üzletvezetője. Új üzletvezető-helyettest vettek fel. Feladata, hogy új kollégáját tájékoztassa arról, hogy melyek a leltárfelvétellel kapcsolatos előírások és melyek a leltárkiértékelés szabályai. Mondja el neki a vagyonmegállapítóleltározás folyamatát és ismertesse vele a leltározás során alkalmazott bizonylatokat! Leltározza le az italraktárban található italokat! Töltse ki a leltárfelvételi ívet! - Leltárfelvétellel kapcsolatos előírások - Leltárszabályzat, leltárutasítás - Vagyonmegállapító leltározás célja, menete - Leltárbizonylatok - Italraktár leltározása, leltárív kitöltése B) Ügyviteli utasítás kiadása Az étterem üzletvezetőjeként Ön tudja, hogy az üzleti munka előfeltétele a bizonylati fegyelem betartása. Mit értünk bizonylati fegyelem alatt, hogyan történik a bizonylatok szabályos kiállítása és javítása? Hogyan csoportosítaná az üzlet bizonylatait? Milyen szabályok vonatkoznak a bizonylatok megőrzésére? A megadott adatok alapján ellenőrizze a vendég részére elkészített számlát! - Bizonylat, bizonylatolás - Bizonylatok fajtái - Árukiadás, áruátvétel bizonylatai - Bizonylat kiállítása, javítása, megőrzése - Számla ellenőrzése megadott adatok alapján. 10. Tétel A) Leltározás Ön a Lilaakác étterem üzletvezetőjeként dolgozik. A leltárszabályzat előírása alapján, a leltározás megszervezése az Ön feladata. A leltározás módszeréről és

7 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 7 formájáról ön dönt. Tájékoztassa munkatársait, hogy leltárhiány esetén milyen mértékű anyagi és erkölcsi felelősségük van! Adjon ki leltározási utasítást, leltározás megkezdése előtt készítsen jegyzőkönyvet! - leltárszabályzat, leltározási ütemterv - leltározás módjai, leltárfelvétel szabályai - leltárelszámoltatás menete - leltárelszámoltatás eredménye - anyagi és erkölcsi felelősség - leltározási utasítás, jegyzőkönyv készítése B) Ügyviteli utasítás készítése Mint az étterem üzletvezetője mutassa be melyek üzletének legfontosabb ügyviteli feladatai? Mondja el az üzleti levelezésre vonatkozó legfontosabb szabályokat, az üzleti levelek általánosan elfogadott szerkezetét! Írjon egy felszólító típusú levelet egyik beszállítójának, akivel az utóbbi időben beszállítási problémái voltak! Készítsen egy ügyviteli utasítást arra vonatkozóan, hogyan kívánja áttekinthetőbbé tenni az üzlet nagyszámú levelezését! - ügyviteli feladatok - üzleti levél formai követelményei - üzleti levél tartalmi követelményei - ügyviteli utasítás és egy felszólító típusú levél készítése 11. Tétel A) Számlázás, számlaellenőrzés Ön a Márka étterem üzletvezetője, jól ismeri a vendégfogyasztás fizetési módjait és bizonylatait. Üzletében most tértek át a gépi számla kiállítására. Mint üzletvezetőnek a feladata, hogy betanítsa érintett munkatársait a gépi számla kiállítására. Ismertesse velük, hogy a számla kiállítása kapcsán mire figyeljenek és térjen ki a számla átnyújtás szabályaira is. - Fizetési módok, bizonylatok - Számlakiállítás (nyitás) előzményei - Számlaátnyújtás szabályai - Gépi számla készítés (Számlanyitás a megadott tételek terhelésével, vendégrendelések elektronikus beküldése a megfelelő egységbe, megnyitott számlára való új tételek felvitele, bemutatószámla készítése, fizetési módnak megfelelő számlazárás) B) Rendezvény felvétele Üzletük alkalmas különböző rendezvények lebonyolítására. Tájékoztasson arról, hogy az üzlet számára milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen vállalják, a rendezvények megszervezését. A rendezvények felvételénél mit mérlegelnek. Az alább részletezett információk szerinti 80 fős rendezvény lebonyolítására kérnek az Önök üzletétől árajánlatot.

8 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 8 - Vendéglátó rendezvények jellemzői - Rendezvények előnyei - Rendezvények vállalásának szempontjai - Rendezvény felvétele 12. Tétel A) Számlázás, számlaellenőrzés Ön a Stílus étterem üzletvezetője. Az üzletükbe beosztott tanulókkal megtanítják a kézi számla készítésre vonatkozó ismereteket is. Ismertesse velük a számlázással és fizetéssel kapcsolatos szabályokat. Térjen ki a bizonylatadás fontosságára, magyarázza el nekik mit jelent a szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatvány. A megadott adatok alapján készítse el a számlát a vendég részére! - Számlázás (számlakészítés) szabálya - Számla fajták (a szigorú számadási kötelezettség alá vont bizonylat) - Fizettetéssel kapcsolatos szabályok - A bizonylat kiállítása B) Rendezvény felvétel Az étterem alkalmas különböző rendezvények lebonyolítására. A rendezvények szervezéséhez milyen tárgyi és személyi feltételekkel rendelkeznek. Röviden mutassa be egy-egy rendezvény szervezésének folyamatát. A választék összeállítás szempontjait. A megadott információk ismeretében rögzítse a rendezvény tételeit, majd készítse el a felvett rendezvény részére összeállított ajánlatát. - A rendezvények tárgyi és személyi feltételei - A rendezvény szervezésének folyamata - A választék összeállítás szempontjai - Rendezvény felvétele, árajánlat készítése o A vendég levele alapján a rendezvény tételeinek rögzítése o Felvett rendezvény árajánlatának elkészítése 13. Tétel A) Élelmiszerbiztonsági ellenőrzés Ön egy étterem üzletvezetője, tájékoztassa az üzletébe beosztott tanulókat arról, hogy milyen káros anyagok fordulhatnak elő az élelmiszerekben. Ismertesse nekik az élelmiszerromlás, az ételmérgezés, és az ételfertőzés lényegét. Mondja el azt is, hogyan érhető el a biztonságos ételkészítés és forgalmazás folyamata. Dolgozzon ki egy belső élelmiszerbiztonsági utasítást dolgozói számára, amelyben meghatározza alkalmazottai feladatát és felelősségét. - Élelmiszerekben előforduló káros anyagok - Élelmiszerromlás, ételmérgezés, élelmiszerfertőzés

9 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 9 - HACCP rendszer lényege - Vezető napi ellenőrzése - Belső élelmiszerbiztonsági utasítás kidolgozása B) Forgatókönyv készítés Vendéglátó egységükben a Blument-Hal Hotel Budapestben sikeresen szervezik a rendezvényeket. Mondja el, hogy a sikeres szervezéshez miként járul hozzá a rendezvény alapos előkészítése, és azon belül is a forgatókönyv pontos elkészítése. Beszéljen arról is, hogy a forgatókönyvnek milyen fajtái vannak, és hogy milyen követelményeket támasztanak a forgatókönyvvel szemben. Állítson össze egy forgatókönyvet a vendégek részére a megadott rendezvény tételek alapján. - Rendezvények előkészítése - Forgatókönyv készítés célja, fajtái - Forgatókönyvvel szembeni követelmények - Forgatókönyv készítése a vendégek részére megadott információk alapján 14. Tétel A) Élelmiszerbiztonsági ellenőrzés Ön egy szálloda étterem üzletvezetője, adjon tájékoztatást arról, hogy ellenőrzése során a húselőkészítés, az ételkészítés (főzés), melegen- és hidegen tartás valamint a felszolgálási tevékenységeknél, milyen élelmiszerbiztonsági előírások betartására figyel. Mondja el azt is, hogy az ételminta szabályos letétele hogyan történik. Üzletében hűtést igénylő ételek kiszállítására most kerül sor először, dolgozzon ki hozzá HACCP tervet. - HACCP rendszer kötelező elemei - Az egyes tevékenységek (húselőkészítés, az ételkészítés (főzés), melegen- és hidegen tartás valamint a felszolgálás) szabályozása - Ételminta - HACCP terv kidolgozása B) Forgatókönyv készítés Vendéglátó egységükben a Blument-Hal Hotel Budapestben sikeresen szervezik a rendezvényeket. Adjon tájékoztatást arról, hogy melyek a forgatókönyv készítésének lépései, és a lebonyolítók részére készített forgatókönyvnek milyen a felépítése, szerkezete. Állítson össze egy forgatókönyvet a értékesítés részére a megadott rendezvény tételek alapján. - Forgatókönyv készítés menete - Forgatókönyv szerkezete - Forgatókönyv készítés a szerviz részére megadott információk alapján - Lebonyolítás előtti ellenőrzés

10 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető Tétel A) Higiéniai ellenőrzés Ön egy vendéglátó üzlet vezetője. Üzletében beosztott tanulóknak beszéljen az egészségi alkalmasság követelményeiről és a személyi higiénia feltételeiről. Tájékoztatásában térjen ki a munka- és védőruha használatára illetve a dolgozók helyes higiéniai magatartására. Dolgozzon ki egy utasítást a kéz tisztántartására és megfelelő ápolására vonatkozóan a termelés területén dolgozók részére. - Egészségügyi alkalmasság - Személyi higiénia (személyi tisztaság és feltételei) - Munka- és védőruházat - Higiénés magatartási szabályok - Utasítás a kéz tisztántartására és ápolására B) Diszpozíció készítése Önnek, mint üzletvezetőnek fel kell készülnie a rendezvény lebonyolítására. Az előkészületek egyik fontos lépése a diszpozíció elkészítése. Tájékoztasson arról, hogy mi a diszpozíció célja, miért van rá szükség, mit tartalmaz, kik kapják? Megadott információ alapján a konyhafőnök számára készítse el egy rendezvény diszpozícióját! - A rendezvény előkészítése - Diszpozíció célja, szükségessége - Diszpozíció tartalma - Konyhafőnök számára készítsen diszpozíciót megadott információk alapján 16. Tétel A) Higiéniai ellenőrzés Ön egy vendéglátó üzlet vezetője. Az újonnan belépő dolgozói részére ismertesse az üzletében alkalmazott higiéniás szabályokat, különös tekintettel a helyiségek tisztántartására, a gépek berendezések felszerelések tisztítási-fertőtlenítési tevékenységére. Térjen ki a hulladékok gyűjtésének, kezelésének szabályaira is. Dolgozzon ki egy tervet, melynek betartásával hatékonyan lehet védekezni a kártevőkkel (rovarok, rágcsálók) szemben. - Helyiségek tisztán tartása (takarítás formái, takarítási terv tartalma, takarítás szabályai) - Gépek, berendezések, felszerelések higiéniája - Tisztítási-fertőtlenítési tevékenységek (pl. mosogatás szabályai) - Hulladékok gyűjtése, kezelése - Terv készítés (kártevőkkel szembeni hatékony védekezéshez) B) Diszpozíció készítése Önnek, mint üzletvezetőnek fel kell készülnie a rendezvény lebonyolítására. Az előkészületek fontos lépései a forgatókönyv készítés, a diszpozíció elkészítése és a Mise

11 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 11 en Place meghatározása is. Tájékoztasson arról, hogy milyen kapcsolat van ezen előkészítő tevékenységek között. Elterjedt munkaszervezési módszer a check-list használata, mondja el a szerepét. Megadott információ alapján a Teremfőnök számára készítse el egy rendezvény diszpozícióját! - Mise en Place meghatározása - Forgatókönyv, diszpozíció, Mise en Place kapcsolata - Check-list szerepe - Teremfőnök számára készítsen diszpozíciót megadott információk alapján 17. Tétel A) Minőségügyi ellenőrzés Ön egy étterem üzletvezetője. Minőségügyi ellenőrzése során az áruforgalmi folyamat egyik területét ellenőrzi. Mondja el, hogyan zajlik üzletében az áruátvétel, milyen feladatok vannak az áruátvétel után. Milyen bizonylatot használnak a szállítás, az átvétel és árukiadás során. Készítsen kármegállapítási jegyzőkönyvet a szállító hibájából adódó mennyiségi hiányra. - Minőség, minőségügyi ellenőrzés - Áruátvétel (szerepe, formái) - Feladatok áruátvétel után - Bizonylatok - Kármegállapítási jegyzőkönyv B) Marketing tevékenység az üzletben Egy vendéglátó-ipari vállalkozás, melynek Ön a vezetője, 15 éves jubileumát ünnepli ebben a hónapban. Kávékülönlegességeket és cukrászati készítményeket kínálnak igényesen kialakított kávézóikban. Ráadásul a fővárosi 3 meglévő üzlet mellett most nyitják 4. üzletüket a Balaton partján. Információ tartalom - Milyen vásárlásösztönző akciókat szervezne az évforduló kapcsán és az újonnan nyíló üzletben? - Tervezzen nyereményjátékot! - Alakítson ki törzsvásárlói rendszert! - Milyen reklámajándékokkal lepné meg vendégeit, illetve partnervállalatait? - Az alkalmazottai részére milyen belső PR eszközökkel tenné emlékezetessé az évfordulót? - Válogasson a külső PR eszközökből és ezek segítségével a vállalat makro-környezetében is tudatosítsa az évfordulót! 18. Tétel A) Minőségügyi ellenőrzés Ön egy étterem üzletvezetője. Minőségügyi ellenőrzése során az áruforgalmi folyamat egyik területét ellenőrzi. Mondja el a vendéglátó termékek előállításával, az

12 Gyakorlati vizsgatevékenység Vendéglátó-üzletvezető 12 ételkészítéssel kapcsolatos szabályokat. Beszéljen a helyiségek kialakítására vonatkozó előírásokról is. Készítsen feljegyzést a vendéglátásban leggyakrabban előforduló hibákról, és adjon megoldást az elkerülésükhöz. - Élelmiszerek és ételek minőségére vonatkozó előírások, szabályok (Magyar Élelmiszerkönyv, Élelmiszertörvény) - Előállítással, ételkészítéssel kapcsolatos szabályok - Helyiségek kialakításának előírásai - Hibajegyzék készítése B) Marketing tevékenység az üzletben Ön egy gasztronómiai kiállításon szeretné bemutatni kimondottan halételekre specializálódott éttermét, mely Balatonfüreden található. Készítsen egy bemutató anyagot (kb. 5 oldal terjedelemben Word dokumentumba szerkesztve, vagy más Ön által ismert program segítségével pl. Publisher) étterméről, melyet a kiállítás résztvevői magukkal vihetnek. A kész munkát nyomtassa ki! Megoldását indokolja. Információ tartalom A tartalomra és a szerkezetre vonatkozó konkrét instrukciók

Gyakorlati vizsgatevékenység 2015-2016-os tanév tavaszi vizsgaidőszak. Vendéglátó-üzletvezető 35 811 02

Gyakorlati vizsgatevékenység 2015-2016-os tanév tavaszi vizsgaidőszak. Vendéglátó-üzletvezető 35 811 02 Gyakorlati vizsgatevékenység 2015-2016-os tanév tavaszi vizsgaidőszak Vendéglátó-üzletvezető 35 811 02 Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc 1. tétel A) Árubeszerzés, megrendelés összeállítása

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE

1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE 1470-06 VENDÉGLÁTÁSI TEVÉKENYSÉGEK GYAKORLÁSA 1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE A szóbeli feladatokat a szaktanárok által összeállított

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pincér szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pincér szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.2. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma:

Részletesebben

PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI TANTERV

PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI TANTERV PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 7623 PÉCS, RÉT U. 10. :72/518-190 TELEFAX:72/512-749 http://kivisz.hu E-MAIL: INFO@KIVISZ.HU PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátásszervező-vendéglős szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 11 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYK + KN = ZK + KCS. 1. Leltárfelvétel. Leltározással kapcsolatos döntések:

NYK + KN = ZK + KCS. 1. Leltárfelvétel. Leltározással kapcsolatos döntések: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Üzemi gyakorlathoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés gyakorlata

Üzemi gyakorlathoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés gyakorlata Üzemi hoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés a 2016/2017. tanév Zalaegerszeg, 2016. szeptember 1. Készítette:. szaktanár 0 Tankönyv: Dr. Dunszt Károly, Oriskó Ferenc, Ónódi

Részletesebben

Pincér. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása

Pincér. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása Pincér Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1470-06/2 A vállalkozás működtetésének

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1428-06/1 Az élelmezési üzemre vonatkozó munkavédelmi, érintésvédelmi, baleset- és tűzvédelmi, valamint

Részletesebben

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Ügyviteli tevékenységek végzése Szóbeli 1428-06/1. Biztonságvédelmi és minőség-biztosítási feladatok végzése Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Gazdálkodási számítások,

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT Tanmenet Azonosító: Változatszám: 1 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/8 ME-2.1.(1) 2013. 09. 01. Fájlnév: Kétéves_pincér_gyak_2013-14.[10 P és R] (az iskola hosszú

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT Tanmenet Azonosító: Változatszám: 1 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/5 ME-2.1.(1) 2013. 09. 06. Fájlnév: PINCER_gyakorlat_3_evesnek 10 K_évfolyam(2013_2014) (az

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03

KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03 KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03 Szolnok 2015 1 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pincér OKJ azonosító 34 811 03 A képzés során megszerezhető kompetenciák az üzemeltetéssel kapcsolatos

Részletesebben

Szakács. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1428-06 Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése

Szakács. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1428-06 Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése Szakács Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1428-06 Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1428-06/1 Az élelmezési

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

55 812 01 0010 55 02 Vendéglátó szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 02 Vendéglátó szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Leltárérték meghatározás, standolás

Leltárérték meghatározás, standolás Leltár meghatározás, standolás TÉMAKÖR TARTALMA - Leltár meghatározása - Standolás - LELTÁRÉRTÉK MEGHATÁROZÁSA A leltározás utolsó szakaszában történik meg a leltáreredmény meghatározása, amikor a mennyiségben

Részletesebben

A 272. sorszámú Fogadós megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 272. sorszámú Fogadós megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 272. sorszámú Fogadós megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 06 1.2. Szakképesítés megnevezése: Fogadós 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK Idegen nyelvi kompetenciák felmérése: Az egyes feladatok mellé segédanyagként annak tartalmához kötődő mintegy 400-500

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. "A" feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. A feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján "A" feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 04 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Elszámoltatás TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Az elszámoltatás során a leltár szerinti és a könyv szerinti

Részletesebben

1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB.

1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB. 1496-06 ÉTKEZDÉS-VENDÉGLÁTÓ ELADÓ SZAKMAI ISMERET 1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB. TÉMAKÖRÖKBEN) Idegen nyelvi

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Az új gazdasági év tervezésénél egy vállalat marketing munkatársat kíván foglalkoztatni. A marketinges alkalmazásának feltételei során meg kell határozni a feladatokat. Fogalmazza meg a leendő

Részletesebben

A azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy

A azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy A 10074-12 azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy 1. A 10074-12 azonosító számú, Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségivizsgakövetelményeinek

Részletesebben

1. Vendéglátó gazdálkodási ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei

1. Vendéglátó gazdálkodási ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. Vendéglátó gazdálkodási ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a/ Ismertesse a vendéglátó vállalkozások gazdálkodási tevékenységének lényegét, a gazdálkodás alapelveit! b/ Határozza meg a hitelek

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT Tanenet Azonosító: Változatszá: 1 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/9 ME-2.1.(1) 2013. 09. 01. Fájlnév: Hároéves_pincér_gyak_201 3-14.(3) (az iskola hosszú bélyegzője)

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

Élelmiszerismeret. 1. Milyen veszélyforrást jelentenek a mikroorganizmusok a vendéglátó üzletekre? Hogyan védekezhetünk ellenük? Mi a HACCP lényege?

Élelmiszerismeret. 1. Milyen veszélyforrást jelentenek a mikroorganizmusok a vendéglátó üzletekre? Hogyan védekezhetünk ellenük? Mi a HACCP lényege? 2 Élelmiszerismeret 1. Milyen veszélyforrást jelentenek a mikroorganizmusok a vendéglátó üzletekre? Hogyan védekezhetünk ellenük? Mi a HACCP lényege? 2. A vendégnek sajttálat szolgál fel. Mutassa be a

Részletesebben

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

VIK Középiskola és Szakiskola 1078 Budapest, Hernád u. 3. OM035566

VIK Középiskola és Szakiskola 1078 Budapest, Hernád u. 3. OM035566 VIK Középiskola és Szakiskola 1078 Budapest, Hernád u. 3. OM035566 Tájékoztató a szakmai vizsgáról és a szakképesítés vizsgáztatási követelményeiről A szakképesítés azonosító száma: 52 811 02 0000 00 00

Részletesebben

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma:

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma: A szállítólevél A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására szolgál. bizonylat nem elegendő az ellenérték kifizetésére ezt kizárólag a számla alapján fizetjük

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0061-06/2 Az ügyviteli rend, a levelezés, a pénzforgalom, a számlázás és az okmánykezelés előírásai.

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás céljai:

Leltár: Leltározás: Leltározás céljai: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP I. Szöveges feladatok A feladatok az Irodatechnikai eszközök használata, iratkezelés, üzleti levelezés technikája, tartalma,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör Nyíregyházi Szakképzési Centrum 4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12. Tel.: 42/512-371 OM azonosító: 203045 E-mail: nyirszc@gmail.com Honlap: www.nyiregyhaziszc.hu KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör A

Részletesebben

Pincér 18. Vendéglátás-turisztika

Pincér 18. Vendéglátás-turisztika Vendéglátás-turisztika szakmacsoport A pincér szakképesítés adatai A szakképesítés OKJ azonosító száma A szakképesítés megnevezése A szakmacsoport száma és megnevezése Szakképzési évfolyamok száma 34 811

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

1. Leltár. Leltár: Leltározás:

1. Leltár. Leltár: Leltározás: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak illetve ismeretkörök

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás részei:

Leltár: Leltározás: Leltározás részei: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján C feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak?

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 1. tétel: Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 2. tétel: 3. tétel: Milyen érdekegyeztetési fórumokat ismer? Mit

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER VIZSGAFELADATOK

VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER VIZSGAFELADATOK VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER VIZSGAFELADATOK (Összevont dokumentumok a BGF GKZ VSZM hallgatói számára) TARTALOM: 2413-06/1 A vendéglátó áruforgalmi és szolgáltató tevékenység egyes részleteinek elemző bemutatása

Részletesebben

6. feladat: Állapítsa,eg a vendéglátó üzlet leltáreredményét az alábbi adatok ismeretében:

6. feladat: Állapítsa,eg a vendéglátó üzlet leltáreredményét az alábbi adatok ismeretében: Feladatok az értékesítés elszámoltatására: A következő példáknál 20%-os ÁFA kulccsal számoljon! 1. feladat: Számoltassuk el az üzletet és állapítsuk meg a leltáreredményt az alábbi adatok alapján: 65 E

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak, illetve ismeretkörök

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 11508-12 Az áruforgalom tervezése, irányítása, elemzése Az üzleti tevékenység

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési,

Részletesebben

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2363-06 Jogi-, kereskedelmi és vállalkozási ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2363-06 Jogi-, kereskedelmi és vállalkozási ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok 1. feladat Barátja megkéri, adjon segítséget egyéni vállalkozása beindításához. Tájékoztassa barátját az egyéni vállalkozás beindításával kapcsolatos tudnivalókról! - az egyéni vállalkozásokra vonatkozó

Részletesebben

2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai

2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai követelménymodul szóbeli feladatai 1. feladat: Áru érkezett a gyógyszertárba (többek között: Acidum benzoicum, Acidum salicylicum,

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia.

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 187. sorszámú Pincér megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 187. sorszámú Pincér megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 187. sorszámú Pincér megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 1-11/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: perc A 0/007. (V. 1.) SZMM rendelet 3. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó!

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikkkereskedő

Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikkkereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma: 2012. A naplókat készítette: HACCP Tanácsadó Kft. 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. H/III-7 Megjegyzés: A naplók a HACCP Tanácsadó Kft. által készített HACCP

Részletesebben

BIZONYLATI ALBUM II.

BIZONYLATI ALBUM II. BIZONYLATI ALBUM II. C) LELTÁROZÁS NYOMTATVÁNYAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Leltárfelvételi jegy ingatlanok (épületek, építmények, telkek) felvételére 2. Tárgyi eszköz leltárfelvételi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés. 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés. 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2413-06/1 vendéglátó áruforgalmi és szolgáltató tevékenység egyes részleteinek elemzı bemutatása Szóbeli

Részletesebben

1. Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségei. 4. Szállodai vendéglátás vezetői döntései

1. Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségei. 4. Szállodai vendéglátás vezetői döntései 22. Szállodai vendéglátás Hotel F&B Operation 1 1. Szállodai vendéglátás sajátosságai 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségei 3. Szállodai vendéglátás költségei 4. Szállodai vendéglátás vezetői döntései

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Az üzemanyag kiszolgáló technológia és védelmi berendezéseivel kapcsolatos töltőállomás

Részletesebben

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás, részszakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. D feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. D feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján D feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar 89-ben 4 személy által alapított Kft. 2003-től régi tulajdonosokkal

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.)

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben