A Tulsúly és Kövérség Veszélyei. Torontói H.N.Ü. Adventista Gyülekezet Március 26, 2005.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Tulsúly és Kövérség Veszélyei. Torontói H.N.Ü. Adventista Gyülekezet Március 26, 2005."

Átírás

1 A Tulsúly és Kövérség Veszélyei Torontói H.N.Ü. Adventista Gyülekezet Március 26, 2005.

2 Bolygónk támadás alatt van Több ember haláláldozata megelőzhető kövérség ihletett betegségek miatt mint baleset, fertőzés, gyilkosságok és az összes rákmegbetegedéseket összetéve (American Publich Health Agency). Ideje hogy felismerjük, beismerjük és felfegyverkezzünk! Eggyetlen dolog amivel ez ellenség legyőzhető az ismeret és az aktiv helyfoglalás!

3 Mit tudunk a tulsúlyról és kövérségről?

4 Világviszonylatban a világ 5. legelhizottabb népe a Magyar (Vigyázat: az amerikaiak állanak 1. helyen, 8ö million létszámmal!) 25 milliárdba kerül a Magyar költségvetésnek az, hogy egyre kövérebbek a magyarok Ma csak minden harmadik Magyar normálsúlyú, a lakósság kétharmada, közel 7 millióan túlsúlyosak Csak körül kell néznünk, ha két körülötted személy egészséges súllyal rendelkezik, akkor te vagy az!

5 Amerikában már kiszámolták mennyibe kerül az amerikai terebelyesedése. Az egyik légicégnek 275 millió dollár plussz üzemanyagköltséget okozott, hogy az átlagamerikai az évek során közel 5 kilóval lett nehezebb ben az Eggyesült államoknak 75 milliárd dollárjába került az elhizás szövődményeinek a kezelése Dr. Halmy László, a Magyar Elhizástudományi Társaság elnöke szerint a jelenlegi körülmények között több mint 25 milliárd forint lehet az éves kiadás, az elhizás és a kisérő betegségek következtében.

6 Mikor beszélünk tulsúlyról? Az emberek javarésze nem tudja, hogy a túlsúlyosság egy bizonyos szinten túl betegséget jelent, és komoly következményekkel is járhat Az orvosok az úgy nevezett testtömeg index (BMI = body mass index) meghatározásával ellenőrzik, hogy milyen mértékű súlyfeleslegről van szó. Ez a magasság és testsúly arányát jelenti, átlag a testsúly 20%-al levő tulsúlynál kezdődik.

7 !!! A tükör ugyanazt a diagnózist megadja mint az orvos és a testtömeg index, tehát csak tükörbe kell néznünk nem kell nagy szakképzés! BMI Index a Health Canada weblapon kiszámitható. BMI < 20 = egészségügyi problémákhoz vezethet BMI = között átlagban jó BMI = közt újból problémákkal szembesithet Ha 27-et meghaladja súlyos egészségügyi problémákat jelenthet

8 Hányféle kövérség létezik és mit jelent? Az elhízást megjelenése szerint két csoportba sorolják

9 Körte típusú az inkább nőkre jellemző, a csípők területére lokalizálódó elhizás

10 Alma típusú inkább férfiaknál megfigyelhető, főként a hasra lokalizálódó elhízás.

11 Az elhízás okai: NEM MINDEN OKOT ISMERÜNK, DE EGY BIZTOS hogy nem a véletlenben keresendő.

12 Rohanó életmódunk, amelyben napjainkban élünk Szervezetünk még mindig elraktározza a feleslegben bevitt kalóriákat, de nem mindig használjuk fel elkényelmesedett életvitelünk miatt A cukros italok rendszeres fogyasztása Helytelen étkezési szokások Egyéb környezeti tényezők hatása, pszichés zavar okán nyúlunk gyakrabban az ételhez-édességhez. Az úgynevezett nassolás

13 Testmozgás hiánya Nem a középkorú férfiak, hanem a menopauza után lévő nők a leginkább veszélyeztetettek Veszéjes diéták és Atkins úr szakmai tévedései Mindeki hoz magával a szülőktől valamilyen genetikai hajlamot, de döntően a táplálkozásunktól és az életmódtól függ, milyen lesz a testalkatunk. Az élelmiszeriparban használt különböző adalékanyagok egészségkárosító hatásai Több ezer gyógyszeres kezelés A túlbőséges étrend, nagymennyiségű kalóriabevitel

14 Mennyi kalóriára van szükségünk? Minden személy számára létezik egy ideális testsúly. Ezen a margón kivűl viszont, ha túl kövér ha túl sovány, egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk!

15 MENNYI KALÓRIÁRA VAN SZÜKSÉG? 50 kg Személy 75 kg Személy 100 kg Személy Ülő életmód 1260kcal (nő) 1680 (férfi) 1470kcal (nő) 1980 (férfi) 1680kcal (nő) 2280 (férfi) Közepesen aktiv életmód 1470kcal (nő) 1960 (férfi) 1715kcal (nő) 2310 (férfi) 1960kcal (nő) 2660 (férfi) Nehéz fizikai munkás 1890kcal (nő) 2520 (férfi) 2205kcal (nő) 2970 (férfi) 2520kcal (nő) 3420 (férfi)

16 Napi Energia kalkulátor az interneten

17 Az elhizás következményei Maga a normális életvitel is fáradtságos problémát jelent Gyakran izzadékonyabbság jelentkezik mint a normál súlyú embereknél Hajlamosság alakul ki a bőr gombás fertőzéseire Lépcső használat alatt megállást parancsoló légszomjérzés keletkezik. Sokszor érezik magukon más emberek sajnáló pillantását.

18 Lehetőségeik sokszor a munkavállalásban is korlátozotabbak. Néha feszültebb, ingerlékenyebb és emberkerülővé teszi a túlsúlyos embereket. Idővel bizonyos betegségek kialakulása is veszélyeztet. A vérnyomás emelkedik Az érrendszer károsodik

19 Magasabb értéket mutatnak a vérzsírok Cukorbetegség alakulhat ki Agyvérzés, epekő, arthritis és alvási zavarok léphetnek elő Az éveken át tartó túlsúly cipelése miatt károsodik a hátgerinc Gyorsabban kopnak az izületek

20 Egyre fájdalmasabbá válik a legkisebb mozgás is A szívet is megterheli a túlmunka, ami az élettartam csökkenését okozhatja A felesleges kilók rossz hatással vannak a férfi potenciára Ugyszintén növelik a férfiak bélrák kialakulását A nők esetében nő a mell, petefészek, és méhrák esélye.

21 Életveszélyessé válhat a horkolás. A horkolás miatt akár egy évtizedet is veszthetünk életünkből A gyermekek esetében, a fiúknál agressziót, a lányoknál depressziót eredményezhet a túlsúly A testi betegségeken túl az elhízás károsan hat a lelkiéletre is, felborítva annak egészséges egyensúlyát ha nem vigyázunk

22 Az előzőekből következően az elhízást az egészség helyreállítása és a szövődmények elkerülése céljából minden esetben kezelni kell.

23 Nem szükségszerű, hogy te is megtapasztald ezt a keserves utat, hiszen van megoldás a folyamat megállítására és egy egészségesebb élet kialakítására.

24 Mit tehetünk a kövérség megelőzésében? A HELYTELEN választás

25 Bármilyen diéta, amely rövid idő alatti jelentős kalória megszorítással (és egyoldalú táplálkozással) ér el számottevő testsúlycsökkenést, káros a szervezetre (yoyo hatás). Drasztikus fogyókúra során gyorsan vesztünk kilóinkból. De a súlyvesztés elsősorban folyadék valamint izomtömeg csökkenésből ered.

26 A szervezet zsírtartalékai mindemellett érintetlenül maradnak. Csak a testmozgás erősiti meg az izmokat és mobilizálja a zsirlerakodásokat. Amikor a remélt fogyás létrejön és abbahagyjuk a diétázást, gyors visszahízás indul meg. Ez persze egy újabb fogyókúra kiindulási pontja lesz. Igy próbálják meg az emberek az Atkins, Jenny Craig, Weight Watchers diéták tömegét. Olyan ördögi kör indul be, mely hosszú távon mégiscsak testsúlynövekedést eredményez.

27 Nincs ok azonban a remény feladására! Van ugyanis olyan, a szervezet működésének alapos ismeretén alapuló, orvosilag is bizonyított eredményes módszer, amellyel reális célkitűzések megvalósításával, tartós fogyást lehet elérni.

28 Mit tehetünk a kövérség megelőzésében? A helyes választás és MEGOLDÁS!

29 Egyetlen helyes megoldás létezik a túlsúly és az elhízás kezelésére: az életmód tartós megváltoztatása. Ime a legfontosabb elemei?

30 A helyes táplákozás, mely zsírszegény és szénhidrátokban gazdag étrendet jelent.

31 A megfelelő mozgás, melyre szervezetünknek természettől fogva szüksége van. Szervezetünk majd az ún. Boldogság-hormonok felszabadításával köszöni meg a mozgás lehetőségét.

32 Bizonyos esetekben a túlsúly és az elhízás sikeres kezeléséhez gyógyszeres támogatásra is szükség van. Ebben orvosa tud Önnek tájékoztatást adni, javasoljuk keresse fel őt.

33 A megelőzésben elsősorban a család, a védőnők és az iskolai egészségnevelés segíthetne. Kutatások igazolják: az anyatejjel táplált és a mediterrán típusú - sok zöldség, gyümölcs, oliva (telítetlen zsírsavak) fogyasztása - étkezésre mintát nyújtó családok gyermekei között sokkal ritkább a túlsúlyos. Rendeléseken és az iskolában is rendszeres felvilágosításnak kell történnie a helyes táplálkozásról a szülőknek és a gyermekeknek.

34 Gondossággal kell bevonni a szülőket a helyes táplálkozási szokások kialakításába. Genetikai fölépitésünk nagy szerepet játszik kinézetünkben és szervezetünk zsirtárolási képességében. Nagyon kevés gyereknél fedeznek fel elhízásra hajlamosító családi gyökereket. Eggyesek több erőfeszitést kell tegyenek a testsúly kontrolozásában mint mások

35 Tanács a fogyókurázóknak, és a tulsúllyal kűzködőknek!

36 Változtassa meg étrendjét, hogy egészségesebb szokások és több választékkal rendelkezzen. Fontos az étrend változatossága, nehogy a fogyókurázás az ételunalomhoz vezessen. Étkezzen naponta rendszeresen és nyugodt körülmények között. Ha nem fogyaszt eleget vagy túl gyorsan falatozik nagyobb az esélye az étkezések közti nasszolásnak. Fogadja meg, hogy csak az étkezések alatt és csak at asztalnál étkezik.

37 Soha ne hagyja ki a reggelit, és legyen ez a nap legnagyobb étkezése! Egy jó reggeli megemeli a vércukorszintet, mely energia bőséggel látja el a szervezetet az egész napra és nemfogja érezni a nasszolás hiányát Ha este vacsorára eszik nagy adagot, nincs rá elegendő óra és idő hogy felhasználhassa, igy a vacsora alatt bevett kalória egyeneset a zsir lerakathoz vonul. Ha fogyókurázás alatt van, használjon kisebb tányért az étkezéseknél és tegye szokássá, hogy tükörbe nézzen minden eggyes étkezés előtt. Levest, salátát vagy grépfrútot fogyassza előre, hogy laktató legyen.

38 Ha tele érzi magát, hagyja el az asztalt mielőtt valamivel kisértve lenne. Ha étkezések közt kivánja az ennivalót, aktivan foglalja le magát valamivel hogy figyelme ellegyen terelve az éhségről. Csökkentse a zsirok fogyasztását, minden gram zsir 9 kalóriát jelent!

39 Ha húst fogyaszt, roston sült vagy pörkölve tegye, amikor a zsiradék nagyobb része lecsöpög. A vegetáriánus étrendet ajánljuk, vagy legalábbis a csirke és halak választását és nem a piros húsok rendszeres fogyasztását. Válassza az alacsony zsirtartalmú vagy zsirnélküli terjtermékeket.

40 Kerülje a sült dolgokat és magas-zsirtartalmú desszerteket. Maradjon aktiv ameddig és amilyen formában csak lehet. Válassza a lépcsőt és nem a mozgólépcsőtliftet. Gyalogoljon el az utcasarki üzletig, ha lehet munkába, könyvtárba és mindenüve ahová teheti. Vágja a füvet, tevékenykedjen a kertbe, rendszeresen pórszivózzon a lakásban még ha nem is muszály. Használja munkahelyi szüneteit aktiv foglalkozásra mint például lépcsőn járásra, és a kintlétre!

41 Összefoglalás Az elhízás bizonyítottan többet jelent, mint a feleleges kilók összességét Amellett, hogy akadályozza a test természetes mozgását, bizonyos megbetegedések gyakoribb megjelenését okozza.

42 A tulsúly diagnózist hibáztathassuk nagyon sok szervi bántalmak kifejlődések miatt, de az oda jutás állapota nagyrészt tőlünk függ!

43 A magyarországi súlykontroll Program és a kanadai,,healthy Heart Diet,, ezeket az elemeket foglalja össze és szeretné életünkben hasznosítani.

44 Miért? Mert KEVESEBB KILÓVAL AZ ÉLET KÖNNYEBB!

45 A magyarorszagi és kanadai államok azon vannak, hogy ne szenvedjünk tulsúlyban! Isten már a teremtéskor jó tanáccsal látott el bennünket, mert Ő is ezt akarta! És mi, egészségünk szempontjából mit akarunk?

46 Kérdés - Felelet Kis Katalin, RN, BScN Torontói Magyar Adventista Gyülekezet 2005

Eredményes súlycsökkenés hosszú távra

Eredményes súlycsökkenés hosszú távra Eredményes súlycsökkenés hosszú távra 3. Cselekedjen időben! Figyeljen oda saját egészségére! Kérdezze tanácsadóinkat! www.turbodieta.hu www.cm3.hu Turbo diéta Központ 06-1-451-0294 Az elhízás okai A túlsúly

Részletesebben

Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n?

Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n? Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/10 Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n? " Energia mérleg " BMI (Bodi Mass Index) = Testtömeg index = testtömeg (kg) / testmagasság (m) 2 Sovány 18,4 Ideális

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 5. szám, 2012. május

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 5. szám, 2012. május Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie INSUMED A legsikeresebb fogyókúra Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie Az INSUMED: orvosi diétaterápia az optimális testsúly és testösszetétel elérése és megtartása érdekében. Impresszum

Részletesebben

Az elhízás gyakorlati kérdései

Az elhízás gyakorlati kérdései HIPPOCRATES I. évf. 3. szám 130 oldal. Az elhízás gyakorlati kérdései Prof. Dr. Halmy László: Hogyan jelentkezik az elhízás az egészségügy szakembereinél? Gyakorlati szakemberek: Háziorvos: a körzetében

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI A testsúly normális szintje elérésének és megtartásának négy kulcspontja van: erős és tartós elhatározás a kalória bevitel megfelelő szinten tartása túlevéshez vezető

Részletesebben

Egészség Zóna. Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal. Kedves MKKSZ Tag!

Egészség Zóna. Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal. Kedves MKKSZ Tag! Kedves MKKSZ Tag! Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal Az MKKSZ Országos Nyugdíjas Tanács növelni, illetve csökkenteni a kalória bevitelünket Szociális

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Teljes élet cukorbetegen

Teljes élet cukorbetegen Teljes élet cukorbetegen 1 Az oktatóanyag a magyar diabetes társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi támogatásával készült készítette a magyar diabetes társaság edukációs munkacsoportja Szerkesztette

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Eredményes fogyás könnyedén!

Eredményes fogyás könnyedén! Eredményes fogyás könnyedén! Fehérje turmixpor enzimmel az ideális testsúly eléréséhez hivatalos partnere a Turbó-diéta Legyen újra karcsú és magabiztos! Fogyjon éhségérzet nélkül! Fogyjon a zsírpárnákból

Részletesebben

Kedves Olvasók! A Béres Egészség Hungarikum Program egy nemzeti egészségmegőrző és betegségmegelőző mozgalom.

Kedves Olvasók! A Béres Egészség Hungarikum Program egy nemzeti egészségmegőrző és betegségmegelőző mozgalom. Fuzet 100x150:Layout 1 2007/12/10 4:51 PM Page 2 Kedves Olvasók! E kiadvány előkészületei közben szokatlan kívánság fogalmazódott meg bennem. De szép is lenne, ha e füzet szamárfülesre olvasott példányai

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Egészségfejlesztés Betegség megelőzés

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Egészségfejlesztés Betegség megelőzés TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Egészségfejlesztés Betegség megelőzés Mi az egészség és mit tehetünk a megőrzéséért? Szeretne egészséges lenni? TERMÉSZETESEN? Járjon legalább egy lépéssel előbb! Ne a betegség

Részletesebben

Magazin. TÁMADÁS a zsírpárnák ellen... PATIKA. www.patikamagazin.hu

Magazin. TÁMADÁS a zsírpárnák ellen... PATIKA. www.patikamagazin.hu PATIKA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIV. évfolyam 4. szám 2009. április Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Mi a metabolikus szindróma? Stresszmentes ünnepet!

Részletesebben

PRESSURE POINTS SERIES: Tájékoztatás a magas vérnyomásról

PRESSURE POINTS SERIES: Tájékoztatás a magas vérnyomásról PRESSURE POINTS SERIES: NO.1 Tájékoztatás a magas vérnyomásról BLOOD PRESSURE ASSOCIATION A magas vérnyomás a legfontosabb rokkantságot és korai halált okozó tényező az Egyesült Királyságban, az okozott

Részletesebben

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja Tudatos fogyás Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival -52 kg Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal

Részletesebben

Folytatás a 2. 3. oldalon

Folytatás a 2. 3. oldalon I. évfolyam 3. szám, 2001. november www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Édes-keserû betegség A glükóz hétköznapi nevén szõlõcukor vagy krumplicukor az emberi szervezet legfontosabb

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

Változtassa meg az életét, még ma!

Változtassa meg az életét, még ma! Lásson hozzá még ma, jelölje ki a saját útját, és érje el a céljait! Változtassa meg az életét, még ma! Természetes testsúlymegtartás útja TM Az értéktelen és egészségtelen ételek útja A testsúly megtartásának

Részletesebben

Az optimális testsúly. titka

Az optimális testsúly. titka avagy Az optimális testsúly 19 titka Hogyan éljünk kiegyensúlyozott, teljes és egészséges életet? Tartalomjegyzék Köszöntő...3 Egészségügyi alapelvek...4 Az optimális testsúly...7 Tévhit a dohányzás elhagyása

Részletesebben

A MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG TERMÉSZETES GYÓGYMÓDJAI

A MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG TERMÉSZETES GYÓGYMÓDJAI Magas vny_uj_2010.qxd 2010.11.08. 10:31 Page 1 AGATHA M. THRASH CALVIN L. THRASH A MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG TERMÉSZETES GYÓGYMÓDJAI Magas vny_uj_2010.qxd 2010.11.08. 10:31 Page 2 Magas vny_uj_2010.qxd 2010.11.08.

Részletesebben

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ Korszerû és egészséges iskolai büfé Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2005 Elôszó A kiadvány célja Legfontosabb célunk az volt, hogy

Részletesebben

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Mi a cukorbetegség, kiket érinthet, milyen gyakori hazánkban? A cukorbetegség, az orvosi gyakorlatban használt

Részletesebben

Simple scarce food and a good sence of life makes people healthier and thinner (Boccaccio)

Simple scarce food and a good sence of life makes people healthier and thinner (Boccaccio) Simple scarce food and a good sence of life makes people healthier and thinner (Boccaccio) Common knowledge does nt connect obesity with its possible consequences, e.g. malignancies. The first part of

Részletesebben

Béres Alexandra Súlykontroll Program

Béres Alexandra Súlykontroll Program Béres Alexandra Súlykontroll Program 1 2 Béres Alexandra 2007 www.beresalexandra.hu ISBN 963-06-1966-0 Kiadó: Súly-kontroll Kft. Felelôs kiadó: a Súly-kontroll Kft. ügyvezetôje Szerkesztô: Szabó Bea Szakmai

Részletesebben

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL!

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! Avagy mit kell tudnod a könnyed fogyásról, ha végre éhezés és visszahízás nélkül akarsz lefogyni? minimális mozgással Szerző: Katona Zoltán Kedves Olvasó! Ez

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások. A követelménymodul megnevezése: Szabóné Koncz Zsuzsanna A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

EGÉSZSÉGES ÉLET. www.imskft.hu

EGÉSZSÉGES ÉLET. www.imskft.hu É L E T M Ó D T A N Á C S O K M I N D E N K I N E K www.imskft.hu 1138 Budapest, Váci út 184, Phone: 329-8423, Phone/Fax: 349-9349, e-mail: vaci@imskft.hu 1035 Budapest, Vihar utca 29, Phone: 388-8257,

Részletesebben