Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-14-v /1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-14-v /1"

Átírás

1 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-14-v /1 Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Fehér Ottó Cím: A japán 7 lépéses problémamegoldás fontosabb szabályai Cím angolul: The Main Rules of the Japanese 7 Steps of Problem Solving Kiadás: Budapest, április 20. Verzió: v július 11. Azonosító: FCDC-TCM-WL-14-v.1.1. Url: A japán 7 lépéses problémamegoldás fontosabb szabályai A cikk a Japánban és a magyarországi továbbképzéseken tanultak alapján foglalja össze a 7 lépéses problémamegoldás jelentősebb alapvetéseit. A japán QC Story elemei szerint mutatom be a lényeges elvárásokat, amelyeket Prof. Dr. Shoji Shiba és más japán szakértők tanítottak. A szabályok a japán TQM honosításával kifejlesztett Átfogó Minőségvezetési Rendszerben való alkalmazásra vonatkoznak. Előzmények januárban ünnepeltük a IIASA-SHIBA Díj 25 éves fennállását, és az ünnepélyes díjkiosztásra nagy örömünkre Prof. Dr. Shoji Shiba is eljött. Shiba sok-sok éven keresztül tanította a magyar szakembereket a TQM japán módszereire, így a problémamegoldás 7 lépésére is. Shiba professzor közbenjárásával több száz magyar szakembert képeztek ki a japán The Association for Overseas Technical Scholarship oktató központjaiban. A professzor mostani útmutatásainál is kitért a problémamegoldó team munka alapkövetelményekre ezeket felhasználva történt az elvárások összegyűjtése. Nyilvánvaló, hogy a terjedelem miatt nem lehet kitérni a rendszerezett problémamegoldás minden mesterfogására. 1. A 7 lépés általános szabályai az ÁMR alkalmazásánál 1.1. A kulcsszavak használata A japán tanítási mód jellegzetessége a kulcsszavakkal történő iránymutatás. Csak a 3-7 szót kell megjegyezni, s annak alapján kell kifejteni az aktuális jelentéseket. A fontosabb kulcsszavak, amelyeket a lépéseknél értelemszerűen kell alkalmazni: PDCA, 4M1E, 6W1H, PQCDSM. Válasszuk ki, hogy mely kulcsszó garnitúrát alkalmazzuk az adott helyzetben, értelmezzük azt a feladatra és azok alapján cselekedjünk. Vannak a lépésekhez hozzárendelt standard kulcsok is, például az eredmények mérésénél és az értékelésnél alkalmazni kell a PQCDSM-et.

2 FCDC-TCM-WL-14-v / A PDCA használata Nem csak a lépések megvalósításánál, hanem minden cselekvésnél észben kell tartani és értelmezni kell a PDCA-t az adott helyzetre. Az alkalmazáskor tisztában kell lenni a PDCA és a szabályozási kör modell közötti különbségekkel Tényeken alapuló gondolkodás Shiba professzor megtanította a számszerű és a nyelvi adatok kezelését. A nem számszerű jellegű mondatokat a véleményeket lehetőség szerint át kell fogalmazni tényszerű állítássá, amelyeket lehet mérni, igazolni vagy elvetni. Mindig a most keletkezett tények alapján kell meghozni a döntéseket, mert nem biztos, hogy a múltbeli adatok a jelen helyzetre is érvényesek A 7 lépés sorozatának és részleteinek szigorú betartása A problémamegoldás 7 lépéses eljárása QC Story -ként vált ismertté a japán szakirodalomból. A problémamegoldás eredeti 7 lépése: 1. A téma kiválasztása, a probléma meghatározása (Select theme, identification of problem) 2. A probléma sajátosságainak vizsgálata (Observation of problem, collect and analyse data) 3. Okok elemzése (Analize causes, finding out the root causes) 4. Megoldástervezés és bevezetés (Plan and implement solution, actions to eliminate causes) 5. A hatások értékelése, visszamérés (Evaluate effects, confirmation of the effectiveness of the actions) 6. A megoldások szabványosítása (Standardize solution to permanent elimination of the causes) 7. Konklúzió, értékelés, a folyamat felügyelete és a következő probléma kiválasztása (Conclusion, review of the activities and planning for the future work) Bármely lépés vagy részelemének kihagyása visszavetheti az eredményeket, például, ha elmarad a megszüntetendő hibaokok valódiságának igazolása, vagy ha nincsenek javaslatok a fenntartásra és a felügyeletre A továbblépés irányának igazolása, érvényesítése Minden lépés végeredményénél és minden döntési helyzetnél vagy elágazásnál egyértelmű, egy mondatos megfogalmazással kell rögzíteni a következtetést vagy a tényállást. A gyakorlatban minden táblázathoz, diagramhoz és elemző ábrához oda kell írni egy összefoglaló iránymutató mondatot. Az adott mondat az alapja és igazolása a következő intézkedés kiválasztásának és megtételének Szabványosítás Célszerű szabványosítani a team munkák irányítását is, a 7 régi és a 7 új eszköz alkalmazását, és mindent, ami a minőség körök munkájával és elismerésével összefüggésbe hozható. Shiba professzor például még a papírlapok összehajtását is szabványosította, vagy egy-egy munka/fázis lezárását is jól van tapsolással standardizálta. Ha jó a szabványosítás, akkor a legrövidebb úton, a leggyorsabban lehet elérni a kívánt célt.

3 FCDC-TCM-WL-14-v / Vizuális megjelenítés A megértéshez és a megoldáshoz segítséget nyújt a verbális kommunikáción felüli, minden érzékszervre ható megjelenítés. Gyakran használt elemnek kell lennie a képi bemutatásnak, például a hibajelenségek térbeli megoszlására vagy az előtte-utána állapot igazolására. Egy ábra, kép vagy film sokkal többet mondhat, és mélyebben lehet elemezni mint egy számcsoportot. 2. A téma kiválasztása, a probléma meghatározása 2.1. A problémát a jelenlegi helyzet és a kívánt cél közötti különbséget számszerű megfogalmazással kell bemutatni. Legyen egyértelmű, mérhető és igazolható a célállapot Élő, valós, a 7 lépés alkalmazása alatt is fennálló, a vezetőség által elfogadott problémát kell választani a megoldásra Csak a tényállást szabad rögzíteni a téma kijelölésénél, az elérendő utat és a módot nem. A régi szép időkben egy team a selejt számszerű csökkentéséhez hozzáírta az ösztönzéssel való megszüntetést a feladat megfogalmazásánál. A munka végeredményeként a cél teljesült, az ösztönzés működött, csak az alapanyag felhasználás növekedett, mert a hibás darabokat kidobták a hulladékba, hogy ne rontsa a prémiumot. Másodszorra megtalálták a valós hibaokokat és minden rendben lett Igazolni kell, hogy miért az adott probléma a jelenleg legfontosabb megoldandó feladat Világosan kell látni a problémát, a célállapotot és a feladatot. Például a probléma: Zt-28-as termék gyártási selejtje a múlt hónapban 30 darab volt. Cél: legyen csak 3 db selejt egy hónapban. Ha a gyártott mennyiség változik, arányosítottan is meghatározható a feladat: selejtcsökkentés 0,1%-ra A téma/feladat megfogalmazásának szabványosítása A 6W1H, a különbségképzés és a célállapot adatok szerint, a magyar nyelv szabályait alkalmazva történjen a rövid tőmondat-szerű feladat kijelölés: a Zt-28-as termék gyártási selejt csökkentése 1 %-ról 0,1 %-ra. A feladat kijelölés megfogalmazásánál ügyelni kell a következőkre: egyértelmű, teljes kijelentő mondat legyen, a mondat ne tartalmazza az okot, a megoldást, a hatást, a következtetést, a magyarázatot, a megfogalmazásból értelmezhető legyen a vizsgálat tárgyköre, területe és határai, a probléma megszüntetési szándéka az érintettek által is elfogadott legyen Csak belső probléma jelenséget szabad választani, amely cégen belül keletkezett és a megoldása a kijelölt team hatáskörébe tartozhat. A kívülről jött pl.: alvállalkozói selejt problémákat kívül kell megoldani. 3. A probléma sajátosságainak vizsgálata (adatgyűjtés, adatelemzés) 3.1. Alkalmazni kell a stratifikációt, ez többrétegű, többszempontú, 360 fokos megközelítés és feltárás. A stratifikáció eredménye alapján célszerű összeállítani az adatgyűjtő lapot, az ellenőrző lapot és az elemzések szempontjait, valamint a statisztikai módszereket.

4 FCDC-TCM-WL-14-v / A témakiválasztás után keletkezett adatokat ajánlatos használni az elemzésekhez Az adatgyűjtés megkezdése előtt ha lehetséges azonosítani kell a probléma keletkezési forrásának és megnyilvánulásának helyét, idejét Ellenőrizni kell a megfigyelési mintavétel módját és megbízhatóságát. Az adatgyűjtési próbák után célszerű véglegesíteni a probléma sajátosságainak vizsgálatát Szabályos ábrázolások A diagramok bemutatásánál ügyelni kell a szabványos megjelenítésre. Gyakori a Pareto diagram hibás ábrázolása. A Pareto diagram négyzet kiterjedésű egyenlő oldalú négyzet formájú és magába foglalja a kumulációs skálát és vonalat Az adatgyűjtés számadatainak elemzési csoportosítását úgy kell szabályozni, hogy a Pareto elv szerint legyenek kiugró értékek A helyzetvizsgálati adatgyűjtésnél és adatelemzésnél emlékezetben kell tartani, hogy az új állapotok megfelelőségét is azonos adatkezelési móddal kell igazolni. 4. Okok elemzése 4.1. Az adatelemzés hibajelenség Pareto diagramjából mindig a legjelentősebb hatásra kell az okok elemzését elvégezni. 1. ábra A Pareto diagram és az Ishikawa diagram kapcsolata 4.2. A Halszálka diagram mindig jobbsodrású, baloldalt vannak a hiba-okok, jobboldalt pedig a hibajelenség számszerű és mondatszerű megfogalmazása Ismerni kell a hibaok-feltáró diagramok használati területét és a készítési szabályokat. Léteznek olyan oksági kölcsönhatások, amikor a lefejtésnél a lineáris okozat-ok-okozat-ok láncolódás kevés az összefüggések bemutatására Nem kell minden vélelmezett hiba-okot kivizsgálni. A legjelentősebbnek választott hiba-okok (3-5 db.) szerint kell lépésről lépésre haladni az igazolásban, addig, amíg a megszüntetéssel el lehet érni a kitűzött célt Az Ok-hatás diagramon a nyilak szabványos ábrázolása. A vonalak lehetőleg párhuzamosak legyenek, ne keresztezzék egymást, és az írás alatt folyamatosan fussanak. A szerzőnek Japánban a szabványos diagramra a nyilak merőleges ábrázolását tanították.

5 FCDC-TCM-WL-14-v /5 2. ábra Az okok kapcsolódásának szabványos ábrázolása 4.6. A hiba-okok megfogalmazásánál arra kell törekedni, hogy a leírt hiba-ok azonnal mérhető és igazolható legyen mindenki számára. Az egy szóból álló hiba-ok a legtöbb esetben magyarázkodást igényel célszerű kerülni. Az okok megfogalmazásának általános irányelvei: - egyértelmű körülhatárolás: lehetőleg egy ok-forrást tartalmazzon egy leírás, - könnyű azonosíthatóság: a leírás egy adott területre, helyre, tárgyra, eseményre mutasson, - a leírás mindenki számára ugyanazt az igazolási pontot fókuszálja, - egy ok egy vizsgálat: az ok lehetőleg csak egy helyen, egy bizonyító vizsgálatot igényeljen, - könnyű igazolhatóság: könnyen legyen igazolható az, hogy létezik vagy nem létezik a feltételezett ok, - egyszerű mérhetőség: kis ráfordítással számszerűen vagy tényekkel legyen igazolható a feltételezett ok. A haladó alkalmazók úgy szokták megfogalmazni a hiba-okot, hogy a leírásánál már igazolni lehet annak valóságosságát és irányt is mutathat a megoldásra. Az Ok-hatás diagram ábrázolásoknál nem szabad megoldást írni a hiba-okok helyett/mellett A hiba-okok kiválasztásánál és igazolásánál ügyelni kell a háromszög és a bekarikázás jelölésekre a megfelelő színeket alkalmazva. 5. Megoldástervezés és bevezetés 5.1. Az igazolt jelentős hiba-okokat és a szükséges intézkedéseket legalább a hibajelenség ok-forrás megszüntetés hármas összefüggésben kell megjeleníteni Be kell mutatni, hogy melyek a legjobb intézkedések a probléma megoldására és igazolni kell, hogy a kiválasztott javaslatok megvalósításával a cél elértnek nyilvánítható A hiba-okok semlegesítésére irányuló javaslatokat Fa diagram struktúrába kell rendezni és kiegészíteni. Értékelni és minősíteni kell a megoldási javaslatokat legalább az eredményesség, a hatékonyság és a megvalósíthatóság szerint A javaslatoknak fel kell ölelni az új állapotok fenntartására és igazolására vonatkozó intézkedéseket is A javaslatok bevezetési tervének tükröznie kell a PDCA és a 6W1H elemek többszintű megfelelőit és ki kell terjednie a 10M1E értelmezhető elemeire. Legyenek kijelölt felelősök a bevezetésnél. A problémamegoldó teamnek részt kell venni a bevezetésben Ha lehetséges, ugyanazokat a mérési és elemzési módszereket kell tervezni az eredmények igazolásához, mint amilyeneket a probléma vizsgálatánál alkalmaztak A vezetőségnek igazolnia kell a megvalósítandó intézkedéseket.

6 FCDC-TCM-WL-14-v /6 6. A hatások értékelése, visszamérés 6.1. Be kell tartani a tervekben meghatározott mérési és működtetési időhosszakat és határidőket a célteljesítés igazolása érdekében Minden egyes javaslat megvalósításának megfelelőségét és eredményességét igazolni kell A teamnek rögzíteni kell a kísérleti bevezetés, az értékelés, a korrekciók és a véglegesítés adatait Az új rend kialakításának eredményességét a PQCDSM szerint is értékelni kell Igazolni kell, hogy a bevezetett megoldások nincsenek negatív hatással más termékekre, szervezetekre, folyamatokra, állapotokra és eseményekre Pontosan ugyanarról a helyről, pontból és fókusszal kell a fényképeket készíteni az előtte és utána állapot bemutatására Minden érintett személy és szervezet véleményét figyelembe kell venni a szabványosítás előkészítésénél. 7. A megoldások szabványosítása 7.1. A 10M1E szerint kell a szabványosítással kapcsolatos területeket és feladatokat meghatározni Csak a vezetőség jóváhagyásával lehet a véglegesítést elvégezni Olyan intézkedéseket kell hozni, hogy ne történhessen meg a visszarendeződés Az adott helyzetekre vonatkozó lehetséges hibák megelőzését is szabványosítani kell A problémamegoldó team vegyen részt a szabványosításban A szabványosított új rendet a team ellenőrizze és igazolja A szabványosítás folyamatát és módját is szabványosítani kell. 8. Konklúzió, értékelés, a folyamat felügyelete és a következő probléma kiválasztása 8.1. A team munka értékelését a pozitívumok és negatívumok szerint is meg kell tenni, és alkalmazni kell ábrákat, diagramokat, képeket A csoportmunka erősségeket be kell építeni a következő team munkákba. Módszertani leírásokat és esettanulmányokat is célszerű készíteni Szabványosítani kell az eredmények előterjesztését, valamint a team munka hatékonyság növelését A bevezetett megoldások eredményességét 1-2 hónapig még figyelje a team A következő problémák bemutatásánál és kiválasztásánál ajánlott jelezni a várható eredmény-ráfordítás összefüggéseit és hatásait Új teamek alakításánál mindig legyen a csapatban az eredmény vevője és ha szükséges, a szakértők. Az ÁMR bevezetésénél elvárás volt, hogy a felső vezetők is legyenek tagjai a minőségjavító csoportoknak Nem minden probléma megoldására jó a 7 lépés.

7 FCDC-TCM-WL-14-v /7 Ajánlás A minőségjavító team munkák és minőség körök mozgalom 20 év utáni megújulását tapasztalhatjuk hazánkban. A folytonos fejlődés érdekében ajánlható azoknak a fórumoknak az újraszervezése, amelyek az ÁMR országos programban oly sikeresen működtek a Prodinform szervezet irányításával. Kutatási projekteket indított, helyi és országos tapasztalatcseréket szervezett, módszertani dokumentációkkal és esettanulmányokkal segítette a vállalatokat, koordinálta és támogatta a bevezető tanácsadók munkáját, irányította a IIASA-SHIBA díjra való felkészítést, valamint továbbképzéseket szervezett a japán módszerek alkalmazására és a team munkák irányítására. Felhasznált irodalom Ács Éva, Bernáth Lajos, Fehér Ottó, Lakatos Géza, Tóth László: Az ÁMR, Prodinform, Fehér Ottó: Ishikawa diagram távoktatási jegyzet, SIRIUS Bt., Budapest, Fehér Ottó: A minőségi körök, jegyzet, SIRIUS Bt. Budapest, Fehér Ottó: Total Creative Management Módszertár 1., Budapest, Hosotani Katsuya: The QC Problem Solving Approach, 3A Corporation, Tokyo, Ishikawa Kaoru: Guide to Quality Control, Asian Productivity Organization, Tokyo, Ishikawa Kaoru: Introduction to Quality Control, 3A Corporation, Tokyo, Karatsu, Hajime: An Invitation to QC, PHP International (S) Pte. Ltd., Singapore, Kondo Yoshio: Companywide Quality Control, 3A Corporation, Tokyo, Kume Hitoshi: Statistical Methods for Quality Improvement, The Association for Overseas Technical Scholarship, Tokyo, Kume, Hitoshi: Management by Quality, 3A Corporation, Tokyo, Mizuno Shigeru: Company-Wide Total Quality Control, Asian Productivity Organization, Tokyo, Nayatani Yoshinobu, Eiga Toru, Futami Ryoi, Miyagawa Hiroyuki: The Seven New QC Tools, 3A Corporation, Tokyo, Néder Frigyes, Fehér Ottó: Esettanulmány a FORTE V-ös Öntő minőségjavító csoport munkájáról, Minőség és Megbízhatóság, 1989/4. sz. Dr. Shiba Shoji: ÁMR kézikönyvek 1 3. Prodinform, Budapest, Shiba Shoji, Graham Alan, Walden David: A New American TQM, Center for Quality Management, Productivity Press, Cambridge, Változáskezelés Verzió Dátum Módosítás Érvényesítés v Cikk kézirat a Magyar Minőség-nek Fehér Ottó v Internet, letölthető változat Fehér Ottó

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-15-v.1.1. 7/1

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-15-v.1.1. 7/1 kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-15-v.1.1. 7/1 Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Cím: A KJ-Shiba diagram készítése Cím angolul: Making a KJ-Shiba diagram Kiadás: Budapest,

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-13-v.1.1. 1/6 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Kreativátorok képzése - Gondolati térkép készítés A tudományos kutatások számos területen új szemléletmódhoz vezettek,

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-11-v.1.0 42/1. Ishikawa diagram Halszálka diagram Ok-hatás diagram módszertani leírás

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-11-v.1.0 42/1. Ishikawa diagram Halszálka diagram Ok-hatás diagram módszertani leírás Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-11-v.1.0 42/1 Hi-tech menedzsment - Totál Kreatív Menedzsment Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Kedves Olvasó! Ishikawa diagram

Részletesebben

A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015

A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015 FCDC-TCM-WL-18-v.1.0. 1/6 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Az iszo kilencezeregy éjszaka meséi sorozat A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015 Jelen dokumentált információ az

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014.

IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014. IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014. ELŐZMÉNYEK Dr. Shoji Shiba japán professzor 1987-ben az akkori ipari miniszter meghívására egy tíz fős munkacsoporttal 9 heti intenzív munkában kidolgozták a Total

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ. A Lean megújítása

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ. A Lean megújítása Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ A Lean megújítása FCDC-TCM-WL-17-v.1.0. 6/1 The Old 5 Lean Principle 1. Specify Value 2. Identify the Value Stream 3. Flow 4. Pull 5. Perfection

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Bedzsula Bálint gyakornok Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Q. épület A.314. bedzsula@mvt.bme.hu http://doodle.com/bedzsula.mvt Az előző előadás

Részletesebben

Minőségfejlesztési kézikönyv

Minőségfejlesztési kézikönyv Minőségfejlesztési kézikönyv Kézikönyv a felsőoktatási intézmények minőségfejlesztési feladataihoz Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A felsőoktatás minőségfejlesztési helyzete

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A képzett szakemberekért SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A külsk lső értékelés s módszertana m III.1.. előad adás Szakképz pzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei

A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei 6. A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei 6.1 A választás és az első lépés A vállalat több minőségi filozófia és minőségbiztosítási rendszer közül választhat, tetszése szerint dönthet.

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Minőségirányítási Kézikönyv 4. sz. melléklete Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Erőforrások: A könyvtár forrásai, beleértve a személyzetet, dokumentumokat, berendezéseket, könyvtári

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTŐ TECHNIKÁK

MINŐSÉGFEJLESZTŐ TECHNIKÁK MINŐSÉGFEJLESZTŐ TECHNIKÁK Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

A GRUNDFOS gyakorlati problémamegoldás módszertana: PDCA és A3

A GRUNDFOS gyakorlati problémamegoldás módszertana: PDCA és A3 A GRUNDFOS gyakorlati problémamegoldás módszertana: PDCA és A3 Mi a PROBLÉMA? Alapértelmezés szerint : Valamely szabványtól / szabálytól való eltérés. A Lean gondolkodásmód szerint : Egy állapot ami számunkra

Részletesebben

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés Avagy hogy gondolkodjuk a saját cégünkről? Kőrösi György, ISO TS/9001 Vezető auditor Új Követelmények ÚJ! Kockázatalapú gondolkodás A szabvány egészére

Részletesebben

Javaslat magasépítési beruházások egységes minőségbiztosítási módszertanának kidolgozására

Javaslat magasépítési beruházások egységes minőségbiztosítási módszertanának kidolgozására Javaslat magasépítési beruházások egységes minőségbiztosítási módszertanának kidolgozására Biró Virág mérnökiroda vezető Szöveg Építési beruházások komplex mérnöki támogatása minőségbiztosítás környezetvédelem

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI Minőségmenedzsment oktató: Török Zoltán, PMP Minőségmenedzsment 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak Bevezetés a tárgyba Mi a minőség? A minőségmenedzsment lényege, főbb tartalmi elemei Török Zoltán,

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

A könyvvizsgálat módszertana

A könyvvizsgálat módszertana A könyvvizsgálat módszertana Belső ellenőrzés és a könyvvizsgálat 2011 Deloitte Magyarország Tematika A belső ellenőrzési rendszer célja és típusai A belső ellenőrzési rendszer szerepe a könyvvizsgálat

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-4-v.1.2. 1/5 kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Cím: A vezetési kreativitás fejlesztése Cím angolul: Improvement of Management Creativity

Részletesebben

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen MOTTÓ Kevesebb időbe telik valamit jól csinálni, mint megmagyarázni, hogy miért nem

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

CC-Energy projekt bemutatása

CC-Energy projekt bemutatása XXII. Magyar Minőség Hét, 2013.11.05. 06. Laczó Pál, 2013. november 6. ISO50001 gyakorlati megvalósítása 08/11/2013 Slide 1 Okok (projekt kezdés 2010) Helyszín: CCHBC Magyarország Kft. Dunaharaszti Átláthatatlan

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA

A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA Gombás Károly ÉDUVIZIG MMK VZ-T 08-1150 MHT XXXIII. Vándorgyűlés, Szombathely, 2015. július 01. Segédlet jogszabályi

Részletesebben

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A részei Középszint Emelt szint Szóbeli Szóbeli 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben

Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben Dr. Janik Leonárd 2015. november 12. SE Népegészségtani Intézet Mi a minőség? Minőség A hétköznapi életben sokszor mondják: minőségi áru (=jó! Noha

Részletesebben

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az út amin jár(hat)unk. Nagy István gyártási osztályvezető, MIR megbízott Vasúti Berendezések Kft. A hazai kötöttpályás közlekedés első

Részletesebben

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Dokumentum adatai Azonosító kód/fájlnév Verziószám Mellékletek száma ME03_ÁOK 1.0 3 Készítették Minőségügyi

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) Bedzsula Bálint

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) Bedzsula Bálint MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) bedzsula@mvt.bme.hu Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Mi jellemzi a minőségmenedzsment

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

Minitab 16 újdonságai május 18

Minitab 16 újdonságai május 18 Minitab 16 újdonságai 2010. május 18 Minitab 16 köszöntése! A Minitab statisztikai szoftver új verziója több mint hetven újdonságot tartalmaz beleértve az erősebb statisztikai képességet, egy új menüt

Részletesebben

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat Készítette: Szmetankó Gábor G-5S8 Mi a CMMI? Capability Maturity Modell Integration Folyamat fejlesztési referencia modell Bevált gyakorlatok, praktikák halmaza,

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK?

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? ISO/DIS 45001 MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? MIÉRT KELL SZABVÁNYOS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER? Minden 15 másodpercben meghal egy dolgozó Minden 15 másodpercben 135 dolgozó szenved balesetet 2,3 m halálos baleset

Részletesebben

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1. Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1.1 A minőség jelentése A minőség azt jelenti, hogy egy termék vagy szolgáltatás megfelel a rá vonatkozó követelményeknek, rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal,

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-5-v.1.2. 5/1 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ A kreativitásfejlesztés és szabványosítás a vállalati gyakorlatban Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Fehér Ottó

Részletesebben

Az informáci. Forczek Erzsébet SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet. 2009. május 24-25.

Az informáci. Forczek Erzsébet SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet. 2009. május 24-25. Az informáci ció életútjatja Forczek Erzsébet SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet 2009. május 24-25. Mit oktassunk nem informatika szakos hallgatóknak? ( orvos, gyógyszerész, főiskolai: ápoló, gyógytornász,

Részletesebben

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Követelmény A beadandó dokumentációját a Keszthelyi Zsolt honlapján található pdf alapján kell elkészíteni http://people.inf.elte.hu/keszthelyi/alkalmazasok_fejlesztese

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Kérdések, aggályok és válaszok!

Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Kérdések, aggályok és válaszok! INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Glósz és Társa Kft. 2018. gllosjsjdsj tudasrfs 1 1. kérdés Van nálunk egyáltalán kutatás-fejlesztés? 2018. Glósz és Társa Kft.

Részletesebben

PDCA A3 PROBLÉMAMEGOLDÁS

PDCA A3 PROBLÉMAMEGOLDÁS Szegi Dénes, Lean Site Coach, MARS Kisállateledel Gyártó Kft. PDCA A3 PROBLÉMAMEGOLDÁS Kedves olvasó! Egy olyan problémamegoldó módszer alkalmazását szeretném bemutatni, melyet a MARS Inc.-n belül több

Részletesebben

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA - 2016. március 17. Térinformatika amit tudni kell? Mit? Az előadás célja, támogatást adni e kérdés megválaszolásához.

Részletesebben

Bükerné Huszár Erzsébet junius.04.

Bükerné Huszár Erzsébet junius.04. ÖNFEJLESZTÉSI TERV PEDAGÓGUS NEVE:BÜKERNÉ HUSZÁR ERZSÉBET Pedagógus/Intézményvezető neve: Pedagógus/Intézményvezető oktatási azonosítója: Bükerné Huszár Erzsébet 78420259939 Önfejlesztési terv neve/azonosítója:

Részletesebben

PROBLÉMAMEGOLDÁSI FOLYAMAT ÉS MÓDSZEREK

PROBLÉMAMEGOLDÁSI FOLYAMAT ÉS MÓDSZEREK PROBLÉMAMEGOLDÁSI FOLYAMAT ÉS MÓDSZEREK Előadó: György Péter TEQUA International Kft. - TÜV Akadémia 1 TEQUA International Ltd. - TUV Academy FOUNDATION Ingenierbüro für technisches Qualitätsmanagement

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KIADVÁNY

ELEKTRONIKUS KIADVÁNY A FENNTARTHATÓSÁGÉRT A KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT KKENTÉSÉÉRT A KÖRNYEZETMINŐSÉG NÖVELÉSÉÉRT ELEKTRONIKUS KIADVÁNY XXI XIV. évfolyam 07. szám, 2015 15. július Stratégiai projektek irányítása a projektvezetés

Részletesebben

Az igényfelmérés és szükségletelemzés szükségessége, eszközei

Az igényfelmérés és szükségletelemzés szükségessége, eszközei Az igényfelmérés és szükségletelemzés szükségessége, eszközei Motivációtól az ötletig A pályázattervezés mérföldkövei Erasmus+ Stratégiai partnerségek 2017. november 8. Frigyes Edina Kern-Bethleni Zsuzsanna

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-6-v.1.5. 7/1 kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Az 5Mu alkalmazása a Lean menedzsmentben Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Cím: Az 5Mu alkalmazása a Lean menedzsmentben Cím

Részletesebben

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás!

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM 1. Lean menedzsment bevezetése 2. Akiknek ajánljuk 3. A képzés felépítése 4. További információk 2 1. Lean menedzsment bevezetése A Lean menedzsment

Részletesebben

Minőségfejlesztés kommunikációs dosszié MINŐSÉGFEJLESZTÉS. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié

Minőségfejlesztés kommunikációs dosszié MINŐSÉGFEJLESZTÉS. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MINŐSÉGFEJLESZTÉS Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék MISKOLC,

Részletesebben

Budapest 2012. május 14.

Budapest 2012. május 14. Nemzeti Megelőző Mechanizmus együttműködései otthon és külföldön Budapest 2012. május 14. Dr. Matthew Pringle Association for the Prevention of Torture (APT) (mpringle@apt.ch) Háromoldalú kapcsolat állam

Részletesebben

Selejtezés. Kedves Partnereink!

Selejtezés. Kedves Partnereink! Selejtezés Kedves Partnereink! A vállalkozásnál selejtezni ritkább esetben az immateriális javakat, gyakrabban a tárgyi eszközöket és a készletet kell. A selejtezés értelemszerűen nem jelent fizikai megsemmisítést

Részletesebben

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban 2013. 04. 11. 1 Az előadás részei: Bevezetés 1. Összefoglalás a költségvetési gazdálkodásról 2. Összefoglalás az államháztartás külső ellenőrzésének

Részletesebben

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Sarlósi Tibor 2012. február 28. Érintett területek 1 Diagnózis 2 Stratégiamenedzsment 3 Folyamatmenedzsment 4 Projektmenedzsment 6 rendszerek

Részletesebben

SixSigma és LEAN alapismeretek

SixSigma és LEAN alapismeretek SixSigma és LEAN alapismeretek ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KIEGÉSZÍTŐ SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8)

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A 2015. ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény KÜLSŐ értékelése saját célok mentén.

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola Minőség fogalma (üzleti) 1 egy termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak összessége amelyek meghatározott vagy elvárható

Részletesebben

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA ÁR-07 1. AZ CÉLJA Kialakítani egy olyan szabályozott folyamatot, mely egy éves időcikluson belül tartalmazza és feldolgozza

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok Hogyan és mit is csinálunk? Pályázati anyag: önéletrajz + motivációs levél +? Önéletrajz : lehet 1 oldalnál hosszabb? Kulcsszavak használata Tömör és átlátható, ne a

Részletesebben

ME/62-01 Képzés, tudatosság és felkészültség

ME/62-01 Képzés, tudatosság és felkészültség D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/62-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Az adatvédelem új rendje

Az adatvédelem új rendje Az adatvédelem új rendje A GDPR főbb újdonságainak rövid bemutatása dr. Osztopáni Krisztián vizsgáló, NAIH 1. A hozzájárulás új követelményei 1. Az adatkezelőnek képesnek kell lennie annak igazolására,

Részletesebben

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS 2. A 2019. évi ellenőrzési terv jóváhagyása. 2018. december 13. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. december 13-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Előadó: Melléklet: A 2019.

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS MOLNÁRNÉ DR. STADLER KATALIN SZAKMAI SZAKÉRTŐ TÁMOP-3.1.8. KIEMELT UNIÓS PROJEKT A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény

Részletesebben

Advanced Product Quality Planning APQP

Advanced Product Quality Planning APQP Advanced Product Quality Planning 1 IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): PPAP (Production Part Approval Process) Gyártás jóváhagyási folyamat (Advanced Product Quality

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje, kiemelten

Részletesebben

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft.

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. ISO 13485 HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS Miről és kinek szól az előadás? 3. AZ ÚTITERV Bevezetési stratégia

Részletesebben