Tisztelt Felhasználó!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisztelt Felhasználó!"

Átírás

1

2 Tisztelt Felhasználó! A hazai gerinces állatokat bemutató anyagunkat oktatási segédanyagnak szánjuk. Számos olyan tantárgyat oktatnak a magyar felsőoktatásban, ahol alapvetőnek követelménynek számít az egyes állatfajok pontos ismerete. Elektronikus képgyűjteményünk a körszájúaktól az emlősökig foglalja össze az általunk fontosnak ítélt fajokat. Célunk a faj felismerését megkönnyítő anyag összeállítása, néhány soros jellemzés kíséretében. Összességében 2 körszájú, 55 hal, 18 kétéltű, 17 hüllő, 129 madár és 44 emlősfajt mutatunk be anyagunkban. Oktatási segédanyagunkat elsősorban a természetvédelmi mérnök hallgatók számára készítettük, de a vadgazda mérnök, vagy akár biológus hallgatók számára is alkalmas lehet az alapos fajismeret elsajátításához. A képek döntően a szabad természetben készültek. A fotókat igyekeztünk úgy elkészíteni, hogy az egyes állatokat a lehető legkisebb mértékben zavarjuk. Öncélúan, csak a fotózás kedvéért egyetlen példány pusztulását sem okoztuk. Ezzel is szeretnénk a természet szeretetére, és hazánk gazdag állatvilágának a megóvására késztetni anyagunk felhasználóit, azzal, hogy minél alaposabban megismerik, felismerik az egyes gerinces fajokat. A rövid jellemzés mellé számos szakirodalomból szerezhetnek további információkat, azonban ilyen jellegű fajgyűjtemény eredeti fotókkal még nem jelent meg hazánkban. Kívánjuk, hogy képgyűjteményünk szolgálja a megismerés örömét, a különböző állatokra való rácsodálkozást és az érdeklődés felkeltését! A dokumentum tartalomjegyzékében a rendszertani kategóriák és az állatfajok keresetők. Dr. Juhász Lajos tanszékvezető egyetemi docens a képgyűjtemény összeállítója

3 TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRETA) OSZTÁLY: INGOLÁK (CEPHALASPIDOMOPHI) REND: INGOLA-ALAKÚAK (PETROMYZONTIFORMES) CSALÁD: INGOLAFÉLÉK (PETROMYZONTIDAE) Dunai ingola (Eudontomyzon mariae) Teste kígyószerű. Kör alakú szájának alsó ajaklemezén 5-9 tompa fogszerű kinövés jellemzi cm. Elterjedése Kelet-Európa, és a Duna vízrendszere. Fokozottan védett!

4 Tiszai ingola (Eudontomyzon danfordi) Endemikus faj a Kárpát-medemcében, kizárólag a Felső-Tisza vízrendszerében. Sebzésre alkalmas 8-12 fog található körszájának alsó részén. Fokozottan védett! Lárva (szemei még nem fejlődtek ki)

5 OSZTÁLY: SUGARASÚSZÓJÚ HALAK (ACTINOPTERYGII) REND: TOKALAKÚAK (ACIPENSERIFORMES) CSALÁD: TOKFÉLÉK (ACIPENSERIDAE) Viza (Huso huso) Orra lekerekített, szája széles, alakja félholdszerű. Bajuszszálai hátrahajolva elérik a szájnyílást. Nagyra nő, akár 3 métert és a 200 kg-ot is elérheti. A Fekete-tengerből régen a Dunába vándorolt ívásra (anadrom vándorlás). Védett faj!

6 Vágó tok (Acipenser gueldenstaedti) Orra tompa, hasállású szája nem éri el a fej két szélét. Bajuszszálai rövidek. A vértpikkelyek nagyok, éles csúcsúak. A hátúszója hátratolódott a farokúszó közelébe. Nagyra nő, a 2 métert is meghaladhatja. Hazánkba egykor a Fekete-tengerből vándorolt ívásra, ma már rendkívül ritka. Védett faj!

7 Kecsege (Acipenser ruthenus) Teste megnyúlt, orsó alakú. Hosszú orra enyhén felfelé hajlik. Szája kicsi, rojtozott bajuszszálai hosszúak. A farokalatti úszója a hátúszó alatt nő. Az úszók általában fehér szegélyűek. Hazánk nagyobb folyóiban él. Gazdaságilag hasznosítható.

8 REND: ANGOLNA-ALAKÚAK (ANGUILLIFORMES) CSALÁD: ANGOLNAFÉLÉK (ANGUILLIDAE) Angolna (Anguilla anguilla) Teste hosszú, kígyószerű. Apró pikkelyei a bőrben mélyen ülnek, ezért a nyálkás bőre csupasznak tűnik. Mellúszói kivételével a többi úszó összenőtt. Katadrom vándorló. Hazánkban telepítés révén jelentősebb állománya élt a Balatonban. Nálunk hasznosítható, de világállománya erősen veszélyeztetett.

9 REND: PONTYALAKÚAK (CYPRINIFORMES) CSALÁD: PONTYFÉLÉK (CYPRINIDAE) Bodorka (Rutilus rutilus) Szája kicsi, csúcsba nyíló. Szemgyűrűje narancssárga-narancsvörös. Hátúszójának és hasúszójának a kezdete egy vonalba esik. Hazánkban gyakori, gazdaságilag hasznosítható.

10 Amúr (Ctenopharyngodon idella) Teste vaskos, henger alakú. Szája félig alsó állású, az ajkak vaskosak. Pikkelyei nagyok. Tógazdaságokban tenyésztik, hazánkba ezzel a céllal 1963-ban Közép-Ázsiából került. Számos természetes vizünkben is él.

11 Vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) Szájnyílása felső állású, szemgyűrűje világos, narancspiros vagy sárgásfehér. A hasúszója előbb kezdődik, mint a hátúszója, a két úszó kezdőpontja merőlegestől eltér. Az idősebb példányok úszói vérvörösek. Hazánkban elsősorban az állóvizekben gyakori, hasznosítható.

12 Nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) Orra tompán lekerekített, szája félig alsó állású. A szájzug nem éri el a szem vonalát. Alsó úszói sárgásak, a tövük halványpiros. Őshonos faj, folyóvizeinkben szórványosan elterjedt. Védett faj.

13 Jász (Leuciscus idus) Szája csúcsba nyíló, a szájzug a szem vonalát nem éri el. Farok alatti úszójának a szegélye homorú. Élénken mozgó vizekben nem ritka. Az idősebb példányok ragadozók, kisebb halakat zsákmányolnak. Gazdaságilag hasznosítható.

14 Domolykó (Squalius cephalus) Áramvonalas testű, orsó alakú, nagy fejű hal. Nagy szája csúcsba nyíló, a szájszöglet eléri a szem vonalát. Az idősebb példányok alsó úszói élénk pirosak. Vízfelszín közelében mozog, olykor repülő rovarok után a vízből is kiugrik. Gazdaságilag hasznosítható.

15 Fürge cselle (Phoxinus phoxinus) Apró termetű (max. 10 cm.) oldalról foltozott testű hal. Orra lekerekített, tompa. Szája félig alsó állású. Tipikus csapathal, tiszta, hideg vizekben él. A hazai állománya csökken. Védett faj!

16 Balin (Aspius aspius)) Szája nagy, a szájhasítéka mélyen beér a szem vonala mögé. Az alsó állkapcsa kissé felfelé hajlik, kampós. A farok alatti úszója erősen homorú. Az alsó úszók vörösek. Ragadozó hal, fő tápláléka a küsz. Hasznosítható.

17 Küsz (Alburnus alburnus) Megnyúlt testű, nagy szemű, felső szájállású csapathal. Teste ezüstösen csillogó, pikkelyei lazán ülnek a bőrben. Leggyakrabban a vízfelszín közelében mozog. Álló- és folyóvízben egyaránt honos.

18 Sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus) Szája csúcsba nyíló, orra rövid. Az oldalvonal fölött a kifejlett állatokon élénkebb sáv ( sujtás ) húzódik. A gerincvonalán egy jól látható fekete csík is húzódik. Hegyvidéki és dombsági környezetben, folyóvizekben él. Védett faj!

19 Dévérkeszeg (Abramis brama) Lapított testű, magas hátú hal. A hát görbülete a fej és a hátúszó között megtörik. Szája kicsi, félig alsó állású. Az oldalvonaltól felfelé a pikkelyek nagysága csökken, a felső sorokban már csaknem felényi az oldalvonalon lévőkkel szemben. Önálló folyóvízi szinttáj névadója. Gazdaságilag hasznosítható.

20 Lapos keszeg (Abramis ballerus) Teste két oldalról erősen lapított. Pikkelyei egyszínű ezüstösek. Kis szájának nyílása felfelé irányul. A farokalatti úszóját sok úszósugár alkotja. Farokúszója bélyen bemetszett. Gazdaságilag hasznosítható, de sehol sem gyakori.

21 Szilvaorrú keszeg (Vimba vimba) Orra hosszú, dudorszerű, túlnyúlik a felső állkapcson. Szája alsó állású, az ajkak lekerekítettek. A mell- és a hasúszók lekerekítettek. Áramláskedvelő faj, a nagyobb folyóvizekben otthonos. Hasznosítható.

22 Garda (Pelecus cultratus) Háta csapott, szájnyílása felső állású, a szájnyílás eléri a hát vonalát. A szeme nagy, a mellúszók legyezőszerűek. Az oldalvonala többszörösen hullámos. Jelentős állománya él a Balatonban ( látott hal ). Hasznosítható.

23 Paduc (Chondrostoma nasus) Orra tompán megnyúlt, a szája elé nyúlik. Szája alsó állású, hasítéka szélke. Az alsó ajka erős, kemény a rajta lévő szarubevonattól. A hát- és a hasúszók kezdete egy vonalba esik. Az idősebb példányok alsó úszói pirosak.

24 Compó (Tinca tinca) Zömök testű, nagy fejű hal, amelynek szemei kicsik. Faroknyele vaskos, a farokúszó alig bemetszett. A hátúszója lekerekített. Pikkelyei aprók. A hal színe aranysárgástól egészen sötétig változhat. Nem védett, de kímélendő, állománya csökkenő.

25 Márna (Barbus barbus) Teste hengeres, feje hosszúkás, orra túlnyúlik a szájnyíláson, amely tipikusan alsó állású. A szájzugban 1 pár, a felső állkapcson 2 pár bajusz található. Az ajkak húsosak. A farokalatti úszó hátrahajtva nem éri el a farokúszó tövét. Ikrája mérgező! Gazdaságilag hasznosítható.

26 Kárpáti (Petényi) márna (Barbus carpathicus) Habitusa a márnára hasonlít, de a farokalatti úszója hosszú, hátrahajtva eléri vagy túléri a farokúszó tövét. Testoldala foltozott. Mindössze cm-es a testhossza. A Kárpátmedence bennszülött faja, amely hazánkban döntően az Északi-középhegység vizeiben fordul elő. Fokozottan védett!

27 Fenékjáró küllő (Gobio gobio) Apró fenéklakó hal. Hengeres teste, faroknyele vaskos. A hát- és a farokúszó szabálytalan alakban erősen pettyezett. Teste fémesen csillogó. A szájzugban 1 pár bajuszszál található. Védett faj!

28 Halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi) Magas hátú, elvékonyodó faroknyelű faj. Nagy szemei felfelé tekintenek. A hát- de különösen a farokúszón szabályosan 1 vagy 2 sorban halvány pettyezés látható. Kis termetű, testnagysága legfeljebb 15 cm. Védett faj!

29 Kínai razbóra (Pseudorasbora parva) A hátgörbülete a hátúszóig domború, ezt követően kissé homorú. Feje kúpos, szája felső állású. Pikkelyei erőteljesek. A fiatalok és az ikrások szemétől a farokúszó tövéig jól látható sáv húzódik mindkét oldalon. Faroknyele vaskos. Invazív faj, folyamatosan terjeszkedik.

30 Szivárványos ökle (Rhodeus amarus) Oldalról lapított testű, magas hátú hal. Szájnyílása középállású. A faroknyelétől kiindulva a testközépig egy jól látható fémes csillogású kékeszöld sáv húzódik. Az ikrások (lásd kép) tojócsövet fejlesztenek, amivel ikráikat kagylókba (zömmel festőkagylóba) helyezik. Védett faj!

31 Széles kárász (Carassius carassius) Magas hátú, lapított testű hal. Szája csúcsba nyíló, kicsi. Homloka meredeken emelkedve fut a hátúszó irányába. Testének alapszíne aranysárga, amely a környezettől függően sötétebb lehet. Hátúszója magas, pikkelyei nagyok. Ritkulóban lévő, kímélendő faj.

32 Ezüstkárász (Carassius gibelio) Ezüstös színű, durva pikkelyzetű. Orra felett kis bevágás látszik. A hátúszója homorú. Már két nyaras korban is szaporodhat. Hazai vizeinkben agresszíven terjeszkedő, 1954-ben importált halak utódaiként. Halastavakban mellékhalnak számít.

33 Ponty (Cyprinus carpio) Hazánkban a legismertebb halfaj. Évszázadok óta tenyésztik tógazdaságokban. A törzsalak teste pikkelyes ( tőponty ). A felső állkapcson és a szájzugban 1-1 pár bajuszt visel. Hátúszójának és farokalatti úszójának kezdetén lévő csonttüske fogazott.

34 Ponty (Cyprinus carpio) tógazdasági forma Kitenyésztett forma, amelyen nincs, vagy alig található pikkely ( tükörponty, bőrponty ). Teste lekerekített, faroknyele vastag, olykor sárgás árnyalatú. Tógazdaságokban nagy mennyiségben tenyésztik.

35 Fehér busa (Hypophthalmichtys molitrix) Megnyúlt testű, apró pikkelyű. Feje nagy ( busafejű ), szeme a szájzugból húzott képzeletbeli egyenes metszi. Szája széles. A hasi oldalon a toroktájéktól a végbélnyílásig jól látható él húzódik. Tógazdaságokban nagyobb mennyiségben tenyésztett hal, Ázsiából származik.

36 Pettyes busa (Aristicthys nobilis) Nagy, robosztus fejű, széle szájú faj, szeme a szájzuggal van egyvonalban. Mellúszója hosszú, hátrahajtva eléri a hasúszók tövét. Hasán csak a hasúszók és a végbélnyílás között húzódik egy jól látható él. Teste márványozott, foltos. Tógazdaságokban tenyésztik, gazdaságilag jelentős. Ázsiából származik, számos természetes vizünkbe kikerült.

37 Pettyes busa (felül) fehér busa (alul)

38 CSALÁD: KÖVICSÍKFÉLÉK (BALITORIDAE) Kövicsík (Barbatula barbatula) Teste hosszúkás, orra megnyúlt. Szája alsó állású, a felső állkapcsán 2-2, a szájzugba1 pár bajuszt visel. Teste erősen nyálkás. Teste finoman foltos, márványozott. Farokúszója csapott végű. Leginkább a hűvösebb, élénken mozgó vizeket kedveli. Védett faj!

39 CSALÁD: CSÍKFÉLÉK (COBITIDAE) Réti csík (Misgurnus fossilis) Megnyúlt, igen erősen nyálkás testű hal. Testét hosszanti irányban sötét és világossárga csíkok mintázzák. Felső ajkán és a szájszögletében rövid bajuszszálak feltűnőek. Hátúszója rövid, lekerekített. Mocsarasodó vizekben is megél, hazánkban csak egyes vízterekben ismertek nagyobb állományai. Védett faj!

40 REND: HARCSALAKÚAK (SILURIFORMES) CSALÁD: TÖRPEHARCSAFÉLÉK (ICTALURIDAE) Fekete törpeharcsa (Ameiurus melas) Feje lapított, szeme kicsi, szája széles, csúcsba nyíló. 4 pár bajuszszála hosszú. Teste csupasz, a hátán zsírúszó fejlődik. Úszósugarai és az úszóhártya színe eltérő. Rokon fajával együtt szinte minden vízterükben előfordul, túlszaporodott jövevény faj.

41 CSALÁD: HARCSA (SILURIDAE) Harcsa (Silurus glanis) Nagy termetű, csupasz testű hal. Nagy feje lapított, szeme kicsi. Szája széles, a szájpadláson több sorban apró fogak ülnek. A felső állkacson lévő bajuszszálak igen hosszúak. Hátúszója kicsi, a farokalatti úszója viszont igen hosszú. Hazai vizeink csúcsragadozója, gazdaságilag értékes, tenyésztik. Harcsa portré

42 REND: CSUKALAKÚAK (ESOCIFORMES) CSALÁD: CSUKAFÉLÉK (ESOCIDAE) Csuka (Esox lucius) Megnyúlt testű, kacsacsőrszerű fejű. Szája mélyen hasított, állkapcsaiban erőteljes fogak ülnek. Hátúszója a test végére tolódott. Pikkelyei aprók. Teste márványozott, színe a vízi környezettől függ, akár egészen sötét is lehet. Gazdaságilag értékes csúcsragadozó faj. fiatal példány

43 Csuka (Esox lucius) kifejlett példányok Csukaportré

44 CSALÁD: PÓCFÉLÉK (UMBRIDAE) Lápi póc (Umbra krameri) Szikes tavak és mocsarak ritka, apró termetű halfaja. Faroknyele vastag, farka lekerekített. Fokozottan védett.

45 REND: LAZACALAKÚAK (SALMONIFORMES) CSALÁD: LAZACFÉLÉK (SALMONIDAE) Pénzes pér (Thymallus thymallus) Hátúszója szokatlanul magas, hátán zsírúszót visel. Testén az ezüstös pikkelyek sötétebb vagy fekete foltokkal tarkítottak. Hazánkban csak a magasabb régiók vizeiből lesodródó példányai ismertek. Védett faj!

46 Sebes pisztráng (Salmo trutta) Ártamvonalas testű, orsó alakú hal. Csúcsba nyíló szájávban erős fogazat ül. Testét világos udvarral határolt pirosas pettyezés díszíti. Has- és farokalatti úszóinak szélét világos sáv szegélyezi. Késő ősszel, télen szaporodik. Hazánk természetes hegyivéki patakjaiban már alig található. Néhány telepen tenyésztik. Természetes állománbyai védendőek!

47 Szivárványos pisztráng (Oncorhychus mykiss) Testét kisebb, nagyobb udvar nélküli pettyek díszítik. Az oldalvonala mentén nagyobb foltok láthatók. Testszínéből hiányzik a piros szín. Szájszöglete nem ér a szem hátsó vonaláig. Északamerikai faj, amelyet néhány hazai vizünkbe betelepítettek. Néhány telepen tenyésztik, gazdaságilag értékes.

48 REND: TŐKEHAL-ALAKÚAK (GADIFPRMES) CSALÁD: TŐKEHALFÉLÉK (GADIDAE) Menyhal (Lota lota) Az alsó állkapcsának közepén egy lelógó bajuszszál jellmezi. Hátúszója oszott, a második rész igen hosszú. Hasúszója közelebb esik a fejhez, mint a mellúszók ( torokállású ). Farokúszója lekerekeített. Teste nyálkás, márványozottan mintás. Leginkább télen aktív.

49 REND: PIKÓALAKÚAK (GASTEROSTEIFORMES) CSALÁD: PIKÓFÉLÉK (GASTEROSTEIDAE) Tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus) Apró termetű hal, mindössze 6-8 cm. Szája felső állású, alsó állkapcsa túlnyúlik a felsőn. A hátúszók előtt 3, felmereszthető csonttüske jellemzi. Testét harántsávok mintázzák. Faroknyele vékony, oldalán csontlemezkék találhatók. Akváriumi halként telepítették a Dunába.

50 REND: SKORPIÓHAL-ALAKÚAK (SCORPAENIFORMES) CSALÁD: KÖLÖNTEFÉLÉK (COTTIDAE) Botos kölönte (Cottus gobio) Széles fejű, amely felülről lapított. Szemei a fej fölé magasodnak. Szája nagy, csúcsba nyíló. Hátúszója osztott, mellúszói nagyok. Hasúszói egyszínűek, foltok nem tarkítják. Aljzatlakó ragadozó, inkább a hidegebb vizekben él. Hazánkban ritka, védett faj.

51 REND: SÜGÉRFÉLÉK (PERCIFPRMES CSALÁD: DÍSZSÜGÉRFÉLÉK (CENTREARHIDAE) Naphal (Lepomis gibbosus) Egy színes testű hal, amit akváriumi díszhalként hoztak be Észak-Amerikából 1905-ben. Szája felső állású, kicsi. Hátúszója oszott, farokalatti úszója nagy és lekerekített. A kopoltyúfedőjének végét színes folt díszíti. Agresszíven terjeszkedik hazai vizeinkben.

52 Pisztrángsügér (Micropterus salmoides) Nagy szája felfelé irányul, mélyen bemetszett. Feje vaskos. Testét haslvány keresztsávok mintázzák. A fiatal egyedek hosszanti sávozottak, később ez elhalványul. Észak-Amerikából gazdasági céllal betelepített faj.

53 CSALÁD: SÜGÉRFÉLÉK (PERCIDAE) Sügér (Perca fluviatilis) Látványosan oszott hátúszójának első részén erős fekete folt látható. Teste harántsávozott, alsó úszóin piros szín jellemző. Kis termetű ragadozó hal.

54 Vágó durbincs (Gymnocephalus cernua) Feje lekerekített, hátúszója részben osztott. Az elülső úszórész magas. A hátsó úszórészt meghosszabítva a faroknyelet hegyesszögben éri. A faroknyél elkeskenyedő. Barnászöld testét kisebb foltok tarkítják. Kopoltyúfedői szúrós végűek.

55 Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) Megnyúlt testű, hosszanti rányban csíkozott testű hal. Orra megnyúlt, feje nagy. Szája félig alsó állású, nyílása kicsi. Hátúszója hosszú, magas.alapszíne világos. Ritka, védett faj!

56 Süllő (Sander luciperca) Hosszúkás testű alacsonyhátú hal. Hátúszója teljesen osztott. Szájnyílása középállású. A felső és az alsó állkapcsok csúcsán erőteljes kapófogak (ebfogak) nőnek. A hasúszók a mellúszók közelében találhatók. Alapszíne zöldesszürke, ezt sötét harántsávok mintázzák. Gazdaságilag az egyik legértékesebb halunk. Süllőportré S

57 Kősüllő (Sander volgensis) Kifejlett példányainak szájából hiányzanak a kiálló ebfogak. Testét határozott sávozás mintázza. Szája középállású, csúcsba nyíló, a felső állkapcsa a szem középvonaláig ér. Hazai vizeinkben állománya csökken.

58 Magyar bucó (Zingel zingel) Teste erősen megnyúlt, a faroknyél elvékonyodik. Szája alsó állású. Testét elmosódott mintázat borítja. Néhány nagyobb folyó vízrendszerében él. Hazánkban bennszülött faj, fokozttan védett!

59 Német bucó (Zingel streber) Faroknyele igen vékony, testét határozott sötét sávozás díszíti. Hátúszójának első része rövid. Élőhelye kizárólag a Duna vízrendszere. Bennszülött faj, fokozottan védett!

60 CSALÁD: ALVÓGÉBFÉLÉK (ODONTOBUTIDAE) Amúrgéb (Perccottus glenii) Hátúszója kettős, farka szabályosan lekerekített, teste foltosan mintázott. Szája felső állású, ajkai vaskosak. Az apró pikkelyek a fej hátsó részét is beborítják. Eredetileg ázsiai elterjedésű faj, hazánkban mintegy másfél évtizede került elő. Folyamatosan terjeszkedik, már csaknem az egész Alföld vizeiben megjelent.

61 CSALÁD: GÉBFÉLÉK (GOBIIDAE) Tarka géb (Proterorhinus semilunaris) Orrának felső részén két megnyúlt csövecske mered előre. Hasúszói a mellúszók alatt erednek, egymással összenőttek, homorú felületet adva mintegy tapadókorongként is működnek. A Fekete-tenger irányából a Dunán keresztül terjeszkedik mintegy másfél évszázada.

62 Folyamigéb (Neogobio fluviatilis) Feje nagy, széles, szemei magasn ülnek. Száján az ajkak húsosan duzzadtrak. Hátúszója oszott, az első részben 6 osztatlan sugár van. Hasán a hasúszók tapadókorongja a has jelentős részét elfoglalja. Eleinte a Balatonból volt ismert, majd néhány folyóvízből is előkerült.

63 OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰAK (CAUDATA) CSALÁD: SZALAMDRA-FÉLÉK (SALAMANDRIDAE) Pettyes gőte (Lissotriton vulgaris) Kis termetű, alig hosszabb 10 cm-nél. A nászidőszakban a hímek hátán csipkés szélű, a farok felé egyenletesen elkeskenyedő taraj fejlődik. A has narancs árnyalatú, finom petyekkel mintázva. Vízi és szárazföldi alkja is ismert. Védett faj! Pettyes gőte nászruhás hím

64 Tarajos gőte (Mesotriton cristatus) Nászidőben a hímek taraja látványos, csipkés szélű, a faroktőnél elkeskenyedik. Kültakarója szemölcsös, finom pettyezéssel. Ujjai fekete-sárga gyűrűkkel mintázottak. Hazánkban csak az Északi-középhegységből került elő. Védett!

65 Dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) Hasoldala narancsos, sötétebb foltokkal. Lábai rövidek, a mellső végtagja rövidebb, mint a két végtag közötti távolság fele. A Kárpát-medencében bennszülött faj, a világállományának közel fele hazánkban él. Védett!

66 Alpesi gőte (Triturus alpestris) A hazai kétéltűek közül a legszínesebb, kis termetű, alig 10 cm. A nászruhás hímek hasa élénk narancsvörös, oldala kékes, foltozott. A nőstények is színesek, de kevésbé erőteljes színűek. Ritkulóban lévő, erősen veszélyeztetett faj, fokozottan védett! Elől hím, hátul nőstény Alpesi gőte nászruhás hím

67 Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) Könnyű felismerni fekete alapszínéről, amelyet számos szabálytalan sárga folt tarkít. A szem felső része és a fültőmirigy mindig sárga. Bőre erősen mirigyes. Védett!

68 Alpesi szalamandra (Salamandra atra) Az Alpokban él, ott bennszülött faj. A teste teljesen egyszínű fekete. Hazánkban még nem fordult elő, de az Alpokalján esetleg előkerülhet.

69 REND: FARKATLAN KÉTÉLTŰEK (ANURA) CSALÁD: UNKAFÉLÉK (BOMBINATORIDAE) Vöröshasú unka (Bombina bombina) Hasa sötét, rajta narancsvörös vagy rozsdavörös árnyalattal. Bőpre erősen rücskös a bőrmirigyektől. Síkvidéki faj. Védett!

70 Sárgahasú unka (Bombina variegata) Bőrét bőrmirigyek tagolják, amelyek közepe tüskés. A hasa élénk sárga foltos. A has alapszíne sötét acélkék. Magasabb térszínekre jellemző. Védett!

71 CSALÁD: ÁSÓBÉKA-FÉLÉK (PEOBATIDAE) Barna ásóbéka (Pelobates fuscus) Szembogara függőleges. A hátsó lábon egy szaruképződmény un. ásósarkantyút alkot. Nyugalmi színezete a talajhoz idomul, nászruhában színesebb. Főként síkvidéken él, éjjel aktív. Védett! Szaporodási időben Nyugalmi színezetben

72 CSALÁD: VARANGYFÉLÉK (BUFONIDAE) Barna varangy (Bufo bufo) Bőrmirigyekkel teli kültakarója feltűnő. Alapszíne barnásszürke. Szeme aranyszínű, szembogara vízszintes. Sokfelé előfordul. Védett! Párzó barna varangyok

73 Zöld varangy (Bufo viridis) Alapszíne barnásszürke, ezen kiterjedt élénkzöld foltokkal. Hasa világos, egyszínű. Emberi környezetben sem ritka. Éjjel aktív faj. Védett!

74 CSALÁD: LEVELIBÉKA-FÉLÉK (HYLIDAE) Zöld levelibéka (Hyla arborea) Bőre sima, bőrmirigyek nem jellemzik. Színe alapvetően zöld, de a környezethez alkalmazkodva egészen sötét is lehet. Lábujjain tapadókorongok vannak. A hát és a has oldalának határát barna szegély jelzi. Védett!

75 CSALÁD: VALÓDIBÉKA-FÉLÉK (RANIDAE) Gyepi béka (Rana temporaria) Szeme mögötti sáv, a bajusz jellemzi. Orra tompa, lekerekített. Lábai rövidek, hátsó lábának bokaízülete előrehajtva nem éri el az orrcsúcsot. Igen korán aktív, akár februárvégén már szaporodhat. Hazánkban főként középhegységeinkben él. Védett!

76 Mocsári béka (Rana arvalis) A legkisebb termetű bajuszos, azaz barna béka. Orrcsúcsa hegyes, hátát leggyakrabban egy világos sáv osztja ketté. Nászidőben a hímek csodás kobaltkék színű nászruhát öltenek mindössze néhány napra. Hátsó lábát előrehajtva a bokaízület éppen az orrcsúcsot metszi. Védett! Párzó mocsári békák. Párzáskor a hím kék színű

77 Erdei béka (Rana dalmatina A leghosszabb lábú barna béka. Orrcsúcsa hegyes, háta többnyire egyszínű. A hátsó lábát előrehajtva a bokaízület túlér az orrcsúcson. Hosszú lábai segítségével akár 2 métert is ugorhat. Hazánkban főként nedvesebb síksági és dombsági erdőkben él. Védett!

78 Nagy tavibéka (Pelophylax ridibundus) Termetes béka, testszíne zöldes árnyalatú. Hátsó lábainak combját egymással merőleges állapotba állítva a sarokízületek túlérnek egymáson. Hangja kvak-kvak viszonylag jól felismerhető. Különösen a síkvidéki állóvizek mentén elterjedt. Védett faj! Hangot a felfújható hanghólyag segítségével hallat

79 Kis tavibéka (Pelophylax lessonae) Hasonló a nagy tavibékához, de lényegesen kisebb termetű. Combjait egymással merőleges helyzetbe hozva, a sarokízületek nem érnek össze. Állóvizek mentén más zöldbékákkal együtt fordul elő. Védett faj!

80 Kecskebéka (Pelophylax kl. esculenta) A valódi vízibékák közül a nagy- és a kis tavibéka természetes hibridje. Alapszíne zöldes, a hát közepét zöld sáv választja ketté. Combjait merőlegesbe állítva a sarokízületek éppen összeérnek. Hazánkban a tavibéka fajokkal közösen sokfelé előfordul. Védett!

81 OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK (TESTUDINES) CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK (EMYDIDAE) Mocsári teknős (Emys orbicularis) Hazánk egyetlen őshonos teknősfaja. Páncélja sötét, sárga pettyekkel, amelyek többnyire legyezőszerűen rendeződnek. Lassan mozgó vagy állóvizek mentén él, állománya csökkenő. Védett!

82 Vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) Észak-Amerikából származik, hobbiállatként került hazánkba, majd megunt állatként a szabad természetbe. Bizonyítható, hogy képes nálunk is áttelelni. Haspáncélja sárgás, hátpáncél sötét, a füle mögött egy piros sáv húzódik. Invazív fajjá válhat, az őshonos mocsári teknős rovására.

83 Sárgafülű ékszerteknős (Trachemys scripta sripta) Az ékszerteknős másik alfaja, ami Észak-Amerikában őshonos. Hobbiállatként került hazánkba, ritkábban mint a vörösfülű rokona, ez is megjelenhet hazai vizeinkben. Képes áttelelni hazai környezetben.

84 REND: GYÍKOK (SAURIA) CSALÁD: NYAKÖRVÖSGYÍK_FÉLÉK (LACERTIDAE) Zöld gyík (Lacerta viridis) A legnagyobb termetű hazai gyíkfaj. Alapszíne az élénkzöld, rajta számos pöttyel. A hímek torka különösen nászidőben élénk kék színű. Száraz, meleg térszíneken nem ritka. Védett faj! Nászruhás hím feje

85 Fürge gyík (Lacerta agilis) Leggyakoribb hazai gyíkfaj. Háta, oldala sávozott, foltokkal díszített. A hímek hasoldala élénkzöld, különösen a nászidőszakban. A nőstények alapszíne szürkésbarna. Sokféle élőhelyen előfordul, még lakott területeken is. Különös színváltozata a vöröshátú fürge gyík, ennek háta élénk, egyszínű rozsdavörös. Védett! Alul fürge gyík és felül vöröshátú fürge gyík (Lacerta agilis var. rubra)

86 Elevenszülő gyík (Zootoca vivipara) Kistermetű gyíkfaj, teste sötétbarna alaptónusú. Hátoldalának szegélyén világosabb csík húzódik. A hím hasa élénk narancsszínű, a nőstényeké szürke. Alapvetően hegyvidéki környezetben él, de néhány síkvidéki élőhelyen, mint jégkorszaki reliktum maradt fenn. Fokozottan védett!

87 Fali gyík (Podarcis muralis) Hosszú farkú, karcsú gyík. Oldalán egy szélesebb sötét sávot visel, amit alul felül világosabb csíkok határolnak. A hímek hasalja vörös, a nőstényeké halvány rózsaszínű. Élőhelye sziklás, köves, olykor házfalak is. Védett!

88 Homoki gyík (Podarcis tauricus) Melegkedvelő, kistermetű gyík, amelynek a háta olajzöld, amit sötét fogazott sávok határolnak. Oldala is sávozott, mintázott. Élőhelye homokpuszták felmelegedő felszínei. Védett!

89 CSALÁD: VAKONDGYÍKFÉLÉK (SCINICIDAE) Pannon gyík (Ablepharus kitaibelii fitzingeri) Testalkata átmeneti a lábatlangyíkok és a valódi gyíkok között. Teste ceruzavékony, végtagjai gyengék, kicsik. Háta egyszínű, fénylő bronzbarna, oldalán széles sötét sáv húzódik, világos szegéssel. Hazai élőhelyei dolomitkopárosok, mészkősziklák, karsztbokorerdők. Fokozottan védett, bennszülött fajunk, amely erősen veszélyeztetett!

90 CSALÁD: LÁBATLANGYÍK-FÉLÉK (ANGUIDAE) Közönséges lábatlangyík (Anguis fragilis) Hosszú, megnyúlt, kígyószerű testéről az első pillanatban nem gondoljuk, hogy ez az állat a gyíkok közé tartozik. Azonban szemhéja szabad, pislogóhártyája van, ezért pislogni képes, akárcsak a gyíkok. Teste sima, fémes csillogású. Az orrnyeregpajzsa és a homlokpajzsa nem ér össze. Veszély esetén a farka letörik, akárcsak a gyíkoknál. Hazánkban élőhelye a Dunántúlra korlátozódik. Védett!

91 Kékpettyes lábatlangyík (Anguis colchica) A Duna vonalától keletre fordul elő hazánkban. A hím testén kékes pettyek jelennek meg. Orrnyeregpajzsa és a homlokpajzsa összeér. Védett.

92 REND: KÍGYÓK (SERPENTES) CSALÁD: VALÓDISIKLÓ-FÉLÉK (COLUBRIDAE) Kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) Erőteljes testű kígyó, amely akár a 2 métert is elérheti. Háta barna, a pikkelyeken világosabb foltokkal. Hasa mélysárga, egészen a toroktájéktól. Melegkedvelő, hazánkban igen ritka faj, fokozottan védett!

93 Erdei sikló (Zamenis longissimus) Termetes kígyó, alapszíne szürkésbarna némi sárga árnyalattal. Fejének kétoldalán egy-egy sárgás folt teszi feltűnőbbé, ami elmosódva megy át a hát színébe. Gyakran fákon keresi madárfiókákból álló táplálékát. Erdei környezetben rejtett életmódot folytat. Védett!

94 Rézsikló (Coronella austriaca) Viszonylag kisebb testű kígyó, a kifejlett állatok hossza ritkán éri el az 1 métert. A fej mögött némileg az osztrák címer kétfejű sasára emlékeztető rajzolatot visel. A hímek hasa vörösréz színű. Védett!

95 Vízisikló (Natrix natrix) Gyakori kígyó, nemcsak vizek mentén, hanem nedvesebb erdőkben mocsárréteken, tisztásokon is előfordul. Fejének tarkótájékát két oldalról egy-egy sárga félhold alakú folt határolja, amit a test felé sötét, széles sáv választ el. Háta többnyire egyszínű, barnás-szürke. Védett! Vízisikló csíkos alfaja (Natrix natrix var. persa)

96 Kockás sikló (Natrix tessellata) Felső teste jellegzetesen elmosódott kockás rajzolatú. Hasalja világos. Szarupikkelyei, szeme, szembogara nagy, utóbbi kerek. Szinte kizárólag nagyobb álló-és folyóvizek mellett fordul elő. Fő tápláléka hal. Védett! Zsákmányt ejtő kockás sikló

97 CSALÁD: VIPERAFÉLÉK (VIPERIDAE) Keresztes vipera (Vipera berus) A viperák elevenszülők, kurta kígyók, pupillájuk függőleges, farkuk hirtelen elkeskenyedik. A keresztes vipera testhossza nincs 1 méter, hátán feltűnő zegzugos mintázatot visel. A hímek alapszíne kékesszürke vagy ezüstösen világos. A nőstények barnás árnyalatúak. Hazánkban csak néhány térségben fordul elő (pl.: Zempléni-hegység) Fokozottan védett!

98 Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) Kis termetű faj, alig haladja meg az 50 cm-t. Felső oldala sárgás, ezen sötét cikkcakkos sáv húzódik. Oldala olajbarna, a hastájék szennyesfehér, foltozott. Hazánkban bennszülött alfaja él, a KKiskunságban és a Hanság területén. Erősen veszélyeztetett, ritka faj, fokozottan védett!

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK szárazföldi életmódhoz való alkalmazkodás az egyedfejlődés kezdeti szakasza a vízhez kötődik poikilotherm állatok bőrük csupasz a többrétegű epidermisz sok nyálkát és mérget

Részletesebben

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Dr. Csenki-Bakos Zsolt Tudományos munkatárs Halgazdálkodási Tanszék csenki.zsolt@mkk.szie.hu mellék: 06/28-522-000 m:2316 Bodorka Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758)

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I.

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I. 9/b tétel GERINCES RENDSZERTAN I. HALAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPOCSNÉLKÜLIEK (AGNATHA) OSZTÁLY: KÖRSZÁJÚAK (CYCLOSTOMATA) REND: INGOLAALKÚAK» CSALÁD: INGOLAFÉLÉK TISZAI INGOLA (Eudontomyzon

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő NÉBIH - Halászati őri ismeretek Felkészülést elősegítő tananyag a halászati őri vizsgára (105 oldal). Alapvető tudás (halfajfelismerés)

Részletesebben

Rejtvények Januári feladvány. Februári feladvány. /A megfejtések a feladványok után találhatóak/

Rejtvények Januári feladvány. Februári feladvány. /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Rejtvények 2013 /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Januári feladvány Februári feladvány Márciusi feladvány Áprilisi feladvány Májusi feladvány Júniusi feladvány Júliusi feladvány Augusztusi

Részletesebben

Rejtvények 2014. Januári feladvány. Februári feladvány. /A megfejtések a feladványok után találhatóak/

Rejtvények 2014. Januári feladvány. Februári feladvány. /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Rejtvények 2014 /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Januári feladvány Februári feladvány Márciusi feladvány Áprilisi feladvány Májusi feladvány Júniusi feladvány Júliusi feladvány Augusztusi

Részletesebben

Rejtvények /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Januári feladvány. Februári feladvány

Rejtvények /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Januári feladvány. Februári feladvány Rejtvények 2016 /A megfejtések a feladványok után találhatóak/ Januári feladvány Februári feladvány Márciusi feladvány Áprilisi feladvány Májusi feladvány Júniusi feladvány Júliusi feladvány Augusztusi

Részletesebben

Sály P., Erős T. (2016): Vízfolyások ökológiai állapotminősítése halakkal: minősítési indexek kidolgozása. Pisces Hungarici 10: 15 45

Sály P., Erős T. (2016): Vízfolyások ökológiai állapotminősítése halakkal: minősítési indexek kidolgozása. Pisces Hungarici 10: 15 45 F1 Elektronikus függelék Sály P., Erős T. (2016): Vízfolyások ökológiai állapotminősítése halakkal: minősítési indexek kidolgozása. Pisces Hungarici 10: 15 45 című közleményhez. Electronic appendix for

Részletesebben

Vizes élőhelyek állatfajai. Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda. Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis

Vizes élőhelyek állatfajai. Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda. Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis Vizes élőhelyek állatfajai Osztály: Kagylók - Bivalvia vízimadár (végleges gazda) Folyamkagyló

Részletesebben

ÉLETHŰ ÉLETNAGYSÁGÚ ÁLLAT-MODELLEK. ZoS 1000 Alpesi szalamandra. ZoS 1001 Tűzszalamandra, hím. ZoS 1002 Tűzszalamandra, nőstény. Salamandra atra.

ÉLETHŰ ÉLETNAGYSÁGÚ ÁLLAT-MODELLEK. ZoS 1000 Alpesi szalamandra. ZoS 1001 Tűzszalamandra, hím. ZoS 1002 Tűzszalamandra, nőstény. Salamandra atra. ÉLETHŰ ÉLETNAGYSÁGÚ ÁLLAT-MODELLEK ZoS 1000 Alpesi szalamandra Salamandra atra. cm, súly: 100 g. ZoS 1001 Tűzszalamandra, hím Salamandra s. salamandra. ZoS 1002 Tűzszalamandra, nőstény Salamandra s. salamandra.

Részletesebben

Az őshonos halaink védelmében

Az őshonos halaink védelmében Az őshonos halaink védelmében Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság NIMFEA Természetvédelmi Egyesület Magyar Haltani Társaság Szarvas, 2008. május 14-15. A hazai gerincesek védettsége 100%

Részletesebben

A Közép-Tisza-vidék árterületein ívó halfajok. Képes zsebhatározó

A Közép-Tisza-vidék árterületein ívó halfajok. Képes zsebhatározó A KözépTiszavidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó A nagykörűi hullámtéri Anyitató, melyet a tó természetes fokának helyreállításával keltettek újra életre Bevezetés A Tisza szabályozását 1846

Részletesebben

Védett. állatok Magyarországon. gon. Halak, kétéltk összeállította: dr. Kiss István n egyetemi docens. Természetv. Miklós s egyetemi docens

Védett. állatok Magyarországon. gon. Halak, kétéltk összeállította: dr. Kiss István n egyetemi docens. Természetv. Miklós s egyetemi docens Természetv szetvédelmi mérnm rnök BSc szak Védett állatok Magyarországon gon tantárgyfelel rgyfelelős: dr. Sárospataki S Miklós s egyetemi docens SZIE GödöllG llő, Állattani és Állatökológiai tanszék 2011.

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Az év hala: a compó (Tinca tinca)

Az év hala: a compó (Tinca tinca) Az év hala: a compó (Tinca tinca) Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Budapest, 2016. május 10. A hazai gerincesek védettsége 100% 7 90% 80% 34 70% 59 60% Nem védett 50% 100 100 93 Védett

Részletesebben

Somogy megye halainak katalógusa (Halak - Pisces)

Somogy megye halainak katalógusa (Halak - Pisces) Natura Somogyiensis 1 439-444 Kaposvár, 2001 Somogy megye halainak katalógusa (Halak - Pisces) MAJER JÓZSEF - BÍRÓ PÉTER MAJER J. - BÍRÓ P.: Checklist of fish of Somogy county (Pisces) Abstract: The data

Részletesebben

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Bevezető Egyesületünk a rendkívül száraz 00-ik év után 00-ben tovább folytatta a cserháti patakok halfaunisztikai felmérését. A két év leforgása alatt a

Részletesebben

Ki mit tud Magyarországi hüllők

Ki mit tud Magyarországi hüllők Ki mit tud Magyarországi hüllők Fürge gyík feje közelről, oldalt jól látszik a füle További információ a Magyarországon honos állatokról: MME Az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett állat, befogásukat

Részletesebben

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok A KözépTisza vidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó 1 Bevezetés A Tisza szabályozását 1846 nyarán kezdték el, ami jelentős átalakulásokat hozott a Tiszavidéken. Az egykori árterületeknek mindössze

Részletesebben

---------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------- Segítségüket szeretném kérni az alábbi hal meghatározásához. Még 2012 nyarán fogtam Dombóvár közelében, egy alig 20 cm széles csatornaszerű vízállásban (a víz gerinctelen élővilágának feltérképezése közben),

Részletesebben

A selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) és a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi) elterjedése a Közép-Tiszán.

A selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) és a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi) elterjedése a Közép-Tiszán. A selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) és a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi) elterjedése a Közép-Tiszán Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Közép-Tisza (védett, SCI, SPA)

Részletesebben

Kisesésű, közepes és nagy folyókon létesítendő hallépcsők környezeti igényeinek vizsgálata a körösladányi és békési hallépcsők példáján

Kisesésű, közepes és nagy folyókon létesítendő hallépcsők környezeti igényeinek vizsgálata a körösladányi és békési hallépcsők példáján Kisesésű, közepes és nagy folyókon létesítendő hallépcsők környezeti igényeinek vizsgálata a körösladányi és békési hallépcsők példáján Halasi-Kovács Béla tudományos munkatárs Halászati és Öntözési Kutatóintézet

Részletesebben

Horgászturizmus. Idegenforgalmi ismeretek. Előadás áttekintése-vázlat. A horgászturizmus meghatározása

Horgászturizmus. Idegenforgalmi ismeretek. Előadás áttekintése-vázlat. A horgászturizmus meghatározása 9. Idegenforgalmi ismeretek Horgászturizmus Előadók: Dr. habil Kocsondi József egyetemi tanár, tanszékvezető Tóth Éva tanársegéd Készítette: Tóth Éva, tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely

Részletesebben

Védett. állatok Magyarországon. gon. Halak, kétéltk. Természetv. Miklós s egyetemi docens. tantárgyfelel felismerendı fajok:

Védett. állatok Magyarországon. gon. Halak, kétéltk. Természetv. Miklós s egyetemi docens. tantárgyfelel felismerendı fajok: Természetv szetvédelmi mérnm rnök BSc szak Védett állatok Magyarországon gon tantárgyfelel rgyfelelıs: dr. Sárospataki S Miklós s egyetemi docens SZIE GödöllG llı, Állattani és Állatökológiai tanszék 2011.

Részletesebben

A folyó és mellékfolyó közötti kölcsönhatás vizsgálata a dunai és az ipolyi halfauna hosszú-idejű változásának elemzésével

A folyó és mellékfolyó közötti kölcsönhatás vizsgálata a dunai és az ipolyi halfauna hosszú-idejű változásának elemzésével Halászatfejlesztés 33 - Fisheries & Aquaculture Development (2011) 33:64-68 ISBN:978-963-7120-31-2 HAKI 2011 A folyó és mellékfolyó közötti kölcsönhatás vizsgálata a dunai és az ipolyi halfauna hosszú-idejű

Részletesebben

A hallgatóság (Papp Gábor felvétele)

A hallgatóság (Papp Gábor felvétele) KÖZGYŰLÉS ÉS KONFERENCIA A Magyar Haltani Társaság 2011. március 18-án taggyűlést tartott, amelyen jóváhagyta az egyesület múlt évi tevékenységéről tartott beszámolót és a 2011. évi munkatervet. A taggyűlés

Részletesebben

Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók

Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók Vizisikló, Kockás sikló, Erdei sikló, Haragos sikló, Rézsikló, Keresztes vipera, Rákosi vipera Vizisikló - Natrix natrix ENG: Grass snake, DE: Ringelnatter, FR:

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

Fogassüllő. Keszeg (Dévérkeszeg)

Fogassüllő. Keszeg (Dévérkeszeg) Fogassüllő Erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának

Részletesebben

Pikkelyek: irhában fejlődnek

Pikkelyek: irhában fejlődnek irhában fejlődnek Pikkelyek: ganoid pikkely: merev, fényes, kemény ganoinréteg borítja, pl. kecsegealakúakon: szabálytalan v. rombusz alak elasmoid pikkely: rugalmas, vékony csontlemez, amelybe sok fehérje

Részletesebben

A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK

A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK Prof. Dr. Faragó Sándor Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem A KÁRÓKATONA RENDELKEZÉSÉRE

Részletesebben

ACTA BIOLOGICA DEBRECINA

ACTA BIOLOGICA DEBRECINA ACTA BIOLOGICA DEBRECINA ADIUVANTIBUS GY. LAKATOS, I. MÉSZÁROS, A.S. NAGY, K. PECSENYE I. PÓCSI, M. SIPICZKI ET B. TÓTHMÉRÉSZ REDIGIT B. TÓTHMÉRÉSZ SUPPLEMENTUM OECOLOGICA HUNGARICA FASC. 23, 2010 ADIUVANTIBUS

Részletesebben

Bega-Csatornában található ichthiofauna számbavétele és értékelése I. Horgász állomás eredményei és megvitatásuk

Bega-Csatornában található ichthiofauna számbavétele és értékelése I. Horgász állomás eredményei és megvitatásuk 3.2. Az ichthiofaunára vonatkozó tanulmány eredményeinek bemutatása 3.2.1. A övezetekre egységesen fenyegetést jelentő jelenlegi és potenciális veszélyek orvhalászat; szemcsés anyagok kitermelése a mellékmederből

Részletesebben

ADATOK A MECSEKI-HEGYSÉG

ADATOK A MECSEKI-HEGYSÉG A Puszta 1998. 1/15, pp. 24-32. ADATOK A MECSEKI-HEGYSÉG ÉS KÖRNYÉKE HALFAUNÁJÁHOZ SALLAI ZOLTÁN, SZARVAS NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET 1998 1. BEVEZETÉS A hazai halfauna az elmúlt évben két új faunaelemmel

Részletesebben

Pisces Hungarici 2 (2007) A RÁCKEVEI-DUNA-ÁG HALKÖZÖSSÉGÉNEK FELMÉRÉSE SURVEY OF FISH COMMUNITY IN THE RÁCKEVEI DANUBE BRANCH

Pisces Hungarici 2 (2007) A RÁCKEVEI-DUNA-ÁG HALKÖZÖSSÉGÉNEK FELMÉRÉSE SURVEY OF FISH COMMUNITY IN THE RÁCKEVEI DANUBE BRANCH A RÁCKEVEI-DUNA-ÁG HALKÖZÖSSÉGÉNEK FELMÉRÉSE SURVEY OF FISH COMMUNITY IN THE RÁCKEVEI DANUBE BRANCH UGRAI Zoltán 1, GYÖRE Károly 2 1 Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség, Ráckeve, ugrai@rdhsz.hu 2 Halászati

Részletesebben

Lajkó I., Pintér K., Halászvizsga. Az állami halászvizsga szakmai anyaga. Földművelésügyi Minisztérium Agroinform, Budapest, 139 pp.

Lajkó I., Pintér K., Halászvizsga. Az állami halászvizsga szakmai anyaga. Földművelésügyi Minisztérium Agroinform, Budapest, 139 pp. PINTÉR KÁROLY PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE 1. Könyvek 2015 Pintér K., 2015. Magyarország halai. Biológiájuk és hasznosításuk. Negyedik, átdolgozott és bővített kiadás: Mezőgazda Kiadó, Budapest, 360 pp. (Korábbi

Részletesebben

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok Újszájú állatok Szerk.: Vizkievicz András A földtörténeti óidő kezdetén a kambrium időszakban több mint 500 millió évvel ezelőtt éltek azok az ősi férgek, melyeknél szétvált az ősszájú és az újszájú állatok

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Vízi élettájak Faciál (vízfelszíni élettáj) Fitál (makrovegetáció borítású vízi

Részletesebben

A SUGARASÚSZÓJÚ HALAK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HALAK TESTTÁJAI ÉS HOSSZMÉRETEI A GERINCES ÁLLATOK NÉHÁNY KÖZÖS ANATÓMIAI SAJÁTOSSÁGA

A SUGARASÚSZÓJÚ HALAK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HALAK TESTTÁJAI ÉS HOSSZMÉRETEI A GERINCES ÁLLATOK NÉHÁNY KÖZÖS ANATÓMIAI SAJÁTOSSÁGA A GERINCES ÁLLATOK NÉHÁNY KÖZÖS ANATÓMIAI SAJÁTOSSÁGA testüket belső (porcos vagy csontos) váz merevíti, ennek központja a gerincoszlop a gerincoszlopot csigolyák alkotják a gerincoszlophoz harántcsíkolt

Részletesebben

Pisces Hungarici 4 (2010) A HORNÁD/HERNÁD FOLYÓ SZLOVÁKIAI SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJA FISH FAUNA OF THE RIVER HORNÁD/HERNÁD IN SLOVAKIA

Pisces Hungarici 4 (2010) A HORNÁD/HERNÁD FOLYÓ SZLOVÁKIAI SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJA FISH FAUNA OF THE RIVER HORNÁD/HERNÁD IN SLOVAKIA A HORNÁD/HERNÁD FOLYÓ SZLOVÁKIAI SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJA FISH FAUNA OF THE RIVER HORNÁD/HERNÁD IN SLOVAKIA KOŠČO Ján 1, KOŠUTHOVÁ Lenka 2, KOŠUTH Peter 2, PEKÁRIK Ladislav 3, BALÁZS Pavol 1 1 Prešovská

Részletesebben

Átjárhatóság. Hallépcsők. Pannonhalmi Miklós. Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Győr

Átjárhatóság. Hallépcsők. Pannonhalmi Miklós. Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Győr Hallépcsők Pannonhalmi Miklós Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Győr Földünk felszínének 71%-át a vizek teszik ki, ami azt is jelenti, hogy a halak Földünkön a legelterjedtebb gerinces fajok. A becsült

Részletesebben

Pisces Hungarici 2 (2007) A VÍZMINŐSÉG JAVULÁSÁNAK HATÁSA A SAJÓ MAGYAR SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJÁRA

Pisces Hungarici 2 (2007) A VÍZMINŐSÉG JAVULÁSÁNAK HATÁSA A SAJÓ MAGYAR SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJÁRA A VÍZMINŐSÉG JAVULÁSÁNAK HATÁSA A SAJÓ MAGYAR SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJÁRA ROLE OF THE WATER QUALITY IMPROVEMENT ON THE FISH FAUNA IN THE HUNGARIAN SECTION OF SAJÓ RIVER HARKA Ákos 1, SZEPESI Zsolt 2, HALASI-KOVÁCS

Részletesebben

A TURJÁNVIDÉK HERPETOFAUNÁJA

A TURJÁNVIDÉK HERPETOFAUNÁJA Természetvédelem és kutatás a Turjánvidék északi részén, pp. 893 914. A TURJÁNVIDÉK HERPETOFAUNÁJA Péntek Attila László 1, Halpern Bálint 2 és Vörös Judit 3 1 Szent István Egyetem, Állattani és Állatökológiai

Részletesebben

ADATOK A TARNA, A BENE-PATAK ÉS A TARNÓCA HALFAUNÁJÁHOZ

ADATOK A TARNA, A BENE-PATAK ÉS A TARNÓCA HALFAUNÁJÁHOZ A Puszta 2001. 1/18. pp. 77-86. ADATOK A TARNA, A BENE-PATAK ÉS A TARNÓCA HALFAUNÁJÁHOZ 1 2 SZEPESI ZSOLT HARKA ÁKOS 1 3300 EGER, CSIKY SÁNDOR U. 52. 2 5350 TISZAFÜRED, TÁNCSICS U. 1. 2002. Bevezetés Az

Részletesebben

Általános leírás. Elevenszülő gyík. Rendszertan. Védelmi státusz

Általános leírás. Elevenszülő gyík. Rendszertan. Védelmi státusz Elevenszülő gyík MAGYAR NÉV Elevenszülő gyík TUDOMÁNYOS NÉV Zootoca vivipara ANGOL NÉV Viviparous lizard Rendszertan REND Pikkelyes hüllők rendje (Squamata) - Gyíkok alrendje (Sauria) CSALÁD Nyakörvösgyíkfélék

Részletesebben

Pisces Hungarici 12 (2018) 57 62

Pisces Hungarici 12 (2018) 57 62 Pisces Hungarici 12 (2018) 57 62 Az Ér folyó csatornáinak aktuális halközössége The actual fish community in the Ér/Ier River Szabó I. E. Gojdu u. 16, 417435 Sacueni/Székelyhíd, Romania Kulcsszavak: Érmellék,

Részletesebben

Pisces Hungarici 3 (2009) DATA TO THE FISH FAUNA OF THE MURA RIVER AT LETENYE

Pisces Hungarici 3 (2009) DATA TO THE FISH FAUNA OF THE MURA RIVER AT LETENYE ADATOK A MURA LETENYEI SZAKASZÁNAK HALFAUNÁJÁHOZ DATA TO THE FISH FAUNA OF THE MURA RIVER AT LETENYE KERESZTESSY Katalin 1, BELICZKY Gábor 2, KISS Gergő 2 1 Vas-Hal Bt., Maglód, keresztessy.katalin@gmail.com

Részletesebben

A Puszta 1998. 1/15, pp. 168-172.

A Puszta 1998. 1/15, pp. 168-172. A Puszta 1998. 1/15, pp. 168-172. NÉHÁNY ADAT A KIS-SÁRRÉT HALFAUNÁJÁRÓL SALLAI ZOLTÁN 1, SZARVAS DR. GYÖRE KÁROLY 2, SZARVAS 1 NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET 2 HALTENYÉSZTÉSI KUTATÓ INTÉZET 1998 1.

Részletesebben

Adatok a Dráva és a Dráva menti területek hal-, kétéltű- és hüllőfaunájához (Pisces, Amphibia, Reptilia)

Adatok a Dráva és a Dráva menti területek hal-, kétéltű- és hüllőfaunájához (Pisces, Amphibia, Reptilia) Dunántúli Dolg. Term. tud. Sorozat 9 431-440 Pécs, 1998 Adatok a Dráva és a Dráva menti területek hal-, kétéltű- és hüllőfaunájához (Pisces, Amphibia, Reptilia) MAJER József MAJER, J.: Contributions to

Részletesebben

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Vizeink legfejlettebb élőlényei a halak. A halak biológiai szabályozó szerepet töltenek be a vízi környezetben, jelzik a víz minőségi állapotát,

Részletesebben

A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei

A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei szerkesztők Markó Bálint és Sárkány-Kiss Endre Kolozsvári Egyetemi Kiadó Kolozsvár, Románia

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

Az emberi tevékenység hatása a halfauna

Az emberi tevékenység hatása a halfauna Tájökológiai Lapok 8 (3): 591 599. (2010) 591 Az emberi tevékenység hatása a halfauna alakulására az Ipoly alsó (magyarországi) szakaszán Guti Gábor, Potyó Imre MTA Magyar Dunakutató Állomás 2131 Göd,

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

Kisvízfolyások halfaunájának helyzete a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

Kisvízfolyások halfaunájának helyzete a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Pisces Hungarici 12 (2018) 21 31 Kisvízfolyások halfaunájának helyzete a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén The state of streams fish fauna in the area of Bükk National Park Directorate

Részletesebben

A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK JELENTŐSEBB VÍZTÉRTÍPUSAINAK HALFAUNISZTIKAI JELLEMZÉSE

A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK JELENTŐSEBB VÍZTÉRTÍPUSAINAK HALFAUNISZTIKAI JELLEMZÉSE 51 Acta Biol. Debr. Oecol. Hung. 27: 51 65, 2012 A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK JELENTŐSEBB VÍZTÉRTÍPUSAINAK HALFAUNISZTIKAI JELLEMZÉSE H A R K A Á K O S 1 S A L L A I Z O L T Á N 2 1 Magyar Haltani Társaság,

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Pisces Hungarici 7 (2013) 85 96

Pisces Hungarici 7 (2013) 85 96 Pisces Hungarici 7 (2013) 85 96 A halfauna vizsgálata a kelet magyarországi Eger patak vízrendszerén Investigation of the fish fauna in the drainage system of the Eger Brook (Eastern Hungary) Harka Á.

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

ADATOK A HEVESI FÜVES PUSZTÁK TÁJVÉDELMI KÖRZET HALFAUNÁJÁHOZ, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HANYI-ÉRRE VONATKOZÓAN

ADATOK A HEVESI FÜVES PUSZTÁK TÁJVÉDELMI KÖRZET HALFAUNÁJÁHOZ, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HANYI-ÉRRE VONATKOZÓAN A Puszta 2000. 1/17, pp. 49-58. ADATOK A HEVESI FÜVES PUSZTÁK TÁJVÉDELMI KÖRZET HALFAUNÁJÁHOZ, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HANYI-ÉRRE VONATKOZÓAN SALLAI ZOLTÁN NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET, SZARVAS 2001.

Részletesebben

Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai.

Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai. Natura 2000 fenntartási tervek készítése Honlap: www.bfnp.hu zalanatura2000@gmail.com Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai. Megyer Csaba osztályvezető Natura 2000 kijelölés, felmérések A

Részletesebben

A MURA FOLYÓ KAVICSZÁTONYAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA

A MURA FOLYÓ KAVICSZÁTONYAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA A Puszta 2002 1/19. pp. 67-90. A MURA FOLYÓ KAVICSZÁTONYAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA SALLAI ZOLTÁN & KONTOS TIVADAR NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET, SZARVAS 2003 BEVEZETÉS Egyes műszaki kivitelezési

Részletesebben

A Ráckevei Duna-ág halközösségének vizsgálata 2010-ben

A Ráckevei Duna-ág halközösségének vizsgálata 2010-ben Halászatfejlesztés 34 - Fisheries & Aquaculture Development 34 202 ISBN 978-963-720-32-9 A Ráckevei Duna-ág halközösségének vizsgálata 200-ben Györe Károly, Ugrai Zoltán 2 és Csikai Csaba 3 Halászati és

Részletesebben

Javaslat. A Maros ártér állatvilága. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. A Maros ártér állatvilága. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Maros ártér állatvilága települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Popányné Vaszkó Ágnes 2.

Részletesebben

A Tisza folyó határszakaszának jelentősége Máramaros halfaunájának megőrzésében

A Tisza folyó határszakaszának jelentősége Máramaros halfaunájának megőrzésében Crisicum 3. pp.189-194. A Tisza folyó határszakaszának jelentősége Máramaros halfaunájának megőrzésében Iosif Béres - Gavril Ardelean Témafelvetés Máramaros a Keleti-Kárpátok északi szakaszának legnagyobb

Részletesebben

---------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------- 2011 nyarán nyaralni voltunk a Magas-Fátrában, akkor találtam ezt a halacskát a Blatnica patakban. Biztos hogy kölönte, csak nem tudom, cifra vagy botos. A hossza úgy 7-8 cm volt. Tisztelettel K. Gy. A

Részletesebben

Magyarországon honos hüllőfajok: Gyíkok

Magyarországon honos hüllőfajok: Gyíkok Magyarországon honos hüllőfajok: Gyíkok Fürge gyík, Zöld gyík, Fali gyík, Homoki gyík, Pannon gyík, Elevenszülő gyík, Törékeny gyík Fürge gyík - Lacerta agilis ENG: Sand lizard, DE: Zauneidechse, FR: Lézard

Részletesebben

Pisces Hungarici 2 (2007) A MOSONMAGYARÓVÁRI DUZZASZTÓ HATÁSA A MOSONI-DUNA HALKÖZÖSSÉGÉNEK ELTERJEDÉSI MINTÁZATÁRA

Pisces Hungarici 2 (2007) A MOSONMAGYARÓVÁRI DUZZASZTÓ HATÁSA A MOSONI-DUNA HALKÖZÖSSÉGÉNEK ELTERJEDÉSI MINTÁZATÁRA A MOSONMAGYARÓVÁRI DUZZASZTÓ HATÁSA A MOSONI-DUNA HALKÖZÖSSÉGÉNEK ELTERJEDÉSI MINTÁZATÁRA THE EFFECT OF THE MOSONMAGYARÓVÁR DAM ON THE DISTRIBUTION PATTERNS OF FISH COMMUNITIES IN THE MOSONI DANUBE GYÖRE

Részletesebben

FISH CONSUMPTION OF GREAT CORMORANT (Phalacrocorax carbo) IN HUNGARY

FISH CONSUMPTION OF GREAT CORMORANT (Phalacrocorax carbo) IN HUNGARY Magyar Vízivad Közlemények 23. (2013) Hungarian Waterfowl Publications 23. (2013) A KÁRÓKATONA (Phalacrocorax carbo) HALFOGYASZTÁSA MAGYARORSZÁGON FISH CONSUMPTION OF GREAT CORMORANT (Phalacrocorax carbo)

Részletesebben

Elemi csapásból hozzáadott érték

Elemi csapásból hozzáadott érték Elemi csapásból hozzáadott érték Példa az épített halastavak természeti erőforrásainak rugalmas hasznosítására Horváth László, Szent István Egyetem, Gödöllő Csorbai Balázs, Szent István Egyetem, Gödöllő

Részletesebben

A HEJŐ PATAK VÍZRENDSZERÉNEK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA STUDY OF THE HEJŐ BROOK WATERSHED FISH FAUNA

A HEJŐ PATAK VÍZRENDSZERÉNEK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA STUDY OF THE HEJŐ BROOK WATERSHED FISH FAUNA I. Magyar Haltani Konferencia (Supplement kötet) MAGYAR HALTANI TÁRSASÁG PISCES HUNGARICI I. - I. MAGYAR HALTANI KONFERENCIA, (SUPPLEMENT KÖTET) A HEJŐ PATAK VÍZRENDSZERÉNEK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA

Részletesebben

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter.

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter. Tartalom Bevezetés... vi 1. A halak szervezete... 1 1. Testfelépítés... 1 2. Bőr... 2 3. Vázrendszer... 5 4. Izomzat és mozgás... 8 5. Légzés... 9 6. Táplálkozás... 10 7. Anyagszállítás... 11 8. Kiválasztás...

Részletesebben

Az MTA Duna-kutató Intézet évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről

Az MTA Duna-kutató Intézet évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről Az MTA Duna-kutató Intézet 2012. évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről Kutatási témák 1. A halfajegyüttesek tér-időbeli dinamikája és a folyóvízi

Részletesebben

Természetes vizeink élővilágának védelme. Dr.Tóth Balázs Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gödöllő

Természetes vizeink élővilágának védelme. Dr.Tóth Balázs Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gödöllő Természetes vizeink élővilágának védelme Dr.Tóth Balázs Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság zingelzingel@gmail.com 2015. Gödöllő Nemzeti Park Igazgatóságok " A mi meggyőződésünk lehet szilárd, munkánk

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

Pisces Hungarici 2 (2007) A NAGYKÖRŰI ANYITA-TÓ ÉVI LEHALÁSZÁSÁNAK HALFAUNISZTIKAI ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉRTÉKELÉSE

Pisces Hungarici 2 (2007) A NAGYKÖRŰI ANYITA-TÓ ÉVI LEHALÁSZÁSÁNAK HALFAUNISZTIKAI ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉRTÉKELÉSE A NAGYKÖRŰI ANYITA-TÓ 2006. ÉVI LEHALÁSZÁSÁNAK HALFAUNISZTIKAI ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉRTÉKELÉSE FISHFAUNISTIC AND LANDSCAPE-FARMING ESTIMATE OF THE FISHING OF ANYITA-LAKE IN NAGYKÖRŰ IN 2006 DEMÉNY Ferenc,

Részletesebben

1986 óta a természet szolgálatában

1986 óta a természet szolgálatában 2012 1986 óta a természet szolgálatában Január Foltos szalamandra/salamandra salamandra lárva (Fotó: Pfliegler Walter) Kérjük, adja adója 1%-át a Varangy Akciócsoport Egyesületnek. Támogatását 100%-ban

Részletesebben

Pisces Hungarici 3 (2009) A HERNÁD JOBB OLDALI MELLÉKVÍZFOLYÁSAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA

Pisces Hungarici 3 (2009) A HERNÁD JOBB OLDALI MELLÉKVÍZFOLYÁSAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA A HERNÁD JOBB OLDALI MELLÉKVÍZFOLYÁSAINAK HALFAUNISZTIKAI VIZSGÁLATA INVESTIGATION ON THE FISH FAUNA OF THE RIGHT-SIDE TRIBUTARIES OF HERNÁD RIVER HARKA Ákos 1, SZEPESI Zsolt 2 1 Magyar Haltani Társaság,

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Újabb adatok a Sajó halfaunájáról New data to the fish fauna of River Sajó Csipkés R. 1, Szatmári L. 2, Szepesi Zs. 3, Harka Á.

Újabb adatok a Sajó halfaunájáról New data to the fish fauna of River Sajó Csipkés R. 1, Szatmári L. 2, Szepesi Zs. 3, Harka Á. Pisces Hungarici 8 (2014) 61 68 Újabb adatok a Sajó halfaunájáról New data to the fish fauna of River Sajó Csipkés R. 1, Szatmári L. 2, Szepesi Zs. 3, Harka Á. 4 1 Debreceni Egyetem MÉK, Debrecen 2 Debreceni

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

A résztvevők köszöntése (Papp Gábor felvétele) A hallgatóság (Papp Gábor felvétele)

A résztvevők köszöntése (Papp Gábor felvétele) A hallgatóság (Papp Gábor felvétele) A résztvevők köszöntése (Papp Gábor felvétele) KÖZGYŰLÉS ÉS KONFERENCIA A Magyar Haltani Társaság 2011. március 18-án taggyűlést tartott, amelyen jóváhagyta az egyesület múlt évi tevékenységéről tartott

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

SELYMES DURBINCS (GYMNOCEPHALUS SCHRAETSER) ÉS AMURGÉB (PERCCOTTUS GLENII) A HORTOBÁGY-BERETTYÓBÓL

SELYMES DURBINCS (GYMNOCEPHALUS SCHRAETSER) ÉS AMURGÉB (PERCCOTTUS GLENII) A HORTOBÁGY-BERETTYÓBÓL SELYMES DURBINCS (GYMNOCEPHALUS SCHRAETSER) ÉS AMURGÉB (PERCCOTTUS GLENII) A HORTOBÁGY-BERETTYÓBÓL A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából 2008. június 6-án a Hortobágy- Berettyón végeztünk

Részletesebben

A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása

A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása Comparision of fish stocks in littoral and deep benthic habitats in the Danube elektromos kece Szalóky Zoltán MTA Ökológiai

Részletesebben

Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből

Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye alapján: A horgászatra vonatkozó következő kivonat,

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013-02-05 FELADATOK I. Feladat: Találjatok ki egy ötletes csapat logót (szimbólumot),

Részletesebben

Pisces Hungarici 2 (2007) A CUHAI-BAKONY-ÉR HALAI FISHES OF THE CUHAI-BAKONY-ÉR STREAM

Pisces Hungarici 2 (2007) A CUHAI-BAKONY-ÉR HALAI FISHES OF THE CUHAI-BAKONY-ÉR STREAM A CUHAI-BAKONY-ÉR HALAI FISHES OF THE CUHAI-BAKONY-ÉR STREAM HARKA Ákos 1, NAGY Lajos 2 1 Magyar Haltani Társaság, Tiszafüred, mhtt@freemail.hu 2 Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság, Csopak Kulcsszavak:

Részletesebben

Adatok a Dráva halfaunájához és egyes holtágak vízminőségéhez

Adatok a Dráva halfaunájához és egyes holtágak vízminőségéhez Dunántúli Dolg. Term. tud. Sorozat 8 189-202 Pécs, 1995 Adatok a Dráva halfaunájához és egyes holtágak vízminőségéhez MAJER József MAJER, J.: Data to the fish fauna (Pisces) of Dráva river (Hungary) and

Részletesebben

A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei

A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei A Gyergyói-medence: egy mozaikos táj természeti értékei szerkesztők Markó Bálint és Sárkány-Kiss Endre Kolozsvári Egyetemi Kiadó Kolozsvár, Románia

Részletesebben

Pisces Hungarici 8 (2014) 77 81

Pisces Hungarici 8 (2014) 77 81 Pisces Hungarici 8 (2014) 77 81 Az Ér (Ier) romániai alsó szakaszának halfaunája a 2012 2013. évi kiszáradási folyamatok után The fish fauna of the lower section of the Romanian river Ier following the

Részletesebben

A kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek élővilága

A kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek élővilága A kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek élővilága The wildlife of calcareous sand steppe areas in military use in the Hungarian Little Plain Tanulmánygyűjtemény RENCE 1. A kisalföldi

Részletesebben

AZ ALSÓ SZAKASZ HALAI

AZ ALSÓ SZAKASZ HALAI TISZA-MOZAIK AZ ALSÓ SZAKASZ HALAI GUELMINO JÁNOS Egy folyó vagy folyószakasz halfaunája, vagyis halfajainak összessége, els ődlegesen a természeti adottságoktól, az utóbbi két évszázadban viszont mindinkább

Részletesebben

Pisces Hungarici 4 (2010) VÁLTOZÁSOK A LASKÓ PATAK HALFAUNÁJÁBAN CHANGE IN THE FISH FAUNA OF THE LASKÓ BROOK (EAST HUNGARY)

Pisces Hungarici 4 (2010) VÁLTOZÁSOK A LASKÓ PATAK HALFAUNÁJÁBAN CHANGE IN THE FISH FAUNA OF THE LASKÓ BROOK (EAST HUNGARY) VÁLTOZÁSOK A LASKÓ PATAK HALFAUNÁJÁBAN CHANGE IN THE FISH FAUNA OF THE LASKÓ BROOK (EAST HUNGARY) Szepesi Zsolt 1, Harka Ákos 2 1 Omega Audit Kft., Eger, szepesizs@freemail.hu 2 Magyar Haltani Társság,

Részletesebben

VASKOS CSABAK (LEUCISCUS SOUFFIA AGASSIZI) TISZABECSNÉL

VASKOS CSABAK (LEUCISCUS SOUFFIA AGASSIZI) TISZABECSNÉL HÍREINK 2008-4 VASKOS CSABAK (LEUCISCUS SOUFFIA AGASSIZI) TISZABECSNÉL A vaskos csabak Heckelnek a Drávát közelebbi lelőhely nélkül említő, valamint Krieschnek a Vágra vonatkozó, meglehetősen bizonytalan

Részletesebben

Horgászatra jogosító okmányok

Horgászatra jogosító okmányok Horgászatra vonatkozó legfontosabb új jogszabályi előírások kivonata amely a 2013. évi CII. sz. halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényből és a 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletből készült Magyarország

Részletesebben