Az ellenőrzés látszata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ellenőrzés látszata"

Átírás

1 Az ellenőrzés látszata Szerzők: Aladics Anikó és Balázs Péter Budapest, április 13. "Ha valamit úgy próbálunk értékelni, hogy minden körülményt figyelmen kívül hagyunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy könnyen becsaphatjuk saját magunkat. A valóságtól elrugaszkodott megközelítésre tehát hiba lenne akár egyéni véleményt, vagy rosszabb esetben teljes rendszert építeni." Miért nem működik az ellenőrzés és miért nincs olyan módszer amivel biztosan meg lehet állapítani a könyvelés problémáit? Sajnos egyszerűbb a válasz mint gondolnánk. Ez a tanulmány azt mutatja be, hogy ennek a célnak az eléréséhez még a legelemibb feltételekkel sem rendelkezünk. Még a bizonylatokat sem tudjuk úgy értékelni, ahogyan azt kellene és emiatt az ellenőrzéstől sem várhatunk nagy eredményeket. Mindez annak a következménye, hogy olyan alapszabályokat sem tartunk be, ami egyébként magától értetődő lenne. Érdemes tehát szembe nézni legalább azzal ami nyilvánvaló, és olyan irányba folytatni az ellenőrzést (illetve annak a fejlesztését), ami nem megy minden törvényszerűséggel szemben. Ez a tanulmány arra világít rá, hogy a hagyományos (bizonylatok alapján történő) ellenőrzés, hogyan hagy figyelmen kívül szinte minden lényeges körülményt. Mindez magát az ellenőrizhetőséget is megkérdőjelezi, mivel a kellő objektivitás hiánya, gyakorlatilag vakká teszik az ellenőrzést végzőket azokkal a problémákkal szemben, amit meg kellene találniuk.

2 A következő ábra a bizonylatok rendszerét szemlélteti. Lefelé az egymást követő kimenő számlák láthatók (szaggatott vonallal elválasztva) abban a sorrendben, ahogyan lefűzésre kerültek. A számlákkal egy sorban pedig bemutatjuk azt a folyamatot is, aminek a részét képzi az adott bizonylat. Ennek megfelelően pl. az első sor egy nyitásból származó tételt szemléltet, amit egy helyesbítő számla követ, majd a kiegyenlítés zárja a folyamatot, pénztári befizetés formájában. Mivel a valóságban a bizonylatok mellet nem lehet látni a folyamatokat, mert a kapcsolódó bizonylatok más és más dossziékban vannak lefűzve, ezért az ellenőrzést végző meg sem ismerheti az adott tételhez kapcsolódó lényeges körülményeket. (A bizonylatokat ugyanis a beérkezés sorrendjében és fajtánként külön mappában gyűjtik.) *Természetesen egy-egy esetben ki lehet keresni a teljes folyamatot, de mindezt az egész könyvelésre már nem lehet elvégezni.

3 Legalább ugyanekkora probléma az is, hogy a beérkezés sorrendjében lefűzött bizonylatokat nem lehet "átrendezni" úgy, hogy a partnerhez kapcsolódó összes tételt egyszerre tegyük áttekinthetővé. Ezt szemlélteti a következő ábra, ahol a bal oldalon az időrendi sorrenden lefűzött bizonylatok láthatók (a teljes folyamattal és az alkalmazott könyveléssel együtt). Jobb oldalon pedig, ugyanezzel az információ tartalommal a partnerekre rendezett megközelítés látható. (Ebben az esetben tehát látni lehet partner összes tételét lefelé.) Ennek a megközelítésnek az lenne a célja, hogy viszonyítási alapot teremtsünk egy komplex döntéshez, ami figyelembe veszi a partnerekkel kapcsolatos előzményeket is, mint lényeges körülményt. Mind a két ábra arra az egyébként általános tényre világít rá, hogy a dolgokat önmagukba véve és a környezetükből kiragadva nem lehet értékelni. Egy ilyen megközelítéssel ugyanis beszűkül az ellenőrzést végző látótere, és lényegében a bizonylaton szereplő dátumok megnevezések és egyéb adatok egyeztetésén kívül érdemben nem lesz másra képes. (Ellenőrzésről ugyanis akkor beszélhetnénk, ha a hiányzó információk is a rendelkezésre állnának, és emiatt már valóban komplex és objektív módon lenne képes dönteni.)

4 Az ellenőrzést tehát értelemszerűen csak komplex módon lehetne végezni, amiből következik az is, hogy a ennek a lényeges szabálynak a felrúgása, illetve a figyelmen kívül hagyása nem történhetne meg. A könyvelésben azonban erre nincs lehetőség (legalábbis a bizonylatokon alapuló hagyományos ellenőrzés keretei között) ami azzal a következménnyel jár, hogy a "fejük tetejére" állnak a dolgok és emiatt ellenőrzést végzők még a rosszat is jónak fogják megítélni. A következő részben erre az abnormális helyzetre szeretnénk pár kiragadott példát mutatni (szándékosan a legegyszerűbbeket, hogy a probléma megértése ne igényeljen "emelt szintű" könyvelési tudást.) A hiányzó bizonylatok problémája Kezdjük is azzal, hogy a hagyományos ellenőrzési módszer eleve vak a hiányzó bizonylatok problémájára, mivel ez a megközelítés - értelemszerűen - csak a látható (meglévő) dokumentumok egyeztetését teszi lehetővé. A következő ábra kérdőjellel megjelölt bizonylata tehát bent sem lesz a lefűzött kimenő számlák között (mert hiányzik). Éppen ezért az ellenőrzést végző észre sem veszi a problémát, abban az esetben ha csak a bizonylatokat lapozgatja. Ezzel ellentétben ugyanez az eset teljesen más megvilágításba kerül, ha már a teljes folyamatot nézzük, mert úgy nyilvánvalóvá válik a hiányzó bizonylat ténye, mivel sem a nyitás, sem pedig a kiegyenlítés nem lesz kapcsolatba hozható semmivel.

5 A duplán könyvelt tételek megtévesztő hatása Vagy vegyük a duplán könyvelt bizonylatok esetét (ami például a HP-nek az Autonomy felvásárlása kapcsán jelentett problémát, és aminek 9 milliárd dolláros veszteségleírás lett a vége). Ebben az esetében tehát már van egy (duplikált) bizonylat, amit össze is vethetünk a (dupla) könyveléssel. Mindez azonban könnyen észrevétlen maradhat, ha csak a bizonylatot nézzük önmagában mert kevés az esély arra, hogy emlékezetből "kiszúrjuk" a már látott számlaszámot (vagy feltűnjön bármilyen azonosság egy korábban látott bizonylattal). Különösen akkor, ha az ellenőrzött tételek között nem is fog szerepelni a lemásolt számla, mert azt a részét a könyvelésnek már nem is ellenőrzik.

6 Az összetett folyamatok Bonyolult és összetett elszámolások esetében szintén nem kerülhető meg a folyamatok áttekintése, mert ebben az esetben már csak a bonyolultság miatt is hatványozottan számítani lehet a problémákra. Ezt szemlélteti a következő ábra is, ahol az előleg elszámolásnál nem biztos, hogy az előre utalt összeggel azonos a kiállított számlával (erre értelemszerűen figyelemmel kellene lenni, és nem lehet lepipálni a bizonylatot abban az esetben ha a téves összegről szól). Kiegészítő könyvelés Vagy vegyük azt az esetet, amikor egy számlához a hozzá szorosan kapcsolódó könyveléssel együtt lesz teljes az elszámolás. Ebben az esetben a kapcsolódó tétel hibája úgymond "felülírja" a végeredményt és emiatt hiba lenne magát a bizonylatot is "lepipálni" mert azt a hibás korrekció egyből módosítani fogja.

7 Folytatásként térjük át a rendszerezés problémájára, amikor az értékelést komplex módon azért nem lehet elvégezni, mert nincs rá mód, hogy a partnerhez kapcsolódó összes bizonylatot összeszedjük. A következetesség figyelmen kívül hagyása Ha meg tudnánk teremteni egy-egy partnerhez kapcsolódóan a könyvelési tételek közötti viszonyítás lehetőségét, akkor a következő probléma (ahol az azonos típusú beszerzések különböző módon kerülnek elszámolásra) egyből láthatóvá válnának.

8 A stornózás buktatói A következő ábra a stornózással kapcsolatos problémát szemlélteti, amin egyszerre két aspektust is megpróbáltunk érzékeltetni. Először azt, hogy a partner tételeihez képest túl sok a stornó és nincs olyan helyesbítő számla sem, ami a lestornózott szolgáltatás "helyébe lépne". Másod sorban a 112-es bejövő számla már kiegyenlítésre is került, ami kétségessé teszi a valós stornózás tényét. (Ilyen típusú csalást akkor követnek el pl. ha valamilyen állami támogatás igényelhető az adott számla kapcsán amit a támogatás felvételét követően "érvénytelenítenek", hogy a számlát kiállítónál az összeget ne keljen szerepeltetni a bevételek között).

9 A kreatív könyvelés Vagy vegyük azt az esetet, amikor az egyébként jó könyvelést egy kreatív tétel úgymond "felülírja" (amivel például egy adócsalás valósul meg). Ez a lehetőség ismét rámutat arra, hogy az ellenőrzést csak komplex módon lehet elvégezni annak az összes körülményét figyelembe véve.

10 Következtetés Az elmondottakból is jól látható, hogy a bizonylatokon alapuló könyvelés ellenőrzéssel nem lehet olyan vizsgálatot végezni, ami figyelembe venne minden lényeges körülményt. Emiatt a lehetetlen helyzet miatt pedig a nagy számok törvénye és a szerencse fogja irányítja a könyvelés ellenőrzését. A nagy számok törvénye alapján ugyanis nincsen jelentősége az egyes tényezőknek. Még az is mindegy például, hogy milyen kvalitással rendelkeznek az ellenőrzésben résztvevők, mivel adott számú próbálkozás mellett óhatatlanul bele kell botlaniuk a szintén adott számú problémába. Ezért van az, hogy hosszútávon mindegy, hogy ki vezeti az adóhivatalt és az is, hogy az ellenőrzésben résztvevők hogyan végzik a feladatukat, mert a feltárt (véletlenül megtalált) adóhiány mértéke az adóztatott volumenhez képest hosszútávon állandó lesz (mint a fej és az írások aránya a pénzdobáláskor). Ez a következtetés azonban nem csak az adóellenőrzésre vonatkoztatható, hanem az ellenőrzéssel foglalkozó valamennyi "intézményre". Ezek alapján pedig joggal tehetjük fel a kérdést, hogy például a könyvvizsgálat hogyan képes megfelelni az elvárásoknak (a könyvelés hitelesítésének), ha maguk a könyvvizsgálók az említett technikai problémák miatt bele sem tudnak érdemben nézni a könyvelésbe (mert a hiányzó információ miatt abban sem lehetnek biztosak, hogy amit jónak ítélnek meg az valójában nem-e egy probléma). Ugyanerre a körülményre vonatkozóan azt is megkérdezhetjük, hogy lehet-e ítéleteket hozni az igazságügyi könyvszakértők munkájára alapozva, ha csak a szerencsétől függ, hogy a szakértő mit képes feltárni?.

az információtechnológia segítségével február 4

az információtechnológia segítségével február 4 Ellenőrzés az információtechnológia segítségével 2016. február 4 "Mivel a változások elkerülhetetlenek, ezért az a legjobb amit az emberek tehetnek, ha megtanulnak együtt élni vele." A könyvelést számítógéppel

Részletesebben

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 E01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

Folyószámla műveletek kontírozása

Folyószámla műveletek kontírozása Folyószámla műveletek kontírozása 1 1. Bevezetés... 3 2. Főkönyvi szám beállítások... 3 3. Folyószámla művelet típusok... 5 3.1. Sztornó számlák összevezetése... 5 3.2. Kisösszegek kivezetése... 7 o Kisösszegű

Részletesebben

Kézikönyv. Nyitott tételek összevezetése

Kézikönyv. Nyitott tételek összevezetése Kézikönyv Nyitott tételek összevezetése Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 7 3 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 8

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PREÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez T12. Egyeztetés a PREÍZ Integrált ügyviteli rendszerben 2006. március (mod.090827)

Részletesebben

Hibajavítások a K2D Pénzügy - Könyvelés moduljaiban

Hibajavítások a K2D Pénzügy - Könyvelés moduljaiban Hibajavítások a K2D Pénzügy - Könyvelés moduljaiban 1. Bejövő számla rögzítésben elkövetett hibák javítása... 4 1.1. Feldolgozás alatt lévő bejövő számla javítás... 4 1.2. Érkezett állapotban lévő bejövő

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PREÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez 1. Zárás, Egyeztetés, Ellenőrzés 1999 május (mod. 2009.07.) Egyeztetés a PREÍZ

Részletesebben

Előleg számlák feladása RAXLA-ból NTAX rendszerbe

Előleg számlák feladása RAXLA-ból NTAX rendszerbe Előleg számlák feladása RAXLA-ból NTAX rendszerbe Adott előlegek Ahhoz, hogy a RAXLA-ban (Számlázási rendszer) kiállított adott előleg számlák, kiegyenlítésük és végszámlába történő beszámításuk átadásra

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az idősoros és számlasoros könyvelés A könyvviteli zárlat 55

Részletesebben

Kézikönyv. Nyitott tétel bővítése számlából

Kézikönyv. Nyitott tétel bővítése számlából Kézikönyv Nyitott tétel bővítése számlából Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 NYITOTT TÉTELEK... 7 3 NYT MOZGÁS - MEGJELENÍTÉS [549 NYT400082 SZÁMLA K 10062 MEDIÁTOR KFT]... 9 4 NYITOTT

Részletesebben

Számítástechnikai és. Hírlevél. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2006. I. negyedév. 2006.

Számítástechnikai és. Hírlevél. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2006. I. negyedév. 2006. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben 2006. I. negyedév 2006. Január Tartalomjegyzék 3. oldal: Számvitel modul - ÁFA % dátum mező a 25%-os áfakódhoz 4. oldal:

Részletesebben

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Készítette: Vira Sándor Igazgatóhelyettes, okl. adószakértő 2017. szeptember Vincze Péter Gazd. tanácsadó, okl. adószakértő Milyen adat módosítható a számlán?

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-26/2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 F01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása VII. Fejezet Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása 1. A könyvviteli zárási feladatok A Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén

Részletesebben

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése Kézikönyv Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 3 2 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 3 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 7

Részletesebben

Értesítő modul. 1. Bevezetés Általános kimenő számla előleg kibocsátása Stornózás... 8

Értesítő modul. 1. Bevezetés Általános kimenő számla előleg kibocsátása Stornózás... 8 Értesítő modul 1. Bevezetés... 2 2. Általános kimenő számla előleg kibocsátása... 2 3. Stornózás... 8 1 1. Bevezetés 1. ábra Az Értesítő modul az Előleg bekérő értesítők központi kibocsátó helye. Ez a

Részletesebben

kell a társadalmi modell korrekciójához? PÉCS szeptember NEXT Computer Kft. H-1119 Budapest, Bártfai u. 8/b Telefon:

kell a társadalmi modell korrekciójához? PÉCS szeptember NEXT Computer Kft. H-1119 Budapest, Bártfai u. 8/b Telefon: @ Pallos vagy Informatika kell a társadalmi modell korrekciójához? PÉCS - 2011. szeptember NEXT Computer Kft. H-1119 Budapest, Bártfai u. 8/b Telefon: 203-32-58 www.next.hu 2011.10.03. E, É, F modell 1

Részletesebben

Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása

Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása Előadók: Stieberné Hörcsik Mária - okleveles könyvvizsgáló Bertalanné Danó Katalin - gazdasági tanácsadó 1 Az ellenőrzéshez és

Részletesebben

Új típusú (gombos) működés

Új típusú (gombos) működés Új típusú (gombos) működés A pénzügy 2014.3.1.1 verziótól változik a kontírozás. 1 A változás okai: A hatályos jogszabály a pénzmozgások döntő többségében követelésekhez, kötelezettségekhez köti, még a

Részletesebben

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban!

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! III. GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! T 1. Beruházások K T 1. Műszaki berend. K T 2. Áruk K 1a 500 1b 500 Ny 2.000

Részletesebben

Előlegszámla és végszámla készítése (Kapott előleg kezelése)

Előlegszámla és végszámla készítése (Kapott előleg kezelése) Előlegszámla és végszámla készítése (Kapott és Adott előleg kezelése) Kapott előleg (Kimenő előlegszámla) kezelés a RAXLA-D, RAXLA-S és RAXLA számlázó programban illetve a WIN-TAX rendszerben lehetséges.

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének Az éves beszámolóról készült jelentés Vélemény Elvégeztük a Magyar Pénzverő Zrt. ( a Társaság ) 2018. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni):

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni): Naplófőkönyv zárása Az egyszeres könyvvitel alap- és részletező nyilvántartásokból áll. (Kettős könyvvitel esetében a részletező nyilvántartásokat a főkönyvi számlák analitikája adja, így ezért nincs szükség

Részletesebben

Kézikönyv. Utolsó nyitott tétel mozgás stornózása

Kézikönyv. Utolsó nyitott tétel mozgás stornózása Kézikönyv Utolsó nyitott tétel mozgás stornózása Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 NYITOTT TÉTEL (FOLYAMAT) - ÜRES... 8 3 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - NYT FOLYAMAT MEGJELENÍTÉS... 9 4 NYITOTT

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben Kihívások az elkövetkező 5 évben (hogyan kell módosítani a könyvvizsgálati módszertant a várható új IFRS-ek követelményeinek figyelembevételével) Új IFRS standardok - Összefoglaló Standard Mikortól hatályos?

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-38/2019 Érvényességi idő: 2019. március 5. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át:

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át: 1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban 1.1 Bizonylat ellenőrzés és automatikus kontírozás A 2014 évi számviteli változások miatt a Készlet programban is szükségessé válik a kontírozás,

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS az Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. tulajdonosainak a Társaság taggyűlése elé terjesztett 2017. december 31-i éves beszámolóról Vélemény Elvégeztük az Érd és Térsége

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS tagjainak Vélemény Elvégeztem a BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ

Részletesebben

Pénztár felhasználói dokumentum Lezárva:

Pénztár felhasználói dokumentum Lezárva: Pénztár felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.24. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM 1 PÉNZTÁR... 3 1.1

Részletesebben

Számla /ALT-S/ COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31.

Számla /ALT-S/ COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31. Számla /ALT-S/ A kimenő és a beérkező számlák készítését támogató menü. Első öt pontja a kimenő számlákra, a következő négy a bejövő számlákra vonatkozik. A könyvelés feladással foglalkozó három menüpont

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS UNIVERSAL-SALD 0 Kö~YVSZAKÉR'ró, nvzi'gyi- ÉS AuóTH:Íl'Srnó KPT. IROll~ : 1137 Brum:sr, RHJ.\ÓTI Hmós r. 15. II. 3. TEL. / f'h: 359-9508 www.unimsalsaldo.hu > 11rn: un

Részletesebben

ÁFA TANÁCSADÁS. ARKCONSULTING Kft.

ÁFA TANÁCSADÁS. ARKCONSULTING Kft. ÁFA TANÁCSADÁS Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó 2014 ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ A hozzáadottértékadó az egyik legfontosabb adónem, mely az összes EUtagállamban, illetve a világ számos országában

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁSÚ ÜGYLETEK SZÁMLÁZÁSÁNAK 2015. JÚLIUS 01-TŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁSÚ ÜGYLETEK SZÁMLÁZÁSÁNAK 2015. JÚLIUS 01-TŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSÁRÓL BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelő KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: konyvvizsgalat@barama.hu Honlap: www.barama.hu TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI

Részletesebben

Vevő számlák, egyéb követelések kezelése felhasználói dokumentum Lezárva:

Vevő számlák, egyéb követelések kezelése felhasználói dokumentum Lezárva: Vevő számlák, egyéb követelések kezelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.24. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62)

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE EGER-AUDIT KÖNYVSZAKÉRTŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT. 3300 EGER, Trinitárius u. 2. Telefon/Fax: 36/411-210, 36/518-167 E-mail: titkarsag@eger-audit.t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A HEVES MEGYEI VÍZMŰ

Részletesebben

PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I.

PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I. PÁLYÁZATI AUDIT PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I. Elkülönített pályázati dokumentáció: eredeti bizonylatok, kifiz. kérelem sorrendjében, egyértelműen, beazonosíthatóan A könyvvizsgáló rendelkezésére kell bocsátani

Részletesebben

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Kézikönyv Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 VEVŐ - MEGJELENÍTÉS [76372 PARTNER PARTNER KERESKEDŐHÁZ KFT] 7 4 ABAS-ERP

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok VII. Fejezet Könyvviteli zárlat Az Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő,

Részletesebben

AuditPrime Audit intelligence

AuditPrime Audit intelligence AuditPrime Audit intelligence Szakértői szoftver a könyvelés ellenőrzéséhez www.justisec.hu Minden rendben. Tartalom Előzmények... 3 A szoftver bemutatása... 3 A könyvelési adatok átvétele... 3 A technológia...

Részletesebben

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. május 24-ei ülésére 4. napirend Tárgya: A Maglód Projekt Kft. 2017. évi mérleg-beszámolója. Előadó: Varga Krisztina ügyvezető Melléklet:

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés Ernst & Young Kft. Ernst & Young Ltd. H-1132 Budapest Váci út 20. 1399 Budapest 62. Pf.632, Hungary Tel: +36 1 451 8100 Fax: +36 1 451 8199 www.ey.com/hu Cg. 01-09-267553 Független Könyvvizsgálói Jelentés

Részletesebben

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs Elektronikus számlázás Czöndör Szabolcs Számlázási módszerek Jogszabály Menedzsment E-számla Informatika NAV Elektronikus számla fogalma ÁFA tv. 259. (5)elektronikus számla: az e törvényben előírt adatokat

Részletesebben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben 2015. szeptember 3. Témák Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben Változó kockázati profil Általános klíma: A könyvvizsgálót

Részletesebben

TESZT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSE A K2D RENDSZERBEN TARTALOMJEGYZÉK

TESZT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSE A K2D RENDSZERBEN TARTALOMJEGYZÉK TESZT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSE A K2D RENDSZERBEN TARTALOMJEGYZÉK 1. Új gépjármű teszt gépjárművé minősítése, majd a teszt gépjármű értékesítése... 2 1.1. Új gépjármű teszt gépjárművé minősítése... 2 1.1.1.

Részletesebben

A visszautasított illetve visszautalt tételek feldolgozására a beérkezett megbízások teljesítési rendje az irányadó.

A visszautasított illetve visszautalt tételek feldolgozására a beérkezett megbízások teljesítési rendje az irányadó. Tájékoztató a pénzforgalmi ok és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: A 23/2019 (VI.5.) MNB rendelet alapján a 2019. július 1i hatályba lépés visszavonva 2019. 06.18ával A DUNA

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala ellenőrzési nyomvonala 1 Bevételek befizetése a bankba (50.000,- Ft felett) 2 Banki egyeztetés, adatszolgáltatás 3 Záró pénzkészlet 500.000,- Ft-ot meghaladó összegének befizetése a bankba 4 átadása 5

Részletesebben

Clean-Soft Számítástechnikai és Számviteli Kft. Precíz Info. a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése

Clean-Soft Számítástechnikai és Számviteli Kft. Precíz Info. a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése Precíz Info a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése PRECÍZ Integrált Ügyviteli Rendszerben a Pénzügyi moduljának elindítása A Microsoft, az ActiveX, az IntelliMouse,

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 128/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve: Setéth-Fazekas Hajnalka 3. előterjesztést

Részletesebben

Pénztár 1 Pénztár bevétel. 11 Felvét bankból

Pénztár 1 Pénztár bevétel. 11 Felvét bankból Pénztár 1 Pénztár bevétel 11 Felvét bankból Ebben a menüpontban lehet rögzíteni a bankból felvett készpénzt. A képernyő felső részén megjelenik,hogy melyik pénztárban vagyunk. Pénztár váltás a 8-as menüpontban

Részletesebben

Adók könyvvizsgálatának módszertana

Adók könyvvizsgálatának módszertana Könyvvizsgálók kötelező szakmai továbbképzése 2015. 3. fejezetének felhasználásával Adók könyvvizsgálatának módszertana Előadó: dr. Adorján Csaba egyetemi adjunktus A Könyvvizsgáló az éves beszámoló könyvvizsgálata

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Kézikönyv Tárgyi eszköz modul - 7. rész (tárgyi eszköz számviteli törvény szerinti könyv szerinti értékének kivezetése)

Kézikönyv Tárgyi eszköz modul - 7. rész (tárgyi eszköz számviteli törvény szerinti könyv szerinti értékének kivezetése) Kézikönyv Tárgyi eszköz modul - 7. rész (tárgyi eszköz számviteli törvény szerinti könyv szerinti értékének kivezetése) Tartalomjegyzék 1 TARTALOM... 4 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 12 3 ABAS ERP UTASÍTÁS

Részletesebben

Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány 2017. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 241/2018 2. előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

Könyvvizsgálói jelentés

Könyvvizsgálói jelentés Könyvvizsgálói jelentés 2016-2017 Könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatos változások 2016. december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során kell

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE 8. LECKE 31 5.6 VEVŐI, SZÁLLÍTÓI ANALITIKA A vevői követelésekről vagyis azokról az összegekről, amelyekkel a vevők tartoznak felénk valamint a szállítói tartozásokról vagyis amivel mi tartozunk beszállítóinknak

Részletesebben

Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz

Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz Tartalom 1 Pénzforgalmi ÁFA... 2 1.1 Pénzforgalmi ÁFA választásának beállítása...

Részletesebben

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET 8800 NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a 2000. C. számú törvénnyel módosított változata 2001. január 01-től hatályos, ennek megfelelően az Egyesület

Részletesebben

A semmiből semmi sem lesz!

A semmiből semmi sem lesz! A könyvelés feltérképezhetősége Szerzők: Aladics Anikó és Balázs Péter Budapest, 2016. június 29. A semmiből semmi sem lesz! William Shakespeare Minden tudománynak megvan a saját szakirodalma, ami az aktuális

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI LECKE 11. LECKE 49 1. GYAKORLÓ FELADAT MEGOLDÁS Nagy Annamária egyéni vállalkozó, 2013. októberében indította el vállalkozását. Szeretné a kézzel készített termékeit, dekorációit értékesíteni. Heti 36 órát meghaladó

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI

AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI ÁFA ellenőrzés AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI 1. Kiutalás előtti ÁFA adóellenőrzés 2. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ÁFA ellenőrzés. 2 Kiutalás előtti ÁFA adóellenőrzés Az Art. szerint az adóhatóság

Részletesebben

Autosoft a Profit-generátor. Autosoft AMS. AMS 6.2.9.0 6.2.13.0 verzió leírása. 4. rész

Autosoft a Profit-generátor. Autosoft AMS. AMS 6.2.9.0 6.2.13.0 verzió leírása. 4. rész Autosoft AMS AMS 6.2.9.0 6.2.13.0 verzió leírása 4. rész AUTOSOFT KFT. Kiadvány 1 / 8 Impresszum Szerkesztő Molnár Lilian Szerzők Kormány János Bodnár Péter Kliszki Bálint Vilusz Edgár Koncz Lilla Visszajelzés

Részletesebben

CobraConto.Net v0.44. verzió. Pénzügy modul

CobraConto.Net v0.44. verzió. Pénzügy modul CobraConto.Net v0.44. verzió Pénzügy modul Pénzügy / listák / Számlaegyenleg listák: vevő / szállító lejáró számlák Viszonyítási dátumhoz képest, X napon belül lejáró vevő / szállító számlák listájának

Részletesebben

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban 1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban Bizonylat pénzügyi ellenőrzése és kontírozása A Pénzügy modulban történő kontírozást megelőzően a Tárgyi eszköz

Részletesebben

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.~.(1) bekezdése alapján

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott Alap befektetőinek Vélemény Elvégeztük az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott

Részletesebben

Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz december 16.

Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz december 16. Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a 2008. márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz. 2008. december 16. Kedves Klubtagok! Az EB a klubtagság érdekében megvizsgálta és ellenőrízte a közgyűlésen felmerült

Részletesebben

Kézikönyv Devizás bank kezelése - 6. rész (kompenzálás)

Kézikönyv Devizás bank kezelése - 6. rész (kompenzálás) Kézikönyv Devizás bank kezelése - 6. rész (kompenzálás) Tartalomjegyzék 1 TARTALOM... 4 2 6. KOMPENZÁLÁS KÖNYVELÉSE... 6 3 6.1 KOMPENZÁLÁS KÖNYVELÉSE... 8 4 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE...

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

A Magyar Kórházszövetség Ellenőrző Bizottságának jelentése

A Magyar Kórházszövetség Ellenőrző Bizottságának jelentése A Magyar Kórházszövetség Ellenőrző Bizottságának jelentése Általános rész A Magyar Kórházszövetség 1931-ben alakult, működési területe Magyarország. Székhelye: 1113 Budapest, Ibrahim u. 19. Elnök és képviselője:

Részletesebben

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés Vasné Botár Ágnes A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek A követelménymodul száma: 0061-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSRÓL ALKOTOTT RENDELET-TERVEZETHEZ Készítette: a Dialog Plusz Audit Könyvvizsgáló Kft-munkatársa

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-43/2018 Érvényességi idő: 2018. július 10. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

AUTOSOFT AMS A PROFIT GENERÁTOR

AUTOSOFT AMS A PROFIT GENERÁTOR [G00001] Mire jó az AMS napló 1. Tartalom Kinek készült ez a leírás?... 1 Az első naplózási szint... 2 A naplózási második szintje...3 A rendszergazda napló az alábbi tevékenységeket gyűjti... 5 1. rész...

Részletesebben

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja IV. Fejezet Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja 1. A IV. Fejezet 3. Az 1. számlaosztály részletező nyilvántartásaira vonatkozó közös szabályok cím alatti részének

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL JUHÁSZ LEJLA OKLEVELES PÉNZÜGYI REVIZOR H-6763 SZATYMAZ, KOSSUTH U.79/B. BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL Ellenőrzött szerv : Csanytelek Községi

Részletesebben

Év végi könyvelés. Folyamatos könyvelés

Év végi könyvelés. Folyamatos könyvelés Év végi könyvelés A rendszer segítségével rugalmasan lehet kezelni az évek közötti váltást. Lehetőség van folyamatos könyvelésre, vagyis a következő évi adatok is feldolgozhatók úgy, hogy az előző évi

Részletesebben

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29. r.sz. F01. 2. Utalvány Saját készítésű

Részletesebben

Kézikönyv. Belföldi tételes bevallás

Kézikönyv. Belföldi tételes bevallás Kézikönyv Belföldi tételes bevallás Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 BELFÖLDI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉS... 5 3 MICROSOFT EXCEL - MUNKAFÜZET1... 7 4 BELFÖLDI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉS... 8 5 XDOC3.1364461878273.BOJ.PDF

Részletesebben

Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést.

Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést. Tisztelt Barsi Éva Alelnök Asszony! Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést. Előrelépésnek gondoljuk annak a leszögezését

Részletesebben

Kompenzáló levél. Kompenzáló levél (Pénzügy modul-folyószámla) Pénzügy modul/ Folyószámla

Kompenzáló levél. Kompenzáló levél (Pénzügy modul-folyószámla) Pénzügy modul/ Folyószámla Kompenzáló levél Pénzügy modul/ Folyószámla 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/13 Tartalomjegyzék 1. Kompenzálás rögzítése...3 1.1. A kompenzálás rögzítési

Részletesebben

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai A kötelezettségvállalásokról év közben analitikus nyilvántartást kell vezetni. A gazdasági műveletek, illetve események hatását a kötelezettségvállalások folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartásból

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-297/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. október 4. 13.00. óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

A Jászkiséri Sportegyesület pénzügyi gazdálkodásának bemutatása 2005 2009

A Jászkiséri Sportegyesület pénzügyi gazdálkodásának bemutatása 2005 2009 A Jászkiséri Sportegyesület pénzügyi gazdálkodásának bemutatása 2005 2009 A következő oldalakon az egyesületünk gazdálkodását kívánjuk tagságunknak bemutatni, főbb költségvetési mutatók alakulásán keresztül.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Tisztelt Ügyfeleink!

HÍRLEVÉL. Tisztelt Ügyfeleink! HÍRLEVÉL Tisztelt Ügyfeleink! Örömmel tájékoztatjuk a 2008 decemberében elkészült fejlesztéseinkről. A mellékelt dokumentumban megtalálja a változtatások rövid összefoglalóját, míg a hozzá tartozó használati

Részletesebben

B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI

B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi pénztárbizonylat FORRÁS SQL C01. 2. Kiadási pénztárbizonylat FORRÁS SQL C02. 3. Napi

Részletesebben

Számviteli szabályozás Számviteli alapelvek

Számviteli szabályozás Számviteli alapelvek Dr. Pál Tibor 2010.11.29. szabályozás alapelvek 2. ELŐADÁS SZÁMVITELI ALAPELVEK SZÁMVITELI POLITIKA Az alapelvek szükségessége A megbízható és valós összkép igénye Az alapelvek rendszere A vállalkozás

Részletesebben

Kulcs Számla frissítés

Kulcs Számla frissítés Kulcs Számla frissítés Megjelenés dátuma: 2010. március 29. Elszámolási időszakos számlák Környezetvédelmi Termékdíj változás Szerződésekből bizonylat kiállítás Automatikus adatmentési lehetőség Készpénzfizetési

Részletesebben

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében A támogatói szerződés (VKTSZ) megkötését követően kezdődik el a projekt megvalósítása, aminek alapja, az Pályázó jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

1. Bevezetés. összeállítása ( ) majd a Lekérdezés futtatása ( ) nyomógombot kell megnyomni (2. ábra).

1. Bevezetés. összeállítása ( ) majd a Lekérdezés futtatása ( ) nyomógombot kell megnyomni (2. ábra). Áfa bevallás modul 1. Bevezetés... 2 2. Megjelenítés... 3 2.1. Áfában csak feladott... 3 2.2. Áfában nem csak feladott... 3 3. Normál ÁFA időszak... 3 3.1. ÁFA bevallás státuszok: Nyitás, zárás, törlés...

Részletesebben

A DIA PÉNZÜGYI KÉZIKÖNYVE 2009. SZEPTEMBER

A DIA PÉNZÜGYI KÉZIKÖNYVE 2009. SZEPTEMBER A DIA PÉNZÜGYI KÉZIKÖNYVE 2009. SZEPTEMBER 1 / 8 A KÉZIKÖNYV TARTALMA: I. Általános alapelvek II. Kifizetések és elszámolások III. Főállásúak juttatásai IV. Projektvezetők felelőssége és kötelezettségei

Részletesebben

Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel

Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel MKVK BUDAPEST FŐVÁROSI SZERVEZETE Budapest, 2012. december 6. Lukács János: Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel 1 2012.12.08. A csalás kockázati tényezői (események, feltételek) Lukács Valótlan

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG Emisszió-kereskedelmi Osztály KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK Laczkó Bendegúz 2019. január 10. ÚJ FELHASZNÁLÓ JOGOSULTSÁGOK ÉS JELENTÉSÜK Lehetséges jogosultságok AR (meghatalmazott

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Nyilvántartásba vételi szám: Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola 20-0071-06 Akkreditációs lajstromszám: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Zalaszentgrót, Jóváhagyta: Varga István

Részletesebben

Területi szervezetek pénzkezelése

Területi szervezetek pénzkezelése Területi szervezetek pénzkezelése Bizonylatok A pénztárbizonylatok szigorú számadásúak, azaz kötelező nyilvántartani őket. Mk központ veszi meg a kiadási és bevételi pénztárbizonylatokat és azokat nyilvántartja.

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

(f9) Ügyféltörzs browse visszaállítása a korábbi lehetőségekre

(f9) Ügyféltörzs browse visszaállítása a korábbi lehetőségekre 2013.02.14 - (f9) Ügyféltörzs browse visszaállítása a korábbi lehetőségekre - Nem létező előzmény számlánál figyelmeztető üzenet - Előzmény számla F9 lehetőség - Áfa gyűjtő rögzítés közben lehet karbantartani

Részletesebben