az információtechnológia segítségével február 4

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "az információtechnológia segítségével február 4"

Átírás

1 Ellenőrzés az információtechnológia segítségével február 4

2 "Mivel a változások elkerülhetetlenek, ezért az a legjobb amit az emberek tehetnek, ha megtanulnak együtt élni vele." A könyvelést számítógéppel is lehet ellenőrizni... Ezt a jelentést a számítógép állította össze, amin egy tudástár segítségével megjelölésre kerültek a helytelen illetve a jó tételek. A számítógép összeveti a könyvelést a tudástárral és megjelöli a hibás, illetve a jó tételeket. Ez egy tudástár, ami témakörönként tartalmazza a könyvelés szabályait....bizonyos szempontból pedig nincs is más lehetőség Bizonylatok alapján ugyanis nem lehet ellenőrizni a könyvelés folyamatait. Ezt mutatja be a következő ábra is ami egy kapott előleg elszámolását szemlélteti, és összesen 7 lépésből áll. Ennek a folyamatnak a teljes vizsgálatát nem lehet elvégezni a bizonylatok alapján, mert azok különböző helyeken vannak lefűzve. Egy komplex ellenőrzéshez először egyenként össze kellene szedegetni a dokumentumokat, mert más helyen vannak a számlák, a bankbizonylatokk és az úgynevezett vegyes bizonylatok is, és csak utána jöhetne az ellenőrzés. Mindez talán egy esetben még működhetne is, de a könyvelés összes bizonylatát már nem lehetne így összerendezni. Ezt? Melyik bizonylatot ellenőrizzük? Vagy Ezt? Vagy Ezt?

3 Ezzel szemben a számítógéppel ki lehet szűrni a partnereket és sorba lehet rendezni a dátumokat is, hogy láthatóvá váljanak a folyamatok. (A könyvelés pedig 90%-ban folyamatokból áll, mint például egy számla és a hozzá kapcsolódó kifizetés, ami talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb folyamat, vagy a sokkal bonyolultabb munkabér elszámolás, ahol a bruttó összegből jutunk el lépésenként a kifizetendő összegig.) Ehhez képest ma így ellenőrzünk A hagyományos ellenőrzés 3 egyszerű lépésből áll, ahol a vizsgálatot végző azt tudja megnézni, hogy a bizonylatokat hogyan könyvelték. Ez a vizsgálat (manuálisan) egyesével halad előre, és minden megtalált hibánál elkészül a szükséges intézkedés is. Mivel ez a megközelítés erős kapacitásbeli korlátokba ütközik (a bizonylatok 1%-5%-ára terjedhet ki, mert ennyi időt lehet biztosítani az ellenőrzéshez), ezért még arra sincs esély, hogy az ellenőrzést végzőben kialakuljon egy összkép a könyvelésről. Éppen ezért, a hagyományos ellenőrzés csak a felületet fogja érinteni, és csak azok a problémák kerülnek az ellenőrzést végző látókörébe, amibe éppen belebotlik (a könyvelés fennmaradó 95%-a pedig ellenőrizetlen marad, mert azt kézbe se lehetett venni).

4 ...pedig ezt kellene csinálni Az információ-technológia vertikális integrációja: A hagyományos ellenőrzésnél, a tételek könyvelésének a kikeresésére megy el a vizsgálatra szánt idő jelentős része, mert ha már minden együtt van, akkor azt egy pillanat alatt el lehet dönteni, hogy jó-e a könyvelés. Az ellenőrzés előkészítése (a könyvelési módszer kikeresése) azonban megoldható az információ-technológiai segítségével is. Ezzel párhuzamosan pedig az összeállított információt a számítógép is kiértékelheti, ami megtanítható a könyvelés szabályaira és sohasem téved (ilyen értékelést mutat az első ábra is). Ha pedig a munka jelentős részét a gépekkel végeztetjük el, akkor az embereknek csak az utolsó fázisban kell bekapcsolódni azért, hogy a feltárt hibákat szankcionálják. Ebben a megközelítésben tehát lehetővé válik a mélységi ellenőrzés, ami nem csak a bizonylatok max. 5%-ára terjed ki, hanem a teljes adatállományra. Továbbá jelentősen nő az ellenőrzést végzők kapacitása is (a felgyorsult előkészítési folyamat miatt), ami további ellenőrzésekre fordítható. Az információ-technológia horizontális integrációja: A technológia által nyújtott lehetőséget fel lehet használni arra is, hogy felállítsunk egy Célzást Elősegítő Elővizsgálati Rendszert (CEER). Ez a rendszer is három részből állna,, ahol az első lépésben az adózók töltenék fel a könyvelési adataikat a NAV-nak (Standard File). Ezt követően a számítógépek állítanák össze az ellenőrzéshez szükséges információt és kiértékelnék a könyvelést. Majd az utolsó lépésben a megtalált hibákat lehetne súlyozni, és szükség esetén pedig beindítani a helyszíni ellenőrzést. Ebben a rendszerben ezt az utolsó lépést szintén emberek végeznék, akiknek először értékelni kellene a feltárt problémákat (mivel nem mindegy, hogy a hibák csak a számvitelt érintik vagy az adózást is). Továbbá a szükséges intézkedést is előkészítenék, ahol a csalásokra utaló jelek felfedezésével annak a leleplezését kell megszervezni,, a jelentős könyvelési hibák esetében pedig az ellenőrzést kell elrendelni. Ez a lehetőség tehát az adózók széleskörű elővizsgálatát és a helyszíni ellenőrzés kiválasztásához szükséges pontos célzást tenné nagymértékben automatizálttá. (*A CEER-el kapcsolatban számítani lehet egy jelentős prevenciós hatásra, mivel több esetben is olyan körülményt teremt, ami nagyon megnehezíti a csalás lehetősségét. Ezekből párat a mellékletben is bemutatunk.)

5 A számok tükrében 2014-ben 582 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg a NAV, amit a hagyományos ellenőrzés keretében, a bizonylatok max 5%-át átnézve tudott feltárni. Ha azt vesszük, hogy nagyon tehetségesek voltak az ellenőrök és beleéreztek abba, hogy a könyvelésnek melyik 5%-át kell átnézni, még akkor is legalább 10% feltáratlan hiba maradhatott a könyvelésnek abban a 95%-ában amit nem sikerült átnézni. (Azt feltételezzük tehát, hogy a feltárt adóhiány az összes problémának a 90%-a, és ezt a bizonylatok 5%-ának átnézésével lehetett elérni. Ehhez képest a bizonylatok 100%- ának vizsgálata fényt deríthet a fennmaradó 10%-nyi problémára is.) Maradva a technológia vertikális integrációjánál, ha azt vesszük, hogy az ellenőrzés előkészítésére (a könyvelés kikeresésére) fordított idő egyetlen kattintásnyira "zsugorodik", akkor ez a jelenleg elvégzett ellenőrzések számát tekintve legalább 30%-os kapacitás-növekedést jelent (nagyon alábecsülve). Mindez az ellenőrzések számának tükrében úgy néz ki (a 2014-es adatokból kiindulva), hogy a darab ellenőrzés helyett ellenőrzést is elvégezhetne a NAV. Ez a 30%-os kapacitásnövekedés pedig hasonló mértékben, akár az eltitkolt adókülönbözet feltárásában is megjelenhet, ami 175 Milliárd forintos feltárt adóhiány növekményt jelentene. (Az ellenőrzések száma ugyanis átlagfeletti megállapítást hozhat, ha olyan cégek kerülnek vizsgálatra ahol sok a probléma és értelemszerűen átlag alattira, ha ezzel a kapacitással a tisztességes cégeket ellenőrzik. Ezért fontos a CEER, ami segítene a célzásban, hogy a kapacitást ne a törvénytisztelő cégek ellenőrzésére fordítsa a NAV.)

6 A Célzást Elősegítő Elővizsgálati Rendszer segítségével (ez a technológia horizontális alkalmazása) a vállalkozói szektornak legalább az 50%-át lenne érdemes bevonni az ellenőrzésre való kiválasztásba (az elvégzett ellenőrzésen felül). Ez a számok tükrében azt jelentené, hogy a vállalkozásból (2014-es adatokkal számolva) vállalkozás adatait lehetne feldolgozni, ami kiegészítené az elvégzett darab ellenőrzést (ez szintén 2014-es adat, ami a vállalkozásoknak csak a 9%-át érintette). Ekkora állami jelenlét, pedig nyilvánvalóan hatással lenne a feketegazdaságg visszaszorítására is, amit tovább javíthatna az a lehetőség, ha az ellenőrzéshez szükséges programot a vállalkozások is használhatnák. Ebben az esetben ugyanis egy korrekt rendszerrel azonosulhatnának az adózók, mert ugyanazzal a szoftverrel és tudástárral végezhetnék a saját elővizsgálatukat, mint amit az állam is használ. Másként megfogalmazva meg lehetne kímélni a tisztességes vállalkozókat egy felesleges stressztől, és ez nagy lépés lehetne az "emberközpontú" adóhivatal ideájának eléréséhez. (Ugyanakkor a csalók pedig azt tudhatnák meg előre, hogy mit nem kell elkövetni.) Mire lenne szükség a rendszer működtetéséhez? A Standard File: Ez egy olyan adatszolgáltatási előírás, amivel egész Európában már csak Magyarország nem rendelkezik. Ez a szabályozás az adózók egységes adatszolgáltatási kötelezettségét írja elő a könyvelés vonatkozásában és arra terjed ki, hogy a könyvelést milyen formában kell elektronikusan átadni az adóhivatal részére. (Jelenleg ugyanis az AuditPrime gyártója által biztosított un. DataLink-eprogramok, amivel az adózó saját maga készítheti el az adatexportot. Ez a rendszer azonban csak segítségével történik az adatok begyűjtése. Ezek olyan kis egy átmeneti megoldás lehet, mivel minden könyvelőprogramhoz nincs ilyen lehetőség. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni azt is, hogy a Standard File előírás megalkotásához sokkal jobb előfeltételekkel rendelkezik Magyarország, mint Európa más országai. A DataLinkek elkészítése ugyanis olyan tapasztalatnak számít, amivel egyetlen más ország sem rendelkezik. Nincs ugyanis arra példa, hogy közel száz könyvelőprogramhoz készített volna adatmigrációt egyetlen cég. Ez csak az AuditPrime-al fordult elő, mert így lehetett biztosítani a rendszer alapvető működőképességét.

Az ellenőrzés látszata

Az ellenőrzés látszata Az ellenőrzés látszata Szerzők: Aladics Anikó és Balázs Péter Budapest, 2016. április 13. "Ha valamit úgy próbálunk értékelni, hogy minden körülményt figyelmen kívül hagyunk, akkor számolnunk kell azzal,

Részletesebben

AuditPrime Audit intelligence

AuditPrime Audit intelligence AuditPrime Audit intelligence Szakértői szoftver a könyvelés ellenőrzéséhez www.justisec.hu Minden rendben. Tartalom Előzmények... 3 A szoftver bemutatása... 3 A könyvelési adatok átvétele... 3 A technológia...

Részletesebben

Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása

Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása Az ellenőrzés és az önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása Előadók: Stieberné Hörcsik Mária - okleveles könyvvizsgáló Bertalanné Danó Katalin - gazdasági tanácsadó 1 Az ellenőrzéshez és

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ DOKUMENTÁCIÓ AZ ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI ADATSZOLGÁLTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOKRÓL

KIEGÉSZÍTŐ DOKUMENTÁCIÓ AZ ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI ADATSZOLGÁLTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOKRÓL KIEGÉSZÍTŐ DOKUMENTÁCIÓ AZ ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI ADATSZOLGÁLTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOKRÓL ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI ADATSZOLGÁLTATÁS (NAV) SZÁMLÁZÓ PROGRAMOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁS 2016. NGM

Részletesebben

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs Elektronikus számlázás Czöndör Szabolcs Számlázási módszerek Jogszabály Menedzsment E-számla Informatika NAV Elektronikus számla fogalma ÁFA tv. 259. (5)elektronikus számla: az e törvényben előírt adatokat

Részletesebben

Vállalkozási szerződés

Vállalkozási szerződés Vállalkozási szerződés amely létrejött egyrészről a ), mint megrendelő (a továbbiakban: Megrendelő), másrészről a Pogácsa és Tsa. Kft. (1028 Budapest, Aszú. utca 43/B., cj.: 01-09-667430), mint vállalkozó

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PREÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez 1. Zárás, Egyeztetés, Ellenőrzés 1999 május (mod. 2009.07.) Egyeztetés a PREÍZ

Részletesebben

Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19.

Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19. Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Kifizetések felgyorsítása - Gyakorlati tapasztalatok a Közép-Dunántúli

Részletesebben

Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést.

Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést. Tisztelt Barsi Éva Alelnök Asszony! Köszönjük a válaszát, ami részben előrelépést jelent a tárggyal kapcsolatban, egészében viszont nyitva hagyta a feltett kérdést. Előrelépésnek gondoljuk annak a leszögezését

Részletesebben

Kézikönyv. Nyitott tételek összevezetése

Kézikönyv. Nyitott tételek összevezetése Kézikönyv Nyitott tételek összevezetése Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 7 3 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 8

Részletesebben

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése Kézikönyv Pénzügyi könyvelés nyitott tételek kiegyenlítése Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 3 2 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 3 FIZETÉSI OBLIGÓ / NYITOTT TÉTELEK KIEGYENLÍTÉSE... 7

Részletesebben

AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI

AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI ÁFA ellenőrzés AZ ÁFA ELLENŐRZÉS FAJTÁI 1. Kiutalás előtti ÁFA adóellenőrzés 2. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ÁFA ellenőrzés. 2 Kiutalás előtti ÁFA adóellenőrzés Az Art. szerint az adóhatóság

Részletesebben

NAV Online Számla. Brokka rendszer részdokumentáció 1.0

NAV Online Számla. Brokka rendszer részdokumentáció 1.0 NAV Online Számla Brokka rendszer részdokumentáció 1.0 Tartalomjegyzék Jogszabályi változások 3 Számlabeküldés 3 Beküldés folyamata 3 Regisztrációk 3 Brokka szoftver beállításai 4 Azonosítók beállítása

Részletesebben

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A kedvezményezett neve: Farmos Község Önkormányzata A projekt címe: Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A szerződött

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PREÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez T12. Egyeztetés a PREÍZ Integrált ügyviteli rendszerben 2006. március (mod.090827)

Részletesebben

Banki utalás fájl. Bank, Pénztár/Átutalás előkészítése menüpontban készíthetjük el a banki utalás fájlt.

Banki utalás fájl. Bank, Pénztár/Átutalás előkészítése menüpontban készíthetjük el a banki utalás fájlt. Banki utalás fájl segítségével a kiegyenlítendő szállítói számlák utalás állományának elkészítését teszi lehetővé a program. Banki utalás fájl készítésére csak a RAXLA program alkalmas. Banki utalás fájl

Részletesebben

Védekezz AKCIÓ. A ROCKWOOL 2012 őszi akciójának akciószabályzata ADUNK AJÁNDÉKBA!

Védekezz AKCIÓ. A ROCKWOOL 2012 őszi akciójának akciószabályzata ADUNK AJÁNDÉKBA! 2012. szeptember 3. október 31. Védekezz A ROCKWOOL 2012 őszi akciójának akciószabályzata AKCIÓ Legalább 100 m² Frontrock Max E homlokzati hőszigetelő-anyag vásárlása esetén 20 000 Ft értékű üzemanyag

Részletesebben

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni):

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni): Naplófőkönyv zárása Az egyszeres könyvvitel alap- és részletező nyilvántartásokból áll. (Kettős könyvvitel esetében a részletező nyilvántartásokat a főkönyvi számlák analitikája adja, így ezért nincs szükség

Részletesebben

ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET. ProAnt

ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET. ProAnt ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET ProAnt A kevésbé tapasztalt pályázók körében gyakran nehézséget jelent, hogy a kifizetési igénylések összeállításakor egyes költségeket milyen típusú összesítőn kell elszámolni, valamint

Részletesebben

Nemzetközi számvitel. 12. Előadás. IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák. Dr. Pál Tibor

Nemzetközi számvitel. 12. Előadás. IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák. Dr. Pál Tibor Dr. Pál Tibor Nemzetközi számvitel 12. Előadás IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák 2014.05.13. IAS 8 Bevételek 2 Az IAS 8 célja A fejezet célja, hogy bemutassa Hogyan

Részletesebben

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁSÚ ÜGYLETEK SZÁMLÁZÁSÁNAK 2015. JÚLIUS 01-TŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁSÚ ÜGYLETEK SZÁMLÁZÁSÁNAK 2015. JÚLIUS 01-TŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSÁRÓL BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelő KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: konyvvizsgalat@barama.hu Honlap: www.barama.hu TÁJÉKOZTATÓ A HATÁROZOTT IDŐSZAKI

Részletesebben

/ \ MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS

/ \ MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS / \ MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. (cím:1145 Budapest, Laky Adolf u. 36.; adószám: 23084454-2-42), mint megbízó (továbbiakban: Megbízó), másrészről a

Részletesebben

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban Az áfacsalás elleni küzdelem jövője, avagy milyen következtetések vonhatóak le a külföldi tapasztalatokból 2015. november 10. Farkas Gábor menedzser I. Az áfacsalás számokban - bevezetés az államháztartás

Részletesebben

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 24.) sz. rendelete a civil szervezetek támogatási rendjéről A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.~.(1) bekezdése alapján

Részletesebben

Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel

Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel MKVK BUDAPEST FŐVÁROSI SZERVEZETE Budapest, 2012. december 6. Lukács János: Csalásra utaló jelek könyvvizsgálói szemmel 1 2012.12.08. A csalás kockázati tényezői (események, feltételek) Lukács Valótlan

Részletesebben

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti:

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti: Internet: Tisztelt Ügyfelünk! Elsőként szeretnék a Rezon Iroda minden dolgozója nevében szerencsés és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánni. Nemcsak a BÚÉK betűi, mi is egy kicsit megrészegedtünk a sok változástól, ami

Részletesebben

Áfa-törvény változás - előleg. Kedves Partnereink!

Áfa-törvény változás - előleg. Kedves Partnereink! Áfa-törvény változás - előleg Kedves Partnereink! Mint ahogyan már tájékoztattuk Önöket, 2009. július 1-jével az általános adómértéket 20%-ról 25%-ra emelkedett, (bizonyos termékek esetében 18%-ra csökkent).

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-38/2019 Érvényességi idő: 2019. március 5. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető Irányadó jogszabály 2000.évi C. törvény a számvitelről 2016.évtől alkalmazandó szabályváltozások

Részletesebben

PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ

PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ Tartalom Határidők a projekt megvalósításában Záró elszámolási csomag benyújtása Záró elszámolási csomag ellenőrzése Kötelező tevékenységek

Részletesebben

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása ÁROP-1.A.5, 3.A.2 Pályázói információs nap Előadó: Kocsis Beáta, Pénzügyi menedzser MAG Zrt. 2014. március 25. Budapest Szabályozási háttér 4/2011

Részletesebben

Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás

Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás A Széchenyi 2020 keretében megjelent Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című (GINOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívás módosult az

Részletesebben

Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai

Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai Herczegh Zsolt igazgató NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága Nemzeti Adókonzultáció 2017. szeptember 29. A kiemelt adózói kör jellemzői KAVIG hatáskörébe

Részletesebben

Kontrollkörnyezet, szabályzatok

Kontrollkörnyezet, szabályzatok Kontrollkörnyezet, szabályzatok 1. melléklet a /2018.( ) RNÖ számú határozathoz A Hivatal rendelkezik Számviteli Politikával, amely 2017. január 01-től hatályos. A szabályzat hatálya kiterjed az Önkormányzatra

Részletesebben

Kedves Servantes Felhasználó! Mint számítástechnikai szakcég, a következőkről tájékoztatjuk:

Kedves Servantes Felhasználó! Mint számítástechnikai szakcég, a következőkről tájékoztatjuk: Tárgy: Fontos tájékoztatás az Ön számlázó programjáról Kedves Servantes Felhasználó! Bizonyára hallott már arról, hogy 2016. január 1-jétől olyan számlázó szoftvert lehet csak használni, amely tartalmazza

Részletesebben

Online számla regisztráció

Online számla regisztráció Online számla regisztráció Az online számlázás rendszerében az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének előfeltétele a regisztráció. Ehhez be kell lépni a a NAV online számla felületére: Teszt környezet:

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ/Pü szak. Név: Neptun kód: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Adóigazgatásadóellenőrzés 2012/2013. I. félév

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-26/2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

Kézikönyv. Standard kontírozások

Kézikönyv. Standard kontírozások Kézikönyv Standard kontírozások Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 STANDARD KONTÍROZÁSOK - MEGJELENÍTÉS [8 FIBU SZÁMLAKERET]... 8 2 Magyarázat A Standard kontírozások rekord a számvitelhez

Részletesebben

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának 12/1996. (IV.26.) sz. önkormányzati rendelete Az építményadóról

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának 12/1996. (IV.26.) sz. önkormányzati rendelete Az építményadóról Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának 12/1996. (IV.26.) sz. önkormányzati rendelete Az építményadóról A Budapest, VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Kozkázatelemzés. A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala

Kozkázatelemzés. A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala Kozkázatelemzés A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala 2013. október 01. Varga Péter belső ellenőr (reg.szám: 5113491)

Részletesebben

A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata

A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata Érvényes: 2015. január 1-jétől I. Azonosító adatok, általános rész Név: Kerékpáros

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK Füredi-Fülöp Judit A STANDARD HATÓKÖRE A standardot alkalmazni kell: a számviteli politika

Részletesebben

KEDVES ÜGYFELÜNK! REZON IRODA HÍRLEVÉL MÁRCIUS UTOLSÓ LEHETŐSÉG A MÓDOSÍTÁSRA. Márciusi híreink címszavakban:

KEDVES ÜGYFELÜNK! REZON IRODA HÍRLEVÉL MÁRCIUS UTOLSÓ LEHETŐSÉG A MÓDOSÍTÁSRA. Márciusi híreink címszavakban: REZON IRODA HÍRLEVÉL 2013. MÁRCIUS KEDVES ÜGYFELÜNK! Márciusi híreink címszavakban: A pénztárgépek bekötése a NAV-hoz mi a teendő? Éves kamarai tagdíjfizetés ahhoz képest, hogy csak regisztrációról volt

Részletesebben

www.szamvitelsuli.com Önellenőrzéses példák megoldással- Csak a Vizsgafelkészítő csoport számára

www.szamvitelsuli.com Önellenőrzéses példák megoldással- Csak a Vizsgafelkészítő csoport számára www.szamvitelsuli.com Önellenőrzéses példák megoldással- Csak a Vizsgafelkészítő csoport számára Hogyan kell a jelentős hibákat és a hibahatásokat kijavítani? Hogyan kell 3 oszlopos beszámolót készíteni?

Részletesebben

Az egyes cikkekhez tartozó alapértelmezett áfa kulcsokat nem kell egyesével átállítania. Válassza az Egyéb menü / Áfa kulcs cserélő pontját!

Az egyes cikkekhez tartozó alapértelmezett áfa kulcsokat nem kell egyesével átállítania. Válassza az Egyéb menü / Áfa kulcs cserélő pontját! Hogyan kezelje az áfa-változásokat? Az elmúlt években egyre gyakrabban változik az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, aktuálisan a 20%-os kulcs emelkedik 25%-ra. Az adó mértékének meghatározása az átmeneti

Részletesebben

Nemzeti Adókonzultáció szeptember

Nemzeti Adókonzultáció szeptember Nemzeti Adókonzultáció 2017. szeptember 28-29. Koncepcióváltás NAV szervezeti struktúrájának átalakítása Adózói magatartás, adózói életút alapján differenciált adóhatósági fellépés Új szemléletű ellenőrzési

Részletesebben

PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE

PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Iktatószám:. PÜSKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL. Beszerzés, teljesítés megnevezésének jogcíme 7. Könyvelési sorszám 6. Nettó összege ÖSSZESEN

ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL. Beszerzés, teljesítés megnevezésének jogcíme 7. Könyvelési sorszám 6. Nettó összege ÖSSZESEN 1. sz. melléklet Szerződés száma: Pályázó neve: Címe/székhelye: ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL A pályázatban megjelölt projekt/feladat megvalósításának költségei Sorszám kibocsátó neve

Részletesebben

Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset

Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset A vállalkozás jellemzői Magyar tulajdonú vágóhíd és húsipari termékeket előállító cég, saját élősertést

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN Selmeczi Zoltán FŐOSZTÁLYVEZETŐ SALGÓTARJÁNI PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONT OKTATÁSI HIVATAL PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK MIÉRT ÉPPEN A POK-ok? A nemzeti

Részletesebben

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében A támogatói szerződés (VKTSZ) megkötését követően kezdődik el a projekt megvalósítása, aminek alapja, az Pályázó jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

Ö N Ö K É R T F E J L E S Z T Ü N K

Ö N Ö K É R T F E J L E S Z T Ü N K ÖNÖKÉRT FEJLESZTÜNK ÖNÖKÉRT FEJLESZTÜNK A GFG Könyvelő és Tanácsadó Kft.-t azért hoztuk létre, hogy a cégcsoporthoz tartozó könyvelőirodák működését hatékonyabbá és jobbá tegyük, mind a magunk, mind ügyfeleink

Részletesebben

FORD Edifact IHS Import

FORD Edifact IHS Import FORD Edifact IHS Import 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/13 Tartalomjegyzék 1. FORD gyártói adatok betöltése... 3 1.1. Import Javasolt Ütemezése... 10 1.2.

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PRECÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez 3. EXCEL adatkapcsolat (mod. 2009.07.) Ügyviteli nyilvántartások és EXCEL formátumú

Részletesebben

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés releváns mezők a Standard kontírozásban

Kézikönyv. Pénzügyi könyvelés releváns mezők a Standard kontírozásban Kézikönyv Pénzügyi könyvelés releváns mezők a Standard Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 STANDARD KONTÍROZÁSOK - MEGJELENÍTÉS [8 FIBU SZÁMLAKERET]... 7 3 STANDARD KONTÍROZÁSOK - VÁLTOZTATÁS

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai Milos Katalin, igazgató 2013. április 11. Szeged 2012 számokban

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-376/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. november 24. 13.00 Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

2018. évi. Egyszerűsített éves beszámoló

2018. évi. Egyszerűsített éves beszámoló Szervezet címe: 8181 Berhida, Veszprémi út 1-3. Nyilvántartási szám: 19-02-0002960 2018. évi Egyszerűsített éves beszámoló Berhida, 2019. május 16. Elnök 1/a melléklet MÉRLEG Fordulónap: 2018.12.31 adatok

Részletesebben

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

Hazai transzfer ár szabályozás. WTS Klient Adótanácsadó Kft. 2013. május 14. Budapest

Hazai transzfer ár szabályozás. WTS Klient Adótanácsadó Kft. 2013. május 14. Budapest Hazai transzfer ár szabályozás WTS Klient Adótanácsadó Kft. 2013. május 14. Budapest Miről lesz szó? Az adózók által leggyakrabban feltett kérdések elemzése» I. Hogyan változott a magyar szabályozás 2003

Részletesebben

Belföldi áfa összesítő jelentés

Belföldi áfa összesítő jelentés Belföldi áfa összesítő jelentés Készítette: Balogh Szabolcs NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatása Kiutalás Előtti Ellenőrzési osztály 2. A belföldi áfa összesítő jelentésre vonatkozó jogszabályi háttér: Az

Részletesebben

Ellenőrzési nyomvonal PÁLYÁZATOKKAL KAPCSOLATOS FELADATOK VÉGREHAJTÁSÁRA UTÓFINANSZÍROZÁS ESETÉN

Ellenőrzési nyomvonal PÁLYÁZATOKKAL KAPCSOLATOS FELADATOK VÉGREHAJTÁSÁRA UTÓFINANSZÍROZÁS ESETÉN Ellenőrzési nyomvonal PÁLYÁZATOKKAL KAPCSOLATOS FELADATOK VÉGREHAJTÁSÁRA UTÓFINANSZÍROZÁS ESETÉN Előkészítés az egyes feladatok tartalmi leírása njegyzés 1. Pályázat figyelés vezetői döntések előkészítése

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-43/2018 Érvényességi idő: 2018. július 10. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Iktatószám:. HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-297/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. október 4. 13.00. óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-58/2018 Érvényességi idő: 2018. október 2. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapesti Ügyvédi Kamara ELTE ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapest, 2012. november 23. Második szekció: Belföldi ÁFA ügylettel kapcsolatos problémák elemzése Moderátor: dr. Fülöp Péter ügyvéd,

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót Kifizetési igény típusa Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény Jelen adatlap elválaszthatatlan részét

Részletesebben

NAV online számla revol Express. Regisztráció a NAV online számlabejelentés oldalán

NAV online számla revol Express. Regisztráció a NAV online számlabejelentés oldalán Oldal 1 / 9 NAV online számla revol Express Jelen dokumentum tartalma a revol Express programban történt azon változások, melyek az online számlajelentéssel kapcsolatban kerültek bevezetésre, illetve ezek

Részletesebben

Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok. Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok

Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok. Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok 2015 Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok Szigorodó adatbázis-szűrési szabályok TransferPricingServices Komplex transzferár szolgáltatások

Részletesebben

2013-as jogszabályváltozások miatt végrehajtott program módosítások

2013-as jogszabályváltozások miatt végrehajtott program módosítások 2013-as jogszabályváltozások miatt végrehajtott program módosítások 1. KIVA és KATA partnerek nyilvántartása Az Apolló partner törzsébe felvihetjük az új adózási forma valamelyikét választó ügyfelekhez:

Részletesebben

Újra elővesszük a megunhatatlan témát: DÍJBEKÉRŐ (PROFORMA) ELŐLEG SZÁMLA (VÉG) SZÁMLA

Újra elővesszük a megunhatatlan témát: DÍJBEKÉRŐ (PROFORMA) ELŐLEG SZÁMLA (VÉG) SZÁMLA REZON IRODA HÍRLEVÉL 2012. AUGUSZTUS KEDVES ÜGYFELÜNK! Eljött az augusztus, a mi hónapunk. Dolgozunk huszadikáig, majd hurrááá, nyaralunk!. Ugye, nem felejtette el? Irodánk augusztus 18. és augusztus 28.

Részletesebben

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Téma Tananyagtartalom Számonkérés módja, követelmény Számviteli alapfogalmak Leltár és Mérleg A számvitel és a könyvvitel fogalma, feladatai és fajtái. Számviteli alapelvek

Részletesebben

TRANSFER PRICING. TransferPricingServices Komplex transzferár szolgáltatások. Szigorodó adatbázisszűrési szabályok

TRANSFER PRICING. TransferPricingServices Komplex transzferár szolgáltatások. Szigorodó adatbázisszűrési szabályok TRANSFER PRICING Biztosan felkészült egy transzferár ellenőrzésre? Változó NAV ellenőrzési gyakorlat, növekvő kockázatok Szigorodó adatbázisszűrési szabályok TransferPricingServices Komplex transzferár

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2008. évi ellenőrzési irányelvei

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2008. évi ellenőrzési irányelvei Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2008. évi ellenőrzési irányelvei 2008. február 19. Dr. Szikora János elnök Varga Lászlóné elnökhelyettes Hajdú Miklósné főosztályvezető Az ellenőrzési irányelv Az

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító 54 344 01 A képzés során megszerezhető

Részletesebben

ELLENŐRZÉSEK, ÖNELLENŐRZÉSEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

ELLENŐRZÉSEK, ÖNELLENŐRZÉSEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA SZÁMVITELI KÉZIKÖNYVEK ELLENŐRZÉSEK, ÖNELLENŐRZÉSEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA Példák, esettanulmányok Budapest, 2018 Szerzők: Bertalanné Danó Katalin ISBN 978-963-638-547-7 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek)

Részletesebben

VIZSGÁLATA. Készítette: Tóth Zsuzsanna

VIZSGÁLATA. Készítette: Tóth Zsuzsanna L Ü G L E T Á N C Y E K VIZSGÁLATA Készítette: Tóth Zsuzsanna Láncértékesítésen alapuló csalás lényege Olyan értékesítés, amelyben a szereplők fiktív ügyleteket szerveznek a haszon egymás közötti elosztásával

Részletesebben

FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Mi az a FATCA? A FATCA jelentése: Foreign Account Tax Compliance Act, az Egyesült Államok adótörvénye, mely a külföldi számlák adózásával összefüggő adatszolgáltatást szabályozza.

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

PROJEKTNYITÓ ÉRTEKEZLET

PROJEKTNYITÓ ÉRTEKEZLET PROJEKTNYITÓ ÉRTEKEZLET TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2012. október 26. PROJEKTNYITÓ ÉRTEKEZLET TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 Főkedvezményezett: Szent István Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Láncügyletek ellenőrzésének tapasztalatai, ellenőrzés irányai. Czinege Attila a NAV Központi Irányításának ellenőrzési szakfőigazgatója

Láncügyletek ellenőrzésének tapasztalatai, ellenőrzés irányai. Czinege Attila a NAV Központi Irányításának ellenőrzési szakfőigazgatója Láncügyletek ellenőrzésének tapasztalatai, ellenőrzés irányai Czinege Attila a NAV Központi Irányításának ellenőrzési szakfőigazgatója 2016. Évi ellenőrzési irányok Szemléletváltás az ellenőrzési irányokban

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:2391-2/2011. 13. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földes

Részletesebben

A DVNAV által kiszűrt NAV 2016 XML hibák és javításuk

A DVNAV által kiszűrt NAV 2016 XML hibák és javításuk A DVNAV által kiszűrt NAV 2016 XML hibák és javításuk Ez a dokumentum tartalmazza számlázó program fejlesztője által elkészített minta XML ellenőrzése során előforduló hibákat és elhárítási módjukat. A

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés. A helyi ifjúság helyben maradásának elősegítését szolgáló csomag

Város Polgármestere. Előterjesztés. A helyi ifjúság helyben maradásának elősegítését szolgáló csomag Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/113, 142 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés A helyi ifjúság helyben

Részletesebben

Pénzügyi bizonylatok kontírozása, könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva:

Pénzügyi bizonylatok kontírozása, könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: Pénzügyi bizonylatok kontírozása, könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.08. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62)

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015. 01. 01. 2015. 12. 31. Budapest, 2016. április 30... A vállalkozás vezetője ( képviselője ) 1 1. Általános bemutatás A vállalkozás neve: STEMO MARKETING Kft. A vállalkozás rövidített

Részletesebben

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Készítette: Vira Sándor Igazgatóhelyettes, okl. adószakértő 2017. szeptember Vincze Péter Gazd. tanácsadó, okl. adószakértő Milyen adat módosítható a számlán?

Részletesebben

TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA

TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA 2010.02.26. POLGÁR ÉVA TÉMAKÖRÖK elszámolható költségek útmutató (ESZA/ERFA) könyvvizsgálat a projekt végén előlegből származó kamatbevétel bevételek kezelése milyen

Részletesebben

Az eddig benyújtott HOP pályázatok tapasztalatai, avagy melyek a jó kérelem alapvető ismérvei. Készítette: Szűcs Viktor beruházási jogcímfelelős

Az eddig benyújtott HOP pályázatok tapasztalatai, avagy melyek a jó kérelem alapvető ismérvei. Készítette: Szűcs Viktor beruházási jogcímfelelős Az eddig benyújtott HOP pályázatok tapasztalatai, avagy melyek a jó kérelem alapvető ismérvei Készítette: Szűcs Viktor beruházási jogcímfelelős MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága Feldolgozóipari

Részletesebben

Székhely: 1016 Budapest, Gellérthegy utca Postacím: 1253 Budapest, Pf.70. Tel.: Titkársági fax:

Székhely: 1016 Budapest, Gellérthegy utca Postacím: 1253 Budapest, Pf.70. Tel.: Titkársági fax: Nemzeti Együttműködési Alap 2018. évi támogatások Elszámolási tudnivalók, gyakorlati tanácsok Támogatási időszak fogalma: A támogatási szerződésben rögzített, a támogatási igényben megjelölt támogatható

Részletesebben

PAS számlázó szoftver Használati útmutató

PAS számlázó szoftver Használati útmutató PAS számlázó szoftver Használati útmutató 1 Bevezetés 1.1.1 A PAS számlázó szoftver (a továbbiakban számlázó ) a magyar jogszabályoknak megfelelő számla kibocsátására alkalmas, interneten keresztül használható

Részletesebben

2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót MARCALI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA

2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót MARCALI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA 2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

A szervezet folyamatainak értékelése és meghatározott ellenőrzési gyakorisága: Tervezett ellenőrzés gyakorisága 1 Költségvetés tervezés, előirányzat K

A szervezet folyamatainak értékelése és meghatározott ellenőrzési gyakorisága: Tervezett ellenőrzés gyakorisága 1 Költségvetés tervezés, előirányzat K Ellenőrzési prioritások és gyakoriságok meghatározása A stratégiai ellenőrzési tervnek elemzés alapján felállított prioritásokon kell alapulni. Kockázat szempontjából rangsorolni kell a szervezet beazonosított

Részletesebben

Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz december 16.

Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz december 16. Az Ellenőrző Bizottság (EB) bevezetője a 2008. márciusi 30-i közgyűlés jegyzőkönyvhöz. 2008. december 16. Kedves Klubtagok! Az EB a klubtagság érdekében megvizsgálta és ellenőrízte a közgyűlésen felmerült

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4)

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) Évközi beszámoló szeminárium Csigi Klaudia Tempus Közalapítvány 2015. szeptember 17. Beszámoló benyújtása Eredeti példányban,

Részletesebben