AZ EISENIA FETIDA SZTOMATOGASZTRIKUS IDEGRENDSZERE (Immunhisztológiai és farmakológiai vizsgálatok)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ EISENIA FETIDA SZTOMATOGASZTRIKUS IDEGRENDSZERE (Immunhisztológiai és farmakológiai vizsgálatok)"

Átírás

1 \ J AZ EISENIA FETIDA SZTOMATOGASZTRIKUS IDEGRENDSZERE (Immunhisztológiai és farmakológiai vizsgálatok) Barna János PhD értekezés tézisei Pécs 2001.

2 1. BEVEZETÉS A gerinces állatokban az autonóm idegrendszer három részre osztható, nevezetesen a szimpatikus-, a paraszimpatikus- és a bélidegrendszerre (ENS). Bár mind a szimpatikus, mind a paraszimpatikus idegrendszer részt vesz a bélcsatorna beidegzésében, mégis működésének szabályozásában a bélidegrendszer a legfontosabb azokkal a reflexkörökkel, melyek neuronjai az emésztőkészülék falában találhatók. Ez a rendszer a gerinctelen állatokban a sztomatogasztrikus idegrendszemek (SmS) felel meg, ami általában a bélcsatorna elülső részén helyezkedik el, a garat körül egy vagy több ganglionáris gyűrűt formálva. A sms a bélperisztaltikának, a bélcsatorna enzimszekréciójának, továbbá víz- és iontranszportjának szabályozásában vesz részt. A gyfuűsférgek (Annelida) törzsén belül az Oligochaeták rendelkeznek a legfejlettebb SmS-el. Három részét különböztethetjük meg, nevezetesen 1./ a garat falába ágyazott 6 pár sztomatogasztrikus gangliont (STG), 2.1 a STa-okat a garatkonnektivumokkal összekötő rövid idegeket, 3.1 a garat falába futó és a bélfonadék kialakításában résztvevő idegeket. Az Oligochaeták közé tartozó fóldigiliszták, különösen az Eisenia fetida SmS-ének vizsgálatára vonatkozóan szórványos adatokkal rendelkezünk. Az adatok további bővítését az indokolja, hogy ezek kvalitatív és kvantitatív elemzésével megértsük a rendszer pontos felépítését és funkcióit. 2. CÉLKITŰZÉS Az Eisenia fetida SmS-én végzett vizsgálataink során a következő kérdésekre kerestünk választ: - Van-e és ha igen, milyen fokú az anatómiai hasonlóság a fóldigiliszták és más gerinctelen állatok S JNS-e között? - Milyen egyezések találhatók a gerinces állatok ENS-e és a trágyagiliszta SJNS-e között? - Az Eisenia fetida STG neuronjai milyen morfológiai és neurokémai jellemzőkkel rendelkeznek? - Milyen mennyiségi. morfológiai és rendelkeznek, és hogyan oszlanak bélcsatorna teljes hosszában? - Milyen hasonlóságok és különbségek ismerhetők fel összevetve a bélfonadékot más, föleg ÍZeltlábú és puhatestű állatok hasonló rendszerével? - Mi jellemző a bél epithélsejtjei között előforduló eltérő szignálmolekula tartalmú sejtek eloszlására? - Az acetilkolin (ACh), a szerotonin (5-RT), a dopamin (DA), az oktopamin (OA), a gamma-amino-vajsav (GABA) és a proktolin szignálmolekuiák befolyásolják-e az előbél perisztaltikus mozgásait és ha igen milyen neurokémiai tulajdonságokkal el a különböző idegelemek a módon?

3 - Kifejtheti-e az ACh hatását muszkarin típusú receptoron keresztül a bélizomzatán? - A muszkarin receptor antagonista atropin kompetitív vagy nem kompetitív módon kötődik a receptorához? 3. ANYAG ÉS MÓDSZER Vizsgálatainkat ivarérett trágyagilisztákon (Eisenia fetida, Oligochaeta, Annelida) végeztük. A szövettani preparátumok készítéséhez az állatok elülső(1-20 szelvények), középső- (30-40 szelvények) és hátulsó- (utolsó 10 szelvény) testrészét fooiltuk. A rögzítést követően a testdarabokat Paraplasztba ágyaztuk, majd 7 _-os sorozatmetszeteket készítettünk. A metszeteken általános hisztológiai festéseket (hematein-eosin és toluidinkékes festés), valamint 5-HT, tirozin-hidroxiláz- (TH), OA-, GABA-, proktolin-, FMRFamid-, Eisenia tetradekapeptid- (ETP) és neuropeptid Y (NPY) immunfestést végeztünk. Az előhívás ExtrA vidin-peroxidáz komplexszel történt. Képanalizáló rendszer segítségével meghatároztuk a neuronok számát, eloszlását és méretét. A sejtszám korrigált értékét az Abercrombie féle korrekciós módszerrel (AK) számoltuk ki. Az Eisenia előbelének perisztaltikus mozgásváltozásait, ACh, 5-HT, DA, OA, GABA és proktolin adagolás után"vizsgáltuk. A statisztikai kiértékeléseknél számtani átlagot és a szórás standard hibáját vettük figyelembe, az összehasonlításokhoz a kétmintás t-próbát használtuk. 4. EREDMÉNYEK 4.1. A sztomatogasztrikus ganglionok morfológiai és neurokémiai jellemzői A STG-okban unipoláris, kisebb szá!j1ban multipoláris idegsejtek vannak, melyek perikarionjai a dúcok perifériás kérgi részében helyezkednek el általában szórtan, csupán néhány sejt rendeződik kisebb csoportba. Egy STG-ban 23,0 :1: 2,4 sejt (Ak: 18,29 sejt) van, a rendszerben összesen 276 neuron található. Az idegsejtek kis méretűek, átlagosan 10,4:1: 1,2 J.UD-sak. A sejtek különböző transzmitter/modulátor anyagokat tartalmaznak, melyek közül legnagyobb mennyiségben a GABA-immunreaktív (IR; 5 sejt; 21,7%; Ak: 3,96 sejt) sejtek fordulnak elő, ezt követik a 5-HT-IR (3 sejt; 13%; Ak: 2,4 sejt), TH-IR (3 sejt; 13%; Ak: 2,3 sejt), proktolin-ir (3 sejt; 13%; Ak: 2,5 sejt) és ETP-IR neuronok (3 sejt; 13%; Ak: 2,3 sejt). Kisebb százalékos arányt képviselnek az FMRFamid-IR (2 sejt; 8,7%; Ak: 1,6 sejt) és az NPY-IR (2 sejt; 8,7%; Ak: 1,5 sejt) sejtek. A legkisebb menyiségben az OA-IR (1 sejt; 4,3%; Ak: 0,81 sejt) neuronok találhatók. A ganglionok neuropil állománya gazdag IR rostokban. Ezek a STGokhoz érkező, a garatkonnektívumokból kilépő kis idegekben, továbbá a S1NS-t a bélfonadékkal összekötö idegrostnyalábokban is megfigyelhetök A bélfonadék általános morfológiája és immuncitokémiai tulajdonságai Eltéröen a gerinces állatokétól az Eisenia fetida bélcsatornájában egy szubepithéliális helyzetű fonadék található, ami a nyelöcsöi mészmirigynél két részre tagolódik.

4 Ez a fonadék a gerinces állatok bélplexusaitól abban is különbözik, hogy nem ganglionált, magányos sejtek között, csak néha figyelhetök meg 2-3 sejtböl álló kis neuroncsoportok. A neuronok uni- és bipolárisak, de van közöttük néhány multipoláris forma is. Az idegsejtek kisméretűek (a rövidebb átméröjűk 4-9 f.u1l, míg a hosszabb 8,7-13,8 Ilm). A neuronok igen kis számban vannak jelen a bélfonadékban, ezért az egyes bélszakaszokban csak relatív gyakoriságukat tudtuk megadni. Ennek alapján a legtöbb idegsejt a garatban található, számuk az utóbél felé haladva fokozatosan csökken. _Méreteit tekintve a különbözö kémiai karakterű neuronjai közül a proktolin-ir sejtek a legkisebbek (8,7 :!: 1, 1 f.u1l). Közepes mérettartományba tartoznak a 5-HT-IR (11,3 :!: 1,5 f.u1l), TH-IR (11,2 :!: 2,0f.U1l), OA-IR (10,6 :!: 2,2f.U1l), GABA-IR (10,4:!: 1,5Ilm), FMRFamid-IR (10,4:!: 1,4f.U1l) és a NPY-IR (9,6:!: 0,6f.U1l) neuronok. Legnagyobbak az ETP-IR sejtek (13,8 :!: 2,5f.U1l). A garatban, annak dorzális falánál a GABA-IR és TH-IR neuronok mélyen lehúzódnak az izomrétegbe is. A mészmirigy belső plexusában a vizsgált immunpozitív idegsejtek és rostok mindegyike előfordul, a külső idegfonadékban csak ETP-IR sejteket és rostokat, valamint FMRFamid-IR rostokat figyeltfink meg. 5-HT-IR neuronok csak az utóbéli fonadékban mutathatók ki. Az idegsejtekhez hasonlóan a fonadék idegrostjai is magányosak, csak ritkán figyelhető meg néhány rostból álló, kisebb nyaláb ott ahol a bélszakasz izomrétege fejlett A bélepithél immunpozitfv sejtjei A bél epithéliális rétegében, különösen a garatban, mirigysejtekre emlékeztető, OA-IR (6,3 :f: 0,3J.UIl) és TH-IR (11,9 :f: 1,5J.UIl) sejteket, valamint ETP-IR (13,9 :f: 2,2J.UIl) és GABA-IR (6,2 :f: 0,6 J.UIl) szenzoros sejteket különítettünk el Az előbél mo_ásainak vizsgálata Az izolált előbél rendszertelen spontán mozgásokat mutat, ami Eiseniafelicia esetében alacsony amplitúdójú (4,4 :f: 0,8% a félmaxirnális kontrakciókhoz viszonyítva) összehúzódástjelent. Ez az alaptónus különböző drogokkal módosítható Az acetilkolin hatása Növekvő koncentrációjú (10-8 M - IQ-2 M) ACh adagoláskor megállapítható: - a küszöbkoncentráció általában 10-7 M; az ennél alacsonyabb koncentráció (10-8 M) hatástalan M az a legalacsonyabb dózis, amelyhez a legnagyobb mértékű hatásnövekedés tartozik. (Ezt a koncentrációt alkalmaztuk előkontrahált preparátumok esetében is, így a relaxációs válaszok kifejezettebbé váltak.) M-os koncentrációja félmaximális összehúzódást vált ki. (Ehhez viszonyítottuk a különböző transzmitterek / modulátorok serkentő hatását.) - a maximális amplitúdójú kontrakció 10.3 MACh-nal váltható ki, ami további 10-2 MACh hozzáadásával nem fokozható.

5 A muszkarjn típusú ACh receptorok előfordulását előkontrahálatlan preparátumon receptor antagonista atropin adagolás sal ellenőriztük M atropin adagolást követően a MACh hatása az előbélre jelentősen csökkent. Annak eldöntésére, hogy a muszkarin típusú receptoron az atropin áttörhető, vagy áttörhetetlen gátlást hoze létre, az atropin kezelést követően, növekvő koncentrációban ( M) ACh-t adagoltunk. Az így kapott összesített válaszok kezdeti mértéke mindig kisebb, mint az atropin kezelés nélküli preparátumoknál. Ha az összesített kontrakciós válasz után, nagyobb koncentrációban (10-2 M) adagoljuk az ACh-t, akkor a válasz közel azonos ahhoz, mint amit a dózishatás görbe maximum értékénél megfigyeltűnk A dopamin és oktopamin hatása Az ACh-nal előkezelt, és előkezelés nélküli preparátumokhoz növekvő dózisban (10.1 M M) DA-t, illetve OA-t adva megállapítható, hogy csak nagy koncentrációban ( M) tapasztalható kontrakció. Annak megállapítására, hogy ezen drogok a bélizomzatra közvetlenül vagy más (esetleg kolinerg) idegelemen keresztül fejtik ki hatásukat atropint (10-6 M), valamint gyors feszü1tségfiiggő Na+ csatorna blokkoló tetrodotoxint (TTX; 5xlO.7 M) külön-külön, illetve együtt adagoltunk. Úgy a DA, mint az OA kontrakciós válaszaiban változást nem tapasztaltunk A szerotonin hatása 1007 illetve 10-6 M 5-RT az ACh-nal előkezelt preparátumokon kis mértékű relaxációt vált ki, míg előkezeletlen készítményeken változást nem okoz. Magasabb, 10.5 M koncentráció értéknél a kapott válaszok a két kísérlettípusban nem egyértelműek. A 10-4 M 5-RT mindkét típusú preparátumon enyhe kontrakciót idéz elő M 5-RT hatására bekövetkező válaszokat sem az atropin (10-6 M), sem a TTX (5xl0.7M) nem befolyásolja A gamma-amino-vajsav és a proktolin hatása Exogén GABA adagolás után mind kontrakciós, mínd relaxációs válaszok is megfigyelhetők. A válaszok szórásának mértéke azonban olyan nagy, hogy a GABA hatását nem lehet értékelni. A proktolin ( M) nem mutatott hatást, ezért kontrollként egér ileumon is teszteltük, ahol kontrakciót váltott ki. 5. KÖVETKEZTETÉSEK Eredményeinket az irodalmi adatokkal összevetve a következő megállapításokat tehetjük: Az Eisenia felicia hat pár STG-jában összesen 276 sejt található. Ezek a sáskákkal sejtszámban, míg a rákokkal és az éticsigákkal morfológiájukban mutatnak hasonlóságot. Az immuncitokémiai vizsgálatok kvantitatívanalizisekor megáuapíthatók, hogy a STG-ban a legmagasabb a

6 GABA-IR sejtek száma. Csökkenő sorrendben a 5-RT-IR, TR-IR, proktolin-ir és az ETP-IR sejtek következnek, míg legkevesebb a FMRFamid-1R, NPY-IR és az OA-IR neuronok száma. A különböző transzmitter / modulátor anyagok esetleges kolokalizációját jelenleg vizsgáljuk. Az Eisenia STG-jaiban előforduló 5-RT -IR neuron szám közelít a tücskök hasonló dúcaiban található sejtszámhoz. Az Eisenia többi IR sejtjének összehasonlítására a rovarok STG-ában lévő hasonló kémiai. természetű sejtjeinek számával az irodalmi adatok hiányában nincs lehetőség. A bélcsatorna egyetlen fonadékában az idegsejtek szórtan találhatók. Gyakoriságuk alapján a puhatestűek (csigák) és az ízeltlábúak (rovarok) közé sorolhatók. Az Eisenia tápcsatomájának epithél rétegében az OA-IR és TH-IR sejtek endokrin-, míg a GABA- és az ETP-pozitív neuronok primér érzékhámsejtek. A MACh jelentősen fokozza előbél mozgásait. Az atropin (muszkarin receptor antagonista) az előbélen hatástalan. Mivel az ACh serkentő hatása jelentősen csökken atropin kezelést követően, az Eisenia fetida előbélizomzata valószínűleg tartalmaz muszkarin típusú receptorokat. Feltételezzük, hogy az atropin kompetitív antagonistaként viselkedik, mivel az atropin kezelést követően csak megnövelt ACh koncentrációval lehet elérni az atropin kezelés nélküli maximális kontrakció mértékét. Az Eisenia előbéli izomzatára a DA és OA serkentő hatású. Ezen szignálmolekulák, továbbá a 5-RT kettős, serkentő { M) és gátló { M) hatását sem az atropin kezelés, sem atropin és TTX együttes adagolása nem befolyásolja. Ebből arra következtetünk, hogy a DA, OA és a 5-RT hatását közvetlenül az izomzatra fejti ki. A GABA és a proktolin az alkalmazott koncentrációk ( M) mindegyikében hatástalan. Eredményeink alapján bizonyítottnak tűnik, hogy a transzmitter /modulátor anyagok közül egyesek (DA, OA, 5-RT) közvetlenül hatnak bélizomzatra; mások, mint pl. a GABA intemeuronokban lehetnek jelen, de pl. a proktolin a bél szekréciós aktivitását befolyásolhatja. A közvetlen izomhatások arra engednek következtetni, hogy a perisztaltikus körök nem olyan fmoman szabályozottak, mint ahogy azt a gerinces állatoknál tapasztalhatjuk. 6. AZ ÉRTEKEZÉS TÉMAKÖRÉBEN MEGJELENT PUBLIKÁCIÓK JEGYZÉKE 6.1. Publikációk referált tudományos folyóiratokban Csoknya, M., Barna, J., Bánvölgyi, T., Hiripi, L., Eckert, M., Hámori, J., Elekes, K. (1997): Octoparnine-containing neurons in the alimentary tract of the earthwonn (Eiseniafttida). Brain Res., 778, Csoknya, M., Matsushima, O., Barna, J., Hámori, 1., Elekes, K. (2000): Distribution of Eisenia tetradecapeptide immunoreactive neurons in the nervous system ofearthworms. Acta Biol. Hung., 51, Barna, J., Csoknya, M., Lázár, Zs., Barthó, L., Hámori, J., Elekes, K. (2001): Distribution and action of some putative neurotransmitters in the stomatogastric nervous system of the earthwonns, Eisenia fttida (Oligochaeta, Annelida).

7 J. Neurocytol., 30, (in press) Teljes szöveggel megjelenített konferencia előadás Barna, J., Bánvölgyi, T. (1999): Neurochemical organization of the enteric plexus in annelids (Eisenia fetida). Proc. 2nd Intern. Conf. PhD students, Miskolc, Konferencia szereplések Barna, J., Bánvölgyi, T., Kiss, E., Csoknya, M., Elekes, K., Hámori, J. (1997): Neurochemical organization of the stomatogastric nervous system in Oligochaetes. IV. Com. Hung. Neurosci. Soc., Gödöllő (poster, abstract). Barna, J., Bánvölgyi, T., Csoknya, M., Hámori, 1., Elekes, K. (1998): Peptidergic nervous elements in the enteric nervous system of the earthworm. V. Conf. Hung. Neurosci. Soc., Debrecen (poster, abstract). Barna, J., Bánvölgyi, T., Csoknya, M., Hámori, J., Elekes, K. (1998): The neurochemical organization of the stomatogastric nervous system in Oligochaeta. Forum Europ. Neurosci., Berlin (poster, abstract). Csoknya, M., Matsushima, O., Barna, J., Elekes, K. (1999): Distribution of Eisenia tetradecapeptide immunoreactive elements in the nervous system of earthworms. VI. Com. Hung. Neurosci. Soc., Budapest (poster, abstract). Barna, J., Bánvölgyi, T. (1999): Neurochemical organization of the enteric plexus in annelids (Eisenia fetida). 2nd Intern. Com. PhD students, Miskolc (előadás). Barna, J., Csoknya, M., Bánvölgyi, T., Hámori, J., Elekes, K. (1999): Neurochemical organization of enteric plexus in annelids (Eisenia fetida). X. Cong. Hung. Anat. 80C., Budapest (poster, abstract). Csoknya, M., Matsushima, O., Barna, J., Hámori, J., Elekes, K. (1999): Distribution of Eisenia tetradecapeptide immunoreactive neurons of the nervous system earthworms. 9th 8ymp. Neurobiol. Invertebr., (18IN) Tihany (poster, abstract). Barna, J., Csoknya, M., Lázár, Zs., Barthó, L., Hámori, J., Elekes, K. (2001): Neurochemistry of the enteric nervous system in earthworms and action of some neurotransmitters. VIII. Com. Hung. Neurosci. 80c., Szeged (poster, abstract). Barna, J., Csoknya, M., Koza, A., Elekes, K. (2001): The neurochemical organization of stomatogastric nervous system in earthworms. XI. Cong. Hung. Anat. Soc., Debrecen (poster, abstract). 1. EGYÉB PUBLIKÁCIÓK 1.1. Publikációk referált tudományos folyóiratokban Bánvölgyi, T., Barna, J., Csoknya, M., Lengvári, 1., Hámori, J. (1994): The number of ganglion cells in the intact and regenerated nervous system in the earthworm (Lumbricus terrestris). Acta Biol. Hung., 45, Bánvölgyi, T., Barna, J., Csoknya, M. (2000): Reorganization of the peptidergic system during brain regeneration in Eisenia fetida (Oligochaeta, Annelida). Acta Biol. Hung., 51, Konferencia szereplések Bánvölgyi, T., Barna, J., Scheider, A., Lengvári, 1. (1992): Quantitative analysis of nervous elements of the earthworm, Lumbricus terrestris L. XXth Cong. Hung. Biol. Soc., Kecskemét (előadás, abstract).

8 Bánvölgyi, T., Barna, J., Csoknya, M., Lengvári, J., Hámori, J. (1994): Quantitative analysis of the intact and regenerated nervous system of the earthworm. XXIst Cong. Hung. Biol. Soc., Pécs, (előadás, abstract,). Csoknya, M, Telkes, 1., Bánvölgyi, T., Barna, J., Elekes, K., Hámori, J. (19%): Regeneration of the central nervous system in Oligochaetes. 3. Proctolinimmunoreactive elements. ID. Com. Hung. Neurosci. Soc., Balatonfi!red (poster, abstract). Bánvölgyi, T., Barna, J., Telkes, 1., Csoknya, M., Elekes, K., Hámori, J. (1997): Effect of GABA-treatment on the regeneration of the brain of Eisenia fetida (Oligochaeta, Annelida). 25th Neurobiol. Conf., Göttingen (poster, abstract). Csoknya, M., Barna, J., Bánvölgyi, :r., Kiss, E., Telkes, 1., Hámori, J., Elekes, K. (1997): The chemical and neuroanatomicai characterization of the brain regeneration in earthworms (Eisenia fetida). IX. Cong. Hung. Anat. Soc., Szeged (poster, abstract). Telkes, 1., Csoknya, M., Barna, J., Bánvölgyi, T., Hámori, J., Elekes, K. (1997): Description of the stages of brain regeneration in earthworms (Eisenia fetida). 27th Ann. Meet. Soc. Neurosci., New Orleans (poster, abstract). Bánvölgyi, T., Barna, J., Csoknya, M., Hámori, J., Elekes, K. (1998): Regeneration of FMRFamide-immunoreactive and proctolin-immunorective neurons in the brain of Eisenia fetida. V. Com. Hung. Neurosci. Soc., Debrecen (poster, abstract). Bánvölgyi, T., Barna, J., Csoknya, M., Hámori, J., Elekes, K. (1998): Peptidergic and aminergic neurons in the regenerating brain of the Eisenia (Oligochaeta). Forum Europ. Neurosci., Berlin (poster, abstract). Markovits, Z., Barna, J., Csoknya, M., Elekes, K. (2000): Distribution of vertebrate-type Ca2+ -buffer proteins in the nervous system of Eisenia fetida. IDR()"Hung. Neurosci. Sac. Milleneum Conf., Budapest (poster, abstract).

OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA

OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Dr. Lubics Andrea Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Intézet Pécs, 2002

Részletesebben

Összehasonlító morfológiai és elektrokémia vizsgálatok földigiliszták izomzatának szerotonerg beidegzésében

Összehasonlító morfológiai és elektrokémia vizsgálatok földigiliszták izomzatának szerotonerg beidegzésében Összehasonlító morfológiai és elektrokémia vizsgálatok földigiliszták izomzatának szerotonerg beidegzésében Correlative Morphometric and Electrochemical Measurements of Serotoninergic Innervation in Earthworm

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológiai Doktori Iskola Összehasonlító Neurobiológia Program A szenzoros rendszer szerveződése Oligochaeta gyűrűsférgekben PhD értekezés tézisei Kiszler Gábor Témavezető: Dr. Molnár

Részletesebben

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra.

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. 2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca 2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. A kutatócsoportunkban Közép Európában elsőként bevezetett két-foton

Részletesebben

NOS/NADPH-DIAFORÁZ POZITÍV NEURONOK ANATÓMIÁJA ÉS FIZIOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI GERINCTELEN MODELL-ÁLLATOKBAN. Zsombok Andrea

NOS/NADPH-DIAFORÁZ POZITÍV NEURONOK ANATÓMIÁJA ÉS FIZIOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI GERINCTELEN MODELL-ÁLLATOKBAN. Zsombok Andrea NOS/NADPH-DIAFORÁZ POZITÍV NEURONOK ANATÓMIÁJA ÉS FIZIOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI GERINCTELEN MODELL-ÁLLATOKBAN Zsombok Andrea PhD értekezés tézisei Pécs, 2002 I. BEVEZETÉS ÉS CÉLKITŰZÉSEK Az utóbbi évtized

Részletesebben

Az autonóm idegrendszer

Az autonóm idegrendszer Az autonóm idegrendszer Enterális idegrendszer Szimpatikus idegrendszer Paraszimpatikus idegrendszer HYPOTHALAMUS AGYTÖRZS agyidegek PERIFÉRIÁS GANGLIONOK EFFEKTOR GERINCVELŐ Gerincvelői idegek PERIFÉRIÁS

Részletesebben

A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen

A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen Patkány béldarab (ileum) spontán mozgásainak tanulmányozása ill. egyes mediátorok és ionok bélmozgásra gyakorolt hatásának vizsgálata. A mérési adatok

Részletesebben

4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban

4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban 4. Eredmények 4.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban Kvalitatív vizsgálataink azt mutatták, hogy a PM-ben a ganglionok és internodális ágak a 12. embrionális napon

Részletesebben

TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG

TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG SCIENTOMETRIAI ADATOK: Könyv, könyvfejezet, jegyzet: 9 Tanulmányok: 43 Konferencia absztrakt: 80 Az összes publikáció kumulatív impaktja: 69,439 független idézettsége: 110 Az utóbbi

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására OTKA 62707 A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására Zárójelentés A gesztációs diabetes mellitus (GDM) egyike a leggyakoribb terhességi komplikációknak, megfelelő

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Transzmitterspecifikus neurális struktúrák funkcionális. anatómiája Lumbricida gyűrűsférgekben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Transzmitterspecifikus neurális struktúrák funkcionális. anatómiája Lumbricida gyűrűsférgekben PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola Transzmitterspecifikus neurális struktúrák funkcionális anatómiája Lumbricida gyűrűsférgekben PhD értekezés tézisei Solt Zsuzsanna Témavezető:

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

Szakmai tudományos életrajz

Szakmai tudományos életrajz Szakmai tudományos életrajz Név: Wilhelm Márta Marianna Születési adatok: 1964. november 2. Mohács (a.n.:karádi Anna). Családi állapota: férjezett, két gyermek édesanyja (Zsófia 18, Eszter 11 éves). Végzettsége:

Részletesebben

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban.

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban. Zárójelentés A kutatás fő célkitűzése a β 2 agonisták és altípus szelektív α 1 antagonisták hatásának vizsgálata a terhesség során a patkány cervix érésére összehasonlítva a corpusra gyakorolt hatásokkal.

Részletesebben

OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA

OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA OLIGOCHAETA FAJOK IDEGRENDSZERÉNEK IMMUNHISZTOLÓGIAI VIZSGÁLATA Egyetemi doktori (PhD) értekezés Dr. Lubics Andrea Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Intézet Pécs, 2002 Témavezetı:

Részletesebben

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában.

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában. Az első két pont a növekedési hormon (GH)-felszabadító hormon (GHRH)-alvás témában végzett korábbi kutatásaink eredményeit tartalmazza, melyek szervesen kapcsolódnak a jelen pályázathoz, és már ezen pályázat

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE Világi Ildikó, Varró Petra, Bódi Vera, Schlett Katalin, Szűcs Attila, Rátkai Erika Anikó, Szentgyörgyi Viktória, Détári László, Tóth Attila, Hajnik Tünde,

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál AZ ELŐADÁS CÍME Stromájer Gábor Pál 2 Idegrendszer Az idegrendszer felosztása Anatómiai felosztás Központi idegrendszer: Agyvelő Gerincvelő Környéki idegrendszer: Gerincvelői idegek Agyidegek Perifériás

Részletesebben

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel IONCSATORNÁK I. Szelektivitás és kapuzás II. Struktúra és funkció III. Szabályozás enzimek és alegységek által IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel V. Ioncsatornák és betegségek VI. Ioncsatornák

Részletesebben

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER A szervezet belső környezetének_ állandóságát (homeostasisát) a belső szervek akaratunktól független egyensúlyát a vegetativ idegrendszer (autonóm idegrendszer)

Részletesebben

NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN

NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN A doktori iskola vezetıje és programvezetı: dr. Szolcsányi János Témavezetı: dr. Barthó Loránd NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN DOKTORI

Részletesebben

Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla évi tevékenységéről

Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla évi tevékenységéről Tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla 2015. évi tevékenységéről A Szegedi Ítélőtábla személyi állománya A bíróság létszámhelyzetének általános alakulása 2015. január 1. 2015. december 31. Engedélyezet Tényleges

Részletesebben

Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági

Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági összehasonlítása Bevezetés A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized társadalmi-gazdasági változásai jelentősen átrendezték hazánk

Részletesebben

A sejtek közöti kommunikáció formái. BsC II. Sejtélettani alapok Dr. Fodor János

A sejtek közöti kommunikáció formái. BsC II. Sejtélettani alapok Dr. Fodor János A sejtek közöti kommunikáció formái BsC II. Sejtélettani alapok Dr. Fodor János 2010. 03.19. I. Kommunikáció, avagy a sejtek informálják egymást Kémiai jelátvitel formái Az üzenetek kémiai úton történő

Részletesebben

A HUMÁN BÉLIDEGRENDSZER ÉS

A HUMÁN BÉLIDEGRENDSZER ÉS PHD ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HUMÁN BÉLIDEGRENDSZER ÉS SZÖVETI KÖRNYEZETÉNEK EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉSE BAGYÁNSZKI MÁRIA TÉMAVEZETŐ: DR. FEKETE ÉVA HABILITÁLT EGYETEMI DOCENS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI

Részletesebben

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre. Válasz Dr. Tamás Gábor bírálói véleményére Tisztelt Professzor Úr, Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. PACAP-szerű és CAPA peptidek expressziója és lehetséges funkciói. Eisenia fetida kifejlett egyedeiben és embrióiban

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. PACAP-szerű és CAPA peptidek expressziója és lehetséges funkciói. Eisenia fetida kifejlett egyedeiben és embrióiban PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológia Doktori Iskola Szabályozásbiológia Doktori Program PACAP-szerű és CAPA peptidek expressziója és lehetséges funkciói Eisenia fetida kifejlett egyedeiben és embrióiban PhD

Részletesebben

Az elért eredmények. a) A jobb- és baloldali petefészek supraspinális beidegzése

Az elért eredmények. a) A jobb- és baloldali petefészek supraspinális beidegzése Az elért eredmények A perifériás belsőelválasztású mirigyek működésének szabályozásában a hypothalamushypophysis-célszerv rendszer döntő szerepet játszik. Közvetett, élettani megfigyelések arra utaltak,

Részletesebben

Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Laphám (utóvese, érfal) köbhám csillós hám speciális

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban Jegyzőkönyv dr. Kozsurek Márk A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban című doktori értekezésének házi védéséről Jegyzőkönyv dr. Kozsurek

Részletesebben

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza PARLAGFŰ POLLENTERHELÉS ÉRTÉKELÉSE, MAGYARORSZÁG 1992-2010 Az Aerobiológiai Hálózat: Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 1992-ben alakult 3 állomással, folyamatosan bővült 2007-ig (19 mérőállomás: Nyíregyháza,

Részletesebben

A somatomotoros rendszer

A somatomotoros rendszer A somatomotoros rendszer Motoneuron 1 Neuromuscularis junctio (NMJ) Vázizom A somatomotoros rendszer 1 Neurotranszmitter: Acetil-kolin Mire hat: Nikotinos kolinerg-receptor (nachr) Izom altípus A parasympathicus

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

SZERVRENDSZER TOXIKOLÓGIA

SZERVRENDSZER TOXIKOLÓGIA SZERV-SZERVRENDSZER SZERVRENDSZER TOXIKOLÓGIA IDEGRENDSZER ELİADÓ DR. LEHEL JÓZSEF ÉLETTANI JELLEMZİK - FELÉPÍTÉS KÖZPONTI - PERIFÉRIÁS Akaratlagos ID Vegetatív ID * zsigeri mőködés autonóm irányítása

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Az idegsejtek kommunikációja a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Szinaptikus jelátvitel Terjedő szignál 35. Stimulus PERIFÉRIÁS IDEGRENDSZER Receptor

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

Eredményeinket az Alcoholism Clinical and Experimental Researches című folyóiratban publikáltuk 2006-ban. 1.2 Diabeteszes patkánymodell vizsgálata

Eredményeinket az Alcoholism Clinical and Experimental Researches című folyóiratban publikáltuk 2006-ban. 1.2 Diabeteszes patkánymodell vizsgálata ZÁRÓJELENTÉS A GABA, GLUTAMÁT, ÉS NITROGÉN MONOXID TARTALMÚ MYENTERICUS NEURONOK TÉRBELI MINTÁZATÁNAK ONTOGENETIKUS ÉS PATHOLÓGIÁS VÁLTOZÁSA CÍMŰ, F46201 OTKA- AZONOSÍTÓJÚ PÁLYÁZATHOZ Jól ismert, hogy

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

Az idegi szabályozás efferens tényezıi a reflexív általános felépítése

Az idegi szabályozás efferens tényezıi a reflexív általános felépítése Az idegi szabályozás efferens tényezıi a reflexív általános felépítése receptor adekvát inger az adekvát inger detektálására specializálódott sejt, ill. afferens pálya központ efferens pálya effektor szerv

Részletesebben

A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban

A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban 17. Központi idegrendszeri neuronok ingerületi folyamatai és szinaptikus összeköttetései 18. A kalciumháztartás zavaraira

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK A membránok minden sejtnek lényeges alkotórészei. Egyrészt magát a sejtet határolják - ez a sejtmembrán vagy

Részletesebben

5.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban

5.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban 5. Eredmények megbeszélése 5.1. A bélidegrendszer nitrerg neuronjainak vizsgálata fejlődő csirkeembrióban Az ncnos kifejeződése az embrionális fejlődés során dinamikusan változik, így ideális paramétere

Részletesebben

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája,

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, a hyaluronsav (HA) elsősorban a postmitotikus állapot

Részletesebben

SZABÁLYOZÁS visszajelzések

SZABÁLYOZÁS visszajelzések SZABÁLYOZÁS A szabályozás fogalma azt jelenti, hogy a szövetek működéséről folyamatosan visszajelzések érkeznek a szabályozást végző szervekhez, és ezen információk feldolgozása után következik be a további

Részletesebben

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN

AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN AZ ÖSZTROGÉN ÉS A DEHIDROEPIANDROSZTERON SZEREPE A SZINAPTIKUS ÁTRENDEZŐDÉSBEN c. PhD-értekezés magyar nyelvű összefoglalója Csákvári Eszter Témavezető: Dr. Párducz Árpád Magyar Tudományos Akadémia Szegedi

Részletesebben

AZ IDEGSZÖVET Halasy Katalin

AZ IDEGSZÖVET Halasy Katalin 1 AZ IDEGSZÖVET Halasy Katalin Az idegszövet elektromos impulzusok generálására és gyors továbbítására specializálódott szövetféleség, idegsejtekből és gliasejtekből épül fel. Az egyedfejlődés során a

Részletesebben

ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO)

ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO) ISMÉTLŐDŐ STRESSZ HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO) Buza Eszter, Váradi László, Csenki Zsolt, Müller Tamás, Jeney Zsigmond, Mézes Miklós Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi

Részletesebben

1./ Hím patkányok négy hetes részleges éheztetésének napi átlagfogyasztás 60 %-a) hatása a lateralis septum három neuropeptidjének mennyiségére:

1./ Hím patkányok négy hetes részleges éheztetésének napi átlagfogyasztás 60 %-a) hatása a lateralis septum három neuropeptidjének mennyiségére: Záró beszámoló Az OTKA T 43170 számú A GABAerg és peptiderg rendszerek kölcsönhatásainak morfológiai alapjai a patkány agy lateralis septumában című pályázatáról A lateralis septum (LS) a hypothalamikus

Részletesebben

PARLAGFŰ SZEZON 2013

PARLAGFŰ SZEZON 2013 PARLAGFŰ SZEZON 213 KORÁBBI ÉVEKKEL ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN Páldy Anna, Apatini Dóra, Bobvos János, Udvardy Orsolya, Mányoki Gergely, Magyar Donát, Novák Edit, Józsa Edit Országos Környezetegészségügyi Intézet,

Részletesebben

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza

Részletesebben

Irodalmi adatok alapján már régóta ismert, hogy a szeszes italokban található alkohol vagy etanol (etil-alkohol, C 2 H 5 OH) gátolja a tápanyagok,

Irodalmi adatok alapján már régóta ismert, hogy a szeszes italokban található alkohol vagy etanol (etil-alkohol, C 2 H 5 OH) gátolja a tápanyagok, Bevezetés Az emlős bélidegrendszer a nyelőcső, a gyomor, a bélcsatorna, a hasnyálmirigy és az epehólyag falában elhelyezkedő neuronok és gliasejtek összessége. Az enterális neuronok funkcionális és neurokémiai

Részletesebben

MLTSZ Szakmai Konferencia

MLTSZ Szakmai Konferencia MLTSZ Szakmai Konferencia HIPPOTERÁPIÁRA ALKALMAS LÓ KIVÁLASZTÁSÁNAK SZEMPONTJAI Készítette: Dr. Jámbor Péter és Dr. Bokor Árpád Sarlóspuszta 2013 CÉLKITŰZÉSEK 1. 1. Kültéri viszonyok között is alkalmazható

Részletesebben

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg:

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg: Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza meg: 1. Koncentráció

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

Idegrendszer és Mozgás

Idegrendszer és Mozgás Idegrendszer és Mozgás Dr. Smudla Anikó ÁOK Egészségügyi Ügyvitelszervezői Szak 2012. november 16. Vizsga tételek Az idegrendszer anatómiai, funkcionális felosztása A vegetatív idegrendszer Az agyhalál

Részletesebben

a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció. Szinaptikus jelátvitel.

a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció. Szinaptikus jelátvitel. Az idegsejtek kommunikációja a. Szinaptikus jelátvitel b. eceptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Szinaptikus jelátvitel Terjedő szignál 35. Stimulus eceptor végződések Érző neuron

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/33 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Resolor 1 mg-os filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg prukaloprid filmtablettánként (prukaloprid-szukcinát formájában).

Részletesebben

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés 2010 Iskolai jelentés 10. évfolyam szövegértés Szövegértési-szövegalkotási kompetenciaterület A fejlesztés célja Kommunikáció-központúság Tevékenység centrikusság Rendszeresség Differenciáltság Partnerség

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus

Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ca 2+ Transients in Astrocyte Fine Processes Occur Via Ca 2+ Influx in the Adult Mouse Hippocampus Ravi L. Rungta, Louis-Philippe Bernier, Lasse Dissing-Olesen, Christopher J. Groten,Jeffrey M. LeDue,

Részletesebben

A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál

A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A fotodegradációs folyamat színváltoztató hatása a bútoriparban felhasználható faanyagoknál Persze László Sopron 2014 Az értekezés Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly

Részletesebben

Sáry Gyula SZTE ÁOK Élettani Intézet

Sáry Gyula SZTE ÁOK Élettani Intézet A szenzoros transzdukció celluláris alapjai: a szenzoros inger neurális aktivitás összefüggés általános törvényszerűségei, a szenzoros (generátor) potenciál keletkezése különböző szenzoros modalitásokban,

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ GÁBOR KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ GÁBOR KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ GÁBOR KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2011 KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR VÁLLALATGAZDASÁGI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK A doktori iskola vezetője: DR. UDOVECZ

Részletesebben

A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2012/2013-es tanévre

A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2012/2013-es tanévre A Humánmorfológiai és rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2012/2013-es tanévre 1. Neokortikális interneuronok thalamikus inputjának quantitativ analízise Témavezető:

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY POLLENSZEZON 2005 ÉS 2010 KÖZÖTT SZEGED Az Aerobiológiai Hálózat: Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 1992-ben alakult 3 állomással, folyamatosan bővült 2007- ig (19 mérőállomás: Budapest-OKI, Budapest-Svábhegy,

Részletesebben

A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2011/2012-es tanévre

A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2011/2012-es tanévre A Humánmorfológiai és rektori pályatételei, szakdolgozati és tudományos diákköri (TDK) témái a 2011/2012-es tanévre 1. Neokortikális interneuronok thalamikus inputjának quantitativ analízise Témavezető:

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

A szervezet vízterei, anyagforgalom. 70 kg-os ember: 42 liter víz (16 liter intracelluláris folyadék + 28 liter extracelluláris folyadék)

A szervezet vízterei, anyagforgalom. 70 kg-os ember: 42 liter víz (16 liter intracelluláris folyadék + 28 liter extracelluláris folyadék) A szervezet vízterei, anyagforgalom 70 kg-os ember: 42 liter víz (16 liter intracelluláris folyadék + 28 liter extracelluláris folyadék) Állati sejtek általános felépítése sejtmag ostor RER SER centromer

Részletesebben

A lézer-szkenning citometria lehetőségei. Laser-scanning cytometer (LSC) Pásztázó citométer. Az áramlási citometria fő korlátai

A lézer-szkenning citometria lehetőségei. Laser-scanning cytometer (LSC) Pásztázó citométer. Az áramlási citometria fő korlátai Az áramlási citométer bevezetésének fontosabb állomásai A lézer-szkenning citometria lehetőségei Bacsó Zsolt Coulter, 1949 Coulter számláló szabadalmaztatása Crosland-Taylor, 1953 sejtek hidrodinamikai

Részletesebben

Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei. 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna

Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei. 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna Asztrociták: a központi idegrendszer sokoldalú sejtjei 2009.11.04. Dr Környei Zsuzsanna Caenorhabditis elegans 1090 testi sejt 302 idegsejt 56 gliasejt Idegi sejttípusok Neural cell types Idegsejtek Gliasejtek

Részletesebben

A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1.

A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1. A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1. A mechanikai és kémiai tevékenység koordinációja a GI rendszerben A gatrointestinalis funkciók áttekintése. A mechanikai tevékenység formái

Részletesebben

Gerinctelenek idegrendszere

Gerinctelenek idegrendszere Gerinctelenek idegrendszere Idegrendszer jellemzői, feladata Állati jellemző Érzékelés és aktív helyváltoztatás összekapcsolása Gyors válasz a környezet ingereire Szervezet működésének szabályozása Változatos

Részletesebben

1. A savasság változása a vegetációs időszak alatt és a száradás során

1. A savasság változása a vegetációs időszak alatt és a száradás során A faanyag savassága mind az élő mind a holt faszövet szempontjából alapvető fontosságú. Elsődleges szereppel bír a szöveti ph-érték meghatározásán keresztül az enzim folyamatok befolyásolásában, a közeg

Részletesebben

A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben. Doktori tézisek. Dr. Farkas Zsuzsanna

A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben. Doktori tézisek. Dr. Farkas Zsuzsanna A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben Doktori tézisek Dr. Farkas Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr. Kamondi Anita

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Az idegrendszert felépítő sejtek szerepe Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Neuronok, gliasejtek és a kémiai szinapszisok működési sajátságai Neuronok Információkezelés Felvétel Továbbítás Feldolgozás

Részletesebben

A simaizmok szerkezete

A simaizmok szerkezete A simaizmok szerkezete simaizomsejtek: egymagvúak, orsó alakúak többegységes simaizom egyegységes simaizom Ø nincsenek réskapcsolatok (gap junction-ök) minden izomsejt külön működik v nincs akciós potenciál

Részletesebben

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál Szűcsné Markovics Klára egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet vgtklara@uni-miskolc.hu Tudományos

Részletesebben

I. Az ember idegrendszere (14 pont)

I. Az ember idegrendszere (14 pont) I. Az ember idegrendszere (14 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások után álló négyzetbe annak megfelelően, hogy az állítás csak az agyvelőre, csak a gerincvelőre, mindkettőre vagy egyikre sem vonatkozik!

Részletesebben

NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN. Lázár Zsófia

NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN. Lázár Zsófia NEM-ADRENERG, NEM-KOLINERG (NANC) INGERÜLETÁTVIVİ ANYAGOK FARMAKOLÓGIÁJA ENTERÁLIS ÉS ÉRZİ IDEGEKBEN DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Lázár Zsófia A Doktori Iskola vezetıje és programvezetı: Dr. Szolcsányi János

Részletesebben

HUMÁN INNOVÁCIÓS SZEMLE 2013/1-2. A LEGHÁTRÁNYOSABB HELYZETŰ ÁLLÁSKERESŐK MOBILITÁSVIZSGÁLATÁNAK ÚJ MÓDSZEREI

HUMÁN INNOVÁCIÓS SZEMLE 2013/1-2. A LEGHÁTRÁNYOSABB HELYZETŰ ÁLLÁSKERESŐK MOBILITÁSVIZSGÁLATÁNAK ÚJ MÓDSZEREI A LEGHÁTRÁNYOSABB HELYZETŰ ÁLLÁSKERESŐK MOBILITÁSVIZSGÁLATÁNAK ÚJ MÓDSZEREI TÉSITS Róbert a ALPEK B. Levente b Absztrakt A rendszerváltozást követően Magyarországon is megjelent korunk egyik legsúlyosabb

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Kommunikáció. Sejtek közötti kommunikáció

Kommunikáció. Sejtek közötti kommunikáció Kommunikáció Sejtek közötti kommunikáció soksejtűekben elengedhetetlen összehangolni a sejtek működését direkt és indirekt kommunikáció direkt kommunikáció: rés-illeszkedés (gap junction) 6 connexin =

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

A nappali tagozatra felvett gépészmérnök és műszaki menedzser hallgatók informatikai ismeretének elemzése a Budapesti Műszaki Főiskolán

A nappali tagozatra felvett gépészmérnök és műszaki menedzser hallgatók informatikai ismeretének elemzése a Budapesti Műszaki Főiskolán A nappali tagozatra felvett gépészmérnök és műszaki menedzser hallgatók informatikai ismeretének elemzése a Budapesti Műszaki Főiskolán Kiss Gábor BMF, Mechatronikai és Autótechnikai Intézet kiss.gabor@bgk.bmf.hu

Részletesebben

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Iskolavezető: Dr. Kocsis László, egyetemi tanár Témavezetők: Dr. Nádasyné Dr. Ihárosi Erzsébet,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola DOKTORI (PH.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN Készítette: Erdélyi Tamás

Részletesebben

PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A GLUTAMÁTERG NEURONÁLIS RENDSZER FEJLİDÉSE A HUMÁN MAGZATI LINKE NIKOLETT

PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A GLUTAMÁTERG NEURONÁLIS RENDSZER FEJLİDÉSE A HUMÁN MAGZATI LINKE NIKOLETT PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A GLUTAMÁTERG NEURONÁLIS RENDSZER FEJLİDÉSE A HUMÁN MAGZATI BÉLIDEGRENDSZERBEN LINKE NIKOLETT TÉMAVEZETİK: DR. FEKETE ÉVA EGYETEMI TANÁR DR. BAGYÁNSZKI MÁRIA EGYETEMI ADJUNKTUS

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei Murányi Zoltán I. Bevezetés, célkit zések Magyarország egyik jelent s mez gazdasági terméke a bor. Az elmúlt évtizedben mind

Részletesebben

A köztiagy, nagyagy, kisagy

A köztiagy, nagyagy, kisagy A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy és a nagyagy az embrinális fejlődés srán az előagyhólyagból fejlődik ki. A köztiagy (dienchephaln) Állmánya a III. agykamra körül szerveződik.

Részletesebben