Gastrointestinalis tumorok Dr. András Csilla DEOEC Onkológiai Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gastrointestinalis tumorok Dr. András Csilla DEOEC Onkológiai Tanszék"

Átírás

1 Gastrointestinalis tumorok Dr. András Csilla DEOEC Onkológiai Tanszék

2 Régió A HCC incidenciája Májrák előfordulása a világ különböző régióiban ( 2002) Kelet- Ázsia Közép-Afrika Kelet-Afrika Délkelet-Ázsia Világ Nyugat-Afrika Dél-Európa Karibi térség Dél-Afrika Nyugat-Európa Kelet-Európa Észak- Amerika Közép- Amerika Nyugat-Ázsia Észak-Afrika Ausztrália/Új-Zéland Dél- Amerika Észak- Európa Dél-Ázsia Incidencia 100,000 lakosra* Férfi Nő *Életkor szerint standardizált GLOBOCAN 2002 adatbázis.

3 Májrák epidemiológia Magyarországon Jelenleg kb májcirrhosisos beteget gondoznak, ezek 10 %-ából lehet carcinoma Új megbetegedések száma kb / év

4 A HCC legjelentősebb rizikófaktora : a májcirrhosis A CIRRHOSIS ETIOLÓGIÁJA: Hepatitis C 50-70% Európában és Észak- Amerikában 70% Japánban 20% Ázsia egyéb területein és Afrikában Hepatitis B 70% Ázsia egyéb területein és Afrikában 10-20% Európában és Észak- Amerikában 10-20% Japánban Alkohol 10%- 20% Egyéb ok:steatosis hepatitis,aflatoxin Megközelitőleg 10%-ban

5 A májrák klinikai tünetei A betegek 40 % -a tünetmentes a diagnózis idején Általában előrehaladott állapotban ismerik fel Szokásos tünetek : Bizonytalan felső hasi fájdalom Étvágytalanság Fogyás Fáradékonyság, rossz közérzet Hőemelkedés Tapintható májnagyobbodás v. májdaganat Ascites Sárgaság A tünetek nem jellegzetesek, más májbetegség is okozhatja őket!

6 A HCC diagnosztikája Kórtörténet és fizikális vizsgálat Májfunkciók Tumormarkerek ( AFP ) Hasi ultrahang- vizsgálat ( kontrasztos uh lenne jó!) Hasi CT / MRI ( kontrasztos lenne jó) Különleges esetekben : máj angiográfia, ERCP, PET Áttét keresése : mellkas rtg, csontscan Biopszia a gyanús gócból : Vékonytű aspirációs cytológia Core biopszia ( vastag szövethenger)

7 Barcelona Clinic Liver Cancer Staging és a kezelési stratégia HCC Igen korai stádium (0) Korai stádium (A) Intermedier stádium(b) Előrehaladott stádium (C) Terminális stádium (D) Szoliter HCC Portális nyomás/ bilirubin Magas Normális 3 nodulus 3cm Kisérő betegség Nem Igen Extrahepatikus terjedés Nem Igen Rezekció Májtranszplantáció PEI/RF Kemoembolizáció Új szerek Kurativ kezelés Randomizált,kontrollált vizsg. Tüneti ellátás PEI/RF = perkután etanol injekció/ radiofrekvenciás abláció

8 A barcelonai májrák- stádiumbeosztás ( BCLC)- Llovet J et al /21/02 File name

9 Sorafenib : Gátolja a tumorsejt-proliferációt és az angiogenezist Tumorsejt Endothelsejt vagy pericyta EGF/TGF- /HGF Autocrin hurok Paracrin stimuláció PDGF- VEGF Apoptosis PDGFR- VEGFR-2 RAF MEK ERK RAS Mcl-1 HIF-2 TGF- PDGF Mitochondria Mitochondrium Apoptosis RAS RAF MEK ERK Angiogenesis: Differenciálódás Proliferáció n Migráció Érfal kialakulása Nucleus VEGF Proliferation Survival Nucleus PDGF = platelet-derived growth factor; EGF = epidermal growth factor; VEGF = vascular endothelial growth factor HGF = hepatocite growth factor TGF- = transforming growth factor-alpha Mcl-1 = myeloid cell leukemia-1 Sorafenib Wilhelm SM, et al. Cancer Res 2004;64:

10 Túlélési valószinűség SHARP fázis III klinikai vizsgálat Össztúlélés (Intention-to-treat) Sorafenib Medián:10.7 hónap (95% CI: 40.9, 57.9) Placebo Medián: 7.9 hónap (95% CI: 29.4, 39.4) Betegek Sorafenib: 299 Placebo: 303 Relativ kockázat (S/P): 0.69 (95% CI: 0.55, 0.88). P= * *O Brien-Fleming küszöb a stat.szignifikanciára P= Hét

11 1. Hasnyálmirigy daganatelőfordulás A harmadik leggyakoribb daganat az emésztőtraktusban. Magyarországon évente 1500 új beteg felismerésére kerül sor. Férfiakban gyakoribb. Az ik életévben fordul elő leginkább. Bizonyos népcsoportokra, mint az afroamerikaiak, jobban jellemző.

12 2. Hasnyálmirigy daganat-rizikó tényezők Genetikai tényezők szerepe bizonyított. Több, genetikai rendellenességhez köthető betegségben fordul elő, mint az örökletetes nem polyposisos colorectalis carcinoma, familiaris adenomatosus polyposis. A dohányzás, a rizikót kétszeresére emeli. Etiológiai szerepét vizsgálják az alkoholnak és a koffeinnek, az egyértelmű összefüggés azonban nem igazolódott. Táplálkozás: A zsíros, fehérjedús ételek növelik a rizikót, a nővényi eredetű táplálékok, a növényi rostok védő szerepűek. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetében a hasnyálmirigy daganat kialakulásának rizikója 15x nagyobb.

13 3. Hasnyálmirigy daganat-tünetek A hasnyálmirigy-fej daganatok a legtöbb esetben sárgaság kivizsgálásakor kerülnek felismerésre, de jellemző lehet még a fogyás, hasi fájdalom. A hasnyálmirigy test-farok régióra nem jellemző a sárgaság, ezen daganatoknál kifejezett hátba sugárzó és hasi fájdalom jelentkezik, a fogyás itt is szembetűnő lehet. Kínzó fájdalma főleg az esti órákban jelentkezik, a gerinc irányába sugárzik. Ennek oka részben a retroperitoneális idegek infiltrációja. Gyakori a teltségérzés, hányinger, hányás, ennek hátterében a daganat gyomorra való ráterjedése említhető meg, mely gyomor motilitási zavart okoz. A hasi folyadékgyülem a hashártya áttétek megjelenését jelenti.

14 3. Hasnyálmirigy daganat-kezelés, prognózis Sebészi radikális műtét elvégzésére csak az esetek 20%-ban van lehetőség. Gyógyszeres citotoxikus anyagok hatékonysága %-os, mindössze hónapokon keresztül fennálló javulást eredményeznek. Gemcitabine az alap kemoterápiás szer Az újabb gyógyszerek, melyek a célzott (EGFR gátlók, tirozinkináz gátlók, stb) talán új lehetőséget biztosítanak Besugárzás: A helyileg előrehaladott folyamatokban Prognózis: Radikális műtét esetében az 5 éves túlélés 5 % körüli. Az átlagos túlélés 1-1,5 év. Amennyiben csak palliatív műtét történik, vagy áttétes esetekről maximum 1 éves túlélés érhető el.

15 1.Nyelőcső daganat -előfordulás 1. Előfordulása jelentős földrajzi eltéréseket mutat 2. Elsősorban táplálkozási szokásokkal függ össze. 3. Kínában elterjedtebb, Európában valamivel ritkább betegség. 4. Magyarországon évi új esetet diagnosztizálnak. 5. A legtöbb eset 50 és 70 éves kor közötti. 6. A férfi-nő aránya 10: %-ban párhuzamosan alakul ki a gége vagy a garat daganat

16 2. Nyelőcső daganat-kiváltó tényezők A táplálkozási szokások: az alkoholfogyasztás, a rendszeresen forrón elfogyasztott étel, a túl fűszeres étrend maró anyag okozta szűkület, rekeszsérv, krónikus hegesedéssel járó állapotok vitaminhiány dohányzás munkahelyi ártalmak. humán papilloma vírus (HPV) fertőzés.

17 3.Nyelőcső daganat- tünetek A tünetek a daganat növekedésekor jelentkeznek és általában fogyás kíséri őket. Leggyakoribb tünet a nyelési nehezítettség, mely először csak a darabos ételek fogyasztásakor, később pépes táplálék esetében is jelentkezik. Teltségérzés, nyomásérzés, rekedtség, tartós csuklás jöhet létre. Köhögést okozó nyelés a daganat légcsőre való terjedésére utalhat. Leromlott fizikai állapot, rossz légzési funkciók, alkoholizmusukból eredő májkárosodással jellemző.

18 4.Nyelőcső daganat- kivizsgálás nyelőcsőtükrözés, melynek során szövettani vizsgálatra mintavétel is történik. röntgen-kontrasztanyagos nyeletés, ami az elváltozás helyéről és kiterjedéséről ad információt. mellkas röntgen, hasi ultrahang, részletes labor (vérkép, májfunkció, vesefunkció). mellkas-ct elvégzése indokolt a daganatos környezeti beszűrtség meghatározása céljából. A bronchoscopiás vizsgálat a légcső és hörgők daganatos érintettségéről adhat felvilágosítást.

19 5. Nyelőcső daganat- kezelés A daganat kiterjedése, elhelyezkedése, stádiuma, a daganatsejtek típusa (laphám vagy mirigyes rák), a beteg életkora és általános egészségi állapota befolyásolja a kezelést A nyelőcső alsó harmadában található rákok általában jól műthetőek. A középső harmadi elhelyezkedésnél az egész mellkasi nyelőcsőrészt ki kell venni. A felső harmadban jelentkező daganat esetén a bonyolult anatómiai felépítés miatt műtét csak ritkán jön szóba.

20 5. Nyelőcső daganat- kezelés Korai folyamatok esetén : operáció előtti (neoadjuváns) kemoterápia ( 5Fluorouracyl+ Cysplatin ) és sugárkezelés célja az operábilitás javítása. A kemo-radioterápia jobban növeli a túlélést, mint a kemoterápia és sugárterápia különkülön. A kemoterápia, mind a sugárkezelés a műtét után is alkalmazható adjuváns vagy palliatív céllal.

21 1. Gyomor daganat-előfordulás leggyakoribb Japánban (80/ fő/év), Chilében, Finnországban, Ausztriában, Franciaországban, de ritkán fordul elő az USAban (7/ fő/év). Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el. Az 1980-as évekig évente mintegy 4000 új esetet regisztráltak. Ez a szám mára kb ra csökkent. A férfi/nő arány 2:1. A betegek fele része 60 évnél idősebb. A Helicobacter pylori fertőzöttség kb 75%-os a gyomorrákban szenvedők között.

22 2. Gyomor rák-rizikó tényezők étkezési tényezők. Az utóbbi évtizedekben tapasztalt csökkenés okai:változtak az ételek tartósítási eljárásai, csökkent a só és füstölés szerepe, megnőtt a friss zöldség és gyümölcs fogyasztás mértéke.. Foglalkozási ártalmak között a szénbányászat, azbesztfeldolgozás, nikkelipar, gumifeldolgozás Helicobacter pylori fertőzés talaján kialakult nyh. sorvadás). A dohányzás A vércsoportú egyéneknél valamivel gyakrabban fordul elő a betegség családi halmozódás

23 3. Gyomor daganat- tünetek Étvágytalanság Állandósuló teltségérzés Ételundor Fogyás Gyomorfájdalom Később hányinger, hányás.

24 4. Gyomor daganat- kivizsgálás gyomortükrözés (endoszkópia), melynek során szövettani mintavétel is történik. A gyomorröntgen- a gyomor kontúr és gyomorfal mozgás megítélésére. A hasi UH-, ill. CT-vizsgálat a folyamat kiterjedtségéről adhat felvilágosítást. Laborvizsgálatok végzése (vérkép, kémia, májenzimek, tumor markerek)

25 5. Gyomor daganat- kezelés A műtét függ : a tumor elhelyezkedésétől és kiterjedésétől. Nemcsak a rákos gyomor, de a környéki nyirokcsomók esetleg szomszédos szervek (lép, vékonybél) is eltávolításra és szövettani feldolgozásra kerülnek. Kemoterápia: adjuváns szerepe vitatott Neoadjuváns elterjedőben van Az előrehaladott, sebészileg már nem kezelhető vagy kiújuló tumorok esetében néhány hónapos túlélésnövekedés várható ( Cisplatin, 5-Fluorouracyl, Xeloda, Taxotere ) A sugárterápia korlátozott értékű, mert a célszerv helyzetét állandóan változtatja. Környezetéhez rögzült, inop. daganatok esetében palliatív jelleggel jön szóba a sugárkezelés

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról Készítette: A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium, a témában érintett Gasztroenterológiai, Nucleáris Medicina,

Részletesebben

Gyomordaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Gyomordaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Gyomordaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Finanszírozási protokoll - háttéranyag Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály

Részletesebben

Emésztőszervi daganatok korszerű diagnózisa Dr. Altorjay István (DE OEC Belgyógyászati Intézet)

Emésztőszervi daganatok korszerű diagnózisa Dr. Altorjay István (DE OEC Belgyógyászati Intézet) Emésztőszervi daganatok korszerű diagnózisa Dr. Altorjay István (DE OEC Belgyógyászati Intézet) A földön évente a bőrdaganatokat leszámítva, mintegy 12 millió újonnan keletkező rosszindulatú daganattal

Részletesebben

A hepatocelluláris carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A hepatocelluláris carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A hepatocelluláris carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Finanszírozási protokoll - háttéranyag Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai

Részletesebben

Rákmegelőző kiadvány

Rákmegelőző kiadvány Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/11 Rákmegelőző kiadvány Bőrdaganatok Daganat típusa melanoma festékes bőrdaganat, szürkés-fekete, bőrből kiemelkedő daganat spinalioma vöröses-barna, gyakran kifekélyesedő

Részletesebben

A prosztatarák diagnosztikája, sebészi és hormonkezelése

A prosztatarák diagnosztikája, sebészi és hormonkezelése A prosztatarák diagnosztikája, sebészi és hormonkezelése I. Alapvető fogalmak Definíció A prosztatarák a férfi genitális rendszerhez tartozó dülmirigy rosszindulatú megbetegedése. A férfiakban a prosztatarák

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról Készítette: A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium, a témában érintett Nukleáris Medicina, Pathológiai, Radiológiai,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az emlő jó- és rosszindulatú daganatainak sebészi kezelése. Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az emlő jó- és rosszindulatú daganatainak sebészi kezelése. Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az emlő jó- és rosszindulatú daganatainak sebészi kezelése Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A tevékenység alkalmazási

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő és a mellhártya elsődleges rosszindulatú megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő és a mellhártya elsődleges rosszindulatú megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő és a mellhártya elsődleges rosszindulatú megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelése Készítette: A Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Sugárterápiás

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. Nőgyógyászati daganatok A nőgyógyászati daganatok, különösen korai stádiumban,

Részletesebben

III./6. A hashártya rosszindulatú daganatai

III./6. A hashártya rosszindulatú daganatai III./6. A hashártya rosszindulatú daganatai Gráf László, Kocsis Judit A fejezet célja a hashártyát érintő daganatos megbetegedések epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának és differenciáldiagnosztikájának,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A colorectalis daganatok ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A colorectalis daganatok ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A colorectalis daganatok ellátásáról Készítette: A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium, a témában érintett Gasztroenterológiai, Nukleáris Medicina,

Részletesebben

A hepatocellularis carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A hepatocellularis carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A hepatocellularis carcinoma diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010. október

Részletesebben

III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák

III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák Dank Magdolna, Torgyík László Ebben a fejezetben a cél az elsődleges májrák epidemiológiájának, tüneteinek, szűrési lehetőségeinek, diagnosztikájának valamint kezelési

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA. Gyógyszeres kezelés GIST Csontáttétek Immunonkológia

KLINIKAI ONKOLÓGIA. Gyógyszeres kezelés GIST Csontáttétek Immunonkológia 1. évfolyam 4. szám 2014. december MAGYAR KLINIKAI ONKOLÓG ÓGIAI TÁRSASÁG KLINIKAI ONKOLÓGIA Gyógyszeres kezelés GIST Csontáttétek Immunonkológia Tirozinkináz-gátlók és biszfoszfonátok Multigénes prognosztikai

Részletesebben

III./10.2. fejezet: Here rosszindulatú daganatai

III./10.2. fejezet: Here rosszindulatú daganatai III./10.2. fejezet: Here rosszindulatú daganatai Szűcs Miklós A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a heredaganatok felismerésének és kezelésének alapjait. A fejezet elvégzését követően képes lesz

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY. Pancreasrák. A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport bizonyítékon alapuló kezelési irányelvei

ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY. Pancreasrák. A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport bizonyítékon alapuló kezelési irányelvei Pancreasrák A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport bizonyítékon alapuló kezelési irányelvei Szmola Richárd dr. 1, 14 Farkas Gyula dr. 3 4, 16 Hegyi Péter dr. Czakó László dr. 4 Dubravcsik Zsolt dr. 13 4,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Gastrointestinális Stromális Tumorok (GIST) Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Gastrointestinális Stromális Tumorok (GIST) Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Gastrointestinális Stromális Tumorok (GIST) Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium 1. Definíció A Gastrointestinális stromális

Részletesebben

10. MÁJNAP a Magyar Gastroenterológiai Társaság támogatásával SOTE NET Díszterem, Budapest IX, Nagyvárad-tér 2005. május 6.

10. MÁJNAP a Magyar Gastroenterológiai Társaság támogatásával SOTE NET Díszterem, Budapest IX, Nagyvárad-tér 2005. május 6. MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY Fővárosi Szent László Kórház III. Belosztály (Hepatologia - Gastroenterologia) Bejegyezve: Főv.Bír. 60492/96. OTP Bank: 11709002-20095998 Fax: 455 8225 Tel: 455-8228 1097.Budapest,Gyáli

Részletesebben

III./10.3. A hímvesszőrák. Bevezetés. A fejezet felépítése. A./ Etiológia. B./ Patológia. Nyirády Péter

III./10.3. A hímvesszőrák. Bevezetés. A fejezet felépítése. A./ Etiológia. B./ Patológia. Nyirády Péter III./10.3. A hímvesszőrák Nyirády Péter A fejezet célja, hogy a hallgató megismerje a hímvesszőrák előfordulásával, diagnosztikájával és kezelésével kapcsolatos ismereteket. A fejezet elsajátítása során

Részletesebben

A prosztatarák diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A prosztatarák diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A prosztatarák diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Finanszírozási protokoll - háttéranyag Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei Bodóné Erős Rózsa Klára Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

MEGHÍVÓ 16. Májnap 2011.május 6 péntek 9.00 16.00 Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u 20-22 (a Tétényi úti Szent Imre Kórház területén, B.

MEGHÍVÓ 16. Májnap 2011.május 6 péntek 9.00 16.00 Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u 20-22 (a Tétényi úti Szent Imre Kórház területén, B. MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY Fővárosi Szent István Szent László Kórház Hepatológia, Szt. László Kórház Bejegyezve: Főv. Bír. 60492/96 OTP Bank: 11709002-20095998 Adószám: 18227743-2-43 Telefon (36-1) 455 8228

Részletesebben

program 18. Májnap Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. 2013. május 10. péntek

program 18. Májnap Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. 2013. május 10. péntek program program 18. Májnap Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. 2013. május 10. péntek Üléselnök: dr. Telegdy László Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Hepatológiai

Részletesebben

Amit a pajzsmirigybetegségekről tudni kell

Amit a pajzsmirigybetegségekről tudni kell Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 6/1 Amit a pajzsmirigybetegségekről tudni kell A pajzsmirigyről általában A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, az ádámcsutka alatt. A belső elválasztású mirigyeink

Részletesebben

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei Somogyi Bernadett Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer betegségei és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

A tápcsatorna betegségei

A tápcsatorna betegségei A tápcsatorna betegségei I. A nyelőcső betegségei 1. Gastro-oesophagealis reflux betegség A savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszafolyása okozta szövetkárosodás és panaszok összessége. Rendkívül

Részletesebben