2. zh feladatgyűjtemény Mit ért hideg térfogatalakítás alatt? Foglalja össze a fő jellemzőit!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. zh feladatgyűjtemény Mit ért hideg térfogatalakítás alatt? Foglalja össze a fő jellemzőit!"

Átírás

1 2. zh feladatgyűjtemény 1. 1 Mit ért hideg térfogatalakítás alatt? Foglalja össze a fő jellemzőit! Hideg térfogatalakítás során a feldolgozandó előgyártmányt egy többé-kevésbé zárt üregbe tesszük, és több oldalról nyomás alá helyezzük. A nyomás hatására az anyag egyrészt kitölti az üreget, másrészt kifolyik az üreg nyílásain. Mind az üregben maradó, mind az onnan kifolyó anyagrészek a gyártmány részét képezik, így a folyamat során hulladék elméletileg nem keletkezik. Az alakváltozás során bekövetkező fizikai keményedés jól használható a munkadarab szilárdságának növelésére. Hidegalakítás során az előgyártmány alakítása az anyagának rekrisztallizációs hőmérséklete alatt történik. 1.2 Sorolja fel az alapvető hideg térfogatalakító eljárásokat! Zömítés - Fejezés; Redukálás; Falredukciós mélyhúzás; Előre-, Hátra-, Kombinált folyatás; Dombornyomás Kalibrálás 1.3 Milyen korlátai vannak a hidegzömítésnek, fejezésnek? A fenti két művelet végrehajtásának két korlátja van: Az anyag alakváltozó képessége (repedés elkerülése érdekében nem szabad túllépni): Alaki korlát: a stabilitás elvesztése rugalmas állapotban (kihajlásveszély zömítéskor) Ha ezt a határszámot átlépi az arány, akkor előzömítésre van szükség (egyszeri előzömítés, ha:, kétszeres előzömítés, ha: ).

2 1.4 Határozza meg a zömítés erőszükségletét Kudó és Coulomb súrlódás feltételezésével! A zömítés erőszükséglete: Kudó súrlódás szerint a zömítés során a nyomáseloszlás lineáris, így az erőszükséglet:, ahol az alakítási ellenállás Coulomb súrlódás szerint a zömítés során a nyomáseloszlás exponenciális, így az erőszükséglet sorbafejtés után kapható meg: ahol: Ebben az összefüggésben a az alakváltozás során nem: a térfogatban állandó, 1.5 Mit ért redukálás alatt? Milyen korlátai vannak az eljárásnak? A redukálás az a művelet, melynek során egy prizmatikus rúdalakú előgyártmányt egy szűkülő csatornán keresztülnyomva egy olyan testet állítunk elő, melynek egy nagyobb keresztmetszetű fejrésze, és egy valamivel kisebb keresztmetszetű szárrésze van. Redukálás maximum 10% átmérőváltozás esetén valósítható meg. Redukálás csak akkor történik, ha csak a szűkülő csatornában áthaladó anyagrész van csak képlékeny állapotban. Ha az előgyártmány fejrésze is képlékenyen alakváltozik, akkor a fejrész zömül, ezt el kell kerülni. A másik feltétel, hogy a fejrész, mint nyomott rúd, ne hajoljon ki, ehhez a korábban a zömítésnél is alkalmazott szintén fennáll a kihajlás veszélye. arányszám a mérvadó. Ha túl nagy a redukálás kúpszöge,

3 1.6 Hasonlítsa össze a redukálást és a hátrafolyatást! Milyen hasonlóságok és különbségek vannak? Hátrafolyatás: Redukálás:

4 1.7 Rajzoljon fel vázlatokat hidrodinamikus kenés alkalmazására rudak húzásánál! 1.8 Foglalja össze a lépésterv készítés alapelveit! Mutasson példát azok alkalmazására! Első alapelv: A munkadarab az alakítás során lehetőleg minden pontjában közel azonos képlékeny alakváltozást kapjon. Ha ez teljesül a termék közel homogén, a folyásgörbe egyenlete által meghatározott folyáshatárú lesz. Második alapelv: Az egyes lépéseken belül az alaki és anyagi korlátok betartása. Harmadik alapelv: Az egyes lépéseknél megengedett erőhatások korlátozottak (szerszámanyagok terhelhetősége, előfeszítő gyűrűk max. 2 db alkalmazása), emellett a szerszámhelyek kötött mérete és a lépések korlátozott száma is befolyásolja a lépésterv felépítését.

5 1.9 Ismertesse a hidegalakító technológiák tervezésének fő lépéseit! Előkészítés: Az alakítás során létrejövő nagy nyomások miatt nagy a szerszám és a munkadarab érintkezési felületein az összehegedés veszélye, emiatt a munkadarabot hő- és felületkezelni kell, valamint az összehegedés elkerülése érdekében az érintkező felületek közé elválasztó anyagot kell bejuttatni. Hőkezelés: A lehető legkisebb alakítónyomás elérése érdekében a munkadarabot ki kell lágyítani. Ügyelni kell arra, hogy lágyításkor a szemcseméret nő, amely az alakítás során a szerszámmal nem érintkező felületeken narancsosodást (a felületi érdesség nagymértékű növekedését) okoz míg ha az anyag nincs eléggé kilágyítva, azaz túl finomszemcsés az anyag, akkor nagyon kemény lesz, túl nagy nyomás kell az alakításához. A szemcseátmérő meghatározására szolgál a Hall-Petch egyenlet: ahol: a képlékeny alakváltozás megindításához szükséges feszültség a diszlokációk mozgásának megindításához szükséges feszültség a keresett szemcseátmérő az anyagra jellemző felkeményedési koefficiens (anyagjellemző) A szerszámmal nem érintkező felületeken mérhető felületi érdesség hidegalakítás során:

6 Felületi előkészítés (acélok esetén): Elválasztó anyag a szerszám és a munkadarab közé: Általában foszfátozás, színes és könnyűfémeknél kenőanyag is lehetséges. Darabolás 1.10 Rajzolja fel a hátrafolyatás sémáját többszörösen előfeszített alakító gyűrű és alakító bélyeg alkalmazásával! Mi az előfeszítés szerepe? Az előfeszítő gyűrű az aktív szerszámelemre oldalról plusznyomást vezet be, ezáltal javítja annak tulajdonságait, nyomástűrését. (Nagyon vázlatos ábra, ilyen kicsi alkatrésznek ennyi előfeszítő fölösleges, szóval zh-n ne ilyet rajzoljatok, ha netán ezt kérnék. Ja és elnézést kérek, hogy a sraffozás nem egyenletes! )

7 1.11 Fogalmazza meg a süllyesztékes kovácsolás elvét! Süllyesztékes kovácsolásnak azt a nagyrészt meleg térfogatalakítási eljárást nevezzük, amely során a tömbalakú előgyártmányt nyomással (kvázistatikusan) vagy ütéssel arra kényszerítjük, hogy felvegye az előre kialakított, többnyire két félre osztott üreg alakját Határozza meg a szabadalakító kovácsolás fő jellemzőit! A munkadarab minősége a kovács szakmunkás hozzáértésétől függ (ellentétben a süllyesztékes kovácsolással, ahol a minőséget a süllyeszték és a technológiai környezet határozza meg). Sok az univerzális szerszám, míg ritka a célszerszámok alkalmazása. A kovácsnak a kovácsoló gép környezetében nagy szabad térre van szüksége, míg a süllyesztékes kovácsolás esetén csak a szerszámfelek pontos összevezetésére kell ügyelni. Szabadalakító kovácsolással egyedi vagy kissorozatú kovácsolt előgyártmányokat szokás gyártani, melyhez sok idő és nagy szaktudás szükségeltetik Foglalja össze a süllyesztékes kovácsolás technológiájának főbb lépéseit! Méretre darabolás (ráhagyással) vágással, töréssel forgácsolással Középfrekvenciás indukciós hevítés (minél nagyobb a frekvencia, annál kevésbé hatol be az anyagba az áram) A szálirányok beállítása az alakításnak megfelelő irányba előalakítással/anyagelosztással. Ha a szálirányok, a szálszerkezet nem a leendő terhelés irányába állnak, esetleg a kovácsolás során megbontódnak, akkor a minőség és a mechanikai tulajdonságok csökkennek. Ezt el kell kerülni, mivel a kovácsolt darabok, gépelemek a legnagyobb ciklikus és dinamikus terhelésű helyekre kerülnek beépítésre. A geometriaváltozások helyén kovácshengerléssel megoldható lokális térfogatváltozások kialakítása (pl. beszúrások) Előalakítás: Kész előtti méretek kialakítása (akár több lépésben is), nagyobb oldalferdeségekkel, forgácsolási ráhagyásokkal Készre alakítás: történhet sorjával, vagy sorja nélkül, nyitott vagy zárt szerszámban is. Sorjázás Kalibrálás Hőkezelés Revétlenítés, minőségvizsgálat

8 1.14 Foglalja össze a kovácshengerlés feladatát és készítsen vázlatot a megvalósításról! Feladata, hogy egy kovácshenger felületére felvitt alakító üreggel (üregekkel) a munkadarabon lokális térfogatváltozásokat alakítson ki. A kovácshengerlés a hengerlés és a süllyesztékes kovácsolás kombinációja. Célja a kiinduló anyag nyújtása és bizonyos alakadás. Az alakítást két együtt dolgozó, ellentétes forgásirányú henger végzi. A két kovácshengerre süllyesztékes szerszámokat, ún. szegmenseket erősítenek, amelyek általában a hengerkerület felét foglalják el. A hengerek átmérőjét az alakítandó hosszúság határozza meg. A kovácsdarabot akkor vezetik a szegmensek közé, amikor azok egymástól eltávolodnak. A hengerek forgásiránya olyan, hogy a közéjük ütközőig betolt munkadarabot annak alakítása közben a kovács felé visszatolják.

9 1.15 Ismertesse a sorja szerepét és készítsen vázlatot a különböző sorjacsatornakialakításokról! A sorja a két süllyesztékfél közötti hézagba folyó anyag, mely kiegyenlíti a darabolt előgyártmány térfogatszórását, valamint az ún. sorjareakció kapcsán szabályozza az üregben lévő nyomást és ezzel az üregtöltés (a sarkok kitöltésének) folyamatát.

10 1.16 Rajzolja fel a vízszintes kovácsológépen történő alakítás sémáját és foglalja össze az eljárás előnyeit! 1.17 Ismertesse a hosszú tömör vagy üreges, pontos, tengelyszerű alkatrészek pontos előállítási eljárásait! Körkovácsolással: Meleg és hidegalakításra egyaránt alkalmas technológia. A görgők között elforgó verőbetét percenként ütést mér a középen elhelyezett, alakítandó rúdra. Finomkovácsolással: Forgó munkadarab esetén körkeresztmetszetű, álló munkadarab esetén sokszögkeresztmetszetű késztermék állítható elő ezzel a technológiával. Az alakváltozás mértéke kicsi, és a munkadarab felületére korlátozódik.

11 1.18 Sorolja fel a fémlemezek vastagság szerinti csoportjait és ismertesse az egyes lemeztípusok gyártási technológiáit! 1.19 Miért alakul ki az anizotrópia a lemez gyártása során? Hogyan jellemezzük a lemezanyag anizotrópiáját? Hideghengerlés hatására a szemcsék megnyúlnak és elfordulnak, így a lemez anizotróppá válik, azaz mechanikai tulajdonságai nem azonosak minden irányban. Lemezek anizotrópiáját a Lankford-számmal jellemezzük ( 1.20 Foglalja össze a finomlemezből készülő alkatrészek főbb jellemzőit!

12 1.21 Értelmezze a kivágás és a lyukasztás fogalmát, használjon ábrát is a különbség érzékeltetésére! Kivágás a lemezalakító művelet, ha a terítékből kivágott darabot használjuk fel közvetlenül, vagy további műveletek céljaira. Lyukasztás a lemezalakító művelet, ha a kivágott darab a hulladék (vagy az egy másik gyártmány terítéke esetleg) és a fennmaradó terítéket használjuk fel közvetlenül vagy további műveletek céljából Rajzolja fel a vágásra jellemző erő-elmozdulás diagramot! Tüntesse fel az egyes tartományokat!

13 1.23 Ábra segítségével ismertesse az alátét készítésére alkalmas sorozatszerszám fő szerkezeti jellemzőit! 1.24 Ismertesse a finomkivágás elvét és mutassa be a konstrukciós kialakítás vázlatát! Finomkivágás esetén a lemezt felülről egy ékgyűrű egy alsó gyűrűre rászorítja, így megakadályozza annak elmozdulását saját síkjában, majd két bélyeg rászorít a lemezre, ekkor hidrosztatikus nyomás alakul ki. A két bélyeg egyidejű és egyirányú elmozdulásakor csak a vágandó (bélyegek által nyomott) felületen tér el a nyomás a hidrosztatikustól, így csak itt alakul ki képlékeny alakváltozás. A nagy hidrosztatikus komponens miatt nagy alakváltozás valósítható meg az anyagban törés nélkül. A folyamat addig tart, amíg az ékgyűrű hatása érvényesül, ekkor a lemez átszakad. A vágott felület sima és merőleges a lemez síkjára, de az egyik szélén az átrepedésnek megfelelő, a lemezvastagság 10%- ánál nem vastagabb csík, mint alakhiba látható marad.

14 1.25 Határozza meg a mélyhúzás fogalmát, vázolja fel az alakítás megvalósítására szolgáló szerszámot! A mélyhúzás egy olyan technológiai folyamat, amelynek során egy sík lemezből, főleg húzó igénybevétellel üreges testet alakítunk ki. Az alakítás során a térfogat végig állandó, a falvastagság közel állandó, kis anyagtöbblettel számolni kell Mutassa be a ráncképződés folyamatát mélyhúzásnál! Hogyan lehet ezt megakadályozni? A tárcsa előgyártmány síkjában ébredő tangenciális feszültség (nyilakkal jelölve) a sraffozással jelölt anyagtöbbletet nyomott rúdhoz hasonlóan ki szeretné hajlítani, hullámosítani. Ennek megakadályozására ráncgátló gyűrűt lehet használni, amelynek segítségével, ha a lemez terítéket megfelelő nyomással az alsó gyűrűre szorítjuk, akkor elkerülhető a ráncosodás (túl nagy ráncgátló nyomás esetén szakadás, túl kicsi nyomás esetén ráncosodás léphet fel).

15 1.27 Foglalja össze a mélyhúzáskor fellépő hibákat! 1.28 Ismertesse a hidromechanikus mélyhúzás elvét! Mivel a lemezt a nagy húzófeszültség gyorsan kimeríti (elfogy az alakváltozási tartaléka), ezért a nyomófeszültséget jobban szereti. A hydroforming (hidromechanikus mélyhúzás) pont ezt használja ki, azaz az alakváltozott lemezt alulról hidraulikafolyadékkal megtámasztja, a ráncosodás elkerülésére pedig beépített ráncgátló gyűrűt alkalmaz. Mivel a ráncgátló erő a mélyhúzási folyamat során változik, ezen ráncgátló gyűrűk a modern gépekben már több darabból állnak, így a ráncgátló erő az alakítás során tetszőlegesen változtatható/beállítható.

16 1.29 Milyen mechanikai hatások figyelembe vételével határozható meg a mélyhúzás erőszükséglete? A mélyhúzás erőszükséglete áll: a radiális folyás erőszükségletéből (a bélyegre feszülő, függőlegesen lefelé folyó anyag folyásának erőszükséglete), a ráncgátló hatásából (a ráncgátló nyomásából adódó súrlódás okozta erőszükségletből), a lekerekítésen áthaladó anyag súrlódásából adódó erőszükségletből, valamint a kötélsúrlódásból adódó erőből (az alakváltozó lemez külső sugarán nem ugyanakkora feszültség ébred, mint a lekerekítés után folyó anyagban, és ez nem a lekerekítésen történő súrlódásból adódik). Azt mondta, hogy itt most nem a képletekre lesz szüksége, hanem erre a pár sorra! 1.30 Mi a traktrix görbe, és mi a szerepe mélyhúzásnál? A traktrix görbe egy olyan görbe, amelynek adott pontjából a függőleges tengelyhez húzott érintőjének hossza állandó értékű. Traktrix görbe szerint kimunkált húzógyűrű esetén ráncgátló gyűrű alkalmazása nélkül is lehetséges ráncmentes termék előállítása, akár vékony lemezből is. Az alakítás traktrix görbe alkalmazása esetén megcsúszásmentes Ismertesse a mélyhúzás lépéstervezését! Mutassa be egy egyszerű csészeszerű alkatrész terítékének és alakítási lépésszámának meghatározását! Figyelem! A jobb oldali diában apróbb hiba található, mégpedig módosítva:

17 1.32 Vázolja fel a falredukciós mélyhúzás elvét!

18 1.33 Elemezze a hajlítás alakváltozási állapotát sík alakváltozást feltételezve! Sík alakváltozási állapotnak tekinthető a hajlítás, ha a lemez. Ahol: így:

19 1.35 Hogyan lehet a hajlítási alakhibákat elkerülni? (1.34 es kérdés nem volt!) (A képletek talán kihagyhatók, a lényeg hogy a húzóerő szuperponálást leírjátok!) 1.36 Mit hívunk visszarugózásnak? Hogy lehet hatását megszüntetni, csökkenteni? Hatása csökkenthető, megszüntethető túlhajlítással (megfelelően kiszámolva a visszarugózást követően a kívánt alakra áll be a lemez), hajlítást segítő matricával, vasalással.

20 1.37 Hogyan lehet a szakítóvizsgálat eredményét a minimális hajlítási sugár meghatározásához használni? A szakítóvizsgálat eredménye: ebből átalakítva a törésre: ahol, ezekből az alábbi egyenlet segítségével számítható a minimális hajlítási sugár (s a lemez falvastagsága): 1.38 Ismertesse a hosszvarratos acélcsőgyártás technológiáját! Hosszvarratos acélcsöveket lemezből a folyamatos hajlítási technológia segítségével lehetséges gyártani, amelynek során a lemezt minden lépésben egy kicsit jobban hajlítják meg az előző állapothoz képest, így végül egy felül nyitott kör keresztmetszetű csövet állítanak elő, amelyet már csak össze kell hegeszteni Ismertesse az alakítási szilárdság fogalmát! Mutasson be egy eljárást, amivel ez meghatározható! Az alakítási szilárdság ( az a feszültség, ami egytengelyű feszültségi állapotban az anyag képlékeny folyásának megindításához/fenntartásához szükséges. A folyásgörbe (és az alábbi képlettel az alakítási szilárdság is) meghatározható a Watts-Ford kísérlettel, amelynek során a lapos próbatestet meghatározott szélességű, párhuzamos síklapok között zömítjük adott erővel, majd minden mérés után feljegyezzük a próbadarab átlagos vastagságát. Ezekből kiszámítható az adott pillanatbeli alakítási szilárdság és a logaritmikus alakváltozás is.

21 A képletek: ahol ahol 1.40 Definiálja a lemezek anizotrópiájára szolgáló Lankford-számot, és meghatározásának módját! A Lankford-szám meghatározásakor a készre hengerelt lemezből ki kell vágni próbadarabokat, majd ezeket szakítóvizsgálatnak alávetve, a szakadáskor fennálló b szélességet és s vastagságot lemérve meghatározható R értéke a fenti összefüggés segítségével. Fontos, hogy a kivágott próbadarab a hengerlési iránnyal milyen szöget zár be (azaz a szálirányok hogyan állnak benne), hiszen más-más szögben vágva ki a próbadarabokat, más eredményeket kapunk R-re. Szokás még számítani egy átlagos Lankford-számot, a 0,45,90 irányok segítségével:

22 1.41 Ábrázolja az Fe-FeC állapotábrában az acél kovácsolási hőmérséklet-tartományát! 1.42 Melyek a hidegalakító szerszámacélok legfontosabb tulajdonságai? nagy keménység jó kopásállóság nagy rugalmassági határ jó szívósság nagy ellenálló képesség nyomással és ütéssel szemben csekély alak- és méretváltozás hőkezeléskor megfelelő megmunkálhatóság 1.43 Melyek a melegalakító szerszámacélok legfontosabb tulajdonságai? jó hőrepedés-állóság, termikus kifáradással szembeni ellenállás (hőrepedések: hálószerű felületi repedések a gyakori hőmérséklet-változás következtében) jó melegszívósság, duktilitás nagy melegszilárdság jó megeresztésállóság nagy melegkopásállóság jó hővezető képesség jó ellenállás a folyékony fém okozta erózióval, magas hőmérsékletű korrózióval és oxidációval szemben biztos, egyszerű hőkezelhetőség csekély hőkezelési méretváltozás jó forgácsolhatóság

23 1.44 Melyek a szerszámacélok legfontosabb felületkezelő eljárásai? Nitridálás (sófürdős, gáz-, plazmanitridálás) PVD, CVD (Physical Vapour Deposition, Chemical Vapour Deposition) (Néha talán még a betétedzés, de ez már nem volt benne a diasorban) 1.45 Ismertesse az alakító gépek fő típusait! 1.46 Rajzolja fel az energia karakterisztikájú alakító gép elvi sémáját! 1.47 Hasonlítsa össze konstrukciós kialakítás szempontjából a szabadalakító, illetve a süllyesztékes kovácsolás energia karakterisztikájú gépeit!

24 1.48 Ismertesse az ellenütős alakító gép elvi sémáját és határozza meg alkalmazási területét! 1.49 Foglalja össze a csavarorsós sajtó működési elvét!

25 1.50 Vázolja fel a löketkarakterisztikájú alakító gép elvi sémáját! 1.51 Rajzolja fel a forgattyús mechanizmus elvén működő alakító gép karakterisztikáját!

26 1.52 Rajzolja fel az erőkarakterisztikájú alakító gép elvi sémáját!

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület,

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület, Melegalakítás labor 1. Az alakítási technológiák felosztása fémfizikai alapokon Hidegalakítás: Pl.: lemezalakítási technológiák (mélyhúzás, hajlítás ), redukálás, húzás, előre- v. hátrafolyatás, zömítés

Részletesebben

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Beugró ábrajegyzék Az anyagok viselkedése, rugalmasság, képlékenység Az ábrán szereplő anyag: DC04, (St 1403) jellemző értékei: Rp0,2 = 210 N/ mm2 (Folyáshatár) εgl

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

HÚZÁS ÉS SAJTOLÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELÉSI ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

HÚZÁS ÉS SAJTOLÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELÉSI ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ HÚZÁS ÉS SAJTOLÁS ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELÉSI ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI

Részletesebben

Hidegfolyató eljárások

Hidegfolyató eljárások Indítsa el az animációkat! Figyelje meg a bélyeg és az anyag mozgását az előre- és a hátrafolyatás esetében! Döntse el, vajon miért nevezik előre és hátrafolyatásnak a műveleteket! Előrefolyatás Hátrafolyatás

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit!

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! 2.1. Lemezalakító technológiák A lemezalakító technológiák az alkatrészgyártás nagyon jelentős területét képviselik

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK ÁTTEKINTÉS Forgácsnélküli alakító műveletek csoportosítása Lemezalakító eljárások Anyagszétválasztó műveletek Lemez

Részletesebben

KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS

KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2014. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS

Részletesebben

1. Hidegalakítás, melegalakítás, félmelegalakítás

1. Hidegalakítás, melegalakítás, félmelegalakítás Ismételje át a hidegalakítás fogalmát, hatását a fémek tulajdonságaira! Olvassa el a bekezdést! Jegyezze meg a hideg-, félmeleg és melegalakító eljárások jellemzőit és alkalmazási területeit. 1. Hidegalakítás,

Részletesebben

Seite 1. Térfogatalakító eljárások. Redukálás. A redukálás fő alkalmazási területei. Redukálás és folyatás. Prof. Dr. Tisza Miklós Miskolci Egyetem

Seite 1. Térfogatalakító eljárások. Redukálás. A redukálás fő alkalmazási területei. Redukálás és folyatás. Prof. Dr. Tisza Miklós Miskolci Egyetem 12. előa aás Térfogatalakító eljárások Reukálás és folyatás Prof. Dr. Tisza Miklós 1 A reukálás fogalma Reukálás A reukálás olyan térfogatalakító eljárás, amelynek célja a munkaarab átmérőjének csökkentése

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS

KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS KÉPLÉKENY HIDEGALAKÍTÁS ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS

Részletesebben

Képlékenyalakítás. Anyagismeret. Dr. Orbulov Imre Norbert Anyagtudomány és Technológia Tanszék

Képlékenyalakítás. Anyagismeret. Dr. Orbulov Imre Norbert Anyagtudomány és Technológia Tanszék Képlékenyalakítás Anyagismeret Dr. Orbulov Imre Norbert Anyagtudomány és Technológia Tanszék Miről lesz ma szó? Képlékenyalakítás fogalma Képlékenyalakítás technológiái Szabadalakító- és süllyesztékes

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS (GEMTT003-B) c. tantárgy követelményei a 2018/19. tanév II. félévében Gépészmérnöki Kar, II. évfolyam, BSc képzés

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS (GEMTT003-B) c. tantárgy követelményei a 2018/19. tanév II. félévében Gépészmérnöki Kar, II. évfolyam, BSc képzés KÉPLÉKENYALAKÍTÁS (GEMTT003-B) c. tantárgy követelményei a 2018/19. tanév II. félévében Gépészmérnöki Kar, II. évfolyam, BSc képzés Tantárgy órakimérete: 2 ea + 1 gy Félév elismerésének, az aláírás megadásának

Részletesebben

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELŐ ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel 21 2.2.3. ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel Gyűjtse ki a kivágási folyamat hátrányos következményeit! Tanulja meg a pontosabb méretű munkadarab gyártásának megoldásait! 2.2.3. Pontossági vágás,

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE. Házi Feladat. Süllyesztékes kovácsolás

ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE. Házi Feladat. Süllyesztékes kovácsolás BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE Házi Feladat Süllyesztékes kovácsolás Teszt Tomi NEPTUN 2014. május 21. Licskó tanár úrnál

Részletesebben

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1.1. Ötvözetlen lágyacélok Jellemzően 0,1 0,2 % karbon tartalmúak. A lágy lemezek, rudak, csövek, drótok,

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy/kurzus

Részletesebben

ábra A K visszarugózási tényező a hajlítási sugár lemezvastagság hányados függvényében különböző anyagminőségek esetén

ábra A K visszarugózási tényező a hajlítási sugár lemezvastagság hányados függvényében különböző anyagminőségek esetén Keresse ki és jegyezze meg milyen tényezők befolyásolják a visszarugózás mértékét! Tanulmányozza a 2.3.12. ábrát! Figyelje meg a függvény görbéinek a változását! A visszarugózás mértéke A visszarugózás

Részletesebben

Hideg képlékenyalakító eljárások

Hideg képlékenyalakító eljárások MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Hideg képlékenyalakító eljárások Dr. Kovács Sándor TANTÁRGYLEÍRÁS 2016. Szerző: Dr. Kovács Sándor

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

Anyagtechnológiai Tanszék Készítette: Kecskés Bertalan

Anyagtechnológiai Tanszék Készítette: Kecskés Bertalan Anyagtechnológiai Tanszé Készítette: Kecsés Bertalan Tartalomjegyzé Reuálás.... Összehasonlító alaváltozás meghatározása.... Otimális félúszög meghatározása.... A reuáló művelet elvégezhetőségéne ellenőrzése....

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák.

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák. A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor

Részletesebben

4.33. ábra Nyomott rúd befogási és vezetési körülményei

4.33. ábra Nyomott rúd befogási és vezetési körülményei Ismételje át az Euler-féle efogási esetek mechanikai alapjait! Gyűjtse ki és tanulja a hidegfolyató élyegek terhelési típusát! Jegyezze a élyegek geometriai kialakításának szaályait! Rajzoljon különöző

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a hidromechanikus mélyhúzás alkalmazásának területét!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a hidromechanikus mélyhúzás alkalmazásának területét! Az előző eljárásnál nehézkes volt a teríték adagolása, így azt W. Pankin továbbfejlesztette. Az ellentartót átalakította húzógyűrűvé, és ráncgátlót alkalmazott. Elhagyta a membránt is. Az általa kialakított

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Tóth László, Rózsahegyi Péter Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet Bevezetés A mérnöki

Részletesebben

GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK

GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK / FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÁS / ÖSSZEÁLLÍTOTTA Dr. Halbritter Ernő egyetemi docens GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK Alapfogalmak Technológia

Részletesebben

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat)

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) Erővel záró nyomatékkötések Hatáselve: a kapcsolódó felületre merőleges rugalmas szorítás hatására a felület érintőjének irányába ható terheléssel ellentétes irányban ébredő

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

A szár átmérőjével megegyező átmérőjű, a munkadarabbal azonos térfogatú félkemény előgyártmány rajza:

A szár átmérőjével megegyező átmérőjű, a munkadarabbal azonos térfogatú félkemény előgyártmány rajza: A szár átmérőjével megegyező átmérőjű, a munkadarabbal azonos térfogatú félkemény előgyártmány rajza: Látható, hogy a karcsúság miatt fennáll a kihajlás kockázata. Az egy lépésben maximálisan megengedhető

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Képlékenyalakítás 4. előadás

Képlékenyalakítás 4. előadás 4. előadás Lemezalakítás Prof. Dr. Tisza Miklós 1 A lemezalakítás fogalma, csoportosítása definíció geometriai definíció technológiai definíció csoportosítása az alakítás jellege szerint» anyagszétválasztással

Részletesebben

1.1. A képlékeny alakító eljárások történelmi áttekintése

1.1. A képlékeny alakító eljárások történelmi áttekintése 1.1. A képlékeny alakító eljárások történelmi áttekintése Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki a képlékeny alakító eljárások ie. időszakra jellemző megoldásait! Keressen az interneten ie. időszakra jellemző

Részletesebben

ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II.

ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II. ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELŐ ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI,

Részletesebben

HELYI TANTERV. Technológiai alapismeretek

HELYI TANTERV. Technológiai alapismeretek HELYI TANTERV Technológiai alapismeretek Bevezetés Alapozza meg, segítse elő a későbbi tanulmányok speciális ismereteinek elsajátítását, segítse a tanulók rendszerszemléletének mielőbbi kialakulását, a

Részletesebben

Seite 1. Lemezalakítás Mélyhúzás. A mélyhúzás feszültségi állapotának elemzése. A mélyhúzás feszültségi állapotának elemzése

Seite 1. Lemezalakítás Mélyhúzás. A mélyhúzás feszültségi állapotának elemzése. A mélyhúzás feszültségi állapotának elemzése 8. előad adás Lemezalakítás Mélyhúzás Prof. Dr. Tisza Miklós 1 A mélyhúzás feszültségi állapotának elemzése A mélyhúzás során ébredő feszültség fő összetevői: a teríték bélyegen kívül levő részének alakításához

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az összefüggő szakmai gyakorlat megfigyelésének elemzése mellett a szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával

10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával 10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! Az információtartalom

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

Lemezalakítás. Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás

Lemezalakítás. Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás Lemezalakítás Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás - A bemutatott példánál egy löket alatt két munkadarab készül Hulladékszegény darabolás Kivágás, lyukasztás - anyagszétválasztás

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek Jellegzetes

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Seite 1. Különleges mélyhúzó eljárások. A különleges mélyhúzó eljárások alkalmazásának indokai. Kissorozatú gyártás gazdaságosságának fokozása

Seite 1. Különleges mélyhúzó eljárások. A különleges mélyhúzó eljárások alkalmazásának indokai. Kissorozatú gyártás gazdaságosságának fokozása 9. előad adás Különleges mélyhúzó eljárások Prof. Dr. Tisza Miklós 1 A különleges mélyhúzó eljárások alkalmazásának indokai Különleges mélyhúzó eljárásokat különböző indokokkal alkalmazunk. Ezek közül

Részletesebben

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek)

GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) GAFE FORGÁCSOLÁSI ALAPISMERETEK (Kézi forgácsoló műveletek) Kézi forgácsoló műveletek Darabolás (fűrészelés, vágás) Forgácsolás reszelés fúrás (fúrás, süllyesztés) köszörülés menetkészítés Illesztés (csiszolás,

Részletesebben

4 Anyagszétválasztás nélküli lemezalakító eljárások

4 Anyagszétválasztás nélküli lemezalakító eljárások 4 Anyagszétválasztás nélküli lemezalakító eljárások Sok olyan lemezalakító eljárás ismert, amelyeknél a megmunkálandó lemezt nem választjuk szét, hanem a síkbeli elhelyezkedésből eltérítjük, ezáltal egy

Részletesebben

lasztás s I. (gyakorlati előkész

lasztás s I. (gyakorlati előkész ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret Anyagválaszt lasztás s I. (gyakorlati előkész szítő) Dr. Palotás s BélaB / dr. Németh Árpád palotasb@eik.bme.hu / arpinem@eik.bme.hu Anyagválasztás A gépészmérnöki

Részletesebben

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II.

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II. A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II. ERGONÓMIAILAG HELYES KIALAKÍTÁSOK Átlagos emberi testméretek (Kroemer és Niemann nyomán): A kézi erő értéke függ a mozgás síkjától, az erőkifejtés közben a kéz(kar) elmozdulásának

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK ÁTTEKINTÉS Sajtológépek felosztása Működtetés szerint: Mechanikus sajtológépek (excenteres, könyökemelős vagy más mechanizmussal

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS...

TARTALOMJEGYZÉK I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS... I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS... 17 1. BEVEZETÉS... 18 1.1. Alapfogalmak... 18 1.2. A technológia jellemz i... 19 2. A GYÁRTÁSI ELJÁRÁSOK ÁTTEKINTÉSE... 22 2.1. Felosztás... 22 2.2. Primer alakadó

Részletesebben

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás tűz alatti eljárás A módszer célja 2 3 Az előadás tartalma Öszvérfödém szerkezetek tűz esetén egyszerű módszere 20 C Födém modell Tönkremeneteli módok Öszvérfödémek egyszerű eljárása magas Kiterjesztés

Részletesebben

Ajánlott szakmai jellegű feladatok

Ajánlott szakmai jellegű feladatok Ajánlott szakmai jellegű feladatok A feladatok szakmai jellegűek, alkalmazásuk mindenképpen a tanulók motiválását szolgálja. Segít abban, hogy a tanulók a tanultak alkalmazhatóságát meglássák. Értsék meg,

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet BAGGT23NNC/NLC 01B - Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu.hu Tartalom

Részletesebben

03 Előgyártmány választás

03 Előgyártmány választás Y Forgácsolástechnológia alapjai 03 lőgyártmány választás r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 z előgyártmány választás lépései Y lőgyártmány típus meghatározása Ráhagyás meghatározása

Részletesebben

A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról

A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról A vágás, ill. a forgácsolás célja: anyagi részek egymástól való elválasztása. A vágás, ill. a forgácsolás hagyományos eszköze: a kés. A kés a v haladási irányhoz

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére

Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére Néhány példa a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. korábbi munkáiból

Részletesebben

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II.

A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II. A KIALAKÍTÁS SZABÁLYAI II. (2018) ERGONÓMIAILAG HELYES KIALAKÍTÁSOK Átlagos emberi testméretek (Kroemer és Niemann nyomán): A kézi erő értéke függ a mozgás síkjától, az erőkifejtés közben a kéz (kar) elmozdulásának

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS-

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- Forgatónyomaték meghatározása G Á L A T A Egy erő forgatónyomatékkal hat egy pontra, ha az az erővel össze van kötve. Például

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. Döntse el, hogy az alábbi gépelemekre vonatkozó állítások igazak vagy hamisak!

Részletesebben

2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári)

2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári) 2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári) FIGYELEM! Ez csak egy mintafeladat mely az elektronikus tananyaghoz készült. A feladat elkészítéshez ad segítséget, tippeket.

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V Szóbeli vizsgatantárgyak Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Jellemeze az alábbi

Részletesebben

ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE

ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Prém László PhD hallgató témavezető: Dr. Balogh András egyetemi docens Miskolci Egyetem 1 Bevezetés

Részletesebben

LGB_AJ011_1 - Lemezalakítás SEGÉDLET 3. Konzultáció

LGB_AJ011_1 - Lemezalakítás SEGÉDLET 3. Konzultáció LGB_AJ011_1 - Lemezalakítás SEGÉDLET 3. Konzultáció Ez a segédlet csak kiegészítés az órai anyaghoz és a kötelező irodalmakhoz. Tartalma a konzultációk anyagaival egyezik meg. Az anyag nem mentesíti a

Részletesebben

KORSZERŰ ANYAGOK ÉS TECHNOLÓGIÁK (2+1; a gy - kr3) (annotáció)

KORSZERŰ ANYAGOK ÉS TECHNOLÓGIÁK (2+1; a gy - kr3) (annotáció) KORSZERŰ ANYAGOK ÉS TECHNOLÓGIÁK (2+1; a gy - kr3) (annotáció) Elsődleges alakadó mechanikai technológiák. A porkohászat technológiája, jellegzetes fém, kerámia és kompozit termékek. Az alkatrészgyártásban

Részletesebben

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETE Dr. Horváth László egyetem docens Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop, 2018. 11.09 TARTALOM Acél elemek tönkremeneteli folyamata tűzhatás alatt

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai.

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II VI. Előadás Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. - Tönkremeneteli módok - Méretezési kérdések - Csomóponti kialakítások Összeállította:

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10.1 Tengelyek művelettervezése Megmunkálásukat számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja Sima tengelyek Lépcsős tengelyek - Egyirányú - Kétirányú,

Részletesebben

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések Szilárdsági számítások Kazánok és Tüzelőberendezések Tartalom Ellenőrző számítások: Hőtechnikai számítások, sugárzásos és konvektív hőátadó felületek számításai már ismertek Áramlástechnikai számítások

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei. A hegesztend alkatrész kialakításának az anyag és a technológia kiválasztása után legfontosabb szempontja, hogy a hegesztési varrat ne a legnagyobb igénybevétel

Részletesebben

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat)

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) Kötések FUNKCIÓJA: Erő vagy nyomaték vezetése relatív nyugalomban lévő szerkezeti elemek között. OSZTÁLYOZÁSUK: Fizikai hatáselv szerint: Erővel záró

Részletesebben

isd dunaferr termékkatalógus

isd dunaferr termékkatalógus isd dunaferr termékkatalógus HIDEGEN HAJLÍTOTT IDOMACÉL TERMÉKEK A hidegen hajlított idomacélokat folyamatos görgős hajlítással állítjuk elő, tekercselt hasított szalagokból, az egymás mögé épített állványokba

Részletesebben

KF GAMF Kar ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2013. BSC KÉPZÉS 1. GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA 2. SZÁMÍTÓGÉPPEL INTEGRÁLT GYÁRTÁS VAGY KÉPLÉKENYALAKÍTÁS

KF GAMF Kar ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2013. BSC KÉPZÉS 1. GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA 2. SZÁMÍTÓGÉPPEL INTEGRÁLT GYÁRTÁS VAGY KÉPLÉKENYALAKÍTÁS KF GAMF Kar ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK BSC KÉPZÉS 1. GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA 2. SZÁMÍTÓGÉPPEL INTEGRÁLT GYÁRTÁS VAGY KÉPLÉKENYALAKÍTÁS GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK GYÁRTÁSINFORMATIKAI SZAKIRÁNY (NAPPALI ÉS LEVELEZŐ MUNKAREND)

Részletesebben