A PÁLINKA A MAGYAR GYÓGYÍTÓ HAGYOMÁNYBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PÁLINKA A MAGYAR GYÓGYÍTÓ HAGYOMÁNYBAN"

Átírás

1 A PÁLINKA A MAGYAR GYÓGYÍTÓ HAGYOMÁNYBAN

2 A PÁLINKA Arab találmány al-kuhul a legfinomabb keresztesháborúk hozadéka. Desztillálókészülék kell hozzá! Kétféle pálinka: A) borból konyak, brandy, borpárlat, arak (pálmavirág-vagy rizs-borból), tody (pálmaborból), socsu (szakéból) B) gyümölcsből, gabonából, tejből törköly, rakija (rizs), gin, rum, szilvórium, whiskey (zab), aizak (kecsketej) De bármiből lehet pálinkát készíteni, ami szerves anyag.

3

4 A pálinka rövid története Magyarországon crematum, crematura nyugatról származik, kolostorokban főzik (braxatorium), orvosság. (Eleinte az. Nyugaton a 14. századig csak patikákban kapható, de már 1496-ban Nürnbergben be kell tiltani!) Aqua vitae Reginae Hungariae köszvény ellen. (Rozmaringos borpárlat) valószínűleg nem magyar orvosság. Pálinka szószlovák-cseh eredetű(palit égetett ). Névformák: eget bor (1551) babinka (1572), pálinka (1630) ákovita (1620), alamázia-malvázia (1664), gugyi (1678) gorotka (1678) dühötke (1678) rozsólis (1708)

5

6 16. sz.: északról terjed a pálinkafőzés szokása, Mo.-n a specialitás, hogy nem csak gabonából, burgonyából, hanem gyümölcsből is főzik. 17. sz. : Erdőpusztítás a főzők miatt Besztercebánya: a császári bizottság megállapítja, hogy 300 pálinkafőző van a városban! Kassán 1668-ban statútum: a patikus a praedicatio alatt ne árulhasson pálinkát. Mátyus szerint 1669-ben Erdélyben még nem ittak pálinkát, mert nem szerepelt a törvénykönyvben ben már törvényt hoznak ellene. A 17. század közepéig csak vagyonosabbak isszák!

7

8 Apor Péter ( ): Metamorphosis Transylvaniae Brassóban főzték az fahéj-vizet, azonkívül az reggeli italt hívták aqua-vitának, vagy tiszta égettbort ittanak, honnan is az úrasszonyok apró pincetokokban, úgy az nemes és főasszonyok is úgy kínálták Vagy penig égettbort töltvén az tálban azt megmézelték, egy vagy két fügét vagy egynehány szem mazsolaszőlőt tettek köziben, meggyújtották az égettbort, aztán megoltván az tüzet, azt itták. Mert nem vala olyan paszomántos gyomrok, mint az mostaniaknak.

9 18-19.század Városi, egyházi, rendi vagy birtokosi jog a pálinkafőzés, a birtokosok a 18. század elejétől gyakran adják árendába zsidóknak: ettől kezdve lesz olcsóbb Heves megyei ciszterci főzde. Miskolcon 1741-től árulhatják a patikában Szegeden 1750-ben 81 kocsma, 53 pálinkamérés Tallar jelentése: a románok pálinkaivásáról (1752)

10

11 Tilalmak: 1757 (Mo.) 1767 (Erdély) tilos gabonából főzni, mert éhínséget okoz, csak krumpliból szabad. Napoleoni háborúktól állami szabályozás, adóztatás (1836), 1850-től a szesz állami monopólium, 1851: főzde összeírása! Nagy likőrgyárak gründolása teljes szesztilalom, 1920 korlátozás: (260 pálinkafőző), 1982 már megint 815 hivatalos (+bögrecsárdák), ma is ellenőrizhetetlen közt feles főzés: fele a gazdáé, fele az államé

12 A PÁLINKA A GYÓGYTÁSBAN Gyógyszerkészítési eljárásokhoz régóta használják (maceratio, infusio, destillatio animi, spiritus, extracta, stb.) Nálunk is gyakran hordozóanyag. Eget bor néven as évektől több száz adat, állatorvosló könyvekben is. Önmagában is gyógyszer ami erős, az használ. Külsőleg: lemosó, dörgölő, öblítő(pl.fogfájás ellen) Belsőleg: gyomorrontás, emésztési problémák, csömör, nemi betegségek, szívpanaszok, hideglelés ellen, fájdalomcsillapítóként (szüléskor anyának-bábának) Gyakran ráolvasással, szentelménnyel, mágikus eljárásokkal (pl.köpködés) együtt alkalmazzák (Pócs Éva)

13

14 Szentgyörgyi János: Testi orvosságok könyve (1619) Szemnek valóvíz: Eget bor, dio, mondola, baraczk magot 9 torj megh, egj evegben kell tenni, az ganejában kell tartani, tizen eötöd napigh kel benne allani. Ki kel venni, megh kel zürni, azt kel az embernek szemeben bocziatani.

15 Váradi Vásárhelyi István: Kis patika (1628) Akarmi fele forma kozveny ellen föprobalt orvossag. Arabs Avicenna orvossaga: ved az medvenek veret, ket fontniat, zarvasnak veret anniat, borznak es medvenek hajat fel fontot mind ket felet, aqua vitaet, es erös destillalt eczetet fel itzet, ezeket olvazd egiben, azzel kell haromszor napiaban kenni, reggel, delben, estve.

16

17 Becskereki Váradi SzabóGyörgy: Medicusi és borbélyi mesterség (1698) Szűdobogásra valo: Ismét gyöngyvirágvíz olaja, aqua vitával elegítsék öszve, avval kenjék az szíve aránt.

18 Mátyus István: Óés új diaetetica. V.4. (1792) 1. Phlegmatikusoknak ajánlja mértékkel 2. Fáradság ellen 3. Belső rothadás ellen 4.Az izmok rostjait erősíti 5. Szív-erősítő 6. Nyugtató 7. Melegítő 8. Vizelet-hajtó 9. Hányinger-csillapító 10. Étvágygerjesztő Éppen úgy lehet az égett-bor segítségét az emberi testben gondolni, mint a sarkantyút a ló oldalakban.

19

20 Különleges alkalmazások Szimpatikus mágia: Fehér folyás ellen Kalotaszegen fehér rózsát tesznek a beteg pálinkájába (Berde) Szerelmi varázslás: Heves megyében havibajt cseppentenek a pálinkába, aztán megitatják a férfival (Komáromy) Elhárítóvarázslás (fej bekenése rontás ellen) (Pócs) Műfogsor pálinkába áztatása Pálinkás cumik

21 Mai népi gyógyászati használata: Borsos pálinka - hasmenés ellen Grog lehűlés ellen Étvágygerjesztőként (aperitiv, appetizer) Érelmeszesedés-gátlóként (kis adagban) Depresszió ellen (súlyosbítja) Szerelmi serkentőként (kis adagban használ, nagy adagban gátol)

22

23 Balogh Kálmán: Gyógyszertan. Pest, Emich, Már elsősorban az ártalmakról van szó, bár hosszan ír gyógyhatásairól is! A borlangmérgezés tünetei: Ilyenkor mindenelőtt az elmebeli idegsejtek szenvednek, mi felfogás, gondolkodás, ítélés hanyatlásában, vagy azok ferdeségeiben nyilvánúl, s az egyén közvetlen benyomásoknak engedve, meggondolatlan, végűl összefüggés nélküli cselekvésekre hajtatik, s a beszélést dadogást váltja fel. Később az érzékszervek működési képessége csökken, vagy éppen el is enyész, az agyacs bántalmazott volta pedig a mozgások rendezetlenségében nyilvánúl.a mérgezés legfőbb fokán a nyúltagy élete megsemmisíttetvén, a légvételi mozgások megszűnte következtében az életnek el kell veszni.

24

Tömény szeszes italok a gyógyszertárban. Veress László, Veszprém, 2018

Tömény szeszes italok a gyógyszertárban. Veress László, Veszprém, 2018 Tömény szeszes italok a gyógyszertárban Veress László, Veszprém, 2018 1.Emberi fogyasztásra alkalmas egyedüli alkohol az etilalkohol és a tömény italok története - Erjedő gyümölcsök - Földművelés kezdete,

Részletesebben

A MAGYAR ÉGETETT SZESZES ITALOK TÖRTÉNETI, TERMINOLÓGIÁJA..., ÉS NEPRAJ ZI OSSZEFUGGESEI

A MAGYAR ÉGETETT SZESZES ITALOK TÖRTÉNETI, TERMINOLÓGIÁJA..., ÉS NEPRAJ ZI OSSZEFUGGESEI A MAGYAR ÉGETETT SZESZES ITALOK TÖRTÉNETI, TERMINOLÓGIÁJA...., ÉS NEPRAJ ZI OSSZEFUGGESEI BALÁZS 1. Az égetett szeszes itallal kapcsolatos első magyarországi adat a XIV. századi királyi udvarból származik.

Részletesebben

SZATHMÁRY LÁSZLÓ ( ): ADATOK A MAGYAR SZESZ- ÉS LIKŐRGYÁRTÁS TÖRTÉNETÉHEZ 1

SZATHMÁRY LÁSZLÓ ( ): ADATOK A MAGYAR SZESZ- ÉS LIKŐRGYÁRTÁS TÖRTÉNETÉHEZ 1 SZATHMÁRY LÁSZLÓ (1880 1944): ADATOK A MAGYAR SZESZ- ÉS LIKŐRGYÁRTÁS TÖRTÉNETÉHEZ 1 A szöveget és annak digitalizálását ellenőrizte: Gazda István A szesztermelés a bortermeléssel szoros kapcsolatban áll,

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012

Versenyfelhívás 2012 Versenyfelhívás 2012. GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT 2012. április 20-22. I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa/Gyula, Budapest/ benne a XX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka,

Részletesebben

A pálinka oltalma múltja és jövője

A pálinka oltalma múltja és jövője - összefogás, szabályozás, ellenőrzés, lobbierő kialakítás - 2-3 blendelt termék (szilva, barack, körte) kiemelt közösségi marketing-támogatása - médiák PÁLINKA- névismerete, -névhasználata - továbbképzés,

Részletesebben

Bûnbeesés elôtt. 70 magyar grafika 2015/5 Grafika a Grafikában. ava g y n é h á n y s z ó a z é lv e z e t i c i k k e k r ô l.

Bûnbeesés elôtt. 70 magyar grafika 2015/5 Grafika a Grafikában. ava g y n é h á n y s z ó a z é lv e z e t i c i k k e k r ô l. Bûnbeesés elôtt ava g y n é h á n y s z ó a z é lv e z e t i c i k k e k r ô l Maczó Péter A tettek következményei éppoly valóságosak, mint maguk a tettek, csak azok elkövetésekor nem számolunk ezzel.

Részletesebben

Esszé a magyar pálinkáról

Esszé a magyar pálinkáról Akárki megmondja, hogy a magyar nép alapvetően borfogyasztó. Ezt mutatja a legfrissebb mentalitás-kutatás is. A bor a magyarosnak tartott italok között és a kedvenc italok között is az első helyen van.

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu www.facebook.com/nebih.hu Telefon: 06-1-336-9000 Zöld

Részletesebben

I-II. 1. A vendéglátás feladata, nemzetgazdasági jelentősége, szakágazatai. A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata.

I-II. 1. A vendéglátás feladata, nemzetgazdasági jelentősége, szakágazatai. A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata. I-II. 1. A vendéglátás feladata, nemzetgazdasági jelentősége, szakágazatai. A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata. 2. A bár kialakulásának története, a bárok fajtái, üzemeltetésük. A bárok kiképzése,

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÜLŐI ATTITŰDÖK

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÜLŐI ATTITŰDÖK KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÜLŐI ATTITŰDÖK Szombathelyi Szilvia Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Debrecen - 2015.10.20. KÖZÉTKEZTETÉS KÖZPONTBAN

Részletesebben

Borok ~ Weine ~ Wines

Borok ~ Weine ~ Wines Borok ~ Weine ~ Wines Palackos borok Helyben fogyasztva Elvitelre (flaschen / bottled 0,75 l) 1 üveg 1 dl 1 üveg Irsai Olivér 2011 (száraz) 1.400.- 190.- 1.100.- Muscat Ottonel 2010 (félédes) 1.200.- 170.-

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

SZÉL CSÁRDA. Tel.: 06-76/555-029, 76/356-857. Fax: 06-76/555-027 E-mail: szelcsarda@szelcsarda.hu

SZÉL CSÁRDA. Tel.: 06-76/555-029, 76/356-857. Fax: 06-76/555-027 E-mail: szelcsarda@szelcsarda.hu SZÉL CSÁRDA Köszönjük, hogy megtisztelték éttermünket! Reméljük, szolgáltatásainkkal elégedettek voltak. Térjenek be hozzánk máskor is, kéréseikkel, kívánságaikkal forduljanak bizalommal a személyzethez!

Részletesebben

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl. Fűszerek Ánizs Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére,

Részletesebben

Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse

Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse Balázs Géza: A magyar pálinka folklórja és névkincse Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse 2008 / Tavasz A pálinkázó magyar A pálinkások a borosok után kullognak, de ebben nincs semmi rendkívüli.

Részletesebben

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16.

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. A 2009-es ausztriai Destillata ismét sikereresen zárult a magyar résztvevõknek, az Agárdi pálinkafõzde elnyerte a legjobb

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25. A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M14213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. augusztus 25., hétfő / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék neve : VABER TEX Termék kódja

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

14 különleges forralt bor recept karácsonyra

14 különleges forralt bor recept karácsonyra 14 különleges forralt bor recept karácsonyra Forrósítsd fel a téli estéket egy különleges ünnepi forralt borral! A következőkben néhány mennyei receptet mutatunk be, különleges fűszerekkel. Hagyományos

Részletesebben

Esküvői menüsor. Miért a Borhotel Sziluett Farkasmály?

Esküvői menüsor. Miért a Borhotel Sziluett Farkasmály? Esküvői menüsor M e g r e n d e z z ü k á l m a i e s k ü v ő j é t! Esküvői rendezvények lebonyolításában nagy tapasztalattal rendelkező személyzetünk és jól felszerelt hotelünk már több mint 100 alkalommal

Részletesebben

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012 I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/

Versenyfelhívás 2012 I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/ Versenyfelhívás 2012 GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT I Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/ benne a XX Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Gyümölcs- és Borpárlat

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III.

INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III. INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III. TEÁZÁSI SZOKÁSOK, A TEÁZÁS KULTÚRÁJA Beköszöntött a hidegebb idő, a teázás időszaka. Kinek

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

4. A gimnázium második ciszterci korszaka (1802-50)

4. A gimnázium második ciszterci korszaka (1802-50) 4. A gimnázium második ciszterci korszaka (1802-50) A gimnázium második ciszterci korszaka (1802-50) Az 1801. aug. 3-i dátummal keltezett, Povolni János építőmester által aláírt tervrajz Ismeretes egy

Részletesebben

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai Egyénre szabott energia bevitel: normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme,

Részletesebben

Koenzim Q10 - az életerõ

Koenzim Q10 - az életerõ Koenzim Q10 az életerõ Vajon hogyan élteti, óvja szervezetünket ez a vitaminszerû anyag? Az anyagcseréhez nélkülözhetetlen koenzim Q (ubikinon = mindenütt jelenlévô kinon) minden élô szervezet számára

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LVI. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 1425-1688. OLDAL 2006. június 20. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1104 FT TARTALOM I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

A MÉZES PÁLINKÁK TÖRTÉNETE ÉS NÉPI HAGYOMÁNYA

A MÉZES PÁLINKÁK TÖRTÉNETE ÉS NÉPI HAGYOMÁNYA A MÉZES PÁLINKÁK TÖRTÉNETE ÉS NÉPI HAGYOMÁNYA BALÁZS GÉZA A méhek által gyűjtött mézet a legősibb idők óta fogyasztja az ember, valamint felhasználja ételeinek, italainak ízesítésére, gyümölcsök és főzelékek

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

Étvágygerjesztő italok 3 cl Zwack Unicum 40% Jägermeister 35% Kosher Szilvapálinka 40% 300,- Kosher Barackpálinka 40% Kalinka Vodka 37,5% Tequila 38% Martini 16% 160,- 5 cl 500,- 640,- 640,- 260,- 550,-

Részletesebben

B I Z T O S Á GI ADATLAP

B I Z T O S Á GI ADATLAP B I Z T O S Á GI ADATLAP 1. AZ A YAG/KÉSZÍTMÉ Y ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZO OSÍTÁSA 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: nedvességfelszívó anyag 1.2. Gyártó

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.) L 321/14 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE (2008. november 19.) a gazdaságszerkezeti felmérésekről és a mezőgazdasági termelési módszereket

Részletesebben

Alkoholizm us és neurózis

Alkoholizm us és neurózis Alkoholizm us és neurózis Az iszákosság és alkoholizmus egyértelmű terjedése világszerte komoly probléma. A megelőzésével és eredményes gyógykezelésével kapcsolatos feladatok m indenütt gondokat okoznak.

Részletesebben

5. Egészséges emésztés

5. Egészséges emésztés 5. Egészséges emésztés A súlykontroll az egészséges emésztéssel kezdődik Az emésztőrendszered az egész szervezeted egyik legfontosabb része. Egy új felmérés szerint az embereket nagyon érdeklik az egészséges

Részletesebben

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatási és Kulturális Minisztérium OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 13879/2008. Tervezet ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról szóló 308/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke 1. Az egyén - személyi adatok - tulajdonságok (külső,belső) - napirend - család - rokonság - házimunka

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2013. NOVEMBER 07. NAPJÁN TARTOTT RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL.

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2013. NOVEMBER 07. NAPJÁN TARTOTT RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL. Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete TERKA 27/2013. sz. Jegyzőkönyv Készült: 2013. november 7-én 14:00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános Képviselőtestületi ülésről. Testületi ülés

Részletesebben

X. rész öt vers Évikének 1954 VII 29 FODOR ÉVIKE 1972 XII 26

X. rész öt vers Évikének 1954 VII 29 FODOR ÉVIKE 1972 XII 26 X. rész öt vers Évikének 1954 VII 29 FODOR ÉVIKE 1972 XII 26 korcs vége az évnek ó nyomorult idő amikor kislányok szőke haja keveredik el fekete földdel: hogy görgetném beteg tekinteted elé piros szívem

Részletesebben

Gondolatok a népi gyógyászat történetéről

Gondolatok a népi gyógyászat történetéről TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT Gondolatok a népi gyógyászat történetéről Takács Ferenc, kertészmérnök-tanár info@gyogynovenyturak.hu Zánka, 2013. Január Az első csodagyógyszer EBERS papirusz (kb. i.e. 1600) Több

Részletesebben

B I Z T O S Á GI ADATLAP

B I Z T O S Á GI ADATLAP B I Z T O S Á GI ADATLAP 1. AZ A YAG/KÉSZÍTMÉ Y ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZO OSÍTÁSA 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): foglalkozásszerű Mennyiség: 300 ml Az anyag/készítmény szerepe:

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS Halász Róbert Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Budapest, 2016. november 22. Rövid áttekintés az égetett szeszekről Az

Részletesebben

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait.

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait. Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSULÁSI FELTÉTELEI A NAGYVÁROSOKBAN Köszönöm a meghívást.

Részletesebben

: Sikadur -42 HE / -43 HE Part B

: Sikadur -42 HE / -43 HE Part B 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 AGRÁRGAZDASÁGI KUTATÓ INTÉZET KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 Budapest, 2008 Kiadja: az Agrárgazdasági Kutató Intézet Főigazgató: Dr. Udovecz Gábor valamint a Központi

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ráckevei Tankerülete. 2300 Ráckeve, Szt.István tér 5. Ungarn ist mehr als Wein und Paprika!

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ráckevei Tankerülete. 2300 Ráckeve, Szt.István tér 5. Ungarn ist mehr als Wein und Paprika! Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ráckevei Tankerülete 2300 Ráckeve, Szt.István tér 5. Ungarn ist mehr als Wein und Paprika! Hungary is more than wine and paprika! A 3. nyelvi hét szakmai értékelése

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

Karakterlap. M.A.G.U.S. avagy a kalandorok krónikái. Név Kaszt Faj. Nem Bőr szín Szem szín Haj szín. Magasság Súly Valós kor Látszó.

Karakterlap. M.A.G.U.S. avagy a kalandorok krónikái. Név Kaszt Faj. Nem Bőr szín Szem szín Haj szín. Magasság Súly Valós kor Látszó. Karakterlap M.A.G.U.S. avagy a kalandorok krónikái Név Kaszt Faj Nem Bőr szín Szem szín Haj szín Magasság Súly Valós kor Látszó. kor Család, törzs, klán Indítás dátuma Év Hó Nap Ismertetőjel Kalandmester

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / Feladatok, ismeretek, készségek ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 tõl 2 / Feladatok,

Részletesebben

Keresztyén kereskedelem

Keresztyén kereskedelem Keresztyén kereskedelem 1. A modern világ egyik legnagyobb hatalmassága a kereskedelem. Kereskedelmi kapcsolatok látható és láthatatlan szálai behálózzák a világot. Szárazföldi és tengeri közlekedés, posta

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat

Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat 1 1. Általános rendelkezések (1) Jelen szabályzat hatálya kiterjed az Egyetemen tanuló valamennyi alap-, mester- és osztatlan képzésben résztvevő egyetemi hallgatóra.

Részletesebben

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA Megnevezés Méret Típus Bruttó ár Pálinka Mester Termékcsalád /a Pálinkafőzés.com saját gyártású készülékei/ Pálinka Mester Dávid 35 literes egy és kétlépcsős, duplafalú, vízfürdős,

Részletesebben

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions Tenor 1 Tenor 2 Bariton Bass Trumpet in Bb 1 Trumpet in Bb 2 Trombone Percussions Organ 136 Con Dolore Tube bell X. Nikodémus: Mer - re vagy, Jé - zus, hol ta - lál - lak? Mu-tass u - tat az út - ta- lan

Részletesebben

Verzió 3 Felülvizsgálat dátuma 20.10.2009 Nyomtatás Dátuma 09.12.2009. Gabona rakpart 220/17 hrsz. H 9200 Mosonmagyaróvár

Verzió 3 Felülvizsgálat dátuma 20.10.2009 Nyomtatás Dátuma 09.12.2009. Gabona rakpart 220/17 hrsz. H 9200 Mosonmagyaróvár 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 61543 Az anyag/keverék felhasználása : Fertőtlenítőszerek és általános biocid hatású termékek Kizárólag

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Rekordszámú részvétel a KIDS Mezei futóversenyen!

Rekordszámú részvétel a KIDS Mezei futóversenyen! Rekordszámú részvétel a KIDS Mezei futóversenyen! Napsütéses, de kellemetlen, szeles időben rendezte iskolánk az idei tanévi mezei futóversenyt. Immár hagyományos helyszínen a balassagyarmati Ipoly parti

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Vacsorai menüajánlatunk: 1. Menü

Vacsorai menüajánlatunk: 1. Menü Vacsorai menüajánlatunk: 1. Menü 2. Menü Éjféli grill terasz 3. Menü Sós sütemény Marhapörkölt főtt burgonyával Desszert asztal Éjféli grill terasz 100 Fő-ig 7500.-Ft/fő 100-150 Fő között 7200.-Ft/fő 150

Részletesebben

MEGHÍVÓ FARSANGI BÁL-ra

MEGHÍVÓ FARSANGI BÁL-ra A Kertvárosi Szent Erzsébet Plébánia lapja Felelős kiadó: Pavlekovics Ferenc. Szerkeszti: Várbiró Péter. 7632 Pécs, Berzsenyi Dániel u. 16. telefon/fax. 06-72-438-086 Hivatali órák: munkanapokon 8-10 és

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés!

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés! 2014. Június 8. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele II/23. szám A terápia a küldetés! Milyen kevéssé látványos ez az elő-pünkösd! Se lángnyelvek, se nyelveken nem beszélnek

Részletesebben

I.ESKÜVŐI MENÜAJÁNLAT

I.ESKÜVŐI MENÜAJÁNLAT I.ESKÜVŐI MENÜAJÁNLAT ÚJHÁZI TYÚKHÚSLEVES HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA VEGYES TÁL: - gödöllői töltött csirkecomb - rántott csirkemell filé - mandulás, párizsi pulykamell filé - fokhagymás sertés flekken

Részletesebben

Mezőberény Gyógynövény Kincse

Mezőberény Gyógynövény Kincse Mezőberény Gyógynövény Kincse 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A gyógynövény gyűjtőnéven azon vadon termő és termesztett növényeket nevezzük,melyek

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata A legfejlettebb állatok a gerincesek törzsébe tartoznak. Ezek

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekrıl

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekrıl 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekrıl A szabálysértésekrıl szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. -ában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következıket rendeli el: I. Fejezet

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. írásbeli vizsga

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. írásbeli vizsga Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2003. február 19. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Az ember és a természet kapcsolatának rajza

Az ember és a természet kapcsolatának rajza A nyár kezdete Az ember és a természet kapcsolatának rajza Az Égbolt felosztása Dél Tiszta ragyogás Gabonaesõ A rovarok ébredése Tavaszi napéjegyenlõség Áradás A tavasz kezdete Nagy hideg Föld Nap Kis

Részletesebben

Amit nem árt tudni a klórról

Amit nem árt tudni a klórról Amit nem árt tudni a klórról Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Miről is szeretnék beszélni? Klór jellemzői Fizikai, kémiai tulajdonságai Élettani hatásai Tűz- és robbanásveszély Kezelés, tárolás Egyéni

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is A gyógyító csalán A hagyományos természet-gyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi k Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok,

Részletesebben

Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész

Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész A természet rendjéhez igazított táplálkozás erőt ad. Télen hajlamosak vagyunk fázni, még akkor is, ha nincs túl hideg. Kevés a

Részletesebben

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről EU jogszabálya Tanács 1991. december12-i 91/676/EGK irányelve

Részletesebben