Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás"

Átírás

1

2

3

4 Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat Alszesz megindulás, fokolás, érzékszervi vizsgálat 12:00 13:30 Harmadik óra Elmélet Pálinkafőzés Gyakorlat Alszesz leválasztás, érz.szervi vizsgálat, eredmények 13:30 14:00 Kérdések, kóstolás, ebédszünet, vásárlási lehetőség 14:00 15:25 Negyedik óra perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Elmélet A pálinka utóélete, törvényi szabályozás, vállalkozás indítása (bérfőzde/kereskedelem) Gyakorlat Tisztázás megindítása, párlat megindulás, előpárlat leválasztás, kóstolás/bírálat szabályai 15:30 16:45 Ötödik óra Elmélet Pálinkafőzők felépítése, típusok, kínálat, kiegészítők, optimális üzemméret kiválasztás, tisztítás Gyakorlat - Utópárlat leválasztás, szeszfok beállítás, eredmények, kóstolás 16:45 17:00 Zárás Kérdések, oklevelek átadása, vásárlási lehetőség

5 Bemutatkozunk Előadók, a Pálinkafőzés.com ügyvezetői: Szabó Ferenc Ignác Magyar László

6 Első óra 10:00 10:55 főzés megindítása, gyakorlati bemutató, főzési naplózás, program ismertetés, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem a pálinka alapanyagai, kihozatali táblázat

7 A főzés alatt vezessünk főzési naplót! A naplózással saját magunk számára készítünk nyomon követést, melyből értékes statisztikai adatokat nyerhetünk.

8 GYAKORLATI FELADATOK AZ OKTATÁS ALATT: PÁRLATRÉSZEK VIZSGÁLATAT: AZ ALSZESZ FOLYAMATOS VIZSGÁLATA ELŐ-, KÖZÉP-, UTÓPÁRLAT VIZSGÁLAT ELŐPÁRLAT LEVÁLASZTÁS KÖZÖSEN KÖZÉPPÁRLAT FOGYASZTÁSI SZESZFOKRA HIGÍTÁSÁNAK KISZÁMOLÁSA ALKOHOL KINYERÉSI ÉRTÉK KISZÁMÍTÁSA JÖVEDÉKI ADÓ KISZÁMÍTÁSA KÉTFÉLE MÓDON MIRE FIGYELJÜNK FOLYAMATOSAN A FŐZÉS ALATT? FELFŰTÉSI LÁNG/ELEKTROMOS TELJESÍTMÉNY SZABÁLYZÁS FŐZÉSI LÁNG/ELEKTROMOS TELJESÍTMÉNY SZABÁLYZÁS HŰTŐVÍZ HŐMÉRSÉKLETÉRE SZESZFOKRA ILLATRA, ÍZRE, SZÍNRE PÁRLATRÉSZEK ELVÁLASZTÁSÁRA PÁRLAT FOLYÁS SEBESSÉGÉRE RENDRE, TISZTASÁGRA ESEMÉNYEK DOKUMENTÁLÁSÁRA

9 Pálinka akár az Isteneink erős, tömény és mindenható A pálinka és a Pálinkafőzés.com rövid története

10 Egyszer volt a pálinka A pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. A pálinkatörvény (2008. LXXIII) szerint a valódi pálinkának 6 feltételnek kell megfelelnie: 100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem); kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak); a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták; minimum 37,5% V/V alkoholfokos legyen (maximális kikötés nincs, vagyis lehet 50% feletti is); neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak); a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a barackpálinka név használatára). Románia az uniós csatlakozását követően szintén főzhet gyümölcsből pálinkát, de azt csak palinca néven hozhatja forgalomba.

11 Rövid történelem Miután a XI. században Európa is megismerte a desztillációs eljárást, Magyarország területén a szeszfőzést sokáig a bor lepárlása és a gabonaszesz előállítása jelentette. Az aqua vitae Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a XIV. századból ered, az égett szesz a XVI. századig gyógyszernek számított. A XVIII. század közepén Magyarországon a mai értelemben vett pálinkát főztek, méghozzá egyre több fajta gyümölcsből. A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított. A pálinka szó a 17. századtól terjed el a magyar nyelvben, ám ekkor a gabonapárlatra használták. Az 1799-től kialakult kisüzemek, szesz-, pálinka- és likőrgyárak termelése elvezetett a pálinkafőzés központi szabályozásához ban a földesúri előjog gyakorlatát törvényerőre emelték, majd bevezették a pálinkaadót től a szesz állami monopólium lett ben, az akkori Magyarország területén főzdét írtak össze. Az állam az 1920-as években jelentősen korlátozta a szesz előállítását ban 260, 1970-ben 1070, 1982-ben 815 pálinkafőzde működött Magyarországon. Közben olyan intézkedések kapcsolódtak a főzéshez, mint a szesztilalom a Tanácsköztársaság idején, a feles főzés - a termés fele a gazdáé, fele az államé között.

12 Új időszámítás szeptember 27-én életbe lépett törvénymódosítás eredményeként magánszemélyek is birtokolhatnak szeszfőző berendezést, illetve saját részre főzhetnek azzal különböző (szőlőbor-, szőlőseprő-, szőlőtörköly- és gyümölcs-) párlatokat, ennek értelmében tehát pálinkát is. A Jövedéki Törvény főbb pontjai: a lefőzendő cefre készülhet saját vagy vásárolt gyümölcsből; a birtokolt berendezés űrtartalma nem haladhatja meg a 100 liter térfogatot, amelyet be kell regisztrálni a helyileg illetékes önkormányzatnál; éves 1000 Forint, jelképes átalányadót kell fizetni, amennyiben történt lefőzés, az éves lefőzhető, adómentes mennyiség 50 liter 86%-os párlat; ez a mennyiség a családon, háztartáson belül maximálisan lefőzhető mennyiség, mely helyben kóstoltatható, de kizárólag alkohol-termék adóraktár számára értékesíthető

13 Időben jött az ötlet augusztusában egy beérett szilvacefrén dolgoztunk a konyhában a hagyományos, kukta-tuning eljárást működtetve. A házi pálinkafőzés legalizálásáról szóló hírek és a gyakorlati alkalmazás közben terjengő friss párlat illata különleges elegyet alkotott agyunkban és akkor ott a konyhában ért minket a megvilágosodás. Még aznap tulajdonunkba került az értékes palinkafozes.com domain név.

14 A kezdetek Első blog-bejegyzéseink között: Célok, jövőkép, küldetés: A palinkafozes.com célja, hogy olyan közösségi oldalt hozzon létre, mely összefogja, népszerűsíti és erősíti a magyar gyümölcspárlat piacot, mind a pálinka és főzőberendezések, mind a hírek, információk, szabályozások, rendezvények, programok naprakész publikálásának tekintetében. Büszkeségünk, hazaszeretetünk és a minőségi pálinka iránti tisztelet motivál bennünket arra, hogy kiálljunk ezen kiváló Hungarikumért. Mivel a pálinka magyarsága vitathatatlan, ezért törekszünk a magyar termékek és szolgáltatások bemutatását preferálni.

15 2010

16 2011

17 2012

18 A Magyar Pálinka Nagykövetség A nagykövetség célja, feladata, mindenkori küldetése azon misszió, melyben országunk egyedülálló és értékes Hungarikumának áldozhatunk a magyarság érdekében. A pálinka, mint hungarikum önmagában testesíti meg a magyarok tehetségét és ösztönös maximalizmusát azzal, hogy tökéletesítette a világ számára a gyümölcspárlatot.

19 Nagykövetünk, Szigeti Ferenc

20 A Magyar Pálinka Nagykövetség

21 Gyártás

22 Pálinka Mester gyártási darab

23 Pálinka Mester a médiában

24 Pálinka Mester külföldi médiában

25 Pálinka Mester Termékcsalád

26 Garázsból, mint a Microsoft

27 Garázsból, mint a Microsoft

28 Garázsból, mint a Microsoft

29 Pálinkafőzés.com telephely

30 Kiállítások

31 Kiállítások

32 Kiállítások

33 Kiállítások

34 Kiállítások

35 Tervek, célok, jövő 2010-es indulásunk óta sikerült elérni a havi átlag ezres látogatottságot. Ezt szeretnénk megtartani és tovább növelni. Pálinkafőzés gyakorlati oktatás folyamatos fejlesztése Saját termékcsoport megismertetése a hazai és külföldi piaccal Törvénymódosítások előterjesztése a jövedéki törvény alakítására Pálinkateszter fejlesztése Üzemi berendezések forgalmazása mellett saját fejlesztés és gyártás Pálinkaházak prémium termékeinek integrálása weboldalunk kínálatába Webshopunk fejlesztése, kínálatunk szélesítése Online gyümölcs és cefre piaci alkalmazás fejlesztése Telefonos szakértői segítség bővítése Tájékoztató alkalmazásokkal való bővítés (naptár, időjárás, nagybani árak, stb.)

36 Akkor kezdjünk neki! Vigyázz, kész,

37 A pálinka alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal a gyümölcstermések cukortartalmának függvénye, a minőség azonban a gyümölcs érettségi fokától függ. Ezért különösen fontos, hogy a párlatkészítésre szánt gyümölcs: - magas cukortartalmú - fogyasztásra érett - aromás - egészséges - idegen anyagtól (föld, fű, levél, ág-, szármaradvány) mentes legyen Nem alkalmas párlatkészítésre és hibás felfogásra vall, ha valaki: - kis értékű - hibás, rothadó gyümölcsből kíván párlatot készíteni, ugyanis mind a párlat mennyisége, mind annak minősége elégtelen lesz. Penészes, rothadt gyümölcsből készült pálinka dohos szagú és ízű lesz, mely hiba nehezen vagy egyáltalán nem javítható.

38 A pálinka alapanyagai Almatermésűek Alma: a szedési és fogyasztási érettség ennél a gyümölcsnél áll(hat) a legtávolabb egymástól. Fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézzünk. Tapasztalat: a nyári érésű almákból finomabb párlat készíthető. Cefréje összeesik, magas pektin tartalma miatt, sok lehet benne a kozmaolaj és metilalkohol. Körte: ugyanaz, mint az alma esetén, de savtartalma csekélyebb, melyet cefrézéskor pótolni kell. Birs (alma): nagyon kemény húsú, feltárása nehéz: főzés és/vagy darálás után pektinbontó alkalmazása szükséges. Csonthéjasok Cseresznye: a későbbi érésűekből (június második felétől) kiváló párlat készíthető. Alacsony savtartalma a cefrézéskor pótolható. Ha meggyel együtt cefrézzük ilyen gond nincs. Meggy: önállóan is kiváló párlatot ad (magas cukor és savtartalom). Kajszi- és őszibarack: alacsony savtartalmuk és illékony aromáik miatt fokozottan kell ügyelni a cefrézésükre. Magjukat el kell távolítani, magas amigdalin tartalma miatt. Erjedés után le kell főzni. Szilva: apró szemű, ősszel érő változata (Besztercei), kissé túlérett állapotban kiváló párlatot ad. 90%- os érettségtől az enyhe túlérettségig cefrézhetjük. Magokat távolítsuk el, majd 5-20%-ot visszarakhatunk a magzamat végett.

39 A pálinka alapanyagai Bogyósok Málna: nagyon érzékeny gyümölcs, aromái illékonyak, cukortartalma gyorsan csökken, a gyümölcs penészedésre hajlamos. Cefrézése, lefőzése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel. Szőlő: a fürtöket bogyózni, zúzni kell. Áfonya, bodza, boróka, berkenye, kökény, som, szeder: csak ínyenceknek. A bogyósokat általában jellegtelen szeszben áztatják, és utána főzik. Kitűnő aromát adnak, különlegességek. Időigényes, kevés kihozatallal. Borok és azokból kinyert termékek Szőlőbor: magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát. Fehér, savas, könnyű borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból. Ha (íz,illat) hibás bort párolunk le, a borhiba a párlatban is megjelenhet (ecetes bor). Seprő: (a letisztult újbor üledéke, gyümölcsrostot, borkövet és elhalt élesztő sejteket tartalmaz) csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen felhabzik, ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50 alá soha ne hígítsuk, mert opálos lesz! (kénessav+karbonátok) Törköly: könnyen, gyorsan romló alapanyag. Szakszerű cefrézésre és lepárlásra gondot kell fordítani. /Ajánlott olvasmány: Békési-Csarnai Házi pálinkafőzés oldalig 25 gyümölcs cefrézési tanácsaival!/

40 Érési idő, kihozatal, kezelés

41 Nagy bölcsesség

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

VEDD MAGAD KOMOLYAN!

VEDD MAGAD KOMOLYAN! Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK Nappali tagozat Fogyasztópiaci Marketing szakirány VEDD MAGAD KOMOLYAN! A FÜTYÜLŐS ÚJJÁSZÜLETÉSE

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról - Bevezetés - Alkoholtermék meghatározásai o Adójogi termék meghatározás o Szakmai termék meghatározás Etilalkoholok Szeszes

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány PÁLINKA ÚJRATÖLTVE A PANYOLAI SZILVÓRIUM KFT. MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011.

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. BEST OF BLOG avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. Összegyűjtöttük Neked az elmúlt 1-1,5 év általunk legjobbnak vélt blogbejegyzéseit. Láthatod, hogy ez a blog nem egysíkú, üres témákat hoz fel, hanem

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MAGYARORSZÁG EURÓPAI UNIÓS CSATLAKOZÁSA ÉS A SZESZIPAR, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK

Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK Bevezetés Az alkohol-tartalmú italok története az idıszámítás elıtti korokban kezdıdött. Az ember régen felismerte,

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 2007. évi. törvény A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 1. Ezt a törvényt a pálinka megnevezésére, előállítására, elnevezésére, kiszerelésére

Részletesebben

TISZAUGI HÍRMONDÓ. Kocsisné Lévai Katalin: érdemes legyen Tiszaugon élni

TISZAUGI HÍRMONDÓ. Kocsisné Lévai Katalin: érdemes legyen Tiszaugon élni TISZAUGI HÍRMONDÓ Tiszaug Önkormányzatának hivatalos lapja II. évfolyam 2. szám 2015. február Tájékoztató a magánfőzés céljából előállított pálinka önkormányzati jövedéki adójáról 4. oldal Kocsisné Lévai

Részletesebben

QUINTESSENCE - 2015 VI. Ongai Pálinkaverseny Versenyszabályzat

QUINTESSENCE - 2015 VI. Ongai Pálinkaverseny Versenyszabályzat A verseny kiíró, rendező: QUINTESSENCE - 2015 VI. Ongai Pálinkaverseny Versenyszabályzat - Ongai Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A.). A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1 A földrajzi árujelző megnevezése KECSKEMÉT 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják BARACKPÁLINKA 3 A termék bemutatása, beleértve az előállításhoz

Részletesebben

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal ÁLLATTENYÉSZTÉS NÖVÉNYTERMESZTÉS ÉLELMISZERIPAR VIDÉKFEJLESZTÉS KERTÉSZET ERDÕ-, VAD- ÉS HALGAZDASÁG A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA 2014. szeptember II. évfolyam 9. szám A magyar virágkertészek

Részletesebben

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY Bor- és pálinkaturizmus fejlesztése a történelmi Tokaj-Hegyalján Megvalósíthatósági tanulmány Megbízó: Mikóháza Községi Önkormányzat 2008. december A tanulmányt készítette:

Részletesebben

Amit a kőszegi borról tudni kell

Amit a kőszegi borról tudni kell Berzsenyi Dániel Főiskola Természettudományi Kar Műszaki Tanszék Amit a kőszegi borról tudni kell Konzulens: Prof. dr. Nowinszky László Egyetemi tanár Készítette: Horváth Balázs Háztartásökonómia-életvitel

Részletesebben

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február ulinárium A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február Billerbeck Budapest Lakástextil Kft. H-1151 Budapest, Szántóföld utca 2/b. Tel.: +36 1 305 1040 Fax: +36 1 307 5404 E-mail: vevoszolgalat@billerbeck.hu

Részletesebben

Az EU eredetvédelmi szabályozásában rejlő lehetőségek a hungarikum típusú termékek számára

Az EU eredetvédelmi szabályozásában rejlő lehetőségek a hungarikum típusú termékek számára Az EU eredetvédelmi szabályozásában rejlő lehetőségek a hungarikum típusú termékek számára Készítette: Török Áron PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem, Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3-1576/89 számú előírás Szeszesitalok

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3-1576/89 számú előírás Szeszesitalok MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-3-1576/89 számú előírás Szeszesitalok General rules on the definition, description and presentation of spirit drinks Az előírás az Európai Közösségek

Részletesebben

Hogyan készül a pálinka?

Hogyan készül a pálinka? Ej, te sokat dicsőített pálinka, Szerelem tüzével vagy átitatva. Ha iszom, kereshetem a lábamat, Mindent feje tetejére állítasz! Hogyan készül a pálinka?.a pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon

Részletesebben

Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse

Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse Balázs Géza: A magyar pálinka folklórja és névkincse Balázs Géza A magyar pálinka folklórja és névkincse 2008 / Tavasz A pálinkázó magyar A pálinkások a borosok után kullognak, de ebben nincs semmi rendkívüli.

Részletesebben

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete:

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete: Debreceni Egyetem 2014/15. tavaszi félév Kurzusvezető: dr. Juhász Erika, tanszékvezető főiskolai docens, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Andragógia Tanszék Borkóstolás szabályai a száraztól haladjunk

Részletesebben

ÉGETETT SZESZES ITALOK KÉSZÍTÉSE ÉS FOGYASZTÁSA A KÖZÉP-TISZA-VIDÉKÉN BALÁZS GÉZA

ÉGETETT SZESZES ITALOK KÉSZÍTÉSE ÉS FOGYASZTÁSA A KÖZÉP-TISZA-VIDÉKÉN BALÁZS GÉZA ÉGETETT SZESZES ITALOK KÉSZÍTÉSE ÉS FOGYASZTÁSA A KÖZÉP-TISZA-VIDÉKÉN BALÁZS GÉZA 1. Az égetett szeszes italok népi készítéséről, fogyasztásáról, a hozzá kapcsolódó hiedelmekről, szokásokról, eseményekről

Részletesebben

kincsek Értékes Újdonság! Fedezze fel a befőzés világát! A minőség a legjobb recept. A minőség a legjobb recept. 58. számú receptgyűjtemény

kincsek Értékes Újdonság! Fedezze fel a befőzés világát! A minőség a legjobb recept. A minőség a legjobb recept. 58. számú receptgyűjtemény Újdonság! A Dr. Oetker egyedülálló újdonságával, a Sütésálló Dzsemfix segítségével gyorsan, friss vagy fagyasztott gyümölcsből készíthetünk sűrű, sütésálló lekvárt. 600 g eper, sárgabarack vagy szilva

Részletesebben

EU PIACSZABÁLYOZÁSA KERTÉSZET

EU PIACSZABÁLYOZÁSA KERTÉSZET EU PIACSZABÁLYOZÁSA KERTÉSZET FVM KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET BUDAPEST, 2005 EU PIACSZABÁLYOZÁSA KERTÉSZET Szerző: ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSTERMESZTÉS: DÍSZ- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS: SZŐLŐTERMESZTÉS

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben