14 Munka forráskóddal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "14 Munka forráskóddal"

Átírás

1 Munka forráskóddal A forráskód a minden weboldal felszíne alatt dübörgő motor. Sok vizuális tervező mint sok sofőr szereti a motort a szakképzett szerelőkre bízni, és leginkább a Design nézetet használja. Néha azonban ahhoz, hogy a weboldalunk a lehető legjobban teljesítsen be kell néznünk a motorháztető alá, és közvetlenül a forráskóddal kell dolgoznunk. Azon túl, hogy szélesebbek lesznek a lehetőségeink, jobban is fogjuk értékelni a weboldalunk tudását, ha kiismerjük magunkat a forráskódban.

2 2. Lecke Munka forráskóddal A lecke áttekintése Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan dolgozhatunk egy weboldal forráskódjával, az alábbiak elvégzésével: Kódrészlet kiválasztása. Kódrészletek összecsukása. Új kód beépítése. Megjegyzések hozzáfűzése a forráskódhoz. Ennek a leckének az elvégzéséhez körülbelül 60 perc szükséges. Mielőtt belevágnánk, ellenőrizzük, hogy átmásoltuk-e a Lessons/Lessonkönyvtárat az Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a Könyvben CD-ről a helyi meghajtónkra. A lecke követése közben folyamatosan felül fogjuk írni a kiinduló állományokat. Ha esetleg szükségessé válna a kezdeti állapot visszaállítása, másoljuk át ismét a kiinduló állományokat a CD-ről. Forráskód kiválasztása Mielőtt az oldal forráskódjának bármilyen részletét áthelyeznénk, másolnánk, törölnék, vagy máshogy módosítanánk, meg kell róla győződnünk, hogy helyesen jelöltük-e ki azt. Ha hibásan jelölünk ki egy címkét és megtörjük, a például hibás karaktereket hagyhat hátra, és emiatt hibásan jelenne meg az oldal a böngészőben. Ebben a gyakorlatban a Dreamweaver Code (forráskód) nézetében elérhető forráskód-kijelölő módszereket fedezzük fel. 1 Indítsuk el az Adobe Dreamweaver CS3-at. 2 Ha nem látszik a munkakörnyezeten, nyomjuk meg az F8-at, hogy előhívjuk a Files panelt, majd válasszuk ki a DW CIB szájtot a szájtok listájából. 3 A Files panelen bontsuk ki a lesson könyvtárat, majd kattintsunk duplán a code_start.htm állományra annak megnyitásához.

3 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 3 4 Helyezzük a szövegkurzort a CarryAll Inc. kép alatti bekezdésbe. 5 Nyomjuk meg a szerkesztőfelület eszköztárában a Code ( ) gombot, hogy Code nézetbe váltsunk. 6 A szerkesztőfelület eszköztárának View Options (megjelenítési beállítások, ) menügombja alatti listában győződjünk meg róla, hogy a Word Wrap (hosszú sorok több sorként való megjelenítése) opció be legyen kapcsolva. A Word Wrap bekapcsolása azt eredményezi, hogy mindig látni fogjuk az összes kódot, attól függetlenül, hogy mekkora a szerkesztőfelület. 7 Kattintsunk triplán a kódra a teljes <p> címke kijelöléséhez. Szüntetessük meg a kijelölést úgy, hogy bárhová kattintunk. Vigyük az egérkurzort a sorok számát tartalmazó oszlop fölé, majd kattintsunk egyszer a 102-es sor számára a <p> címke újbóli kijelöléséhez. Kattintsunk bárhová a kijelölés megszüntetéséhez. A bal egérgomb lenyomva tartása mellett húzzuk az egérkurzort a 100- as sorszámtól a 103-as sorszámig több egymás utáni címke együttes kijelöléséhez. A tripla kattintás a legbiztosabb módszer egy sor kód kijelöléséhez, amíg a sorok számát tartalmazó oszlop használata a legjobb több címke együttes kijelöléséhez. Mivel a HTML egy hierarchikus, címke-alapú leírónyelv, a Dreamweaver lehetőséget ad a szövegkurzort vagy kijelölést közvetlenül körülvevő címke kijelöléséhez a Select Parent Tag (befoglaló címke kijelölése) paranccsal. 8 Kattintsunk bárhová a 102-es soron kezdődő kódon belül. A függőleges szerkesztőfelület bal oldalán található Coding (forráskód) eszköztáron nyomjuk meg a Select Parent Tag ( ) gombot (felülről az ötödik).

4 4. Lecke Munka forráskóddal Figyeljük meg, hogy a teljes <p> blokk kijelölésre került. Mivel a szövegkurzor egy <p> címkepár között helyezkedett el, a Dreamweaver ezt a címkepárt azonosította befoglalóként. 9 Nyomjuk meg újra a Select Parent Tag gombot, és figyeljük meg, hogy az imént kijelölt <p> címkét befoglaló <div id= company > címke (és az összes abban foglalt kód) került kijelölésre. Ebben a lépésben az előzőleg kijelölt címkét befoglaló címke került kijelölésre. Hierarchikus értelemben a most kijelölt <div> címke az előző lépésben kijelölt <p>, és az összes többi magában foglalt címke szülője (befoglaló címkéje). A kijelölés megtörténte után ugyan már azonnal másolhatnánk is azt, tegyük félre még ezt a műveletet a következő gyakorlatra, ahol megtanuljuk, hogyan lehet összecsukni egyes kódrészleteket. Kódrészletek összecsukása Amikor hibákat keresünk egy HTML oldalon, a kód puszta mennyisége is akadályozó tényező lehet. A Dreamweaver egy hasznos funkcióval biztosítja, hogy ideiglenesen elrejthessük a kód kijelölt részét a kijelölés összecsukásával. A következő gyakorlatban látni fogjuk, hogy milyen egyszerű mozgatni és kezelni az összecsukott kódrészleteket. 1 2 Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. 3 A bal egérgomb lenyomva tartása mellett az egér húzásával jelöljünk ki egy vagy több címkén átívelő kódrészletet.

5 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 5 Figyeljük meg a két szürke gombot, amik a forráskód és a sorok számozása között megjelenik. Ezeket a Dreamweaverben kódfogónak (code handle) hívják, és általuk irányítható a kódrészletek összecsukása. 4 Kattintsunk a felső kódfogóra a kijelölt kódrészlet összecsukásához. Figyeljük meg, hogy a kijelölést a Dreamweaver egy szürke területtel helyettesíti, melyben a kódrészlet első 7 karaktere és egy hármas pontozás található, valamint azt, hogy a két kódfogó (az alsó és a felső) egyesül. Az összecsukott kód első tíz sorát megnézhetjük úgy, hogy a szürke terület fölött hagyjuk egy rövid ideig az egérkurzort. 5 Kattintsunk egyszer a kódfogóra az összecsukott kódrészlet visszaállításához, majd kattintsunk bárhová a kijelölés megszüntetéséhez. A legtöbb esetben egy teljes <div> címke összecsukására lesz majd szükségünk, annak ellenére, hogy bármilyen kijelölést összecsukhatunk. A Coding eszköztáron találunk egy pont erre a célra kialakított eszközt. 6 Helyezzük el a szövegkurzort közvetlenül a <div class= company > kódrészlet első előfordulása után, a <h2>carryall Inc.</h2> kódrészlet fölött. Ha megvagyunk, nyomjuk meg a Collapse Full Tag (teljes címke összecsukása, IKON) gombot a szerkesztőfelület Coding eszköztárában. Ahogy a neve is mutatja, a Collapse Full Tag funkció ötvözi a Select Parent Tag funkciót azzal, hogy egyből össze is csukja a kijelölt kódrészletet. Ez az eszköz nagyon hasznos, ha jól elkülöníthető kódblokkokkal dolgozunk, mint például a.company CSS osztályú <div> címkék sorozata. Gyorsan csukjuk össze mindegyiket, és rendezzük át a sorrendjüket. Helyezzük el a szövegkurzort közvetlenül a 7 <div class= company > kódrészlet második előfordulása után, a <h2>company Anon</h2> kódrészlet fölött, majd nyomjuk meg a Collapse Full Tag gombot a Coding eszköztáron. Ismételjük meg a műveletet a <div class= company > harmadik előfordulásánál is.

6 6. Lecke Munka forráskóddal Most, hogy mindhárom <div> címkét összecsuktuk, gyorsan át tudjuk helyezni őket egyik helyről a másikra. 8 Jelöljük ki az első összecsukott kódrészletet a 99-es sor számára kattintva. Üssük le a Control + X (Windows) vagy Command + X (Macintosh) gyorsbillentyűt a kijelölés kivágásához. Helyezzük a szövegkurzort az utolsó összecsukott kódrészlet elé, majd üssük le a Control + V (Windows) vagy Command + V (Macintosh) gyorsbillentyűt. Az eredmény ellenőrzéséhez kinyithatnánk ugyan az összecsukott kódrészleteket, de van egy jobb, vizuális módszer. 9 Nyomjuk meg a Design ( ) gombot a szerkesztőfelület eszköztárán a Design nézetbe való visszatéréshez. Figyeljük meg, hogy a cégek sorrendje megváltozott, és most a Company Anon szerepel első helyen. Nyomjuk meg a Code gombot a Code nézetbe való visszatéréshez, és láthatjuk, hogy a korábban összecsukott kódrészletek összecsukva maradtak. Fontos észben tartani, hogy az összecsukott kódrészletek összecsukva maradnak, egészen addig, amíg mi magunk ki nem bontjuk őket. Ezt megtehetjük egyenként a megfelelő kódfogóra kattintva, vagy egyszerre az Expand All eszköz használatával. Ha összecsukott kódrészletekkel mentünk el egy oldalt, azok összecsukva maradnak akkor is, ha az adott dokumentumot elmentjük és újra megnyitjuk. 10 Nyomjuk meg az Expand All (felülről a negyedik, ) gombot a Coding eszköztáron. Figyeljük meg, hogy az összes korábban összecsukott kódrészlet kinyílik. 11 Válasszuk ki a File > Save menüpontot.

7 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 7 Következő gyakorlatban azokat az eszközöket és módszereket ismerjük meg, amikkel a Dreamweaver egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a kézi kódolást. Új forráskód írása Noha a könyv gyakorlatainak nagy részét Design nézetben végeztük el, fontos megismerkedni a Code nézetben való szerkesztés mikéntjével is. Előbb vagy utóbb szükségünk lesz arra, hogy belenyúljunk a forráskódba egy kívánt hatás eléréséhez, és erre csak Code nézetben van lehetőség. Ebben a gyakorlatban megtanuljuk, hogyan tudunk meglévő kódrészleteket új címkékkel körülvenni, valamint azt, hogyan tudunk kézzel új kódrészleteket beszúrni. 1 Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. 2 Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. 3 Görgessünk le az oldal aljára, és helyezzük a szövegkurzort a <p> 2007 dev / design LLC.</p> kódrészlet elé. A cél az, hogy egy újabb elemet adjunk hozzá a forráskódhoz, hogy a lábléc balra legyen igazítva, ugyan úgy, ahogy a jelenlegi elem jobbra igazított. Ehhez a meglévő címkét körül kell venni egy új <div> címkével. 4 Kezdjük el begépelni a HTML címkét, a bal oldali, nyitó kacsacsőrrel kezdve, majd álljunk meg egy pillanatra. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver előhozza az elérhető címkék listáját. Ha továbbírjuk a kívánt címke nevét (üssük is le a d betűt), akkor a címkék listáján is az első d betűvel kezdődő címkére ugrik a Dreamweaver. Ha leütjük az i betűt is, a Dreamweaver máris a kívánt div címkét jelöli ki a listában. Ekkor üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt, és a Dreamweaver beilleszti a forráskódba a kívánt címkét. A címkék listája sokat segít a kézi kódolás gyorsaságának és pontosságának a növelésében. A következő lépésben látni fogjuk, hogy a lista nem csak a címkéknél, hanem azok tulajdonságainál is a rendelkezésünkre áll.

8 8. Lecke Munka forráskóddal 5 Üssük le a szóköz billentyűt. Ha esetleg nem jelenne meg az elérhető tulajdonságok listája, üssük le a CTRL + Szóköz (Windows) vagy Cmd + Szóköz (Macintosh) gyorsbillentyűt. Üssük le a kívánt tulajdonság első betűjét (i): a listában a kijelölés az id tulajdonságra fog ugrani. Ekkor üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt a tulajdonság beszúrásához. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver nem csak a tulajdonság nevét, hanem az értékének megadásához szükséges idézőjeleket és egyenlőségjelet is beszúrja. Üssük le a kívánt érték első betűjét (r). A right- Column érték lesz kijelölve a listába. Üssük le egyszer a lefelé billentyűt ahhoz, hogy a rightfooter elemre ugorjunk a listában, majd üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. A végén már csak a lezáró kacsacsőrt kell begépelnünk, tegyük is meg. A Dreamweaver nem csak az érvényes címkéket és tulajdonságokat jeleníti meg ezekben a gyorslistákban, hanem az elérhető CSS azonosítókat és osztályokat is, ha arra van szükség. Ez különösen a miatt fontos, hogy a CSS megkülönbözteti a kis és nagybetűket, így azonban el tudjuk kerülni a CSS szelektorok neveinek elírását. Most hozzuk létre a címkepár lezáró tagját, és ismerkedjünk meg egy újabb Dreamweaver funkcióval. 6 Helyezzük a szövegkurzort a <p> 2007 dev / design LLC.</p> kódrészlet mögé, gépeljük be a lezáró címke első két karakterét (</), majd álljunk meg egy pillanatra. A Dreamweaver be fogja fejezni nekünk a címkét. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt a beszúrás elfogadásához. A Code nézetben a Dreamweaver olyan kódkiegészítő funkciót biztosít, ami, mint azt az imént láthattuk, figyeli, hogy mely címkét kell épp lezárni, és megadja nekünk. Most gyakoroljuk mindkét kódoló funkció használatát.

9 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 9 7 Helyezzük a szövegkurzort a <div id= rightfooter > kódrészlet mögé és írjuk be a következő kódot, az imént megismert két funkció használatával: <div id= leftfooter > <p>all rights reserved</p> </div> 8 Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. Megjegyzés: az előre megadott leftfooter és rightfooter CSS szabályok a float tulajdonság segítségével jelenítenek meg két bekezdést ugyanabban a sorban. 9 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez. A következő gyakorlatban megtanuljuk, hogyan tudunk a forráskódba megjegyzéseket beszúrni.

10 10. Lecke Munka forráskóddal Megjegyzések a forráskódban A HTML megjegyzések lehetővé teszik, hogy megjegyzéseket, utalásokat vagy egyéb tartalmat helyezzünk el egy oldalon, úgy, hogy az nem jelenik meg a böngészőkben, a forráskódba azonban be van ágyazva. Jelezhetjük így például azt, hogy egy adott oldal mikor került utoljára frissítésre. A HTML megjegyzéseket használhatjuk továbbá egyébként látható tartalom elrejtéséhez is. A következő gyakorlatok során mindkét módszert megtanuljuk Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. Görgessünk az oldal tetejére, és helyezzük el a szövegkurzort a <head> címke után. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt egy új sor létrehozásához. 4 Nyomjuk meg az Apply Comment (megjegyzés létrehozása, ) menügombot a szerkesztőfelület Coding eszköztárán, majd a listából válasszuk ki a HTML Comment (HTML megjegyzés) opciót. Összesen ötféle megjegyzés áll rendelkezésre: Apply HTML Comment egyszerű HTML megjegyzést szúr be, mely <!-- jellel kezdődik és --> jellel végződik. Apply /* */ Comment többsoros JavaScript vagy CSS megjegyzés beszúrása Apply // Comment egysoros JavaScript megjegyzés beszúrása Apply Comment egysoros VBScript megjegyzés beszúrása Apply Server Comment kiszolgáló oldali kódot tartalmazó oldalakon működik, az adott kiszolgálónak megfelelő formátumban szúr be megjegyzést.

11 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 11 5 A HTML megjegyzésen belül tartva a szövegkurzort írjuk be a következő szöveget: Utolsó módosítás:, és adjuk meg a mai dátumot. Most az utolsó módosítás dátuma be van ágyazva az oldalba, de a látogatók számára láthatatlanul. A következőben az oldal egy részét tesszük ideiglenesen láthatatlanná egy HTML megjegyzés segítségével. Megjegyzés: Tartsuk fejben, hogy a HTML megjegyzések bárki számára láthatóak a böngészők View Source (forráskód megtekintése) menüpontjának kiválasztásával! 6 Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. Válasszuk ki a CarryAll Inc. alatti képet, majd a Címkeválasztó segítségével a <div.company> címkét. 7 Sokszor hasznos ide-oda váltani a Design és Code nézetek között. Gyakran könnyebb egy kijelölést Design nézetben végrehajtani különösen a Címkeválasztó segítségével majd visszaváltani Code nézetbe a művelet befejezéséhez. Váltsunk vissza Code nézetbe a Code gomb megnyomásával, majd a Coding eszköztáron az Apply Comment menügomb alatt válasszuk az Apply HTML Comment menüpontot.

12 12. Lecke Munka forráskóddal 8 Figyeljük meg, hogy az addig kijelölt kódrészletet most már egy HTML megjegyzés határolja. Nézzük meg az eredményt Design nézetben. Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. A CarryAll rész eltűnt, és már csak két céget sorol fel az oldal. Mivel a böngésző nem veszi figyelembe a HTML megjegyzés által határolt kódrészleteket, az egész rész nem jelenik meg. Most hozzuk vissza. 9 Nyomjuk meg a Code gombot, majd a kijelölés megszüntetése nélkül nyomjuk ki a Remove Comment (megjegyzés eltávolítása, IKON) gombot. 10 Nyomjuk meg a Design gombot: a CarryAll rész visszatért. Válasszuk ki a File > Save menüpontot. Gratulálunk a lecke befejezéséhez!

13 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 13 Összefoglalás Összefoglaló kérdések 1 Hogyan lehet váltani Code és Design nézet között? 2 Miben különbözik a Coding eszköztár a Dreamweaver többi eszköztárától? 3 Mi a leggyorsabb módja egy szöveget körülvevő címke kiválasztásának? 4 Mi történik a Select Parent Tag gomb másodszori megnyomásakor? 5 Igaz vagy Hamis: Az egyszer összecsukott kódrészletet többet már nem lehet kibontani. 6 Nevezzük meg a HTML megjegyzése két felhasználási lehetőségét. Összefoglaló válaszok 1 A szerkesztőfelület eszköztárán található Code és Design gombok megnyomásával. 2 A Coding eszköztár csak Code nézetben látható, és függőleges, nem pedig vízszintes. 3 Helyezzük a kurzort a szövegrészletbe, majd nyomjuk meg a Select Parent Tag gombot a Coding eszköztáron. 4 Ahányszor megnyomjuk a Select Parent Tag gombot, a kijelölést befoglaló címkét és annak teljes tartalmát kijelöli a Dreamweaver. 5 Hamis. Ha az egeret az összecsukott blokk fölött tartjuk, megjelenik annak első tíz sora, a kódfogóra való kattintással pedig teljesen visszaállíthatjuk az összecsukott kódrészletet. 6 HTML megjegyzést használhatunk a böngészőben meg nem jelenítendő megjegyzések beszúrására, vagy egy-egy részlet ideiglenes elrejtésére is.

14

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

13 Hatékonyságnövelés sablonokkal

13 Hatékonyságnövelés sablonokkal Hatékonyságnövelés sablonokkal Az egységes megjelenés megőrzése egy teljes szájton az egyik legfontosabb kihívás, amivel a webtervezőknek szembe kell nézniük. Egy másik, ehhez kapcsolódó kihívás az egymáshoz

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez

Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez Projektek Rövid útmutató az első lépésekhez A tevékenységek nyomon követése A SharePoint-feladatlistákkal kényelmesen nyomon követheti a projektekben végrehajtandó tevékenységeket. Felvehet kezdési dátumokat

Részletesebben

Fürdőszoba tutorial 01

Fürdőszoba tutorial 01 Fürdőszoba tutorial 01 Nyissunk egy új dokumentumot: Ctrl+N vagy File menü/new. Adjuk meg a dokumentum méretét: legyen most egy fektetett A/4-es lapunk. Kattintsunk a Tools Palettán a Rectangle Tool-ra,

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk.

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk. Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak egy táblázat adatainak kibővítéséhez, átrendezéséhez, valamint bizonyos részeinek eltávolításához. Tehát megtanuljuk,

Részletesebben

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése , szöveg kijelölése A szöveg begépelését mindig a szövegkurzor aktuális helyén tudjuk végrehajtani, ezért alapvető követelmény, hogy a szövegkurzort tetszés szerint át tudjuk helyezni a nekünk megfelelő

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel

Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel 1. A mintafeladat kiírása Készítsük el a következı weboldal fejlesztésének projekttervét! A projekt kezdési dátuma: 2009. szeptember 2-a. A projektben

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Kézikönyv. Felhasználói regiszter

Kézikönyv. Felhasználói regiszter Kézikönyv Felhasználói regiszter Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 8 3 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 9 4 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 15 5 ABAS-ERP UTASÍTÁS

Részletesebben

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések Kezdő lépések 1. Csomag tartalma 1. ekönyv olvasó főegység 2. Tápadapter 3. USB-kábel 4. Rövid használati útmutató 5. Garancialevél 6. Hordozótok 2. A készülék áttekintése 7 ekönyv olvasó HU - 1 1 2 3

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: +3670-418- 9207.

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Taszkok 1 és mérföldkövek

Taszkok 1 és mérföldkövek Taszkok 1 és mérföldkövek Mint korábban már tanultuk, a feladat megoldása során a fő, összetett tevékenységeket résztevékenységekre kell bontani (az átláthatóság, érthetőség miatt), majd ezekhez rendeljük

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Telepítési kézikönyv. EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens

Telepítési kézikönyv. EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens Telepítési kézikönyv EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 A komponens telepítése... 2 3 A telepített állományok és könyvtárstruktúra... 6 4 Helyreállítás... 7 5 Eltávolítás...

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Az előző lecke már gyakorlati volt, ez is az lesz. További eszközökkel ismerkedünk meg, szintén gyakorlatban, ezért két feladatot is kidolgozunk!

Az előző lecke már gyakorlati volt, ez is az lesz. További eszközökkel ismerkedünk meg, szintén gyakorlatban, ezért két feladatot is kidolgozunk! Az előző lecke már gyakorlati volt, ez is az lesz. További eszközökkel ismerkedünk meg, szintén gyakorlatban, ezért két feladatot is kidolgozunk! Második kidolgozott feladat További feladatok A második

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

Weblap készítése. Fapados módszer

Weblap készítése. Fapados módszer Weblap készítése Fapados módszer A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt kell tennünk: A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet használata.

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Audacity. Nyissunk meg egy.wav hangállományt a Fájl / Megnyitás menüponttal.

Audacity. Nyissunk meg egy.wav hangállományt a Fájl / Megnyitás menüponttal. Audacity Az Audacity program egy ingyenes elérhető hangmanipuláló program, amely magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. Futtatható Windows, MAX OS X és Linux operációs rendszeren is. A program a http://audacity.sourceforge.net/

Részletesebben

Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez 2008. 07. 02.

Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez 2008. 07. 02. Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések... 1 2 Az eszközmeghajtó programok telepítése... 2 2.1 Az USB meghajtó telepítése... 2 2.2 A

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 Ablak és ablakműveletek: A számítógép képernyőjén, az asztalon, ablakokban jelennek meg a megnyitott programok, és a mappák. Egyszerre több ablak is meg

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

RAJZ2. vezetett gyakorlat

RAJZ2. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz2. vezetett gyakorlat RAJZ2. vezetett gyakorlat Összeállítási rajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1, nozzle1, knob 1, assy_link, final_assy Feladat:

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése

Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése AutoCAD Architecture 2008 Lecke Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése Szerző: HörcsikCAD Kft., Horváth Attila Minden Jog Fenntartva! Konszignációs lapok, darabszám kigyűjtés egyszerre több rajzból

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben