14 Munka forráskóddal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "14 Munka forráskóddal"

Átírás

1 Munka forráskóddal A forráskód a minden weboldal felszíne alatt dübörgő motor. Sok vizuális tervező mint sok sofőr szereti a motort a szakképzett szerelőkre bízni, és leginkább a Design nézetet használja. Néha azonban ahhoz, hogy a weboldalunk a lehető legjobban teljesítsen be kell néznünk a motorháztető alá, és közvetlenül a forráskóddal kell dolgoznunk. Azon túl, hogy szélesebbek lesznek a lehetőségeink, jobban is fogjuk értékelni a weboldalunk tudását, ha kiismerjük magunkat a forráskódban.

2 2. Lecke Munka forráskóddal A lecke áttekintése Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan dolgozhatunk egy weboldal forráskódjával, az alábbiak elvégzésével: Kódrészlet kiválasztása. Kódrészletek összecsukása. Új kód beépítése. Megjegyzések hozzáfűzése a forráskódhoz. Ennek a leckének az elvégzéséhez körülbelül 60 perc szükséges. Mielőtt belevágnánk, ellenőrizzük, hogy átmásoltuk-e a Lessons/Lessonkönyvtárat az Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a Könyvben CD-ről a helyi meghajtónkra. A lecke követése közben folyamatosan felül fogjuk írni a kiinduló állományokat. Ha esetleg szükségessé válna a kezdeti állapot visszaállítása, másoljuk át ismét a kiinduló állományokat a CD-ről. Forráskód kiválasztása Mielőtt az oldal forráskódjának bármilyen részletét áthelyeznénk, másolnánk, törölnék, vagy máshogy módosítanánk, meg kell róla győződnünk, hogy helyesen jelöltük-e ki azt. Ha hibásan jelölünk ki egy címkét és megtörjük, a például hibás karaktereket hagyhat hátra, és emiatt hibásan jelenne meg az oldal a böngészőben. Ebben a gyakorlatban a Dreamweaver Code (forráskód) nézetében elérhető forráskód-kijelölő módszereket fedezzük fel. 1 Indítsuk el az Adobe Dreamweaver CS3-at. 2 Ha nem látszik a munkakörnyezeten, nyomjuk meg az F8-at, hogy előhívjuk a Files panelt, majd válasszuk ki a DW CIB szájtot a szájtok listájából. 3 A Files panelen bontsuk ki a lesson könyvtárat, majd kattintsunk duplán a code_start.htm állományra annak megnyitásához.

3 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 3 4 Helyezzük a szövegkurzort a CarryAll Inc. kép alatti bekezdésbe. 5 Nyomjuk meg a szerkesztőfelület eszköztárában a Code ( ) gombot, hogy Code nézetbe váltsunk. 6 A szerkesztőfelület eszköztárának View Options (megjelenítési beállítások, ) menügombja alatti listában győződjünk meg róla, hogy a Word Wrap (hosszú sorok több sorként való megjelenítése) opció be legyen kapcsolva. A Word Wrap bekapcsolása azt eredményezi, hogy mindig látni fogjuk az összes kódot, attól függetlenül, hogy mekkora a szerkesztőfelület. 7 Kattintsunk triplán a kódra a teljes <p> címke kijelöléséhez. Szüntetessük meg a kijelölést úgy, hogy bárhová kattintunk. Vigyük az egérkurzort a sorok számát tartalmazó oszlop fölé, majd kattintsunk egyszer a 102-es sor számára a <p> címke újbóli kijelöléséhez. Kattintsunk bárhová a kijelölés megszüntetéséhez. A bal egérgomb lenyomva tartása mellett húzzuk az egérkurzort a 100- as sorszámtól a 103-as sorszámig több egymás utáni címke együttes kijelöléséhez. A tripla kattintás a legbiztosabb módszer egy sor kód kijelöléséhez, amíg a sorok számát tartalmazó oszlop használata a legjobb több címke együttes kijelöléséhez. Mivel a HTML egy hierarchikus, címke-alapú leírónyelv, a Dreamweaver lehetőséget ad a szövegkurzort vagy kijelölést közvetlenül körülvevő címke kijelöléséhez a Select Parent Tag (befoglaló címke kijelölése) paranccsal. 8 Kattintsunk bárhová a 102-es soron kezdődő kódon belül. A függőleges szerkesztőfelület bal oldalán található Coding (forráskód) eszköztáron nyomjuk meg a Select Parent Tag ( ) gombot (felülről az ötödik).

4 4. Lecke Munka forráskóddal Figyeljük meg, hogy a teljes <p> blokk kijelölésre került. Mivel a szövegkurzor egy <p> címkepár között helyezkedett el, a Dreamweaver ezt a címkepárt azonosította befoglalóként. 9 Nyomjuk meg újra a Select Parent Tag gombot, és figyeljük meg, hogy az imént kijelölt <p> címkét befoglaló <div id= company > címke (és az összes abban foglalt kód) került kijelölésre. Ebben a lépésben az előzőleg kijelölt címkét befoglaló címke került kijelölésre. Hierarchikus értelemben a most kijelölt <div> címke az előző lépésben kijelölt <p>, és az összes többi magában foglalt címke szülője (befoglaló címkéje). A kijelölés megtörténte után ugyan már azonnal másolhatnánk is azt, tegyük félre még ezt a műveletet a következő gyakorlatra, ahol megtanuljuk, hogyan lehet összecsukni egyes kódrészleteket. Kódrészletek összecsukása Amikor hibákat keresünk egy HTML oldalon, a kód puszta mennyisége is akadályozó tényező lehet. A Dreamweaver egy hasznos funkcióval biztosítja, hogy ideiglenesen elrejthessük a kód kijelölt részét a kijelölés összecsukásával. A következő gyakorlatban látni fogjuk, hogy milyen egyszerű mozgatni és kezelni az összecsukott kódrészleteket. 1 2 Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. 3 A bal egérgomb lenyomva tartása mellett az egér húzásával jelöljünk ki egy vagy több címkén átívelő kódrészletet.

5 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 5 Figyeljük meg a két szürke gombot, amik a forráskód és a sorok számozása között megjelenik. Ezeket a Dreamweaverben kódfogónak (code handle) hívják, és általuk irányítható a kódrészletek összecsukása. 4 Kattintsunk a felső kódfogóra a kijelölt kódrészlet összecsukásához. Figyeljük meg, hogy a kijelölést a Dreamweaver egy szürke területtel helyettesíti, melyben a kódrészlet első 7 karaktere és egy hármas pontozás található, valamint azt, hogy a két kódfogó (az alsó és a felső) egyesül. Az összecsukott kód első tíz sorát megnézhetjük úgy, hogy a szürke terület fölött hagyjuk egy rövid ideig az egérkurzort. 5 Kattintsunk egyszer a kódfogóra az összecsukott kódrészlet visszaállításához, majd kattintsunk bárhová a kijelölés megszüntetéséhez. A legtöbb esetben egy teljes <div> címke összecsukására lesz majd szükségünk, annak ellenére, hogy bármilyen kijelölést összecsukhatunk. A Coding eszköztáron találunk egy pont erre a célra kialakított eszközt. 6 Helyezzük el a szövegkurzort közvetlenül a <div class= company > kódrészlet első előfordulása után, a <h2>carryall Inc.</h2> kódrészlet fölött. Ha megvagyunk, nyomjuk meg a Collapse Full Tag (teljes címke összecsukása, IKON) gombot a szerkesztőfelület Coding eszköztárában. Ahogy a neve is mutatja, a Collapse Full Tag funkció ötvözi a Select Parent Tag funkciót azzal, hogy egyből össze is csukja a kijelölt kódrészletet. Ez az eszköz nagyon hasznos, ha jól elkülöníthető kódblokkokkal dolgozunk, mint például a.company CSS osztályú <div> címkék sorozata. Gyorsan csukjuk össze mindegyiket, és rendezzük át a sorrendjüket. Helyezzük el a szövegkurzort közvetlenül a 7 <div class= company > kódrészlet második előfordulása után, a <h2>company Anon</h2> kódrészlet fölött, majd nyomjuk meg a Collapse Full Tag gombot a Coding eszköztáron. Ismételjük meg a műveletet a <div class= company > harmadik előfordulásánál is.

6 6. Lecke Munka forráskóddal Most, hogy mindhárom <div> címkét összecsuktuk, gyorsan át tudjuk helyezni őket egyik helyről a másikra. 8 Jelöljük ki az első összecsukott kódrészletet a 99-es sor számára kattintva. Üssük le a Control + X (Windows) vagy Command + X (Macintosh) gyorsbillentyűt a kijelölés kivágásához. Helyezzük a szövegkurzort az utolsó összecsukott kódrészlet elé, majd üssük le a Control + V (Windows) vagy Command + V (Macintosh) gyorsbillentyűt. Az eredmény ellenőrzéséhez kinyithatnánk ugyan az összecsukott kódrészleteket, de van egy jobb, vizuális módszer. 9 Nyomjuk meg a Design ( ) gombot a szerkesztőfelület eszköztárán a Design nézetbe való visszatéréshez. Figyeljük meg, hogy a cégek sorrendje megváltozott, és most a Company Anon szerepel első helyen. Nyomjuk meg a Code gombot a Code nézetbe való visszatéréshez, és láthatjuk, hogy a korábban összecsukott kódrészletek összecsukva maradtak. Fontos észben tartani, hogy az összecsukott kódrészletek összecsukva maradnak, egészen addig, amíg mi magunk ki nem bontjuk őket. Ezt megtehetjük egyenként a megfelelő kódfogóra kattintva, vagy egyszerre az Expand All eszköz használatával. Ha összecsukott kódrészletekkel mentünk el egy oldalt, azok összecsukva maradnak akkor is, ha az adott dokumentumot elmentjük és újra megnyitjuk. 10 Nyomjuk meg az Expand All (felülről a negyedik, ) gombot a Coding eszköztáron. Figyeljük meg, hogy az összes korábban összecsukott kódrészlet kinyílik. 11 Válasszuk ki a File > Save menüpontot.

7 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 7 Következő gyakorlatban azokat az eszközöket és módszereket ismerjük meg, amikkel a Dreamweaver egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a kézi kódolást. Új forráskód írása Noha a könyv gyakorlatainak nagy részét Design nézetben végeztük el, fontos megismerkedni a Code nézetben való szerkesztés mikéntjével is. Előbb vagy utóbb szükségünk lesz arra, hogy belenyúljunk a forráskódba egy kívánt hatás eléréséhez, és erre csak Code nézetben van lehetőség. Ebben a gyakorlatban megtanuljuk, hogyan tudunk meglévő kódrészleteket új címkékkel körülvenni, valamint azt, hogyan tudunk kézzel új kódrészleteket beszúrni. 1 Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. 2 Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. 3 Görgessünk le az oldal aljára, és helyezzük a szövegkurzort a <p> 2007 dev / design LLC.</p> kódrészlet elé. A cél az, hogy egy újabb elemet adjunk hozzá a forráskódhoz, hogy a lábléc balra legyen igazítva, ugyan úgy, ahogy a jelenlegi elem jobbra igazított. Ehhez a meglévő címkét körül kell venni egy új <div> címkével. 4 Kezdjük el begépelni a HTML címkét, a bal oldali, nyitó kacsacsőrrel kezdve, majd álljunk meg egy pillanatra. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver előhozza az elérhető címkék listáját. Ha továbbírjuk a kívánt címke nevét (üssük is le a d betűt), akkor a címkék listáján is az első d betűvel kezdődő címkére ugrik a Dreamweaver. Ha leütjük az i betűt is, a Dreamweaver máris a kívánt div címkét jelöli ki a listában. Ekkor üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt, és a Dreamweaver beilleszti a forráskódba a kívánt címkét. A címkék listája sokat segít a kézi kódolás gyorsaságának és pontosságának a növelésében. A következő lépésben látni fogjuk, hogy a lista nem csak a címkéknél, hanem azok tulajdonságainál is a rendelkezésünkre áll.

8 8. Lecke Munka forráskóddal 5 Üssük le a szóköz billentyűt. Ha esetleg nem jelenne meg az elérhető tulajdonságok listája, üssük le a CTRL + Szóköz (Windows) vagy Cmd + Szóköz (Macintosh) gyorsbillentyűt. Üssük le a kívánt tulajdonság első betűjét (i): a listában a kijelölés az id tulajdonságra fog ugrani. Ekkor üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt a tulajdonság beszúrásához. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver nem csak a tulajdonság nevét, hanem az értékének megadásához szükséges idézőjeleket és egyenlőségjelet is beszúrja. Üssük le a kívánt érték első betűjét (r). A right- Column érték lesz kijelölve a listába. Üssük le egyszer a lefelé billentyűt ahhoz, hogy a rightfooter elemre ugorjunk a listában, majd üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. A végén már csak a lezáró kacsacsőrt kell begépelnünk, tegyük is meg. A Dreamweaver nem csak az érvényes címkéket és tulajdonságokat jeleníti meg ezekben a gyorslistákban, hanem az elérhető CSS azonosítókat és osztályokat is, ha arra van szükség. Ez különösen a miatt fontos, hogy a CSS megkülönbözteti a kis és nagybetűket, így azonban el tudjuk kerülni a CSS szelektorok neveinek elírását. Most hozzuk létre a címkepár lezáró tagját, és ismerkedjünk meg egy újabb Dreamweaver funkcióval. 6 Helyezzük a szövegkurzort a <p> 2007 dev / design LLC.</p> kódrészlet mögé, gépeljük be a lezáró címke első két karakterét (</), majd álljunk meg egy pillanatra. A Dreamweaver be fogja fejezni nekünk a címkét. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt a beszúrás elfogadásához. A Code nézetben a Dreamweaver olyan kódkiegészítő funkciót biztosít, ami, mint azt az imént láthattuk, figyeli, hogy mely címkét kell épp lezárni, és megadja nekünk. Most gyakoroljuk mindkét kódoló funkció használatát.

9 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 9 7 Helyezzük a szövegkurzort a <div id= rightfooter > kódrészlet mögé és írjuk be a következő kódot, az imént megismert két funkció használatával: <div id= leftfooter > <p>all rights reserved</p> </div> 8 Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. Megjegyzés: az előre megadott leftfooter és rightfooter CSS szabályok a float tulajdonság segítségével jelenítenek meg két bekezdést ugyanabban a sorban. 9 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez. A következő gyakorlatban megtanuljuk, hogyan tudunk a forráskódba megjegyzéseket beszúrni.

10 10. Lecke Munka forráskóddal Megjegyzések a forráskódban A HTML megjegyzések lehetővé teszik, hogy megjegyzéseket, utalásokat vagy egyéb tartalmat helyezzünk el egy oldalon, úgy, hogy az nem jelenik meg a böngészőkben, a forráskódba azonban be van ágyazva. Jelezhetjük így például azt, hogy egy adott oldal mikor került utoljára frissítésre. A HTML megjegyzéseket használhatjuk továbbá egyébként látható tartalom elrejtéséhez is. A következő gyakorlatok során mindkét módszert megtanuljuk Amennyiben szükséges, nyissuk meg újra az előző gyakorlatban használt code_start.htm állományt úgy, hogy duplán rákattintunk a Files panelen. Ha szükséges, váltsunk át Code nézetbe a Code gomb megnyomásával a szerkesztőfelület eszköztárán. Görgessünk az oldal tetejére, és helyezzük el a szövegkurzort a <head> címke után. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt egy új sor létrehozásához. 4 Nyomjuk meg az Apply Comment (megjegyzés létrehozása, ) menügombot a szerkesztőfelület Coding eszköztárán, majd a listából válasszuk ki a HTML Comment (HTML megjegyzés) opciót. Összesen ötféle megjegyzés áll rendelkezésre: Apply HTML Comment egyszerű HTML megjegyzést szúr be, mely <!-- jellel kezdődik és --> jellel végződik. Apply /* */ Comment többsoros JavaScript vagy CSS megjegyzés beszúrása Apply // Comment egysoros JavaScript megjegyzés beszúrása Apply Comment egysoros VBScript megjegyzés beszúrása Apply Server Comment kiszolgáló oldali kódot tartalmazó oldalakon működik, az adott kiszolgálónak megfelelő formátumban szúr be megjegyzést.

11 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 11 5 A HTML megjegyzésen belül tartva a szövegkurzort írjuk be a következő szöveget: Utolsó módosítás:, és adjuk meg a mai dátumot. Most az utolsó módosítás dátuma be van ágyazva az oldalba, de a látogatók számára láthatatlanul. A következőben az oldal egy részét tesszük ideiglenesen láthatatlanná egy HTML megjegyzés segítségével. Megjegyzés: Tartsuk fejben, hogy a HTML megjegyzések bárki számára láthatóak a böngészők View Source (forráskód megtekintése) menüpontjának kiválasztásával! 6 Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. Válasszuk ki a CarryAll Inc. alatti képet, majd a Címkeválasztó segítségével a <div.company> címkét. 7 Sokszor hasznos ide-oda váltani a Design és Code nézetek között. Gyakran könnyebb egy kijelölést Design nézetben végrehajtani különösen a Címkeválasztó segítségével majd visszaváltani Code nézetbe a művelet befejezéséhez. Váltsunk vissza Code nézetbe a Code gomb megnyomásával, majd a Coding eszköztáron az Apply Comment menügomb alatt válasszuk az Apply HTML Comment menüpontot.

12 12. Lecke Munka forráskóddal 8 Figyeljük meg, hogy az addig kijelölt kódrészletet most már egy HTML megjegyzés határolja. Nézzük meg az eredményt Design nézetben. Nyomjuk meg a Design gombot a szerkesztőfelület eszköztárán, hogy visszatérjünk a Design nézetbe. A CarryAll rész eltűnt, és már csak két céget sorol fel az oldal. Mivel a böngésző nem veszi figyelembe a HTML megjegyzés által határolt kódrészleteket, az egész rész nem jelenik meg. Most hozzuk vissza. 9 Nyomjuk meg a Code gombot, majd a kijelölés megszüntetése nélkül nyomjuk ki a Remove Comment (megjegyzés eltávolítása, IKON) gombot. 10 Nyomjuk meg a Design gombot: a CarryAll rész visszatért. Válasszuk ki a File > Save menüpontot. Gratulálunk a lecke befejezéséhez!

13 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 13 Összefoglalás Összefoglaló kérdések 1 Hogyan lehet váltani Code és Design nézet között? 2 Miben különbözik a Coding eszköztár a Dreamweaver többi eszköztárától? 3 Mi a leggyorsabb módja egy szöveget körülvevő címke kiválasztásának? 4 Mi történik a Select Parent Tag gomb másodszori megnyomásakor? 5 Igaz vagy Hamis: Az egyszer összecsukott kódrészletet többet már nem lehet kibontani. 6 Nevezzük meg a HTML megjegyzése két felhasználási lehetőségét. Összefoglaló válaszok 1 A szerkesztőfelület eszköztárán található Code és Design gombok megnyomásával. 2 A Coding eszköztár csak Code nézetben látható, és függőleges, nem pedig vízszintes. 3 Helyezzük a kurzort a szövegrészletbe, majd nyomjuk meg a Select Parent Tag gombot a Coding eszköztáron. 4 Ahányszor megnyomjuk a Select Parent Tag gombot, a kijelölést befoglaló címkét és annak teljes tartalmát kijelöli a Dreamweaver. 5 Hamis. Ha az egeret az összecsukott blokk fölött tartjuk, megjelenik annak első tíz sora, a kódfogóra való kattintással pedig teljesen visszaállíthatjuk az összecsukott kódrészletet. 6 HTML megjegyzést használhatunk a böngészőben meg nem jelenítendő megjegyzések beszúrására, vagy egy-egy részlet ideiglenes elrejtésére is.

14

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

13 Hatékonyságnövelés sablonokkal

13 Hatékonyságnövelés sablonokkal Hatékonyságnövelés sablonokkal Az egységes megjelenés megőrzése egy teljes szájton az egyik legfontosabb kihívás, amivel a webtervezőknek szembe kell nézniük. Egy másik, ehhez kapcsolódó kihívás az egymáshoz

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel

Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel 1. A mintafeladat kiírása Készítsük el a következı weboldal fejlesztésének projekttervét! A projekt kezdési dátuma: 2009. szeptember 2-a. A projektben

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program kezelésébe Bevezetés A táblázatok készítését, használatát támogató számítógépes szoftverek közül tananyagunkban a Microsoft Excel programmal foglalkozunk

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk a Logikai függvények típusaival és elsajátítjuk alkalmazásukat. Jártasságot szerzünk bonyolultabb feladatok megoldásában, valamint képesek leszünk a függvények

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

1. Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel

1. Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel 1. Mintafeladat megoldása MS Office Project 2007 szoftverrel 1. A mintafeladat kiírása Készítsük el a következı gázvezeték-felújítás projekttervét! A projekt kezdési dátuma: 2009. április 2. A projektben

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

Rövid útmutató az első lépésekhez

Rövid útmutató az első lépésekhez Rövid útmutató az első lépésekhez A Microsoft Project 2013 megjelenése eltér a korábbi verziókétól, így ezzel az útmutatóval szeretnénk segíteni a megismerését. Gyorselérési eszköztár Ezt a területet testre

Részletesebben

Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése

Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése AutoCAD Architecture 2008 Lecke Nyílászárók konszignációs lapjának elkészítése Szerző: HörcsikCAD Kft., Horváth Attila Minden Jog Fenntartva! Konszignációs lapok, darabszám kigyűjtés egyszerre több rajzból

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007)

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) 1. A szövegszerkesztők alapvetőfunkciói A szövegszerkesztőprogramok segítségével szövegeket, leveleket, dokumentumokat készíthetünk a számítógéppel. A bevitt

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

A Microsoft Office 2013 újdonságai

A Microsoft Office 2013 újdonságai Molnár Mátyás A Microsoft Office 2013 újdonságai Angol nyelvi verzió Tanfolyami jegyzet Csak a lényeg érthetően! Az Excel 2013 újdonságai AZ EXCEL PROGRAMABLAK FELÉPÍTÉSE A címsorban középen látjuk a munkafüzet

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

K o m m u n i k á c i ó

K o m m u n i k á c i ó K o m m u n i k á c i ó T a r t a l o m Mintafeladatok... 434 01. Feladat... 434 Megoldás... 434 02. Feladat... 435 Megoldás... 435 03. Feladat... 436 Megoldás... 436 04. Feladat... 437 Megoldás... 437

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom 1. fejezet: Regisztráció és bejelentkezés az Önkiszolgáló Portálra 2 2. fejezet: Általános információ 4 3. fejezet: Termékregisztráció 5 4. fejezet:

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

A The Bat levelezés beállítása

A The Bat levelezés beállítása A The Bat levelezés beállítása 1. Program megnyitása Nyissa meg a The Bat-et, mely általában a Start menü Minden program/programok listájában megtalálható. Amennyiben a telepítést követő első indításkor

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

A Civil Kalauz program 5.0 verziója

A Civil Kalauz program 5.0 verziója 1.oldal A Civil Kalauz program 5.0 verziója Az Civil Kalauz 5.0 verziója Windows operációs rendszert (XP-től Win8-ig) plusz.net4-es futtatókörnyezetet igényel. A telepítés elkezdése előtt a.net4 meglétét

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Messenger. Novell 1.0. www.novell.com GYORSKALAUZ

Messenger. Novell 1.0. www.novell.com GYORSKALAUZ Novell Messenger 1.0 GYORSKALAUZ www.novell.com A Novell Messenger egy vállalati, keresztplatformos gyorsüzenet-kezelő program, amelynek működése a Novell edirectory TM címtáron alapul. A Messenger rendszer

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása

A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása 1. Program Megnyitás Nyissa meg a Mozilla Thunderbird-öt, mely általában a Start menü Minden program/programok menü Mozilla Thunderbird menüben megtalálható.

Részletesebben

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI 50 feladat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára Készítette: Jávorszky Ferenc Debrecen 2010. 1 1. Készítsen honlapot, amelynek

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük. A fájlkezelés alapfogalmai Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévõ fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása

Bluetooth Software frissítés leírása Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez Alkalmazandó 2012 utáni termékek esetén CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket a fejegység Bluetooth

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők.

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Bizonylatok felvitele Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Fej Gazdasági esemény Kezdjük el begépelni a

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Alkatrész 15 gyakorló feladat

Alkatrész 15 gyakorló feladat Alkatrész 15 gyakorló feladat Intelligens sajátosság-katalógus A feladat megoldásához szükséges fájlok: Alk15k Az intelligens sajátosság-katalógusban tárolt alaksajátosságok, mint építő elemek felhasználhatók

Részletesebben

A Microsoft Excel alapjai

A Microsoft Excel alapjai Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel program alapjaival. Milyen adattípusokkal dolgozhatunk, hogyan rögzíthetjük ezeket az adatokat, valamint milyen módon mozoghatunk munkalapunkon az egér

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

A Movie Maker felépítése A Szerkesztő 1. lépés

A Movie Maker felépítése A Szerkesztő 1. lépés A Movie Maker felépítése A program bal oldalán találjuk a Filmes műveletek panelt, amelyből gyorsan elérjük az összes fontos funkciót. Vagyis itt importálhatjuk a nyers filmet, megtekinthetjük a különböző

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Clean-Soft Számítástechnikai és Számviteli Kft. Precíz Info. a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése

Clean-Soft Számítástechnikai és Számviteli Kft. Precíz Info. a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése Precíz Info a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszer pénztár moduljának kezelése PRECÍZ Integrált Ügyviteli Rendszerben a Pénzügyi moduljának elindítása A Microsoft, az ActiveX, az IntelliMouse,

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Figyelem! Ne tegye ki a Sweex Wireless 300N Adapter USB szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak. Ne tegye ki a készüléket közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze azt

Részletesebben

KidPad 1.0. Felhasználói kézikönyv

KidPad 1.0. Felhasználói kézikönyv KidPad 1.0 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...2 2. Installálás...2 3. Felhasználói felület...3 Kilépés a programból...4 3.1. Egyéb eszköztár...5 3.2. Rajz eszköztár...6 3.3. Módosító

Részletesebben

5.1.4 Laborgyakorlat: A Windows számológép használata hálózati címeknél

5.1.4 Laborgyakorlat: A Windows számológép használata hálózati címeknél 5.1.4 Laborgyakorlat: A Windows számológép használata hálózati címeknél Célok Átkapcsolás a Windows Számológép két működési módja között. A Windows Számológép használata a decimális (tízes), a bináris

Részletesebben

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület GroupWise WebAccess Alap-illesztőfelület gyorskalauz 8 Novell GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület Gyorskalauz www.novell.com A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület használata Miután a rendszergazda

Részletesebben

A Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer munkafelületének bemutatása

A Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer munkafelületének bemutatása A Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer munkafelületének bemutatása A BC Trader egy multifunkcionális, többszörösen díjazott online kereskedési rendszer, ami lehetővé teszi a befektetők számára,

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

Egyéni párbeszédpanel Excelben

Egyéni párbeszédpanel Excelben Egyéni párbeszédpanel Excelben Készítsünk olyan, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjszámítására szolgáló párbeszédpanelt, amely a munkafüzet betöltésekor megjelenik. A jármű kategóriájától (hengerűrtartalomtól)

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

Választó lekérdezések

Választó lekérdezések A választó lekérdezés a leggyakrabban előforduló lekérdezés típus. Egy vagy több táblából hív le adatokat, és az eredményt egy adatlapon jeleníti meg, ahol a rekordokat frissíteni lehet (bizonyos keretek

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

WebResponder információs füzetek

WebResponder információs füzetek WebResponder információs füzetek Költözés 2010.07.20. Balogh Attila http://webrepsonder.net Oldal:2 MI SZÜKSÉG ERRE? Ahogy észrevehetted, a WebResponder rendszerét kissé átalakítottuk figyelembe véve a

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban 1 Mi az M-fájl Annak ellenére, hogy a MATLAB rendkívül kifinomult és fejlett számológépként használható, igazi nagysága mégis abban rejlik, hogy be tud olvasni és végrehajtani

Részletesebben