13 Hatékonyságnövelés sablonokkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "13 Hatékonyságnövelés sablonokkal"

Átírás

1 Hatékonyságnövelés sablonokkal Az egységes megjelenés megőrzése egy teljes szájton az egyik legfontosabb kihívás, amivel a webtervezőknek szembe kell nézniük. Egy másik, ehhez kapcsolódó kihívás az egymáshoz hasonló, csak a tartalmukban eltérő oldalak létrehozása. A Dreamweaver mindkét kihívásra elegáns választ ad. Ha egyszer létrehoztunk egy sablont a Dreamweaverben, akkor az arra épülő oldalakat egyszerűen módosíthatjuk, hogy egyéni tartalommal rendelkezzenek, és mégis könnyen frissíthetőek maradnak, ha szükségessé válik magát a sablont módosítanunk.

2 2. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal A lecke áttekintése Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan használhatjuk a Dreamweaver sablonkezelő funkcióit, az alábbiak elvégzésével: Sablon létrehozása. Szerkeszthető régiók beszúrása. Sablonon alapuló oldalak létrehozása. Opcionális régiók hozzáadása. Sablonok és sablonokon alapuló oldalak frissítése. Ennek a leckének az elvégzéséhez körülbelül 60 perc szükséges. Mielőtt belevágnánk, ellenőrizzük, hogy átmásoltuk-e a Lessons/Lesson könyvtárat az Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a Könyvben CD-ről a helyi meghajtónkra. A lecke követése közben folyamatosan felül fogjuk írni a kiinduló állományokat. Ha esetleg szükségessé válna a kezdeti állapot visszaállítása, másoljuk át ismét a kiinduló állományokat a CD-ről. Sablon létrehozása A Dreamweaverben a sablonok egyfajta mintaoldalak, amik alapján további oldalak lehet létrehozni. Ugyan létrehozhatunk egy teljesen üres oldalból kiindulva is egy sablont, sokkal praktikusabb és gyakoribb ha egy meglévő oldalt alakítunk át sablonná. Ami még jobb, hogy ezt nagyon könnyű megcsinálni, ahogy az alábbi gyakorlatban látni fogjuk. 1 Indítsuk el az Adobe Dreamweaver CS3-at. 2 Ha nem látszik a munkakörnyezeten, nyomjuk meg az F8-at, hogy előhívjuk a Files panelt, majd válasszuk ki a DW CIB szájtot a szájtok listájából. 3 A Files panelen bontsuk ki a lesson könyvtárat, majd kattintsunk duplán a template_start.htm állományra annak megnyitásához.

3 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 3 Egy meglévő oldal sablonná alakításának alapművelete egyetlen egy lépés: elmentjük az oldalt sablonként. 4 Válasszuk ki a File > Save as Template menüpontot. Különleges természetüknél fogva a Dreamweaver a sablonokat saját külön könyvtárukban tárolja. A könyvtár elnevezése Templates, melyet a program a szájt gyökérkönyvtárában hoz létre. Mivel ezeket az állományokat mindig ezen a helyen tárolja a Dreamweaver, nincs szükség külön Mentés másként párbeszédablakra. 5 A megjelenő Save as Template (mentés sablonként) párbeszédablakban ellenőrizzük, hogy a DW CIB szájt legyen kiválasztva a szájtok listájában (Site). A Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee_profile, és hagyjuk üresen a Description (leírás) mezőt. Nyomjuk meg a Save gombot. Amikor a Dreamweaver megkérdezi, hogy frissíteni szeretnénk-e a hivatkozásokat (Update Links), nyomjuk meg a Yes (igen) gombot. Megjegyzés: a hivatkozásokat (képekre, CSS stíluslapokra és más kapcsolódó állományokra) azért szükséges frissíteni, mert a sablonnak eltér a tárolási helye az eredeti dokumentumétól. A dokumentum megjelenése nem változott az előzőekhez képest, de a címsorban megjelenő <<Template>> szó mutatja, hogy sablonról van szó. 6 Válasszuk a File > Close menüpontot a sablon bezárásához. A következőkben a Dreamweaver sablonok szívét és lelkét képező szerkeszthető régiók létrehozásával fogunk megismerkedni.

4 4. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Szerkeszthető régiók létrehozása Amikor létrehozunk egy sablont, a Dreamweaver zárolja az egész oldalt: ha ilyen állapotában hoznánk létre a sablon alapján egy oldalt, akkor a létrehozott oldal a sablon pontos mása lenne, és a Dreamweaver nem engedné egy részletének a szerkesztését sem. A sablonok egyedi képességeit pont az adja, hogy különböző régiókat határozhatunk meg bennük. Ezek közül a legfontosabbak a szerkeszthető régiók (editable regions). 1 Bontsuk ki a Templates könyvtárat a Files panelen, majd kattintsunk duplán az employee_profile.dwt állományra annak megnyitásához. A Dreamweaver a.dwt kiterjesztéssel különbözteti meg a sablonállományokat. Az ilyen állományok ettől függetlenül a többi dokumentumhoz hasonlóan megnyithatók szerkesztés céljából. 2 3 A sablonokat az Assets (erőforrások) panel Templates (sablonok) kategóriájában is megtalálhatjuk, és onnan is megnyithatjuk őket. A szerkesztőfelület eszköztárában a Page title (oldalcím) mezőből töröljük ki a Maya Ren nevet, majd üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. A Dreamweaver ilyenkor automatikusan szerkeszthető régióvá teszi az oldal címét jelölő <title> címkepárt, így ez a mező egyszerűen módosítható lesz a sablonon alapuló oldalakon. Jelöljük ki a Maya Ren nevet a címsorban. Egy szerkeszthető régió létrehozásának első lépése, hogy kijelöljük a sablonon alapuló oldalakon szerkeszthetővé tenni kívánt területét az oldalnak. Ez lehet több bekezdés, egy <div> címke, vagy, ahogy ebben az esetben is, egy szövegrészlet. 4 Az Insert panel Common kategóriájában nyomjuk meg a Templates ([IKON]) menügombot (jobbról a második), majd a megjelenő menüből válasszuk ki az Editable Region (szerkeszthető régió) menüpontot.

5 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 5 5 A megjelenő New Editable Region (új szerkeszthető régió) párbeszédablakban a Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee, majd nyomjuk meg az OK gombot. Mindegyik szerkeszthető régiónak egyedi neve kell, hogy legyen. Ez a név a szerkeszthető régiókat jelölő határvonal fölött megjelenő fülön jelenik meg. Egy szerkeszthető régió létrehozásának második lépése az, hogy a konkrét tartalmat a tartalom jellegét azonosító általánosabb kifejezésre cseréljük. 6 A nélkül, hogy megszüntetnénk az új szerkeszthető régió tartalmának kijelölését, gépeljük be az Employee name általános szöveget. Most végezzük el ugyanezt a folyamatot a címsor munkakört tartalmazó részével is. 7 elöljük ki a címsorban a Creative Director szöveget, majd az Insert panelen nyomjuk meg az Editable Region gombot. A megjelenő New Editable Region párbeszédablakban adjuk meg azt, hogy title (munkakör) a Name mezőben, és nyomjuk meg az OK gombot. A kijelölt szöveget a dokumentumban is írjuk át arra, hogy Title.

6 6. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Figyeljük meg, hogy a munkatárs nevét és munkakörét elválasztó kettőspontot és szóközt nem tettük egyik szerkeszthető régió részévé se. Ez a területe az oldalnak emiatt a sablonon alapuló oldalakon nem szerkeszthető, így biztosítjuk, hogy a megkívánt formázás (Munkatárs neve: munkaköre) mindig érvényesüljön. Most tegyük lehetővé a munkatárs fényképének módosítását is. 8 Jelöljük ki a maya_ren.jpg képet a szerkesztőfelületen, majd nyomjuk meg az Editable Region gombot az Insert panelen. A megjelenő New Editable Region párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy photograph, majd nyomjuk meg az OK gombot. Jobb nem a sablonban hagyni egy bizonyos munkatárs fényképét, hisz akkor csak reménykedhetünk, hogy aki létrehozza a sablonon alapuló oldalt, nem felejti majd el kicserélni. Tegyünk be a konkrét fotó helyett egy helyőrző képet. 9 Üssük le a Delete billentyűt a jelenlegi kép törléséhez. Az Insert panel Common kategóriájában nyomjuk meg az Images menügombot, majd válasszuk az Image Placeholder (képi helyőrző, ) menüpontot.

7 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 7 10 A megjelenő Image Placeholder párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy Employee_Photograph, és üssük le a Tab billentyűt. A Width (szélesség) mezőben adjunk meg 360- at, a Height (magasság) mezőben pedig 541-et. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. Most hozzuk létre a táblázatos részek szerkeszthető régióit. 11 Jelöljük ki a táblázat második sorának jobb oldali oszlopában található Gauguin, Czanne and Monet szöveget. Nyomjuk meg az Editable Region gombot az Insert panelen, majd a megjelenő New Editable Region párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy art, és nyomjuk meg az OK gombot. Ez esetben hagyjuk meg a meglévő szöveget a szerkeszthető régióba várt információ példájaként. 12 Kövessük a 11. lépésben leírt eljárást a táblázat jobb oldali oszlopának mindegyik cellájának szerkeszthető régióvá alakításához:

8 8. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Jelöljük ki a harmadik cella adatait, és hozzunk létre egy book elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a negyedik cella adatait, és hozzunk létre egy quote elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki az ötödik cella adatait, és hozzunk létre egy training elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a hatodik cella adatait, és hozzunk létre egy birthplace elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a hetedik cella adatait, és hozzunk létre egy memory elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a nyolcadik cella adatait, és hozzunk létre egy invention elnevezésű szerkeszthető régiót. Gratulálunk, létrehoztuk a sablon összes szerkeszthető régióját! Annak ellenére, hogy elsőre favágásnak tűnhet az összes szerkeszthető régió meghatározása, az eredmény bőven megéri a ráfordított időt. Gondoljuk csak bele, ha az egész táblázatot szerkeszthetővé tettük volna, akkor a táblázat szerkezete, vagy akár az egész táblázat is megváltoztatható, eltávolíthatóvá válna a sablonon alapuló oldalakon. Válasszuk ki a File > Save menüpontot a sablon elmentéséhez. A Dreamweaver figyelmeztet, hogy egy blokkszintű elemen belül hoztunk létre szerkeszthető régiót, így a sablonon alapuló oldalakon az ilyen szerkeszthető régiókban már nem lehet majd további blokkszintű elemeket létrehozni. Nyomjuk meg az OK gombot. Mivel szándékosan helyeztük a munkatárs nevét és munkakörét tartalmazó régiókat a <h1>, blokkszintű elemet létrehozó címkén belülre, nem kell foglalkoznunk ezzel a figyelmeztetéssel. 14 Válasszuk ki a File > Close menüpontot a sablon bezárásához. A következőkben munkára fogjuk a sablon, és létrehozzuk az első azon alapuló oldalunkat. Sablonon alapuló oldalak létrehozása A sablonon alapuló oldalak létrehozása a Dreamweaver sablonok létének alapvető oka. Ha egyszer létrehoztunk egy sablonon alapuló oldalt, akkor a szerkeszthető régiói megváltoztathatók, az oldal többi része azonban zárolva lesz. Ez csak a Dreamweaveren belül észrevehető. Ha publikáljuk az oldalt, vagy megtekintjük böngészőben, a sablonon alapuló oldal nem mutat semmilyen eltérést más

9 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 9 HTML dokumentumoktól. 1 Válasszuk ki a File > New menüpontot. 2 A New Document (új dokumentum) párbeszédablakban, a kategória listában a bal oldalon kattintsunk a Page from Template (oldal sablon alapján) lehetőségre. A Site (szájtok) listában ellenőrizzük, hogy a DW CIB legyen kiválasztva. A Template for Site DW CIB (DW CIB szájthoz tartozó sablonok) listájában győződjünk meg arról, hogy az employee_profile sablon legyen kiválasztva. Ha sablonok alapján hozunk létre egy oldalt, a legtöbb esetben az adott szájthoz tartozó sablonokat fogjuk használni. 3 Gondoskodjuk róla, hogy az Update page when template changes (oldal frissítése a sablon megváltozásakor) jelölőnégyzet be legyen pipálva, majd nyomjuk meg a Create (létrehozás) gombot. Az új oldal megjelenik a Dreamweaver szerkesztőfelületén. Mielőtt felfedeznénk és módosítanánk az oldalt, mentsük el. 4 Válasszuk ki a File > Save menüpontot. A Save As (mentés másként) párbeszédablakban keressük meg a lesson könyvtárat, majd a File name (állomány neve) mezőben adjuk meg azt, hogy bill_wanner.htm. Ha végeztünk, nyomjuk meg a Save gombot.

10 10. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Az első dolog, amit megfigyelhetünk, ahogy a szerkesztőfelület fölött mozgatjuk az egérkurzort, az az, hogy az oldal bizonyos részei, mint például a navigációs elemek és a logó, zárolva vannak, és nem módosíthatók. Ezek fölött az oldalelemek fölött az egérkurzor a függőleges szövegbeszúró ikonból egy nemzetközi tilos a behajtás szimbólummá (áthúzott karika) változik. A szerkeszthető régiók tartalma azonban módosítható, kezdjünk is bele A szerkesztőfelület eszköztárának Page title (oldalcím) mezőjében helyezzük a szövegkurzort a dev / design folks szöveg mögé, és írjuk be azt, hogy Bill Wanner. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. Emlékezhetünk rá, hogy a Dreamweaver automatikusan létrehoz egy szerkeszthető régiót az oldal címének módosíthatósága érdekében. Az employee szerkeszthető régióban jelöljük ki az Employee Name szöveget, üssük le a Delete billentyűt annak törléséhez, és írjuk be azt, hogy Bill Wanner. A title szerkeszthető régióban jelöljük ki a Title szöveget, üssük le a Delete billentyűt annak törléséhez, majd írjuk be azt, hogy CFO. Már láthatjuk, ahogy az oldalunk kezd formálódni. Most cseréljük le a helyőrző képet is.

11 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 11 8 Kattintsunk duplán a helyőrző képre. A megjelenő Image Source (kép forrása) párbeszédablakban keressük meg a lesson > images könyvtárat, és jelöljük ki a bill_wanner.jpg állományt. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. A következőkben a táblázatban található szerkeszthető régiók szövegét kell módosítanunk. Szerencsére a Dreamweaver egyszerűvé teszi a közöttük való mozgást. 9 Helyezzük a szövegkurzort az art szerkeszthető régióba, és válasszuk az Edit > Select All (mindet kijelöl) menüpontot. A kijelölés megtörténte után gépeljük be a Keith Haring and Leonardo da Vinci szöveget a kijelölt szöveg felülírásához. Ha megvagyunk, üssük le a Tab billentyűt. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver átugrott a következő szerkeszthető régióra, és ki is jelölte annak tartalmát. A Tab billentyű ismételt lenyomásával gyorsan végigszaladhatunk a szerkeszthető régiókon, és módosíthatjuk azok tartalmát, ahol szükséges.

12 12. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal 10 Az alábbiak szerint módosítsuk a szerkeszthető régiók tartalmát: A book szerkeszthető régióban adjuk meg azt, hogy Winning by Jack Welch és üssük le a Tab billentyűt. A quote szerkeszthető régióban azt, hogy Nothing gold can stay Robert Frost, majd üssük le a Tab billentyűt. A training szerkeszthető régióba írjuk azt, hogy M.B.A., Stanford University, és üssük le a Tab billentyűt. A birthplace szerkeszthető régió tartalma legyen az, hogy Menlo Park, California, és ismét üssük le a Tab billentyűt. A memory szerkeszthető régióban azt adjuk meg, hogy Seeing my first child born, és üssük le a Tab billentyűt. Az invention szerkeszthető régióba írjuk be azt, hogy Flying cars. 11 Az első sablonon alapuló oldalunk el is készült. Nézzük meg a böngészőben. 12 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez, majd üssük le az F12 gombot az oldal megtekintéséhez az elsődleges böngészőnkben. Láthatjuk, hogy semmi sem utal arra, hogy ez a sablonon alapuló oldal bármiben is eltérne egy szokványos weboldaltól.

13 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben A következőkben megtanuljuk, hogyan tudunk egy kicsit rugalmasabb sablonokat létrehozni opcionális régiók segítségével. Opcionális régiók létrehozása Egy másik hatékony eszköz a Dreamweaver szerszámosládájában az opcionális régiók létrehozásának lehetősége. Egy opcionális régió tartalma bármely, a sablonon alapuló oldalon annak módosításakor megjeleníthető vagy elrejthető. Az alábbi gyakorlatban egy hónap dolgozója részt alakítunk ki a sablonban, mely ki és bekapcsolható bármely, a sablonon alapuló oldalon. 1 A Files panelen bontsuk ki a Templates könyvtárat, majd kattintsunk duplán az employee_profile.dwt állományra annak megnyitásához. 2 Helyezzük a szövegkurzort a title szerkeszthető régiótól jobbra, üssük le a szóköz billentyűt, majd írjuk be az and Employee of the Month! szöveget.

14 14. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal 3 4 jelöljük ki az imént beírt szöveget az előtte található szóközzel egyetemben, majd válasszuk ki az Optional Region (opcionális régió) menüpontot az Insert panel Common kategóriájában található Templates menügomb almenüjéből. A megjelenő New Optional Region (új opcionális régió) párbeszédablakban ellenőrizzük, hogy a Basic (egyszerű) fül tartalma látható-e, majd a Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee_month. Vegyük ki a pipát a Show by default (alapértelmezésben látható) jelölőnégyzetből, és nyomjuk meg az OK gombot, ha végeztünk. 5 6 Az opcionális régiónak van egyszerű és haladó funkcionalitása. Egyszerű funkcionalitás esetén tulajdonképpen egy igen-nem választási lehetőségünk van, ahol az opcionális régió vagy megjelenik, vagy nem. A haladó fülön ennél bonyolultabb feltételeket megszabó kifejezéseket adhatunk meg, ahol különböző változók értéke alapján jelenik meg vagy marad rejtve az opcionális régió tartalma. A következő gyakorlathoz tartsuk megnyitva a sablont anélkül, hogy elmentenénk.

15 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 15 A következő gyakorlatban megtanuljuk, hogyan frissítsük a sablonon alapuló oldalakat a sablon változtatásai alapján. Sablonok és sablonon alapuló oldalak frissítése A Dreamweaver sablonok varázsának fele abból ered, hogy egységes sablonokon alapuló oldalakat hozhatunk létre. A varázs másik fele abból ered, hogy egy sablon változtatásait automatikusan átvezethetjük az azon alapuló oldalakra is. 1 Az employee_profile.dwt sablont nyitva tartva válasszuk ki a File > Save menüpontot. A megjelenő szerkeszthető régió figyelmeztetésnél nyomjuk meg az OK gombot.az Update Template Files (sablonon alapuló oldalak frissítése) párbeszédablakban nyomjuk meg az Update (frissítés) gombot. Az Update Template Files párbeszédablak felsorolja az adott sablonon alapuló összes oldalt. 2 Megjelenik az Update Pages (oldalak frissítése) párbeszédablak, mely megmutatja, hogy mely oldalak kerültek frissítésre, valamint azt, hogy a frissítés sikeresen lezajlott-e. Ha a Dreamweaver a folyamat végére ért, nyomjuk meg a Close gombot.

16 16. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Jó esély van rá, hogy egyetlen egy oldal frissítése olyan gyorsan lezajlott, hogy nem is láthattuk, hogy itt egy hosszabb folyamatról van szó. A megvizsgálandó fontosabb részletek az alábbiak: A megvizsgált állományok száma (files examined), a frissített állományok száma (files updated), és a nem frissíthető állományok száma (files which could not be updated). Ha ezek a számok megfelelnek az elvárásainknak, a művelet sikeres volt. Most nézzük meg a frissítést, és használjuk is az opcionális régiót. 3 Válasszuk ki a File > Close menüpontot a sablon bezárásához, majd a Files panelen kattintsunk duplán a bill_wanner.htm állományra a sablonon alapuló oldal megnyitásához. Megnyitáskor nem látunk változást emlékezzünk, hogy az opcionális régió létrehozásakor arra kértük a Dreamweavert, hogy alapértelmezésben ne legyen látható ez a régió. Most tegyük láthatóvá!

17 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 17 4 Válasszuk ki a Modify > Template Properties (sablon tulajdonságainak módosítása). A megjelenő Template Properties (sablon tulajdonságai) párbeszédablakban, a listában jelöljük ki az employee_month bejegyzést, majd pipáljuk be a Show employee_month (employee_month megjelenítése) jelölőnégyzetet. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. Az oldal bonyolultságától függően a Template Properties párbeszédablak számos opcionális régiót és más sablonváltozót tartalmazhat. 5 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez. 6 Láthatjuk, hogy az opcionális szöveg egyből megjelent az oldalon. Azt is észre fogjuk venni, hogy maga a szöveg zárolt, hiszen nem szerkeszthető régióban található. Ha szerkeszthetővé szeretnénk tenni egy opcionális régió szövegét, akkor az opcionális régión belül elhelyezhetünk még egy szerkeszthető régiót is a sablonban. A sablon tulajdonságait az elmentett dokumentumban tárolja a Dreamweaver, és megtartják a választott állapotukat egészen addig, amíg nem módosítjuk őket újra. Gratulálunk a lecke befejezéséhez!

18 18. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Összefoglalás Összefoglaló kérdések 1 Hogyan lehet sablont létrehozni egy meglévő oldalból? 2 Nevezzünk meg egy, a sablonokból nélkülözhetetlen elemet! Miért nélkülözhetetlen? 3 Hogyan lehet egy sablonon alapuló oldalt létrehozni? 4 Mi a feladata egy opcionális régiónak? 5 Hogyan lehet átvezetni egy sablon változtatásait az azon alapuló oldalakra? Összefoglaló válaszok 1 Válasszuk ki a File > Save as Template menüpontot, majd a párbeszédablakban adjuk meg a sablon nevét. 2 A sablonok működéséhez nélkülözhetetlenek a szerkeszthető régiók, mert nélkülük a sablonon alapuló oldalakon minden zárolva lenne, és semmi sem lenne szerkeszthető. 3 Válasszuk ki a File > New menüpontot, majd a New Document párbeszédablakban válasszuk ki a Pages from Template lehetőséget, keressük ki a kívánt sablont, és nyomjuk meg a Create gombot. 4 Az opcionális régiók tartalma elrejthető vagy megjeleníthető külön-külön minden egyes sablonon alapuló oldal szerkesztésekor. 5 A sablonon alapuló oldalak akkor kerülnek frissítésre, amikor a sablon változtatásait elmentjük Dreamweaverben. Az Update Pages párbeszédablakban kísérhetjük figyelemmel a folyamatot.

14 Munka forráskóddal

14 Munka forráskóddal Munka forráskóddal A forráskód a minden weboldal felszíne alatt dübörgő motor. Sok vizuális tervező mint sok sofőr szereti a motort a szakképzett szerelőkre bízni, és leginkább a Design nézetet használja.

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program kezelésébe Bevezetés A táblázatok készítését, használatát támogató számítógépes szoftverek közül tananyagunkban a Microsoft Excel programmal foglalkozunk

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.1) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25.

MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25. MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25. A MOME wifi hálózatában három hálózati azonosító (SSID) került beállításra: 1. SSID: guest Titkosítatlan hálózati forgalom, szabad csatlakozási

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők.

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Bizonylatok felvitele Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Fej Gazdasági esemény Kezdjük el begépelni a

Részletesebben

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS 1 TARTALOM Főalkatrészek. 3 Telepítési útmutató...5 A Bluetooth telepítése....17 A

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása

Bluetooth Software frissítés leírása Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez Alkalmazandó 2012 utáni termékek esetén CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket a fejegység Bluetooth

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.3) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása

Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása Tartalomjegyzék 1 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 VEVŐ - ÜRES... 8 3 VEVŐ - MEGJELENÍTÉS [70001 TESZTVEV TESZT VEVŐ]... 10 4 VEVŐ - VÁLTOZTATÁS [70001

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Avery Design Pro 4.0

Avery Design Pro 4.0 Avery Design Pro 4.0 Felhasználói útmutató Az Avery Design egy egyszerű, de sokfunkciós, könnyen kezelhető címkenyomtató, kártyatervező program. Készítsük el a kártyasablont Indításkor az Üdvözlő ablak

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Rövid útmutató az első lépésekhez

Rövid útmutató az első lépésekhez Rövid útmutató az első lépésekhez A Microsoft Project 2013 megjelenése eltér a korábbi verziókétól, így ezzel az útmutatóval szeretnénk segíteni a megismerését. Gyorselérési eszköztár Ezt a területet testre

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Tanév indítása iskolák esetén. Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket.

Tanév indítása iskolák esetén. Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket. Tanév indítása iskolák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket.

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom 1. fejezet: Regisztráció és bejelentkezés az Önkiszolgáló Portálra 2 2. fejezet: Általános információ 4 3. fejezet: Termékregisztráció 5 4. fejezet:

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS Kurzus meghirdetése adott félévre Adott félév kurzusainak a meghirdetése a TÁRGYAK 46800 felületen történik. Elérési útvonal a jobboldali

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI)

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013.

Részletesebben

Pro Printer Telepítése és beállítása

Pro Printer Telepítése és beállítása Pro Printer Telepítése és beállítása 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek: 3 Támogatott böngészők: 3 _ A

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva,

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva, Fáma Futár bemutató Általános Az új rendszerben található listázások általános tulajdonságai: - a listázásokban az oszlopok sorrendje az oszlop fejlécét "megfogva" és elmozgatva módosítható, - a lista

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Levelezéshez kapcsolódó alapfogalmak

Tartalomjegyzék. Levelezéshez kapcsolódó alapfogalmak Tartalomjegyzék Outlook Express e-mail fiók beállítása... 2 Outlook Express e-mail fiók módosítása.... 5 Outlook 2003 e-mail fiók beállítása... 7 Outlook 2003 e-mail fiók módosítása.... 10 Outlook 2007

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren Készítette: Török Viktor (Kapitány) E-mail: kapitany@lidercfeny.hu 1/10 A NetBeans IDE Linux operációs rendszeren Bevezető A NetBeans IDE egy Java-ban írt,

Részletesebben

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0 A Zappiti egy donationware, vagyis ingyenes program, mellyel kibővítheted Dune médialejátszód képességeit. A leírás a Zappiti 1.2.1 Beta változata alapján készült. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato Köszönjük, hogy megvásárolta a G Data MobileSecurity 2 biztonsági programcsomagot Android operációs rendszerű okostelefonjának védelmére. A G Data MobileSecurity

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

PKN CONTROLS. AMPControl Software. Használati utasítás

PKN CONTROLS. AMPControl Software. Használati utasítás PKN CONTROLS AMPControl Software Használati utasítás 1.A Szoftver Működése: Az AMPControl szoftverrel a PKN Controls által gyártott XE digitális erősítő széria távirányítási funkcióit használhatjuk. A

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

Útmutató Bejelentkezés és adminisztráció

Útmutató Bejelentkezés és adminisztráció Útmutató Bejelentkezés és adminisztráció Szállító-Menedzsment Portál 1.1 verzió Utolsó módosítás: 2013. október 9. Titoktartási figyelmeztetés: nincs Kiadási információ Kiadja: Deutsche Telekom AG Dreizehnmorgenweg

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. Belépés és fájlkezelés Azonosító: hallgato Jelszó: hallgato Átváltás karakteres konzolra: Ctrl+Alt+F1.. Visszaváltás grafikus

Részletesebben

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Az RSS csatornákkal kapcsolatos web 2.0-ás eszközök lehetővé teszik, hogy az RSS hírolvasáson túl saját, személyre szabott weboldalt (ún. személyes kezdőlapot)

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Programozás alapjai Ha egy adott adattáblára Ctrl + G t nyomunk,

Részletesebben