13 Hatékonyságnövelés sablonokkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "13 Hatékonyságnövelés sablonokkal"

Átírás

1 Hatékonyságnövelés sablonokkal Az egységes megjelenés megőrzése egy teljes szájton az egyik legfontosabb kihívás, amivel a webtervezőknek szembe kell nézniük. Egy másik, ehhez kapcsolódó kihívás az egymáshoz hasonló, csak a tartalmukban eltérő oldalak létrehozása. A Dreamweaver mindkét kihívásra elegáns választ ad. Ha egyszer létrehoztunk egy sablont a Dreamweaverben, akkor az arra épülő oldalakat egyszerűen módosíthatjuk, hogy egyéni tartalommal rendelkezzenek, és mégis könnyen frissíthetőek maradnak, ha szükségessé válik magát a sablont módosítanunk.

2 2. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal A lecke áttekintése Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan használhatjuk a Dreamweaver sablonkezelő funkcióit, az alábbiak elvégzésével: Sablon létrehozása. Szerkeszthető régiók beszúrása. Sablonon alapuló oldalak létrehozása. Opcionális régiók hozzáadása. Sablonok és sablonokon alapuló oldalak frissítése. Ennek a leckének az elvégzéséhez körülbelül 60 perc szükséges. Mielőtt belevágnánk, ellenőrizzük, hogy átmásoltuk-e a Lessons/Lesson könyvtárat az Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a Könyvben CD-ről a helyi meghajtónkra. A lecke követése közben folyamatosan felül fogjuk írni a kiinduló állományokat. Ha esetleg szükségessé válna a kezdeti állapot visszaállítása, másoljuk át ismét a kiinduló állományokat a CD-ről. Sablon létrehozása A Dreamweaverben a sablonok egyfajta mintaoldalak, amik alapján további oldalak lehet létrehozni. Ugyan létrehozhatunk egy teljesen üres oldalból kiindulva is egy sablont, sokkal praktikusabb és gyakoribb ha egy meglévő oldalt alakítunk át sablonná. Ami még jobb, hogy ezt nagyon könnyű megcsinálni, ahogy az alábbi gyakorlatban látni fogjuk. 1 Indítsuk el az Adobe Dreamweaver CS3-at. 2 Ha nem látszik a munkakörnyezeten, nyomjuk meg az F8-at, hogy előhívjuk a Files panelt, majd válasszuk ki a DW CIB szájtot a szájtok listájából. 3 A Files panelen bontsuk ki a lesson könyvtárat, majd kattintsunk duplán a template_start.htm állományra annak megnyitásához.

3 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 3 Egy meglévő oldal sablonná alakításának alapművelete egyetlen egy lépés: elmentjük az oldalt sablonként. 4 Válasszuk ki a File > Save as Template menüpontot. Különleges természetüknél fogva a Dreamweaver a sablonokat saját külön könyvtárukban tárolja. A könyvtár elnevezése Templates, melyet a program a szájt gyökérkönyvtárában hoz létre. Mivel ezeket az állományokat mindig ezen a helyen tárolja a Dreamweaver, nincs szükség külön Mentés másként párbeszédablakra. 5 A megjelenő Save as Template (mentés sablonként) párbeszédablakban ellenőrizzük, hogy a DW CIB szájt legyen kiválasztva a szájtok listájában (Site). A Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee_profile, és hagyjuk üresen a Description (leírás) mezőt. Nyomjuk meg a Save gombot. Amikor a Dreamweaver megkérdezi, hogy frissíteni szeretnénk-e a hivatkozásokat (Update Links), nyomjuk meg a Yes (igen) gombot. Megjegyzés: a hivatkozásokat (képekre, CSS stíluslapokra és más kapcsolódó állományokra) azért szükséges frissíteni, mert a sablonnak eltér a tárolási helye az eredeti dokumentumétól. A dokumentum megjelenése nem változott az előzőekhez képest, de a címsorban megjelenő <<Template>> szó mutatja, hogy sablonról van szó. 6 Válasszuk a File > Close menüpontot a sablon bezárásához. A következőkben a Dreamweaver sablonok szívét és lelkét képező szerkeszthető régiók létrehozásával fogunk megismerkedni.

4 4. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Szerkeszthető régiók létrehozása Amikor létrehozunk egy sablont, a Dreamweaver zárolja az egész oldalt: ha ilyen állapotában hoznánk létre a sablon alapján egy oldalt, akkor a létrehozott oldal a sablon pontos mása lenne, és a Dreamweaver nem engedné egy részletének a szerkesztését sem. A sablonok egyedi képességeit pont az adja, hogy különböző régiókat határozhatunk meg bennük. Ezek közül a legfontosabbak a szerkeszthető régiók (editable regions). 1 Bontsuk ki a Templates könyvtárat a Files panelen, majd kattintsunk duplán az employee_profile.dwt állományra annak megnyitásához. A Dreamweaver a.dwt kiterjesztéssel különbözteti meg a sablonállományokat. Az ilyen állományok ettől függetlenül a többi dokumentumhoz hasonlóan megnyithatók szerkesztés céljából. 2 3 A sablonokat az Assets (erőforrások) panel Templates (sablonok) kategóriájában is megtalálhatjuk, és onnan is megnyithatjuk őket. A szerkesztőfelület eszköztárában a Page title (oldalcím) mezőből töröljük ki a Maya Ren nevet, majd üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. A Dreamweaver ilyenkor automatikusan szerkeszthető régióvá teszi az oldal címét jelölő <title> címkepárt, így ez a mező egyszerűen módosítható lesz a sablonon alapuló oldalakon. Jelöljük ki a Maya Ren nevet a címsorban. Egy szerkeszthető régió létrehozásának első lépése, hogy kijelöljük a sablonon alapuló oldalakon szerkeszthetővé tenni kívánt területét az oldalnak. Ez lehet több bekezdés, egy <div> címke, vagy, ahogy ebben az esetben is, egy szövegrészlet. 4 Az Insert panel Common kategóriájában nyomjuk meg a Templates ([IKON]) menügombot (jobbról a második), majd a megjelenő menüből válasszuk ki az Editable Region (szerkeszthető régió) menüpontot.

5 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 5 5 A megjelenő New Editable Region (új szerkeszthető régió) párbeszédablakban a Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee, majd nyomjuk meg az OK gombot. Mindegyik szerkeszthető régiónak egyedi neve kell, hogy legyen. Ez a név a szerkeszthető régiókat jelölő határvonal fölött megjelenő fülön jelenik meg. Egy szerkeszthető régió létrehozásának második lépése az, hogy a konkrét tartalmat a tartalom jellegét azonosító általánosabb kifejezésre cseréljük. 6 A nélkül, hogy megszüntetnénk az új szerkeszthető régió tartalmának kijelölését, gépeljük be az Employee name általános szöveget. Most végezzük el ugyanezt a folyamatot a címsor munkakört tartalmazó részével is. 7 elöljük ki a címsorban a Creative Director szöveget, majd az Insert panelen nyomjuk meg az Editable Region gombot. A megjelenő New Editable Region párbeszédablakban adjuk meg azt, hogy title (munkakör) a Name mezőben, és nyomjuk meg az OK gombot. A kijelölt szöveget a dokumentumban is írjuk át arra, hogy Title.

6 6. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Figyeljük meg, hogy a munkatárs nevét és munkakörét elválasztó kettőspontot és szóközt nem tettük egyik szerkeszthető régió részévé se. Ez a területe az oldalnak emiatt a sablonon alapuló oldalakon nem szerkeszthető, így biztosítjuk, hogy a megkívánt formázás (Munkatárs neve: munkaköre) mindig érvényesüljön. Most tegyük lehetővé a munkatárs fényképének módosítását is. 8 Jelöljük ki a maya_ren.jpg képet a szerkesztőfelületen, majd nyomjuk meg az Editable Region gombot az Insert panelen. A megjelenő New Editable Region párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy photograph, majd nyomjuk meg az OK gombot. Jobb nem a sablonban hagyni egy bizonyos munkatárs fényképét, hisz akkor csak reménykedhetünk, hogy aki létrehozza a sablonon alapuló oldalt, nem felejti majd el kicserélni. Tegyünk be a konkrét fotó helyett egy helyőrző képet. 9 Üssük le a Delete billentyűt a jelenlegi kép törléséhez. Az Insert panel Common kategóriájában nyomjuk meg az Images menügombot, majd válasszuk az Image Placeholder (képi helyőrző, ) menüpontot.

7 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 7 10 A megjelenő Image Placeholder párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy Employee_Photograph, és üssük le a Tab billentyűt. A Width (szélesség) mezőben adjunk meg 360- at, a Height (magasság) mezőben pedig 541-et. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. Most hozzuk létre a táblázatos részek szerkeszthető régióit. 11 Jelöljük ki a táblázat második sorának jobb oldali oszlopában található Gauguin, Czanne and Monet szöveget. Nyomjuk meg az Editable Region gombot az Insert panelen, majd a megjelenő New Editable Region párbeszédablakban a Name mezőben adjuk meg azt, hogy art, és nyomjuk meg az OK gombot. Ez esetben hagyjuk meg a meglévő szöveget a szerkeszthető régióba várt információ példájaként. 12 Kövessük a 11. lépésben leírt eljárást a táblázat jobb oldali oszlopának mindegyik cellájának szerkeszthető régióvá alakításához:

8 8. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Jelöljük ki a harmadik cella adatait, és hozzunk létre egy book elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a negyedik cella adatait, és hozzunk létre egy quote elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki az ötödik cella adatait, és hozzunk létre egy training elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a hatodik cella adatait, és hozzunk létre egy birthplace elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a hetedik cella adatait, és hozzunk létre egy memory elnevezésű szerkeszthető régiót. Jelöljük ki a nyolcadik cella adatait, és hozzunk létre egy invention elnevezésű szerkeszthető régiót. Gratulálunk, létrehoztuk a sablon összes szerkeszthető régióját! Annak ellenére, hogy elsőre favágásnak tűnhet az összes szerkeszthető régió meghatározása, az eredmény bőven megéri a ráfordított időt. Gondoljuk csak bele, ha az egész táblázatot szerkeszthetővé tettük volna, akkor a táblázat szerkezete, vagy akár az egész táblázat is megváltoztatható, eltávolíthatóvá válna a sablonon alapuló oldalakon. Válasszuk ki a File > Save menüpontot a sablon elmentéséhez. A Dreamweaver figyelmeztet, hogy egy blokkszintű elemen belül hoztunk létre szerkeszthető régiót, így a sablonon alapuló oldalakon az ilyen szerkeszthető régiókban már nem lehet majd további blokkszintű elemeket létrehozni. Nyomjuk meg az OK gombot. Mivel szándékosan helyeztük a munkatárs nevét és munkakörét tartalmazó régiókat a <h1>, blokkszintű elemet létrehozó címkén belülre, nem kell foglalkoznunk ezzel a figyelmeztetéssel. 14 Válasszuk ki a File > Close menüpontot a sablon bezárásához. A következőkben munkára fogjuk a sablon, és létrehozzuk az első azon alapuló oldalunkat. Sablonon alapuló oldalak létrehozása A sablonon alapuló oldalak létrehozása a Dreamweaver sablonok létének alapvető oka. Ha egyszer létrehoztunk egy sablonon alapuló oldalt, akkor a szerkeszthető régiói megváltoztathatók, az oldal többi része azonban zárolva lesz. Ez csak a Dreamweaveren belül észrevehető. Ha publikáljuk az oldalt, vagy megtekintjük böngészőben, a sablonon alapuló oldal nem mutat semmilyen eltérést más

9 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 9 HTML dokumentumoktól. 1 Válasszuk ki a File > New menüpontot. 2 A New Document (új dokumentum) párbeszédablakban, a kategória listában a bal oldalon kattintsunk a Page from Template (oldal sablon alapján) lehetőségre. A Site (szájtok) listában ellenőrizzük, hogy a DW CIB legyen kiválasztva. A Template for Site DW CIB (DW CIB szájthoz tartozó sablonok) listájában győződjünk meg arról, hogy az employee_profile sablon legyen kiválasztva. Ha sablonok alapján hozunk létre egy oldalt, a legtöbb esetben az adott szájthoz tartozó sablonokat fogjuk használni. 3 Gondoskodjuk róla, hogy az Update page when template changes (oldal frissítése a sablon megváltozásakor) jelölőnégyzet be legyen pipálva, majd nyomjuk meg a Create (létrehozás) gombot. Az új oldal megjelenik a Dreamweaver szerkesztőfelületén. Mielőtt felfedeznénk és módosítanánk az oldalt, mentsük el. 4 Válasszuk ki a File > Save menüpontot. A Save As (mentés másként) párbeszédablakban keressük meg a lesson könyvtárat, majd a File name (állomány neve) mezőben adjuk meg azt, hogy bill_wanner.htm. Ha végeztünk, nyomjuk meg a Save gombot.

10 10. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Az első dolog, amit megfigyelhetünk, ahogy a szerkesztőfelület fölött mozgatjuk az egérkurzort, az az, hogy az oldal bizonyos részei, mint például a navigációs elemek és a logó, zárolva vannak, és nem módosíthatók. Ezek fölött az oldalelemek fölött az egérkurzor a függőleges szövegbeszúró ikonból egy nemzetközi tilos a behajtás szimbólummá (áthúzott karika) változik. A szerkeszthető régiók tartalma azonban módosítható, kezdjünk is bele A szerkesztőfelület eszköztárának Page title (oldalcím) mezőjében helyezzük a szövegkurzort a dev / design folks szöveg mögé, és írjuk be azt, hogy Bill Wanner. Üssük le az Enter (Windows) vagy Return (Macintosh) billentyűt. Emlékezhetünk rá, hogy a Dreamweaver automatikusan létrehoz egy szerkeszthető régiót az oldal címének módosíthatósága érdekében. Az employee szerkeszthető régióban jelöljük ki az Employee Name szöveget, üssük le a Delete billentyűt annak törléséhez, és írjuk be azt, hogy Bill Wanner. A title szerkeszthető régióban jelöljük ki a Title szöveget, üssük le a Delete billentyűt annak törléséhez, majd írjuk be azt, hogy CFO. Már láthatjuk, ahogy az oldalunk kezd formálódni. Most cseréljük le a helyőrző képet is.

11 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 11 8 Kattintsunk duplán a helyőrző képre. A megjelenő Image Source (kép forrása) párbeszédablakban keressük meg a lesson > images könyvtárat, és jelöljük ki a bill_wanner.jpg állományt. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. A következőkben a táblázatban található szerkeszthető régiók szövegét kell módosítanunk. Szerencsére a Dreamweaver egyszerűvé teszi a közöttük való mozgást. 9 Helyezzük a szövegkurzort az art szerkeszthető régióba, és válasszuk az Edit > Select All (mindet kijelöl) menüpontot. A kijelölés megtörténte után gépeljük be a Keith Haring and Leonardo da Vinci szöveget a kijelölt szöveg felülírásához. Ha megvagyunk, üssük le a Tab billentyűt. Figyeljük meg, hogy a Dreamweaver átugrott a következő szerkeszthető régióra, és ki is jelölte annak tartalmát. A Tab billentyű ismételt lenyomásával gyorsan végigszaladhatunk a szerkeszthető régiókon, és módosíthatjuk azok tartalmát, ahol szükséges.

12 12. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal 10 Az alábbiak szerint módosítsuk a szerkeszthető régiók tartalmát: A book szerkeszthető régióban adjuk meg azt, hogy Winning by Jack Welch és üssük le a Tab billentyűt. A quote szerkeszthető régióban azt, hogy Nothing gold can stay Robert Frost, majd üssük le a Tab billentyűt. A training szerkeszthető régióba írjuk azt, hogy M.B.A., Stanford University, és üssük le a Tab billentyűt. A birthplace szerkeszthető régió tartalma legyen az, hogy Menlo Park, California, és ismét üssük le a Tab billentyűt. A memory szerkeszthető régióban azt adjuk meg, hogy Seeing my first child born, és üssük le a Tab billentyűt. Az invention szerkeszthető régióba írjuk be azt, hogy Flying cars. 11 Az első sablonon alapuló oldalunk el is készült. Nézzük meg a böngészőben. 12 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez, majd üssük le az F12 gombot az oldal megtekintéséhez az elsődleges böngészőnkben. Láthatjuk, hogy semmi sem utal arra, hogy ez a sablonon alapuló oldal bármiben is eltérne egy szokványos weboldaltól.

13 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben A következőkben megtanuljuk, hogyan tudunk egy kicsit rugalmasabb sablonokat létrehozni opcionális régiók segítségével. Opcionális régiók létrehozása Egy másik hatékony eszköz a Dreamweaver szerszámosládájában az opcionális régiók létrehozásának lehetősége. Egy opcionális régió tartalma bármely, a sablonon alapuló oldalon annak módosításakor megjeleníthető vagy elrejthető. Az alábbi gyakorlatban egy hónap dolgozója részt alakítunk ki a sablonban, mely ki és bekapcsolható bármely, a sablonon alapuló oldalon. 1 A Files panelen bontsuk ki a Templates könyvtárat, majd kattintsunk duplán az employee_profile.dwt állományra annak megnyitásához. 2 Helyezzük a szövegkurzort a title szerkeszthető régiótól jobbra, üssük le a szóköz billentyűt, majd írjuk be az and Employee of the Month! szöveget.

14 14. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal 3 4 jelöljük ki az imént beírt szöveget az előtte található szóközzel egyetemben, majd válasszuk ki az Optional Region (opcionális régió) menüpontot az Insert panel Common kategóriájában található Templates menügomb almenüjéből. A megjelenő New Optional Region (új opcionális régió) párbeszédablakban ellenőrizzük, hogy a Basic (egyszerű) fül tartalma látható-e, majd a Name (név) mezőben adjuk meg azt, hogy employee_month. Vegyük ki a pipát a Show by default (alapértelmezésben látható) jelölőnégyzetből, és nyomjuk meg az OK gombot, ha végeztünk. 5 6 Az opcionális régiónak van egyszerű és haladó funkcionalitása. Egyszerű funkcionalitás esetén tulajdonképpen egy igen-nem választási lehetőségünk van, ahol az opcionális régió vagy megjelenik, vagy nem. A haladó fülön ennél bonyolultabb feltételeket megszabó kifejezéseket adhatunk meg, ahol különböző változók értéke alapján jelenik meg vagy marad rejtve az opcionális régió tartalma. A következő gyakorlathoz tartsuk megnyitva a sablont anélkül, hogy elmentenénk.

15 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 15 A következő gyakorlatban megtanuljuk, hogyan frissítsük a sablonon alapuló oldalakat a sablon változtatásai alapján. Sablonok és sablonon alapuló oldalak frissítése A Dreamweaver sablonok varázsának fele abból ered, hogy egységes sablonokon alapuló oldalakat hozhatunk létre. A varázs másik fele abból ered, hogy egy sablon változtatásait automatikusan átvezethetjük az azon alapuló oldalakra is. 1 Az employee_profile.dwt sablont nyitva tartva válasszuk ki a File > Save menüpontot. A megjelenő szerkeszthető régió figyelmeztetésnél nyomjuk meg az OK gombot.az Update Template Files (sablonon alapuló oldalak frissítése) párbeszédablakban nyomjuk meg az Update (frissítés) gombot. Az Update Template Files párbeszédablak felsorolja az adott sablonon alapuló összes oldalt. 2 Megjelenik az Update Pages (oldalak frissítése) párbeszédablak, mely megmutatja, hogy mely oldalak kerültek frissítésre, valamint azt, hogy a frissítés sikeresen lezajlott-e. Ha a Dreamweaver a folyamat végére ért, nyomjuk meg a Close gombot.

16 16. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Jó esély van rá, hogy egyetlen egy oldal frissítése olyan gyorsan lezajlott, hogy nem is láthattuk, hogy itt egy hosszabb folyamatról van szó. A megvizsgálandó fontosabb részletek az alábbiak: A megvizsgált állományok száma (files examined), a frissített állományok száma (files updated), és a nem frissíthető állományok száma (files which could not be updated). Ha ezek a számok megfelelnek az elvárásainknak, a művelet sikeres volt. Most nézzük meg a frissítést, és használjuk is az opcionális régiót. 3 Válasszuk ki a File > Close menüpontot a sablon bezárásához, majd a Files panelen kattintsunk duplán a bill_wanner.htm állományra a sablonon alapuló oldal megnyitásához. Megnyitáskor nem látunk változást emlékezzünk, hogy az opcionális régió létrehozásakor arra kértük a Dreamweavert, hogy alapértelmezésben ne legyen látható ez a régió. Most tegyük láthatóvá!

17 Adobe Dreamweaver CS3 Tanfolyam a könyvben 17 4 Válasszuk ki a Modify > Template Properties (sablon tulajdonságainak módosítása). A megjelenő Template Properties (sablon tulajdonságai) párbeszédablakban, a listában jelöljük ki az employee_month bejegyzést, majd pipáljuk be a Show employee_month (employee_month megjelenítése) jelölőnégyzetet. Ha végeztünk, nyomjuk meg az OK gombot. Az oldal bonyolultságától függően a Template Properties párbeszédablak számos opcionális régiót és más sablonváltozót tartalmazhat. 5 Válasszuk ki a File > Save menüpontot a dokumentum elmentéséhez. 6 Láthatjuk, hogy az opcionális szöveg egyből megjelent az oldalon. Azt is észre fogjuk venni, hogy maga a szöveg zárolt, hiszen nem szerkeszthető régióban található. Ha szerkeszthetővé szeretnénk tenni egy opcionális régió szövegét, akkor az opcionális régión belül elhelyezhetünk még egy szerkeszthető régiót is a sablonban. A sablon tulajdonságait az elmentett dokumentumban tárolja a Dreamweaver, és megtartják a választott állapotukat egészen addig, amíg nem módosítjuk őket újra. Gratulálunk a lecke befejezéséhez!

18 18. Lecke Hatékonyságnövelés sablonokkal Összefoglalás Összefoglaló kérdések 1 Hogyan lehet sablont létrehozni egy meglévő oldalból? 2 Nevezzünk meg egy, a sablonokból nélkülözhetetlen elemet! Miért nélkülözhetetlen? 3 Hogyan lehet egy sablonon alapuló oldalt létrehozni? 4 Mi a feladata egy opcionális régiónak? 5 Hogyan lehet átvezetni egy sablon változtatásait az azon alapuló oldalakra? Összefoglaló válaszok 1 Válasszuk ki a File > Save as Template menüpontot, majd a párbeszédablakban adjuk meg a sablon nevét. 2 A sablonok működéséhez nélkülözhetetlenek a szerkeszthető régiók, mert nélkülük a sablonon alapuló oldalakon minden zárolva lenne, és semmi sem lenne szerkeszthető. 3 Válasszuk ki a File > New menüpontot, majd a New Document párbeszédablakban válasszuk ki a Pages from Template lehetőséget, keressük ki a kívánt sablont, és nyomjuk meg a Create gombot. 4 Az opcionális régiók tartalma elrejthető vagy megjeleníthető külön-külön minden egyes sablonon alapuló oldal szerkesztésekor. 5 A sablonon alapuló oldalak akkor kerülnek frissítésre, amikor a sablon változtatásait elmentjük Dreamweaverben. Az Update Pages párbeszédablakban kísérhetjük figyelemmel a folyamatot.

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

14 Munka forráskóddal

14 Munka forráskóddal Munka forráskóddal A forráskód a minden weboldal felszíne alatt dübörgő motor. Sok vizuális tervező mint sok sofőr szereti a motort a szakképzett szerelőkre bízni, és leginkább a Design nézetet használja.

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu A weboldalt és az admin felületet tervezte és fejlesztette: First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu 1 2 www.kvtagozat.hu Belépés minden regisztrált látogatónak saját egyedi felhasználónévvel

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

Lépcsők és korlátok hozzáadása

Lépcsők és korlátok hozzáadása Lépcsők és korlátok hozzáadása 10 Ebben a leckében lépcső és korlát objektumokat adhat hozzá az alapvető épületelrendezéshez. A következők létrehozását tanulhatja meg: Többemeletes egyenes lépcső. Többemeletes

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez

Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez Projektek Rövid útmutató az első lépésekhez A tevékenységek nyomon követése A SharePoint-feladatlistákkal kényelmesen nyomon követheti a projektekben végrehajtandó tevékenységeket. Felvehet kezdési dátumokat

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

HP Photo Printing referenciaútmutató

HP Photo Printing referenciaútmutató Képek bevitele a képtárba Az alábbi eljárások bármelyikével képeket adhat a képtárhoz. A képtár a HP Photo Printing program bal oldali ablaktáblája. Ez a nyomtatásnak és a fényképalbumlapok létrehozásának

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

SAP DocuSign Aláírási Útmutató

SAP DocuSign Aláírási Útmutató SAP DocuSign Aláírási Útmutató Tartalomjegyzék 1. SAP DocuSign Aláírási Útmutató... 2 2. E-mail értesítés fogadása... 2 3. A Dokumentum aláírása... 3 4. További opciók... 4 4.1 Befejezés később... 4 4.2

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele Kézikönyv Fizetési feltétel kulcs felvitele Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 3 2 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÜRES... 5 3 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÚJ... 6 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS...

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Az Kompozer, illetve az NVU honlapszerkesztő program

Az Kompozer, illetve az NVU honlapszerkesztő program Az Kompozer, illetve az NVU honlapszerkesztő program A programról A program felülete A program indítása után a következő felület jelenik meg: A fenti képen bemutatott eszköztárakat a Nézet / Megjelenítés/Elrejtés

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Weblap készítése. Fapados módszer

Weblap készítése. Fapados módszer Weblap készítése Fapados módszer A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt kell tennünk: A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Az EV3. Az EV3 technológia csatlakoztatása. LEGO.com/mindstorms. Az EV3 Brick (Tégla) csatlakoztatása a számítógéphez

Az EV3. Az EV3 technológia csatlakoztatása. LEGO.com/mindstorms. Az EV3 Brick (Tégla) csatlakoztatása a számítógéphez Az EV3 csatlakoztatása Az EV3 Brick (Tégla) csatlakoztatása a számítógéphez Csatlakoztassuk az EV3 Brick-et a számítógépünkhöz USB kábellel, vagy vezeték nélküli módon Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével.

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Facebook album beillesztése az oldalba

Facebook album beillesztése az oldalba Facebook album beillesztése az oldalba Facebook Album Fetcher modul A modulról A Facebook Album Fetcher modul teszi lehetővé, hogy a megadott facebook felhasználó albumai a drupal alapú oldalon megjelenjenek,

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is.

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is. Ebben a feladatban plakátot fogunk készíteni egy mozifilmhez. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Vörös szem eltávolítása Kép retusálása Háttér eltüntetése Rétegek kezelése Színárnyalat

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda)

Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda) Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda) Belépéskor a következő képernyőt látja: A jelentkezők keresése ugyanúgy működik, mint az óvodások keresése. Különböző szempontok szerint lehet keresni. Ha '%' jelet írunk

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása

Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása Kézikönyv Számla-módozat rögzítése és alkalmazása Tartalomjegyzék 1 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 VEVŐ - ÜRES... 8 3 VEVŐ - MEGJELENÍTÉS [70001 TESZTVEV TESZT VEVŐ]... 10 4 VEVŐ - VÁLTOZTATÁS [70001

Részletesebben

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program kezelésébe Bevezetés A táblázatok készítését, használatát támogató számítógépes szoftverek közül tananyagunkban a Microsoft Excel programmal foglalkozunk

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk.

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk. Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak egy táblázat adatainak kibővítéséhez, átrendezéséhez, valamint bizonyos részeinek eltávolításához. Tehát megtanuljuk,

Részletesebben

Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez 2008. 07. 02.

Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez 2008. 07. 02. Útmutató a LOGSYS fejlesztői kábel eszközmeghajtó programjainak telepítéséhez Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések... 1 2 Az eszközmeghajtó programok telepítése... 2 2.1 Az USB meghajtó telepítése... 2 2.2 A

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása Android eszköz használata esetén IVE-W530BT

Bluetooth Software frissítés leírása Android eszköz használata esetén IVE-W530BT Bluetooth Software frissítés leírása Android eszköz használata esetén IVE-W530BT Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket az IVE-W530BT Bluetooth firmware frissítéséről. Olvassa el az összes figyelmeztetést

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

NEFRIQ BROKKA Segédlet. Jutalék- és állomány listák letöltése

NEFRIQ BROKKA Segédlet. Jutalék- és állomány listák letöltése NEFRIQ BROKKA Segédlet Jutalék- és állomány listák letöltése Aegon Magyarország Biztosító Zrt. (https://webagent.aegon.hu) 2 AIM Általános Biztosító Zrt. (https://weboffice.aiminsurance.eu/) 5 Allianz

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25.

MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25. MOME WiFi hálózati kapcsolat beállítása 2010. február 25. A MOME wifi hálózatában három hálózati azonosító (SSID) került beállításra: 1. SSID: guest Titkosítatlan hálózati forgalom, szabad csatlakozási

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva,

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva, Fáma Futár bemutató Általános Az új rendszerben található listázások általános tulajdonságai: - a listázásokban az oszlopok sorrendje az oszlop fejlécét "megfogva" és elmozgatva módosítható, - a lista

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben