BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011."

Átírás

1 BEST OF BLOG avagy a legjobb blogbejegyzések Összegyűjtöttük Neked az elmúlt 1-1,5 év általunk legjobbnak vélt blogbejegyzéseit. Láthatod, hogy ez a blog nem egysíkú, üres témákat hoz fel, hanem szinte minden oldalról igyekszik körbejárni hazánk nemzeti italát, a pálinkát: ha kell, akkor komoly témákkal, ha kell akkor pedig humoros formában. Kigyűjtöttünk az egyes blogbejegyzésekhez tartozó hozzászólások közül is néhányat (természetesen ez is szubkektív módon történt). Jól látszik belőlök, hogy olyan kiváló (és vegyes összetételű, a fiataltól az idősebb generációig) csapat olvassa és kommentálja a bejegyzéseket, akik egyik helyen komoly, érdemi hozzászólásokkal, máshol pedig vicces beszólásokkal alakítják a blog képét. Viszlát jövőre, amikor is újabb témákkal jelentkezünk! Mi ezzel kívánunk Neked és egész családodnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben Gazdag Új Évet. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek szól!

2 Kezdjük rögtön az elején, amikor is a tavalyi választások után, elkezdtek arról beszélni, hogy hamarosan engedélyezik a házi főzést Elég megosztott volt a társadalom! Házi pálinkafőzés otthon: na vajon ebből mi fog kisülni (illetve kifőni)? ( ) Mai témánk, amit igazából vitaindítónak szántunk, ugyanis kíváncsiak vagyunk a véleményedre. Az újonnan megválasztott kormány tervei között szerepel, hogy rövidesen legálissá tehetik az otthoni pálinkafőzést. Bár a részletek még nem ismertek, azért ez szerintem mégis azt jelenti, hogy hamarosan megjelennek a rosszabbnál rosszabb kotyvalékok is, amik mindennek nevezhetők csak pálinkának nem. Miért mondom ezt? Azt már Te is biztosan tudod, a pálinkafőzés nem arról szól, hogy megrohasztom a gyümölcsöt, alágyújtok, felforralom aztán ami kicsapódik, na az a finom pálinka. Sokan azonban még mindig így gondolják, az már mellékes, hogy a pálinkafőzéshez azért szaktudás is kell. Sok múlik a főzőmesteren, a berendezéseken a megfelelő cefrézésen. Vajon hogyan fogják ezek a lelkes önkéntesek elválasztani az elő- és utópárlatot a középpárlattól (a lényegtől)? Milyen berendezéseket használnak majd? Megéri-e beruházni rá? Egy biztos: a pálinka akkor maradhat hungarikum, ha továbbra is olyan prémium minőségű termék marad, amire jogosan lehetünk mi magyarok büszkék. Sajnos azt hiszem, ezek után még többen fognak,most már legálisan májzsugorban elhunyni,vagy rézmérgezést kapni! Aki eddig is titkon főzte, konyít valamit hozzá, de volt nem szerencsém megkóstolni olyan mérgeket, amik nagyon hatásosak egy belső égés megindítására, lehet a benzint kiváltani velük de ivásra viszont alkalmatlanok! A technológiai tisztaság rendkívül fontos a pálinka minősége szempontjából. Márpedig aki eddig illegálisan állított elő bögrecsárda számára pálinkát, az a jövőben sem fogja másként csinálni. Pedig így is fordult elő olyan eset, hogy az egyik főzdében a Tsz növénytermesztési ágazatvezetője /mellesleg mg-i üzemmérnök/ a cefrét a vegyszeres hordóban tárolta, a szokásos meggondolás mellett-úgyis lepárlódik lehet az bármiben. Tévedett, mert egy aromás szerves oldószermaradvány-nem magasabb lévén a forrpontja az alkoholénál átjött mindkét párláson. Az igazi gond az volt, hogy a 700 l-es előfőzőüstbe kevés volt a cefréje, ezért a társáét, a finomítóüst pedig 400 literes lévén még további 3 társának párlatát tette szép sárgává és ihatatlanná. Mi lesz akkor, ha a gyeplő a lovak közé lesz dobva?

3 Először is mindenkit nyugalomra intenék! Ahogy mondani szokták majd kiforrja magát! Én pénzügyőr vagyok és van némi rálátásom a dolgokra. Tőlünk nyugatabbra a labancoknál is megoldott és tőlünk keletebbre a havasokban is megoldott a kérdés. Nem kell túl dimenzionálni ezt is, mint mindent. Hajlamosak vagyunk félni az olyan dolgoktól amit nem ismerünk. Ezt akartuk évtizedek óta, most meg be vagyunk tojva tőle? Szerintem aki csak azért issza a pálinkát hogy elzsibbadjon tőle,annak nem számit,hogy milyen minőségűt iszik. Annak viszont, aki csak jó étvágyat akar magának csinálni az biztos hogy nem fog ezután sem kotyvalékot fogyasztani. Így a véleményem az,hogy nagyon jó ötlet az otthoni pálinkafőzés legalizálása, így nyugodtan főzhet az is aki eddig félénkségből rá volt szorulva a mások által készített zugpálinka fogyasztására. Hozzáteszem, hogy én üdvözlöm a dolgot, mert a kis főzdék sokkal jobban oda tudnak figyelni a minőségre. Nekik fontos, hogy a vevő visszatérjen Hozzájuk, nincs mögöttük akkora tőkés nyomás. Egyébként meg ahhoz, hogy nemzetközileg elismert hungaricum legyen a pálinkából, ahhoz összefogásra van szükség, és nem széthúzásra. Remélem ez megvalósul, remélem, hogy szakemberek, akik magukénak érzik az ügyet, és nem anyagilag érdekelt politikusok fogják ezt az ügyet képviselni. Mi fogyasztók annyit tehetünk az ügyért, hogy valóban odafigyelünk a minőségre és a mennyiségre, és beleássuk magunkat a pálinkafogyasztás kultúrájába. Jelenleg a legismertebb pálinka Magyarországon a Fütyülős, azt hiszem, ez mindent elmond tájékozottságunkról Ez a törvény egy popularista baromság, melynek következményei vannak. A pálinkafőzés egy szakma, melyet ha rosszul csinálnak akkor: a; egészségtelen termék készül ellenőrizetlenül, több lesz a beteg b; várhatóan balesetek, égési sérülések, robbanások száma növekedni fog, a sok okos következtében c; nem fog 50 liternél megállni a vállalkozás Igenis teret kell adni ezeknek az embereknek, és nem kell azonnal farkast kiáltani. Ha adunk teret és lehetőséget a pálinkafőzés fejlődésének, az csak pozitívan fogja befolyásolni a nemzeti italunk fejlődését. Lesz szakirodalom, szakmai fórum, amatőr pálinkaverseny, helyi pálinkaversenyek, amik mind-mind a minőségi fejlődés felé viszik majd a szekeret. Kérem nézzék meg a borkultúránk fejlődésének elmúlt évét. Én körül nem mertem bort inni sem háznál, sem vendéglátóhelyen, mert sajnos nem tudtam milyen pasztillából készült! Ma pedig szinte az ország minden táján lehet jobbnál jobb borokat készítő pincéket találni. Kisebbeket és nagyobbakat. Ez fog történni a pálinkával is. Ugyanezen az úton fog haladni, ha hagyjuk-hagyják. Határozottan szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a HÁZI PÁLINKAFŐZÉS-ről van szó és nem az ipari méretű zugszeszfőzdékről. Még egyszer is elmondom PÁLINKAFŐZÉS!!!!! Nem cukorcefre. Azt ezért remélem már megtanulták mi a különbség a kettő között!!

4 Aztán, amikor szabad lett az út a házi pálinkafőzés előtt, az első hibára azonnal le is csapott a hatóság Már le is foglalták az első pálinkafőzőt (2010. szeptember 29.) Épphogy csak hatályba lépett a jogszabály, a Vámhivatal azonnal lecsapott. Győrben ugyanis lefoglalták az első pálinkafőzőt adta hírül a Kisalföld című napilap. Az újság az előző napi számában mutatott be egy pálinkafőző berendezést, mint megvásárolhatót az egyik helyi gazdaboltban. A hírt olvasván a pénzügyőrök már másnap megjelentek az áruházban és jövedéki termék előállítására alkalmas berendezést kerestek. Mivel nem volt bejelentve pálinkafőző árusítása nyilván nem azért, mert bármit el akart volna titkolni szerencsétlen áruház ezért eljárás indult jövedékkel való visszaélés elősegítése, valamint jövedéki törvény megsértése miatt. Való igaz, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít senkit, de a jómagyar ember már elég régóta vágyakozik arra, hogy kifőzze ki otthon termett gyümölcsét (végre legálisan). Talán a hivatalokkal és a hatóságokkal is jobb lenne az együttműködés, ha egy ilyen átmeneti időben információkkal segítenék szerencsétlen vállalkozásokat nem pedig nyakukra tekerni a hurkot, és főbűnösnek kikiáltani egy paragrafus megsértése miatt. Minden bizonnyal nem hivalkodott volna az előző nap a környék legolvasottabb újságjában, ha tisztában lett volna a bejelentési kötelezettséggel. Döbbenetemben én úgy éreztem, mintha valami cél érdekében gyülekező tömegbe kézigránátot dobtak volna! Szerintem ezt úgy is fel lehet fogni, mint egy rendelettel,törvénnyel elindított állami provokációról lenne szó.. Ez a spenóthuszárok által elkövetett brutális beavatkozás a kerékpáros felvonuláson összeszedett birságokkal együtt a HUNGARICUM. Mikor éljük meg, hogy egy rendelet életbeléptetése minimum 1 évig tart és először figyelmeztetünk és szolgálunk, és utána büntetünk? Te jóisten! Mindent sokféleképpen lehet. Jó szervezéssel össze is lehet dolgozni a vámosokkal, lásd a videót az első pálinkafőzésről, ahová meghívták őket és előadást is tartottak

5 Egyik állandó kedvenc témánk a pálinka alapanyagának, a cefrének az elkészítése (azóta is az egyik legolvasottabb bejegyzésünk egyike). Négy fontos teendő cefrekészítés előtt! (2011. január 26.) Minek darálod le, majd összerohad!, Szedd fel és dobd csak be oda a fa alatt lévő hordóba Talán már Te is jónéhány helyről hallottad ezeket a mondatokat, olyanoktól, akik saját gyümölcsből főzetik (vagy most már főzik) a pálinkájukat. Sokan azt hiszik, hogy ha így gyűjtik és tárolják (cefrézik) a gyümölcsöt, akkor finom, zamatos pálinkát nyernek belőle. Ám ennyi ehhez nem elég! A cefrézés kiemelt fontossággal bír a pálinkakészítés során, ugyanis a termékünk ebben a szakaszban szinte a legvédtelenebb. De néha már ekkor is késő Már a cefre készítését megelőzően van négy olyan dolog, amire oda kell figyelned, ha kellemes aromájú párlatot (pálinkát) szeretnél magadnak (persze a siker nem csak ezen múlik). Lássuk akkor, hogy mi az amit mindenképp végezz el mielőtt belevágsz a cefrekészítés rejtelmeibe. 1. Válogatás Első dolgod legyen az összegyűjtött gyümölccsel, hogy kiválogatod az egészséges, szép, érett darabokat és eltávolítod közülük a rothadt (vagy a legtöbb helyen: rohadt) részeket (olyat persze csinálhatsz, hogy egyszerűen a romlott részt levágod róla és csak az egészséges részét használod fel). A rothadás (rohadás) egy káros folyamat (és lehetőleg ne keverd össze az erjesztéssel), romlik az alapanyag minősége, a pálinka dohos szagú és kellemetlen ízű lesz. Penészes, romlásnak indult gyümölccsel ne foglalkozz, mert az egyértelműen rontja a minőséget (itt kell megjegyezni azt is, hogy az éretlen gyümölcsöt is hagyd ki a folyamatokból, mert abból csak kis mennyiségű és gyenge aromájú párlat készíthető). Természetesen a válogatás során távolítsd el az idegen anyagokat is, mint pl. a faágakat vagy a gyümölcs szárát.

6 2. Mosás Talán ez az a tevékenység amit a legtöbben elhanyagolnak, pedig jelentősége nem csekély. A fa alól felszedett gyümölcs földdel szennyezett, és a talajban lévő baktériumok, illetve a por egyszerűen rátapadnak a gyümölcs felületére. Ezek a baktériumok mérgező anyagot termelnek (az ilyen cefrét célszerű egyszerűen megsemmisíteni, mert semmire sem jó), és az így készült pálinka is szúrós, kellemetlen ízű lesz. Ezeket a talajbaktériumokat a gyümölcs megmosásával tudod eltávolítani. 3. Aprítás, magozás Attól függően, hogy milyen gyümölcsről van szó, fel kell aprítanod illetve ki kell magoznod. A csonthéjas gyümölcsöknél (pl. barack, szilva) mindenképpen elengedhetetlen a magozás. Ezeknek a gyümölcsöknek a magja ciánt tartalmaz, így az erjedés során mérgező anyagok szabadulnak fel és lepárláskor átmennek a párlatba is belőle (bár olyanról még nem hallottunk, hogy valaki ebbe halt volna bele). Sokan azt mondják, hogy némi magot visszatehetsz a cefrébe, az nem probléma, sőt javíthat a pálinka aromáján. Az aprítás pedig azért fontos, hogy minél pépesebb legyen az alapanyag, minél gyorsabban beinduljon az erjedés, azaz az élesztőgombák minél gyorsabban hozzáférjenek a cukorhoz. Az aprítást végezheted hétköznapi eszközökkel, mint pl. szőlődarálóval, húsdarálóval, vagy fúrófej végére erősített habarcskeverővel. 4. Tárolóedény megfelelő előkészítése Nem kevésbé fontos az, hogy milyen edénybe helyezed bele a felaprított gyümölcsöt. Legfontosabb, hogy alaposan tisztítsd ki! Nem igazán kulturált dolog, ha olajos, kátrányos netán növényvédő- és vegyszerrel szennyezett edényt használsz a cefre tárolására (az ilyen cefre kifőzését a főzde meg is tagadhatja). Gondolj csak bele: a tárolóedényben lévő alapanyag sokkal nagyobb értéket képvisel, mint maga az edény. Nem érdemes ezen spórolni hidd el! És hogy milyen tárolóedényt használhatsz? Ilyen lehet pl. koracél tartály, zárható új műanyag hordó vagy pl. rozsdamentes acéltartály. Ha a fentieket elvégzed, akkor jó eséllyel indulsz neki a cefrézésnek, hisz ott van előtted a kiválogatott, megmosott, felaprított és kimagozott alapanyag (tipp: ha van kedved, még ekkor, vagyis az erjedés megindulása előtt facsarj ki magadnak pár liter gyümölcslét belőle és tedd a hűtőbe! Biztos lehetsz benne, hogy a családod imádni fog ezért ).

7 Légmentesen zárható saválló hordó a legjobb, honvédségi selejtezésből vettem, kicsit horpadt pár helyen, káposztát savanyítottak benne. Könnyebb elmosni, mint a műanyagot. Én légmentesen zárható műanyag hordóban szoktam. Abban is szépen kierjed MI megmossuk a gyümölcsöt. Volt hogy kinevettek ez túlzás úgy is kiforr. Műanyag hordóba rakjuk a cefrének valót. Talán azt is jó tudni, mit NE tegyünk a cefrébe! Nagyon aranyos volt egy idős bácsi aki miután közöltük a főzés során, hogy láthatóan nem lesz rekord mennyiségű a pálinkája ill. alig valami, akkor elmondta, hogy mindent a nagykönyvben megírtak alapján tett. Nagy nehezen kilantoztuk belőle a titkot! A felesége nem akarta kidobni a szemétbe a megmaradt befőtteket és a cefrébe mentette. Mint tudjuk a befőtt pont azért van tartósítva valamivel, hogy ne erjedjen hát nem erjedt.a cefre sem! A bácsi közölte, hogy ő nem akarta beletenni, de az asszony veszekedett vele, arról nincs hírünk, hogy a néni mit kapott a papától miután az hazaért Hogyan készíts kiváló gyümölcscefrét (2011. február 15.) Legutóbb arról írtunk, hogy mi az a 4 fontos dolog, amit mindenképp végezz el ha saját magad készíted a pálinkádhoz az főzés alapanyagát a cefrét. Már ott is említettük, hogy a cefrézés sokak számára még mindig a gyümölcs megrohasztását jelenti, holott a rohadás (vagy rothadás) egy káros folyamat, ami rontja az alapanyag, azaz a cefre minőségét. Fogd fel úgy, hogy a cefre nem más, mint jó minőségű gyümölcsbor alapanyaga (csak éppenséggel lepárolják). A folyamat tehát hasonló vagy éppenséggel ugyanaz mint jól kezelt szőlőből jó bort erjeszteni. Tudnod kell, hogy jó cefrét készíteni nem művészet! Neked is, mint a leendő pálinka tulajdonosának jól felfogott érdeked, hogy jó cefrét vigyél be a főzdébe (vagy jó minőségű párlatot főzz saját magad). Ha jó a pálinkád, a híred messze eljut, a dicséret őszinte lesz másoktól, míg ha nem, akkor hidd el csak udvariasságból magasztalják. Tudnod kell, hogy a rossz ízű pálinka oka a legtöbb esetben a cefre rossz minősége (persze a főzés során is el lehet rontani, de ez egy másik téma). Lássuk akkor, hogy mire figyelj oda, hogyan készíthetsz Te is jó minőségű gyümölcscefrét!

8 Szóval ahogy írtuk ha kiválogattad, megmostad, felaprítottad és beletetted a hordóba a gyümölcsöt, elindulhat az erjedés, vagyis az a folyamat, aminek során a gyümölcsön lévő élesztősejtek a gyümölcsben lévő cukrot alkohollá alakítják át. Ezért van az, hogy minél érettebb (tehát NEM minél rohadtabb!) a gyümölcs, azaz minél nagyobb a cukorfoka annál jobb minőségű párlat készíthető belőle. Fontos, hogy egy-egy edénybe vagy hordóba, az űrtartalmának legfeljebb 80 %-ig tegyél erjesztendő gyümölcsöt, ugyanis az erjedés során a keletkező széndioxid térfogat növekedést, habzást okozhat, amely az anyagot kihajthatja az edényből ( kifut a cefre ). Az erjedés során gáz (szén-dioxid) képződik, ami jól láthatóan mozgatja a cefrét, miközben buborékok formájában a gáz távozik belőle. A cefrét a levegőtől óvni kell, de azért az erjedés ideje alatt az edény részben legyen nyitva, hogy a keletkező széndioxid maradéktalanul távozhasson anélkül, hogy szétrepesztené a hordót vagy edényt. A legjobb ha használsz külön erre a célra kapható ún. kotyogót, ami a szén-dioxidot engedi ugyan eltávozni, de biztosítja az edény légmentes zárását. De mielőtt továbbmennénk egy örök kérdés: szükséges-e a cefrébe cukrot tenni? A törvények értelmében a gyümölcspálinkához cukrot tenni nem szabad! Amennyiben valamely oknál fogva ez mégiscsak elkerülhetetlen úgy ajánlott, hogy a répacukor helyett szőlőcukrot tegyél hozzá, mégpedig az erjesztés elején, a megindításkor. A cukrot mindig langyos vízben feloldva add hozzá, mert előfordulhat, hogy a kevergetés ellenére sem fog a cukor a cefrében feloldódni. Tudnod kell, azonban, hogy a törvényi szabályozás megsértésén túl a cukornak aromacsökkentő hatása van, és gyakran eredményez karcos ízű párlatot. Most pedig nézzünk meg 4 olyan dolgot (négy segédanyagot), ami nagyban segíthet abban, hogy jó minőségű alapanyagot készíts. Rögtön meg is jegyzem, hogy az alábbiak alkalmazásának szükségessége gyümölcstől, azaz alapanyagtól függő, sőt sokan vannak akik egyáltalán nem végzik el az alábbi műveleteket. Azonban ha belegondolsz, hogy ma már a jó borosgazdák (a legkisebbek is) különböző anyagokkal segítik a jó bor kialakulását, így a különféle segédanyagok alkalmazása már a jó pálinkakészítéshez is sok esetben elkerülhetetlen. Lássuk! 1. Pektinbontó enzimek A pektin a gyümölcs kötőanyaga ami miatt az élesztő nehezen tud hozzáférni a cukor léhez. Vannak gyümölcsök, amelyek különösen sok pektint tartalmaznak, ilyen pl. alma, körte, birs vagy a szilva. Ezek a gyümölcsök nehezen eresztenek levet, ezért ha ezt az anyagot adagolod hozzá, akkor az alapanyag jobban levet ereszt, így az erjedési folyamat jobban megindul, stabilabb, gyors erjedés biztosítható. A pektinbontó enzim 20 C fokon kb. 24 óra alatt kifejti hatását.

9 2. Erjedést segítő élesztők hozzáadása Az erjedés megindulásának egyik feltétele az élesztők jelenléte a cefrében. A legtöbb gyümölcscefre tartalmazza azokat az anyagokat, amelyekre az élesztősejteknek szükségük van, azonban sokszor a gyümölcsben található élesztők a spontán erjedést lassan, vontatottan vagy ne adj isten rossz irányba indítják el. Ne bízd ezt a véletlenre, irányítsd az erjedést mégpedig egyszerűen úgy, hogy gazdaboltokban is kapható fejélesztőt adagolsz hozzá (ennek hiányában a normál sütőélesztő is megfelel). Kb. 1 dkg élesztő elegendő 20 liter cefréhez, úgy, hogy egy pohár langyos vízben feloldod, majd hozzákevered. 3. Savadagolás Vannak gyümölcsök, amiknek alacsony a savtartalma (4-5 körüli ph érték), ezért a belőlük készült cefrét savazni kell. (A ph egy adott oldat savasságát vagy lúgosságát mutató érték. Csak hogy tudj hasonlítani: a tiszta víz, vagy az emberi nyál ph értéke 6,5-7,5 körüli, ami ennél alacsonyabb érték az savasságot, ami ennél magasabb az pedig lúgosságot jelez. A sósav pl. 1-1,5 körüli ph értékű, a hypo pedig 12.) Szóval az említett 4-5 körüli ph értéken az élesztők kiválóan működnek, ugyan amivel csak egy baj van: más, káros baktériumok is jól érzik magukat ezen. Azért hogy ezeket a káros baktériumokat kizárd célszerű leszorítanod a cefre ph-ját 2,8-3,2 érték közé. Hogyan? Egyszerűen adagolj a cefréhez pl. kénsavat, borkősavat esetleg almasavat (a citromsav nem jó). A cefre savtartalmát uszodatechnikai boltokban de a nagyobb barkácsáruházak uszodatechnikai részlegén is kapható indikátorpapírral mérheted meg, és a kapott érték alapján adagold hozzá a savpótlót, majd keverd jól össze. A savazás egy türelemjáték, Neked kell beállítanod a kívánt értéket a ph folyamatos ellenőrzése mellett (amiből kiindulhatsz: 100 liter cefréhez 0,5-1 liter 10%-os kénsav például elegendő). És hogy melyek azok a gyümölcsök, aminek alacsony a savtartalma, azaz mindenképp számíts arra, hogy savaznod kell? Íme néhány: szilva, cseresznye, barack, körte, málna, bodza, eper, szeder, szamóca. 4. Élesztőtápsó hozzáadás Élesztőtápsót akkor ajánlott alkalmazni, ha egy cefre tápanyagban szegény vagy megáll az erjedésben és azt szeretnéd újraindítani. Az erjedés megállása esetén tehát mindenképpen ajánlott az élesztőtápanyagok fajélesztővel való együttes alkalmazása. A gyümölcscefrék általában tartalmaznak megfelelő tápanyagot, ez alól kivételt képezhet pl. az áfonya, bodza vagy a csipkebogyó. Ilyenkor a fajélesztők a tápanyag hiány miatt nem tudnak megfelelő mértékű hatást kifejteni, az erjedés nem ideális körülmények között megy végbe. Ilyenkor a tápsó hozzáadása a gyümölcscefréhez nélkülözhetetlen! Az erjedéskor az optimális hőmérséklet fok között legyen. Tűző napra sose tedd ki a hordót, nyáron ezért a legjobb árnyékos helyen erjeszteni. Az erjedés során a cefre tetején egy szivacs szerű bunda keletkezik, ezt minden esetben keverd vissza a cefrébe a folyadék alá (ha teheted minden nap kevergesd a cefrét). Amikor beleszagolsz a hordóba és szúrós szagot érzel, az erjedés még tart (jelen van a szén-dioxid).

10 Amikor a cefre megfordul azaz a sűrű anyag leszáll, a lé pedig fent lesz ez kb. az erjedés megindulásától számított 2-3 hét akkor kész a cefre. Ezt követően már légmentesen zárd le a hordó tetejét és ha teheted, akkor minél hamarabb főzd/főzesd ki. Ha nem zárod le a hordót, a fedetlenül hagyott cefrén káros baktériumok szaporodhatnak el és az alkoholt ecetsavvá alakíthatják, ez pedig könnyedén átmehet a párlatba a főzés során. A szabadon levegőző cefre felszínén penész alakulhat ki, aminek következménye: rontja a cefre alkoholtartalmát és közben nem kívánatos rossz ízű melléktermékeket bocsájthat a cefrébe, amelyek zamata a pálinka minőségét rontja. A cefrét mindenképpen tartsd távol a tűző naptól is, mert a felmelegedő edény fala mentén megindulhat az alkohol kiválása és elillanása. A meleg körülmények között tartott cefrében az erjedés befejeztével elhalt élesztősejtek bomlása megindulhat, amely kellemetlen, nem kívánatos aromaanyagok keletkezésével járhat

11 Megbeszéltük azt is (legalábbis kísérletet tettünk rá, hogy ki (vagy mi) is az igazi ellensége a pálinkának: a minőségi, de külföldi szeszes italok, vagy a kommersz italok. Ki az igazi ellenség? (2011. április 13.) Gondolkodtál már azon, hogy vajon ki (vagy inkább mi) a pálinka legnagyobb versenytársa vagy nevezhetjük úgy is, hogy mi a legnagyobb ellensége? A még mindig népszerű külföldi márkás, magas alkoholtartalmú italok, a kommersz szeszes italok vagy pedig a rossz ízű hápék (házipálinkák)? Nézzük meg röviden mindegyiket 1. Whisky, tequila, konyak, vodka stb. Közös bennük, hogy általában valamilyen gabona, burgonya vagy más növény az alapanyaguk és az, hogy ezen az italok valamelyik ország nemzeti italai is egyben. Tény tehát, hogy márkás termékekről van szó, amelyek népszerűsége hazánkban is jelentős, de Tudod mi a különbség a mókus és a patkány között? Semmi, csak a mókusnak jobb a marketingje Ezen italok a népszerűségüket annak a marketingmunkának köszönhetik, amelyeket tudatosan építettek fel az elmúlt évtizedekben (századokban). Nos a kitartó marketingmunka révén elérték idehaza is, hogy ezen gabona, burgonya stb. párlatok még mindig nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, mint a pálinka. Tény, hogy az utóbbi időben a pálinka népszerűsége növekedett, de persze van még hova fejlődni. 2. Kommersz szeszes italok Ezek azok az italok, amit még mindig sok helyen tudatlanságból, tévedésből sajnos pálinkának hívnak. Biztosan Te is fel tudnál sorolni kapásból legalább öt ilyet, de elegendő, ha bemész egy hipermarketbe és végigmész a szeszesital polcoknál. Nem vicc, még olyat is láthatsz, amire a házipálinka szó van ráírva. Itt talán azt a kiskaput használják ki, hogy ugyan a pálinka szó nem szerepelhet ezeken az italokon, viszont a házipálinka már egy másik szó (eléggé pengeélen táncol a dolog nem igaz?). Aztán persze az apróbetűben már olvashatod a valódi összetevők között a aroma kifejezést. (Tipp: Tudod miről ismered fel, hogy valódi pálinka van az üvegben? Ha

12 megnézed a zárjegyet! A pálinka zárjegy ugyanis vöröses-narancs színű és rá van írva, hogy pálinka zárjegy.) 3. A világ legjobb házipálesze Még mindig sokszor fordul elő, hogy vendégségben vagy bármilyen alkalom esetén a gazda saját házipálinkájával kínál. Ez eddig rendben is lenne, viszont az esetek nagy részében sajnos bűn pálinkának nevezni azt az italt amit eléd tesznek, ugyanis a gyümölcshöz annyi köze lehet, hogy tudjuk róla, hogy valaha egy fán lógott (persze lehet, hogy menet közben kapott egy kis kabai napszúrást is). A házigazda szerint a világ legjobb házipálinkáját kínálta, mi pedig, hogy ne sértsük meg elfogyasztjuk és csendben vagyunk, megtartjuk magunknak a véleményünket. Rögtön hozzáteszem, most nem az otthoni főzés vagy az otthon történő cefrézés ellen vagyunk (sőt!, nagyon finom ízeket lehet itt találni), hanem arról a még sokak által előállított anyagról, amit nem lehetne pálinkának nevezni Hogy mi az oka annak, hogy az otthon cefrézett és lefőzetett pálinkák nagy részének a minősége olyan amilyen, az már egy másik bejegyzés témája lesz, most szorítkozzunk az eredetileg feltett kérdésre: Vajon mi a valóban finom pálinka igazi versenytársa (vagy inkább ellensége)? A még mindig népszerű külföldi italok, vagy a kommersz szeszes italok, esetleg a sokszor rossz, aromásnak nem nevezhető de sajnos sokak számára még mindig népszerű házipáleszek? Szerinted?. Kommersz borzalmakat nyilván nem a felső tagja részesítik előnyben, míg a külföldi italokat megint más réteg fogyasztja aztán vannak még az egyetemisták (főleg kolisok :) ) akik jobb híján szívesen magukhoz vesznek 1-2 üveg olcsó bort is(kannás). De ha mindenképp nagy átlagot akarunk nézni, szerintem a vodka, konyak, whisky a legnagyobb ellenség. Szerintem a üzleti pálinka főzés a legnagyobb ellenség PL a zwack (direkt írtam kisbetűvel). A profit maximalizálása. A pálinka ellensége nem lehet a vodka, a whisky ha valaki szereti a pálinkát, nem iszik helyette mást. Iszik házit, vagy boltit de nem vodkát! De amit a zwack művel a pálinkával (tudom jó ízű csak nem az!) az az igazi arcátlanság. Az aromával elcseszett pálinkának vagy akárminek nevezett szeszes italok az ellenség, mint a tablettás és a szőlőbor is ilyen gond még. a Whisky és a COLA-vörösbor keverék a legfőbb vetélytárs a szórakozó helyeken

13 Aki a vörösbort bármivel keveri, az egyéb aljasságokra is képes! Egyébként szerintem is a házipálesz. Ha valaki azt mondja, hogy az igazi jó pálinkának a házi pálinka a legnagyobb ellensége, az éppen olyan, mintha azt állítaná, hogy a kenyérnél rosszabb a házikenyér, vagy a nagyüzemi kolbásznál rosszabb a házi kolbász. Szóval az eredetit vonja kétségbe az utángyártottal szemben. Üdv 3,14-ások! Csak egy apró dolog: Gyerek koromban a kockacukorra rumot (győri) cseppentettem és kék lánggal égett, ha meggyújtottam. Ma ez biztos nem sikerül ezekkel a pancsolt piákkal És ittam Kubában IGAZI rumot. Akkor értettem meg mi a különbség a nagyüzemi (krumpli)szesz és a valódi ital között. Egy biztos, a magyar pálinkának nincs párja! EGÉSZSÉGETEKRE!!!!!!! Hát az a helyzet hogy hobbiból csinálom én is. Már a főzést. DE azt hiszitek a nagyok nem ízesítik vagy keverik? Dehogynem. Volt olyan, aki megkóstolta az én törkölyömet és azt mondta, hogy nagyon finom de Ő az övét szokta meg. Olyan is volt, hogy a főzdéssel megkóstoltattam az övét, mert nem tudta, és mondja hogy hát lehetne jobb is. Sajnos a vodka és más keverékek el rontják a pálesz hírnevét. De az alföldön háznál ittam olyat, hogy 3-nap után is azt böfögtem fel. A cefrén múlik minden. Végül pedig álljon itt Bandi bá esete a házipálinkájával Bandi bá és a házipálinka (2011. december 4.) Meleg nyári napok voltak. Bandi bá szorgalmasan gyűjtögette a fáról lehullott gyümölcsöt a fa mellett lévő hordóba. A darazsak és a muslicák folyamatos vendégei voltak a szemlátomást rohadó anyagnak, de Bandi bát ez nem zavarta. Sőt, többször dörzsölte össze a kezét: Micsoda pálinka lesz belőle gondolta magában számtalanszor. A hordó szép lassan egy-két hét alatt megtelt. A hordóban lévő anyagot naponta többször is megkeverte, hogy mielőbb péppé zúzza azt. Időközben megvette már az 5 kiló cukrot is az Aldiban, majd miután megtelt a hordó beleöntötte és elkeverte. Itt a fa alatt a napon jó helye lesz gondolta magában pár hét és kifőzetem.

14 Bandi bá 6 hét múlva kapott időpontot a közeli pálinkafőzdében. Teltek múltak a hetek, elérkezett a várva várt nap. A hordót feltette a kistraktorra és elindult kifőzetni a pálinkáját. A pálinkafőző mester megígérte neki, hogy a lehető legtöbbet kihozza belőle, ne féljen, ő aztán tudja hogyan kell ezt csinálni. Egy hét múlva mehetett is az eredményért. A mester 50 fokosra állította be az anyagot és elégedett volt a kihozatallal is alig várta, hogy hazaérjen és megkóstolja. Kiöntött fél decit egy kis pohárba, rögvest egy hörpintésre lehúzta mindet. Erős, kaparó ízt érzett a gyomorban, majd szétmarta a nyelőcsövét az anyag. Ez igen, ez kell a magyarnak gondolta magában ismét finom házipálinkám lett. Gyorsan be is tett a hűtőbe egy litert épp most fogyott el egy üveg ásványvíz, a műanyag palack tökéletes lesz hozzá. Fogyasszuk jó hidegen úgy nem érződik annyira a kaparó íz. És ez így ment már évek óta. Bandi bá pedig várta a következő idényt, a termést, hogy újabb kiváló házipálinkával ajándékozza meg önmagát De valóban ilyen lenne az igazi házipálinka? Egy kis játékra hívunk Téged is Kedves Olvasó. Segíts Te is Bandi bá-nak, hogy jövőre olyan házipálinkája legyen amire joggal büszkék lesznek az ismerősei is. Pálinkát a legjobb ép gyümölcsből erjeszteni cukor hozzáadása nélkül!!! És a hordóban erjedő cefrét még véletlenül sem szabad a tűző napra tenni a legjobb árnyékba, hűvös helyre. A kész pálinkát nem jó műanyag flakonban, hűtőben tárolni, mert kb fokon a legjobb fogyasztani. Hibák: Hullott gyümölcs szedése, rothadó gyümölcs nem jó pálinkának. Keverni nem szabad, cukrot tenni bele tilos,, napra tenni tilos, hat hét múlva a cefre alkalmatlan a lefőzésre. A pálinkát szobahőmérsékleten kell fogyasztani, műanyag palackba tenni tilos, mert a palack anyagából káros anyagokat von ki az alkohol. Az e fajta pálinkát nevezik 4 emberesnek: aki issza, azt ketten lefogják, a negyedik tölti le az italt a páciens torkán. Őszinte részvétem. Mit kell másképp csinálnia? Mindent! Esetleg a kistraktor maradhat. :) Drága jó Bandi Bá! A maga jó apukája nem tanította meg a pálinka tiszteletére? Jó pálinkát csak jó alapanyagból és jó eljárásokkal lehet készíteni, kérem fogadja jobbító szándékú kritikámat: 1. Nem a fa alatt kell tárolna a cefrét, mert ott jelentősen változhat a hőmérséklet, messze eltérhet az ideális erjesztési hőmérséklet tartománytól.

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány PÁLINKA ÚJRATÖLTVE A PANYOLAI SZILVÓRIUM KFT. MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK

Részletesebben

KOMBUCHA A CSODÁLATOS GOMBA

KOMBUCHA A CSODÁLATOS GOMBA Csak a legjobb anyaállatok és anyafák hozhatnak jó nemzetséget. Ezt minden tenyésztő tudja. A legfontosabb tényező, hogy reprodukálunk valami élőt, amelynek saját egyéni minősége van, és semmi mással ki

Részletesebben

XLIX. évf. 10. szám. CserkéSzájjal Alkohol vs. nevelés Interjú Ungváry Krisztián Szertár Egészséges életmód. L'v. Bregenz. Vajon hol a határ?

XLIX. évf. 10. szám. CserkéSzájjal Alkohol vs. nevelés Interjú Ungváry Krisztián Szertár Egészséges életmód. L'v. Bregenz. Vajon hol a határ? L'v XLIX. évf. 10. szám CserkéSzájjal Alkohol vs. nevelés Interjú Ungváry Krisztián Szertár Egészséges életmód Bregenz Vajon hol a határ? Programajánló Csíksomlyó és Balti Dzsem 4 Kocka őrs Alkalmazások

Részletesebben

A kókusz, az újra felfedezett gyógyszer

A kókusz, az újra felfedezett gyógyszer Tudjon meg többet az egészségről! A kókusz, az újra felfedezett gyógyszer Kókuszvíz az életadó ital A karcsúsító kókuszolaj Harald W. Tietze Dr. Arthur Echano Juta Stepanovs - 1 FIGYELMEZTETÉS Ez a kiadvány

Részletesebben

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal ÁLLATTENYÉSZTÉS NÖVÉNYTERMESZTÉS ÉLELMISZERIPAR VIDÉKFEJLESZTÉS KERTÉSZET ERDÕ-, VAD- ÉS HALGAZDASÁG A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA 2014. szeptember II. évfolyam 9. szám A magyar virágkertészek

Részletesebben

2009. 5LETEK A FOGYÁSHOZ 1SZERŰEN. Sarok Istvánné Tóti Zsófia. TNT Slim Fogyasztó és Szépségközpont

2009. 5LETEK A FOGYÁSHOZ 1SZERŰEN. Sarok Istvánné Tóti Zsófia. TNT Slim Fogyasztó és Szépségközpont Sarok Istvánné Tóti Zsófia 2009. TNT Slim Fogyasztó és Szépségközpont 1053 Budapest, Veres Pálné u 10. I. em. 1. tel: (1)266-7407 www.tntslim.hu info@tntsim.hu A fogyás az egyik legnépszerűbb téma a világon.

Részletesebben

Hogyan regeneráld a tested, avagy a vitalitás titka

Hogyan regeneráld a tested, avagy a vitalitás titka Szabados Pál Hogyan regeneráld a tested, avagy a vitalitás titka Szabados Pál 2010 Jelen írásmű változatlan formában szabadon terjeszthető a szerző engedélyével I. Az élet természete Az iskolai oktatásunk

Részletesebben

HOL KEZDŐDNEK A BAJOK?

HOL KEZDŐDNEK A BAJOK? LEGNAGYOBB URAD Legnagyobb urad, tetszik, nem tetszik, nem más, mint egészséged. Hűséges szolgálat nélkül hamar megelégel és kiadja utad. Előbb persze alaposan megreguláz, levonja a bérből a meg nem szolgált

Részletesebben

2011. DECEMBER 12. ünneplünk! (FOLYTATÁS A 2. OLDALON)

2011. DECEMBER 12. ünneplünk! (FOLYTATÁS A 2. OLDALON) WWW.KISKUNDOROZSMA.HU/DOROZSMAINAPLO MEGJELENIK KISKUNDOROZSMÁN KISKUNDOROZSMÁN ÉS KÜLTERÜLETEIN, 4000 PÉLDÁNYBAN ünnepe KÖZÉLETI LAP ALAPÍTVA 1990-BEN Kará csony 1 Karácsony. Decemberben erről az ünnepről

Részletesebben

BioPORTA. füzetek HOMOKTÖVIS. Nagy Ervin. Termesztés, feldolgozás, termékek A GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE. Mire jó a homoktövis?

BioPORTA. füzetek HOMOKTÖVIS. Nagy Ervin. Termesztés, feldolgozás, termékek A GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE. Mire jó a homoktövis? BioPORTA Örökség gyermekeinknek, unokáinknak füzetek Nagy Ervin HOMOKTÖVIS A GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE Termesztés, feldolgozás, termékek Mire jó a homoktövis? MÉREG NÉLKÜLI ÖTLETEK, GYAKORLATI TANÁCSOK

Részletesebben

Egyszerûen egészséges sorozat 5 SZOKÁS AMI JAVÍTJA AZ EGÉSZSÉGEDET. Demecs István

Egyszerûen egészséges sorozat 5 SZOKÁS AMI JAVÍTJA AZ EGÉSZSÉGEDET. Demecs István Egyszerûen egészséges sorozat 5 SZOKÁS AMI JAVÍTJA AZ EGÉSZSÉGEDET Demecs István Egyszerûen egészséges sorozat 5 SZOKÁS AMI JAVÍTJA AZ EGÉSZSÉGEDET Demecs István Demecs István: 5 szokás, ami javítja az

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

Tartalom. Editorial. 05 Főz a gőz gyorsan és egészségesen. 09 Béres Alexandra: Fontos lenne valamit tenni az egészségünkért.

Tartalom. Editorial. 05 Főz a gőz gyorsan és egészségesen. 09 Béres Alexandra: Fontos lenne valamit tenni az egészségünkért. Editorial Sietünk. Állandó késésben vagyunk. Hála a megfeszített munkatempónak, nincs elég időnk családunkra, barátainkra, magunkra. Pedig fontos lenne. A vacsorakészítés, asztalterítés a hiperszónikus

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Amikor nem állatorvos a főnök

Amikor nem állatorvos a főnök Amikor nem állatorvos a főnök Budapest XVIII., Lenkei u. 3. Az állatorvosok közül sokan (vagy akár mindannyian) alaptételnek gondoljuk azt, hogy egy állatorvosi vállalkozást állatorvos(ok) működtet(nek).

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 TUDNIVALÓK RÖVIDEN...4

TARTALOMJEGYZÉK...1 TUDNIVALÓK RÖVIDEN...4 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 TUDNIVALÓK RÖVIDEN...4 Bevezető: Ádám története... 4 Az Energia diéta rendszerének gyors áttekintése...5 Az Alapszámod... 6 Az ételek rezgésszáma... 6 Magas rezgésszámú

Részletesebben

A RÓLUNK GONDOSKODÓ. bolygó A TEREMTETT VILÁG TISZTELETE ÉS AZ EMBER FELELŐSSÉGE

A RÓLUNK GONDOSKODÓ. bolygó A TEREMTETT VILÁG TISZTELETE ÉS AZ EMBER FELELŐSSÉGE ásával, lap g. A RÓLUNK GONDOSKODÓ bolygó A TEREMTETT VILÁG TISZTELETE ÉS AZ EMBER FELELŐSSÉGE Ajánlás Tartalomjegyzék Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze. /Teremtés

Részletesebben

Szeretem a Smoothie-t!

Szeretem a Smoothie-t! Szeretem a Smoothie-t! Amit a turmixokról - mint élı, nyers táplálékokról - tudni érdemes - gyümölcs-, zöldség-, és zöld turmixok - Fotó, illusztráció, szöveg: Trencsényi Tibor, Vámosi Nóra Tördelés, borítóterv,

Részletesebben

Az optimális testsúly. titka

Az optimális testsúly. titka avagy Az optimális testsúly 19 titka Hogyan éljünk kiegyensúlyozott, teljes és egészséges életet? Tartalomjegyzék Köszöntő...3 Egészségügyi alapelvek...4 Az optimális testsúly...7 Tévhit a dohányzás elhagyása

Részletesebben

Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet

Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet Felelõs kiadó: Bodor László Szerkesztõ: Barabás Melinda Szerzõk: Kerekes Andrea Románszki Zsuzsa Kovács Csongor Olvasószerkesztõ

Részletesebben

I I I. 2 0 1 3. N o v e m b e r

I I I. 2 0 1 3. N o v e m b e r I I I. 2 0 1 3. N o v e m b e r Kedves Olvasó! 2011-ben tagja lettem egy női vállalkozói csoportnak, és ahol máshol, az interneten tartottuk egymással a kapcsolatot. Egy igazi, párját ritkítóan jó kis

Részletesebben

Társadalmi közhangulat rajtunk is múlik!

Társadalmi közhangulat rajtunk is múlik! ORSZÁGOS FOGYASZTÓVÉDELMI ÚJSÁG AJÁNLÓ Tudnivalók - hírek - események Mindennapi kenyerünk 2. oldal Fogyasztóvédelem a Békában 3. oldal Tudnivalók lakásvásárlóknak 4. oldal Segítenek a kutyák 8. oldal

Részletesebben

Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)

Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) DÖNTÉSEID NAGY HATÁSSAL VANNAK A FÖLDRE! Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) Környezet 2 Tartalomjegyzék (Utoljára frissítve 2014-ben) A kampány 3 Erőforrás-hatékonyság 4 Mi ez? 4 Miért

Részletesebben

Bevezető. A nagyanyámnak négy elemije volt.

Bevezető. A nagyanyámnak négy elemije volt. Bevezető Bevezető Mered-e kimondani: SIKERES vagyok? Nagyanyám bölcs asszony volt. Mindig nagy szeretettel beszélgetett velem a cseresznyefa árnyékában nyaranként. Gyönyörűen énekelt, és olyan szép volt

Részletesebben

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Az e-cigi, ami nem robban, nem mérgez jobban, mint a kávé, és nem tartja el az államot még ha illegális is Az utóbbi időben (különösen az Egészségügyért

Részletesebben

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február ulinárium A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február Billerbeck Budapest Lakástextil Kft. H-1151 Budapest, Szántóföld utca 2/b. Tel.: +36 1 305 1040 Fax: +36 1 307 5404 E-mail: vevoszolgalat@billerbeck.hu

Részletesebben