BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011."

Átírás

1 BEST OF BLOG avagy a legjobb blogbejegyzések Összegyűjtöttük Neked az elmúlt 1-1,5 év általunk legjobbnak vélt blogbejegyzéseit. Láthatod, hogy ez a blog nem egysíkú, üres témákat hoz fel, hanem szinte minden oldalról igyekszik körbejárni hazánk nemzeti italát, a pálinkát: ha kell, akkor komoly témákkal, ha kell akkor pedig humoros formában. Kigyűjtöttünk az egyes blogbejegyzésekhez tartozó hozzászólások közül is néhányat (természetesen ez is szubkektív módon történt). Jól látszik belőlök, hogy olyan kiváló (és vegyes összetételű, a fiataltól az idősebb generációig) csapat olvassa és kommentálja a bejegyzéseket, akik egyik helyen komoly, érdemi hozzászólásokkal, máshol pedig vicces beszólásokkal alakítják a blog képét. Viszlát jövőre, amikor is újabb témákkal jelentkezünk! Mi ezzel kívánunk Neked és egész családodnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben Gazdag Új Évet. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek szól!

2 Kezdjük rögtön az elején, amikor is a tavalyi választások után, elkezdtek arról beszélni, hogy hamarosan engedélyezik a házi főzést Elég megosztott volt a társadalom! Házi pálinkafőzés otthon: na vajon ebből mi fog kisülni (illetve kifőni)? ( ) Mai témánk, amit igazából vitaindítónak szántunk, ugyanis kíváncsiak vagyunk a véleményedre. Az újonnan megválasztott kormány tervei között szerepel, hogy rövidesen legálissá tehetik az otthoni pálinkafőzést. Bár a részletek még nem ismertek, azért ez szerintem mégis azt jelenti, hogy hamarosan megjelennek a rosszabbnál rosszabb kotyvalékok is, amik mindennek nevezhetők csak pálinkának nem. Miért mondom ezt? Azt már Te is biztosan tudod, a pálinkafőzés nem arról szól, hogy megrohasztom a gyümölcsöt, alágyújtok, felforralom aztán ami kicsapódik, na az a finom pálinka. Sokan azonban még mindig így gondolják, az már mellékes, hogy a pálinkafőzéshez azért szaktudás is kell. Sok múlik a főzőmesteren, a berendezéseken a megfelelő cefrézésen. Vajon hogyan fogják ezek a lelkes önkéntesek elválasztani az elő- és utópárlatot a középpárlattól (a lényegtől)? Milyen berendezéseket használnak majd? Megéri-e beruházni rá? Egy biztos: a pálinka akkor maradhat hungarikum, ha továbbra is olyan prémium minőségű termék marad, amire jogosan lehetünk mi magyarok büszkék. Sajnos azt hiszem, ezek után még többen fognak,most már legálisan májzsugorban elhunyni,vagy rézmérgezést kapni! Aki eddig is titkon főzte, konyít valamit hozzá, de volt nem szerencsém megkóstolni olyan mérgeket, amik nagyon hatásosak egy belső égés megindítására, lehet a benzint kiváltani velük de ivásra viszont alkalmatlanok! A technológiai tisztaság rendkívül fontos a pálinka minősége szempontjából. Márpedig aki eddig illegálisan állított elő bögrecsárda számára pálinkát, az a jövőben sem fogja másként csinálni. Pedig így is fordult elő olyan eset, hogy az egyik főzdében a Tsz növénytermesztési ágazatvezetője /mellesleg mg-i üzemmérnök/ a cefrét a vegyszeres hordóban tárolta, a szokásos meggondolás mellett-úgyis lepárlódik lehet az bármiben. Tévedett, mert egy aromás szerves oldószermaradvány-nem magasabb lévén a forrpontja az alkoholénál átjött mindkét párláson. Az igazi gond az volt, hogy a 700 l-es előfőzőüstbe kevés volt a cefréje, ezért a társáét, a finomítóüst pedig 400 literes lévén még további 3 társának párlatát tette szép sárgává és ihatatlanná. Mi lesz akkor, ha a gyeplő a lovak közé lesz dobva?

3 Először is mindenkit nyugalomra intenék! Ahogy mondani szokták majd kiforrja magát! Én pénzügyőr vagyok és van némi rálátásom a dolgokra. Tőlünk nyugatabbra a labancoknál is megoldott és tőlünk keletebbre a havasokban is megoldott a kérdés. Nem kell túl dimenzionálni ezt is, mint mindent. Hajlamosak vagyunk félni az olyan dolgoktól amit nem ismerünk. Ezt akartuk évtizedek óta, most meg be vagyunk tojva tőle? Szerintem aki csak azért issza a pálinkát hogy elzsibbadjon tőle,annak nem számit,hogy milyen minőségűt iszik. Annak viszont, aki csak jó étvágyat akar magának csinálni az biztos hogy nem fog ezután sem kotyvalékot fogyasztani. Így a véleményem az,hogy nagyon jó ötlet az otthoni pálinkafőzés legalizálása, így nyugodtan főzhet az is aki eddig félénkségből rá volt szorulva a mások által készített zugpálinka fogyasztására. Hozzáteszem, hogy én üdvözlöm a dolgot, mert a kis főzdék sokkal jobban oda tudnak figyelni a minőségre. Nekik fontos, hogy a vevő visszatérjen Hozzájuk, nincs mögöttük akkora tőkés nyomás. Egyébként meg ahhoz, hogy nemzetközileg elismert hungaricum legyen a pálinkából, ahhoz összefogásra van szükség, és nem széthúzásra. Remélem ez megvalósul, remélem, hogy szakemberek, akik magukénak érzik az ügyet, és nem anyagilag érdekelt politikusok fogják ezt az ügyet képviselni. Mi fogyasztók annyit tehetünk az ügyért, hogy valóban odafigyelünk a minőségre és a mennyiségre, és beleássuk magunkat a pálinkafogyasztás kultúrájába. Jelenleg a legismertebb pálinka Magyarországon a Fütyülős, azt hiszem, ez mindent elmond tájékozottságunkról Ez a törvény egy popularista baromság, melynek következményei vannak. A pálinkafőzés egy szakma, melyet ha rosszul csinálnak akkor: a; egészségtelen termék készül ellenőrizetlenül, több lesz a beteg b; várhatóan balesetek, égési sérülések, robbanások száma növekedni fog, a sok okos következtében c; nem fog 50 liternél megállni a vállalkozás Igenis teret kell adni ezeknek az embereknek, és nem kell azonnal farkast kiáltani. Ha adunk teret és lehetőséget a pálinkafőzés fejlődésének, az csak pozitívan fogja befolyásolni a nemzeti italunk fejlődését. Lesz szakirodalom, szakmai fórum, amatőr pálinkaverseny, helyi pálinkaversenyek, amik mind-mind a minőségi fejlődés felé viszik majd a szekeret. Kérem nézzék meg a borkultúránk fejlődésének elmúlt évét. Én körül nem mertem bort inni sem háznál, sem vendéglátóhelyen, mert sajnos nem tudtam milyen pasztillából készült! Ma pedig szinte az ország minden táján lehet jobbnál jobb borokat készítő pincéket találni. Kisebbeket és nagyobbakat. Ez fog történni a pálinkával is. Ugyanezen az úton fog haladni, ha hagyjuk-hagyják. Határozottan szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a HÁZI PÁLINKAFŐZÉS-ről van szó és nem az ipari méretű zugszeszfőzdékről. Még egyszer is elmondom PÁLINKAFŐZÉS!!!!! Nem cukorcefre. Azt ezért remélem már megtanulták mi a különbség a kettő között!!

4 Aztán, amikor szabad lett az út a házi pálinkafőzés előtt, az első hibára azonnal le is csapott a hatóság Már le is foglalták az első pálinkafőzőt (2010. szeptember 29.) Épphogy csak hatályba lépett a jogszabály, a Vámhivatal azonnal lecsapott. Győrben ugyanis lefoglalták az első pálinkafőzőt adta hírül a Kisalföld című napilap. Az újság az előző napi számában mutatott be egy pálinkafőző berendezést, mint megvásárolhatót az egyik helyi gazdaboltban. A hírt olvasván a pénzügyőrök már másnap megjelentek az áruházban és jövedéki termék előállítására alkalmas berendezést kerestek. Mivel nem volt bejelentve pálinkafőző árusítása nyilván nem azért, mert bármit el akart volna titkolni szerencsétlen áruház ezért eljárás indult jövedékkel való visszaélés elősegítése, valamint jövedéki törvény megsértése miatt. Való igaz, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít senkit, de a jómagyar ember már elég régóta vágyakozik arra, hogy kifőzze ki otthon termett gyümölcsét (végre legálisan). Talán a hivatalokkal és a hatóságokkal is jobb lenne az együttműködés, ha egy ilyen átmeneti időben információkkal segítenék szerencsétlen vállalkozásokat nem pedig nyakukra tekerni a hurkot, és főbűnösnek kikiáltani egy paragrafus megsértése miatt. Minden bizonnyal nem hivalkodott volna az előző nap a környék legolvasottabb újságjában, ha tisztában lett volna a bejelentési kötelezettséggel. Döbbenetemben én úgy éreztem, mintha valami cél érdekében gyülekező tömegbe kézigránátot dobtak volna! Szerintem ezt úgy is fel lehet fogni, mint egy rendelettel,törvénnyel elindított állami provokációról lenne szó.. Ez a spenóthuszárok által elkövetett brutális beavatkozás a kerékpáros felvonuláson összeszedett birságokkal együtt a HUNGARICUM. Mikor éljük meg, hogy egy rendelet életbeléptetése minimum 1 évig tart és először figyelmeztetünk és szolgálunk, és utána büntetünk? Te jóisten! Mindent sokféleképpen lehet. Jó szervezéssel össze is lehet dolgozni a vámosokkal, lásd a videót az első pálinkafőzésről, ahová meghívták őket és előadást is tartottak

5 Egyik állandó kedvenc témánk a pálinka alapanyagának, a cefrének az elkészítése (azóta is az egyik legolvasottabb bejegyzésünk egyike). Négy fontos teendő cefrekészítés előtt! (2011. január 26.) Minek darálod le, majd összerohad!, Szedd fel és dobd csak be oda a fa alatt lévő hordóba Talán már Te is jónéhány helyről hallottad ezeket a mondatokat, olyanoktól, akik saját gyümölcsből főzetik (vagy most már főzik) a pálinkájukat. Sokan azt hiszik, hogy ha így gyűjtik és tárolják (cefrézik) a gyümölcsöt, akkor finom, zamatos pálinkát nyernek belőle. Ám ennyi ehhez nem elég! A cefrézés kiemelt fontossággal bír a pálinkakészítés során, ugyanis a termékünk ebben a szakaszban szinte a legvédtelenebb. De néha már ekkor is késő Már a cefre készítését megelőzően van négy olyan dolog, amire oda kell figyelned, ha kellemes aromájú párlatot (pálinkát) szeretnél magadnak (persze a siker nem csak ezen múlik). Lássuk akkor, hogy mi az amit mindenképp végezz el mielőtt belevágsz a cefrekészítés rejtelmeibe. 1. Válogatás Első dolgod legyen az összegyűjtött gyümölccsel, hogy kiválogatod az egészséges, szép, érett darabokat és eltávolítod közülük a rothadt (vagy a legtöbb helyen: rohadt) részeket (olyat persze csinálhatsz, hogy egyszerűen a romlott részt levágod róla és csak az egészséges részét használod fel). A rothadás (rohadás) egy káros folyamat (és lehetőleg ne keverd össze az erjesztéssel), romlik az alapanyag minősége, a pálinka dohos szagú és kellemetlen ízű lesz. Penészes, romlásnak indult gyümölccsel ne foglalkozz, mert az egyértelműen rontja a minőséget (itt kell megjegyezni azt is, hogy az éretlen gyümölcsöt is hagyd ki a folyamatokból, mert abból csak kis mennyiségű és gyenge aromájú párlat készíthető). Természetesen a válogatás során távolítsd el az idegen anyagokat is, mint pl. a faágakat vagy a gyümölcs szárát.

6 2. Mosás Talán ez az a tevékenység amit a legtöbben elhanyagolnak, pedig jelentősége nem csekély. A fa alól felszedett gyümölcs földdel szennyezett, és a talajban lévő baktériumok, illetve a por egyszerűen rátapadnak a gyümölcs felületére. Ezek a baktériumok mérgező anyagot termelnek (az ilyen cefrét célszerű egyszerűen megsemmisíteni, mert semmire sem jó), és az így készült pálinka is szúrós, kellemetlen ízű lesz. Ezeket a talajbaktériumokat a gyümölcs megmosásával tudod eltávolítani. 3. Aprítás, magozás Attól függően, hogy milyen gyümölcsről van szó, fel kell aprítanod illetve ki kell magoznod. A csonthéjas gyümölcsöknél (pl. barack, szilva) mindenképpen elengedhetetlen a magozás. Ezeknek a gyümölcsöknek a magja ciánt tartalmaz, így az erjedés során mérgező anyagok szabadulnak fel és lepárláskor átmennek a párlatba is belőle (bár olyanról még nem hallottunk, hogy valaki ebbe halt volna bele). Sokan azt mondják, hogy némi magot visszatehetsz a cefrébe, az nem probléma, sőt javíthat a pálinka aromáján. Az aprítás pedig azért fontos, hogy minél pépesebb legyen az alapanyag, minél gyorsabban beinduljon az erjedés, azaz az élesztőgombák minél gyorsabban hozzáférjenek a cukorhoz. Az aprítást végezheted hétköznapi eszközökkel, mint pl. szőlődarálóval, húsdarálóval, vagy fúrófej végére erősített habarcskeverővel. 4. Tárolóedény megfelelő előkészítése Nem kevésbé fontos az, hogy milyen edénybe helyezed bele a felaprított gyümölcsöt. Legfontosabb, hogy alaposan tisztítsd ki! Nem igazán kulturált dolog, ha olajos, kátrányos netán növényvédő- és vegyszerrel szennyezett edényt használsz a cefre tárolására (az ilyen cefre kifőzését a főzde meg is tagadhatja). Gondolj csak bele: a tárolóedényben lévő alapanyag sokkal nagyobb értéket képvisel, mint maga az edény. Nem érdemes ezen spórolni hidd el! És hogy milyen tárolóedényt használhatsz? Ilyen lehet pl. koracél tartály, zárható új műanyag hordó vagy pl. rozsdamentes acéltartály. Ha a fentieket elvégzed, akkor jó eséllyel indulsz neki a cefrézésnek, hisz ott van előtted a kiválogatott, megmosott, felaprított és kimagozott alapanyag (tipp: ha van kedved, még ekkor, vagyis az erjedés megindulása előtt facsarj ki magadnak pár liter gyümölcslét belőle és tedd a hűtőbe! Biztos lehetsz benne, hogy a családod imádni fog ezért ).

7 Légmentesen zárható saválló hordó a legjobb, honvédségi selejtezésből vettem, kicsit horpadt pár helyen, káposztát savanyítottak benne. Könnyebb elmosni, mint a műanyagot. Én légmentesen zárható műanyag hordóban szoktam. Abban is szépen kierjed MI megmossuk a gyümölcsöt. Volt hogy kinevettek ez túlzás úgy is kiforr. Műanyag hordóba rakjuk a cefrének valót. Talán azt is jó tudni, mit NE tegyünk a cefrébe! Nagyon aranyos volt egy idős bácsi aki miután közöltük a főzés során, hogy láthatóan nem lesz rekord mennyiségű a pálinkája ill. alig valami, akkor elmondta, hogy mindent a nagykönyvben megírtak alapján tett. Nagy nehezen kilantoztuk belőle a titkot! A felesége nem akarta kidobni a szemétbe a megmaradt befőtteket és a cefrébe mentette. Mint tudjuk a befőtt pont azért van tartósítva valamivel, hogy ne erjedjen hát nem erjedt.a cefre sem! A bácsi közölte, hogy ő nem akarta beletenni, de az asszony veszekedett vele, arról nincs hírünk, hogy a néni mit kapott a papától miután az hazaért Hogyan készíts kiváló gyümölcscefrét (2011. február 15.) Legutóbb arról írtunk, hogy mi az a 4 fontos dolog, amit mindenképp végezz el ha saját magad készíted a pálinkádhoz az főzés alapanyagát a cefrét. Már ott is említettük, hogy a cefrézés sokak számára még mindig a gyümölcs megrohasztását jelenti, holott a rohadás (vagy rothadás) egy káros folyamat, ami rontja az alapanyag, azaz a cefre minőségét. Fogd fel úgy, hogy a cefre nem más, mint jó minőségű gyümölcsbor alapanyaga (csak éppenséggel lepárolják). A folyamat tehát hasonló vagy éppenséggel ugyanaz mint jól kezelt szőlőből jó bort erjeszteni. Tudnod kell, hogy jó cefrét készíteni nem művészet! Neked is, mint a leendő pálinka tulajdonosának jól felfogott érdeked, hogy jó cefrét vigyél be a főzdébe (vagy jó minőségű párlatot főzz saját magad). Ha jó a pálinkád, a híred messze eljut, a dicséret őszinte lesz másoktól, míg ha nem, akkor hidd el csak udvariasságból magasztalják. Tudnod kell, hogy a rossz ízű pálinka oka a legtöbb esetben a cefre rossz minősége (persze a főzés során is el lehet rontani, de ez egy másik téma). Lássuk akkor, hogy mire figyelj oda, hogyan készíthetsz Te is jó minőségű gyümölcscefrét!

8 Szóval ahogy írtuk ha kiválogattad, megmostad, felaprítottad és beletetted a hordóba a gyümölcsöt, elindulhat az erjedés, vagyis az a folyamat, aminek során a gyümölcsön lévő élesztősejtek a gyümölcsben lévő cukrot alkohollá alakítják át. Ezért van az, hogy minél érettebb (tehát NEM minél rohadtabb!) a gyümölcs, azaz minél nagyobb a cukorfoka annál jobb minőségű párlat készíthető belőle. Fontos, hogy egy-egy edénybe vagy hordóba, az űrtartalmának legfeljebb 80 %-ig tegyél erjesztendő gyümölcsöt, ugyanis az erjedés során a keletkező széndioxid térfogat növekedést, habzást okozhat, amely az anyagot kihajthatja az edényből ( kifut a cefre ). Az erjedés során gáz (szén-dioxid) képződik, ami jól láthatóan mozgatja a cefrét, miközben buborékok formájában a gáz távozik belőle. A cefrét a levegőtől óvni kell, de azért az erjedés ideje alatt az edény részben legyen nyitva, hogy a keletkező széndioxid maradéktalanul távozhasson anélkül, hogy szétrepesztené a hordót vagy edényt. A legjobb ha használsz külön erre a célra kapható ún. kotyogót, ami a szén-dioxidot engedi ugyan eltávozni, de biztosítja az edény légmentes zárását. De mielőtt továbbmennénk egy örök kérdés: szükséges-e a cefrébe cukrot tenni? A törvények értelmében a gyümölcspálinkához cukrot tenni nem szabad! Amennyiben valamely oknál fogva ez mégiscsak elkerülhetetlen úgy ajánlott, hogy a répacukor helyett szőlőcukrot tegyél hozzá, mégpedig az erjesztés elején, a megindításkor. A cukrot mindig langyos vízben feloldva add hozzá, mert előfordulhat, hogy a kevergetés ellenére sem fog a cukor a cefrében feloldódni. Tudnod kell, azonban, hogy a törvényi szabályozás megsértésén túl a cukornak aromacsökkentő hatása van, és gyakran eredményez karcos ízű párlatot. Most pedig nézzünk meg 4 olyan dolgot (négy segédanyagot), ami nagyban segíthet abban, hogy jó minőségű alapanyagot készíts. Rögtön meg is jegyzem, hogy az alábbiak alkalmazásának szükségessége gyümölcstől, azaz alapanyagtól függő, sőt sokan vannak akik egyáltalán nem végzik el az alábbi műveleteket. Azonban ha belegondolsz, hogy ma már a jó borosgazdák (a legkisebbek is) különböző anyagokkal segítik a jó bor kialakulását, így a különféle segédanyagok alkalmazása már a jó pálinkakészítéshez is sok esetben elkerülhetetlen. Lássuk! 1. Pektinbontó enzimek A pektin a gyümölcs kötőanyaga ami miatt az élesztő nehezen tud hozzáférni a cukor léhez. Vannak gyümölcsök, amelyek különösen sok pektint tartalmaznak, ilyen pl. alma, körte, birs vagy a szilva. Ezek a gyümölcsök nehezen eresztenek levet, ezért ha ezt az anyagot adagolod hozzá, akkor az alapanyag jobban levet ereszt, így az erjedési folyamat jobban megindul, stabilabb, gyors erjedés biztosítható. A pektinbontó enzim 20 C fokon kb. 24 óra alatt kifejti hatását.

9 2. Erjedést segítő élesztők hozzáadása Az erjedés megindulásának egyik feltétele az élesztők jelenléte a cefrében. A legtöbb gyümölcscefre tartalmazza azokat az anyagokat, amelyekre az élesztősejteknek szükségük van, azonban sokszor a gyümölcsben található élesztők a spontán erjedést lassan, vontatottan vagy ne adj isten rossz irányba indítják el. Ne bízd ezt a véletlenre, irányítsd az erjedést mégpedig egyszerűen úgy, hogy gazdaboltokban is kapható fejélesztőt adagolsz hozzá (ennek hiányában a normál sütőélesztő is megfelel). Kb. 1 dkg élesztő elegendő 20 liter cefréhez, úgy, hogy egy pohár langyos vízben feloldod, majd hozzákevered. 3. Savadagolás Vannak gyümölcsök, amiknek alacsony a savtartalma (4-5 körüli ph érték), ezért a belőlük készült cefrét savazni kell. (A ph egy adott oldat savasságát vagy lúgosságát mutató érték. Csak hogy tudj hasonlítani: a tiszta víz, vagy az emberi nyál ph értéke 6,5-7,5 körüli, ami ennél alacsonyabb érték az savasságot, ami ennél magasabb az pedig lúgosságot jelez. A sósav pl. 1-1,5 körüli ph értékű, a hypo pedig 12.) Szóval az említett 4-5 körüli ph értéken az élesztők kiválóan működnek, ugyan amivel csak egy baj van: más, káros baktériumok is jól érzik magukat ezen. Azért hogy ezeket a káros baktériumokat kizárd célszerű leszorítanod a cefre ph-ját 2,8-3,2 érték közé. Hogyan? Egyszerűen adagolj a cefréhez pl. kénsavat, borkősavat esetleg almasavat (a citromsav nem jó). A cefre savtartalmát uszodatechnikai boltokban de a nagyobb barkácsáruházak uszodatechnikai részlegén is kapható indikátorpapírral mérheted meg, és a kapott érték alapján adagold hozzá a savpótlót, majd keverd jól össze. A savazás egy türelemjáték, Neked kell beállítanod a kívánt értéket a ph folyamatos ellenőrzése mellett (amiből kiindulhatsz: 100 liter cefréhez 0,5-1 liter 10%-os kénsav például elegendő). És hogy melyek azok a gyümölcsök, aminek alacsony a savtartalma, azaz mindenképp számíts arra, hogy savaznod kell? Íme néhány: szilva, cseresznye, barack, körte, málna, bodza, eper, szeder, szamóca. 4. Élesztőtápsó hozzáadás Élesztőtápsót akkor ajánlott alkalmazni, ha egy cefre tápanyagban szegény vagy megáll az erjedésben és azt szeretnéd újraindítani. Az erjedés megállása esetén tehát mindenképpen ajánlott az élesztőtápanyagok fajélesztővel való együttes alkalmazása. A gyümölcscefrék általában tartalmaznak megfelelő tápanyagot, ez alól kivételt képezhet pl. az áfonya, bodza vagy a csipkebogyó. Ilyenkor a fajélesztők a tápanyag hiány miatt nem tudnak megfelelő mértékű hatást kifejteni, az erjedés nem ideális körülmények között megy végbe. Ilyenkor a tápsó hozzáadása a gyümölcscefréhez nélkülözhetetlen! Az erjedéskor az optimális hőmérséklet fok között legyen. Tűző napra sose tedd ki a hordót, nyáron ezért a legjobb árnyékos helyen erjeszteni. Az erjedés során a cefre tetején egy szivacs szerű bunda keletkezik, ezt minden esetben keverd vissza a cefrébe a folyadék alá (ha teheted minden nap kevergesd a cefrét). Amikor beleszagolsz a hordóba és szúrós szagot érzel, az erjedés még tart (jelen van a szén-dioxid).

10 Amikor a cefre megfordul azaz a sűrű anyag leszáll, a lé pedig fent lesz ez kb. az erjedés megindulásától számított 2-3 hét akkor kész a cefre. Ezt követően már légmentesen zárd le a hordó tetejét és ha teheted, akkor minél hamarabb főzd/főzesd ki. Ha nem zárod le a hordót, a fedetlenül hagyott cefrén káros baktériumok szaporodhatnak el és az alkoholt ecetsavvá alakíthatják, ez pedig könnyedén átmehet a párlatba a főzés során. A szabadon levegőző cefre felszínén penész alakulhat ki, aminek következménye: rontja a cefre alkoholtartalmát és közben nem kívánatos rossz ízű melléktermékeket bocsájthat a cefrébe, amelyek zamata a pálinka minőségét rontja. A cefrét mindenképpen tartsd távol a tűző naptól is, mert a felmelegedő edény fala mentén megindulhat az alkohol kiválása és elillanása. A meleg körülmények között tartott cefrében az erjedés befejeztével elhalt élesztősejtek bomlása megindulhat, amely kellemetlen, nem kívánatos aromaanyagok keletkezésével járhat

11 Megbeszéltük azt is (legalábbis kísérletet tettünk rá, hogy ki (vagy mi) is az igazi ellensége a pálinkának: a minőségi, de külföldi szeszes italok, vagy a kommersz italok. Ki az igazi ellenség? (2011. április 13.) Gondolkodtál már azon, hogy vajon ki (vagy inkább mi) a pálinka legnagyobb versenytársa vagy nevezhetjük úgy is, hogy mi a legnagyobb ellensége? A még mindig népszerű külföldi márkás, magas alkoholtartalmú italok, a kommersz szeszes italok vagy pedig a rossz ízű hápék (házipálinkák)? Nézzük meg röviden mindegyiket 1. Whisky, tequila, konyak, vodka stb. Közös bennük, hogy általában valamilyen gabona, burgonya vagy más növény az alapanyaguk és az, hogy ezen az italok valamelyik ország nemzeti italai is egyben. Tény tehát, hogy márkás termékekről van szó, amelyek népszerűsége hazánkban is jelentős, de Tudod mi a különbség a mókus és a patkány között? Semmi, csak a mókusnak jobb a marketingje Ezen italok a népszerűségüket annak a marketingmunkának köszönhetik, amelyeket tudatosan építettek fel az elmúlt évtizedekben (századokban). Nos a kitartó marketingmunka révén elérték idehaza is, hogy ezen gabona, burgonya stb. párlatok még mindig nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, mint a pálinka. Tény, hogy az utóbbi időben a pálinka népszerűsége növekedett, de persze van még hova fejlődni. 2. Kommersz szeszes italok Ezek azok az italok, amit még mindig sok helyen tudatlanságból, tévedésből sajnos pálinkának hívnak. Biztosan Te is fel tudnál sorolni kapásból legalább öt ilyet, de elegendő, ha bemész egy hipermarketbe és végigmész a szeszesital polcoknál. Nem vicc, még olyat is láthatsz, amire a házipálinka szó van ráírva. Itt talán azt a kiskaput használják ki, hogy ugyan a pálinka szó nem szerepelhet ezeken az italokon, viszont a házipálinka már egy másik szó (eléggé pengeélen táncol a dolog nem igaz?). Aztán persze az apróbetűben már olvashatod a valódi összetevők között a aroma kifejezést. (Tipp: Tudod miről ismered fel, hogy valódi pálinka van az üvegben? Ha

12 megnézed a zárjegyet! A pálinka zárjegy ugyanis vöröses-narancs színű és rá van írva, hogy pálinka zárjegy.) 3. A világ legjobb házipálesze Még mindig sokszor fordul elő, hogy vendégségben vagy bármilyen alkalom esetén a gazda saját házipálinkájával kínál. Ez eddig rendben is lenne, viszont az esetek nagy részében sajnos bűn pálinkának nevezni azt az italt amit eléd tesznek, ugyanis a gyümölcshöz annyi köze lehet, hogy tudjuk róla, hogy valaha egy fán lógott (persze lehet, hogy menet közben kapott egy kis kabai napszúrást is). A házigazda szerint a világ legjobb házipálinkáját kínálta, mi pedig, hogy ne sértsük meg elfogyasztjuk és csendben vagyunk, megtartjuk magunknak a véleményünket. Rögtön hozzáteszem, most nem az otthoni főzés vagy az otthon történő cefrézés ellen vagyunk (sőt!, nagyon finom ízeket lehet itt találni), hanem arról a még sokak által előállított anyagról, amit nem lehetne pálinkának nevezni Hogy mi az oka annak, hogy az otthon cefrézett és lefőzetett pálinkák nagy részének a minősége olyan amilyen, az már egy másik bejegyzés témája lesz, most szorítkozzunk az eredetileg feltett kérdésre: Vajon mi a valóban finom pálinka igazi versenytársa (vagy inkább ellensége)? A még mindig népszerű külföldi italok, vagy a kommersz szeszes italok, esetleg a sokszor rossz, aromásnak nem nevezhető de sajnos sokak számára még mindig népszerű házipáleszek? Szerinted?. Kommersz borzalmakat nyilván nem a felső tagja részesítik előnyben, míg a külföldi italokat megint más réteg fogyasztja aztán vannak még az egyetemisták (főleg kolisok :) ) akik jobb híján szívesen magukhoz vesznek 1-2 üveg olcsó bort is(kannás). De ha mindenképp nagy átlagot akarunk nézni, szerintem a vodka, konyak, whisky a legnagyobb ellenség. Szerintem a üzleti pálinka főzés a legnagyobb ellenség PL a zwack (direkt írtam kisbetűvel). A profit maximalizálása. A pálinka ellensége nem lehet a vodka, a whisky ha valaki szereti a pálinkát, nem iszik helyette mást. Iszik házit, vagy boltit de nem vodkát! De amit a zwack művel a pálinkával (tudom jó ízű csak nem az!) az az igazi arcátlanság. Az aromával elcseszett pálinkának vagy akárminek nevezett szeszes italok az ellenség, mint a tablettás és a szőlőbor is ilyen gond még. a Whisky és a COLA-vörösbor keverék a legfőbb vetélytárs a szórakozó helyeken

13 Aki a vörösbort bármivel keveri, az egyéb aljasságokra is képes! Egyébként szerintem is a házipálesz. Ha valaki azt mondja, hogy az igazi jó pálinkának a házi pálinka a legnagyobb ellensége, az éppen olyan, mintha azt állítaná, hogy a kenyérnél rosszabb a házikenyér, vagy a nagyüzemi kolbásznál rosszabb a házi kolbász. Szóval az eredetit vonja kétségbe az utángyártottal szemben. Üdv 3,14-ások! Csak egy apró dolog: Gyerek koromban a kockacukorra rumot (győri) cseppentettem és kék lánggal égett, ha meggyújtottam. Ma ez biztos nem sikerül ezekkel a pancsolt piákkal És ittam Kubában IGAZI rumot. Akkor értettem meg mi a különbség a nagyüzemi (krumpli)szesz és a valódi ital között. Egy biztos, a magyar pálinkának nincs párja! EGÉSZSÉGETEKRE!!!!!!! Hát az a helyzet hogy hobbiból csinálom én is. Már a főzést. DE azt hiszitek a nagyok nem ízesítik vagy keverik? Dehogynem. Volt olyan, aki megkóstolta az én törkölyömet és azt mondta, hogy nagyon finom de Ő az övét szokta meg. Olyan is volt, hogy a főzdéssel megkóstoltattam az övét, mert nem tudta, és mondja hogy hát lehetne jobb is. Sajnos a vodka és más keverékek el rontják a pálesz hírnevét. De az alföldön háznál ittam olyat, hogy 3-nap után is azt böfögtem fel. A cefrén múlik minden. Végül pedig álljon itt Bandi bá esete a házipálinkájával Bandi bá és a házipálinka (2011. december 4.) Meleg nyári napok voltak. Bandi bá szorgalmasan gyűjtögette a fáról lehullott gyümölcsöt a fa mellett lévő hordóba. A darazsak és a muslicák folyamatos vendégei voltak a szemlátomást rohadó anyagnak, de Bandi bát ez nem zavarta. Sőt, többször dörzsölte össze a kezét: Micsoda pálinka lesz belőle gondolta magában számtalanszor. A hordó szép lassan egy-két hét alatt megtelt. A hordóban lévő anyagot naponta többször is megkeverte, hogy mielőbb péppé zúzza azt. Időközben megvette már az 5 kiló cukrot is az Aldiban, majd miután megtelt a hordó beleöntötte és elkeverte. Itt a fa alatt a napon jó helye lesz gondolta magában pár hét és kifőzetem.

14 Bandi bá 6 hét múlva kapott időpontot a közeli pálinkafőzdében. Teltek múltak a hetek, elérkezett a várva várt nap. A hordót feltette a kistraktorra és elindult kifőzetni a pálinkáját. A pálinkafőző mester megígérte neki, hogy a lehető legtöbbet kihozza belőle, ne féljen, ő aztán tudja hogyan kell ezt csinálni. Egy hét múlva mehetett is az eredményért. A mester 50 fokosra állította be az anyagot és elégedett volt a kihozatallal is alig várta, hogy hazaérjen és megkóstolja. Kiöntött fél decit egy kis pohárba, rögvest egy hörpintésre lehúzta mindet. Erős, kaparó ízt érzett a gyomorban, majd szétmarta a nyelőcsövét az anyag. Ez igen, ez kell a magyarnak gondolta magában ismét finom házipálinkám lett. Gyorsan be is tett a hűtőbe egy litert épp most fogyott el egy üveg ásványvíz, a műanyag palack tökéletes lesz hozzá. Fogyasszuk jó hidegen úgy nem érződik annyira a kaparó íz. És ez így ment már évek óta. Bandi bá pedig várta a következő idényt, a termést, hogy újabb kiváló házipálinkával ajándékozza meg önmagát De valóban ilyen lenne az igazi házipálinka? Egy kis játékra hívunk Téged is Kedves Olvasó. Segíts Te is Bandi bá-nak, hogy jövőre olyan házipálinkája legyen amire joggal büszkék lesznek az ismerősei is. Pálinkát a legjobb ép gyümölcsből erjeszteni cukor hozzáadása nélkül!!! És a hordóban erjedő cefrét még véletlenül sem szabad a tűző napra tenni a legjobb árnyékba, hűvös helyre. A kész pálinkát nem jó műanyag flakonban, hűtőben tárolni, mert kb fokon a legjobb fogyasztani. Hibák: Hullott gyümölcs szedése, rothadó gyümölcs nem jó pálinkának. Keverni nem szabad, cukrot tenni bele tilos,, napra tenni tilos, hat hét múlva a cefre alkalmatlan a lefőzésre. A pálinkát szobahőmérsékleten kell fogyasztani, műanyag palackba tenni tilos, mert a palack anyagából káros anyagokat von ki az alkohol. Az e fajta pálinkát nevezik 4 emberesnek: aki issza, azt ketten lefogják, a negyedik tölti le az italt a páciens torkán. Őszinte részvétem. Mit kell másképp csinálnia? Mindent! Esetleg a kistraktor maradhat. :) Drága jó Bandi Bá! A maga jó apukája nem tanította meg a pálinka tiszteletére? Jó pálinkát csak jó alapanyagból és jó eljárásokkal lehet készíteni, kérem fogadja jobbító szándékú kritikámat: 1. Nem a fa alatt kell tárolna a cefrét, mert ott jelentősen változhat a hőmérséklet, messze eltérhet az ideális erjesztési hőmérséklet tartománytól.

15 2. Nem kellene a lehullott gyümölcsöt a muslincák és darazsak kedvére a földön hagyni. Ha érett és jó a gyümölcs, akkor időben és rendszeresen gyűjteni kell, ha hibás és megkezdték a rovarok, akkor el kell távolítani, ne fertőzzék az ép gyümölcsöt. 3. Az ép gyümölcsöt tisztítás után eleve aprítani kell, nem az erjesztésnek (kevergetésnek) kell darabolni. Sőt, ha lehet a pektin bontásról is illik gondoskodni. 4. Nem szabad naponta töbször kevergetni, mert mindannyiszor alkohol vesztésssel jár a művelet, másrészt az oxigén táplálja a káros erjedési folyamatokat. Az erjedő cefre tetején keletkező széndioxid réteg véd az oxidatív és beteg erjedési folyamatoktól. 5. Cukrot hozzáadni eleve tilos, egyrészt a kisüsti pálinka fogalom miatt, másrészt a cukrozás zamatvesztéssel jár, ugyanis a magasabb alkohol fok miatt vissza kell higítani iható értékre, ez valójában azt eredményezi, hogy több vizet kell adni hozzá!! Tehát a zamatok részben elvesznek. 6. A kész cefrét mielőbb ki kell főzni, ha lehet nem kell megvárni a 6 hetet, mert károsodik a cefre. Különösen, ha nincs a kellő savszint beállítva. 7. A kifőzött pálinka alkoholfoka akár jó is lehet (50 fok), nem emiatt kapar valószínűleg, hanem a hibás erjesztési, esetleg a hibás főzési technológia (szétválasztás) miatt. 8. A jó pálinkát nem kell egyszerre lehúzni, szép lassan lehet kóstolgatni, a gyümölcsös ízeket kifejezetten lehet élvezni a lassú ízlelgetéssel. 9. A kész pálinkát nem kell a hűtőben tárolni, fogyasztásra inkább a majdnem szobahőmérséklet alkalmas, ekkor adja ki legjobban a zamatokat, a mélyhűtés eltakarja az ízeket. 10. A jó pálinkát célszerű üvegben tartani (esetleg fa hordóban), ugyanis egyes műanyagokból különböző vegyi anyagok válhatnak ki. Ez egészségtelen és akár rossz ízű is lehet. Bandi Bá jövőre találkozunk! Hát a Bandi Bá egy nagy pancser. Össze is gereblyézhette volna a fa alól az ágdarabokkal, fűvel és macskakakával együtt a lehullottakat. Kicsit több cukorral remek anyag lett volna belőle, amivel azután mérgezhetné a nyugdíjas szomszédait, a Miniszterelnök Úr és elvbarátai őszinte örömére.

16 Befejezésül pedig álljon itt egy kis történet a Télapóról, az anyósáról és az összetört pálinkáspohárról (megjelent a tavaly év végi blogbejegyzések között) Egyszer volt, régen volt Történt egyszer, hogy a Télapó karácsony előtt észrevette, hogy mind a 4 manósegédje megbetegedett. A baj az volt, hogy a helyettes segédmanók nem tudtak olyan gyorsan csomagolni, mint az igazi manók. Mindezt még tetézte, hogy a Télapóné bejelentette, hogy az édesanyja (a Télapó anyósa) velük fogja tölteni a Karácsonyt Szegény meggyötört Télapó ennek hallatán kiment a szánhoz, de szomorúan vette tudomásul, hogy az 5 rénszarvasból 3 vemhes, 2 meg ismeretlen helyre távozott. Ezek után bement a házába, hogy igyon egy kis pálinkát de látta, hogy azok az átkozott segédmanók már mindet megitták. Olyan mérges lett, hogy a kezében tartott pálinkás poharat is összetörte. Amikor össze akarta söpörni a szilánkokat rájött, hogy az egerek régen megették a seprűt. Ekkor csöngettek. A lelkileg meggyötört, padlón lévő Télapó ajtót nyitott. Az ajtóban egy angyalka állt, kezében karácsonyfával. Az angyalka így szólt: - Hát nem csodálatos a mai nap? Boldog Karácsonyt! Így alakult ki az a szokás, hogy a karácsonyfa csúcsára angyalkát húznak :)

17 Sokan azt mondják, hogy minden valamire való rendezvény vagy találkozó pálinka kínálással kezdődik. Ha ez tényleg így van, akkor van néhány olyan dolog, amit nem árt ismerni róla. Használd ezt a tudást, és biztos, hogy ezt témát pont Te fogod majd felhozni a legközelebbi baráti összejövetelen (lesz miről beszélni bőven). Ingyenes pálinka suli felnőtteknek! Iratkozz fel most! kattints ide>> << rövid link

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

Czigelédi Pálinkafesztivál

Czigelédi Pálinkafesztivál Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, 2013. március 08. Czigelédi Zsolt FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Második óra 11:00 11:55 Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Lekvár stop! A cefre erjesztése Erjesztési eljárások Spontán erjedés: A cefrében

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

Döbbenet, már nem tudnak mit kitalálni, vagy inkább betartatnak egy felsőbb utasítást? CIVILHÁLÓZAT nyilvános állásfoglalása. Szia!

Döbbenet, már nem tudnak mit kitalálni, vagy inkább betartatnak egy felsőbb utasítást? CIVILHÁLÓZAT nyilvános állásfoglalása. Szia! Biztosan hallottad a médiákból, hogy szeptembertől tilos lesz a közétkeztetésben a sót + cukrot kitenni az asztalra! Többször hallottam, bemondták a Kossuth rádió híreiben és szépen beolvasták a miértet

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár Wessling Pálinka konferencia 2014. Május 21. Budapest A kutatás módszertana (1) Kvalitatív

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

www.hurom.hu HUROM HUNGARY

www.hurom.hu HUROM HUNGARY Hurom HH Elite ( HH második generáció ) Használati útmutató Használat előtt figyelmesen olvassa el az utasitásokat. Utasitások szerint használja a Hurom gyümölcsfacsaró. Tartalomjegyzék Miért Hurom?...

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Községháza tanácskozó terme. igazgatási előadó Tomics Jánosné. pályázó, Diósdról Pradán Ilona

JEGYZŐKÖNYV. Községháza tanácskozó terme. igazgatási előadó Tomics Jánosné. pályázó, Diósdról Pradán Ilona JEGYZŐKÖNYV Készült: Atkár község önkormányzata Képviselőtestületének 2007. szeptember 19-én 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Távolmaradását bejelentette:

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe?

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Amikor első kisbabámat vártam, a munkahelyem megszűnt. Elgondolkodtam, mihez fogok kezdeni, ha nem találok később sem munkahelyet. A kisgyermekes

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez #azenlekvarom Alkosd meg percek alatt a saját világodat, úgy lesz igazi azenlekvarom! ~2~ koronascukor.hu koronascukor 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 50 dkg Koronás

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 2 db vaníliarúd kikapart magjai 2 cm gyömbér reszelve Vaníliás-gyömbéres sárgabaracklekvár A gyömbér egzotikus íze miatt tökéletes ételek

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

3 meglepő hiba, amit a legtöbb tanácsadó jóindulatból követ el - és hogyan korrigáld ezeket

3 meglepő hiba, amit a legtöbb tanácsadó jóindulatból követ el - és hogyan korrigáld ezeket Különkiadás 3 meglepő hiba, amit a legtöbb tanácsadó jóindulatból követ el - és hogyan korrigáld ezeket Még a legrutinosabb, legtapasztaltabb tanácsadók is gyakran belefutnak e három hiba valamelyikébe

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t A l e g f o n t o s a b b s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t Borbás Marcsi Asűrűje A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás Dorottya Krisztics

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Nálunk a családban egy jó ideje már szinte hagyomány lett a gnocchi (és egyéb olasz tésztaételek) készítése. Sajnos én csak havonta egyszer, egy hétvége erejéig tudom

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Maláta technikai adatok

Maláta technikai adatok Maláta technikai adatok A mag mérete A mag mérete a fajtától és az időjárástól függően változhat. Keressük a méretes szemeket, amelyek jobb vízfelvevő képességűek. A kicsiket amelyek a 2.25 mm-es szűrőn

Részletesebben

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor Élesztők típusai, jellemzőik 2013.12.07 Bajkai Tibor Történelem Az élesztő az Indo-Európai nyelvben forrást, habot, buborékot jelentett. Az élesztők a valószínűleg legrégebben háziasított egysejtűek. Egyiptomi

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. János 15,16 Jézus Péter bárkáját választja, a mélyre küldi, és olyan döntést kíván tőle, amely egyedül személyes hitén

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő (Előzetesen írtam!) Ezt a színházat megelőlegezem magunknak, mert csak hétfőn kerül rá sor. Én azonban nagyon rosszul vagyok, még

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig EGÉSZSÉGES CUKORPÓTLÓK 1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig Sok gondot okoz, hogy ha valaki szereti az édeset, de nem eheti, mert cukorbeteg, valamilyen más betegsége van (pl. daganatos), könnyen

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA Megnevezés Méret Típus Bruttó ár Pálinka Mester Termékcsalád /a Pálinkafőzés.com saját gyártású készülékei/ Pálinka Mester Dávid 35 literes egy és kétlépcsős, duplafalú, vízfürdős,

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

A merevlemez buzgó imádata

A merevlemez buzgó imádata A merevlemez buzgó imádata Igazából erről egy másik termék fog részletesen szólni (hogyan és miért kell imádni a merevlemezt és főleg a tartalmát), de van egy minimális követelmény, amire nap mint nap

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő 1 A: Szimbolikus kijelző B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb C: Forgatható gőz/forró víz gomb D: Kávéscsésze gomb E: Gőz előválasztó és átmosó gomb F: Víztartály fedő G: Víztartály H: Kávétartály

Részletesebben