Czigelédi Pálinkafesztivál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Czigelédi Pálinkafesztivál"

Átírás

1 Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, március 08. Czigelédi Zsolt

2 FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése) Kisüsti lepárlás lépései (Mitől kisüsti a kisüsti?) A cefre lepárlása Az alszesz finomítása Elő-, közép- és utópárlat szétválasztása Környezet tudatosság, felelősség vállalás Szakmai elméleti rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 25. Potyka vendéglő

3 AZ ELŐADÁS TÉMÁI Pálinkafesztivál rendezésének célja Rólunk Pálinka fogalma A pálinka készítés szakaszai Alapanyagok előkészítése, cefrézés Aktuális piaci-, szabályozási kérdések Pálinka kultúra, pálinka fogyasztása

4 PÁLINKAFESZTIVÁLUNK CÉLJA a pálinkának, mint Hungarikumnak és a pálinka kultúrának népszerűsítése, a minőségi pálinka készítés folyamatának megismertetése segítséget és iránymutatást adni a jó minőségű pálinka előállításához bérfőzetőink részére, hozzájárulni a magyar gasztronómia, a pálinka történelmi hagyományainak ápolásához. 20 év után is minden nap azért dolgozunk, hogy megosszuk küldetésünket Önökkel a pálinka iránti tiszteletünket és szeretetünket, vigyük tovább a pálinkának a hírét, mely a magyar kultúra része a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke. Egy igazi Hungarikum!

5 PÁR SZÓ MAGAMRÓL A főiskola elvégzése után a munkám Budapestre szólított. Közel két évtizedes kereskedelmi múlttal, az élelmiszer- és vegyiparban szerzett tapasztalatokkal kapcsolódok be a cégünk életébe. A multinacionális világ megtanított arra, hogy az sikeres, aki maradandót alkot. Nyomott hagy az üzleti partnerekben, a munkatársakban, kultúrát formál, s mindezt tisztességes úton, a saját erőnkből, tudásunkból. Számomra a legfontosabb tulajdonságok a következetesség és tisztesség mindenekelőtt. Persze mellé nem árt egy jó adag kreativitás és kitartás sem. Fontos továbbá a vízióalkotás képessége, amelynek alapján céget lehet építeni és munkatársakat motiválni. Úgy tartják, a jó pálinkának lelke van. Ahogy az érett, friss gyümölcsnek is, amiből készül. Ha pedig jól választunk, ez a lélek egy picit a miénkkel egyesül, kiegészíti azt. Egy jó pálinka, önmagában is művészeti alkotás Attól lesz jó egy pálinka, hogy olyan ízeket, aromákat nyerünk ki a gyümölcsből, melyek nemessé teszik a párlatot.

6 KEZDETEK Történetünk 1992-ben a pajta átalakításával kezdődött Kezdetben fatüzeléses vízköpenyes főzőüsttel és finomítóval dolgoztunk, 2002-ben a régi berendezéseket lecseréltük és egy modern gőzfűtéses berendezés került kialakításra. A 600 és 400l-es főző és a 240 és 140l-es finomító üstök beállításával termelésünket megnégyszereztük. Modernizálásra került a hűtési technológiánk, környezetkímélő lágyvizes visszaforgatással is hozzájárulunk a természeti kincsek megóvásához. 20 évesek lettünk! Elértünk egy mérföldkőhöz, melynek eredményei és sikerei nem csak a mi, az Önök érdeme is. Ezúton szeretnénk személyesen is köszönetet mondani, hogy bennünket választottak és részesei voltak a múltban és a jelenben sikereinknek.

7 PÁLINKA FOGALMA A pálinka fogalmát, és a megnevezés használatát novembere óta az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő évi LXXIII. törvény szabályozza. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja. Pálinkának csak az olyan gyümölcs párlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből; ide értve a gyümölcsvelőt is; készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető Pálinkának. Törkölypálinkának csak az olyan törköly párlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A pálinka és a törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szőlőtörköly, borseprő nem használható fel. A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem.

8 PÁLINKAKÉSZÍTÉS SZAKASZAI A pálinkakészítésnek négy jól elkülöníthető szakasza van: Első az alapanyagok gondos kiválasztása, előkészítése majd következik a cefrézés, vagyis az erjesztés, következő lépés a cefre kifőzése, a lepárlás, végül a pálinkát nemesítik, ez a pihentetést és érlelést jelenti.

9 ALAPANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE I. A gyümölcs legyen érett és egészséges, megfelelő aromatartalmú, éretlen gyümölcs cefrézésekor csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka, nyerhető. Ne legyen penészes és rothadt, romlásnak indult gyümölcstől a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Válogassuk át a gyümölcsöt. A szár eltávolítása fontos, mivel kesernyés, fanyar, zöld ízt ad a pálinkának. Lehetőség szerint mossuk is meg (ezzel az esetleges növényvédőszer maradványokat eltávolítjuk, melyek akadályozzák a cefre erjedését). Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka, szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható.

10 ALAPANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE II. A csonthéjasok (kajszi-, őszibarack, szilva) magját távolítsuk el, hogy a magból képződő ciántartalom ne kerüljön a cefrébe, majd a párlatba, de a magok szárítás utáni visszakeverése megadja a megfelelő magzamatot a pálinkának. A cseresznye- és meggycefre készítésekor a gyümölcsöt nem muszáj magozni. Daráljuk le, vagy aprítsuk fel a gyümölcsöt, hogy pépes állományt kapjunk. Az aprítás célja a gyümölcs szövetek szétroncsolása, a cukor tartalmú gyümölcslé feltárása. Ilyen módon a sejtekben oldott cukrok felszabadulnak, az élesztők számára könnyebben hozzáférhetővé válnak. Aprító eszközként használhatunk akár szőlődarálót, vagy fúrógépbe fogható habarcskeverőt is, de mindig vegyük figyelembe a gyümölcs sajátosságait. A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Alacsony víztartalmú gyümölcsök például birs vagy néhány erdei gyümölcs esetében öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje azokat.

11 CEFRÉZÉS SZABÁLYAI I. Az élesztők az alkoholos erjedést létrehozó mikroorganizmusok. Az élesztők működése nélkül a cukor nem alakul át alkohollá. Az élesztők levegőtől elzárva a cukrot etil-alkohollá és szén-dioxiddá alakítják hő képződés mellett (erjeszt), míg levegő jelenlétében szaporodik. Az erjesztéshez olyan saválló, vagy műanyag edényt használjunk, amelyet előzőleg alaposan kitisztítottunk, fertőtlenítettünk. A frissen szedett gyümölcsöt ne tegyük a már erjedőben lévő, vagy kierjedt cefréhez (hozzáadagolós erjesztés). A kis tételben kierjesztett cefrét az erjedést követően keverhetjük össze a többi cefrével (átvágásos erjesztés), de közben védjük meg a romlástól (fóliával történő felületi letakarás). Ideális megoldás a fajélesztős erjesztés.

12 CEFRÉZÉS SZABÁLYAI II. A gyümölcsök savtartalma jelentősen eltérő, ezért a cefre savvédelmét savazással kell biztosítani. Az erjedés és a cefretárolás időtartama alatt a cefrét meg kell óvni a levegő oxigénjétől. Az első napokban a keletkező széndioxid megvédi a cefrét, a későbbiekben precíz, légmentes zárással kell a védelmet biztosítani. A cefrézés első napjaiban gondoskodjuk a megfelelő keverésről, hogy a felszínre került szilárd gyümölcsrészeket az edény aljára juttassuk. Az erjedés időtartama ideális körülmények között nap, de akár négy hetet is igénybe vehet. Cukrot nem szabad használni a cefrézéshez, de a párlathoz sem!

13 IRÁNYÍTOTT ERJESZTÉS I. Első lépésként ellenőrizzük a cefre savasságát (ph-ját). Otthoni körülmények között lakmuszpapírral, illetve ph-papírral tudunk dolgozni, amelyeket borászati szaküzletben tudunk beszerezni. Szükség esetén citromsavat vagy 10%-os foszforsavat alkalmazhatunk a megfelelő savasság beállításához. Az optimális savasság 2,8-3,2 ph közötti érték. A sav beállítás az irányított erjesztés egyik kulcslépése! A savasság beállítását követően, vízben feloldott pektinbontó enzimet alkalmazunk a jobb lényeredék, a jobb erjedés érdekében. Ez az enzim lebontja a pektint, elfolyósítja a cefrét, melynek következtében több erjeszthető cukor válik szabaddá, gördülékenyebbé válik az erjedés, és az aromafelszabadító hatása miatt illatban és ízben koncentráltabb lesz a cefre és a pálinka. Jóval kevésbé fog habzani az erjedő cefre.

14 IRÁNYÍTOTT ERJESZTÉS II. Az enzim bekeverése után adjunk komplex élesztőtápanyagot a cefréhez, mely anyag javítja az alkohol kihozatalt, és alapvetően elegánsabbá és gazdagabbá teszi a pálinka aromáját. Majd fajélesztővel be kell oltani a cefrét. A fajélesztő végzi magát az erjesztési folyamatot. A fent említett adalékanyagokat szintén borászati szaküzletben lehet beszerezni.

15 ERJESZTETT SZŐLŐTÖRKÖLY I. A pálinkafőzést tekintve a törköly értékét szesztartalma határozza meg. A szesztartalom a törköly cukortartalmának függvénye. Szesz csak alkoholtartalmú nyersanyagból párolható. Az édes törkölyben lévő cukrot tehát előbb szesszé kell átalakítani, vagyis a törkölyt erjeszteni kell. A törköly erjesztését azok az élesztőgombák végzik, amelyek a szőlőfürttel kerültek a mustba, illetve az édes törkölybe. Nekünk csupán az előkészítés munkája marad Sajtolás után a törkölyt - mielőtt bemelegednék, s így veszendőbe menne a cukortartalma - gondosan kitisztított kádba vagy műanyag edénybe rakjuk, de a törkölyt minden esetben gondosan be kell taposni a tárolóedénybe, s mint egy befőttesüveget, fóliával lekötözzük. Ezzel az alkohol elillanásának és a külső nedvesség behatolásának gyakorlatilag gátat vethetünk.

16 ERJESZTETT SZŐLŐTÖRKÖLY II. A kierjedt törköly hosszabb ideig való eltartása, valamint szállítása szempontjából előnyösebbek a következő módszerek: Jól használhatók pl. a 60 literes műanyag hordók, melyeknek légmentesen záró fedelük van. Az így erjesztett, igen hosszú ideig (1-2 év) romlásmentesen eltartható. A törkölyt műanyag zsákokba tömörítjük. A zsákok száját visszahajtással - kétszer kötjük le. Ily módon a szesztartalom jobban megőrizhető, mint a kádakban vagy vermekben való erjesztés és tárolás mellett. A törköly erjedése, ha kedvező feltételei vannak, gyors lefolyású. Rendszerint nap alatt kierjed, ezután kifőzhető. A szakszerűen tárolt törköly színe üde marad, a beázott megbarnul. 100 kg törkölyből rendes körülmények között 7-9 liter 50 fokos pálinka készíthető.

17 AKTUÁLIS JÖVEDÉKI SZABÁLYOK A jövedéki szabályok nemrég lezajlott módosításai értelmében: szeptember végétől jövedékiadó-mentesen, saját fogyasztásra évi 50 liter 86 fokos párlat előállítására nyílik lehetősége minden 18. életévét betöltött magánszemélynek. amely megegyezik 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos pálinkával, ill. párlattal. Fontos kiemelni, hogy ez az adómentesség nem csak a magánfőzésre, hanem a bérfőzetésre is vonatkozik. Amennyiben egy háztartásban több magánfőző/bérfőzető él, a meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából a főzött/főzetett mennyiségek egybeszámítandók. A meghatározott éves mennyiség tárgy évre vonatkozik, ennek túllépése adókülönbözet és adóbírság megfizetésével jár. Az adó mértéke Ft.-/liter

18 PÁLINKAFOGYASZTÁS SZABÁLYAI NE HÜTSE LE! A pálinkát szobahőmérsékleten, Celsius fokon fogyasszuk annak érdekében, hogy kiadja gyümölcsös ízét, aromáját. SZERVÍROZZA! A poharat helyezzük elé, előtte mérjük ki, és töltsük a pohárba a pálinkát a kiöntővel. PÁLINKÁS POHÁRBA TÖLTSE! Az igazi pálinkáspohár tulipán formájú. NÉZZE MEG A SZÍNÉT! A jó minőségű pálinka homogén, átlátszó. SZAGOLJON BELE! A jó minőségű pálinka esetében ilyenkor jól érezhető a tiszta gyümölcs aromája, melyből az ital készült ÍZLELGESSE! A pálinkakóstolás szabálya, hogy ne egy slukkra, hanem apránként kortyolgatva igyuk meg az italt. Ezáltal az ízlelő bimbók hozzászoknak az italhoz és a tiszta gyümölcs íze is így jön ki igazán. NE FELEDKEZZEN MEG A SZÁRAZPRÓBÁRÓL! A párolgás sorrendjében érezni fogja a könnyed alkotókat, a fejillatokat, a gyümölcsösebb jegyeket mutató szívillatokat és végül a gyümölcsre jellemző alap illatokat is.

19 Köszönjük a figyelmüket! Pellérd, március 08. Czigelédi Zsolt

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011.

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. BEST OF BLOG avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. Összegyűjtöttük Neked az elmúlt 1-1,5 év általunk legjobbnak vélt blogbejegyzéseit. Láthatod, hogy ez a blog nem egysíkú, üres témákat hoz fel, hanem

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány PÁLINKA ÚJRATÖLTVE A PANYOLAI SZILVÓRIUM KFT. MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 2007. évi. törvény A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 1. Ezt a törvényt a pálinka megnevezésére, előállítására, elnevezésére, kiszerelésére

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

VEDD MAGAD KOMOLYAN!

VEDD MAGAD KOMOLYAN! Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK Nappali tagozat Fogyasztópiaci Marketing szakirány VEDD MAGAD KOMOLYAN! A FÜTYÜLŐS ÚJJÁSZÜLETÉSE

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1 A földrajzi árujelző megnevezése KECSKEMÉT 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják BARACKPÁLINKA 3 A termék bemutatása, beleértve az előállításhoz

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Szabó Sándorné Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul száma: 0518-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról - Bevezetés - Alkoholtermék meghatározásai o Adójogi termék meghatározás o Szakmai termék meghatározás Etilalkoholok Szeszes

Részletesebben

Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK

Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK Sör-, pálinka-, szesz-, és élesztıgyártás Összeállította és írta: Dr. Csanádi József SZTE MK Bevezetés Az alkohol-tartalmú italok története az idıszámítás elıtti korokban kezdıdött. Az ember régen felismerte,

Részletesebben

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal

NAKlap. A magyar virágkertészek mozgástere 18-19. oldal. A kamara a degresszióról 4-5. oldal ÁLLATTENYÉSZTÉS NÖVÉNYTERMESZTÉS ÉLELMISZERIPAR VIDÉKFEJLESZTÉS KERTÉSZET ERDÕ-, VAD- ÉS HALGAZDASÁG A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA 2014. szeptember II. évfolyam 9. szám A magyar virágkertészek

Részletesebben

TANULMÁNY. Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás

TANULMÁNY. Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás TANULMÁNY Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás 2003 Készítette: Granex-Food Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Kft. Szeged Készült

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MAGYARORSZÁG EURÓPAI UNIÓS CSATLAKOZÁSA ÉS A SZESZIPAR, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

BORÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

BORÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés BORÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése BORÁSZ Feladatok és tevékenységek A bor leginkább

Részletesebben

Útmutató a Minőség és Megbízhatóság szerzői számára

Útmutató a Minőség és Megbízhatóság szerzői számára 2014/3 Hungarikumok és nemzeti értékek Hungarikum pályázatok eredményei Kereskedelmi láncok auditálási tapasztalatai A felülvizsgálók ellenőrzése Az EOQ MNB 2014. évi Közgyűlése Útmutató a Minőség és Megbízhatóság

Részletesebben

TISZASASI HÍRMONDÓ WWW. TISZASAS. HU. ÁRA: 100 Ft. III. ÉVFOLYAM 2015. Február-Március-Április FALUSI HÍRLEVÉL

TISZASASI HÍRMONDÓ WWW. TISZASAS. HU. ÁRA: 100 Ft. III. ÉVFOLYAM 2015. Február-Március-Április FALUSI HÍRLEVÉL TISZASASI HÍRMONDÓ III. ÉVFOLYAM 2015. Február-Március-Április FALUSI HÍRLEVÉL ÁRA: 100 Ft 2 2015 február-március-április A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kunszentmártoni Járási Hivatal hivatalvezetője,

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február

A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február ulinárium A gasztronómiai menedzsment szaklapja n 2015. január február Billerbeck Budapest Lakástextil Kft. H-1151 Budapest, Szántóföld utca 2/b. Tel.: +36 1 305 1040 Fax: +36 1 307 5404 E-mail: vevoszolgalat@billerbeck.hu

Részletesebben

ÉLELMISZER-TARTÓSÍTÁS

ÉLELMISZER-TARTÓSÍTÁS ÉLELMISZER-TARTÓSÍTÁS Élelmiszer-tartósítás 1 Bevezetés Magunk és családunk számára fontos, hogy a megtermelt zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből, fűszernövényekből télre is tartalékoljunk, azaz

Részletesebben

Amit a kőszegi borról tudni kell

Amit a kőszegi borról tudni kell Berzsenyi Dániel Főiskola Természettudományi Kar Műszaki Tanszék Amit a kőszegi borról tudni kell Konzulens: Prof. dr. Nowinszky László Egyetemi tanár Készítette: Horváth Balázs Háztartásökonómia-életvitel

Részletesebben

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt (C 2

Részletesebben

Ára: 499 Ft. 21. évf. 2011/6 7. június július. agrárium. Magyar Agrárkamarák lapja AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG

Ára: 499 Ft. 21. évf. 2011/6 7. június július. agrárium. Magyar Agrárkamarák lapja AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG A AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG 21. évf. 2011/6 7. június július Ára: 499 Ft Magyar Agrárkamarák lapja Top-siló, szenázs elôállítása Modern baktérium, melaszadagoló Kapcsolatfelvétel: Tel: 06-1-246-6527, Fax:

Részletesebben

Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára

Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára 6. Élvezeti szerek Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára 6.1 Italok Folyékony élelmiszerek, amelyeknek íz-és zamat anyagai kedvezően hatnak az érzékszerveinkre, és a központi idegrendszerünkre.

Részletesebben

Hogyan készül a pálinka?

Hogyan készül a pálinka? Ej, te sokat dicsőített pálinka, Szerelem tüzével vagy átitatva. Ha iszom, kereshetem a lábamat, Mindent feje tetejére állítasz! Hogyan készül a pálinka?.a pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon

Részletesebben

KOMBUCHA A CSODÁLATOS GOMBA

KOMBUCHA A CSODÁLATOS GOMBA Csak a legjobb anyaállatok és anyafák hozhatnak jó nemzetséget. Ezt minden tenyésztő tudja. A legfontosabb tényező, hogy reprodukálunk valami élőt, amelynek saját egyéni minősége van, és semmi mással ki

Részletesebben