Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat"

Átírás

1 Második óra 11:00 11:55 Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

2 Lekvár stop!

3 A cefre erjesztése Erjesztési eljárások Spontán erjedés: A cefrében hagyják elszaporodni a gyümölcs felületén megtapadt vadélesztőket. Ebben az esetben a gyümölcs mosása elmarad, mert azzal az élesztősejteket is eltávolítanák. A vadélesztők erjesztő képessége gyenge, ezért a cukor egy része visszamarad, ami rossz hozamot eredményez. A vadélesztők mellett elszaporodnak a különböző káros mikroorganizmusok. A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű "bunda" képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a "bundát" naponta többször visszanyomkodjuk a folyadék felszíne alá. Spontán erjedés esetében nincs légmentes tartályzárás, így naponta keverhetjük a cefrét mindaddig, amíg ki nem forr. Irányított erjesztés: A cefrét jó erjesztő képességű, virulens sütő-, gyümölcsszesz-, borélesztővel oltják be. Tiszta, fertőzésmentes erjedés és jó szeszhozam érhető el. A továbbiakban ezt az eljárást taglaljuk! Típusai: o o Szakaszos erjesztés: az erjesztő tartályt teljes térfogata 70-80%-áig töltik. Az erjedés az előerjedési szakasszal kezdődik, majd két-három nap múlva főerjedési szakaszba megy át. Öt-hat nap múlva az erjeszthető cukortartalom csökkenésével, az alkoholtartalom növekedésével a cefre az utóerjedési szakaszba jut. Pár nap elteltével a cefre teljesen megnyugszik, az édes cefre kierjed. Ezzel a típussal foglalkozunk! Folyamatos (átvágásos) erjesztés: a főerjedési szakaszban a cefrét harmadoljuk vagy felezzük, majd ebből több édescefre-tartályt oltunk be. Így a már főerjedésben lévő további tartályokból, további átvágással, újabb édescefre-tartályok erjesztése indítható. Fontos figyelni, hogy hány tételt oltunk be ugyanazzal az élesztővel, mert egy idő után az élesztősejtek elöregszenek. Ekkor új élesztővel kell az erjesztést folytatni.

4 A cefrézés folyamata Gyümölcsszedés, -begyűjtés, -vizsgálat /irányított erjesztés!/ A gyümölcs egészséges és legalább 85-90%-ban érett legyen. Az éretlen gyümölcs cukortartalma alacsony (kevés alkohol képződhet), íze, illata nem elég karakteres, kevésbé gyümölcsre jellemző. Penészes, rothadt, földdel, homokkal szennyezett, sérült, törődött szemeket válasszuk le. Levelek, ág- és gallydarabok, fű, gyomnövény, föld, homok ne kerüljön a gyümölcs közé. Szaglással meggyőződhetünk, hogy a gyümölcsillatok mellett, mögött nincs -e ecetsavas vagy más, erjedésre utaló, nemkívánatos illat. Gyümölcs beltartalom jelentősége Az éretlen gyümölcs beltartalmi alkotórészei miatt nem alkalmas pálinka készítésre. Magas a gyümölcs zöldkomponenseinek aránya, kevés a gyümölcsre jellemző aromaalkotók mennyisége és az erjeszthető cukor. Felhasználása gazdaságtalan, a pálinka illat és ízszegény, alkoholkihozatala alacsony. A 80-90%-os érettségi állapot szakmailag kiváló, de a gyakorlatban rendívül kritikus, termelői oldalról nézve nehéz minőség, mert a gyümölcs ebben az állapotában sérülékeny, törődik, lévesztés következhet be, könnyebben fertőződhet.

5 A cefrézés folyamata Lekvár és mazsolaillatot produkálnak. Az igazi és szép illathordozó aromák. Akác, rózsa, liliom és fűszeres alkotók.

6 A cefrézés folyamata Gyümölcs- és törkölytárolás A rekeszbe, kosárba szedett gyümölcsöt éjszakára száraz, sötét, szellős helyre tegyük, és legfeljebb 24 óráig tároljuk. Az édes törkölyt tömörítve, hordóban tároljuk, legfeljebb 24 óráig, tiszta, száraz, hűvös helyen. Erjesztő edények Az erjesztő edény (hordó, tartály, kád) anyaga saválló legyen. A nem saválló anyagból készült edényekből a cefre kellemetlen íz- és illatanyagokat, káros anyagokat oldhat ki. Válogatás, száreltávolítás /irányított erjesztés!/ A gyümölcsszedésben írtaknak megfelelően kiválogatjuk a megfelelő gyümölcsöket és eltávolítjuk a kártevő részeket, anyagokat. A meggy, cseresznye szárát tépjük le. A penészes, rothadt gyümölcs íze átkerül a pálinkába. A levélből, ágból, fűből, gyomnövényből, szárból az erjedés alatt kelletlen íz- és illatanyagok kerülnek a cefrébe, onnan pedig a pálinkába. A földben, homokban lévő talajbaktériumok az erjedés során akroleint (szúrós szagú, mérgező anyag) képeznek, ami a pálinkában is megmarad.

7 A cefrézés folyamata Mosás /irányított erjesztés/ A mosással eltávolítjuk a földet, homokot, növényvédő szer maradványt, káros mikroorganizmusokat. Magozás A csonthéjas gyümölcsök (cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva) magját el kell távolítani. A magbél amigdalint tartalmaz, amiből az erjedés során glükóz, keserű ízű benzaldehid és mérgező hidrogén-cianid képződik. Ha a cefrében nagy mennyiségben van jelen a mag, a pálinka keserű ízű lesz, a hidrogén-cianid mennyisége pedig nagyobb lesz a megengedett értéknél (max 7g/hl/abszolút alkohol). A csonthéjas gyümölcsök pálinkaaromájához szükséges a magíz. A mag 20-25%- át vissza lehet tenni a főzéshez. Magozást végezhetjük kézzel, magozóval, magozó géppel, saválló dróthálóval. Aprítás, zúzás A gyümölcsben lévő sejtfalakat felszakítjuk, hogy a sejtnedvben lévő cukrot az élesztő alkohollá tudja erjeszteni. A gyümölccsel érintkező felület legyen saválló! A gyümölcs aprítása, zúzása az egészséges erjedés nélkülözhetetlen feltétele. Eszközei: daráló, daraboló, szeletelő, fúrógépbe fogható habarcs (festék) keverő, stb.

8 A cefrézés folyamata Műszeres vizsgálatok /irányított erjesztés!/ A lezúzott gyümölcsből fél litert kiveszünk, szitaszöveten átszűrjük. Megvizsgáljuk a szárazanyag tartalmat és a ph-értéket. Szárazanyag-tartalom meghatározása: o Kézi refraktométerrel meghatározzuk (deszt.vízzel beállítjuk a nulla értéket, majd a cefrét cseppentjük a prizmára és leolvassuk az értéket) a szűrlet szárazanyag-tartalmát tömegszázalékban. Tapasztalat szerint a cukortartalom közelítőleg a szárazanyag 60%-a. PH-mérés: o Az oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) mérhetjük. o A semleges oldat ph-értéke 7 o Lúgos 7-14 között o Savas 7-0 között o PH-papírral vagy elektromos ph-mérővel mérhetünk. barack: ref.% szilva: ref.% körte: ref.% alma: ref.% meggy: ref.%

9 A cefrézés folyamata Enzimadagolás /irányított erjesztés!/ A nagy pektintartalmú gyümölcsök (alma, körte, birsalma) a pektin kocsonyásító hatása miatt nehezen engednek levet, ami nehezíti a élesztő sejtek tevékenységét. A pektin a növények sejtfalában található, és a sejtek egymáshoz tapadását szolgálja. Pektinbontó enzim hozzáadásával a pektinbontás néhány óra alatt lejátszódik. A pektinbontó enzim alkalmazása nem befolyásolja hátrányosan a pálinka ízét. Ez az első lépés! Aprítás, zúzás után adagoljuk. A cefre mennyiségéhez szükséges mennyiségű enzimet ivóvízzel, cefrével elkeverjük és az édes cefréhez adjuk, majd alaposan belekeverjük. Az enzim használati utasítását fontos betartani! A pektinbontó enzimes kezelés következtében a nem magvaváló gyümölcsök magvai könnyebben, gyorsabban leválnak a húsról, majd lesüllyednek az edény aljára. A ph beállítása /irányított erjesztés!/ Az élesztő szaporodása és a gyümölcsben lévő cukor átalakítása etil-alkohollá 3,2-3,5 ph-érték között kedvező. A cefre fertőzését okozó baktériumok kevésbé savas közegben tudnak jól elszaporodni, ezért savazással tudunk ellenük jól védekezni. A kevésbé savas gyümölcsök (körte, bodza, cseresznye, szamóca, faeper, málna, sárgabarack) esetében az édes cefréhez, élelmiszerekhez használható savat szükséges adagolni. A ph-értékük 4 vagy annál magasabb. Savadagolással az ilyen cefrék ph-értékét 3,2-3,5 közötti értékre állítjuk be, ezzel meggátoljuk a káros baktériumok szaporodását. A savat az enzimadagolás után adjuk a cefréhez (második lépés!) akár a pektinbontás napján vagy másnap, alaposan keverjük el, hogy a cefre minden részéhez jusson el. A sav használati utasítását gondosan tartsuk be!

10 A cefrézés folyamata Élesztővel való beoltás /irányított erjesztés!/ Pektinbontás és savazás után adagoljuk, ez a harmadik lépés! Célja: az erjedés gyors beindítása, szakszerű vezetése,az összes cukor kierjesztése (alkohollá alakítása), íz- és aromaanyagok képzése, zavaró melléktermékek keletkezésének megakadályozása A biztos alkoholos erjedés megindításához élesztőt kell adagolni. Használhatunk sütőélesztőt, borélesztőt. A friss élesztőt ⁰C-os ivóvízben elkeverjük és az édes cefréhez keverjük. A por alakú élesztőt 20 ⁰C-os ivóvízben elkeverjük, kb. 20 percig hagyjuk állni, majd az édes cefréhez keverjük. Az adagolandó mennyiség: 2dkg élesztő/100 liter cefre. Kizárólag használati utasítás szerint adagoljunk!

11 A cefrézés folyamata Erjesztő tartályok lezárása A 70%-ig édes cefrével megtöltött erjesztő edényt az előerjedés alatt (2-4 nap) nem! zárjuk légmentesen, ekkor még szükséges az oxigén jelenléte. Ez idő alatt a képződött bundát naponta visszakeverjük. Ezután, a főerjedés időszakára légmentesen lezárjuk az erjesztő tartályt, hogy levegő, szennyeződés, káros mikroorganizmusok ne kerüljenek a cefrébe. Az alkoholos erjedéshez nem szükséges a levegő oxigénje. Az edényt úgy kell lezárni, hogy a képződő szén-dioxid el tudjon távozni belőle (kotyogó!). Légszigetelt zárást nem alkalmazhatunk, mert a hordóban kialakuló túlnyomás balesetveszélyes. A tetőn lévő nyílásba becsavarjuk a kotyogót, amit előzetesen vízzel feltöltöttünk. A kotyogó nagy előnye az erjedés menetének kényelmes szemmel tartása. Az erjedés során felszabaduló széndioxid a kotyogóban lévő vízen átbuborékol, amit szemmel jól követhetünk. Minél több szén-dioxid távozik, annál intenzívebb az erjedés vagy azonnal észlelhető az erjedés elakadása. Fémtartályok esetén a tartály peremébe vizet töltünk, lezárjuk a tetővel. Helyes lezárás, ha a tető úszik a vízen. A tető nélküli és nem csavarmenettel zárható tetejű hordók, kádak töltőnyílására tiszta műanyag fóliát terítünk, és a fóliát rákötjük a hordóra, kádra. Tisztaság Minden eszköznek - ami kapcsolatba kerül a gyümölccsel - és magának a cefréző helyiségnek (és magunknak) a tisztasága is nagyon fontos a cefrézés sikerének szempontjából, ugyanis csak tiszta edényben, csak tiszta eszközökkel, csak tiszta kézzel végzett cefrézés után várhatjuk el, hogy az erjedés gyorsan beinduljon, helyes irányba folytatódjon, és teljesen, minőségben kiforrjon a cefrénk.

12 A cefrézés folyamata Az erjedés vezetése, ellenőrzése A jó gazda gondosságával járunk el, ha naponta figyeljük az erjedési folyamatot. A jó erjedés feltétele az erjesztő helyiség hőmérsékletének legalább 15 ⁰C-on tartása, ezalatt az erjedés megáll. A kedvező hőmérsékleti tartomány ⁰C. Irányított erjedésnél az erjesztés első napján néhányszor keverjük át a cefrét, nyomjuk le a bundát, ezzel oxigént juttatunk bele az élesztősejtek szaporodásához. Főerjedési időszakban ne keverjük az erjedő cefrét. Spontán erjedés esetében naponta keverhetjük a cefrét mindaddig, amíg ki nem forr. Az erjedés időtartama optimális körülmények között általában nap. Erjedés végén ellenőrizhetjük a cefre ph-ját, refrakcióját. A kierjedt cefre védelme Ha nem tudjuk azonnal lepárolni, gondoskodjunk a megfelelő tárolásról. A képződött bundát törjük fel, nyomjuk a cefrébe, keverjük el. Az erjesztő tartályokat töltsük teli cefrével az űrtartalom 90-95%-áig. A cefrét tartsuk hűvös helyen, maximum ⁰C-on. Lehetőség szerint hibernáljuk 15 ⁰C alatt. A tárolás alatt a tartály legyen légmentesen lezárva.

13 A cefrézés folyamata Zárójelben (Cukrozás) Ha és amennyiben fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézünk, akkor nem kell a cefrébe cukrot tenni! Már csak azért sem, mert a cukor aromacsökkentő, azáltal, hogy a cukorból csak etilalkohol képződik (1kg-ból l liter 50 -os), így adott mennyiségű cefre illat és aromaanyaga jut a cukorral megnövelt alkohol kihozatalra. Viszont! Vannak gyümölcsök (az alacsony savtartalmúak), melyeket (relatíve) édesnek érzünk, de mégis kevés bennük a cukor (annak ellenére, hogy fogyasztásra érettek), így a belőlük erjeszthető alkohol is kevés. Ha ilyen cefrét kellene hosszabb ideig tárolni, akkor az könnyen megromlana. Ezért! Ha tudjuk, hogy a cefrét az erjedés után nem tudjuk azonnal lefőzni, akkor minimális mennyiségű (3-5%) cukor hozzáadásával megóvhatjuk. Amennyiben cukrot adunk a cefréhez, akkor a főerjedés beindulása után 1-2 nappal tegyük bele, úgy, hogy előtte vízben feloldjuk (szirupszerű legyen). A cukor miatt magasabb az alkoholtartalom és több az előpárlat.

14 Az erjedés Az erjedés Az édescefre színe a gyümölcsfajtától függően a narancssárgától a mély bordó színig terjed. Sűrűn folyós, a gyümölcsből eredő héjrészeket, édes sejtnedveket tartalmazó anyag, amelynek fajsúlya a cukortartalomtól függően 1 fölött van. Az édescefrében az eredeti gyümölcs elsődleges aromaalkotóik vannak jelen az egyéb anyagok és az erjeszthető cukortartalom mellett. Az édescefrék főbb összetevői: o szerves savak, o szénhidrátok, o enzimek, o aroma anyagok, o vitaminok, o ásványi alkotók

15 Az erjedés Az erjedés olyan természetes biokémiai folyamat, amelyben mikroorganizmusok életműködése következtében, a jelen lévő enzimek hatására, egyes anyagok egészen más felépítésű és tulajdonságú, új anyagokká alakulnak. Az erjedés során bekövetkező változások A cefre élesztővel való beoltása után rövidesen megindul az erjedés, amelynek három szakasza van: elő-, fő- és utóerjedés. o o o Az előerjedés folyamán megy végbe az élesztősejtek elszaporodása. Megkezdődik a cukorbontás és a szén-dioxid fejlődése. A cefre enyhén buborékos, és a hőmérséklete emelkedik. 2-3 nap! A főerjedés (zajos erjedés) alatt az előerjedéskor elszaporodott, nagytömegű élesztősejt megkezdi a cukor lebontását. Amint elfogy az oxigén, megindul az alkohol képződése. A cukortartalom legnagyobb része ebben a szakaszban alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A cefre hőmérséklete, térfogata növekszik. Erős habzás tapasztalható, amit a cefrében megjelenő szén-dioxid okoz. A széndioxid gyorsan képződő gázbuborékok formájában hagyja el a cefrét, és szétpukkanástól zajos az erjedés. A gázfejlődés hatására a cefre mozgásba lendül. A cefrében lévő törkölyt (visszamaradó növényi részek) és élesztősejteket a gázfejlődés felszínre hozza, így képződik a bunda. 5-6 nap! Az utóerjedés alatt csökken a hőmérséklet és a szén-dioxid fejlődése, megszűnik a cefre élénk mozgása. A megmaradt, kisebb mennyiségű cukor erjedése megy végbe. 5-6 nap! Az erjedés végére a cefre térfogata csökken, a szén-dioxid és a hő képződése és eltávozása miatt 100 kg cefrézett gyümölcsből kb. 100 liter cefre várható.

16 Az erjedés Erjedéskor képződő anyagok Etil alkohol: mennyisége az erjesztendő anyag cukortartalmától függ. Fajsúlya kisebb, mint a vízé, forráspontja 78,4 ⁰C. Az erjesztésre használt gyümölcsökből keletkezett alkohol mennyisége általában 3-8 V/V% között mozog. Magasabb rendű alkoholok: Ezek az alkoholok is erjedéskor képződnek. Legjelentősebb közülük az izopropil-alkohol, amelynek forráspontja: 82 ⁰C. A normál propil-alkohol kellemes illatú, forráspontja 92,7 ⁰C. Tipikus és karakteres illatú az izobutil-alkohol, amelynek forráspontja 100 ⁰C felett van. Ezek az alkoholok az erjedési folyamat másodlagos termékei és fontos szerepük van a pálinka illatanyagainak kialakításában. Glicerin: olajszerű, édes folyadék. A cefrében jelen van, de a párlatba nem megy át. Szén-dioxid: erjedéskor nagy mennyiségben keletkezik, a levegőnél nehezebb, fulladást okozó anyag. Fokozottan figyeljünk az erjesztőhelyiség szellőztetésére, hogy az erjedéskor képződő szén-dioxid el tudjon távozni a helyiségből. Különösen a pincében figyeljünk erre. Mivel a széndioxid nehezebb a levegőnél, a cefre fölött párnát alkotva megmarad. Ezért a szén-dioxid-rétegre vigyázzunk, mert ha felnyitjuk az erjesztőedényt, a cefre oxigénnel kerül érintkezésbe. Acetaldehid: az erjedés természetes terméke, mennyisége az erjesztés szakszerűtlen vezetésekor megnövekszik. Forráspontja 20 ⁰C, az előpárlattal könnyen eltávolítható. Kellemetlen szaga és íze miatt a pálinkában nem kívánatos. Kozmaolajok: forráspontjuk ⁰C között van. Kellemetlen szaguk és ízük miatt a kész pálinkában nem kívánatosak. Metanol (metil alkohol): a gyümölcs saját enzimjei a pektint metanol képződése mellett bontják. Mérgező anyag, szaga az etil-alkoholéhoz hasonló. Forráspontja 64,7 ⁰C. Az elő-, közép- és utópárlatban egyaránt megtalálható. A gyümölcspálinkák mindig tartalmaznak egy bizonyos mennyiséget. Akkor képződik jelentős mennyiségben, ha az eredeti gyümölcsnek magas a pektintartalma. Előpárlattal elválasztható. Illat- és aromaanyagok: a gyümölcsből származó illat- és aromaanyagok megfelelő fajélesztők alkalmazásával új illat- és aromaanyagokkal egészülnek ki. Ezen anyagok jelenléte elengedhetetlen. Helytelen erjesztés esetén nem képződnek a kívánatos mértékben vagy nem jó minőségűek. Szerves savak: A kierjedt cefrékben általában megtalálható az almasav, citromsav, tejsav és ecetsav. Az almasav és citromsav az eredeti gyümölcsből származik, míg a tejsav és ecetsav erjedési termék. Cukrok: A kierjedt cefrében nem lehet (legfeljebb nyomokban) erjeszthető cukor. Amennyiben a kierjedt cefre vizsgálatakor jelentős mennyiségű maradékcukor mutatkozik, érdemes még néhány napot várni, mert az utóerjedés még nem fejeződött be. Nitrogéntartalmú anyagok: nincsenek, mert az élesztők élettevékenységük során felhasználták a jelentős részüket. Pl: aminosavak Ásványi anyagok: A kierjedt cefre ásványianyag-tartalma az erjesztési fázisban csökken, mert az élesztők felhasználták. Legfontosabbak: foszfát és a klorid. Vitaminok: jelentős részük a gyümölcsből kerül a kierjedt cefrébe, de sok esetben az erjesztés során elbomlanak, mint pl. a C-vitamin is.

17 Erjesztési hibák és javításuk

18 Tehát a jó cefre A jó cefre: Az egészséges cefre a gyümölcsre jellemző színű, illata kellemes, savanykás, első szaglásra az erjedési széndioxidtól csípős, friss, üde, gyümölcsös. Idegen illat nem észlelhető. A kierjedt cefrében már nincs buborékképződés. Egészséges, érett gyümölcsöt dolgozzunk fel higiénikus körülmények között, a műveleti lépések paramétereit tartsuk be.

19 Cefrézés gyakorlatban 1. Átválogatás, száreltávolítás 2. Mosás 3. Aprítás, mageltávolítás 4. Pektinbontás 5. Savazás 6. Élesztővel való beoltás /7. Cukrozás/ 8. Élesztőtápsó hozzáadás szilva cefrézés erjedés irányított erjesztés alma cefrézés erjedés erjedés

20 Cefrézési összefoglaló Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható. Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető. Irányított erjesztésnél a cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okozhatnak, a növényvédő-szer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését. Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható. Az előkészített gyümölcsöt a lehetőségekhez képest minél apróbbra kell darabolni. A kemény húsú gyümölcsöket (alma) darabolás előtt célszerű forrásig melegíteni, majd hűlni hagyni. Aprító eszközök: pl. szőlődaráló, fúrógépbe fogható habarcskeverő stb. Kajszi-, őszibarack magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes. Szilva esetében vigyázzunk, hogy ne törjön a mag, ez esetben cefrézhetjük maggal, vagy magnélküli cefrézésnél a főzés alkalmával 5-20% magot visszarakhatunk a magzamat végett. A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-, vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője nem vállalhatja. A cefrét minden esetben oltsuk be, akár sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 2-5 dkg élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljunk fel, és keverés közben öntsük a cefréhez. Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el. A főerjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. Biztosítani kell a fejlődő gázok szabad távozását (pl. kotyogóval). Legjobb eredmény celsius hőmérsékleten, vezetett erjesztéssel érhető el. Az erjedés befejeződött, ha megszűnik a gázképződés, a cefre már nem édes, a "bunda" lesüllyed a folyadékba. A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról és hűvös helyen való tárolásáról.

21 Cefre szeszfok mérése Maligán fokoló segítségével megállapítható a cefre szeszfoka, melyből következtethetünk az alkohol kihozatalra.

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó

Részletesebben

Czigelédi Pálinkafesztivál

Czigelédi Pálinkafesztivál Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, 2013. március 08. Czigelédi Zsolt FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszék Pálinka készítés szemlélete Régen Kontra Most Ami már a lekvárba sem jó! Múlt

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Harmadik óra 12:00 13:30 Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Pálinkafőzés Lepárlás Szakszerű cefrézés esetén a cefrében megjelennek a kívánt

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI Barátossy Gábor Csikorné dr. Vásárhely Helga Antal Eszter 2015. április 22. 1881- óta

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés 4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés A kierjedt cefre nem más mint víz + alkohol homogén keveréke, minimum forráspontú elegye. Ennek az elegynek vannak: - illékony alkotórészei: víz, etilalkohol,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok.

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. Petesné Horváth Anna A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. A követelménymodul megnevezése: Szőlőtermesztés A követelménymodul száma: 2229-06 A tartalomelem

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

Fehér mustok erjesztése

Fehér mustok erjesztése Fehér mustok erjesztése Az erjesztőtartályok feltöltése Tisztított (ülepített) must töltése a tartályba (fahordóba) A tartályok hűtéséről és a szén-dioxid elvezetéséről kell gondoskodni Szabadtéri acéltartályok:

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

MÜLLER ILDIKÓ Hagyományos erjesztésű zöldségek Funkcionális élelmiszerek Kistermelő MOBIL: +36-30-9420-665 i.muller@t-online.hu FERMENTÁLÁS A természet úgy alkotta meg a növényeket, hogy a bennük lévő

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára I R Á N Y Í T O T T E R J E S Z T É S ÉLESZTŐBŐL KÉSZÜLŐ ÉLESZTŐTÁPANYAGOK Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára Dr. Kovács Tamás Kokoferm Kft / Lallemand INC 3231 Gyöngyössolymos,

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez #azenlekvarom Alkosd meg percek alatt a saját világodat, úgy lesz igazi azenlekvarom! ~2~ koronascukor.hu koronascukor 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 50 dkg Koronás

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 2 db vaníliarúd kikapart magjai 2 cm gyömbér reszelve Vaníliás-gyömbéres sárgabaracklekvár A gyömbér egzotikus íze miatt tökéletes ételek

Részletesebben

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban A mikroorganizmusok szerepe a borászatban Alkoholos erjedés Almasavbontás Borkezelések Borbetegségek kialakulása Az alkoholos erjedés legfontosabb hatásai. cukor Must Anaerobiózis Almasav Borkősav Aminosav,

Részletesebben

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor

Élesztők típusai, jellemzőik. 2013.12.07 Bajkai Tibor Élesztők típusai, jellemzőik 2013.12.07 Bajkai Tibor Történelem Az élesztő az Indo-Európai nyelvben forrást, habot, buborékot jelentett. Az élesztők a valószínűleg legrégebben háziasított egysejtűek. Egyiptomi

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Megrendelő: NAUTILUS Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. 6763 Szatymaz, Rákóczi utca 12-13. Pálinkák vizsgálata (2016/E/05936) Vizsgálati jegyzőkönyv : 338687/1 Vizsgálat kezdete: 2016.06.14

Részletesebben

Technológiai fejezet

Technológiai fejezet Technológiai fejezet 1.1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1. BOROK ELŐÁLLÍTÁSA 1.1.1. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása Magyarország egész területe a C.I.b.

Részletesebben

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Lehetséges alapanyagok Mezőgazdasági melléktermékek Állattenyésztési

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

Maláta technikai adatok

Maláta technikai adatok Maláta technikai adatok A mag mérete A mag mérete a fajtától és az időjárástól függően változhat. Keressük a méretes szemeket, amelyek jobb vízfelvevő képességűek. A kicsiket amelyek a 2.25 mm-es szűrőn

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Szabó Sándorné Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul száma: 0518-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-33 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-33 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-33 számú irányelv Tartósított élelmiszerek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság. 3. módosított kiadás (2010.) 2 I. Általános előírások 1.

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY Termék megnevezése Berényi kifli mákos, diós, meggyes, szilvadzsemes, túrós vagy gesztenyés Mákos, diós, meggyes, szilvás, túrós vagy gesztenyés töltelékkel töltött Előállító Összetevők

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben kft Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben Az ieog ( indirekt Elektrolízises Ózon Generátor ) ózonvizes technológia előnyei a hagyományos korona kisüléses ózongenerátor rendszerekkel

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel 1. AZONOSÍTÁS/FORGALMAZÓ: Termék megnevezése: Kevo Gel Forgalmazó: 2. ÖSSZETEVŐK 2M Beauty Kft. H-1056 Budapest, Belgrád rkp.26 Tel: 361-318-1808 Fax: 361-483-1005 www.2mbeauty.hu;

Részletesebben

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik!

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik! 0036-09 Gyártó és forgalmazó: Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1. Összefoglalás

FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1. Összefoglalás FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1 Összefoglalás A pálinkagyártás során az egyik legfontosabb cél a cefre alkohol-kihozatalának

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban A fordított ozmózis technológiával működő VÍZTISZTÍTÓK, a mosogatópultba könnyen beépíthetőek, használatuk kényelmes, mert a normál ivóvízhálózatra

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 5. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIA. Dr. Maráz Anna egyetemi tanár. Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem

MIKROBIOLÓGIA. Dr. Maráz Anna egyetemi tanár. Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem ERJEDÉSIPARI MIKROBIOLÓGIA Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Ipari fermentációk Sejtek (általában mikroorganizmusok)

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott.

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Ecetek Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Az első írásos emlékek az ecetről Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból,

Részletesebben

GLYCUNIC SOLAR EX napkollektor hőközlő folyadék

GLYCUNIC SOLAR EX napkollektor hőközlő folyadék Termék leírás: A GLYCUNIC SOLAR EX alacsony toxicitású propilénglikol alapú hőközlő folyadék koncentrátum, minden napkollektoros alkalmazáshoz A GLYCUNIC SOLAR EX szerves sav inhibitor technológiát alkalmaz.

Részletesebben

11.8. ALKOHOLOS ITALOK

11.8. ALKOHOLOS ITALOK 11.8. ALKOHOLOS ITALOK 1 ALKOHOLOS ITALOK Alapanyag Cukortartalmú folyadék Poliszacharidok (keményitő, dextrin) hidrolitikus hasítás cukrok - Bor és sör ősidők óta ismert folyamat. Alkoholos erjedés (élesztők)

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

A borok előkészítése a palackozásra

A borok előkészítése a palackozásra A borok előkészítése a palackozásra Házasítás- borharmónia kialakítása Közvetlen palackozás előtt a különböző tartályokban található borokat egalizáljuk Kémiai analízisek + érzékszervi bírálat Alkoholtartalom,

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

Borvizsgálatok a pincében és a laborban

Borvizsgálatok a pincében és a laborban Borvizsgálatok a pincében és a laborban Mit, miért és mikor mérjünk? Mit jelentenek az eredmények? Készítette: Dezsényi Ágnes Mi a bor? Élvezeti cikk élettani hatással - érzékszervi vizsgálat Szerves-szervetlen

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD 1.1. Felhasználás: szilárd, mikrogranulált kevert műtrágya 1.2. Gyártó cég neve: PLANTACO Kft. Tel.: 06/1-336-0244 1034 Budapest, Beszterce u.

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország 1/5 Termék megnevezése Termék származási országa BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország Gyártó megnevezése és címe Lesaffre Magyarország Kft 1222 Budapest Gyár u. 5-9 Telefon / Fax Tel: +36-1-22-66-311 Fax:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék Oldal 1/ 5 Kerr Italia SpA BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján Termék neve: Temp Bond NE akcelerátor I A gyártó és a termék Vizsgálatok időpontja: 2003 Március Gyártó neve: Kerr Italia

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/34. kötet 471 32001L0112 L 10/58 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 2002.1.12. A TANÁCS 2001/112/EK IRÁNYELVE (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag ANTOCIÁNOK FLAVÁNOK TANNINOK TANNINOK monomerek < 7 monomer > 7 monomer HOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK KÖZÉPHOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK ÚJBOROK HÉJON ÁZTATÁS POLISZACHARIDOK

Részletesebben

Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig

Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2013.03.14. Verziószám: 04 Sika Ceram EpoxyGrout Sika Ceram EpoxyGrout Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig Construction Termékleírás Alkalmazási

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

A N N O TERMÉKKATALÓGUS

A N N O TERMÉKKATALÓGUS TERMÉKKATALÓGUS Bio Pálinkák E pálinkákban jelen van a Bükk hegység érintetlen környezete és a napsütötte nyári gyümölcs zamata. Egyedülálló íz harmóniáját a bio termékek előállításakor megkövetelt technológiai

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon

ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon KÖZVETLEN GYÁRTÓI BESZÁLLÍTÁS EURÓPA LEGJOBB ÁR-ÉRTÉK ARÁNYÚ TERMÉKEI ÉLESZTŐK VIN-O-FERM AROM /ajánlás és ismertető a következő oldalon/

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2006.01.26. Oldal:1/5 Verzió: 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel.

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel. Az emésztőrendszer felépítése I. elõbél szájnyílás szájüreg fogak fogképlet nyelv nyálmirigy ízlelõbimbó öklendezés nyelés garat gégefedõ porc nyelõcsõ perisztaltikus mozgás gyomor fogszuvasodás fogínysorvadás

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam.

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. Lekvár és Szörp R eceptek Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. 1 kg kezeletlen héjú narancs 2-3 ág menta 1 kg Koronás Szirupcukor 3/4 liter víz A mentát nem csak fűszernövényként lehet használni,

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes feldolgozott gyümölcstermékek 1. kiadás 2010. I. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben