(EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL"

Átírás

1 GLOBALG.A.P. (EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL V3.0-2 Sep07 Érvényes szeptember 30-tól

2 Section: TARTALOM FV Oldal: 2 / 13 TARTALOM FV MODUL ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS FV. 1 SZAPORÍTÓANYAG FV. 2 TALAJ- ÉS SZUBSZTRÁTKEZELÉS FV. 3 ÖNTÖZÉS/TÁPOLDATOZÁS FV. 4 BETAKARÍTÁS FV. 5 A TERMÉK KEZELÉSE (N/A ha a gazdaságban lév" csomagoló létesítményben folyó termékkezelés ki van zárva a tanúsításból; lásd Általános el"írások, I. rész, )

3 Oldal: 3 / 13 FV. Nº c d e f Ellen"rzési pontok Teljesítési kritériumok Szint ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS FV. 1 SZAPORÍTÓANYAG FV A fajta és alany megválasztása FV Tudatában van-e a termel" a hatékony gazdálkodás fontosságával a regisztrált termék anyanövénye (azaz a vet"magot termel" növény) vonatkozásában? FV. 2 TALAJ- ÉS SZUBSZTRÁTKEZELÉS FV Talajfert!tlenítés (N/A, ha nincs talajfert!tlenítés) Olyan m#velés módszereket és intézkedéseket alkalmaznak az anyanövényeknél, amely minimalizálja az olyan inputok használatát mint a növényvéd"szerek és m#trágyák a regisztrált terméknövényekben. FV Van-e írott feljegyzés a talajfert"tlenít" szerek használatáról? Írott feljegyzés és indoklás áll rendelkezésre a talajfert"tlenítésr"l, mely kitér az alkalmazás helyére, id"pontjára, az alkalmazott hatóanyagra, a dózisra, a kijuttatás módjára és a munkát végz" személyére. A metil-bromid használata talajfert"tlenít"szerként nem megengedett. FV Betartják az ültetés el"tti várakozási id"t (MVI)? Az ültetés el"tti várakozási id"t (MVI) fel kell jegyezni. FV Szubsztrátok (N/A ha nem használnak szubsztrátokat) FV Részt vesz-e a termel" a szubsztrátok újrafeldolgozási programjában, ha ilyen van? A termel" nyilvántartást vezet az újra feldolgozott mennyiségekr"l és az id"pontról. Számlák/árujegyzékek elfogadhatók. Amennyiben a rendelkezésre álló újrafeldolgozási programban nem vesznek részt, azt indokolni kell. FV Ha vegyi anyagokat használnak a táptalajok újrahasznosításához szükséges fert"tlenítéshez, feljegyezik-e a kezelés helyét és idejét, a vegyszer típusát, az alkalmazott eljárást, a kezel" nevét és az ültetés el"tti várakozási id" hosszát? Amennyiben a szubsztrátokat a gazdaságban sterilizálják, a terület, a gyümölcsös vagy üvegház nevét vagy az arra való utalást fel kell jegyezni. Ha a fert"tlenítés nem a gazdaságban történik, a szubsztrátumot fert"tlenít" cég nevét és telephelyét. Az alábbiakat kell pontosan feljegyezni: a fert"tlenítés id"pontja (nap/hónap/év); a fert"tlenít"szer neve és hatóanyaga; a gép megnevezése (pl literes tartály stb.); a módszer (pl. áztatás, g"zölés); a kezelést végz" neve (az a személy, aki a vegyszert ténylegesen alkalmazta és a fert"tlenítést végezte); és az ültetés el"tti várakozási id".

4 Oldal: 4 / 13 FV A természetes eredet# táptalajok esetében igazolható, hogy azok nem kijelölt természetvédelmi területr"l származnak? FV. 3 ÖNTÖZÉS/TÁPOLDATOZÁS FV Az öntöz!víz min!sége FV A kockázatelemzés szerint (CB.6.3.2), az elemzés során figyelembe veszik a mikrobiológiai szennyez"déseket? FV Ha a kockázatelemzés megkívánja, tettek-e intézkedéseket nemkívánatos eredmények esetén? FV. 4 BETAKARÍTÁS FV 4. 1 Általános FV Elvégezték-e higiéniai kockázatelemzést a betakarításra, és a gazdaságon kívüli szállítási folyamatra? FV A betakarítási folyamat során végrehajtják a dokumentált higiéniai eljárásokat? FV A termék kezelését megel"z"en kaptak a munkások oktatást a higiéniai kérdésekr"l? A táptalajok eredetének igazolására nyilvántartások állnak rendelkezésre. A nyilvántartásokból kit#nik, hogy a táptalajok nem származnak természetvédelmi területr"l. A kockázatelemzés szerint (ha fennáll a mikrobiológiai szennyez"dés veszélye), laboratóriumi elemzés alapján nyilvántartás áll rendelkezésre a releváns mikrobiológiai szennyez"anyagokról. A helyesbít" intézkedésekr"l vagy a meghozott döntésekr"l nyilvántartások állnak rendelkezésre. Van dokumentált és naprakész (évente felülvizsgált) kockázatelemzés, amely a termékekre testre szabottan foglalkozik a fizika, kémiai, mikrobiológiai szennyez" anyagokkal, valamint az emberi fert"z" betegségekkel. Magában foglalja az FV FV pontokat is. A kockázatelemzést a gazdaság méretéhez, a termesztett növényekhez és a vállalkozás technikai szintjéhez kell igazítani. Nem N/A. A gazdaság vezet"je vagy a már kijelölt személy felel a higiéniai eljárások végrehajtásáért. Nem N/A. Lennie kell bizonyítéknak arról, hogy a munkások oktatásban részesültek a személyi higiéniáról és az öltözködésr"l, például: kézmosás, ékszerviselet, körömhossz illetve -tisztítás, stb.; személyi magatartás, például: dohányzás, köpködés tiltása, stb. (hivatkozás AF.3.1.1).

5 Oldal: 5 / 13 FV Végrehajtják-e a termékek szennyez"désének megel"zését szolgáló, és a termék kezelésére vonatkozó higiéniai utasításokat és eljárásokat? FV A betakarításhoz használt tartályokat és szerszámokat megtisztítják, karbantartják és megvédik a szennyez"désekt"l? Bizonyíték áll rendelkezésre arra nézve, hogy a munkások betartják a higiéniai utasításokat és eljárásokat. A csomagolókat képzésben kell részesíteni, írásba foglalt (a megfelel" nyelveken) és/vagy képi utasításokat használva a terméknek a csomagolás során történ" fizikai (például: csigák, kavicsok, rovarok, kések, gyümölcsmaradványok, órák, mobiltelefonok, stb.), mikrobiológiai és kémiai szennyez"désének megel"zésére. A betakarításhoz használt újrahasználható tartályokat és szerszámokat (azaz ollókat, késeket, metsz"ollókat, stb.) és a betakarító berendezést (gépeket) tisztítják és karbantartják, és a termék szennyez"désének elkerülése érdekében fert"tlenítési programot alkalmaznak (évente legalább egyszer). FV Megtisztítják és karbantartják a betakarított termés szállításához használt járm#veket? FV A növénykultúrákkal közvetlenül érintkez" betakarító munkásoknak rendelkezésére áll-e tiszta kézmosó? FV A betakarítást végz" munkásoknak a munkavégzés helyének közelében rendelkezésre állnak-e tiszta WC-k? A betakarított termés szárításához használt járm#veket, amelyeket a betakarított termék szállításán kívüli célokra is használnak, tisztítják és karbantartják, és a termés szennyez"désének elkerülése érdekében tisztítási programot alkalmaznak (azaz talaj, piszok, szerves trágya, kiömlések ellen stb.). A betakarítást végz" munkások számára fix vagy mobil kézmosó áll rendelkezésre, hogy megmoshassák és fert"tleníthessék a kezüket. Nem N/A. Könnyen tisztítható anyagból készült és a szántóföld szennyez"dését megakadályozó szennyvízgy#jt"vel ellátott rögzített vagy mobil WC-k (beleértve a latrinákat is) állnak a betakarítást végz" munkások rendelkezésére 500 méteren belül és ezek jó higiéniai állapotban vannak. Amennyiben az alkalmazott egyedül dolgozik, az 500 méteres távolság módosítható és a WC távolabb is elhelyezhet", feltéve hogy ésszer# és megfelel" közlekedési lehet"ség áll a munkás rendelkezésére. FV A termékraktár konténereket kizárólag erre a célra használják? A termékraktár konténereket csak a betakarított termés tárolására használják (azaz nem a mez"gazdaságban használt vegyszerek, ken"anyagok, olaj, tisztítószerek, üzemi vagy egyéb hulladék, uzsonnás zacskók, szerszámok stb. tárolására). Ha többféle célra használt pótkocsikat, kiskocsikat stb. használnak a termék tárolására, azokat használat el"tt meg kell tisztítani.

6 Oldal: 6 / 13 FV és a termékkel emberi kontaktus az utolsó.) FV A betakarítási folyamat higiéniai eljárása figyelembe veszi-e a betakarított termék kezelését és azt, hogy a terméket közvetlenül a szántóföldön, a gyümölcsösben vagy az üvegházban csomagolják és kezelik? Végleges termékcsomagolás a betakarítás pontján (Akkor alkalmazandó, ha a betakarítás során a szántóföldön történik a végleges csomagolás FV Van-e dokumentált ellen"rzési eljárás a meghatározott min"ségi kritériumoknak való megfelelés biztosítására? Valamennyi a közvetlenül a szántóföldön, a gyümölcsösben vagy az üvegházban csomagolt és kezelt terméket éjszakára el kell onnan távolítani a betakarítási higiéniai kockázat értékelés eredményeivel összhangban. Valamennyi, a szántóföldön csomagolt terméket be kell fedni a csomagolás utáni szennyez"dés megel"zése érdekében. Ellen"rzési eljárást kell alkalmazni annak biztosítására, hogy a termékeket a dokumentált min"ségi el"írásoknak megfelel"en csomagolják. FV A csomagolt termék védett-e a szennyez"dést"l? A term"földön csomagolt minden terméket meg kell védeni a szennyez"dést"l. FV A mez"n csomagolt termékek gy#jt"/raktár/elosztó pontját tisztán és higiénikus állapotban tartják-e? FV A mez"n történ" csomagoláshoz használt csomagolóanyagokat úgy tárolják-e, hogy védve legyenek a szennyez"dést"l? Ha a csomagolt terméket a gazdaságban tárolják, a raktárhelyeket meg kell tisztítani. A csomagoló anyagokat úgy kell tárolni, hogy védve legyenek a szennyez"dést"l. FV Eltávolítják-e a csomagolóanyag maradványokat és az egyéb nem termék hulladékot a mez"r"l? FV Ha a csomagolt terméket a gazdaságban tárolják, szabályozzák-e a h"mérsékletet és a páratartalmat (ahol alkalmazható) és ezt dokumentálják-e? A csomagoló anyag maradékát és a nem termékb"l származó hulladékokat el kell takarítani a földr"l. A h"mérsékletet és a páratartalmat szabályozni és azt dokumentálni kell (ahol alkalmazható) összhangban a higiéniai kockázatértékelés eredményeivel, valamint a min"ségi el"írásokkal, amennyiben a csomagolt terméket a gazdaságban tárolják. FV Ha a betakarítási ponton a termékkezelésnél jeget vagy vizet használnak, az ívóvíz min"ség# vízzel történik-e, és a kezelés kell"en tiszta körülmények között történik-e a termék szennyez"désének megel"zése érdekében? A betakarítási ponton felhasznált jégnek vagy víznek ívóvíz min"ség#nek kell lennie és a kezelést kell" tisztaságú feltételek mellett kell végezni a termék szennyez"désének megel"zése érdekében. FV. 5 TERMÉKKEZELÉS (N/A, ha a gazdaságban lév" csomagoló létesítményben végzett termékkezelés ki van zárva a tanúsításból) Lásd: Általános el"írások, I. rész, ) FV Higiéniai alapelvek

7 Oldal: 7 / 13 FV Elvégezték-e a betakarított termés kezelési folyamatára vonatkozóan a higiéniai kockázatelemzést és kockázatértékelést, ami a termékkezelési m#velet higiéniai vonatkozásait veszi figyelembe? A lehetséges kockázatokról készítettek dokumentált és naprakész (évente felülvizsgált) kockázatelemzést, valamint a termékekhez és a csomagolóház m#ködéséhez igazítva értékelték a fizikai, kémiai és mikrobiológiai szennyez" anyagok és emberi fert"z" betegségek kockázatának valószín#ségét és súlyosságát. FV Végrehajtják-e a dokumentált higiéniai eljárásokat a betakarított áru termékkezelési folyamatában? FV Személyhigiénia FV A munkások kaptak-e alapvet" higiéniai utasításokat termékkezelés el"tt? FV A munkások betartják-e a termékkezelésre vonatkozó higiéniai utasításokat? A gazdaság vezet"je vagy más erre kinevezett személy felel"s a termékkezelési higiéniai kockázatelemzés közvetlen eredményeként létrejött higiéniai eljárások végrehajtásáért. Bizonyítékkal kell rendelkezni arra nézve, hogy a munkások a fert"z" betegségek terjedésér"l, a személyi higiéniáról és öltözködésr"l, azaz kézmosásról, ékszerhasználatról, körömhosszról és -tiszításról, stb., személyi magatartásról, azaz a dohányzás, a köpködés, az étkezés, a rágás, parfümviselés, stb. tilalmáról képzésben részesültek. Bizonyíték van arra nézve, hogy a munkások betartják a higiéniai utasításokat. Kivéve ha minden regisztrált termék esetén kizárták a termékkezelést. Nem N/A.

8 Oldal: 8 / 13 FV Valamennyi munkás visel-e olyan fels"ruházatot, amely tiszta, alkalmas a m#velet céljaira és képes a termékeket megvédeni a szennyez"dést"l? FV A termékekt"l elkülönített kijelölt helyekre korlátozzák-e a dohányzást, étkezést, rágózást és ivást? FV A csomagoló létesítményekben vannak-e jól láthatóan elhelyezett jelzések a f" higiéniai utasításokkal a dolgozók és a látogatók számára? FV Szociális létesítmények FV Vannak-e tiszta WC-k és kézmosási lehet"ségek a csomagolási létesítményben dolgozók számára a munkavégzés közelében? Valamennyi munkás visel tiszta és a kockázatelemzésnek megfelel"en a m#velet céljára alkalmas fels"ruházatot (például: munkaköpenyt, kötényt, ingujjat, keszty#t). Ez a termékt"l és a m#velett"l függ. A dohányzás, étkezés, rágózás és ivás kijelölt helyekre korlátozott és sohasem engedélyezett a termékkezelés vagy raktározás területein. (A vízivás kivétel). A csomagoló létesítményben jól láthatóan ki kell helyezni a f" higiéniai utasításokat tartalmazó jelzéseket. A jó higiéniai állapotú WC-k nem nyílhatnak közvetlenül a termékkezelés területére, kivéve, ha annak ajtaja önzáródó. A WC-k közelében kézmosási lehet"ségeknek kell rendelkezésre állniuk, parfüm mentes szappannal, vízzel a kezek tisztításához és fert"tlenítéséhez és kézszárítási lehet"séggel (lehet" legközelebb, keresztszennyezés lehet"sége nélkül). FV Vannak-e jól látható jelzések, amelyek arra utasítják a munkásokat, hogy mossanak kezet miel"tt visszatérnek a munkához? Jól láthatóan elhelyezett jelzéseknek kell tartalmazniuk az egyértelm# utasítást arra, hogy kezet kell mosni a termékek kezelése el"tt, különösen WC használat, étkezés, stb. után. FV Vannak-e megfelel" öltöz"k a munkások számára? Öltöz"ket kell használni a ruhaváltásra és a véd" küls"ruházat felvételére, szükség szerint. FV Vannak-e zárható raktárak a munkások számára? Az öltöz"knél biztonságos raktárkat kell biztosítani, hogy megvédjék a munkások személyes holmiját. FV Csomagoló és raktárterületek FV A szennyez"dés elkerülése érdekében tisztítják és karbantartják-e a termékkezelésre és raktározásra szolgáló létesítményeket? FV Úgy tárolják-e a tisztítószereket, ken"anyagokat, stb., hogy megel"zzék a termék kémiai szennyez"dését? A szennyez"dés elkerülése érdekében a termékkezelési, raktár létesítményeket és berendezéseket (azaz feldolgozósorokat és gépeket, a falakat, padlózatokat, raktár tereket, raklapokat, stb.) a tisztítási és karbantartási ütemterv szerint kell tisztítani és/vagy karbantartani a meghatározott minimális gyakorisággal. Dokumentált nyilvántartásokat a tisztításról és karbantartásról meg kell "rizni. A termék kémiai szennyez"désének elkerülése érdekében a tisztítószereket, ken"anyagokat, stb. kijelölt helyen, a termék csomagolásának helyét"l elkülönítve tárolják.

9 Oldal: 9 / 13 FV Jóváhagyták-e az élelmiszeripari alkalmazását azoknak a tisztítószereknek, ken"anyagoknak, stb., amelyek kapcsolatba kerülhetnek a termékkel? Megfelel"en követik-e az adagolási utasításokat? FV Tiszták, jól karbantartottak és megfelel" típusúak-e a villás targoncák és más meghajtott szállítókocsik, hogy kibocsátásuk révén keletkez" szennyez"dést el lehessen kerülni? FV A kies" termékeket és hulladékanyagokat a csomagolás környezetében a kijelölt területeken tárolják-e, és azokat rutinszer#en tisztítják és/vagy fert"tlenítik-e? Dokumentáció (azaz említés a címkén vagy m#szaki adatlap) bizonyítja, hogy a termékkel esetlegesen kapcsolatba kerül" tisztítószerek, ken"anyagok, stb. használata az élelmiszeriparban engedélyezett. A bels" szállítóeszközöket úgy kell karbantartani, hogy el lehessen kerülni a termék szennyez"dését, különös tekintettel a gázkibocsátásokra. A villás targoncáknak és más meghajtott szállítókocsiknak elektromos vagy gázmeghajtásúaknak kell lenniük. A kies" termékeket és hulladékanyagokat világosan megjelölt és elkülönített területeken tárolják úgy, hogy elkerüljék a termékek szennyez"dését. Ezeket a területeket rutinszer#en takarítják és/vagy fert"tlenítik a takarítási ütemtervnek megfelel"en. FV A válogató, mérlegel" és raktár területek fölött törésbiztos lámpákat vagy véd"sapkával ellátott lámpákat alkalmaznak-e? FV Vannak-e írásba foglalt eljárások az üveg és az átlátszó kemény m#anyag kezelésére? FV Tiszták-e a csomagolóanyagok és azokat tiszta és higiénikus körülmények között tárolják-e? A termék vagy a termékkezeléshez használt anyagok fölött felfüggesztett villanykörték és armatúrák biztonsági típusúak, vagy megfelel"en védettek, hogy törés esetén elkerüljék az élelmiszer szennyez"dését. Írásba foglalt eljárások szabályozzák az üveg illetve átlátszó kemény m#anyag törések kezelését a termékkezelés, el"készítés és tárolás területein. A csomagolóanyagokat (ide értve az újrahasználható rekeszeket) tiszta és higiénikus területen tárolják, hogy használatukig elkerüljék a termék szennyez"dését. FV Korlátozták-e az állatok bejutását a létesítményekbe? Intézkedéseket vezettek be, hogy megakadályozzák az állatok bejutását. FV Min!ségellen!rzés FV Bevezettek-e dokumentált ellen"rzési eljárást a meghatározott min"ségi szabványnak való megfelelés biztosítására? FV Amennyiben a gazdaságban csomagolják és/vagy tárolják a terméket, szabályozzák-e a h"mérsékletet és a páratartalmat (ahol alkalmazható) és ezt dokumentálják-e? Ellen"rzési eljárást vezettek be annak biztosítására, hogy a termékeket a dokumentált min"ségi szabványok szerint csomagolják. Ha a csomagolt terméket a gazdaságban tárolják, a h"mérsékletet és a páratartalmat szabályozni kell (ahol alkalmazható), valamint a szabályozott légter# tárolás esetén) és azt dokumentálni kell a higiéniai kockázatértékelés eredményeinek megfelel"en.

10 Oldal: 10 / 13 FV Fényérzékeny termékek esetében (például: burgonya) szabályozzák-e a napfény bejutását a hosszú távú raktározás létesítményeiben? Ellen"rizze, hogy nem éri-e a napfény. FV Forgatják-e a készleteket? A készleteket forgatni kell a maximális termék min"ség és biztonság biztosítása érdekében. FV Van-e olyan folyamat, amellyel kalibrálják a mér" és h"mérséklet A mér" és h"mérséklet szabályozó berendezéseket rutinszer#en szabályozó berendezéseket? vizsgálni kell annak megállapítására, hogy azok a kockázatelemzésnek megfelel"en kalibráltak-e. FV Védekezés rágcsálók és madarak ellen FV Megfelel"en védettek-e az épületek bejáratai és más nyílásai, illetve azok a berendezések, amelyek madarakkal és rágcsálókkal kapcsolatba kerülhetnek, hogy ha gyakorlatilag lehetséges, megakadályozzák a rágcsálók és madarak bejutását? FV Vannak-e telep tervek, amelyek mutatják a kihelyezett csalétkeket és/vagy csapdákat? FV A csalétkeket úgy helyezik-e ki, hogy a nem célzott fajok ne férhessenek hozzá? Vizuális értékelés. Nem N/A A kihelyezett csalétkeket mutató telephely terveknek rendelkezésre kell állniuk. Nem N/A. Vizuális megfigyelés. A nem célzott fajoknak nem szabad hozzáférniük a csalétekhez. Nem N/A. FV Vezetnek-e részletes nyilvántartásokat a kártev"k ellen"rzésér"l és a szükséges intézkedésekr"l? FV Betakarítás utáni mosás (N/A ha a betakarítás után nincs mosás) FV Az utolsó termék mosáshoz felhasznált víz forrása ívóvíz-e vagy az illetékes hatóságok azt alkalmasnak nyilvánították-e? Kártev"k ellen"rzése és az azokat követ" cselekvési tervek nyilvántartásai. A termel" vezetheti saját nyilvántartásait. Az ellen"rzést mindig el kell végezni, ha a bizonyítékok a kártev"k jelenlétére utalnak. Él"sdiek esetén a termel"nek rendelkeznie kell a kártev"írtó kapcsolattartási adataival, vagy bizonyítékkal arra, hogy házon belül képes a kártev"k irtására. A vizet az illetékes hatóságok alkalmasnak nyilvánították és/vagy az elmúlt 12 hónapon belül vízelemzést végeztek a mosóberendezés belépési pontjánál. Az elemzett paraméterek szintjei az elfogadott WHO küszöbértékeken belül vannak, vagy azokat az illetékes hatóságok az élelmiszeripar szempontjából biztonságosként fogadják el.

11 Oldal: 11 / 13 FV Ha a vizet az utolsó termék mosáshoz visszaforgatják, sz#rik-e és rutinszer#en ellen"rzik-e annak ph értékét illetve a fert"tlenít"szer koncentrációt és veszélyességi szintjeit? Ahol a vizet visszaforgatják az utolsó termékmosáshoz, azt sz#rik és fert"tlenítik és rutinszer#en ellen"rzik annak ph értékét, illetve a fert"tlenít"szer koncentrációját, veszélyességi szintjét és err"l nyilvántartást vezetnek. A sz#rést szilárd és szuszpenziós anyagokra egyaránt hatékony rendszerrel kell végezni és ahhoz dokumentált rutinszer# tisztítási ütemtervet kell rendelni a felhasználásnak és a víz volumenének megfelel"en. FV A vízelemzést végz" laboratórium megfelel"-e? A termékmosáshoz használt víz elemzését egy ISO vagy az azzal egyenérték# nemzeti szabvány szerint akkreditált laboratórium, vagy olyan laboratórium végzi, amely dokumentációval bizonyítja, hogy az akkreditáció megszerzésének folyamatában van. FV Betakarítás utáni kezelések (N/A ha betakarítás utáni kezelés nincs) FV Betartják-e valamennyi címkén közölt utasítást? Világos eljárások és dokumentáció áll rendelkezésre, például a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések nyilvántartásai, amelyek bizonyítják, hogy az alkalmazott vegyszerek használati utasításait betartják. FV A felhasználás országában hivatalosan regisztrálták-e a betakarított terméken felhasznált betakarítás utáni védelmét szolgáló valamennyi biocidot, viaszt és növényvéd"szert? FV Az Európai Unióban történ" értékesítésre szánt betakarított termésen csak olyan biocidokat, viaszokat és növényvéd"szereket használnak, amelyeket az Európai Unióban nem tiltottak be? A betakarított termésen használt valamennyi betakarítás utáni biocid, viasz és növényvéd"szer hivatalosan regisztrált, vagy a megfelel" kormányzati szerv által engedélyezett a kezelés országában. A biocid, viasz és növényvéd"szer címkéin jelzetteknek megfelel"en azokat jóváhagyták az alkalmazás országában történ" felhasználásra és arra a betakarított termésre, amire használják. Ahol hivatalos regisztrációs rendszer nincsen, lásd a GLOBALGAP (EUREPGAP) Útmutatást err"l a témáról (CB 2. melléklet PPP), valamint a FAO a peszticidek forgalmazásáról és használatáról szóló nemzetközi magatartási kódexét. A betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések nyilvántartásai igazolják, hogy a GLOBALGAP (EUREPGAP) rendszerben termesztett, az EU-ban értékesítésre szánt betakarított termésen nem használtak olyan biocidot, viaszt vagy növényvéd" szert az elmúlt 12 hónapban, amelyet az EU tilt. (A tilalmakról szóló irányelv jegyzéke - 79/117/EK.)

12 Oldal: 12 / 13 FV Vezetnek-e naprakész listát a termesztett növényeken használt vagy használatra jóváhagyott betakarítás utáni növényvéd"szerekr"l? FV Tudja-e az a személy bizonyítani kompetenciáját és ismereteit a biocidok, viaszok és növényvéd"szerek alkalmazásának vonatkozásában, aki technikailag felel a betakarított termés kezelési folyamatáért? FV Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid, viasz és növényvéd"szer kezeléseket, ide értve a betakarított termés azonosítóját (azaz például tételszám)? FV Nyilvántartást vezetnek-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések helyszínér"l? FV Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések id"pontját? FV Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések típusát? FV Nyilvántartást vezetnek-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekben alkalmazott termékek kereskedelmi nevér"l? FV Vezetnek-e nyilvántartást a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések során felhasznált mennyiségekr"l? Rendelkezésre áll a gazdaságban a GLOBALGAP (EUREPGAP) rendszerben az elmúlt 12 hónap során termesztett növényekre betakarítás utáni védelemként alkalmazott biocidok, viaszok és növényvéd"szerek dokumentált listája, azok kereskedelmi márkaneveivel (valamint aktív hatóanyag összetételükkel), amely figyelembe veszi a vonatkozó helyi, illetve nemzeti jogszabályok esetleges változásait is. Nem N/A. Az a személy, aki technikailag felel a betakarítás utáni biocid-, viaszés növényvéd"szeres kezelésekért, kell" szint# technikai kompetenciával rendelkezik, amelyet államilag elismert bizonyítványokkal vagy hivatalos képzésekkel bizonyít. A kezelt betakarított termés tételszámát valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelési nyilvántartás dokumentálja. Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésr"l szóló nyilvántartás dokumentálja a kezelés helyét, megadva a földrajzi területet a gazdaság nevét vagy hivatkozási adatait vagy a betakarított termés kezelésének helyszínét. Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szees kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja a kezelések pontos id"pontját (év/hó/nap). Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja a kezelés típusát (például: permetezés, áztatás, gázosítás, stb.). Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja az alkalmazott termékek kereskedelmi nevét. Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja az alkalmazott mennyiséget tömegben vagy volumenben liter vízre vagy más hordozóanyagra vonatkoztatva.

13 Oldal: 13 / 13 FV Vezetnek-e nyilvántartást annak a személynek a nevér"l, aki a betakarítás utáni biocid, viasz és növényvéd"szeres kezeléseket végzi? FV Vezetnek-e nyilvántartást a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelések indokáról? FV Figyelembe vettek-e valamennyi betakarítás utáni növényvéd"szeres kezelést, a dokumentum CB.8.6 pontja szerint is? Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja annak a személynek a nevét, aki a növényvéd"szert a betakarított termésre alkalmazta. Valamennyi betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvéd"szeres kezelésekr"l szóló nyilvántartás dokumentálja a kezelend" kártev" vagy betegség közönséges megnevezését. Dokumentumok bizonyítják, hogy a termel" a CB 8.6 ellen"rzési pont szerint is figyelembe vette valamennyi betakarítás utáni biocid- és növényvéd"szeres kezelést, és annak megfelel"en jár el.

(EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista. V3.0-2 Sep07 Ideiglenesen végleges magyar változat. Érvényes 2007.

(EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista. V3.0-2 Sep07 Ideiglenesen végleges magyar változat. Érvényes 2007. GLOBALG.A.P. (EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista V3.0-2 Sep07 Érvényes 2007. szeptember 30-tól TERMELŐ: ALÁÍRÁS: ELLENŐR: ALÁÍRÁS: DÁTUM:, Spichernstr. 55, 50672 Köln (Cologne);

Részletesebben

Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás. Kevésbé jelentős kötelezettség

Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás. Kevésbé jelentős kötelezettség Oldal: 1 / 7 FV Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS FV. 1 SZAPORÍTÓANYAG FV. 1. 1 A fajta és alany megválasztása Tudatában van-e a termelő a hatékony gazdálkodás

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.5.2015 2014/0100(COD) VÉLEMÉNY a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005.

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. FEBRUÁR Fordította: Universal Leaf Tobacco Magyarország Rt Nyíregyháza,

Részletesebben

A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása nemesfém tárgyakra

A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása nemesfém tárgyakra EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010. 2. 1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása nemesfém tárgyakra 1. BEVEZETÉS E dokumentum célja,

Részletesebben

Kertészeti termékek és szolgáltatások termékadatlap végleges változat

Kertészeti termékek és szolgáltatások termékadatlap végleges változat Kertészeti termékek és szolgáltatások Termékadatlap környezettudatos közbeszerzéshez (GPP) 1 Alkalmazási kör Ez a termékadatlap a zöld közterületek karbantartását szolgáló következő beszerzési tevékenységekre

Részletesebben

16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről

16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének

Részletesebben

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése)

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) Tartalomjegyzék 1. fejezet: Bevezetés... 5 1. : A rendelkezések célja...5 2. : A rendelkezések hatálya alá tartozó termékek... 6

Részletesebben

I. A hulladék probléma elhelyezése

I. A hulladék probléma elhelyezése I. A hulladék probléma elhelyezése 4.5 4.4 4.3 4.2 4.1 Klímaváltozás Vízszennyezés Levegıszennyezés Hulladék Fajok kihalása Erıforrások kimerülése 4 3.9 3.8 1. Környezeti problémák súlyossága I. A hulladék

Részletesebben

A növényvédő szerek és műtrágyák szállítása illetve tárolása. Növényvédelmi védőfelszerelések és munkavédelmi előírások Brumán Attila

A növényvédő szerek és műtrágyák szállítása illetve tárolása. Növényvédelmi védőfelszerelések és munkavédelmi előírások Brumán Attila A növényvédő szerek és műtrágyák szállítása illetve tárolása. Növényvédelmi védőfelszerelések és munkavédelmi előírások Brumán Attila 2016. január 15. 1. Robbanóanyagok 2.1 Gyúlékony gázok 2.2 Nem gyúlékony

Részletesebben

ÁLLATI MELLÉKTERMÉKET TARTALMAZÓ SZERVES TRÁGYA ÉS TALAJJAVÍTÓ FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ÚTMUTATÓ ÉS ELJÁRÁSREND

ÁLLATI MELLÉKTERMÉKET TARTALMAZÓ SZERVES TRÁGYA ÉS TALAJJAVÍTÓ FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ÚTMUTATÓ ÉS ELJÁRÁSREND ÁLLATI MELLÉKTERMÉKET TARTALMAZÓ SZERVES TRÁGYA ÉS TALAJJAVÍTÓ FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ÚTMUTATÓ ÉS ELJÁRÁSREND Kiadás dátuma: 2011. december Utolsó módosítás dátuma: - ÁLTALÁNOS ALAPELVEK

Részletesebben

Mszaki zománc egy high-tech anyag Dipl. Ing. Daniel Renger, De Dietrich Process Sistems Email Mitteilungen, 2010.03

Mszaki zománc egy high-tech anyag Dipl. Ing. Daniel Renger, De Dietrich Process Sistems Email Mitteilungen, 2010.03 1 Mszaki zománc egy high-tech anyag Dipl. Ing. Daniel Renger, De Dietrich Process Sistems Email Mitteilungen, 2010.03 (Fordította: Dr Való Magdolna) 1. Történelem A zománcozás egy nagyon régi és széles

Részletesebben

45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról

45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/8 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: Z-GREASE LXEP 2 Hivatkozási szám: 755 Anyag/Keverék keverék Az anyag/készítmény felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint Verziószám: 1.2 (HU) 1.oldal BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Anyagszám: 155 Felhasználási terület: felületfertőtlenítő

Részletesebben

A játszótéri eszközök biztonságáról rendelkező jogszabálynak és szabványnak megfelelő üzemeltetői feladatok rendjét rögzítő SZABÁLYZAT

A játszótéri eszközök biztonságáról rendelkező jogszabálynak és szabványnak megfelelő üzemeltetői feladatok rendjét rögzítő SZABÁLYZAT Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. A játszótéri eszközök biztonságáról rendelkező jogszabálynak és szabványnak megfelelő üzemeltetői feladatok rendjét rögzítő

Részletesebben

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0311/2015 23.10.2015

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0311/2015 23.10.2015 EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 23.10.2015 A8-0311/2015 ***I JELENTÉS az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről, valamint a(z) XXX/XXX európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Örményes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2011.(II.23.)sz. rendelete. A települési szilárd hulladékgazdálkodásról

Örményes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2011.(II.23.)sz. rendelete. A települési szilárd hulladékgazdálkodásról Örményes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2011.(II.23.)sz. rendelete A települési szilárd hulladékgazdálkodásról Örményes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

KMS-ÁRSZ. Általános és Részletes Szakmai Követelményrendszer. Védjegy Tanúsító Iroda. 2. kiadás. 1.példány 2015. december 21.

KMS-ÁRSZ. Általános és Részletes Szakmai Követelményrendszer. Védjegy Tanúsító Iroda. 2. kiadás. 1.példány 2015. december 21. Oldal: 1/1 Címe: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76. II./220. Elérhetőségek: Tel: +36-1/455-8870, Fax: +36-1/215-3924 Honlap: http://www.vht.hu/ felelős vezető: Sántha Zsófia vezető e-mail címe: santhazsofi@vht.hu

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR 2/2012. SZ. SZABÁLYZATA A MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY KEZELÉSÉRŐL. Budapest 2012. január 25.

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR 2/2012. SZ. SZABÁLYZATA A MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY KEZELÉSÉRŐL. Budapest 2012. január 25. AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR 2/2012. SZ. SZABÁLYZATA A MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY KEZELÉSÉRŐL Budapest 2012. január 25. 1 I. FEJEZET AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS DOKUMENTUMAINAK KÖRE 1. A hatályban lévő 22/2005.

Részletesebben

Ágazati referenciadokumentum a keményítő-feldolgozásból származó biztonságos takarmány-alapanyagok gyártásáról

Ágazati referenciadokumentum a keményítő-feldolgozásból származó biztonságos takarmány-alapanyagok gyártásáról Biztonságos takarmány-alapanyagok ipari előállításának helyes gyakorlatára vonatkozó európai útmutató Ágazati referenciadokumentum a keményítő-feldolgozásból származó biztonságos takarmány-alapanyagok

Részletesebben

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítés dátuma: 2007. 10. 01. Felülvizsgálat dátuma: 2015. 05. 18-án felülvizsgált 2012. 10. 24-i változat 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Az anyag és/vagy készítmény:

Részletesebben

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet a légszennyezettség és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról A környezet védelmének

Részletesebben

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG 2009.5.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 107/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG A Bizottság Közleménye Italok csomagolása, betétdíjas rendszerek

Részletesebben

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1)

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) 1.Bevezetés 2.Alkalmazási terület 3. Fogalom meghatározások 4. Irányítási követelmények

Részletesebben

oldal 1/9 Verzió: 1.0 Felülvizsgálat dátuma: 2015.03.01 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján

oldal 1/9 Verzió: 1.0 Felülvizsgálat dátuma: 2015.03.01 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján oldal 1/9 Verzió: 1.0 Felülvizsgálat dátuma: 2015.03.01 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító A keverék

Részletesebben

a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól 1

a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól 1 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet Hatályos: 2013.09.04-2014.09.30 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes

Részletesebben

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1.A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapilláris víz (növények által felvehető víz), adszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/11 1. S Z AK AS Z : Az a n y a g / k e v e r é k é s a v á l l a l a t / v á l l a l k o z á s a z o n o s í t á s a 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Bros 007 csótány- és hangyaírtó permet

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Bros 007 csótány- és hangyaírtó permet Kiállítás dátuma: 2010.11.08, Utoljára frissítve: 2012.11.27 Oldal: 1/8 1. Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék megnevezése: 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK

A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK Szektor: Név: A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK A helyszíni bejárás időpontja: A helyszíni bejárás helye: (település, utca, házszám) A helyszíni bejáráson a Védjegy hálózat által részt vesznek:

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint SENSOX

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint SENSOX Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Európai Grafológusok Szakmai és Etikai Kódexe

Európai Grafológusok Szakmai és Etikai Kódexe Európai Grafológusok Szakmai és Etikai Kódexe 1. Ezen Európai Grafológiai Szakmai Etikai Kódex feladata mindazon grafológusok jogainak és kötelességeinek megállapítása, akik szakmájukat egységes szakmai

Részletesebben

Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemről és a közterületek használatáról

Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemről és a közterületek használatáról Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemről és a közterületek használatáról Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország

Részletesebben

40/2002. (V. 14.) FVM rendelet. a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol

40/2002. (V. 14.) FVM rendelet. a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol 40/2002. (V. 14.) FVM rendelet a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol Az állategészségügyrol szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának (a továbbiakban:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően 1/5 TWENTY 1 WP BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: TWENTY

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb

Részletesebben

Tolmács Község Önkormányzat Képviselő testületének../2010. (...) Önkormányzati RENDELETE

Tolmács Község Önkormányzat Képviselő testületének../2010. (...) Önkormányzati RENDELETE Tolmács Község Önkormányzat Képviselő testületének../2010. (...) Önkormányzati RENDELETE a szilárd hulladékgazdálkodásról és a közterületek tisztántartásáról (tervezet) Tolmács Község Önkormányzat (továbbiakban:

Részletesebben

23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet a biohulladék kezelésérıl és a komposztálás mőszaki követelményeirıl A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII.

Részletesebben

25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet. az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról

25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet. az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról 25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról Az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet alapján. 1. AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA. +44 (0) 1865 407333 (24h)

Biztonsági Adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet alapján. 1. AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA. +44 (0) 1865 407333 (24h) Biztonsági Adatlap Az 1907/2006/EK rendelet alapján Nyomtatás Dátuma: 02-07-2012 Felülvizsgálási szám: 1 1. AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása Termék

Részletesebben

EU BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK)

EU BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK) EU BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK) Átdolgozva: 2011.01.03 1. Az anyag/ készítmény és a gyártó/importáló (felhasználó) azonosítása 1.1. Az anyag/készítmény azonosítása: Kereskedelmi név: Silorub ds Separator

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL 2 535 457-Ed. 02 / 2013-04-Wilo hu Beépítési és üzemeltetési utasítás 1a ábra: 1 2 9 13 14 8 13 10 13 11 12 4 5 7 6 3 1b ábra: 1 2 9 8 13

Részletesebben

INTO FORTE. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199

INTO FORTE. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199 BIZTONSÁGI ADATLAP Konform a 1907/2006 EK szabályozással és módosításaival INTO FORTE Kód 108539E Változat 7 A módosítás időpontja 19 Augusztus 2010 1. A készítmény neve Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

Biztonsági adatlap BIOLA-plant

Biztonsági adatlap BIOLA-plant 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Anyag/Keverék: BIOLA-plant Keverék 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT

7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT C 62 E/46 2009.3.17. 7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT a Tanács által 2009. január 9-én elfogadva a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáférés közös szabályairól szóló európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: biológiai lerakódásgátló vegyszer hıcserélı

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Adatlap sz.: 31509 EQUIVIS ZS 46 Oldalszám:1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: EQUIVIS ZS 46 Hivatkozási szám: 363 Anyag/Keverék

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/10 HC-DPE BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2001.12.11. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása: 1.1. Keverék

Részletesebben

1/7. Biztonságtechnikai adatlap oldalszám:

1/7. Biztonságtechnikai adatlap oldalszám: 1. Anyag-/ gyártó-és cégmegnevezés 1.1 Termék megnevezés: ANTI-GERM AT flüssig Kereskedelmi név: ANTI-GERM AT flüssig 1.2 Felhasználási terület: felületek és berendezések kézi tisztítása és fertőtlenítése

Részletesebben

B I ZTONS ÁG I ADATLAP

B I ZTONS ÁG I ADATLAP B I ZTONS ÁG I ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Termékazonosító: 4 literes kiszerelés: 7290000288024 Termékazonosító: 1 literes kiszerelés: 7290005425592

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: ORION Molyirtó golyók

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: ORION Molyirtó golyók ORION Molyirtó golyók 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2010. 11. 24. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: ORION Molyirtó golyók Felhasználás:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. uszodák, hőtıvizek algásodásának meggátlására

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. uszodák, hőtıvizek algásodásának meggátlására BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás idıpontja: 2004. Felülvizsgálat dátuma: 2008-08-05. Változat száma: 4. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

Kedves Élő Tisza Védjegyfelhasználó!

Kedves Élő Tisza Védjegyfelhasználó! Kedves Élő Tisza Védjegyfelhasználó! Örömmel értesítjük, hogy a SZÖVET elnöksége úgy határozott, hogy a termékek, illetve szolgáltatások amit Önök kínálnak Élő Tisza termékek / szolgáltatások. Levelünkhöz

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 28.4.2005 COM(2005) 171 végleges 2005/0062 (CNS) 2005/0063 (CNS) Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a madárinfluenza (klasszikus baromfipestis) elleni védekezésre

Részletesebben

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012 Eredeti használati utasítás Elektromos csatolós vontató 1050 51048070036 HU - 02/2012 Tartalomjegyzék g 1 Előszó Az ipari targonca... 2 Általános információk..... 2 CE-jelölés... 2 EK megfelelőségi nyilatkozat

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/10 1. S Z AK AS Z : Az a n y a g / k e v e r é k é s a v á l l a l a t / v á l l a l k o z á s a z o n o s í t á s a 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. FRESSH FENYŐ és CITROM ILLATÚ WC KŐ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP. FRESSH FENYŐ és CITROM ILLATÚ WC KŐ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: WC-kő A készítmény megnevezése: WCkő Forgalmazó:

Részletesebben

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint Készítés időpontja: 2013.07.18. A felülvizsgálat és átdolgozás kelte: 2014.04.30. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0

BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0 1.1. Termékazonosító A termék neve: A termék angol neve: A termék latin

Részletesebben

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Sekusept forte Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév:

Részletesebben

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Elérhet ség:

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Elérhet ség: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Cím: H-1088 Budapest, József krt. 6. Levélcím:H-1428 Budapest, Pf. 20. Tel: +36 1 459 4800 Fax: +36 1 210 4677 E-mail:nfh@nfh.hu http://www.nfh.hu Az Európai Parlament

Részletesebben

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Pályázati útmutató 2016 LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Az útmutató az ajánlatkérőnek a LIFE Környezetvédelem alprogramjához benyújtandó projektpályázatok kidolgozásához nyújt segítséget. Célja,

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok)

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok) HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok) Dr. Fehér Ágnes OÉTI Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar közegészségügyi-járványügyi felügyelők élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A készítmény azonosítása, kereskedelmi név: BOCHEMIT FORTE A készítmény

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. Biztonsági előírások. 1.2 Figyelemfelhívó jelzések. 1.3 A kezelőszemélyzet képzettsége és képzése

TARTALOMJEGYZÉK. 1. Biztonsági előírások. 1.2 Figyelemfelhívó jelzések. 1.3 A kezelőszemélyzet képzettsége és képzése TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1. Biztonsági előírások 87 1.1 Általános rész 87 1.2 Figyelemfelhívó jelzések 87 1.3 A kezelőszemélyzet képzettsége és képzése 87 1.4 A biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásának

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Változat: H2 Eredeti kiadás / utolsó felülvizsgálat kelte Honosítás kelte: 2010.02.25. Oldal: 1/(9) (gyártói): 2005.03.15.

Részletesebben

Göd Város Önkormányzat 6/2000. (II.22.) sz. Ök rendelete Göd Város helyi környezetvédelmi szabályairól

Göd Város Önkormányzat 6/2000. (II.22.) sz. Ök rendelete Göd Város helyi környezetvédelmi szabályairól 1 Göd Város Önkormányzat 6/2000. (II.22.) sz. Ök rendelete Göd Város helyi környezetvédelmi szabályairól Göd Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16..

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Anyag/Keverék: Biosol - Káliszappan Keverék 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1/7oldal BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2004. 06. 05. Aktualizálás kelte: 2010. 04. 20. Módosítás: 2012.06.27. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES 2013. Előadó: Nagy Lászlóné projekt menedzser E-mail: bodor.zs@t-online.hu TÉMA MIT,

Részletesebben

Biztonsági adatlap BLACK PEARL EGERIRTO PEP

Biztonsági adatlap BLACK PEARL EGERIRTO PEP Adatlap kelte 2013. április 8., 1. revízió 1. SZAKASZ Anyag / keverék és társaság / vállalat beazonosítás 1.1. Termékazonosító Keverék beazonosítás: Kereskedelmi megnevezés: 1.2. Az anyag, illetve keverék

Részletesebben

Incidin liquid spray

Incidin liquid spray Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Incidin liquid spray 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév: A termék használata: Változat: 3 A módosítás időpontja

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Herceghalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003. (XII.30.) rendelete a köztisztaságról, a hulladék elszállításáról és az állattartás szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva a: 17/2004.(XII.27.),

Részletesebben

JA típusú t szegekhez, 16-45mm-ig Huzalméret: 0,66 x 0,95 mm. M szaki adatok : Tömeg: 1,2 kg Üzemi nyomás: 4-7 bar Leveg igény/szeg: 0,3 l

JA típusú t szegekhez, 16-45mm-ig Huzalméret: 0,66 x 0,95 mm. M szaki adatok : Tömeg: 1,2 kg Üzemi nyomás: 4-7 bar Leveg igény/szeg: 0,3 l JA típusú tszegekhez, 16-45mm-ig Huzalméret: 0,66 x 0,95 mm Mszaki adatok : Tömeg: 1,2 kg Üzemi nyomás: 4-7 bar Levegigény/szeg: 0,3 l Biztonsági szerkezet, belövési mélység állítás, üres tárnál a biztonsági

Részletesebben

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését:

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését: Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 83. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések járművek jóváhagyására vonatkozóan a kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében a motor üzemanyagigénye

Részletesebben

1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK-ISO 11014-1 szerint 1.Társaság azonosítása: 1.1Anyag készítmény azonosítása: HÁZTARTÁSI HYPO 1.2 Felhasználás: Fertőtlenítés, Fehérítés Élelmiszeripar fertőtlenítés

Részletesebben

Kiadás kelte: 2015. 06. 01. Felülvizsgálat: - Változat: 1.00. Keverék

Kiadás kelte: 2015. 06. 01. Felülvizsgálat: - Változat: 1.00. Keverék 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Építőszilikon áttetsző, fehér 310ml Cikkszám: 79488, 79489 Anyag/Keverék: Keverék 1.2. Az

Részletesebben

20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről

20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. (2) bekezdése

Részletesebben

9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről

9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről 9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 34. -a (4) bekezdésének ai) pontjában,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 02. Felülvizsgálva: 2009. március 09. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A készítmény neve: A készítmény felhasználása:

Részletesebben

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1Termékazonosító A termék neve EK szám nem elérhető CAS szám nem elérhető Biztonsági adatlap # D0001779 Formula# #ADSA001 Termékleírás mosó-

Részletesebben

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya 27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/12 1. S Z AK AS Z : Az a n y a g / k e v e r é k é s a v á l l a l a t / v á l l a l k o z á s a z o n o s í t á s a 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék:

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Adatlap sz.: 31115 QUARTZ 7000 10W40 Oldalszám:1/11 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: QUARTZ 7000 10W40 Hivatkozási szám: 715

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Adatlap sz.: 36379 DYNATRANS MPV Oldalszám:1/11 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék DYNATRANS

Részletesebben

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve Air Wick Légfrissítő és Textil illatosító Biztonsági adatlap száma D0374337 Formula #0350881 Terméktípus légfrissítő,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. műszer-, eszköz- és felületfertőtlenítő szer

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. műszer-, eszköz- és felületfertőtlenítő szer BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2001 Felülvizsgálat dátuma: 2008-07-18 Változat száma: 4. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény neve:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 08. Felülvizsgálva: 2009. január 07. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A készítmény neve: A készítmény felhasználása:

Részletesebben

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról [Figyelem! Az itt elérhető módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. higiénés folyékony szappan, kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. higiénés folyékony szappan, kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 1998. Felülvizsgálat dátuma: 2008-01-10 Változat száma: 7. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény neve:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Adatlap sz.: 31417 TRANSMISSION BV 75W80 Oldalszám:1/11 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék TRANSMISSION

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907 / 2006/ EK Rendelet (Reach) irányelv 31. cikk szerint. Készült: 1999. november 23. Átdolgozva: 2010. október 01.

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907 / 2006/ EK Rendelet (Reach) irányelv 31. cikk szerint. Készült: 1999. november 23. Átdolgozva: 2010. október 01. P BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Anyag / készítmény és cég azonosítása 1.1. Kereskedelmi megnevezés: Grillgyújtós Grillgyújtó Az anyag kémiai jellemzése: Porózus rostlemez paraffin telített keverékével, szerves

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT GERJE-FORRÁ FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. 2721 Pilis, Rákóczi út 67.. Tel: 29/496-768; Fax: 29/496-728 E-mail: gerjeforras@freemail.hu LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Kelt: 2013. október

Részletesebben

1. Az anyag/ készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1. Az anyag vagy készítmény azonosítása, kereskedelmi név:

1. Az anyag/ készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1. Az anyag vagy készítmény azonosítása, kereskedelmi név: 1/6. oldal GLANZ CLEAR pohármosó koncentrátum 1. Az anyag/ készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1. Az anyag vagy készítmény azonosítása, kereskedelmi név: GLANZ CLEAR pohármosó koncentrátum

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben