Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás. Kevésbé jelentős kötelezettség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás. Kevésbé jelentős kötelezettség"

Átírás

1 Oldal: 1 / 7 FV Nº c d e f Ellenőrzési pontok Szint Igen Nem N/A Indoklás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS FV. 1 SZAPORÍTÓANYAG FV A fajta és alany megválasztása Tudatában van-e a termelő a hatékony gazdálkodás FV fontosságával a regisztrált termék anyanövénye (azaz a Ajánlás vetőmagot termelő növény) vonatkozásában? FV. 2 TALAJ- ÉS SZUBSZTRÁTKEZELÉS FV Talajfertőtlenítés (N/A, ha nincs talajfertőtlenítés) FV Van-e írott feljegyzés a talajfertőtlenítő szerek használatáról? FV Betartják az ültetés előtti várakozási időt (MVI)? FV Szubsztrátok (N/A ha nem használnak szubsztrátokat) FV Részt vesz-e a termelő a szubsztrátok újrafeldolgozási programjában, ha ilyen van? Ajánlás Ha vegyi anyagokat használnak a táptalajok FV újrahasznosításához szükséges fertőtlenítéshez, feljegyezik-e a kezelés helyét és idejét, a vegyszer típusát, az alkalmazott eljárást, a kezelő nevét és az ültetés előtti várakozási idő hosszát? A természetes eredetű táptalajok esetében igazolható, hogy FV azok nem kijelölt természetvédelmi területről származnak? Ajánlás FV. 3 ÖNTÖZÉS/TÁPOLDATOZÁS FV Az öntözővíz minősége FV A kockázatelemzés szerint (CB.6.3.2), az elemzés során figyelembe veszik a mikrobiológiai szennyeződéseket?

2 Oldal: 2 / 7 FV Ha a kockázatelemzés megkívánja, tettek-e intézkedéseket nemkívánatos eredmények esetén? FV. 4 BETAKARÍTÁS FV 4. 1 Általános FV FV FV FV FV FV FV FV FV FV FV FV FV Elvégezték-e higiéniai kockázatelemzést a betakarításra, és a gazdaságon kívüli szállítási folyamatra? A betakarítási folyamat során végrehajtják a dokumentált higiéniai eljárásokat? A termék kezelését megelőzően kaptak a munkások oktatást a higiéniai kérdésekről? Végrehajtják-e a termékek szennyeződésének megelőzését szolgáló, és a termék kezelésére vonatkozó higiéniai utasításokat és eljárásokat? A betakarításhoz használt tartályokat és szerszámokat megtisztítják, karbantartják és megvédik a szennyeződésektől? Megtisztítják és karbantartják a betakarított termés szállításához használt járműveket? A növénykultúrákkal közvetlenül érintkező betakarító munkásoknak rendelkezésére áll-e tiszta kézmosó? A betakarítást végző munkásoknak a munkavégzés helyének közelében rendelkezésre állnak-e tiszta WC-k? A termékraktár konténereket kizárólag erre a célra használják? A csomagolt termék védett-e a szennyeződéstől? Végleges termékcsomagolás a betakarítás pontján (Akkor alkalmazandó, ha a betakarítás során a szántóföldön történik a végleges csomagolás és a termékkel emberi kontaktus az utolsó.) A betakarítási folyamat higiéniai eljárása figyelembe veszi-e a betakarított termék kezelését és azt, hogy a terméket közvetlenül a szántóföldön, a gyümölcsösben vagy az üvegházban csomagolják és kezelik? Van-e dokumentált ellenőrzési eljárás a meghatározott minőségi kritériumoknak való megfelelés biztosítására?

3 Oldal: 3 / 7 FV FV FV A mezőn csomagolt termékek gyűjtő/raktár/elosztó pontját tisztán és higiénikus állapotban tartják-e? A mezőn történő csomagoláshoz használt csomagolóanyagokat úgy tárolják-e, hogy védve legyenek a szennyeződéstől? Eltávolítják-e a csomagolóanyag maradványokat és az egyéb nem termék hulladékot a mezőről? FV FV FV. 5 TERMÉKKEZELÉS (N/A, ha a gazdaságban lévő csomagoló létesítményben végzett termékkezelés ki van zárva a tanúsításból) Lásd: Általános előírások, I FV Higiéniai alapelvek FV FV Ha a csomagolt terméket a gazdaságban tárolják, szabályozzák-e a hőmérsékletet és a páratartalmat (ahol alkalmazható) és ezt dokumentálják-e? Ha a betakarítási ponton a termékkezelésnél jeget vagy vizet használnak, az ívóvíz minőségű vízzel történik-e, és a kezelés kellően tiszta körülmények között történik-e a termék szennyeződésének megelőzése érdekében? Elvégezték-e a betakarított termés kezelési folyamatára vonatkozóan a higiéniai kockázatelemzést és kockázatértékelést, ami a termékkezelési művelet higiéniai vonatkozásait veszi figyelembe? Végrehajtják-e a dokumentált higiéniai eljárásokat a betakarított áru termékkezelési folyamatában? FV Személyhigiénia FV FV A munkások kaptak-e alapvető higiéniai utasításokat termékkezelés előtt? A munkások betartják-e a termékkezelésre vonatkozó higiéniai utasításokat? Valamennyi munkás visel-e olyan felsőruházatot, amely tiszta, FV alkalmas a művelet céljaira és képes a termékeket megvédeni Ajánlás a szennyeződéstől? A termékektől elkülönített kijelölt helyekre korlátozzák-e a dohányzást, étkezést, rágózást és ivást? FV

4 Oldal: 4 / 7 FV A csomagoló létesítményekben vannak-e jól láthatóan elhelyezett jelzések a fő higiéniai utasításokkal a dolgozók és a látogatók számára? FV Szociális létesítmények FV FV FV Vannak-e megfelelő öltözők a munkások számára? Ajánlás FV Vannak-e zárható raktárak a munkások számára? Ajánlás FV Csomagoló és raktárterületek FV Vannak-e tiszta WC-k és kézmosási lehetőségek a csomagolási létesítményben dolgozók számára a munkavégzés közelében? Vannak-e jól látható jelzések, amelyek arra utasítják a munkásokat, hogy mossanak kezet mielőtt visszatérnek a munkához? A szennyeződés elkerülése érdekében tisztítják és karbantartják-e a termékkezelésre és raktározásra szolgáló létesítményeket? FV Úgy tárolják-e a tisztítószereket, kenőanyagokat, stb., hogy megelőzzék a termék kémiai szennyeződését? FV Jóváhagyták-e az élelmiszeripari alkalmazását azoknak a tisztítószereknek, kenőanyagoknak, stb., amelyek kapcsolatba kerülhetnek a termékkel? Megfelelően követik-e az adagolási utasításokat? Tiszták, jól karbantartottak és megfelelő típusúak-e a villás FV targoncák és más meghajtott szállítókocsik, hogy kibocsátásuk révén keletkező szennyeződést el lehessen Ajánlás kerülni? FV A kieső termékeket és hulladékanyagokat a csomagolás környezetében a kijelölt területeken tárolják-e, és azokat rutinszerűen tisztítják és/vagy fertőtlenítik-e? FV FV A válogató, mérlegelő és raktár területek fölött törésbiztos lámpákat vagy védősapkával ellátott lámpákat alkalmaznake? Vannak-e írásba foglalt eljárások az üveg és az átlátszó kemény műanyag kezelésére?

5 Oldal: 5 / 7 FV FV Korlátozták-e az állatok bejutását a létesítményekbe? FV Minőségellenőrzés FV FV FV FV Forgatják-e a készleteket? Ajánlás FV FV Tiszták-e a csomagolóanyagok és azokat tiszta és higiénikus körülmények között tárolják-e? Bevezettek-e dokumentált ellenőrzési eljárást a meghatározott minőségi szabványnak való megfelelés biztosítására? Amennyiben a gazdaságban csomagolják és/vagy tárolják a terméket, szabályozzák-e a hőmérsékletet és a páratartalmat (ahol alkalmazható) és ezt dokumentálják-e? Fényérzékeny termékek esetében (például: burgonya) szabályozzák-e a napfény bejutását a hosszú távú raktározás létesítményeiben? Van-e olyan folyamat, amellyel kalibrálják a mérő és hőmérséklet szabályozó berendezéseket? Védekezés rágcsálók és madarak ellen FV FV Megfelelően védettek-e az épületek bejáratai és más nyílásai, illetve azok a berendezések, amelyek madarakkal és rágcsálókkal kapcsolatba kerülhetnek, hogy ha gyakorlatilag lehetséges, megakadályozzák a rágcsálók és madarak bejutását? Vannak-e telep tervek, amelyek mutatják a kihelyezett csalétkeket és/vagy csapdákat? FV FV A csalétkeket úgy helyezik-e ki, hogy a nem célzott fajok ne férhessenek hozzá? Vezetnek-e részletes nyilvántartásokat a kártevők ellenőrzéséről és a szükséges intézkedésekről? FV Betakarítás utáni mosás (N/A ha a betakarítás után nincs mosás)

6 Oldal: 6 / 7 FV FV Az utolsó termék mosáshoz felhasznált víz forrása ívóvíz-e vagy az illetékes hatóságok azt alkalmasnak nyilvánították-e? Ha a vizet az utolsó termék mosáshoz visszaforgatják, szűrike és rutinszerűen ellenőrzik-e annak ph értékét illetve a fertőtlenítőszer koncentrációt és veszélyességi szintjeit? FV A vízelemzést végző laboratórium megfelelő-e? Ajánlás FV Betakarítás utáni kezelések (N/A ha betakarítás utáni kezelés nincs) FV FV FV FV Betartják-e valamennyi címkén közölt utasítást? A felhasználás országában hivatalosan regisztrálták-e a betakarított terméken felhasznált betakarítás utáni védelmét szolgáló valamennyi biocidot, viaszt és növényvédőszert? Az Európai Unióban történő értékesítésre szánt betakarított termésen csak olyan biocidokat, viaszokat és növényvédőszereket használnak, amelyeket az Európai Unióban nem tiltottak be? Vezetnek-e naprakész listát a termesztett növényeken használt vagy használatra jóváhagyott betakarítás utáni növényvédőszerekről? FV FV FV FV FV Tudja-e az a személy bizonyítani kompetenciáját és ismereteit a biocidok, viaszok és növényvédőszerek alkalmazásának vonatkozásában, aki technikailag felel a betakarított termés kezelési folyamatáért? Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid, viasz és növényvédőszer kezeléseket, ide értve a betakarított termés azonosítóját (azaz például tételszám)? Nyilvántartást vezetnek-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelések helyszínéről? Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelések időpontját? Nyilvántartásba veszik-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelések típusát?

7 Oldal: 7 / 7 FV Nyilvántartást vezetnek-e a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelésekben alkalmazott termékek kereskedelmi nevéről? FV Vezetnek-e nyilvántartást a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelések során felhasznált mennyiségekről? FV FV Vezetnek-e nyilvántartást annak a személynek a nevéről, aki a betakarítás utáni biocid, viasz és növényvédőszeres kezeléseket végzi? Vezetnek-e nyilvántartást a betakarítás utáni biocid-, viasz- és növényvédőszeres kezelések indokáról? FV Figyelembe vettek-e valamennyi betakarítás utáni növényvédőszeres kezelést, a dokumentum CB.8.6 pontja szerint is?

(EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL

(EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL GLOBALG.A.P. (EUREPGAP) Ellen!rzési pontok és teljesítési kritériumok Integrált farm min!ségbiztosítás ZÖLDSÉG - GYÜMÖLCS MODUL V3.0-2 Sep07 Érvényes 2007. szeptember 30-tól Section: TARTALOM FV Oldal:

Részletesebben

MINTA! Beszállítói audit önellenőrző lista. Auditált szervezet:

MINTA! Beszállítói audit önellenőrző lista. Auditált szervezet: Oldal: 1 MEGJEGYZÉS Ez a dokumentum a beszállítói auditok során segédletként használható. A követelmények való megfelelőség értékelésekor az (I)igen, (N)nem vagy a (N/A)nem alkalmazható jelölést kell használni.

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Import

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Import ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás

Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás Élelmiszerbiztonság/ Élelmiszerbank Az élelmiszerbiztonság különböző stratégiák és alkalmazott gyakorlatok összessége annak érdekében, hogy az élelmiszereket megfelelő

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gyakorlat áttekintése Tej és tejtermékek előállításának jó higiéniai gyakorlata Vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Növénytermesztés

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Növénytermesztés ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA 854/2004/EK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE AZ EMBERI FOGYASZTÁSRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSÉNEK MEGSZERVEZÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK

Részletesebben

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás során (Nyomonkövethetőség az alapanyagtól a késztermékig) Dr. Sándor Edit orvosigazgató Pharma Nord 1990-től az EU jogszabályozásában, á

Részletesebben

(telefon, e-mail, stb.)

(telefon, e-mail, stb.) I. Tanya paraméterei Címe: Tulajdonosa: Mérete, terület nagysága, épületei: Üzemeltető: Megközelíthetősége: Elérhetőségei: (telefon, e-mail, stb.) Lakott, ott élők száma: Infrastruktúra (internet, telefon,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban Szakmai szeminárium

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI PONTOK MAGYAR VERZIÓ EUREPGAP. Ellenőrzési Pontok & Megfelelőségi Kritériumok. 2.0 Verzió 2004. január. Érvényes: 2003.

ELLENŐRZÉSI PONTOK MAGYAR VERZIÓ EUREPGAP. Ellenőrzési Pontok & Megfelelőségi Kritériumok. 2.0 Verzió 2004. január. Érvényes: 2003. Fejezet: Bevezetés Oldalszám: 1/25 EUREPGAP Ellenőrzési Pontok & Megfelelőségi Kritériumok Gyümölcsök és Zöldségek 2.0 Verzió 2004. január Érvényes: 2003. szeptember 12-től Fejezet: Bevezetés Oldalszám:

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK

VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK VENDÉGLÁTÓIPARI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma: 2012. A naplókat készítette: HACCP Tanácsadó Kft. 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. H/III-7 Megjegyzés: A naplók a HACCP Tanácsadó Kft. által készített HACCP

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.10.3. COM(2012) 578 final 2012/0280 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a tejsavnak a szarvasmarhák hasított testén található felületi mikrobiológiai szennyeződések csökkentésére

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően)

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) A telep neve:... Telephelye-címe:... Telefon/fax száma:... Tulajdonos/üzemeltető neve:...

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12.

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12. A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, 2016. augusztus 12. Kistermelői termék előállítás és értékesítése Jogszabályi háttér: 52/2010.

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

Piaci élelmiszer boltok

Piaci élelmiszer boltok Piaci élelmiszer boltok 5081 Szajol, Erkel Ferenc tér 4-5. hrsz. 269/4 Élelmiszertechnológiai engedélyezési tervdokumentáció Tervező: Doma István élelmiszeripari mérnök Magyar Mérnöki Kamara tagja (MMK

Részletesebben

Általános Előírások Növénytermesztési Szabályok MAGYAR VERZIÓ _JULY2016 KIADÁS (KÉTSÉG ESETÉN AZ ANGOL EREDETI VÁLTOZAT IRÁNYADÓ!

Általános Előírások Növénytermesztési Szabályok MAGYAR VERZIÓ _JULY2016 KIADÁS (KÉTSÉG ESETÉN AZ ANGOL EREDETI VÁLTOZAT IRÁNYADÓ! Általános Előírások MAGYAR VERZIÓ 5.0 5.0-2_JULY2016 KIADÁS (KÉTSÉG ESETÉN AZ ANGOL EREDETI VÁLTOZAT IRÁNYADÓ!) KÖTELEZŐ: 2016 JÚLIUS 1.-TŐL TARTALOM JEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. TANÚSÍTÁS HATÁLYA... 3

Részletesebben

KE/31-05 Hulladékok gyűjtése

KE/31-05 Hulladékok gyűjtése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar KE/31-05 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet

86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet 86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet a géntechnológiával módosított, a hagyományos, valamint az ökológiai gazdálkodással termesztett növények egymás mellett folytatott termesztéséről A géntechnológiai tevékenységről

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Pallos Permetezőszer adalékanyag

Biztonsági Adatlap. Pallos Permetezőszer adalékanyag Biztonsági Adatlap. 1. A készítmény neve: Pallos Permetezőszer adalékanyag Gyártó cég neve: Forgalmazó (exportáló) cég neve: 2. Összetétel a) Nitrosol 40 % Ammónium nitrát 30 % Karbamid vizes oldata b)

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Megoldások a tiszta környezetért

Megoldások a tiszta környezetért Megoldások a tiszta környezetért HU 07/18 CID LINES a tisztító, ápoló és fertőtlenítő termékek teljes választékának gyártója a vendéglátás, a közlekedési, élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazatok számára.

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Feldolgozás

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Feldolgozás ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

KÉRDŐÍV A KIÁLLÍTÁSI KÖRÜLMÉNYEKRŐL (FACILITIES REPORT)

KÉRDŐÍV A KIÁLLÍTÁSI KÖRÜLMÉNYEKRŐL (FACILITIES REPORT) KÉRDŐÍV A KIÁLLÍTÁSI KÖRÜLMÉNYEKRŐL (FACILITIES REPORT) A kérdőív arra szolgál, hogy képet kapjunk arról az épületről, átmeneti tárolóhelyről, kiállítótermekről, ahol a kölcsönkért dokumentumokat elhelyezik.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma:. A naplókat készítette: Create 2002 Kft. 6724 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. M/II/5. Megjegyzés: A naplók a Create 2002 Kft. által készített HACCP Kézikönyvvel

Részletesebben

Az üzemi körülmények közötti vizsgálatot elvállaltam.

Az üzemi körülmények közötti vizsgálatot elvállaltam. CITYFOOD MAGYARORSZÁG Kft. 2220 Vecsés, Új Ecseri út 2. Körmendi István C.S.G. Kft. ügyvezető igazgatója 2013.06.26.-án megkereste gyártóüzemünket az általa kifejlesztett HIGÉN+99 hipoklóros sav összetételű

Részletesebben

Innovációs nap. Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén. Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc

Innovációs nap. Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén. Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc Innovációs nap Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc Mondandóm rövid Közétkeztetés terén bekövetkezett legfontosabb változások (Diversey

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Az igazgatóság tevékenységére vonatkozó fontosabb ágazati jogszabályok és szabályzatok: 328/2010.

Részletesebben

Munkautasítás 1. A növényvédelmi kezelések biztonságos elvégzése Általában

Munkautasítás 1. A növényvédelmi kezelések biztonságos elvégzése Általában 2013.0.30 Munkautasítás 1. A növényvédelmi kezelések biztonságos elvégzése Általában csak a növényvédelmi felelős által felhasználásra jóváhagyott vegyszert szabad felhasználni, a vegyszer címkéjén feltüntetett

Részletesebben

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Feldolgozás ADAT-12

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Feldolgozás ADAT-12 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről, címéről

Részletesebben

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele vitanell Helyzetjelentés és zárszó Sándor János (MERT-CERT Kft.) Dr. Gombos János (LVA GmbH) 2012. május 23. A vitanell -ről Az LVA Mertcert Cégcsoport

Részletesebben

GLOBALG.A.P. minőségbiztosítási rendszer Kiadás dátuma. Kiadás 2013.05.30. száma: 5

GLOBALG.A.P. minőségbiztosítási rendszer Kiadás dátuma. Kiadás 2013.05.30. száma: 5 dátuma 2013.0.30. 2012008 1. Nyomonkövetés dokumentált nyomonkövetési működtetése, amely lehetővé teszi a termékeknek a termelő gazdaságtói a vevőig, illetve a vevőtől a termelő gazdaságig való nyomonkövetést,

Részletesebben

A vízminőség új dimenziója

A vízminőség új dimenziója VariTab A vízminőség új dimenziója Újdonság Az uszoda felhőtlen élvezete Kétrétegű tabletta a gyors és hosszú távú fertőtlenítésre Eljött az ideje a medencevíz kezelés alapjaiban új módszerének. A BAYROL

Részletesebben

VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA

VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA 1. A politikával kapcsolatos célok és általános nyilatkozat 1.1. Az Ecolab számára minden ügyfele fontos, ezért elkötelezettségünket a termékminőség és a kiemelkedő szolgáltatás

Részletesebben

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Kereskedelem ADAT-18

Adatközlő lap. 1. Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Kereskedelem ADAT-18 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről, címéről

Részletesebben

A környezetjog szabályozása

A környezetjog szabályozása Környezetjogi szabályozás elemei, EU környezetjoga A környezetjog szabályozása másodlagos: nem önálló jogszabályban nincs egységes szabályozási szemlélet; a szabályozás tárgya nem a védelem. elsődleges:

Részletesebben

(EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista. V3.0-2 Sep07 Ideiglenesen végleges magyar változat. Érvényes 2007.

(EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista. V3.0-2 Sep07 Ideiglenesen végleges magyar változat. Érvényes 2007. GLOBALG.A.P. (EUREPGAP) Integrált Farm Minőségbiztosítás - Ellenőrzési lista V3.0-2 Sep07 Érvényes 2007. szeptember 30-tól TERMELŐ: ALÁÍRÁS: ELLENŐR: ALÁÍRÁS: DÁTUM:, Spichernstr. 55, 50672 Köln (Cologne);

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke ÉLELMISZER 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezõ elõírásairól Módosítás:

Részletesebben

Adatközlő lap ADAT Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Vadon termő növények gyűjtése

Adatközlő lap ADAT Alapadatok. 2. Szervezeti ábra. 3. Tevékenységek. Vadon termő növények gyűjtése HU-O-02 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Műanyag hulladékok hasznosítása

Műanyag hulladékok hasznosítása Műanyag hulladékok hasznosítása Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő nonprofit Kft. (Vidékfejlesztési Minisztériumban) 2011-ben indult

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Tárgykód megnevezése: 10/2011.(V.27.)

Részletesebben

RENDELETEK. 2012.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/1. (Nem jogalkotási aktusok)

RENDELETEK. 2012.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/1. (Nem jogalkotási aktusok) 2012.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 225/2012/EU RENDELETE (2012. március 15.) a 183/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II.

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartalom Termékleírás és tulajdonságok Előkészítés - Hatékonyság - Tárolás Felhordási módok Graffiti eltávolítás Biztonsági intézkedések Felhasználási példák 2 Termékleírás

Részletesebben

Az egyes kiskereskedelmi vállalkozásoknak szóló útmutatást megelőzően először áttekintést nyújtunk az úgynevezett előfeltételi programokról.

Az egyes kiskereskedelmi vállalkozásoknak szóló útmutatást megelőzően először áttekintést nyújtunk az úgynevezett előfeltételi programokról. Útmutató az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekhez az élelmiszer-kiskereskedelmi kisvállalkozások számára: a veszélyek azonosítása, rangsorolása és ellenőrzése a húsboltokban, vegyesboltokban,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.6.12. C(2019) 4199 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019.6.12.) a határállomásokra és az azokon létesített ellenőrző központokra vonatkozó minimumkövetelmények,

Részletesebben

A HACCP rendszer fő részei

A HACCP rendszer fő részei A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem kis mértékben az űrutazásokhoz szükséges

Részletesebben

Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD)

Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 6. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD) 8576/15 AGRILEG 102 CODEC 651 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az elnökség a Tanács Előző dok. sz.: 14760/14,

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Szöveg beírásához kattintson ide. 15 tálalókonyhák megnevezése, címe. alkalmazható. Igen. Nem. Nem. alkalmazható* alkalmazható*

Szöveg beírásához kattintson ide. 15 tálalókonyhák megnevezése, címe. alkalmazható. Igen. Nem. Nem. alkalmazható* alkalmazható* zeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Csekklista élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi önellenőrzéshez Létesítmény neve, címe: Önellenőrzés időpontja: Önellenőrzést végző neve, beosztása: * alkalmazható

Részletesebben

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Az NKA a Szépművészeti Múzeum által benyújtott állományvédelmi pályázatból egy

Részletesebben

ÉLELMISZERKERESKEDELEM

ÉLELMISZERKERESKEDELEM ÉLELMISZERKERESKEDELEM Kapcsolati adatok A. Név B. Cégnév C. Adószám D. Utca, házszám E. Város F. Megye G. Beosztás H. E- mail I. Telefon J. Weboldal ÉLELMISZERFELESLEGEK ÉS - HULLADÉK 1. Mennyi élelmiszerfelesleg,

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 2509 Esztergom, Strázsa-hegy) mint védjegyjogosult Duna Ipoly nemzeti

Részletesebben

MESTER Kreatív Ragasztó

MESTER Kreatív Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2016/08 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2016. augusztus 31. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül

Részletesebben

89/2004. (V. 15.) FVM

89/2004. (V. 15.) FVM Pneumatikus vetőgépekre felszerelendő deflektor műszaki kialakítására vonatkozó előírások, avagy a vetés alkalmával, a magot bevonó csávázószer kiömlésének és kiporzásának minimalizálása hivatkozott irányelv:

Részletesebben

HIGIÉNIAI AUDITÁLÁS. etterembiztonsagert.hu. étterem I hotel I közétkeztetés I catering

HIGIÉNIAI AUDITÁLÁS. etterembiztonsagert.hu. étterem I hotel I közétkeztetés I catering HIGIÉNIAI AUDITÁLÁS etterembiztonsagert.hu étterem I hotel I közétkeztetés I catering NYUGTALANÍTÓ KÉRDÉSEK Biztonságos az étel, amit a szolgáltató kínál Önnek? BIZTONSÁGBAN VAN? Élelmiszerbiztonsági előírásoknak

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017.

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. Hulladék management Mit kezdjünk az elhasznált hűtőközegekkel?

Részletesebben

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 1. oldal 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra és természetes eredetű

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907 / 2006 / EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap az 1907 / 2006 / EK rendelet szerint 01 Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név Geberit AquaClean tisztítófolyadék (cikkszám 242.546.00.1) Az anyag / készítmény felhasználása Tisztítószer a Geberit AquaClean

Részletesebben

Expozíciós Forgatókönyv: Cink-borát EC#

Expozíciós Forgatókönyv: Cink-borát EC# REACH Dossier 2010 Frissítve október 2014 1.1 Cinkborát gyártására vonatkozó expozíciós forgatókönyv 1 1, 2, 3, 8a, 8b, 15 8 0, 12, 19, 21 NA A cinkborát finom, fehér, szagtalan por. Részecskeátmérő

Részletesebben

I. ÉTTEREM (K-01, K-02)

I. ÉTTEREM (K-01, K-02) Oldalszám: 1/12 I. ÉTTEREM (K-01, K-02) Technológiai leírás Az étteremben 100 adag/nap adagszámban, illetve a 'la Carte történne ételkészítés. Az egységben az ételeket helyben hagyományos módon szolgálnák

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV.24.) FVM rendelet mellékletének 51. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-1-86/424 számú előírás (2. kiadás 2006.) Az étkezési kazeinek és kazeinátok

Részletesebben

Adatközlő lap Növénytermesztés/ Állattartás (Méhészet is)

Adatközlő lap Növénytermesztés/ Állattartás (Méhészet is) HU-O-02 1. Alapadatok A 834/2007/E rendelet 28. cikk (5) bekezdésében és az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány előírásai értelmében minden érdeklődő számára tájékoztatást nyújtunk partnereink nevéről,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. június 30., kedd Tartalomjegyzék 2015. évi LXXXIX. törvény A Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B

Részletesebben

ULT Mezőgazdasági Foglalkoztatási Gyakorlatok

ULT Mezőgazdasági Foglalkoztatási Gyakorlatok ULT Mezőgazdasági Foglalkoztatási Gyakorlatok Globális ALP Lábnyom PMI / JTI ALP Origin Origin ULT & PMI / JTI Origin 3 rd Party JTI / PMI ALP Origin 3 rd Party Origin Az ULT együttműködik a nagyobb dohánytermék

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 2. (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 1. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Aszeptikus technológia

Aszeptikus technológia Élelmiszeripari technológia Zöldség-gyümölcs termesztés Aszeptikus rendszer Zöldség-gyümölcs fogyasztók Aszeptikus technológia nyersanyag Félkész előállítás Aszeptikus félkész tárolás Kiszerelés kisfogyasztói

Részletesebben

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz.

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz. Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék gyűjtőátrakó telep Kővágószőllős 0/46 hrsz. HACCP terv Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam 1 Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam Tantárgyak: Kereskedelem általános ismeretei Kereskedelmi alapgyakorlat A vizsga szerkezete:

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2014.11.25. L 337/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 1252/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. május 28.) a 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az emberi

Részletesebben

I.1 MELLÉKLET GLOBALGAP (EUREPGAP) MEGHATÁROZÁSOK

I.1 MELLÉKLET GLOBALGAP (EUREPGAP) MEGHATÁROZÁSOK Oldal 1 / 9 I.1 MELLÉKLET GLOBALGAP MEGHATÁROZÁSOK (Ez a melléklet a GLOBALGAP Általános Szabályzat V3.0-Mar07 részét képezi és arra más GLOBALGAP dokumentáció is hivatkozhat.) Az alábbi kifejezések meghatározása

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 017.10.31. C(017) 78 final A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (017.10.31.) a 853/00/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének a hús szállítása közbeni hőmérsékleti

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. BIOSTOP ablakra ragasztható LÉGYLAP

BIZTONSÁGI ADATLAP. BIOSTOP ablakra ragasztható LÉGYLAP BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP LÉGYLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: ragasztós rovarcsapda Termék neve: LÉGYLAP

Részletesebben

2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17. A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.)

2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17. A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.) 2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17 A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.) a görögdinnye forgalmazási előírásainak megállapításáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, tekintettel

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

A veszélyes hulladékok kezelése

A veszélyes hulladékok kezelése Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség A veszélyes hulladékok kezelése Pataki Ferenc osztályvezető Besorolás (2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról) 63. (1) A hulladék

Részletesebben