A talaj 0,01 M CaCl 2 -oldható szervesnitrogén-tartalmának összefüggése a növényi kondícióval és a terméseredményekkel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A talaj 0,01 M CaCl 2 -oldható szervesnitrogén-tartalmának összefüggése a növényi kondícióval és a terméseredményekkel"

Átírás

1 AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN 60 (2011) A talaj 0,01 M CaCl 2 -oldható szervesnitrogén-tartalmának összefüggése a növényi kondícióval és a terméseredményekkel 1 VÍG Róbert, 2 NAGY Péter Tamás, 1 DOBOS Attila és 1 NAGY János 1 Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Egyetem Földművelési és Területfejlesztési Kutatócsoport, Debrecen és 2 Károly Róbert Főiskola, Környezettudományi Intézet, Gyöngyös Bevezetés A talaj termékenysége mindazon fizikai, kémiai és biológiai talajparamétereket jelenti, melyek hatnak a növények növekedésére és fejlődésére, ezáltal meghatározva a potenciálisan elérhető terméseredményeket (TISDALE et al., 1985; DESBIEZ et al., 2004). A talajtermékenység egyik fontos mutatója a talaj szervesanyag-tartalma, mely stabil és lebontható frakcióból áll. A stabil frakció mennyisége elsősorban a talajtípustól és az éghajlati viszonyoktól függ, és az időben lassan változik. A lebontható frakció (aktív szerves anyag) mennyisége viszont a vegetációs periódus alatt is módosul. Az aktív szerves anyag könnyen bontható anyagokból áll, melyek energiával látják el a talajmikrobákat, valamint tápanyagokat szolgáltatnak a növények számára (KÖRSCHENS et al., 1998; BANKÓ et al., 2007). Mennyiségi meghatározása történhet forró vizes kioldással (HWP Hot Water Percolation), mely szoros, pozitív összefüggést mutat más kivonószerekkel végzett módszerekkel (FÜLEKY & CZINKOTA, 1993; TAKÁCS & FÜLEKY, 2010). A talaj oldható szerves N-frakciója (soluble organic nitrogen SON) a talaj teljes szerves N-formáinak azon része, mely a talajból sóoldatokkal (KCl, CaCl 2, K 2 SO 4 ) kivonható. Mennyiségét általában nem közvetlenül határozzák meg, hanem az összes oldható N-formák (total soluble nitrogen TSN) mennyiségének és az ásványi N-formák (N min ) mennyiségének különbségeként számítják (SON = TSN N min ) (HOUBA et al., 1986; MURPHY et al., 2000). A nitrogénműtrágya-szükséglet meghatározása során célszerű figyelembe venni a talajban lévő oldható szerves N-frakció mennyiségét, ugyanis ez a frakció könynyen mineralizálható, ezért mennyisége és összetétele jelentős mértékben befolyásolja a talaj N-szolgáltató képességét (RECKE & NÉMETH, 1985; LAZÁNYI & LOCH, 2006; BERTÁNÉ et al., 2010). Számos kutató megállapította, hogy a szerves N- frakció mennyisége mind elektroultrafiltrációval mind CaCl 2 -extrakcióval meghatározva összefüggésben van a N-mineralizációval (APPEL & MENGEL, 1990; GROOT & HOUBA, 1995; MURPHY et al., 1998), valamint az alkalmazott műtrágyadózisok- Postai cím: VÍG RÓBERT, MTA DE Földművelési és Területfejlesztési Kutatócsoport, 4032 Debrecen, Böszörményi út vr.esox@vipmail.hu

2 134 V Í G et al. kal (LAZÁNYI et al., 2002; BERÉNYI et al., 2009). APPEL és MENGEL (1990) az öszszefüggést a CaCl 2 -oldattal végzett extrakció esetében az R 2 = 0,60 *** és 0,66 ***, míg az elektroultrafiltrációval történő meghatározás esetében az R 2 = 0,16 * és 0,22 ** determinációs együtthatóval jellemezték. Az oldható szerves N-frakció mennyisége és összetétele függ a talajtípustól, a növényfajtól, a talajmikrobák egyedszámától, a környezeti feltételektől, a talajba bevitt szerves anyag mennyiségétől és minőségétől, valamint az agrotechnikai tényezőktől (MERICK & NÉMETH, 1985; NÉMETH et al., 1988; MURPHY et al., 2000; HONG-LING et al., 2008). Jelen tanulmányunkban azt vizsgáltuk, hogy a talaj oldható szerves N-frakciójának mennyisége hogyan befolyásolja a növényi kondíciót és a terméseredményeket. Anyag és módszer Termesztéstechnológia A növényállomány heterogenitásának vizsgálatát a hajdúszoboszlói kukorica vetőmag-előállító körzetben végeztük, karbonátos réti csernozjom talajon, egy 10,4 hektáros, alaptrágyázott mintaterületen. Az elővetemény vetőmag-kukorica volt. A vetőmag-kukorica elővetemény után visszamaradt növényi maradványok felaprítása szárzúzással és tárcsázással (szeptember eleje), a felaprított szármaradványok leforgatása ősszel (szeptember vége) 35 cm mély szántással, a magágykészítés április elején közepén kompaktorral történt. A vetést (április vége május eleje) az anyasorok esetében Monosem, az apasorok esetében Optima típusú vetőgéppel végeztük nullapás rendszerben (négy anyasor közül az első kettő és az utolsó kettő anyasor közé vetettünk apasorokat). Alaptrágyaként hektáronként 160 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 70 kg kálium került kijuttatásra. A foszfor és a kálium teljes menynyiségét és a nitrogén 15%-át komplex műtrágya formájában ősszel, a nitrogén 85%-át tavasszal, közvetlenül a magágykészítés előtt adtuk ki. A vetéssel egy menetben történt a talaj fertőtlenítése 10 kg ha -1 Force 1,5 G (teflutrin) felhasználásával. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni védekezésre két alkalommal került sor postemergensen (április eleje vége) a Lumax (mezotrion + S-metolaklór + terbutilazin) 4 5 l ha -1 dózisával. A mechanikai gyomirtás kultivátorozással május végén és június közepén 2 alkalommal történt. Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) imágói ellen a címerhányás időszakában a Calypso 480 SC (tiakloprid) 0,2 l ha -1 dózisával, a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvái ellen a Steward 30 DF (indoxacarb) 0,17 kg ha -1 mennyiségével védekeztünk. Április végén a száraz időjárás miatt kelesztő öntözés céljával 2 10 mm, majd a vegetációs periódusban 3 alkalommal mm öntözővíz-mennyiség került kijuttatásra. A főcímerezés géppel (Hagie, Modern Flow) 4 menetben történt, amit 4 5 utócímerezés követett.

3 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 135 Kísérleti tervezés és adatgyűjtés A mintaterületről (10,4 ha) növénymagasság-térképet készítettünk azzal a céllal, hogy meghatározzuk azokat a részterületeket (állományfoltok, állományrészek), melyek átlagos növénymagassága jelentősen különbözött. A növénymagasság-térkép készítése során a növénymagasság mérését minden második sorban végeztük el. Az anyasorok között haladva 2 3 méterenként Trimble GPS Pathfinder ProXH és ArcPad 7.0 szoftver alkalmazásával mérési pontokat rögzítettünk (összesen pontot), a mérési pontokon pedig mérőrúd alkalmazásával meghatároztuk a növénymagasságot. A növénymagasság mérését a címerhányás után, a két legfelső teljesen kibomlott levél metszéspontjáig végeztük július 16. és 20. között. A különböző növénymagassággal jellemezhető állományfoltok területi lehatárolása és a mintavételi pontok kijelölése ArcGis 9.1 szoftverkörnyezetben történt. A mintaterületen hétféle típusú állományfoltot különítettünk el a növényegyedek magassága alapján: <50, 50 60, 60 70, 70 80, 80 90, és cm. A különböző magasságú állományfoltokban több ismétlésben mintavételi pontokat jelöltünk ki (összesen 35) (1. ábra). Az előre kijelölt mintavételi pontokon SPADméréseket végeztünk, valamint levél-, termés- és talajmintákat vettünk. A növénymintavétel augusztus 29-én és 30-án, mintavételi pontonként 10 növényről (350 termés- és 350 levélminta), a talajmintavétel szeptember 25- én 0 30 és cm mélységben Eikelkamp típusú kézifúróval történt (70 talajminta). Mintavételi pontonként SPAD-méréseket is végeztünk Minolta SPAD-502 mérőkészülékkel. A készülék a SPAD-értéket a levélen áthaladó vörös fény (650 nm) és a referenciaként használt infravörös fény (940 nm) intenzitásából kalkulálja. 1. ábra A mintaterület különböző magasságú állományrészeinek területi variabilitása és a kijelölt 35 mintavételi pont

4 ábra A SPAD-értékek meghatározása során alkalmazott mérési pontok a kukorica levéllemezén V Í G et al. SPAD = NIR/RED ahol NIR = a levélen áthaladt infravörös fény intenzitása és RED = a levélen áthaladt vörös fény intenzitása, mely szoros összefüggésben áll a levelek klorofill- és N-tartalmával, így közvetett információt biztosít a növényi kondícióról (MARQUARD & TIP- TON, 1987; CHAPMAN & BARRETO, 1997; LEMAIRE et al., 2008). A SPADértéket július 27-én (címerhányás után) mintavételi pontonként 10 növényen, a legfejlettebb levélen, levelenként 10 ponton mértük. A SPAD-mérést a levéllemez hosszában arányosan elosztva, a levéllemez jobb és bal oldalán 5-5 ponton végeztük (2. ábra). A kémiai vizsgálatok módszere A talajmintákból az ásványi formák és összes oldható N-forma mennyiségét 0,01 M CaCl 2 -oldatból fotometriásan határoztuk meg (HOUBA et al., 1986). Az ásványosodott N-formák (N min ) mennyiségét az ammóniumion- és nitráttartalom összegeként [N min = (NH 4 -N) + (NO 3 -N)], a könnyen oldható szerves N-formák (SON) mennyiségét pedig az összes oldható N-formák (TSN) és a szervetlen N- formák különbségeként határoztuk meg [SON = TSN N min ] (JÁSZBERÉNYI et al., 1994). A statisztikai értékelés módszere A különböző magasságú állományrészekben jelentkező különbségeket egytényezős varianciaanalízissel (ANOVA) értékeltük (NTOUMANIS, 2005). A vizsgált paraméterek (növényenkénti szemszám, termés, SPAD-érték, a talaj 0,01 M CaCl 2 - oldható szerves N-frakciójának mennyisége SON-tartalom) eloszlásának normalitását Kolmogorov Smirnov teszttel (HARNOS & LADÁNYI, 2005a), a vizsgált változók varianciájának azonosságát pedig Levene-teszttel (NTOUMANIS, 2005) értékeltük. A terméseredmények és a SPAD-értékek eloszlása normálisnak, a varianciák pedig különbözőnek bizonyultak, ezért a középértékek szimultán összehasonlítását Games Howel teszttel (NTOUMANIS, 2005) végeztük. Az SONtartalom eloszlása normálisnak, a varianciák pedig azonosnak bizonyultak, ezért a középértékek növénymagasság szerint történő szimultán összehasonlítását Duncan teszttel (NTOUMANIS, 2005) végeztük. A 0 30 és cm-es talajrétegekben mért SON-tartalom normál eloszlást és eltérő varianciákat mutatott, ezért a két talajréteg SON-tartalmában jelentkező különbséget Welch-próbával (HARNOS & LADÁNYI, 2005b) értékeltük.

5 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 137 A szemszám (db növény -1 ) és a termés (g növény -1 ) növényenkénti variabilitását a variációs koefficiens (CV) alapján értékeltük. A különböző magasságú állományrészekben mintavételi pontonként meghatároztuk a növényenkénti szemszám és termés szórását (Sd), amit az átlaggal (M) korrigáltunk (CV = Sd/(M/100) (SENDERS, 1958), majd egytényezős varianciaanalízissel (ANOVA) vizsgáltuk a különböző magasságú állományfoltok variációs koefficiensében jelentkező különbségeket. A variációs koefficiensek eloszlása a Kolmogorov Smirnov teszt alapján normálisnak, varianciájuk a Levene teszt alapján azonosnak bizonyult, ezért a szimultán összehasonlítást Duncan teszttel végeztük. Az SON-tartalom összefüggését a növényenkénti szemszámmal (db növény -1 ) és a terméssel (g növény -1 ) lineáris, négyzetes, harmadfokú, exponenciális és logaritmikus regresszió-analízissel értékeltük. A legszorosabb összefüggést adó regressziós egyenletek (másod- és harmadfokú regresszió) alapján az SON-tartalomból kiindulva becsültük az átlagos növényenkénti szemszámot és a termést, majd a becsült értékeket a mért értékekhez viszonyítva meghatároztuk a becslés pontosságát. A becsült értékek és a mért értékek közötti összefüggést lineáris regresszió-analízissel értékeltük 0,1%-os szignifikancia szinten. Mé Bé Bp = 100 0,01 Mé ahol: Bp = a becslés pontossága; Mé = a mért érték; Bé = a becsült érték. Vizsgálati eredmények A vizsgált paraméterek változása a növénymagasság függvényében A vizsgált paraméterek mért értéke a növénymagasság növekedésével növekedett. A növénymagasság függvényében a növényenkénti szemszám db növény -1, a termés 0,2 79,4 g növény -1 érték között változott. A legkisebb átlagértéket az 50 cm-nél alacsonyabb állományrészekben mértük, amihez képest a cm magasságú állományfoltokban szorosan, a cm magasságú területeken szeresen nagyobb értékeket kaptunk. A SPAD-értékben jelentkező különbségek kisebbnek bizonyultak. A legkisebb átlagértéket szintén az 50 cm-nél alacsonyabb állományfoltokban mértük, amit a mérések átlaga a cm magasságú állományrészekben 1,4-szeres, a cm magasságú területeken 1,8-szeres mértékben haladt meg (1. táblázat). Az SON-tartalom a talaj 0 30 cm-es rétegében 2,0 3,3 mg kg -1, cm-es rétegében 1,8 3,7 mg kg -1 között változott (1. táblázat), ami jelentősen elmaradt a magyar csernozjom talajokra jellemző értékektől (7,6 8,1 mg kg -1 ) (JÁSZBERÉNYI et al., 1994). Az SON-tartalom a két talajrétegben nem különbözött szignifikáns mértékben (2. táblázat), valamint mindkét talajréteg esetében a 80 cm feletti magasságú állományfoltokban nagyobb, míg a 80 cm-nél alacsonyabb állományrészekben kisebb értékeket mértünk. Az SON-tartalomban nem adódott szignifikáns különbség a 80 cm-nél alacsonyabb állományrészekben vett talajminták és a cm

6 138 V Í G et al. 1. táblázat A vizsgált paraméterek alakulása a különböző magasságú állományfoltokban a karbonátos réti csernozjom talajon beállított vetőmagkukorica-kísérletben (Hajdúszoboszló, 2007) (1) Növénymagasság, cm (2) Szemszám, db növény -1 (3) Termés, g növény -1 (4) SPADérték SON 1 SON 2 mg kg -1 <50 1 f 0,2 f 27,1 e 2,3 b 2,3 b 178 e e 1,4 e 34,5 d 2,0 b 1,8 b 103 d d 15,3 d 36,1 d 2,2 b 2,2 b 66 c c 31,1 c 39,2 c 2,0 b 1,8 b 53 bc b 56,8 b 42,1 b 3,2 a 3,5 a 35 ab b 53,8 b 43,0 b 3,3 a 3,7 a 27 a a 79,4 a 47,7 a 2,9 a 3,1 a 28 a a) F érték 128,9 *** 143,9 *** 127,1 *** 11,8 *** 10,5 *** 41,7 *** Megjegyzés: *** : 0,1% szinten szignifikáns; SON 1, ill. SON 2 : a 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyisége a talaj 0 30, ill cm-es rétegében; CV t : a terméseredmények variációs koefficiense 2. táblázat A vizsgált talajrétegekben mért 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyiségében jelentkező különbség (1) Talajmélység, cm (2) Átlag (3) Szórás df CV t % (4) t-érték ,48 0, ,463 n ,52 0,85 Megjegyzés: n : nincs szignifikáns különbség; df: szabadságfokok száma magasságú állományrészekből származó talajminták esetében, valamint a 80 cm-nél magasabb állományfoltokban mért SON-tartalom szignifikánsan (p < 0,001) nagyobbnak bizonyult, mint a 80 cm-nél alacsonyabb növénymagasságú területeken (1. táblázat). Ismert tény, hogy a növénymagasság szoros pozitív összefüggésben áll a terméssel, amit a genetikai potenciál és a termesztéstechnológia is befolyásol (ZHANG et al., 2004; BOOMSMA et al., 2009), valamint hogy a növények növekedésében és fejlődésében jelentkező kiegyenlítettség a növényegyedek között nagyobb termést eredményez (TOKATLIDIS & KOUTROUBAS, 2004; ANDRADE & ABBATE, 2005). Vizsgálatunkban a növényenkénti szemszám és a termés a és cm magasságú állományrészek között statisztikai értelemben azonosnak bizonyult, a többi magasságtartományban pedig a magasság növekedésével szignifikánsan (p < 0,001) növekedett. A terméseredményekhez hasonlóan a SPAD-érték is szignifikánsan nőtt a növénymagasság növekedésével (p < 0,001). Az és cm magasságú állo-

7 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 139 mányfoltok között, valamint a és cm magasságú állományrészek között nem jelentkezett szignifikáns különbség. Mindezzel ellentétben a terméseredmények variációs koefficiense (CV t ) a növénymagasság növekedésével szignifikánsan (p < 0,001) csökkent (1. táblázat). Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy a heterogén vetőmagkukorica-állományokban a növénymagasság növekedésével a növényi kondíció (SPAD-érték) és a terméseredmények javultak, míg a termésben jelentkező variabilitás (CV t ) csökkent. A vizsgált paraméterek összefüggése az SON-tartalommal A területi variabilitás vizsgálata többféle módszerrel történhet, melynek egyik lehetősége a szisztematikusan kijelölt mintavételi pontonként történő mérés (PLANT, 2001). Kísérletünkben a területi variabilitás detektálására a növénymagasság-térképet alkalmaztuk (1. ábra), mely alapján a különböző magasságú állományrészekben szisztematikusan, több ismétlésben mintavételi pontokat jelöltünk ki. Mintavételi pontonként mértük a levelek SPAD-értékét, valamint termés- és talajmintát vettünk. Az eredmények értékelése során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy az SON-tartalom alapján milyen pontossággal becsülhető a termés heterogén vetőmagkukorica-állományban. A becslést regressziós egyenletek alapján terveztük, ezért lineáris, négyzetes, harmadfokú, exponenciális és logaritmikus regresszióanalízissel megvizsgáltuk az SON-tartalom összefüggését a növényenkénti szemszámmal és terméssel. Az összefüggés-vizsgálatok során a legszorosabb regressziót a szemszám és a termés esetében harmadfokú, míg a SPAD-érték esetében négyzetes regresszióanalízissel kaptuk. A talaj 0 30 és cm-es rétegének SON-tartalma a korrelációs koefficiensek alapján közepes erős összefüggést adott a növényenkénti szemszámmal (0,729 és 0,663) és a terméssel (0,712 és 0,632), valamint közepes erősségű összefüggést adott a SPAD-értékkel (0,522 és 0,541). A növényenkénti szem- 3. táblázat A szemszám (db növény -1 ), a termés (g növény -1 ) és a SPAD-érték összefüggése a talajban lévő 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyiségével a karbonátos réti csernozjom talajon beállított vetőmagkukorica-kísérletben (Hajdúszoboszló, 2007) (1) Vizsgált paraméterek (2) Talajmélység, cm R (3) F érték (4) Regressziós egyenlet a) Szemszám ,729 11,7 *** y = 1331,3 109,1x³+819,2x² 1848,4x (db növény -1 ) ,663 8,1 *** y = 274,4 18,7x³+160,8x² 352,9x b) Termés ,712 10,6 *** y = 456,2 38,0x³+280,8x² 633,3x (g növény -1 ) ,632 6,9 ** y = 89,2 6,4x³+53,2x² 117,2x c) SPAD-érték ,522 4,7 * y = 30,7+1,2x² 0,2x ,541 5,2 * y = 31,5+0,6x²+1,0x Megjegyzés: * : 5%, ** : 1% *** : 0,1% szinten szignifikáns; R: korrelációs koefficiens

8 140 V Í G et al. szám és a termés regressziója a 0 30 és cm-es talajrétegek SON-tartalmával p < 0,001 és p < 0,01 szinten, míg a SPAD-érték regressziója p < 0,05 szinten bizonyult szignifikánsnak (3. táblázat). A növényenkénti szemszám és a termés SON-tartalom alapján történő becslésének pontossága A regressziós egyenletek alapján az SON-tartalom mennyiségéből kiindulva növénymagasság-kategóriánként becsültük a növényenkénti szemszámot és a termést, majd a becsült értékeket viszonyítva a mért értékekhez meghatároztuk a becslés pontosságát. A regressziós egyenletek alapján történő szemszám- és termésbecslés során a 60 cm-nél alacsonyabb állományfoltokban a becsült termés és szemszám többszörösen meghaladta a mért értékeket, ezért a becslés pontosságát csak a 60 cm-nél magasabb állományrészekre határoztuk meg (4. táblázat). A lineáris regressziós egyenletek alapján történő becslés során a 60 cm-nél magasabb állományrészekben a növényenkénti szemszám és termés becslésének pontossága a növénymagasságtól függetlenül változott. A növényenkénti szemszám becslésének pontossága a talaj felső 30 cm-es rétegének SON-tartalma alapján vég- 4. táblázat A 0 30, ill cm-es talajréteg SON-tartalma alapján történő becslés pontossága a vetőmagkukorica-kísérlet különböző magasságú állományfoltjaiban (Hajdúszoboszló, 2007) (1) Növénymagasság, (2) Szemszám, db növény -1 (3) Termés, g növény -1 cm Mé Bé Bp Mé Bé Bp A. Becslés a 0 30 cm-es talajréteg SON-tartalma alapján < ,2 25, ,4 12, ,6% 15,3 22,5 52,9% ,4% 31,1 18,1 58,2% ,7% 56,8 56,6 99,6% ,8% 53,8 56,0 95,9% ,5% 79,4 46,1 58,1% B. Becslés a cm-es talajréteg SON-tartalma alapján < ,2 22, ,4 15, ,7% 15,3 23,8 44,4% ,2% 31,1 21,9 70,4% ,9% 56,8 53,9 94,9% ,6% 53,8 58,5 91,3% ,4% 79,4 45,3 57,1% Megjegyzés: Bp: becslés pontossága; Mé: mért érték; Bé: becsült érték

9 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 141 zett becslés során 60,4% és 96,8%, míg a talaj cm-es rétegének SONtartalma alapján végzett becslés során 58,4% és 98,6% között változott. A növényenkénti termés becslésének pontossága a 0 30 cm-es talajréteg esetében 52,9% és 99,6%, míg a cm-es talajréteg esetében 44,4% és 94,9% között alakult (4. táblázat). A 0 30 és cm-es talajréteg SON-tartalma alapján végzett becslés átlagos pontossága hasonlóan alakult. A növényenkénti szemszám becslése a 0 30 cm-es talajréteg SON-tartalmából számolva átlagosan 77,4%, a cm-es talajréteg SON-tartalma alapján átlagosan 78,2% volt. A termésbecslés átlagos pontossága kisebb volt, mint a növényenkénti szemszám becslésének átlagos pontossága. A becslés pontossága a 0 30 cm-es talajréteg SON-tartalma alapján 72,9%, a cm-es talajréteg esetén 71,6% volt. (1) A becslés alapja SON 1 SON 2 5. táblázat A mért és a becsült értékek közötti összefüggések (2) Becsült paraméterek R R² (3) F-érték a) Szemszám, db növény -1 0,729 0,531 37,44 *** b) Termés, g növény -1 0,712 0,507 33,88 *** a) Szemszám, db növény -1 0,662 0,439 25,78 *** b) Termés, g növény -1 0,633 0,400 22,01 *** Megjegyzés: *** : 0,1% szinten szignifikáns; SON 1, ill. SON 2 : a 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyisége a talaj 0 30, ill cm-es rétegében; R: korrelációs koefficiens; R 2 : determinációs együttható Lineáris regresszió-analízissel értékelve megállapítottuk, hogy a becsült és a mért értékek közötti összefüggés a 0 30 cm-es talajrétegben szorosabb volt, mint a cm-es talajrétegben (5. táblázat). Vizsgálati eredmények értékelése A különböző magasságú állományrészekben mért növényenkénti szemszám, termés és SPAD-érték alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a növénymagasság mérésével készített térkép segítségével a növényállomány heterogenitása jól értékelhető. A növénymagasság növekedésével a terméseredmények és a növényi kondíció (SPAD) szignifikáns mértékben növekedett, míg a mért értékek növényegyedenkénti variabilitása csökkent. Ebből következik, hogy a növényi kondíció javításával az állomány heterogenitása mérsékelhető. Az SON-tartalom szoros összefüggést adott a növényenkénti szemszámmal, terméssel és SPAD-értékkel, amiből arra következtettünk, hogy a növényállomány heterogenitásában szerepet játszott az SON-tartalom területi variabilitása is. A talaj SON-tartalma és a terméseredmények közötti összefüggést maghatározó regressziós egyenletekkel a termés becsülhető volt, viszont a becslés pontossága a különböző

10 142 V Í G et al. kondíciójú állományrészekben eltérőnek bizonyult. Ez abból adódhatott, hogy a növényállomány heterogenitásában az SON-tartalom mellett más talajtulajdonságok is szerepet játszottak. Összefoglalás A talaj N-szolgáltató képessége és az elérhető termés többek között függ a 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyiségétől. Jelen tanulmányban vizsgáltuk, hogy a növényi kondíció és a termés hogyan változik a táblán belül egy heterogén növényállományban, és milyen összefüggésben van a 0,01 M CaCl 2 - oldható szerves N-frakció mennyiségével. Egy 10,4 hektáros mintaterületről növénymagasság térképet készítettünk, majd a különböző magasságú állományrészekben több ismétlésben mintavételi pontokat jelöltünk ki. Mintavételi pontonként termés- és talajmintákat vettünk. A mérési eredmények alapján megállapítottuk, hogy a termés, a levelek SPADértéke és a talajban lévő 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyisége a növénymagasság növekedésével nőtt, míg a termésben jelentkező heterogenitás csökkent. Megállapítottuk, hogy a növényállomány heterogenitásában szerepet játszhat a 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyiségének területi variabilitása is. A termés becsülhető a 0,01 M CaCl 2 -oldható szerves N-frakció mennyisége és a termés közötti összefüggést kifejező regressziós egyenletek alapján, viszont a becslés pontossága a különböző kondíciójú állományrészekben eltérő. A dolgozat elkészítését a Nemzeti Technológiai Program (NKTH /2008), a MTA-DE Földművelési és Területfejlesztési Kutatócsoport és a TÁMOP /B- 09/1/KONV támogatta. Kulcsszavak: 0,01 M CaCl 2 -oldható N-frakció, SPAD (Soil Plant Analysis Development), heterogenitás Irodalom ANDRADE, F. H. & ABBATE, P. E., Response of maize and soybean to variability in stand uniformity. Agronomy Journal APPEL, T. & MENGEL, K., Importance of organic nitrogen fractions in sandy soils, obtained by electro-ultrafiltration or CaCl 2 extraction, for nitrogen mineralization and nitrogen uptake of rape. Biology and Fertility of Soils. 10. (2) BANKÓ L., HOFFMANN S. & DEBRECZENI K., A talaj forróvíz-oldható C- frakciójának vizsgálata trágyázási tartamkísérletben. Agrokémia és Talajtan BERÉNYI S. et al., A trágyázás és az öntözés tartamhatása a 0,01 mol kalciumkloridban oldható N-frakcióra alföldi mészlepedékes csernozjom talajon. Agrokémia és Talajtan

11 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 143 BERTÁNÉ SZABÓ, E. et al., Effects of long-term fertilization on the yield of winter wheat and N forms on Luvic Phaeosem soil determined in 0.01 M CaCl 2. Agrokémia és Talajtan BOOMSMA, C. R. et al., Maize grain yield responses to plant height variability resulting from crop rotation and tillage system in a long-term experiment. Soil and Tillage Research (2) CHAPMAN, S. C. & BARRETO, H. J., Using a chlorophyll meter to estimate specific leaf nitrogen of tropical maize during vegetative growth. Agronomy Journal DESBIEZ, A. et al., Perceptions and assessment of soil fertility by farmers in the mid-hills of Nepal. Agriculture, Ecosystems and Environment (1) FÜLEKY, GY. & CZINKOTA, I., Hot water percolation (HWP): A new rapid soil extraction method. Plant and Soil GROOT, J. J. R. & HOUBA, V. J. G., A comparison of different indices for nitrogen mineralisation. Biology and Fertility of Soils HARNOS ZS. & LADÁNYI M., 2005a. 4.3 Kolmogorov-Smirnov-próbák az eloszlásokra. In: Biometria agrártudományi alkalmazásokkal Budapesti Corvinus Egyetem Aula Kiadó Kft. Budapest. HARNOS ZS. & LADÁNYI M., 2005b Két alapsokaság várható értékére vonatkozó u-, t- és Welch-próbák. In: Biometria agrártudományi alkalmazásokkal Budapesti Corvinus Egyetem Aula Kiadó Kft. Budapest. HONG-LING, L. et al., Effects of soluble organic N on evaluating soil N-supplying capacity. Agricultural Sciences in China. 7. (7) HOUBA, V. J. G. et al., Comparison of soil extraction by 0,01M CaCl 2 by EUF and by some conventional extraction procedures. Plant and Soil JÁSZBERÉNYI, I., LOCH, J. & SARKADI, J., Experiences with 0.01 M calcium chloride as an extraction reagent for use as a soil testing procedure in Hungary. Commun. Soil Sci. Plant Anal KÖRSCHENS, M., WEIGEL, A. & SCHULZ, E., Turnover of soil organic matter and long term balances tools for evaluating productivity and sutainability. Journal of Plant Nutrition and Soil Science (4) LAZÁNYI, J. & LOCH, J., Evaluation of 0.01 M CaCl 2 extractable nitrogen forms in a long-term experiment. Agrokémia és Talajtan LAZÁNYI, J., LOCH, J. & JÁSZBERÉNYI, I., Analysis of 0.01 M CaCl 2 soluble organic nitrogen in the treatments of Westsik s crop rotation experiment. Agrokémia és Talajtan LEMAIRE, G., JEUFFROY, M.-H. & GASTAL, F., Diagnosis tool for plant and crop N status in vegetative stage: Theory and practices for crop N management. European Journal of Agronomy MARQUARD, R. D. & TIPTON, J. L., Relationship between extractable chlorophyll and an in situ method to estimate leaf greenness. Hortscience. 22. (6) MERICK, S. & NÉMETH, K., Effects of 60-year N, P, K and Ca fertilization on EUF-nutrient fractions in the soil and on yields of rye and potato crops. Plant and Soil MURPHY, D. V. et al., Mineralisation of soil organic nitrogen and microbial respiration after simulated summer rainfall events in an agricultural soil. Australian Journal of Soil Research. 36. (2)

12 144 V Í G et al. MURPHY, D. V. et al., Soluble organic nitrogen in agricultural soils. Biology and Fertility of Soils. 30. (5 6) NÉMETH, K. et al., Organic nitrogen compounds extracted from arable and forest soils by electro-ultrafiltration and recovery rates of amino acids. Biology and Fertility of Soils. 5. (4) NTOUMANIS, N., Statistical tests Compare Means/One-Way ANOVA. In: A Step-by-step Guide to SPSS for Sport and Exercise Studies Taylor & Francis Group e-library. PLANT, R. E., Site-specific management: the application of information technology to crop production. Computers and Electronics in Agriculture. 30. (1 3) RECKE, H. & NÉMETH, K., Relationships between EUF-N fractions, N uptake and quality of sugar beet in deep loess soils of southern Lower Saxony. Plant and Soil SENDERS, V. L., Measurement and Statistics. Oxford University Press. New York. TAKÁCS, M. & FÜLEKY, GY., Characterization of dissolved organic matter (DOM) extracted from soils by hot water percolation (HWP). Agrokémia és Talajtan TISDALE, S. L., NELSON, W. L. & BEATON, J. D., Soil Fertility and Fertilizers. 4 th ed. Macmillan Publ. Co. New York. TOKATLIDIS, I. S. & KOUTROUBAS, S. D., A review of maize hybrids dependence on high plant populations and its implications for crop yield stability. Field Crops Research. 88. (2 3) ZHANG, Z-H. et al., Genetic dissection of the relationships of biomass production and partitioning with yield and yield related traits in rice. Plant Science (1) 1 8. Érkezett: április 27.

13 A talaj szerves-n-tartalmának összefüggése a terméseredményekkel 145 Correlation between the 0.01M CaCl 2 -soluble organic nitrogen content of the soil and the status and yield of the crop 1 R. VÍG, 2 P. T. NAGY, 1 A. DOBOS and 1 J. NAGY 1 Research Group of Cultivation and Regional Development of the Hungarian Academy of Sciences and the University of Debrecen, Debrecen and 2 Institute of Environmental Sciences, Károly Róbert College, Gyöngyös (Hungary) Summary The N-supplying ability of the soil and the achievable yield depend, among other things, on the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction. The present work investigated how the plant status and yield changed within the field in a heterogeneous plant stand, and how this was correlated with the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction. A plant height map was prepared for a sample area measuring 10.4 hectares, after which sampling points were designated in several replications on areas with different plant height. Yield and soil samples were taken at each sampling point. The results showed that the yield, the SPAD index of the leaves and the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction in the soil increased parallel with the plant height, while the heterogeneity of the yield declined. It was found that spatial variability in the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction might play a role in the heterogeneity of the plant stand. The yield can be estimated from regression equations expressing the correlation between the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction and the yield, but the accuracy of the estimation differed in plant stands with diverse plant status. Table 1. Trends in the test parameters on areas with different plant height in a seed maize experiment set up on calcareous meadow chernozem soil (Hajdúszoboszló, 2007). (1) Plant height, cm. a) F value. (2) Grain number per plant. (3) Yield, g plant -1. (4) SPAD index. Note: *** Significant at the 0.1% level; SON 1 and SON 2 : Size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction in the 0 30 and cm soil layers; CV t : Coefficient of variance for the yields. Table 2. Differences in the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction in the tested soil layers. (1) Soil depth, cm. (2) Mean. (3) Deviation. (4) t value. Note: n : no significant difference; df: degrees of freedom. Table 3. Correlation between the grain number (grain plant -1, yield (g plant -1 ) and SPAD index and the size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction in the soil in a seed maize experiment set up on calcareous meadow chernozem soil (Hajdúszoboszló, 2007). (1) Parameters tested. a) Grain number per plant, b) Yield (g plant -1 ), c) SPAD index. (2) Soil depth, cm. (3) F value. (4) Regression equation. Note: *. **, ***: Significant at the 5%, 1% and 0.1% levels, respectively. R: Correlation coefficient. Table 4. Accuracy of the yield estimation based on the SON content of the 0 30 and cm soil layers in the seed maize experiment on patches with different plant heights (Hajdúszoboszló, 2007). (1) Plant height, cm. (2) Grain number per plant. (3) Yield, g plant -1. A. Estimation based on the SON content of the 0 30 cm soil layer.

14 146 V Í G et al. B. Estimation based on the SON content of the cm soil layer. Note: Bp: Accuracy of estimation; Mé: Measured values; Bé: Estimated values. Table 5. Correlations between measured and estimated values. (1) Basis of the estimation. (2) Estimated parameters. a) Grain number per plant; b) Yield, g plant -1. (3) F value. Note: *** Significant at the 0.1% level; SON 1 and SON 2 : Size of the 0.01 M CaCl 2 -soluble organic N fraction in the 0 30 and cm soil layers; R: Correlation coefficient; R 2 : Coefficient of determination. Fig.1. Spatial variability of parts of the sample area with different plant heights, and the 35 sampling points. Note: (1) Sampling points. (2) Plant height, cm. Fig. 2. Measuring points on the maize leaf blade used for the determination of SPAD indexes.

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

A trágyázás és öntözés tartamhatása a 0,01 mol kalcium-kloridban oldható N-frakciókra alföldi mészlepedékes csernozjom talajon

A trágyázás és öntözés tartamhatása a 0,01 mol kalcium-kloridban oldható N-frakciókra alföldi mészlepedékes csernozjom talajon AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN 58 (2009) 2 251 264 A trágyázás és öntözés tartamhatása a 0,01 mol kalcium-kloridban oldható N-frakciókra alföldi mészlepedékes csernozjom talajon 1 BERÉNYI SÁNDOR, 1 BERTÁNÉ SZABÓ

Részletesebben

Összefoglalás. Summary. Bevezetés

Összefoglalás. Summary. Bevezetés A talaj kálium ellátottságának vizsgálata módosított Baker-Amacher és,1 M CaCl egyensúlyi kivonószerek alkalmazásával Berényi Sándor Szabó Emese Kremper Rita Loch Jakab Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki

Részletesebben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Kökény Mónika 1 Tóth Zoltán 2 Hotváth Zoltán 3 - Csitári Gábor 4 Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Development of microbial biomass and humus quality in a

Részletesebben

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ISKOLA VEZETŐ DR. GÁBORJÁNYI RICHARD MTA DOKTORA AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE

Részletesebben

A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN. VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS

A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN. VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS A globális felmelegedés kedvezőtlen hatásai a Mátraaljai

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics. Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics PhD Student Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise

Részletesebben

PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE

PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE PARABOLIKUS HATÁSFÜGGVÉNY ÉRTELMEZÉSE Tolner László 1 Kiss Szendille 2 Czinkota Imre 1 1 Szent István Egyetem, MKK, Talajtani és Agrokémiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. E-mail: Tolner.Laszlo@mkk.szie.hu

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Correlation & Linear Regression in SPSS Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise 1 - Correlation File / Open

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

Összefoglalás. Summary

Összefoglalás. Summary Parlagoltatásos, zöld- és istállótrágyázásos vetésforgók összehasonlítása a talajtömörödöttség tükrében Szőllősi István Antal Tamás Nyíregyházi Főiskola, Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar Jármű és

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben

FATERMÉSI FOK MEGHATÁROZÁSA AZ EGÉSZÁLLOMÁNY ÁTLAGNÖVEDÉKE ALAPJÁN

FATERMÉSI FOK MEGHATÁROZÁSA AZ EGÉSZÁLLOMÁNY ÁTLAGNÖVEDÉKE ALAPJÁN 4. évfolyam 2. szám 2 0 1 4 101 107. oldal FATERMÉSI FOK MEGHATÁROZÁSA AZ EGÉSZÁLLOMÁNY ÁTLAGNÖVEDÉKE ALAPJÁN Veperdi Gábor Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdômérnöki Kar Kivonat A fatermési fok meghatározása

Részletesebben

Az évjárat és a műtrágyázás hatása az eltérő genetikai adottságú kukoricahibridek termésére, a fotoszintézis és a levélterület alakulására

Az évjárat és a műtrágyázás hatása az eltérő genetikai adottságú kukoricahibridek termésére, a fotoszintézis és a levélterület alakulására Az évjárat és a műtrágyázás hatása az eltérő genetikai adottságú kukoricahibridek termésére, a fotoszintézis és a levélterület alakulására El Hallof Nóra Sárvári Mihály Debreceni Egyetem Agrártudományi

Részletesebben

Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes

Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes A - MurányiE:Layout 1 2/18/16 9:34 AM Page 1 Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes Eszter Murányi University

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei FONTOSABB AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA AZ ŐSZI BÚZA TERMESZTÉSBEN

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei FONTOSABB AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA AZ ŐSZI BÚZA TERMESZTÉSBEN Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei FONTOSABB AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA AZ ŐSZI BÚZA TERMESZTÉSBEN Hornok Mária Témavezető: Prof. Dr. Pepó Péter MTA doktora DEBRECENI EGYETEM Hankóczy

Részletesebben

Művelt talajok oldható P- és K-tartalmának változásai

Művelt talajok oldható P- és K-tartalmának változásai AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN 52 (2003) 1 2 53 66 Művelt talajok oldható P- és K-tartalmának változásai SZŰCS MIHÁLY és SZŰCS MIHÁLYNÉ Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Nonparametric Tests

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Nonparametric Tests Nonparametric Tests Petra Petrovics Hypothesis Testing Parametric Tests Mean of a population Population proportion Population Standard Deviation Nonparametric Tests Test for Independence Analysis of Variance

Részletesebben

Produkció mérések. Gyakorlati segédanyag a Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar hallgatóinak

Produkció mérések. Gyakorlati segédanyag a Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar hallgatóinak SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR NÖVÉNYTANI ÉS ÖKOFIZIOLÓGIAI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 075 FAX:(28) 410 804 Produkció mérések Gyakorlati segédanyag

Részletesebben

A kukoricahibridek makro-, mezo- és mikroelemtartalmának változása a tápanyagellátás függvényében

A kukoricahibridek makro-, mezo- és mikroelemtartalmának változása a tápanyagellátás függvényében A kukoricahibridek makro-, mezo- és mikroelemtartalmának változása a tápanyagellátás függvényében Jakab Péter Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Növénytermesztési és Tájökológiai

Részletesebben

Szalay Sándor a talaj-növény rendszerről Prof. Dr. Győri Zoltán intézetigazgató, az MTA doktora a DAB alelnöke

Szalay Sándor a talaj-növény rendszerről Prof. Dr. Győri Zoltán intézetigazgató, az MTA doktora a DAB alelnöke Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Mezőgazdaságtudományi Kar Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet Szalay Sándor a talaj-növény rendszerről Prof. Dr. Győri

Részletesebben

Időjárási paraméterek hatása az őszi búza liszt fehérjetartalmára és sütőipari értékszámára

Időjárási paraméterek hatása az őszi búza liszt fehérjetartalmára és sütőipari értékszámára Időjárási paraméterek hatása az őszi búza liszt fehérjetartalmára és sütőipari értékszámára Sipos Péter Tóth Árpád Győri Zoltán Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi

Részletesebben

Agrárkönyvtári Hírvilág, 2013. XX. évfolyam 3. szám Ajánló bibliográfia. Árpa

Agrárkönyvtári Hírvilág, 2013. XX. évfolyam 3. szám Ajánló bibliográfia. Árpa Agrárkönyvtári Hírvilág, 2013. XX. évfolyam 3. szám Ajánló bibliográfia Árpa Könyvek az OMGK állományából B 23522 BAKÓ Attila HAJÓSNÉ NOVÁK Márta A rezisztencianemesítés és az évjárat hatása a tavaszi

Részletesebben

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary László Szemethy, Róbert Lehoczki, Krisztián Katona, Norbert Bleier, Sándor Csányi www.vmi.szie.hu Background and importance large herbivores are overpopulated

Részletesebben

Komposztált vágóhídi melléktermékek hatása szántóföldi növények terméshozamára. Összefoglalás

Komposztált vágóhídi melléktermékek hatása szántóföldi növények terméshozamára. Összefoglalás Komposztált vágóhídi melléktermékek hatása szántóföldi növények terméshozamára Ragályi Péter Kádár Imre MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, Budapest E-mail: ragalyi@rissac.hu Összefoglalás Őrbottyáni

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

AGROMETEOROLÓGIAI INTÉZETI TANSZÉK

AGROMETEOROLÓGIAI INTÉZETI TANSZÉK AGROMETEOROLÓGIAI INTÉZETI TANSZÉK Az Agroklimatológiai Kutatócsoport publikációi (1996-2012): Könyvrészlet: 1. VARGA-HASZONITS Z. (1997): Agrometeorológiai információk és hasznosításuk. In: Meteorológia

Részletesebben

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL MARTON L. CSABA, SZŐKE CSABA ÉS PINTÉR JÁNOS Kukoricanemesítési Osztály Bevezetés Hazai éghajlati viszonyaink

Részletesebben

A TALAJOK KÖNNYEN KIOLDHATÓ ELEMTARTALMÁNAK VÁLTOZÁSA BIOGÁZ GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKÉNEK HATÁSÁRA

A TALAJOK KÖNNYEN KIOLDHATÓ ELEMTARTALMÁNAK VÁLTOZÁSA BIOGÁZ GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKÉNEK HATÁSÁRA A TALAJOK KÖNNYEN KIOLDHATÓ ELEMTARTALMÁNAK VÁLTOZÁSA BIOGÁZ GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKÉNEK HATÁSÁRA CHANGES OF ELEMENT CONTENT OF SOIL ON APPLICATION OF BIOGAS FERMENTATION SLUDGE Vágó Imre 1 Makádi Marianna

Részletesebben

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján Rózsa Attila Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet, Számviteli

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 282 A TÜDİ SÚLYÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSE NÉHÁNY TESTMÉRETTEL AUBRAC ÉS CHAROLAIS

Részletesebben

Mikrobiológiai oltóanyagok hatása angolperje növekedésére és a talaj tápelem-tartalmára tenyészedényes kísérletben

Mikrobiológiai oltóanyagok hatása angolperje növekedésére és a talaj tápelem-tartalmára tenyészedényes kísérletben JakabA:Layout 1 3/10/14 1:33 PM Page 1 Mikrobiológiai oltóanyagok hatása angolperje növekedésére és a talaj tápelem-tartalmára tenyészedényes kísérletben Jakab Anita Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaságtudományi Kar, Mosonmagyaróvár AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET "A" Programvezető "B" Programvezető Prof.

Részletesebben

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 82 86. NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING LEDNICZKY

Részletesebben

36% more maize was produced (Preliminary production data of main crops, 2014)

36% more maize was produced (Preliminary production data of main crops, 2014) Release date: 22 January 2015 Next release: 26 January 2015. Vital events, January November 2014 Number 13 36% more maize was produced (Preliminary data of main crops, 2014) In 2014 the of all major crops

Részletesebben

Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,

Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, TANULSÁGOK A NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREK STATISZTIKAI ÉRTÉKELÉSÉBŐL LESSONS OF THE STATISTICAL EVALUATION OF SHEAR STRENGTH PARAMETERS Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Nonparametric Tests. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Nonparametric Tests. Petra Petrovics. Nonparametric Tests Petra Petrovics PhD Student Hypothesis Testing Parametric Tests Mean o a population Population proportion Population Standard Deviation Nonparametric Tests Test or Independence Analysis

Részletesebben

Nagy Emese: Polimorfizmus és rokonsági körök vizsgálata kukoricában (Zea mays) Témavezetők: Cs. L. Marton G Gyulai

Nagy Emese: Polimorfizmus és rokonsági körök vizsgálata kukoricában (Zea mays) Témavezetők: Cs. L. Marton G Gyulai Nagy Emese: Polimorfizmus és rokonsági körök vizsgálata kukoricában (Zea mays) Témavezetők: Cs. L. Marton G Gyulai BEVEZETÉS A molekuláris biológiai és genetikai módszerek gyors fejlődése egyre inkább

Részletesebben

Környezetben részlegesen lebomló műanyag fóliák degradációjának nyomon követése

Környezetben részlegesen lebomló műanyag fóliák degradációjának nyomon követése Környezetben részlegesen lebomló műanyag fóliák degradációjának nyomon követése Rétháti Gabriella 1, Pogácsás Krisztina 1, Heffner Tamás 2, Simon Barbara 1, Czinkota Imre 1, Tolner László 1, Kelemen Ottó

Részletesebben

Ásványi- és szervestrágyázás hatása a termésre és a CO 2 -termelésre szántóföldi és tenyészedény-kísérletben

Ásványi- és szervestrágyázás hatása a termésre és a CO 2 -termelésre szántóföldi és tenyészedény-kísérletben AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN 62 (2013) 1 163 176 Ásványi- és szervestrágyázás hatása a termésre és a CO 2 -termelésre szántóföldi és tenyészedény-kísérletben 1 HOFFMANN Sándor, 1 BERECZ Katalin, 2 BÁLINT Ágnes,

Részletesebben

Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen 2. Kertészettudományi Intézet, Debrecen dobosa@agr.unideb.

Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet, Debrecen 2. Kertészettudományi Intézet, Debrecen dobosa@agr.unideb. DobosA et al.:layout 1 9/18/14 10:42 AM Page 1 A normalizált vegetációs index (NDVI) és a terméseredmények közötti összefüggések értékelése fűszerpaprika (Capsicum annuum L. var. longum) állományban 1

Részletesebben

Dr. Varga Zoltán publikációs listája

Dr. Varga Zoltán publikációs listája Dr. Varga Zoltán publikációs listája Könyvrészlet: 1. VARGA Z. (2010): Az agrometeorológiai információk hasznosításának alapjai. In: Anda A. Kocsis T. (szerk.): Agrometeorológiai és klimatológiai alapismeretek.

Részletesebben

Cink permetezőtrágyázás hatása a kukorica (Zea Mays L.) termésére és tápelem-összetételére

Cink permetezőtrágyázás hatása a kukorica (Zea Mays L.) termésére és tápelem-összetételére Cink permetezőtrágyázás hatása a kukorica (Zea Mays L.) termésére és tápelem-összetételére Kremper Rita. 1 - Zsigrai György 2 - Loch Jakab 1 1. Debreceni Egyetem, Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma,

Részletesebben

AZ ŐSZI BÚZA MINŐSÉGÉNEK JELLEMZÉSE AZ SDS SZEDIMENTÁCIÓS INDEX SEGÍTSÉGÉVEL. Szilágyi Szilárd Győri Zoltán Debreceni Agrártudományi Egyetem, Debrecen

AZ ŐSZI BÚZA MINŐSÉGÉNEK JELLEMZÉSE AZ SDS SZEDIMENTÁCIÓS INDEX SEGÍTSÉGÉVEL. Szilágyi Szilárd Győri Zoltán Debreceni Agrártudományi Egyetem, Debrecen AZ ŐSZI BÚZA MINŐSÉGÉNEK JELLEMZÉSE AZ SDS SZEDIMENTÁCIÓS INDEX SEGÍTSÉGÉVEL Szilágyi Szilárd Győri Zoltán Debreceni Agrártudományi Egyetem, Debrecen A gabonafélék elsősorban az őszi búza kiemelkedő jelentőségűek

Részletesebben

Examination of nutrient reaction of winter wheat after sunflower forecrop

Examination of nutrient reaction of winter wheat after sunflower forecrop A - SzilágyiG:Layout 1 2/3/16 12:54 PM Page 1 Examination of nutrient reaction of winter wheat after sunflower forecrop Gergely Szilágyi University of Debrecen Faculty of Agricultural and Food Sciences

Részletesebben

Supporting Information

Supporting Information Supporting Information Cell-free GFP simulations Cell-free simulations of degfp production were consistent with experimental measurements (Fig. S1). Dual emmission GFP was produced under a P70a promoter

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. GÁZEMISSZIÓS KÖRNYEZETTERHELÉS MÉRÉSE ISTÁLLÓKBAN Pazsiczki Imre, FVMMI Summary: In a research task started in 2000 we aimed at quantifying

Részletesebben

0,01 M CaCl 2 oldható összes nitrogéntartalom meghatározása kétféle módszerrel. Összefoglalás. Summary. Bevezetés

0,01 M CaCl 2 oldható összes nitrogéntartalom meghatározása kétféle módszerrel. Összefoglalás. Summary. Bevezetés 0,01 M CaCl 2 oldható összes nitrogéntartalom meghatározása kétféle módszerrel Filep Tibor 1 Kincses Sándorné 2 Balláné Kovács Andrea 2 1 MTA TAKI 1022 Budapest, Herman O. út 15. 2 Debreceni Egyetem, 4032

Részletesebben

IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL

IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL IZOTÓPHIDROKÉMIAI KOMPLEX MÓDSZER ALKALMAZÁSA TALAJVIZEK UTÁNPÓTLÓDÁSÁNAK VIZSGÁLATÁNÁL Kompár László 1, Szűcs Péter 2, Palcsu László 3, Braun Mihály 4 tudományos segédmunkatárs 1 DSc, tanszékvezető, egyetemi

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Factor Analysis

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Factor Analysis Factor Analysis Factor analysis is a multiple statistical method, which analyzes the correlation relation between data, and it is for data reduction, dimension reduction and to explore the structure. Aim

Részletesebben

EMELT SZINTŰ KÁLIUM INDÍTÓTRÁGYÁZÁS HATÁSA VÖRÖSHAGYMÁRA. KULCSSZAVAK: termésátlag, szárazanyag-tartalom, tárolhatóság, stressztűrés

EMELT SZINTŰ KÁLIUM INDÍTÓTRÁGYÁZÁS HATÁSA VÖRÖSHAGYMÁRA. KULCSSZAVAK: termésátlag, szárazanyag-tartalom, tárolhatóság, stressztűrés 24 KERTGAZDASÁG 2011. 43. (3) ZÖLDSÉGTERMESZTÉS EMELT SZINTŰ KÁLIUM INDÍTÓTRÁGYÁZÁS HATÁSA VÖRÖSHAGYMÁRA TÓTH JÁNOS, OMBÓDI ATTILA Szent István Egyetem, Kertészeti Technológiai Intézet KULCSSZAVAK: termésátlag,

Részletesebben

FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2

FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2 FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2 Hátrányos-e az új tagállamok számára a KAP támogatások disztribúciója? Can the CAP fund distribution system be considered unfair to the new Member States? A

Részletesebben

Hoyk Edie-Kovács András Donát 2 -Tompa Mihály 3

Hoyk Edie-Kovács András Donát 2 -Tompa Mihály 3 A ZÖLDFALAK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES ELŐNYEI KECSKEMÉT KÖZÉPÜLETEINEK PÉLDÁJÁN POTENTIAL BENEFITSOF GREEN WALLS APPLICATION ON THE EXAMPLE OF PUBLIC BUILDINGS IN KECSKEMÉT Hoyk Edie-Kovács András Donát

Részletesebben

Statistical Inference

Statistical Inference Petra Petrovics Statistical Inference 1 st lecture Descriptive Statistics Inferential - it is concerned only with collecting and describing data Population - it is used when tentative conclusions about

Részletesebben

AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN

AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN Tájökológiai Lapok 5 (2): 287 293. (2007) 287 AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN ZBORAY Zoltán Honvédelmi Minisztérium Térképészeti

Részletesebben

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN Major István 1, Gyökös Brigitta 1,2, Furu Enikő 1, Futó István 1, Horváth Anikó 1, Kertész Zsófia 1, Molnár Mihály 1 1 MTA Atommagkutató

Részletesebben

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP Anagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 309 319. HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP PÁLINKÁS SÁNDOR Miskolci

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 7 Issue 4 Különszám Gödöllı 2011 375 A SILÓKUKORICA TERMÉSMENNYISÉGÉNEK ÉS BELTARTALMI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

Részletesebben

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL MILISITS G., SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., LÉVAI A., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I. Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE HORÁK A. P. HALAS V. CZÁR D. - TISCHLER A. TOSSENBERGER J. Összefoglalás A nagy teljesítményre képes genotípusok

Részletesebben

Ipari melléktermékek vizsgálata a növények tápanyag-utánpótlásában

Ipari melléktermékek vizsgálata a növények tápanyag-utánpótlásában Tóth Brigitta 1,2 Gombás Dániel 1 Bojtor Csaba 1 Hankovszky Gerda 1 Lehoczky Éva 2 Ipari melléktermékek vizsgálata a növények tápanyag-utánpótlásában Examination of industrial by-products in plant nutrition

Részletesebben

Harvested production of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary production data of main crops, 2013)

Harvested production of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary production data of main crops, 2013) Release date: 22 January 2014 Next release: 24 January 2014. Vital events, January November 2013 Number 13 Harvested of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary data of main crops, 2013)

Részletesebben

Diagnosztikai szemléletű talajtérképek szerkesztése korrelált talajtani adatrendszerek alapján

Diagnosztikai szemléletű talajtérképek szerkesztése korrelált talajtani adatrendszerek alapján Diagnosztikai szemléletű talajtérképek szerkesztése korrelált talajtani adatrendszerek alapján Bakacsi Zsófia 1 - Szabó József 1 Waltner István 2 Michéli Erika 2 Fuchs Márta 2 - Laborczi Annamária 1 -

Részletesebben

Étkezési búzák mikotoxin tartalmának meghatározása prevenciós lehetıségek

Étkezési búzák mikotoxin tartalmának meghatározása prevenciós lehetıségek Étkezési búzák mikotoxin tartalmának meghatározása prevenciós lehetıségek Téren, J., Gyimes, E., Véha, A. 2009. április 15. PICK KLUB Szeged 1 A magyarországi búzát károsító Fusarium fajok 2 A betakarítás

Részletesebben

SZERVES- ÉS MŰTRÁGYA HATÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A KUKORICA PRODUKCIÓJÁRA TARTAMKÍSÉRLETBEN

SZERVES- ÉS MŰTRÁGYA HATÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A KUKORICA PRODUKCIÓJÁRA TARTAMKÍSÉRLETBEN SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVES- ÉS MŰTRÁGYA HATÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A KUKORICA PRODUKCIÓJÁRA TARTAMKÍSÉRLETBEN Doktori (PhD) értekezés tézisei Micskei Györgyi Gödöllő 2012 A doktori iskola Megnevezése:

Részletesebben

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) www.zoolog.hu Dr. Dombos Miklós Tudományos főmunkatárs MTA ATK TAKI Innovative Real-time Monitoring and Pest control

Részletesebben

A MINTAVÉTELI ERŐFESZÍTÉS HATÁSA A MINTAREPREZENTATIVITÁSRA EFFECT OF SAMPLING EFFORT ON THE SAMPLE REPRESENTATIVENESS

A MINTAVÉTELI ERŐFESZÍTÉS HATÁSA A MINTAREPREZENTATIVITÁSRA EFFECT OF SAMPLING EFFORT ON THE SAMPLE REPRESENTATIVENESS 209 Acta Biol. Debr. Oecol. Hung 18: 209 213, 2008 A MINTAVÉTELI ERŐFESZÍTÉS HATÁSA A MINTAREPREZENTATIVITÁSRA SCHMERA DÉNES 1 ERŐS TIBOR 2 1 Nyíregyházi Főiskola, Biológia Intézet, 4400 Nyíregyháza, Sóstói

Részletesebben

Statistical Dependence

Statistical Dependence Statistical Dependence Petra Petrovics Statistical Dependence Deinition: Statistical dependence exists when the value o some variable is dependent upon or aected by the value o some other variable. Independent

Részletesebben

GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK NEDVÁRAMLÁSI DINAMIKÁJA

GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK NEDVÁRAMLÁSI DINAMIKÁJA GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK NEDVÁRAMLÁSI DINAMIKÁJA Juhász Ágnes Sepsi Panna Tőkei László Bevezetés Kutatásunkban egyedi, fatörzsön mért nedváramlási adatokra támaszkodva megvizsgáltuk, hogy hogyan változik a

Részletesebben

Péter T. NAGY 1, József RACSKÓ 2 *, Zoltán SZABÓ 2, József NYÉKI 2 ORIGINAL PAPER

Péter T. NAGY 1, József RACSKÓ 2 *, Zoltán SZABÓ 2, József NYÉKI 2 ORIGINAL PAPER ORIGINAL PAPER STUDY OF THE EFFECTIVENESS OF DIFFERENT GROUNDCOVER MATTER ON MACRONUTRIENT CONTENT OF LEAF IN APPLE ORCHARD IN EAST HUNGARY KÜLÖNBÖZŐ TALAJTAKARÓ ANYAGOK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA ALMALEVÉL

Részletesebben

Growth and clorophyll content dynamics of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) in different cropyear

Growth and clorophyll content dynamics of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) in different cropyear AGrártUDoMányI KözLEMényEK, 213/53. Growth and clorophyll content dynamics of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) in different cropyear Enikő Vári University of Debrecen, Centre for Agricultural and Applied

Részletesebben

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN Földrajz angol nyelven középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Paper

Részletesebben

A klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak vizsgálata Romániában

A klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak vizsgálata Romániában XII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia - Kolozsvár, 2009. május 15-17. A klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak vizsgálata Romániában Szerző: Bíró Boróka-Júlia Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-

Részletesebben

Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére

Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére Készítette: Farkas Éva Tervezési feladat, biomérnök, BSc Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2012 A búzaszalma A búza (Triticum)

Részletesebben

A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella

A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Hungarian Meteorological Service KRITéR

Részletesebben

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Bevezetés A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Abayné Hamar Enikő Marselek Sándor GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Gyöngyös A Magyarországon zajló társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Információtartalmú elemzések a közlekedéseredetű szennyezőanyagok hatásvizsgálatánál

Információtartalmú elemzések a közlekedéseredetű szennyezőanyagok hatásvizsgálatánál Információtartalmú elemzések a közlekedéseredetű szennyezőanyagok hatásvizsgálatánál Kozma-Bognár Veronika 1 Szabó Rita 2 Berke József 2 1 ügyvivő szakértő, Pannon Egyetem, Meteorológia és Vízgazdálkodás

Részletesebben

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt Nagy László Komlósi István Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék,

Részletesebben

Bevezetés, irodalmi áttekintés

Bevezetés, irodalmi áttekintés Makleit Péter - Nagy László Nagy László Géza - Veres Szilvia Az együttes nevelés hatása a napraforgó (Helianthus annuus L. cv.: NK Brio) és a bojtorján szerbtövis (Xanthium strumarium L.) növekedésére

Részletesebben

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI SZINTEK ELKÜLÖNÍTÉSÉNEK LEHETİSÉGE AZ İSZI BÚZÁBAN (TRITICUM AESTIVUM L.) SPEKTRÁLIS VIZSGÁLATOK ALAPJÁN.

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI SZINTEK ELKÜLÖNÍTÉSÉNEK LEHETİSÉGE AZ İSZI BÚZÁBAN (TRITICUM AESTIVUM L.) SPEKTRÁLIS VIZSGÁLATOK ALAPJÁN. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI SZINTEK ELKÜLÖNÍTÉSÉNEK LEHETİSÉGE AZ İSZI BÚZÁBAN (TRITICUM AESTIVUM L.) SPEKTRÁLIS VIZSGÁLATOK ALAPJÁN SZALAY D. KORNÉL 1, 3, TARNAWA ÁKOS 2, BALLA ISTVÁN 2, TOLNER IMRE T. 3 ÉS

Részletesebben

A gyomnövények szerepe a talaj - növény rendszer tápanyagforgalmában

A gyomnövények szerepe a talaj - növény rendszer tápanyagforgalmában Dr. Lehoczky Éva DSc A gyomnövények szerepe a talaj - növény rendszer tápanyagforgalmában Gyomnövények tápanyagelvonásának tanulmányozása precíziós eljárások és térinformatikai módszerek alkalmazásával

Részletesebben

Effect of Ferilizer on the Yield of Maize (Zea mays L.)

Effect of Ferilizer on the Yield of Maize (Zea mays L.) Effect of Ferilizer on the Yield of Maize (Zea mays L.) Tamás Rátonyi Dénes Sulyok László Huzsvai Attila Megyes University of Debrecen, Centre for Agricultural Sciences, Faculty of Agricultural Sciences,

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT:

PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT: PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT: 1., Kalmárné Hollósi, E. Kalmár, S. (2000): Friss zöldségek és gyümölcsök értékesítési formái New Jersey államban. Gazdálkodás XLIV.

Részletesebben

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Iskolavezető: Dr. Kocsis László, egyetemi tanár Témavezetők: Dr. Nádasyné Dr. Ihárosi Erzsébet,

Részletesebben

A klímamodellek alkalmazásának tapasztalatai a magyarországi gabona félék hozam előrejelzéseiben

A klímamodellek alkalmazásának tapasztalatai a magyarországi gabona félék hozam előrejelzéseiben Hatásvizsgálói konzultációs workshop Országos Meteorológiai Szolgálat A klímamodellek alkalmazásának tapasztalatai a magyarországi gabona félék hozam előrejelzéseiben Kemény Gábor, Fogarasi József, Molnár

Részletesebben

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK Szakkönyvtár FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK 2013. szeptember Acta Oeconomica Állam- és Jogtudomány Élet és Irodalom Figyelő Gazdaság és Jog Határozatok Tára HVG Közgazdasági Szemle Külgazdaság Magyar Hírlap

Részletesebben

AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI PROGRAMOK BEVEZETÉSÉNEK HATÁSA A KIJELÖLT MINTATERÜLETEK FÖLDHASZNÁLATÁRA ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEINEK VÉDELMÉRE

AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI PROGRAMOK BEVEZETÉSÉNEK HATÁSA A KIJELÖLT MINTATERÜLETEK FÖLDHASZNÁLATÁRA ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEINEK VÉDELMÉRE Tájökológiai Lapok 4 (2): 277 289. (2006) 277 AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI PROGRAMOK BEVEZETÉSÉNEK HATÁSA A KIJELÖLT MINTATERÜLETEK FÖLDHASZNÁLATÁRA ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEINEK VÉDELMÉRE GRÓNÁS VIKTOR 1, CENTERI

Részletesebben

ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL

ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 213-220. ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL Lukács János egyetemi

Részletesebben

AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, TILLING

AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, TILLING Hagyomány és haladás a növénynemesítésben AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, BÁLINT ANDRÁS FERENC 1, SZIRA FRUZSINA 1, ANDREAS BÖRNER 2, KERSTIN

Részletesebben

Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása

Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása Összefoglalás A szívkatéter egy olyan intravaszkuláris katéter, amelyet a szívbe vezetnek, ültetnek be diagnosztikus vagy terápiás célból. A katéterek felvezetés/eltávolítás

Részletesebben

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Dr. Vágó Imre A téma címe: Talajok könnyen felvehető bórkészletének meghatározására alkalmas kivonószer kidolgozása, az egyes talajtulajdonságok

Részletesebben

Nedvességtakarékos talajművelési rendszer fejlesztése Karcagon

Nedvességtakarékos talajművelési rendszer fejlesztése Karcagon Nedvességtakarékos talajművelési rendszer fejlesztése Karcagon ZSEMBELI JÓZSEF, SZŰCS LILLA, TUBA GÉZA, CZIMBALMOS RÓBERT Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézet, zsembeli@agr.unideb.hu

Részletesebben

A nátrium-szelenit hatása a közönséges televényféregre (Enchytraeus albidus Henle, 1837 Oligochaeta: Enchytraeidae)

A nátrium-szelenit hatása a közönséges televényféregre (Enchytraeus albidus Henle, 1837 Oligochaeta: Enchytraeidae) Rövid közlemény ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK (2004) 89(1): 67 71. A nátrium-szelenit hatása a közönséges televényféregre (Enchytraeus albidus Henle, 1837 Oligochaeta: Enchytraeidae) SOMOGYI ZOLTÁN ¹, BAKONYI

Részletesebben

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR.

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR. ALL RIGHTS RESERVED SOKSZOROSÍTÁSI CSAK A MTT ÉS A KIADÓ ENGEDÉLYÉVEL Az asthmás és COPD-s betegek életminõségét befolyásoló tényezõk OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA Semmelweis Egyetem

Részletesebben

practices Mosaic and timed mowing Mosaic and timed mowing Mosaic and timed mowing 10 m wide fallow strips (4 parcels)

practices Mosaic and timed mowing Mosaic and timed mowing Mosaic and timed mowing 10 m wide fallow strips (4 parcels) Name of treatment (Action C5 in HUKM10004 by KMNPD and MME) Goal of the treatment Description of treatment and management practices Treated area Maximum No. of sub-groups ha pcs. Type1. Extensive mosaic

Részletesebben

A kukorica vízfelhasználása. Összefoglalás. Summary. Bevezetés

A kukorica vízfelhasználása. Összefoglalás. Summary. Bevezetés A kukorica vízfelhasználása Rajkainé Végh Krisztina Rajkai Kálmán Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézet, Budapest E-mail: krvegh@rissac.hu Összefoglalás Két kétvonalas hibridkukorica és négy beltenyésztett

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 219 AZ ÚJSZÜLÖTT CSIKÓ EGYES ÉLETTEVÉKENYSÉGEINEK ÉRTÉKELÉSÉRŐL

Részletesebben

A biomassza alapú falufűtőművek létesítésének társadalomföldrajzi kérdései a Hernád-völgy településein

A biomassza alapú falufűtőművek létesítésének társadalomföldrajzi kérdései a Hernád-völgy településein Tóth Tamás 1 Tóth József Barnabás 2 A biomassza alapú falufűtőművek létesítésének társadalomföldrajzi kérdései a Hernád-völgy településein Summary Village heating plants operating in the EU have directly

Részletesebben

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and WT sham Trpv4 -/- sham Saline 10µM GSK1016709A P value Saline 10µM GSK1016709A P value Number 10 10 8 8 Intercontractile interval (sec) 143 (102 155) 98.4 (71.4 148) 0.01 96 (92 121) 109 (95 123) 0.3 Voided

Részletesebben

HU ISSN 1787-5072 www.anyagvizsgaloklapja.hu 62

HU ISSN 1787-5072 www.anyagvizsgaloklapja.hu 62 Kockázatalapú karbantartás Új törekvések* Fótos Réka** Kulcsszavak: kockázatalapú karbantartás és felülvizsgálat, kockázatkezelés, kockázati mátrix, API RBI szabványok Keywords: risk-based inspection and

Részletesebben