Tökéletesség felé a Shia Tudományban. Négy Éves Hawza Oktatási Program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tökéletesség felé a Shia Tudományban. Négy Éves Hawza Oktatási Program"

Átírás

1 Tökéletesség felé a Shia Tudományban Négy Éves Hawza Oktatási Program

2

3 Al-Mahdi Intézet & filozófiája... Az Al-Mahdi Intézet 1993-ban azzal az alapvető céllal alakult, hogy Európában olyan oktatási intézményt hozzon létre, mely haladó és felsőfokú képzést nyújt az Iszlám Tanulmányok és az Arab Nyelv területén, kifejezetten a multikulturális és pluralisztikus környezetből származó hallgatók részére. Az oktatás legfontosabb tananyaga egy intenzív és módosított formája annak, amit Najaf és Qum hagyományos Muszlim oktatási központjaiban tanítanak. Átfogó alapot biztosít hallgatóinak az olvasás, az elemzés és a klasszikus szöveg kontextualizálás (megfelelő közegbe helyezés) területén, nagy hangsúlyt fektetve a vallás, a teológia és a nyelv oktatásának modern elveire. Mindamellett, eltérően a Muszlim tanulás egyéb központjaitól, ez a tananyag teljes egészében angolul és arabul kerül átadásra.. A tudományos és akadémiai szigor az oktatás nyílt és nem dogmatikus filozófiájával párosul, mely nem feltételez semmilyen konkrét vallási vagy filozófiai elkötelezettséget az AMI-ben való tanulás feltételeként. E helyett az Intézet ragaszkodik ahhoz, illetve célja a más vallások és kulturális értékek tisztelete. Az Iszlámra vonatkozó klasszikus és kortárs műveltség elkötelezett vállalása mellett, - annak nyílt oktatási filozófiájával együtt -, az Al-Mahdi Intézet célja, hogy saját irányzatának megfelelően folytassa olyan tudósok kiművelését, akik az akadémiai hagyományokon belül is aktív résztvevőként tudnak működni. Az Intézetben végzett hallgatók aktívan képesek részt venni a Shia (siita) gondolkodás intellektuális továbbfejlesztésében és ezzel párhuzamosan hozzájárulnak az iszlám emberi arcának és az Ahlul Bayt tanításának szélesebb társadalmi körben történő bemutatásához..

4 Mit tanítanak és hogyan? A Négy Éves Hawza Program módosított, és intenzív Arab Nyelv és Iszlám Kollégiumot kínál a diákok számára, azt a hagyományos tananyagot alapul véve, amit a Najaf és Qum oktatási szemináriumain (Hawza) oktatnak. Kurzusainkat olyan tudósok vezetik, akik magasan képzettek a hagyományos és a modern tanulási módszerekben és az Intézet büszke a kiscsoportos oktatási modellre. Az instruktorok felolvassák, magyarázzák és értékelően elemzik azokat a hagyományos szövegeket, melyek átfogják a Muszlim tudományos tantárgyak teljes skáláját, ösztönözvén a hallgatókat mind a történelmi, mind a kortárs tanok érvényességének elismerésére. Ehhez az oktatási megközelítéshez hozzájárul az adott témához kapcsolódó társadalom-tudományok, és humán tantárgyak aktuális elveinek és módszereinek felhasználása, áthidalva ezzel a hagyományos oktatás és a kortárs akadémiai módszer közti szakadékot. Hallgatóinkat aktívan ösztönözzük arra, hogy interaktív módon fejlesszék saját tudásukat és gondolkodási képességüket a különböző témákban. Ily módon fejlődik ki az a kritikai képesség és független gondolkodásmód, mely elengedhetetlen része az iszlámra vonatkozó klasszikus és kortárs tudományok művelésébe való legmagasabb szintű bekapcsolódásnak.

5 Struktúra és Értékelés A program első éve azokra a bevezető modulokra fókuszál, melyek lefedik a főbb muszlim tudomány tantárgyait: Korán tanulmányok, Hadísz, Fiqh, Usul al-figh, Mantiq, Ilm al Kalam, Falsafa és Irfan; valamint ezekkel párhuzamosan az arab nyelv és nyelvtan intenzív tanulása. Az első év első szemeszterében az arab nyelv tanulásán van a legnagyobb hangsúly, mely lehetővé teszi az arab szövegek közvetlen tanulmányozását a második szemeszter megkezdésekor, számos más tantárgy keretén belül. Ezek a modulok kellő mélységű ismeretanyagot biztosítanak a történelmi összefüggésekről, főbb témákról, klasszikus vitákról és a legjelentősebb gondolkodókról minden egyes tantárgyon belül. Ez biztosítja azt a szilárd alapot, melyről sikeresen továbbléphetnek a második, harmadik és negyedik évre. A Program minden egyes soron következő éve erre az elvre épül, hogy a hallgatókat mélyreható és átfogó ismeretanyaggal lássa el tanulmányuk minden egyes soron következő szakaszában. A központi modulok tanulása mellett, a diákoknak időszakosan ismétlődő, kiegészítő szemináriumokon és műhelymunkákban is részt kell venniük, melyet híres előadók és az ulama (közösség) vezet. A szemináriumok és műhelymunkák célja azt biztosítani, hogy a hallgatók ne csak erős elméleti tudást szerezzenek az Iszlám Tanulmányokban, hanem szélesebb körű betekintést t nyerjenek a tudósok által látogatott egyetemi körökbe és az alulról szerveződő közösségi munkába, hogy ezzel kiegészítsék tanulmányaiknak gyakorlatban igényelt alkalmazhatóságát. A hallgatók tanulmányi előrehaladásának fontos jelzője a folyamatos értékelés, mely a képzés nélkülözhetetlen részét képezi az Al-Mahdi Intézetben. Az esszék és prezentációk formájában végzett munka a követelmény részét képezi minden egyes évben, olyan formában, hogy az segítse a diákokat az írásos és előadói képességeik fejlesztésében. Minden szemeszter vizsgaidőszakkal záródik, melyben a kurzus folyamán elsajátított készségek és tudás számonkérése írásos és szóbeli módon történik.

6 Bepillantás az oktatott tantárgyakba ARAB NYELV Az intenzív arab nyelv tréning arra összpontosít, hogy a lehetővé tegye a hallgatók számára azon magas fokú nyelvészeti képességeik kifejlesztését, amelyek szükségesek ahhoz, hogy önállóan megértsék, elemezzék, és döntésképesen foglalkozzanak a Korán arab nyelvezetével és a muszlim tudományokkal. Ennek megfelelően, a kurzus moduljait úgy állítottuk össze, hogy azok foglalkoznak a nyelvvel (lugha), a nyelvtannal (sarf wa nahw), az arab retorikával (balagha) és a Koráni morfológiával (i rab al-qur an). A Programban való részvételnek nem feltétele az arab nyelvismeret. Az első év az arabul nem anyanyelvi szinten beszélőknek megszerkesztett bevezető szövegek tanulmányozásával kezdődik. A harmadik évre a hallgatók képesek lesznek azoknak a magasabb szintű klasszikus munkáknak a tanulmányozására, melyeket hagyományosan az Arab nyelv tanításakor alkalmaznak, mint például Ibn Aqil Sharh c. műve. FIQH Tudományos meghatározás szerint a Fiqh a Sharia törvények részletes ismerete, specifikus bizonyítékokkal és indoklásokkal alátámasztva. A kurzus négy évén keresztül a hallgatók ezen törvényekről átfogó és fokozatosan kifejtett ismereteket kapnak, beleértve a törvények igazolása körüli viták ismertetését is. A fiqh történelmi fejlődését bemutató bevezető modul után Baqir Irwani al-fiqh al-istidlali műve kerül górcső alá. A fiqhi törvények teljes tárházának igazolásával döntésképes szellemben fognak foglalkozni a diákok, kezdve a wudhu (rituális tisztálkodás) módjától azokig a feltételekig, amelyek a pénzügyi tranzakciók érvényességét befolyásolják. A negyedik évben a diákok el fognak jutni magasabb szintű szövegekből válogatott témák olvasásáig,, mint például a Sharh al-luma a és az al- Maqasib.

7 USUL AL FIQH Az Usul al-fiqh egy olyan tantárgy, amely a fiqh törvényekből származó következtetések (dedukció) általános alapelveit tanítja. Az Usul al-fiqh mélyreható tanulmányozása a tudósok képzésének központi részét képezi a Shia tudomány történetének folyamán. Ezt a hagyományt követve, a hallgatók átfogó alapozást kapnak az Usul al-fiqhra vonatkozó összes elméleti fejtegetésről a hagyományos tananyag alapján, kiegészítve a nyelv filozófiájával, a hermeneutikával (írásmagyarázat), a morális filozófiával és az ismeretelmélettel foglalkozó akutális értekezésekkel. A bevezető kurzusok kötelező művei: Abd al-hadi al-fadli: Mabadi al-usul és Baqir al- Sadr: Halaqat al-uwla Ezt követi Muhammad Rida Muzaffar Usul al- Fiqh művének alapos és teljes átolvasása és értelmezése. HADÍSZ A Hadísz definíciója szerint olyan beszámolók összessége, amelyek a Próféta és az Ahlul Bayt imámjai törvényi szentesítéseit, mondásait és cselekedeteit adja át. A hagyományok tartalmának szövegkörnyezetbe helyezésén és elemzésén felül és azon kívül, az Al-Mahdi Intézetnél történő Hadísz tanulás maga után vonja azon klasszikus tantárgyak további részletes tanulását, melyek a hagyományok osztályozását és autentikusság vizsgálatát tartalmazzák, vagyis az ilm al-diraya és ilm al-rijal. Az elméleti tanulás kiegészül a felügyelt gyakorlati képzéssel a hadísz hitelesség vizsgálat módszerének szigorú, hagyományos alkalmazásában, biztosítván, hogy a hallgatók megszerzik a szükséges készségeket, hogy egyedül és függetlenül képesek legyenek ezt a folyamatot végigcsinálni Ezen gyakorlati képzésen keresztül, és a további tanulmányokra való hivatkozással együtt, a hallgatók részt tudnak venni a rendszer elbírálásában, valamint első kézből megtapasztalják a hagyományos megközelítés aprólékos természetét. TÖRTÉNELEM Habár a tradicionális Shia Hawza tananyag nem központi része, az Al-Mahdi Intézet nagy hangsúlyt fektet a történelem tanítására. Az áttekintett központi anyagok és időszakok magukba foglalják az Iszlám előtti Arábiát, a Próféta életét, a Próféta halála utáni időszakot és Shiaizmus és Skizmájának (hitszakadás) történelmét és fejlődését. A tárgy specifikus tudáson felül, a hallgatóknak hozzáférése van azokhoz a bibliográfiai és analitikai eszközökhöz, melyek szükségesek ahhoz, hogy kritikával foglalkozzanak az arab nyelven hozzáférhető elsődleges anyagokkal, valamint a másodlagos, angol nyelű összefoglalókkal.

8 IRFÁN (MISZTICIZMUS) Az Irfán kurzus a miszticizmus eredetét, történelmét és fejlődést vizsgálja az Iszlámon belül. A hallgatók képzést kapnak a központi eszmék misztikus irodalmon belüli elméleti és gyakorlati megosztottságáról, a kulcsfontosságú szövegek megismerésén keresztül. Az elméleti miszticizmus főbb tételeit a híres Jalal al-din al-rumi és Ibn Arabi műveiből és gyakorlati tételeit bu Nasr Abdullah bin Ali al-siraj al-tusi al-luma a fi Tarikh al-tasawwuf al-islami műveiből tanulják. ILM AL-KALAM (TEOLÓGIA) A Muszlim teológia különböző iskoláit és történelmi fejlődését áttekintő bevezető modul után, a hallgatók Allama Hilli klasszikus Shia művével, az al- Bab al-hadi Ashar-ral ismerkednek meg. A muszlim teológiai dogmák központi tételei, ide értve: Isten létezéséről szóló viták, az eleve elrendelésről és szabad akaratról szóló eszmecserék, theodicea (Isten igazságosságáról szóló értekezés), Prófétaság, Imámság és eszkatológia (végső dolgok tana), további kritikai vizsgálat alá kerül mind a kortárs Jaffer Subhani Illahiyat-ja és Kashf al-murad fi Tajrid al-ittiqad klasszikus mű Allama Hilli és Nasir al-din al-tusi írásainak vonatkozásában. FALSAFA (FILOZÓFIA) Ez a kurzus a Muszlim filozófia történeti eredetét mutatja be, ide értve a főbb filozófusokat és műveiket. Kritikailag vizsgálja és elemzi a Peripatetikus, a Felvilágosodás és a Transzcendentális Iskolák filozófiai tanait az Iszlám filozófiáján belül. Az első év után, a hallgatók Mulla Sadra transzcendentális filozófiájába nyernek széleskörű betekintést, al-tabatabi Bidayat al-hikma c. művének alapos átolvasásán keresztül.

9 KORÁN TANULMÁNYOK Az Intézet rendelkezik Korán Tanulmányok programmal, melynek két fő része van. Az első az Ulum al-qur an tanulmánya, egy klasszikus elméleti tárgy, mely olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a Korán hitelessége és annak fordítása, a kinyilatkoztatás természete és módja, a Korán struktúrája és témája. A kurzus Hadi Ma rifa al-talkhis wa al-tamhid c. művének tanulmányozására épít, kiegészítve a legkiemelkedőbb Orientalisták és a Koráni tanulmányok kortárs tudósainak munkáival. A második rész bemutatja Ilm al-tafsir-t, az elméleti alaptételek és a Korán magyarázat és szövegmagyarázás különboző megközelítéseit. Ezzel a háttérrel, a diákok megkezdik a Tafsir al-qur an tanulmányt is. Ez nem csak a Tafsir hagyományos atomista és tételes megközelítését jelenti, hanem lehetővé teszi a Korán szöveg/írásmagyarázó alkalmazásának kritikai megközelítését egy olyan szinten, ahol elvárás, hogy a hallgatók az Arab, a hadísz, usul alfiqh, teológia, miszticizmus és filozófia tanulmányaik során elsajátított elméleti készségekből merítsenek, hogy gazdagítsák helyes felfogásukat arról, amit a Muszlimok hisznek Isten Világában.

10 MANTIQ (LOGIKA) A logika a racionális gondolkodásra vezető szabályok és alapelvek tana. Ezt a klasszikus tudományt a Shia szemináriumokon keresztül tanítjuk, mely a muszlim intellektuális tantárgyak ismeretelméleti gondolkodásmódját mutatja be. Az Al-Mahdi Intézet Logika kurzusa mély betekintést nyújt ebbe a gondolkodásmódba kritikailag foglalkozva az összes fő tantárgy témáival, ide értve Fogalom, Jóváhagyás, és az Öt Művészet témákat, Muhammad Rida Muzaffar al-mantiq c. műve alapján. EGYÉB KURZUSOK A fent említett fő tárgyakon túl, az Al-Mahdi Intézet számos olyan képzési modult is kínál, amelyeket nem tanítanak a tradicionális Muszlim oktatási szemináriumokon. Ilyenek a Kortárs Filozófia és Etika Témái, az Iszlám Világ Politikai Gazdaságtana és Nemzetközi Politikája Morális Gazdaság és az Iszlám Bank és Pénzügyek jelensége, Nő és Nemi Tanulmányok, Összehasonlító Vallás, Iszlám és Pluralizmus és A Vallás és az Iszlám Tanulmányának módszertana.

11 Az Al-Mahdi Intézet komolyan elkötelezett a legalapvetőbb és legfontosabb klasszikus Iszlám és különösen Shia szövegek oktatására gondos, alapos, koncentrált és kritikai tanulmányozás által kortárs vonatkozásokat és kérdéseket mindig szem előtt tartva. Dr.AKRAMI

12 Az oktatói kar bemutatása Az Al-Mahdi Intézet tanári kara a legmagasabb szinten képzett oktatók testületéből áll, mind a hagyományos Muszlim tudományok, mind az akadémiai szintű minőség szempontjából. Olyan személyek alkotják, akik megalapozott életpályával rendelkeznek az alkotó tudomány területén, akik elkötelezett hívei a jelen társadalom fejlesztésének. Bár az Al-Mahdi alapvetően oktató intézet, a tanári kar és a szélesebb körű személyzet mélyrehatóan foglalkozik kutatással, publikálással és olyan külső (outreach) programokkal, amelyek a tudományos fórumokat és a szélesebb közösséget egyaránt szolgálják.

13 ARIF ABDUL HUSSAIN Arif Sejk Seyed Al-Khoei vallási iskolájában (Madrassa) tanult és kitüntetéssel diplomázott ban. Ezután Qum-ba utazott további tanulmányok végzésére, és Ilmíyyah (Hawza) Szemináriumot között végezte el. Ez alatt az idő alatt, magán képzést is kapott, és kutatási tanulmányokat is folytatott Qum néhány vezető tudósa mellett, miközben egyidejűleg Nyelvtant, Logikát és Usul al- Fiqh-et tanitott. Iránból történt visszatérése után Arif Sejk Ayatollah Hussain Amini mellett folytatta felsőfokú iszlám jogi (Dars al-kharij) tanulmányait óta igazgatója és vezető tanára az Al-Mahdi Intézetnek. Arif sejk termékeny és inspiráló előadó, és számos vallási prédikációt is tartott világszerte. A helyi közösségben meglévő vallási tanácsadó pozíciója mellett imámként szolgál Birmingham-ban a pénteki imákon (Dzsuma). Arif sejk oktatói és kutatási területéhez a Muszlim Filozófia, Teozófia, Misztika, Logika, Usul-al-Fiqh, Fiqh és a Tafsir tartozik. Számos tudományos munkát publikált, köztük fordításokat és eredeti cikkeket. SEYED AMIR AKRAMI Seyed Amir Akrami a Teheráni Egyetemről Iszlám Tudományokból BA fokozattal, és Vallás és Misztika területről MA fokozattal rendelkezik, PHD fokozatát pedig Vallásfilozófiából a kanadai McGill Egyetemen szerezte meg. Előadóként működött a Teheráni Egyetem Iszlám Teológia karán és meghívott kutató munkatársként dolgozott a Birminghami Egyetem Iszlám Tudományok és Keresztény- Muszlim Kapcsolatok Centrumában. Seyed Akrami a Vallásközi Dialógus titkáraként is működött az Iszlám Kultúra és Kommunikáció Szervezeténél Teheránban, Iránban. Tagja a Muszlim tudósok és Keresztény teológusok vezető közös csoportjának, részt véve azokon a rendszeres konferenciákon, amelyek a Canterbury érsek Hidak Építése c. kezdeményezése keretében kerülnek megrendezésre. Akrami Mester oktatói és kutatási területéhez tartozik: Iszlám tudományok (Korán, Iszlám Misztika, Filozófia és Teológia), vallásközi dialógus, Vallási Pluralizmus és Vallásfilozófia. Seyed Akrami munkái nagyszámú akadémiai folyóiratban és szerkesztett kiadványokban jelentek meg Angol és Farsi nyelven.

14 ALI FANAEI Dr Fanaei tizenhét év szemináriumi tanulásban vett részt. Diplomát szerzett a hires qum-i Fayziyeh School of the Hawza Illmiyah-ban, miután hét év Dars al- Kharij tanulás következett, olyan tanárok irányításával, mint Grand Ayatollah Tabrizi, Grand Ayatollah Haeiri, Grand Ayatollah Vahid, Grand Ayatollah Montazeri, és Ayatollah Ahmad Mianeji. Ez idő alatt, a Qumi Egyetemen MA fokozatot szerzett Iszlám Teológiából, különös tekintettel a Vallás Modern Teológiájára és Filozófiájára. Ezutánaz Egyesült Királyságba költözött, hogy a Sheffield Egyetem Filozófia Tanszékén kutatást folytasson. A Filozófia mestere dijban részesült a Morális Szkepticizmus és Morális Realizmus területén végzett kutatásaiért, és PhD fokozatot nyert az ismeretelméleti igazolás és a morális hiedelemek kutatásáért.. Dr.Fanaei oktatási és kutatási területéhez tartozik: A Fiqh Filozófiája, a Hermeneutika, az Usul-al-Fiqh, Tafsir, a Morális Filozófia, és Ismeretelmélet. Dr.Fanaei széles választékú kiváló publikációval rendelkezik mind angol, mind farsi nyelven, amelyek közé számos folyóirat cikk és monográfia tartozik. SEYED MOHAMMAD GHARI S. FATEMI Seyed Fatemei tizenhárom évet töltött el Qum hagyományos oktatási szemináriumain és egészen a legmagasabb szintig eljutott. Ez alatt az idő alatt egy sor Arab tudományágat tanulmányozott (beleértve a nyelvtant és irodalmat, a Formális Logikát, a Korán Tudományokat és a Tafsirt, a Teológiát, az Iszlám Filozófiát, és az Usul-al Fiqh-et valamint a Fiqh-et az akkori idők vezető tudósainak közvetlen irányítása alatt. Hagyományos képzésének ideje alatt Seyed Fatemei Közjogot is tanult a Teheráni Egyetemen és mind az LLb, mind az LLM fokozatot megszerezte ben Fatemi Mester PhD fokozatot szerzett a Manchesteri Egyetem Jogi Karán, az Összehasonlító Emberi Jogok tanulmányozásával. Seyed Fatemi oktatási és kutatási területéhez tartozik: az Emberi Jogok Filozófiai Alapjai, Nemzetközi és Összehasonlító Emberi Jogok, Az Iszlám és az Emberi Jogok, az Usul al-fiqh és Szövegmagyarázat, a Fiqh története és fejlődése, valamint a Muszlim Teológia. Nagyszámú publikációja jelent meg, beleértve több monográfiát és egy sor tudományos cikket vezető nemzetközi akadémiai folyóiratokban.

15 MUHAMMED KHALID Dr. Khalid az MA fokozatát a Birminghami Egyetemen, a PhD fokozatát pedig a skóciai Aberdeen Egyetemén szerezte meg. Ez előtt Dr. Khalid az Iszlám Tudományokból MA fokozatot szerzett a pakisztáni Markez e-uloom Iszlám Iskolában, és BA fokozatot a pakisztáni Idara Ishaatul Uloom-tól. 20 éven keresztül Vallásügyi Miniszterként és helyi iskolák meghívott előadójaként működött. Dr.Khalid főkonzulens pozicióját is betölti az Iszlám kérdésekben és kiterjedt tapasztalata van a közösségek közötti ügyek kezelésében. Dr.Khalid cikkeket írt egy Daily Jang London cimű vezető Urdu újságba olyan aktuális témákról, mint Nevelés, a Muszlim Ifjúság problémái, az Iszlám és az Extrémizmus. Folyamatosan ír angol nyelvű cikkeket és tanulmányokat az Azan magazinnak és a Naveed-eSahar c. újságnak olyan témákról, mint a Muszlim Ifjúság és Nevelés, az Ifjúság és a Bűnözés, az Iszlám és a Terrorizmus és más közösségi kérdések. Dr.Khalid kutatási és oktatási területéhez tartozik: Történelem, a Hadith Tudományok, az Ulum al-qour an és az Ulum al-hadith. IAN WILLIAMS Dr Williams tanult London, Nottingham és Derby egyetemein, valamint a King s College-ban. Korábban vallási és Iszlám tantárgyakat tanított a Chesteri, Derby és Birminghami városi Egyetemeken. Doktori kutatásai az Ali ibn Abi Talib jelenkori felfogására fókuszált, a Egyesült Királyság-beli Sunni és Tizenkettes Shi a hagyományok között. Jelenleg egy második doktori munkán dolgozik, ami a modern Török Vallási- Szociális Mozgalommal foglalkozik. Dr.Williams oktatási és kutatási területéhez tartozik: a szufizmus történelmi és jelenkori kifejeződése, kutatási módszerek a vallási-szociális mozgalmak tanulmányozásában, jelenkori Török Iszlám és annak beépülése az Európai Muszlim identitásba, Keresztény-Muszlim Vallásközi Dialógus. Dr.Williams rekordszámú közleményt publikált és számos akadémiai folyóiratban tovább folytatja munkáinak közlését.

16 MOHAMMED SHUKRI Shaykh Mohammed Mohammed Sejk 1993-ban az iraki Najaf város szemináriumán kezdte meg a felsőfokú vallási tanulmányait. Az elkövetkezendő hat év során olyan kiváló tudósok közvetlen irányítása alatt végezte tanulmányait, mint Shahid Muhammad Sadiq al-sadr Ajatollah és Kalantar Ajatollah. További oktatói közé tartozott ebben az időben Muhammad al-yaqubi Sejk, Mohammad al- Sistani Mester és Ahmed al-safi Mester. A évben elutazott a damaszkuszi Seyeda Zainab Hawzájában (szemináriumára), ahol a következő két évet a Jawad Tabrizi Ayatollah és Muhammad Hussein Fadl-Allah Ajatollah nevéhez fűződő intézményekben tanult. Ez alatt az idő alatt az al-sadr Intézetben tanított is tól folyamatosan tanítja a különböző a hagyományos hawzai tudományokat az Al-Mahdi Intézetben. Mohammed Sejk Európa számos országában tart vallási beszédeket, rendszeres résztvevője és elemzője több arab műholdas TV csatornának, és előadója volt a Vallás Szerepe című nemzetközi konferenciáknak is Irakban. Mohammed Sejk kutatási és oktatási érdeklődése kiterjed a logikára, a Fiqh-ra, az Összehasonlító Fiqh-ra, az Usul-al-Figh-ra és a Filozófiára, különös hangsúlyt fektetve az arab nyelvtanra, beszédre és retorikára. SEYED ALIRAZA NAQVI Seyed Aliraza I szlám tudományokból és arab nyelvből diplomázott az Seyed al-khoei vallási iskolájában (Madrassa), Londonban. Ezután tovább folytatta az iszlám tanulmányait Qum Ilmiyya egyetemén, Maddadi Főajatollah vezetése alatt. MA végzettséget is szerzett iszlám tudományokból a Punjab Egyetemen. Seyed Aliraza hosszú gyakorlattal rendelkezik a hagyományos Muszlim közösségek szolgálatában, a Muhammadi Vallási Iskola főelőadója Birminghamban, és ezt megelőzően mint az Al- Mahdi Intézet főelőadója. Vezető szerepet játszik a KSIM Világszervezet Iszlám Oktatási Tanácsában (IEB). Seyed Aliraza nemzetközileg híres, mint első osztályú előadója az Ahlul Bayt dicséretére készült szónoklatoknak és verseknek. Seyed Alireza kutatási és oktatási területéhez tartozik az Arab beszéd és Nyelvtan, jelenkori kérdések az iszlám törvénykezésben, a Spiritualitás, az Iszlám nevelés és a Tabligh (az iszlám üzenetének hirdetése).

17 Az Iszlám magas szintű tanulmányozásának legnagyobb előnye, hogy lehetőséget nyújt az önfejlesztésre (spirituális és intellektuális területen egyaránt). Az Iszlám egyben átjáró kapu is a világot, a társadalmat és a jogokat érintő kérdések felfedezéséhez és megértéséhez, és ha Allah úgy akarja, segít a tanulónak, hogy önmaga legyen az irányító a helyes úton SHAYKH MOHAMMED SHUKRI

18 Élet az Al-Mahdi Intézetben... Amikor a hallgatók bekapcsolódnak a Négy Éves Hawza Szemináriumi Programba, részeseivé és résztvevőivé válnak az Al-Mahdi Intézet szélesebb körű működésének, teljes elérhetőséget élvezve az Intézet szolgáltatásaihoz és eszközeihez. Az Al-Mahdi Intézet a kutatók és tanulók pezsgő közösségét foglalja magába, akik széleskörű tevékenységet folytatnak az akadémiai és tudományos munkájuk mellett, és ami magába foglalja a közösség formáló és felekezetek közti kapcsolattartó munkát is. Az Intézet könyvtára és a közösségi helyiségek lehetővé teszik, hogy a hallgatók és az Intézet munkatársai közeli, személyes szintű kapcsolatot teremtsenek a tantermeken kívül is és az ötletek megosztásának és kicserélésének fórumává váljanak, illetve területet biztosítsanak a hosszantartó kapcsolatok kialakítására. Az Intézet székhelye Birminghamban, közeli szomszédságban van a Londonon kívüli legnagyobb Shia központtal, ahol a hallgatóknak lehetőségük van az ott folyó vallási és szociális tevékenységek széles spektrumában való részvételre, vagy akár a bekapcsolódásra is.

19 Az Intézet lehetőséget nyújtott számomra mind az intellektuális, mind a spirituális fejlődésre egyaránt. Egyedülálló jellege abban rejlik, hogy a különböző háttérrel rendelkező tanárok különböző irányokba adnak kitekintést a hallgatóknak, bátorítva őket a hagyományostól eltérő, azon túlmutató, széles látókörű gondolkodásra. TAREQ MIERNIK AL-MAHDI DIPLOMÁS

20 A Négy Éves Hawza Program után A négyéves program befejezése után, a hallgatók tovább haladhatnak az Al- Mahdi Intézetbeli szemináriumi tanulmányaikban, folytatva azoknak a szövegeknek a tanulmányozását, amelyeket az oktatók a legmagasabb szintű szemináriumi gyakorlatokon tanítanak. A korábbi diákok el is indultak különféle értékes karrierek felé. A Program diplomásai nem csak képesek megfelelni a vallásilag képzett tudós (alim) hagyományos szerepének, de megvan az a képességük és gyakorlatuk is, ami szükséges ahhoz, hogy megfeleljenek az elkötelezett és éles látású Muszlim tudósokkal szemben felmerülő igényeknek sok más területen, beleértve az Akadémiát, a médiát, az oktatást és a politikát.

21 Az Al-Mahdi Intézet néhány diplomása... ALIREZA BHOJANI Az optometriában (szemészeti mérések) szerzett szakképesítés megszerzése után, Ali-reza 2004-ben beiratkozott az Al-Mahdi Intézet négyéves Hawza Szemináriumi programjára. Miután sikeresen diplomázott ebben a programban, elnyerte az Arab Világ Fejlett Tanulmányok Központjának igen versenyképes ösztöndíját, hogy folytathassa kutatásait további négy évig a Durham Egyetemen. Ennek a programnak a részeként, készítette el azt az MA dolgozatot a kutatási módszerekről, amelyért kitüntetésben részesült. Ali-reza jelenleg a PhD munkájának befejezésével foglalkozik, ami az Erkölcs és a Törvény kapcsolatát vizsgálja a Shia Iszlámban, különös tekintettel a Shari a forrásában betöltött szerepének az okára. Kutatási kötelezettségei mellett, Ali-reza folytatja a posztgraduális Hawza tanulmányait az Al- Mahdi Intézetben. Miután diplomázott ebben a programban, Ali-reza világszerte részt vesz akadémiai munkaértekezleteken és konferenciákon, és több különböző közleményt is publikált. számos különböző felsőfokú tanintézményben, beleérve a Durham Egyetemet, az Al-Mahdi Intézetet és az IIPS-t (MTP Damaszkusz), oktatja az Iszlám tanulmányi modulokat. Akadémiai munkája mellett Ali-reza alkalmanként előadásokat is tart és vezeti a pénteki imákat a Muszlim központokban, szerte az Egyesült Királyságban. IMRANALI PANJWANI Imranali azután csatlakozott az Al-Mahdi Intézethez, hogy megszerezte a Jogi diplomáját (LLB) a Sheffield-i Egyetemen. Mialatt Arab és Iszlám tanulmányokat végzett az AMI-ban, megszerezte az LPC fokozatát a Birminghamban lévő Jogi Kollégiumban. Miután diplomázott az Al-Mahdi Intézet négyéves Hawza Programjából, helyet kapott a Kings College-ban, Londonban, hogy elvégezze doktori kutatásait. Ő jelenleg a PhD dolgozatának befejezésével foglalkozik, aminek a témája: A nemzetközi és a Magán Jogok szerepe: összehasonlító vizsgálat Shia Muszlim és Keresztény-Nyugati szempontból. Imranali folytatja a hagyományos szolgálatot, előadásokat tartva a Shia közösségekben az Egyesült Királyságban és szerte a világban. Tanít a Chelmfordi Vallási Iskolában (Madrassa), és rendszeresen meghívják tudásának és szakértelmének megosztására az Ahlul Bayt TV-hez és a Press TV-hez. Mindezeken túl Imranali számos akadémiai előadást tart vezető egyetemeken, valamint egy sor különböző formátumú közleményt publikál.

22

23 Jelentkezés a Hawza Programra A négyéves Hawza szemináriumi programra való pályázat most nyitva áll a jelentkezők részére. Ennek a programnak az első éve is nyitva áll azon hallgatók számára, akik haladó arab és Iszlám tanulmányok folytatását keresik egyéves időtartamra. Pályázat útján tanulmányi ösztöndíjban és költségtérítésben részesülhetnek a hallgatók. Ezek a juttatások rendelkezésre állnak azoknak a hallgatóknak is, akik ennek a programnak csak az első évét szándékozzák elvégezni. További évekre szóló pénzügyi támogatást csak az arra érdemes hallgatók kaphatnak, és ez függ az akadémiai előmeneteltől. Kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, ha bármilyen kérdése van, vagy további információra van szüksége a pályázat benyújtása előtt. A pályázókat bátorítjuk a minél hamarabb történő jelentkezésre. A tájékozódáshoz és a felvételi eljáráshoz kérjük lépjen kapcsolatba velünk az alábbi címen: admissions@almahdi.edu A tudás keresése minden Muszlim kötelessége, és Allah biztosan szereti azokat, akik a tudás után vágynak Muhammad Próféta

24 Al-Mahdi Institute 60 Weoley Park Road Selly Oak Birmingham B29 6RB Tel: +44 (0) Fax: +44 (0)

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE (Módosításokkal egységes szerkezetben) Az SzMSz 3. számú melléklete Budapest 2008 Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15.

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. Kutatási jelentés ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. A kutatást a ELTE-ÁJK Politikatudományi intézet megbízásából a Poli-Med Bt végezte.

Részletesebben

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. 10. 11. Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 12. 13. Irodalom 2 2 4 É 3 É Magyar nyelv 2 2 1 É 1 É Történelem és társadalomismeret

Részletesebben

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása.

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előterjesztés A PTE BTK Kari Tanácsának. ülésére 2007. április 18. Előterjesztő: Dr. Szijártó Zsolt a Professzió Bizottság elnöke Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előzmények:

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

Pedagógusjelöltek felkészítése hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatására

Pedagógusjelöltek felkészítése hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatására Pedagógusjelöltek felkészítése hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatására Összeállította: Fejes József Balázs SZTE BTK Neveléstudományi Intézet 2011 Tartalom A pályázat célkitűzései és háttere...

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA A PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA A KORMÁNY 2 0 2 /2 0 0 7. (VII. 31.) RENDELETE ALAPJÁN 2007-2008-2009 Tartalom I. BEVEZETÉS 2.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.20. COM(2016) 231 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK Első eredményjelentés az EU Törökország nyilatkozat végrehajtásáról

Részletesebben

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Alapképzésben végzettek Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Válaszadók száma = 2013 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 25% 0% 50% 0% 25% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja Nevelési terv Miskolc, 2013. 1 1. Küldetésnyilatkozat Iskolánk, a Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc város és környékének elismert, népszerű és eredményesen működő

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA Szeged, 2006. 1 A Felvételi Szabályzat a Felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (Ftv), és a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Hallgatók 2011 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak KRE TVSz 10. függelék 2012.05.10. A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK 10. FÜGGELÉK 1. Tanári szakképzettség ciklusokra bontott, osztott képzésben, mesterfokozatot nyújtó tanári mesterszakon

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a 8 évfolyamos gimnáziumok számára készült. Két nagy szakaszra bomlik: az első az 5 8. évfolyam, a második a 9 12. évfolyam tematikai egységeit tartalmazza

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 13. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem doktori szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 13. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem doktori szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 13. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem doktori szabályzata Pécs 2007. A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA Az osztályhoz tartozó, doktori ügyekben eljáró bizottságok: Diverzitásbiológiai Tudományos Bizottság Molekuláris Biológiai, Genetikai és Sejtbiológiai Tudományos Bizottság

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Ikt. sz.: 487/1000/245-2/2013 A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA 1. sz. módosítással egységes szerkezetbe foglalt szöveg Debrecen 2013. december 10. Tartalom: Preambulum...4

Részletesebben

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 2. számú melléklet A nehézség nem az új eszmék kialakításában rejlik, hanem a régiektől való megszabadulásban. (John Maynard Keynes közgazdász)

Részletesebben

GYAKORLÓISKOLAI RENDSZER SZTENDERDIZÁLÁSA ÉS STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA

GYAKORLÓISKOLAI RENDSZER SZTENDERDIZÁLÁSA ÉS STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA 1 GYAKORLÓISKOLAI RENDSZER SZTENDERDIZÁLÁSA ÉS STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA Az integrációs referencia intézményi gyakorló iskolai rendszer fenntartható modelljének kidolgozása. A gyakorlóiskolává válás feltétele

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam)

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETÉS ALAPELVEK, CÉLOK Az általános iskola kezdő szakaszában a magyar nyelv és irodalom tantárgy legalapvetőbb célja az anyanyelvi

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC NE. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC NE. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC NE Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Az Állam- és Jogtudományi Kar 1980-as alapításának elsődleges célja a regionális jogászhiány megszüntetése és a jogászutánpótlás

Részletesebben

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 GYT B Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország VI. évfolyam 2009/1. KÖNYVISMERTETÉS Salát Gergely: Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 178 oldal A Koreai-félsziget történelméről, jelenlegi viszonyairól meglehetősen keveset tudunk: magyar nyelvű könyvek,

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10. 1 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb

Részletesebben

Italianisztikai irodalom- és mővelıdéstörténet doktori program Programvezetı: Szkárosi Endre

Italianisztikai irodalom- és mővelıdéstörténet doktori program Programvezetı: Szkárosi Endre Italianisztikai irodalom- és mővelıdéstörténet doktori program Programvezetı: Szkárosi Endre A program munkájában közremőködnek a) témavezetık Név tudományos fokozat egyetemi beosztás e-mail Prof. Dr.

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC EGPOL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC EGPOL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC EGPOL Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

Ének-zene helyi tantárgyi tanterv 9-10. osztály RPI szakmai munkaanyag

Ének-zene helyi tantárgyi tanterv 9-10. osztály RPI szakmai munkaanyag A tantárgy órakerete: Ének-zene Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok 9-1. évfolyamok Évfolyam Heti órakeret Évi órakeret Kerettantervi Helyi tervezésű órakeret órakeret 9. 1 36 32

Részletesebben

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22 PEDAGÓGIAI PROGRAM II. kötet HELYI TANTERV 2010. TARTALOMJEGYZÉK A 2007. ÉVI NEMZETI ALAPTANTERVBEN MEGFOGALMAZOTT ELVEK, CÉLOK, FELADATOK... 3 A kulcskompetenciák fejlesztése... 3 A kulcskompetenciák...

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Az alumni szolgáltatások szerepe és az egyetemek versenyképessége Doktori értekezés tézisei Készítette:

Részletesebben

EMBERITŐKE-ELEMZÉS A GAZDASÁGTUDOMÁNYI ALAPKÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYTÍPUSOK KÖRÉBEN

EMBERITŐKE-ELEMZÉS A GAZDASÁGTUDOMÁNYI ALAPKÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYTÍPUSOK KÖRÉBEN Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Marketing Program EMBERITŐKE-ELEMZÉS A GAZDASÁGTUDOMÁNYI ALAPKÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYTÍPUSOK

Részletesebben

Adaptált kerettanterv

Adaptált kerettanterv Adaptált kerettanterv MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. ÉVFOLYAM Az Apáczai Kiadó Helyi tantervi ajánlása alapján, kiegészítve a rendelkezésre álló 10%, illetve a szabadon tervezhető órakeret terhére felhasználható

Részletesebben

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉG ÚJ MÓDSZERTANI LEHETŐSÉGEI

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉG ÚJ MÓDSZERTANI LEHETŐSÉGEI Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológia kar Neveléstudományi Doktori Iskola Neveléstudományi kutatások doktori program Doktori iskola vezetője: Bábosik István D.Sc., egyetemi tanár FAZAKAS

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA HELYI TANTERV BIOLÓGIA 7-8. évfolyam A tantervet szerkesztette a MOZAIK KIADÓ TERVEI ALAPJÁN- CSARKÓ JÁNOS SZAKTANÁR ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A Biológia tantárgy a természetismeret 5 6. évfolyamán

Részletesebben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának Szervezeti és Működési Szabályzata

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának Szervezeti és Működési Szabályzata Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának Szervezeti és Működési Szabályzata Elfogadta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Doktori Tanácsa 2013. szeptember 26-án Tartalomjegyzék

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA Az osztályhoz tartozó, doktori ügyekben eljáró bizottság: Földtudományi Doktori Bizottság TARTALOM Ügyrend...3 Az MTA Földtudományok Osztályának doktori követelményrendszere...12

Részletesebben

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete Pedagógiai programjának melléklete SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Alapelvek, célok az SNI tanulók ellátásában... 3 2.1. Alapelvek... 4 2.2.

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% MÉK_DPR 0_aktív hallgatók Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM DOKTORI SZABÁLYZAT. D e b r e c e n 2008. Ez a szabályzat a DE Szervezeti és működési szabályzatának melléklete

DEBRECENI EGYETEM DOKTORI SZABÁLYZAT. D e b r e c e n 2008. Ez a szabályzat a DE Szervezeti és működési szabályzatának melléklete DEBRECENI EGYETEM DOKTORI SZABÁLYZAT D e b r e c e n 2008 Ez a szabályzat a DE Szervezeti és működési szabályzatának melléklete TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET: Jogszabályi háttér... 5 II. FEJEZET: Meghatározások...

Részletesebben

Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Nevelési Tanácsadó és Diákotthon

Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Nevelési Tanácsadó és Diákotthon Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Nevelési Tanácsadó és Diákotthon PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 I. Intézményi szint 1. Bevezetés 12 2. Közös

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata III/II. fejezet SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata 1. A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE (4) A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (továbbiakban: TVSZ)

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA A FŐISKOLAI ALAPKÉPZÉS, MESTERKÉPZÉS, A FELSŐFOKÚ

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Agyi érkatasztrófák kezelése a MH Honvédkórházban: a személyi állomány sürgősségi ellátásának megszervezése

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről

A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről Székely Noémi A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről Sokak véleménye, hogy a hazai tanárképzés a pedagógia képviselői részéről évtizedenként felemlegetett s ugyanakkor agyontárgyalt

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM KOLLÉGIUM

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM KOLLÉGIUM A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM (5500. Gyomaendrőd, Selyem út 109/2.) OM: 028300 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ 11. o. Az intézmény küldetésnyilatkozata

Részletesebben

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM:037 923 187/3/2015. számon jóváhagyom! Tiszaföldvár, 2015. szeptember 1. Baczúr István intézményvezető

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA A FŐISKOLAI ALAPKÉPZÉS, MESTERKÉPZÉS, A FELSŐFOKÚ

Részletesebben

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS Képzések Magyar nyelvű képzéseket az alábbi MSc szakokon indítunk 1. Takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök 2. Agrármérnök 3. Növényorvos 4. Mezőgazdasági biotechnológus

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium 2013/2014-es tanév munkaterve Készítette: Herczegné Varga Ilona igazgató Érvényessége: 2013.09.01-jétől 2014.08.31-ig Nevelőtestület

Részletesebben

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának ügyrendje

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának ügyrendje A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának ügyrendje Az Orvosi Tudományok Osztálya (a továbbiakban Osztály) ügyrendjét a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.),

Részletesebben

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Beiskolázási tájékoztató. 2016/2017-es tanév

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Beiskolázási tájékoztató. 2016/2017-es tanév SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Beiskolázási tájékoztató 2016/2017-es tanév Általános információk Az iskola neve: SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Az iskola címe: 6722 Szeged, Szentháromság

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam I. Bevezetés Célnyelvi civilizáció tantárgy (német nyelv) 5.-8. évfolyam Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Olasz nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. 1 Tartalom Olasz nyelv, második idegen nyelv, alapóraszámú képzés... 3 2 Kerettantervi

Részletesebben

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja Ikt. sz.:19/2009 A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja 2009. 2 Tartalomjegyzék Bevezetés: a dokumentum forrásai és hatálya 5. o. I. Az iskola pedagógusainak küldetésnyilatkozata 5. o. 1. Hagyományaink

Részletesebben

44 Európai Közszektor Díj 44. 46 Az aktív korúak ellátására jogosultak részére felajánlott munka megfelelősége 46

44 Európai Közszektor Díj 44. 46 Az aktív korúak ellátására jogosultak részére felajánlott munka megfelelősége 46 III. évfolyam 2 3 Aktuális feladatok 3 A közbeszerzési törvény legfrissebb módosításai 6 Az önkormányzatok által alapítható kitüntetésekre vonatkozó jogi szabályozás módosulása 14 A közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés Nemzeti alaptanterv 45 II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés II.1. A kulcskompetenciák 3 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek

Részletesebben

II. * A hallgatói jogok gyakorlásának és a kötelességek teljesítésének rendje

II. * A hallgatói jogok gyakorlásának és a kötelességek teljesítésének rendje II. * A hallgatói jogok gyakorlásának és a kötelességek teljesítésének rendje A hallgatókra vonatkozó alapvető rendelkezések 1. A hallgatói jogviszony létrejötte (1) A KF hallgatója a felsőfokú szakképzésben,

Részletesebben

TÖRVÉNY A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSRÓL ÉS NEVELÉSRŐL. (A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 55/2013. szám) I BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

TÖRVÉNY A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSRÓL ÉS NEVELÉSRŐL. (A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 55/2013. szám) I BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. TÖRVÉNY A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSRÓL ÉS NEVELÉSRŐL (A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 55/2013. szám) I BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény tárgya 1. szakasz A jelen törvény a középiskolai oktatást és nevelést

Részletesebben

A szakképzett pályakezdők munkaerő-piaci helyzete és elhelyezkedési esélyei

A szakképzett pályakezdők munkaerő-piaci helyzete és elhelyezkedési esélyei A szakképzett pályakezdők munkaerő-piaci helyzete és elhelyezkedési esélyei sajtóanyag Budapest, 2014. március Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MAB INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓ 2013-2014 KARI ÖNÉRTÉKELÉS Budapest, 2014. január 17. Elfogadta a Villamosmérnöki és Informatikai

Részletesebben

PANNON EGYETEM DOKTORI SZABÁLYZAT

PANNON EGYETEM DOKTORI SZABÁLYZAT A Szenátus elfogadta: 2013. július 23. A határozat száma: 312/2012-2013. (VII. 23.) Szenátus határozat Hatálybalépés: 2013. szeptember 1. A szabályzat karbantartásáért felelős: EDHT elnöke TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT

KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT Kiadás dátuma: 2013. szeptember Készítette: ------------------------------------ --------------------------------------- Burai Bernadett intézményvezető

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM ORVOSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

DEBRECENI EGYETEM ORVOSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DEBRECENI EGYETEM ORVOSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT D e b r e c e n 2008 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET: Jogszabályi háttér... 5 II. FEJEZET: Meghatározások... 6 III. FEJEZET: A doktori képzés

Részletesebben

Általános Orvostudományi Kar 3

Általános Orvostudományi Kar 3 FOGORVOS MESTERKÉPZÉSI SZAK A fogorvos mesterképzési szak egységes, osztatlan képzés képzési és kimeneti követelményei* A mesterképzési szak megnevezése Fogorvos (Dentistry) A mesterképzési szakon szerezhető

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

Szerződés a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttműködésről

Szerződés a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttműködésről Szerződés a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttműködésről A Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság (a továbbiakban Szerződő Felek), abban

Részletesebben

Kari képzésfejlesztési stratégia 2010-2014.

Kari képzésfejlesztési stratégia 2010-2014. 1 SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar Dékáni Hivatal 1125 Budapest, Kútvölgyi út 2. tel: 1-488-7600, fax: 1-488-7610 e-mail: dekani@ekk.sote.hu Stratégia képzésfejlesztés Kari képzésfejlesztési

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nádudvar, 2015.08.31. Dr. Takácsné Baranyai Etelka Igazgató 1 Tartalom 1. Általános rendelkezések 1.1 Bevezető

Részletesebben

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24.

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2008/115/EK IRÁNYELVE (2008. december 16.) a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével

Részletesebben

I. A Doktori iskola megnevezése: Politikatudományi Doktori Iskola. A képzésért felelős kar megnevezése: Állam- és Jogtudományi Kar

I. A Doktori iskola megnevezése: Politikatudományi Doktori Iskola. A képzésért felelős kar megnevezése: Állam- és Jogtudományi Kar I. A Doktori iskola megnevezése: Politikatudományi Doktori Iskola Tudományág: Politikatudomány Képzési forma: doktori (PhD) képzés Képzési cél: tudományos fokozat szerzésére felkészítés, felsőoktatási

Részletesebben

Pedagógiai Program Helyi tanterv

Pedagógiai Program Helyi tanterv Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola OM: 031090 KLIK szervezeti kód: 082046 4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 3-5. Pedagógiai Program Helyi tanterv 2015 1 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola 4030

Részletesebben

33. sz. Egyezmény. a gyermekek foglalkoztatásának alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban

33. sz. Egyezmény. a gyermekek foglalkoztatásának alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban 33. sz. Egyezmény a gyermekek foglalkoztatásának alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban A Nemzetközi Munkaügyi Konferencia Általános Konferenciája Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Nyilvántartásba vételi szám: Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola 20-0071-06 Akkreditációs lajstromszám: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Zalaszentgrót, Jóváhagyta: Varga István

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX. Küldetésünk felé etikusan, a közösség és a környezet tiszteletben tartásával. 2003. augusztus {EXT 00087195} Módosítva: 2015.

ETIKAI KÓDEX. Küldetésünk felé etikusan, a közösség és a környezet tiszteletben tartásával. 2003. augusztus {EXT 00087195} Módosítva: 2015. ETIKAI KÓDEX Küldetésünk felé etikusan, a közösség és a környezet tiszteletben tartásával {EXT 00087195} 2003. augusztus Módosítva: 2015. október BRAMBLES ETIKAI KÓDEX Etikai és jogi keretrendszer minden

Részletesebben

P. Müller Péter Székely György pályaképe

P. Müller Péter Székely György pályaképe 1 P. Müller Péter Székely György pályaképe Bizonyos értelemben méltánytalan dolog egy 94 éves életutat, és azon belül egy több mint hét évtizedes szakmai pályafutást egy rövid előadás keretében összegezni.

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám TARTALOMJEGYZÉK Az Eötvös Program a számok tükrében...3 Az Eötvös József Programban zajló képzések bemutatása...6...hogy

Részletesebben

A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.)

A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.) A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.) A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai magyarság közképviseleti és

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. 2013 Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. TARTALOM I. INTÉZMÉNYÜNK BEMUTATÁSA... 3 A.) NEVELÉSI PROGRAM... 6 I. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 6 II. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató

Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató 2016 2017 Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató Debreceni Református Hittudományi Egyetem Károli Gáspár Református Egyetem Pápai Református Teológiai Akadémia Sárospataki Református Teológiai

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV MÁSODIK IDEGEN NYELV Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése.

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TERV

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TERV MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TERV Testnevelési Egyetem Doktori Iskola 2014. 1 1. A Testnevelési Egyetem Doktori Iskolája A Testnevelési Egyetem Doktori Iskolája kiemelkedő professzorok, kutató-személyiségek körül

Részletesebben

Helyi tanterv alsó tagozat

Helyi tanterv alsó tagozat Tartalomjegyzék Helyi tanterv alsó tagozat Magyar nyelv és irodalom Bevezető... 3 1. évfolyam... 5 2. évfolyam... 11 3. évfolyam... 20 4. évfolyam... 31 Német népismeret Bevezető... 42 1. évfolyam... 43

Részletesebben