Neurológiai Klinikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Neurológiai Klinikája"

Átírás

1 1 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM A SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT Neurológiai Klinikája Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános és bevezető szabályok 1) A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának (a továbbiakban; klinika) működési helye: 6725 Szeged, Semmelweis út 6., 6701 Szeged, Pf. 427., Telefon: +36 (62) , , Fax: +36 (62) , Neurorehabilitációs Osztály 6725 Szeged, Semmelweis utca 6., Rendelőintézeti Általános Neurológiai Szakrendelés 6725 Tisza L. krt. 97. telephelyeken van. 2) A klinika az egyetemi orvos és fogorvos, részben a gyógytornász és ápoló képzés szolgálatában álló, az Egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó és a Főiskolai Karral szoros kapcsolatban álló oktató, gyógyító szervezeti egység, amely a neurológia területén ellátja az oktató-nevelő, tudományos-kutató és gyógyító-megelőző munkát, valamint az ezekkel összefüggő feladatokat. 3) A klinika feladatait, ill. feladatmutatóit az Egyetemi Tanácsnak az oktatott tantárgy óraszámát, a hallgatók létszámát, a betegellátás igényeit és a tudományos kutatást figyelembe véve és előterjesztése alapján az Oktatási Minisztérium és a Egészségügyi Minisztérium állapítja meg. 4) A klinikán a dékán, ill. a rektor hozzájárulásával más intézmények (Egészségügyi Minisztérium, MTA, kutatócsoportok, Országos Intézetek, Kliniko-Farmakológiai Hálózat, stb.) dolgozói is működhetnek. 5) A (2) bekezdésben említett intézmények dolgozóinak tevékenységét szerződés (megállapodás) szabja meg, szolgálatilag a klinika igazgatója hatáskörébe tartoznak, s ha külön jogszabály nem tiltja, részt vesznek az oktató-nevelő és tudományos-kutató munkában is.

2 2 II. A klinika feladatai 1. Az orvosképzésben és nevelésben való részvétel, továbbá fogorvosi, részben gyógytornász, ápoló, szakorvosképzés, ráépített szakvizsgára való felkészítés, továbbképzés a neurológia elméleti és gyakorlati művelése, valamint fejlesztése. 2. Az érvényben lévő jogszabályok, rektori, dékáni rendelkezések szerint egyetemi szükség esetén külső intézményekkel együttműködve gyógyító és tudományos, a klinika jellegének megfelelő feladatok ellátása, vagy ezekben történő részvétel. 3. Az Oktatási Minisztérium, ill. az Egyetemi Tanács által jóváhagyott tantervben megállapított és a programban, ill. a tematikában szereplő neurológiai tananyag elméleti és gyakorlati oktatása. 4. A klinikán oktatott neurológia programjának, tematikájának, vizsgarendszerének kidolgozása, az Egyetemi Tanács által megállapított vizsgaszabályzat szerint történő vizsgák lebonyolítása, s a képzési célnak megfelelő együttműködés egyetemi intézetekkel és klinikákkal, területi egészségügyi intézményekkel és szolgálatokkal. 5. A rektor által jóváhagyott létszám és tudományos diákkör működésének biztosítása (beleértve a részvételt a tudományos diákköri tagok kiválasztásában, a munkafeltételek biztosítását és az orvosi hivatásra felkészítést), az ilyen irányban tehetséges hallgatókban a tudományos munka iránti készségek kialakítása. 6. A betegek a tudomány mindenkori színvonalának és a klinikán biztosított feltételnek megfelelő szakszerű vizsgálatának és kezelésének biztosítása az egészségügyi törvényben és végrehajtási jogszabályaiban meghatározott előírásoknak megfelelően, további törekvés e feltételek állandó biztosítására és továbbfejlesztésére. Ennek során: a./ a területi betegellátásban a Országos Egészségügyi Pénztár rendelkezése szerinti részvétel, b./ a kijelölt klinikákon, valamint esetenként az Egyetemhez tartozó gyógyintézetekben konziliárusi feladatok ellátása. 7. A gyógyító tevékenység során mindazon anyagi, szervezeti és higiénés feltételek, továbbá a színvonalas oktatói-nevelői tevékenység biztosításának szorgalmazása, amelyeket a korszerű gyógyító, ill. oktató-nevelő munka megkövetel. 8. A klinika saját munkaterve, ill. az Egyetem és felső szervek (Egészségügyi Minisztérium, Magyar Tudományos Akadémia) jóváhagyása alapján az orvostudományban a neurológiához kapcsolódó témakörökben megfelelő kutatómunka végzése.

3 3 9. A klinika meghatározott módon szervesen együttműködik az Egyetem többi intézetével a gyógyítás, az oktatás és tudomány területén. E tevékenységet külön megállapodások alapján kibővítheti más intézetekkel, klinikákkal és az Egyetemen kívüli intézményekkel. 10.A klinika előzetes hozzájárulás alapján kapcsolatot létesíthet külföldi intézetekkel. 11.Részt vesz az egészségügyi szakdolgozók képzésében. 12.A klinika oktatói, ill. munkatársai tudományos eredményeikről, csak az intézet igazgatójának láttamozásával számolhatnak be hazai-külföldi folyóiratokban, bel- és külföldi tudományos kongresszusokon és egyéb tudományos fórumokon.

4 4 III. A klinika szervezete I. A klinika funkcionális (alapvető feladatok, ill. a fő munka folyamatok szerinti) szervezeti tagozódása: 1.1 igazgatás, 1.2 gyógyító-megelőző ellátás, 1.3 oktatás-nevelés, 1.4 tudományos kutatás, 1.5 gazdasági-műszaki ellátás I.1 Az igazgatás szervezeti tagozódása: a a klinika igazgatója, b osztályvezetők, c orvosok, d klinika vezető főnővére, ápolók, asszisztensek I.2 Az oktatás-nevelés szervezeti tagozódása: a a klinika igazgatója b klinikai oktatók, I.3 A tudományos kutatás szervezeti tagozódása: a a klinika igazgatója, b kutatási munkatársak, c kutatólaboratóriumok, d könyvtár, I.4. Gyógyító-megelőző ellátás: I. Fekvőbeteg osztályok: Férfi Osztály Női Osztály Neurorehabilitációs Osztály II. Ambulanciák: 1. Általános ambulancia 2. Sürgősségi ambulancia 3. Rendelőintézeti Általános Neurológiai Szakrendelés

5 5 4. Szakambulanciák: 4.1. Epilepsia 4.2. Fejfájás és fájdalom 4.3. Sclerosis multiplex 4.4. Parkinson és dystonia Neuromuscularis Cerebrovascularis és dementia Stroke III. Laboratóriumok 1. Elektrofiziológiai Laboratórium, 2. Neurológiai Kémiai Laboratórium I.3 A gazdasági-műszaki ellátás szervezeti tagozódása: a főnővér, b informatikus, I.3 Az igazgató javaslata és a rektor hozzájárulása alapján a klinikán kutatócsoportok (akadémiai, klinikai, farmakológiai, stb.) is működhetnek. A klinika személyzete munkakör és szakképesítés szerint az alábbi 5 csoportra tagozódik: a oktatók, kutatók, b egészségügyi szakdolgozók, c ügyviteli, gazdasági és műszaki dolgozók d adminisztráció, e kisegítő dolgozók

6 6 IV. A klinika vezetése A./ Tanszékvezető 1. Intézetet, klinikát, vagy egyéb, az Egyetem fő tevékenységi körét szolgáló szervezeti egységet igazgató egyetemi tanár vezeti, akinek feladata a vezetésére bízott szervezeti egység oktató-kutató, betegellátó tevékenysége, az intézeti szintű gazdálkodás megszervezése és irányítása és az ehhez biztosított munkáltatói jogkör gyakorlása. a. képviseli a szervezeti egységet a Klinikai-, Kari Tanácsban, Tanszékvezetői Testületben, az egyetemi testületek és vezetők előtt, továbbá az Egyetemen kívüli szerveknél, b. megszervezi és irányítja a vezetésére bízott szervezeti egység oktató, betegellátó, kutató munkáját, tudományos tevékenységét és összehangolja az intézetben folyó, külső megbízáson alapuló ténykedéseket, c. felelős a szakember-utánpótlás neveléséért és a tudományos továbbképzés eredményességéért, d. irányítja az intézeti, klinikai tudományos diákköri munkát és biztosítja annak feltételeit, e. felel a szervezeti egységben folyó oktató, kutató, betegellátó tevékenység szakmai, jogi és erkölcsi rendjéért és a fegyelemért, amennyiben olyat észlel, ami fegyelmi eljárást vonna maga után és annak kezdeményezését elmulasztja, maga válik a fegyelmi eljárás alanyává, f. rendelkezik a jóváhagyott költségvetés dologi kiadásokra fordítható részének felhasználásáról, valamint az érdekképviseleti szervek törvényben vagy Kollektív Szerződésben biztosított jogainak tiszteletben tartásával a bér- és bérjellegű juttatásokra, jutalmazásra fordítható részének felhasználásáról, g. felelős a szervezeti egység kezelésére bízott egyetemi vagyontárgyak védelméért, és a szervezeti egység költségvetésének betartásáért, a beszerzés, kiadványozás és raktározás rendjéért, h. a jogszabályok és egyetemi szabályzatok rendelkezései szerint irányítja és ellenőrzi a munka, tűz-és környezetvédelmi feladatok ellátását, i. együttműködik az Egyetem más szervezeti egységeivel, az érdekképviseleti szervezetek, kamarák, valamint a hallgatók képviselőivel, j. végrehajtja az Egyetem testületeinek határozatait, a rektor, a klinikai központ elnök, a dékán, illetve a főiskolai kari főigazgató, illetve helyetteseik utasításait, k. munkáltatói jogkört gyakorol, l. véleményt nyilvánít a szervezeti egységet érintő valamennyi kérdésben, javaslataival testületi vagy tisztségviselői döntéseket kezdeményezhet, 2. A rektor a tanszékvezető jogkörét az Egyetemi és Kari Tanács(ok) véleménye meghallgatását követően egyetemi érdekből egyes területeken (pl. gazdasági döntésekben) indoklással korlátozhatja. 3. A szervezeti egység vezetőjét munkájában általa megbízott helyettese(k) segíti(k). 4. A távolléte idejére döntési jogkörrel felruházott felelős helyettest a szervezeti egység vezetője köteles bejelenteni a klinikai központ elnökének, rektornak és dékánnak.

7 7 5. A tanszékvezető az intézeti tanács véleményének kikérésével határoz: a. helyettese(i) személyéről, b. a pályázat útján betölthető intézeti/klinikai állások betöltéséről és a munkaviszony meghosszabbításáról, c. az intézetet érintő oktató-kutató, betegellátó, valamint a költségvetéssel, bérezéssel, jutalmazással összefüggő kérdésekről.

8 8 B./ A klinika oktatói 1. Az Egyetem, ill. a klinika oktatóira vonatkozó követelményeket részletesen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Oktatói Követelményrendszer c. szabályzat tartalmazza. 2. A klinika oktatóinak munkaviszonyával és felettük a munkáltatói jogok gyakorlásával kapcsolatos közelebbi szabályokat az ide vonatkozó jogszabályok, valamint a Munka Törvénykönyve végrehajtási jogszabályainak gyakorlati alkalmazásáról szóló rektori utasítás, ill. a Kollektív Szerződés tartalmazzák. 3. Az oktatószemélyzet tagjai feladataik keretében: a a klinika igazgatójának irányításával ellátják a tantárgy elméleti és gyakorlati oktatását a tantervnek és a tantárgyi programnak megfelelően; b részt vesznek a hallgatók tanulmányi munkájának számonkérésében és értékelésben; c közreműködnek a tantárgyak programjának, a tananyag tartalmának és az oktatás módszereinek fejlesztésében; d tudományos kutatómunkát folytatnak; e szakmailag irányítják és támogatják a tudományos diákkörök munkáját; f az adottságokhoz képest a legkorszerűbben ellátják a klinikai betegek vizsgálatát és gyógyítását; g részt vesznek a klinikai területi egészségügyi munkával kapcsolatos szakmai irányító tevékenységben; h részt vesznek a klinika egyéb feladatainak elvégzésében; i megbízásuk keretei között közreműködnek a rektori, ill. kari állandó és eseti bizottságok szakmai munkájában. 4. Egyetemi tanár - az Egyetem Rektora által határozatlan időre kinevezetett tudományos fokozattal bíró habilitált oktató. 5. Egyetemi docens - az Egyetem Rektora által határozatlan időre kinevezett, tudományos fokozattal bíró oktató. 6. Egyetemi adjunktus - a Kar Dékánja által kinevezett oktató. 7. Tanársegéd - a Kar dékánja által kinevezett szakorvos, ill. szakképesítéssel bíró oktató. Az oktatók tevékenysége nem szükségszerűen vonatkozik a klinika valamennyi funkciójára, az igazgató megbízása szerint egyes esetekben a feladatokból csak egyet látnak el. Az oktatószemélyzet tagjainak jogait az ide vonatkozó külön jogszabályok tartalmazzák. 1. A klinika igazgatója bármelyik oktatót a megszabott munkakörén kívül az oktatást, kutatást, gyógyítást vagy ügyintézést szolgáló külön feladatokkal is megbízhatja. 2. A megbízott oktató az /1/ bekezdésben megjelölt külön feladatot a rendes napi munkája mellett, külön díjazás nélkül látja el. Indokolt esetekben e különféle feladat, ill. többlettevékenység ellátásáért jutalomban részesíthető. 3. A klinika igazgatója a következőkben felsorolt feladatok ellátására írásban személy szerint felelőst jelölhet ki:

9 9 1./ Oktatás: 1. ÁOK angol orvos-képzés: Dr. Tajti János egy. docens 2. ÁOK magyar orvos-képzés: Dr. Bencsik Krisztina egy. docens 3. ÁOK magyar VI. évf. szeminárium: Dr. Párdutz Árpád egy. adj. Dr. Annus János Kristóf egy. tsg. 4. Fogorvos képzés: Dr. Szok Délia egy. adj. 5. Főiskolás gyógytornász-képzés: Dr. Jakab Katalin ov. főorvos Ápolási szakirány képzés: Dr. Elmer Magdolna kórházi szakorvos 6. Rezidens- és Ph.D folyamatos továbbképzés felelősei: Dr. Annus János Kristóf egy. tsg. Dr. Kincses Zsigmond Tamás klin. orv. 6. TDK felelős: Dr. Klivényi Péter egy.docens Dr. Párdutz Árpád egy. adj. 2./ Betegellátási feladatok: Betegátvételi felelősök: Dr. Engelhardt József egy.tanár Dr. Járdánházy Tamás egy. tanár TVK felelős: Dr. Klivényi Péter egy. docens Várólista felelős: Dr. Tajti János egy. docens helyettes: Dr. Annus János Kristóf egy. tsg. Orvosi ügyelet beosztása: Dr. Ungureán Aurélia klin. szakorvos Orvosok osztályos beosztása: Dr. Tajti János egy. docens 3./ Munka- és balesetvédelem: Dr. Ungureán Aurélia klin. szakorvos Dr. Rajda Cecília egyetemi tanársegéd 4./ Tűz- és sugárvédelem, vegyszer, nemesfémkészlet, veszélyes hulladék jelentés, Vámos Enikő biológus környezetvédelem és hulladékgazdálkodás: helyettes: Dr. Végh Rita klin. orvos 5./ Transzfúziós felelős: Dr. Sas Katalin egy. tsg. helyettes: Dr. Annus János Kristóf egy tsg. 6./ Onkológiai jelentés: Dr. Párdutz Árpád egy. adj. 7./ Fertőző- és mérgezett betegek jelentése: Dr. Szok Délia egy. adj. helyettes: Dr. Rajda Cecília egy.tsg. 8./ Könyvtárfelelős: Dr. Kanyó Balázs kl. orvos 9./ Gyógyszer- és kábítószer felelős: Dr. Ungureán Aurélia klin. szakorvos helyettes: Dr. Csukonyi Katalin gyógyszerész 10./ Akut ellátás feltételeinek ellenőrzése: Dr. Sas Katalin egy. adj. Dr. Varga Edina Tímea egy. tsg. 11./ Adatvédelmi és informatikai felelős: Dr. Párdutz Árpád egy.adj. Gonda Tibor informatikus helyettes: 12./ Műszerfelelős: Berencsi Krisztina 13./ Finanszírozási Csoport: 1. Vajda Erika (betegellátás) 2. Vass Margit (külföldi betegek, adminisztráció, vizitdíj) 3. Dr. Klivényi Péter (fekvőbetegek) 4. Dr. Kincses Zsigmond Tamás (járóbetegek) 5. Kozma Erika (tudományos munkák - ETT, OTKA -) 6. Nagypál Miklósné (szerződéses munkák) 14./ Minőségügyi Csoport: 1./ Dr. Varga Edina Tímea (elektrofiziológiai laboratórium) 2./ Vajda Erika (betegellátás) 3./ Dr. Kincses Zsigmond Tamás (járóbetegellátás) 4./ Dr. Klivényi Péter (fekvőbetegellátás, kémiai laboratórium)

10 4. Az oktatók munkaköri csoportjába tartoznak a tudományos tanácsadóként, tudományos főmunkatársként, munkatársként vagy segédmunkatársként besorolt, határozott időre kinevezett egyéb egyetemi végzettségű szakdolgozók (fizikus, elektromérnök, gyógyszerész, pszichológus) is, akik a kutatással és a betegellátással kapcsolatos munkák területén látják el a klinika igazgatója által közelebbről meghatározott feladatköröket. 10

11 11 C./ Klinika vezető főnővére 1 Szervezeti rendelkezések: a. Munkahely SZTE Neurológiai Klinika. b. Munkaviszony jellege: határozatlan idejű. c. A munkakör kiterjed a Neurológiai Klinika Szervezeti Szabályzatában meghatározott osztályaira. d. Munkaidő: heti 40 óra. e. Közvetlen felettese: a szervezeti egység igazgatója. f. Közvetlen beosztottak: osztályvezető ápolók, egészségügyi szakdolgozók, felvételi iroda dolgozó(i) és a betegellátást segítő fizikai dolgozók. g. Ügyeleti munkára nem kötelezhető. h. Túlmunkára általában nem kötelezhető, csak amennyiben a munkaköre ezt szükségessé teszi ezért díjazás nem jár. i. Munkaidőn túl behívható, j. Távolléte esetén az intézetvezető egyetértésével köteles helyettesről gondoskodni. k. Napi munkája során kapcsolatot tart: az osztályvezető orvosokkal - a szervezeti egység megbízott reszortfelelősével (pl. munkavédelem, tűzvédelem) - oktatási főelőadóval - gazdasági igazgatóság osztályvezetőivel 2 Jogok és feladatok: Munkavállaló jogait és kötelezettségeit a Munka Törvénykönyv, a Közalkalmazotti Törvény és az Egyetem kollektív szerződése szabályozza. Vezetői tevékenysége kiterjed az intézet egészségügyi szakdolgozóira és a betegellátásban közvetlenül résztvevő kisegítő állományú dolgozókra. Az intézetvezető főnővér feladatait helyettes, valamint az osztályvezető főnővérek, osztályvezető asszisztensek közreműködésével látja el. Az intézet gyógyító tevékenységének figyelembevételével szervezi, vezeti és ellenőrzi az intézet betegápolási munkáját. Gondoskodik az egészségügyi szakdolgozók feladatarányos létszámának kialakításáról. A létszám átcsoportosítását követő bérgazdálkodást saját hatáskörében oldja meg. Feladata a jobb, kultúráltabb betegellátást szolgáló eszközök, valamint az ápolási munkát könnyítő korszerű eszközök beszerzésének szorgalmazása. 3 Hatásköre, jogköre: a. Aláírási jogkör - A saját munkaköréhez tartozó levelezést. - Aláírja az asszisztensek ügyeleti - készenléti havi beosztását. - Aláírja a havi munkaidő teljesítéséről szóló összesítőt (munkaidőmérleg)

12 12 b. Ellenőrzési jogkör - Minden közvetlen beosztottra kiterjed. 4 A klinika vezető főnővérének közelebbi feladatai: a. az egészségügyi szakdolgozók felvételére, illetményére, jutalmazására, elbocsátására; b. az egészségügyi szakdolgozók munkájának megszervezése irányítása és ellenőrzése, úgyszintén a továbbképzésükről való gondoskodás; c. a beosztottak szabadságolásának, helyettesítésének, ügyeletének megszervezése, és munkafegyelmének biztosítása; betartatása. d. mindazon feladatok ellátása, amelyek a hozzá beosztott dolgozók, ill. azok munkájának adminisztrálásával kapcsolatosak és amelyekkel őt a klinika igazgatója, vagy helyettese megbízza. 5./ Osztályos ápolók, ápolók, asszisztensek, stb. Az e kategóriába, ill. munkaköri csoportba tartozó egészségügyi szakdolgozók beosztása, függelmi kapcsolatait és feladatait a klinika munkarendje és a számukra kiadott munkaköri leírások, állapítják meg.

13 13 Orvosi vizitek D./ A Klinikai Működési Rendje (általános elvek) 1. A működési rendben meghatározott vizitek, időpontjától csak kivételesen lehet eltérni. Az osztály orvosai az osztályvezető ápolók minden nap kötelesek vizitelni. A vizit biztosítja a betegek folyamatos észlelését, de ugyanakkor ne zavarja a betegek egyéb ellátását (étkeztetés, pihenő, látogatás, vizsgálati anyagok levétele, stb.) 2. Az osztályos orvos (rezidens, esetenként tanársegéd) az éjjel történtekről informálódik, indokolt esetben jelzést tesz az osztályvezetőnek. Minden beteget a szükséghez képest megvizsgál, állapotát, ellátását (gyógyszer, diéta, ápolás, stb.) és a korábbi utasítások megtartását ellenőrzi. Elvégzi a szükséges adminisztrációt; pulzust, lázat, vérnyomás értékeket, laboratóriumi eredményeket és az osztályvezető által még elrendelt paramétereket bevezeti a lázlapra. Ha munkaidőben az osztályról távozik, tartózkodási helyét köteles közölni. Az ápolóval egyezteti a kórlap és az ápolási dokumentáció adatait. Kitölti a másnapi vizsgálathoz szükséges kísérőlapokat. Vezeti - a beteg állapotának súlyosságától függő részletességgel - a decursust, amely elsősorban azokat a meggondolásokat tartalmazza, melyek a vizsgálatok indikációját és a bevezetett terápiát motiválják, továbbá a beteg szubjektív panaszainak alakulását. 3. Az osztályvezető orvos által tartott viziteken a beosztott orvos ismerteti a beteg klinikai adatait (tünetek, leletek, stb.). Az osztályvezető orvosnak azonban már a vizit előtt tájékozódnia kell a betegek állapotáról, annak elkerülése végett, hogy a betegek előtt vitassák meg azok betegségét. A felettes orvos az ellenőrzést, a kiegészítéseket, - a beosztott orvos (orvosok) véleményét is mérlegelve - az etikai követelmények betartásával köteles végezni. A kórlapba beírt, osztályos orvos által felvett státus is akkor véglegesítendő. 4. A professzori vizitekre a (3) bekezdésben foglaltak az irányadók. Gondoskodni kell arról, hogy a betegek ebben az időpontban a kórteremben tartózkodjanak, ezért társintézeti konziliumok lehetőleg más napon történjenek. A professzori vizitek kezdete reggel 8.15 óra, az egyes osztályok vonatkozásában a hét ugyanazon napján külön szabályozás szerint.

14 14 Napi munkarend 1. A klinikai munka a 8 órakor kezdődő megbeszéléssel indul, melyen valamennyi orvos részt vesz (V/A-női, V/B-féri, neurorehabilitáció orvosai) és jelenlétükben az ügyeletvezető beszámol a Neurológiai Klinikára felvételre került betegekről, valamint az ügyeleti idő alatti konzíliumokról. Ezt követően a napi munkával kapcsolatos rövid megbeszélésre kerül sor. Azok a kollégák akik a következő napon/napokon szabadságra vagy szabadnapra kívánnak menni bejelentik fenti szándékukat. A reggeli megbeszélésen a szigorló orvos kollégák is részt vesznek. 2. A megbeszélést követően a klinika vezetőivel osztályos vizit történik. A vizitek rendje a következő: Hétfő: Női osztály nagy vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 2. Kedd: Női osztály kis vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 3. Szerda: Női osztály: kis vizit Férfi osztály: nagy vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 4. Csütörtök: Férfi osztály kis vizit Női osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 5. Péntek: Női osztály kis vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. nagy vizit A vizit az osztályvezető és az osztályos orvosok, valamint az osztályvezető főnővér jelenlétében történik. A szigorló kollégáknak is pontosan ismerniük kell referálás szintjén betegeiket. A zárójelentés elkészültét követően az osztályos orvos és az osztályvezető aláírja a kórrajzot. Csak az osztályvezető által ellenőrzött és aláírt kórrajz kerülhet a kórrajz-tárba. A kórrajzben rendszeres decursust kell vezetni, s a felvevő és kibocsátó status pontosan rögzítendő. 3. A órakor kezdődő neuroradiológiai referáláson valamennyi kolléga (egyéb klinikai elfoglaltságától függően) részt vesz. A szigorló orvos kollégák szintén jelen vannak a referáláson. A beteg nevének ismeretében a neurológia kezelő orvosa ismerteti a vizsgálat indikációját.

15 órakor (pénteket 14:45-kor) munkazáró értekezletet tartunk. Az osztályok beszámolnak (V/A-női, V/B-féri, neurorehabilitció) a felvételre került betegekről, fontosabb vizsgálatokról, a konzíliárus ismerteti a lényeges konzíliumokat, az ambuláns orvos beszámol az ambulancián történtekről. Az értekezletet követően az osztályos orvosok és az ügyelet jelenlétében történik a délutáni professzori vizit az V/A-női, V/Bférfi osztályon. Ekkor a betegágy mellett megbeszélésre kerülnek az újonnan felvett betegek, valamint az ügyelet szempontjából lényeges teendők. Az ügyelet kezdetét megelőzően 20 perccel az ügyeletvezető és az osztályos ügyeletes a Neurorehabilitációs Osztályon átveszik a betegeket a Neurorehabilitációs Osztály orvosaitól, akik ismertetik az új betegeket, illetve az osztályon lévő problémás eseteket. Kivételesen (neurológiai kerekasztal, egyéb konferencia) a délutáni megbeszélés korábban is megtartható. Ilyenkor a reggeli megbeszélés során kell meghatározni a délutáni értekezlet időpontját. A megbeszélést követően automatikusan az ügyeleti szolgálat lép életbe. Az ügyeleti szolgálatot három orvos látja el, közülük az egyik az ügyeletvezető, aki a belső klinika telep ügyeletét végzi, a másik szakorvos a külső klinika telep konziliársi feladait látja el, míg a harmadik kolléga aneurológiai Klinika osztályos ügyeletese. 5. Az ügyeleti idő alatt történtekért elsősorban az ügyelet vezetője a felelős. Az ügyeleti szolgálat az esti órákban (lehetőleg óra között) ismételten vizitel. Az ügyeleti idő alatt történt bármilyen a beteggel kapcsolatos esemény a lázlapra illetve a kórrajzba rögzítendő, valamint a reggeli megbeszélésen megemlítendő. A nővér dokumentációs füzetet az osztályvezető és az osztályos orvosok naponta átolvassák, aláírásukkal nyugtázzák. Az ügyeletes orvos tartózkodási helyét a nővérnek folyamatosan jelzi, hívásra a betegágyhoz megy.

16 16 6. Konzíliumot neurológus szakorvos kérhet illetve adhat. A beteg vizsgálatát követően a beteg kezelő szakorvosával személyesen megbeszélésre kerül a diagnosticus és terápiás javaslat, s azt aláírással dátummal ellátva a kórrajzban rögzíti. Ha neurológus kér konzíliumot (vonatkozik ez a neuroradiológiai vizsgálatokra) világosan megfogalmazott kérdés (lokalizáció, az elváltozás természete) illetve kérdések vannak a kérőlapon. A klinikáról származó bármilyen orvosi véleményt, igazolást szakorvos is aláírja. 7. Infúziót csak orvos, orvosi felügyelet mellett orvostanhallgató és transfúsiós tanfolyamot végzett nővér köthet be. 8. A reggeli vagy délutáni megbeszélésen feltétlenül bejelentendő, ha a klinikára érkező, vagy már ott fekvő beteg kezelésének igazságügyi vagy jogi következménye várható. Hasonlóan a boncolások időpontja is bejelentendő, s a kezelő neurológus szakorvos, az osztályvezető szükség esetén a Klinika vezetője a boncoláson jelen van. 9. Ha az osztályos orvosnak munkaidő alatt halaszthatatlan ügy miatt a klinikát átmenetileg el kell hagynia, főnökétől engedélyt kér, helyettesről gondoskodik, helyettese nevét az osztályvezetővel közli. 10. Tudományos munka végzésekor az érvényes jogszabályok és etikai rendeletek szigorúan betartandók (etikai bizottsági engedély, OGYI engedély stb.). A kísérletekről pontos dokumentáció vezetése szükséges, melyet 15 évig meg kell őrizni. Tudományos előadás és dolgozat az előadást illetve a publikálást megelőzően megvitatásra kerül. Ha a klinika valamely munkatársa külföldi intézetben végzett munkája kerül közlésre, akkor az "on leave from" szerepel a címlapon. Ha két intézet közös munkájáról van szó, akkor mindkét intézet neve szerepel a címoldalon. 11. Ha jelen munkarend valamely pontja magasabb szintű rendelkezéssel ellentmondásos, úgy természetesen a magasabb szintű szabályzat az érvényes. ÜGYELETI REND A Neurológiai Klinikán az ügyeleti szolgálatot három orvos látja el, közülük az egyik az ügyeletvezető, aki a belső klinikai telep konziliárusi feladatait végzi, a másik szakorvos a külső klinika telep ügyeletét látja el és a harmadik az osztályos ügyeletes. Az ügyeletvezető csak szakorvos lehet és neve az intézetvezető által aláírt ügyeleti listán elsőként jelenik meg. Az ügyeletvezető készenléti munkát végez, folyamatos telefonkapcsolatban van az osztályos ügyeletessel, illetve a társklinikák ügyeletvezetőivel. Az ügyeletes orvosok munkája hétfő, kedd, szerda és csütörtök 15 óra 45 perckor, péntek 14 óra 45-kor kezdődik és másnap reggel 8.00-óráig tart. Az ügyelet kezdetét megelőzően 20 perccel az ügyeletvezető és az osztályos ügyeletes a Neurorehabilitációs Osztályon átveszik a betegeket a Neurorehabilitációs Osztály orvosaitól, akik ismertetik az új betegeket, illetve az osztályon lévő problémás eseteket.

17 17 Az ügyelet kezdetekor az ügyeletes orvosok az ügyeletet átveszik, részt vesznek hétköznap a délutáni megbeszélésen, ahol a klinika orvosai (V/A-Női, V/B-Férfi) ismertetik az aznap felvett betegeket, az ambulanciákon maradt pácienseket, ill. a társklinikákon történt fontosabb konzíliumokat. Ekkor történik a klinikán fekvő betegek ügyeleti időben várható problémáinak a megbeszélése is. Ezt követően az ügyeletes orvosok a klinika vezetőjével, az osztályvezetővel és az osztályos orvosokkal levizitelnek a Neurológia V/A (Női) és V/B (Férfi) osztályán. Hétvégén és ünnepnapokon az ügyelet átvételkor reggel 8.00-kor az előző ügyeletes (osztályos és készenléti) beszámol az új osztályos és készenléti ügyeletesnek az ügyeleti időben történtekről, majd az osztályos ügyeletes megtekinti a betegeket az V/A-Női, V/B-Férfi és a Neurehabilitáción. Minden ügyeletben az esti órákban az osztályos ügyeletes vizitet tart, a betegeket ellenőrzi, ellátja, esetleges kívánalmaikat meghallgatja és szükség szerint intézkedik. Az ügyeletes orvos, ha rosszulléthez, rendkívüli eseményhez hívják észlelését, ill. az elrendelt terápiát, vagy annak módosítását minden esetben köteles a kórtörténetbe bevezetni és sürgősségi esetben, vagy a beteg életét veszélyeztető helyzetben azt az ügyeletvezetőnek jelenteni. Ha az ügyeleti idő alatt a klinikai fekvő beteg állapotában nem várt rosszabbodás következett be, vagy akár terápiás, akár diagnosztikus beavatkozás szövődményére van gyanú, az osztályos ügyeletes orvos az ügyelet vezetőjével a készenléti ügyeletessel konzultál, szükség esetén a beteg kezelőorvosával is. Az ambulanciára érkezett betegeket az osztályos ügyeletes orvos megvizsgálja, az ügyeletvezetőnek telefonon referálja, majd döntenek a beteg további sorsáról, további ellátásáról. Az osztályokra kerülő új betegek esetén, mely csak az ügyeletvezető beleegyezésével történhet, az osztályos ügyeletes orvos a kórdokumentációt elkészíti, vizsgálatait és kezelését elrendeli. Az ügyeleti idő alatt klinikáról beteg csak az ügyeletvezető tudtával bocsátható el. Az osztályos orvos telefonon referálja a készenléti ügyeletesnek a beteget, és eldöntik, hogy elegendő-e az osztályos orvos aláírása az ambuláns értesítőn. Az ügyeleti idő alatt társklinikák kérésének megfelelően helyszíni konzíliárusi tevékenységet kell nyújtania az ügyeletnek, melyet csak a készenléti ügyeletes végezhet. Amennyiben a Neurorehabilitációs Osztályra ügyeleti időben (késve) érkezik új beteg, akkor az osztályos ügyeletes értesíti a Neurorehabilitációs Osztály behívható orvosát (aki a külső klinika telep ügyeletét látja el) betegfelvétel céljából. azon esetben amikor nem a Neurorehabilitiós Osztályon szolgáló orvos látja el a külső klinika telep ügyeletét, akkor betegfelvétel céljából az ügyeletvezetőt értesíti. Az ügyeleti időszakban az osztályos ügyeletes nem hagyhatja el a klinika épületét. Az osztályos ügyeletes a készenléti ügyeletessel való egyeztetés után étkezés céljából elhagyhatja az épületet, de a klinika telepet nem. Ezen távollétről mind az ambuláns, mind az osztályos nővéreket értesíteni kell az osztályos ügyeletesnek, valamint tájékoztatni kell őket az osztályos ügyeletes éjszakai elérhetőségéről is. Az ügyeleti idő alatt történő jelentős rendkívüli eseményt az ügyeletvezető a klinika igazgatójának, vagy annak helyettesének jelenti. Az ügyeleti szolgálatra kijelölt orvos kollégák minden hónap 20-ig kötelesek leadni az ügyelettel kapcsolatos kérésüket az ügyeleti beosztást végző személynek (Dr. Ungureán Aurélia). Amennyiben a kérések miatt nem kerül betöltésre minden ügyeleti nap, úgy az ügyeleti beosztást végző orvos kolléga sorsolás útján választja ki az arra illetékesek közül az ügyeletest.

18 18 Vizitek rendje 1. Hétfő: Női osztály nagy vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 2. Kedd: Női osztály kis vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 3. Szerda: Női osztály: kis vizit Férfi osztály: nagy vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 4. Csütörtök: Férfi osztály kis vizit Női osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. kis vizit 5. Péntek: Női osztály kis vizit Férfi osztály kis vizit Neurorehabilitációs O. nagy vizit A fenti vizitrend csak szabadságolás és távollét esetén módosulhat. Referálás rendje: Valamennyi orvos részt vesz a reggel 8-kor, illetve délután kor (pénteken kor) kezdődő referálón. A reggeli megbeszélésen az ügyeletes orvosok beszámolnak az újonnan felvett betegekről, az ügyeleti idő alatt történt eseményekről, illetve a konzíliumokról. Két behívható ügyeletes szakorvos lát el konzílium szolgálatot (külső és belső klinikapark) és egy ügyeletes orvos tartózkodik állandóan a klinikán. Ezt követően valamennyi osztályon reggeli vizit történik. A délután megbeszélésen beszámoló hangzik el a (1) női osztály, (2) férfi osztály, (3) neurorehabilitációs osztály, (4) ambulanciák és (5) konzíliumok kérdésköréről, illetve bármely a betegellátással kapcsolatos eseményről. A megbeszélést követően délutáni vizit történik, amelynek a célja az, hogy az osztály orvosai az osztályvezető vezetésével átadják az ügyeletnek a komolyabb odafigyelést kívánó betegeket, illetve megbeszéljék az újonnan felvett betegeket.

19 19 A társklinikák közreműködésével végzett vizsgálatok, a klinikák együttműködése 1. A kórisme és gyógykezelési terv megállapításához, valamint a gyógykezelés eredményességének értékeléséhez - a beteg állapotának megfelelően - igénybe kell venni a társklinikák és központi diagnosztikus szervezeti egységek által végzett szakvizsgálatokat. 2. A vizsgálatra felkért klinikával (központi szervezeti egységgel) közölni kell a kért vizsgálat nemét, a diagnózist, a feltételezett diagnózist, ill. differenciál diagnosztikai problémát, továbbá minden olyan klinikai adatot, amely a szakvizsgálat elvégzésének hatékonyságát biztosítja, ill. elősegíti. A vizsgálat módját a szakvizsgálatot végző klinika illetékes szakorvosa határozza meg. 3. A szakvizsgálatot kérő klinika osztályos orvosa a vizsgálat eredményéről (szakvéleményéről) lelet formájában értesül. A beteg előkészítéséről a szakvizsgálatot kérő lap megfelelő kitöltéséről az osztályos orvosa a beteg szükség szerinti szállításáról, ill. kiséréséről, valamint a vizsgálaton való pontos megjelenéséről az osztályos ápoló gondoskodik. A szakvizsgálatot adó klinika szakorvosa által közölt leletet a kórlaphoz kell csatolni. A vizsgálat jellegétől függően, a szakvizsgálatot végző klinika orvosa a vizsgálati eredménnyel kapcsolatban véleményét is köteles közölni. 4. Az egészségügyi szakdolgozók által végezhető vizsgálatok körére a vonatkozó jogszabály az irányadó. A beteg gyógykezelése, ápolása, gondozása 1. A betegnek a vizsgálathoz való hozzájárulása tekintetében a (műtétekre) vonatkozó rendelkezések az irányadók. Az egészségügyi miniszter által műtétnek minősített eljárás, továbbá olyan vizsgálat, ill. gyógyító eljárás alkalmazásának szükségessége esetében is, amely a beteg életét közvetlenül veszélyezteti. A beleegyezést írásban is meg kell kérni 2. A konzultációkon megbeszélésre kerülő betegeket, ill. eseteket a klinika szakorvosai jelölik ki, akik az osztályos orvosok útján gondoskodni tartozik arról, hogy a konzultáción a betegre vonatkozó minden kórelőzmény, vizsgálati, gyógykezelési adat a résztvevő orvosok rendelkezésére álljon. 3. A konzultáción résztvevő orvosok ismertetik a betegre vonatkozó vizsgálataikat és ezek alapján kialakult véleményüket. A konzultáción elhangzó vélemények mérlegelésével a klinika igazgatója (helyettese) - amennyiben a beteg vizsgálatában maga is részt vett - ill., az illetékes osztályvezető orvos dönt a beteg további vizsgálatáról, gyógykezeléséről. 4. Amennyiben a beteg (kórisme) megállapításához, a célszerű gyógykezelés megítéléséhez bonyolult, vagy több irányú szakvizsgálat látszik szükségesnek, ennek elbírálása céljából a társklinikák illetékes szakorvosával konzíliumot kell tartani. A konzíliárusi feladatokat és azok ellátásának módját a klinika igazgatója külön rendelkezésben határozza meg.

20 20 5. A konzíliumot általában az egyes klinikák osztályvezető orvosai (helyetteseik) kezdeményezik. Az erre illetékes orvos a közvetlen hozzátartozó kérelmére is kezdeményezhet konzíliumot, ha a kérelmet indokoltnak tartja. Elutasítás esetében a beteg hozzátartozója kérelmével a klinika igazgatójához fordulhat. Ügyeleti időszakban, sürgős esetben konzíliumot javasolhat a szakvizsgálatot végző társklinika illetékes osztályvezető orvosa vagy helyettese is. 6. Az osztályos orvos gondoskodik a beteg konzíliumra való megfelelő előkészítéséről, ill. felvilágosításáról és biztosítja, hogy a konzíliumon a betegre vonatkozó minden kórelőzményi, vizsgálati és gyógykezelési adat a résztvevő orvosok rendelkezésre álljon. 7. A konzíliumon a beteg osztályos orvosa, az osztályos orvos felettese, az osztályvezető orvos, ill. helyettese, ill. a felkért társklinikai konzíliárusi szakorvos (szakorvosok) vannak jelen és a beteg vizsgálata alapján együttesen javaslatot tesznek a beteggel kapcsolatos további teendőkre. 8. A konzílium eredményét - eltérés esetében a különböző véleményeket is - ill. a tanácskozás alapján végzett szakvizsgálatok eredményét a kórtörténetbe be kell jegyezni. Életfontosságú véleményeltérésnél a klinika igazgatója (helyettese) véleményének kikérésével az osztályvezető orvos dönt a beteg további vizsgálatairól. 9. A klinika és más intézetek diagnosztikus szervezeti egységei, laboratóriumai, osztályai a magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében egymással szorosan együttműködnek. Gondoskodni kell, arról, hogy a szakvizsgálatok és konzíliumok a beteg állapotától függően azonnal, még aznap, halasztható esetben pedig néhány napon belül elkészüljenek. Sürgős beavatkozás szükségességére utaló leleteket a beteg kezelőorvosával haladéktalanul közölni kell. 10. A klinika a rutin és speciális vizsgálatot végző laboratóriumának a kivizsgálás meggyorsítása érdekében a leletek mielőbbi kiadására kell törekednie. 11. Laboratóriumi vizsgálatok céljára a vizsgálati anyagokat (vér, vizelet, stb.) a fekvőbeteg osztályok szakdolgozói veszik le a betegektől. Előbbi esetben gondoskodnak - meghatározott időben - a vizsgálati anyagok eljuttatásáról. 12. Amennyiben a laboratórium vezetője azt észleli, hogy a vizsgálatot kérő orvos szakmailag megalapozatlan, felesleges, vagy feleslegesen gyakori vizsgálatot kér, a sürgősségi jelzést indokolatlanul használja, köteles erre az intézet igazgatójának (helyettesének) a figyelmét felhívni. 13. Tudományos munkához szükséges szakvizsgálatoknak a laboratóriumban történő elvégzését az intézet vezetője - az illetékes osztály vezetőjével megbeszélve - engedélyezheti. 14. A betegek számára biztosítani kell mindazokat a gyógyeljárásokat, melyek gyógyuláshoz szükségesek.

21 A betegek vizsgálatának és kezelésének tervét a szakorvos állapítja meg s azt a viziten az osztályvezető (helyettese) hagyja jóvá. Ettől a tervtől eltérni csak indokolt esetben szabad; a változást azonban a klinika igazgatójával (helyettesével) közölni kell. 16. A betegek gyógykezelése elsősorban a kijelölt klinikai orvos feladata, aki e tevékenységét felettese közvetlen irányítása és ellenőrzése mellett fejti ki. Az olyan kezelési eljárásnál, ill. beavatkozásnál, amelynek elvégzéséhez a klinikai orvosnak nincs kellő gyakorlata, tapasztalata, a felettesnek jelen kell lennie, ill. a beavatkozást felettesének kell elvégeznie. 17. Az orvos (orvosok) által előírt gyógyszerek szétosztását az arra kijelölt gyógyszerész, azok beadását az egészségügyi szakdolgozó (ápoló) végzi és ellenőrzi. 18. Az egészségügyi szakdolgozók által végezhető gyógyító ténykedések körére a vonatkozó jogszabályok az irányadók. Oktatás-nevelés (képzés-továbbképzés) 1. Az orvostanhallgatók oktatása terén a klinikára háruló előadásokat - a hatályos tantervnek, a szakma szerinti tantárgy programjának és az évente kiadásra kerülő tanrendnek megfelelően - a klinika igazgatója, vagy az általa, ill. a dékán által megbízott oktató (tudományos tanácsadó, docens, tudományos főmunkatárs, főorvos, adjunktus, tanársegéd) tartja. 2. A szakma szerint kötelező tantárggyal kapcsolatos rendszeres gyakorlatokat a klinika igazgatója által megbízott oktatók vezetik. 3. A hallgatók vizsgáztatását csak a dékán által a klinika igazgatójának előterjesztése alapján e joggal felruházott egyetemi tanár, docens végezheti. 4. Az orvostanhallgatók oktatásával kapcsolatos további szabályokra nézve az Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatában foglaltak az irányadók. 5. A klinikán - a tudományos érdeklődésű hallgatók metodikai és szakmai ismereteinek gazdagítása, valamint az önálló tudományos munka végzéséhez szükséges képességük kialakítása érdekében - az Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának engedélyével tudományos diákkörök működnek, amelyek oktató vezetőjének a klinika oktatói közül - a klinika igazgatója véleményének meghallgatásával az egyetem vezetése bíz meg. 6. A diákkör tudományos munkájának irányításával megbízott oktató vezető a tevékenységét munkaköri feladatként végzi, aki a diákkör működésével kapcsolatos iratanyagot a klinika irattárában köteles elhelyezni, ill. megőrizni. 7. A diákköri tagok a klinika igazgatója által kijelölt egyéni oktatók irányítása mellett végzik tudományos jellegű munkájukat. A klinika tudományos diákköreinek működésével kapcsolatos további szabályokat az Egyetem Tudományos Diákköreinek Szabályzata tartalmazza.

22 22 8. A klinika feladatát képezi az orvosoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak, valamint az egyéb egészségügyi dolgozóknak a vonatkozó jogszabályok és irányelvek szerinti képzése és továbbképzése. 9. Az orvosok egyetemen, ill. klinikán belüli továbbképzését és a továbbképzésre berendelt orvosok képzését a klinika igazgatója szervezi, irányítja és ellenőrzi az általa elkészített oktatási terv alapján. Neurológiai Kerekasztal a szorgalmi időszakban havonta kerül megrendezésre. Tudományos Kutatás 1. A klinikán folyó tudományos kutatómunka rendszeres és tervszerű végrehajtásáért a klinika igazgatója felelős, aki ez irányú szervező és ellenőrző tevékenységben a tudományos rektorhelyettesre és az Egyetem Tudományos Bizottságára támaszkodik. 2. A klinikán folyó tudományos kutatómunkának elsősorban a klinika gyógyító-megelőző feladatát kell támogatnia. 3. A klinika igazgatója a tudománypolitikai irányelvek, távlati tudományos kutatási terv, valamint az Egyetem feladatainak figyelembevételével: a. meghatározza a klinikán folyó tudományos kutatómunka irányát, b. kijelöli a tudományos témaköröket, c. gondoskodik, a klinika kutatási témáinak pénzügyi fedezetéről, ill. anyagi támogatásáról, d. véleményezi a vezetése alatt álló klinika dolgozóinak a tudományos fokozat elnyerésére és a tudományos kiküldetésekre irányuló kérelmeit. e. javaslatot tesz az országos vagy tárcaszinten tervezett kutatási témákra, f. rendszeresen ellenőrzi a vezetése alatt álló klinikán folyó tudományos munkát és a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően gondoskodik az előírt beszámolók és jelentések elkészítéséről, ill. továbbításáról, g. előzetesen láttamozza, ill. véleményezi a klinika dolgozóinak tudományos előadásait, sajtóközleményeit és tudományos eredményekről szóló beszámolóit, h. gondoskodik a kliniko-pathológiai konferenciák, tudományos rendezvények tervszerű megtartásáról. Szeged, február 28. Dr. Vécsei László tanszékvezető egyetemi tanár

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT IDEGSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI RENDJE 2013. 2 I. Általános és bevezető szabályok 1.. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai

Részletesebben

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA

ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI KLINIKA MŰKÖDÉSI REND 2015. március 31. 1/66 2/66 Tartalomjegyzék I. Általános és bevezető szabályok... 5

Részletesebben

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 Szervezeti és Működési Szabályzat I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK, ADATOK II. SZERVEZETI FELÉPÍTÉS III. FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÖK IV.

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Ügyrend

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Ügyrend A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Ügyrend Szeged, 2015 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Fogorvostudományi Karának (továbbiakban: Kar) Tanácsa a Nemzeti felsőoktatásról szóló

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat 1 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola OM: 031090 KLIK szervezeti kód: 082046 4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 3-5. Szervezeti és Működési Szabályzat 2015 2 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola 4030

Részletesebben

AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2016 1 TARTALOM I. Általános és bevezető szabályok II. Az intézmény szervezeti felépítése és működése III. Az intézmény feladata IV.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola 6088 Apostag, Hunyadi u. 9-11. Tel.: 78/428-077 Apostag, 2013. március 30. Jóváhagyta: Dudla Erzsébet intézményvezető Tartalom 1 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK. 4 1.1. A 4 1.2. A 4 2.1. 4 3. 5 3.1. 6 3.2. 6 3.3. 7 3.4. 7 3.5. 8 3.6. A 8 4. 9 II. AZ INTÉZMÉNY FELADATAI. 10 1.

ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK. 4 1.1. A 4 1.2. A 4 2.1. 4 3. 5 3.1. 6 3.2. 6 3.3. 7 3.4. 7 3.5. 8 3.6. A 8 4. 9 II. AZ INTÉZMÉNY FELADATAI. 10 1. 2 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK... 4 1.1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja... 4 1.2. A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya... 4 2.1. Az intézmény alaptevékenységének

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet a

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Iktatószám: 2013-27/266. Komáromi Jókai Mór Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Szabóné dr. Mühlenkampf Erika igazgató Komárom, 2013. szeptember 10. Érvényes: 2013. szeptember 17-től

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM POLGÁRI VÉDELMI SZABÁLYZATA

A SEMMELWEIS EGYETEM POLGÁRI VÉDELMI SZABÁLYZATA 34/2006. (IV. 27.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM POLGÁRI VÉDELMI SZABÁLYZATA BUDAPEST 2006 A Semmelweis Egyetem Szenátusának 34/2006. (IV. 27.) számú határozata az Egyetem Polgári Védelmi Szabályzatának

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat 33. Szervezeti és működési szabályzat A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola SzMSz-e tartalmazza az intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerület 072041 Tartalom SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT... 0 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.1 A szervezeti

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

Návay Lajos Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A működés rendje, nyitva tartás... 3 I.1 Nyitva tartás, ügyelet, munkarend...3 I.2 A belépés és benntartózkodás rendje, a pedagógiai

Részletesebben

2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett változata

2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett változata 2173 Kartal, Ady E. út 60-62.; Telefon/fax.: 28/437-320; e-mail: ovoda@kartal.hu; ovikartal@gmail.com; honlap címe:www.ovoda.kartal.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett

Részletesebben

Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola A zalaegerszegi Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 Tartalomjegyzék Törvényi háttér (törvények, rendeletek)... 5 1. Az intézmény alapító okirata, feladatai...

Részletesebben

KINCSEM ÓVODA OM AZONOSÍTÓ: 032821

KINCSEM ÓVODA OM AZONOSÍTÓ: 032821 KINCSEM ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM AZONOSÍTÓ: 032821 Készítette: Szőke Zsófia óvodavezető 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1 I. Általános szabályozási felhatalmazás 3. II. Az intézmény általános

Részletesebben

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Intézménye szervezeti és működési szabályzata

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Intézménye szervezeti és működési szabályzata A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Intézménye szervezeti és működési szabályzata A módosításokkal egységes szerkezetben 2009. január 26. SZKTT Közoktatási Intézménye SZMSZ Tartalomjegyzék

Részletesebben

Jászdózsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 28-án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyvéből.

Jászdózsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 28-án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyvéből. Kivonat: Jászdózsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 28-án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyvéből. 51/2013.(III.28.) önkormányzati képviselő-testületi határozat: az Erdős Alapszolgáltatási

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 4235 Biri, Mező Imre út 21. E-mail: info@dankop.hu, Tel/Fax: 42/263-137 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS GONDOZÁSI KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SIÓFOK VÁROS GONDOZÁSI KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SIÓFOK VÁROS GONDOZÁSI KÖZPONTJÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2016. TARTALOM I. Általános és bevezető szabályok 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja 4 2. A Szervezeti és Működési Szabályzat

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tolna Megyei Önkormányzat Csilla von Boeselager Otthona Alsótengelic 7054 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ZÁRADÉK: A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 10/2000 (V.2.) önkormányzati rendeletének 19

Részletesebben

BEREGI ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013.

BEREGI ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. BEREGI ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1 A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT CÉLJA... 4 1.2

Részletesebben

Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola A mecseknádasdi Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2015 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 4 1.1. A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Összeállította: Lovász Beatrix igazgató Kisújszállás, 2013. március Módosítva: Kisújszállás, 2015. augusztus 24. Hatályos: 2015. szeptember 1. Tartalom Bevezetés... 4 I. Általános rendelkezések... 5 1.

Részletesebben

Budapest, 2011. november

Budapest, 2011. november Előterjesztő: Dr. Tulassay Tivadar rektor ELŐTERJESZTÉS a Semmelweis Egyetem Szenátusa számára a Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata Foglalkoztatási követelményrendszerének módosításáról

Részletesebben

Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata

Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata 1 1. A szervezeti és működési szabályzat tartalma, szabályozási köre (a közoktatási

Részletesebben

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 6 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 1.1 A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) célja,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az intézmény adatai... 5 1.1. Az iskola neve... 5 1.2. Az iskola székhelye... 5 1.3. Az iskola OM azonosítója... 5 1.4. Az intézmény jogszabályban

Részletesebben

A szervezeti és működési szabályzat tartalma, szabályozási köre [a közoktatási törvény 40. (1) bekezdéséhez és az R. 4. (1) bekezdésének r) pontjához]

A szervezeti és működési szabályzat tartalma, szabályozási köre [a közoktatási törvény 40. (1) bekezdéséhez és az R. 4. (1) bekezdésének r) pontjához] A szervezeti és működési szabályzat tartalma, szabályozási köre [a közoktatási törvény 40. (1) bekezdéséhez és az R. 4. (1) bekezdésének r) pontjához] 1. A szervezeti és működési szabályzat az intézmény

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KATHOLISCHE GRUNDSCHULE SZEKSZÁRD

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KATHOLISCHE GRUNDSCHULE SZEKSZÁRD SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZENT JÓZSEF KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA KATHOLISCHE GRUNDSCHULE ÉS SZENT RITA KATOLIKUS ÓVODA SZEKSZÁRD Tartalom I. Általános rész... 4 II. Bevezető rendelkezések... 5

Részletesebben

SZENT PÁL AKADÉMIA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZENT PÁL AKADÉMIA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZENT PÁL AKADÉMIA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. Tartalom A Szabályzat hatálya 4 I. fejezet: A Szent Pál Akadémia szervezete és működése 4 A Szent Pál Akadémia alapítása és fenntartása; székhelye,

Részletesebben

MOHÁCSI KÓRHÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZ01. Készítette és kiadását elrendelte: Dr. Csizmadia Csaba Főigazgató.

MOHÁCSI KÓRHÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZ01. Készítette és kiadását elrendelte: Dr. Csizmadia Csaba Főigazgató. MOHÁCSI KÓRHÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZ01 Készítette és kiadását elrendelte: Dr. Csizmadia Csaba Főigazgató Jóváhagyta: Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Főigazgató ÁEEK 2/66 I. fejezet ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (5561 Békésszentandrás, Bethlen G. u. 19.) OM: 201738 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 5 1.1. Jogszabályi háttér...5 1.2.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Váci Család- és Gyermekjóléti Központ 2600 Vác, Deákvári fasor 2. Telefon: 06-27/306-882; 06-27/502-300; 06-27/502-301; 06-30/381-9113 E-mail: vacicsalgyejokozp@gmail.com Vác Város Önkormányzat Váci Család

Részletesebben

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2014.

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2014. MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2014. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A pedagógiai programban megfogalmazott célok elérését, illetve a nevelő-oktató munka eredményes megvalósulását segítő iskolai szervezet, valamint

Részletesebben

Tárgy: Alapszolgáltatási Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. H a t á r o z a t

Tárgy: Alapszolgáltatási Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. H a t á r o z a t K I V O N A T Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. május 30. napján megtartott soros nyílt ülésének jegyzőkönyvéből 78/2012. (V. 30.) Kt.h. Tárgy: Alapszolgáltatási Központ és

Részletesebben

S Z E G E D I T U D O M Á N Y E G Y E T E M

S Z E G E D I T U D O M Á N Y E G Y E T E M S Z E G E D I T U D O M Á N Y E G Y E T E M K Ö R N Y E Z E T V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T S Z E G E D 2015. D E C E M B E R 21. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szabályzat célja, hatálya 4 II.

Részletesebben

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2015.

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2015. MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM 2015. A Móri Táncsics Mihály Gimnázium/Táncsics-Mihály-Gymnasium Moor SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK ELFOGADÁSA ÉS JÓVÁHAGYÁSA A Móri Táncsics Mihály Gimnázium/ Táncsics-Mihály-Gymnasium

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A PESTÚJHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLA RÉSZÉRE Budapest, 2013. március 27. 1 A Pestújhelyi Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata az alábbi jogszabályok figyelembe

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu Szervezeti és Működési Szabályzat 2013. Tartalom

Részletesebben

Erkel Ferenc Általános Iskola. Szervezeti és működési szabályzat

Erkel Ferenc Általános Iskola. Szervezeti és működési szabályzat Erkel Ferenc Általános Iskola Szervezeti és működési szabályzat Gödöllő, 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...5 1. AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE...6 1.1. Szervezeti egységek...6 1.2. Az intézmény szervezeti

Részletesebben

ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNYI ÓVODA ÉS TELEPHELYEI: SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNYI ÓVODA ÉS TELEPHELYEI: SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNYI ÓVODA (1149 Budapest, Pósa L. u. 61.) ÉS TELEPHELYEI: MEGGYESKERT ÓVODA (3530 Miskolc, Meggyesalja u. 31.) CSIPERKE ÓVODA (8000 Székesfehérvár, Gorkij utca 32.) KÉK PINGVIN

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 1. I. rész

Fekete István Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 1. I. rész Fekete István Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 1 I. rész A Szervezeti és Működési Szabályzat olyan alapokmány, amely összefoglalja az iskola szervezetére, működésére, a pedagógusok, szülők,

Részletesebben

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. április 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu Tartalom 1. Bevezető... 5 1.1. A működés szabályozásához alkalmazott

Részletesebben

A SZÉKESFEHÉRVÁRI VÁCI MIHÁLY IPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÉKESFEHÉRVÁRI VÁCI MIHÁLY IPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÉKESFEHÉRVÁRI VÁCI MIHÁLY IPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. március 27. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 1. Általános rendelkezések... 4 1.1 Az SZMSZ célja...

Részletesebben

FÁY ANDRÁS KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZETI, MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

FÁY ANDRÁS KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZETI, MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA FÁY ANDRÁS KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZETI, MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 1.1. Intézmény neve, címe, fenntartójának és működtetőjének megnevezése 1.2. Ellátandó

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium (2440 Százhalombatta, Iskola utca 3.) 1/80 A SZÁZHALOMBATTAI SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Költségvetési Bizottsága 2008. szeptember 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Költségvetési Bizottsága 2008. szeptember 30-i ülésére ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Költségvetési Bizottsága 2008. szeptember 30-i ülésére Szám: 156/2008. Tárgy: Baranya Megyei Önkormányzat Gazdasági Igazgatósága Szervezeti Működési

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 4 1. A SZMSZ célja, tartalma 4 2. Jogszabályi háttér 4 3. Az SZMSZ hatálya 5 II. Intézményi

Részletesebben

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát H a j d ú s á g i S z o c i á l i s S z o l g á l t a t ó N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e lősségű Társaság. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát 1 A házirend célja,

Részletesebben

Gyógyító-Megelızı Intézmény 3770 Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 200. Szervezeti és Mőködési Szabályzata

Gyógyító-Megelızı Intézmény 3770 Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 200. Szervezeti és Mőködési Szabályzata A 153/2012.(VI.21.) határozat melléklete Gyógyító-Megelızı Intézmény 3770 Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 200. Szervezeti és Mőködési Szabályzata Elfogadva a Sajószentpéter Városi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

A KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. HATVAN, GÉZA FEJEDELEM UTCA 2.

A KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. HATVAN, GÉZA FEJEDELEM UTCA 2. A KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. HATVAN, GÉZA FEJEDELEM UTCA 2. Tartalom I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 I.1. A NEVELÉSI- OKTATÁSI INTÉZMÉNY... 6 I.1.1. A Szervezeti

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 6041 Kerekegyháza Szent István tér 6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2008. TARTALOMJEGYZÉK A Szervezeti és Működési Szabályzat célja

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat Szervezeti és működési szabályzat 1 Tartalomjegyzék 1.Általános rendelkezések 1.1.A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja 1.2. A szervezeti és működési szabályzat elfogadása, jóváhagyása,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hajdúsámson, 2015. május 12. Sándorné Sas Ildikó igazgató 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja A közoktatási intézmény

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Általános rendelkezések A Szervezeti és Működési Szabályzat személyi és időbeli hatálya A Szervezeti és Működési Szabályzat, a mellékletét képező egyéb belső szabályzatok, igazgatói utasítások betartása

Részletesebben

FALLER JENŐ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Várpalota, 2013. március 25.

FALLER JENŐ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Várpalota, 2013. március 25. FALLER JENŐ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Várpalota, 2013. március 25. 1 Intézmény neve: Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium Intézmény címe: 8100 Várpalota, Szent

Részletesebben

KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KISKŐRÖSI ÉS CSÁSZÁRTÖLTÉSI IDŐSEK OTTHONA. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KISKŐRÖSI ÉS CSÁSZÁRTÖLTÉSI IDŐSEK OTTHONA. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 A Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa az 59/2011. (IX. 30.) Többcélú Társ. határozatának 2.sz. melléklete KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KISKŐRÖSI ÉS CSÁSZÁRTÖLTÉSI IDŐSEK OTTHONA

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 3 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) CÉLJA, JOGI ALAPJA ÉS HATÁLYA... 3 2. AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐI, JOGÁLLÁSA...

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat 2014. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szervezeti és működési szabályzat A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola SzMSz-e tartalmazza az intézmény működésére, belső és külső

Részletesebben

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Vackor Óvoda 9061.Vámosszabadi Szabadi út 53. OM:030410 SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Kukorelli Eszter óvodavezető 2013. Általános rendelkezések A szervezeti és működési szabályzat célja,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata Szervezeti és Működési Szabályzat A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, valamint a végrehajtására kiadott,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. III. Az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskolája és Szakiskolája Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzat. III. Az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskolája és Szakiskolája Szervezeti és Működési Szabályzata Szervezeti és Működési Szabályzat Oladi Általános Művelődési Központ OM azonosító: 200897 III. Az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskolája és Szakiskolája Szervezeti és Működési Szabályzata Szombathely 2011.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) - az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 5. (1) bekezdése, valamint a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862

DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862 DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HAJDÚBÖSZÖRMÉNY 2013 1 A Szervezeti és Működés Szabályzat tartalomjegyzéke Bevezetés 3 1.Az SZMSZ célja, tartalma 3 2.Jogszabályi

Részletesebben

7. Sz. melléklet (Mogyorósbánya SZMSZ 54. -hoz Bajót SZMSZ 53. -hoz)

7. Sz. melléklet (Mogyorósbánya SZMSZ 54. -hoz Bajót SZMSZ 53. -hoz) 7. Sz. melléklet (Mogyorósbánya SZMSZ 54. -hoz Bajót SZMSZ 53. -hoz) Bajót Község képviselő-testület../2011 (I.26.) sz. Ök. határozata Mogyorósbánya Község képviselő-testület./2011 (I.26.) sz. Ök. határozata

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 109/2015. (XI.20.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 109/2015. (XI.20.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 109/2015. (XI.20.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Szociális Szolgálatával kapcsolatos döntések meghozataláról A Képviselő-testület a Nyírbátor

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KODÁLY ZOLTÁN ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA KOMLÓ, TEMPLOM TÉR 2. TEL / FAX: 72/481-272 E-mail: komlo.kodaly@gmail.com TARTALOMJEGYZÉK 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...6

Részletesebben

1. A szabályzat hatálya

1. A szabályzat hatálya Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium 9700. Szombathely Szent László király u. 10. MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. A szabályzat hatálya 1.1. Területi és jogi hatálya 1.1.1. Az Élelmiszer-ipari

Részletesebben

Tunyogi Pedagógiai Szakszakszolgálat

Tunyogi Pedagógiai Szakszakszolgálat Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház Alapítvány a Halmozottan Sérült Gyermekekért (1077 Budapest Bethlen Gábor utca 8. I/6 fenntartásában lévő Tunyogi Pedagógiai Szakszakszolgálat (1064 Budapest, Rózsa

Részletesebben

A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola szervezeti és működési szabályzata

A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola szervezeti és működési szabályzata A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola szervezeti és működési szabályzata 2013 1. A szervezeti és működési szabályzat hatálya a. Jelen szervezeti és működési szabályzat kiterjed az iskolában

Részletesebben

Fekete István Óvoda és a Fekete István Óvoda Abaligeti Mosolyovi Óvodája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Fekete István Óvoda és a Fekete István Óvoda Abaligeti Mosolyovi Óvodája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Fekete István Óvoda és a Fekete István Óvoda Abaligeti Mosolyovi Óvodája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Általános Rendelkezések A költségvetési szerv 1. Neve: Fekete István Óvoda Székhelye: 7677

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Érvényesség 1 2011. 04.01. Tartalom XVI. KERÜLET KERTVÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATA...HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI... 1 I. FEJEZET: ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Pesterzsébeti. Közgazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és. Működési Szabályzata

Pesterzsébeti. Közgazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és. Működési Szabályzata A Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata M ó d o s í t á s : 2 0 1 3. 1 1. Bevezető rész A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25 (1) bekezdésében

Részletesebben

Napköziotthonos Óvoda SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Napköziotthonos Óvoda SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Napköziotthonos Óvoda 3044 Szirák Róth Johanna út 1. Tel.: 32/485-035 email: szirakovi @citromail.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szirák, 2013. március 4. Készítette: Bajnócziné Bognár Erika Óvodavezető

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2015. november 30. 1 Tartalomjegyzék Preambulum... 4 I. Általános rész... 5 A szabályzat célja és tartalma... 5 A Szabályzat hatálya... 6 Értelmező rendelkezések...

Részletesebben

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el.

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el. SZERENCSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 3910 TOKAJ, BODROGKERESZTÚRI ÚT.5. OM:203055 ÉS IDEGENFORGALMI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KOLLÉGIUM 2015

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 4 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja... 4 1.2 A szervezeti és működési szabályzat elfogadása,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5300 Karcag, Kálvin u. 2. : 59/503 206 Fax: 59/400 577 E-mail: anna.ilona@freemail.hu OM azonosító: 035861 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013 TARTALOMJEGYZÉK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK SZERVEZETI

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések

I. fejezet. Általános rendelkezések Melléklet az 46/2014. (VII.3.) önkormányzati határozathoz Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata (az 56/2013. (IX.26.) önkormányzati határozattal elfogadott

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. Készítette: Jóváhagyta: Szigetvári József igazgató Vezér Mihály Ph.D polgármester Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.1 Szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Perczel Mór Tagiskolája

Perczel Mór Tagiskolája KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Perczel Mór Tagiskolája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM 031914 2013 Tartalomjegyzék 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat jogi szabályozása...

Részletesebben

KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 2 Tartalomjegyzék I. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja és hatálya... 3 II. Az intézmény jellemzői,

Részletesebben

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. A szervezeti és működési szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény és

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Czövek Olivér Református Óvoda 2220 Vecsés, Árpád u. 6. / Fax: 29/357-697 E-mail: refovoda14@gmail.com OM azonosító: 200230 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015 TARTALOMJEGYZÉK A CZÖVEK OLIVÉR REFORMÁTUS

Részletesebben

A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS

A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat B á r c z i G é z a Á l t a l á n o s I s k o l a 1039 Budapest, Bárczi Géza u. 2. 243-1509 453-2039 Ema il: ba rcz i-a@kszk i.ob uda.h u Honlap unk: www.bar czigai.s ulinet.hu

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM KÖLCSEY FERENC GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 4. számú módosítással egységes szerkezetbe foglalt szövege Debrecen 2012. május

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE 3. kiadás 0. módosítás 2 (24). oldal Dunaújváros 2015 3. kiadás 0. módosítás 3 (24). oldal Tartalomjegyzék 1. A Kollektív Szerződés célja

Részletesebben

SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Bevezetés A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat Intézmény neve: V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Szabályzat típusa: Szervezeti és működési szabályzat Intézmény székhelye, címe: 3980 Sátoraljaújhely,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 1064 Budapest VI. Szondi utca 41. Tel: 06 1 332 5771, 06 1 413 2770 Fax: 06 1 332 1362 Honlap

Részletesebben

Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat Szeged, 2014. szeptember 01. Jóváhagyta:. Doroginé Bíró Irén intézményvezető, főtanácsos . Tartalom 1 A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. Marcalvárosi Főigazgatóság Kovács Margit Szakképző Iskola OM azonosító: 030523. 9024 Győr Répce u. 2.

Szervezeti és Működési Szabályzat. Marcalvárosi Főigazgatóság Kovács Margit Szakképző Iskola OM azonosító: 030523. 9024 Győr Répce u. 2. 2013 Szervezeti és Működési Szabályzat Marcalvárosi Főigazgatóság Kovács Margit Szakképző Iskola OM azonosító: 030523 9024 Győr Répce u. 2. 1 Tartalom 1. Általános rendelkezések... 5 1.1. A szervezeti

Részletesebben

Töltéstavai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata

Töltéstavai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata Töltéstavai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban: Mötv.) 84-86.. alapján Töltéstava - Győrság

Részletesebben

Ybl Miklós Középiskola Szervezeti és Működési Szabályzata

Ybl Miklós Középiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Ybl Miklós Középiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Érvényes: 2010. szeptember 1-től Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja...

Részletesebben

Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság Jogtanácsos Rendelőintézeti ig. Minőségirányítási ov. Ápolási ig.

Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság Jogtanácsos Rendelőintézeti ig. Minőségirányítási ov. Ápolási ig. Iktatószám: Í/2706-1/09 Hatályba lépés: 2010.01.05. OLDAL: 1/25 DÁTUM: 2012.06.18. Tárgyszó: Orvos-szakmai ellátás Azonosító: 192-113-16/09 Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság

Részletesebben

MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29

MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29 MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29 A Kongresszus rendezője: Magyar Gyermekneurológiai, Idegsebészeti,

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. 2100 Gödöllő, Dózsa György út 65. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. 2100 Gödöllő, Dózsa György út 65. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2100 Gödöllő, Dózsa György út 65. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK 3. oldal - A Szervezeti és Működési

Részletesebben

AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA

AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) Érvényes 2013. augusztus 1-től. 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 5 1.A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ)

Részletesebben