Kiégés Segítő szindróma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiégés Segítő szindróma"

Átírás

1 Kiégés Segítő szindróma Mészáros Veronika SE Klinikai Pszichológiai Tanszék Klinikai Szakpszichológus Képzés (II. évfolyam)

2 A munka kiszívja az összes energiám, a nap végére teljesen teljesen felőrlődöm. Azt hiszem, az egészségügyben már csak megszállott és mazochista emberek dolgoznak, akik kenyéren és vízen elvannak. Vannak olyan napok, amikor tényleg azt mondod, hogy minek gályázunk itt, nincs semmi értelme Vannak olyan napok, amikor eleve úgy jössz be, hogy azt mondod, hogy engem már annyira nem érdekel, hogy ki mit mond. Én elvégzem a munkámat, és megyek haza.

3 I. A kiégés elméleti modelljei: Ayola Pines, Christina Maslach és Michael P. Leiter, Stevan E. Hobfoll és Arie Shirom. II. A kiégés lefolyása. III. A kiégés megjelenése tüneti kép érzelmi interperszonális, kognitív fizikai változások IV. A kiégés prevenciója és intervenciója.

4 I. A KIÉGÉS PSZICHOANALITIKUS-EGZISZTENCIALISTA ELMÉLETE AYOLA PINES Az élet értelem/jelentés keresés folyamata. Régebbi időkben a vallás adott keretet a jelentéskereséshez. A munka átveheti a vallás értelemképző szerepét, és ezáltal a lét értelmévé válhat. Amennyiben a munka értelme megkérdőjeleződik, bizonytalanná válik, megjelenik a kiégés! Milyen helyzetekben bizonytalanodnak el az emberek saját munkájukban?

5 I. A KIÉGÉS PSZICHOANALITIKUS-EGZISZTENCIALISTA ELMÉLETE AYOLA PINES Egzisztencialista perspektíva: Az egyének olyan célokat választanak, mellyel egy általuk respektált csoportnak szeretnének megfelelni. A társas visszajelzés biztosítja a sikert. Pszichoanalitikus perspektíva: A hivatásválasztás tudatos és tudattalan elemek összjátéka. Gyermekkori megoldatlan kérdés köré szerveződhet, vagy reprodukálhatja a szülők karrierválasztását, elvárásait. Partnerválasztáskor szintén e két indok dominál. Összefüggés van a partner- és a karrierválasztás között A sikeres párválasztás a karrier előrehaladást, a sikertelen nemcsak a párkapcsolati, de a karrierbeli kiégést is magával hozhatja.

6 II. A KIÉGÉS MULTIDIMENZIONÁLIS MEGKÖZELÍTÉSE CHRISTINA MASLACH ÉS MICHAEL P. LEITER A munka által képviselt cél értelmetlenné válhat például: A közszféra és a magánszektor értékeinek összemosódásával a humán segítő foglalkozásúaknak fokozott érzelmi, mentális és fizikai terhelés mellett kell piaci célokat megvalósítania A személyes és munkahelyi tényezők össze nem illésével.

7 II. A KIÉGÉS MULTIDIMENZIONÁLIS MEGKÖZELÍTÉSE CHRISTINA MASLACH ÉS MICHAEL P. LEITER Az össze nem illés hat válfaja: Munkaterhelés Értékek Kontroll Becsületesség Jutalom Munkahelyi közösségek

8 MUNKATERHELÉS Túl sok munka Időhiány Túlzott elérhetőség Túlzott elvárások Nyolc óra munka nyolc óra

9 KONTROLL Az eseményekkel kapcsolatos passzivitás érzés Túlzott kontrollálás Bizonytalan munkahelyi vezetés Céltalan hajósnak egyik szél sem kedvez.

10 JUTALOM Ami jár, az jár! Jutalom nem megfelelő mennyisége, összetétele Nem megfelelő összetételű munka Visszajelzés hiánya

11 MUNKAHELYI KÖZÖSSÉGEK Helló, hogy vagytok? A közösség széthúzása A kommunikáció hiánya Elidegenedés

12 BECSÜLETESSÉG A bölcs harmóniában él másokkal, még ha azok véleménye eltérő is... Tisztelet hiánya Negatív megkülönböztetés Egyes emberek kiemelése, favorizálása.

13 ÉRTÉKEK Csináld azt, amiben hiszel! A szervezet őszintétlensége Az értékek destruktivitása az emberiség, vagy környezet szempontjából Az értékek értelmetlensége

14 A KIÉGÉS KÖRVONALAI (1) a kiégés mentális és érzelmi kimerüléssel jellemezhető (2) számos fizikai tünettel övezett jelenség, mely (3) a munkához kapcsolódva (4) olyan egyéneknél jelenik meg, akiket előzetesen semmilyen pszichopatológiával nem diagnosztizáltak. (5) Az állapot által okozott negatív hozzáállás csökkenti munkahelyi teljesítményt és hatékonyságot.

15 A KIÉGÉS KÖRVONALAI Az emocionális kimerülés az egyéni aspektus, mely a fizikai és érzelmi fáradtság állapota. A másoktól való elidegendés deperszonalizáció az interperszonális dimenzió. Negatív, közönyös, érzéketlen, távolságtartó attitűddel jellemezhető, mely áthatja a munka minden szegmensét. A személyes hatékonyság csökkenése az önértékelési aspektus, amely csökkent kompetenciaérzéssel, a produktivitás alacsony szintjével írható le. Az egyes dimenziók egymástól függetlenül is jelen lehetnek, de össze is kapcsolódhatnak

16 III. A KIÉGÉS FORRÁS-KONZERVÁCIÓS MODELLJE STEVAN E. HOBFOLL ÉS ARIE SHIROM Az emberek fenntartják, védik és küzdelmet folytatnak saját forrásaikért, melyeket értékesnek tartanak. Stressz: ha az egyént források elvesztésével kapcsolatos veszély fenyegeti, ha a források elvesztek, ha a befektetések ellenére a források nem megszerezhetők A több forrással rendelkezők többet tudnak befektetni, kisebb stresszt élnek át veszteséges, fenyegetett helyzetben. A megalapozott forrásrendszerrel rendelkezők kisebb stresszt élnek át, nyitottabbak a külvilágra. Kiégés: az egyén forrásainak folyamatos apadása mely mellett lehetetlen a források újratöltése. Az első szakaszban az egyén még aktívan küzd forrásainak pótlásáért, ezt követően feladja, személyisége depresszívvé válik.

17 AKCIÓBAN A KIÉGÉS A KIÉGÉS FOLYAMATA Leiter és Maslach (1988) A személyes és munkahelyi tényezők össze nem illése emocionális kimerültséget eredményez. Ez a kliensektől, munkatársaktól való eltávolodásra sarkallja az egyént. Saját hatékonyság megkérdőjelezése, a munkahelyi teljesítmény csökkenése. Negatív, cinikus, érzéketlen attitűd (deperszonalizáció). Cherniss (1992, 1995) Aki karrierje korai fázisában éli át a folyamatot, munkahellyel kapcsolatos attitűdje flexibilisebbé válik. A kiégéssel való megküzdés: magával hozza a szituációkon való felülemelkedés képességét, a személyiség szívósabbá válását, fokozza a munkához való elköteleződés mértékét.

18 AKCIÓBAN A KIÉGÉS A KIÉGÉS FOLYAMATA Fekete (1991) Bevezető szakasz - LELKESEDÉS: az egyén intenzíven dolgozik, és fokozottan ügyel a körülötte lévőkre. Bármilyen feladatra kapható Kollégáival élénk kommunikációt folytat. Hajlamos bármely üggyel való azonosulásra. Idővel céljai reálisabbá válnak. Idővel céljai reálisabbá válnak. Együttműködése másokkal konstruktívabb, előrevivőbb lesz. STAGNÁLÁS Teljesítménye, nyitottsága csökken, érdeklődése beszűkül. Az állandósult magas munkahelyi követelmények érzelmi kimerültséget eredményeznek. Ez a megküzdési stratégia ugyan megvéd a külvilágtól, azonban fokozott használata negativisztikus, érzéketlen, cinikus attitűdöt eredményez.

19 AKCIÓBAN A KIÉGÉS A KIÉGÉS FOLYAMATA FRUSZTRÁCIÓ állapota váltja, Körülötte lévők becsmérlésében, negatív indulatokkal teli jellemzésében érhető tetten. Önmaga megkérdőjelezését is magával hozza. A frusztrált egyén kétségbe vonja saját hatékonyságát, hivatása értelmét, majd visszavonul mindenféle APÁTIA, Kerül minden kihívást, Munkája sematikussá, gépiessé válik. Kapcsolatai olyannyira beszűkülnek, hogy esetenként már semmi sem marad.

20 KIÉGÉS SEGÍTŐ SZINDRÓMA Előfordulási gyakoriság hazánkban: Orvosok - Ádám és mtsai (2009) 495 fős minta Emocionális kimerültség 34,8% Deperszonalizáció 60,9% Személyes hatékonyság csökkenés 95,9% Ápolók Pálfi és mtsai (2008) 805 fős minta Kiégett 33,9% (Pines KiégésMérő) Pszichiátriai és pszichoterápiás területen dolgozók Kovács (2006) Emocionális kimerültség 38%

21 KIÉGÉS SEGÍTŐ SZINDRÓMA A kiégés által okozott deficitek formái (Weber és Jaekel-Reinhardt, 2000) Érzelmi Interperszonális Kognitív

22 KIÉGÉS MEGVÁLTOZOTT ÉRZELMI ÁLLAPOTA Részvét általi fáradtság: Empatikus képességek csökkenése: Kulcsár (1998) A deperszonalizáció = empátiás kognícióról a nem empátiás Egyértelmú kapcsolat van az empátiára való képesség hiányával, különösen a másokra irányuló empátiás képesség hiányával. A kiégés sajátos formája, mely traumatizált, intenzív ellátást igénylő betegek ápolásánál jelenik meg. Míg a kiégés az empátiás képesség folyamatos kimerülése, a részvét általi fáradtság annak szabályszerű kiégetése. Rossz öngondoskodással, Az identitás megkérdőjelezésével, Én és nem én határainak elmosódásával jár.

23 INTERPERSZONÁLIS KÉPESSÉGEK Kliensekkel/betegekkel való kapcsolat: A jó kapcsolat segít a beteg félelmeik, aggodalmainak, bizonytalanságainak előhozásában, tisztázásában, a nyitottság növelésében. Emellett lehetőséget biztosít a szakember számára, hogy a másik tükrében saját gondolatait és érzelmeit tisztázza. Az alacsony kiégettséggel jellemezhető szakember: Nyitott másokra, mely visszahat saját emocionális kimerültségének és deperszonalizációjának mértékére is (Travado és mtsai, 2005) Optimális mértékben gondol a gyógyítással, gondozással kapcsolatos problémákra. A lelkiismereti problémák túlzott elfojtása és tudatosítása egyaránt növeli a az EE és DP szintjét. ( Glasberg és mtsai, 2007) Pozitív verbális és nonverbális jelekkel kommunikál a beteg felé, s ez összekapcsolódik a személyes teljesítmény érzés magas szintjével (Jenkins és Allen, 1998). Érzékeny (kíváncsi) a beteg problémáira (Pálfiné és mtsai, 2007)

24 INTERPERSZONÁLIS KÉPESSÉGEK Társas támogatás: A munkahelyi közösségek elengedhetetlenek az optimális munkahelyi működéshez. (Maslach és Leiter, 1997) A személyes teljesítmény magas szintje és a kollégáktól kapott társas támogatás különösen nagy hatást gyakorolnak egymásra (Houkes és mtsai, 2008). A társas támogatás megfelelő fogadása protektív tényező a kiégéssel szemben.

25 KOGNITÍV FUNKCIÓK Információfeldolgozási hibák: A kiégett emberek önkontrollt igénylő helyzetekben kevéssé képesek automatikus válaszaik elnyomására Fokozott figyelmi ingadozást mutatnak figyelemtesztben A kiégés nemcsak kialakítja, hanem fenn is tartja az önkontroll és a figyelmi problémákat (der Linden és mtsai, 2005). Döntési hibák: Az EE és DP magas szintje összekapcsolódik a döntéssel kapcsolatos szorongással A DP magas szintje megnöveli a rumináció valószínűségét (Moreno- Jimérnez és mtsai, 2008). Kreativitás csökkenés: A DP magas szintje negatív hatással van a kreativitásra (helyzetek megoldásának változatosságára, kockázatvállalásra, megoldás melletti kitartásra (Berg és mtsai, 1994).

26 A KIÉGÉS KÖVETKEZMÉNYEI MENTÁLIS EGÉSZSÉG Szorongás: A kiégés korai stádiumában az egyén aktívan küzd veszteségei minimalizálásért. Az aktív megküzdés magas arousal szinttel és szorongásérzéssel jár (Shirom, 2003). Depresszió: Ha az aktív megküzdés már nem hatékony, az egyén hajlamos a feladásra. Elköteleződik az emocionális távolmaradás és a védekező magatartás mellett érzelmei és gondolkodásmódja depresszív színezetűvé válik (Shirom, 2003).

27 A KIÉGÉS KÖVETKEZMÉNYEI FIZIKAI EGÉSZSÉG Kardiovaszkuláris megbetegedések: A kiégés megbízható, kortól, nemtől, családi állapottól, SES-től független bejóslója a kardiovaszkuláris megbetegedéseknek (Honkonen és mtsai, 2006). II. típusú cukorbetegség: A kiégés az egészségmagatartással karöltve játszik szerepet a betegség kialakulásában és fenntartásában (Melamed és mtsai, 2006). Vírusfertőzések: A kiégés bejósolja olyan közönséges vírusfertőzések megjelenését, mint az influenza, vagy a felső légúti megbetegedések (Shirom és mtsai, 2005). Férfi meddőség: A kiégés negatív hatással van az ondó minőségére (Shirom és mtsai, 2005).

28 KIÉGÉS - INTERVENCIÓ Az intervenció formái Szervezeti szintű stratégiák: Munkakörnyezet javítása Munkakör változatosságának növelése Hatékony visszajelzés Akadálytalan információáramlás Munkatársi közösségek tudatos formálása Egyéni szintű stratégiák: Tanulás, önfejlesztés szorgalmazása. Önismeret növelése Többoldalúság Önmegvalósításra törekvés Siker, teljesítmény keresése

29 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK I. KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁS IRÁNYZAT (1) Leiter és Maslach (2005) Cél: az egyén és a szervezeti környezet munkával kapcsolatos elképzelései közötti diszkrepancia csökkentése. Diszkrepancia fennállhat: A munkaterheléssel kapcsolatos elképzelésekben. A munka felett érzett kontroll kérdésében. A munkáért kapott jutalom problematikájában. A munkahelyi közösségek jelenlétében. A megbecsülésben. A képviselt értékek terén.

30 1. Lépés: A probléma definiálása - diszkrepancia-profil készítése My Relationship with Work teszttel. A teszt segítségével lehetőség van a probléma finom körvonalazására egyegy területen belül is. 2. Lépés: Célkitűzés vezérfonal megfogalmazása az egyes hibalehetőségek ellensúlyozására. 3. Lépés: Konkrét lépések konkrét cselekedetek meghatározása, melyeknek meghatározott időintervalluma van. A konkrét lépések sorára lehet felfűzni a célkitűzést. 4. Lépés: Az előrehaladás visszacsatolása a megtett lépések értékelése.

31 Példa: Munkaterhelés 1. Lépés: A probléma definiálása A munkaterhelés kimerülésre, időhiányra, túlzott munkamennyiségre és túlzott elkötelezettségre bontható. Tegyük fel, hogy a probléma az időhiánnyal van: 2. Lépés: Célkitűzés Az időgazdálkodás fejlesztése. 3. Lépés: Konkrét lépések Az időpocsékolás befejezése A prioritások átgondolása. Segítségkérés egy-egy feladat elvégzésében a hatékonyabb előrejutáshoz. 4. Lépés: Az előrehaladás visszacsatolása a megtett lépések értékelése.

32 Célkitűzés Lépések Konkrét akciók Időtartam Előrehaladás Időgazdálkodás fejlesztése Időpocsékolás befejezése Pihenő idő meghatározása A munkához nem szükséges elemek (pl. Internet, játék) eltávolítása A másokkal való csevegés kereteinek lefektetése. 1 hét 2 hét 3 hét Időgazdálkodás fejlesztése Prioritások megállapítása Pontos feladatlista készítése Sürgősség és fontosság együttes mérlegelése 1 hét 1 hét Időgazdálkodás fejlesztése Segítségkérés Az emberek képességeinek felmérése, ki milyen tudással tudja megkönnyíteni munkát. 2 hét

33 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK I. KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁS IRÁNYZAT (2) van Diedenrock és mtsai (1998) (kontrollált vizsgálat) Cél: az egyéni célok és elvárások, valamint a szervezet által nyújtott lehetőségek közötti diszkrepancia csökkentése. Keretek: 6-8 fős csoportokban 5x3 órás intervenció (összesen 84 fő) Tartalom: 1. Motivációelemzés (miért választotta jelenlegi állását). Kiégéssel kapcsolatos edukáció. 2. Jövőbeli célok, elvárások vizsgálata. Relaxáció tanulás. 3. Önképpel, saját elvárások elemzésével kapcsolatos alkalom Akcióterv készítés a jövőre vonatkozóan. A beavatkozás szignifikánsan csökkentette a kiégés mértékét. A munkahely elhagyásával kapcsolatos szándékot. A célok és lehetőségek közötti diszkrepanciát.

34 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK I. KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁS IRÁNYZAT (3) Le Blanc és mtsai (2007) (kontrollált vizsgálat) Cél: a munka feletti kontroll és az egyes célok kapcsán érzett bevonódás érzés növelése. Keretek: 6-8 fős csoportokban 6 hónapos intervenció (összesen 664 fő) Tartalom: Edukáció 1. A csoportviselkedés általános elvei 2. Kommunikáció és visszajelzés általános elvei. 3. A társas támogatás jelentősége. 4. A munkára fordított energia és annak megtérülése.

35 Tartalom (folyt.): Cselekvési terv csoportos formában bizonyos problémát okozó stresszorok felvillantása, azok együttes megvitatása meghatározott problémamegoldási módszertan szerint 1. A probléma definiálása. 2. Információ gyűjtés a problémáról. 3. Az adatok értelmezése. 4. Beavatkozás definiálása 5. A beavatkozás végrehajtása. A program a kiégés emocionális kimerülés és deperszonalizáció dimenziójára hosszútávú hatást gyakorolt. Segítette a munka felett kontroll, valamint a célokba való bevonódás érzését.

36 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK I. KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁS IRÁNYZAT (4) Breso és mtsai (2010) (kontrollált vizsgálat) Cél: az énhatékonyság érzés növelésével a kiégés csökkentése. Keretek: egyéni intervenció 8 óra időtartamban Tartalom: 1. Az énhatékonysággal kapcsolatos szorongásérzést okozó gondolatok felismerése. 2. Realisztikus alternatívák keresése. 3. Az alternatívák tesztelése a mindennapi életben. A program az énhatékonyság érzésre pozitív hatást gyakorolt. Csökkentette az emocionális kimerültséget és a deperszonalizációt. Növelte a teljesítményt.

37 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK Bálint csoport: I. PSZICHOANALITIKUS IRÁNYZAT (1) Cél: egészségügyben dolgozók esetet referálnak, mely valamilyen szempontból problémát jelent számukra. Keretek: csoporttag és 2 csoportvezető. A csoportvezető és a tagok közötti viszony nem hierarchikus, a csoportvezető moderálja a csoport történéseit. Általában 2 hetente 1,5-2 órás alkalom, 1-2 éven keresztül. 1. Esetreferálás. 2. Csoportmunka: szabad asszociáció formájában a csoporttagok reflektálnak az esetre. 3. A referáló reagál az elhangzottakra. Elmondja saját észrevételeit, összegez (Harrach és Schnell, 2008).

38 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK I. PSZICHOANALITIKUS IRÁNYZAT (2) Salmela-Aro és mtsai (2004) (kontrollált vizsgálat) Cél: a munkával kapcsolatos viszony, valamint az egyéni célok kimunkálása, Keretek: 8 fős csoportokban, 16 alkalommal 10 hónapos intervallumban. 1. Analitikus orientációjú csoport: a munkával kapcsolatos viszony, valamint az egyéni célok kimunkálásán dolgozik szabad asszociációs módszerrel. A problémák megvitatása a csoportvezetővel és a csoporttagokkal. 2. Tapasztalati pszichoterápiás csoport: pszicho- és szociodráma módszerrel a jelentős témák megvitatása. A résztvevők aktívak, olyan kreatív tevékenységeken keresztül is dolgoznak, mint a rajzolás, zene, relaxáció.

39 KIÉGÉS INTERVENCIÓS PROGRAMOK Salmela-Aro és mtsai (2004) (folyt.) I. PSZICHOANALITIKUS IRÁNYZAT (2) A beavatkozás alatt a kezelhető kérdések száma nőtt. A résztvevők kitűzött céljaikhoz közelebb kerültek. A kiégés mértéke csökkent. A terápia közepén és végén hasonló eredményeket kaptak a fenti kérdésekben a terápia hossza nem releváns.

40 Köszönöm szépen a figyelmet!

A segítő foglalkozás jelentése. Ápolás. Szociális munka. Orvoslás. Kiégés a segítő hivatásokban. Pszichológia (Klinikai pszichológia)

A segítő foglalkozás jelentése. Ápolás. Szociális munka. Orvoslás. Kiégés a segítő hivatásokban. Pszichológia (Klinikai pszichológia) Semmelweis Egyetem, Klinikai Pszichológiai Tanszék Kiégés a segítő hivatásokban Mészáros Veronika, pszichológus, magatartásterapeuta A segítő foglalkozás jelentése A segítő foglalkozásoknak több formája

Részletesebben

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Borsi Andrea, FMPSZ Gárdonyi Tagintézmény, Pszichológus, Integratív Gyermek Pszichoterapeuta A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Az egészségpszichológia

Részletesebben

Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola

Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola Az egészség változásaival kapcsolatban észlelt kontroll egyesek gyógyíthatatlannak vélt betegségekből

Részletesebben

Teljesítménymotiváció és ösztönzés

Teljesítménymotiváció és ösztönzés TELJESÍTMÉNYMOTIVÁCIÓ Általában a teljesítményünkön keresztül értékel bennünket a környezetünk és mi magunk is. Viszonyítjuk teljesítményünk mások teljesítményéhez, valamint előző teljesítményeinkhez és

Részletesebben

2010. február-március HÍRLÁNC

2010. február-március HÍRLÁNC 2010. február-március HÍRLÁNC A K T U Á L I S T O V Á B B K É P Z É S E K A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben 2010 elején induló akkreditált és

Részletesebben

KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN

KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN A modul kódja: HVH_KGF_12_1 A MODUL CÍME KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN A modul felhasználási területe: 7-8. évfolyam ISKOLA NEVE: Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola A modul végleges változatának

Részletesebben

Pedagógiai hitvallásunk 2.

Pedagógiai hitvallásunk 2. Tartalomjegyzék Pedagógiai hitvallásunk 2. I. Nevelési program 4. 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. A köznevelés feladata

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT.

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában A fejlesztési területek nevelési ok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai

Részletesebben

Az óvodák méltón kiérdemelt helyükre kerültek, amikor törvényileg szabályozott keretek között a közoktatás részévé váltak.

Az óvodák méltón kiérdemelt helyükre kerültek, amikor törvényileg szabályozott keretek között a közoktatás részévé váltak. SZÜLŐI ÉTEKEZLET Az óvodai kompetencia A magyar közoktatásban bekövetkezett társadalmi változások maguk után hozták az óvodai nevelés tartalmának változásait. Az óvodai nevelés dokumentumai -1953 Módszertani

Részletesebben

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja Budapest, 2015. augusztus 3. Buc-Horváth Gabriella óvodavezető 1 I. BEVEZETŐ 216/2011.(V.19.) ÖK. számú határozat alapján a 2011/2012. nevelési

Részletesebben

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005),

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005), 2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 33 E/425 tekintettel az EK-Szerződés 251. cikkének (2) bekezdésére, tekintettel eljárási szabályzata 62. cikkére, tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi

Részletesebben

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes 2011. május 1. vasárnap Úgy szülünk, ahogy születünk? 12 éve dolgozom a születés

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pedagógiai program

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pedagógiai program Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai program Szociális gondozó és ápoló szakképesítés Szociális

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1. A KÖZNEVELÉS FELADATA ÉS ÉRTÉKEI A hazánk Alaptörvényében megfogalmazott feladatokat szem előtt

Részletesebben

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM..5 I.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 66. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 66. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ 66. szám Tartalomjegyzék 2012. évi LXIV. törvény A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény, valamint

Részletesebben

Pedagógiai program. A dokumentumot készítette a nevelőtestület jóváhagyásával: Módosítva: 2009. augusztus. Frank Józsefné igazgatóhelyettes

Pedagógiai program. A dokumentumot készítette a nevelőtestület jóváhagyásával: Módosítva: 2009. augusztus. Frank Józsefné igazgatóhelyettes Pedagógiai program 2009 Székesfehérvár OM 030058 A dokumentumot készítette a nevelőtestület jóváhagyásával: Módosítva: 2009. augusztus Frank Józsefné igazgatóhelyettes 1 ISKOLÁNK NEVELÉSI PROGRAMJA Iskola

Részletesebben

technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék

technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék Viselkedés- és s kognitív v terápi piás technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék A szenvedélybetegs lybetegségek gek tanulási modellje Az addiktív viselkedés kialakulásában

Részletesebben

A TEMPO EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÁLTAL KÍNÁLT TEMPO EGÉSZSÉGPROGRAMOK ISMERTETÉSE

A TEMPO EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÁLTAL KÍNÁLT TEMPO EGÉSZSÉGPROGRAMOK ISMERTETÉSE TEMPO Országos Önkéntes Kiegészítő Egészségpénztár 1025 Budapest Nagybányai út 92. Levélcím: 1538 Budapest, Pf. 550. Bankszámlaszám: 12100011-10091058 Ügyfélszolgálat: 06-1-463-4603 Fax: 06-1-463-4604

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A A GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. A 2 TARTALOM GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

Részletesebben

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja 2013. Mottó: ha az ifjak gondozása és nevelése a helyes úton halad, akkor az állam hajója biztosan halad előre, ha ellenben baj van a nevelés körül,

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Belvárosi Óvoda HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2010. TARTALOMJEGYZÉK 1. Az óvoda adatai 4 Bevezető 5 1.1.Az óvoda bemutatása 6 Gyermekkép

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007

Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007 Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007 helyszín Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - Házasságkötő terem 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1 3.

Részletesebben

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Tel.: 30/386-8195 Tel/fax: 92/371-025 E-mail: iskola@zalalovo.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: a Zalalövői Általános Iskola Nevelőtestülete 2013.

Részletesebben

A Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Pedagógiai Programja

A Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Kolozsvár Utcai Általános Iskola Pedagógiai Programja Seléyiné Stier Márta igazgató sk Budapest, 2013. március 28. Módosítva: 2015.09.04. függelékben összegezve Seléyiné Stier Márta igazgató sk Budapest,

Részletesebben

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM Haller János Általános, Szakközép- és Szakiskola Mosonmagyaróvár, Mosonvár u. 15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011 Készítette: Sárköziné Kollárits Edit igazgató 0 Tartalom Á L T A L Á N O S A D A T O

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

A mentálhigiénés segítő munka szerepe a rossz egészségi. személyek körében

A mentálhigiénés segítő munka szerepe a rossz egészségi. személyek körében Kiss Bernadett A mentálhigiénés segítő munka szerepe a rossz egészségi állapotú hajléktalan személyek körében A tanulmányban a rossz egészségi állapotuk miatt egy speciális hajléktalanellátó intézményben

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Bevezető Az iskola jogi státusa TARTALOM I. Nevelési program 1. Alapelveink 7.o. 2. Képzési szakaszok,

Részletesebben

Küldetésnyilatkozat. / Szent - Györgyi Albert /

Küldetésnyilatkozat. / Szent - Györgyi Albert / PEDAGÓGIAI PROGRAM Küldetésnyilatkozat óvárosában mőködı iskolánk nagy hagyományokra, jeles elıdökre tekinthet vissza. Büszkék vagyunk elıdeink munkájára, akik tevékenységükkel megalapozták és fenntartották

Részletesebben

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. Kerületi Tankerület Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Pedagógiai program Helyi tanterv az enyhe értelmi fogyatékos

Részletesebben

ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA

ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2013. - 2018. I. Bevezető Az 1989. évi politikai rendszerváltást követően jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások következtek be társadalmunkban.

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola Pedagógiai program 2015 TARTALOM 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai,

Részletesebben

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014.

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014. 3170/2014. A T á n c s i c s M i h á l y T e h e t s é g g o n d o z ó K o l l é g i u m S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t a Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS Felső-Szabolcsi Kórház 4600 Kisvárda, Árpád u. 26. AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. Második Rész szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráshoz Képalkotó berendezések adásvétele és a meglévő elavult berendezések

Részletesebben

Egyem, vagy ne egyem - he tpró ba megvaló sí tó ó tletek

Egyem, vagy ne egyem - he tpró ba megvaló sí tó ó tletek Egyem, vagy ne egyem - he tpró ba megvaló sí tó ó tletek Országos Egészségfejlesztési Intézet Dávid Kata, Erdei Gergő, Göböly Ildikó, Hatala Panna, Dr. Kovács Viktória Anna, Takács Hajnalka, Varga Anita,

Részletesebben

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015.

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. Tartalom 1. Az intézmény meghatározása... 4 2. Bevezető... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1.2 Értékeink...

Részletesebben

Módosítási javaslatok a Munka Törvénykönyvéhez az ILO javaslatai alapján

Módosítási javaslatok a Munka Törvénykönyvéhez az ILO javaslatai alapján Módosítási javaslatok a Munka Törvénykönyvéhez az ILO javaslatai alapján ÁLTALÁNOS MEGJEGYEZÉSEK AZ ILO ÉSZREVÉTELEKBEN 1. Az ILO megjegyzi, hogy az ILO észrevételek hiánya a Memorandumban nem említett

Részletesebben

ADÓSSÁGKEZELÉSI TANÁCSADÓ KÉPZÉS OKTATÁSI PROGRAMJA

ADÓSSÁGKEZELÉSI TANÁCSADÓ KÉPZÉS OKTATÁSI PROGRAMJA ADÓSSÁGKEZELÉSI TANÁCSADÓ KÉPZÉS OKTATÁSI PROGRAMJA Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, 2008. március Engedély száma: Engedélyezem: dr. Lamperth Mónika Tartalom Bevezető 3 1. A KÉPZÉS CÉLJA 2.

Részletesebben

A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012.

A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012. A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012. 1 A IMIP véleményezése, elfogadása 1. Az IMIP-ot iskola diákönkormányzata megismerte, véleményezte, elfogadásra javasolja.

Részletesebben

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója.

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. (Kós Károly) PEDAGÓGIAI PROGRAM Miskolc 2013. május 2. I. Az iskola nevelési programja 2 T a r t a l o m

Részletesebben

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ óratervek, útmutatók, feladatok és megoldások Középiskola Pénzügyi tervezés, megtakarítás Kedves Pedagógus! Ön a Magyarországon 2016-ban második alkalommal megvalósuló

Részletesebben

Szervezeti Működési Szabályzata

Szervezeti Működési Szabályzata Szervezeti Működési Szabályzata 2013 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. A SZMSZ célja, tartalma 1.2. A SZMSZ hatálya 1.3. Az SZMSZ elfogadása, jóváhagyása, nyilvánossága 2. Az intézmény általános jellemzői

Részletesebben

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról. ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK Bevezető rendelkezés

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról. ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK Bevezető rendelkezés 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról Az Országgyűlés - figyelemmel az államháztartás feladatainak ellátásához szükséges állandó, nem konjunktúraérzékeny és értékálló bevétel biztosítására,

Részletesebben

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENTENDRE 2013 Tartalom 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. 2 Szerkesztette: Dr. Ács Ferenc A munkában részt vevők: Dr. Ács Ferenc Dr. Sárkány Péterné A mű szerzői jogilag védett. A M.Á.S.T. Kft. és a

Részletesebben

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv 1. Tantárgyi címoldal Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015.

Pedagógiai Program 2015. Pedagógiai Program Kozmzutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. 1 Nevelési

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA 2014. Dunaújváros 2. kiadás 0. módosítás 2(21) oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 49-2013/2014.(2014.04.01.) számú határozatával 2014.04.01. napján fogadta el. Hatályos:2014.április

Részletesebben

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK 2011. Szeptember 29-30. Solymosy József Bonifácz EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK Döntés előkészítő hatásvizsgálati lap Miről lesz szó? Segítség a hatásvizsgálati lap kitöltéséhez előélet döntési spirál egy

Részletesebben

TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM

TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM Környezeti nevelési program KÖRNYEZETVÉDELEM Környezeti nevelés = fenntarthatóság pedagógiája. A környezettudatos polgárrá nevelés, a természeti, az épített,

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA BELSŐ KONTROLLRENDSZER SZABÁLYZAT MS6202

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA BELSŐ KONTROLLRENDSZER SZABÁLYZAT MS6202 ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA BELSŐ KONTROLLRENDSZER SZABÁLYZAT MS6202 2015. 2 Tartalomjegyzék I. RÉSZ... 4 A BELSŐ KONTROLLRENDSZER... 4 1. A belső kontrollrendszer fogalma... 4 II. RÉSZ... 5 KONTROLLKÖRNYEZET...

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016.

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016. DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016. I. Bevezető Az 1989. évi politikai rendszerváltást követően jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások következtek be társadalmunkban. Ezen

Részletesebben

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Szakmák megismerése

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Szakmák megismerése PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Szakmák megismerése 2. A projekt átfogó célja: A projekt általános céljának megfogalmazása. A pályaválasztás előtt álló tanulók, kiemelten a halmozottan hátrányos

Részletesebben

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 1 / 130 2016.04.20. 11:59 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 2016.01.01 2016.04.30 44 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról Az Országgyűlés figyelemmel az államháztartás

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel Összeállította: Dr. Bisztricsány Andrea és Dr. Kálmán Zsófia Szerkesztette: Dr. Horváth Attila

Részletesebben

Képzési program. Programgazda: ÁGOTA Alapítvány, 6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 29. III. em.301-303.

Képzési program. Programgazda: ÁGOTA Alapítvány, 6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 29. III. em.301-303. Képzési program Programgazda: ÁGOTA Alapítvány, 6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 29. III. em.301-303. Program címe: Problémamegoldó és beleérző képességet fejlesztő tréning családból kiemelt és/vagy családi

Részletesebben

A RENDVÉDELMI ÁLLOMÁNY TEKINTETÉBEN

A RENDVÉDELMI ÁLLOMÁNY TEKINTETÉBEN SZATMÁRI ADRIENN A MENTÁLIS MEGBETEGEDÉSEK MODERNKORI VESZÉLYEI A RENDVÉDELMI ÁLLOMÁNY TEKINTETÉBEN 1. Bevezető gondolatok A hivatásosos szolgálat ellátásának, létesítésének alapvető feltétele a hatályos

Részletesebben

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához ANGELI ÉVA Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához Nemet kk 6.indd 1 2014.07.15. 7:35:40 Szerző ANGELI ÉVA Szerkesztette HORVÁTH KORNÉLIA Kapcsolódó kerettanterv EMMI kerettanterv 51/2012.(XII.21.)

Részletesebben

EGÉSZSÉG - KÖRNYEZET - HAGYOMÁNY

EGÉSZSÉG - KÖRNYEZET - HAGYOMÁNY A BUDAPEST XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA EGÉSZSÉG - KÖRNYEZET - HAGYOMÁNY NEVELÉSI PROGRAM /RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT/ NEVELÉSÜNK ALAPJAI Hagyjátok megérni a gyermekkort a gyermekekben

Részletesebben

SZABÓ CSABA A RENDÉSZETI MUNKA SZUPERVÍZIÓJA. 1. Bevezetés

SZABÓ CSABA A RENDÉSZETI MUNKA SZUPERVÍZIÓJA. 1. Bevezetés SZABÓ CSABA A RENDÉSZETI MUNKA SZUPERVÍZIÓJA 1. Bevezetés Elsı olvasatra talán kissé elvonatkoztatható módon, hangzik eme két fogalom egymás mellett, de elméletem szerint az elvégzett kutatási munka kétséget

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi

Részletesebben

GYOMAENDRŐD-CSÁRDASZÁLLÁS-HUNYA KISTÉRSÉGI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYOMAENDRŐD-CSÁRDASZÁLLÁS-HUNYA KISTÉRSÉGI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD-CSÁRDASZÁLLÁS-HUNYA KISTÉRSÉGI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD 2012 AZ ÓVODA ADATAI Név: GYOMAENDRŐD-CSÁRDASZÁLLÁS-HUNYA KISTÉRSÉGI ÓVODA OM-azonosító: Székhelye: Százszorszép Óvoda

Részletesebben

Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment. Dr. Hankó Balázs. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment. Dr. Hankó Balázs. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014. november 17. 1 Tartalom 1. Menedzsment irányzatok 2. Fogalmak

Részletesebben

Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása

Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása PEDAGÓGIAI PROGRAM Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány Autista

Részletesebben

Keretek és módszerek a felsőoktatási tanácsadásban

Keretek és módszerek a felsőoktatási tanácsadásban Keretek és módszerek a felsőoktatási tanácsadásban FETA Könyvek 10. FETA_10_konyv_beliv_.indd 1 2015.12.04. 16:24:53 A FETA könyvek sorozat korábbi kötetei Puskás-Vajda Zsuzsa, Lisznyai Sándor (szerk.)

Részletesebben

A tudás alapú társadalom iskolája

A tudás alapú társadalom iskolája Ollé János A tudás alapú társadalom iskolája A társadalom iskolája Az oktatásban csak nehezen lehet találni olyan életkori szakaszt, képzési területet, ahol ne lenne állandó kérdés a külvilághoz, környezethez

Részletesebben

centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések

centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések Bevezető Ez a regionális fejlődési jelentés a centrope regionális fejlődés-monitoring kísérleti projekt harmadik és egyben

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Tétel Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár A szülő csoport minden helyszínen 3 különböző részből áll. 1. Négy tematikus előadást, illetve beszélgetést tervezünk, ami mindenki számára nyitott. Ezek a média és a

Részletesebben

Hatályos: 2014.05.06-tól

Hatályos: 2014.05.06-tól Hatályos: 2014.05.06-tól A Pedagógiai Program alapja a 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről és a 363/2012 (XII.17.) kormányrendelete az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjáról Kedves Olvasó!

Részletesebben

Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a

Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a Szivárvány Tagóvoda 3534 Miskolc, Kacsóh P. út 8. Vadász úti Tagóvoda 3518 Miskolc, Vadász u. 2. Helyi Pedagógiai Programja Miskolc, 2013. augusztus 15. OM:

Részletesebben

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY Heti óraszám: 5 óra TANANYAG KIVÁLASZTÁS: Kerettanterv a Szakközépiskolák számára, az EMMI 51/2012. számú rendelete alapján. Készítette:

Részletesebben

Áttekintés 2. Műszaki adatok 3. A műszer beállítása 4. Műveletek 7. Üzenetkódok 9. A pontosság ellenőrzése 10. Karbantartás 13.

Áttekintés 2. Műszaki adatok 3. A műszer beállítása 4. Műveletek 7. Üzenetkódok 9. A pontosság ellenőrzése 10. Karbantartás 13. Leica Lino L4P1 Áttekintés 2 Műszaki adatok 3 A műszer beállítása 4 Műveletek 7 Üzenetkódok 9 A pontosság ellenőrzése 10 Karbantartás 13 Garancia 14 Biztonsági előírások 15 Leica Lino L4P1 1 Áttekintés

Részletesebben

A Dózsa György Általános Iskola

A Dózsa György Általános Iskola A Dózsa György Általános Iskola Pedagógiai programja Nevelési program Tartalomjegyzék 1 Bevezető...3 1. Az iskola helyzet-meghatározása...4 2. Az iskola bemutatása..6 3. Az iskola nevelési programja..12

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére Tárgy: Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi átfogó értékeléséről Előterjesztő: dr. Váliné Antal Mária címzetes

Részletesebben

Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma

Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns KGRE 2015/2016 tavaszi félév www.addiktologus.hu Csoportmunka 1. Milyen tünetekkel és következményekkel

Részletesebben

SZINGLI ÉLETFORMA BUDAPESTEN. A szingli jelenség két-három évtizedes késéssel, a kilencvenes évekre

SZINGLI ÉLETFORMA BUDAPESTEN. A szingli jelenség két-három évtizedes késéssel, a kilencvenes évekre Sántha Ágnes ELTE Doktori Iskola E-mail: santhaagnes@yahoo.de SZINGLI ÉLETFORMA BUDAPESTEN Bevezetés. A kutatás tárgya és módszere A szingli jelenség két-három évtizedes késéssel, a kilencvenes évekre

Részletesebben

Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG

Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG Az oktatási mobilitással kapcsolatos konkrét tervek és attitűdök bemutatása előtt lépjünk egyet vissza és nézzük meg, hogy Európában, illetve azon belül

Részletesebben

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL 2013. március 14. SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében

Részletesebben

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.)

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.) Pedagógiai Program Keveháza Utcai Óvoda 1119 Budapest, Keveháza u. 4. Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: 034453 Tóth Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma: 19./2013.(08.30.)

Részletesebben

Személyzet-beszerzés (toborzás, kiválasztás, Emberi erőforrás gazdálkodás

Személyzet-beszerzés (toborzás, kiválasztás, Emberi erőforrás gazdálkodás Személyzet-beszerzés (toborzás, kiválasztás, alkalmazás, beillesztés) 1 AZ ELŐADÁS VÁZLATA, TÉMAKÖREI Toborzás Kiválasztás Alkalmazás Beillesztés 2 Előzmények Munkakör kialakítás Munkakörelemzés Munkakör

Részletesebben

A Kertai Általános Iskola. Munkaterve. a 2014/2015-ös tanévre. Kerta, 2014. augusztus 28. Dukay István igazgató

A Kertai Általános Iskola. Munkaterve. a 2014/2015-ös tanévre. Kerta, 2014. augusztus 28. Dukay István igazgató A Kertai Általános Iskola Munkaterve a 2014/2015-ös tanévre Kerta, 2014. augusztus 28. igazgató A Kertai Általános Iskola a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben, valamint a 2014/2015.

Részletesebben

Vác Város Önkormányzat Váci Család - és Gyermekjóléti Központ SZAKMAI PROGRAM 2016.

Vác Város Önkormányzat Váci Család - és Gyermekjóléti Központ SZAKMAI PROGRAM 2016. Váci Család- és Gyermekjóléti Központ 2600 Vác, Deákvári fasor 2. Telefon: 06-27/306-882; 06-27/502-300; 06-27/502-301; 06-30/381-9113 E-mail: vacicsalgyejokozp@gmail.com Vác Város Önkormányzat Váci Család

Részletesebben

Munkavédelmi Szakemberek IV. Országos Fóruma Győr-Lipót. 2015. szeptember 22-23-24

Munkavédelmi Szakemberek IV. Országos Fóruma Győr-Lipót. 2015. szeptember 22-23-24 Munkavédelmi Szakemberek IV. Országos Fóruma Győr-Lipót 2015. szeptember 22-23-24 A munkavédelem aktuális kérdései Szervezetátalakítás-új kihívások-jogszabály változások Nesztinger Péter főosztályvezető

Részletesebben

2011. évi Beszámoló. a családsegítésről és a gyermekjóléti szolgáltatásról

2011. évi Beszámoló. a családsegítésről és a gyermekjóléti szolgáltatásról 2011. évi Beszámoló a családsegítésről és a gyermekjóléti szolgáltatásról Czikkely Erika intézményvezető 2012. február 29. 1 TARTALOM 1. A CSALÁDSEGÍTÉS SZAKMAI MŰKÖDÉSE GYOMAENDRŐDÖN, CSÁRDASZÁLLÁSON

Részletesebben

A diszpozicionális és a szituációs optimizmus hatása börtönkörnyezetben

A diszpozicionális és a szituációs optimizmus hatása börtönkörnyezetben A diszpozicionális és a szituációs optimizmus hatása börtönkörnyezetben Szondy Máté Fıvárosi Büntetés végrehajtási Intézet, III. objektum ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Személyiség és Egészségpszichológiai

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.b osztály Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008. május 28. június 4. Osztály / csoport rövid bemutatása: A 2007/2008 as tanévtől

Részletesebben