Létesítés 1. ea. Nyerges István

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Létesítés 1. ea. Nyerges István"

Átírás

1 Létesítés 1. ea. Nyerges István ( ) A tantárgy tartalma: 1. Létesítési folyamat szervezésére és bonyolítására vonatkozó követelmény (megrendelı, befektetı, tervezı, bonyolító, stb = a közremőködık, akik részt vesznek egy munkafolyamatban, azoknak a szervezési részét érintjük.) 2. Az épületek és építmények munkabiztonsági és akadálymentességi követelményei. Ezzel mindenki szembe találhatja magát, pl. egy üzemcsarnok üzembe helyezéséhez munkavédelmi véleményt kell készíteni. Jogszabályok, amelyek érintik a tantárgyat: (igazából kettı pirossal) évi XCIII. törvény + a végrehajtására kiadott 5/1993 (XII.26) MüM rendelet o 19. az együttmőködés (tervezı, kivitelezı) különbözı feladatait írja elı, o bek..: a felelısségeket határozza meg. 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet Építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelmények (6-8 oldal az 50-bıl ebben a félévben) 191/2009. (IX.15) Korm. rendelet építıipari kivitelezési tevékenység követelményeit határozza meg. A szereplıkre vonatkozó felelısségi köröket ismerteti évi LXXVII. törvény az építésrıl (épületekre, építményekre vonatkozó elıírások) 253/1997 (XII.20.)korm. rendelet (OTÉK) 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet Építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelmények egy európai fogalomnak az átvétele az egységes európai követelmények minimális szintjét tartalmazza ez a jogszabály. A csatlakozóknak az európai irányelveket a nemzeti szabályozásban alkalmazniuk kell, hatályba kell léptetni. Ezért hozták ezt a rendeletet is.

2 A korábbi magyar szabályozásban (Építıipari kivitelezési biztonsági szabályzat) nagyrészt eddig is benne voltak a jogszabály elıírásai, korábban is cél volt a szinkron megteremtése az EU-val, de van 2 új eleme is. Két fontos új elem került bele: -a biztonsági és egészségvédelmi koordinátor foglalkoztatási kötelezettsége, - a biztonsági és egészségvédelmi terv készítési kötelezettsége. Csak a szervezett munkavégzésre vonatkozik! A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatköre, milyen koordinációt kell neki elvégeznie? Elızményei: Franciaországból ered felépítették az országot, túl sok volt a szakember és indokolatlanul sok a baleset. Egy részüket kiképezték munkavédelmi szakemberré és elrendelték idıleges vagy teljes tartózkodását a munkahelyeken azért, hogy a biztonság szempontjából koordinálják a az építési munkahelyeken folyó munkát. Ezt azután egész Európa átvette, amikor mi csatlakoztunk értelemszerően hatályba kellett léptetni Magyarországon is II.20-i dátummal került kihirdetésre, de olyan záradékkal, hogy a csatlakozás napján lép hatályba. Addig a felkészülést szolgálta az új feladatokra. 3/2002 jogszabály is vonatkozik az építkezésekre, de nem az építés helyszínére, hanem az építıipari üzemekre, tárolóterekre, központi létesítményekre vonatkozik. Pl. ha van ácstelep és ott elıregyártás folyik, akkor oda a 3/2002 szól de magára az építkezés helyére nem szól, ott a 4/2002. rendelet van érvényben. A koordinációs feladatkör elhelyezése a létesítés közremőködıi között A létesítési folyamatnak van egy feltételezett közremőködıi sorozata (írásban is megkapjuk!) Építtetı magánszemély v. társaság befektetésekor, beruházó állami v. önkormányzati beruházás esetén Klasszikus döntéshozói a beruházás megindításában, ık hozzák meg az elsı döntést, a pénzügyi fedezetet is nekik kell biztosítani. Tanácsadó konzulens, munkavédelmi szakértı Mindig megvalósul, amikor ingatlanfejlesztések történnek, İk fogalmazzák meg a megvalósítandó épület szakmai követelményeit. (hány négyzetméter legyen, parkoló hogyan legyen kialakítva, forgalom csatlakozás milyen legyen, azaz egy alapdokumentumot készítenek a megvalósítás megindítása érdekében. Itt már megjelenik a munkavédelmi szakértı, hogy a munkavédelmi követelmények meghatározásra és papírra kerüljenek, amelyek a késıbbiekben a többi szereplıre vonatkozóan kötelezıek.

3 Tervezı és a kiviteli tervezéshez biztonsági és egészségvédelmi koordinátor. A tanácsadó konzulens által meghatározott tartalmi elemekre épülve, ezek alapján végzik a tervezést. A tervkészítésre a pályázatot (akár több körben) is általában a tanácsadó konzulensek írják ki ezzel költségoptimalizálást kívánnak elérni. Itt már megjelenik az a jogszabályi alapelıírás, hogy a kiviteli terv készítéséhez kötelezı a biztonsági és egészségvédelmi koordinátor alkalmazása a kiviteli tervet készítı számára. Szerepe:bekapcsolódás a tervezés folyamatába, különbözı körülmények meghatározása, és részt vesz a biztonsági és egészségvédelmi terv készítésében. (L. késıbb) Lebonyolító (beruházó cégek) Versenyezteti és kiválasztja a kivitelezıket, eldönti, hogy az építkezés fıvállalkozóval vagy sok vállalkozó bevonásával valósuljon meg. Ha olyat választ, hogy fıvállalkozó bevonásával (régen generál kivitelezı) valósuljon meg, akkor a kiválasztott fıvállalkozó az adott építkezés minden részéért felel. İ végezteti el az összes munkát akár saját létszámmal (ez ritkább), akár alvállalkozókkal. A fıvállalkozónak kell teljesíteni az építkezésre vonatkozó alapkövetelményeket, így foglalkoztatni kell a felelıs mőszaki vezetıt, illetve a kivitelezési munka megkezdésétıl a munka befejezéséig biztonsági és egészségvédelmi koordinátort kell alkalmaznia. Mőszaki ellenır: mennyiség, esetleg minıség ellenırzése, és a pénzügyi elszámolásban mőködik közre. Üzemeltetı: elıre kiválasztanak embereket, akik az építés során ismerjenek meg mindent, hogy késıbb tájékozottak legyenek. Hatóság: = építéshatóság Szakhatóság: szélesebb körő hatóság pl.tőzoltóság, környezetvédelem, ÁNTSZ, stb Pénzintézet: egyre inkább hitelbıl valósulnak meg a beruházások, a finanszírozó (pénzintézet) mőszaki ellenıre, és akár munkavédelmi szakembere is jelen van. Ne legyenek valótlan kifizetések, ha nem tartják be a szabályokat, akkor levonásokat eszközölnek. Munkavédelmi nézıpontra lebontva tehát két kötelezıen kiemelt feladat van amikor munkavédelmi szakembert kell foglalkoztatni: Kiviteli terv készítésekor a tervezı részérıl, A tényleges kivitelezéskor a fıvállalkozónak kell alkalmaznia a koordinátort, illetve annak aki a fıvállalkozói jogokat gyakorolja.

4 A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatai: A tervezıvel kapcsolatos feladatkörök Kiemelt feladata a biztonsági és egészségvédelmi terv elkészítésében való közremőködés. A biztonsági és egészségvédelmi terv általános céljai: Egy építési munkaterületen feltárja a különbözı veszélyforrásokat, Feltárja az egymás mellett dolgozók egymásra történı veszélyeztetését, Feltárja a különbözı anyagokból származó veszélyeket, Olyan ellenırzési gyakorlatot valósítson meg, amivel a munkabiztonsági és a munkából eredı egészségkárosodásokat meg lehet elızni. Tehát nem egy munkavédelmi szakembernek az építési területen való tartózkodásáról van szó, hanem kimondottan az építkezéssel összefüggı munkavédelmi feladatoknak a végzését kell ennek a szakembernek folytatnia. Kiemelt feladata bizonyos esetekben a Biztonsági és egészségvédelmi terv készítésében való közremőködés. Ez ma az egyik legnagyobb nehézség, sok a hiányosság ezen a területen. Ha el akarjuk helyezni ezt a témát (a terv készítését) a munkavédelemi hatósági számonkérésben, akkor azt látjuk, hogy a terv hiánya nincsen benne a Mvt. súlyos veszélyeztetés felsorolásában emiatt lassabban halad a bevezetése. Ha benne volna, akkor a hiánya megalapozná a súlyos munkavédelmi bírságot (L.: kockázatelemzés bevezetése!) A mai gyakorlatban egyszerre van jelen: 1. Tartalom nélküli, semmitmondó anyagokat adnak át a tervezık, amelyek munkavédelmi szakember bevonása nélkül készítenek, az elıírásokat általánosságban ismétlik. De már ez is elırelépés, mert legalább tudnak a kötelezettségrıl magától ad valamit a tervezı. De ez kevés. 2. Munkavédelmi szakember bevonásával utólag készített anyag (a tervezı nem tudja, vagy nem akarja tudni a kötelezettségét utólag kapkodnak). Ebbıl adódóan nem teljesül a jogszabályi feltétel, hogy a tervezés folyamatában kell a koordinátornak részt venni. Már csak a kész tervdokumentációból lehet levonni következtetéseket, a jogszabály szándékának csak mintegy a fele tud megvalósulni. 3. Igyekeznek azt a feladatot- vagy egy részét - a kivitelezıre átruházni, mondván, hogy még annyira nem tudnak semmit meghatározni, majd a kivitelezés fázisában fognak eldılni. Vannak egyes elemek(de egy rendkívül kis része), amelyek valóban a kivitelezı által lesz eldöntve. A tervezés fázisában már majdnem minden eldıl. 4. Vannak, akik pontosan az elıírások szerint végzik ezt a feladatot is. Részletes ütemterv készítése, veszélyek szerinti csoportosítással. (pl. Excel vonalas ütemtervben)

5 Mikor kell biztonsági és egészségvédelmi tervet készíteni, illetve munkahelyi koordinátort alkalmazni? A jogszabály pontosan meghatározza: Csak szervezett munkavégzés esetén kell, A 4/2002. jogszabály II. számú melléklete tartalmazza a kiemelten veszélyes munkaköröket, ha ebbe beletartozik, akkor kötelezı nagyságrendtıl függetlenül! Amennyiben az adott építési munkaterületre vonatkozóan bejelentési kötelezettséget kell teljesíteni a területileg illetékes munkavédelmi felügyelıség felé, akkor is kötelezı készíteni. Részletesen kifejtve: 2. számú melléklet a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelethez Az építési munkahelyen dolgozók biztonságára és egészségére fokozott veszélyt jelentı munkák és munkakörülmények 1. Azok a munkák, amelyek talajmegcsúszás következtében betemetéssel, mocsaras területen való elmerüléssel vagy magas helyrıl történı leeséssel veszélyeztetik a munkavállalót. 2. Egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes anyagokkal, készítményekkel vagy biológiai tényezık expozíciójával járó munkavégzés, illetve munkakörnyezet vagy egyéb jogszabály alapján meghatározott gyakoriságban idıszakos alkalmassági vizsgálatokhoz, biológiai monitorozáshoz kötött munkavégzés. 3. Egyéb jogszabályokban meghatározott, foglalkozási sugárterhelés veszélyével járó munkaterületen történı munkavégzés, illetve foglalkozási sugárterhelés veszélyével járó munka. 4. Magas feszültségő vezetékek közelében végzett munka. 5. Vezeték nélküli távközlési építmény által kibocsátott elektromágneses sugárzás kockázatával járó munkaterületen történı munkavégzés. 6. Olyan munkakörülmények, amelyek vízbefúlás veszélyével járnak. 7. Árokban, alagútban végzett munka, földalatti munka. 8. Légvezetékeket szállító jármővek kezelıi által végzett munka. 9. Keszonban, túlnyomásban végzett munka. 10. Robbanóanyagok használatával kapcsolatos munka. 11. Nehéz, elıre gyártott elemek összeszerelésével vagy szétbontásával kapcsolatos munka.

6 Bejelentési kötelezettséget teljesíteni kell, ha: -legalább 20 fı 30 napot meghaladó idıtartamban dolgozik az adott építkezésen, -ha a munka nagyságrendje eléri vagy meghaladja az 500 embernapot. (nyers fordítási hiba) (ez kb Ft/munkanap díjtétellel számolva azt jelenti, hogy az adott munkának a díjtétele nagyságrendje 5 millió Ft. felett van) Építési munkaterület bejelentése (3. sz. melléklet ) 3. számú melléklet a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelethez Az elızetes értesítés tartalma 1. Az értesítés elküldésének kelte: 2. Az építkezési helyszín pontos címe: 3. Az építettı(k) neve és címe: 4. Az építmény rendeltetése: 5. A felelıs tervezı(k) neve és címe: 6. A kivitelezı(k) neve és címe: 7. Az építési munka irányításáért felelıs személy(ek) neve és címe: 8. A kivitelezési munkák megkezdésének tervezett idıpontja: 9. A kivitelezési munkák tervezett idıtartama: 10. Az építési helyszínen dolgozó személyek becsült maximális száma: 11. A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor neve, elérhetısége: Hogyan lehet valaki felelıs mőszaki vezetı? - építészet, - épület gépészet, - épület villamosság, - közmő építés, - út- és mőtárgy építés alapdiploma Lakhely szerinti Ipari Kamara adja ki, ehhez le kell adni a diplomát, szakmai önéletrajzot és a hatósági erkölcsi bizonyítványt. Tanfolyamot kell végezni, vizsgázni, ezután döntenek: 5 évre szóló határozattal. Meghosszabbítható, kreditpont igazolásokat kell összegyőjteni. Önkormányzati szempontból azaz általuk 1 felelıs mőszaki vezetıt ismernek el, de belül külön-külön kellenek nyilatkozatok.

7 A Mvt 19. -a együttmőködési kötelezettséget ír elı a létesítési folyamatban közremőködık részére. Ez azt jelenti, hogy a munkavédelemmel összefüggı kérdésben a saját maga szintjén mindenki valamilyen formában felel. Tehát ez egy egyetemleges felelısséget nevesít. 2. bekezdése a tervezı és a kivitelezı munkavédelmi nyilatkozattételi kötelezettségét írja elı. Ebben a nyilatkozatban szerepeltetni kell a jogszabályoknak a betartását. Mvt.19. (1) A létesítés során a munkavédelmi követelmények érvényre juttatása a létesítésben közremőködık feladata, amelynek teljesítésében együtt kell mőködniük. (2) A létesítésben közremőködı (tervezı, kivitelezı) köteles írásban nyilatkozni, hogy a 18. (1) bekezdésében foglaltakat megtartotta. (3) A Munkahelyek, munkaeszközök kialakítása, telepítése, továbbá a munka megszervezése során az ergonómiai szempontokat is figyelembe kell venni. (4) Olyan Munkahelyek létesítésénél, ahol mozgáskorlátozott vagy egyéb testi fogyatékos munkavállalókat foglalkoztatnak, a fizikai környezetnek illeszkednie kell az emberi test megváltozott tulajdonságaihoz A tervezınek az a helyes magatartása, ha azt szerepelteti, amit ténylegesen betartott. Ez a nyilatkozat természetesen a létesítményre és a munkavédelemre is vonatkozik. (Pl. ha Japán piacra termelı húsüzemet kell tervezni, akkor a japán elıírásokat kell betartania, illetve egyeztetni. Az USA-ban az ASA elıírásokat kell betartani. Ha magyar fogyasztóknak állítanak elı terméket, akkor a magyar elıírásokat kell teljesíteni.) A kivitelezı esetében a felelıs mőszaki vezetı és a cég együtt nyilatkozik, így teljesíti a kötelezettségét. Munkaterületi koordinációt kinek kell végezni, milyen lehetıségek vannak? Ha több munkáltató által foglalkoztatott munkavállalók egy munkahelyen végeznek munkát - a kockázatok megnövekednek az egymásra hatás miatt. Erre vonatkozik az Mvt. 40. (2) bekezdésbe foglalt összehangolási kötelezettség. A jogszabály négy lehetséges szereplıt sorol fel: Az összehangolásért, koordinációért felel 1. aki szerzıdésben vállalta, hogy felel a koordinációért és az általános munkavédelemi feladatokért.(az a helyszínen dolgozó vállalkozó) 2. ha nem jelölnek ki (nem adják le szerzıdésben ezt a feladatot) vállalkozót, akkor a fıvállalkozó felel (ha van!) 3. a tényleges irányítást gyakorló személy vagy szervezet. (a mai magyar gyakorlatban egyre kevesebbszer bíznak meg fıvállalkozót, aki az egésznek a megépítéséért felel. A bonyolító szervezetek szétbontják elemeire a munkát és külön-külön állapodnak meg kımővesmunkára, épületgépészetre,

8 épületvillamosságra, stb.. Ez estben a bonyolító személy vagy szervezet az, aki a tényleges felelısséget viseli. 4. Ha bonyolító sincs(mert nem kötelezı hívni, illetve pl csak egy munkamőveletrıl van szó), akkor az a felelıs, akinek a területén az építési munkát végzik. Mvt.40. (1) A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse. (2) Olyan Munkahelyen, ahol különbözı munkáltatók alkalmazásában álló munkavállalókat egyidejőleg foglalkoztatnak, a munkavégzést úgy kell összehangolni, hogy az az ott dolgozókra és a munkavégzés hatókörében tartózkodókra veszélyt ne jelentsen. Az összehangolás magában foglalja az érintett munkavállalók és munkavédelmi képviselıik, illetıleg a munkavégzés hatókörében tartózkodók tájékoztatását az egészséget és biztonságot veszélyeztetı kockázatokról és a megelızési intézkedésekrıl. Az összehangolás megvalósításáért a felek által szerzıdésben megjelölt munkáltató, ilyen kikötés hiányában a fıvállalkozó, vagy ha ilyen nincs, akkor az a felelıs, akinek a területén a munkavégzés folyik. Miért fontos a felelısség? Egy építkezésen sok vállalkozó dolgozik (akár is) Aki a munkavédelmi feladatok és a koordináció végzéséért felel, az az épületre vonatkozóan az általános biztonsági követelményekért is felel. (pl. szintenként más-más vakol, akkor egyenként mindenki felel a saját szintjén, de pl a lépcsıért, amin meg lehet közelíteni a különbözı szinteket az felel, akire ezt a feladatkört ráruházták. Tehát van egy többlet általános feladata is amit végeznie kell! A koordinátor feladatai a kiviteli terv készítésével összefüggésben 1. Koordinálja a jogszabályban meghatározottak megvalósítását, a munkavédelmi elıírások betartását. Azaz az adott építményre vonatkozó jogszabályokat, létesítési követelményeket összegyőjti, ez a jogszabálygyőjtemény képezi a kiviteli terv munkavédelmi részének a tervezési alapját. 2. Szakmailag ellenırzi a biztonsági és egészségvédelmi tervet a készítés során -tervjegyzéket állít össze és ahogy folyik a tervezés, mindig ellenırzi a tervet és számon kéri a munkavédelmi feladat teljesülését is a tervezıtıl, azaz betartják e a jogszabályi elıírásokat Összeállítja az építési technológia alapján az egészség- és biztonsági követelményeket a késıbbi munkákhoz (pl. légtechnikai berendezés a tetın hogyan legyen megközelítve a késıbbi karbantartáskor, vagy pl. üvegfalú épület késıbbi tisztításához betervezték e a rögzítı pontokat) 3. Összehangolja a megelızés és biztonság általános alapelveit, azaz összeállítják a tervezıvel a biztonsági és egészségvédelmi védelmi tervet.

9 4. A terven belül meghatározzák az egyszerre és az egymás után végezhetı munkafázisokat és munkaszakaszokat, valamint 5. A kivitelezéskor az egyes munkamőveletek, munkaszakaszok idıtartamának -elıre várhatóan- meghatározása (pl. vonalas ütemtervben, de táblázatos formában is lehet, a kivitelezı késıbb akár többször is átvezeti rajta a változtatásokat). Építési munkahely koordinációs feladatai 1. biztonsági és egészségvédelmi terv végrehajtása, azaz a biztonság és egészségvédelmi követelmények teljesítésének számonkérése. (be legyen tartva!) 2. felül kell vizsgálnia a biztonsági és egészségvédelmi tervet - ha kell kiegészítést tesz még az építkezés megindulása elıtt. (pl. elıre gyártott betonszerkezet helyett helyben készítettet alkalmaznak (mert ugyanolyan értékő, de olcsóbb) akkor ennek megfelelıen át kell ezt a részét gondolni a biztonság oldaláról is.) 3. munkafolyamatok ellenırzésének megszervezése (maximum kéthetente bejárás írásban dokumentálni a koordinációs munka végzését) 4. az egyszerre és egymás után tevékenykedı munkáltatók között végezhetı munkák összehangolása (neki is el kell végezni, felülvizsgálni, nehogy baj legyen) 5. illetéktelen személyek építési munkahelyen (!) tartózkodásának megakadályozása Ny-Európai követelmény, Magyarországon még nem, vagy nem úgy tartják még be. (pl. sisak színe = tevékenység jelzése: veszélyes munkahelyeken a munkavállalók piros v. narancsszínőt, a felelıs irányítók fehéret viselnek) Ez a veszélyes munkahely védelmét jelenti, csak az tartózkodhat ott, akit oda beosztottak, illetve az irányítók A koordinációs munkát mindig dokumentálni kell akár a késıbbi vizsgálatok miatt isjegyzıkönyvet kell készíteni. Két hétnél nem hosszabb idıközönként kell ellenırzéseket tartani a folyamatos építkezéseken. Három munkamőveletet kell elvégezni a koordinációs bejárásokon: az elızı ellenırzésen feltárt hiányosságok megszüntetésére kell visszautalni. Ha valamit elıírtak elızıleg, akkor annak a teljesítését ellenırizni és dokumentálni kell. elıforduló új hiányosságok feltárása és dokumentálása (fénykép +szöveges leírás is) a soron következı, a következı bejárásig végzendı munkák biztonsági követelményeinek meghatározása. A 191/2009-es Korm. rendelet értelmében az Ellenırzési naplóba tehet bejegyzést a koordinátor is így kisebb munkáknál kézzel írva ebbe is rögzíthetık a koordinációs bejárás megállapításai.

10 Koordinátorral kapcsolatos elıírások: 1. Munkabiztonsági szaktevékenységnek minısül, ezért legalább középfokú munkavédelmi végzettséggel kell rendelkezni Szigorodik! - a megújított rendeletben várható, hogy csak a felsıfokú végzettségőek láthatnak el koordinátori feladatot építkezésen gyakorlat nélkül 2. a koordinátor indokolt javaslataira a felelıs mőszaki vezetı tesz intézkedést. Vagyis a koordinátor a felelıs mőszaki vezetı alárendeltje egy helyen egy felelıs! 3. a koordinátor foglalkoztatása nem érinti a megbízó és a felelıs mőszaki vezetı munkavédelemmel összefüggı felelısségét.(ha a koordinátor rosszul végzi a munkáját, a jogi felelısség a megbízóé illetve a felelıs mőszaki vezetıé. 4. Indokolt esetben legalább egy koordinátort kell foglalkoztatni az építkezésen Egy szervezet megbízásából több koordinátor is lehet - ha olyan nagy az építkezés. 5. A munka megkezdésétıl (elıkészítı munkákat (kerítés építés, ideiglenes közmővek kiépítése, felvonulási konténerek telepítése) is beleértve!) a mőszaki átadás-átvételi eljárás megtartásáig kell foglalkoztatni Egy építkezésen 3 féle bejelentés születik: Területileg illetékes munkavédelmi felügyelıség felé (a 4/2002 melléklete szerinti formában) Felelıs mőszaki vezetı nevét építési osztálynak a jogosultságot igazoló határozat másolatának becsatolásával) 10 millió Ft. feletti építkezések esetén az önkormányzatnak jelentenie kell a munkaügyi hatóság felé ellenırzéseket tartanak Három munkavédelmi feltétel van a munka megkezdése elıtt: bejelentsék a területileg illetékes munkavédelmi felügyelıség felé a tervezı átadja a biztonság- és egészségvédelmi tervet koordináló személy kiválasztása és megbízása megtörténjen.

11 Létesítés 2. ea. ( ) OTÉK (253/1997. (II.20.) Korm.r.) Hogy milyen legyen az épület, hová mit lehet építeni, ezt az OTÉK tartalmazza. Országos településrendezési követelményeket tartalmaz azaz országos szintő szabályozóként tartalmazza az országos követelményeket, mőszaki paramétereket. Ehhez mindig társul valamilyen helyi szabályozás is, amelyik az adott területre vonatkozó részletes szabályozást oldja meg. Ez utóbbi a helyi építési szabályzat, amely a szabályozási tervvel együtt az OTÉK után második szintként a lakóterületre vonatkozó szabályozást készíti. Tehát Magyarországon kétszintő szabályozás van: 1.országosan az OTÉK, 2.területi szabályozás ami jelenleg egybeesik az önkormányzati szabályozással. Budapesten 3 szint van: 1. OTÉK 2. Fıváros (azopkat a keretkövetelményeket, amelyeket a kerületeknek egységesen be kell tartaniuk (pl. találkozási pontok a városfejlesztésben) 3. Kerületi önkormányzatok Az ország területét két nagy csoportra határolhatjuk el (6. szerint): a. beépítésre nem szánt területek(út, erdı, mg, természetes vizek, stb..) belterületbe vonás után lehet beépíteni, addig csak a tevékenységgel összefüggı minimális (legfeljebb 5%) beépítést szabad végezni, b. beépítésre szánt területek 1. lakóterület nagyvárosias-, kisvárosias-, kertvárosias- falusias. 2. vegyes terület 3. gazdasági terület - kereskedelmi, szolgáltató-, ipari terület 4. üdülıterület üdülıházas-, hétvégi házas. 5. különleges terület

12 A (7. szerint) beépítésre nem szánt területeken övezeteket, a beépítésre szánt területeken építési övezeteket hoznak létre (pl. építési övezet, ipari övezet, stb..) Az építési övezetek létrehozásának az a szerepe, hogy egy bizonyos területrészre meghatározzák azokat a mőszaki paramétereket, amelyek az együttélés szabályait, táj- és mőemlékvédelmi követelményeket kijelöli. Mindenkinek a jogát és a kötelezettségét meghatározza, egymást ne zavarják az emberek, valósuljon meg egy elfogadható állapot. Újonnan beépítésre vagy jelentıs átépítésre kerülı területek építési övezeteire vonatkozóan meg kell határozni legalább /(3) bek. szerint/: 1. a kialakítható legkisebb telekterületméretet, 2. a beépítési módot, (épület elhelyezésének helyét és paramétereit) 3. a beépítettség megengedett legnagyobb mértékét, 4. a megengedett legnagyobb építménymagasságot, 5. a beépítés feltételének közmővesítettségi mértékét, 6. a zöldfelület legkisebb mértékét, 7. a megengedett igénybevételi, kibocsátási, szennyezetségi határértékeket [a továbbiakban: környezetterhelési határértékeket (emisszió és imisszió)], 8. a terepszint alatti építményeket. (5)Az önkormányzat további szempontokat határozhat meg: 1. a felhasználás kizárólagosságát, illetıleg korlátozását,(nem adhatnak ki másra engedélyt, mint amire ott lehetıség van) 2. a helyi sajátosságok megırzése vagy kialakítása érdekében a telkek legkisebb szélességi és mélységi méretét, a legkisebb építménymagasságot, az építészeti karakter jellemzıit, 3. a nyomvonal jellegő építmények és mőtárgyaik kialakítására vonatkozó egyéb elıírásokat, (pl. villamos áramot földkábelen vezetni) 4. a legfelsı építményszint magasságát. (a kiskaput zárták be ezzel, így már nem éri meg olyan hatalmas tetızetet építeni, amibe belefér még néhány szint.)

13 Az egyes építési övezetek közmővesítettségének módját és mértékét (8. ) szintén a helyi építési szabályzatban, szabályozási tervben kell megállapítani. Négy szint van, valamelyiket hozzárendelik az adott építési övezethez: a. teljes közmővesítettségnek minısül: aa) a közüzemi energia szolgáltatás (vill. energia és vezetékes gáz vagy távhı) ab) a közüzemi ivóvíz szolgáltatás, ac) a közüzemi szennyvízelvezetés és -tisztítás, továbbá ad) a közterületi nyílt vagy zárt rendszerő csapadékvíz-elvezetés együttes megléte. b) részleges közmővesítettségnek minısül: ba) a közüzemi villamos energia szolgáltatás, bb) a közüzemi ivóvíz szolgáltatás, bc) az egyedi közmővel történı szennyvíztisztítás és szennyvízelhelyezés, ( engedélyezett házi szennyvíztisztító mőbıl kikerülı másodlagos locsolvíz minıségő vizet közvetlenül nem élelmiszer elıállításra lehet használni. pl. gyümölcsfát lehet vele öntözni, de salátát vagy retket már nem) vagy zárt szennyvíztartályba győjtés és ártalmatlanításra elszállítás (de ha ki van építve a közmő, akkor kötelezı rácsatlakozni, környezetterhelési adóval ösztönzik erre a lakosságot bd) a közterületi nyílt rendszerő csapadékvíz-elvezetés együttes megléte; ( azaz legalább ároknak kell lenni; a csapadékvizet szabad szkkasztani az épülettıl legalább 2 méteres védıtávolságon kívül) c) hiányos közmővesítettségnek minısül, ha a részleges közmővesítettségre elıírt feltételek valamelyike nem áll fenn; d) közmővesítetlennek minısül, ha nincs közüzemi közmőhálózat. A lakóterületet négy kategóriába sorolják be (10. ) 1. nagyvárosias (sőrő beépítéső és 12,5 m feletti megengedett legnagyobb építménymagasságú) lakóterület, 2. kisvárosias (sőrő beépítéső és 12,5 m-t meg nem haladó megengedett legnagyobb építménymagasságú) lakóterület, 3. kertvárosias (laza beépítéső és 7,5 m-t meg nem haladó megengedett legnagyobb építménymagasságú) lakóterület, 4. falusias (7,5 m-t meg nem haladó a lakóépületre vonatkozó megengedett legnagyobb építménymagasságú) lakóterület.

14 Gazdasági terület ( ) (1) A gazdasági terület elsısorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál. (2) A gazdasági terület lehet: kereskedelmi, szolgáltató terület és ipari terület. A kereskedelmi, szolgáltató terület elsısorban nem jelentıs zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál. A kereskedelmi, szolgáltató területen elhelyezhetı: 1. mindenfajta, nem jelentıs zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület, 2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, 3. igazgatási, egyéb irodaépület, (pl. bank is lehet) 4. parkolóház, üzemanyagtöltı, 5. sportépítmény. A kereskedelmi, szolgáltató területen a 31. (2) bekezdésében elıírtak figyelembe vételével kivételesen elhelyezhetı: 1. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, 2. egyéb közösségi szórakoztató épület.(pl. vigalmi terület) Ipari terület: olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetık el. Az ipari terület lehet: 1. jelentıs mértékő zavaró hatású terület, (bőz, zaj, tőz-és robb. vesz.) 2. egyéb terület.(városkiszolgáló létesítmények: trafóház, szolgáltatók,) A jelentıs mértékő zavaró hatású ipari terület a különlegesen veszélyes (pl. tőz-, robbanás-, fertızıveszélyes), bőzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál. Védıtávolságokat is meghatároznak, ezenkívül tilalmat rendelnek el minden az üzemmel összefüggésbe nem lévı építményre. (iroda és szociális helység lehet)

15 Az egyéb ipari terület elsısorban az ipari, az energiaszolgáltatási és a településgazdálkodás építményei elhelyezésére szolgál. Ezeken a területeken 31. (2) bekezdésében elıírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhetı: 1. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, (gondnoki lakás, munkásszálló) 2. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek. Beépítésre nem szánt területekre vonatkozó elıírások Mezıgazdasági terület (29. ): A mezıgazdasági tevékenységgel összefüggésben minimális mértékben lehetséges rá építeni, de a lehetıségek a telekmérettel és mővelési móddal vannak összefüggésben: 1. a 720 m 2 -t el nem érı területő telken építményt elhelyezni nem szabad, 2. a m 2 közötti területnagyságú telken a nádas, a gyep és a szántó mővelési ágban nyilvántartottak kivételével 3%-os beépítettséggel elsısorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhetı el, (lakás nem!) 3. az 1500 m 2 -t meghaladó területő telken építmény 3%-os beépítettséggel helyezhetı el. (4) A mezıgazdasági területen lakóépület szılı, gyümölcsös és kert mővelési ág esetén 3000 m 2, egyéb mővelési ág esetén 6000 m 2 telekterület felett helyezhetı el úgy, hogy az a megengedett 3%-os beépítettség felét nem haladhatja meg. A különálló lakóépület építménymagassága legfeljebb 7,5 m lehet.(pl.:szolgálati-lakás) A farmergazdaságok kialakítását szolgálja a szabályozás, a földterületek lehetnek több helyen is, nem kötelezı egyben meglenni. A tulajdonos maga határozza meg, hogy melyikre építi fel az épületeit, amivel majd jól tudja kiszolgálni a többi területrészét.

16 Az építmények elhelyezése (III. fejezet) Telket beépíteni csak jogerıs építési engedély birtokában lehet. Épület csak olyan telken helyezhetı el, amelynek ( 33. ): 1. megközelíthetısége beépítésre nem szánt területen a honvédelmi és katonai, valamint nemzetbiztonsági célú épület elhelyezésére szolgáló telek kivételével gépjármővel közterületrıl vagy magánútról közvetlenül, 2. a rendeltetésszerő használathoz szükséges villamos energia, ivóvíz (szükség esetén technológiai víz) rendelkezésre álljon. (nem kötelezı a közmő!) 3. a keletkezı szennyvíz és a csapadékvíz elvezetése vagy ártalommentes elhelyezése, 4. a használat során keletkezı hulladék elszállításának vagy ártalommentes elhelyezésének, illetıleg házilagos komposztálásának a lehetısége biztosított, 5. a rendeltetésszerő használathoz szükséges legalább egy gépkocsi elhelyezése (a 42. -ban elıírtak szerint) biztosítható.

17 Létesítés 3.ea. (04. 06) Beépítési módok: 1. Szabadon álló beépítési mód: az épület a telekhatárokhoz viszonyítva a meghatározott távolság-paraméterek betartásával szabadon elhelyezhetı. 2. Oldalhatáron álló beépítési mód: meghatározzák azt, hogy az épület nem szabadon, hanem vagy a jobb- vagy a baloldali telekhatár környezetében helyezhetı el. Az önkormányzat jelöli ki, hogy melyik oldalra kell az épületeket elhelyezni, ezt azután valamennyi épület esetében be kell tartani. Oldalhatáron álló beépítési módnak minısül ha közvetlenül a telekhatárra kerül az épület határoló fala, és akkor is, ha maximum 1m távolságra távolodik el a telekhatártól. 3. Ikres beépítési mód: a telken (megosztva, vagy megosztás nélkül) két, egymással találkozó és jellegében azonos lakóépületet helyeznek el. Az épületek, még ha külsı megjelenésben hasonlítanak is egymáshoz, de a szerkezeti kialakításukban két különbözı épületrıl van szó. Az egymás melletti falak nem helyettesíthetık egy közös fallal, hanem ugyanúgy meg kell építeni a két falat. (még légrést is hagynak). Ma már a társasházak is hasonlóan épülnek. 4. Zártsorú beépítési mód: a lakóegységeket vagy egy-sorba teljesen egymás mellé, vagy alaprajzi és homlokzati vonalában eltolva építik fel. Ennek egyik alkategóriája a nagyvárosokra jellemzı zártsorú keretes beépítési mód. A lényege, hogy az épületek egymással találkoznak, azaz zárt sort képeznek. A tőzvédelmi elıírásokat be kell tartani: tőzhatároló falakkal. 5. Kötetlen beépítési mód - ezen belül a bokros típusú beépítési mód: egy szabad térre felfőznek építési telkeket úgy, hogy azok egy közösségi térre (park, parkoló, udvar, játszótér funkciója is lehet) legyenek szervezve, ez a közösségi tér biztosítja a telkek bejáratát is. Utcakép, forgalomszervezés és biztonság szempontjából jól szervezhetı az utca. Az egyes beépítési módokhoz tartozó, az elhelyezéssel kapcsolatos követelmények Az OTÉK meghatározza általános esetben hogy az utcai telekhatártól milyen távolságban kell az épületet elhelyezni. Vagy ez az általános szabály, vagy ettıl eltérıen a helyi szabályozás határozza meg a helyi követelményeket. (Ha a helyi önkormányzat nem ír elı mást, akkor az OTÉK szerinti szabályozást kell figyelembe venni.) A beépítési távolságot a beépítési vonallal adják meg, ha ezt bármilyen távolságban - akár az utcai telekhatár vonalában - kijelölik, akkor ez mindenkire nézve kötelezı. Szabadon álló beépítési mód esetében ha nem jelölnek ki beépítési vonalat, akkor ebben a kategóriában az utcai telekhatártól legalább 5 m-re, a hátsó telekhatártól legalább 6 méterre kell elhelyezni.

18 A szabadon álló épületek esetében mindkét oldalhatártól az épületnek legalább 3 m (vagy a falmagasság felének megfelelı) távolságban kell lenni. Az épületek között tehát minimum 6 m távolságot kell tartani, a tőzvédelmi elıírásoknak kell, hogy megfeleljen (D, E, kategóriájú épületnél 6m). A és B és C de különösen az A és B tőzveszélyességi kategóriába sorolt épületeknél a tőzoltóság mint tőzvédelmi szakhatóság - határozza meg a telekhatártól a távolságot. Ez úgy történik meg, hogy a tervet a tőzoltóságnak mint szakhatóságnak jóvá kell hagynia. Az oldalhatáron álló épület esetén a telken belül kell biztosítani az épületek közötti 6 méter távolságot (illetve a falmagasságból eredı követelményt). Ezeknél a jogszabály megengedi, hogy 2 m magasságot meghaladó eresz esetén a tetı 0,5 m-t átnyúlhasson a szomszédos telekre, ilyenkor a csapadékvizet vissza kell vezetni a saját telekre, Az oldalhatáron álló épület oldalfalába, csak szellızı ablakot szabad elhelyezni, amely 0,4 m 2 -nél nagyobb felülető nem lehet. A parapet magasság legalább 1,8 m legyen, oldalhatáron álló alápincézett épületnél szellızı ablak az oldalhatáron lévı pincefalban nem lehet. Az elıkertre és a hátsókertre vonatkozó szabályok itt ugyanazok, mint a szabadon beépíthetı kategóriában. Ikres beépítési módra vonatkozó szabályok: A formai egység a követelmény, de a két épület között lehet alaprajzi és méretkülönbség. (a méretkülönbség szerintem- csak a belsı tér esetleges másként felosztásából következik) Két módon lehet megvalósítani: klasszikus ikres beépítés: két, egymástól teljesen független épület-szerkezetet építenek fel, még a vasbeton alapokat is külön-külön építik fel, nincsen közös fal (hangszigetelés!). Az egymás melletti falak között 3-4 cm légrést hagynak praktikusan szigetelıtáblákból kialakítva. társasházi forma: a középsı fal közös falként épül fel nagy fajsúlyú általában mészhomok- jó hangszigetelı téglából. Hangszigetelése még elfogadható, a jogszabályi elıírást kielégíti. Zártsorú beépítési módnál az épületek összeérnek, az elıkertre vonatkozóan ebben az esetben is meg lehet határozni követelményeket. A lényeg az, hogy a találkozásoknál az átégést megakadályozó falszerkezetet kell kialakítani, azaz a tőzfal biztosítja, hogy egy-egy egység le legyen határolva. Bokros beépítési mód: ugyanazok a szabályok mint a szabadon álló beépítési módnál, az eltérést a telkek megközelítése, elhelyezése jelenti.

19 Kerítésre vonatkozó szabályok (OTÉK 44..) Általános szabályok: Ha nem rendelik el a kerítés építését vagy az építés tiltását, akkor a tulajdonos maga hozhat döntést az építésre vonatkozóan. Automatikusan nem rendelik el a kerítési kötelezettséget, akkor rendelik el, ha valamilyen biztonsági- vagy vagyonvédelmi kérdés indokolttá teszi. Kerítéskapu közterületre nem nyílhat. Utcai fronton biztonsági célból szögesdrótot csak 2 méter magasság felett lehet elhelyezni. Tömör kerítés maximum 2,5 méter lehet. Dombos telkek esetén amikor terepszint ugrások vannak, akkor is érvényes a 2,5 méteres szabály azzal a kiegészítı szabállyal, hogy az összmagasság az alacsonyabb terepszintrıl mérve nem haladhatja meg a 3 métert. (azaz az alacsonyabb terepszintrıl mérve maximum 3 méter lehet, a magasabb terepszintrıl mérve maximum 2,5 méter, ezt a két követelményt egyszerre kell alkalmazni.) Általános kerítés létesítési esetek: Általános szabály, hogy a telekkel szemben állva, az utcai fronton a kerítést mindig a telek tulajdonosának kell elkészíteni. A jobb oldali telekhatárra teljes hosszában és a hátsó telekhatárra építendı kerítésnek a felét is a telektulajdonosnak kell elkészíteni. Ha a bal oldali oldalhatárra kell építeni, akkor a kerítési kötelezettség is átkerül a bal oldalra. Utca sarki telek kerítési kötelezettségét úgy kell megállapítani, hogy mindkét utcai homlokzattal szembe állunk és alkalmazzuk a jobb oldali szabályt (L.: B telek esetében)

20 Két utcára nyúló telkek esetén az utcai homlokzatok (utcafrontok) kerítési feladata a tulajdonosé, ezen kívül egyszer az egyik, másszor a másik felére kell felállni. Két út között fekvı telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között - a szomszédos telek mélységének megfelelıen, illetıleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezıpontjainál - meg volna osztva. Nyúlvány telek (régebben nyeles telek) esetében a nyúlvány telek és a visszamaradó telek közötti - az utcafrontival egyezı irányú - közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelıjét, használóját) terheli. Az utcai fronton mindenki a saját szakaszát keríti, az oldalhatáron pedig az általános szabály szerint mindkét tulajdonos a jobb oldali telekhatárra tesz kerítést. Ugyancsak az általános szabály szerint a hátsó telekhatár felét a nyúlványtelek tulajdonosa keríti el. Létesítési elıírások (elıször összefoglalóan, majd részletesen is) Az építmények és részei megvalósítása során (50.. (3) bek.): (összefoglalóan) a) az állékonyságra és a szilárdságra, b) a tőzbiztonságra, c) a higiéniára, az egészség- és a környezetvédelemre, d) a használati biztonságra, e) a zaj és rezgés elleni védelemre, f) az energiatakarékosságra és a hıvédelemre, g) az élet- és vagyonvédelemre vonatkozó nemzeti szabványok elıírásainak megfelelı, illetıleg azokkal legalább egyenértékő megoldást kell alkalmazni.

21 A felsorolt követelmények megvalósítását szolgálja, hogy az építıanyagokkal szemben alapvetı követelményeket határoznak meg. Az egyes építıanyagokkal szemben támasztott mőszaki követelmények teljesítését erre szakosodott vizsgáló állomásokon bevizsgálják, megállapítják és dokumentálják. Ha az építıanyag teljesíti az elıírt követelményeket, akkor ÉME engedélyt kap, amelyben az összes lényeges tulajdonsága fel van tüntetve, még az is, hogy hány évig kell az állékonyságot megıriznie. Csak ennek megléte esetén szabad forgalmazni és beépíteni az adott építıanyagot. Az ÉME engedélyt 5 évre adják ki, de úgy, hogy meghatározott közbensı ellenırzéseket is kell végezni. Minden terméknek kell lenni ÉME engedélyének, de az ömlesztett, bányászott anyagok (pl. homok, homokos kavics) mivel azok nem minısülnek terméknek nincsen ÉME engedélyük. Részletesen a vonatkozó szabályok a biztonság szempontjából nézve: 1. Állékonyság és mechanikai szilárdság 51. (1) Az építményt és részeit, szerkezeteit, beépített berendezéseit úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy a megvalósítás és a rendeltetésszerő használat során várhatóan fellépı terhek, hatások ne vezethessenek: Az építményben illetve különbözı részeiben ne következzen be a terhelés hatására teljes vagy részleges összeomlás. Ne következzen be a megengedett értéket meghaladó deformáció. ( a deformáció mértéke az építıiparban számítható. Pl. kiszámítható, hogy a kész vasbeton gerenda mennyivel fog meghajolni amikor lebontják róla a zsaluzatot. Ezért úgy készítik, hogy kicsit túlemelik a készítéskor, hogy a behajlás ne zavarja a szemet a tartó funkcióját ez a belógás nem befolyásolná. Ne legyen olyan mértékő deformáció, amelyik a beépített anyagok, szerelvények károsodásához vezet. (pl.: ha a válaszfal teherhordóvá válik, akkor a lefolyócsövek eltörhetnek, vízvezetékek, gázcsövek elnyíródhatnak, csempék repedezhetnek. Ezért a a válaszfalakat csak akkor ékelik ki a mennyezethez, ha a nagy alakváltozást okozó fı terhelések már rajta vannak a teherhordó szerkezeten) 2. Tőzbiztonság (52. ) Az épületeket úgy kell megépíteni, ehhez az építési anyagot, épületszerkezetet és berendezést úgy kell megválasztani és beépíteni, hogy egy esetlegesen keletkezı tőz esetén biztonságosan elhagyható legyen. Ennek az a feltétele, hogy a hıhatás ellenére a szerkezetek állékonyak maradjanak arra az idıtartamra, ameddig a bennlévık elhagyják az épületet. (Legkevésbé állékonyak az acélszerkezetek (L. régi Budapest Sportcsarnok) tőzvédelmi bevonatokkal lehet késleltetni az összeomlását, de mégis ez a legkevésbé állékony szerkezet. A következı kategória a vasbeton- és a faszerkezetek, amelyek tőzállóság szempontjából nagyon közel esnek egymáshoz. A faszerkezet ég, szenesedik

22 de még mindig ırzi a tartó szilárdságát. A vasbeton esetében a beton tömege miatt lassúbb a felmelegedése, viszont ha átmelegszik, akkor a benne lévı vas kilágyul és erısen csökken a szilárdsága. Nagyon fontos az, hogy az önálló egységek tőzvédelmi szempontból vagy tőzszakasszal vagy határolóval le legyenek választva, hogy megakadályozzuk a továbbégést. A tervezı elkészítse az épületben tartózkodók számára vonatkozó un. kiürítési számítást és a szerkezeteket ennek figyelembe vételével kell megválasztani. (pl.: olyan szélességő kijáratokat alkalmaznak, amelyik lehetıvé teszi a biztonságos kiürítést)

TELEPÜLÉSKÉP, TELEPÜLÉSI KÖRNYEZET

TELEPÜLÉSKÉP, TELEPÜLÉSI KÖRNYEZET A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. -a (1) bekezdésének g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján meghatározza az országos

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez KÉRDÉSSOR a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez (okl. településmérnökök számára) a jelű válaszok tesztkérdés helyes válaszai,

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról

BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról 1 BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról (egységes szerkezetben a 10/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelettel) Bodmér Község

Részletesebben

Sopron, Deák tér és környéke Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervérıl

Sopron, Deák tér és környéke Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervérıl 1. oldal Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének 37/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete Sopron, Deák tér és környéke Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervérıl Sopron Megyei

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelete Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról

Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelete Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról 1 Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelete Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

B O N Y H Á D T E L E P Ü L É S R E N D E Z É S I T E R V E HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

B O N Y H Á D T E L E P Ü L É S R E N D E Z É S I T E R V E HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HÜBNER Tervező KFT Munkaszám: 15/2011. 7635 Pécs, Mogyorós köz 3. 72/510-461 B O N Y H Á D T E L E P Ü L É S R E N D E Z É S I T E R V E HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT BONYHÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/2004.(VIII.27.)

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELİÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELİÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2005. (VIII.7.) számú önkormányzati rendelete a város helyi építési szabályzatáról (A módosításokkal egységes szerkezetben) 1 Tamási Város Önkormányzati

Részletesebben

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Vágvölgyi László tűzvédelmi szakértő T: 20-921-6741 e-mail: vagvolgyi@dravanet.hu 1 Tűzvédelmi dokumentációval kapcsolatos előírások 2 Jogszabályi háttér 1997. évi

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS T T 1 T A N Á C S A D Ó É S T E R V E ZŐ KFT. DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK FELÜLVIZSGÁLATA H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á L Y Z A T DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK..(.)

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14/2005. (VIII.7.) számú önkormányzati rendelete a város helyi építési szabályzatáról (A módosításokkal egységes szerkezetben) 1 Tamási Város Önkormányzati

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA 2014 TARTALOMJEGYZÉK 1. Fejezet A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA, CÉLJA 4 1.1 A Tűzvédelmi Szabályzat hatálya, célja... 4 2. Fejezet

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET. Budakeszi Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérıl

EGYSÉGES SZERKEZET. Budakeszi Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérıl EGYSÉGES SZERKEZET 118. Budakeszi Város Önkormányzat Képviselı-testület 20/2012. (IV. 12.) ÖR, 39/2010. (IX. 23.), ÖR, 30/2010. (IX. 15.) ÖR, 29/2010. (IX. 15.) ÖR, 1/2009. (I. 19.), 54/2008. (XII. 17.),

Részletesebben

11/1985. (XI. 30.) IpM rendelet. a közvilágításról

11/1985. (XI. 30.) IpM rendelet. a közvilágításról 11/1985. (XI. 30.) IpM rendelet a közvilágításról A villamosenergia fejlesztésér l, átvitelér l és elosztásáról szóló 1962. évi IV. törvény (a továbbiakban: VET) végrehajtására kiadott 40/1962. (XI. 11.)

Részletesebben

2008. szeptember 12. el tt 2008. szeptember 12. után (a változott vagy új szövegrészek kékkel jelölve)

2008. szeptember 12. el tt 2008. szeptember 12. után (a változott vagy új szövegrészek kékkel jelölve) Összehasonlító táblázat az OTÉK 2008. szeptember 12-ei módosításáról 2008. szeptember 12. el tt 2008. szeptember 12. után (a változott vagy új szövegrészek kékkel jelölve) TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK A

Részletesebben

Óbudavár Településrendezési eszközök, helyi építési szabályzat. Óbudavár. Helyi építési szabályzat tervezet. 2015. július hó

Óbudavár Településrendezési eszközök, helyi építési szabályzat. Óbudavár. Helyi építési szabályzat tervezet. 2015. július hó Óbudavár Helyi építési szabályzat tervezet MEGBÍZÓ: ÓBUDAVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BODOR ANTAL POLGÁRMESTER 8272 ÓBUDAVÁR, Fő u. 18/1. TERVEZŐ: TÁJTERV MŰHELY KFT. 8261 BADACSONY, RÓMAI ÚT 197. Mobil: 20/913-8400

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete a Budapest IV. kerület, Újpest, Váci út Fóti út Czuczor u. Pintér J. u. által határolt

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya 1 Nyergesújfalu Város Önkormányzatának 17/2008. (V.30.) számú rendelete Nyergesújfalu helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről (egységes szerkezetben a 4/2005.(II.21), a 19/2005 (IV.28.),

Részletesebben

ELLEND község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/2003. (VIII.7.) rendelete A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL

ELLEND község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/2003. (VIII.7.) rendelete A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL ELLEND község Önkormányzata Képviselıtestülete 7/2003. (VIII.7.) rendelete A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL Ellend község Önkormányzatának Képviselıtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. - ában, valamint

Részletesebben

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE Budapest 2012 2 Írta: Harmat Anna Somogyi Gyula Lektorálta

Részletesebben

Átány község Településrendezési Tervének Szabályozási Tervéhez

Átány község Településrendezési Tervének Szabályozási Tervéhez I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1. A rendelet hatálya 14/2003. (VII.30.) sz. rendelet HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Átány község Településrendezési Tervének Szabályozási Tervéhez (1) E rendelet hatálya Átány

Részletesebben

Tűzvédelmi szabályok változásai. Lestyán Mária, 2016. 03. 11.

Tűzvédelmi szabályok változásai. Lestyán Mária, 2016. 03. 11. Tűzvédelmi szabályok változásai Lestyán Mária, 2016. 03. 11. Bemutatkozás: Lestyán Mária építésztervező szakmérnök ROCKWOOL Hungary Kft. Szakmai kapcsolatokért felelős igazgató TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya Nyergesújfalu Város Önkormányzatának 17/2008. (V.30.) számú rendelete Nyergesújfalu helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről (egységes szerkezetben a 4/2005.(II.21), a 19/2005 (IV.28.), a

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103. szám

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103. szám A Kormány 211/2012. (VII. 30.) Korm. rendelete az országos településrendezési és építési követelményekrıl szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103.

Részletesebben

Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi Építési Szabályzatáról ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1..

Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi Építési Szabályzatáról ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1.. Az építési szabályzat módosításokkal egységes szerkezetű hatályos szövege. 2014. évi módosítási javaslatokkal Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 1. sz. melléklete) Elfogadva: 009. 04.07., hatályba lép: 01.05. Utolsó módosítás 013.

Részletesebben

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 *

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HADAS MŰTEREM ÉPÍTÉSZ ÉS MŰVÉSZETI KFT. 3530 Miskolc, Rákóczi u. 15., Tel./fax: 356-763, muterem@hadas.hu

Részletesebben

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 5/2006. (II. 28.) számú rendelete SÁRHIDA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 5/2006. (II. 28.) számú rendelete SÁRHIDA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 5/2006. (II. 28.) számú rendelete SÁRHIDA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL A módosításokkal: 11/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelet, 17/2011. (XII. 06.) önkormányzati

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 18/2005. (VI.1.) Ör. és a 26/2006. (V.29.) Ör. és az 55/2006. (VI.26.) Ör. és a 65/2006. (IX.18.) Ör. és a 3/2007. (I.29.) Ör. és a 38/2007.(IX.17.)

Részletesebben

Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014. (XII.01.) önkormányzati rendelete Gyál Város Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ

Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014. (XII.01.) önkormányzati rendelete Gyál Város Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014. (XII.01.) önkormányzati rendelete Gyál Város Helyi Építési Szabályzatáról Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE

322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE 322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK, VALAMINT AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ TERVEZŐI ÉS MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK KÖZBESZERZÉSÉNEK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL BEREKMÉRI ÁGNES KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról Zebegény község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

253/1997. (XII. 20.) KORM. RENDELET. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

253/1997. (XII. 20.) KORM. RENDELET. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Tisztelt Kollégák, az alábbiakban kékkel jelölt részekbõl fogunk a zárthelyiken kérdezni. A többit pedig érdemes elolvasni mert ez a rendelet Önöknek munkaeszköz. Ne feledjék továbbá, hogy az idei évben

Részletesebben

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2008. (V.16.) sz. rendelete a helyi építési szabályzatról (HÉSZ ről) Döbröce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotja

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. A rendelet hatálya TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14/2005. (VIII.7.) számú önkormányzati rendelete a város helyi építési szabályzatáról (A módosításokkal egységes szerkezetben) 1 Tamási Város Önkormányzati

Részletesebben

Azonosító: EKO-MK-19-01-v03 Oldalszám: 1/225 A jelen rendelkezés a társaság szellemi tulajdona.

Azonosító: EKO-MK-19-01-v03 Oldalszám: 1/225 A jelen rendelkezés a társaság szellemi tulajdona. MK E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. EKO-MK-19-01-v03 Gázelosztó- és célvezeték tervezése, kivitelezése, üzemeltetése Azonosító: EKO-MK-19-01-v03 Oldalszám: 1/225 EKO-MK-19-01-v03 Gázelosztó- és célvezeték

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A Rendezvényszervező: Brightly Kft. Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 50. Ügyvezető: Kulicz Gábor DUNAI REGATTA 2016. május 07., 00:00 2016. május 08., 03:30 T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A 2016 1

Részletesebben

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VI.06.) önkormányzati rendelete Zalaszentmárton Község Helyi Építési Szabályzatáról Zalaszentmárton Község

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Budapest-Zugló Képviselő-testületének 9/00.(VII.08.) sz. rendelete Zugló Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatának, valamint Zugló Kerületi Szabályozási Tervének elfogadásáról (egységes szerkezetben

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 18/2005. (VI.1.) Ör. és a 26/2006. (V.29.) Ör. és az 55/2006. (VI.26.) Ör. és a 65/2006. (IX.18.) Ör. és a 3/2007. (I.29.) Ör. és a 38/2007.(IX.17.)

Részletesebben

Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének. 3/2007. (II.16.) rendelete

Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének. 3/2007. (II.16.) rendelete Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének 3/2007. (II.16.) rendelete A Helyi Építési Szabályzatról szóló 13/2003. (VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról Rétság Város Önkormányzat Képvisel

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs, Hird Szövőgyár utcától északra eső terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és helyi építési szabályzatának

Részletesebben

b.) Kialakult utcasor esetén az épület homlokfala a kialakult beépítési vonalhoz igazodjon, és minimum:

b.) Kialakult utcasor esetén az épület homlokfala a kialakult beépítési vonalhoz igazodjon, és minimum: Vállus község Önkormányzata Képvisel -testületének a helyi építési szabályzatról szóló 16/2009.(XII.31.) számú r e n d e l e t e Vállus Község Önkormányzata Képvisel -testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

V É R T E S A C S A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

V É R T E S A C S A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE V É R T E S A C S A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV Vértesacsa Község Önkormányzata képviselő-testületének e Vértesacsa Község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2005.(V. 5.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2005.(V. 5.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2005.(V. 5.) KGY r e n d e l e t e Nyíregyháza Helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének jóváhagyásáról A Közgyűlés az Épített környezet alakításáról

Részletesebben

Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, hídrekonstrukciós munkák elvégzése

Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, hídrekonstrukciós munkák elvégzése Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, Budapest, Soroksári út Csepel-Szabadkikötő vontatóvágány 15+96 hm szelvényében létesítendő új vasúti Duna-ági híd kiviteli terveihez kapcsolódó kiegészítő

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK.../2011. ( ) R E N D E L E T E

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK.../2011. ( ) R E N D E L E T E MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK.../2011. ( ) R E N D E L E T E Mátészalka Város Helyi Építési Szabályzatáról (egységes szerkezetben a módosításáról rendelkez 7/2007.(III.30.), a 29/2008.(IX.29.)

Részletesebben

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 18/2012 (III. 30.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 18/2012 (III. 30.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról enti áros Önkormányzat képviselő-testületének / (III..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról enti áros Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 0. évi X. törvény

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. A rendelet alkalmazása

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. A rendelet alkalmazása CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/2002. (IX.1.) ÖR. SZÁMÚ RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL (módosításokkal egységes szerkezetben) Csór Község képviselő-testülete az 1997.

Részletesebben

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok 2006-ra végre egy új rendelettel szabályozták az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az alábbiakban az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének

Részletesebben

Pér község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004.(VII.22.) rendelete

Pér község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004.(VII.22.) rendelete Pér község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004.(VII.22.) rendelete a helyi építési szabályzatról szóló 8/2005. (VII.12.) ÖKR rendelettel, 9/2009. (VIII.19.) ÖKR rendelettel, 2/2010. (III.17.) ÖKR

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. 1. A rendelet hatálya

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1. 1. A rendelet hatálya 1 Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2015. (X.20.) rendelete a Budapest, IX. ker. NÉPLIGET VOLÁNBUSZ (Könyves Kálmán krt. Üllői út Budapest-Keleti pu. Hegyeshalom

Részletesebben

KISLÁNG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 17/2005.(XII.5.) (egységes szerkezetben)

KISLÁNG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 17/2005.(XII.5.) (egységes szerkezetben) KISLÁNG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 17/2005.(XII.5.) RENDELETE KISLÁNG KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (egységes szerkezetben) Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

4.. Szabályozási elemek

4.. Szabályozási elemek 4.. Szabályozási elemek (1) A szabályozási terv kötelező elemeinek jelmagyarázatát a szabályozási terv tartalmazza (2) Kötelező szabályozási elemek: A közterületek és egyéb funkciójú területek határa,

Részletesebben

382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet Hatályos: 2011.09.15 -

382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet Hatályos: 2011.09.15 - A A 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet Hatályos: 2011.09.15-382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról A Kormány a villamos energiáról szóló

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL Polgármesteri Hivatal 2747. Törtel, Szent István tér 1. JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL Rendeletek száma: Határozatok száma: 12.

Részletesebben

A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 26/2013.(XII.13.), 33/2012.(XII.17.), 14/2012.(V.2.),

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása Boldog Községi Önkormányzat 20/2004. (XII. 21.) rendelete Boldog helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről Boldog Község Képviselő-testülete az 1997. évi LXXVIII. törvény 6. (3) bekezdés a)

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 29/2004. (11. 26.) számú rendeletének a 48/2005.(11. 29.) számú, a 27/2006. (06.30.) számú,

Részletesebben

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat hatálya és alkalmazása

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat hatálya és alkalmazása Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (IX.01.) önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról (Egységes szerkezetben a 9/2008.(IX.15.), a 8/2010.(IV.29.), a 10/2010.(VII.22.),

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. hulladékgazdálkodási engedélyt adok

H A T Á R O Z A T. hulladékgazdálkodási engedélyt adok CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 79710-3-11/2016. Ügyintéző: dr. Vajda Hajnalka Huszár Milán Jónai Andrásné Tel.: +36 (62) 681-673 Tárgy: hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T A DUNA

Részletesebben

Som Község Képviselő-testületének 6/2010. (IV. 14.) számú rendelete Som helyi építési szabályzatáról (a módosítással egységes szerkezetben)

Som Község Képviselő-testületének 6/2010. (IV. 14.) számú rendelete Som helyi építési szabályzatáról (a módosítással egységes szerkezetben) Som Község Képviselő-testületének 6/2010. (IV. 14.) számú rendelete Som helyi építési szabályzatáról (a módosítással egységes szerkezetben) Som Község Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. a város Helyi Építési Szabályzatáról

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. a város Helyi Építési Szabályzatáról HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 17/2003.(V.27.) Kt. sz. rendelete a város Helyi Építési Szabályzatáról Ercsi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990.

Részletesebben

ESZTERGOM DÉLI VÁROSRÉSZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÖSSZESZERKESZTETT RENDELET-TERVEZET

ESZTERGOM DÉLI VÁROSRÉSZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÖSSZESZERKESZTETT RENDELET-TERVEZET UVATERV ZRT. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel:371-4000 E-mail: uvaterv1@mail.datanet.hu ESZTERGOM DÉLI VÁROSRÉSZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA VÉLEMÉNYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ ESZTERGOM

Részletesebben

Galumba Lajos tű. százados tűzoltósági főfelügyelő

Galumba Lajos tű. százados tűzoltósági főfelügyelő Kapcsolódó jogszabályváltozások Készítette: Galumba Lajos tű. százados tűzoltósági főfelügyelő Folyamatosan változó, új jogszabályok és Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (továbbiakban TvMI) kerülnek kiadásra,

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. Tura Város Helyi Építési Szabályzata

RENDELETTERVEZET. Tura Város Helyi Építési Szabályzata RENDELETTERVEZET Tura Város Helyi Építési Szabályzata ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÖVEZETEINEK ELŐÍRÁSAI BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK ÖVEZETEINEK ELŐÍRÁSAI TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

Részletesebben

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001. (XII.20.) Ö.K. számú rendelete 1

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001. (XII.20.) Ö.K. számú rendelete 1 Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatának jelen kötete, valamint mellékletei és függelékei 2013 májusában a Főépítészi Iroda útmutatásával, az Urban-Lis Stúdió Kft. közreműködésével

Részletesebben

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról...

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2015/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2 Utasítások 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért.

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f), i), o), r),

Részletesebben

Dióskál község Önkormányzata

Dióskál község Önkormányzata Dióskál község Önkormányzata 8/2015. (X.01.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Dióskál község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontja és a

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1.. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1.. A rendelet hatálya Maklár Község Önkormányzatának 6/2009. (XI.2.) rendelete a település Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 14/2005. (XI.15.) rendelete módosításáról Maklár Község Önkormányzatának

Részletesebben

B A L O G U N Y O M KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE

B A L O G U N Y O M KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE B A L O G U N Y O M KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE Balogunyom Község Képviselőtestületének 8/2008. (VII.03.) számú önkormányzati rendelete Módosítva: a 19/2015. (IX. 29.) számú

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT

E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT 2006. szeptember 15. E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT Bekezdés TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1.AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA ÉS HATÁLYA...5

Részletesebben

Nagylók Község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról (egységes szerkezetben)

Nagylók Község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról (egységes szerkezetben) NAGYLÓK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2006. (X. 30.) önkormányzati rendeletével, 20/2006. (XII. 20.) önkormányzati rendelettel és 18/2015.(XI.18.) önkormányzati rendelettel módosított 11/2006.

Részletesebben

BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13 / 2005. (VII. 25.) RENDELETE

BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13 / 2005. (VII. 25.) RENDELETE BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13 / 2005. (VII. 25.) RENDELETE A BALATONSZEMES KÖZSÉG BEL-ÉS KÜLTERÜLET HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

Részletesebben

Resznek Község Önkormányzati Képviselı-testületének 19/2006.(XII.11.) számú rendelete RESZNEK KÖZSÉG ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRİL

Resznek Község Önkormányzati Képviselı-testületének 19/2006.(XII.11.) számú rendelete RESZNEK KÖZSÉG ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRİL Resznek Község Önkormányzati Képviselı-testületének 19/2006.(XII.11.) számú rendelete RESZNEK KÖZSÉG ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRİL Resznek Község Önkormányzat Képviselı-testülete az 1990.

Részletesebben

İcsény Község Önkormányzata Képviselı-testületének../2010.( ) önkormányzati rendelete İcsény község helyi építési szabályozásáról

İcsény Község Önkormányzata Képviselı-testületének../2010.( ) önkormányzati rendelete İcsény község helyi építési szabályozásáról İcsény Község Önkormányzata Képviselı-testületének../2010.( ) önkormányzati rendelete İcsény község helyi építési szabályozásáról İcsény Község Önkormányzatának Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

MŰSZAKI KIVITELI TERV

MŰSZAKI KIVITELI TERV "NORVILL" Kft. Batthyány u. 56/b e-mail: norvill@freemail.hu MŰSZAKI KIVITELI TERV Megrendelő: Siófok Város Polgármesteri Hivatal Fő tér 1. Munka megnevezése: Siófok, Halápy János utca közvilágítási hálózat

Részletesebben

Ebes. Helyi építési szabályzata és szabályozási terve. Jóváhagyva Ebes Község Képvisel -testületének 1/2009. (I.29.) Ör. számú rendeletével

Ebes. Helyi építési szabályzata és szabályozási terve. Jóváhagyva Ebes Község Képvisel -testületének 1/2009. (I.29.) Ör. számú rendeletével Ebes Helyi építési szabályzata és szabályozási terve Jóváhagyva Ebes Község Képvisel -testületének 1/2009. (I.29.) Ör. számú rendeletével Módosítva az Ebes Község Képvisel -testületének 5/2014. (III.27.);

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS KÜLTERÜLETÉNEK VALAMINT EGYES BELTERÜLETI TERÜLETRÉSZEINEK HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE EGYSÉGES SZERKEZET Egységes szerkezetbe foglalva 2014.06.30.

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. december 01. Henn Ferencné jegyző. egységes szerkezetbe foglalt szöveg. Hatályos: 2015. december 10-től.

Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. december 01. Henn Ferencné jegyző. egységes szerkezetbe foglalt szöveg. Hatályos: 2015. december 10-től. Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2004. (VIII.13.) rendelete 1 Mencshely Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. december 01.

Részletesebben

(tervezett változások pirossal) Bóly Város Önkormányzata Képviselı-testületének. sz. rendelete a HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL

(tervezett változások pirossal) Bóly Város Önkormányzata Képviselı-testületének. sz. rendelete a HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL 1 (tervezett változások pirossal) Bóly Város Önkormányzata Képviselı-testületének. sz. rendelete a HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL Bóly Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1980 Budapest, Akácfa u. 15. Telefon: +36-1/461-6500/42843 Fax: +36-1/322-6438 KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti M3

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya és értelmezése

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya és értelmezése Szigliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (IX.1) önkormányzati rendelete Szigliget Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről 1 (Módosítással egybefoglalva és lezárva:

Részletesebben

ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT TERVEZET

ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT TERVEZET MŰ-HELY TERÜLETFEJLESZTŐ ÉS TERVEZŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1065. Bp., VI. Bajcsy Zs. út 31. POB: 1364 BP 4. PF 245, TEL: 312 4570, 312 4573, /FAX: 312 2598 E MAIL: muhely.nb@mail.matav.hu ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt. sz.: E-3627-4/2008. Témafelelős: Juhász Márta, Czirokné Tárgy: Szentes-Alsórét Részletes Szabályozási terv módosítása

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

24. 2 Módosította a 15/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. (1) bekezdése. Hatálybalépés időpontja: 2011.

24. 2 Módosította a 15/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. (1) bekezdése. Hatálybalépés időpontja: 2011. KISKUNMAJSA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 28/2004. (X. 15.) számú rendelete Kiskunmajsa Építési Szabályzatáról (HÉSZ) és szabályozási tervének jóváhagyásáról Módosítás: 19/2005. (VII. 29.) Ktr. Hatályos:

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről A rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése. 2009. 03.hóban hatályos szöveg (A mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A jelen rendelet hatálya Kál nagyközség igazgatási területére (bel- és külterületére) terjed ki.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A jelen rendelet hatálya Kál nagyközség igazgatási területére (bel- és külterületére) terjed ki. KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 15/2006.(VII.20) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE KÁL NAGYKÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL Kál Nagyközség képviselőtestülete az 1997.

Részletesebben

SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA LT-PLAN BT Épület- és településtervezés Tatabánya, Tátra u. 1/A. 2804. Tatabánya, Pf.: 406. SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA 2006 (Egységes szerkezet) Szomor község Önkormányzata 10/2006.(V.5.)

Részletesebben

Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről I.

Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről I. Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Pannonhalma Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő testületének 4/2004. (IV.26.) sz. rendelete a helyi építési szabályzatról

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő testületének 4/2004. (IV.26.) sz. rendelete a helyi építési szabályzatról Leányvár Község Önkormányzata Képviselő testületének 4/2004. (IV.26.) sz. rendelete a helyi építési szabályzatról Leányvár község önkormányzatának képviselő testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. -a és

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 39/2009.(VIII.28.) Rendelet típusa: Alap (Egységes szerkezet) Rendelet címe: Hatvan város helyi építési szabályzatáról

Részletesebben

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14 /2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelete Bélapátfalva Város Helyi Építési Szabályzatáról

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14 /2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelete Bélapátfalva Város Helyi Építési Szabályzatáról Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14 /2012. (XII. 01.) önkormányzati rendelete Bélapátfalva Város Helyi Építési Szabályzatáról Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

Martfű Város Önkormányzata pályázatot hirdet lakóépületek energiatakarékosságot célzó beruházásainak.. évi támogatására

Martfű Város Önkormányzata pályázatot hirdet lakóépületek energiatakarékosságot célzó beruházásainak.. évi támogatására 1. számú melléklet a 11/2013.(III.29.) Ö. rendelethez Martfű Város Önkormányzata pályázatot hirdet lakóépületek energiatakarékosságot célzó beruházásainak.. évi támogatására I. A támogatás célja A támogatás

Részletesebben