A Gúthi erdő legendája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Gúthi erdő legendája"

Átírás

1 Az erdészet dolgozóinak mindennapi látvány; nekünk, idegeneknek igazi vadregényes belépő egy másik világba. Az Alföld északkeleti térségét alkotó Nyírség déli részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék határán fekszik az 5175 hektáros Gúthi erdő. Alföldi mércével mérve kiemelkedően nagy összefüggő erdőtömb, ráadásul ritkaságszámba menő növény- és gazdag állatvilágának köszönhetően hazánk egyik legkülönlegesebb természeti értékeit őrzi. Híres dámvadállományáról, innen kerültek ki a világranglista dobogós trófeái. A Gúthi erdő története a 13. századig nyúlik vissza. Árpád-házi Péter király idején Guth és Keled, a németországi Hohenstaufenből származó, nemzetséget alapító testvérpár kései leszármazottaik az erdélyi Báthory család a testőrség parancsnokai voltak, s hűségük jutalmául hatalmas birtokot kaptak Bihar és Szabolcs vármegyékben. A nagy gúthi erdőtömb négy község határában terül el, az erdészet egyike a NYÍRERDŐ kilenc egységének magyarázta Pósán Ferenc, a Gúthi Erdészet megbízott igazgatója, aki a szomszédos Nyíracsádon született. Több mint nyolcezer hektáron gazdálkodnak termőhelyi adottságaikat tekintve a 1. oldal (összes: 11)

2 részvénytársaság legjobbjai, s ennek kétszeresén végeznek vadgazdálkodást. Ez az erdőtömb valószínűleg a világ legszebb akácosai közé tartozik hangsúlyozta a szakember, hogy ez a fafaj a területnek több mint felét teszi ki, a negyede kocsányos tölgy, a többin a nyár és a fenyő osztozik. Pósán Ferenc: egyedülállóan kétszer nyertük el az Edmond Blanc-díjat Az erdőgazdaságnál a kerületvezető erdészek egyben vadászok is, így könnyen összehangolható a két tevékenység. Minden az erdőben dől el, a tő mellett élő és dolgozó szakemberek tudják a legjobb döntéseket meghozni. Aki felelős a vadgazdálkodásért, ugyanaz felel az erdőgazdálkodás sikeréért is jegyezte meg az igazgató. Gúthon világhírű az 1970-es évek elején betelepített dámvad, a világranglista első három helyezett trófeáját 1991, 2002, 2017 ott ejtették el. A Kis-Ázsiából származó faj kiváló élettérre lelt a Nyírségben, s ehhez jön a gondos vadgazdálkodói munka. Más vadfajok is vonzzák a vadászat szerelmeseit, jelentős gímszarvas-, vaddisznó- és őzállománnyal rendelkeznek. A Gúthi Erdészet vadászterülete a világon az egyetlen, amely vadgazdálkodási munkájáért kétszer is elnyerte a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácstól az Edmond 2. oldal (összes: 11)

3 Blanc-díjat. A Gúthi erdőben zajló terelővadászatok világhírre tettek szert. A búcsúzó vendégek sokszor már a kapun kilépve visszaszámolják a Gúthon kívül töltött napokat. A vadászat megszervezésén túl nagyon fontos számukra a családias környezet. A vadászat javarészt a barátságról szól, nem mindegy, ezt milyen miliőben élik meg. Gúthon csapatmunka folyik, amit a vendégek is visszaigazolnak. Nem véletlen, hogy a hazaiakon kívül a világ legtávolabbi zugából még Ausztráliából is visszatérnek a vadászok. Ott jártunkkor éppen belga vendégek fogadására készültek. Hostisoczki Ákosné: a világ távoli szegletéből is visszatérnek hozzánk Aki erre jár, csendet, nyugalmat talál, egyesek számára az is vonzó, hogy a telefon elnémul, hiszen nincsen térerő hívta fel a figyelmet Hostisoczki Ákosné, a gúthi vadászház gondnoka. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van a fogatüzemük mely nem csak a gazdálkodást szolgálja, így nyáron a lovaskocsizás, télen pedig a szánon utazás élményét is átélhetik a vendégek. Az aktív pihenésre vágyókat várja a tenisz-, a kosárlabda-, a focipálya, a fáradtabbak a szaunában töltődhetnek. Sokan reggeli futással kezdik a napot, de a kerékpározás szerelmeseinek is módjuk van nyeregbe pattanni. 3. oldal (összes: 11)

4 A Zöldház konyhafőnöke, Vezse István öt hónapja dolgozik Gúthon, korábban több mint egy évtizedig egy vásárosnaményi étteremben lehetett megkóstolni a főztjét. Elsősorban a magyaros konyha, és ezen belül főként a vadételek állnak közel hozzá. Igyekszik a hagyományos ízeket a mai trendeknek, elvárásoknak megfelelően formálni, alakítani. A szakácsmesterségről azt mondja: számára az alkotás a legfontosabb, ráadásul itt azonnali visszajelzéseket is kap a munkájáról. Sok a visszaeső vendég, az egy évtizedes érkezésem óta a mostaniak százaléka már ismerősként köszönt magyarázta Edit, hogy helyben a vadászvendégek élvezik az elsőbbséget. Krajcárhegyi pihenőközpontjuk esküvők, ballagások, szalagavatók ünnepélyes helyszíne. A gúthi központ területén három épületben fogadják a vendégeket. A vadászházban 18-an szállhatnak meg, de összesen ennek a létszámnak a kétszeresét tudják fogadni. Az étkező 50 személy kiszolgálását teszi lehetővé, de a Krajcárhegyen épült filagória révén nyáron akár 200-an is élvezhetik a hely adta lehetőségeket. A lakodalmak úgyis csak márciustól indulnak nyugtázta a ház gazdaasszonya, hogy egyre többen fedezik fel a helyi értékeket. A népszerűséghez a jó étel, a családias kiszolgálás is hozzátartozik. A visszajáró csoportok elvárásait már ismerik. Elsősorban a vadételek kerülnek előtérbe, de figyelembe veszik az egyes vendégek különleges étkezési igényeit is. Van olyan magyar csoport, amelyik minden alkalommal vadragulevest kér mutatott rá a gondnoknő, hogy bizonyos ételekhez bizonyos vendégkör köthető, így a külföldiek esetében népszerű a toroskáposzta. Ha viszont valami egészen újat rendelnek, azt előtte lepróbálják a konyhán. 4. oldal (összes: 11)

5 Az erdő kimeríthetetlen tárháza a konyhai alapanyagoknak. A vadhús mellett az erdei gombák az ételek szerves összetevői. Más hozzávalókat a környékbeli termelőktől szereznek be. Helyi alapanyagokat használnak, alapfeltétel a frissesség és a kiváló minőség, s elsőbbséget élveznek a szezonális termékek. Az alma elmaradhatatlan, a szomszédos almáskertből érkezik. Amikor a környékbeli látnivalókról kérdezem, a ház asszonya gyorsan rávágja: olyan sok legenda szól a Gúthi erdő mélyén megbújó Pusztatemplomról, hogy az szinte már gyanús. A közelben található templomromnak sokak szerint misztikus hatása van. Erőt, hitet lehet meríteni az ódon falak között, mások gyógyulásukban bízva keresik föl. A helyiek elbeszélései alapján titkos alagutak és mesés kincsek rejtőznek az erdőben. Nyíracsádon az Árpád-kori alapokon épült, ma református templomot érdemes megnézni. Alig harminc kilométerre pedig Nyírbátor, a Báthoryak ősi fészke csalogat. A jó hír, hogy a Gúthi erdőben lehet túrázni van kijelölt turistaútvonal, így saját magunk is megtapasztalhatjuk, hogy van-e bármiféle gyógyító hatása a helynek. Emellett esélyünk van arra is, hogy fölfedezzünk egy alagútrendszert vagy véletlenül mesés kincsekre bukkanjunk a Pusztatemplomnál. Ha mégsem járunk sikerrel, akkor sincs okunk a szomorkodásra, ugyanis az erdő szépsége mindenért kárpótol. Sertéshálóban sült dámgerinc, céklás nudlival, sütőtökpürével, zölborsmártásban Hozzávalók: 5. oldal (összes: 11)

6 6. oldal (összes: 11)

7 80 dkg szarvasgerinc, 1 fodorháj, só és bors a páchoz: kakukkfű, babérlevél, borókabogyó, mustár, olaj, őrölt feketebors a mártáshoz: 50 dkg szarvascsont, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, só, zöldbors a céklás nudlihoz: 30 dkg cékla, 15 dkg burgonya, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj és liszt a sütőtökpüréhez: 40 dkg sütőtök, 5 dkg vaj, kakukkfű, só, fehérbors Elkészítés: Az előző nap letisztított, bepácolt szarvasgerincet sózzuk, majd betekerjük a fodorhájjal és sütőben 160 oc-on, perc alatt készre sütjük. A mártáshoz a csontot és a zöldségeket tepsibe rakjuk, és sütőben aranybarnára pirítjuk. Amikor kész lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Gyöngyözve forralva 2-3 óra alatt a negyedére redukáljuk a levét, beletesszük a zöldborsot és sózzuk. Ha esetleg nem elég sűrű, egy kevés étkezési keményítővel sűríthetünk rajta. A tököt feldaraboljuk és sütőben készre sütjük. A belsejét kikaparjuk, vajat adunk hozzá és botmixerrel felhabosítjuk. Ízlés szerint sózzuk, kakukkfűvel és fehérborssal ízesítjük. A nudlihoz a céklát megmossuk és alufóliában készre sütjük. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, ha kész megpucoljuk, majd a céklával együtt áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A masszából nudlit formázunk és sós, lobogó vízben készre főzzük, majd fokhagymás vajon lepirítjuk. Csorbaleves dámhúsgombóccal Hozzávalók: 7. oldal (összes: 11)

8 35 dkg szarvascomb, 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 5 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 kanál liszt, citrom, só bors, babérlevél és lestyán 8. oldal (összes: 11)

9 Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. A megtisztított zöldségeket felszeleteljük és a hagymával még néhány percig pirítjuk. Aztán felöntjük vízzel és fűszerezzük a borssal, babérlevéllel, citromlével és a sóval. A szarvascombot ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a rizst és a tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, amiket a levesben készre főzünk. Ha már kész a leves, a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük és hozzámelegítjük. A végén lestyánnal és petrezselyemzölddel frissítjük levesünket. Csokoládés brownie erdei gyümölcsmártással 9. oldal (összes: 11)

10 Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 40 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 tojás 10. oldal (összes: 11)

11 a mártáshoz: 15 dkg erdei gyümölcs, 5 dkg étkezési keményítő, 1 narancs, 1 citrom, 10 dkg cukor a vaníliahabhoz: 1,5 dl habtejszín, 1 vaníliarúd, 5 dkg vaníliáscukor Elkészítés: Az étcsokoládét a margarinnal vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük a masszát. Ezután hozzáadjuk a csokis keverékünket, és zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 150 oc-on perc alatt készre sütjük.vízből és cukorból szirupot készítünk, ehhez hozzáadjuk az erdei gyümölcsünket, és étkezési keményítővel besűrítjük. Ízlés szerint narancs- és citromhéjjal ízesítjük. A habtejszínből, cukorból és a vaníliarúd kikapart belsejéből kemény habot verünk, majd a brownieval tálaljuk. Szerző: Viniczai Sándor Közzététel ideje: , csütörtök, 16:00 A forrás webcíme: oldal (összes: 11)

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

Hencsey Roland mesterszakács receptjei

Hencsey Roland mesterszakács receptjei 1 2 1. alkalom Minestrone leves Könnyű ugyanakkor tartalmas olasz zöldségleves elkészítése egyszerű, de mint minden nagy odafigyelést igényel 0,15 kg császárszalonna kockára vágva 0,2 kg sárgarépa batonokra

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály 2015 RECEPTFÜZET 1 Írta Orosz Mihály Medvehagymás fűszervaj» 15 dkg vaj» 15-17 szál medvehagyma és bors» chili pehely» 1 gerezd fokhagyma» 2 ek. Aprított petrezselyemzöld A medvehagymát felaprítom, s hozzákeverem

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

Dám az erdőben és a tányéron

Dám az erdőben és a tányéron A Gyulaj Zrt. Tamási Erdészetének mintegy nyolcezer hektáros kerített területe több évszázadon keresztül az Esterházyak európai hírnevű vadászterülete volt. Az Óbiródi Vadászház az egykori Esterházy uradalmi

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

Karácsonyi ételek gombákkal a

Karácsonyi ételek gombákkal a Karácsonyi ételek gombákkal a ajánlásával Aszalt szilvás pulykamell vörösboros gombaszószban 500 g Bio-Fungi szeletelt csiperkegomba 800-1000 g pulykamell 300 g aszalt szilva vörösbor olaj, só, bors A

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

Egyél céklát (akár) minden nap!

Egyél céklát (akár) minden nap! 1 Egyél céklát (akár) minden nap! A receptek alatt találtok egy rövid ismertetőt a cékla jótékony hatásairól: Almás céklasaláta 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Edzésmester Alakváltó Program. Receptek (v1.0 2009-04-27) www.edzesmester.com 2009 Mayavi 3.0 Kft

Tartalomjegyzék. Edzésmester Alakváltó Program. Receptek (v1.0 2009-04-27) www.edzesmester.com 2009 Mayavi 3.0 Kft Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2 Jelmagyarázat... 4 Receptek 1: Reggelik... 5 Reggeli #1... 6 Reggeli #2... 7 Reggeli #3... 8 Reggeli #4... 9 Reggeli #5... 10 Reggeli #6... 11 Reggeli

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Diétás ételek könyve

Diétás ételek könyve Diétás ételek könyve www.leakiloval.hu Oldal 1 Kedves Olvasóm! Ezt a könyvet azért készítettem el Neked, mert a fogyókúra során a legnagyobb probléma az, hogy mit is főzz, ami nem hizlal. Ebben a könyvben

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

HEMOKROMATÓZIS KLUB ŐSZI TIPPEK. Kurucz Virág Dietetikus

HEMOKROMATÓZIS KLUB ŐSZI TIPPEK. Kurucz Virág Dietetikus HEMOKROMATÓZIS KLUB ŐSZI TIPPEK Kurucz Virág Dietetikus 2018.11.23. SZERVEZETÜNK ÉS AZ ŐSZI IDŐSZAK Folyadék-bevitel: szomjúságérzet csökkenhet nagyobb odafigyelés Rost-bevitel: szűkebb zöldség és gyümölcsválaszték

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Egészséges ételek előállítása alapanyagoktól a készételig. Betegségek megelőzése egészséges táplálkozással.

Egészséges ételek előállítása alapanyagoktól a készételig. Betegségek megelőzése egészséges táplálkozással. Egészséges ételek előállítása alapanyagoktól a készételig. Betegségek megelőzése egészséges táplálkozással. A kontakt képzésekhez használható illusztrációk, segédanyagok Ábrák 1. foglalkozás 1 2 3 4 2.

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

Anonymus pecsenyéje. Főétel receptek

Anonymus pecsenyéje. Főétel receptek Anonymus pecsenyéje 1 kg bélszín 0,5 kg libamáj 0,5 kg szeletelt Kolozsvári szalonna 0.4 kg vadgomba vegyesen 2 vöröshagyma 0,2l tejszín 0,2l barna mártás 0,2l Kékfrankos vörösbor 1 csokor friss petrezselyem

Részletesebben

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Magyarországi spezialitások Kenyérlángos Iváncsik Natália Hozzávalók: A tésztához: 1 kg liszt 6 dl tej 2 evőkanál olaj

Részletesebben

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői XI.4. FŐZŐCSKE Tárgy, téma Előzmények Cél Egyenes arányosság. Egyenes arányosság ismerete. A feladatsor jellemzői Problémamegoldás fejlesztése. A projektmunka gyakorlása. A feladatsor által fejleszthető

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenségben szenved beteg szérumjának kreatinin szintje magas, s ha napi 50-60 g fehérjét kap úgy állapota lassan tovább romlik. Ha

Részletesebben

Kalóriaszegény mintaétrend

Kalóriaszegény mintaétrend Kalóriaszegény mintaétrend Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 1. nap 2 dl 1,5%-os tej 94 5 dkg párizsi 106 2 db abonett 60 10 dkg zöldpaprika 20 1 db kockasajt (3,3 dkg) 75 15 dkg alma 45 3 dl Garden rostos

Részletesebben

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait.

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. Gemenci ízek Előszó Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdõgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már õseink is rengeteg

Részletesebben

Bab gulyás szürkemarhából

Bab gulyás szürkemarhából Bab gulyás szürkemarhából 35 dkg szürkemarha lábszár 5 dkg zsiradék 20 dkg fejtett bab 7,5 dkg vöröshagyma 10 dkg sárgarépa 5 dkg zellergumó 7,5 dkg burgonya 1 db paradicsom Fél tv paprika Fél hegyes erős

Részletesebben

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló Receptoldal.hu Húsvéti recept ajánló Baconnal és Cheddarral töltött tojás - 12 tojás - 1/2 csésze majonéz - 4 szelet bacon - 2 evőkanál finomra reszelt cheddar sajt - 1 evőkanál mustár - só,bors A tojásokat

Részletesebben

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK:

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: 1. BÁLVÁNYOSI BABGULYÁS FANTÁZIA 2. KőRÖSHEGYI BÖLLÉRMÁJ 3. SZÁRSZÓI LACIPECSENYE

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

Szendvicsek, vendégvárók

Szendvicsek, vendégvárók Receptek sonkából Szendvicsek, vendégvárók Húsvéti szendvics 4 szelet szendvicskenyér 2 dkg vaj 12 dkg fôtt sonka 1 db fôtt tojás tormahab 4 zöldpetrezselyem ág 1 db piros, kaliforniai paprika Vajazzuk

Részletesebben

2016. június 13. június 15. HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Csütörtök 16. Kedd 14. Szerda 15. Péntek 17. 13. Tízórai Gyümölcs tea Pizzás csiga.

2016. június 13. június 15. HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Csütörtök 16. Kedd 14. Szerda 15. Péntek 17. 13. Tízórai Gyümölcs tea Pizzás csiga. 20 június június HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Pizzás csiga Túródesszert Korpás kifli Ivólé Reszelt tésztaleves Hot-dog Jégkrém Tejbegríz Korpás kenyér Rántott csirkemellfilé Gyümölcs Uzsonna Magyaros vajkrém

Részletesebben

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával Libamáj Capuccino Bárányborda, sütőtökös derelyével Mák szuflé, meggy raguval Fácánpástétom, tormás

Részletesebben

- Zsuzsi - - Ramóna -

- Zsuzsi - - Ramóna - Fahéjas-almás zabpehely szelet répával - Zsuzsi - 1 bögre (2,5 dl) zabpehely 3 ek méz vagy xilit 1 tk őrölt fahéj 1 rúd vanília pár csepp vaníliás aroma 1 db nagyobb alma 1 db nagyobb, vagy 2 kisebb sárgarépa

Részletesebben

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !"#$%&'#()*"+$,-)./)01

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !#$%&'#()*+$,-)./)01 Burgonyalepény pizza módra - sajttal burgonyalepény db 10 paradicsom konzerv kg 0,15 fehér hagyma kg 0,1 fokhagyma kg 0,04 oregano kg 0,01 sajt kg 0,2 vaj kg 0,05 olívaolaj l 0,04 márványsajt kg 0,1 só,

Részletesebben

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken.

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A Sió-kanál Fesztiválon a balatonföldvári csapat által készített ételek receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A magyar konyha nem titkok és mítoszok világa, a jó receptek és fűszerek nem titkosak,

Részletesebben

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Reggeli: Sárgarépás tojáskrém kenyérrel Elkészítési leírás: A tojás(oka)t keményre főzzük, majd alaposan kihűtjük. Ezután majonézzel, ízlés szerint mustárral,

Részletesebben

Makrobiotikus ételek és desszertek

Makrobiotikus ételek és desszertek Makrobiotikus ételek és desszertek Kinpira pórézöld sárgarépával 1 póré zöldje ferde karikákra vágva 1 vékonyabb sárgarépa ferde karikákra gyalulva (uborkaszeletelőn) 1 kiskanál szezámolaj csipet só Az

Részletesebben

330.-/DB(KB. 20dkg.)

330.-/DB(KB. 20dkg.) A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pír, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A

Részletesebben

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GILLER AKUPUNKTÚRA Diétás napló GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 2 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd

Részletesebben

Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és

Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és babérlevéllel Zöldborsó mustárral Hagyma tart Borjú jus tojássárgájás

Részletesebben

Metélıhagymás kukorica krémleves

Metélıhagymás kukorica krémleves Metélıhagymás kukorica krémleves 20 dkg Bonduelle Gold kukorica 4 dl húsleves (kockából) 2 dl tejszín 5 dkg vaj 2 púpozott evıkanál liszt 1 csokor metélıhagyma szerecsendió ırölt fehérbors, só A kukoricáról

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.11.07. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Õszi zöldségleves Hentes tokány Párolt rizs Nutella Félbarna kenyér 2016.11.08. KEDD Kakaó Fahéjas

Részletesebben

Étlap ( ) Ebéd Étel név Korcsoport: Középiskolás Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Ebéd Étel név Korcsoport: Középiskolás Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.11.06. HÉTFÕ Magyaros burgonya leves Mexikói sertés ragu Rizs köret 2017.11.07. KEDD Kertész leves Bakonyi csirkemell Tarhonya köret 2017.11.08. SZERDA Sertés ragu leves Túrós batyu Körte 2017.11.09.

Részletesebben

Old Millers Receptfüzet

Old Millers Receptfüzet Old Millers Receptfüzet Sütési tippek az Öreg Millertől: SMART MILLER A még ropogósabb héj eléréséhez ne csak a sütőt, hanem a sütőlemezt is melegítsük elő! Ha szabadon vetett kenyeret készítünk, használhatunk

Részletesebben

Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag

Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag Frissesség MAGYARORSZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag ALACSKA ÉSZAK/DÉL MOSONMAGYARÓVÁR ÉSZAK/DÉL BALATONLELLE

Részletesebben

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve Z-dsgn Ez a könyv kizárólag referencia kiadványként szolgál, és üzleti célból semmilyen formában nem terjeszthető, nem nyomtatható! Receptek:

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

A portói francia: "Francesinha"

A portói francia: Francesinha A portói francia: "Francesinha" A "Francesinha" magyar jelentése: Franciácska. Tulajdonképpen egy hasábburgonyával és igen pikáns szósszal tálalt szendvics. Egy tipikus portói étel, amit állítólag egy

Részletesebben

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára Sócsökkentett megoldások 1 Paradicsomleves 2 Temesvári sertéstokány 3 Zöldborsó főzelék 4 Brokkolikrémleves levesgyönggyel 5 Spárgás raguleves 6 Zöldséges zellerkrémleves

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

Eredeti Magyar Szürkemarha Termék Tanúsító Rendszer. Anonymus pecsenyéje

Eredeti Magyar Szürkemarha Termék Tanúsító Rendszer. Anonymus pecsenyéje Anonymus pecsenyéje 1 kg bélszín 0,5 kg libamáj 0,5 kg szeletelt Kolozsvári szalonna 0.4 kg vadgomba vegyesen 2 vöröshagyma 0,2l tejszín 0,2l barna mártás 0,2l Kékfrankos vörösbor 1 csokor friss petrezselyem

Részletesebben

Spenóttal és gombával sült tojás

Spenóttal és gombával sült tojás Spenóttal és gombával sült tojás 300 g gomba, szeletelve 175 g spenót, megmosva 3 evőkanál száraz sherry ½ teáskanál őrölt szerecsendió 6 evőkanál zsíros tejszín 6 nagyobb méretű tojás 1 evőkanál finomra

Részletesebben

... FITTET EGYÉL, HOGY FITT LEGYÉL...

... FITTET EGYÉL, HOGY FITT LEGYÉL... ... FITTET EGYÉL, HOGY FITT LEGYÉL... A recepteket keresd weboldalunkon: www.fitt.pottyos.hu hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap REGGELI 07:00 Avokádókrémes rozskenyér, paradicsommal Hajdinakása,

Részletesebben

Fogyókúra napok ebéd mintái

Fogyókúra napok ebéd mintái Fogyókúra napok ebéd mintái Vegetáriánus receptek Töltött cukkíni 15dkg cukkíni 45 1,5-7,5 10 dkg gomba 40 5,9 0,2 3,3 1 db tojás 70 5 5-2 dkg barna rizs 60 2,8 0,2 10,6 5 dkg gomolya 140 9 10,5 1,5 5

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez #azenlekvarom Alkosd meg percek alatt a saját világodat, úgy lesz igazi azenlekvarom! ~2~ koronascukor.hu koronascukor 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 50 dkg Koronás

Részletesebben

Előételek. www.jogadebrecen.hu

Előételek. www.jogadebrecen.hu JÓGARECEPTEK Előételek Paprikás búzakrém Biobúza, vaj, pirospaprika, tengeri só, petrezselyem zöld, fokhagyma, fekete bors vagy borsikafű A megőrölt búzát, sós vízben puhára főzzük, majd a fűszerekkel,

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 2 db vaníliarúd kikapart magjai 2 cm gyömbér reszelve Vaníliás-gyömbéres sárgabaracklekvár A gyömbér egzotikus íze miatt tökéletes ételek

Részletesebben

Diétás mini magyar konyha. 128 szénhidrátszegény recept cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak

Diétás mini magyar konyha. 128 szénhidrátszegény recept cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak Diétás mini magyar konyha 128 szénhidrátszegény recept cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak A szerkesztő az Olvasóhoz! E receptgyűjteményünk ha úgy tetszik, szakácskönyvünk elsősorban cukorbetegeknek és

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

Kazári Laskafesztivál és Tócsni Parti 2011. május 28.

Kazári Laskafesztivál és Tócsni Parti 2011. május 28. Kazári Laskafesztivál és Tócsni Parti 2011. május 28. www.laskafesztival.kazar.hu Kazári Élet és Szó különszám l Megjelenik 800 példányban Kazáron kemencében sült ételkülönlegességeket is kóstolhat- tak

Részletesebben

Érvényes: 2014. 11. 17. - 2014. 12. 12.

Érvényes: 2014. 11. 17. - 2014. 12. 12. SeM-KER Kereskedelmi Kft. 3526 Miskolc, Mechatronikai park 10. Rendelésfelvétel: Tel: 46/505-769 Fax: 46/411-106 30/248-2726 20/280-5874 www.semker.hu semker@t-online.hu Mézeskalács Elkészítése: Hozzávalók:

Részletesebben

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd!

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! 1/17 FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! Mosd meg! A kész ételre reszeld rá! Édességekben is kipróbálhatod! 2/17 Hozzávalók: Szarvasgombás fűszervaj 1 cs

Részletesebben

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014.

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. SZERETEM - ETETEM Ételek kisdedek és családok számára Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. 1 Sütőtökös krumpli kisdedeknek Készítsük elő a krumplit és a sütőtököt,

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

Receptfüzet. Gasztronómiai utazás Ausztriában. LdV-HU-13-IVT-1064 számú Leonardo da Vinci mobilitási projekt. 2014. 01. 26-2014. 04. 05.

Receptfüzet. Gasztronómiai utazás Ausztriában. LdV-HU-13-IVT-1064 számú Leonardo da Vinci mobilitási projekt. 2014. 01. 26-2014. 04. 05. Receptfüzet Gasztronómiai utazás Ausztriában LdV-HU-13-IVT-1064 számú Leonardo da Vinci mobilitási projekt 2014. 01. 26-2014. 04. 05. Mürzzuschlag Receptfüzet Gasztronómiai utazás Ausztriában LdV-HU-13-IVT-1064

Részletesebben