Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások"

Átírás

1 Hírközlési és Informatikai tagozat Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda december 04.

2 Előzmények I. Tartalomjegyzék Bevezető A hírközlési építményekkel összefüggő fogalmak A hírközlési hatóság szervezeti rendszere A hírközlési hatóság eljárásai Elvi építési engedélyezési eljárás Építési engedélyezési eljárás Eltérés az építési engedélytől Használatbavételi engedélyezési eljárás Fennmaradási engedélyezési eljárás Bontási engedélyezési eljárás A hírközlési építmények dokumentációinak részletes tartalmi követelményei Antennák, antennatartó szerkezetek Vezetékes elektronikus hírközlési építmények a tervezés tárgyától függően Megvalósulási terv A hatósági ellenőrzés folyamata Hatósági kötelezések A hírközlési építmények kialakítására vonatkozó sajátos követelmények Szabványalkalmazás A hírközlési építmények biztonsága Szakértő alkalmazása hírközlési építmények esetén

3 Előzmények II. Az ismertetésre kerülő jogszabályok Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet. (NMHH rendelet) A távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X.6.) KHVM rendelet. (KHVM rendelet) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet. Az elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. (I. 26.) NMHH rendelet.

4 Előzmények III. A Magyar közlöny 157. számában megjelent A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról (Hatályos: október 03.) A 16/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet módosításáról (Hatályos: október 26.) Az 54/2013. (IX. 25.) NFM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet hatályon kívül helyezéséről (Hatályos: október 03.)

5 Jogszabályok

6 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az NMHH Jogállásáról két törvény az Eht. és a médiaszolgáltatásokról a tömegkommunikációról szóló évi CLXXXV. törvény és rendelkezik ORTT + NHH + KFGH = NMHH A önálló szabályozó szerv Három önálló hatáskörrel rendelkező szervből áll: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala. A Hivatal szervezeti egységei látják el az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági feladatokat

7

8 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az ügyintézési határidő (Eht. 31. ) A Hatóság eljárásainak ügyintézési határideje - amennyiben e törvény eltérő szabályokat nem állapít meg - negyvenöt nap Eltérő szabályok: Az egyeztetést igénylő eljárásokban az ügyintézési határidő kilencven nap. Az általános hatósági felügyeleti és piacfelügyeleti eljárásban az ügyintézési határidő hatvan nap. A határidők indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatóak.

9 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) A kérelem (Eht. 32. ) Az ügyfél kérelmét a Hatóság által e célra rendszeresített nyomtatványon - kizárólagos elektronikus kapcsolattartás esetén elektronikus űrlapon - köteles benyújtani.

10 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az elektronikus hírközlési építmények építési munkáinak engedélyezése Jelenleg hatályos: Eht. 83. (1) Az elektronikus hírközlési építmények létesítéséhez, használatbavételéhez, fennmaradásához, megszüntetéséhez, bontásához - ha jogszabály másként nem rendelkezik - hatósági engedély szükséges. Az engedélyt a Hatóság adja ki július 1. előtt hatályos szöveg: Eht. 83. (1) Az elektronikus hírközlési építmények létesítéséhez, használatbavételéhez, fennmaradásához, megszüntetéséhez, bontásához - ha jogszabály másként nem rendelkezik - hatósági engedély szükséges. Az engedélyt - az antennák, antennatartó szerkezetek és az azokhoz tartozó műtárgyak kivételével - a Hatóság adja ki.

11 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet (Hatályos: október 03-tól) Az elektronikus hírközlési építmények építési munkáinak engedélyezése A távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X. 6.) KHVM rendeletről A 29/1999. (X. 6.) KHVM rendeletet hatályon kívül helyezte az 54/2013. (IX. 25.) NFM rendelet (Hatályos: október 03.) Az engedélyezési eljárások típusai a korábbi KHVM rendelethez képest nem változtak. A Hatóság elektronikus hírközlési építményekkel összefüggő eljárásai az NMHH rendelet szerint az elvi építési engedély, az építési engedély, a használatbavételi engedély, a fennmaradási engedély és a bontási engedély.

12 Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász

13 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A 29 -es és a 14 -es összevetése 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet Nem tartalmazott értelmező rendelkezést. A tulajdoni lapokat az építtető szerezte be. Kötelező elvi engedélyt kérni, ha Rendeltetés megváltozása esetén HV Értelmező rendelkezések megjelenése. Az ingatlanok e-hiteles tulajdoni lapjait a Hatóság tölti le. Elvi engedély kérése nem kötelező Rendeltetés megváltozása esetén BJ

14 Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet

15 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A 29 -es és a 14 -es összevetése 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet 1000 m alatti építés bejelentéssel Építmény bejelentés utólag Bírság kiviteli költség alapján Kérelem nyomtatvány (1 db) 1000 m alatti építés építési engedéllyel Előzetes és utólagos bejelentés Bírság Eht. alapján Adatlapok megjelenése (3 db)

16 Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet

17 Az elvi építési engedélyezési eljárás Az eljárás kezdeményezése már csak lehetőség (a 29-es szerinti kötelező jelleg megszűnt) Nincs szükség az építési jogosultság igazolására. Egy évig hatályos Az építmény tervdokumentációjának elkészítéséhez szükséges tevékenység végzésére jogosít

18 Az építési engedélyezési eljárás A Hatóság honlapján közzétett kérelem-adatlapon kell a kérelmet benyújtani (Az elvégezni kívánt munka egészére kell kérni) A benyújtandó dokumentumok köre és az építési engedélyezési eljárás menete az elmúlt évek során alapvetően nem változott. Új elem a benyújtandó dokumentumok között pl. az építmény rendszertechnikai rajza, a nyomvonal hossz, illetve torony magasságának megadása. Meghatározásra kerültek a tervdokumentáció tartalmi követelményei, (antennák és antennatartó szerkezetek és a vezetékes elektronikus hírközlési építmények) [NMHH rendelet 3. számú melléklet] Az építési engedély a jogerőre emelkedésének napjától számított három évig hatályos. (kérelemre egy évvel meghosszabbítható.) Az építési munkálatokat az építési engedély hatályának lejártáig be kell fejezni. Az engedélyt a jogutód (új jogosult) felhasználhatja.

19 Eltérés az építési engedélytől A Hatóság előzetes engedélyével lehet eltérni. (Kérelem benyújtása a kérelem-adatlapon) Az eltérés jellegétől függően a Hatóság az engedélyt módosítja, vagy visszavonja és új építési engedélyt ad ki. Megszűnt a feljegyzéssel vagy építési naplóba történő bejegyzéssel történő tudomásul vétel. Nincs szükség előzetes engedélyre, ha az eltérést olyan, a tervezés során előre nem látott körülmény teszi szükségessé, amely a már megkezdett építési munkálatok záradékkal ellátott tervdokumentáció szerinti folytatását akadályozza, és az eltérés nem érinti a szakhatóságok előírásait, az érintett ingatlan, építmény tulajdonosainak, kezelőinek a hozzájárulásában meghatározott feltételeit vagy a közreműködők építményeinek keresztezésére készített dokumentáció tartalmát, és új közreműködők, új ingatlanok bevonásával nem jár.

20 Használatbavételi engedélyezési eljárás Az építési munka építési naplóban rögzített befejezésétől számított harminc napon belül kell benyújtani. Új elem, hogy az építési engedély alapján megépített alépítményre vezeték behúzása nélkül is adható használatbavételi engedély. Akkor adható, ha az építmény a rendeltetésszerű és biztonságos használat követelményeinek, az építési engedélynek és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott tervdokumentációnak megfelel. Hiányában az építmény jogszerűen nem használható, azon elektronikus hírközlési szolgáltatás nem nyújtható.

21 Fennmaradási engedélyezési eljárás Ha az építményt engedély nélkül vagy attól a Hatóság előzetes engedélye nélkül - eltérő módon építenek vagy építettek. Kérelem alapján adható, ha a szabályossá tétel feltételei fennállnak vagy megteremthetők. Ha a Hatóság állapítja meg, hogy az építmény szabálytalanul épül vagy épült, az építtetőt felhívja a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására. A kérelem benyújtására az építtető nem kötelezhető. Akkor is fennmaradási engedély iráni kérelmet kell benyújtani, ha az építmény nem felel meg a bejelentés kritériumainak vagy bejelentés nem történt. Az építmény fennmaradását engedélyező határozatában a Hatóság egyidejűleg rendelkezik a bírság kiszabásáról.

22 Bontási engedélyezési eljárás Jogerős használatbavételi engedéllyel vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező építmény bontása esetén. A kérelem alapján a Hatóság az engedély megadásáról határozatot hoz. Az engedély a jogerőre emelkedésétől számított egy évig hatályos. A bontási munkát az engedély hatályának lejártáig be kell fejezni. A befejezéstől számított tizenöt napon belül közölni kell a bontás befejezésének tényét.

23 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek I. Az építtető tulajdonában álló ingatlan határán belül végzett építési tevékenység (antenna, antennatartó szerkezet kivételével) 4,0 m 2 -nél nem nagyobb alapterületű és 3,0 m-nél nem magasabb elektronikus hírközlési építmény földfelszínen vagy - az építmény tartószerkezete megerősítésének szükséglete nélkül - építményen való elhelyezése vagy bontása. Hibaelhárítással és karbantartással összefüggő tevékenység.

24 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek II. Antennatartó szerkezet létesítése vagy bontása, ha annak bármely irányú mérete, a legnagyobb fizikai kiterjedése a 6,0 m-t nem haladja meg antenna felszerelése, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t nem haladja meg jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező, vagy nyilvántartásba vett elektronikus hírközlő hálózathoz csatlakozó, maximum 100 m hosszúságú, az előfizetői hozzáférési pont kiépítését szolgáló hálózatrész létesítése.

25 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek III. Előfizetői hozzáférési pont: azon hálózati végpont, amelyen keresztül az előfizető, vagy felhasználó egy elektronikus hírközlő végberendezés fizikai és logikai csatlakoztatása révén hálózati funkciókat és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe." (Eht pont) engedély és bejelentés nélkül megépíthető előfizetői leágazás hossza 50 m-ről 100 m-re változott nem kezeli megfelelően a kiváltásokat

26 Építési és bontási tevékenység bejelentése Bejelentés alapján végezhetőek a korszerűsítés, kábelbehúzás, védőcső behúzás, vezetékek, kábelek elhelyezése vagy bontása, üzemi célokat szolgáló építmény építése, tartozékának minősülő építmény építése. alaplétesítmén y építési engedélyében nem szereplő és attól eltérő időpontban megvalósuló Feltétel: a munkálatok megkezdése előtt bejelentés, a bejelentett építési és bontási tevékenység befejezéséről bejelentés A tevékenység a bejelentés megtételétől számított tizenkét hónapig folytatható.

27 Építési és bontási tevékenység bejelentése II. A bejelentés nyilvántartásba vételének feltétele, hogy az építtető a Hatóság honlapján közzétett előzetes bejelentő-adatlap benyújtásával a munkálatok megkezdése előtt legalább 15 nappal bejelenti A Hatóság a hiánytalanul beérkezett előzetes bejelentésben foglaltakat a beérkezést követő naptól számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi. Amennyiben az előzetes bejelentés nem felel meg az NMHH rendeletben foglaltaknak, a Hatóság a beérkezéstől számított 5 napon belül hiánypótlási felhívást küld ki az építtetőnek.

28 Építési és bontási tevékenység bejelentése III. Az építési vagy bontási tevékenység a bejelentés megtételétől számított tizenkét hónapig folytatható. Az építtető a bejelentett építési és bontási tevékenység befejezéséről 15 napon belül köteles utólagos bejelentést tenni. A Hatóság az építmény elkészültét az utólagos bejelentés beérkezését követő naptól számított 8 napon belül hatósági nyilvántartásba veszi. Nyilvántartásba vétel hiányában az építmény jogszerűen nem használható, azon elektronikus hírközlési szolgáltatás nem nyújtható.

29 Építési és bontási tevékenység bejelentése IV. Az előzetes bejelentésnek az a célja, hogy a hatóság még az építési vagy a bontási tevékenység megkezdése előtt tudomást szerezzen arról, hogy milyen tevékenységet kíván az építtető folytatni és a tervezett munkálatok megfelelnek-e az NMHH rendelet által támasztott kritériumoknak valamint a hatóság képet kapjon az építmény nyomvonaláról. Az NMHH rendelet alapján az előzetes bejelentés megtételéhez nem kell az építéssel érintett tulajdoni lapját lekérni.

30 Építési és bontási tevékenység bejelentése V. Az előzetes bejelentéshez mellékelt tervdokumentációnak része a tervezői nyilatkozat (NMHH rendelet 6. ) is, melyben a tervezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az építmény elhelyezésénél az Eht. rendelkezéseit figyelembe vette és idegen tulajdonban lévő ingatlanon történő építés vagy bontás esetén a hozzájáruló nyilatkozatok rendelkezésre állnak valamint az érintettek körét feltárta.

31 Építési és bontási tevékenység bejelentése VI. Az utólagos bejelentésnek már részletes adatokat kell, hogy tartalmazzon az elkészült építményről és egyebek mellett mellékelni kell hozzá az NMMH rendelet 3. sz. melléklete szerint az építmény jellegének megfelelően összeállított tervdokumentációt is. Érintett ingatlanok: ingatlan kimutatás: cím, helyrajzi szám Az érintett ingatlanok vonatkozásában tulajdoni lapok lekérése itt sem történik, azonban az adatlapon fel kel tüntetni azt, hogy rendelkezésre áll az építtető nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy rendelkezik az építési/bontási jogosultsággal, továbbá az érintett ingatlantulajdonosok, jogszerű használók hozzájárulásával. építtető nyilatkozata, hogy rendelkezik az építési/bontási jogosultsággal: az érintett ingatlantulajdonosok, jogszerű használók hozzájárulásával

32 Bejelentés Építési és bontási tevékenység bejelentése VII. -elkerülhető a fennmaradási engedély -az építési munka hamarabb megkezdhető (8 nap) - a szakhatóságok nem kerülnek bevonásra - egységes eljárási díj (2 X Ft) előzetes bejelentés (alapadatok, tervdokumentáció) - tulajdoni lapok nem kerülnek lekérésre utólagos bejelentés (bővített adattartalom, nyilatkozat a közműegyeztetésről, megvalósulási tervdokumentáció) Az érintett ingatlantulajdonosok hozzájárulása kell!

33 Rendeltetés megváltozásának bejelentése Ha a korábban más céllal - jogszerűen engedély, illetve bejelentés nélkül - létesült elektronikus hírközlési építmény rendeltetése oly módon változik meg, ami alapján annak építése már engedély-, illetve bejelentés-köteles lenne. A korábbi KHVM rendelet alapján ebben az esetben használatbavételi engedélyt kellett kérni.

34 A bejelentés alapján végezhető építési tevékenységet a Hatóság nyilvántartásba veszi!

35 A hírközlési építmények dokumentációinak részletes tartalmi követelményei A rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. Az antennák és antennatartó szerkezetek, valamint a vezetékes elektronikus hírközlési építményekre vonatkozik. Indok: a kérelmekhez melléklet tervdokumentációk összeállításukban és kidolgozottságukban sok esetben kívánnivalót hagytak maguk után és nem tudta ezt számon kérni a Hatóság. A Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozata által kidolgozott és közzétett szakmai követelmények egy részének jogszabályba emelése. A kivitelezési dokumentáció minden munkarészét olyan léptékben és kidolgozottsági szinten kell elkészíteni, amilyen mértékben az a megértéshez, a kivitelezéshez, az építési-szerelési munka szakszerű elvégzéséhez, és az építőipari kivitelezés ellenőrzéséhez szükséges.

36 A hatósági ellenőrzés folyamata Történhet az építési engedély iránti kérelem elbírálási folyamatába épített helyszíni szemle keretében vagy építésügyi hatósági ellenőrzés keretében. Szemle megtartása nélkül építési engedély nem adható. A szemle arra terjed ki, hogy a kérelemhez, bejelentéshez mellékelt tervdokumentáció tartalma a valóságnak megfelel-e, hogy a tervezett tevékenység megvalósítható-e, illetve megkezdték-e, vagy a terveknek megfelelően folytatják-e azt. Építésügyi hatósági ellenőrzést tart a Hatóság a saját döntésében előírt kötelezettség betartásának ellenőrzésére, illetve jogsértés gyanúja esetén. (pl: HV megkérése az előírt időn belül megtörtént-e)

37 Hatósági kötelezések Alkalmazására az alábbi esetekben kerül sor: az építtető felhívásra a bontási engedély iránti kérelmet nem nyújtotta be, a bontási engedély alapján a bontást nem végezte el, illetve a korszerűsítéssel egyidejűleg a régi hálózatot nem bontotta el vagy a használaton kívüli építmény elbontása nem történt meg. Ezekben az esetekben a Hatóság hivatalból indított építésügyi hatósági felügyeleti eljárás során határozatban kötelezi az építtetőt az építmény elbontására.

38 A hírközlési Ingatlanhasználat, építmények közös kialakítására építményhasználat vonatkozó sajátos követelmények Eht. X. fejezete Biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények elhelyezésének lehetőségét Az építményt elsősorban közterületen vagy meglévő építmények közös eszközhasználatával, illetőleg más szolgáltató létesítményeinek felhasználásával kell elhelyezni. Helyi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen csak akkor helyezhető el, ha e célra állami tulajdonban lévő közterület nem áll rendelkezésre. A szolgáltató kérelmére szolgalmi vagy más használati jog alapítható, mely az ingatlan tulajdonosát korlátozhatja az ingatlan használatában.

39 A bírság I. Az NMHH rendelet alapján a) a használatbavételi engedély iránti kérelem határidőre történő benyújtásának elmulasztása esetén, b) az engedélytől eltérően épített, bontott elektronikus hírközlési építmény esetén, c) az engedély nélkül létesített, bontott elektronikus hírközlési építmény esetén, d) a jogutódlás bejelentését megelőzően folytatott építési vagy bontási tevékenység esetén, e) a kivitelezési tevékenység megkezdés bejelentésének elmulasztása esetén, vagy f) a bontási kötelezettség nemteljesítése esetén a Hatóság az Eht. 49. (4) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja.

40 A bírság II. Eht. 49. (4) A Hatóság bírságot szabhat ki a jogsértővel szemben, melynek a felső határa a) a jogsértő árbevételének 0,25%-a; (2) Nem szabható ki bírság, ha a szabálytalan állapot kezdete vagy a jogsértés elkövetése óta öt év már eltelt. Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII.5.) Korm. rendelet 1. E rendelet rendelkezéseit - a sajátos építményfajtákra vonatkozó külön szabályozás hiányában - az építményekkel kapcsolatos építésügyi bírság megállapítására és megfizetésére kell alkalmazni.

41 A bírság III. Bírságkiszabás szabályozása - nem kötelező bírságot kiszabni - nem minden építtető bírságolható -Eht. mérlegelési szempontjai nem alkalmazhatók - árbevétel nem megfelelő bírságalap Eht. 49. (4) A bírságot szabhat ki a jogsértővel szemben, melynek felső határa a) elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban, a szolgáltató bejelentésében vagy az általános szerződési feltételekben foglaltaktól való jogszabályba ütköző eltérés, illetve bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a jogsértő árbevételének 0,25%-a;

42 Kivitelezési tevékenység megkezdésének bejelentése 24. (1) Az építtető köteles az építési hatósági engedélyhez kötött építmény kivitelezésének megkezdése előtt 15 nappal bejelenteni a Hatóságnak a kivitelezés megkezdésének tervezett idő pontját, amennyiben az építési tevékenység a) nettó beruházási értéke az 50 millió forintot meghaladja, b) a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozik, vagy c) az építtetői fedezetkezelés hatálya alá esik. (2) Az építtető köteles az építési hatósági engedélyhez kötött, az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó építmény kivitelezésének és az építési napló megnyitásának napját a kivitelezés megkezdését követő 8 napon belül bejelenteni a Hatóságnak.

43 Az építési napló I.

44 Az építési napló II. 7/2014. (X. 21.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet módosításáról

45 Az építési napló III. Módosult a 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A módosítás érinti a rendelet hatályát (1. (2): E rendelet hatálya kiterjed az...építmények tervezőjére, építtetőjére, üzemeltetőjére és az elektronikus hírközlési építmény tulajdonjogával vagy használatot biztosító egyéb jogával rendelkező természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, közreműködőkre, továbbá a tervezési jogosultsággal rendelkező szaktervezőkre, a felelős műszaki vezetőre, az építési műszaki ellenőrre, az építtetői fedezetkezelőre és a kivitelezőre.

46 Az építési napló IV. Módosult a 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A rendelet kiegészült (26/A.). Az építési napló Minden építésügyi hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni. Az elektronikus építési napló üzemeltetésére, fenntartására és továbbfejlesztésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kizárólagos joggal a Lechner Lajos Tudásközpont Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot jelöli ki. LLTK

47 Az e-napló I. Az LLTK az építtető kezdeményezésére az e-építési naplót készenlétbe helyezi és ahhoz az építtető számára hozzáférést biztosít. A Hatóság megszünteti az e-építési napló készenlétét, ha az elektronikus építési főnaplót (e-főnapló) nem nyitották meg és az építési vagy bontási engedély hatálya lejárt, az előzetes bejelentés nyilvántartásba vétele óta egy év eltelt, az e-főnapló megnyitására sor került és az építtető az elkészült építményre jogerős és végrehajtható használatbavételi engedéllyel rendelkezik vagy a használatra az utólagos bejelentés nyilvántartásba vételével jogosulttá vált. A Hatóság az e-építési napló készenlétbe helyezésének megszüntetését és az e-építési napló lezárását az LLTK megkeresésével teljesíti.

48 Az e-napló II. Az e-építési napló mellékletei: a készenléti tárhely, a jogerős építési engedély vagy az előzetes bejelentés nyilvántartásba vételéről szóló határozat, az építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén a fedezetkezelő által kezelt elektronikus alvállalkozói nyilvántartás, összesítő lap, a közös gyűjtő napló. Az e-építési naplóba bejegyzést tenni kizárólag online eléréssel lehet.

49 Az e-napló III. használatáért az építmény nettó beruházási értékének alapulvételével rendszerhasználati díjat kell fizetni az LLTK részére. 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet vezetésére egyebekben az Épkiv. rendelkezései irányadók. 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

50 A rendszerhasználati díj A 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet B 1 Az építmény 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet alapján számított értéke e-építési napló rendszerhasználati díj bruttó összege Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft felett Ft

51 Az e-napló IV. Az e-építési naplót az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet módosításáról szóló 7/2014. (X. 21.) NMHH rendelet hatálybalépését követő ötödik hónap első napját követően megkezdett kivitelezések esetében kell alkalmazni március 1.

52 ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 27. (4) E rendelet hatálybalépését megelőzően megkezdett a) elektronikus hírközlési építmény meglévő nyomvonalon történő korszerűsítésére irányuló, vagy b) jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező elektronikus hírközlő hálózathoz csatlakozó - az 1000 méter hosszúságot meg nem haladó - hálózatrész létesítésére irányuló, vagy c) jogszerűen épült elektronikus hírközlési célú alépítményi csőhálózatba, közmű alagútba, metró alagútba történő kábelbehúzásra, illetve jogszerűen épült tartószerkezetekre, oszlopokra történő vezetékek, kábelek elhelyezésére, bontására irányuló építési tevekénység esetén a 19. (7) bekezdésében foglalt eljárás szerinti utólagos bejelentést kell tenni.

53 A hírközlési építmények biztonsága

54 A hírközlési építmények biztonsága Az elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. (I. 26.) NMHH rendelet Elektronikus hírközlési építményt egyéb nyomvonalas építménnyel keresztezni vagy megközelíteni kizárólag úgy lehet, hogy az elektronikus hírközlési építmény állagát és biztonságát, az elektronikus hírközlés zavartalan lebonyolítását az ne veszélyeztesse, valamint annak karbantartását, meghibásodás esetén a hibaelhárítását ne akadályozza. A megfelelő védelem kialakítása érdekében felmerülő költségek a később engedélyezett építmény beruházóját, üzemeltetőjét terhelik. A rendelet műszaki tartalmában megegyezik a 11/2009. (XII. 15.) MeHVM rendelettel.

55 A díjrendeletről A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet október 26. előtt október 26. után Antennák: nem szabályozta (Itv.) Bejelentés: 1 X ,- Ft Rendeltetés megváltoztatása: HV díj Antennák: ,- Ft/m Bejelentés: 2 X 5.000,- Ft Rendeltetés megváltoztatása: ,- Ft

56 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei A kiegészült felhatalmazó rendelkezés alapján az építésfelügyeletre vonatkozó fejezet elkészítése. A bírságolásra (építésügyi és építésfelügyeleti) vonatkozó szabályozás rendezése. Eht. vagy Korm. Rendelet módosítás Az antennákra és antennatartó szerkezetekre vonatkozó rendelkezések finomítása. - településképi vélemény - érintett ingatlan - konténer - fogalmak

57 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Az engedély és bejelentés nélkül végezhető tevékenységek bővítése. -jókarbantartási tevékenység -az előfizetői hozzáférési pont, mint feltétel elhagyása a jogszerűen létesült hálózathoz csatlakoztatható max. 100 m hosszú hálózatrész esetében Az e-közművel kapcsolatos előírások pontosítása az adatszolgáltatás nem feltétele az engedélynek

58 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Bejelentések bővítése EU 2014/61/EU irányelv egy másik építmény (pl. út, vasút, víz, gáz, csatorna stb.) építése vagy felújítása miatt szükségessé váló hálózatkiváltások kezelése a meglévő fizikai infrastruktúrák hatékonyabb és egyszerűbb felhasználásának biztosítása érdekében a hírközlési célra igénybe vehető alépítmények és tartószerkezetek körének újragondolása

59 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Eljárási díjak antennák és antennatartó szerkezetek - engedélyezési díjak mértéke - magasítás, megerősítés kezelése nyomvonalas építmények - fennmaradási engedély díjának mértéke

60 Aktualitások

61 Módosultak az adatlapok december 01-től Az Engedély iránti kérelemhez Az Előzetes építmény bejelentés Az Utólagos építmény bejelentés

62 A frekvenciapályázat erdménye Megszerzett 85,0 MHz; 30% 0% Pályázat előtt 114,6 MHz; 40% 85,0 MHz; 30% Az eddig országosan igénybe vett összes sávszélesség szeptember 29-e után 10,0 MHz; 2% Pályázat eredményével 120,0 MHz 100,0 MHz 80,0 MHz 60,0 MHz 40,0 MHz 20,0 MHz 0,0 MHz 104,0 MHz 64,0 MHz 87,0 MHz 10,0 MHz TELEKOM TELENOR VODAFONE 172,0 MHz; 31% 178,6 MHz; 33% 189,0 MHz; 34% TELEKOM TELENOR VODAFONE DIGI DIGI

63 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításáról Az újgenerációs hálózati lefedettség országos szintű adatbázisának és alapszintű térképes megjelenítésének elkészítése (2015. március 31.) Az alacsonyabb sávszélességet biztosító országos szintű lefedettség adatbázisának és alapszintű térképes megjelenítésének elkészítése (2015. november 30.) Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amely pályázati keretrendszer kidolgozását, a jogszabályi környezet akadálymentesítésének lehetőségeit is magában foglalja (2015. március 31.) Az építésügyi jogszabályok egyszerűsítése, az eljárások egykapussá tétele, valamint az építésügyi eljárási illetékek mérséklése érdekében jogszabály-módosítási javaslat előkészítése (2015. május 31.)

64 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításáról Az adók és hatósági díjak rendszerének felülvizsgálata és indokolt esetben jogszabály módosítási javaslat előkészítése (2015. május 31.) A Digitális Nemzet Fejlesztési Program hálózatfejlesztési részének nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá történő minősítése (2014. december 15.) Felkérés, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke működjön közre a fejlesztéseket támogató piacszabályozás megvalósításában, valamint a saját hatáskörébe tartozó jogszabályok deregulációjában és felülvizsgálatában.

65 Köszönöm a figyelmet! Németh József hatósági irodavezető-helyettes Debreceni hatósági iroda Tel: , nemeth.jozsef@nmhh.hu

29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről

29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről A 2010.04.22. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről

15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről A 2009.03.01. óta hatályos

Részletesebben

50/2002. (XII. 29.) GKM rendelet

50/2002. (XII. 29.) GKM rendelet 50/2002. (XII. 29.) GKM rendelet a kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmény létesítéséről, használatbavételéről, üzemben tartásáról és megszüntetéséről A víziközlekedésről szóló

Részletesebben

Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások

Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Hírközlési és Informatikai tagozat Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda 2014. december 04. Előzmények I. Tartalomjegyzék Bevezető

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MŰSORSZÓRÓ ADÓK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A MŰSORSZÓRÓ ADÓK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSÁRÓL Médiafrekvencia-tervezési és koordinációs osztály TÁJÉKOZTATÓ A MŰSORSZÓRÓ ADÓK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSÁRÓL 2015. szeptember Tisztelt Ügyfelünk! Jelen tájékoztatónkkal szeretnénk megkönnyíteni Önnek a műsorszóró

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL Az építésfelügyeleti tevékenység ellátása állami feladat. Az építésfelügyelet hatósági jogkörében építésfelügyeleti ellenőrzéseket végez, építésfelügyeleti

Részletesebben

2011. évi CCI. törvény egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról

2011. évi CCI. törvény egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról 2011. évi CCI. törvény egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról 1 (kivonat, a hírközlést és a médiát érintő módosításokról) 70. A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról Hatályos: 2014.01.01-238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. -a (1)

Részletesebben

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL Villány Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi közösség áldozatvállalása alapján az önkormányzati feladatok

Részletesebben

T/1746. számú. törvényjavaslat. egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról

T/1746. számú. törvényjavaslat. egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1746. számú törvényjavaslat egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról Előadó: Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2010. november 1 2010. évi törvény

Részletesebben

Építési beruházáshoz tartozó követelmények

Építési beruházáshoz tartozó követelmények Építési beruházáshoz tartozó követelmények Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet alapján A rendelet hatálya kiterjed: a) az építőipari kivitelezési tevékenység

Részletesebben

A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló

A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló ÉTDR, e-napló, e-ügyintézés Új alapokon az építésügy A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló Dr. Hegedűs Annamária 2013. Március 8. Az előadás témái Az Országos Építésügyi Nyilvántartás

Részletesebben

Online Jogszabályok Mindenkinek

Online Jogszabályok Mindenkinek Online Jogszabályok Mindenkinek A szöveg hossza: 85789 karakter A megjelenítés ideje: 2008.01.09 17:05 Az oldal kinyomtatása - Vissza a találati listához Ez a dokumentum a Magyar Hivatalos Közlönykiadó

Részletesebben

Határozatot: építési engedélyt adok. meglévő épület bővítése melegítő konyhával és étkezővel

Határozatot: építési engedélyt adok. meglévő épület bővítése melegítő konyhával és étkezővel HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA Ügyintéző szervezeti egység: Gyöngyösi Járási Hivatal Építésügyi Osztálya Ügyiratszám (ÉTDR azonosító): 201500041386 Iratazonosító: IR-000492700/2015

Részletesebben

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 28/2003. (VIII.25.) Kgy rendelete a lakóépületek felújításának állami támogatásához kapcsolódó önkormányzati támogatásról (Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A jogszabály mai napon hatályos állapota (2010.05.01.) 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007.

Részletesebben

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról. A törvény hatálya. Fogalmak

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról. A törvény hatálya. Fogalmak 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról Az Országgyűlés annak érdekében, hogy - ösztönözze a lakáscélok saját erőből történő megvalósítását elősegítő előtakarékosságot, - elősegítse a lakásvagyon

Részletesebben

Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(IV.15.) számú rendelete

Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(IV.15.) számú rendelete Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(IV.15.) számú rendelete A települési kommunális jellegű szilárd és folyékony hulladék kezeléséről, a kötelező köztisztasági közszolgáltatás igénybevételéről

Részletesebben

20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1. a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről

20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1. a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről UZSA TELEPÜLÉS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1 a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről Uzsa Település Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

30/2004. (VII. 1.) RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

30/2004. (VII. 1.) RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 30/2004. (VII. 1.) RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS RENDJÉRŐL A 14/2005. (III. 23.), A 45/2005. (X. 28.), A

Részletesebben

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 16/2010.(XII.22.), 20/2011.(XII.1.), 14/2012.(V.30.), 16/2012.(VI.22.), 17/2012.(IX.14.), 22/2012.(XI.30.), 23/2012.(XII.14.) és a 4/2013.(II.22.) önkormányzati

Részletesebben

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016.

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A Magyarországon jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység, azaz a vállalkozási tevékenység alapján, az annak során

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. január 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. január 25-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-55/2012. ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. január 25-i ülésére Tárgy: Bp. IX. ker. CORVINUS Egyetem Fővám tér 13-15. sz. alatti

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 31/2001. (VI. 01.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 31/2001. (VI. 01.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 31/2001. (VI. 01.) számú r e n d e l e t e a közterületek használatának, valamint a közutak nem közlekedési célú igénybevétele engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség 1990. évi C. törvény a helyi adókról Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról

Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról A 21/2005. (IX. 30.), a 28/2005. (XII. 22.) és a 27/2006. (XII. 21.)

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA. Hatályos: 2015. november 6. napjától

DEBRECENI EGYETEM KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA. Hatályos: 2015. november 6. napjától A DEBRECENI EGYETEM KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2015. november 6. napjától 1 TARTALOMJEGYZÉK I. rész: PREAMBULUM... 3 II. rész: A SZABÁLYZAT HATÁLYA... 3 A KÖZBESZERZÉS TÁRGYAI... 4 KIVÉTELEK

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzata képviselő-testületének 25/2014 (V.27.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések

Zamárdi Város Önkormányzata képviselő-testületének 25/2014 (V.27.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések Zamárdi Város Önkormányzata képviselő-testületének 25/2014 (V.27.) önkormányzati rendelete közterületen lévő reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről

Részletesebben

Pályázati Útmutató. az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására. (A pályázat kódja: ETT-15)

Pályázati Útmutató. az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására. (A pályázat kódja: ETT-15) Pályázati Útmutató az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására (A pályázat kódja: ETT-15) 2015. március 25. Tartalomjegyzék 1. Támogatott tevékenységek és kiadástípusok... 3 2. A pályázaton igényelhető

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 1.ELŐADÁS (2014.01.23-24.) Célja: Az elektronikus építési napló általános jogi környezetének megismerése. 1 Az építőipari jogszabályok Jelenleg Magyarországon

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. a szociális és munkaügyi miniszter irányítása alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. a szociális és munkaügyi miniszter irányítása alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 1908-3/2009-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t a szociális és munkaügyi miniszter irányítása alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról

Részletesebben

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(I.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL

Részletesebben

Televízió és rádió műsorelosztás

Televízió és rádió műsorelosztás ÁSZF Változások kivonat 1 / 23 Kivonat az ÁSZF-en történt változásokról A következő módosításokat tettük a 2015. szeptember 1-jétől hatályos televízió és rádió műsorelosztási és internet hozzáférési (ellátási)

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról 2009.10.1. és 2010.4.30. között hatályos szöveg A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 29/2013. (XI.04.) sz. önkormányzati rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 29/2013. (XI.04.) sz. önkormányzati rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 29/2013. (XI.04.) sz. önkormányzati rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról Hatályba lépés napja: 2013. november 15. Ezen önkormányzati rendelet

Részletesebben

295/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet

295/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet 295/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet a decentralizált helyi önkormányzati fejlesztési támogatási programok előirányzatai, valamint a vis maior tartalék felhasználásának részletes szabályairól A Kormány

Részletesebben

2. A vagyonszerzési illeték fizetésére kötelezettek

2. A vagyonszerzési illeték fizetésére kötelezettek A visszterhes vagyonátruházási illeték 1. Mire terjed ki a visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség? 1 Ingatlannak, valamint a lentebb meghatározott ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher

Részletesebben

Vodafone Magyarország Zrt. Lakossági Általános Szerződési Feltételek

Vodafone Magyarország Zrt. Lakossági Általános Szerződési Feltételek Az Általános Szerződési Feltételek legutóbbi módosításának hatálybalépési dátuma: 2014. március 3. Az Általános Szerződési Feltételek készítésének dátuma: 1999. november 26. Vodafone Magyarország Zrt.

Részletesebben

Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén. Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda október 2.

Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén. Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda október 2. Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda 2014. október 2. Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS továbbiakban Megállapodás, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen

Részletesebben

A rendelet hatálya 1.

A rendelet hatálya 1. Erdőkertes község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2009. (XII. 17.) sz. és 10/2010. (V.27.) sz. rendeletével módosított 14/2008. (12.04.) sz. rendelete a közterületek rendjéről Erdőkertes község

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOK VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE

VÁLLALKOZÁSOK VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE VÁLLALKOZÁSOK VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE Dr. Németh Mária Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adóigazgatósága Sopron, 2011. október 7. Előadás témái Jogszabályi háttér Visszterhes vagyonszerzések

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 162/2009. (XI. 02.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 162/2009. (XI. 02.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 162/2009. (XI. 02.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. június 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. június 14-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-386/2011. ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. június 14-i ülésére Tárgy: Bp. IX. ker. Lechner Ödön fasor 6. sz. alatti épület

Részletesebben

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS RENDELETEINEK ÉS HATÁROZATAINAK TÁRA R E N D E L E T E K 56/2009. (XI.27.) sz. önk. rendelet A menetrend szerinti helyi járatú autóbusz közlekedés díjáról szóló 37/2004. (XII.17.)

Részletesebben

Az Óbuda 17. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet. Alapszabálya

Az Óbuda 17. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet. Alapszabálya Az Óbuda 17. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet Alapszabálya Az alapszabály a 2004. évi CXV. törvény előírásainak megfelelően készült. - 1 -/23 Az Óbuda 17. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet Alapszabálya I. Alapvető

Részletesebben

Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet. Általános rendelkezések.

Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet. Általános rendelkezések. 1 Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról Tóalmás község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról

Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról Tisztelt Képviselő-testület! A település hatályos 30/2005.(XII.12.) számú rendelettel módosított

Részletesebben

(2) Egyéb hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú felhasználásra, ezért minden új beruházás esetén a Polgármesteri Hivatal mérlegelje, hogy az

(2) Egyéb hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú felhasználásra, ezért minden új beruházás esetén a Polgármesteri Hivatal mérlegelje, hogy az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2007.(VIII.31.) önkormányzati rendelete Eger város építészeti értékeinek helyi védelméről módosította: 49/2008.(X.31.) önkormányzati rendelet, 27/2011.(VI.30.)

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. 2007. évi törvény. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. 2007. évi törvény. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról 1. melléklet 2007. évi törvény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:

Részletesebben

Fogalmi meghatározások 2..

Fogalmi meghatározások 2.. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 15/2009.(III. 27.) önkormányzati rendelete a közterületek felbontásáról, és a közúton folyó munkákról Módosította: 41/2009 (VIII.28) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2009. (XII. 16.) rendelete a települési szilárd hulladékokkal összefüggő tevékenységekről

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2009. (XII. 16.) rendelete a települési szilárd hulladékokkal összefüggő tevékenységekről Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2009. (XII. 16.) rendelete a települési szilárd hulladékokkal összefüggő tevékenységekről (Egységes szerkezetben a 10/2015. (V.07.) 4, 22/2014. (VIII.08.)

Részletesebben

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 -

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 55/2011. (XII. 19.) rendelete a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012.

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1 1990. évi C. törvény a helyi adókról1 Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló Község Önkormányzatának 13/2007. (XII.29.) számú r e n d e l e t e Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló 1 Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a továbbiakban: Önkormányzat - a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Zalalövő Város Önkormányzatának. 7/2003. (IV. 17.) számú. RENDELETE egységes szerkezetben. a közműfejlesztési hozzájárulásokról

Zalalövő Város Önkormányzatának. 7/2003. (IV. 17.) számú. RENDELETE egységes szerkezetben. a közműfejlesztési hozzájárulásokról Zalalövő Város Önkormányzatának 7/2003. (IV. 17.) számú RENDELETE egységes szerkezetben a közműfejlesztési hozzájárulásokról Zalalövő Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Területi hatály

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Területi hatály Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről,

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 56/2001. (XII.12.) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 56/2001. (XII.12.) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 56/2001. (XII.12.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról (Egységes szerkezetben a módosításáról

Részletesebben

10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) 10/2010. (V.27.) 9/2011. (IV.1.) 6/2012. (IV.10.) 14/2012. (XII.

10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) 10/2010. (V.27.) 9/2011. (IV.1.) 6/2012. (IV.10.) 14/2012. (XII. Erdőkertes község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) sz., 10/2010. (V.27.) sz., 9/2011. (IV.1.) sz., 6/2012. (IV.10.) és 14/2012. (XII. 18.) számú

Részletesebben

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról 1. A törvény hatálya. Fogalmak

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról 1. A törvény hatálya. Fogalmak 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról 1 Az Országgyűlés annak érdekében, hogy - ösztönözze a lakáscélok saját erőből történő megvalósítását elősegítő előtakarékosságot, - elősegítse a lakásvagyon

Részletesebben

Tartalom. 1. Beruházáslebonyolítói jogosultság

Tartalom. 1. Beruházáslebonyolítói jogosultság Tartalom 1. Beruházáslebonyolítói jogosultság 1.1. Beruházáslebonyolítói tevékenység folytatásának feltételei 1.1.1. Szakképzettség 1.1.2. Szakmai gyakorlat 1.1.3. Jogosultsági vizsga 1.1.4. Szakmai továbbképzés

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet célja

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet célja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(I.31) önkormányzati rendelete a szociális rászorultság alapján nyújtott közműfejlesztési támogatásról (módosításokkal

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10525. számú törvényjavaslat a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról Előadó: Lázár János Miniszterelnökséget

Részletesebben

Egységes rendelet, melyben eltérő színnel jelöltük az új rendelkezéseket és áthúzással a hatályát vesztő részeket! Bevezető rész I.

Egységes rendelet, melyben eltérő színnel jelöltük az új rendelkezéseket és áthúzással a hatályát vesztő részeket! Bevezető rész I. Egységes rendelet, melyben eltérő színnel jelöltük az új rendelkezéseket és áthúzással a hatályát vesztő részeket! Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2009.(III.30.) rendelete a szociális

Részletesebben

Hantos Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

Hantos Községi Önkormányzat Képviselőtestületének Hantos Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 15/2015. (IX.15.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Hantos Községi Önkormányzat

Részletesebben

Társasház homlokzat felújítási pályázat 2016.

Társasház homlokzat felújítási pályázat 2016. Társasház homlokzat felújítási pályázat 2016. A Társasházi ingatlanok felújításához nyújtott támogatásról szóló 6/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 3. -a alapján a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések 1..

I. fejezet. Általános rendelkezések 1.. Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2006.(II.01.) önkormányzati rendelete A közműfejlesztési célú lakossági pályázatokról *3*9 Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelete Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/20. (VIII.3.) önkormányzati rendelete a települési kommunális szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról Szigetújfalu

Részletesebben

A Kormány./2012. (...) Korm. rendelete. a vasúti építmények építésügyi hatósági engedélyezési eljárásainak részletes szabályairól

A Kormány./2012. (...) Korm. rendelete. a vasúti építmények építésügyi hatósági engedélyezési eljárásainak részletes szabályairól A Kormány./2012. (...) Korm. rendelete a vasúti építmények építésügyi hatósági engedélyezési eljárásainak részletes szabályairól A Kormány a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény 88. (1)

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Tartalomjegyzéke

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Tartalomjegyzéke NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTER PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett AZ EGYCSATORNÁS GYŰJTŐKÉMÉNYEK FELÚJÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA című PÁLYÁZATHOZ (Kódszám: ÚSZT-2011-KÉMÉNY) Budapest,

Részletesebben

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2015. (III.20.)Ör.sz. rendelete

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2015. (III.20.)Ör.sz. rendelete Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (III.20.)Ör.sz. rendelete a települési hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2008. év december 15.-i ülésére Tárgy: A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Részletesebben

Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Abony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról (egységes szerkezetben a 37/2014. (XII.16.)

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás Amely létrejött egyrészről Kerepes Nagyközség Önkormányzata (2144 Kerepes, Vörösmarty u. 2. továbbiakban: Önkormányzat), képviseli: Franka Tibor polgármester, másrészről a Hegy

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara Szakmagyakorlási Ellenőrzési Szabályzata

A Magyar Mérnöki Kamara Szakmagyakorlási Ellenőrzési Szabályzata A Magyar Mérnöki Kamara Szakmagyakorlási Ellenőrzési Szabályzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti szakmagyakorlási tevékenység jogszerűségének és szakszerűségének

Részletesebben

2009. évi LXI. törvény egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról

2009. évi LXI. törvény egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról 1 / 8 2013.03.06. 16:52 A A A 2009. évi LXI. törvény egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról Az Országgyűlés a jelentős gazdasági károkat okozó és a közszolgáltatások

Részletesebben

Nagykörű Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Nagykörű Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1 Nagykörű Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2002. (XII. 4.), 15/2003. (X. 28.), 9/2005.(IV. 7.), 16/2006. (XII. 14.), 3/2007. (II. 15.), 16/2007. (IX. 13.), 18/2008. (XII. 17.), 17/2010. (XII.

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332 Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332 Száma. 02-708/2006. Tárgy: A közterületek és közterület jellegű területek

Részletesebben

KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA KÁRTALANÍTÁSI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS továbbiakban Megállapodás, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen

Részletesebben

http://www.csmkh.hu/ugymenetek/item/135-kisajátítás?tmpl=componen...

http://www.csmkh.hu/ugymenetek/item/135-kisajátítás?tmpl=componen... 1 / 15 2012.02.03. 10:42 Kisajátítás 2011. április 26. kedd, 06:39 Ingatlan tulajdonjogának állami kényszerrel történő elvonásával - kisajátításával - kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a kisajátítási

Részletesebben

314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet. a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet. a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII.

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A vidékfejlesztési miniszter. /. (..) VM rendelete

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A vidékfejlesztési miniszter. /. (..) VM rendelete A vidékfejlesztési miniszter /. (..) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból mezőgazdasági utak fejlesztéséhez a 2011. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági,

Részletesebben

Újhartyán Község Önkormányzatának 9/2010. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

Újhartyán Község Önkormányzatának 9/2010. (VII. 20.) önkormányzati rendelete Újhartyán Község Önkormányzatának 9/2010. (VII. 20.) önkormányzati rendelete a lakás- és egyéb építmények építéséhez, kialakításához kapcsolódó parkolóhelyek biztosításáról, valamint a járművek parkolási

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (V. 31.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről és elidegenítéséről 1 Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2013 (III.18.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Pécs Megyei Jogú

Részletesebben

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában FÖLDHASZNÁLAT Zachariás Márton Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában Magyarországon a termőföldek tulajdoni és használati viszonyai jelentősen eltérnek egymástól. Az

Részletesebben

A nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtania, ha 2014- ben nem keletkezett bevétele!

A nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtania, ha 2014- ben nem keletkezett bevétele! Kitöltési útmutató a kisadózó vállalkozás által megszerzett bevételről, a bevételi értékhatárt meghaladó összeg után fizetendő százalékos mértékű adóról 2014. évre, valamint adatszolgáltatásról [14KATA]

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/1999. (II.25.) rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/1999. (II.25.) rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1999. (II.25.) rendelete az önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjáról Balatonfüred

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA

ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA Ügytípus Rövid leírás Ügyintéző/ elérhetőség Fúrt kút engedélyezés iránti kérelem Fakivágás bejelentése Nagykőrös Város közigazgatási területén maximum 20 méter talpmélységű,

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó

Részletesebben

A KalászNet Kft ÁSZF kivonata a 2016. március 1-én hatályba lépő változásokról

A KalászNet Kft ÁSZF kivonata a 2016. március 1-én hatályba lépő változásokról A KalászNet Kft ÁSZF kivonata a 2016. március 1-én hatályba lépő változásokról 1. ÁSZF törzsszöveg alábbi pontjai változnak: 2.2.2.3. Üzleti előfizető: Üzleti előfizető az a személy, vagy szervezet (ideértve

Részletesebben

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS Oktatási és Kulturális Minisztérium ELŐTERJESZTÉS A nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének

Részletesebben

Ennek eleget téve az alábbi javaslatot terjesztjük a Tisztelt Közgyűlés elé.

Ennek eleget téve az alábbi javaslatot terjesztjük a Tisztelt Közgyűlés elé. Javaslat a lakáshoz jutás helyi támogatásának rendjéről szóló, többször módosított 16/2003. (IV.04.) számú önkormányzati rendelet módosítására. I. forduló 13. Tisztelt Közgyűlés! A lakáshoz jutás helyi

Részletesebben

Bevezető rendelkezések

Bevezető rendelkezések Mád község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásáról Mád Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról

Részletesebben

Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 19/2015. (X.28.) önkormányzati rendelete

Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 19/2015. (X.28.) önkormányzati rendelete Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015. (X.28.) önkormányzati rendelete Makó Város Önkormányzatának vagyonáról, és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról 1 I.ELSŐ RÉSZ

Részletesebben