Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások"

Átírás

1 Hírközlési és Informatikai tagozat Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda december 04.

2 Előzmények I. Tartalomjegyzék Bevezető A hírközlési építményekkel összefüggő fogalmak A hírközlési hatóság szervezeti rendszere A hírközlési hatóság eljárásai Elvi építési engedélyezési eljárás Építési engedélyezési eljárás Eltérés az építési engedélytől Használatbavételi engedélyezési eljárás Fennmaradási engedélyezési eljárás Bontási engedélyezési eljárás A hírközlési építmények dokumentációinak részletes tartalmi követelményei Antennák, antennatartó szerkezetek Vezetékes elektronikus hírközlési építmények a tervezés tárgyától függően Megvalósulási terv A hatósági ellenőrzés folyamata Hatósági kötelezések A hírközlési építmények kialakítására vonatkozó sajátos követelmények Szabványalkalmazás A hírközlési építmények biztonsága Szakértő alkalmazása hírközlési építmények esetén

3 Előzmények II. Az ismertetésre kerülő jogszabályok Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet. (NMHH rendelet) A távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X.6.) KHVM rendelet. (KHVM rendelet) A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet. Az elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. (I. 26.) NMHH rendelet.

4 Előzmények III. A Magyar közlöny 157. számában megjelent A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról (Hatályos: október 03.) A 16/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet módosításáról (Hatályos: október 26.) Az 54/2013. (IX. 25.) NFM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet hatályon kívül helyezéséről (Hatályos: október 03.)

5 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az NMHH Jogállásáról két törvény az Eht. és a médiaszolgáltatásokról a tömegkommunikációról szóló évi CLXXXV. törvény és rendelkezik ORTT + NHH + KFGH = NMHH A önálló szabályozó szerv Három önálló hatáskörrel rendelkező szervből áll: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala. A Hivatal szervezeti egységei látják el az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági feladatokat

6 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az ügyintézési határidő (Eht. 31. ) A Hatóság eljárásainak ügyintézési határideje - amennyiben e törvény eltérő szabályokat nem állapít meg - negyvenöt nap Eltérő szabályok: Az egyeztetést igénylő eljárásokban az ügyintézési határidő kilencven nap. Az általános hatósági felügyeleti és piacfelügyeleti eljárásban az ügyintézési határidő hatvan nap. A határidők indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatóak.

7 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) A kérelem (Eht. 32. ) Az ügyfél kérelmét a Hatóság által e célra rendszeresített nyomtatványon - kizárólagos elektronikus kapcsolattartás esetén elektronikus űrlapon - köteles benyújtani.

8 Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény. (Eht.) Az elektronikus hírközlési építmények építési munkáinak engedélyezése Jelenleg hatályos: Eht. 83. (1) Az elektronikus hírközlési építmények létesítéséhez, használatbavételéhez, fennmaradásához, megszüntetéséhez, bontásához - ha jogszabály másként nem rendelkezik - hatósági engedély szükséges. Az engedélyt a Hatóság adja ki július 1. előtt hatályos szöveg: Eht. 83. (1) Az elektronikus hírközlési építmények létesítéséhez, használatbavételéhez, fennmaradásához, megszüntetéséhez, bontásához - ha jogszabály másként nem rendelkezik - hatósági engedély szükséges. Az engedélyt - az antennák, antennatartó szerkezetek és az azokhoz tartozó műtárgyak kivételével - a Hatóság adja ki.

9 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet (Hatályos: október 03-tól) Az elektronikus hírközlési építmények építési munkáinak engedélyezése A távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X. 6.) KHVM rendeletről A 29/1999. (X. 6.) KHVM rendeletet hatályon kívül helyezte az 54/2013. (IX. 25.) NFM rendelet (Hatályos: október 03.) Az engedélyezési eljárások típusai a korábbi KHVM rendelethez képest nem változtak. A Hatóság elektronikus hírközlési építményekkel összefüggő eljárásai az NMHH rendelet szerint az elvi építési engedély, az építési engedély, a használatbavételi engedély, a fennmaradási engedély és a bontási engedély.

10 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A 29 -es és a 14 -es összevetése 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet Nem tartalmazott értelmező rendelkezést. A tulajdoni lapokat az építtető szerezte be. Kötelező elvi engedélyt kérni, ha Rendeltetés megváltozása esetén HV Értelmező rendelkezések megjelenése. Az ingatlanok e-hiteles tulajdoni lapjait a Hatóság tölti le. Elvi engedély kérése nem kötelező Rendeltetés megváltozása esetén BJ

11 A 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A 29 -es és a 14 -es összevetése 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet 1000 m alatti építés bejelentéssel Építmény bejelentés utólag Bírság kiviteli költség alapján Kérelem nyomtatvány (1 db) 1000 m alatti építés építési engedéllyel Előzetes és utólagos bejelentés Bírság Eht. alapján Adatlapok megjelenése (3 db)

12 Az elvi építési engedélyezési eljárás Az eljárás kezdeményezése már csak lehetőség (a 29-es szerinti kötelező jelleg megszűnt) Nincs szükség az építési jogosultság igazolására. Egy évig hatályos Az építmény tervdokumentációjának elkészítéséhez szükséges tevékenység végzésére jogosít

13 Az építési engedélyezési eljárás A Hatóság honlapján közzétett kérelem-adatlapon kell a kérelmet benyújtani (Az elvégezni kívánt munka egészére kell kérni) A benyújtandó dokumentumok köre és az építési engedélyezési eljárás menete az elmúlt évek során alapvetően nem változott. Új elem a benyújtandó dokumentumok között pl. az építmény rendszertechnikai rajza, a nyomvonal hossz, illetve torony magasságának megadása. Meghatározásra kerültek a tervdokumentáció tartalmi követelményei, (antennák és antennatartó szerkezetek és a vezetékes elektronikus hírközlési építmények) [NMHH rendelet 3. számú melléklet] Az építési engedély a jogerőre emelkedésének napjától számított három évig hatályos. (kérelemre egy évvel meghosszabbítható.) Az építési munkálatokat az építési engedély hatályának lejártáig be kell fejezni. Az engedélyt a jogutód (új jogosult) felhasználhatja.

14 Eltérés az építési engedélytől A Hatóság előzetes engedélyével lehet eltérni. (Kérelem benyújtása a kérelem-adatlapon) Az eltérés jellegétől függően a Hatóság az engedélyt módosítja, vagy visszavonja és új építési engedélyt ad ki. Megszűnt a feljegyzéssel vagy építési naplóba történő bejegyzéssel történő tudomásul vétel. Nincs szükség előzetes engedélyre, ha az eltérést olyan, a tervezés során előre nem látott körülmény teszi szükségessé, amely a már megkezdett építési munkálatok záradékkal ellátott tervdokumentáció szerinti folytatását akadályozza, és az eltérés nem érinti a szakhatóságok előírásait, az érintett ingatlan, építmény tulajdonosainak, kezelőinek a hozzájárulásában meghatározott feltételeit vagy a közreműködők építményeinek keresztezésére készített dokumentáció tartalmát, és új közreműködők, új ingatlanok bevonásával nem jár.

15 Használatbavételi engedélyezési eljárás Az építési munka építési naplóban rögzített befejezésétől számított harminc napon belül kell benyújtani. Új elem, hogy az építési engedély alapján megépített alépítményre vezeték behúzása nélkül is adható használatbavételi engedély. Akkor adható, ha az építmény a rendeltetésszerű és biztonságos használat követelményeinek, az építési engedélynek és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott tervdokumentációnak megfelel. Hiányában az építmény jogszerűen nem használható, azon elektronikus hírközlési szolgáltatás nem nyújtható.

16 Fennmaradási engedélyezési eljárás Ha az építményt engedély nélkül vagy attól a Hatóság előzetes engedélye nélkül - eltérő módon építenek vagy építettek. Kérelem alapján adható, ha a szabályossá tétel feltételei fennállnak vagy megteremthetők. Ha a Hatóság állapítja meg, hogy az építmény szabálytalanul épül vagy épült, az építtetőt felhívja a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására. A kérelem benyújtására az építtető nem kötelezhető. Akkor is fennmaradási engedély iráni kérelmet kell benyújtani, ha az építmény nem felel meg a bejelentés kritériumainak vagy bejelentés nem történt. Az építmény fennmaradását engedélyező határozatában a Hatóság egyidejűleg rendelkezik a bírság kiszabásáról.

17 Bontási engedélyezési eljárás Jogerős használatbavételi engedéllyel vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező építmény bontása esetén. A kérelem alapján a Hatóság az engedély megadásáról határozatot hoz. Az engedély a jogerőre emelkedésétől számított egy évig hatályos. A bontási munkát az engedély hatályának lejártáig be kell fejezni. A befejezéstől számított tizenöt napon belül közölni kell a bontás befejezésének tényét.

18 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek I. Az építtető tulajdonában álló ingatlan határán belül végzett építési tevékenység (antenna, antennatartó szerkezet kivételével) 4,0 m 2 -nél nem nagyobb alapterületű és 3,0 m-nél nem magasabb elektronikus hírközlési építmény földfelszínen vagy - az építmény tartószerkezete megerősítésének szükséglete nélkül - építményen való elhelyezése vagy bontása. Hibaelhárítással és karbantartással összefüggő tevékenység.

19 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek II. Antennatartó szerkezet létesítése vagy bontása, ha annak bármely irányú mérete, a legnagyobb fizikai kiterjedése a 6,0 m-t nem haladja meg antenna felszerelése, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t nem haladja meg jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező, vagy nyilvántartásba vett elektronikus hírközlő hálózathoz csatlakozó, maximum 100 m hosszúságú, az előfizetői hozzáférési pont kiépítését szolgáló hálózatrész létesítése.

20 Építési vagy bontási engedély, illetve bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek III. Előfizetői hozzáférési pont: azon hálózati végpont, amelyen keresztül az előfizető, vagy felhasználó egy elektronikus hírközlő végberendezés fizikai és logikai csatlakoztatása révén hálózati funkciókat és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe." (Eht pont) engedély és bejelentés nélkül megépíthető előfizetői leágazás hossza 50 m-ről 100 m-re változott nem kezeli megfelelően a kiváltásokat

21 Építési és bontási tevékenység bejelentése Bejelentés alapján végezhetőek a korszerűsítés, kábelbehúzás, védőcső behúzás, vezetékek, kábelek elhelyezése vagy bontása, üzemi célokat szolgáló építmény építése, tartozékának minősülő építmény építése. alaplétesítmény építési engedélyében nem szereplő és attól eltérő időpontban megvalósuló Feltétel: a munkálatok megkezdése előtt bejelentés, a bejelentett építési és bontási tevékenység befejezéséről bejelentés A tevékenység a bejelentés megtételétől számított tizenkét hónapig folytatható.

22 Építési és bontási tevékenység bejelentése II. A bejelentés nyilvántartásba vételének feltétele, hogy az építtető a Hatóság honlapján közzétett előzetes bejelentő-adatlap benyújtásával a munkálatok megkezdése előtt legalább 15 nappal bejelenti A Hatóság a hiánytalanul beérkezett előzetes bejelentésben foglaltakat a beérkezést követő naptól számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi. Amennyiben az előzetes bejelentés nem felel meg az NMHH rendeletben foglaltaknak, a Hatóság a beérkezéstől számított 5 napon belül hiánypótlási felhívást küld ki az építtetőnek.

23 Építési és bontási tevékenység bejelentése III. Az építési vagy bontási tevékenység a bejelentés megtételétől számított tizenkét hónapig folytatható. Az építtető a bejelentett építési és bontási tevékenység befejezéséről 15 napon belül köteles utólagos bejelentést tenni. A Hatóság az építmény elkészültét az utólagos bejelentés beérkezését követő naptól számított 8 napon belül hatósági nyilvántartásba veszi. Nyilvántartásba vétel hiányában az építmény jogszerűen nem használható, azon elektronikus hírközlési szolgáltatás nem nyújtható.

24 Építési és bontási tevékenység bejelentése IV. Az előzetes bejelentésnek az a célja, hogy a hatóság még az építési vagy a bontási tevékenység megkezdése előtt tudomást szerezzen arról, hogy milyen tevékenységet kíván az építtető folytatni és a tervezett munkálatok megfelelnek-e az NMHH rendelet által támasztott kritériumoknak valamint a hatóság képet kapjon az építmény nyomvonaláról. Az NMHH rendelet alapján az előzetes bejelentés megtételéhez nem kell az építéssel érintett tulajdoni lapját lekérni.

25 Építési és bontási tevékenység bejelentése V. Az előzetes bejelentéshez mellékelt tervdokumentációnak része a tervezői nyilatkozat (NMHH rendelet 6. ) is, melyben a tervezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az építmény elhelyezésénél az Eht. rendelkezéseit figyelembe vette és idegen tulajdonban lévő ingatlanon történő építés vagy bontás esetén a hozzájáruló nyilatkozatok rendelkezésre állnak valamint az érintettek körét feltárta.

26 Építési és bontási tevékenység bejelentése VI. Az utólagos bejelentésnek már részletes adatokat kell, hogy tartalmazzon az elkészült építményről és egyebek mellett mellékelni kell hozzá az NMMH rendelet 3. sz. melléklete szerint az építmény jellegének megfelelően összeállított tervdokumentációt is. Az érintett ingatlanok vonatkozásában tulajdoni lapok lekérése itt sem történik, azonban az adatlapon fel kel tüntetni azt, hogy rendelkezésre áll az építtető nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy rendelkezik az építési/bontási jogosultsággal, továbbá az érintett ingatlantulajdonosok, jogszerű használók hozzájárulásával.

27 Bejelentés Építési és bontási tevékenység bejelentése VII. -elkerülhető a fennmaradási engedély -az építési munka hamarabb megkezdhető (8 nap) - a szakhatóságok nem kerülnek bevonásra - egységes eljárási díj (2 X Ft) előzetes bejelentés - tulajdoni lapok nem kerülnek lekérésre (alapadatok, tervdokumentáció) utólagos bejelentés (bővített adattartalom, nyilatkozat a közműegyeztetésről, megvalósulási tervdokumentáció) Az érintett ingatlantulajdonosok hozzájárulása kell!

28 Rendeltetés megváltozásának bejelentése Ha a korábban más céllal - jogszerűen engedély, illetve bejelentés nélkül - létesült elektronikus hírközlési építmény rendeltetése oly módon változik meg, ami alapján annak építése már engedély-, illetve bejelentés-köteles lenne. A korábbi KHVM rendelet alapján ebben az esetben használatbavételi engedélyt kellett kérni.

29 A bejelentés alapján végezhető építési tevékenységet a Hatóság nyilvántartásba veszi!

30 A hírközlési építmények dokumentációinak részletes tartalmi követelményei A rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. Az antennák és antennatartó szerkezetek, valamint a vezetékes elektronikus hírközlési építményekre vonatkozik. Indok: a kérelmekhez melléklet tervdokumentációk összeállításukban és kidolgozottságukban sok esetben kívánnivalót hagytak maguk után és nem tudta ezt számon kérni a Hatóság. A Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozata által kidolgozott és közzétett szakmai követelmények egy részének jogszabályba emelése. A kivitelezési dokumentáció minden munkarészét olyan léptékben és kidolgozottsági szinten kell elkészíteni, amilyen mértékben az a megértéshez, a kivitelezéshez, az építési-szerelési munka szakszerű elvégzéséhez, és az építőipari kivitelezés ellenőrzéséhez szükséges.

31 A hatósági ellenőrzés folyamata Történhet az építési engedély iránti kérelem elbírálási folyamatába épített helyszíni szemle keretében vagy építésügyi hatósági ellenőrzés keretében. Szemle megtartása nélkül építési engedély nem adható. A szemle arra terjed ki, hogy a kérelemhez, bejelentéshez mellékelt tervdokumentáció tartalma a valóságnak megfelel-e, hogy a tervezett tevékenység megvalósítható-e, illetve megkezdték-e, vagy a terveknek megfelelően folytatják-e azt. Építésügyi hatósági ellenőrzést tart a Hatóság a saját döntésében előírt kötelezettség betartásának ellenőrzésére, illetve jogsértés gyanúja esetén. (pl: HV megkérése az előírt időn belül megtörtént-e)

32 Hatósági kötelezések Alkalmazására az alábbi esetekben kerül sor: az építtető felhívásra a bontási engedély iránti kérelmet nem nyújtotta be, a bontási engedély alapján a bontást nem végezte el, illetve a korszerűsítéssel egyidejűleg a régi hálózatot nem bontotta el vagy a használaton kívüli építmény elbontása nem történt meg. Ezekben az esetekben a Hatóság hivatalból indított építésügyi hatósági felügyeleti eljárás során határozatban kötelezi az építtetőt az építmény elbontására.

33 A hírközlési építmények kialakítására vonatkozó sajátos követelmények Eht. X. fejezete Biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények elhelyezésének lehetőségét Az építményt elsősorban közterületen vagy meglévő építmények közös eszközhasználatával, illetőleg más szolgáltató létesítményeinek felhasználásával kell elhelyezni. Helyi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen csak akkor helyezhető el, ha e célra állami tulajdonban lévő közterület nem áll rendelkezésre. A szolgáltató kérelmére szolgalmi vagy más használati jog alapítható, mely az ingatlan tulajdonosát korlátozhatja az ingatlan használatában.

34 A bírság I. Az NMHH rendelet alapján a) a használatbavételi engedély iránti kérelem határidőre történő benyújtásának elmulasztása esetén, b) az engedélytől eltérően épített, bontott elektronikus hírközlési építmény esetén, c) az engedély nélkül létesített, bontott elektronikus hírközlési építmény esetén, d) a jogutódlás bejelentését megelőzően folytatott építési vagy bontási tevékenység esetén, e) a kivitelezési tevékenység megkezdés bejelentésének elmulasztása esetén, vagy f) a bontási kötelezettség nemteljesítése esetén a Hatóság az Eht. 49. (4) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja.

35 A bírság II. Eht. 49. (4) A Hatóság bírságot szabhat ki a jogsértővel szemben, melynek a felső határa a) a jogsértő árbevételének 0,25%-a; (2) Nem szabható ki bírság, ha a szabálytalan állapot kezdete vagy a jogsértés elkövetése óta öt év már eltelt. Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII.5.) Korm. rendelet 1. E rendelet rendelkezéseit - a sajátos építményfajtákra vonatkozó külön szabályozás hiányában - az építményekkel kapcsolatos építésügyi bírság megállapítására és megfizetésére kell alkalmazni.

36 A bírság III. Bírságkiszabás szabályozása - nem kötelező bírságot kiszabni - nem minden építtető bírságolható -Eht. mérlegelési szempontjai nem alkalmazhatók - árbevétel nem megfelelő bírságalap Eht. 49. (4) A bírságot szabhat ki a jogsértővel szemben, melynek felső határa a) elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban, a szolgáltató bejelentésében vagy az általános szerződési feltételekben foglaltaktól való jogszabályba ütköző eltérés, illetve bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a jogsértő árbevételének 0,25%-a;

37 Kivitelezési tevékenység megkezdésének bejelentése 24. (1) Az építtető köteles az építési hatósági engedélyhez kötött építmény kivitelezésének megkezdése előtt 15 nappal bejelenteni a Hatóságnak a kivitelezés megkezdésének tervezett idő pontját, amennyiben az építési tevékenység a) nettó beruházási értéke az 50 millió forintot meghaladja, b) a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozik, vagy c) az építtetői fedezetkezelés hatálya alá esik. (2) Az építtető köteles az építési hatósági engedélyhez kötött, az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó építmény kivitelezésének és az építési napló megnyitásának napját a kivitelezés megkezdését követő 8 napon belül bejelenteni a Hatóságnak.

38 Az építési napló I.

39 Az építési napló II. 7/2014. (X. 21.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet módosításáról

40 Az építési napló III. Módosult a 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A módosítás érinti a rendelet hatályát (1. (2): E rendelet hatálya kiterjed az...építmények tervezőjére, építtetőjére, üzemeltetőjére és az elektronikus hírközlési építmény tulajdonjogával vagy használatot biztosító egyéb jogával rendelkező természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, közreműködőkre, továbbá a tervezési jogosultsággal rendelkező szaktervezőkre, a felelős műszaki vezetőre, az építési műszaki ellenőrre, az építtetői fedezetkezelőre és a kivitelezőre.

41 Az építési napló IV. Módosult a 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet A rendelet kiegészült (26/A.). Az építési napló Minden építésügyi hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni. Az elektronikus építési napló üzemeltetésére, fenntartására és továbbfejlesztésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kizárólagos joggal a Lechner Lajos Tudásközpont Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot jelöli ki. LLTK

42 Az e-napló I. Az LLTK az építtető kezdeményezésére az e-építési naplót készenlétbe helyezi és ahhoz az építtető számára hozzáférést biztosít. A Hatóság megszünteti az e-építési napló készenlétét, ha az elektronikus építési főnaplót (e-főnapló) nem nyitották meg és az építési vagy bontási engedély hatálya lejárt, az előzetes bejelentés nyilvántartásba vétele óta egy év eltelt, az e-főnapló megnyitására sor került és az építtető az elkészült építményre jogerős és végrehajtható használatbavételi engedéllyel rendelkezik vagy a használatra az utólagos bejelentés nyilvántartásba vételével jogosulttá vált. A Hatóság az e-építési napló készenlétbe helyezésének megszüntetését és az e-építési napló lezárását az LLTK megkeresésével teljesíti.

43 Az e-napló II. Az e-építési napló mellékletei: a készenléti tárhely, a jogerős építési engedély vagy az előzetes bejelentés nyilvántartásba vételéről szóló határozat, az építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén a fedezetkezelő által kezelt elektronikus alvállalkozói nyilvántartás, összesítő lap, a közös gyűjtő napló. Az e-építési naplóba bejegyzést tenni kizárólag online eléréssel lehet.

44 Az e-napló III. használatáért az építmény nettó beruházási értékének alapulvételével rendszerhasználati díjat kell fizetni az LLTK részére. 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet vezetésére egyebekben az Épkiv. rendelkezései irányadók. 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

45 A rendszerhasználati díj A 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet B 1 Az építmény 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet alapján számított értéke e-építési napló rendszerhasználati díj bruttó összege Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft felett Ft

46 Az e-napló IV. Az e-építési naplót az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet módosításáról szóló 7/2014. (X. 21.) NMHH rendelet hatálybalépését követő ötödik hónap első napját követően megkezdett kivitelezések esetében kell alkalmazni március 1.

47 ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 27. (4) E rendelet hatálybalépését megelőzően megkezdett a) elektronikus hírközlési építmény meglévő nyomvonalon történő korszerűsítésére irányuló, vagy b) jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező elektronikus hírközlő hálózathoz csatlakozó - az 1000 méter hosszúságot meg nem haladó - hálózatrész létesítésére irányuló, vagy c) jogszerűen épült elektronikus hírközlési célú alépítményi csőhálózatba, közmű alagútba, metró alagútba történő kábelbehúzásra, illetve jogszerűen épült tartószerkezetekre, oszlopokra történő vezetékek, kábelek elhelyezésére, bontására irányuló építési tevekénység esetén a 19. (7) bekezdésében foglalt eljárás szerinti utólagos bejelentést kell tenni.

48 A hírközlési építmények biztonsága Az elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. (I. 26.) NMHH rendelet Elektronikus hírközlési építményt egyéb nyomvonalas építménnyel keresztezni vagy megközelíteni kizárólag úgy lehet, hogy az elektronikus hírközlési építmény állagát és biztonságát, az elektronikus hírközlés zavartalan lebonyolítását az ne veszélyeztesse, valamint annak karbantartását, meghibásodás esetén a hibaelhárítását ne akadályozza. A megfelelő védelem kialakítása érdekében felmerülő költségek a később engedélyezett építmény beruházóját, üzemeltetőjét terhelik. A rendelet műszaki tartalmában megegyezik a 11/2009. (XII. 15.) MeHVM rendelettel.

49 A díjrendeletről A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet október 26. előtt október 26. után Antennák: nem szabályozta (Itv.) Bejelentés: 1 X ,- Ft Rendeltetés megváltoztatása: HV díj Antennák: ,- Ft/m Bejelentés: 2 X 5.000,- Ft Rendeltetés megváltoztatása: ,- Ft

50 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei A kiegészült felhatalmazó rendelkezés alapján az építésfelügyeletre vonatkozó fejezet elkészítése. A bírságolásra (építésügyi és építésfelügyeleti) vonatkozó szabályozás rendezése. Eht. vagy Korm. Rendelet módosítás Az antennákra és antennatartó szerkezetekre vonatkozó rendelkezések finomítása. - településképi vélemény - érintett ingatlan - konténer - fogalmak

51 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Az engedély és bejelentés nélkül végezhető tevékenységek bővítése. -jókarbantartási tevékenység -az előfizetői hozzáférési pont, mint feltétel elhagyása a jogszerűen létesült hálózathoz csatlakoztatható max. 100 m hosszú hálózatrész esetében Az e-közművel kapcsolatos előírások pontosítása az adatszolgáltatás nem feltétele az engedélynek

52 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Bejelentések bővítése EU 2014/61/EU irányelv egy másik építmény (pl. út, vasút, víz, gáz, csatorna stb.) építése vagy felújítása miatt szükségessé váló hálózatkiváltások kezelése a meglévő fizikai infrastruktúrák hatékonyabb és egyszerűbb felhasználásának biztosítása érdekében a hírközlési célra igénybe vehető alépítmények és tartószerkezetek körének újragondolása

53 Felülvizsgálat és módosítás lehetőségei Eljárási díjak antennák és antennatartó szerkezetek - engedélyezési díjak mértéke - magasítás, megerősítés kezelése nyomvonalas építmények - fennmaradási engedély díjának mértéke

54 Aktualitások

55 Módosultak az adatlapok december 01-től Az Engedély iránti kérelemhez Az Előzetes építmény bejelentés Az Utólagos építmény bejelentés

56 A frekvenciapályázat erdménye Megszerzett 85,0 MHz; 30% 0% Pályázat előtt 114,6 MHz; 40% 85,0 MHz; 30% Az eddig országosan igénybe vett összes sávszélesség szeptember 29-e után 10,0 MHz; 2% Pályázat eredményével 120,0 MHz 100,0 MHz 80,0 MHz 60,0 MHz 40,0 MHz 20,0 MHz 0,0 MHz 104,0 MHz 64,0 MHz 87,0 MHz 10,0 MHz TELEKOM TELENOR VODAFONE 172,0 MHz; 31% 178,6 MHz; 33% 189,0 MHz; 34% TELEKOM TELENOR VODAFONE DIGI DIGI

57 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításáról Az újgenerációs hálózati lefedettség országos szintű adatbázisának és alapszintű térképes megjelenítésének elkészítése (2015. március 31.) Az alacsonyabb sávszélességet biztosító országos szintű lefedettség adatbázisának és alapszintű térképes megjelenítésének elkészítése (2015. november 30.) Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amely pályázati keretrendszer kidolgozását, a jogszabályi környezet akadálymentesítésének lehetőségeit is magában foglalja (2015. március 31.) Az építésügyi jogszabályok egyszerűsítése, az eljárások egykapussá tétele, valamint az építésügyi eljárási illetékek mérséklése érdekében jogszabály-módosítási javaslat előkészítése (2015. május 31.)

58 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításáról Az adók és hatósági díjak rendszerének felülvizsgálata és indokolt esetben jogszabály módosítási javaslat előkészítése (2015. május 31.) A Digitális Nemzet Fejlesztési Program hálózatfejlesztési részének nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá történő minősítése (2014. december 15.) Felkérés, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke működjön közre a fejlesztéseket támogató piacszabályozás megvalósításában, valamint a saját hatáskörébe tartozó jogszabályok deregulációjában és felülvizsgálatában.

59 Köszönöm a figyelmet! Németh József hatósági irodavezető-helyettes Debreceni hatósági iroda Tel: , nemeth.jozsef@nmhh.hu

Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások

Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Hírközlési és Informatikai tagozat Jogi továbbképzés, a hírközlési építményekre vonatkozó változások Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda 2014. december 04. Előzmények I. Tartalomjegyzék Bevezető

Részletesebben

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén. Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda október 2.

Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén. Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda október 2. Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén Németh József NMHHH Debreceni Hatósági Iroda 2014. október 2. Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében.

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. dr. Rajnai Judit NMHHH Építmény Engedélyezési Osztály 2015. március 17. Érintett jogszabályok 2 a Digitális Nemzet Fejlesztési

Részletesebben

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában 2016.11.07. Szakmai Továbbképzés Tatabánya 1 Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában

Részletesebben

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Hírközlési és Informatikai Tagozat Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Slyuch András NMHH Debreceni Hatósági Iroda 2016. szeptember 23. Tartalomjegyzék 1. Feladataink, SZIP stb.

Részletesebben

ÁKR. és engedélyezési kérdések

ÁKR. és engedélyezési kérdések ÁKR. és engedélyezési kérdések Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai tagozat Építtetői, Tervezői és Kivitelezői Fórum Budapest, 2018. május 10. 1. Az

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

Magyar joganyagok - 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet - az elektronikus hírközlési é 2. oldal c)1 érintett ingatlan: az az ingatlan, amelynek területén

Magyar joganyagok - 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet - az elektronikus hírközlési é 2. oldal c)1 érintett ingatlan: az az ingatlan, amelynek területén Magyar joganyagok - 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet - az elektronikus hírközlési é 1. oldal 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tájékoztató az új iskola építéséről és a közbeszerzési eljárásról

TÁJÉKOZTATÓ. Tájékoztató az új iskola építéséről és a közbeszerzési eljárásról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztató az új iskola

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély!

Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély! Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély! A 312/2012. Kormányrendeletben, a használatba vételi engedélynél kettő fontos dolog változott 2015. április

Részletesebben

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Az építési napló elektronizálása Az építésügyi jogszabályok tekintetében 2013. január 1-jétől igen nagy változás fog életbe lépni, ugyanis az elektronizálás

Részletesebben

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza Ügytípus Elvi építési, építési, bontási, használatbavételi, rendeltetésváltozási, fennmaradási engedélyezési, továbbá az azokkal összefüggésben keletkezett ellenõrzési és kötelezési ügyek Az ügyet intézõ

Részletesebben

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET 2017. JÚNIUS 29. EGER Építési szabályok változásával kapcsolatos tájékoztatás, különös tekintettel a 300 m 2 összes hasznos alapterület alatti építkezésekre, bontási, jókarbantartási

Részletesebben

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1.

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1. Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok Hatály: 2014. január 1. Az alábbi táblázatok 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet mellékletei alapján készültek, de a mellékletek szerinti felbontást

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ Elektronikus építés napló bevezetése Cél: a kivitelezési tevékenység dokumentálásának korszerűsítése, a kivitelezési folyamat nyomon követhetősége, a hitelesség erősítése, távolról

Részletesebben

5/3.4 Egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások

5/3.4 Egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások 5/3.4 Egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások 2014. július 1-jén lép hatályba a kormány 31/2014. (II. 12.) kormányrendelete az egyes sajátos ipari építményekre vonatkozó

Részletesebben

ADATLAP Engedély iránti kérelemhez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) alapján

ADATLAP Engedély iránti kérelemhez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) alapján ADATLAP Engedély iránti kérelehez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) Érkezett: (Hatóság tölti ki!) Építény egnevezése: Kieelt jelentőségű beruházás: Korányrendelet száa: Kérelezett engedély

Részletesebben

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez Az építőipari tevékenységhez kapcsolódó jogsértő cselekmények esetén megállapítható bírság összegek

Részletesebben

Kötelező jogi továbbképzés szakterületi rész. Vezetékes HÍRKÖZLÉS- Műszaki INFORMATIKA

Kötelező jogi továbbképzés szakterületi rész. Vezetékes HÍRKÖZLÉS- Műszaki INFORMATIKA Kötelező jogi továbbképzés szakterületi rész Vezetékes HÍRKÖZLÉS- Műszaki INFORMATIKA Összeállította: Németh József (NMHH) Lektor: Csapó Attila (MMK HiT) Tartalomjegyzék Bevezető... 3 I. Az elektronikus

Részletesebben

KÖTELEZŐ SZAKMA JOGI ISMERETEK HÍRKÖZLÉS-INFORMATIKA

KÖTELEZŐ SZAKMA JOGI ISMERETEK HÍRKÖZLÉS-INFORMATIKA Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozata KÖTELEZŐ SZAKMA JOGI ISMERETEK HÍRKÖZLÉS-INFORMATIKA Készítette: Németh József Kamarai nyilvántartási szám: 09-1072 A kézirat lezárásának időpontja:

Részletesebben

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon

Részletesebben

HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport 2019. évi szakmai nap NMHH építésfelügyeleti tevékenysége kapcsán felmerülő beruházói, tervezői, felelős műszaki vezetői, műszaki ellenőri feladatok, kötelezettségek

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. melléklet a 238/2005.

Részletesebben

E-közmű. Felhasználói kézikönyv kivonat. - Határidő-számítás jogalapja - Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0

E-közmű. Felhasználói kézikönyv kivonat. - Határidő-számítás jogalapja - Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0 E-közmű Felhasználói kézikönyv kivonat - Határidő-számítás jogalapja - Készített: Lechner Nonprofit Kft. Verzió: 1.0 LECHNER TUDÁSKÖZPONT TERÜLETI, ÉPÍTÉSZETI ÉS INFORMATIKAI NONPROFIT KFT. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M10. számú melléklet Az idegen ingatlanok tulajdon- és használati jogának korlátozása Elosztói üzletszabályzat M10.

Részletesebben

(a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem

(a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem (a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem Alulírott/...(név)...(cím)...(tel.)...(név)...(cím)...(tel.)...(név)...(cím)...(tel.) építésügyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 2. oldal d)1 táblázat pontjában a megrendelő vállalkozó ki

Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 2. oldal d)1 táblázat pontjában a megrendelő vállalkozó ki Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 1. oldal 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

(ID): P-H1A HALOBD001

(ID): P-H1A HALOBD001 HOZZÁFÉRÉSI HÁLÓZAT ÉS SZOLGÁLTATÁS MENEDZSMENT IGAZGATÓSÁG Passzív hálózatok ágazat Passzív hálózat fejlesztési központ, Budapest 1098 Budapest, Távíró utca 3-5. B.ép. KOMPLEX TEL-COM Kft. Cím: 1113 Budapest,

Részletesebben

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék A rendelet hatálya

Részletesebben

29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről

29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről A 2010.04.22. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

E-napló és annak vezetése. E-napló. Nemes András okl. építőmérnök

E-napló és annak vezetése. E-napló. Nemes András okl. építőmérnök és annak vezetése Nemes András okl. építőmérnök Mit várunk az e-naplótól Rendet Fegyelmet Gazdaság fehéredését Hatékony állami ellenőrzés megnövekedését Építőipar szereplői Építtető beruházó műszaki ellenőr

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról Hatály: 2018.I.1. - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

Németh László tervezési főmérnök. Tatabánya,

Németh László tervezési főmérnök. Tatabánya, Az 53/2012. (III.28.) Korm. rendelet a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes sajátos építményekre vonatkozó hatósági szabályairól aktuális változások Németh László tervezési főmérnök Tatabánya, 2018.10.25.

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 1 Magyarország Kormánya az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvényben (a továbbiakban: Erzsébet Törvény) meghatározott közfeladatokkal összhangban elkötelezett azok magas szakmai színvonalon

Részletesebben

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

Lakossági tájékoztató

Lakossági tájékoztató Lakossági tájékoztató a fennmaradási engedélyezési eljárás szabályairól 1. Milyen esetben lehet, és ki kérhet fennmaradási engedélyt? Fennmaradási engedély kérhető, ha o az építésügyi hatósági engedélyhez

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Az Eht. és a Ket. 2016. január 1-től hatályos módosításai Építtetői, tervezői és kivitelezői F ó r u m 2016. március 31. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE A bejelentési adatszolgáltatást nyomtatott betűkkel, olvashatóan kérjük kitölteni. AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE Az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: A közlekedési létesítmények

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Szakcsoport nap 2016. február 5. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény a közigazgatási

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Ügyféltájékoztató pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Tájékoztatóban szereplő ÁNYK űrlap Témacsoport: Pirotechnikai tevékenységgel összefüggő ügyintézés Azonosító RI-0111

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásról 1 KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK A rendelet kihirdetésének

Részletesebben

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért Felelős Helyettes Államtitkárság Európai Uniós

Részletesebben

E-napló. 2013. október 01. Veszprémi Mérnök Kamara Építési Szakcsoport. Készítette:

E-napló. 2013. október 01. Veszprémi Mérnök Kamara Építési Szakcsoport. Készítette: Készítette: Veszprémi Mérnök Kamara Építési Szakcsoport Mit várunk az e-naplótól Rendet Fegyelmet Gazdaság fehéredését Hatékony állami ellenőrzés megnövekedését Építőipar szereplői Építtető beruházó műszaki

Részletesebben

NMHH építésfelügyelet

NMHH építésfelügyelet NMHH építésfelügyelet Bölsei Tamás Felügyeleti főosztály Építésfelügyeleti munkatárs +36 30 991 5892 bolsei.tamas@nmhh.hu Az e-napló alkalmazása a hírközlésben 2015. November 05 XI. Építtetői, Tervezői

Részletesebben

Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról

Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról Az azonosítók használatát a hatóság az elektronikus hírközlési szolgáltatók kérelmére engedélyezi és az engedélyt kérelemre vagy hivatalból indított eljárással

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-127/2012. ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére Tárgy: Bp. IX. ker. Üllői út 147. sz. alatti áruház energia

Részletesebben

CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER

CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER ALATT A szélessáv-fejlesztés jogi környezetének felülvizsgálata: építési engedélyezés egyszerűsítése, közműadó alóli mentesség dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól 1.) Milyen esetben lehet összevont engedélyt kérni? Ha az építési engedélyezési eljárás megindítása előtt a telek beépítésére vonatkozó

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt Magyar joganyagok - 2015. évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 1. oldal 2015. évi CXVI. törvény az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről 1 Az

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatályos: 2017.01.01-155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

I. Általános szabályok. 2. Az Eljárások célja

I. Általános szabályok. 2. Az Eljárások célja Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás szabályairól Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(V.26.) sz. rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárás és a településképi kötelezés szabályairól Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

Dr. Hegedűs Annamária

Dr. Hegedűs Annamária ÉTDR, e-napló, e-ügyintézés Új alapokon az építésügy A felelős műszaki vezető megváltozott feladatai, jogai és kötelezettsége a gyakorlatban Dr. Hegedűs Annamária 2013. Március 8. Az Étv. 39/A. (4) bekezdése

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

Postaigazgatási eljárásokért fizetendő díjak

Postaigazgatási eljárásokért fizetendő díjak A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének /2011. ( ) NMHH rendelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról A médiaszolgáltatásokról

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről (Egységes szerkezetben a 27/2016.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. augusztus 23 -i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. augusztus 23 -i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-505/2011. ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. augusztus 23 -i ülésére Tárgy: Bp. IX. ker. Fővám tér 11-12. sz. alatti Kulturális

Részletesebben

2. A rendelet hatálya

2. A rendelet hatálya Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(III.02.) számú rendelete a helyi építészeti védelem alatt álló épületek felújításának támogatásáról Kiskunhalas Város Képviselő-testülete

Részletesebben

MMK HIT. Tartalom. Hírközlési és Informatikai Tagozat

MMK HIT. Tartalom. Hírközlési és Informatikai Tagozat Hírközlési és Informatikai Tagozat Tartalom Tartalom... 1 Előszó... 2 Engedélyezés jogszabályi környezete... 3 Közös szabályok... 3 Az ügyintézési határidő... 4 Az eljárási díj mértéke és megfizetésének

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2017.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

MERRE TART AZ E-KÖZMŰ?

MERRE TART AZ E-KÖZMŰ? Készítette: Gyertyánági András, e-közmű projektvezető LECHNER TUDÁSKÖZPONT MERRE TART AZ E-KÖZMŰ? 2019/02/08 HBM MK HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI SZAKCSOPORT 2019. ÉVI SZAKMAI NAP Merre tart az e-közmű? Az

Részletesebben

Gáborján Község Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/1997. (V.29.) sz. Rendelete A közterület használatáról, díjáról. Fejezet ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

Gáborján Község Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/1997. (V.29.) sz. Rendelete A közterület használatáról, díjáról. Fejezet ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK Gáborján Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/1997. (V.29.) sz. Rendelete A közterület használatáról, díjáról I. Fejezet 1. A rendelet hatálya: Gáborján Község közigazgatási területén a közterületet

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSÜGY ÉVI VÁLTOZÁSAI

AZ ÉPÍTÉSÜGY ÉVI VÁLTOZÁSAI AZ ÉPÍTÉSÜGY 2013. ÉVI VÁLTOZÁSAI MKIK ELŐADÁS, SZEKSZÁRD Mándity Zoltán Tolna Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala 2013. február 26. VÁLTOZÁSOK SZERVEZETI ELJÁRÁSRENDI ANYAGI JOGI

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 1. oldal 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

? Hogyan teljesíthető az Étv. 33/a. szerinti egyszerű bejelentés megtétele az építésügyi hatóság felé?

? Hogyan teljesíthető az Étv. 33/a. szerinti egyszerű bejelentés megtétele az építésügyi hatóság felé? Egyszerű bejelentés 2016. július 1-jétől GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK) - VÁLASZOK Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 33/A. rendelkezései szerint

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Vál Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(XII.14.) önkormányzati rendelete a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló

Részletesebben

1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások. Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység

1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások. Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység 2. 3. Az ügytípus 1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység A kereskedőnek a bejelentés-köteles termék forgalmazását kötelező adattartamú nyomtatványon

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19.

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19. Tájékoztató a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

A rendelet hatálya. A hozzájárulás mértéke. A hozzájárulás mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

A rendelet hatálya. A hozzájárulás mértéke. A hozzájárulás mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete határozza meg. Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testületének 14/2009. (III.20.) számú önkormányzati rendelete a csapadékvíz-elvezető csatorna közművesítési hozzájárulásról Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság június 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság június 14-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-387/2011. ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2011. június 14-i ülésére Tárgy: A Bp. IX. ker. Laczkovich utca 5. előtt távközlés célú,

Részletesebben

Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete

Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Berhida Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések /2017. (......) NMHH rendelet az építési munkák összehangolásával és a fizikai infrastruktúra közös használatával kapcsolatos jogvitás eljárások részletes szabályairól Az elektronikus hírközlésről szóló

Részletesebben

Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról

Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Elektronikus közműegyeztetés

Elektronikus közműegyeztetés Elektronikus közműegyeztetés Az elektronikus hírközlési ágazat és az NMHH szempontjából 2017. szeptember 28. dr. Karl Károly főosztályvezető az elektronikus hírközlési közművek üzemeltetési környezete

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák

A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák Holczheim Gábor Dr. Bráth Mária Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatala Székesfehérvár Az Ingatlan-nyilvántartás I. 1 Telekalakítási eljárás 2010. Január

Részletesebben

Ügy típusa: Bontási engedélyezési eljárás Jogszabály: 312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet

Ügy típusa: Bontási engedélyezési eljárás Jogszabály: 312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet Ügy típusa: Bontási engedélyezési eljárás Jogszabály: 312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet Fontos tudnivalók: Bontási engedély alapján végezhető a bontási tevékenység, ha: műemléket érint, helyi építészeti

Részletesebben

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe: címe: Telefonszáma:

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe:  címe: Telefonszáma: Kormányhivatal (település) (utca/tér)..(ir.sz.) KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT (projekt megnevezése) I. KÉRELMEZŐ Neve: Címe / Székhelye: Bankszámlaszáma Képviselőjének Neve: Levelezési

Részletesebben

Építésfelügyelet tapasztalati

Építésfelügyelet tapasztalati XIII. Építtetői, Tervezői és Kivitelezői F Ó R U M 2018. Május 10. Építésfelügyelet tapasztalati Makszin István Építésfelügyeleti munkatárs Hírközlés-felügyeleti Főosztály makszin.istvan@nmhh.hu 06 (30)

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 1.ELŐADÁS Készült: a Komárom-Esztergom Megyei -ÉpítészKamara, -MérnökiKamara, -Kerekedelmiés Iparkamara és az önkéntes segítőik együttműködésével. Célja:

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására

RENDELETTERVEZET. a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER RENDELETTERVEZET a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására Készítette: Kernné dr.

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI frissítve: 2018.11.15. ÉPÍTTETŐ / ÉPÍTTETŐ MEGHATALMAZOTTJA: Az építtető vagy az építtető érdekeit képviselő meghatalmazott, aki az e-napló

Részletesebben