elfogadták, a készítő személy hirdeti ki (hirdetőtáblán).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "elfogadták, a készítő személy hirdeti ki (hirdetőtáblán)."

Átírás

1 I/D I./D. RENDELETALKOTÁSI ÉS/VAGY EGYÉB SZABÁLYOZÁSI FOLYAMATOK EGYSZERŰSÍTÉSE, ÁTALAKÍTÁSA -BEVEZETÉS-

2 Rendeletalkotás folyamata: általában egyedül, a szakmailag hozzáértő személy készíti elő a rendeletet, és ő is szövegezi meg. A végeredményt a polgármester is látja, és ha elfogadták, a készítő személy hirdeti ki (hirdetőtáblán). Emellett ett a honlapon is megjelenik, e és a helyi újságban (Hírmondó) a tartalmáról megjelenik egy cikk is.

3 Javaslatok vannak a rendeletekre vonatkozóan (például az iparűzési adóval kapcsolatban), ami szintén a szakmai hozzáértést dicséri. Az önkormányzat bevételének legnagyobb gy részét a normatíva adja, nem az iparűzési adó, mivel a körzetben tevékenykedő vállalkozók száma kevesebb és ők is inkább szerény bevételi keretek között mozognak. A rendeletekkel kapcsolatos javaslatok az adott terület szakértőjénél összpontosulnak.

4 Hibák bka rendeletalkotásban: dl lk A tervezet mindig elkészül, a határidő sosem csúszik, ez fontos. A képviselőtestület és a szakmai hozzáértés érdekei között előfordult már, hogy érdekellentét lépett fel, és a politika visszadobta visszadobta az elkészített rendeletet. Ilyenkor kiderül, hogy nem érvényesül é a szakmai hozzáértés diktatúrája, azaz a döntésképesség győzedelmeskedik ő dl kdika döntési éiképesség é felett fl

5 Belső szabályok, sztenderdek: nincs dokumentált jegyzői utasítás. Szabályzat van (közszolgálati, irattárazási) á i) ami ikötelező. ő A gépkocsi-használattal gp kapcsolatos szabályzat fölött nem a polgármesteri hivatal, hanem az önkormányzat rendelkezik. Ez szintén politikai túlsúly a szakmai szervezet hatásköre felett. A szabályozás hiánya tehát erősíti a döntési folyamatok hiányosságait.

6 A minőségirányítás a település vezetésének tekintetében komoly hiányosságokkal küzd, főleg ha az európai trendeket vesszük figyelembe: Nincs ISO rendszer bevezetve Nincsenek sztenderdizálási folyamatok, nincsenek e sztenderdek.

7 A rendeletalkotáskor szintén nincsen sztenderd, kevés a blankettával előkészített folyamat, ez mind-mind i d növeli a munkaterheket. k A megelőzési kultúra kevéssé jellemző a munkavégzésben, a rendeletek általában külső hatásra vagy történés nyomán születnek, elenyésző a megelőző, saját rendelkezés. Ennek az aránynak a megfordítása hosszú távon több hibát küszöbölne ki és pozitív hatással lenne a településbüdzsére is akár

8 Kik vesznek részt az előkészítésben? Az ügyintézők állítják össze a rendeletet olyan szintre, hogy az a döntésre feljogosított testület elé kerülhessen. Egy rendeleten dl egy ember dl dolgozik ikáltalában, láb de adott esetben egy (hozzáértő) személy csinál több rendeletet is, hiszen a polgármesteri hivatalhoz több település is tartozik. Vannak területek, melyeken gyakoribb a rendeletalkotás, az ide tartozó ügyintéző nyilván gyakrabban foglalkozik ilyennel.

9 A rendeleteket általában három fő szempont mentén állítja össze az arra hivatott ügyintéző munkatárs: Megfeleljen a külső körülmény vagy szerv elvárásainak Megfeleljen a döntéshozók elvárásainak, tehát pozitív legyen az eredmény, ne dobják vissza Megfeleljen a szakmai érdekeknek is (ezeket az ügyintéző ismeri, ezeket ő képviseli)

10 A döntésképességgel felruházott személyeknek is érdeke, hogy ezekre a tényezőkre a hozzáértő ügyintéző odafigyeljen, hiszen: Ha megfelel a felsőbb szerveknek, helyes lesz a működés Ha megfelel a döntőknek, hamarabb indulhat a végrehajtási folyamat Ha megfelel a szakmaiságnak, nem lesz tévedés és felelősségre vonás

11 A rendeletalkotás lk olyan pont e hivatal és önkormányzat életében, melyen sok javítani való található, ezt érzik az ügyintézők is. Kiemelt fontosságú lenne a folyamatok tudatosabb uralása folyamatmodellekkel, sztenderdizálással. Szerencsére az ügyintézők várhatóan jó partnerek lesznek ezekben a lépésekben, hiszen az ő érdekük is a gyorsabb ügyvitel.

12 I/D I./D. RENDELETALKOTÁSI ÉS/VAGY EGYÉB SZABÁLYOZÁSI FOLYAMATOK EGYSZERŰSÍTÉSE, ÁTALAKÍTÁSA

13 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elemző rész 1.1 Célok meghatározása 1.2 Helyzetelemzés 1.3 Következtetések 2. Tanácsadó rész 2.1. Stratégiai tanácsok 2.2 Taktikai tanácsok 2.3 Informatikai megoldások

14 1. Elemző E rész 1.1 Célok meghatározása

15 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA Nem tarthatja tovább az a meglátás, hogy a szabályok fld feladata az állandósítás, á és kizárnak k mindennemű ű fejlődést. Transzparenssé kell válnia, hogy mik a külső és belső szabályok és azoknak mi az összefüggésük. A szabályrendszert át kell alakítani aszerint, hogy az a fjlődé fejlődést szolgálja lálj ésneazállandóságot. á

16 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA Kibillenthetetlen folyamatokra van szüksége egy munkaszervezetnek, a kibillenthetetlenséget pedig sztenderdizálás útján érhetjük el. Kényelmesebb lehet a vezetőknek, hogy maguknál hiszik a sztenderdizálás intézményének kizárólagosságát, de azt minden munkatársra ki kell terjeszteni. Ha erre mindenki figyel, a megelőzés jellemzőbb lesz, mint az utólagos javítás.

17 1. Elemző E rész 1.2 Helyzetelemzés

18 1.2 HELYZETELEMZÉS A SWOT elemzés egy csökkentett változatát (csonka- SWOT) használjuk ahhoz, hogy bemutassuk a munkaszervezettel kapcsolatos erősségeket és gyengeségeket. g g Adott elemzéshez inputokat a munkaszervezet tagjaitól kaptunk, emellett felhasználtuk az ott oktató trénerek észrevételeit, valamint a szervezetfejlesztési szakemberek visszejelzéseit.

19 1.2 HELYZETELEMZÉS Pozitív észrevételek: egyértelmű vezetői utasítások, a jogszabályokok jó medret adnak az irányításnak Negatív észrevételek: kevés az alulról érkező javaslat, gyakran nehézséget okoznak a felügyeletieleti eljárások, a jogszabályok egymásnak ellentmondása nem ritka, a határidők csúszása miatt nehéz a rendeletalkotás.

20 1.2 HELYZETELEMZÉS A szervezet munkatársai jó véleménnyel vannak a htá határozottés egyértelmű étl ű vezetői utasításokról: ezek biztosítják szerintük a kellő orientációt, hogy a munka mindig egyértelmű legyen és egyezőségbe g tartson. Ha minőségrendszer van a munkaszervezetben, az hasonló okokból előnyös a benne dolgozók számára.

21 1.2 HELYZETELEMZÉS Az, hogy a közszektort a versenyszektornál sokkalta erősebben kötik meg a jogszabályok, többen hátrányként élik meg, különösen, akik innovatívan szeretnének működni. A munkatársak nagy része azonban áldásnak tartja ezt a keretet, mely lecsökkenti a hibák lehetőségét hiszen sínként vezeti a folyamatokat.

22 1.2 HELYZETELEMZÉS Az a helyzet, hogy kevés az új szabály a munkaszervezetben, amely a belső működést javítaná, azért lehetséges, mert akiknek a hatásköre vagy a hozzáértése és tapasztalata megfelelő lenne ilyesmik létrehozására, azok kevéssé aktívak e téren. Akülső szabályokban az a problémás helyzet adódhat, hogy a különféle szinteken egymásnak ellentmondóak lehetnek.

23 1.2 HELYZETELEMZÉS Az, hogy egy törvényességi ernyő van a polgármesteri hivatal fölé húzva,azaz a védelem mellett gyakran hátrányokat is okoz, hiszen az országos szintű törvénykezés az utólagos ellenőrzés elvére épül, így a legkorszerűbb hivatalt is visszafoghat. Megváltoztatása azonban túl nagy falat, jogalkotói feladata, így jelen tanulmány többet vele nem foglalkozik.

24 1.2 HELYZETELEMZÉS A rendeletalkotás határidőalapú problémáit úgy lehet leginkább jellemezni, hogy megszületésük oka az: a szakértők nemadjákleidőben az elemzéseiket, a háttérdokumentáció nem készül el időre a jogalkotás pedig mindezek beérkezéséig érdemben nem kezdődhet el.

25 1. Elemző E rész 1.3 Következtetések

26 1.3 KÖVETKEZTETÉS Az utasítások és a sztenderdek a munkaszervezetben tapasztalataink szerint elsősorban egy olyan teljesítményszintet adnak meg, melyet csupán elérni kll kell, nem rendezkednek be a meghaladására. Ez a biztos pont állandóságot és biztosságot jelent az ügyintézők életében, de nem vezet fejlődésre, jobbításra.

27 1.3 KÖVETKEZTETÉS A hivatali ügyintézők nem tesznek különbséget utasítás és sztenderd között ennek az a hátrányos következménye, hogy egy munkamegosztási kettőségő alakul lkl ki munkaszervezeti szinten. A vezetők azok,akika döntésekért felelősek, melyek nyomán utasításokkal és sztenderdek bevezetésével koordinálják a munkavégzést.

28 1.3 KÖVETKEZTETÉS Gondolkodás VEZETŐK Utasítást meghozók, szabályalkotók Cselekvés Az utasításokat, szabályokat végrehajtó munkatársak

29 1.3 KÖVETKEZTETÉS A közszolgálati szféra csak akkor javul jelenleg, ha arra felsőbb szervektől kap jobbítási utasítást. t Ennek az oka egyszerű: ebben a szektorban a vízió nem az állandó fjl fejlesztés, hanem a központi köp szabályozásnak á való minél iél pontosabb megfelelés. Amíg így van, soha nem tudnak ötlet t és jobbítás alapú víziót maguk elé állítani. Azt kell, hogy ők is átvegyék a versenyszféra szellemiségét.

30 1.3 KÖVETKEZTETÉS Annyira nem szűk az állami szektor szabályozása sem, hogy teljesen lehetetlenné tl tegye a jobbítást, t csupán tudatosan keresni kell azokat a pontokat, ahol lehetővé teszi. Mivel a szabályok csak keretet adnak, érdemes ezen a kereten belül mindent megtenni a jobbításért.

31 1.3 KÖVETKEZTETÉS Ha például valaminek az elintézésére a törvény a hivatal számára maximum 30 napot biztosít, nem köti ki semmi, hogy hamarabb ne lehetne a kérdéses ügyet megoldani nyilván sokszor az ügyfél is csak elfogadja az adott határidőt és pozitív eltérésként venné, ha hamarabb megoldódnának az ügyei. Ez egy olyan pont, ahol lehetséges a jobbítás.

32 1.3 KÖVETKEZTETÉS Az önkormányzat alkalmazottainak általában az a véleménye, y, hogy a vezetői utasítások az ISO sztenderdek a külső ő szabályok az állandóság fenntartását szolgálják.

33 1.3 KÖVETKEZTETÉS Azt mondhatnánk, hogy ellentmondásra utaló jelenség van a SWOT pontjai között: egyszerre érzik úgy az ügyintézők, hogy a mögöttes szabályrendszer jó sorvezető és támasz a munkájukhoz, másrészt viszont zavarja őket, hogy szabályokat alkotni csak a vezetők hatásköre. Ez a jelenség is rámutat, hogy adinamikus fejlődés alapja a munkatársi kezdeményezés és jobbító szándék.

34 1.3 KÖVETKEZTETÉS Az adott szabályoknak tehát csak addig szabad hatályban maradniuk, amíg a dolgok végzésére nincs náluk jobb módszer: ezzel előzhető meg a munkaszervezet becsontosodása. Ezt a munkatársaknak nap mint nap szemmel kell tartaniuk és frissíteniük, ahol kell és lehet. Az okmányirodára különösen igaz ez, hiszen ott a legdirektebb az ügyfélkapcsolat.

35 1.3 KÖVETKEZTETÉS A hivatalban nagyrészt jogot alkalmaznak, azaz a folyamatokat ta lfkttttj lefektetett jogszabályok irányítják, azok mentén folyik az ügyintézés. Mivel előfordul a jogszabályok közti ütközés, fontos lenne flké felkészíteni az ilyenkor esedékes teendőkre a munkatársakat. Választani nem egyszerű, zrű még jogászoknak k sem. A tanulmány későbbi részében azonban kitérünk erre is.

36 1.3 KÖVETKEZTETÉS Hiányos megbízáskötési kultúra: ez az oka annak, hogy nem készülnek el gyakran határidőre a szükséges tanulmányok, elemzések és ezek tovább hátráltatjáktják a rendeletalkotást. lk tá t A megbízó jelen esetben a hivatal, a szállító pedig a szakember, aki végzi a felmérést. Olyan részletesen kell megállapodniuk, hogy minimalizálják a csúszás lehetőségét.

37 1.3 KÖVETKEZTETÉS Attól, hogy a közszolgálat nem versenyszféra, még nem szabad figyelmen kívül hagyni az ügyfelet. Az ő kultuszának fordít hátat a munkaszervezet, ha nem törődik a határidőkkel. Ha viszont ez bosszantó rendszerességgel visszatérő probléma, akkor nagy valószínűséggel a megállapodáskötés eredményességével és a folyamatokat szabályozó sztenderdekkel van probléma.

38 2. Tanácsadói rész 2.1 Stratégiai tanácsok

39 2.1 STRATÉGIAI TANÁCSADÁS Hosszú távú célok: A munkatársak ktá k megismerkedjenek k olyan blő belső szabályalkotási készségekkel, melyek nyomán az állandósításból a jobbításba b billenthetik tik a munkaszervezetet. Emellett olyan képességekre van szükségük, melyek által képesek lesznek a közszolgálati jogokat könnyebben gyakorolni.

40 2. Tanácsadói rész 2.2 Taktikai tanácsok

41 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Cselekvési terv: A cselekvési terv lényege, hogy konkrét, egymásra épülő lépéseket tartalmaz, melyeket el kell indítani a hosszú távú célok érdekében. A lépésekre jellemző, hogynem csak egy-egy munkatársat érintenek, hanem a munkaszervezet egészét.

42 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Stratégiai értelemben vezetnek majd átalakuláshoz azok a mozzanatok, kis lépések, melyek a taktikai cselekvési tervet alkotják.

43 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK COGENS JOGSZABÁLYOK eltérést nem engedő szabályok (pl.: Büntető Törvénykönyv) UTASÍTÁSOK eltérést nem engedő belső szabályok KÜLSŐ (jogszabályok) SZABÁLYOK BELSŐ (munkahelyi szabályok) DISZPOZITIV JOGSZABÁLYOK eltérést engedő szabályok (pl.: Polgári Törvénykönyv) SZTENDERDEK eltérést engedő belső szabályok

44 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Kogens és diszpozitív szabályok az egyiknél van pozitív eltérésre lehetőség, a másiknál nincs. Hasonlóak a központi törvényi szabályok. Hogy épp melyik, azt az adott kérdés természete dönti el. Ugyanez érvényes a belső szabályalkotásra.

45 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Ilyen logikával kell hozzáállni a belső szabályok megalkotásához. El kell dönteni, hogy az adott szabályozási területen dinamikus fejlődést kívánnak-e elérni, avagy a biztos állandóságot szeretnék megteremteni. Az előbbi esetben sztenderdek megalkotására, míg az utóbbi esetben utasítások meghozatalára van szükség. A sztenderdek azzal indukálják a fejlődést a munkaszervezetben, hogy attól csupán egyetlen irányban lehetséges az eltérés: pozitív irányban.

46 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Gondolkodás S Z T E N D E R D U T A S Í T Á S Cselekvés Ha egy munkaszervezet cselekvési rendszerén javítani akarunk, akkor azt a gondolkodáson keresztül érhetjük el. Az emberek felfogását megváltoztatva lehet jobbítani a cselekvéseiket is. Ezt veszi alapul a best practice szemlélete is.

47 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK A sztenderd olyan szabály, mely a megállapodáshoz képest engedi a pozitív eltérést. A munkát tehát a megállapodás szerint vagy annál jobban kell végezni.

48 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Jó esetben a munkatársak mindig élnek a sztenderdizálás adta jobbítási lehetőséggel. A sztenderd olyan szabály tehát, mely ennek szolgál alapul. Dokumentációjának alapja a megbízási kereszt lehet.

49 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK MIT? Sztenderdizálás KI? Intézményvezető Az érintett folyamatgazda KIVEL? Hozzáértő külső, belső szállítók KINEK? Fenntartó (állandó belső ügyfél), Intézményvezető, érintett folyamatgazdák, Külső ügyfél. OK? Rendszeresen ismétlődő folyamatok Ritkán ismétlődő, de nagy kockázatú folyamatok; hiba észlelése. FORMA MENNYISÉG Írásos forma Munkafolyamatonként 1 CÉL? Megelőzés, foly.optimal. Transzparens Egyezőség meghat. TARTALOM Eredmény-, foly. sztend Műszerfal IDŐ KÖLTSÉG A sztenderdizálás felis- Munkaidő, szállítók díja, inframerését követően azonnal struktúra

50 5. Taktikai tanácsadás: cselekvési terv Lényeges, hogy a leves ne legyen többe, mint a hús, tehát csak akkor sztenderdizáljunk, ha annak költsége alatta marad annak az eshetőségnek, ha nem sztenderdizálunk. A megbízási kereszt 10 kérdésében minden lényeges paraméter rögzíthető. Ezáltal sztenderdizálhatunk munkakört, intézményt, szolgáltatásokat.

51 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK A rendeletalkotás nehézségeire például nagyszerűen alkalmazható a 9 dobozos folyamatmodell, mely a folyamatsztenderdizálás legegyszerűbb, legcélszerűbb módja.

52 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Input Folyamat megnevezése Output Szállító Folyamatgazda Ügyfél Elvárások az inputtal szemben FORMA TARTALOM MENNYISÉG Work flow Elvárások az outputtal szemben FORMA TARTALOM MENNYISÉG IDŐ KÖLTSÉG IDŐ KÖLTSÉG

53 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Ha több, egymásba kapcsolódó folyamatunk van, akkor alkalmazzuk a komplex folyamattérképet. Az első folyamat kimenete lesz a második bemenete.

54 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Alapelvi l iránymutatások Jogforrási hierarchia a jogalkalmazásnak egymásnak ellentmondó Alkotmány jogszabályok esetén Törvények Törvény erejű Lex superiori derogat rendeletek inferiori: i i a magasabb évi XXXI. tv. rendű jogszabály megszüntette ezek lerontja az alacsonyabb alkotását. rendűt (pl.:törvényaz vannak még tvr-ek önkormányzati hatályban, ami 1989 rendeletet); dl előtt kl keletkezett. k

55 2.2 TAKTIKAI TANÁCSOK Alapelvi iránymutatások a jogalkalmazásnak egymásnak ellentmondó jogszabályok esetén Lex posteriori derogat priori: a későbbi jogszabály lerontja a korábbit. Jogforrási hierarchia Kormányrendeletek Gazdaság és társadalomirányító szerepe tevékenysége körében bocsátja ki a kormány. Miniszteri rendeletek Önkormányzati rendeletek: helyi vonatkozású rendeletek.

56 2. Tanácsadó rész 2.3 Informatikai megoldások

57 2.3 INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK Olyan támogatóprogramra van szükség, mely segít a munkaszervezet transzparenciájának kialakításában és fenntartásában segít kontrollálni a folyamatokat, tárolja a megállapodásokat, valamint lehetővé teszi, hogy a javaslatok is jó helyre kerülhessenek. Jogi informatikai képzés, célja: a digitális jogtárak kezelésének rutinná válása. Ha tudni akarjuk, hogy egyezőségbe tartanak e a folyamatok, melyeket uralunk, ismernünk kell a hozzájuk tartozó mérőszámokat. Erre az ezeket bemutató műszerfalak a legjobbak például.xls formátumban.

58 2.3 INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK Elérhetővé kell mindenki számára tenni azokat az összegeket, melybe a mindennapi munkavégzéshez használt eszközök kerülnek, egy oldal nyomtatása, a telefonok percköltsége, a fax és a fénymásolás is. Ezek azért lényegesek, mert így a tudatos munkatárs látja, mennyi kárt okoz, ha eltérést produkál és ösztönözve van arra, hogy az egyezőség árát is csökkentse.

Ajánlat. Processmanagement Folyamatmenedzsment. Nyílt Képzés. A sort magunkon kell kezdenünk.

Ajánlat. Processmanagement Folyamatmenedzsment. Nyílt Képzés. A sort magunkon kell kezdenünk. Ajánlat Processmanagement Folyamatmenedzsment Nyílt Képzés A sort magunkon kell kezdenünk. Először is ránk kell, hogy igaz legyen minden, amit tanítunk, és amire tanácsot adunk. Magunknak szabjuk a mércét,

Részletesebben

pozitív hatással van az ügy kimenetelére.

pozitív hatással van az ügy kimenetelére. I./C. ÜGYFÉLSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉGEK ELLÁTÁSÁNAK JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- Cecén még nem elterjedt az a nézet, hogy nem csupán az számít ügyfélszolgálatnak, amikor az ügyintéző közvetlenül az ügyféllel foglalkozik,

Részletesebben

Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont az eltérés árának. megmutatnák nekik az egyezőség árát is, ugyanis

Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont az eltérés árának. megmutatnák nekik az egyezőség árát is, ugyanis I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK É KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA -BEVEZETŐ- Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont

Részletesebben

Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára van szükség:

Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára van szükség: I./A I/A ÁLTALÁNOS DÖNTÉSI KOMPETENCIÁK, ELJÁRÁSOK KORSZERŰSÍTÉSE A STRATÉGIAI MENEDZSMENT ERŐSÍTÉSE ÉRDEKÉBEN -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára

Részletesebben

Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt

Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt A folyamatminőség-menedzsment - angol elnevezésben Process Quality Management, PQM - folyamat-orientált minőségmenedzsment forma. A PQM a munkafolyamatokat

Részletesebben

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata Csenger Város Önkormányzatt Pollgármestterii Hiivattalla Csenger Város Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program, keretén belül, A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése

Részletesebben

A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának döntési struktúráját

A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának döntési struktúráját I./A ÁLTALÁNOS DÖNTÉSI KOMPETENCIÁK, ELJÁRÁSOK KORSZERŰSÍTÉSE Ű A STRATÉGIAI MENEDZSMENT ERŐSÍTÉSE ÉRDEKÉBEN -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának

Részletesebben

a fejlődést biztosítani hivatott képzéseknek és

a fejlődést biztosítani hivatott képzéseknek és Utókövetés az ÁROP-1.A.2/A 1A2/A pályázati projekthez Rákóczifalva Önkormányzata 1. Bevezető Tartalomjegyzék 2. Elemzés-tanácsadás 3. A képzések hatásai, eredményessége 4. Informatikai megoldások 5. Összegzés

Részletesebben

Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok. Oktatási segédanyag

Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok. Oktatási segédanyag Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok Oktatási segédanyag Tartalomjegyzék 1. Stratégiai menedzsment, SWOT analízis stratégia és taktika meghatározása Mi a stratégia? Mi a taktika? Mit jelent a

Részletesebben

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások VI. téma Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások 1. A jogalkotás 1.1. Fogalma: - specifikus állami tevékenység, - amit főleg közhatalmi szervek végezhetnek - és végterméke a jogszabály. Mint privilegizált

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. július Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba

Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba 2010 Projektvázlat 1. Jegyzői egyeztetés 2. Célok, elvárások A helyi újság tartalmával

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS ~ Vezetői Összefoglaló ~ Megbízó: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Az elemzésről

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS Megbízó: Cece Nagyközség Önkormányzata Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. Október Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése 1. Helyzetelemzés Tét Város Önkormányzatának legfontosabb szerve a képviselő-testület, amely az önkormányzat működésével,

Részletesebben

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es Az emberi erőforrás Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es felmérésének eredménye: a cégek pénzügyi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2017. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: BUDAPEST FŐVÁROS VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek

Részletesebben

1. Elemző rész. 1.2 Helyzetelemzés 1.3 Következtetések 2. Tanácsadó rész 2.1 Stratégiai tanácsok 2.2 Taktikai tanácsok 2.3 Informatikai megoldások

1. Elemző rész. 1.2 Helyzetelemzés 1.3 Következtetések 2. Tanácsadó rész 2.1 Stratégiai tanácsok 2.2 Taktikai tanácsok 2.3 Informatikai megoldások II./B STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS ÉVES KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZEKAPCSOLÁSA TARTALOMJEGYZÉK 1. Elemző rész 1.11 Célok meghatározása 1.2 Helyzetelemzés 1.3 Következtetések 2. Tanácsadó rész 2.1 Stratégiai tanácsok 2.2

Részletesebben

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSŐ ELLENŐRZÉS KÉZIRAT

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSŐ ELLENŐRZÉS KÉZIRAT InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

MUNKAKÖRI SZTENDERD. Galambos Nóra. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

MUNKAKÖRI SZTENDERD. Galambos Nóra. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata MUNKAKÖRI SZTENDERD Galambos Nóra Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária MUNKAKÖRI LEÍRÁS I. Elvárások 1. Munkavégzés alapadatai Munkavállaló neve Munkavállaló leánykori neve Munkakör megnevezése Szervezeti

Részletesebben

ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata

ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata 2014. június Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. A szervezetfejlesztés

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. július Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés

Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés Összeállította: IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megbízásából, a Minőségfejlesztés

Részletesebben

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30.

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30. Speciális vízgazdálkodási szakmérnök képzés üzleti hasznosítási lehetőségei 2014. Május 30. Tevékenysége: közhasznú nonprofit tevékenység Főtevékenysége: 8559 Máshova nem sorolt felnőtt- és egyéb oktatás

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzatának

Monostorpályi Község Önkormányzatának Monostorpályi Község Önkormányzatának KÖLTSÉGVETÉS TERVEZÉSI ÉS BESZÁMOLÁSI SZABÁLYZATA 2012.-től I. A költségvetési terv készítésére és a beszámoló összeállítására vonatkozó általános és speciális szabályok

Részletesebben

Előterjesztés. A felnőtt étkezés térítési díjának megállapítása

Előterjesztés. A felnőtt étkezés térítési díjának megállapítása Előterjesztés A felnőtt étkezés térítési díjának megállapítása 1. előterjesztés száma: 2/2016 2. előterjesztést készítő személy neve: dr. Hekman Tibor 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy

Részletesebben

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése 1 Mi a közös? Vevő Folyamatok Résztvevők (emberek) Folyamatmenedzsment Azonosított, szabályozott, ellenőrzött, mért És állandóan továbbfejlesztett folyamatok Cél: vevői elégedettség, üzleti siker 2 az

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

elvek kompetenciacsoport

elvek kompetenciacsoport Munkaszervezeti működési elvek kompetenciacsoport Kompetencia törzsanyag Társszerző: dr. Csikesz Tamás Együttműködő Partner: Tartalom Bevezető A rendszer fogalma A cím magyarázata A munkaszervezeti működés

Részletesebben

Tevékenység: Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly. Dokumentum: Interaktív szeminárium 1. és 2. alkalom

Tevékenység: Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly. Dokumentum: Interaktív szeminárium 1. és 2. alkalom Tevékenység: Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly Dokumentum: Interaktív szeminárium 1. és 2. alkalom ÁROP-3.A.2-2013 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére Az előterjesztés száma: 46/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. március 27-én, 18-órakor megtartandó ülésére Előterjesztő:

Részletesebben

nincsenek sehol egész nap. Ez sokak szerint komoly helyi probléma, nehezíti az ügyintézést és többletkiadásokat okoz.

nincsenek sehol egész nap. Ez sokak szerint komoly helyi probléma, nehezíti az ügyintézést és többletkiadásokat okoz. I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- Az ügyintézők neuralgikus problémája a hivatali autókkal

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére Tárgy: A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című (ÁROP-1.A.2.) pályázat benyújtása Az

Részletesebben

Vállalkozói szerződés

Vállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről Megbízó Pásztó Város Önkormányzata Székhelye: 3060 Pásztó, Kölcsey Ferenc u. 35. Nyt.-i szám: 450823 Adószám: 15450827-2-12 Bankszámlaszám: 11741024-15450827 Képviseli: Sisák

Részletesebben

amelynek eredményei végül lehetővé tették, hogy

amelynek eredményei végül lehetővé tették, hogy Utókövetés az ÁROP-1.A.2/A 1A2/A pályázati projekthez Somogyvár Önkormányzata 1. Bevezető Tartalomjegyzék 2. Elemzés-tanácsadás 3. A képzések hatásai, eredményessége 4. Informatikai megoldások 5. Összegzés

Részletesebben

Folyamatvezetés kompetenciacsoport

Folyamatvezetés kompetenciacsoport Folyamatvezetés kompetenciacsoport Szakismereti kompetencia gyűjtemény Együttműködő Partner: 1. Bevezető 2 A vezetői szerep az elmúlt évek során rengeteget változott. Teljesen átalakult az az elképzelés,

Részletesebben

Pszichológus etika II. Egy szentélybe lép be a lélekkel foglalkozó ember, amikor a másik ember lelkén kopogtat. I. A dilemma fogalma II. A dilemma felbukkanása III. Nem minden dilemma etikai dilemma IV.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének október 21-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének október 21-i ülésére 9509-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2009. október 21-i ülésére Tárgy: Belső-ellenőrzési terv elfogadása 2010. évre vonatkozóan Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján ÁROP 2007-3.A.1. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi régióban című

Részletesebben

AZ ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL

AZ ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL AZ ELLENŐRZÉSI NYOMVONAL 1. Az ellenőrzési nyomvonal fogalma Az Ámr. rendelkezése szerint az ellenőrzési nyomvonal A Polgármesteri Hivatal tervezési, pénzügyi lebonyolítási folyamatainak, valamint ellenőrzési

Részletesebben

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK Vállalati eszmémykép A sikerhez vezető utunk A vállalat eszményképe az EVVA önképét írja le és utat mutat a szervezet egészének. A vállalati kultúra és a vállalati azonosság

Részletesebben

Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a. összhangban Önkormányzati ügyfelek részére

Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a. összhangban Önkormányzati ügyfelek részére Akkreditációs szám: AL-1160 Nyilvántartási szám: 01-0793-04 Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a döntési kompetenciák fejlődésével összhangban Önkormányzati ügyfelek részére ÖSSZEFOGLALÓ DOKUMENTUM

Részletesebben

E témában gyakran előforduló helyzet, hogy a környezettudatos szervezetirányítást azonosítják az ISO 14001 vagy EMAS dokumentumok által leírt

E témában gyakran előforduló helyzet, hogy a környezettudatos szervezetirányítást azonosítják az ISO 14001 vagy EMAS dokumentumok által leírt Környezettudatos menedzsment és eszközei a döntési kompetenciák fejlődésével összhangban ÖSSZEFOGLALÁS E témában gyakran előforduló helyzet, hogy a környezettudatos szervezetirányítást azonosítják az ISO

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 28/2013.(XI.29.)

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS IRÁNYÍTÁS KÉZIRAT

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS IRÁNYÍTÁS KÉZIRAT InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

1.) sz. napirendi ponthoz előterjesztés. Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének. A Képviselő-testület rendeleteinek felülvizsgálata

1.) sz. napirendi ponthoz előterjesztés. Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének. A Képviselő-testület rendeleteinek felülvizsgálata 1.) sz. napirendi ponthoz előterjesztés Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. június 28-án, 17 00 órakor megtartandó ülésére A Képviselő-testület rendeleteinek felülvizsgálata Előterjesztő:

Részletesebben

Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában

Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában projektidőszak: 2013.12.01. - 2014.12.31. I.)Bevezetés: Jelen dokumentáció célja, hogy közérthető formában bemutassa

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1e) A hivatal

Részletesebben

Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal

Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. /Fax: 06-99-360-012 E-mail: jegyzo@nagycenk.hu Előterjesztés 8. Napirendi pont Javaslat a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezésére

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezésére Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezésére

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1- 214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

I./F. A HIVATALON BELÜLI KOORDINÁCIÓS FUNKCIÓ SZÍNVONALÁNAK NÖVELÉSE -BEVEZETŐ-

I./F. A HIVATALON BELÜLI KOORDINÁCIÓS FUNKCIÓ SZÍNVONALÁNAK NÖVELÉSE -BEVEZETŐ- I./F. A HIVATALON BELÜLI KOORDINÁCIÓS FUNKCIÓ SZÍNVONALÁNAK NÖVELÉSE -BEVEZETŐ- Koordináció lényeges szerve: munkamegbeszélés Kezdeményezésre jöhet létre (ha valakinek szüksége van valamilyen szakemberre,

Részletesebben

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat Polgármesterétől 3432 Emőd, Kossuth tér 1. Tel.: 46/476-206 Ikt.sz.:5996/2012. Tárgy : Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009.

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. Tamási Város Polgármesteri Hivatala SWOT analízis SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. SZEMPONTOK A kérdések megválaszolásához 1. VEZETÉS A vezetés szerepe a hivatali küldetés

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozata Oktatás december 8.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozata Oktatás december 8. Az MNB visszajelzései a könyvvizsgálók számára avagy a könyvvizsgálók MNB-s szemmel szövetkezeti hitelintézetek, kis és középbankok, egyenértékes pénzügyi vállalkozások Bánhegyi Réka MNB Hitelintézetek

Részletesebben

Előzmények. Jogszabályok

Előzmények. Jogszabályok Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Iktatószám: Tárgy: Ügyintéző: ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosítására 1. sz. módosítás

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosítására 1. sz. módosítás PÁSZTÓ VÁROS POLGÁRMESTERE 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-115/2015. A rendelet-tervezet elfogadásához minősített szavazattöbbség szükséges!

Részletesebben

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-55 FAX: (06-32) 460-98 Szám: -26/205. A határozat meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT Az Intézmények Pénzügyi

Részletesebben

Város Jegyzője. Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről

Város Jegyzője. Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112,113 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: jegyzo@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére Tárgy: A Napközi Otthonos Óvoda, a Humán Szolgáltató Központ, a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

Folyamatvezetés. Kompetencia törzsanyag. Társszerző: dr. Csikesz Tamás. Együttműködő Partner:

Folyamatvezetés. Kompetencia törzsanyag. Társszerző: dr. Csikesz Tamás. Együttműködő Partner: Folyamatvezetés kompetenciacsoport Kompetencia törzsanyag Társszerző: dr. Csikesz Tamás Együttműködő Partner: Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Best Practice 3. Best Practice az elmúlt 20 évben 4. Folyamatoptimalizálás:

Részletesebben

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS Mi a kontrolling? Mutatószámok Mi a kontrolling? A kontrolling, mint alkalmazott gazdaságtani módszer az Amerikai Egyesült Államokból ered. Az első gyakorlati alkalmazások termelési

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete 1 a helyi iparűzési Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 28/2013.(XI.29.)

Részletesebben

Leggyakrabban felmerülő kérdések:

Leggyakrabban felmerülő kérdések: 1. Jobban koordinált tevékenységek 2. Meghatározza a várható fejlődést 3. Növeli a szervezet változásra való felkészültségét 4. Minimalizálja az előre nem látható eseményeket 5. Redukálja a konfliktusokat

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /242 mellék

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /242 mellék Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/242 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Önkormányzati alkalmazottak

Részletesebben

Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum. Pályázati tevékenység:

Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum. Pályázati tevékenység: Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum Pályázati tevékenység: Az önkormányzati feladatok átalakítása által érintett szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata,

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. április 28-i ülésére 18. Tárgy: A Kecskeméti kistérségben működő Közkincs Kerekasztal tagjai által létrehozott Kulturális stratégia

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében.

Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében. Kosztolányi János Operátorkiosztás tervezése Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében. Első lépésként

Részletesebben

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac liberalizálása hasonlóan az egészségügy privatizációjához mind a mai napig aktuális, a közvéleményt is foglalkoztató kérdés. Az

Részletesebben

Cece Nagyközség Önkormányzata az ÁROP-1.A.2/A programban azért kívánt részt venni, hogy folyamatos fejlődése biztosított legyen.

Cece Nagyközség Önkormányzata az ÁROP-1.A.2/A programban azért kívánt részt venni, hogy folyamatos fejlődése biztosított legyen. Utókövetés az ÁROP-1.A.2/A 1A2/A pályázati projekthez Cece Önkormányzata 1. Bevezető Tartalomjegyzék 2. Elemzés-tanácsadás 3. A képzések hatásai, eredményessége 4. Informatikai megoldások 5. Összegzés

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1 GÁRDOS CSABA 1 A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába Az államháztartási pénzügyi rendszer reformjának egyik fontos és kiemelt eredménye a kincstári

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084 Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 mail@bkf.hu Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Részletesebben

Jogalkotási előzmények

Jogalkotási előzmények Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény jogalkotási tapasztalatai és a tervezett felülvizsgálat főbb irányai Dr. Bodó Attila Pál főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Egységes kockázatkezelési módszertan kialakítása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságnál A felelős vállalatirányítás

Részletesebben

REKTORI HIVATALA ÜGYRENDJE

REKTORI HIVATALA ÜGYRENDJE AZ ÓBUDAI EGYETEM REKTORI HIVATALA ÜGYRENDJE Budapest, 2018. (2018. június 25. napjától hatályos, 1. verziószámú változat) 1 Tartalom PREAMBULUM... 3 ELSŐ RÉSZ... 3 Általános rendelkezések... 3 Az Ügyrend

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.8. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/6/5/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 27-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat fenntartásában

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT FŐJEGYZŐJE E L Ő T E R J E S Z T É S A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2014. november 27-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2015. évi belső

Részletesebben

A helyi közművelődési rendelet

A helyi közművelődési rendelet A helyi közművelődési rendelet 2010. május 4. Jogszabályi háttér 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény (hatásköri tv.)þ 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről...

Részletesebben

9. Bölcsőde alapítása május 24. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 24-ei ülésére. 9.

9. Bölcsőde alapítása május 24. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 24-ei ülésére. 9. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. május 24-ei ülésére 9. napirend Tárgya: Bölcsőde alapítása Előadó: Tabányi Pál polgármester Melléklet: Alapító okirat tervezete Az előterjesztés

Részletesebben

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16.

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Minőségbiztosítás jelentősége a Készítette: Dr. Mikli Éva PTE Szociális

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS ZIRC VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2006 február 13-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS ZIRC VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2006 február 13-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS ZIRC VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2006 február 13-i ülésére Tárgy: A Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde udvari játékainak átalakítása, pótlása Előadó: Igmándyné Hebling

Részletesebben

RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.

RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A. RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KAPACITÁS ÉS KOMPETENCIA RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA RENDSZER LEÍRÁSA Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése I. BEVEZETÉS Polgármesteri

Részletesebben