SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE. Lucerna

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE. Lucerna"

Átírás

1 SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE Lucerna

2 SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE A szálastakarmányok megkülönböztetett helyet foglalnak el termesztett növénye-ink között. A korábbi, legeltetésre alapozott állattenyésztés takarmánybázisa a legelık feltörésével lecsökkent. Egyre inkább a szántóföldön kellett a szükséges tömegtakar-mányokat megtermelni. A szántóföldi takarmánytermesztés ugyan költségesebbé tette az állattenyésztést, de változatosabb és biztonságosabb lett az állatok takarmányozása. Különösen értékesek a fehérjében gazdag szálastakarmányok. Ezek közé tartozik a lucerna, amely az egyik legfontosabb pillangósvirágú takarmánynövényünk. Magas fehérjetartalma, bı termése és termésbiztonsága teszi értékes takarmánnyá. Felhaszná-lása változatos formában lehetséges. (Zöld, széna, szenázs, liszt). Jelentıségét növeli nitrogéngyőjtı képessége, a talajban visszamaradó nagy töme-gő gyökérzete, amely kiváló elıveteménnyé teszi. A szálastakarmányok között kiemelt szerepük van a zöld keveréktakarmányoknak, amelyeknek a kérıdzı állatok takarmányozásában van jelentıségük. A keveréktakarmányok két-három féle növénybıl álló társulások. Rövid te-nyészidejőek, vethetık ısszel és tavasszal. Zöl-den betakarítva gyomirtók és jó állapotban hagyják a talajt maguk után. Kiváló elıvetemé-nyek, utánuk másodnövények is termeszthetık.

3 A lucerna termesztése Talajelıkészítés Figyelembe kell venni, hogy a lucerna 3-4 évig van egy helyen, mialatt a talaját alig mőveljük, annál többet tapossuk. Erıteljes gyökérzetet csak a mélyen meglazított talajban tud fejleszteni. A magágy gy aprómorzs morzsás és ülepedett legyen, hogy a sekélyen vetett apró mag gyorsan és s biztosan kikelhessen. Lényeges szempont a talaj gyom-mentessége, mert a lucerna a második évtıl kezdve hajlamosa gyomosodásra. A gabona után tavasszal telepített lucernával elsı teendınk a tarlóhántás. A tarlót rendszeresen ápolva irtsuk a gyomokat, hogy kedvezı talajállapotot hozzunk létre az ıszi mélyszántáshoz. A jó kultúrállapotú mezıségi talajokon cm mélyen is szánthatunk. Ez a csapadék tárolása mellett a gyomirtás miatt is elınyös. A lucernát korán tavasszal vetjük, így kevés idı marad a tavaszi talajmunkákra. Mihelyt a talaj annyira felszikkadt, hogy gépekkel rá tudunk menni, azonnal kezdjük meg a simítózást, st, majd kombinátorral készk szítsünk magágyat. gyat. A lucerna apró magját 2-33 cm mélysm lységő magágyba gyba kell vetni. a) gyökértörzs és karógyökér, b) mag, c) hüvely, d) terméses fürt, e) csíranövény, f) virágzó hajtás

4 A lucerna termesztése Nyárvégi telepítés esetén a korai elıvetemény után ugyancsak tarlóhántással kezdjük a talajelıkészítése. E célra legalkalmasabba középnehéz tárcsa. A tarlóhántás ápolását követi a keverıszántás, amelyet július végéig célszerő befejezni, hogy az augusztus végi telepítéshez maradjon elegendı idı a talaj ülepedésére. A szántást fogassal és hengerrel munkáljuk el, de kerüljük a talaj elporosítását, mert a vetés utáni cserepesedés késlelteti a kelést. Amennyiben valamilyen okból nem sikerült megfelelı minıségő talajt elıkészíteni a vetésig, akkor inkább hagyjuk a telepítést tavaszra, mintsem kedvezıtlen talajba erıltetni a drága vetımagot.

5 A lucerna termesztése Tápanyagellátás A lucerna tápanyagszükségletét a nitrogén kivételével mőtrágyázással elégítjük ki. A mőtrágya mennyiségének megállapításakor a talajadottságoktól függıen arra kell törekedni, hogy a foszfor és kálium szükséglete az egész élettartamára biztosítva legyen. Mindkét mőtrágyát mélyszántással munkáljuk a talajba. Csapadékos viszonyok között vagy öntözés esetén a foszfor mőtrágya fejtrágyaként is adható a kaszálások vagy az öntözés megkezdése elıtt. A lucernának fejlıdése kezdetén nitrogénre is szüksége van, mert gyökerein csak késıbb telepednek meg a nitrogéngyőjtı baktériumok. A telepítéskor indító mőtrágyaként adhatunk nitrogént. A többéves lucerna kaszálások utáni sarjadzása nitrogén fejtrágyázással gyorsítható A hektáronkénti hatóanyag szükséglet 135 kg nitrogén, 35kg foszfor és 70 kg kálium. A lucerna a nitrogén felét, kétharmadát a levegıbıl veszi fel.

6 A lucerna termesztése Telepítés A lucernát tavasszal április elején vagy a nyár végén augusztusban telepítjük. Hazánkban a tavaszi telepítés biztonságosabb. A nyár végén nehezebb olyan magágyat készíteni, amelyben a növények gyorsan fejlıdésnek indulhatnak és a télig kellıképpen megerısödhetnek. Az ıszi telepítés elınye, hogy a lucerna a következı évben teljes termést hoz. A lucernát gabona sortávolságra vetjük folyóméterenként db maggal. A vetés mélysége 2-3 cm, a vetımag mennyisége kg hektáronként. Az apró mag vetésekor telepítés elıtt és után is hengerezni kell.

7 Jó minıségő telepítés

8 A lucerna termesztése Ápolás Az apró mag számára elıké-szített talaj könnyen megcserepesedik, amely hengerezéssel megszüntethetı. A nyár végén telepített és a tél folyamán felfagyott vetést ugyancsak hengerezni kell. A többéves lucernások talaja a betakarítási munkák következtében megtömıdik. Megszüntetésére alkalmas eszköz a fogasborona. Fogast használunk a kaszálások után a talaj levegıztetésének és ısszel a csapadék befogadásának elısegítésére. Fogasolni csak a hajtások sarjadzása elıtt szabad, a fiatal hajtások sérülésének elkerülésére. Nagy veszélyt jelentenek a lucernában jelentkezı gyomnövények. A gyomosodás mértéke összefügg a telepítés idejével, a talajelıkészítéssel és a lucerna életkorával. Az új telepítéső lucernát fejlıdésének elsı szakaszában elnyomhatják olyan nagylevelő gyomok, mint a vadrepce és a repcsényretek. Néha oly tömegben jelentkeznek, hogy az elsı kaszálást kénytelenek vagyunk korán elvégezni, amely káros a fiatal növény fejlıdésére. Amennyiben kénytelenek vagyunk kaszálni, azt csak magas tarlóval végezzük, hogy minél kevesebb kárt okozzunk.

9 Vadrepce és repcsényretek

10 A lucerna termesztése A fent említett gyomok a második kaszálásig veszélyesek. A jól záródó lucernaállomány ezeket a gyomokat elnyomja. Leginkább az árnyékolást és a kaszálást jól tőrı gyermekláncfő és utifő élnek meg. A harmadik évtıl a ritkuló lucernásban az évelı gyomok jelentkeznek (mezei acat, lósóska stb.). Ellenük ısszel, nyugalmi állapotban vagy tavasszal a rügyfakadás elıtt védekezhetünk.

11 Mezei acat és lósóska

12 A lucerna legveszedelmesebb ellensége a kötelezıen irtandó aranka. Az ellene való védekezés az arankamentes vetımaggal kezdıdik. Az állományban jelentkezı arankafoltokat egy méter széles szegéllyel minden növényt pusztító vegyszeres gyom-irtóval kell lepermetezni.

13 A lucerna termesztése A lucerna gombabetegségei, mint a rozsda, lisztharmat párás melegben jelentkeznek. Kártételük rontja a takarmány minıségét. Ellenük gombaölı szerekkel védekezhetünk. Állati kártevıik Ide tartoznak a vincellér-bogár, csipkézıbogár, lucernaböde, lucernapoloska. Az idısebb lucernásokban különösen enyhe teleken tömegesen jelentkezhet a mezei pocok, amely a gyökereket elrágva gátolja a tavaszi sarjadzást. Járatai nyomán könnyebben kifagy a lucerna.

14 Mezei pocok (Microtus arvalis)

15 Hamvas vincelérbogár (Otiorrhynchus ligustici)

16 Nagy csipkézık

17 Lucernacincér

18 Lucernaböde

19 Lucernaormányos

20 Lucernamag-darázs

21 A lucerna termesztése Az öntözést a lucerna szárazságtőrése ellenére meghálálja. Kedvezı hatása gyako-ribb kaszálásokban mutatkozik meg. A nyár végén telepített lucerna az öntözés hatá-sára megerısödve kerül a télbe. Az öntözést a kaszálások után cm-es magasságnál végezzük. Egy- egy nö-vedéket csak egyszer öntözzünk annyi vízzel, hogy a talaj cm mélyen átnedve-sedjék. A gyakori öntözés hátráltatja a betakarítást.

22 A lucerna termesztése Betakarítás, tartósítás A tavasszal telepített elsı éves lucernát elıször teljes virágzásban, júliusban kaszál-juk, hogy a növény kellıképpen megerısödhessen. A második kaszálásra szeptember-ben kerülhet sor. A második és a harmadik éves lucernát május közepén zöldbimbós állapotban kaszáljuk elıször. Kivétel, ha a túl buján fejlıdı lucerna alsó levelei szá-radni kezdenek vagy a késıtavaszi fagyok károsították az állományt. A lucerna második kaszálását java virágzásban kezdjük. Ekkor a gyökértörzs több tápanyagot tud raktározni, jobb lesz a sarjadzás. Az évi utolsó kaszálást szeptemberben fejezzük be, hogy a növény a tél beálltáig megerısödhessen. A kaszálások száma általában; az elsı évben 2, a másodikban 4, a harmadikban 3 és a negyedikben 2. A kaszálások utáni tarlómagasság 4-6 cm, az utolsó kaszálás után 6-8 cm legyen. A lucernát zölden, szénává szárítva, szenázs és szilázs, valamint lucernaliszt for-májában használhatjuk takarmányozásra. A zölden levágott lucernát csak ritkán használjuk fel etetésre. Kérıdzı állatokkal a felfúvódás veszélye miatt csak fonnyasztva etethetı.

23

24 A lucerna termesztése A szénak nakész szítés a lucerna tartósításának legelterjedtebb módja. Szárításkor a lucerna víztartalmv ztartalmát t 18-20% 20%-ra csökkentj kkentjük. A szénakészítés történhet renden való szárítással. Hagyományos módon a rendre vágott és száradó lucernát forgatjuk, petrencébe rakjuk, majd kazalban vagy pajtában tároljuk. Gépesített szénakészítéskor a terményt szınyegrendre vágjuk, v fonnyadás s után rendsodrózzuk és s kb. 20% víztartalomnv ztartalomnál l a rendet felszedjük, bálázzuk b és s kazalozzuk. Szénakészítésnél a levélpergésbıl és a megázásból adódó veszteségeket a legki-sebbre kell csökkenteni. skor a 40-50% Szellıztet ztetéses szárításkor nedvességtartalomra fonnyasztott lucernát a rendrıl felszedjük és hideglevegıs kazalban szárítjuk. A szellıztetı ráccsal és szellıztetı dugókkal ellátott kazlat ventillátor segítségével szárítjuk ki. Szárításkor ügyelni kell az öngyulladás veszélyére.

25 A lucerna termesztése A lucernaliszt úgy készül, hogy a frissen lekaszált és rövidre szecskázott lucernát forró levegın megszárítjuk és liszttéıröljük. A lucernalisztet takarmánytápokba keverve hasznosítjuk. Szenázs zs készítésekor a fonnyasztott lucernarendet felszedjük, szecskázzuk, majd silóba rakva tömörítjük. zs készítésekor a zölden betakarított és Szilázs felszecskázott lucernát a silókukoricához hasonlóan silóba tömörítve erjesztjük. A lucerna szénatermése 5-5,5 t/ha.

Biológiai jellemzése A káposztarepce a keresztesek családjába és a Brassica nemzetségbe tartozik. A káposztarepcének két formája ismeretes:

Biológiai jellemzése A káposztarepce a keresztesek családjába és a Brassica nemzetségbe tartozik. A káposztarepcének két formája ismeretes: A repce, vagyis az ıszi káposztarepce fontos és értékes olajnövényünk. Jelentıségét a gazdaságosságon kívül az is indokolja, hogy a repceolaj felhasználása sokoldalú. A régebben csak világítóolajként használt

Részletesebben

HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Borsó termesztés

HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Borsó termesztés HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Borsó termesztés HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE A hüvelyesek közé tartozó növényeink a borsó,, bab és szója ja. Termıterületük lé-nyegesen kisebb, mint a gabonaféléké, ennek

Részletesebben

Burgonya termesztés Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól

Burgonya termesztés Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól szellızött, rögmentes talaj kialakítására törekedjünk. A gumó növekedése csak

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK Fontosabb csoportjai: -Tavaszi vetéső szálastakarmányok: - Nyári másodvetésőek -İszi vetéső áttelelı keverék zöldtakarmányok - Csalamádék - Silótakarmányok Tavaszi

Részletesebben

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Cukorrépa és a burgonya Szántóföldi növényeink sorában fontos szerepet játszik a gyökér- és gumós növények közé tartozó cukorrépa és a burgonya. A cukorrépa az egyik

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica

GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica Kukorica A kukorica a legfontosabb abraktakarmányunk. Az állattenyésztés abrakszükségletének nagy részét kukoricával fedezzük. Magas keményítı tartalma következtében kiváló

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- KIAVA: 2012. 04. Il. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTI TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Pioneer napraforgóhibridek

Pioneer napraforgóhibridek 2012.12.07. AKTUALITÁSOK Pioneer napraforgóhibridek HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutızsdei hírek Pioneer sajtófigyelı Idıjáráselırejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra van

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

A napraforgó a legfontosabb és a legnagyobb területen termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai növényolaj-termelésünkben. A napraforgó termesztése világviszonylatban is fejlıdı

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények növények Lehetséges termelési célok: 1. Tavasztól őszig a napi zöldtakarmány- igény

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale. Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök

NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale. Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE A gabonafélék a legnagyobb területen termesztett szántóföldi

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék:

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék: 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Lucerna A pillangósvirágú szálastakarmány-növények

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM --- 2203-06/2 KÓd$zám: T KIV: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSÜ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés?

Részletesebben

Környezetkímélı technológiák

Környezetkímélı technológiák Környezetkímélı technológiák A talajok állapotát veszélyeztetı leromlási (degradációs) folyamatok 1. Fizikai degradáció szerkezetleromlás talajtömörödés cserepesedés felszíni eliszapolódás 2. Kémiai degradáció

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

A nitrogén (N) A nitrogén jelentısége, hiánytünetei

A nitrogén (N) A nitrogén jelentısége, hiánytünetei Elıszó Az eredményes növénytermesztés egyik alapvetı feltétele a termıhelyi viszonyokhoz és a növény igényeihez alkalmazkodó okszerő tápanyagellátás. Ehhez egyfelıl ismernünk kell a legfontosabb makro-

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység / 2203-06/2 Kódszám: M ----- KIV: 2012. 07. ll. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez

Részletesebben

TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS

TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS A takarmánycirok szemescirok, silócirok, szudánifű kevésbé igényli a jó talajokat, kiváló a szárazságtűrő-képessége, és jobb a tápanyag feltáró- és felvevő képessége, mint a legtöbb

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 NAIK Mezőgazdasági Gépesítési

Részletesebben

A kaszálás szempontjai állattenyésztő szemmel

A kaszálás szempontjai állattenyésztő szemmel A kaszálás szempontjai állattenyésztő szemmel Kovács Zoltán, Magyar Állattenyésztők Szövetsége Csákvár, 2007.07.04 Állattenyésztés és természetvédelem Közös cél: a gyepek hasznosítása. Kapcsolódási pontokat

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Lehetséges hasznosítási módok

Lehetséges hasznosítási módok GYEPHASZNOSÍTÁS Lehetséges hasznosítási módok Legeltetési módok A szakaszos legeltetés irányelvei A szakaszos legeltetés lényege: Regenerációs idő Az az idő, amely alatt a gyepnövények a hasznosítást követően

Részletesebben

A sokoldalú felhasználás mellett említést érdemel a lucernamagtermesztés jelentősége is.

A sokoldalú felhasználás mellett említést érdemel a lucernamagtermesztés jelentősége is. Lucerna A lucerna egységnyi területről legnagyobb termést adó, nagy fehérjetartalmú, pillangós virágú szálas takarmánynövény. A kukorica mellett a lucerna a legfontosabb takarmánynövényünk. A lucernának

Részletesebben

80/2009. (VII. 3.) FVM rendelet

80/2009. (VII. 3.) FVM rendelet 80/2009. (VII. 3.) FVM rendelet az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot" fenntartásához szükséges

Részletesebben

KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR

KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszék A doktori iskola vezetıje: HORN PÉTER akadémikus Témavezetı: DR. DÉR FERENC a mezıgazdaság tudományok kandidátusa KÜLÖNBÖZİ

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS. Zabtermesztés világviszonylatban. Zabtermesztés világviszonylatban. Termőterület rangsor a világon 2014

A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS. Zabtermesztés világviszonylatban. Zabtermesztés világviszonylatban. Termőterület rangsor a világon 2014 A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS Seres Emese Növényvédő szakmérnök 2016. február 10 NTP-SZKOLL-15-0017 Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében kedvező

Részletesebben

Önkormányzati területek összegzése

Önkormányzati területek összegzése Önkormányzati területek összegzése A képviselő testület döntése alapján Gyomaendrőd város önkormányzata a tulajdonában álló termőföldeket maga műveli. Illetve a folyamatban lévő bérleti szerződéseket lejárata

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

Méhlegelő technológiai füzet 2011

Méhlegelő technológiai füzet 2011 Méhlegelő technológiai füzet 2011 www.syngenta.hu Méhlegelők kialakítása és termesztéstechnológiája Hova telepítsünk Méhlegelőt? Technológiai ajánlás Gazdasági utak mellé A Syngenta 2009-ben több európai

Részletesebben

Gyepápolás GreenMaster

Gyepápolás GreenMaster Gyepápolás GreenMaster Moduláris felépítésű rendszer gyepápoláshoz intenzívebb gyepápolás felülvetéssel és bokrosítással akár 15%-kal több hozam nem csak gyepek esetében hatékonyabb és egyszerűbb zöldtrágya

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

Takarmánycirok, a termesztéstol az értékesítésig

Takarmánycirok, a termesztéstol az értékesítésig Takarmánycirok, a termesztéstol az értékesítésig AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL FINANSZÍROZOTT KAMPÁNY A TAKARMÁNYCIROK KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI A takarmánycirok genetikailag sokszínű növény. Egyes fajtáit egyszer

Részletesebben

Kisparcellás KUKORICA kísérletek technológiai lapja 2008.

Kisparcellás KUKORICA kísérletek technológiai lapja 2008. MgSzH Központ NFÁ Tordas ÁE kukorica Vetés: (hh.nn.) 04.29-30. Tıszámbeállítás: (hh.nn.) Betakarítás: (hh.nn.) 10.6 és 10.15. Mészlepedékes csernózium Fizikai tul: homokos vályog Humusztartalom %: 2.8-3.2

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN)

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Takarmánynövény alapok Mezőgazdasági Mérnök szak (BSc) III. Gyakorlata 2018. szeptember 18. Agroökológia A növénytermesztés és az állattenyésztés viszonya alomanyag

Részletesebben

SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez MINERALHOLDING KFT.

SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez MINERALHOLDING KFT. SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez Díszpark mőtrágyák Díszpark főmagkeverékek Gyepmőtrágyaszórók A Scotts szabályozott tápanyag-leadású és lassú feltáródású mőtrágyáinak elınyeit nemcsak

Részletesebben

Szemescirok termesztési technológia

Szemescirok termesztési technológia Szemescirok termesztési technológia A szemescirok nagy termőképességű, kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemestakarmánynövény.

Részletesebben

Vetésforgóvetésváltás

Vetésforgóvetésváltás Vetésforgóvetésváltás Növényi sorrend változatok I. Klasszikus vetésforgó: a növénytermesztés olyan tervszerő rendszere, amelyben a növények összetétele és aránya hosszabb idıre állandó, a növényeket térben

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI A SZÓJATERMESZTÉS TECHNOLÓGIAI KÉRDÉSEI Dr. Bárány Sándor Szaktanácsadó Agroméda Kft. 7940 Szentlőrinc, Kodály u. 1/B Telefon: 06-30-33 61 597 E-mail: sandorbarany@t-online.hu Fajták közti különbségek

Részletesebben

Többet, jobban, kevesebből!

Többet, jobban, kevesebből! Többet, jobban, kevesebből! Harmóniában a környezetünkkel, erőforrásinkat megőrizve unokáink számára is Hogyan lehetséges ez? Haifa CoteN, Turbo K Plus szabályozott tápanyagleadású műtrágyák Megóvni a

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Szent István Egyetem. Gödöllő A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TARTÁSÁBAN

Szent István Egyetem. Gödöllő A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TARTÁSÁBAN Szent István Egyetem Gödöllő A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TARTÁSÁBAN Írta: Nyárai Horváth Ferenc, Póti Péter és Tasi Julianna Szerkesztette: Tasi

Részletesebben

SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN. Szójamag Kft Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon:

SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN. Szójamag Kft Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon: SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN Szójamag Kft. 7940 Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon: 06 30 33 61 597 E-mail: szojamag@gmail.com 2017 A zöldítési célra vetett másodvetésű növények termesztése a támogatás

Részletesebben

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában Dr. Berényi Üveges Judit Nemzeti Élelemiszerlánc-biztonsági Hivatal NTAI, Talajvédelmi Hatósági Osztály Szakmai Konferencia a Hüvelyesek Nemzetközi

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

FÓKUSZBAN A SZÓJA. Virágné Pintér Gabriella Szeged, február 24.

FÓKUSZBAN A SZÓJA. Virágné Pintér Gabriella Szeged, február 24. FÓKUSZBAN A SZÓJA Virágné Pintér Gabriella Szeged, 2016. február 24. A világ szójatermesztése Évente 250-270 millió tonna szójabab terem a világon. A világ mezőgazdasági területének 6%-án termelnek szóját,

Részletesebben

A MEZİGAZDAS GAZDASÁGI GI EREDETŐ KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT

A MEZİGAZDAS GAZDASÁGI GI EREDETŐ KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT A MEZİGAZDAS GAZDASÁGI GI EREDETŐ KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT KKENTÉSÉNEK NEK LEHETİSÉGEI Az erózi ziós s károk k csökkent kkentésének nek koncepciója: talajvédı gazdálkod lkodás Conservation Agriculture

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG Bevezetés Napjainkban a klimatológia fontossága rendkívüli módon megnövekedett. Ennek oka a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalma és ennek következménye, a lehetséges éghajlatváltozás. Változó éghajlat

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom.

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom. FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 3112-08/1 Mezőgazdasági alapismeretek Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó Téléphone : 02.33.59.22.56 Télécopie: 02.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange.fr A szarvasmarha takarmányozása Ne felejtsük el, hogy

Részletesebben

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Végzettségek: Agrármérnöki diploma, Szent István Egyetemen, 1980 2006-ban PhD fokozatot szerzett növénytermesztési és kertészeti tudományok területén Kutatási terület:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Pecze Rozália Syngenta rozalia.pecze@syngenta.com Miért Zöldítünk? Klíma károk mérséklése Természeti erőforrások védelme

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása / Kódszám: M --- KIV: 2012. 08. 08. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Növényvédelem, növényápolás A lucerna öntözése Érés, betakarítás A termés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza:

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza: SPODNAM Pergés veszteség csökkentés minıség javítás Forgalmazza: Csökkentett dózisú kijuttatás deszikkáló szerrel Diqvát (Reglon) vagy más hatóanyagú deszikkáló szerrel csökkentett dózisú kijuttatás lehetséges

Részletesebben

Szikes talajok javítása. Dr. Blaskó Lajos

Szikes talajok javítása. Dr. Blaskó Lajos Szikes talajok javítása Dr. Blaskó Lajos A talajjavítás fogalma Talajjavításon, azoknak az eljárásoknak az összességét értjük, amelyek a talaj termékenységét tartósan növelik valamely talajhiba kiküszöbölésével,

Részletesebben

SZÓJA termesztéstechnológia

SZÓJA termesztéstechnológia SZÓJA termesztéstechnológia Klimatikus- és talajviszonyok A szója az éghajlatra - a hőmérsékletre és a csapadékra - igényes növény. Nyáron szereti az egyenletes meleget, virágzáskor és magkötéskor pedig

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

KUKORICATERMELŐ IFJÚSÁGI MUNKACSAPATOK NAPLÓJA

KUKORICATERMELŐ IFJÚSÁGI MUNKACSAPATOK NAPLÓJA ..Munkával, tanulással a szocializmusért." KUKORICATERMELŐ IFJÚSÁGI MUNKACSAPATOK NAPLÓJA Tsz, ÁG neve:... Munkacsapatvezető nerc: Munkacsapatunk az 196... évben részt vesz az ifjúsági munkacsapatok niszágos

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben